Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα"

Transcript

1 Ώριμη Ηλικία Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα

2 Οστεοπόρωση Τι είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η προοδευτική απώλεια της φυσιολογικής μάζας καθώς και η διαταραχή της δομικής κατασκευής των οστών με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Τα οστά σταδιακά χάνουν τα δομικά συστατικά που τα αποτελούν (με κύριο συστατικό το ασβέστιο) με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να χάνουν την αντοχή τους, να γίνονται πιο ευαίσθητα στις καταπονήσεις και να σπάζουν ευκολότερα με πολύ μικρά χτυπήματα ή πτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις, απλά σπάζουν διότι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του ίδιου του ατόμου. Η συχνότητα της οστεοπόρωσης αυξάνεται με την ηλικία και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν ταχύτερη απώλεια οστικής μάζας μάλλον λόγω της απώλειας της προστατευτικής δράσης που έχουν οι ορμόνες του φύλου στα οστά. Για τον λόγο αυτό, η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνότερη αλλά και σοβαρότερη στις γυναίκες.

3 Ποια είναι τα συμπτώματα και οι απώτερες επιπλοκές της οστεοπόρωσης; Η γενικότερη αντίληψη του κόσμου είναι ότι η οστεοπόρωση προκαλεί κυρίως πόνο. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Η οστεοπόρωση είναι μια ύπουλη σιωπηρή νόσος που δεν δίνει καθόλου συμπτώματα για πολλά-πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι περνάνε αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η οστεοπόρωση συνεχώς χειροτερεύει από πλευράς απώλειας οστικής μάζας και διαταραχής της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο της σύμπτωμα, που είναι το κάταγμα. Ο πόνος ουσιαστικά ξεκινά όταν η οστεοπόρωση είναι αρκετά προχωρημένη ώστε να παρουσιαστούν κατάγματα. Η κύρια κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα χαμηλής ενέργειας, δηλ. τα κατάγματα που συμβαίνουν μετά από ελαφρού βαθμού τραυματισμό, όπως είναι π.χ. η πτώση από την όρθια θέση. Σε προχωρημένα στάδία όπου έχουμε πολλαπλά κατάγματα σε σπονδύλους οι ασθενείς έχουν πλέον παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε απώλεια ύψους και κύφωση ή σκολίωση. Η οστεοπόρωση είναι νόσος όλων των οστών και γι αυτό κατάγματα μπορεί να συμβούν σε διάφορες θέσεις του σκελετού, αλλά συνήθως συμβαίνουν στους σπονδύλους, στον αυχένα του μηριαίου οστού και στο αντιβράχιο. Οι επιπλοκές τις οστεοπόρωσης αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Κυρίως οι υπερήλικες ασθενείς, όταν πάθουν οστεοπορωτικά κατάγματα ακόμα και αν είναι εντελώς υγιείς, διαταράσσεται η υγεία τους σε τέτοιο βαθμό ώστε ένα μεγάλο ποσοστό πεθαίνει. Ακόμα και αυτοί που ξεπερνούν τον κίνδυνο, η αποκατάσταση τους είναι αργή και συχνά ελλιπής. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί ασθενείς να μην αυτοεξυπηρετούνται και να χρειάζονται μόνιμη φροντίδα κατ οίκον ή να παραμένουν τελικά μόνιμα σε ιδρύματα μετά από τα κατάγματα αν δεν έχουν άτομα να τους φροντίζουν στο σπίτι.

4 Οστεοπόρωση Τα πλέον σοβαρά και θανατηφόρα κατάγματα είναι τα κατάγματα στο ισχίο που είναι και τα πιο συχνά στην 3 η ηλικία. Πως μπορώ να προλάβω ή να διαγνώσω έγκαιρα την οστεπόρωση; Το μόνο που ίσως μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσουμε οστεοπόρωση είναι η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και η βιταμίνη D σε νεανική ηλικία πριν τα 25 αλλά και μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος κυρίως στα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι οι παρακάτω: η ηλικία (άνω των 50) το φύλο (γυναίκες συχνότερα) η κληρονομικότητα το χαμηλό σωματικό βάρος η εθνικότητα (λευκή φυλή συχνότερα)

5 η φτωχή διατροφή σε ασβέστιο και βιταμίνη D η καθιστική ζωή το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ η κύηση-γαλουχία (όταν δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο) διάφορες παθήσεις όπως υπερπαραθυρεοειδισμός ρευματοειδής αρθρίτιδα κίρρωση του ήπατος υπογοναδισμός υπερθυρεοειδισμός υπερκορτιζολαιμία σύνδρομο δυσαπορρόφησης διάφορα φάρμακα (κορτικοστεροειδή / αγχολυτικά / αντιψυχωσικά κ.α.) Η διάγνωση γίνεται με ειδικές απεικονιστικές μεθόδους καθορισμού της οστικής πυκνότητας αλλά και με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων όπου κριθεί απαραίτητο για να διαπιστωθούν και τα ακριβή αίτια της νόσου. Θεραπεία Κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά φάρμακα για την θεραπεία της οστεοπόρωσης το κάθε ένα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Ο γιατρός αποφασίζει την κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση. Πάντως, τα συμπληρώματα διατροφής δηλαδή ασβέστιο και βιταμίνη D θεωρούνται απαραίτητα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

6 Διαταραχές μνήμης και άνοια τύπου Alzheimer Τι είναι η νόσος Alzheimer; Η άνοια τύπου Alzheimer συνίσταται στην προοδευτική έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών ενός ατόμου. Οφείλεται στην σταδιακή εκφύλιση κυττάρων του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη μνήμη και τις άλλες νοητικές λειτουργίες. Από αυτήν πάσχει περίπου ένας στους 20 ανθρώπους άνω της ηλικίας των 65 ετών. Τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την καταστροφή κυττάρων δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως μέχρι σήμερα Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer; Με την πάροδο της ηλικίας, η μνήμη μας αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και εξασθενεί. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, που επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, ενώ εμφανίζουν προβλήματα και σε άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσανατολισμό, προσοχή, συγκέντρωση, σκέψη, ομιλία). Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου Alzheimer; Tα προβλήματα είναι συχνά τέτοιας βαρύτητας ώστε το

7 άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, ξεχνά σημαντικά πρόσφατα γεγονότα, χάνει τον προσανατολισμό του σε γνωστούς χώρους, ξεχνά το «μάτι» της κουζίνας ανοιχτό, κλειδώνεται έξω από το σπίτι κ.λπ.). Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής χάνει την αυτονομία του: αδυνατεί να εκτελέσει απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ντύσιμο, καθαριότητα κ.λ.π.) Πως μπορώ να προλάβω ή να διαγνώσω έγκαιρα την νόσο Alzheimer; Η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιµία και το κάπνισµα είναι δυνατόν να παραβλάψουν και τις νοητικές λειτουργίες, και έτσι η σωστή αντιμετώπιση τους οδηγεί σε μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση της νόσου. Μία ισορροπηµένη, υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορεί επίσης να δρα προστατευτικά. Παράλληλα, η πνευµατική άσκηση φαίνεται ότι επίσης βοηθά στην πρόληψη της άνοιας τύπου Alzheimer. Τίποτα όμως δεν αντικαθιστά την έγκαιρη προσέλευση του ανθρώπου που έχει αρχίσει να εμφανίζει διαταραχές μνήμης στον νευρολόγο, ο οποίος με τη σειρά του θα αποκλείσει άλλα πιθανά αίτια της διαταραχής των νοητικών λειτουργιών (π.χ. κατάθλιψη, διαταραχές του θυρεοειδούς, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) και θα θέσει τις βάσεις για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου. Θεραπεία Η φροντίδα ενός ασθενούς με προχωρημένη άνοια επιβαρύνει σοβαρά τον οικογενειακό του περίγυρο και ιδιαίτερα τα άτομα που την έχουν επωμιστεί. Πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί ειδικά σκευάσματα για την άνοια, με τα οποία μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε την επιδείνωση και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της νόσου. Στόχος αυτών των φαρμάκων είναι να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι η βασική ουσία με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τα κύτταρα του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία της μνήμης.

8 Γλαύκωμα Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα αντιπροσωπεύει μια ομάδα νοσημάτων του ματιού που προσβάλλει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Eμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν συγγενείς που πάσχουν από τη νόσο. Είναι συχνότερο σε άτομα με μυωπία, με σακχαρώδη διαβήτη ή όσους λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος; Το αίτιο του είναι η διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κυκλοφορίας του υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του ματιού. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού και τελικά βλάβη στο οπτικό νεύρο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού δε συνεπάγεται πάντα εμφάνιση γλαυκώματος και μπορεί να χρειάζεται απλώς στενή παρακολούθηση.

9 Ποιες είναι οι επιπλοκές του γλαυκώματος; Το γλαύκωμα μπορεί να μην έχει εμφανή συμπτώματα και εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Πώς μπορώ να προλάβω ή να διαγνώσω έγκαιρα το γλαύκωμα; Η πρόληψη κατά του γλαυκώματος έχει εξέχουσα σημασία. Άτομα που έχουν πάσχοντες από γλαύκωμα στην οικογένειά τους, όπως και μύωπες, διαβητικοί ή ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο προληπτικά από τον οφθαλμίατρό τους. Όλος ο πληθυσμός μέχρι την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε μία οφθαλμιατρική εξέταση ρουτίνας, ενώ από τότε και μετά θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξέταση μια φορά κάθε 1-2 χρόνια. Το γλαύκωμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι σημαντικό ποσοστό ασθενών ανακαλύπτεται τυχαία. Θεραπεία Ο κύριος σκοπός της θεραπείας στο γλαύκωμα είναι η πρόληψη της βλάβης του οπτικού νεύρου διατηρώντας έτσι ακέραιο το οπτικό πεδίο. Οι σημερινές διαθέσιμες θεραπείες με οφθαλμικές σταγόνες, χάπια, και λέιζερ ή χειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν κυρίως στη διατήρηση χαμηλής ενδοφθάλμιας πίεσης και στην καθυστέρηση περαιτέρω βλάβης. Ο ασθενής με γλαύκωμα μπορεί να ζει μια κανονική ζωή, ακολουθώντας βέβαια με ακρίβεια τόσο τις οδηγίες όσο και την αγωγή που του έχει συστηθεί από τον οφθαλμίατρο του.

10 Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ); Η ΗΕΩ είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ευκρίνεια της κεντρικής όρασης που απαιτείται για δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η οδήγηση, η ανάγνωση ώρας και η αναγνώριση προσώπων. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ΗΕΩ είναι η αυξημένη ηλικία, το κάπνισμα, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού (συγγενής που να έχει εκδηλώσει το νόσημα), δίαιτα φτωχή σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και το φύλο, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Ποια είναι τα συμπτώματα της ΗΕΩ; Τα συμπτώματα της ΗΕΩ περιλαμβάνουν μειωμένη, θολωμένη ή λιγότερο ευκρινή όραση, τυφλά σημεία στην όραση, ενώ συχνά οι ασθενείς βλέπουν αντικείμενα κυματιστά ή με καμπύλες και τα χρώματα να φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά.

11 Ποιες είναι οι επιπλοκές της ΗΕΩ; Υπάρχουν δύο τύποι ΗΕΩ, η ξηρή και η υγρή. Στην ξηρή ΗΕΩ (αφορά το 85% των ασθενών) καταστρέφονται οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή, ενώ στην υγρή ΗΕΩ η οποία εξελίσσεται ταχύτερα και αφορά περίπου το 15% των ασθενών) η κύρια αιτία απώλειας της όρασης είναι η ανάπτυξη μη φυσιολογικών αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Η σημαντικότερη επιπλοκή της νόσου είναι η απώλεια της όρασης. Πως μπορώ να προλάβω ή να διαγνώσω έγκαιρα την ΗΕΩ; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν παρατηρήσετε αλλαγές στην όραση σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το ταχύτερο. Kάποιοι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα απώλειας όρασης γιατί τα θεωρούν φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. H συνήθης όμως οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της ΗΕΩ, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την όραση που έχετε ακόμα. Τα πιο σημαντικά βήματα πρόληψης είναι η τακτική οφθαλμολογική εξέταση, η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Θεραπεία Οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν συνήθως να επαναφέρουν την κεντρική όραση που έχει ήδη χαθεί. Μπορούν όμως να σταθεροποιήσουν ή/και να καθυστερήσουν την απώλειας όρασης. Τέτοιες είναι η φωτοδυναμική θεραπεία το λέιζερ φωτοπηξίας, η λήψη πολυβιταμινούχων αντιοξειδωτικών σκευασμάτων, ενώ καινοτόμες θεραπείες με ενδοφθάλμιες ενέσεις παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία από την πάθηση.

12 NOV/2009/DV/14

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ;

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ; ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ο σ τ ε ο π ό ρ ω σ η καλείται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς όμως να έχουμε διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. Η φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση του σκελετού, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και καταστροφή της μικρό- αρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού, με αποτέλεσμα την αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση;

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; Tεύχος 9 - Oκτώβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ Τα μυστικά της μακροζωίας YΓEIA Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΤΖΗΛΑ Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη YΠNOΛAΛIA

Διαβάστε περισσότερα

Προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσµού. Είναι µια νόσος η οποία οδηγεί στην τύφλωση εφόσον δεν διαγνωσθεί και δεν αντιµετωπιστεί έγκαιρα.

Προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσµού. Είναι µια νόσος η οποία οδηγεί στην τύφλωση εφόσον δεν διαγνωσθεί και δεν αντιµετωπιστεί έγκαιρα. Γλαύκωµα Τι είναι το γλαύκωµα; Η λέξη γλαύκωµα προέρχεται από την ελληνική λεξη γλαυκός που σηµαίνει άτονο ή αραιωµένο κυανούν. Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ εννοούσε µε τον όρο αυτόν έναν υποκύανο αποχρωµατισµό της κόρης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ «Στο Ίντερνετ συναντάμε πλέον όλα τα είδη εγκλήματος» www.lifepositive.gr

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ «Στο Ίντερνετ συναντάμε πλέον όλα τα είδη εγκλήματος» www.lifepositive.gr Tεύχος 20 - Oκτώβριος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Γιατί είναι απαραίτητος; ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Οι νέοι κάνουν αποκέντρωση ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το σουβλάκι έγινε... μόδα! BULLYING Όταν το πείραγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία στη βιολογία Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες Μ. Κέλλυ Α 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και επιδημιολογία της οστεοπόρωσης

Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και επιδημιολογία της οστεοπόρωσης Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και επιδημιολογία της οστεοπόρωσης Μύρων Μαυρικάκης Αναπλ. Καθηγητής Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος - Ρευματολόγος ριν αρχίσω την ομιλία μου θα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής.

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αρθμ.Αποφ Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1870/8.5. 2003/254/760/196/2003, Ειδικ.Μητρώο Εθελοντ.ΜΚΥΟ 13117ΣΥΝ12126067Ν),που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη; T. 12 - ΣΕΠ. - ΟΚΤ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΜΑΛΛΙΑ Μυστικά για λάμψη και ζωντάνια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Βήματα Yγείας & Eυεξίας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Kαι τίποτα δεν σε σταματά... ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Η οστεοπόρωση και ο ορθοπαιδικός. Βασικές γνώσεις για την καθημερινή πράξη

Η οστεοπόρωση και ο ορθοπαιδικός. Βασικές γνώσεις για την καθημερινή πράξη Η οστεοπόρωση και ο ορθοπαιδικός Βασικές γνώσεις για την καθημερινή πράξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡOYΡΓΙΚΗΣ OΡΘOΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤOΛOΓΙΑΣ Γεώργιος Καπετάνος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Α.Π.Θ. Η οστεοπόρωση και

Διαβάστε περισσότερα

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης»

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης» Tεύχος 15 - Aπρίλιος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ Προβλήματα γένους... θηλυκού GARY SMITH Στο εργαστήριο, μιμούμαστε τη φύση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Οι γονείς, το κλειδί της επιτυχίας ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Οστεοπόρωση. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νόσημα: Οστεοπόρωση. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Οστεοπόρωση Ομάδα εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα