ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Καρκίνος του πνεύµονα ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ Ι ΡΥΜΑΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Καρκίνος του πνεύµονα ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ Ι ΡΥΜΑΤΑ"

Transcript

1 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κα. Κυπαρίση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χριστοδούλου Ελένη ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Καρκίνος του πνεύµονα Λάρισα 2009

2 Ο Πνεύµονας: οµή & Λειτουργία Η λειτουργία του αναπνευστικού συστήµατος Το αναπνευστικό σύστηµα χρησιµεύει για τη µεταφορά του οξυγόνου (Ο2) από την ατµόσφαιρα στα κύτταρα του οργανισµού και την αποµάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα κύτταρα του οργανισµού στην ατµόσφαιρα. Ο εισπνεόµενος αέρας διέρχεται από τη ρινική ή στοµατική κοιλότητα, το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία µε τους βρόγχους και φτάνει στους πνεύµονες. Ο αέρας κατά τη διέλευση του από τα διάφορα τµήµατα της αναπνευστικής οδού καθαρίζεται, υγραίνεται και θερµαίνεται. Ο συνολικός όγκος αέρα που καθηµερινά διέρχεται από το αναπνευστικό σύστηµα είναι περίπου λίτρα. Η ανατοµική δοµή του πνεύµονα Κάθε πνεύµονας υποδιαιρείται σε µικρότερα τµήµατα που ονοµάζονται λοβοί. Ο δεξιός πνεύµονας αποτελείται από τρεις λοβούς: τον άνω, µέσο και κάτω λοβό, ενώ ο, λίγο µικρότερος, αριστερός πνεύµονας αποτελείται από δύο λοβούς: τον άνω και κάτω. Συνολικά οι πνεύµονές µας ζυγίζουν 900 έως 1000 γραµµάρια. Ο πνεύµονάς µας γεµίζει µε ατµοσφαιρικό αέρα µέσω του στόµατος, φάρυγγα, λάρυγγα και της τραχείας η οποία διακλαδίζεται υπό την µορφή κλαδιών δένδρου σε πολύ µικρούς αεραγωγούς. Έτσι ο πνεύµονας θυµίζει ένα αναποδογυρισµένο δένδρο. Η κύρια λειτουργία των πνευµόνων Η κύρια λειτουργία των πνευµόνων είναι η ανταλλαγή του οξυγόνου (Ο2) µε το διοξείδιο (CO2). Η µεταφορά των αερίων µεταξύ των πνευµόνων και των κυττάρων των διαφόρων οργάνων γίνεται µε την κυκλοφορία του αίµατος. Το εισπνεόµενο οξυγόνο διαχέεται από τους πνεύµονες στην αιµατική κυκλοφορία και προσφέρεται στα κύτταρα του οργανισµού. Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα κύτταρα του οργανισµού µεταφέρεται µέσω της αιµατικής κυκλοφορίας στους πνεύµονες και αποµακρύνεται µε την εκπνοή. Έτσι λοιπόν ο εισπνεόµενος αέρας περιέχει 19,9% οξυγόνο (O2), 0,03% διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) και 80% άζωτο (N2), ενώ ο εκπνεόµενος αέρας περιέχει περίπου 16% οξυγόνο (O2), 4% διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) και 80% άζωτο (N2 ). Παθοφυσιολογία Τι προκαλεί καρκίνο του πνεύµονα Το κάπνισµα: Είναι απολύτως τεκµηριωµένο ότι το κάπνισµα προκαλεί καρκίνο του πνεύµονα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χηµικές ουσίες, 55 από τις οποίες είναι δυνητικά καρκινογόνες. Το κάπνισµα ευθύνεται για το 80-90% των χρόνιων αναπνευστικών νοσηµάτων, 23-40% των εµφραγµάτων του µυοκαρδίου και είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύµονα.

3 Συγκεκριµένα το 80-85% των ασθενών µε καρκίνο πνεύµονα είναι καπνιστές και οι καπνιστές έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου πνεύµονα από ότι οι µη καπνιστές. Έχει υπολογιστεί ότι 9 στους 10 ασθενείς µε καρκίνο του πνεύµονα ήταν καπνιστές. Το παθητικό κάπνισµα: Η έκθεση των µη-καπνιστών στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών ονοµάζεται «παθητικό κάπνισµα». Επιδηµιολογικές µελέτες έχουν δείξει ότι ενήλικες που συζούν µε καπνιστές έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισµα και να καταλήξουν από αυτές, σε σύγκριση µε ενήλικες που κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές. Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύµονα, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του κατά 20-30%. Ο αµίαντος: Ο αµίαντος αποτελεί την κοινή ονοµασία για οµάδα ορυκτών που χρησιµοποιούνταν σε βιοµηχανίες και σε εµπορικές κατασκευές κυρίως τις δεκαετίες Έκθεση σε αµίαντο έχει παρατηρηθεί σε ναυπηγεία, µεταλλεία αµιάντου, βιοµηχανίες µονωτικών υλικών, εργασιακούς χώρους επισκευής φρένων. 'Άτοµα που εκτίθενται σε αµίαντο και καπνό τσιγάρου έχουν σηµαντικά αυξηµένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύµονα. Έχει βρεθεί ότι τα σωµατίδια αµιάντου µπορούν να συµβάλλουν στη µεταφορά συγκεντρωµένων καρκινογόνων του καπνού στα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύµονες. Ο ακριβής µηχανισµός µε τον οποίο ο αµίαντος, µόνος του ή σε συνδυασµό µε τον καπνό του τσιγάρου, οδηγεί σε καρκίνο πνεύµονα παραµένει αδιευκρίνιστος. Το ραδιενεργό αέριο ραδόνιο: Το ραδόνιο είναι ένα αόρατο, και άγευστο ραδιενεργό αέριο το οποίο φυσιολογικά ανευρίσκεται στο έδαφος και στα πετρώµατα.εργάτες σε µεταλλεία εκτίθενται σε ραδόνιο και σε µερικές περιοχές των ΗΠΑ ραδόνιο βρίσκεται και µέσα στις κατοικίες. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύµονες και να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύµονα. Η µόλυνση του περιβάλλοντος:έχει βρεθεί συσχέτιση µεταξύ καρκίνου του πνεύµονα και έκθεσης σε συγκεκριµένους ρύπους της ατµόσφαιρας, όπως τα παραπροϊόντα της καύσης του πετρελαίου και άλλων φυσικών καυσίµων. Η ύπαρξη άλλων νοσηµάτων συµµετέχει στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύµονα Οι ασθενείς µε χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια έχουν 4-6 φόρες µεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πνεύµονα ανεξάρτητα από τις καπνιστικές τους συνήθειες. Χρόνιες πνευµονικές νόσοι όπως η αµιάντωση (νόσος των πνευµόνων από αµίαντο), το άσθµα, η χρόνια βρογχίτιδα, το εµφύσηµα, η φυµατίωση, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου πνεύµονα. Όλες οι παραπάνω νόσοι προκαλούν βλάβες στο πνευµονικό παρέγχυµα και µπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ουλώδους ιστού στους πνεύµονες.

4 Με ποιο µηχανισµό το κάπνισµα προκαλεί καρκίνο του πνεύµονα; Κατά το κάπνισµα, χηµικές καρκινογόνες ουσίες, που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, εισέρχονται στους πνεύµονες και προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA ) των κυττάρων των πνευµόνων, µεταβάλλοντας σηµαντικά γονίδια (περιοχές δηλαδή του γενετικού υλικού σηµαντικές για συγκεκριµένες λειτουργίες του κυττάρου). Με τον καιρό, τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασµού και της ανάπτυξης τους και καθίστανται καρκινικά. Πόσο σηµαντική είναι η χρήση καπνού για την ανάπτυξη καρκίνου πνεύµονα; Το 87% των καρκίνων του πνεύµονα σχετίζονται µε κάπνισµα. Περισσότεροι από τους µισούς πρωτοδιαγνωσθέντες ασθενείς µε καρκίνο του πνεύµονα ήταν πρώην καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνει µε τα έτη καπνίσµατος και µε τον αριθµό τσιγάρων που καπνίζει κανείς ηµερησίως. Οι καπνιστές παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου όπως: ουροδόχου κύστεως, νεφρών, παγκρέατος, τραχείας, στοµατικής κοιλότητας, λάρυγγα, οισοφάγου, τραχήλου της µήτρας στις γυναίκες, καθώς και για άλλες ασθένειες όπως εµφύσηµα, χρόνια βρογχίτιδα, οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές νόσους. Η διακοπή του καπνίσµατος βοηθάει Η διακοπή του καπνίσµατος ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Ο κίνδυνος συνεχίζει να µειώνεται σταδιακά για 10 µε 15 χρόνια (ενώ κανείς απέχει από το κάπνισµα) καθώς οι πνεύµονες αναρρώνουν. Η διακοπή του καπνίσµατος είναι ευεργετική για όλες τις ηλικίες, και τα οφέλη είναι µεγαλύτερα όσο νωρίτερα κανείς διακόψει το κάπνισµα. Η διακοπή του καπνίσµατος ελαττώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύµονα µετά από 10 χρόνια συγκριτικά µε αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου και της στοµατικής κοιλότητας 5 χρόνια µετά την διακοπή. εκαπέντε έτη µετά την διακοπή του καπνίσµατος ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύµονα ελαττώνεται σχεδόν στο επίπεδο εκείνων των ατόµων που δεν κάπνισαν ποτέ. Είναι πιο αθώα τα ελαφρά τσιγάρα (light), η χρήση φίλτρου ή το κάπνισµα πίπας για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύµονα; ΟΧΙ. εν υπάρχει καµία επιστηµονική τεκµηρίωση σε αυτόν τον ισχυρισµό. Συγκεκριµένα, όσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των τσιγάρων που καταναλώνονται ηµερησίως και η χρονική διάρκεια καπνίσµατος τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου πνεύµονα, ανεξάρτητα από το είδος του τσιγάρου.

5 Εάν πάσχω από καρκίνο του πνεύµονα σε τι θα µε ωφελήσει να διακόψω το κάπνισµα Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσµατος είναι πολλαπλά. Καταρχήν βελτιώνεται η αποτελεσµατικότητα της χηµειοθεραπείας επειδή ο καπνός παρεµβαίνει στο µηχανισµό δράσης των κυτταροστατικών φαρµάκων. Επίσης ο ασθενής που εξακολουθεί να καπνίζει εµφανίζει συχνότερα λοιµώξεις αναπνευστικού από ότι ο µη καπνιστής και έτσι δυσχεραίνεται η σωστή και προγραµµατισµένη θεραπεία του. Η διακοπή του καπνίσµατος βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, δηλαδή µειώνει το βήχα, την απόχρεµψη (παραγωγή πτυέλων). Η διακοπή του καπνίσµατος βοηθάει στη γρήγορη επούλωση της µετεγχειρητικής τοµής καθώς και στη µείωση των ενδεχόµενων πνευµονικών µετεγχειρητικών επιπλοκών µετά από πνευµονεκτοµή. Η συνέχιση του καπνίσµατος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός άλλου τύπου καρκίνου. Συµπτώµατα Ποια είναι τα συχνότερα συµπτώµατα του καρκίνου του πνεύµονα Ο καρκίνος του πνεύµονα συχνά δεν παρουσιάζει συµπτώµατα παρά µόνο αφού φτάσει σε εκτεταµένο στάδιο ή έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα εκτός της κοιλότητας του θώρακα. Έτσι, λιγότερο από 20% των ασθενών διαγιγνώσκονται έγκαιρα, όταν οι πιθανότητες για πλήρη ίαση είναι µεγαλύτερες. Τα συνηθέστερα συµπτώµατα µε τα οποία εµφανίζονται οι ασθενείς µε καρκίνο του πνεύµονα είναι: Βήχας, µε ή χωρίς απόχρεµψη Απώλεια σωµατικού βάρους ύσπνοια Θωρακικός πόνος (που συχνά επιδεινώνεται µε την αναπνοή) Αιµόπτυση Πληκτροδακτυλία Πυρετός, ή δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα) Αδυναµία, καταβολή, εύκολη κόπωση Οίδηµα (πρήξιµο) κεφαλής και τραχήλου υσκολία στην κατάποση της τροφής Συριγµός της αναπνοής κατά την εισπνοή Βράγχος (βραχνάδα) φωνής Ορισµένες φορές η ανακάλυψη του όγκου είναι τυχαία, οπότε ο ασθενής είναι ασυµπτωµατικός.

6 Μπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα από άλλα συστήµατα εκτός του αναπνευστικού; Συχνά τα σηµεία και τα συµπτώµατα της νόσου δεν φαίνεται να σχετίζονται µε τον πνεύµονα και την αναπνοή. Αυτό συµβαίνει σε περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα (µεταστάσεις). Τέτοια συµπτώµατα που τελικά µπορεί να οδηγήσουν στην διάγνωση καρκίνου είναι: Οστικά άλγη Αδυναµία και µούδιασµα στα χέρια ή στα πόδια, συνήθως οµόπλευρα (δεξιά ή αριστερά) Ζάλη Κίτρινο χρώµα του δέρµατος και του «λευκού» του µατιού (ίκτερος) Σκληρή διόγκωση στο πλάι του αυχένα Βράγχος φωνής Τι είναι η δύσπνοια ύσπνοια είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιµοποιείται για να περιγράψει το υποκειµενικό αίσθηµα δυσκολίας στην αναπνοή που αναφέρει ένας ασθενής. Περιγράφει ότι έχει «κοντή ανάσα» ή «δεν του φτάνει ο αέρας». Φυσιολογικά συµβαίνει στην έντονη άσκηση. Παρουσιάζεται σε ασθενείς µε καρκίνο του πνεύµονα αλλά και σε πολλές άλλες πνευµονικές (όπως η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια των καπνιστών - ΧΑΠ) ή καρδιακές (όπως η καρδιακή ανεπάρκεια) παθήσεις. Τι είναι η αιµόπτυση Η αποβολή αίµατος µε βήχα λέγεται αιµόπτυση. Μπορεί να αφορά σε αποβολή καθαρού αίµατος, ζωηρού κόκκινου χρώµατος, ή χρωµατισµένων µε αίµα φλεγµάτων. Παρουσιάζει διαβαθµίσεις ως προς την ένταση και κατατάσσεται σε µικρή, όταν η ποσότητα αίµατος δεν ξεπερνά το ένα κουτάλι σούπας (10 ml) την ηµέρα, µέτρια όταν φτάνει τα δύο ποτήρια (500 ml) και µεγάλη όταν ξεπερνά αυτή την ποσότητα. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύµονα, αιµόπτυση ή αιµόφυρτα πτύελα εµφανίζουν καπνιστές χωρίς καρκίνο, αλλά και ασθενείς µε άλλες πνευµονικές παθήσεις όπως οι βρογχιεκτασίες και η φυµατίωση των πνευµόνων. Τι είναι η πληκτροδακτυλία Πρόκειται για παραµόρφωση του σχήµατος των νυχιών που γίνονται σαν το εξογκωµένο άκρο µπαγκέτας (πλήκτρου) τυµπάνου. Εµφανίζεται σε καπνιστές, καθώς και σε πολλές πνευµονικές παθήσεις, όπως και στον καρκίνο του πνεύµονα.

7 Τι είναι τα παρανεοπλασµατικά σύνδροµα Υπάρχουν φορές που τα καρκινικά κύτταρα µερικών τύπων καρκίνου του πνεύµονα παράγουν ουσίες που µοιάζουν µε τις φυσιολογικές ορµόνες του οργανισµού και καθώς αυτές µπαίνουν στην κυκλοφορία του αίµατος διαταράσσουν την ισορροπία του. Μερικά παραδείγµατα παρανεοπλασµατικών συνδρόµων είναι: - η παραγωγή ουσιών που ευνοούν την πήξη του αίµατος και συχνά µπορεί να προκληθεί φράξιµο (θρόµβωση) των φλεβών, συχνότερα στα πόδια, - η µείωση των επιπέδων αλατιού (νατρίου) στο αίµα, µε αποτέλεσµα να παρουσιάζεται µυϊκή αδυναµία και ανορεξία, - η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου του αίµατος µε αποτέλεσµα την ανάγκη για συχνή ούρηση αλλά και η σύγχυση και η αύξηση του µεγέθους των µαστών σε άνδρες (γυναικοµαστία). Τι είναι το σύνδροµο της άνω κοίλης φλέβας Το σύνδροµο της άνω κοίλης φλέβας παρατηρείται όταν η απόφραξη της άνω κοίλης φλέβας διακόπτει τη φλεβική επιστροφή του αίµατος από την κεφαλή, τα άνω άκρα και τον θώρακα προς τον δεξιό κόλπο. Κλινικά οι ασθενείς αναφέρουν: προοδευτική εµφάνιση δύσπνοιας, οίδηµα προσώπου, βήχα, οίδηµα του βραχίονα, στηθάγχη, δυσφαγία, ναυτία και κεφαλαλγία, διαταραχές της όρασης, διάταση των φλεβών του λαιµού και του θώρακα. Τι είναι το βράγχος της φωνής Πρόκειται για βράχνιασµα, παροδικό ή µόνιµο, το οποίο οφείλεται σε πίεση των νεύρων (τα ονοµαζόµενα λαρυγγικό και παλίνδροµο λαρυγγικό, νεύρα) που κινούν τις φωνητικές χορδές, Η πίεση µπορεί να προκαλείται από τον ίδιο τον όγκο (συνηθέστερα σε όγκους του αριστερού άνω λοβού), ή από διογκωµένους λεµφαδένες. 'Αλλες φορές η φωνή ελαττώνεται σε ένταση. Αντιµετώπιση Ο Καρκίνος του Πνεύµονα αντιµετωπίζεται πάντα µε χειρουργική επέµβαση ; OXI, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι: Α. Ο ιστολογικός τύπος του ΚΠ. Η χειρουργική επέµβαση χρησιµοποιείται κατεξοχήν στην αντιµετώπιση του µη µικροκυτταρικού ΚΠ. εν αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τον µικροκυτταρικό ΚΠ, εκτός από σπάνιες µεµονωµένες περιπτώσεις όπου ο ογκολόγος ιατρός θα κρίνει ότι υπάρχει ένδειξη.

8 Β. Το µέγεθος (στάδιο) και η ανατοµική θέση του όγκου του ΚΠ. Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί θεραπεία εκλογής των πρώιµων σταδίων (περιορισµένη νόσος) του µη µικροκυτταρικού ΚΠ. Συνήθως, αντιµετωπίζονται οι ασθενείς µε στάδιο Ι (πολύ περιορισµένη νόσος) και ΙΙ (περιορισµένη νόσος) και επιλεγµένοι ασθενείς σταδίου ΙΙΙ (τοπικά εκτεταµένη νόσος). Πολύ σπάνια και εξατοµικευµένα µπορεί να υποβληθεί σε χειρουργείο ασθενής µε µεµονωµένη µετάσταση και χειρουργήσιµη πρωτοπαθή εστία. Γ. Η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή. Η βιολογική ηλικία του ασθενή, η καλή γενική κατάσταση και η απουσία σοβαρών υποκείµενων νόσων αποτελούν σηµαντικά κριτήρια επιτυχηµένης έκβασης και καλύτερης πρόγνωσης. Είδη θωρακοχειρουργικών επεµβάσεων που χρησιµοποιούνται για τον Καρκίνο του Πνεύµονα Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επεµβάσεων. Α. Τµηµατεκτοµή είναι η αφαίρεση ενός µικρού τµήµατος του πνεύµονα µέσα στο οποίο εµπεριέχεται ο όγκος. Β. Λοβεκτοµή είναι η αφαίρεση ενός λοβού του πνεύµονα. Είναι η πιο συχνή επέµβαση για περιορισµένη νόσο. Γ. Πνευµονεκτοµή είναι η αφαίρεση του ενός πνεύµονα. Η επιλογή κάθε φορά του τύπου της επέµβασης εξαρτάται από παράγοντες που µπορούν να προσδιοριστούν εν µέρει προεγχειρητικά π.χ. οι αναπνευστικές εφεδρείες αλλά και διεγχειρητικά (δηλ. κατά τη διάρκεια του χειρουργείου). Έτσι, είναι δυνατόν ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέµβασης να τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασµό εάν διαπιστώσει ότι η νόσος είναι περισσότερο εκτεταµένη από ότι είχε προσδιοριστεί µε τον προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η πλήρης εξαίρεση του όγκου µε την µικρότερη δυνατή απώλεια πνευµονικού παρεγχύµατος. Πρόληψη Πρόληψη είναι µια πολύπλοκη αλλά συνάµα και απλή διαδικασία που έχει ως σκοπό µε την τροποποίηση ή την εξάλειψη ορισµένων παραγόντων κινδύνου τη µείωση των πιθανοτήτων για την εµφάνιση µίας ασθένειας, µε την τροποποίηση ή την εξάλειψη ορισµένων παραγόντων κινδύνου. Ο καρκίνος του πνεύµονα ευθύνεται για πολλούς θανάτους ετησίως τόσο στη χώρα µας όσο και παγκοσµίως. Έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται σηµαντική επιστηµονική έρευνα για τα αίτια της νόσου και για τις τακτικές πρόληψης, ώστε ένα άτοµο να µην εµφανίσει καρκίνο του πνεύµονα. Συνοπτικά, έχει αποδειχθεί ότι για να εµφανίσει ένα άτοµο καρκίνο του πνεύµονα υπάρχει συνεργασία µεταξύ του γενετικού υλικού και των παραγόντων κινδύνου. Ως παράγοντα κινδύνου ορίζουµε κάθε παράγοντα που γνωρίζουµε ότι αυξάνει την πιθανότητα εµφάνισης της νόσου.

9 Για τον καρκίνο ο πιο γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισµα, ενεργητικό και παθητικό. Πρόληψη, λοιπόν, σηµαίνει µε µία κουβέντα, την εξάλειψη του καπνίσµατος. Για να µειώσετε τις πιθανότητες εµφάνισης καρκίνου του πνεύµονα πρέπει να εξαλείψετε όσο το δυνατό περισσότερους παράγοντες κινδύνου της νόσου. Σίγουρα, δεν µπορείτε να αλλάξετε το γενετικό σας υλικό, µπορείτε όµως να κάνετε τα ακόλουθα: Να διακόψετε το κάπνισµα ή ακόµη καλύτερα να µην το αρχίσετε ποτέ Να µην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε παθητικό κάπνισµα Να µην εκτίθεστε σε µολυσµένα περιβάλλοντα (αυξηµένη ατµοσφαιρική ρύπανση) Να µην εκτίθεστε σε περιβάλλοντα µε αυξηµένες εκποµπές ραδονίου ή άλλων ραδιενεργών σωµατιδίων Να µην εκτίθεστε σε ίνες άσβεστου (αµίαντος) (αυτές βρίσκονται σε επαγγελµατικούς χώρους όπως τα ορυχεία, τα µηχανοστάσια των πλοίων και αλλού) Εάν διακόψετε το κάπνισµα δεν εξαλείφεται η πιθανότητα να εµφανίσετε καρκίνο του πνεύµονα, µειώνεται όµως σηµαντικά. εν εξαλείφεται, γιατί δεν είναι ο µόνος αιτιολογικός παράγοντας, αλλά και γιατί πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να ισοβαθµιστεί ο κίνδυνος ενός πρώην καπνιστή µε αυτόν ενός ανθρώπου που δεν κάπνισε ποτέ. Ο κίνδυνος εµφάνισης καρκίνου του πνεύµονα υποδιπλασιάζεται µετά από τα πρώτα δέκα χρόνια διακοπής. Γι αυτό, λοιπόν, το σηµαντικότερο όλων είναι ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ιάφορες µελέτες δείχνουν ότι η συστηµατική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ίσως µειώνει την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του πνεύµονα. Το ίδιο αποτέλεσµα φαίνεται να έχουν δίαιτες πλούσιες σε βιταµίνη Α και βιταµίνη C. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, επίσης, φαίνεται να αποτελεί προληπτικό παράγοντα. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τις πιθανότητες εµφάνισης καρκίνου του πνεύµονα.

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Κων/νος Συρίγος Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ιστοχώρος:

Σιγά μη φταίει το τσιγάρο. Έχω κάποιον. πρόταση ζωής

Σιγά μη φταίει το τσιγάρο. Έχω κάποιον. πρόταση ζωής _SELIDES4:Layout 1 1/25/11 12:58 PM Page 24 24 πρόταση ζωής Σταματήστε το κάπνισμα Η μόνη λύση απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο δεύτερος, σε συχνότητα, στους άνδρες (πρώτος είναι ο καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ επαγγελματικού ιστορικού και ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα

Διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ επαγγελματικού ιστορικού και ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ επαγγελματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΚΑΡΙΤΗ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΡΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία Επιστημονικός Υπεύθυνος Έκδοσης: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ: κ. Κυπαρίση ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: Χατζόγλου Αναστασία Χατζόγλου Κυριακή ΛΑΡΙΣΑ 2009 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.1 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ. Πραγματικότητες. Μύθοι ΧΟΡΗΓΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ. του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ. Πραγματικότητες. Μύθοι ΧΟΡΗΓΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ. του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, Γ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Μύθοι Πραγματικότητες ΧΟΡΗΓΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν.

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν. Πώς πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς.. να διακόψουν το κάπνισµα.. Αργυρώ Πολυχρονοπούλου Θεσσαλία Αθανασούλη οδηγός για την οδοντιατρική οµάδα Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς δημιουργήθηκε από το Anticancer Fund προς εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΡΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΓΕΙΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δρ. Νίκος Γιαννακούρης ΑΘΗΝΑ 2008 Κεφάλαιο 1: Κυκλοφορικό Σύστημα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας. ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι ΥΓΕΙΑ; Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου

Διαβάστε περισσότερα

3. Σκελετός της εργασίας : Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ : ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3. Σκελετός της εργασίας : Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ : ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ : ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Θέµα της Πτυχιακής Εργασίας : «Η διατροφή ως αιτιολογικός παράγοντας για τον

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο προστάτης; ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ο προστάτης είναι ένα συµπαγές όργανο και συγκεκριµένα ένας αδένας, ο οποίος έχει το µέγεθος και το σχήµα κάστανου και βρίσκεται µπροστά από το ορθό και σε στενή

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προστατευθούμε

Πώς να προστατευθούμε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα της «νόσου των καπνιστών» ΣΕΛ. 16 yγεια Σαββατοκύριακο 16-17 Νοεμβρίου 2013 Kαρκινος, διαβήτησ, πνευμονοπαθειεσ, kakh διατροφή «ΤΑ ΝΕΑ», με τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Νικολάου Χαρά Πάτρα 2007 Περιεχόμενα Α. Εισαγωγή... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης (Τ.Ε.Ι.) Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) Τµήµα ιατροφής και ιαιτολογίας, Παράρτηµα Σητείας ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ): ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι /ΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ ΘΕΟ ΩΡΙ ΗΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

Με τρόπο που εµείς θέλουµε να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον γνωστό σας έφηβο ότι το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά, ότι δεν αξίζει την «περιέργεια» µας και ότι δεν είναι λόγος να το αρχίσει κάποιος επειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο προστάτης;

Τί είναι ο προστάτης; ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τί είναι ο προστάτης; Ο προστάτης είναι ένα συμπαγές όργανο και συγκεκριμένα ένας αδένας, ο οποίος έχει το μέγεθος και το σχήμα κάστανου και βρίσκεται μπροστά από το ορθό και σε στενή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ Το κάπνισµα σκοτώνει. «Ένας στους 2 καπνιστές που καπνίζουν συνεχώς θα πεθάνει λόγω της συνήθειάς του αυτής. Ανάµεσα σε αυτούς τους θανάτους, ο ένας στους τρείς συµβαίνει ενώ ο

Διαβάστε περισσότερα