ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας Ent-teach Κεφάλαιο 3 Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή εκπαιδευτικής δραστηριότητας Είστε ο ιδιοκτήτης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στη βιομηχανία του φαγητού. Θέλετε να φτιάξετε μια νέα σάλτσα τομάτας. Πρέπει εσείς να κάνετε την Ανάλυση Αγοράς για να δείτε πόσος ανταγωνισμός υπάρχει και να αποφασίσετε εάν η νέα σας επιχειρηματική προσπάθεια μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό καταναλωτών. Πηγαίνετε σε τέσσερις (4) λιανικούς πωλητές δύο μεγάλες υπεραγορές και δύο καταστήματα τροφίμων. Κάντε καταγραφή των προϊόντων που πιστεύετε ότι είναι παρόμοια με το προϊόν που θέλετε να ερευνήσετε. Αγοράστε τα προϊόντα τα οποία νομίζετε ότι είναι τα πιο ανταγωνιστικά, και τα προϊόντα που έχουν τη συσκευασία που σας αρέσει. Πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας Φύλλο Ανάλυσης Αγοράς (βλέπε Παράρτημα 1). Η παραπομπή σ αυτό είναι σημαντική. Αυτή είναι η αρχή της δική σας έρευνας αγοράς. Το περιεχόμενο της δραστηριότητας για να είναι φιλικό προς τον μαθητή και ενδιαφέρον μπορεί να διαμορφωθεί σε προβολή διαφανειών PowerPoint ή να οργανωθεί με ένα διαδραστικό τρόπο για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών. Οι δραστηριότητες αυτής της εκπαιδευτικής άσκησης ανταποκρίνονται σε πραγματικές καταστάσεις σχετικά με την Ανάλυση Αγοράς, όπως: έρευνα πεδίου [επισκέψεις σε υπεραγορές και καταστήματα τροφίμων, συνεντεύξεις με στελέχη για τη κατάσταση του προϊόντος στην αγορά (πωλήσεις ανταγωνιστών, κύριοι πρωταγωνιστές της αγοράς, μέθοδοι μάρκετιγκ κτλ.)], έρευνα αγοράς, τμηματοποίηση της αγοράς, τοποθέτηση προϊόντος, εσωτερική και εξωτερική περιβαλλοντική ανάλυση, εντοπισμός και στόχευση σε πιθανούς πελάτες. Οι μαθητές που ολοκληρώνουν την δραστηριότητα θα είναι σε θέση να κατανοήσουν το κεφάλαιο και τις παραμέτρους του (τμηματοποίηση της αγοράς, τοποθέτηση προϊόντος, εσωτερική και εξωτερική περιβαλλοντική ανάλυση) έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν την πραγματική ανάγκη της αγοράς για ένα νέο προϊόν. Πρόβλημα Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει σκοπό να εξετάσει το θέμα της Ανάλυσης της Αγοράς για ένα νέο προϊόν στο σύνολο του. Το κύριο πρόβλημα είναι να καθορίσεις αν υπάρχει ανάγκη στην αγορά για το προαναφερόμενο προϊόν (νέα σάλτσα τομάτας). Άλλα προβλήματα που εξετάζονται είναι:

2 Να διαπιστωθεί η ανάγκη δημιουργίας πλάνου επικοινωνίας Να εξακριβωθούν οι πληροφορίες για την αγορά οι οποίες θα βοηθήσουν στη πώληση του προϊόντος Σχετικά με την Ανάλυση Αγοράς, για σκοπούς διδασκαλίας η χρήση της θεωρίας είναι σημαντική αλλά για σκοπούς υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με την Ανάλυση Αγοράς η πρακτική είναι καλύτερη για την εκμάθηση και κατανόηση των πραγματικών αρχών του θέματος. Μόνο αντιμετωπίζοντας πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας ένας μαθητής μπορεί να καταλάβει και να αξιοποιήσει τις θεωρητικές του γνώσεις στο θέμα της Ανάλυσης Αγοράς. Χρονοδιάγραμμα Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί αφού οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα σχετικά με την Ανάλυση Αγοράς, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν στη πράξη τη θεωρητική γνώση του μαθήματος. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα χρειάζεται 3-4 μέρες για να ολοκληρωθεί. Είναι αναγκαίες οι χρονοβόρες επισκέψεις σε εξωτερικές σελίδες (υπεραγορές, καταστήματα φαγητού) και δουλειά στο γραφείο που αυξάνουν το χρονικό πλαίσιο. Ομάδα στόχου Ποιο είναι το προφίλ της ομάδας στόχου που θέλετε να απευθυνθείτε; Πιθανοί συμμετέχοντες σε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να είναι μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα ΕΕΚ για διοίκηση ή μαρκετιγκ, όπως και οποιοσδήποτε επιχειρηματίας μικρομεσαίας επιχείρησης που θα ήθελε να εμπλουτίσει τις ικανότητες του στην Ανάλυση της Αγοράς. Οι ανάγκες των πιθανών μαθητών διαφέρουν. Γενικά η δραστηριότητα ικανοποιεί την ανάγκη για απόκτηση γνώσεων σε θέματα τμηματοποίησης της αγοράς, τοποθέτησης προϊόντος, εντοπισμού της ομάδας στόχου, ανάλυσης του περιβάλλοντος της αγοράς (εσωτερική και εξωτερική). Στόχος Η Ανάλυση της Αγοράς συλλέγει και αξιολογεί βασικά δεδομένα της αγοράς τα οποία παρέχουν στρατηγική εικόνα για το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι η αγορά για ένα μελλοντικό προϊόν ή πως αναμένεται να εξελιχθεί στο μέλλον. Μια επιτυχημένη Ανάλυση Αγοράς είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της τοποθέτησης του προϊόντος και του μαρκετιγκ γενικότερα.

3 Εκπαιδευτικά αποτελέσματα Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ο μαθητής θα μπορεί: Να εξηγήσει τον σκοπό και την σημασία της ανάλυσης της αγοράς Να εντοπίσει συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες σχετικά με την ανάλυση της αγοράς Να περιγράψει πως να τμηματοποιήσει μια αγορά Να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία για να αναλύσει το εξωτερικό περιβάλλον Να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία για να αναλύσει το εσωτερικό περιβάλλον Να καθορίσει πως γίνεται η τοποθέτηση ενός προϊόντος Αξιολόγηση Η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα επιτευχθεί μέσω προσωπικής συνέντευξης με τον κάθε μαθητή χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης (feedback questionnaire). Εξαιτίας του περιορισμένου χρονοδιαγράμματος της παρούσας εκπαιδευτικής δραστηριότητας αυτό δεν θεωρείται αναγκαίο. Η βελτίωση του αποτέλεσματος θα γίνει κατά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας. Τεχνολογία Θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα ΜS Excel για την ανάλυση της έρευνας πεδίου (επισκέψεις σε υπεραγορές, καταστήματα φαγητών) της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η MS Excel θα βοηθήσει στην τμηματοποίηση,το φιλτράρισμα και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας πεδίου. Μέθοδοι Για την Τμηματοποίση της Αγοράς: Συμπεριφοριστική τμηματοποίηση: χωρίζει τους καταναλωτές με βάση την συμπεριφορά τους προς το προϊόν όπως εντοπισμός των ωφελημάτων, ποσοστό χρήσης, εμπιστοσύνη στη μάρκα, ετοιμότητα για αγορά. Ο σκοπός της χρήσης της συμπεριφοριστικής τμηματοποίησης είναι η εστίαση στο υποσύνολο των πιθανών πελατών οι οποίοι «πιθανότατα» να αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία σου ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες, τις τάσεις για εμπιστοσύνη στη μάρκα και τα ωφέλη του προϊντος που ψάχνουν.

4 Για την Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος Μοντέλο ανταγωνιστικών δυνάμεων (Porter s five forces model) Περιγράφει το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο η εταιρεία λειτουργεί. Το επίπεδο του ανταγωνισμού σε μία βιομηχανία εξαρτάται από πέντε δυνάμεις: Το ρίσκο των νέων και πιθανών ανταγωνιστών: Αυτό αναφέρεται στα εμπόδια εισδοχής στην αγορά. Αυτοί οι παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη ή πιο εύκολη την εισδοχή και άλλης εταιρίας στη βιομηχανία. Η δύναμη του προμηθευτή: Αυτό αναφέρεται στη δύναμη των προμηθευτών να διαπραγματεύονται. Η απειλή των υποκατάστατων προϊόντων: Προϊόντα που μπορούν να υποκαταστήσουν άλλο προϊόν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις πωλήσεις. Η δύναμη του αγοραστή: Αυτό αναφέρεται στη διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών. Ανταγωνισμός της βιομηχανίας: Αυτό αναφέρεται στον βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των υπαρχουσων εταιρειών στη βιομηχανία. Το μοντέλο των ανταγωνιστικών δυνάμεων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος εξέτασης της υπάρχουσας κατάστασης ανταγωνισμού στην οποία βρίσκεται η βιομηχανία. Για ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος Ανάλυση SWOT Η ανάλυση SWOT παρέχει ένα πλαίσιο για ανάλυση των εσωτερικών παραγόντων (δυνατά σημεία και αδύνατα σημεία) και εξωτερικών παραγόντων (ευκαιρίες και απειλές) μιας εταιρείας. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση SWOΤ, ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει μια εικόνα της στρατηγικής θέσης μιας εταιρείας με μια ματιά. Αυτό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία της Ανάλυσης της Αγοράς. Ομάδα Θα χρειαστεί μια ομάδα 3-4 ατόμων για τη διεκπεραίωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να είναι επικοινωνιακά, επίμονα, να τους ενδιαφέρει το μάρκετινγκ και να έχουν ομαδικό πνεύμα.

5 Πόροι Σε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα ο κύριος πόρος είναι οι ανταγωνιστικές εταιρείες στην αγορά οι οποίες παράγουν σάλτσα τομάτας. Αυτές θα δημιουργήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς, ενώ το μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι η τοποθέτηση του προϊόντος μεταξύ των ανταγωνιστικών εταιρειών του ίδιου μεγέθους (Μικρομεσαίες εταιρείες). Η έκταση των πόρων πρέπει να διευρυνθεί.κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου στις υπεραγορές ή τα καταστήματα φαγητών, οι μαθητές πρέπει να συμπεριλάβουν εταιρείες οι οποίες παράγουν μαρινάτα και σάλτσα μπάρμπεκιου, γιατί και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ίδιους σκοπούς και πρέπει να θεωρηθούν ότι ανταγωνίζονται για τον ίδιο καταναλωτή.

6 Παράρτημα 1 Φύλλο Ανάλυσης Αγοράς Όνομα εταιρείας Όνομα προϊόντος Μέγεθος Πληροφορίες συσκευασίας Τιμή Ετικέ τες Γραφικά Ιδέες σερβιρίσ ματος Συνταγές Ιστορία προϊόντος Ιστοσελίδα Τοποθεσία Άλλο

7 Όνομα εταιρείας Όνομα προϊόντος Μέγεθος Πληροφορίες Συσκευασίας Τιμή Ετικέτες Γραφικά Ιδέες σερβιρίσματος Συνταγές Ιστορία του προϊόντος Ιστοσελίδα Τοποθεσία Άλλο αυτό είναι το όνομα της εταιρείας που παράγει το προϊόν. το όνομα του συγκεκριμένου προϊόντος. Άν η μάρκα έχει διάφορα προϊόντα κάτω από την ίδια κατηγορία, σημειώστε πόσο επιπλέον προϊόντα υπάρχουν. το μέγεθος του προϊόντος. Σημειώστε όσο το δυνατό περισσότερα για τη συσκευασία και γράψετε πτυχές του που θα σας άρεσαν για το δικό σας προϊόν. Σημείωση: σχήμα συσκευασίας, υλικό συσκευασίας (γυαλί, πλαστικό κτλ.) τιμή προϊόντος ποιές είναι οι σημαντικές σημειώσεις πάνω στην ετικέτα; Για παράδειγμα: βιολογικό, φυσικό, κατασκευάστηκε στην... (δηλώστε τη χώρα), ποσοστό από τα έσοδα πάει για φιλανθρωπικό σκοπό, συνεργασία με εστιατόριο, σύνδεση με εστιατόριο (το προϊόν προωθείτε ως «είδος» εστιατορίου). η ετικέτα είναι σαν περιτύλιγμα ή υπάρχουν ξεχωριστές ετικέτες μπροστά και πίσω; Είναι μονόχρωμη, έχει δύο ή περισσότερα χρώματα; Η ετικέτα εμφανίζεται μπροστά σου καθώς προχωράς στον διάδρομο του καταστήματος; Βαθμολόγησε την ετικέτα από 1 5, με το 1 να αντιπροσωπεύει το πιο ελκυστικό και το 5 το λιγότερο ελκυστικό. προσφέρουν ιδεές σερβιρίσματος (για χρήση σε κοτόπουλο, θαλασσινά κτλ.); Υπάρχουν συνταγές εκτυπωμένες πάνω στο προϊόν; Προσέξτε την έκταση και τη διατύπωση. Οι συνταγές τοποθετούνται πάνω στο ράφι (tear sheets); Κράτα σημείωση και πάρε μερικές! υπάρχει γραμμένη πάνω στο προϊόν ιστορία που εξηγεί για τον προορισμό του προϊόντος; Η ιστορία είναι μύθος ή πραγματικότητα; υπάρχει ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες; Αν ναι, σημειώστε για μελλοντική χρήση, Σημειώστε την τοποθέτηση του προϊόντος πάνω στο ράφι. Πρέπει να γονατίσεις ή να σταθείς στις μύτες των ποδιών σου για να δεις το προϊόν ή είναι στο ύψος των ματιών σου; Το προϊόν είναι ανεξάρτητο σε ξεχωριστή τοποθέτηση; Το προϊόν βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου (end cap); Το προϊόν βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο κοντά στο φαγητό με το οποίο συνδυάζεται (π.χ. μαρινάδα κοντά στο τμήμα με τα κρέατα); Σημειώστε οποιαδήποτε άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά σχετικά με το προϊόν. Το προϊόν χρειάζεται ψυγείο ή πρέπει να διατηρηθεί στη κατάψυξη;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΏΝ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ...5 ΠΗΓΈΣ ΤΩΝ ΙΔΕΏΝ ΊΔΡΥΣΗΣ...6 Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΙΔΈΑΣ ΓΙΑ ΝΈΑ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ...8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8 ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????::????????????????????::?????????????????????????????????????????????? K..???????? Minoan Lines 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙ-ΚΡΙ Υπό της φοιτήτριας: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ Επιβλέπων καθηγητής: ΜΑΤΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΦΛΩΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Δ1. Εισαγωγικές έννοιες μάρκετινγκ 5 Δ.1.1 Εισαγωγή 5 Δ.1.2 Γενικές οδηγίες προς

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Λελεδάκης, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Ευθύνη. Ευθύμιος Ζιγκιρίδης. Συγγραφή

Γεώργιος Λελεδάκης, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Ευθύνη. Ευθύμιος Ζιγκιρίδης. Συγγραφή Επιστημονική Ευθύνη Συγγραφή Γεώργιος Λελεδάκης, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Ζιγκιρίδης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ»,

Διαβάστε περισσότερα

Business Strategy Development Training No. LLP-LDV-TOI-2011-LT-0093 1

Business Strategy Development Training No. LLP-LDV-TOI-2011-LT-0093 1 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τις απόψεις του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ESPERIA A.E. Διαμόρφωση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση και ανάλυση των κυριότερων στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Synergy Solution m.v.p. A.E.

Synergy Solution m.v.p. A.E. Synergy Solution m.v.p. A.E. consulting ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SYNERGY SOLUTION m.v.p. A.E., Τζώρτζ 6, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα και Σταδίου 43 Αθήνα, τηλ. 2103838942, φαξ, 210-3838030,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας ALBA Graduate Business School 2007 Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν 2 0 0 7 Συντάκτης του ΟΔΗΓΟY ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ 2007 είναι ο κ. Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ TRADE WITHOUT BORDERS FOR THE COMPANIES OF GREECE - The former Yugoslav Republic of Macedonia INTERREGIONAL AREA ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1. Κίνητρα ενασχόλησης με

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING MANAGEMENT ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΚΛΗΜΗΣ SENIOR CONSULTANT

MARKETING MANAGEMENT ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΚΛΗΜΗΣ SENIOR CONSULTANT MARKETING MANAGEMENT ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΚΛΗΜΗΣ SENIOR CONSULTANT AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ FROM CLICKS TO BRICKS Η διαδρομή από την ιδέα στην εφαρμογή και ο ρόλος του Marketing TAKE A WALK ON THE WILD SIDE Η τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ small luxury hotel στην Άνδρο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ small luxury hotel στην Άνδρο Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα Ακαδημαϊκό Έτος: 2014-2015 Προτεινόμενη απάντηση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι ένα Business Plan;... 3 Ποιους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨιαΙΠπλ ν Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΜΠΙΤΖΙΛΗΣ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Α.Ε» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επιχείρηση Ραφής Δερμάτινων Ενδυμάτων Στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης

Επιχείρηση Ραφής Δερμάτινων Ενδυμάτων Στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης Επιχείρηση Ραφής Δερμάτινων Ενδυμάτων Στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης Χριστοδουλίδου Αναστασία 2006 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 Τεκμηρίωση Παραδοχών Σχεδιάζω σηµαίνει καθορίζω τους στόχους και αποφασίζω σχετικά µε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΜΙΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στη Διαφήμιση Γιώργος Κοκκίνης Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ INTERNET MARKETING

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ INTERNET MARKETING ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ INTERNET MARKETING ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Καβάλα 2007 ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΘΕΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ INTERNET MARKETING Η πτυχιακή εργασία παραδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 5 ΔΥΝΑΜΕΩΝ (5 FORCES) ΤΟΥ MICHAEL PORTER ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Αριστοτέλους 46, 104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 8544666, Fax. 210 8543636 www.imegsevee.gr, info@imegsevee.gr ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ 7ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Σ.Δ.Ο ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0 VALUE ANALYSIIS Έκθεση για το ερευνητικό πρόγραμμα INNOREGIO: διάδοση τεχνολογιών ανάπτυξης καινοτομίας Nick Rich, BSc MBA Matthias Holweg, Dipl.-Wirtschaftsing.(FH) MSc Lean Enterprise Research Centre

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΞΕ1370

Διαβάστε περισσότερα

Πώς προετοιμάζεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

Πώς προετοιμάζεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Πώς προετοιμάζεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο. 1. Εισαγωγή Ένα επιχειρηματικό σχέδιο προσδιορίζει με ακρίβεια την επιχείρησή σας, καθορίζει τους στόχους σας και εξυπηρετεί και εξυπηρετεί ως περίληψη της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Διατριβή που υπεβλήθη για τη μερική ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Εσύ μαζί με 3 φίλους σου αποφασίζετε να βάψετε το καθιστικό. Για να μπορέσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΡΟΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ... 4Error! Bookmark not defined. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΡΟΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ... 4Error! Bookmark not defined. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΡΟΩΝ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ... 4Error! Bookmark not defined. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. 17 2.1 ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» Οδηγός ανάπτυξης εξαγωγών Δεκέμβριος 2014 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα