ΤA ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤA ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ"

Transcript

1 ΤA ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Σέργης K. Σεργίου Ζωγράφος-Συντηρητής έργων τέχνης Το παραδοσιακό υλικό είναι δωρεά των δημοτών του Δήμου Παραλιμνίου. Η συλλογή και ταξινόμηση έγινε με βάση τα δημιουργήματα της λαϊκής κυπριακής τέχνης. Κατασκευές και υλικό που συνδέθηκαν με την καθημερινή ζωή και ασχολίες των κατοίκων. Τα εκθέματα έχουν ποικίλη ηλικία. Τα περισσότερα μπορούν να χρονολογηθούν γύρω στα μέσα του 19 ου αιώνα, αρχές του 20 ου αιώνα. Μέσα από τα εκθέματα μπορεί κάποιος να μελετήσει τις ρίζες της ζωής και την παράδοση. Στην έκθεση αναγράφεται η τοπική ονομασία των αντικειμένων στα κυπριακά καθώς και στα Ελληνικά και Αγγλικά. Το παραδοσιακό σπίτι του Δήμου Παραλιμνίου βρίσκεται στην οδό Αγίας Μαρίνας, αρ. 5 στο Παραλίμνι. Πρόσοψη της αναπαλαιωμένης παραδοσιακής οικοδομής. Για τον επισκέπτη η έκθεση έχει χωριστεί σε διάφορους χώρους.

2 ΚΑΤΟΨΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΟΙ ΧΩΡΟΙ: 1.ΥΠΟΣΤΕΓΑ ΑΥΛΗ 2.«ΝΗΛΙΑΚΟΣ» - ΗΛΙΑΚΟΣ 3.«ΔΙΧΩΡΟΝ» 4. ΜΙΚΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 5. ΝΕΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΧΩΡΟΣ 1. ΥΠΟΣΤΕΓΑ ΑΥΛΗ Δυτικό υπόστεγο Δυτικό Υπόστεγο. Εκθέματα: Γεωργικά εργαλεία. Ξυλάλετρα, μονόυνα και δίυνα σιδερένια άλετρα, ζυγοί, ζευξιές και το κάρο.

3 Ξυλάλετρον, ξύλινο αλέτρι. Ζευξιά, κατασκευή που προσαρμόζεται στον λαιμό του ζώου για να τραβά άροτρο ή κάρο. Ξύστρον, το εργαλείο για το ξύσιμο, καθάρισμα των υνιών του αρότρου. Δίυνον αλέτρι Ζυός, ο ζυγός, ξύλινη κατασκευή που προσαρμόζεται στον λαιμό των βοδιών για να τραβούν άροτρο ή άμαξα. Μονόϋνον αλέτρι

4 Πετρόβουρνες Κάρρο, το δίτροχο βαρύ αμάξι συρόμενο από ένα ζώο. Ανατολικό Υπόστεγο. Αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται και για τη στέγαση ενός μικρού καταστήματος για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

5 Μαγγανοπήγαδο. Μεταλλική μπανιέρα. Πετρόβουρνες. Σίκλα, ο κουβάς. Μυλόπετρα για άλεσμα σιταριού. Πιθάριν Στο κέντρο της αυλής όπου υπήρχε παλαιότερα ο «λάκκος» το μαγκανοπήγαδο για τις ανάγκες του σπιτιού σε νερό, σήμερα έχει αναπαλαιωθεί το στόμιο του πηγαδιού. Έχει προστεθεί και το χειροκίνητο «αλακάτιν». Εκτίθενται οι «κάοι», κουβάδες και το τσίγγινο μπάνιο. Μια μυλόπετρα που άλεθε σιτάρι και πέτρινες σκαφτές βούρνες βρίσκονται στο χώρο. ΧΩΡΟΣ 2. «ΝΗΛΙΑΚΟΣ» - ΗΛΙΑΚΟΣ Βούφα, ή Αρκαστήριν, αργαλειός. Μασουρόταβλα, σανίδι για το τύλιγμα των μασουριών. Κοφίνες, καλαμένια κοφίνια. Σκαμνί αναθρήκας. Εκτίθεται ένας αργαλειός, «βούφα» ή «αρκαστήριν» και η «μαρουρόταβλα» ή «λιάστρα».

6 Αριστερά της κεντρικής εισόδου του «δίχωρου», δύο «αμαξούκια κορυποστάτες» για τη μεταφορά των κούζων (κορύπων) με νερό. Εκτίθενται διαφορετικοί τύποι «κούζων» στάμνων νεώτερης κατασκευής και ένα μικρό «αλειφτό» πιθάρι. ΧΩΡΟΣ 3. «ΔΙΧΩΡΟΝ» Σουβάντζα, το ράφι για τα πιάτα. Γυαλλίν, καθρέφτης. Κάδρα, έργα ζωγραφικής.

7 Στη γωνιά δεξιά της πόρτας το γραφείο και πληροφορίες. Το ξυλόγλυπτο «σεντούκι», μπαούλο από κυπριακό πεύκο με ανάγλυφο σκάλισμα. Στον τοίχο πάνω από το σεντούκι ένα κάδρο με κουκούλια μεταξοσκώληκα και μία «μαντηλιά» μεταξωτή. Σεντούκιν, μπαούλο. Μαντηλιά, υφαντή κεντητή πετσέτα. Κάδρο με κουκούλια μεταξοσκώληκα. Ένα μεταλλικό κρεβάτι η «ταύλα», με τέσσερις στύλους διακοσμημένους με λουλούδια και μπρούντζινους δακτύλιους.

8 Στο επάνω μέρος το «πορκερούιν» στενή κουρτίνα, από μεταξωτό υφαντό. Μεταξωτό είναι και το «σκλουβέριν» ή «ουρανός» και το «τορναρέττο» το κουρτινάκι στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Το στρώμα του κρεβατιού είναι από μαλλί προβάτου, το πάπλωμα με φυσικό βαμβάκι, μάλλινα και μεταξωτά υφαντά σεντόνια. Τα μαξιλάρια, «μαουλούτζια», από βαμβάκι με κεντητές στο χέρι μαξιλαροθήκες. Στην εσοχή του τοίχου πάνω από το κρεβάτι η παραδοσιακή στεφανοθήκη για τα στέφανα του ανδρογύνου. Πάνω στην εντοιχισμένη γύψινη διακοσμημένη «σουβάντζα», το ράφι, βρίσκονται παλαιά πιάτα ποικίλης ηλικίας, υλικού και τεχνικής, πήλινα, αλειφτά, με ζωγραφιστή ή σταμπωτή διακόσμηση, τόσο κυπριακά όσο και εισαγόμενα. Στο κέντρο του βόρειου τοίχου το «γυαλλίν», ο καθρέφτης με γύψινη ανάγλυφη διακόσμηση επιχρυσωμένη. Αριστερά και δεξιά του καθρέφτη δύο κάδρα λαϊκής τέχνης ζωγραφισμένα πάνω σε χαρτί με χρωματιστά μολύβια. Από την καμάρα κρέμεται η λάμπα.

9 Το ξύλινο «αρμάριν», ερμάρι από κυπριακό πεύκο με ανάγλυφη διακόσμηση, δίπορτο με καθρέφτη στην κάθε πόρτα και δύο συρτάρια στο κάτω μέρος, βαμμένο σκούρο καρυδί χρώμα. Μέσα στο ερμάρι διάφορα υφαντά, μεταξωτά, λινά, νημάτινα και μάλλινα, «φαττά» Παραλιμνίτικα, η προίκα της οικοδέσποινας.

10 Κάτω από το δυτικό παράθυρο του χώρου η «σούσα», κούνια μεταλλική από κτυπητό σίδερο στη φωτιά, στρωμένο με το κρεβατάκι και το παπλωματάκι από φυσικό βαμβάκι με μάλλινα και μεταξωτά σεντονάκια και τη «φακούρα». Δίπλα στην κούνια, βρίσκεται η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία με υφαντό άσπρο πουκάμισο, διακοσμημένο «ζιμπούνιν», ζώστρα νεότερης εποχής, την «προσιαστήν» βράκα και τες «ποήνες», μπότες. Από την άλλη πλευρά της κούνιας η γυναικεία επίσημη ενδυμασία με άσπρο υφαντό πουκάμισο, κεντητό γελέκο μεταξωτό φουστάνι υφαντό, θυμίζει στολή Αμαλίας.

11 Κάτω από τον καθρέφτη το ορθογώνιο μικρό τραπέζι από κυπριακό πεύκο με τορνευτά πόδια, στολισμένο με υφαντά, κεντητά τραπεζομάντιλα. Από τον «τέρτσελλο» της μεγάλης πέτρινης καμάρας κρέμεται λάμπα, από κάτω το τετράγωνο μεγάλο τραπέζι με τορνευτά πόδια, στολισμένο με υφαντά και κεντητά τραπεζομάντηλα και πετσετάκια. Οι «τσαέρες», καρέκλες είναι το συμπλήρωμα της επίπλωσης του «δίχωρου» δωματίου. ΧΩΡΟΣ 4. ΜΙΚΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Στο μικρό δωμάτιο βρίσκονται τα διάφορα παραδοσιακά κουζινικά σκεύη και ορισμένα εργαλεία και σκεύη για την παρασκευή του ψωμιού. Αριστερά της χαμηλής εισόδου το μεγάλο «χαρτζίν». Στη γύψινη «σουβάντζα» χάλκινα «σινιά», «πύραυνα» νεότερης περιόδου και διάφορα είδη της κουζίνας. Από πάνω κρέμονται τα χάλκινα τηγάνια, ξύλινες και χάλκινες κουτάλες και το «κανταρούιν» για το ζύγισμα. Στην πέτρινη καμάρα είναι η υφαντή σακούλα για το αλεύρι και το πλεκτό «ζυν» για το ζύγισμα στο χέρι. Τα διάφορα «χαλκώματα», κασαρόλες απλές και «κουκκουμωτές» «μισογανωμένες» και «γανωμένες» ολόκληρες μαζί με τα καπάκια τους. Το «γάνωμα» ήταν η λεπτή επίστρωση από καλάϊν των «χαλκωμάτων» για να μην οξυδώνονται. Όλα από κυπριακό χαλκό, δουλεμένα από ντόπιους τεχνίτες. Οι «σγαφτές ξυλόβουρνες» για το ζύμωμα σε τρία μεγέθη από ξύλο πεύκου και μια σανιδιά για το άπλωμα του ζυμαριού. Ψηλά, είναι τα διάφορα είδη κόσκινων όπως η «ταμπουτσιά», το «κόσσινον», η «τατσιά», το «πατούριν», το «αρκόν», το «αρβάλιν».

12 Φτιαγμένα από «τομάρι», δέρμα ζώου καρφωμένο με ξυλόκαρφα πάνω στο «ιλάριν». Στις δυο γωνιές τα «βουπποσάνιδα» δηλ. πινακωτές, το ένα με το ρούχο του βουπποσάνιδου, υφαντό μονοκόμματο και δύο «φουρνόφτυαρα». Στο ίδιο ύψος βρίσκονται τα «πανέρκα» πλεγμένα από «ποκαλάμες» σιτηρών. Διάφορα γεωργικά εργαλεία, όπως «ξυλόφτυαρα», «θερνάτζια» για το αλώνισμα και ξεχώρισμα των σιτηρών από το άχυρο. Το ξύστρο για το «άλετρον» και το «τζιπόϊν» του βοσκού. Τα «φασούλια», δρεπάνια στη συνέχεια και εκείνο του πρωτοθεριστή με τα λουριά και τα κουδούνια στη σκαλιστή λαβή του. Τσίγγινα κόσκινα και η «αρμαρολούα» όπου εφυλάσσοντο τα διάφορα φαγώσιμα. Στο κάτω μέρος ένα μικρό «χαρτζίν», η «πιλάντζα» για το ζύγισμα και κάτω οι «αμπούστες», δοχεία που μετρούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Στις δύο γωνιές πέτρινοι χερόμυλοι για το άλεσμα διαφόρων ειδών. Η βούρκα, «καμπανέλια» και «τσακκάρκα» στην πέτρινη καμάρα. Καλάθια πλεγμένα με καλάμι και «ποκαλάμες» σιτηρών. «Κορυπούες» και «βαττούες», μικρές στάμνες, πήλινοι και γυάλλινοι «κουρελλοί» για τη φύλαξη ελιών και χαλλουμιών, «λαμιτζάνες» για το λάδι και το κρασί. Το «γαλευτήριν» με το χαρακτηριστικό σχήμα του, το δοχείο για το άρμεγμα, «γάλεμα» των προβάτων και αιγών.

13 Το χαρτζίν, το καζάνι. Σινιά, ταψιά. Τυροτρίφτης. Πύραυνο, συσκευή μαγειρέματος. Μπρούντζινο γουδί, το χτίν.

14 Μύλος για το άλεσμα του καφέ. Πύραυνα. Χάλκινα τηγάνια. Χάλκινα τηγάνια.

15 Ξύλινες και χάλκινες κουτάλες και το κανταρούιν, είδος μικρής ζυγαριάς. Το ζύν, ζύγι. Η διπέτσα, τσουβάλι για το αλεύρι.

16 Γουπποσάνιδον, πινακωτή, σανίδα με βαθουλώματα για το ζυμάρι ψωμιών. Χαλκώματα, κατσαρόλες χάλκινες με τα καπάκια τους. Σγαφτές ξυλόβουρνες, σκαφτές ξύλινες γούρνες. Καλάθκια.

17 Διάφορα μεταλλικά κόσκινα. Θερνάτζια, ξύλινα γεωργικά εργαλεία. Τζυπόιν, βέργα με αγκυλωτό σίδερο. Δικράνιν, το διχάλι. Φασούλες, δρεπάνια.

18 Τα πανέρκα, πανέρια πλεγμένα από ποκαλάμη. Η αρμαρολλούα, έπιπλο για τη φύλαξη των τροφών. Χαρτζίν, καζάνι. Πιλάντζα, είδος μεταλλικής ζυγαριάς. Αμπούστα, δοχείο μέτρησης σιτηρών. Βούρκα, δερμάτινο σακίδιο. Σιερόμυλος, ο χερόμυλος.

19 Διάφορες κούζες, στάμνες. Καλάθκια Κουρελλοί, πήλινα αγγεία για τη φύλαξη τροφών. Τσούκκα, τσουκάλι. Λαοκούζιν, σταμνί για λάδι. Λαμιτζιάνες, μεγάλες φιάλες. Γαλευτήριν, πήλινο αγγείο για το άρμεγμα.

20 ΧΩΡΟΣ 5. ΝΕΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Στο δωμάτιο αυτό που έχει προστεθεί στο παλιό κτίσμα έχουν δημιουργηθεί τέσσερις προθήκες για να τοποθετηθούν τα αντικείμενα. Τα αντικείμενα είναι παλιά παραδοσιακά και άλλα νεώτερα. Στην πρώτη προθήκη γυάλινες φυσιτές «μερρέχες» διακοσμημένες και μπρούντζινες διαφόρων τύπων πιάτα πήλινα, «αλειφτά», «τσούκκες» και βάζα από την παραδοσιακή κυπριακή κεραμική, πιάτα ζωγραφιστά τα λεγόμενα του «πετεινού» και «τυπάρια» για το τύπωμα στα πρόσφορα της εκκλησιάς ι κεντήματα. Αλειφτό πήλινο πιάτο. Ζωγραφιστό πιάτο. Υφαντά. Προθήκες με διάφορα Φαττά, διάφορα σκεύη.

21 Αλειφτή κούπα και τσούκκα, πήλινο αγγείο. Ποτηράκια του κρασιού με την καράφα τους.

22 Ποτήρια του νερού, καράφες, ποτηράκια του κρασιού δίσκος τρατταρίσματος, για το κέρασμα. Ζαχαριέρες. Στη δεύτερη προθήκη γυάλινα ποτήρια του νερού με την καράφα τους, ποτηράκια του κρασιού και του κονιάκ. Ένας δίσκος «τρατταρίσματος», γυάλινα πιατάκια του γλυκού, ζαχαριέρες και διάφορα «γυαλικά».

23 Ποτηράκια του κονιάκ. Στην τρίτη προθήκη αντικείμενα καθημερινής χρήσης και διακοσμητικά, παλαιά και νεότερης εποχής. Ένα επιτραπέζιο παλιό ρολόι, μια ξύλινη κοσμηματοθήκη με τον καθρέφτη της και σίδερα σιδερώματος, της φωτιάς και των κάρβουνων. και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα. Μεταξύ των προθηκών στις κρεμάστρες, υφαντά και κεντήματα.

24 Διάφορα αδράχτια, Μακούτζια, σαΐτες υφαντικής Στην τέταρτη προθήκη διάφορα «αδράχτια» και «μακούτζια», εργαλεία της υφαντικής, τροχαλίες του «αρκαστηρκού» και του «δουλαππιού». Αριστερά και δεξιά της βιτρίνας «απείλιχτροι» με διάφορα νήματα, χτένια του αργαλειού και «δοξάρια» για το γνέψιμο του βαμβακιού. Κάτω, το «δουλάππιν» και η ανέμη με τα «μασούρκα» και τα νήματα.

25 Ανέμη και Δουλάππιν, εργαλεία για το τύλιγμα του νήματος. Διάφορα κεντήματα. Πετσετάκια, μικρές κεντητές πετσέτες. Πάνω σε ένα ορθογώνιο τραπέζι εκτίθενται είδη οικιακής χειροτεχνίας, «πετσετάκια», «μαντηλιές» και διάφορα κεντήματα του «σμιλιού» του βελονιού και «φαττά».

26 Υφαντές κουρτίνες. Στα δύο παράθυρα του δωματίου κρέμονται υφαντές κουρτίνες και «πορκερούκια». Υφαντές κουρτίνες. Ραπτομηχανή. Μια ραπτομηχανή νεότερης περιόδου συμπληρώνει το δωμάτιο.

27 Ζωγραφιστή παράσταση πιάτου με πετεινούς.

Τα χαμένα επαγγέλματα των Αποστολιανών

Τα χαμένα επαγγέλματα των Αποστολιανών Τα χαμένα επαγγέλματα των Αποστολιανών Η εισαγωγή είναι από δημοσιευμένο κείμενο του γιατρού Μανόλη Χρονάκη από τους Ζωφόρους. «Κανένα παρελθόν δεν πέθανε. Το παρελθόν ζει. Επανέρχεται σαν μνήμη στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής» Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα Αριθµός Μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακά Παραδοσιακά Επαγγέλματα Cyprus Olden Times Jobs. ΙΒ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Πεύκιος Γεωργιάδης» 2012

Κυπριακά Παραδοσιακά Επαγγέλματα Cyprus Olden Times Jobs. ΙΒ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Πεύκιος Γεωργιάδης» 2012 Κυπριακά Παραδοσιακά Επαγγέλματα Cyprus Olden Times Jobs ΙΒ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Πεύκιος Γεωργιάδης» 2012 Καρεκλάς Ο καρεκλάς ήταν αυτός που έφτιαχνε καρέκλες, Έφτιαχνε πρώτα τον ξύλινο σκελετό της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

Οδηγός Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Πρόγραμμα: Νέα Γενιά σε Δράση Δράση 1.2: Πρωτοβουλίες Νέων Τίτλος σχεδίου: Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οδηγός Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άτυπη Ομάδα: Ομάδα Διάσωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Το σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ «ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ» ένα εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενα-επιµέλεια: Μαρίνα Πλατή

Κείµενα-επιµέλεια: Μαρίνα Πλατή Κείµενα-επιµέλεια: Μαρίνα Πλατή Σκίτσα: Ισαβέλλα Μπενέκου Εικονογράφηση κτηρίου και χάρτη: Μιχάλης Γ. Καλλιµόπουλος Καλλιτεχνική επιµέλεια: AltSys Επεξεργασία εικόνων: Νίκος Λαγός Εκτύπωση: Α. Τσάκος -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ Ερωτοκρίτου Νικόλας & Μιχαηλίδης Περικλής Επιβλέποντες: Μιχ. Σκαρβέλης & Ι. Ντιντάκης Καρδίτσα - Οκτώβριος 2013 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» του σπουδαστή. Επιβλέπων Καθηγητής

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» του σπουδαστή. Επιβλέπων Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΑ 2007-2013 ΑΞΟΝΑΣ 4 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ Ο.Τ.Δ. «ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΑ 2007-2013 ΑΞΟΝΑΣ 4 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ Ο.Τ.Δ. «ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ) 2007-2013 ΑΞΟΝΑΣ 4 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ Ο.Τ.Δ. «ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.» Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πήλινα αγγεία το πιο συχνό εύρηµα

Πήλινα αγγεία το πιο συχνό εύρηµα Πήλινα αγγεία το πιο συχνό εύρηµα Στα περισσότερα Μουσεία της Ελλάδας τα πήλινα αγγεία αποτελούν τα πιο συνηθισµένα εκθέµατα. Αγγεία εξάλλου είναι τα αντικείµενα που έρχονται στο φως µε τη µεγαλύτερη συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τοιχοποιία...15. 1.2 Ανοίγματα...17. 1.3 Στέγες...18. 1.4 Κεντρικό κτίριο...19. 1.5 Αύλειος χώρος...26

1.1 Τοιχοποιία...15. 1.2 Ανοίγματα...17. 1.3 Στέγες...18. 1.4 Κεντρικό κτίριο...19. 1.5 Αύλειος χώρος...26 Πίνακας εικόνων..3 Περίληψη στα Ελληνικά..4 Περίληψη στα Αγγλικά 5 Πρόλογος..... 6 Εισαγωγή.... 7 Ιστορική αναδρομή του μύλου.......10 Κεφάλαιο 1 Κατασκευή μύλου.... 14 1.1 Τοιχοποιία.....15 1.2 Ανοίγματα.....17

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΙ Η ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΗ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΥΛΗ

5 ΕΙ Η ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΗ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΥΛΗ 1 ΕΊ Η ΙΑΤΡΟΦΉΣ 1 1 Προϊόντα αρτοποιίας, µπισκότα, ζαχαρωτά, ζυµαρικά και προϊόντα µε βάση τα δηµητριακά, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, παγωτά 1 2 Φρούτα και λαχανικά 1 3 Τυριά, βούτυρο και υποκατάστατα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Ο Νερόμυλος της Κουγιούκας. Με τα χρόνια ο μύλος αλλάζει. Εργαλεία παλαιότερης εποχής. Το ελαιόλαδο.

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Ο Νερόμυλος της Κουγιούκας. Με τα χρόνια ο μύλος αλλάζει. Εργαλεία παλαιότερης εποχής. Το ελαιόλαδο. Διατροφή και παράδοση Στ 1 H Δημοτικό Σχολείο Πάφου-Ιορδάνειο 2009-2010 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ο Νερόμυλος της Κουγιούκας Με τα χρόνια ο μύλος αλλάζει Εργαλεία παλαιότερης εποχής Το ελαιόλαδο Το αλεύρι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.» Υπεύθυνη προγράμματος: Βουγιούκα Ευρυδίκη Σχ. έτος: 2007-08 Αριθμός μαθητών δραστηριοποιούμενης ομάδας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡ. ΜΕΛΕΤ. : 28584 /14.12.11 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 37.500,00 ΕΥΡΩ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 1) ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρίζοντας μια φορεσιά στο Μουσείο: αφορμή για ένα ταξίδι

Χαρίζοντας μια φορεσιά στο Μουσείο: αφορμή για ένα ταξίδι Μαρία Καρβουνάκη-Βαποράκη Χαρίζοντας μια φορεσιά στο Μουσείο: αφορμή για ένα ταξίδι Μια περιήγηση στη Νεοελληνική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗΧΕΚΠΑΙΔΕΥΤ Χρήσιμα Βιβλία Δεληβορριάς Άγγελος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ. Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ. Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ 1 ##################################################################### ### Ο σουλτάνος Σελίμ ο Β, αγνάντεψε

Διαβάστε περισσότερα

Η εξεταστής Βασιλική Πέτσα, υπάλληλος της ως άνω Υπηρεσίας, δέχεται τη με αριθμό 230424 δήλωση του σήματος με απεικόνιση :

Η εξεταστής Βασιλική Πέτσα, υπάλληλος της ως άνω Υπηρεσίας, δέχεται τη με αριθμό 230424 δήλωση του σήματος με απεικόνιση : ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Απόφαση με αριθμό: ΕΞ 1511 / 17-03-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α/11-4-2012) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει(φεκ120/α/29-5-2013),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΒΑΪΚΟΥΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΑΥΛΟΥ ΓΚΟΥΖΙΟΥΝΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΑΝΝΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Β Τετράµηνο Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση Οµάδα Εργασίας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ταφικά έθιμα των Μακεδόνων

Ταφικά έθιμα των Μακεδόνων ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ 1 Ταφικά έθιμα των Μακεδόνων Στη Μακεδονία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο τρόπος ταφής ήταν θέμα προσωπικής επιλογής και οικονομικών δυνατοτήτων. Ο ενταφιασμός χρησιμοποιούνταν παράλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΟ Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΟ Συντελεστές Μουσειογραφικής Μελέτης Εφαρμογής Ομάδα Μελέτης ΜΕΛΤ. Έλενα Μελίδη Αν. Προϊσταμένη Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης-

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παραδοσιακά στα σύγχρονα επαγγέλµατα

Από τα παραδοσιακά στα σύγχρονα επαγγέλµατα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Από τα παραδοσιακά στα σύγχρονα επαγγέλµατα ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αλεξανδρίδης Φίλιππος, Βελλίδου Ιορδάνα, Βλάχου Θεοδώρα, Γκανόλη Ελένη, Ζηκίδου έσποινα, Θωµά Ευαγγελία, Καλαφατίδης

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό!

Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό! Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό! Στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, όπως σήμερα. Όμως οι άνθρωποι της εποχής ήθελαν να φωτίσουν τα σπίτια τους και τους ναούς τους! Χρησιμοποιούσαν, λοιπόν, τα., μικρά πήλινα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου επιχειρήσεων αγροτικού τουρισμού»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου επιχειρήσεων αγροτικού τουρισμού» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου επιχειρήσεων αγροτικού τουρισμού» 1 Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΟΤΔ ΑΝΕΘ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 0 0 0 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

GREC. Μέρος A... 2 Μέρος B... 38 Μέρος C... 54 Μέρος D... 74 Μέρος M... 76

GREC. Μέρος A... 2 Μέρος B... 38 Μέρος C... 54 Μέρος D... 74 Μέρος M... 76 GREC Μέρος A... 2 Μέρος B... 38 Μέρος C... 54 Μέρος D... 74 Μέρος M... 76 ΜΕΡΟΣ A A.1. 22 22 8456584 29/7/29 POWER OF PROMOTION Janitschek, Gerd Ingo Mosergasse 9/16 19 Wien AT Rest, Margot Astrid Biberstr.

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) 2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) Ο Άγιος Νικόλαος, ο εν Μύροις ως προστάτης των θαλασσινών είχε τιμητική θέση στο εορτολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αργαλειός. Πατανίες που ήταν χοντρά και βαριά κλινοσκεπάσματα διαφόρων ειδών όπως πατητές, καρπετοπεραμάτιστες, κουρκουσελίδικες κ.α.

Ο Αργαλειός. Πατανίες που ήταν χοντρά και βαριά κλινοσκεπάσματα διαφόρων ειδών όπως πατητές, καρπετοπεραμάτιστες, κουρκουσελίδικες κ.α. Ο Αργαλειός Η τέχνη της υφαντικής ήταν γνωστή από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν ευρήματα της εποχής εκείνης: σφοντύλια κ.α. Αλλά και οι ηρωίδες των Ομηρικών επών είχαν κύρια ενασχόληση τους την υφαντική.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ώρες λειτουργίας Θερινό ωράριο (Απρίλιος - Οκτώβριος) Δευτέρα - Σάββατο: 09.00-17.00 Κυριακές & Αργίες: Κλειστό Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε 1 Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΟΤΔ ΑΝΕΘ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 1 1 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε 1 Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΟΤΔ ΑΝΕΘ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 1 1 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε «Εξειδίκευση προδιαγραφών ποιότητας σε τουριστικές επιχειρήσεις. Διερεύνηση αναγκών, προϋποθέσεων και δυνατοτήτων εισαγωγής καινοτομικών στοιχείων και φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών σε τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα