Υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και Τεχνολογική Ανάπτυξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και Τεχνολογική Ανάπτυξη"

Transcript

1 I M ~~ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Πρώτο συμπόσιο μολδαβο-ελληνικών σχέσεων (Κισινάου, Οκτωβρίου) Υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και Τεχνολογική Ανάπτυξη και του κρατικού Πανεπιστημίου "Ion Creanga" έγινε στο Κισινάου, παρουσία πολιτικών και πολιτισμικών φορέων το πρώτο Συμπόσιο αφιερωμένο στις πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (και του ευρύτερου χώρου) και της Ελλάδας. Ο τίτλος του ήταν "Μολδαβο-ελληνικές σχέσεις στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων. Προβλήματα και προοπτικές". Συμμετείχαν ιστορικοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και ασφαλώς από τη Μολδαβία. Παρουσιάστηκαν πάνω από 40 ανακοινώσεις με ποικίλο περιεχόμενο: η παρουσία επιφανών Ελλήνων στην πολιτική και οικονομική ζωή του προαναφερόμενου χώρου από την αρχαία εποχή και μέχρι την σύγχρονη περίοδο, οι δραστηριότητες ελληνικών κοινοτήτων στη Μολδαβία και Ουκρανία, οι ελληνο-μολδαβικές επαφές στον θρησκευτικό τομέα, η επιρροή της βυζαντινής τέχνης στην τέχνη της Μολδαβίας, κ.λπ. Ο υποφαινόμενος παρουσίασε μία ανακοίνωση σχετικά με τις σχέσεις του Αγίου Όρους με τον ευρύτερο ρουμανικό χώρο, με έμφαση στα μολδαβικά μετόχια που αφιερώθηκαν εκεί και μία δεύτερη, μαζί με τον δρ. Vladimir Mischevca, για το βίο και τις δραστηριότητες του γνωστού βατοπαιδινού Μητροπολίτη Γρηγορίου Ειρηνουπόλεως. Η συνάντηση θεωρήθηκε ωφέλιμη στην προσπάθεια των ιστορικών της Μολδαβίας να έλθουν σε άμεση επαφή με ξένα Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς. Τα Πρακτικά του Συμποσίου θα τυπωθούν σύντομα. Φλορίν Μαρινέσκου Guide to the History of Science υκλοφόρησε πρόσφατα από την Εταιρεία Ιστορίας των Επιστημών των Η.Π.Α. (History of Science Society) η ένατη έκδοση του Οδηγού για την Ιστορία των Επιστημών (Guide ίο the History of Science). Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικά με ανάλογα θέματα καθώς περιλαμβάνει στοιχεία από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων στον Οδηγό περιλαμβάνονται το Πρόγραμμα Ιστορίας των Επιστημών του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών (στην ενότητα των ερευνητικών κέντρων), το Εικονικό Μουσείο Επιστημών Οργάνων που έχει αναπτυχθεί από το ίδιο Πρόγραμμα (στην ενότητα των βιβλιοθηκών και αρχείων) και το Newsletter for the History of Science in Southeastern Europe που εκδίδεται επίσης από το Πρόγραμμα (στην ενότητα των περιοδικών).

2 Ο Οδηγός δίνει την ευκαιρία ατούς ιστορικούς των επιστημών να έρθουν σε επαφή με ερευνητικά προγράμματα που τους ενδιαφέρουν, καθώς συμπυκνώνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες πολλών ερευνητικών ομάδων ανά τον κόσμο. I» ^ Γιώργος Ν. Βλαχάκης Ιδρυτική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας των Επιστημών (E.S.H.S.) Ιην Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2002 έγινε μια συνάντηση στη Σορβόνη (École Pratique des Hautes Études, IVe section), ενόψει της ίδρυσης μιας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας των Επιστημών (European Society of the History of Science, ESHS). Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι: Claude Debru (Παρίσι), Erwin Neuenschwander (Ζυρίχη), Pietro Corsi (Παρίσι), Fabio Bevilacqua (Παβία), Θόδωρος Αραμπατζής (Αθήνα), Jean-Claude Pont (Γενέβη), Luis Saraiva (Λισαβώνα), Eberhard Knobloch (Βερολίνο), Jean Gayon (Παρίσι), Daniele Jacquart (Παρίσι), Hermann Hunger (Βιέννη), Ida Stamhuis (Αμστερνταμ). Ο (Αθήνα) εκπροσώπησε Ekmeleddin Ihsanoglu (Κωνσταντινούπολη). και τον Αποφασίστηκε η ίδρυση της ESHS, η οποία θα έχει δυο ειδών μέλη: φυσικά πρόσωπα και ιδρύματα. Τα ιδρύματα μπορεί να είναι εθνικές εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, και θα πληρώνουν μεγαλύτερη συνδρομή από τα φυσικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα και τα ιδρύματα θα εκπροσωπούνται στοδ.σ. βάσει κάποιου quota το οποίο θα διευκρινιστεί στο μέλλον. Βασικός σκοπός της ESHS θα είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της ιστορίας των επιστημών. Καταρτίστηκε επιτροπή απαρτιζόμενη από τους C. Debru, J. Gayon, και D. Jacquart για τη σύνταξη του καταστατικού, το οποίο θα βασίζεται σε εκείνα άλλων ευρωπαϊκών επιστημονικών ενώσεων. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 7-8 Μαρτίου 2003, στο ίδιο μέρος. Osmanli Mimi Arastirmalari - Studies in Ottoman Science To περιοδικό Osmanli Mimi Arastirmalari - Studies in Ottoman Science, εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Üniversitesi). Εκδότρια, η καθηγήτρια Feza Günergun. Από το τχ. 2 του 3ου τόμου, συμπεριλαμβάνονται στη συντακτική επιτροπή τα μέλη του Προγράμματος Ιστορίας των Επιστημών του ΚΝΕ/ΕΙΕ Γιώργος Βλαχάκης και.

3 ito Άρθρα του Vol. Ill, Nr 2, 2002: School of Pharmacy's buildings in Istanbul (Turhan Baytop), A French-Turkish Medical Journal published in Istanbul: Gazette des Hôpitaux (Ceride-I Emakin üs-sihha) (Feza Günergun), Anticholeric preparations used by Vincent Pêche from the Imperial Pharmacy and Cyrus Hamlin, from Robert College during the 1865 cholera epidemic in Istanbul (Suzan Bozkurt, Huron Yildirim, Yesim Isil (limati, Bülent Özaltay), Süleymaniye Medical Medresè - I (Tuncay Zorlu). International Union of the History and Philosophy of Science / Division of History of Science Συνάντηση του Executive Committee, (Κωνσταντινούπολη, Δεκεμβρίου 2001) Ηετήσια συνάντηση για το 2001 του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δ.Σ. της Διεθνούς Ενωσης Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών / Τμήμα Ιστορίας των Επιστημών (IUHPS/DHS), φιλοξενήθηκε από το IRCICA (Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ισλαμικής Διάσκεψης) και την Τουρκική Εταιρεία Ιστορίας των Επιστημών στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου του Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Σ. συμμετείχαν οι: E. Ihsanoglu (πρόεδρος), V. Kirsanov (πρώτος αντιπρόεδρος), J. J. Saldana (γενικός γραμματέας), F. Bevilacqua (ειδικός γραμματέας) και (ταμίας). Μετά την Γ.Σ. στο Μεξικό τον Ιούλιο του 2001, η IUHPS/DHS ξεκίνησε μια πρωτοβουλία διαρθρωτικών αλλαγών με στόχους την πληρέστερη εκπροσώπηση του κλάδου της ιστορίας των επιστημών σε παγκόσμιο επίπεδο και τη δημοκρατικότερη λειτουργία της Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, το Ε.Σ. συναίνεσε στην σύγκληση μιας ad hoc επιτροπής η οποία απαρτίστηκε από εκπροσώπους κρατών με ιδιαίτερη συμβολή στην ιστορία των επιστημών που δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Ένωσης. Πρόκειται για τη Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ. Η ad hoc επιτροπή, η οποία συγκλήθηκε και αυτή στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του προέδρου της IUHPS, Ε. Ihsanoglu, εκπόνησε σχέδιο προτάσεων αλλαγών, που συμπεριλαμβάνουν τροποποιήσεις της διαδικασίας εκλογών του Δ.Σ. από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, καθώς και νέες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάδειξη της ιστορίας των επιστημών. Το Ε.Σ. υιοθέτησε τις προτάσεις αυτές και προχώρησε σε σειρά άλλων, όπως η θεσμοθέτηση διεθνών βραβείων διδακτορικών διατριβών, αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του τετραετούς διεθνούς συνεδρίου της Ενωσης, εμπλοκή των εθνικών ενώσεων στην εκλογή του Δ.Σ. της IUHPS καθώς και καθιέρωση ατομικής συμμετοχής στην IUHPS με καθορισμό κάποιου quota για την εκπροσώπηση των ατόμων σε σχέση με

4 αυτή των κρατών. Επίσης ενέκρινε τα μέλη της διεθνούς επιτροπής, η οποία υπό την εποπτεία του καθηγητή Ε. Knobloch θα εκπονήσει το επιστημονικό πρόγραμμα του επόμενου διεθνούς συνεδρίου, το οποίο θα γίνει το 2005 στο Πεκίνο (πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Liu Dun). Η επόμενη σύγκληση του Ε.Σ. προβλέπεται να γίνει στις Ιανουαρίου 2003 στην Παβία. Η IUHPS/DHS διαθέτει ιστοσελίδα πολύ πλούσια σε πληροφορίες σε ό,τι αφορά στην ιστορία των επιστημών, στην οποία αποφασίστηκε, στο πλαίσιο μιας απόλυτα διαφανούς λειτουργίας του Ε.Σ., να δημοσιεύονται όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του. Η διεύθυνση αυτή είναι: 117 ^ Όμιλος Διάσωσης και Μελέτης Αρχείων Αριστερής Αντιπολίτευσης «Ομιλος Διάσωσης και Μελέτης Αρχείων Αριστερής Αντιπολίτευσης (Ο.Δ.Μ.Α.Α.Α.) δημιουργήθηκε από ιστορικούς, αρχειονόμους και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την ιστορία του εργατικού κινήματος, με σκοπό να εντοπίσει, να διασώσει, να κάνει γνωστά και να καταστήσει προσιτά στους μελετητές τα αρχεία της ελληνικής αριστερής αντιπολίτευσης και του ελληνικού τροτσκιοτικού κινήματος τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, σε αρχεία ή συλλογές ιδιωτών. Τον όμιλο αποτελούν οι: Τάσος Αναστασιάδης (δημοσιογράφος), Χριστίνα Βάρδα (ιστορικός-αρχειονόμος, ΕΛΙΑ), Ελένη Βαρίκα (ιστορικός, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού), Δημήτρης Κατσορίδας (Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.), Γιούλα Κουτσοπανάγου (ιστορικός, συνεργάτης Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Αντώνης Λιάκος (ιστορικός, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μίμης Λιβιεράτος (ιστορικός), Σπύρος Μαρκέτος (ιστορικός, λέκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ρίκη βαν Μπουσχότεν (κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Θύμιος Νικολαΐδης (ιστορικός των επιστημών, διευθυντής ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Παναγιώτης Νούτσος (καθηγητής φιλοσοφίας, διευθυντής Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ιστορίας των Κοινωνικών και Πολιτικών Ιδεών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Νίκος Παντελάκης (προϊστάμενος ιστορικού αρχείου Εθνικής Τραπέζης), Κώστας Σκορδούλης (αν. καθηγητής φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Χαροντάκης (δημοσιογράφος). Ο Ο.Δ.ΜΑΑΑ έχει προγραμματίσει σειρά δημόσιων συναντήσεων με θέμα τα αρχεία της ελληνικής αριστερής αντιπολίτευσης και του ελληνικού τροτσκιοτικού κινήματος από τον μεσοπόλεμο έως τη Μεταπολίτευση.

5 JÏ8 ~~^ Πρόγραμμα Παρουσίασης Αρχείων Πέμπτη 8 Απριλίου 2003, 7.30 μμ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Μικρή αίθουσα ισογείου. 'Το Αρχείο του Χρήστου Αναστασιάδη" Ο Χρήστος Αναστασιάδης υπήρξε μια ηγετική φυσιογνωμία του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος από τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως και την εποχή της Μεταπολίτευσης. Παράλληλα συγκρότησε συστηματικά ένα πλούσιο αρχείο για την τεκμηρίωση της ιστορίας του τροτσκιστικού κινήματος, το οποίο τώρα βρίσκεται στο Ε.Λ.Ι.Α. Για τα περιεχόμενα και τη σημασία του αρχείου θα μιλήσουν οι Χριστίνα Βάρδα (ΕΛΙΑ) και Νίκος Παντελάκης (Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης). Θα ακολουθήσουν οι εξής παρουσιάσεις (οι ημερομηνίες και ο τόπος θα ανακοινωθούν αργότερα): Το αρχείο του Νίκου Σύριγγα (Το αρχείο των Αρχειομαρξιστών). Το αρχείο του Μίμη Λιβιεράτου. Τα τροτσκιστικά αρχεία στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Η καταγραφή του τροτσκιστικού τύπου στο Πρόγραμμα "Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου".

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 Επιμέλεια έκδοσης Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής Ιωάννης Παπαδάκης, Λέκτορας Πέτρος Κωσταγιόλας, Λέκτορας Σχεδιασμός: Διονύσης Κουρτέσης ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 Περιεχόμενα Contents

Διαβάστε περισσότερα

25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07. Χορηγός

25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07. Χορηγός 25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07 Χορηγός Νοέμβριος 2007 Αγαπητοί συνάδελφοι, Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη του συνεδρία έθεσε τα θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Κασσωτάκης Μιχάλης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κασσωτάκης Μιχάλης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Το πρόβλημα της παιδαγωγικής και διδακτικής κατάρτισης των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του μετά τη μεταπολίτευση 1 Κασσωτάκης Μιχάλης Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΚΑΝΛΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

Η έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας Η έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας Οι δείκτες Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) αποτελούν βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό εθνικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκες Ελλάδας, Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών (Χρήσιμοι Σύνδεσμοι) Αύγουστος 2008 Πηγές :

Βιβλιοθήκες Ελλάδας, Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών (Χρήσιμοι Σύνδεσμοι) Αύγουστος 2008 Πηγές : Βιβλιοθήκες Ελλάδας, Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών (Χρήσιμοι Σύνδεσμοι) Αύγουστος 2008 Πηγές : http://www.e-yliko.gr/htmls/libraries/vivl_eis.aspx http://www.infolibraries.gr Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007 2009 Μια πλούσια δραστηριότητα ανέπτυξε το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά τη τριετία 2007-2009,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο. Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο. Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 73 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ISSN 1450-1295 (print), ISSN 1986-3829 (online) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 Ο απολογισμός που παρουσιάζεται αφορά την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές του Τ.Ε.Ε. το Νοέμβρη του 2006 και πιο συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 07 08 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2007 2008 ISBN: 960-86977-9-9 2008 για την ελληνική γλώσσα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα www.asfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό της Στ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ 19 22 Σεπτεμβρίου 2013, Ήπειρος

Πρακτικό της Στ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ 19 22 Σεπτεμβρίου 2013, Ήπειρος Πρακτικό της Στ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ 19 22 Σεπτεμβρίου 2013, Ήπειρος Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 8μμ μετά από την Σεπτεμβρίου 2013 ενημέρωση πρόσκληση του προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ»

«ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ» «ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ» «Σύγχρονες Τάσεις και Αντιλήψεις» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ που διοργάνωσε η Ελληνική Ομπσπονδία Σωματείων Φίλων των Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ) στο πλαίσιο του εορτασμού 20 χρόνων συνεχούς

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων of 52 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 1268/82 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 87Α Μέγεθος κειμένου: 522,126 KB Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΙΑ Ν ο 2 6 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 7, Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια, «Πριν από όλα όμως, και για να μπορέσει ο κλάδος να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που του ανήκει, πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Θέλω να εκφράσω καί εγώ τη χαρά μου για τη συνάντηση μας σε αυτό το Διεθνές Συνέδριο καί να σας ευχαριστήσω πού ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση

Θέλω να εκφράσω καί εγώ τη χαρά μου για τη συνάντηση μας σε αυτό το Διεθνές Συνέδριο καί να σας ευχαριστήσω πού ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Πραγματώσεις και αιτούμενα στην ιστορία, τον ελληνικού βιβλίου Κύριε Πρόεδρε της 'Εναρκτήριας Συνεδρίας, Κυρίες καΐ Κύριοι, 'Αγαπητές καί αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Θέλω

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (22-24 Οκτωβρίου 2009) Απολογισμός εργασιών

7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (22-24 Οκτωβρίου 2009) Απολογισμός εργασιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Κ. Βαλεοντής Πρέδρος της ΕΛΕΤΟ και της Οργανωτικής Επιτροπής του 7 ου Συνεδρίου «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» Νοέμβριος 2009 E Λ Ε Τ Ο L E 7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009 Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους Μια μοναδική ευκαιρία για Ηγέτες με Όραμα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Μερικής φοίτησης για επαγγελματίες, στην

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Υπουργείο Πολιτισµού - Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Αγ. Ασωµάτων 11, 105 53 Αθήνα Τηλ: 210-3229820, 210-3225323 Φαξ: 210-3225628 E-mail: deam@culture.gr Ιστοσελίδες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Τι είναι ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα... 4 1.2 Δομή Επιχειρησιακού Προγράμματος... 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ http://galaxy.hua.gr/~metanastes/

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ http://galaxy.hua.gr/~metanastes/ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Oδηγός ΜΚΟ και Συλλόγων Μεταναστών Καταγραφή φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια σε θέματα μετανάστευσης Αθήνα, Δεκέμβριος 2009 Φορείς υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Η φιλοσοφία της ΒΚΠ

1. Εισαγωγή. 2. Η φιλοσοφία της ΒΚΠ Οι ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών: Εργαλεία συνεργασίας για τη συστηματική ανάδειξη του ελληνικού επιστημονικού και πολιτιστικού αποθέματος Κατερίνα Συνέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 549 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Κατσανδρή Αικατερίνη Φιλόλογος ΤΕΕ Αμοργού ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα:

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ International Federation of Organic Agriculture Movements - Ευρωπαϊκό Τμήμα Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα: (ΕΚ) αριθ. 834/2007 ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άρθρο 1 Έμβλημα Σφραγίδα 1. Το κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 83/1984 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα