ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ"

Transcript

1

2 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδρος: Καφφές Ηλίας Αντιπρόεδρος: Τσαγκαμίλης Ανδρέας Γεν. Γραμματέας: Δημόπουλος Αλέξανδρος Ειδ. Γραμματέας: Παντελάκης Ηρακλής Ταμίας: Πόδας Δημήτριος Μέλη: Παραλυκίδης Νικόλαος Μακεδονόπουλος Μιχαήλ Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννου Νικόλαος Διευθύντρια Γραφείων: Παυλίδου Άννα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΕΝΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Δούκας Μιχαήλ Κορομηλάς Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Ανδρέας Ρήγας Κωνσταντίνος Συμεωνίδης Στυλιανός

3 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Τίτλος πρωτοτύπου: Referees Manual Three Person Officiating Μετάφραση Επιμέλεια: Κορομηλάς Κωνσταντίνος - Εθνικός Καθηγητής, μέλος Κ.Ε.Δ. Καφφές Ηλίας - Καθηγητής Διαιτησίας, Πρόεδρος Ο.Δ.Κ.Ε. Δούκας Μιχαήλ - Καθηγητής Διαιτησίας, μέλος Κ.Ε.Δ. Ιωάννου Νικόλαος -Ειδικός συνεργάτης Ο.Δ.Κ.Ε., Πρόεδρος Συνδέσμου. Παπαδόπουλος Θεόφιλος - Διαιτητής Α Εθνικής, Πρόεδρος Συνδέσμου. Μιχέλης Δημήτριος - Διαιτητής Α Εθνικής, Πρόεδρος Συνδέσμου. Μπίκας Βασίλειος - Διαιτητής Α Εθνικής κατηγορίας. Σχεδιασμός Δημιουργία: 3 Data Πληροφορική Ε.Π.Ε. Κριεζώτου 104, Χαλκίδα Τηλ.: data@otenet.gr Εκτύπωση: Αικατερίνη Καραβίδα ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκη Τηλ.: cartolin@otenet.gr Copyright: F.I.B.A. Copyright για την ελληνική γλώσσα: Ε.Ο.Κ.,Ο.Δ.Κ.Ε Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2009 Απαγορεύεται η ανατύπωση μέρους η όλου του βιβλίου με οποιονδήποτε τρόπο η μέσο, χωρίς την έγγραφη άδεια της Ε.Ο.Κ.,Ο.Δ.Κ.Ε.

4 33 Περιεχόμενα Σελ.5 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή Σημαντικοί όροι Έναρξη του παιχνιδιού Παρατήρηση της προθέρμανσης πριν την έναρξη του αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου Γενικές θέσεις στον αγωνιστικό χώρο Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού - Το παιχνίδι κατευθύνεται δεξιά του διαιτητή Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού - Το παιχνίδι κατευθύνεται αριστερά του διαιτητή Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου από τους διαιτητές Βασικοί χώροι κάλυψης του γηπέδου Βασική κάλυψη Περιοχές εργασίας των διαιτητών Πρωταρχική κάλυψη όταν η μπάλα είναι στο εμπρός γήπεδο (στην πλευρά της γραμματείας ή στην απέναντι) Βασική κίνηση όταν η μπάλα πασάρεται ή ντριμπλάρεται, από τη μία πλευρά στην άλλη (rotation) Βασική κίνηση όταν η μπάλα πηγαίνει προς το καλάθι Βασική κίνηση όταν η μπάλα πηγαίνει από το πίσω γήπεδο στο εμπρός γήπεδο (transition) Βασική κίνηση κατά τη διάρκεια πιεστικής άμυνας pressing Περιπτώσεις επαναφοράς από εκτός ορίων Κάλυψη στη διάρκεια της επαναφοράς από εκτός ορίων Επαναφορά από την τελική γραμμή όταν η μπάλα πηγαίνει στο εμπρός γήπεδο Επαναφορά από την πλάγια γραμμή, όταν η μπάλα πηγαίνει ή παραμένει στο εμπρός γήπεδο Επαναφορά της μπάλας από την τελική γραμμή, όταν η μπάλα παραμένει στο εμπρός γήπεδο Καταστάσεις σουτ Σουτ για δυο (2) πόντους και περιοχές κάλυψης ριμπάουντ Ευθύνη για την κάλυψη εκτός ορίων και τις προκύπτουσες επαναφορές... 24

5 Σελ.6 Περιεχόμενα 6. Σήματα και διαδικασίες Διαδικασία όταν ένα σφάλμα καταλογίζεται Αλλαγή θέσεων (switching) αφότου καταλογιστεί ένα σφάλμα και η μπάλα παραμένει στο εμπρός γήπεδο Αλλαγή θέσεων (switcing) αφότου καταλογιστεί ένα σφάλμα, η μπάλα πηγαίνει στο «νέο» εμπρός γήπεδο Καταστάσεις ελευθέρων βολών Διαχείριση ελευθέρων βολών Διαχείριση ποινών Τεχνικού, Αντιαθλητικού και σφάλματος Αποβολής Τάϊμ Άουτς και αντικαταστάσεις Τάϊμς Άουτς Κάλυψη προσπάθειας σουτ τριών πόντων... 32

6 33 Εισαγωγή Σελ.7 Σε όλο το εγχειρίδιο, όλες οι αναφορές που γίνονται σε παίκτη, προπονητή, διαιτητή, κ.λπ., στο αρσενικό γένος ισχύουν επίσης για το θηλυκό γένος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό γίνεται για πρακτικούς και μόνο λόγους. 1. Εισαγωγή 1.1 Σημαντικοί όροι Πλευρά της μπάλας: Διαιτητές: Αντίθετη πλευρά: Περιστροφή (Rotation) Δυνατή πλευρά: (Strong side) Αλλαγές: (Switch) Αδύνατη πλευρά: (weak side) Αναφέρεται στη θέση της μπάλας. Όταν το γήπεδο διαιρείται με μια φανταστική γραμμή που επεκτείνεται από καλάθι σε καλάθι, η πλευρά του γηπέδου στο οποίο βρίσκεται η μπάλα καλείται "πλευρά της μπάλας". Ο διαιτητής L (Lead) είναι ο διαιτητής που τοποθετείται στην τελική γραμμή. Ο διαιτητής C (Center) είναι ο διαιτητής που τοποθετείται στην αντίθετη πλευρά, του εμπρός γηπέδου, από τον L (συνήθως απέναντι από την πλευρά της μπάλας), περίπου δύο βήματα πιο μπροστά από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, προς το καλάθι. Ανάλογα με τη θέση της μπάλας, ο C μπορεί να βρίσκεται είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά του εμπρός γηπέδου. Ο διαιτητής Τ (Trial) είναι ο διαιτητής που τοποθετείται περίπου στην άκρη της περιοχής των πάγκων των ομάδων, πλησιέστερα στην κεντρική γραμμή και στην ίδια πλευρά με τον L (πλευρά της μπάλας). Ο L και ο Τ είναι στην ίδια πλευρά του γηπέδου ενώ ο C στην αντίθετη πλευρά. Αυτό αναφέρεται στην πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση (απέναντι) από τη Γραμματεία. Αυτό αναφέρεται σε μια κατάσταση ζωντανής μπάλας όταν η μετακίνηση/θέση της μπάλας αναγκάζει τον L να αλλάξει την αρχική του θέση και να περιστραφεί (rotation) ανάλογα με τη θέση της μπάλας, στο εμπρός γήπεδο(table side or opposite side). Μια αλλαγή θέσης από τον L έχει επιπτώσεις (αλλαγές) στις θέσεις του C και του Τ. Κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού, οι περιστροφές ελέγχονται από τον L και κανονικά αρχίζουν όταν η μπάλα κινείται στην πλευρά της μπάλας ή όταν η μπάλα διεισδύει πέρα από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, προς το καλάθι. Ωστόσο εάν ο L η ο C επιθυμεί να παρατηρήσει μια κατάσταση ανάπτυξης παιχνιδιού η εκδήλωση πιεστικής άμυνας εμπρός στη γραμμή των ελευθέρων βολών, δύναται να κινηθεί και να ξεκινήσει μια περιστροφή. Η πλευρά του γηπέδου στην οποία βρίσκεται ο L. Αυτό αναφέρεται σε μια κατάσταση νεκρής μπάλας όταν απαιτείται η αλλαγή θέσης των διαιτητών, μετά τον καταλογισμό ενός σφάλματος. Ο διαιτητής που σφυρίζει το σφάλμα κινείται πάντα προς την αντίθετη πλευρά του τραπεζιού της Γραμματείας αφού αναφέρει το σφάλμα στη Γραμματεία. Όποτε υπάρχει μια επαναφορά εκτός ορίων, δυο διαιτητές είναι πάντα στην πλευρά της μπάλας. Η πλευρά του εμπρός γηπέδου στο οποίο δεν βρίσκεται ο L.

7 Σελ.8 Έναρξη του παιχνιδιού 2. Έναρξη του παιχνιδιού 2.1 Παρατήρηση της προθέρμανσης πριν την έναρξη του αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου Διάγραμμα 1: Η θέση των διαιτητών πριν την έναρξη του αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου A. Ο διαιτητής και οι δύο βοηθοί καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στην πλάγια γραμμή, απέναντι από τη Γραμματεία. B. Ο διαιτητής στέκεται στην τομή της κεντρικής και της πλάγιας γραμμής. C. U1 (ο βοηθός 1) καταλαμβάνει θέση περίπου τρία (3) μέτρα αριστερά του διαιτητή και παρατηρεί την ομάδα στα αριστερά του, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσής της. D. U2 (ο βοηθός 2) καταλαμβάνει μια θέση περίπου τρία (3) μέτρα δεξιά του διαιτητή και παρατηρεί την ομάδα στα δεξιά του κατά τη διάρκεια της προθέρμανσής της. E. Δέκα (10) λεπτά πριν από το παιχνίδι, ο διαιτητής κατευθύνεται στο τραπέζι της Γραμματείας προκειμένου να ελέγξει τις λίστες των ομάδων και την αρχική πεντάδα, εάν έχουν καταχωρηθεί καταλλήλως στο φύλλο αγώνος και επιστρέφει απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. F. Εάν κριθεί απαραίτητο, έξι (6) λεπτά πριν την έναρξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής σφυρίζει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι παίκτες επιστρέφουν στις περιοχές των πάγκων για την παρουσίαση των ομάδων. G. Μετά την παρουσίαση των ομάδων, ο διαιτητής σφυρίζει κάνοντας το σήμα των τριών (3) λεπτών που απομένουν πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. H. Δύο (2 ) λεπτά πριν την έναρξη του αγώνος ο διαιτητής και οι βοηθοί θα μετακινούνται στην πλευρά του τραπεζιού της Γραμματείας, στον αγωνιστικό χώρο. I. Ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα (1:30 ') πριν την έναρξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής θα σφυρίξει και θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι παίκτες επιστρέφουν στους πάγκους των ομάδων τους αμέσως. J. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης του ημιχρόνου, οι διαιτητές θα καταλάβουν τις ίδιες θέσεις όπως και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν την έναρξη του αγώνος.

8 33 Έναρξη του παιχνιδιού Σελ Γενικές θέσεις στον αγωνιστικό χώρο Στη μηχανική των τριών ατόμων, οι διαιτητές πρέπει να προσπαθούν πάντα, να διατηρήσουν μια θέση τέτοια σε σχέση με τον καθένα, ώστε να σχηματίζουν ένα ευρύ τρίγωνο. Καθώς η μπάλα κινείται προς διάφορες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, ή όταν υπάρχει μια αλλαγή της κατοχής, οι διαιτητές πρέπει να προσπαθήσουν να συντηρήσουν αυτό το τρίγωνο καθώς κινούνται, επίσης προς τις νέες θέσεις τους στον αγωνιστικό χώρο. 2.3 Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού Διάγραμμα 2: Jump Ball A. Ο διαιτητής είναι αρμόδιος για τη ρίψη της μπάλας (εκτέλεση του jump ball) από μια θέση, αντικρίζοντας το τραπέζι της Γραμματείας. B. Οι βοηθοί λαμβάνουν τις θέσεις στις αντίθετες πλάγιες γραμμές. Ο U1 βρίσκεται στην πλευρά της Γραμματείας, μεταξύ της άκρης της περιοχής του πάγκου της ομάδας και της κεντρικής γραμμής ενώ ο U2 είναι στο ύψος της άκρης της περιοχής του πάγκου των ομάδων. C. Ευθύνες του U1: 1. Σφυρίζει για την επανάληψη του jump-ball σε ένα άστοχο πέταγμα ή σε μια παράβαση από ένα παίκτη που συμμετέχει στην αναπήδηση. 2. Κάνει το σήμα time-in για την έναρξη του αγωνιστικού χρόνου, όταν η μπάλα νόμιμα αγγιχθεί. D. Ευθύνες του U2: παρατηρεί τους άλλους οκτώ (8) παίκτες.

9 Σελ.10 Έναρξη του παιχνιδιού 2.4 Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού - Το παιχνίδι κατευθύνεται δεξιά του διαιτητή Διάγραμμα 3:Jump Ball - Το παιχνίδι κατευθύνεται δεξιά του διαιτητή A. Ο U2 γίνεται L. B. Ο U1 γίνεται C. C. Ο διαιτητής κινείται προς την πλευρά που ήταν τοποθετημένος ο U2 κατά τη διάρκεια του jump-ball και γίνεται Τ. 2.5 Jump Ball για την έναρξη του παιχνιδιού - Το παιχνίδι κατευθύνεται αριστερά του διαιτητή Διάγραμμα 4: Jump Ball - Το παιχνίδι κατευθύνεται αριστερά του διαιτητή A. Ο U1 γίνεται L. B. Ο U2 γίνεται C. C. Ο διαιτητής κινείται προς την πλευρά που ήταν τοποθετημένος ο U1 κατά τη διάρκεια του Jump Ball και γίνεται Τ.

10 33 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου 3. Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου από τους διαιτητές 3.1 Βασικοί χώροι κάλυψης του γηπέδου Σελ Βασική κάλυψη Διάγραμμα 5: Βασικοί χώροι κάλυψης του γηπέδου A. Το παιχνίδι γύρω από τη μπάλα, όταν αυτή βρίσκεται στην περιοχή του διαιτητή. B. Παίκτες μακριά από τη μπάλα, στην περιοχή του διαιτητή, όταν η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή ενός άλλου διαιτητή. C. ΟCστέκεται δύο (2) μέτρα εμπρός από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, προς το καλάθι. Εάν είναι απαραίτητο κινείται στον αγωνιστικό χώρο παρά προς την τελική γραμμή. D. ΟΤλαμβάνει θέση πλησίον της άκρης του πάγκου της ομάδας. Εάν είναι απαραίτητο κινείται στον αγωνιστικό χώρο παρά προς την τελική γραμμή. E. Σε μια κατάσταση επαναφοράς από εκτός ορίων, ο διαιτητής πριν εγχειρίσει τη μπάλα πιστοποιεί ότι, οι δύο διαιτητές βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τη μπάλα.

11 Σελ.12 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου 3.3 Περιοχές εργασίας των διαιτητών Διάγραμμα 6: H μπάλα στην πλευρά της γραμματείας Διάγραμμα 7: Η μπάλα στην απέναντι πλευρά A. Οι περιοχές εργασίας των διαιτητών όταν η μπάλα είναι στην πλευρά της γραμματείας (Διάγραμμα 6). B. Οι περιοχές εργασίας των διαιτητών όταν η μπάλα είναι στην απέναντι πλευρά της γραμματείας (Διάγραμμα 7). Σε γενικές γραμμές, οι διαιτητές θα κινούνται εντός των καθορισμένων περιοχών εργασίας. Ωστόσο, όποτε χρειαστεί, οι διαιτητές μπορούν να κινηθούν και εκτός των συγκεκριμένων περιοχών εργασίας, για την καλύτερη κάλυψη συγκεκριμένων καταστάσεων παιχνιδιού.

12 33 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου Σελ Πρωταρχική κάλυψη όταν η μπάλα είναι στο εμπρός γήπεδο (στην πλευρά της γραμματείας ή στην απέναντι) Διάγραμμα 8: H μπάλα στην πλευρά της γραμματείας (παράδειγμα) Διάγραμμα 9: Η μπάλα στην απέναντι πλευρά (παράδειγμα). A. Κάθε διαιτητής είναι αρμόδιος για τον τομέα της αρχικής του κάλυψης. B. Όταν η μπάλα βρίσκεται στην αρχική περιοχή κάλυψης ενός διαιτητή, εκείνος έχει ευθύνη για τα σφάλματα και τις παραβιάσεις γύρω από την περιοχή της μπάλας. C. Όταν η μπάλα δεν βρίσκεται στην αρχική περιοχή κάλυψης ενός διαιτητή, εκείνος έχει την ευθύνη για όλους τους παίκτες που βρίσκονται στην περιοχή του. D. Τομείς διπλής κάλυψης υπάρχουν μεταξύ των δύο οποιονδήποτε εκ των τριών διαιτητών.

13 Σελ.14 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου 3.5 Βασική κίνηση όταν η μπάλα πασάρεται ή ντριμπλάρεται, από τη μία πλευρά στην άλλη (rotation) Διάγραμμα 10: Η μπάλα κινείται προς την αντίθετη πλευρά Διάγραμμα 11: Η μπάλα κινείται προς την πλευρά της Γραμματείας A. ΟLκινείται προς την πλευρά της μπάλας όταν η μπάλα πασάρεται σε παίκτη που βρίσκεται στην άλλη πλευρά ή όταν η μπάλα διεισδύει πέρα από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, πλησίον του C. B. Μια εξαίρεση σε αυτήν τη μετακίνηση θα υπάρχει κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου σουτ ή μιας κίνησης (drive) άμεσα προς το καλάθι. C. ΟLείναι υπεύθυνος για την έναρξη του rotation (περιστροφή) και συνεχίζει να έχει την ευθύνη για τους παίκτες στο post-play, ακόμη και όταν διασχίζουν τον περιοριστικό χώρο. D. ΟC κατόπιν κινείται προς τη θέση του Τ. E. ΟΤ κατόπιν κινείται προς τη θέση του C. F. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική. Ο C και ο Τ πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση και να μετακινούνται όταν ξεκινήσει να μετακινείται ο L.

14 33 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου Σελ Βασική κίνηση όταν η μπάλα πηγαίνει προς το καλάθι Διάγραμμα 12: Κανονικό παιχνίδι Διάγραμμα 13: Drive προς το καλάθι Όταν γίνεται ένα drive (κίνηση) προς το καλάθι: A. ΟLκινείται με τη μπάλα. B. ΟC στέκεται δύο (2) μέτρα από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, προς το καλάθι. C. ΟΤ κινείται προς το καλάθι. D. Το τρίγωνο μεταξύ των διαιτητών γίνεται μικρότερο.

15 Σελ.16 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου 3.7 Βασική κίνηση όταν η μπάλα πηγαίνει από το πίσω γήπεδο στο εμπρός γήπεδο (transition) Διάγραμμα 14: Κίνηση transition Διάγραμμα 15: Transistion μετά από τo rotation Α. Ο Τ γίνεται ο νέος L και είναι υπεύθυνος για: 1. Την κάλυψη της τελικής γραμμής. 2. Το παιχνίδι που έρχεται προς αυτόν. 3. Τους παίκτες στο post play, ακόμα και όταν διασχίζουν τον περιοριστικό χώρο. 4. Ξεκινά την περιστροφή (rotation). Β. Ο C συνεχίζει να είναι C στο transition (7-10 μ. από το νέο Τ) και είναι υπεύθυνος για: 1. Όλες τις παραβάσεις και τα σφάλματα στην περιοχή μεταξύ των κορυφών των δύο (2) ημικυκλίων των ελευθέρων βολών, στην πλευρά του. 2. Σε πάσες αιφνιδιασμού, ακολουθεί το παιχνίδι γρήγορα για να βοηθήσει το νέο L με χώρο ευθύνης την περιοχή γύρω από τη μπάλα. 3. Για την περιοχή γύρω από τη μπάλα, εάν η μπάλα πηγαίνει προς το καλάθι, στην πλευρά του. C. Ο L γίνεται ο νέος Τ και είναι υπεύθυνος για: 1. Τον καθορισμό κάλυψης της νέας πλάγιας γραμμής. 2. Την κάλυψη του παιχνιδιού πίσω από τον αιφνιδιασμό. 3. Όλους τους παίκτες στο πίσω γήπεδο, έως ότου αυτοί περάσουν στο εμπρός γήπεδο.

16 33 Θέσεις και χώροι κάλυψης του γηπέδου Σελ Βασική κίνηση κατά τη διάρκεια πιεστικής άμυνας pressing Οι διαιτητές πρέπει να καλύπτουν το παιχνίδι έχοντας το εντός ενός μεγάλου τριγώνου, εποπτεύοντας την περιοχή δράσης αυτού. Ο Τ είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση των οκτώ δευτερολέπτων στο πίσω γήπεδο και θα καλύπτει την περιοχή δράσης, σεβόμενος πάντα τη δυνατότητα μιας πιθανής εναλλαγής στην κατεύθυνση του παιχνιδιού. Ο C και ο Τ κινούνται με την ταχύτητα της μπάλας. Ο C πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσει τον Τ με τις παραβάσεις της κεντρικής γραμμής. Ο L, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική γραμμή, θα καλύπτει τον αιφνιδιασμό ή μια «μεγάλη» πάσα. Όλοι οι διαιτητές πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν ώστε να αποφύγουν να μπλοκαριστούν. Διάγραμμα 16: Όλοι οι παίκτες στο πίσω γήπεδο Διάγραμμα 17: Παίκτες στο εμπρός και στο πίσω γήπεδο Όλοι οι παίκτες στο πίσω γήπεδο A. ΟCκαι ο Τ καλύπτει την περιοχή δράσης στο πίσω γήπεδο. B. Ο L λαμβάνει θέση κοντά στην κεντρική γραμμή, έχοντας όλους τους παίκτες εντός του οπτικού του πεδίου Παίκτες στο εμπρός και στο πίσω γήπεδο A. ΟCκαι ο Τ καλύπτει την περιοχή δράσης στο πίσω γήπεδο. B. ΟL λαμβάνει θέση τέτοια που να μπορεί να παρατηρεί τους παίκτες στο εμπρός γήπεδο. C. Εάν μια πιεστική άμυνα (pressing) συμβεί στην αδύνατη πλευρά, ο C μπορεί να περιστρέφεται (rotate) προς την κεντρική γραμμή με σκοπό την κάλυψη του παιχνίδι.

17 Σελ.18 Περιπτώσεις επαναφοράς 4. Περιπτώσεις επαναφοράς από εκτός ορίων 4.1 Κάλυψη στη διάρκεια της επαναφοράς από εκτός ορίων A. ΟLθα έχει ευθύνη για την τελική γραμμή στο εμπρός γήπεδο. B. ΟCθα έχει ευθύνη για την πλάγια γραμμή, στην πλευρά του. C. ΟΤθα έχει ευθύνη για την πλάγια γραμμή, στην πλευρά του καθώς και για την τελική γραμμή στο πίσω γήπεδο. 4.2 Επαναφορά από την τελική γραμμή όταν η μπάλα πηγαίνει στο εμπρός γήπεδο Διάγραμμα 18: Πλευρά της Γραμματείας Διάγραμμα 19: Αντίθετη πλευρά A. ΟΤδιαχειρίζεται την επαναφορά από εκτός ορίων. Εάν η επαναφορά πρόκειται να γίνει από την τελική γραμμή, από την πλευρά της Γραμματείας, τότε ο Τ παίρνει θέση μεταξύ της μπάλας και της πλάγιας γραμμής του γηπέδου. Εάν η επαναφορά πρόκειται να γίνει από την απέναντι πλευρά, τότε ο Τ παίρνει θέση μεταξύ της μπάλας και της πλάγιας γραμμής. Ο Τ και ο L είναι πάντα στην ίδια πλευρά με τη μπάλα. B. Ο C παίρνει θέση 7-10 μέτρα από τον Τ και είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στην κίνηση των παικτών, μετά από την επαναφορά της μπάλας εντός του γηπέδου. Ο C είναι πάντα στην πλευρά απέναντι από τον Τ και τον L. C. Ο L παίρνει θέση στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών και είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στην κίνηση των παικτών. D. Ο L δεν απαιτείται για να κινηθεί προς την πλευρά της μπάλας μέχρις ότου η μπάλα και όλοι οι παίκτες να μετακινηθούν στο εμπρός γήπεδο.

18 33 Περιπτώσεις επαναφοράς Σελ Επαναφορά από την πλάγια γραμμή, όταν η μπάλα πηγαίνει ή παραμένει στο εμπρός γήπεδο Διάγραμμα 20: Πλευρά της Γραμματείας Διάγραμμα 21: Αντίθετη πλευρά A. ΟΤδιαχειρίζεται την επαναφορά και παραμένει Τ. B. O Cπαίρνει θέση 7-10 μέτρα από τον Τ και είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στην κίνηση των παικτών, μετά από την επαναφορά της μπάλας εντός του γηπέδου ενώ παραμένει C. C. OLπαίρνει θέση στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών στο μπροστινό γήπεδο και είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στην κίνηση των παικτών. D. Εάν, ως αποτέλεσμα της επαναφοράς, η μπάλα καταλήξει εκτός ορίων στην πλευρά του Τ, εμπρός ή πίσω γήπεδο, ο Τ παραμένει στην ίδια θέση και διαχειρίζεται την επαναφορά. E. Ο L δεν απαιτείται για να κινηθεί προς την πλευρά της μπάλας μέχρις ότου η μπάλα και όλοι οι παίκτες να μετακινηθούν στο εμπρός γήπεδο.

19 Σελ.20 Περιπτώσεις επαναφοράς Διάγραμμα 22: Αντίθετη πλευρά Διάγραμμα 23: Αντίθετη πλευρά A. Ο C σφυρίζει τις παραβάσεις εκτός ορίων, κινείται στο σημείο εκτός ορίων, για να εγχειρίζει τη μπάλα στον παίκτη που θα κάνει την επαναφορά και γίνεται ο νέος Τ. B. ΟΤ κινείται προς τη νέα του θέση και γίνεται C. C. Ο L κινείται προς την πλευρά της μπάλας.

20 33 Περιπτώσεις επαναφοράς Σελ Επαναφορά της μπάλας από την τελική γραμμή, όταν η μπάλα παραμένει στο εμπρός γήπεδο Διάγραμμα 24: Πλευρά της Γραμματείας Διάγραμμα 25: Αντίθετη πλευρά A. ΟLδιαχειρίζεται την επαναφορά παίρνοντας θέση μεταξύ του παίκτη που επαναφέρει και του καλαθιού. B. ΟCπαίρνει θέση δύο (2) μέτρα εμπρός από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, στην κατάλληλη πλευρά του γηπέδου. C. ΟΤπαίρνει τη θέση του στην άκρη της περιοχής του πάγκου της ομάδας.

21 Σελ.22 Καταστάσεις σουτ 5. Καταστάσεις σουτ 5.1 Σουτ για δυο (2) πόντους και περιοχές κάλυψης ριμπάουντ Διάγραμμα 26: Σουτ από την περίμετρο A. Ο C είναι πρωτίστως αρμόδιος για όλες τις προσπάθειες για καλάθι (σούτ) που επιχειρούνται από το ημικύκλιο των ελευθέρων βολών. B. Ο Τ είναι υπεύθυνος να δίνει βοήθεια στις προσπάθειες για καλάθι (σουτ) που επιχειρούνται από το ημικύκλιο των ελευθέρων βολών, στην πλευρά του Τ. Διάγραμμα 27: Σουτ από την πλευρά της Γραμματείας

22 33 Καταστάσεις σουτ Σελ.23 Διάγραμμα 28: Σουτ από την αντίθετη πλευρά Στις προσπάθειες για καλάθι (σουτ) από την ισχυρή πλευρά (strong side), οι αρμοδιότητες θα είναι οι ακόλουθες: A. ΟLείναι υπεύθυνος για το σουτέρ καθώς επίσης και τα ριμπάουντ στην πλευρά της μπάλας. B. Ο C είναι πρωτίστως υπεύθυνος για τις παραβιάσεις, παρεμβολή και παρέμβαση στην τροχιά της μπάλας (goal tending και basket interferences) και δευτερευόντως υπεύθυνος για τα ριμπάουντ στην αδύνατη πλευρά (weak side). C. ΟΤείναι υπεύθυνος για τις παραβιάσεις, παρεμβολή και παρέμβαση στην τροχιά της μπάλας (goal tending και basket interferences) και τα περιμετρικά ριμπάουντς.

23 Σελ.24 Καταστάσεις σουτ 5.2 Ευθύνη για την κάλυψη εκτός ορίων και τις προκύπτουσες επαναφορές Διάγραμμα 29: Ευθύνες επαναφοράς Κάθε διαιτητής θα έχει ευθύνη για την κάλυψη εκτός ορίων στην πλευρική ή στην κεντρική γραμμή, στην περιοχή που βρίσκεται. Εάν εκείνος ο διαιτητής είναι αμφίβολος ως προς ποιος προκάλεσε την έξοδο της μπάλας εκτός ορίων, θα κοιτάξει στους συνεργάτες του για βοήθεια.

24 33 Σήματα και διαδικασίες Σελ Σήματα και διαδικασίες 6.1 Διαδικασία όταν ένα σφάλμα καταλογίζεται A. Ο διαιτητής που καταλογίζει το σφάλμα: 1. Προσδιορίζει τον παίκτη που διέπραξε το σφάλμα και τρέχει προς ένα σημείο καθαρό από παίκτες, σταματά με σκοπό να αναφέρει το σφάλμα στο τραπέζι της Γραμματείας. 2. Κινείται προς την αντίθετη πλευρά του γηπέδου. B. Οι διαιτητές που δεν καταλόγισαν το σφάλμα: 1. Παγώνουν και παρατηρούν τους παίκτες έως ότου αρχίσει η υπόδειξη του σφάλματος και κατόπιν κινούνται προς τις νέες τους θέσεις, ενώ συνεχίζουν να παρατηρούν τους παίκτες. 2. Εάν ο διαιτητής στην πλευρά της Γραμματείας, δεν καταλόγισε το σφάλμα, παραμένει στην πλευρά της Γραμματείας. 3. Ο διαιτητής που βρίσκεται πιο κοντά στο τραπέζι της Γραμματεία, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση όλων των αιτημάτων για τάϊμ άουτς και αντικαταστάσεις. C. Ο διαιτητής που καταλογίζει επιθετικό σφάλμα, στην: 1. Πλευρά της Γραμματείας, γίνεται ο νέος C στην αντίθετη πλευρά. 2. Αντίθετη πλευρά, επιστρέφει στην αντίθετη πλευρά. D. Ελεύθερες βολές: 1. ΟLδιαχειρίζεται πάντα όλες τις ελεύθερες βολές από την αντίθετη πλευρά. 2. Πριν εισέλθει στον περιοριστικό χώρο για τη διαχείριση ελεύθερης (-ων) βολής (-ών), ο L κοιτά προς το τραπέζι της Γραμματείας για καθυστερημένα αιτήματα για τάϊμ άουτς ή αντικαταστάσεις. 3. ΟCτοποθετείτε στο επίπεδο της γραμμής των ελευθέρων βολών στην πλευρά της Γραμματείας. 4. ΟΤτοποθετείτε στο επίπεδο της γραμμής της περιοχής του πάγκου, στην αντίθετη πλευρά. Στην περίπτωση επαναφοράς της μπάλας από εκτός ορίων μετά τις ελεύθερες βολές στην προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας, κινείται προς την κεντρική γραμμή για τη διαχείριση της επαναφοράς της μπάλας.

25 Σελ.26 Σήματα και διαδικασίες 6.2 Αλλαγή θέσεων (switching) αφότου καταλογιστεί ένα σφάλμα και η μπάλα παραμένει στο εμπρός γήπεδο Διάγραμμα 30: Ο C σφυρίζει αμυντικό σφάλμα Διάγραμμα 31: Ο L σφυρίζει αμυντικό σφάλμα

26 33 Σήματα και διαδικασίες Σελ.27 Διάγραμμα 32: Ο Τ σφυρίζει αμυντικό σφάλμα A. Ο διαιτητής που σφύριξε το σφάλμα το υποδεικνύει στο τραπέζι της Γραμματείας και κινείται στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου. B. Οι άλλοι διαιτητές, παγώνουν και παρατηρούν όλους τους παίκτες έως ότου αρχίσει η υπόδειξη του σφάλματος και κατόπιν κινούνται προς τις νέες τους θέσεις, ενώ συνεχίζουν να παρατηρούν τους παίκτες. 6.3 Αλλαγή θέσεων (switcing) αφότου καταλογιστεί ένα σφάλμα, η μπάλα πηγαίνει στο «νέο» εμπρός γήπεδο Διάγραμμα 33: Ο C σφυρίζει επιθετικό σφάλμα

27 Σελ.28 Σήματα και διαδικασίες Διάγραμμα 34: Ο L σφυρίζει επιθετικό σφάλμα Διάγραμμα 35: Ο Τ σφυρίζει επιθετικό σφάλμα A. Ο διαιτητής που σφύριξε το σφάλμα το υποδεικνύει στο τραπέζι της Γραμματείας και κινείται στην απέναντι πλευρά του γηπέδου. B. Οι άλλοι διαιτητές παγώνουν και παρατηρούν τους παίκτες έως ότου αρχίσει η υπόδειξη του σφάλματος και κατόπιν κινούνται προς τις νέες τους θέσεις, ενώ συνεχίζουν να παρατηρούν τους παίκτες.

28 33 Καταστάσεις ελευθέρων βολών Σελ Καταστάσεις ελευθέρων βολών 7.1 Διαχείριση ελευθέρων βολών A. Αρμοδιότητες του L (απέναντι πλευρά): 1. Έχει την μπάλα και διευθύνει όλες τις ελεύθερες βολές κάνοντας το σχετικό σήμα για τον αριθμό των ελευθέρων βολών που θα εκτελεστούν και εγχειρίζει την μπάλα στο σουτέρ με σκαστή πάσα. 2. Παρατηρεί τους παίκτες στην αντίθετη πλευρά του περιοριστικού χώρου. 3. Μετά την τελευταία ή μοναδική εύστοχη ελεύθερη βολή, κάνει το σχετικό σήμα για την έναρξη του χρονομέτρου. B. Αρμοδιότητες του C (πλευρά της Γραμματείας): 1. Κάνει το σχετικό σήμα για τον αριθμό των ελευθέρων βολών που θα εκτελεστούν. 2. Παρατηρεί τους παίκτες κατά μήκος της αντίθετης πλευράς του περιοριστικού χώρου. 3. Παρατηρεί τα πόδια του σουτέρ των ελευθέρων βολών. C. Αρμοδιότητες του T (απέναντι πλευρά): 1. Βοηθά στις παραβάσεις των ελευθέρων βολών, όπου είναι απαραίτητο. 2. Διαχειρίζεται την επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας όταν απαιτείτε. Όλοι οι διαιτητές εξασφαλίζουν ότι ο σωστός παίκτης εκτελεί τις ελεύθερες βολές. Διάγραμμα 36: Διαχείριση ελευθέρων βολών

29 Σελ.30 Καταστάσεις ελευθέρων βολών 7.2 Διαχείριση ποινών Τεχνικού, Αντιαθλητικού και σφάλματος Αποβολής A. Ο διαιτητής που σφυρίζει το τεχνικό, αντιαθλητικό ή το σφάλμα αποβολής, υποδεικνύει το σφάλμα και μετά γίνεται νέος Τ (απέναντι πλευρά). B. Ο L (απέναντι πλευρά) διαχειρίζεται όλες τις ελεύθερες βολές, κάνει το σήμα του αριθμού των ελευθέρων βολών και δίνει με «σκαστή» πάσα την μπάλα στο σουτέρ των ελευθέρων βολών. C. Ο C (πλευρά της Γραμματείας) λαμβάνει θέση στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών στη διάρκεια διαχείρισης των βολών. D. Μετά την εκτέλεση της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, ο L πασάρει την μπάλα ή την στέλνει κυλώντας προς τον Τ για τη διαχείριση της επαναφοράς της μπάλας από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. E. ΟCδιατηρεί την κανονική του, κεντρική, θέση. Διάγραμμα 37: Διαχείριση της επαναφοράς εκτός ορίων από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας

30 33 Τάϊμ Άουτς και αντικαταστάσεις Σελ Τάϊμ Άουτς και αντικαταστάσεις 8.1 Τάϊμς Άουτς A. Στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ο σημειωτής, υποδεικνύει στους διαιτητές, ηχώντας την κόρνα, ότι ένα αίτημα για τάϊμ άουτ ή μια αντικατάσταση έχει υποβληθεί. Ο διαιτητής που βρίσκεται πλησιέστερα στο τραπέζι της Γραμματείας, κατόπιν σφυρά και δίνει το σήμα του τάϊμ άουτ ή της αντικατάστασης. Στην περίπτωση που ο διαιτητής πλησίον του τραπεζιού της Γραμματείας έχει σφυρίξει ένα σφάλμα, το αίτημα για τάϊμ-άουτ ή/και η αντικατάσταση θα χορηγείται από τον διαιτητή που τον αντικαθιστά στην πλευρά του τραπεζιού της Γραμματείας. B. Όλοι οι διαιτητές παίρνουν θέσεις παρόμοιες με αυτές πριν την έναρξη του αγώνος. Ο διαιτητής που έχει χορηγήσει το τάϊμ άουτ γίνεται C και στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. Οι άλλοι διαιτητές στέκονται αριστερά και δεξιά του. Εάν το παιχνίδι είναι να επαναρχίσει με εκτέλεση ελευθέρων βολών, τότε ο L κρατά τη μπάλα, εάν το παιχνίδι είναι να επαναρχίσει με επαναφορά από εκτός ορίων, τότε ο διαιτητής που είναι υπεύθυνος για την πλάγια ή την τελική γραμμή από την οποία θα γίνει η επαναφορά, κρατά τη μπάλα. C. Στο σήμα των πενήντα δευτερολέπτων (50 ), οι διαιτητές εξασφαλίζουν ότι όλοι οι παίκτες έχουν επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και μετά κατευθύνονται προς τις κανονικές τους θέσεις, των ελευθέρων βολών ή της επαναφοράς. Διάγραμμα 38: Στη διάρκεια του τάϊμ άουτ

31 Σελ.32 Κάλυψη προσπάθειας σουτ τριών πόντων 9. Κάλυψη προσπάθειας σουτ τριών πόντων A. Όταν μια προσπάθεια τριών πόντων αναμένεται, οι διαιτητές πρέπει να ρυθμίσουν τις θέσεις τους ώστε να διαιτητεύσουν την προσπάθεια καθαρά. B. Όταν ένας παίκτης επιχειρεί προσπάθεια τριών πόντων, ο διαιτητής στην περιοχή του οποίου βρίσκεται ο παίκτης επισημαίνει την προσπάθεια με την επέκταση ενός βραχίονα επάνω από το κεφάλι του με τρία (3) δάχτυλα εκτεταμένα. C. Όταν το σουτ τριών πόντων είναι εύστοχο, ο διαιτητής αυτός θα κάνει σήμα επεκτείνοντας πλήρως και τους δύο βραχίονες επάνω από το κεφάλι του με τρία (3) δάχτυλα εκτεταμένα. D. Όταν ο Τ επισημάνει την εύστοχη προσπάθεια τριών πόντων, τότε ο C πρέπει να κάνει το αντίστοιχο σήμα τριών πόντων (λειτουργεί σαν καθρέπτης), ενώ όταν ο C επισημάνει την εύστοχη προσπάθεια, τότε ο Τ πρέπει να κάνει το αντίστοιχο σήμα. E. Από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών έως την κορυφή του ημικυκλίου των ελευθέρων βολών, και στις δυο πλευρές, ο Τ και ο C μοιράζονται την ευθύνη της κάλυψης της προσπάθειας τριών πόντων. F. Ο L θα έχει ευθύνη να βοηθήσει σε μία προσπάθεια τριών πόντων, σε περίπτωση αιφνιδιασμού ή διείσδυση (transition), όταν οι C και Τ, δεν μπορούν να πάρουν μια θέση για να δουν την προσπάθεια. G. Οι διαιτητές δεν πρέπει να γυρίζουν τις πλάτες τους στους παίκτες ή στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια που κάνουν το σήμα των τριών πόντων. Οι διαιτητές πρέπει να αναμένουν ένα αιφνιδιασμό αμέσως μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια τριών πόντων και να είναι έτοιμοι να διαιτητεύσουν το παιχνίδι που ακολουθεί. Διάγραμμα 39: Κάλυψη περιοχής τριών πόντων

32 33 Κάλυψη προσπάθειας σουτ τριών πόντων Σελ.33 Διάγραμμα 40: Κάλυψη περιοχής τριών πόντων

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ 2019 1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 1. Ενώ η μπάλα είναι στην κατοχή του Α2 για επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον προπονητή Α. Θα δικαιούται η

Διαβάστε περισσότερα

1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5

1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 1. Με 1:32 να απομένουν στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1 και Β1 αποβάλλονται. Τα σφάλματα αποβολής

Διαβάστε περισσότερα

79 Μηχανική δυο διαιτητών Καταστάσεις σχετικές με τις προσπάθειες για σουτ

79 Μηχανική δυο διαιτητών Καταστάσεις σχετικές με τις προσπάθειες για σουτ 79 Καταστάσεις σχετικές με τις προσπάθειες για σουτ Σελ.53 Διάγραμμα 114 Διάγραμμα 115 Διάγραμμα 116 Διάγραμμα 117 Το Διάγραμμα 115 διευκρινίζει ποιος από τους διαιτητές θα υποδείξει πρώτος μια προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 1. Στην προσπάθεια του Α3 να καρφώσει τη μπάλα, ο Β1 βάζει το χέρι του μέσα από τη στεφάνη και κόβει τη μπάλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση την ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδρος: Καφφές Ηλίας Αντιπρόεδρος: Τσαγκαμίλης Ανδρέας Γεν. Γραμματέας: Δημόπουλος Αλέξανδρος Ειδ. Γραμματέας: Παντελάκης Ηρακλής Ταμίας: Πόδας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 1

ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 1 2 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Υπάρχει ένα παιχνίδι, τρείς Διαιτητές, αλλά μία Διαιτητική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ R3.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ R3.1 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΗΠΕΔΟΥ R3.2 ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ & ΑΡΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ î Πριν εξετάσουμε τις διάφορες παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδρος: Καφφές Ηλίας Αντιπρόεδρος: Τσαγκαμίλης Ανδρέας Γεν. Γραμματέας: Δημόπουλος Αλέξανδρος Ειδ. Γραμματέας: Παντελάκης Ηρακλής Ταμίας: Πόδας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική δυο διαιτητών Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους

Μηχανική δυο διαιτητών Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους Σελ.28 Ο Καθορισμός των θέσεων των διαιτητών και οι ευθύνες τους Στα Διαγράμματα 49 & 50, η μπάλα βρίσκεται στ ορθογώνιο 4. Ο διαιτητής κεφαλής καθορίζει τη θέση του με τα ισχία του στραμμένα προς το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδρος: Καφφές Ηλίας Αντιπρόεδρος: Τσαγκαμίλης Ανδρέας Γεν. Γραμματέας: Δημόπουλος Αλέξανδρος Ειδ. Γραμματέας: Παντελάκης Ηρακλής Ταμίας: Πόδας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Ο διαιτητής κεφαλής (lead official) ο καθορισμός των θέσεων και οι ευθύνες του

4.5 Ο διαιτητής κεφαλής (lead official) ο καθορισμός των θέσεων και οι ευθύνες του Σελ.26 4.5 Ο διαιτητής κεφαλής (lead official) ο καθορισμός των θέσεων και οι ευθύνες του Ο διαιτητής κεφαλής οφείλει να βρίσκεται, σε κανονικές συνθήκες, μπροστά από το παιχνίδι. Θα πρέπει να διατρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2008 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 Τίτλος πρωτοτύπου: Official Basketball Rules 2008 Μετάφραση Επιμέλεια: Κορομηλάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις 2017 Σελ.1 2017 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2017 Τίτλος πρωτοτύπου: 2017 Official Basketball Rules Official Interpretations Μετάφραση Επιμέλεια: Κορομηλάς Κωνσταντίνος - Εθνικός Καθηγητής, μέλος Κ.Ε.Δ.- Ε.Ο.Κ Μπίκας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις Σελ.1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2012 Τίτλος πρωτοτύπου: Official Basketball Rules Official Interpretations 2012 Μετάφραση Επιμέλεια: Κορομηλάς Κωνσταντίνος - Εθνικός Καθηγητής, μέλος Κ.Ε.Δ. Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2010 Μετάφραση από το πρωτότυπο της FIBA με τίτλο: «Official Basketball Rules 2010 Official Interpretations»

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 2

ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 2 ΒΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ 2 2 2.ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Υπάρχει ένα παιχνίδι, τρείς Διαιτητές, αλλά μία Διαιτητική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ R3.3 Κάλυψη Γηπέδου Μπροστά γήπεδο R3.4 Περιστροφή (Rotation)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α. Βασικές αρχές ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από 01.10.2014) Για χάρη ευκολίας θεωρούμε ότι η ομάδα Α είχε αρχικά την κατοχή. 1. Συνέχεια των 24 μετά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις Σελ.1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Eπίσημες διευκρινήσεις Σελ.1 48 Σελ.1 Σελ.2 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2015 Τίτλος πρωτοτύπου: Official Basketball Rules Official Interpretations 2015 Μετάφραση Επιμέλεια: Κορομηλάς Κωνσταντίνος - Εθνικός Καθηγητής, μέλος Κ.Ε.Δ. Ιωάννου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Παρακαλώ σημειώστε ότι το παρακάτω κείμενο αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές των αλλαγών του κανονισμού αλλά δεν παρουσιάζει τις αλλαγές λέξη προς λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 2018 POINTS OF EMPHASIS ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 36 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ «ΤΑΣΟΣ ΜΟΥΣΤΟΣ» Σεπτέμβριος 2018, Ναύπακτος ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ PERIOD ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΧΙ

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Οι πιο κάτω αλλαγές θα περιληφθούν στους νέους Επίσημους Κανονισμούς Καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι τον Αύγουστο 2018 στην επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 2.2.5 Στους πάγκους των ομάδων πρέπει να υπάρχουν 14 διαθέσιμες θέσεις, για τους προπονητές (2), τους αναπληρωματικούς

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2012 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2012 FIBA Central Board Rio de Janeiro, Brazil, 29 th April 2012 Valid as of 1st October 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΣ Α: 12 ομάδες ΟΜΙΛΟΣ Β: 12 ομάδες Στην φάση των Ομίλων θα περνούν και οι 12 ομάδες εκ των οποίων οι 6 νικητές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 FIBA Central Board Barcelona, Spain, 2nd February 2014 Valid as of 1st October 2014 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 FIBA Central Board Barcelona, Spain, 2nd February 2014 Valid as of 1st October 2014 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 12. Κανόνες διαιτησίας Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014-2015 FIBA Central Board Barcelona, Spain, 2nd February 2014 Valid as

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Κουτσούλας Μιχαήλ Καθηγητής Διαιτησίας Διεθνής Διαιτητής mihaliskoutsoulas@yahoo.gr Ο 1 ος διαιτητής πρέπει να ελέγχει και να υπογράφει τκανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 08 As approved by FIBA Central Board Mies, Switzerland, 6th June 08 Valid as of st October 08

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ FIBA 2018 Οι Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2018 έχουν ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2018. Είναι αναρτημένοι

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017 Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης Fiba 2017 Περίληψη των κυριότερων αλλαγών Ισχύει από 1 η Οκτωβρίου 2017 Οι νέοι Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης έχουν ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2017. Υπάρχει πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ INTERNATIONAL BASKETBALL FEDERATION ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017 As approved by FIBA Central Board Mies, Switzerland, 4 th July 2017 Valid as of 1st October

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 13. Κανονισμοί αγώνων Μίνι Μπάσκετ και πρωταθλήματος 3on3 Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 Β

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2014 Β Σελ.126 Β - ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ Διάγραμμα 8 Φύλλο αγώνος Σελ.127 Β.1 Το φύλλο αγώνος, όπως παρουσιάζεται στο Σχεδιάγραμμα 8, είναι το μόνο εγκεκριμένο από την Τεχνική Επιτροπή της F.Ι.Β.Α. Β.2 Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018 ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018 ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018 ΤΟ Το φύλλο αγώνος, όπως παρουσιάζεται εδώ, είναι το μόνο εγκεκριμένο από την Τεχνική Επιτροπή της FΙΒΑ. 1. Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ 2010

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ 2010 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ 2010 Official Basketball Rules 2010 As approved by FIBA Central Board San Juan, Puerto Rico, 17th April 2010. Πέντε (5) Εγκεκριμένες Αλλαγές. Αλλαγή πρώτη: Άρθρο 2.4.3: Ρακέτα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018 4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 16/1/2018 Γενικές ενημερώσεις: Δήλωση κωλυμάτων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 12:00 Έγκαιρη ενημέρωση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑΑΑ ( game manager ) Σχολή διαιτησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Συνεργασία Οπτικός έλεγχος Αμυντικές ζώνες Γραμμή της μπάλας Κίνηση με τη μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο 2014

Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο 2014 Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο 2014 Τίτλος πρωτότυπου: Official Wheelchair Basketball Rules 2014 Όπως υιοθετήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο της I.W.B.F. Incheon, Kορέα, Ιούλιος 2014 Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα