ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι. ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι. ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5"

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5 ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 5.3: Έκθεση αποτελεσμάτων για για τη χρήση νανοδομών σε αισθητήρες

2 Στη συγκεκριμμένη ενότητα εργασίας εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα φαινόμενα αλληλεπίδρασης συμπολυμερών με πρωτεΐνες και ειδικότερα οι έρευνες επικεντρώθηκανι στην μελέτη σχετικών εφαρμογών μέσω της πειραματικής ανάπτυξης αισθητήρων ανίχνευσης πρωτεϊνών, από επιστρώσεις συμπολυμερών κατά συστάδες ή τυχαίων πάνω σε πολυμερικές ή γυάλινες οπτικές ίνες. Ειδικότερα στο παραδοτέο αυτό αξιολογήθηκαν τα διάφορα πρωτόκολλα εναπόθεσης του πολυμερούς πάνω σε πολυμερικές ή γυάλινες οπτικές ίνες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία το συμπολυμερές PtBS-SPS για την ανίχνευση της λυσοζύμης κάνοντας χρήση της ηλεκτροστατικής αλληλεπίδρασης του πολυμερικού στρώματος με την πρωτεΐνη. Η προσρόφηση της λυσοζύμης στο πολυμερικό στρώμα επιφέρει αλλαγές στο οπτικό σήμα (αλλαγές στην ένταση της δέσμης φωτός που διαπερνά την ίνα), οι οποίες συσχετίζονται με την συγκέντρωση της πρωτεΐνης στο υπερκείμενο υδατικό διάλυμα. Υλοποιήθηκε επίσης ανάλογη μελέτη και πειράματα και με συμπολυμερή PS-P2VP (κατά συστάδες και τυχαία) προς ανίχνευση πρωτεϊνης BSA σε φυσιολογικές τιμές ph. Το παραδοτέο περιγράφει την πειραματική ανάπτυξη αισθητήρων πρωτεϊνών από επιστρώσεις συμπολυμερών συμπολυμερές PS-P2VP (κατά συστάδες και τυχαίο) πάνω σε πλαστικές οπτικές ίνες. Η προσρόφηση επίσης της BSA στο πολυμερικό στρώμα επιφέρει αλλαγές στη διάδοση του οπτικού σήματος, οι οποίες είναι δυνατόν να συσχετιστούν με την συγκέντρωση της πρωτεΐνης στο υπερκείμενο διάλυμα. Για την βελτιστοποίηση ανάπτυξης του αισθητήρα πραγματοποιήθηκε φυσικοχημικός και μορφολογικός χαρακτηρισμός των επιστρώσεων. Αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα παρασκευής και οπτικού χαρακτηρισμού των επιστρώσεων, καθώς και της λειτουργικότητάς τους σε διαφορετικές συνθήκες. Αξιολογήθηκε η απόκριση των νανοδομών παρουσία διαφορετικών συγκεντρώσεων πρωτεϊνών όπως BSA και λυσοζύμης. Πραγματοποιήθηκε επίσης λεπτομερής μελέτη της εκλεκτικότητας ανίχνευσης των υπό ανάπτυξη αισθητήριων συστημάτων ως προς τη σύμπλεξή τους με τις δύο πρωτεΐνες, με σκοπό να αναγνωριστεί ο μηχανισμός και να ελεγχθεί η διαδικασία συμπλοκοποίησης στην επιφάνεια.

3 Περιγραφή Οπτικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη Χημικών Αισθητήρων Παρουσιάζονται συνοπτικά οι φωτονικές πλατφόρμες (οπτικές ίνες διαφόρων τεχνολογιών και υλικών) που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των αισθητήρων, ανάλογα με τις ανάγκες ανίχνευσης σε κάθε περίπτωση. Η κύρια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη των αισθητήρων είναι οι πολυμερικές ίνες, ενώ οι ίνες διοξειδίου του πυριτίου χρησιμοποιήθηκαν διότι επιτρέπουν την εναπόθεση υλικού, διαλυμένο σε ισχυρό διαλυτή χωρίς αλλαγές στις ιδιότητες της οπτικής ίνας. Α. Πολυμερικές Οπτικές Ίνες Οι συμβατικές πολυμερικές οπτικές ίνες POF προσφέρουν ένα εύχρηστο και ευέλικτο, από άποψη χειρισμού, μέσο για την κατασκευή και μαζική παραγωγή φθηνών εμπορικά αισθητήρων (αναλώσιμοι μίας χρήσεως), με πολυάριθμες εφαρμογές. Στο παρόν παρουσιάζονται όλα τα πειραματικά αποτελέσματα όπου χρησιμοποιήθηκαν POF ίνες για την ανάπτυξη διαφορετικών χημικών αισθητήρων πρωτεϊνών. Εξετάστηκαν επίσης διαφορετικές διατάξεις POF (σχήμα-u, μικροδομημένη, κτλ.). Β. Οπτική ίνα Διοξειδίου του πυριτίου - γυάλινες οπτικές ίνες (silica fibers) Οι γυάλινες οπτικές ίνες (συγκεκριμένα διοξείδιο του πυριτίου SiO2) σε αντίθεση με τις πολυμερικές PMMA ίνες προσφέρουν το πλεονέκτημα να μην διαβρώνεται η επιφάνεια τους όταν συνδυάζονται με υλικά διαλυμένα σε ισχυρό διαλύτη για τα πολυμερή (π.χ. τετραϋδροφουράνιο ή THF). Αρκετές φορές, για να είναι ομογενοποιημένο ένα υλικό απαιτείται η χρήση κάποιου ισχυρού διαλύτη. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το νέο υλικό που αναπτύχθηκε, πολυ(σουλφωνομένο στυρένιο-b-τεταρτοταγές βουτυλοστυρένιο) (SPS-PtBS, SD για συντομία), εμφανίζει πιο ομογενοποιημένη μορφή όταν ο διαλύτης είναι τετραϋδροφουράνιο αντί για μεθανόλη. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος διαλύτης διαβρώνει επίσης και την επιφάνεια του PMMA υλικού και συνεπώς καθιστά -αν όχι απαγορευτική- δύσκολη την χρήση του σε πολυμερικές ίνες PMMA. Στα πειράματα που παρουσιάζονται παρακάτω, οι γυάλινες οπτικές ίνες που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλού κόστους και πολύτροπες μεγάλης διαμέτρου για εύκολη σύζευξη της πηγής (LED).

4 Σύνθεση και Χαρακτηρισμός Ενεργών Υλικών Ανίχνευσης Τα συμπολυμερή υλικά που επιλέχθηκαν είναι αδιάλυτα σε υδατικά μέσα, είναι διαλυτά σε ήπιους οργανικούς διαλύτες, ώστε να μην διαλυτοποιούν την επίστρωση PMΜA που καλύπτει τις πολυμερικές οπτικές ίνες (ωστόσο δοκιμάστηκαν και ισχυροί διαλύτες για εφαρμογή στις γυάλινες ίνες) και είναι συμπολυμερή κατά συστάδες, ώστε η μία συστάδα να προσδένεται εκλεκτικά πάνω στην οπτική ίνα και η άλλη να αλληλεπιδρά εκλεκτικά με τον αναλύτη (πρωτεΐνη) στο υδατικό περιβάλλον. Αυτά τα νέα καινοτόμα και λειτουργικά υλικά συνδυάστηκαν με την φωτονική πλατφόρμα των πολυμερικών, αλλά και γυάλινων ινών. Α. Πολυ (σουλφωνομένο στυρένιο-b-τεταρτοταγές βουτυλοστυρένιο) Δισυσταδικό Συμπολυμερές (SD) Το συμπολυμερές SPS-b-PtBS περιέχει στο μόριο του δύο διαφορετικές ομάδες οι οποίες έχουν συνδεθεί χημικά μέσω κατάλληλης χημικής διεργασίας. Η μία συστάδα είναι το σουλφωνομένο πολυ(στυρένιο) (SPS), η οποία είναι υδρόφιλη και ευαίσθητη σε πολικές ενώσεις, ενώ η άλλη το πολυ(τεταρτοταγές βουτυλοστυρένιο) (PtBS) η οποία είναι υδρόφοβη και ευαίσθητη σε κυκλικές αρωματικές μη πολικές ενώσεις. Η διάλυση του συμπολυμερούς έγινε σε διαλύτη μεθανόλη και σε διαλύτη τετραϋδροφουρανίου(thf) σε συγκέντρωση 1%. Σχήμα 1: Το συμπολυμερές SPS-b-PtBS σε διαλύτη μεθανόλη και σε διαλύτη THF 50/50 v/v, σε συγκέντρωση 1%.

5 * n * m SO 3 H Σχήμα 2: Χημική δομή του κατά συστάδες συμπολυμερούς SPS-b-PtBS (SD). Φασματοσκοπικός Χαρακτηρισμός του συμπολυμερούς SD. Μια σημαντική παράμετρος του υλικού που καθορίζει σημαντικά τις οπτικές ιδιότητες του είναι η απορρόφηση. Το συμπολυμερές χαρακτηρίστηκε αρχικά ως προς την απορρόφηση του στο εύρος από nm. Στο παρακάτω διάγραμμα (Σχήμα 3) φαίνεται το φάσμα απορρόφησης του υλικού, όπου παρατηρείται η αυξημένη απορρόφησή του στη περιοχή του υπεριώδους φάσματος. Ωστόσο, για τις ανάγκες του έργου, το εύρος λειτουργίας του αισθητήρα είναι στο ορατό και συγκεκριμένα στο 650nm μήκος κύματος, οπού τα επίπεδα απορρόφησης σε αυτό το εύρος δεν είναι απαγορευτικά. Σχήμα 3: Το φάσμα απορρόφησης του συμπολυμερούς SPS-b-PtBS (SD).

6 Το δισυσταδικό συμπολυμερές SD διαλύθηκε σε μεθανόλη και THF σε συγκεντρώσεις 1%wt και 5%wt ώστε να δημιουργηθεί μια ομογενής διασπορά. Στο διάλυμα αυτό εμβαπτίστηκε η οπτική ίνα για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφέθηκε να στεγνώσει πριν τη χρήση της. Το λεπτό υμένιο SD που εναποτέθηκε σε υπόστρωμα γυαλιού παρατηρήθηκε με οπτική μικροσκοπία όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα (Σχήμα 4). Στην περίπτωση που ο διαλύτης του SD ήταν η μεθανόλη, το υμένιο που σχηματίζεται δεν είναι ομογενές, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε η μεθανόλη δεν διαλυτοποιεί πλήρως το δισυσταδικό συμπολυμερές. Αντιθέτως, στην περίπτωση που διαλύτης του SD ήταν το THF παρατηρούνται ομοιογενή υμένια χωρίς ρωγμές. (α) (β) Σχήμα 4: Εικόνες από οπτικό μικροσκόπιο του SPS-b-PtBS (SD) συμπολυμερούς πάνω σε γυάλινο υπόστρωμα σε διαλύτη (α) μεθανόλη, (β) σε THF. Μικροσκοπία Aτομικής Δύναμης (AFM) Από τις παραπάνω εικόνες παρατηρείται ότι το συγκεκριμένο συμπολυμερικό υλικό δεν διαλύεται επαρκώς σε διαλύτη μεθανόλη ενώ διαλύεται καλύτερα χρησιμοποιώντας διαλύτη τετραϋδροφουράνιο (THF). Παρακάτω φαίνεται η μορφολογία ενός λεπτού υμενίου από το υλικό SPS-b-PtBS, το οποίο εναποτέθηκε πάνω σε υπόστρωμα γυαλιού.

7 (α) (β) Σχήμα 5: Εικόνες από μικροσκόπιο ατομικής δύναμης (AFM) όπου φαίνεται η μορφολογία του υλικού SPS-b-PtBS/THF εναποθετειμένο πάνω σε γυάλινο υπόστρωμα. Στην εικόνα (α) απεικονίζεται μια περιοχή 20x20 μm ενώ στην εικόνα (β) η ίδια περιοχή σε 3D απεικόνιση.

8 Β. Δισυσταδικό συμπολυμερές πολυ(στυρένιο-b-2-βινυλοπυριδίνη) (PS-b-P2VP) και τυχαίου συμπολυμερές (PS-r-P2VP) Τα μοριακά χαρακτηριστικά του δισυσταδικού συμπολυμερούς παρουσιάζονται στον πίνακα 1 και η χημική δομή του καθώς και η δομή του αντίστοιχου τυχαίου συμπολυμερούς στο σχήμα 6. Σχήμα 6: Δομή του δισυσταδικού PS-b-P2VP και του τυχαίου συμπολυμερούς PS-r- P2VP. Σχηματική αποτύπωση τυχαίου και συμπολυμερούς κατά συστάδες.

9 Το δισυσταδικό συμπολυμερές PS-b-P2VP διαλύθηκε σε διάλυμα κυκλοεξανίου σε αναλογίες 1%wt και 5%wt και τοποθετήθηκε στους 60 0 C. Σε αυτές τις συνθήκες το κυκλοεξάνιο θεωρείται εκλεκτικός διαλύτης για το PS και κακός διαλύτης για την P2VP, με αποτέλεσμα την δημιουργία μικκυλίων με πυρήνα αποτελούμενο από συστάδες P2VP και κορώνα PS. Είναι σημαντικό το διάλυμα του συμπολυμερούς να παραμείνει εν θερμώ καθώς σε θερμοκρασία δωματίου έχει παρατηρηθεί καταβύθισή του. Οπτικές ίνες POF εμβαπτίστηκαν στο διάλυμα PS-b- P2VP για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να σχηματιστεί λεπτό υμένιο στην επιφάνειά τους. Αφού στέγνωσαν σε θερμοκρασία δωματίου, εμβαπτίστηκαν σε διάλυμα HCl 1M ώστε να πρωτονιωθεί η συστάδα P2VP πρός ΗP2VP + και να μετακινηθούν στην επιφάνεια του υμενίου. Παρουσία όξινων συνθηκών παρατηρείται πρωτονίωση του αζώτου του πυριδινικού δακτυλίου στην συστάδα της P2VP, με αποτέλεσμα την εμφάνιση θετικού φορτίου. Στη συνέχεια οι οπτικές ίνες πλένονται με νερό για να απομακρυνθεί η περίσσεια HCl και στεγνώνονται με ροή αζώτου. Πίνακας 1. Μοριακά χαρακτηριστικά των συμπολυμερών που συντάθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία λεπτών υμενίων στην επιφάνεια οπτικών ινών POF. Συμπολυμερές Mw (x10 4 ) (by SEC/NMR) Mw/Mn (by SEC) Composition (by 1 H NMR/or other methods) SPS-b-PtBS wt% SPS (89%mole PS sulfonation) PS-b-P2VP %wt PS PS-r -P2VP wt % PS Ανάπτυξη Αισθητήρων με Χρήση Πολυμερικών Οπτικών Ινών Έχοντας πραγματοποιήσει μια εκτενή μελέτη τόσο των φυσικοχημικών παραμέτρων όσο και της δυναμικής συμπεριφοράς των ευαίσθητων υλικών ανίχνευσης με χρήση φραγμάτων περίθλασης, ακολουθούν όλα τα πειραματικά αποτελέσματα από την

10 ανάπτυξη διαφόρων τύπων αισθητήρων αποκλειστικά με την χρήση πολυμερικών ινών. Όπως προαναφέρθηκε η πλατφόρμα των πολυμερικών ινών προσφέρει εύκολη τροποποίηση, χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και δυνατότητα διασύνδεσης με ασύρματη μονάδα δικτύωσης σε χαμηλό κόστος. Παρακάτω περιγράφεται η ανάπτυξη σημειακών αισθητήρων με τροποποίηση της ίνας σε σχήμα U ως κεφαλής ανίχνευσης Ανάπτυξη Χημικών Αισθητήρων Πολυμερικής Οπτικής Κεφαλής Ανίχνευσης Α. Κατασκευή σημειακής αισθητήριας κεφαλής σε σχήμα U. Για την διεξαγωγή των πειραμάτων η πολυμερική οπτική ίνα μήκους ~60cm τροποποιήθηκε κατάλληλα ώστε να λειτουργήσει ως αισθητήρας. Η διαδικασία διαμόρφωσης της έγινε ως εξής : Αρχικά αφαιρείται ένα τμήμα του εξωτερικού περιβλήματος (jacket) της οπτικής ίνας (περίπου 5cm) με ένα νυστέρι προσέχοντας να μην χαραχτεί ο μανδύας (cladding) και ξεκινά η διαδικασία καμπύλωσης (bending) της απογυμνωμένης επιφάνειας. Χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι θερμού αέρα (air heatgun) τοποθετημένο σε κατάλληλη απόσταση απο την απογυμνωμένη επιφάνεια στέλνεται θερμός αέρας ο οποίος μαλακώνει το πολυμερικό υλικό και ασκώντας αργά δύναμη γίνεται η καμπύλωσή της. Με αυτόν τον τρόπο καμπυλώνεται μια μικρή επιφάνεια της οπτικής ίνας, η οποία θα αποτελέσει και την ενεργή επιφάνεια, χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο τμήμα της οπτικής ίνας (Σχήματα 7 και 8).

11 (α) (β) Σχήμα 7: (α) Η πολυμερική οπτική ίνα πριν και μετά που έχει αφαιρεθεί το περίβλημα μήκους 5 cm και (β) η ενεργή περιοχή της οπτικής ίνας πριν υποστεί κάμψη Σχήμα 8: Η πολυμερική οπτική ίνα αφού έχει υποστεί κάμψη (αριστερά) και οτρόπος διάδοσης του φωτός (δεξιά). Η κάμψη της πολυμερικής ίνας χωρίς την καταστροφή του πολυμερικού μανδύα αποτέλεσε μία δύσκολη διαδικασία καθώς ο ζεστός αέρας θα έπρεπε να μαλακώσει τόσο τον πολυμερικό μανδύα ώστε να γίνει η καμπύλωση του με την μικρότερη δυνατή μηχανική καταπόνηση, χωρίς όμως να λιώσει το πολυμερές (T<Tg). Συνεπώς έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη απόσταση στην οποία θα τοποθετούνταν το πιστόλι

12 θερμού αέρα από την οπτική ίνα, ο χρόνος στον οποίο θα συνέβαινε αυτή η διαδικασία, αλλά και η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού αέρα που θα εξέρχονταν από το πιστόλι προκειμένου η θερμοκρασία του αέρα που θα έφτανε στην οπτική ίνα να μην ξεπερνούσε τους 85 0 C όπου λιώνει το πολυμερές. Ο έλεγχος για την σωστή καμπύλωση της οπτικής ίνας διαπιστώθηκε μέσω εικόνων από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM). Παρακάτω (Σχήμα 9 (α),(β)) βλέπουμε αλλοιώσεις του μανδύα της οπτικής ίνας που προκάλεσε η αυξημένη θερμοκρασία του ζεστού αέρα κατά τη διαδικασία καμπύλωσης της. (α) (β) Σχήμα 9: (α), (β) Απεικόνιση πολυμερικής οπτικής ίνας μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) υπό γωνία 49ο,όπου φαίνονται οι αλλοιώσεις του πολυμερικού μανδύα Β. Ενεργοποίηση Ανιχνευτικής Ικανότητας Αισθητηρίου Κεφαλής Αφού διαμορφώθηκε κατάλληλα η οπτική ίνα, αρχικά επιχειρήθηκε εναπόθεση του συμπολυμερούς SPS-b-PtBS σε διαλύτη THF πάνω στην καμπυλωμένη επιφάνεια της πολυμερικής οπτικής ίνας με την τεχνική της εμβάπτισης (dip-coating). To πάχος του υμενίου εξαρτάται από το χρόνο εμβάπτισης. Η εξάτμιση του διαλύτη οδηγεί στο σχηματισμό ενός ομοιόμορφου στρώματος του υλικού στην επιφάνεια της οπτικής ίνας. Τα αποτελέσματα φαίνονται στις παρακάτω εικόνες, όπου είναι εμφανής η παραμόρφωση του πολυμερικού περιβλήματος λόγω της ακαταλληλότητας του διαλύτη ενώ στο Σχ. 10 φαίνεται η πολυμερική επιφάνεια του μανδύα πριν την εναπόθεση του ενεργού υλικού.

13 Σχήμα 10: Απεικόνιση της πολυμερικής οπτικής ίνας μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) υπό γωνία 51 ο πριν την εναπόθεση του ενεργού υλικού. (α) (β)

14 (γ) Σχήμα 11: (α), (β), (γ) Απεικόνιση πολυμερικής οπτικής ίνας μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) υπό γωνία 51 ο με εναποτεθειμένο το συμπολυμερές SPS-b-PtBS (SD) σε διαλύτη THF. Στη συνέχεια, το δισυσταδικό πολυμερές διαλύθηκε σε μεθανόλη. Αν και η μεθανόλη δεν είναι καλός διαλύτης για καμία από τις δύο συστάδες του SPS-b-PtBS, με αποτέλεσμα τελικά να μην δημιουργείται ένα ομογενές διάλυμα, επιλέχθηκε ως διαλύτης διότι ο πολυμερικός μανδύας που καλύπτει την οπτική ίνα καθιστά απαγορευτική την χρήση άλλων οργανικών διαλυτών όπως διαπιστώθηκε παραπάνω. Αντίστοιχα, ακολούθησε η εναπόθεση του υλικού στην καμπυλωμένη και απογυμνωμένη επιφάνεια της οπτικής ίνας. Στις παρακάτω εικόνες ηλεκτρονικής μικροσκοπίας φαίνεται το εναποτεθειμένο συμπολυμερές πάνω στην ενεργή επιφάνεια της πολυμερικής ίνας χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει καταστροφή του πολυμερικού μανδύα. Το λεπτό στρώμα υλικού που επικαλύπτει την οπτική ίνα δεν είναι ομογενές, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε η μεθανόλη δεν διαλυτοποιεί πλήρως το δισυσταδικό συμπολυμερές.

15 (α) (β) Σχήμα 12: (α), (β) Απεικόνιση πολυμερικής οπτικής ίνας μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης(sem) με εναποτεθειμένο το συμπολυμερές SPS-b-PtBS σε διαλύτη μεθανόλη. Στις παρακάτω εικόνες προκειμένου να γίνει μία άμεση σύγκριση για τον τρόπο με τον οποίο επικάθεται ποσότητα του υλικού SPS-b-PtBS στην επιφάνεια του πολυμερικού μανδύα ανάλογα με τον διαλύτη που χρησιμοποιείται, έγινε εναπόθεση των υλικών με την τεχνική της εμβάπτισης σε δύο μη καμπυλωμένα τμήματα της πολυμερικής ίνας. Τα αποτελέσματα φαίνονται στις παρακάτω εικόνες όπου είναι εμφανής η παραμόρφωση του πολυμερικού μανδύα με το υλικό SPS-b-PtBS/ΤΗF ενώ το υλικό SPS-b-PtBS/methanol παρ' όλη την ανεπαρκή διάλυσή του έχει επιστρωθεί με επιτυχία. (α) (β) Σχήμα 13: Απεικόνιση μη καμπυλωμένης πολυμερικής οπτικής ίνας μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) με εναποτεθειμένο το συμπολυμερές SPS-b-PtBS (α) σε διαλύτη μεθανόλη και (β) σε διαλύτη ΤΗF.

16 Ανίχνευση Πρωτεϊνών με Χρήση των Υλικών SPS-b-PtBS και PS-b-P2VP Α. Ανίχνευση Λυσοζύμης με το συμπολυμερές SPS-b-PtBS (SD) Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν πειράματα για δύο περιπτώσεις διαλυμάτων του ενζύμου λυσοζύμης. Η ανίχνευση της λυσοζύμης έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως βιολογική εφαρμογή, αλλά ακόμη και στη βιομηχανία τροφίμων και συντήρησης για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων. Αρχικά η λυσοζύμη διαλύθηκε σε αποσταγμένο νερό και στη συνέχεια σε ρυθμιστικό διάλυμα (buffer solution) σε διάφορες συγκεντρώσεις(0, gr/ml μέχρι gr/ml). Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι το ρυθμιστικό διάλυμα προσομοιώνει έντονα τα βιολογικά υγρά, διότι εμφανίζει το ίδιο επίπεδο αλατότητας και οξύτητας. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής : Αρχικά το καμπυλωμένο τμήμα της ίνας εμβαπτίζεται εντός αποσταγμένου νερού και ρυθμιστικού διαλύματος για να προσδιοριστούν οι τιμές αναφοράς (references) ενώ στη συνέχεια βυθίζεται στα παραπάνω διαλύματα λυσοζύμης παρατηρώντας την διαφορά απόκρισης στο σήμα εξόδου (Σχήμα 14). Η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείται από μία φωτοεκπέμπουσα δίοδο(led) στα 650nm με μέγιστη ισχύ εξόδου 1mW και έναν μετρητή ισχύος (power meter), ο οποίος καταγράφει το σήμα εξόδου, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα 15. Σχήμα 14: Σχηματικά η πειραματική διάταξη ανίχνευση σε υγρά.

17 Σχήμα 15: Πειραματική διάταξη λειτουργίας αισθητήρα στο Εργαστήριο Φωτονικής για Νανοεφαρμογές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο αισθητήρας δοκιμάστηκε διαδοχικά χρησιμοποιώντας αραιωμένα διαλύματα λυσοζύμης σε διαφορετικές συγκεντρώσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το χαμηλότερο όριο ανίχνευσης, το οποίο προσδιορίστηκε στα g/ml. Για να υπάρχει μια καλή στατιστική των μετρήσεων, το πείραμα για κάθε συγκέντρωση επαναλήφθηκε δέκα φορές λαμβάνοντας τη μέση τιμή των μετρήσεων. Τα αποτελέσματα παρατίθενται παρακάτω. Προκειμένου να ενισχυθεί η απόκριση του αισθητήρα, το ενεργό κομμάτι της οπτικής ίνας στο οποίο έχει εναποτεθεί το συμπολυμερικό υλικό SPS-b-PtBS, βυθίστηκε σε υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου(naoh) για δέκα δευτερόλεπτα ενώ στη συνέχεια στέγνωσε με τη βοήθεια ροής αζώτου. Κατά την παρασκευή του συμπολυμερικού υλικού (ειδικότερα κατά τη σουλφόνωση) δημιουργούνται ομάδες σουλφονικού οξέος SO3H, συνεπώς η εμβάπτιση της ίνας σε υδροξείδιο του νατρίου έχει ως αποτέλεσμα μία αντίδραση βάσης/οξέος και την παραγωγή ομάδων SO3Να πάνω στο συμπολυμερικό υλικό. Στη συνέχεια το επεξεργασμένο κομμάτι με τη βοήθεια απιονισμένου νερού καθαρίστηκε και επαναλήφθηκαν πάλι αντίστοιχα πειράματα στα αραιωμένα διαλύματα λυσοζύμης παρατηρώντας μια αξιοσημείωτη βελτίωση της μετρούμενης απόκρισης όπως παρουσιάζεται παρακάτω. O μηχανισμός ανίχνευσης βασίζεται στη διαφοροποίηση της κυματοδήγησης του φωτός μέσα στην ίνα, ανάλογα με τις μεταβολές που υπόκειται ο δείκτης διάθλασης του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλάζοντας την τιμή των απωλειών στην ισχύ. Η βασική διεργασία από φυσικής πλευράς είναι η τροποποίηση των συνθηκών κυματοδήγησης μέσω κάμψης (bend) της οπτικής ίνας ώστε το εγκλωβισμένο στον πυρήνα οπτικό πεδίο/δέσμη να εξέλθει μερικώς προς τον μανδύα και εκεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή η διεργασία αυξάνει τις απώλειες

18 διάδοσης του φωτός και δημιουργεί ένα τρόπο αλληλεπίδρασης του φωτός με το περιβάλλον, εκεί όπου βρίσκεται η παράμετρος προς μέτρηση. H κυματοδήγηση του φωτός συμβαίνει για ένα βασικό ρυθμό (fundamendal mode) συνεπώς στην πολύτροπη ίνα λόγω των οριακών συνθηκών που επιβάλλονται στο κύμα από τον κυματοδηγό, δημιουργούνται ρυθμοί κυματοδήγησης (transverse modes) που ουσιαστικά είναι πιο ευάλωτοι στο να εξέλθουν από τον πυρήνα αυξάνοντας τις απώλειες φωτός. Οι απώλειες αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με την κάμψη της οπτικής ίνας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε το φώς τελικά να μην χάνεται αλλά να αλληλεπιδρά με το ενεργό υλικό. Εκτός από την αύξηση των απωλειών, ο μηχανισμός ανίχνευσης στηρίζεται και στην αλληλεπίδραση του αποσβενυόμενου πεδίου (evanescent field) με το εναποθετειμένο ενεργό υλικό. Για να διαπιστώσουμε αν πράγματι συμβαίνει αυτή η αλληλεπίδραση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους. Η μία παράμετρος εξαρτάται με το πώς αλλάζει ο δείκτης διάθλασης του τμήματος του περιβλήματος (cladding) που κάμπτεται πάνω στο οποίο έχει εναποτεθεί το ενεργό υλικό, κάτι το οποίο καθορίζει πόσα higher-orders modes ανακλώνται ή εξέρχονται από το κομμάτι αυτό. Η άλλη παράμετρος σχετίζεται με το αν το πάχος του περιβλήματος είναι μικρότερο από το βάθος διείσδυσης (penetration depth) γιατί μόνο τότε μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση μεταξύ του αποσβενυόμενου κύματος και του ενεργού υλικού. Ο προσδιορισμός βέβαια του πάχους του στρώματος του υλικού που εναποτίθεται είναι πολύ δύσκολος λόγω της καμπυλωμένης επιφάνειας η οποία δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση κλασικών μεθόδων μέτρησης, όπως π.χ προφιλομετρίας. Ειδικότερα η ανίχνευση στα συγκεκριμένα πειράματα στηρίζεται στο γεγονός ότι το συμπολυμερές SPS-b-PtBS λόγω της αρνητικά φορτισμένης SPS συστάδας του αλληλεπιδρά ηλεκτροστατικά με τη θετικά φορτισμένη λυσοζύμη στο υδατικό διάλυμα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα παχύτερο στρώμα πολυμερούς/πρωτεΐνης πάνω στην καμπυλωμένη επιφάνεια της οπτικής ίνας, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεταβολές στο δείκτη διάθλασης του υλικού. Λόγω της ηλεκτροστατικής φύσης της αλληλεπίδρασης, μόνο η επιφάνεια των υλικών επηρεάζεται, ενώ ο κύριος όγκος του υλικού παραμένει ανεπηρέαστος. Η αλλαγή του δείκτη διάθλασής του υλικού μεταβάλλει τον οπτικό δρόμο και τις απώλειες απορρόφησης, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην ένταση του σήματος εξόδου. Ο μηχανισμός λοιπόν, οφείλεται σε ηλεκτρικές δυνάμεις έλξης, όπου έχουμε την ειδική

19 περίπτωση των ιονταλλακτών και έχουμε συγκράτηση των ιόντων στην επιφάνεια του υλικού από αντίθετα ηλεκτροστατικά φορτία καταλήγοντας σε μία ηλεκτροστατικά οδηγούμενη προσρόφηση. Οι διαδοχικές μετρήσεις έδειξαν εξαιρετική επαναληψιμότητα όσον αφορά την απόκριση του αισθητήρα. Η απόκριση του αισθητήρα στην λυσοζύμη παρουσία τόσο του ρυθμιστικού διαλύματος όσο και του αποσταγμένου νερού φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα (Σχήμα 16). Η απόκριση του αισθητήρα ορίζεται ως : όπου στην περίπτωση του ρυθμιστικού διαλύματος έφτασε το 10% ενώ στην περίπτωση του νερού το 3%. (α) (β) (γ) Σχήμα 16: Η απόκριση του αισθητήρα στη λυσοζύμη αραιωμένη (α) σε ρυθμιστικό διάλυμα (buffer solution), (β) σε νερό σε διάφορες συγκεντρώσεις και (γ) η συγκριτική απόκρισή τους.

20 Η αύξηση της απόκρισης με την εμβάπτιση της οπτικής ίνας σε υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (NaOH) ήταν σχεδόν δεκαπλάσια για το ρυθμιστικό διάλυμα και οκταπλάσια για το διάλυμα νερού. Συνοψίζοντας, διαμορφώθηκε κατάλληλα μία πολυμερική οπτική ίνα προκειμένου να λειτουργήσει ως αισθητήρας, όπου ανιχνεύθηκαν επιτυχώς χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης λυσοζύμης από g/ml μέχρι g/ml με σχεδόν ακαριαίους χρόνους απόκρισης, λόγω της ηλεκτροστατικής φύσης του μηχανισμού που περιγράφτηκε, σε ένα εύρος απόκρισης (0-11%) για το ρυθμιστικό διάλυμα και (0-7,5%) για το νερό. Η αυξημένη απόκριση στην περίπτωση του ρυθμιστικού διαλύματος (buffer solution) δίνει μια ρεαλιστική εικόνα της απόκρισης του αισθητήρα εξομοιώνοντας τη συμπεριφορά του σε πραγματικά βιολογικά υγρά και συστήματα. Από τα παραπάνω πειράματα, παρουσιάστηκε μια νέα προσέγγιση στην ανίχνευση της λυσοζύμης χρησιμοποιώντας μια πολυμερική οπτική ίνα (POF) σε κατάλληλη κάμψη (bend). Στον αισθητήρα εναποτέθηκε το συμπολυμερές SPS-b- PtBS ως ευαίσθητο υλικό, λόγω της ισχυρής ηλεκτροστατικής αλληλεπίδραση που προκαλείται με την παρουσία της λυσοζύμης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διάταξη αυτή είναι αποτελεσματική, χαμηλού κόστους, με χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας, ενεργειακά αυτόνομη, επαναχρησιμοποιήσιμη και αποτελεί ένα αρχικό βήμα για περεταίρω έρευνα. Β. Ανίχνευση BSA με τα συμπολυμερή PS-b-P2VP και PS-r-P2VP Με αντίστοιχη πειραματική διάταξη και διαδικασία επιτεύχθηκε η ανίχνευση της πρωτεΐνης Bovine Serum Albumin (BSA) χρησιμοποιώντας ως ενεργό υλικό το δισυσταδικό συμπολυμερές PS-b-P2VP και το αντίστοιχο τυχαίο συμπολυμερές PSr-P2VP. Για την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της επιφάνειας της πολυμερικής οπτικής ίνας ακολουθήθηκαν δύο διαφορετικοί τρόποι οι οποίοι περιγράφονται εποπτικά στο παρακάτω σχήμα 17.

21 Σχήμα 17: Σχηματική αναπαράσταση διαδικασίας ευαισθητοποίησης της επιφάνειας της πολυμερικής ίνας όταν χρησιμοποιούνται το δισυσταδικό συμπολυμερές PS-b- P2VP και το αντίστοιχο τυχαίο συμπολυμερές PS-r-P2VP ως ενεργά συστατικά για την ανίχνευση της πρωτεΐνης BSA. Η επιτυχής ενεργοποίηση της οπτικής ίνας μετά την προσκόλληση του συμπολυμερούς πιστοποιήθηκε φασματοσκοπικά όπως επιδεικνύεται στο παρακάτω σχήμα 18, μέσω της παρουσίας των σχετικών χαρακτηριστικών κορυφών.

22 Σχήμα 18: Φάσμα ATR-FTIR του πυρήνα της ίνας PMMA πριν και μετά την εναπόθεση του συμπολυμερούς PS-b-P2VP. Στο επόμενο στάδιο η επιτυχής δέσμευση της πρωτεΐνης BSA από την επιφάνεια της ευαισθητοποιημένης οπτικής ίνας πιστοποιήθηκε επίσης φασματοσκοπικά όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα 19. Σχήμα 19: Φάσμα ATR-FTIR της αισθητήριας κεφαλής της ίνας με το συμπολυμερές πριν (μαύρη γραμμή) κα έπειτα (κόκκινη γραμμή) την προσρόφηση BSA, καθώς και το ATR-FTIR φάσμα της BSA (πράσινη γραμμή). Οι κορυφές στα 1655, 1537 και 1384 cm -1 σχετίζονται με την προσρόφηση BSA.

23 Παρακάτω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα χρονικής απόκρισης στην ανίχνευση λυσοζύμης και BSA, όπου επιδεικνύεται η μεγάλη απόκριση στην ανίχνευση της BSA σε σχέση με τη λυσοζύμη καθώς και η πλήρως αντιστρεπτή διαδικασία. Ο χρόνος απόκρισης είναι σχεδόν στιγμιαίος λόγω της ηλεκτροστατικής φύσης λειτουργίας του αισθητήρα. Ο χρόνος επαναφοράς είναι επίσης μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Σχήμα 20: Χρονική απόκριση αισθητήρα κατά την ανίχνευση λυσοζύμης και BSA. Τα αποτελέσματα απόκρισης της λειτουργίας του αισθητήρα στην ανίχνευση της BSA, καθώς και της μικρής υπολειμματικής απόκρισης στην παρουσία της θετικά φορτισμένης λυσοζύμης φαίνονται στο παρακάτω σχήμα 21 (άνω διάγραμμα). Αναλυτικότερα η απόκριση είναι ισχυρότερη με τη χρήση του συμπολυμερούς κατά συστάδες PS-b-P2VP έναντι του τυχαίου συμπολυμερούς υλικού PS-r-P2VP. Η ευαισθητοποίηση της οπτικής ίνας με τους δύο διαφορετικούς τρόπους υλοποιήθηκε με τη χρήση PS-r-P2VP με ισοπροπανόλη και κυκλοεξάνιο και παρουσιάζεται στα σχήματα 21 (a) και (b) (κάτω διαγράμματα).

24 Σχήμα 21: Απόκριση οπτικού αισθητήρα με χρήση PS-b-P2VP (πάνω) και έναντι του τυχαίου συμπολυμερούς PS-r-P2VP (κάτω).

ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι. ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5

ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι. ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5 ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ5 ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 5.1: Έκθεση αποτελεσμάτων στη βιοδραστικότητα και αποδέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΩΝ ΥΜΕΝΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ (Si:H) ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥ (UV/VIS)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΩΝ ΥΜΕΝΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ (Si:H) ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥ (UV/VIS) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΩΝ ΥΜΕΝΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ (Si:H) ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥ (UV/VIS) Γ. Αλεξίου, Β. Περδικάρη, Π. Δημητρακέλλης, Ε. Φάρσαρη, Α. Καλαμπούνιας, Ε.Αμανατίδης και Δ.Ματαράς

Διαβάστε περισσότερα

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ν. Μ. Μπάρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δρ. Μηχ/γος Μηχανικός 1 Τι είναι: Περίγραμμα Μαθήματος Επιλογής Μάθημα Επιλογής στο 9ο Εξάμηνο του ΤΜΕΥ Με τι ασχολείται: Με την

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ...

Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ... Εξετάσεις Φυσικής για τα τμήματα Βιοτεχνολ. / Ε.Τ.Δ.Α Ιούνιος 2014 (α) Ονοματεπώνυμο...Τμήμα...Α.Μ... Σημείωση: Διάφοροι τύποι και φυσικές σταθερές βρίσκονται στην τελευταία σελίδα. Θέμα 1ο (20 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπάκη Ειρήνη. Xianghui Xu,Hui Yuan,Jing Chang,Bin He and Zhongwei Gu. Angew.Chem.Int.Ed. 2012,51,1-5

Επιτροπάκη Ειρήνη. Xianghui Xu,Hui Yuan,Jing Chang,Bin He and Zhongwei Gu. Angew.Chem.Int.Ed. 2012,51,1-5 Επιτροπάκη Ειρήνη ΑΜ:429 Xianghui Xu,Hui Yuan,Jing Chang,Bin He and Zhongwei Gu Angew.Chem.Int.Ed. 2012,51,1-5 Κατασκευή υπερμοριακών δομών με μεταφορικές λειτουργίες για χρήση σε ιατρικές εφαρμογές σε

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Η χημική κατακρήμνιση βασίζεται στη λειτουργία της συσσωμάτωσης και κροκίδωσης των κολλοειδών σωματιδίων που υπάρχουν αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

1.Εισαγωγή. 2.Επιλεκτικά ηλεκτρόδια ιόντων(εηι)

1.Εισαγωγή. 2.Επιλεκτικά ηλεκτρόδια ιόντων(εηι) ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΙΟΝΤΩΝ Κ + ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ 1.Εισαγωγή Χημικοί αισθητήρες είναι όργανα τα οποία μπορούν να παρακολουθούν την ενεργότητα φορτισμένων ή μη ουσιών σε υγρή ή αέρια φάση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΜΕΝΙΑ (Τεχνολογίες επίστρωσης από διαλύματα και αιωρήματα για την εφαρμογή κεραμικών επιστρωμάτων)

ΑΣΚΗΣΗ 8 ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΜΕΝΙΑ (Τεχνολογίες επίστρωσης από διαλύματα και αιωρήματα για την εφαρμογή κεραμικών επιστρωμάτων) ΑΣΚΗΣΗ 8 ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΜΕΝΙΑ (Τεχνολογίες επίστρωσης από διαλύματα και αιωρήματα για την εφαρμογή κεραμικών επιστρωμάτων) Στάδια της μεθόδου επικάλυψης dip-coating. Α εμβάπτιση στο διάλυμα. Β, σχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ4

1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ4 ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι ΕΡΓΟ: Λειτουργικές Αυτo-οργανούμενες Νανοδομές από Συμπολυμερή κατά Συστάδες και Πρωτεΐνες (NANOMACRO) 1129 ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ4 ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 4.1: Έκθεση αποτελεσμάτων σε 2D νανοδομές 1 Στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκων: Λευτέρης Λοιδωρίκης Π1 0-7146

ιδάσκων: Λευτέρης Λοιδωρίκης Π1 0-7146 Φωτονικά Υλικά ιδάσκων: Λευτέρης Λοιδωρίκης Π1 0-7146 Τεχνολογίες φωτός σήμερα Το φώς έχει εισχωρήσει προ πολλού στη ζωή μας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Καλύπτει πολύ μεγάλο φάσμα Συστατικά τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Εισαγωγή Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη του ηλεκτροοπτικού φαινομένου (φαινόμενο Pockels) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για κρύσταλλο KDP και ο προσδιορισμός της τάσης V λ/4. Στοιχεία Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Autonomous movement of platinum-loaded stomatocytes

Autonomous movement of platinum-loaded stomatocytes Autonomous movement of platinum-loaded stomatocytes Daniela A. Wilson, Roeland J. M. Nolte and Jan C. M. van Hest, NATURE CHEMISTRY, advance paper ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ 364 ΣΤΟΧΟΣ Στη φύση υπάρχει μια συνεχής

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα - 4 Σύζευξη Οπτικών Ινών με Laser

Πείραμα - 4 Σύζευξη Οπτικών Ινών με Laser Πείραμα - 4 Σύζευξη Οπτικών Ινών με Laser Σύζευξη Οπτικών Ινών με Laser 1 1.1 Αρχή της άσκησης Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις Οπτικές Ίνες (optical fibers) μέσω διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ

ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ Τίτλος Εργαστηριακής Άσκησης: Προσδιορισμός Σχετικής Μοριακής Μάζας (Μ r ) Πρωτεΐνης με την Xρησιμοποίηση Φασματομετρίας Μάζας Ηλεκτροψεκασμού

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 7 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Ομογενή μίγματα χημικών ουσιών τα οποία έχουν την ίδια χημική σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες (χημικές και φυσικές) σε οποιοδήποτε σημείο τους.

Ομογενή μίγματα χημικών ουσιών τα οποία έχουν την ίδια χημική σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες (χημικές και φυσικές) σε οποιοδήποτε σημείο τους. ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Ομογενή μίγματα χημικών ουσιών τα οποία έχουν την ίδια χημική σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες (χημικές και φυσικές) σε οποιοδήποτε σημείο τους. Διαλύτης: η ουσία που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr ΚΡΟΚΙΔΩΣΗ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΣΗ ΧΗΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

NTSE - Nano Technology Science Education Project No: LLP TR-KA3-KA3MP

NTSE - Nano Technology Science Education Project No: LLP TR-KA3-KA3MP NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ Εικονικό εργαστήριο: http://vlab.ntse-nanotech.eu/nanovirtuallab/ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά)

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Κεραμικά Υμένια Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Σ. Αγαθόπουλος, Καθ. Δ. Γουρνής, Καθ. Μ. Καρακασίδης Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία Ιωάννης Πούλιος Αθανάσιος Κούρας Ευαγγελία Μανώλη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 54124

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ της Χαρίκλειας Βαϊκούση, Γεωπόνου με τίτλο: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση: Η Θεωρία Brønsted - Lowry 2 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακό Τετράδιο (Laboratory Notebook, Lab-book)

Εργαστηριακό Τετράδιο (Laboratory Notebook, Lab-book) Εργαστηριακό Τετράδιο (Laboratory Notebook, Lab-book) Σημαντικότητα Εργαστηριακού Τετραδίου Το εργαστηριακό τετράδιο θα πρέπει να αποτελεί την αμέσως επόμενη πιο σημαντική προτεραιότητα κάθε πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Γενική Χημεία Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Γραφείο Κ2.125, τηλ.: 28210-37772 e-mail:nikosxek@gmail.com Περιεχόμενα Διαλύματα Γραμμομοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας Αριθμός ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ που ανήκουν στο Ε.Κ.Φ.Ε. και όρισαν Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους 2013-14 Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας 36 ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Αριθμός ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ρ ε υ ν α Οι ανάγκες για ενέργεια παγκοσμίως αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι θα διπλασιασθούν

ρ ε υ ν α Οι ανάγκες για ενέργεια παγκοσμίως αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι θα διπλασιασθούν Οργανικά Φωτοβολταϊκά Τμήμα Ηλεκτρολογίας & Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών και Λέιζερ, ΤΕΙ Κρήτης των Δρ. Εμμανουήλ Κουδουμά, Δρ. Εμμανουηλ Κυμάκη Οι ανάγκες για ενέργεια παγκοσμίως αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΟΦΙΚΙΤΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΙΙΙ-ΝΙΤΡΙΔΙΩΝ» ΣΕ ΕΤΕΡΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΟΦΙΚΙΤΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΙΙΙ-ΝΙΤΡΙΔΙΩΝ» ΣΕ ΕΤΕΡΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΟΦΙΚΙΤΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΣΕ ΕΤΕΡΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΟΜΕΣ ΙΙΙ-ΝΙΤΡΙΔΙΩΝ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι χημικοί αισθητήρες είναι σημαντικά όργανα ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο Περιεχόμενα Κεφαλαίου 37 Η κβαντική υπόθεση του Planck, Ακτινοβολία του μέλανος (μαύρου) σώματος Θεωρία των φωτονίων για το φως και το Φωτοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ : ΤΟ ΦΩΣ,( ΚΕΦ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ και ΚΕΦ.3 Β ΛΥΚΕΙΟΥ) ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την σωστή πρόταση χωρίς να δικαιολογήσετε την απάντηση σας.. Οι Huygens

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία SIMS (secondary ion mass spectrometry) Φασματοσκοπία μάζης δευτερογενών ιόντων

Φασματοσκοπία SIMS (secondary ion mass spectrometry) Φασματοσκοπία μάζης δευτερογενών ιόντων Φασματοσκοπία SIMS (secondary ion mass spectrometry) Φασματοσκοπία μάζης δευτερογενών ιόντων Ιόντα με υψηλές ενέργειες (συνήθως Ar +, O ή Cs + ) βομβαρδίζουν την επιφάνεια του δείγματος sputtering ουδετέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Νόμος του Coulomb Έστω δύο ακίνητα σημειακά φορτία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Τα φορτία αυτά αλληλεπιδρούν μέσω δύναμης F, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με Αρ. Πρωτ. 150022/Δ2/15-9-2016) Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. 1.1 Γνωριμία με το εργαστήριο του Χημικού Από τον εργαστηριακό οδηγό να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΑ Με το πείραμα αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε δύο βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Ανδρέου, Αντώνης Καραντώνης Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, Αθήνα 15772

Ελένη Ανδρέου, Αντώνης Καραντώνης Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, Αθήνα 15772 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΕΓΕΡΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΟΥ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ Fe H 2 SO 4,CuSO 4 Cu, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΛΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ελένη Ανδρέου, Αντώνης Καραντώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Μ. Νέτσου 1, Ε. Χουντουλέση 1, Μ.Περράκη 2, Α.Ντζιούνη 1, Κ. Κορδάτος 1 1 Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ 2 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ. Σκοπός της παρούσας έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

Συντάκτης: Τζαμτζής Αθανάσιος Σελίδα 1

Συντάκτης: Τζαμτζής Αθανάσιος Σελίδα 1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή διαλύματος ορισμένης συγκέντρωσης Αραίωση διαλυμάτων ΣΧΟΛΕΙΟ 1 ο ΓΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5 2002 5. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που συµπληρώνει σωστά καθεµία από τις παρακάτω προτάσεις. γ. Η αιτία δηµιουργίας του ηλεκτροµαγνητικού κύµατος είναι η... κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. 1. Ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας Εισαγωγή Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η εισαγωγή στην τεχνογνωσία των οπτικών ινών και η μελέτη τους κατά τη διάδοση μιας δέσμης laser. Συγκεκριμένα μελετάται η εξασθένιση που υφίσταται το σήμα στην

Διαβάστε περισσότερα

Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών

Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών Ο11 Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών 1. Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί α) στην μελέτη του φαινομένου της εξασθένησης του φωτός καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε

Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε. Α ΑΘΗΝΑΣ Α ΦΑΣΗ (ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ονοματεπώνυμο μαθητριών

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση ph διαλυμάτων καθημερινή χρήσης με την βοήθεια δεικτών και πεχαμετρικού χαρτιού. Μεταβολή του χρώματος των δεικτών

Μέτρηση ph διαλυμάτων καθημερινή χρήσης με την βοήθεια δεικτών και πεχαμετρικού χαρτιού. Μεταβολή του χρώματος των δεικτών Μέτρηση ph διαλυμάτων καθημερινή χρήσης με την βοήθεια δεικτών και πεχαμετρικού χαρτιού Η τιμή του ph ενός διαλύματος εξαρτάται από την συγκέντρωση των υδρογονοκατιόντων του [Η+]. Ορίζεται σαν τον αρνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΥΜΕΝΙΑ PMMA ΜΕ ΧΡΗΣΗ UV-VISIBLE ΚΑΙ SERS

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΥΜΕΝΙΑ PMMA ΜΕ ΧΡΗΣΗ UV-VISIBLE ΚΑΙ SERS ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΥΜΕΝΙΑ PMMA ΜΕ ΧΡΗΣΗ UV-VISIBLE ΚΑΙ SERS Γ. Μαθιουδάκης Τμήμα Χημείας,Πανεπιστήμιο Πατρών, GR-26500 Ρίο Πάτρας ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ, GR-265 04, Ρίο Πάτρας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Απεικόνισης 1 Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε..δεν ξεχνώ Ιατρική Απεικόνιση-Υπερηχογραφία Υπέρηχοι Για τη διάδοση απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Υποψήφιος Διδάκτορας: Α. Χατζόπουλος Περίληψη Οι τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή διαλυμάτων ορισμένης περιεκτικότητας και συγκέντρωσης, καθώς επίσης και παρασκευή διαλυμάτων συγκεκριμένης συγκέντρωσης από διαλύματα μεγαλύτερης συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Κατά την ανάλυση λευκού φωτός από γυάλινο πρίσμα, η γωνία εκτροπής του κίτρινου χρώματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Νανο-τεχνολογία. Νανο-Επιστήμη. Προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω

Νανο-τεχνολογία. Νανο-Επιστήμη. Προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω Νανο-τεχνολογία Ο σχεδιασμός, ο χαρακτηρισμός, η παραγωγή και η εφαρμογή των δομών, συσκευών και συστημάτων, ελέγχοντας τη μορφή και το μέγεθος σε κλίμακα νανόμετρου Νανο-Επιστήμη Η μελέτη των φαινομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1 Μεγεθυντικός φακός 1. Σκοπός Οι μεγεθυντικοί φακοί ή απλά μικροσκόπια (magnifiers) χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων ώστε να γίνουν καθαρά παρατηρήσιμες οι λεπτομέρειες τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Διαλύματα Παρασκευή Διαλυμάτων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Διαλύματα Παρασκευή Διαλυμάτων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Διαλύματα Παρασκευή Διαλυμάτων Ιωάννης Πούλιος Ιωάννης Ζιώγας Αθανάσιος Κούρας Ευαγγελία Μανώλη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάκτης: Τζαμτζής Αθανάσιος Σελίδα 1

Συντάκτης: Τζαμτζής Αθανάσιος Σελίδα 1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή διαλύματος ορισμένης συγκέντρωσης Αραίωση διαλυμάτων ΣΧΟΛΕΙΟ 1 ο ΓΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 Άτομα αερίου υδρογόνου που βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση (n = 1), διεγείρονται με κρούση από δέσμη ηλεκτρονίων που έχουν επιταχυνθεί από διαφορά δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών:

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών: 1 ΔΟΜΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ Κάθε οπτική ίνα αποτελείται από τρία μέρη: Την κεντρική γυάλινη κυλινδρική ίνα, που ονομάζεται πυρήνας(core core) και είναι το τμήμα στο οποίο διαδίδεται το φως. Την επικάλυψη (απλή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5. Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά)

ΑΣΚΗΣΗ 5. Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά) ΑΣΚΗΣΗ 5 Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά) 1. Χαρακτηρίστε τα παρακάτω φάσματα α) συνεχές β) γραμμικό γ) μετατοπισμένο λόγω Doppler δ) απορρόφησης ε) μη αναλυμένο δ) άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Τελική γραπτή εξέταση «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ»-Ιούνιος 2016

Τελική γραπτή εξέταση «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ»-Ιούνιος 2016 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ 1 ο (25 Μονάδες) (Καθ. Β.Ζασπάλης) Δοκίμιο από PMMA (Poly Methyl MethAcrylate)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες Τα άτομα και μόρια, βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές στάθμες και Υφίστανται μεταβάσεις μεταξύ αυτών των ενεργειακών σταθμών όταν αλληλεπιδρούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ η & 3 η Διάλεξη: Οπτική ίνα Παράμετροι Διασπορά Απώλειες Κατασκευή Είδη ινών και καλωδίων Λίγα Λόγια από τα Παλιά 0 ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΘΕΟΣ Qin E da ή D (. Gauss)(1) B da 0 ή

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα για τις εξετάσεις 2011

Προτεινόμενα θέματα για τις εξετάσεις 2011 Προτεινόμενα θέματα για τις εξετάσεις 2011 Τάξη: Γ Γενικού Λυκείου Μάθημα: Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες Το γραμμικό φάσμα του ατόμου του υδρογόνου ερμηνεύεται με

Μονάδες Το γραμμικό φάσμα του ατόμου του υδρογόνου ερμηνεύεται με Προτεινόµενα Θέµατα Γ Λυκείου Οκτώβριος 20 Φυσική ΘΕΜΑ A γενιικής παιιδείίας Στις ερωτήσεις -5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Η υπεριώδης ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1

3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1 3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1 3.1. Γενικά Προκειμένου οι οπτικές ίνες να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά για την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών ζεύξεων είναι απαραίτητη η καλωδίωσή

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή:

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή: 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Πράσινο και κίτρινο φως

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΒΙΟΫΛΙΚΟ ΒΙΟΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΒΙΟΫΛΙΚΟ ΒΙΟΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, ΠΑΤΡΑ, 4-6 ΙΟΥΝΙΟΥ, 5. ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΒΙΟΫΛΙΚΟ ΒΙΟΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Σπαθής Ά.,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 15: Διαλύματα Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Φάρμακα ΙΙΙ

Γεωργικά Φάρμακα ΙΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων Διαχωριστικές τεχνικές: χρωματογραφία Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία Υπερύθρου (IR, FTIR)

Φασματοσκοπία Υπερύθρου (IR, FTIR) Φασματοσκοπία Υπερύθρου (IR, FTIR) Εργαστήριο Ανάλυσης ΤΕΙ Αθήνας 2016-2017 Διδάσκοντες Βασιλεία Σινάνογλου Παναγιώτης Ζουμπουλάκης Σωτήρης Μπρατάκος Γενικά Στην φασματοσκοπία υπερύθρου μελετάμε την απορρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση.

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. 6.1 ΑΣΚΗΣΗ 6 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΗ Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. ΘΕΩΡΙΑ Για την εξέταση των φασμάτων και τη μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Η ακτινοβολία χ που εξέρχεται από το σώμα, αλληλεπιδρά με το φθορίζον στρώμα της ΕΠ, μετατρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Οπτικά Μικροσκόπια

Νέα Οπτικά Μικροσκόπια Νέα Οπτικά Μικροσκόπια Αντίθεση εικόνας (contrast) Αντίθεση πλάτους Αντίθεση φάσης Αντίθεση εικόνας =100 x (Ι υποβ -Ι δειγμα )/ Ι υποβ Μικροσκοπία φθορισμού (Χρησιμοποιεί φθορίζουσες χρωστικές για το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Αναλυτική Μέθοδος- Αναλυτικό Πρόβλημα. Ανάλυση, Προσδιορισμός και Μέτρηση. Πρωτόκολλο. Ευαισθησία Μεθόδου. Εκλεκτικότητα. Όριο ανίχνευσης (limit of detection, LOD).

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Τάξης ΓΕΛ 4 ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Τάξης ΓΕΛ 4 ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Τάξης ΓΕΛ 4 ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ - ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Δυναμική ενέργεια δυο φορτίων Δυναμική ενέργεια τριών ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑ 4: ΟΠΤΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ AΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ [1] ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με τη κβαντομηχανική, τα άτομα απορροφούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με διακριτό τρόπο, με «κβάντο» ενέργειας την ενέργεια hv ενός φωτονίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τεχνολογία Κατασκευής Ολοκληρωµένων Κυκλωµάτων

ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τεχνολογία Κατασκευής Ολοκληρωµένων Κυκλωµάτων ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τεχνολογία Κατασκευής Ολοκληρωµένων Κυκλωµάτων Required Text: Microelectronic Devices, Keith Leaver (6 th Chapter) Τεχνολογία Κατασκευής Ολοκληρωµένων Κυκλωµάτων Si SiO 2

Διαβάστε περισσότερα

Επιχάλκωση μεταλλικού αντικειμένου και συγκεκριμένα ενός μικρού ελάσματος αλουμινίου με τη μέθοδο της γαλβανοπλαστικής επιμετάλλωσης.

Επιχάλκωση μεταλλικού αντικειμένου και συγκεκριμένα ενός μικρού ελάσματος αλουμινίου με τη μέθοδο της γαλβανοπλαστικής επιμετάλλωσης. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Επιχάλκωση μεταλλικού αντικειμένου και συγκεκριμένα ενός μικρού ελάσματος αλουμινίου με τη μέθοδο της γαλβανοπλαστικής επιμετάλλωσης. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικώς πολωμένα κύματα σε κάθετο επίπεδο

Γραμμικώς πολωμένα κύματα σε κάθετο επίπεδο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΣ Γραμμικώς πολωμένα κύματα σε κάθετο επίπεδο όταν το διάνυσμα του ηλεκτρικού πεδίου ταλαντεύεται κατά μήκος μιας ίσιας γραμμής τότε τα κύματα λέγονται επίπεδα ή γραμμικώς πολωμένα Γραμμικώς

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επικ.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επικ. Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννης Ντότσικας Επικ. Καθηγητής 1 Οι κυκλοδεξτρίνες (Cyclodextrins, CDs) είναι κυκλικοί ολιγοσακχαρίτες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα