Towards a circular economy: A zero waste programme for Europe

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Towards a circular economy: A zero waste programme for Europe"

Transcript

1 Towards a circular economy: A zero waste programme for Europe Kyriakos Parpounas Dec 2015

2 Circular Economy Package (CEP) Το CEP θα αποτελέσει τη βάση των Πολιτικών της Ε.Ε. για τα απόβλητα για την περίοδο Πρωτοεκδόθηκε το 2014 από την προηγούμενη Επιτροπή, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε για βελτίωση από τη νέα Επιτροπή. Επανεκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 και αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες. Δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δύο εκδόσεων, αλλά κάποιες πρόνοιες βελτιώθηκαν, ή διευκρινίστηκαν. Υπάρχει πιθανότητα αλλαγών στο Κοινοβούλιο αλλά δεν αναμένονται δραματικές τροποποιήσεις. Η πρώτη εικόνα είναι ότι οι τροποποιήσεις τείνουν να κάνουν το CEP ακόμα πιο απαιτητικό.

3 Το CEP οδηγεί την ευρωπαϊκή οικονομία από ένα γραμμικό μοντέλο

4 σε ένα κυκλικό μοντέλο

5 Τα κύρια στοιχεία του CEP Η αξία και η ζωή προϊόντων και υλικών παρατείνεται όσο είναι δυνατόν. Τα απόβλητα και η χρήση πόρων μειώνεται. Οι πόροι παραμένουν στην οικονομία στο τέλος της ζωής των προϊόντων με στόχο να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά για να παράξουν επιπλέον αξία. Δημιουργεί, ή σταθεροποιεί θέσεις εργασίας. Προωθεί τις καινοτομίες που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα και διασφαλίζουν προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δίδει στους καταναλωτές πιο ανθεκτικά και καινοτόμα προϊόντα που δημιουργούν εξοικονομήσεις και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

6 Τι περιέχει το CEP Αναθεωρημένες προτάσεις για σημαντικές οδηγίες για τα απόβλητα. Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί ένα καθαρό και φιλόδοξο όραμα για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της ταφής των απορριμμάτων. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση εμποδίων επί του εδάφους για βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα μέλος. Επιχειρεί να κλείσει τα κυκλώματα (close the loops) για τα υλικά και να ασχοληθεί με όλες τις φάσεις της ζωής των προϊόντων. Προωθεί μέτρα για αντιμετώπιση εμποδίων στη διαχείριση κάποιων υλικών όπως το πλαστικό, τα οργανικά απόβλητα κουζίνας, βασικές πρώτες ύλες, απόβλητα κατασκευών και οικοδομών, βιομάζας κ.ά..

7 Σε τι θα ωφελήσει το CEP Η πρόληψη, το eco design, η επαναχρησιμοποίηση και άλλα παρόμοια μέτρα, μπορούν να εξοικονομήσουν 600 δις, ή 8% του ετήσιου τζίρου για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε.. Να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων κατά 2-4%.

8 Μέτρα για την προώθηση του CEP Καλύτερος σχεδιασμός προϊόντων για προώθηση της ανακύκλωσης. Προϊόντα που είναι πιο εύκολο να επιδιορθωθούν και είναι πιο ανθεκτικά. Πιο φτηνά προϊόντα στη χρήση τους, με καλύτερη ποιότητα.

9 Επιτροπή Γενικές Πολιτικές Θα στηρίζει την επιδιορθωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανακυκλωσιμότητα στις προδιαγραφές προϊόντων στη νέα Οδηγία Eco design. Προώθηση ενός συστήματος δοκιμών κάτω από το πρόγραμμα Horizon 2020 για θέματα planned obsolescence. Χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας γενικά για προώθηση της κυκλικής οικονομίας από το πρόγραμμα Horizon Να προωθήσει προδιαγραφές για ευκολία αποσυναρμολόγησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών οθονών. Πρόταση για διαφοροποίηση των τελών στα συστήματα Ευθύνης Παραγωγού με βάση το κόστος των προϊόντων στο τέλος της ζωής τους. Στόχος η παροχή οικονομικών κινήτρων για σχεδιασμό προϊόντων που μπορούν πιο εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν, ή να ανακυκλωθούν.

10 Επιτροπή Γενικές Πολιτικές Να αναθεωρήσει ότι άλλο χρειαστεί στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να προωθηθεί το CEP. Να προτείνει την προώθηση της επιβράβευσης κάποιων δράσεων ετοιμασίας προϊόντων για επαναχρησιμοποίηση, σε εθνικό επίπεδο. Να προωθήσει την καλύτερη εφαρμογή των Νόμων και να αντιμετωπίζει καλύτερα τους ψεύτικους πράσινους συναγερμούς. Να αναλάβει δράση για προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε εθνικά επίπεδα με νέα μέτρα και με το παράδειγμα της στις δικές της συμβάσεις, αλλά και με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

11 Σημερινή κατάσταση με τα απόβλητα Προς το παρόν χάνονται 600 εκατομμύρια τόνοι υλικών στα απόβλητα που θα μπορούσαν δυνητικά να επαναχρησιμοποιηθούν, ή να ανακυκλωθούν. Μόνο 40% των ΔΣΑ ανακυκλώνονται με τις διαφορές μεταξύ των χωρών να κυμαίνονται από το 5% στις χειρότερες χώρες, μέχρι το 80% στις καλύτερες. Η μετατροπή των απορριμμάτων σε πόρους είναι μια κύρια διαδικασία για την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

12 Στόχοι του CEP για τα απόβλητα Κοινός στόχος της Ε.Ε. καθορίζεται η ανακύκλωση του 65% (70%) των ΔΣΑ, μέχρι το Κοινός στόχος της Ε.Ε. καθορίζεται η ανακύκλωση του 65% (70%) των αποβλήτων συσκευασίας, μέχρι το Κοινός στόχος της Ε.Ε. καθορίζεται η ανακύκλωση του 75% (80%) των αποβλήτων συσκευασίας, μέχρι το Αποσυνδέει του στόχους επαναχρησιμοποίησης από τους στόχους ανακύκλωσης αφού η επαναχρησιμοποίηση είναι δράση πρόληψης και όχι διαχείρισης Δεσμευτικός στόχος για μείωση της ταφής στο 10% (πλήρη εγκατάλειψη) του συνόλου των ΔΣΑ, μέχρι το 2030 Να συντονίσει τις δράσεις της Ε.Ε. με τα κράτη μέλη ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση αποβλήτων επί του εδάφους.

13 Στόχοι του CEP για τα απόβλητα Επαναχρησιμοποίηση του 5% του βάρους των αποβλήτων συσκευασίας μέχρι τις Επαναχρησιμοποίηση του 10% του βάρους των αποβλήτων συσκευασίας μέχρι τις Να ενθαρρύνει την χρήση συστημάτων εγγυοδοσίας για προϊόντα σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Να δώσει κίνητρα για τον καθορισμό ελάχιστων ποσοστών επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών στην αγορά. Να δώσει επαρκή οικονομικά κίνητρα για την παραγωγή επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση σε 18 μήνες από την επισημοποίηση του κανονισμού, για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγυοδοσίας για τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

14 Στόχοι του CEP για τα απόβλητα Να βελτιώσει τους ορισμούς των αποβλήτων και να εναρμονίσει τις μεθόδους υπολογισμών. Να φροντίσει ώστε τα διορθωτικά ταμεία διατίθενται για την υποστήριξη των στόχων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Να καθορίσει ελάχιστα κριτήρια για τα Συστήματα ανάληψης της διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού και να προωθήσει την επιβράβευση των παραγωγών που εισάγουν πιο πράσινα προϊόντα στην αγορά, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάκτηση και ανακύκλωση τους στο τέλος της ζωής τους.

15 Σημαντικά στοιχεία για την Κύπρο Απόβλητα που δεν μπορούν να μειωθούν, ή να ανακυκλωθούν, είναι προτιμότερο να καίγονται με ανάκτηση ενέργειας τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, τηρούμενης της ιεραρχίας στη διαχείρισης των απορριμμάτων. Απαλείφονται τέτοια δικαιώματα. Η Επιτροπή θα διερευνήσει πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να επηρεάζει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Σε αυτά τα πλαίσια θα υιοθετηθεί μια πρωτοβουλία Waste to energy ως μέρος της ενεργειακής ένωσης. Απαλείφονται τέτοια δικαιώματα. Πιθανόν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόνοια, για απόκλιση όπου δικαιολογείται από τους στόχους ανακύκλωσης για πολύ συγκεκριμένα υλικά με προβληματική ανακύκλωση (π.χ. ξύλο). Απομακρυσμένο ενδεχόμενο πλέον.

16 Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία Για να καταστούν οι οργανισμοί Ευθύνης του Παραγωγού (EPR) ποιο αποδοτικοί, η Επιτροπή προτείνει ελάχιστες προδιαγραφές διαφάνειας και οικονομικής επάρκειας. Παράλληλα τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους οργανισμούς για επιπλέον ρεύματα αποβλήτων όπως υφάσματα, ή έπιπλα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν εμπόδια επί του εδάφους, που συνήθως οφείλονται σε αδυναμίες όπως οι πιο κάτω: Διαχειριστική δυνατότητα. Περιορισμένη επένδυση στη διαλογή στην πηγή και την υποδομή ανακύκλωσης. Ανεπαρκής χρήση οικονομικών εργαλείων (ψηλά τέλη στην ταφή, ή συστήματα πληρώνω όσο πετώ). Δημιουργία υπερμεγεθών υποδομών τελικής διάθεσης.

17 Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία Η νέα προτεινόμενη νομοθεσία συνδυάζει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους με τη δυνατότητα παροχής χρονικών επεκτάσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο μεγάλες προκλήσεις. Επίσης προνοεί την παροχή τεχνικής υποστήριξης στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με χώρες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς αυτούς τους τομείς.

18 Χρηματοδότηση Έργων Η χρηματοδότηση των έργων από διορθωτικά ταμεία για την περίοδο , θα βασίζεται αποκλειστικά στα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων που θα καθορίσουν τα κράτη μέλη ώστε να επιτύχουν τους στόχους ανακύκλωσης τους. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αιτήσεις για χρηματοδότηση χώρων ταφής θα εγκρίνονται μόνο κατά από πολύ ειδικές προϋποθέσεις. Οι χρηματοδοτήσεις για διαχείριση μεικτών υπολειμμάτων όπως μηχανική - βιολογική επεξεργασία και αποτεφρωτήρες, θα δίνονται σε πολύ περιορισμένες (και μόνο κατά αιτιολογημένες) περιπτώσεις και όπου δεν υφίσταται κίνδυνος για δημιουργία υπερβολικής δυνατότητας και εφόσον τυγχάνουν πλήρους σεβασμού οι στόχοι της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνολικά θα διατεθούν 5,5 δις σε έργα για τα απόβλητα.

19 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/98/EC on Waste Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν επαρκή κίνητρα για την εφαρμογή της ιεραρχίας διαχείρισης αποβλήτων όπως: Οικονομικά κίνητρα που θα στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων πρόληψης και ανακύκλωσης αυτής της Οδηγίας, όπως ψηλά τέλη ταφής και αποτέφρωσης. Συστήματα πληρώνω όσο πετώ. Συστήματα διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού. Κίνητρα για τις Τοπικές Αρχές.

20 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/98/EC on Waste Νέες προδιαγραφές για συστήματα αναφορών Ως βασική αρχή καθορίζεται ότι τα κράτη μέλη θα μετρούν τα ποσοστά ανακύκλωσης με βάση το υλικό που μπαίνει σε τελική διαδικασία ανακύκλωσης. Υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούν να αιτηθούν εξαίρεση και να μετρούν την ανακύκλωση ως το βάρος που εξέρχεται από τις μονάδες διαλογής. Απαλείφεται αυτή η πιθανότητα εξαίρεσης. Σοβαρό πρόβλημα για την Κύπρο. Σημασία: Η Κύπρος καλό θα ήταν να ζητήσει αυτή την εξαίρεση, αφού τα υλικά εξάγονται σχεδόν όλα και η ιχνηλασιμότητα είναι επί της ουσίας ανέφικτος στόχος. Μάλλον δυσκολότερος ο στόχος της εξαίρεσης πλέον.

21 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Νέα Στοιχεία 2008/98/EC on Waste Ορισμός προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση: σημαίνει τον έλεγχο, τον καθορισμό, την επιδιόρθωση, ή την ανάκτηση μέσω της οποίας απόβλητα, η προϊόντα, ή εξαρτήματα που συλλέγονται από αναγνωρισμένες εταιρείες προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ή από σύστημα εγγυοδοσίας, προετοιμάζονται για επαναχρησιμοποίηση χωρίς επιπλέον προετοιμασία. Περιορίζεται μόνο σε όσα υλικά είναι ήδη απόβλητα. Δεν θα καλύπτει συσκευασίες που κατασκευάζονται για επαναπλήρωση. Για κάλυψη των στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση θα μπορούν τα κράτη μέλη να συμπεριλαμβάνουν και υλικά που προετοιμάζουν για επαναχρησιμοποίηση αναγνωρισμένες εταιρείες προετοιμασίας υλικών για επαναχρησιμοποίηση (όχι διαχειριστές αποβλήτων). Είναι απαραίτητη η εγκαθίδρυση συστημάτων ξεχωριστής συλλογής χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού για την αύξηση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης. Επίσης τα οργανικά απορρίμματα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά για να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και την αποφυγή της επιμόλυνσης των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών.

22 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/98/EC on Waste Συστήματα Ευθύνης του Παραγωγού Ευθύνη των Κρατών Μελών Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να δημιουργήσουν κίνητρα στους κατόχους αποβλήτων για να συμμετέχουν στα υφιστάμενα προγράμματα διαλογής στην πηγή, μέσω οικονομικών κινήτρων, ή κανονισμών, όπου είναι χρήσιμο. Προτείνεται η εφαρμογή Ευθύνης του Παραγωγού και σε άλλα ρεύματα υλικών από αυτά που καθορίζει άμεσα η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να καθιερωθεί ξεχωριστή συλλογή για γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, υφάσματα, ξύλο και οργανικά απορρίμματα.

23 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/98/EC on Waste Χαρακτηριστικά των Οργανισμών Ευθύνης του Παραγωγού Να έχουν ξεκάθαρη γεωγραφική κάλυψη και καθαρούς στόχους ως προς τα προϊόντα, ή τα υλικά που καλύπτουν. Να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή και οικονομική επάρκεια για κάλυψη των στόχων της διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού. Έχουν ένα επαρκές σύστημα αυτοελέγχου, που ελέγχεται με τακτικούς εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλίζουν: Την οικονομική διαχείριση των οργανισμών και την τήρηση των όρων λειτουργίας. Την ποιότητα των στοιχείων που συλλέγουν και αναφέρουν. Να δημοσιεύουν πληροφορίες για: Τους ιδιοκτήτες και τα μέλη τους. Τις οικονομικές συνεισφορές των Παραγωγών. Τη διαδικασία επιλογής των εργολάβων τους. Τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι τα Συστήματα δεν δραστηριοποιούνται μόνο εκεί που η συλλογή των υλικών είναι πιο οικονομικά συμφέρουσα

24 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/98/EC on Waste Οικονομικές συνεισφορές των Παραγωγών Τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλίζουν ότι οι οικονομικές συνεισφορές που καταβάλλουν οι Παραγωγοί στα Συστήματα: Καλύπτουν το συνολικό κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων που οι ίδιοι τοποθετούν στην αγορά της Ε.Ε., περιλαμβανομένων: Του κόστους της ξεχωριστής συλλογής, της διαλογής και της διαχείρισης για κάλυψη των στόχων που τίθενται, λαμβάνοντας υπόψη και τα έσοδα από τη διάθεση των δευτερογενών πρώτων υλών που ανακτούν. Το κόστος για την παροχή ενημέρωσης στους κατόχους αποβλήτων. Το κόστος συλλογής των απαιτούμενων πληροφοριών και στοιχείων. Στις περιπτώσεις που τα συστήματα καλύπτουν κόστη των ΤΑ, οι ΤΑ θα πρέπει να εφαρμόζουν αποδοτικά συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων και οι Παραγωγοί δεν θα πληρώνουν το συνολικό κόστος. Το κόστος θα καθορίζεται με διαφάνεια.

25 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Έλεγχος 2008/98/EC on Waste Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα επαρκές σύστημα παρακολούθησης και επιβολής, με στόχο να διασφαλίζουν ότι οι Παραγωγοί προϊόντων τηρούν τις υποχρεώσεις τους για διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού, ότι οι οικονομικές συνεισφορές αξιοποιούνται σωστά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναφέρουν αξιόπιστα στοιχεία. Οι αναφορές για τις οικονομικές συνεισφορές να είναι γενικές από τα Συστήματα για να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των στοιχείων των Παραγωγών. Σε χώρες που αναπτύσσονται πάνω από έναν οργανισμοί ανάληψης της Ευθύνης του Παραγωγού εκ μέρους των Παραγωγών, το κράτος μέλος πρέπει να δημιουργεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της κάλυψης των υποχρεώσεων της διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού. Η πρόνοια για ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των Συστημάτων, ισχύει είτε υπάρχει ένα Σύστημα είτε περισσότερα. Είναι άμεση η ανάγκη.

26 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Γενικοί στόχοι για τα απόβλητα 2008/98/EC on Waste Τα κράτη μέλη πρέπει να διαμορφώνουν σχέδια μείωσης των απορριμμάτων με στόχο Τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων (ΔΣΑ) στην ΕΕ κατά 5% ως το 2025 (με βάση το 2014) Τη μείωσης της παραγωγής αποβλήτων στην ΕΕ κατά 10% ως το 2030 Τη μείωση των αποβλήτων φαγητού κατά 50% μέχρι το 2030 Τον καθορισμό στόχων ανακύκλωσης μέχρι τις για το 2025 και 2030 και για τα εμπορικά/βιομηχανικά απόβλητα Τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων κατά 50% ως το 2030 Μέχρι το 2025, οι στόχοι για την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, καθορίζονται στο 60% (60%) κατά βάρος των αποβλήτων. Μέχρι το 2030, οι αντίστοιχοι στόχοι καθορίζονται στο 65% (70%) κατά βάρος.

27 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Γενικοί στόχοι για τα απόβλητα Εξαιρέσεις 2008/98/EC on Waste Η Εσθονία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβακία μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη 5 έτη για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Σε αυτή την περίπτωση, οι στόχοι για το 2025 καθορίζονται στο 50%, το 2030 στο 60% και το 2035 στο 65%. Οι χώρες που το 2013 είχαν ανακυκλώσει λιγότερο από 20% των ΔΣΑ τους θα μπορούν να πάρουν επιπλέον χρόνο για την επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του 2010, 2025 και Για να πάρουν τις χρονικές επεκτάσεις, θα πρέπει να ετοιμαστεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, σχέδιο δράσης για επίτευξη των στόχων. Σημαντικό στοιχείο: Η Κύπρος γιατί δεν ζήτησε, ή αν ζήτησε γιατί δεν πήρε τέτοια εξαίρεση; Με την αλλαγή της πρόνοιας δικαιούμαστε αυτόματα εξαίρεση και θα πρέπει ετοιμαστεί το σχετικό σχέδιο δράσης.

28 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Γενικοί στόχοι για τα απόβλητα 2008/98/EC on Waste Να καθιερωθεί ξεχωριστή συλλογή και για το ξύλο και τα υφάσματα. Να καθιερωθεί υποχρεωτική ξεχωριστή συλλογή για τα οργανικά απορρίμματα για να προωθηθούν επενδύσεις και υποδομές για τη διαχείριση τους (κομποστοποίηση, βιοαέριο κ.α.). Να καθιερωθεί ξεχωριστή συλλογή για τα επικίνδυνα υλικά στο οικιακό ρεύμα αποβλήτων. Να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη των αποβλήτων και δευτερεύοντος στην ανακύκλωση, όπως προνοεί η ιεραρχία των αποβλήτων. Να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων που περιέχουν σημαντικές πρώτες ύλες. Οι Παραγωγοί να ασχοληθούν και με το littering που δημιουργούν τα προϊόντα τους. Η ΕΕ να προωθήσει μέχρι το 2018 πλάνο βελτίωσης της αποδοτικότητας των πόρων κατά 30% μέχρι το 2030 (με βάση τα στοιχεία του 2014).

29 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας Πότε μετρούμε την ανακύκλωση 2008/98/EC on Waste Είναι το βάρος των υλικών πριν εισέλθουν στην τελική διαδικασία ανακύκλωσης. Απαλείφεται αυτή η πιθανότητα εξαίρεσης. Σοβαρό πρόβλημα για την Κύπρο Εξαίρεση μπορεί να δοθεί στο πιο πάνω και η μέτρηση να γίνεται στην έξοδο της μονάδας διαλογής εάν: Αυτό το υλικό αποστέλλεται στη συνέχεια σε τελική διαδικασία ανακύκλωσης. Το βάρος υλικών που δεν μπορούν απευθείας να ανακυκλωθούν και πρέπει να απορριφθούν, ή να αξιοποιηθούν για ανάκτηση ενέργειας, δεν ξεπερνούν το 10% του υλικού που αναφέρεται ως ανακύκλωση.

30 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1999/31/EC on the landfill of waste Χρειάζεται να προωθηθεί η σταδιακή μείωση (εγκατάλειψη) της ταφής για αποφυγή επιζήμιων επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον και για να διασφαλιστεί ότι υλικά που έχουν οικονομική αξία θα ανακτούνται σταδιακά μέσω σωστής διαχείρισης απορριμμάτων και κατ εφαρμογή της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί, αποφεύγοντας την παράλληλη δημιουργία επιπλέον αχρείαστης δυναμικότητας μονάδων διαχείρισης υπολειμμάτων, όπως υποδομές ανάκτησης ενέργειας, ή χαμηλού επιπέδου μηχανική - βιολογική επεξεργασία ανεπεξέργαστων ΔΣΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει την επίτευξη των πιο μακροπρόθεσμων στόχων επεξεργασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης της Ένωσης. Επιπλέον για προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι μόνο απόβλητα που έχουν ήδη τύχει προδιαχείρισης θα μπορούν να ταφούν, ενώ η τήρηση αυτού του όρου δεν πρέπει να δημιουργεί την ανάπτυξη επιπλέον αχρείαστων υποδομών για τη διαχείριση των ΔΣΑ

31 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1999/31/EC on the landfill of waste Στόχοι για την ταφή Μέχρι το 2025, μόνο το 25% των ΔΣΑ θα μπορεί να οδηγείται στην ταφή. Μέχρι το 2030, μόνο το 10% (5%) των ΔΣΑ θα μπορεί να οδηγείται σε ταφή (με απώτερο στόχο την εγκατάλειψη της ταφής) Εξαιρέσεις: Η Εσθονία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβακία δικαιούνται να επιτύχουν τον πιο πάνω στόχο μέχρι πέντε χρόνια αργότερα. Σε περίπτωση που αυτά τα κράτη μέλη χρησιμοποιήσουν αυτή την εξαίρεση, τότε μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν μειώσει την ταφή στο 20% και μέχρι το 2035 στο 10%. Οι εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες χώρες καταργούνται και μπορούν να αιτηθούν εξαίρεση μόνο οι χώρες που το 2013 έστελναν για ταφή άνω του 65% των ΔΣΑ, παρουσιάζοντας σχέδιο δράσης. Οι όποιες εξαιρέσεις θα ακυρώνονται αυτόματα αν οι χώρες δεν πετύχουν τη μείωση της ταφής στο 25% μέχρι το 2030.

32 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1994/62/EC on packaging and packaging waste Η στόχευση της νέας οδηγίας είναι μέσω σταδιακής αύξησης των στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση να διασφαλίσει ότι υλικά που έχουν οικονομική αξία θα ανακτούνται μέσα από σωστές διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων και κατ εφαρμογή της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι τέτοια υλικά με αξία θα παραμένουν στην οικονομία της Ευρώπης, δημιουργώντας πρόοδο στην πρωτοβουλία των πρώτων υλών και στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας. Πλέον δεν θα συνυπολογίζονται ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μαζί. Για όσες χώρες δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποδομές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι πολιτικές θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην εγκλωβίζονται τα υλικά στον πάτο της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων.

33 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1994/62/EC on packaging and packaging waste Στόχοι για Συσκευασίες Μέχρι 31/12/2025 το 65% (70%) κατά βάρος κατ ελάχιστον των υλικών συσκευασίας θα πρέπει να προετοιμάζεται για επαναχρησιμοποίηση, ή να ανακυκλώνεται. Μέχρι 31/12/2025 θα ισχύουν οι ακόλουθοι στόχοι ανά υλικό για την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατά βάρος: 55% του πλαστικού 60% 60% του ξύλου 65% 75% των σιδηρούχων μετάλλων 80% 75% του αλουμινίου 80% 75% του γυαλιού 80% 75% του χαρτιού και του χαρτονιού 90%

34 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1994/62/EC on packaging and packaging waste Στόχοι για Συσκευασίες Μέχρι 31/12/2030 το 75% (80%) κατά βάρος κατ ελάχιστον των υλικών συσκευασίας πρέπει να προετοιμάζεται για επαναχρησιμοποίηση, ή να ανακυκλώνεται. Μέχρι 31/12/2030 θα ισχύουν οι ακόλουθοι στόχοι ανά υλικό για την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατά βάρος: 55% του πλαστικoύ 60% 75% του ξύλου 80% 85% των σιδηρούχων μετάλλων 90% 85% του αλουμινίου 90% 85% του γυαλιού 90% 85% του χαρτιού και του χαρτονιού 90%

35 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1994/62/EC on packaging and packaging waste Στον υπολογισμό των στόχων ανακύκλωσης, κάθε συστατικό υλικό μιας συσκευασίας θα μετριέται ξεχωριστά (ιδιαίτερα προβληματική πρόνοια για μεικτές συσκευασίες). Με το συνδυασμό των στόχων ανακύκλωσης και των στόχων περιορισμού της ταφής, οι στόχοι ανάκτησης και οι στόχοι ειδικά για την ανακύκλωσης των συσκευασιών, καθίστανται αχρείαστοι. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη συμπλήρωση των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εφαρμογή της ιεραρχίας διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθώντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Οι στόχοι για την ανακύκλωση πλαστικού για το 2025 μπορεί να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω το 2030, αν η Ένωση κρίνει ότι υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις που αιτιολογούν αυτή την αύξηση των στόχων. Ο στόχος για τα μέταλλα χωρίζεται σε ξεχωριστό στόχο για τα σιδηρούχα και τα μη σιδηρούχα μέταλλα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανακύκλωση του αλουμινίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας και εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

36 Πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 1994/62/EC on packaging and packaging waste Στην επιμέτρηση των ποσοτήτων για προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσα υλικά προετοιμάζονται από αναγνωρισμένες εταιρείες και από συστήματα εγγυοδοσίας. Για το σκοπό αυτό θα καθοριστούν από την Ένωση συγκεκριμένα κριτήρια. Ενώ η βασική αρχή είναι ότι οι ποσότητες ανακύκλωσης θα μετριούνται στο σημείο εισαγωγής σε στάδιο τελικής ανακύκλωσης, για αποφυγή αχρείαστης γραφειοκρατίας τα κράτη μέλη μπορεί να αποταθούν και να τους επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να προσμετρούν την ανακύκλωση στην έξοδο της μονάδας διαλογής. Απώλεια υλικού λόγω φυσικοχημικής διαδικασίας αξιοποίησης στην ανακύκλωση, δεν θα αφαιρείται από το βάρος των απορριμμάτων που ανακυκλώθηκαν. Αυτή η πρόνοια απαλείφεται. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την Κύπρο αφού θα μπορούσαμε να ζητούσαμε εξαίρεση βάση του πιο πάνω, λόγω της σχεδόν απόλυτα εξαγωγικής φύσης της ανακύκλωσης στην Κύπρο.

37 Προτάσεις κατατέθηκαν και για αναθεώρηση των Οδηγιών 2000/53/EC on end-of-life vehicles, 2006/66/EC om batteries and accumulators and 2012/19/EU on waste electrical and electronic equipment. Δεν έγιναν άλλες αλλαγές σε αυτές τις οδηγίες. Οι βασικές αλλαγές σε αυτές τις οδηγίες αφορούν μόνο τα συστήματα αναφορών

38 Thank you for your attention!

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98/ ΕΚ "ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ" Ειρήνη Βασιλάκη αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Aθηνά Παπαναστασίου ΛειτουργόςΤμήματος Περιβάλλοντος Λευκωσία 20.11.2014 ΔΕΔΟΜΕΝΑ 800 700 600 500 400 300 200 100 0 κατά

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (CEP) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.»

«ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (CEP) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΒΕ «ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (CEP) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.» Ημερομηνία Διεξαγωγής: 13 & 20/06/2019 Xώρος Διεξαγωγής: Λευκωσία, Ξενοδοχείο HILTON PARK Σκοπός: Η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0276(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0276(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2015/0276(COD) 17.5.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΓΝΑΤΙΑ» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

«ΕΓΝΑΤΙΑ» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ «ΕΓΝΑΤΙΑ» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΕΡΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ Δ.ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ 13.06.18 Εισαγωγή ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις

Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις Αργυρώ Ρεμούνδου ΕΟΑΝ Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης Τμήμα ΣΕΔ 15.02.2019 Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0215/2. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόµατος της Οµάδας PPE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0215/2. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόµατος της Οµάδας PPE 1.7.2015 A8-0215/2 2 Αιτιολογική αναφορά 21 α (νέα) έχοντας υπόψη τη συλλογή υπογραφών «Stop Food Waste in Europe!» (να τεθεί τέρµα στη σπατάλη τροφίµων στην Ευρώπη) 1.7.2015 A8-0215/3 3 Αιτιολογική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Το υπό διαβούλευση νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της Ελλάδας και πορεία προς την Κυκλική Οικονομία

Το υπό διαβούλευση νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της Ελλάδας και πορεία προς την Κυκλική Οικονομία Το υπό διαβούλευση νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της Ελλάδας και πορεία προς την Κυκλική Οικονομία Δαμιανός Μπούρκας Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ Μηχανικός Περιβάλλοντος Beng MSc Βασικές προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0274(COD)

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0274(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2015/0274(COD) 13.5.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ εξ ονόματος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας εξ ονόματος της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΧΩΔΕ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3η Πανελλήνια Σύνοδος ΦΟΔΣΑ. Χανιά, 2-4 Ιουλίου 2009 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 10.3.2017 A8-0029/ 001-084 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-084 κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Simona Bonafè Συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας A8-0029/2017 (COM(2015)0596

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δ. Καλλιδρομίτου 1, Κ. Κορυζή 1, Κ. Αραβώσης 2 1 Εψιλον ΑΕ, Μονεμβασίας 27, 15125, Μαρούσι 2 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην ΕΕ Το 2010 μέσο Ευρωπαίος χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βόλος, 29 Οκτωβρίου 2014 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης,

Διαβάστε περισσότερα

Konstantinos Tzanakoulis Mayor of Larissa, Greece

Konstantinos Tzanakoulis Mayor of Larissa, Greece Konstantinos Tzanakoulis Mayor of Larissa, Greece Waste management for energy purposes The response of the municipalities EU initiatives to be implemented The significance of strategic alliances Athens,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων Κωνστάντζος Γιώργος Μηχανικός Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ο ΣΕΠΑΝ με εταιρείες μέλη τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές αποβλήτων που εφαρμόζουν Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και υλοποιούν περιβαλλοντικές επενδύσεις, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, Τηλ: 210-82.24.481 www.ecorec.gr Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα, Τηλ: 210-38.40.774-5 www.greenpeace.gr Μαμάη 3, 10440 Αθήνα Τηλ: 210 8228795 www.medsos.gr

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων

ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑ Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων Κωνστάντζος Γιώργος Μηχανικός Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Έλενα Χριστοδουλίδου sep 2016 Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο

Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. ΑΣΤΙΚΑ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ Εισηγητής : Βασίλης Στοϊλόπουλος Λάρισα, 11-6-2015 Εθνικά σχέδια διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΕΡΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τοπογράφος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)

ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τοπογράφος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τοπογράφος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) Βασικές απαιτήσεις ΕΣΔΑ για στόχους στα ΑΣΑ: α) υπόλειμμα < 30% του συνόλου των ΑΣΑ και εκτροπή των ΒΑΑ (βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α Αρφανάκου Αναστασία ΥΠΕΚΑ Γραφείο Εναλλακτικής ιαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακύκλωση Νόμος 4042/ 2012 (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός τιμολόγησης ΦΟΔΣΑ

Κανονισμός τιμολόγησης ΦΟΔΣΑ Κανονισμός τιμολόγησης ΦΟΔΣΑ Εισαγωγή Tο παρόν αποτελεί σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, η έκδοση της οποίας προβλέπεται δυνάμει του άρθρου 9 του ν.2939/01, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν.4496/2017.

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.4.2012 C(2012) 2384 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18.4.2012 περί καθορισμού ερωτηματολογίου για τις εκθέσεις των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή της

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΚΑ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΚΑ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014 Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΚΑ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014 Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΝΟΜΟΣ 4042/2012

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νομικό Πλαίσιο και Εφαρμογή του ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Υποχρεώσεις κατόχων

Διαβάστε περισσότερα

Στρασβούργο, COM(2018) 28 final. ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην

Στρασβούργο, COM(2018) 28 final. ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 16.1.2018 COM(2018) 28 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, της Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

L 86/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ

L 86/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ L 86/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.4.2005 ΙΙ (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Μαρτίου 2005 για τον καθορισμό των πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΔΣΝΑ για τα διοργάνωση του συνεδρίου και να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)

Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) Φράγκος Προκοπάς Πολιτικός Μηχανικός Διευθυντής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.)

Διαβάστε περισσότερα

7276/17 ΜΑΚ/μκ/ΔΛ 1 DRI

7276/17 ΜΑΚ/μκ/ΔΛ 1 DRI Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0276 (COD) 7276/17 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου CODEC

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου:

Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου: FINAT Technical seminar Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου: Δημιουργώντας την δυναμική Τρέχουσα κατάσταση Πρόοδος Εμπόδια (Bottlenecks) Πώς να προωθήσετε την αλλαγή; Τι μπορείτε να κάνετε; 2 Τρέχουσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Στερεά απόβλητα είναι τα υλικά από τα οποία ο κάτοχος τους θέλει ή είναι υποχρεωμένος να απαλλαγεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0070 Απόβλητα ***I Τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Μαρτίου 2017 στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων

ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑ Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο ήμων Κωνστάντζος Γιώργος Μηχανικός Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ;

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ; Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

Δεν μας αξίζει! Αλλάζουμε. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα! τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δεν μας αξίζει! Αλλάζουμε. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα! τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δεν μας αξίζει! Αλλάζουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα! ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 8selido.indd 2 12/1/10 8:38 AM Η κατάσταση σήμερα Στην Περιφέρειά μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ GREEN DOT HILTON PARK

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων Κωνστάντζος Γιώργος Μηχανικός Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου

Τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου Τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου Μεταφορά αρμοδιοτήτων Υπουργού Εσωτερικών στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των ακόλουθων ρευμάτων αποβλήτων: Οικιακά Απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός

Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός Νοµοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση Υλικών Συσκευασίας και άλλων προϊόντων Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός Νόµος Πλαίσιο 2939/2001

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ)

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ) Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ) Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος Ε ΣΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΣΔΑ Το Περιφερειακό Σχέδιο διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων στην Κύπρο ΜΕΡΟΠΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΜΗΛΙΩΤΟΥ Τμήμα Περιβάλλοντος 16 Μάιου 2013 Λευκωσία 1 Διαχείριση αποβλήτων Εφαρμογή ευρωπαϊκών νομοθετημάτων Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα Οδηγία για τις

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 47, 18.02.2004, σ.26.

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα

Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα Αδαμάντιου Σκορδίλη Πρόεδρος ΕΠΕΔ-Προιστάμενος Προιστάμενος ΓΕΔΣΑΠ Εκτίμηση Παραγωγής Απορ/μάτων στην Ελλάδα 6.000 5.000 4.000 tn x 10 3 3.000 2.000 1.000

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ Το κοινοτικό συμβούλιο Γαλάτας με τη στήριξη τεχνογνωσίας από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου κατασκεύασε

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων ΕΠ.ΑΝ.Α. Α.Ε. Επεξεργασία Ανάκτηση Αποβλήτων Α.Ε. Α.Ε. Corporate Waste & Recycling Conference, Conference, 26.06.2012, Αμφιθέατρο ΟΤΕ Academy,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 SWD(2014) 208 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα.

Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα. Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα. Βασικές Αρχές Εναλλακτικής Διαχείρισης Η αρχή της ιεράρχησης των δράσεων και εργασιών διαχείρισης των αποβλήτων Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Υπο-πρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

16REQ

16REQ ΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συµβούλου για τη ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων του ήµου Αµπελοκήπων - Μενεµένης.»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12.2015 COM(2015) 596 final 2015/0276 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 11 ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ SAVENERGY 2015 Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ (ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 11, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ) Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 Ομιλία του Αν. Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου Αθήνα, 3/4/2014 Βιομηχανική Συμβίωση Ως Βιομηχανική Συμβίωση (Industrial

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Το Έργο Υλοποιεί ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 24.2.2015 2014/2208(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων: Μία ολοκληρωμένη αποκεντρωμένη προσέγγιση

Βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων: Μία ολοκληρωμένη αποκεντρωμένη προσέγγιση ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων: Μία ολοκληρωμένη αποκεντρωμένη προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0034/252. Τροπολογία. Julie Girling εξ ονόματος της Ομάδας ECR

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0034/252. Τροπολογία. Julie Girling εξ ονόματος της Ομάδας ECR 8.3.2017 A8-0034/252 Τροπολογία 252 Julie Girling εξ ονόματος της Ομάδας ECR Έκθεση Simona Bonafè Απόβλητα COM(2015)0595 C8-0382/2015 2015/0275(COD) A8-0034/2017 Πρόταση οδηγίας Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων Στόχοι του υποπρογράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Απόψεις ΕΕΔΣΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Δαμιανός Μπούρκας Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ

Απόψεις ΕΕΔΣΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Δαμιανός Μπούρκας Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ Απόψεις ΕΕΔΣΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δαμιανός Μπούρκας Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ Γενικές Παρατηρήσεις για το Νέο ΕΣΔΑ Χρονικός Ορίζοντας ΕΣΔΑ: Να επεκταθεί

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Ν. Χρυσόγελος, τηλ ,

Πληροφορίες: Ν. Χρυσόγελος, τηλ , Οικολόγοι Πράσινοι - Να κλείσουν οι χωματερές, να προωθηθεί αποτελεσματικά η μείωση, η ανακύ Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, αποτελούμενη από τους Νίκο Χρυσόγελο, μέλος της Γραμματείας και ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 1 Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακή καμπή στο ζήτημα των απορριμμάτων. Με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και δύσκολο.

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού»

Φιλοσοφία της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» Φιλοσοφία της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» Η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η ίδρυση και σημερινή λειτουργία της Ecoelastika σχετίζεται άμεσα με την αρχή της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ. www.greendot.com.cy T: 7000 0090 Τυπωμένο σε ανακυκλωμένο χαρτί ΜΑΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές.

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Οι συχνές φυσικές καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει κατανοητό σε όλους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μείζονoς

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Χρήση ενός προϊόντος παραπάνω από μία φορά Επιδιόρθωση για μακροβιότερη χρήση Μοίρασμα ή δανεισμός των υλικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Ερμηνείες και εφαρμογές της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας για τα απόβλητα. Εμπλεκόμενοι Φορείς. 14 Μαΐου 2019

Ενότητα 2: Ερμηνείες και εφαρμογές της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας για τα απόβλητα. Εμπλεκόμενοι Φορείς. 14 Μαΐου 2019 Ενότητα 2: Ερμηνείες και εφαρμογές της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας για τα απόβλητα Εμπλεκόμενοι Φορείς 14 Μαΐου 2019 Επισκόπηση του προγράμματος κατάρτισης για τη διαχείριση των αποβλήτων Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

A8-0029/90. Τροπολογία 90 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

A8-0029/90. Τροπολογία 90 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 12.4.2018 A8-0029/90 Τροπολογία 90 Adina-Ioana Vălean εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Simona Bonafè Συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας COM(2015)0596

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. Νατάσσα Νηστικάκη Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA, PhD

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. Νατάσσα Νηστικάκη Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA, PhD ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Νατάσσα Νηστικάκη Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA, PhD Οκτώβριος 2013 Σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» To «Pay As You Throw»

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Εργαλεία Διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Πολιτική και Εργαλεία Διαχείρισης στερεών αποβλήτων Πολιτική και Εργαλεία Διαχείρισης στερεών αποβλήτων Σωκράτης Φάμελλος, Χημικός Μηχανικός MSc, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Προημερίδα HELECO 2011 22/03/2010 Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Χρυστάλλα Νησιώτου Λειτουργός Περιβάλλοντος

Χρυστάλλα Νησιώτου Λειτουργός Περιβάλλοντος Χρυστάλλα Νησιώτου Λειτουργός Περιβάλλοντος ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και η αξιοποίηση τους ως πόρων Μέσω: - Τήρηση ιεραρχίας διαχείρισης των αποβλήτων, - Προώθηση πρόληψης δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κάτια Λαζαρίδη Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΑΝ Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Εισήγηση στην Ημερίδα της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας: Ανακύκλωση συσκευασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/000(INI) Σχέδιο έκθεσης Ildikó Gáll-Pelcz (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/000(INI) Σχέδιο έκθεσης Ildikó Gáll-Pelcz (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 9.12.2014 2014/000(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 162-181 Σχέδιο έκθεσης Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Διακυβέρνηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003

ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4017 Κ.Α.Π. 747/2003 Αρ. 3758, 3.10.2003 Αριθμός 747 Οι περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Ευθύνη Οικονομικών Παραγόντων) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο B8-0231/ σύμφωνα με το άρθρο 216 παράγραφος 2 του Κανονισμού

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο B8-0231/ σύμφωνα με το άρθρο 216 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0231/2019 27.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 216 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων (2019/2557(RSP)) Cecilia

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία 21.3.2019 A8-0094/200 200 Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα) (4α) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν την προσθήκη κανόνων που θα περιπλέξουν τη χρήση του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για τους δικαιούχους.

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Νομοθεσία για τα απόβλητα. Γιώργος Κρεμλής Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η νέα Νομοθεσία για τα απόβλητα. Γιώργος Κρεμλής Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η νέα Νομοθεσία για τα απόβλητα Γιώργος Κρεμλής Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για Τα Απόβλητα: Επισκόπηση Αναθεώρηση Στόχων Αναθεώρηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις ρήτρες επανεξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικού Νερού. Α. Ανδρεαδάκης ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικού Νερού. Α. Ανδρεαδάκης ομ. Καθηγητής ΕΜΠ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικού Νερού Α. Ανδρεαδάκης ομ. Καθηγητής ΕΜΠ Προκλήσεις Αστικοποίηση (70% το 2015) Εντατικοποίηση ανταγωνισμού μεταξύ χρηστών Κλιματική Αλλαγή (40% σε περιοχές με έλλειψη νερού)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 10.3.2017 A8-0034/ 001-234 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-234 κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Simona Bonafè Απόβλητα A8-0034/2017 (COM(2015)0595 C8-0382/2015 2015/0275(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκπαίδευση Δήμων

Εργαλείο Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκπαίδευση Δήμων Εργαλείο Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Εκπαίδευση Δήμων Το έργο WASP Tool (LIFE 10 ENV/GR/622) WASP = Waste PrevenJon (Πρόληψη Αποβλήτων) Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε μια κυκλική οικονομία η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, και η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ WASP TOOL LIFE10 ENV/GR/622

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ WASP TOOL LIFE10 ENV/GR/622 ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ WASP TOOL LIFE10 ENV/GR/622 ΧΡΟΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ WASP TOOL ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα