ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ. Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ. Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι;"

Transcript

1 ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ Το υγρό σαπούνι το άφησα δεύτερο επειδή έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το σαπούνι σε μπάρα και είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή ένα μήνα για να πλυθείτε όπως το προηγούμενο. Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι;.. Τα σκεύη που χρειαζόμαστε είναι: 1. Μία κατσαρόλα (ατσάλινη) μεγάλη που να χωράει τουλάχιστον τέσσερα πέντε λίτρα 2. Μία ζυγαριά 3. Μία κανάτα γυάλινη πυρίμαχη βαθμονομημένη να μετράει λίτρα και υποδιαιρέσεις του λίτρου. 4. Ένα αναδευτήρα χειρός ή ηλεκτρικό και ένα κουτάλι μεγάλο 5. Ένα θερμόμετρο που να μετράει μέχρι τους 100 βαθμούς Κελσίου. Τα υλικά για το σαπούνι είναι 1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο 2. Νερό αποσταγμένο ή βρόχινο 560-ml (μιλιλίτρα) για την παρασκευή της ποτάσας. Σύνολο όμως 4 λίτρα για την αραίωση 3. Καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH) 179 gr (γραμμάρια) 4. Άρωμα 5-15 ml (μιλιλίτρα) Υλικά για την ασφάλεια μας: 1. Γάντια 2. Πλαστικά γυαλιά 3. Ξύδι Το γυάλινο σκεύος, το άρωμα, την καυστική ποτάσα, καθώς και το θερμόμετρο μπορούμε να τα αγοράσουμε από το κέντρο στην Αθήνα εκεί που πουλάνε χημικά. Εγώ γνωρίζω ένα και για να μη σας παιδεύω θα πω ότι είναι ο Ρουμπουλάκης, Σωκράτους 30. Μπορείτε όμως να τα αγοράσετε από οπουδήποτε αλλού που πουλάνε χημικά προϊόντα. Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τα υλικά μας (όποιος έχει δοκιμάσεινα φτιάξει σαπούνι σε μπάρα ας κάνει μόνο ένα γρήγορο διάβασμα μέχρι την αρχή της διαδικασίας παρασκευής η οποία είναι λίγο διαφορετική)

2 Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα που να είναι από ατσάλι (είναι οι περισσότερες) όχι αλουμίνιο. Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος που γράφει stainless steel επίσης μπορεί να γράφει και για να μαγειρέψετε γυρίστε την κατσαρόλα από την άλλη πλευρά. Εντάξει; Επίσης θα χρειαστούμε μία ζυγαριά γραμμαρίων. Εδώ, οι έμποροι ναρκωτικών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουμε μία. Θα μας φανεί χρήσιμη όταν θα ζυγίσουμε την καυστική ποτάσα ή όταν θα θελήσουμε να αλλάξουμε επάγγελμα.

3 Μία κανατούλα γυάλινη, τρελή και βαθμονομημένη του ενός λίτρου για να μετράμε τα υλικά μας. Ένα αναδευτήρα, για να κάνουμε τον κόσμο άνω κάτω, που μπορεί να είναι ηλεκτρικός

4 ή χειρός Ένα βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το λάδι.

5 Που μπορούμε να το βρούμε; Το συστατικό αυτό συχνάζει μέσα σε φριτέζες και τηγάνια και του αρέσει να κολυμπάει στο Σαρωνικό αφού το χύσουμε στο νεροχύτη, και κάνει παρέα στα ψάρια. Τα ψάρια όμως δεν το γουστάρουνε καθόλου για παρέα. Μαζεύουμε λοιπόν το λάδι (χωρίς τις πατάτες που έχουν περισσέψει κατά προτίμηση, αφού δεν δίνουν ωραία νότα στο σαπούνι μας), με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι, και το φυλάμε σε ένα δοχείο μέχρι να αποφασίσουμε να το κάνουμε σαπούνι. Το ίδιο κάνουμε και με το λάδι που περισσεύει από το τηγάνι. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε σαπούνι και από ελαιόλαδο που δεν έχει τηγανιστεί αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο large τύποι. Σαπούνι θα φτιάξουμε, όχι δημόσιο έργο.

6 Ένα άλλο βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ και το ζητάμε σαν αποσταγμένο νερό (κυκλοφορεί σε 4 λιτρα) ή να το πάρουμε δωρεάν-παιδεία από τη βροχή βάζοντας μία λεκάνη κάτω από την υδρορροή τις μέρες που βρέχει. Τέλος θα χρειαστούμε καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH). Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε χημικά Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πάρουμε από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς επειδή δεν φτιάχνει ο καθένας υγρό σαπούνι. Σου δίνει ένα σακουλάκι με άσπρες σκληρές νιφάδες, το παίρνεις, το πας σπίτι, και κάθεσαι και το κοιτάς μέχρι να διαβάσεις παρακάτω. Προσοχή! Μακρυά από παιδιά. Είναι καυστικό και επικίνδυνο. Η καυστική ποτάσα μοιάζει κάπως έτσι

7 Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το σαπούνι μας μπορούμε (προαιρετικό αλλά ενδείκνυται) να χρησιμοποιήσουμε άρωμα. Για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και να φτιάξουμε επιτέλους σαπούνι θα χρειαστούμε ακόμη μερικά υλικά για την ασφάλειά μας. Όπως είμαι σίγουρος ότι υποψιάστηκες, η ποτάσα είναι ένα προϊόν που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δεν του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν θα είμαστε στο στάδιο της ποτάσας θα χρειαστεί να φοράμε γάντια πλαστικά κουζίνας από το σούπερ μάρκετ, ή γάντια χειρουργικά (αυτά τα λεπτά) ώστε να μην πέσει η καυστική ποτάσα στα χέρια μας και αρχίσει το πάρτι πριν την ώρα του.

8 Θα φορέσουμε προστατευτικά γυαλιά (κι αυτά από τα είδη κιγκαλερίας). Με αυτά τα γυαλιά καλυπτόμαστε από το ενδεχόμενο να βλέπουμε τον κόσμο τρύπιο. καθώς επίσης και ξύδι Επειδή το καυστικό νάτριο αποτελεί βάση και το ξύδι είναι οξύ και όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμάσαι από το γυμνάσιο (άλλωστε σιγά, πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; ) οξέα και βάσεις αλληλοεξουδετερώνονται. Θα το έχουμε πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πέσει πάνω μας η καυστική ποτάσα. Τότε αμέσως ρίχνουμε πάνω ξύδι και η καύση σταματάει. Είναι ένα προϊόν απαραίτητο καθ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του

9 σαπουνιού. Προσοχή. Αν το ξύδι είναι καινούργιο έχουμε προνοήσει να κόψουμε το καπάκι ασφαλείας που έχει στο πάνω μέρος. Να είναι δηλαδή προς χρήση το ξύδι. Μην περιμένουμε εκείνη την ώρα να βρούμε μαχαίρια ή να το κόβουμε με τα δόντια ενώ κάνουμε τους πρωταγωνιστές στο dancing with the stars από τον πόνο έτσι; Αφού μαζέψαμε όλα τα υλικά, πάμε να δούμε πως γίνεται η διαδικασία σαπωνοποίησης. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν να αρχίσουμε να ανακατεύουμε μαγικά φίλτρα, είναι να δουλέψουμε σε ένα χώρο που είναι καθαρός και δεν έχει περιττά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα Μετράμε με το δοσομετρητή το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε και το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σύνολο λαδιού: ένα λίτρο. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε. Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι στους 75 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια βάζουμε το νερό μέσα στο γυάλινο πυρίμαχο δοσομετρητή και μετράμε τη στάθμη να πάει στα λίτρα που θέλουμε.

10 Στο σημείο αυτό θα ρίξουμε την καυστική καυστική ποτάσα μέσα στο νερό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει είτε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, να βλέπουμε τουλάχιστον κάτι τέτοιο από εκεί που θα καθόμαστε είτε να είμαστε κάτω από τον αναμμένο απορροφητήρα επειδή οι αναθυμιάσεις που θα προκύψουν είναι επικίνδυνες ακόμη και στην εισπνοή τους (κάψιμο στο εσωτερικό της μύτης )

11 Ρίχνουμε λίγο λίγο την καυστική ποτάσα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή την καυστική σόδα μέσα στο νερό όχι το αντίθετο. (Αμερικανάκια, μην το ξαναπώ) Από πίσω φαίνεται και η μπισκοτοθήκη. Όποιος έχει διαβάσει και το σαπούνι σε μπάρα δικαιούται και δεύτερο μπισκοτάκι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι (μη φοβάστε δεν παθαίνει τίποτε) μέχρι να λιώσει η καυστική ποτάσα.

12 Όταν η καυστική ποτάσα διαλυθεί, το νερό από θολό που είναι, θα αποκτήσει διαύγεια και θα ξαναγίνει διαυγές όπως ήταν πριν. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τώρα το νερό είναι καυτό. Με την εισαγωγή της καυστικής ποτάσας στο νερό αναπτύσσεται θερμοκρασία. Βγάζουμε από μέσα το κουτάλι και το ξεπλένουμε μα άφθονο νερό. Για τους Αμερικάνους δικομανείς: μη βάζετε την καυστική σόδα στην τροφιμοθήκη, στο ψυγείο, ή οπουδήποτε αλλού. Μη βάζετε μέσα τα δάχτυλά σας, τη μύτη σας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός σας.

13 Στη συνέχεια, και ενώ η καυστική ποτάσα είναι ακόμη καυτή τη ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στη θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου και θα παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία παρασκευής (τρεις ώρες) ανακατεύοντας συγχρόνως για δύο τρία λεπτά ώστε να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε

14 Και στη συνέχεια ανακατεύουμε λιγάκι για να μη βαρεθούμε. Γενικά μιλώντας την πρώτη μισή ώρα κάνουμε τέσσερα- πέντε ανακατέματα στο μαγικό φίλτρο που βρίσκεται μέσα στην κατσαρόλα. Το δεύτερο μισάωρο τα ανακατέματα γίνονται τρία -τέσσερα. Τα επόμενα μισάωρα που θα ακολουθήσουν θα ανακατεύουμε μία με δύο φορές ανά μισάωρο. Κατά τη διάρκεια παρασκευής το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα αλλάξει υφή και πυκνότητα. Στην αρχή θα είναι λίγο πιο πυκνό από το νερό Στη συνέχεια (μετά από περίπου 20 λεπτά) θα γίνει λίγο πιο πυκνό σαν ζεστή κρέμα

15 Μετά από ακόμη 20 λεπτά θα γίνει ακόμη πιο πυκνό σαν πυκνός χυλός Έπειτα από 15 λεπτά ακόμη θα αλλάξει χρώμα, θα στερεοποιηθεί ακόμη περισσότερο, και θα μεταμορφωθεί σε ένα πράσινο δράκο με φτερά που θα πετάει φλόγες από το στόμα του. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή να λείπετε από το σπίτι και να πείτε στην πεθερά σας να πάει να ανακατέψει αυτό που είναι στην κατσαρόλα επειδή εσείς θα πεταχτείτε για λίγο στο περίπτερο.

16 Η συνολική διάρκεια ψησίματος είναι τρεις ώρες. Τρεις ώρες δηλαδή θα πρέπει να κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή στους 75 βαθμούς και να ανακατεύουμε με τη συχνότητα που σας περιέγραψα παραπάνω. Όταν τελειώσει η διαδικασία του ψησίματος έχουμε ένα μείγμα έτοιμο για χρήση. Μας μένει μόνο η διαδικασία της υγροποίησης του μείγματος και είμαστε έτοιμοι. Για μετατρέψουμε τον πυκνό αυτό χυλό σε υγρό σαπούνι θα χύσουμε μέσα στην κατσαρόλα γύρω στα λίτρα νερό. Καλό θα είναι να χύσουμε μόνο 3 λίτρα νερό μέσα και να περιμένουμε μέχρι να γίνει υγρό σαπούνι και εάν περισσέψει ακόμη στερεή μάζα, τότε να ρίξουμε μέσα και το υπόλοιπο 0.5 του λίτρου. Όταν ρίξουμε το νερό μέσα θα πρέπει να κρατήσουμε τη θερμοκρασία όσο γίνεται περισσότερη ώρα στους 80 βαθμούς για να μπορέσει η στερεή μάζα να μετατραπεί σε υγρό σαπούνι. Η διαδικασία αυτή θα πάρει μία με δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια της αραίωσης θερμαίνουμε την κατσαρόλα μέχρι τους 80 βαθμούς δύο φορές την ημέρα ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αραίωση. Όταν ρίξουμε το νερό μέσα όπως θα δείτε στην προηγούμενη εικόνα το νερό είναι αραιό και διαυγές. Την επόμενη ημέρα όμως είναι πιο πυκνό και έχει πάρει το χρώμα του μείγματος.

17 Αυτό είναι και το υγρό σαπούνι που περιμέναμε όπως θα δείτε και στην επόμενη φωτογραφία. Όταν τελειώσει η φάση της υγροποίησης αφήνουμε το υγρό σαπούνι μας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα ψαρόσουπα (ή όποιο άλλο αιθέριο έλαιο μας αρέσει) και ανακινούμε το δοχείο ώστε να εξαπλωθεί σε όλη τη μάζα του σαπουνιού. Από τη στιγμή αυτή μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μπανάκι, να πλύνετε τα πιάτα ή ακόμη και τα ρούχα σας. Να το χρησιμοποιήσετε σαν γενικό υγρό καθαρισμού ή να το βάλετε σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι και να λέτε σε όλους ότι φτιάξατε σαπούνι μόνοι σας.

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Σαπούνι Θεωρητικό μέρος Το σαπούνι είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη µέθοδος δηµιουργίας σπιτικού σαπουνιού. Μαζεύουµε όλα τα υλικά, τον εξοπλισµό, τα συστατικά και τον χώρο εργασίας που θα του χρειαστούν.

Διαβάστε περισσότερα

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Σήμερα θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο ινδικό με κάρυ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πολύ γευστική. Ιδανικά το ινδικό κοτόπουλο σερβίρεται με ρύζι βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ Η κατασκευή των δικών σας χειροποίητων κεριών μπορεί να είναι ένας φθηνός και ευχάριστος τρόπος για να περάσετε τα απογεύματά σας στο σπίτι σας. Η τέχνη της

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair

Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΜΈΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΠΟΥΝΙ. ΤΜΗΜΑ: Β15,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΣ. ΦΙΛΙΩΓΛΟΥ,Ομάδα: ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ

ΣΑΠΟΥΝΙ. ΤΜΗΜΑ: Β15,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΣ. ΦΙΛΙΩΓΛΟΥ,Ομάδα: ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ ΣΑΠΟΥΝΙ ΤΜΗΜΑ: Β15,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΣ. ΦΙΛΙΩΓΛΟΥ,Ομάδα: ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ Στη χημεία σαπούνι (αρχ. ελλ. σάπων) ονομάζεται το άλας ενός λιπαρού oξέος, κορεσμένου ή ακόρεστου, που συνίσταται από αλυσίδα τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Παπαβασιλείου Χρήστος Υπεύθυνος ΚΠΕ Περτουλίου Τρικκαίων Τρίκαλα21-6-2014

Παπαβασιλείου Χρήστος Υπεύθυνος ΚΠΕ Περτουλίου Τρικκαίων Τρίκαλα21-6-2014 Παπαβασιλείου Χρήστος Υπεύθυνος ΚΠΕ Περτουλίου Τρικκαίων Τρίκαλα21-6-2014 Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος των απορριπτικών και των καθαριστικών είναι αδικαιολόγητα μεγάλο. Τα απολυμαντικά-καθαριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες Ντοματοκεφτέδες Αυτή η καλοκαιρινή συνταγή είναι πολυ διαδεδομένη στην Σαντορίνη όπου και φτιάχνεται με τα πεντανόστιμα ντοματίνια του νησιού. Είναι όμως μία τέλεια ιδέα για να την φτιάξετε όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ Για την παρασκευή κολλοειδή αργύρου θα χρειαστούμε : 1. Δύο (2) κροκοδειλάκια (κόκκινο μαύρο ) τα οποία τα ενώνουμε με ένα κομμένο συνδετήρα μπαταρίας τηλεκοντρόλ (πλακέ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2013 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ. Στοιχεία Διαγωνιζόμενων

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2013 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ. Στοιχεία Διαγωνιζόμενων ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2013 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Αριθμός ομάδας: Ονόματα Διαγωνιζόμενων: Στοιχεία Διαγωνιζόμενων 1) 2) 3) Σχολείο: Όνομα Υπεύθυνου Καθηγητή: ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 10-0133.indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ 70 ΦΕ1: ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Πολλές φορές εκτιμάμε τη θερμοκρασία με τις αισθήσεις μας. Ακουμπάμε κάποιον στο μέτωπο, για να καταλάβουμε αν έχει πυρετό. Πλησιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA EÓfiÙËÙ 14. ÂÚÌÔÎÚ Û Î È ıâúìfiùëù 15. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙË ıâúìfiùëù : H ıâúìèî ÈÛÔÚÚÔapple 16. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÛÙÂÚÂÒÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 17. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÙˆÓ ÁÚÒÓ - ÂÚÌfiÌÂÙÚ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA 14ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Κρέμα σύσφιξης στήθους

Κρέμα σύσφιξης στήθους Κρέμα σύσφιξης στήθους Το σχήμα και η σταθερότητα του στήθους εξαρτώνται από το λιπώδη κυτταρικό ιστό που διατηρεί το στήθος στο ύψος και στη θέση του. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή - καλή κρέμα σύσφιξη

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010.

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Κάθε θέµα παίρνει 10 µόρια. Οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Οποιαδήποτε άλλη τεκµηριωµένη απάντηση γίνεται δεκτή. ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Θέµα 1 ο Πάνω στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Μενελάου 3, Ραφήνα, Αττική Τηλ & FAX: ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ OC - 700

Μενελάου 3, Ραφήνα, Αττική Τηλ & FAX: ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ OC - 700 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ OC - 700 Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ Για να παράγουμε Βιοντήζελ χρειαζόμαστε 3 υλικά: 1) Σπορέλαιο ή τηγανόλαδο 2) Μεθανόλη 3) Ένα Καταλύτη, καθαρό καυστικό νάτριο (NaOH)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Σήματα που υποδηλώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας των χημικών ουσιών εκρηκτικό πολύ εύφλεκτο (F) τοξικό (Τ)

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com!

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Aνάποδο προφιτερόλ ή αλλιώς Paris-Brest! Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1910 για να τιμήσουν τον αγώνα ποδηλάτου Παρίσι Brest Παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Model: R-266 Power: 230V 50Hz 750W Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-263 Power: 230V 50Hz 750W - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζεστός Πάγος Εργασία της Κυριακίδου Σοφίας, Καραγιαννίδου Ιάσμης, του Καρακουλίδη Γιάννη και Κομποχόλη Νίκου Σχολικό έτος Τμήμα Γ3α

Ζεστός Πάγος Εργασία της Κυριακίδου Σοφίας, Καραγιαννίδου Ιάσμης, του Καρακουλίδη Γιάννη και Κομποχόλη Νίκου Σχολικό έτος Τμήμα Γ3α Ζεστός Πάγος Εργασία της Κυριακίδου Σοφίας, Καραγιαννίδου Ιάσμης, του Καρακουλίδη Γιάννη και Κομποχόλη Νίκου Σχολικό έτος 2017-2018 Τμήμα Γ3α Περιεχόμενα 1) Τι είναι ο ζεστός πάγος; 2) Υλικά για την παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013

6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Μάθημα 4 ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Στο προηγούμενο μάθημα διαπιστώσαμε πειραματικά ότι το χώμα είναι ένα μείγμα. Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες και να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο λειτουργίας Η συσκευή δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Εισαγωγή Τα περισσότερα υλικά γύρω µας δεν είναι καθαρές ουσίες αλλά µείγµατα. Ο χρυσός και τα άλλα µέταλλα που παίρνουµε από

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Σαπούνια ελαιολάδου: Παρασκευή, χρήση και παράγωγά του

1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Σαπούνια ελαιολάδου: Παρασκευή, χρήση και παράγωγά του 1 ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σαπούνια ελαιολάδου: Παρασκευή, χρήση και παράγωγά του ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ Η βασική συνταγή Βασικά συστατικά σαπουνιού Ελαιόλαδο: 500 γρ

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μια πολύ τέλεια, ελαφριά και υγιεινή συνταγή! Ιδανική για τους ζεστούς μήνες. Τέλεια για γρήγορο γεύμα. Μπορείς να την κάνεις με ζυμαρικά που έχουν περισσέψει. Μπορείς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Μια σπουδαία ικανότητα του νερού, η διαλυτική Ξέρουμε ότι το νερό κάνει έναν κύκλο στη φύση. Εξατμίζεται, γίνεται σύννεφο και πέφτει στη γη ως βροχή. Ένα μεγάλο μέρος από το βρόχινο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις η «μέση» θερμοκρασία του πλανήτη μας, προς τον οποίο ρέει διαρκώς

Διαβάστε περισσότερα

Πανεύκολο σοκολατένιο κέικ (με ΜΟΝΟ 3 υλικά)

Πανεύκολο σοκολατένιο κέικ (με ΜΟΝΟ 3 υλικά) Πανεύκολο σοκολατένιο κέικ (με ΜΟΝΟ 3 υλικά) Ξέρω πως ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και ψάχνετε εύκολα και γρήγορα πράγματα. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε την ζωή σας ευκολότερη και να φτιάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Α Κ Ο Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ω Ν Οι ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου... Γυμνάσιο... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1... 2... 3... Λίγη θεωρία Η ανθρωπότητα απαλλάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr!

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Όλοι μας γνωρίζουμε το πάθος των Αμερικάνων για την κολοκύθα! Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Halloween εμφανίζεται και γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. 1. Ενυδάτωσε σωστά τον. 2. Ένταξε «έξυπνα γεύματα» στην. οργανισμό σου! διατροφή σου! Αφυδατωμένο δέρμα, σημαίνει θαμπό και

10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. 1. Ενυδάτωσε σωστά τον. 2. Ένταξε «έξυπνα γεύματα» στην. οργανισμό σου! διατροφή σου! Αφυδατωμένο δέρμα, σημαίνει θαμπό και 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Αφυδατωμένο δέρμα, σημαίνει θαμπό και γερασμένο δέρμα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε! Ο οργανισμός μας λοιπόν για να παραμείνει υγιής χρειάζεται 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»!

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός EUSO

Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός EUSO 2014 Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός EUSO 2014-2015 ΟΜΑΔΑ : 1] 2] 3] Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού. 6 - Δεκ. - 1014 Χημεία ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Το εργαστήριο είναι χώρος για σοβαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ

ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ 113-132_22ENOTHTA6 4/3/2013 12:28 µµ Page 113 ENOTHTA 6 ENOTHTA 6 ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟN ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ) Ένας «χάρτης» από λέξεις πώς δημιουργούμε μείγματα πώς διαχωρίζουμε μείγματα πού βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. P/N: 700351626(09.03) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ: Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και απευθυνθείτε στις

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 30 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Γλυκά σιροπιαστά πιτάκια γεμιστά με φρυγανιά και σουσάμι 15 λεπτά 30 λεπτά 40 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι 1 «Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια Τα µαθηµατικά είναι συνδεδεµένα µε ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για ένα πολύπλευρα ολοκληρωµένο άτοµο, που του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων

Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων Για τι είδους χρήση προορίζεται το εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων; Το εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων προορίζεται για εσωτερική χρήση στο πλυντήριο πιάτων. Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία και Καθημερινή ζωή

Χημεία και Καθημερινή ζωή Χημεία και Καθημερινή ζωή 1. Σαπωνοποιία Οι μέθοδοι της βιομηχανικής παρασκευής σαπουνιών είναι διάφοροι. Απλούστερη είναι η ψυχρή σαπωνοποιία, που μ' αυτή σχηματίζεται γαλάκτωμα με διαλύματα καυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε.

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε. Προηγείται η εικόνα Β, αφού σε αυτή στο ένα ποτήρι έχουμε νερό που βράζει και στο άλλο νερό με παγάκια που μετά από λίγη ώρα, όπως φαίνεται στην εικόνα Α, το πρώτο κρύωσε και στο δεύτερο έλιωσαν τα παγάκια.

Διαβάστε περισσότερα

Σαπούνι,Τέχνη κ Άρωμα. Χαρά Λούτσου Λίλα Κυτούγια Αντώνης Ζεβελάκης Αναστασία Κοντογιάννη Ελένη Δρόσου

Σαπούνι,Τέχνη κ Άρωμα. Χαρά Λούτσου Λίλα Κυτούγια Αντώνης Ζεβελάκης Αναστασία Κοντογιάννη Ελένη Δρόσου Σαπούνι,Τέχνη κ Άρωμα Χαρά Λούτσου Λίλα Κυτούγια Αντώνης Ζεβελάκης Αναστασία Κοντογιάννη Ελένη Δρόσου Γενικά Στη χημεία σαπούνι (αρχ. ελλ. σάπων) ονομάζεται το άλας ενός λιπαρού οξέος, κορεσμένου ή ακόρεστου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το κωκ είναι ένα από τα γλυκά που σε κάνουν να νοσταλγείς το παρελθόν, να γίνεσαι πάλι παιδί και να ξανακάθεσαι νοερά στις ξύλινες ανατρεπόμενες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά αντικείμενα, που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές ουσίες. Οι καθαρές ουσίες μπορεί να είναι χημικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από επτά (7) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου

Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Σχετικά με το μαγείρεμα και το τηγάνισμα Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού στον

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»!

Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Λατρεύω την καραμέλα το έχω πει πολλές φορές, ευκαιρία να το δηλώσω μια φορά ακόμα Το γλυκό αυτό το έφτιαξα ένα απόγευμα που

Διαβάστε περισσότερα

2.5 θερμική διαστολή και συστολή

2.5 θερμική διαστολή και συστολή 2.5 θερμική διαστολή και συστολή 1. Όταν ένα σώμα θερμαίνεται, ο όγκος του μεγαλώνει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαστολή. 2. Όταν ένα σώμα ψύχεται, ο όγκος του ελαττώνεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 1 : Αναλυτικές Προδιαγραφές Προμήθειας

Παράρτημα 1 : Αναλυτικές Προδιαγραφές Προμήθειας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (ΙΤΒ) για την «Προμήθεια Ειδών Εξοπλισμού Κουζίνας» Αρ. Πρωτ. : 115/ΧΕΝΙΑ/ 05-04-2017 Α) Τεχνικές Προδιαγραφές Οι υποψήφιοι θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπ όψιν τους τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.)

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.) 1.2 Μικροοργανισμοί Ωφέλιμα μικρόβια Σύνδεσμος στην εθνική ύλη Κύριο στάδιο 2 Sc1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Sc2:1a, 2b, 2g, 5f Μονάδα σπουδών Μονάδα 6 Μικροοργανισμοί Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1.Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες 2.Φορέστε ρούχα, μάσκα, γάντια και γυαλιά προστασίας 3.Μην κάνετε χρήση στη βροχή 4.Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»!

Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»! Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»! ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ Υλικά 200γρ (καστανή ζάχαρη 185ml (3/4 φλιτζανιού) γάλα 125 γρ βούτυρο, ψιλοκομμένο 115γρ (3/4 φλιτζανιού) αλεύρι που φουσκώνει 75 γρ 1/2 φλυτζάνι)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 10 Ιουνίου, 2012 Ώρα: 10:30-11:30 Λύσεις ΘΕΜΑ 1 ο : Ο τρόπος διάδοσης της θερμότητας στα στερεά σώματα ονομάζεται: Α. Ζέστη Β. Θερμοκρασία Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό:

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό: Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι επικοινωνιακή, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνική των «κενών πληροφορίας» (π.χ. Richards 2006: 17). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ήτριες πρέπει να συμπληρώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ -

Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατά τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών ακολουθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ Σχολικό έτος: 2014-2015 Project: A' Λυκείου 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας Υπεύθυνος καθηγητής: Αλέξανδρος Μικρός

ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ Σχολικό έτος: 2014-2015 Project: A' Λυκείου 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας Υπεύθυνος καθηγητής: Αλέξανδρος Μικρός ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ Σχολικό έτος: 2014-2015 Project: A' Λυκείου 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας Υπεύθυνος καθηγητής: Αλέξανδρος Μικρός ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Συνταγή σαπουνιού -Ιδιότητες Ελαίων για την Σαπωνοποίηση -Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα

Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Ενότητα 3 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά χυμό από 4 πορτοκάλια 1 / 5 ½ φλ. κονιάκ 2 φλ. γλυκό κρασί ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο Για τη γέμιση 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο

Διαβάστε περισσότερα

D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Βραστήρας D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Προσοχή: Πριν εγκαταστήσετε και χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας, θα πρέπει να διαβάσετε αυτές τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να εξοικειωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα

Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα 1 Εισαγωγή Εδώ και μερικά χρόνια το DNA έχει γίνει ο πρωταγωνιστής των επιστημονικών περιοδικών και συχνά πολλών ειδήσεων που εμφανίζονται σε εφημερίδες

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας καλαθοποιού

Μια μέρα στη ζωή μιας καλαθοποιού Μια μέρα στη ζωή μιας καλαθοποιού Γεια σας, ονομάζομαι Χέλεν. Είμαι εργάτρια σε πρεμνοφυές δάσος και καλαθοποιός. Τα πρεμνοφυή δάση γεννιούνται από αραβλαστήματα και δίνουν ξύλο μικρών διαστάσεων. Το ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Β.Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Β.Ε.) ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Β.Ε.) Θέματα Εξετάσεων E τάξης Δημοτικού 14/4/2019 Θέμα 1 ο Ποια από τα μίγματα των παρακάτω πινάκων είναι Ομογενή και ποια Ετερογενή; Μίγματα Ομογενές μίγμα Ετερογενές

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκό ψυγείου με ζελέ και φρούτα από την Margo και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»!

Γλυκό ψυγείου με ζελέ και φρούτα από την Margo και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»! Γλυκό ψυγείου με ζελέ και φρούτα από την Margo και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»! Ένα αρωματικό, δροσερό και γρήγορο γλυκό με υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι μας. Φτιάχνει 1 μεγάλο δοχείο Υλικά 1 κομπόστα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Biopet ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BIOPET Κωδικός: 2.10.041 Intrastat Code: 3811.19.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υγρό μυκητοκτόνο πρόσθετο με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

3ο Μάθημα ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

3ο Μάθημα ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ 3ο Μάθημα ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ Άλλοτε είναι απλός, και άλλοτε πολύπλοκος Στη χημεία, αλλά και στις τεχνικές εφαρμογές και στη ζωή, χρειαζόμαστε συχνά καθαρές ουσίες. Στο μάθημα αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται με

Διαβάστε περισσότερα

1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων.

1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων. Εισηγητές, οι συνεργάτες του ΕΚΦΕ : Γαβρίλης Ηλίας, Χημικός Βράκα Ελένη, Φυσικός Α. ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ 1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων. 2. Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα Σκοπός Να

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»!

Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»! Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»! Μια από τις αγαπημένες μου τούρτες: δυο τραγανά φύλλα ντακουάζ, αφράτη μους σοκολάτας με άρωμα καφέ και σαμπούκα

Διαβάστε περισσότερα

Κρύο..καιρός για πάγο! Δραστηριότητα 1:

Κρύο..καιρός για πάγο! Δραστηριότητα 1: Κρύο..καιρός για πάγο! Περιβάλλον : Εικονικό Εργαστήριο Υλικά : Δοχεία 100 ml, Θερμόμετρα, Νερό, πάγος. Περιγραφή - στόχοι Στις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές θα μετρήσουν τη θερμοκρασία κάποιας ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F. Οδηγός Για Εύκολη Συγκόλληση Βήμα προς Βήμα Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.Ν (Μετάφραση) Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ είναι ένα χρήσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα

Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Χατζηνικόλας Μιχαήλ ΠΕ04 Βιολόγος Απομόνωση των νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα 1 Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Χατζηνικόλας Μιχαήλ ΠΕ04 Βιολόγος Εισαγωγή Εδώ

Διαβάστε περισσότερα

Έχεις πάθος με τη μαγειρική;

Έχεις πάθος με τη μαγειρική; Βρείτε τα σε καταστήματα με αυτό το σήμα Έχεις πάθος με τη μαγειρική; Ξέρεις τι να επιλέξεις... www.navaideas.gr 18 80 12 80 Κεραμικό αντικολλητικό σαγανάκι αλουμινίου 20cm κωδ.: 10-044-016 43 30 29 50

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Εργαστήριο

Εισαγωγή στο Εργαστήριο Εισαγωγή στο Εργαστήριο ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Οι κανόνες εργαστηριακής άσκησης αποβλέπουν στη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου και κυρίως εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων σε

Διαβάστε περισσότερα

σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη.

σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη. Τι να έφταιξε άραγε; Δημοσιεύθηκε από Hlianna - 13/05/2009 00:58 Το γλυκό μας ζαχάρωσε ή έπιασε μούχλα σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη. Τι κάνουμε; Αδειάζουμε

Διαβάστε περισσότερα