Ονοματεπώνυμο: Α.Μ. Μέθοδοι Διδασκαλίας Φυσικής

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ονοματεπώνυμο: Α.Μ. Μέθοδοι Διδασκαλίας Φυσικής"

Transcript

1 Ονοματεπώνυμο: Α.Μ. Αθήνα, 28 IAN 2016 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τα φαινόμενα: της θέρμανσης και της φωτοβολίας μεταλλικού αγωγού που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Περιγράψτε σύντομα τις ενέργειές σας σε κάθε βήμα (1, 2, 3, 4, 5) της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, περιλαμβάνοντας στον πραγματικό πειραματισμό αισθητήρες και απτήρες, καθώς και σχεδιάζοντας / ερμηνεύοντας απαραίτητα στιγμιότυπα των θέσεων και των κινήσεων των μικροσκοπικών σωματιδίων που συγκροτούν τον αγωγό πριν και μετά τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και κατά τη διάρκεια της φωτοβολίας του. Απαντήστε συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, πληρότητα και ακριβή ορολογία. Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

2 Ονοματεπώνυμο: Α.Μ. Αθήνα, 20 ΦΕΒ 2015 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τα φαινόμενα: α) της θέρμανσης και β) της φωτοβολίας μεταλλικού αγωγού που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Περιγράψτε σύντομα τις ενέργειές σας σε κάθε βήμα (1, 2, 3, 4, 5) της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας περιλαμβάνοντας στον πραγματικό πειραματισμό και αισθητήρες / απτήρες, καθώς και σχεδιάζοντας απαραίτητα μικροσκοπικά στιγμιότυπα των σωματιδίων του αγωγού πριν και μετά τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και των ηλεκτρονίων των ατόμων / ιόντων του αγωγού κατά τη διάρκεια της φωτοβολίας του. Απαντήστε συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, πληρότητα και ακριβή ορολογία. Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

3 Ονοματεπώνυμο: Α.Μ. Αθήνα, 01 ΣΕΠ 2014 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου το φαινόμενο της άνωσης στερεών σωμάτων μέσα σε υγρά. Περιγράψτε σύντομα τις ενέργειές σας σε κάθε βήμα (1, 2, 3, 4, 5) της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας περιλαμβάνοντας στον πραγματικό πειραματισμό και αισθητήρες / απτήρες, καθώς και σχεδιάζοντας απαραίτητα στιγμιότυπα του μικροκόσμου για την ερμηνεία των διαφορετικών πιέσεων σε διαφορετικά βάθη και του φαινομένου της άνωσης. Απαντήστε συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, πληρότητα και ακριβή ορολογία. Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

4 Αθήνα, 21 ΦΕΒ 2013 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου: το φαινόμενο της μετατροπής (τήξης) ενός στερεού σώματος σε υγρό (οι φοιτητές που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε μονό αριθμό) ή το φαινόμενο της μετατροπής (εξάτμισης) ενός υγρού σε αέριο (οι φοιτητές που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε ζυγό αριθμό). Σχεδιάστε μια υποθετική εκ-παιδευτική διαδικασία (διάρκειας 2-3 εκπαιδευτικών ωρών) την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Συγκεκριμένα, καταγράψτε καταρχήν τα βήματα (α, β, ) της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Στη συνέχεια, για κάθε μεθοδολογικό βήμα (α, β, ): - αναφέρετε τους στόχους, - περιγράψτε τις επιθυμητές ενέργειες των μαθητών, - αναφέρετε τις ψηφιακές τεχνολογίες τις οποίες θα θέλατε να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης των τεχνολογιών αυτών και - περιγράψτε τις πειραματικές διατάξεις σε όποια βήματα απαιτηθεί πειραματισμός, περιλαμβάνοντας απαραίτητα αισθητήρες και απτήρες σε αυτές και αναφέροντας τις αρχές λειτουργίας τους καθώς και δυνατότητες και πλεονεκτήματα της χρήσης τους. Σχεδιάστε στατικά στιγμιότυπα του μικροκόσμου τα οποία θα θέλατε να περιλαμβάνονται σε δυναμικές προσομοιώσεις των θέσεων και των κινήσεων των σωματιδίων στις δύο κατά περίπτωση φάσεις του υλικού. Απαντήστε συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, πληρότητα και ακριβή ορολογία. Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

5 Αθήνα, 17 ΣΕΠ 2012 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τους Νόμους του Νεύτωνα ( * ). Σχεδιάστε μια υποθετική εκ-παιδευτική διαδικασία (διάρκειας 2-3 εκπαιδευτικών ωρών) την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Συγκεκριμένα, καταγράψτε καταρχήν τα βήματα (α, β, ) της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Στη συνέχεια, για κάθε μεθοδολογικό βήμα (α, β, ): - αναφέρετε τους στόχους, - περιγράψτε τις επιθυμητές ενέργειες των μαθητών, - αναφέρετε τις ψηφιακές τεχνολογίες τις οποίες θα θέλατε να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης των τεχνολογιών αυτών, - περιγράψτε τις πειραματικές διατάξεις σε όποια βήματα απαιτηθεί πειραματισμός, περιλαμβάνοντας απαραίτητα αισθητήρες και απτήρες σε αυτές και αναφέροντας τις αρχές λειτουργίας τους καθώς και δυνατότητες και πλεονεκτήματα της χρήσης τους, - περιγράψτε τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών με αξιοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. ( * ) Το θέμα αυτό έχει διδαχθεί στο αμφιθέατρο και περιλαμβάνεται πλήρως, με τις προτεινόμενες ενδεικτικές απαντήσεις, ως εφαρμογή στο βιβλίο του μαθήματος. Απαντήστε συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, πληρότητα και ακριβή ορολογία. Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

6 Αθήνα, 20 ΙΟΥΝ 2012 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Γυμνασίου τη θεματική "Διάδοση Θερμότητας", η οποία περιλαμβάνεται σε τρεις ενότητες (με αναφορά και στον μικρόκοσμο) στο αναλυτικό πρόγραμμα και στο αντίστοιχο βιβλίο του Γυμνασίου. Σχεδιάστε μια υποθετική εκ-παιδευτική διαδικασία (διάρκειας 2-3 εκπαιδευτικών ωρών) την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: 1. Αναφέρετε τα βήματα (1α, 1β, ) της εκ-παιδευτικής / διδακτικής μεθοδολογίας η οποία θα ακολουθηθεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και περιγράψτε συνοπτικά τις ενέργειες που θα κάνουν οι μαθητές σας, τις ψηφιακές τεχνολογίες που θα θέλατε να αξιοποιήσουν και τους στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μεθοδολογικό βήμα. 2. α. Περιγράψτε με συντομία ή/και σχεδιάστε τις πειραματικές διατάξεις τις οποίες θα προτείνετε να συνθέσουν οι μαθητές σας για να εκτελέσουν πειράματα. β. Αναφέρετε τα πλεονεκτήματα της χρήσης των όποιων ψηφιακών μετρητικών μέσων σε διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας στις πειραματικές διατάξεις της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. γ. Ποια υποθέτετε ότι είναι η αρχή λειτουργίας των ψηφιακών μετρητικών μέσων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας; 3. α. Επιλέξτε δύο στερεά σώματα της πειραματικής σας διάταξης με διαφορετική θερμοκρασία και σχεδιάστε στιγμιότυπα προσομοιώσεων / οπτικοποιήσεων του μικροκόσμου με τις θέσεις και τις κινήσεις των μορίων αυτών των στερεών σωμάτων με τις διαφορετικές θερμοκρασίες, σημειώνοντας ποιο σώμα έχει τη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Επαναλάβετε τη σχεδίαση για δύο υγρά ή αέρια σώματα, καθώς και για το κενό. β. Εξηγήστε την αναγκαιότητα (και τα πλεονεκτήματα) της χρήσης τυχαίων αριθμών για τη λειτουργία προσομοιώσεων με μεθόδους / τεχνικές Monte Carlo. 4. α. Αναφέρετε και περιγράψτε συνοπτικά τα είδη, τα κριτήρια και τα μέσα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. β. Τι γνωρίζετε για τα προγράμματα (αυτο)ελέγχου / αξιολόγησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή; κατά σειρά, αφιερώνοντας το πολύ δύο σελίδες του φύλλου απαντήσεων σε κάθε θέμα και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (1α, 1β, 2α, 2β, 3α, 3β, 4α, 4β ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

7 Αθήνα, 06 ΜΑΡ 2012 Υποθέστε οτι πρέπει να σχεδιάσετε μια υποδειγματική διδασκαλία με θέμα: «Οι αλλαγές φάσης της ύλης» ή «Θερμικά και οπτικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος». Το εκπαιδευτικό αυτό σενάριο θα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου (επιλέξτε), για όσες διδακτικές ώρες αποφασίσετε εσείς και θα πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική / εκπαιδευτική μεθοδολογία. Απαντήστε τα παρακάτω ερωτήματα: 1. α) Ποιες ενέργειες θα προτείνετε (με παραδείγματα) σε κάθε βήμα της εκπαιδετικής διαδικασίας; Περιγράψτε ή/και σχεδιάστε. β) Ποιους συγκεκριμένους στόχους θέτετε για κάθε βήμα της διαδικασίας; 2. α) Ποιες είναι οι κατηγορίες των βασικών ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε βήμα της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας για το συγκεκριμένο σενάριο; (με παραδείγματα). β) Περιγράψτε τον πειραματισμό που θα προτείνετε περιλαμβάνοντας (απαραίτητα) στην πειραματική σας διάταξη και σχετικές ψηφιακές τεχνολογίες. Περιγράψτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους. 3. Σχεδιάστε (απαραίτητα) και περιγράψτε σύντομα δύο στιγμιότυπα από κάθε προσομοίωση Monte Carlo τις οποίες θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία σας σε κάθε φάση του πειραματισμού, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα αυτών των προσομοιώσεων. 4. α) Με ποιους τρόπους και με ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε τους μαθητές σας; β) Υπάρχουν (ποιες; πώς;) εκπαιδευτικές τεχνολογίες που θα μπορούσατε να χρησιμο-ποιήσετε για αυτό το σκοπό; και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (1α, 1β, 2α, 2β, 3, 4α, 4β). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώ-νται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες, καθώς και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση».

8 Αθήνα, 24 ΦΕΒ 2011 Υποθέστε ότι οργανώνετε / πραγματοποιείτε σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εκπαιδευτική διαδικασία με θέμα «Δευτερογενή Φαινόμενα (Θερμοκρασιακά, Αλλαγής Διαστάσεων, Οπτικά, Αλλαγής Φάσης) σε Μεταλλικό Αγωγό από Ηλεκτρικό Ρεύμα». α. Διατυπώστε τους διδακτικούς (εκπαιδευτικούς και παιδευτικούς) στόχους που επιδιώκετε να κατακτήσουν οι μαθητές σας μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αναφέρετε σε ποια βήματα και πώς; της επιστημονικής / εκ-παιδευτικής μεθοδολογίας. θα χρησιμοποιήσετε κάθε μια από τις ψηφιακές εκ-παιδευτικές τεχνολογίες ποιες και γιατί;, αντιστοιχίζοντας τα μεθοδολογικά βήματα με τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες και εξηγώντας με παραδείγματα τον τρόπο. β. Περιγράψτε με συντομία και σχεδιάστε τα πειράματα τα οποία θα προτείνετε να εκτελέσουν οι μαθητές σας με αξιοποίηση (και) ψηφιακών μετρητικών διατάξεων ποιων; σε διασύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μελετήσετε όλα τα δευτερογενή φαινόμενα του ηλεκτρικού ρεύματος. γ. Σχεδιάστε στιγμιότυπα από προσομοιώσεις / οπτικοποιήσεις του μικροκόσμου (με θέσεις, κινήσεις και διαδικασίες των ιόντων και των ελεύθερων και δέσμιων ηλεκτρονίων του μεταλλικού αγωγού), συσχετίζοντας και συγχρονίζοντας τα στιγμιότυπα με αντίστοιχες πειραματικές διαδικασίες και μακροσκοπικά φαινόμενα. δ. Σε ποιους παράγοντες και πώς; πρέπει να επιμερίζεται η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων (αυτο)ελέγχου / αξιολόγησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή; και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες.

9 Αθήνα, 08 ΣΕΠ 2010 α. Ποιες είναι οι κατηγορίες των βασικών ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών και πώς αυτές τις κατηγορίες θα τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε βήμα / στάδιο της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη εφαρμογή μιας υποθετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με θέμα: «από την ηλιακή ενέργεια στη θερμική ενέργεια με ηλιακούς συσσωρευτές». Αναφέρετε, περιγράψτε και σχεδιάστε μερικά παραδείγματα εφαρμογής για κάθε βήμα. β. Ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε το πρότυπο / μοντέλο των τροχιακών του ατόμου σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική και ποια χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων τεχνολογιών είναι αυτά για τα οποία την επιλέξατε; Σχεδιάστε στιγμιότυπα. γ. Περιγράψτε μια πειραματική διάταξη και διαδικασία (με χρήση αισθητήρων και απτήρων, σε διασύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή), κατάλληλη: γ1. είτε για τον υπολογισμό της επιτάχυνσης της βαρύτητας κατά την ελεύθερη πτώση γ2. είτε για την εύρεση του συντελεστή τριβής σε κεκλιμένο επίπεδο. δ. Αναφέρετε ενδεικτικά μερικά «κριτήρια διεξαγωγής» μιας αποδεκτής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες.

10 Αθήνα, 19 ΦΕΒ 2010 α. Αναφέρετε τα εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα της εργαστηριακής πρακτικής: α1. με διασύνδεση ηλεκτρονικού υπολογιστή (μέσω αισθητήρων και απτήρων), α2. με σύγχρονη και αναδραστική λειτουργία προσομοιώσεων / οπτικοποιήσεων των στοχαστικών διαδικασιών του μικροκόσμου (με μεθόδους Monte Carlo και τη χρήση τυχαίων αριθμών). β. Εντάξετε τον πειραματισμό μιας υποθετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας στα βήματα / στάδια της επιστημονικής / εκ-παιδευτικής μεθοδολογίας και περιγράψτε μια πειραματική διάταξη και διαδικασία (με χρήση αισθητήρων σε διασύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή) κατάλληλη: β1. για τη μελέτη της θερμικής ισορροπίας, β2. για τη μελέτη του νόμου του αντιστρόφου τετραγώνου για την ένταση της ακτινοβολίας φωτεινής πηγής. γ. Περιγράψτε τα χαρακτηριστικά (στόχους, επιδιωκόμενες γνώσεις, μεθοδολογικά βήματα, τεχνολογίες, διαθεματικότητα, λειτουργικότητα, αισθητική, ) του εκπαιδευτικού λογισμικού το οποίο θα θέλατε να έχετε στη διάθεσή σας για τη διδασκαλία των νόμων των αερίων (ζητείται η περιγραφή του λογισμικού και όχι το σχέδιο μαθήματος για την πιο πάνω διδασκαλία). δ. Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι (ειδικοί και γενικοί) και οι παιδαγωγικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο βήμα / στάδιο της Διατύπωσης Υποθέσεων της Μεθοδολογίας; και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ) και ζητημάτων (α1, α2,, β1, β2, ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο

11 όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες. Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Αθήνα, 09 ΣΕΠ 2009 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τη θεματική ενότητα "Μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και λειτουργία ενός αυτοσχέδιου και απλού εκπαιδευτικού ηλιακού θερμοσίφωνα". Σχεδιάστε μια υποθετική εκ-παιδευτική διαδικασία (διάρκειας λίγων εκπαιδευτικών ωρών), την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, απαντώντας στα παρακάτω ζητήματα: α. Περιγράψτε συνοπτικά και σχεδιάστε αδρά τον ηλιακό θερμοσίφωνα εξηγώντας τα διάφορα μέρη του και τη λειτουργία τους (α1) και αναφέρετε τις ενέργειές σας σε κάθε βήμα της εκ-παιδευτικής / διδακτικής μεθοδολογίας την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα (α2). β. Εξηγήστε και σχεδιάστε στιγμιότυπα προσομοιώσεων / οπτικοποιήσεων οι οποίες περιγράφουν / εξηγούν μικροσκοπικά την αύξηση της θερμικής ενέργειας στα διάφορα στερεά και υγρά υλικά του θερμοσίφωνα (β1) και περιγράψτε / εξηγήστε / σχεδιάστε τον τρόπο διάδοσης ή μεταφοράς της θερμικής ενέργειας (/ θερμότητας) σε αυτά κατά τη λειτουργία του (β2), αναφέροντας συγχρόνως τις μεθόδους / τεχνικές οι οποίες αξιοποιούνται για τη δημιουργία τέτοιων προσομοιώσεων, καθώς και τα πλεονεκτήματά τους (β3). γ. Περιγράψτε πόσους και ποιους ψηφιακούς αισθητήρες και απτήρες, συνδεδεμένους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα προτείνατε για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της ρύθμισης της λειτουργίας του θερμοσίφωνα (γ1), ποιες υποθέτετε ότι είναι οι αρχές λειτουργίας των προτεινόμενων αισθητήρων και απτήρων (γ2) και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους (γ3). δ. Επιλέξτε και περιγράψτε συνοπτικά τους κυριότερους εκπαιδευτικούς, παιδευτικούς και άλλους στόχους της εκ-παίδευσης στη-με τη Φυσική (δ1). Αναφέρετε τι γνωρίζετε για τα προγράμματα (αυτο)ελέγχου / αξιολόγησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (δ2). και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ) και ζητημάτων (α1, α2,, β1, β2, ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων. Τα θέματα μετά τις εξετάσεις δημοσιεύονται / αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ανακοινώσεις του μαθήματος και πληροφορίες για τις διπλωματικές εργασίες.

12 Ονοματεπώνυμο:..... Α.Μ.... Αθήνα, 13 ΙΟΥΛ 2009 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τη θεματική ενότητα "Μετατροπές της κατάστασης των σωμάτων και ενεργειακές μετατροπές κατά την ευθύγραμμη ομαλή κίνηση παραλληλεπίπεδων στερεών σωμάτων από διαφορετικά υλικά τα οποία σύρονται με άσκηση οριζόντιας δύναμης σε οριζόντια, μη λεία στερεή επιφάνεια". Σχεδιάστε μια υποθετική εκπαιδευτική διαδικασία (διάρκειας 2-3 εκπαιδευτικών ωρών) την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: α. Αναφέρετε την εκ-παιδευτική / διδακτική μεθοδολογία την οποία θα ακολουθήσετε και περιγράψτε συνοπτικά τις ενέργειές σας σε κάθε μεθοδολογικό βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (α1, α2, ). β. Περιγράψτε με συντομία ή/και σχεδιάστε τα πειράματα τα οποία θα προτείνετε να εκτελέσουν οι μαθητές σας (β1) και αναφέρετε τα πλεονεκτήματα της χρήσης των όποιων ψηφιακών μετρητικών μέσων σε διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας στην πειραματική διάταξη της συγκεκριμένης εκ-παιδευτικής διαδικασίας (β2). Ποια υποθέτετε ότι είναι η αρχή λειτουργίας των ψηφιακών μετρητικών μέσων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας; (β3) γ. Αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να εντάξετε όλες κατά το δυνατό τις εκ-παιδευτικές τεχνολογίες στην εκ-παιδευτική διαδικασία (μερικές και συνδυαστικά / παράλληλα) για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα (γ1). Σχεδιάστε στιγμιότυπα από τις προσομοιώσεις / οπτικοποιήσεις του μικροκόσμου στις τριβόμενες επιφάνειες με τις θέσεις και τις κινήσεις των μορίων των υλικών σε διάφορες θερμοκρασίες (γ2), ερμηνεύοντας τα αντίστοιχα μακροσκοπικά φαινόμενα και εξηγώντας τις μεθόδους / τεχνικές Monte Carlo (γ3). δ. Αναφέρετε και περιγράψτε συνοπτικά τα είδη (δ1), τα κριτήρια (δ2) και τα μέσα (δ3) αξιολόγησης της εκ-παιδευτικής διαδικασίας. Τι γνωρίζετε για τα προγράμματα (αυτο)ελέγχου / αξιολόγησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή; (δ4) και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ) και ερωτήσεων (α1, α2,, β1, β2, ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων.

13 Ονοματεπώνυμο:..... Α.Μ.... Αθήνα, 27 ΦΕΒ 2009 Υποθέστε ότι πρόκειται να διδάξετε σε μαθητές Λυκείου τη θεματική ενότητα / φυσικό φαινόμενο "Αλλαγή φάσης του πάγου σε νερό και σε υδρατμούς με την αύξηση της θερμοκρασίας". Σχεδιάστε μια υποθετική εκ-παιδευτική διαδικασία (διάρκειας 2-3 εκπαιδευτικών ωρών) την οποία θα ακολουθήσετε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: α. Ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί / γνωσιακοί (α1), παιδευτικοί / παιδαγωγικοί (α2) και μορφωτικοί (α3) στόχοι οι οποίοι επιδιώκετε να επιτευχθούν με την προτεινόμενη από εσάς εκ-παιδευτική διαδικασία; β. Αναφέρετε την εκ-παιδευτική / διδακτική μεθοδολογία την οποία θα ακολουθήσετε και περιγράψτε συνοπτικά τις ενέργειές σας σε κάθε μεθοδολογικό βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (β1, β2, ). γ. Αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να εντάξετε όλες τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες στην εκ-παιδευτική διαδικασία (μερικές και συνδυαστικά / παράλληλα) για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα (γ1). Σχεδιάστε στιγμιότυπα από τις προσομοιώσεις / οπτικοποιήσεις του μικροκόσμου με τις θέσεις και τις κινήσεις των μορίων του υλικού σε διάφορες θερμοκρασίες (γ2), ερμηνεύοντας τα αντίστοιχα μακροσκοπικά φαινόμενα και εξηγώντας τις μεθόδους / τεχνικές Monte Carlo (γ3). δ. Περιγράψτε με συντομία τα πειράματα τα οποία θα προτείνετε να εκτελέσουν οι μαθητές σας, σχεδιάζοντας (ποιοτικά) τη γραφική παράσταση των μετρήσεων της θερμοκρασίας με το χρόνο (δ1) και αναφέρετε τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ψηφιακών μετρητικών μέσων σε διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας στην πειραματική διάταξη της συγκεκριμένης εκ-παιδευτικής διαδικασίας (δ2). Ποια υποθέτετε ότι είναι η αρχή λειτουργίας των ψηφιακών μετρητικών μέσων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας; (δ3) και αναφέροντας στις απαντήσεις σας το διακριτικό των θεμάτων (α, β, γ, δ) και ερωτήσεων (α1, α2, α3, β1, ). Χρησιμοποιήστε ως πρόχειρο το πίσω μέρος του φύλλου των θεμάτων το οποίο απαραίτητα παραδίδεται μετά το πέρας των εξετάσεων μαζί με το φύλλο απαντήσεων.

Θεματικές Ενότητες (Διατιθέμενος χρόνος) Διεθνές σύστημα μονάδων Μήκος, μάζα, χρόνος. (4 ώρες)

Θεματικές Ενότητες (Διατιθέμενος χρόνος) Διεθνές σύστημα μονάδων Μήκος, μάζα, χρόνος. (4 ώρες) Φυσική Α Λυκείου Πρόγραμμα Σπουδών (70 ώρες) Στόχοι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Να είναι σε θέση οι μαθητές: Να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων και τα θεμελιώδη μεγέθη του Να μετρούν

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολόγηση Στα βιβλία δεν περιλαμβάνονται Φύλλα Αξιολόγησης, αν και έχουν συνταχθεί από τη συγγραφική ομάδα, γιατί δεν προβλέπονταν από τα

Η Αξιολόγηση Στα βιβλία δεν περιλαμβάνονται Φύλλα Αξιολόγησης, αν και έχουν συνταχθεί από τη συγγραφική ομάδα, γιατί δεν προβλέπονταν από τα Η Αξιολόγηση Στα βιβλία δεν περιλαμβάνονται Φύλλα Αξιολόγησης, αν και έχουν συνταχθεί από τη συγγραφική ομάδα, γιατί δεν προβλέπονταν από τα αναλυτικά προγράμματα. Ο/η εκπαιδευτικός διαμορφώνει δικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α -----

Διαβάστε περισσότερα

"Ερευνώ και Ανακαλύπτω" τον Στατικό Ηλεκτρισμό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ερευνώ και Ανακαλύπτω τον Στατικό Ηλεκτρισμό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΥΜΠΟΣΙΟ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πρωτοβάθμια Εκπ-Παίδευση στις-με τις Φυσικές επιστήμες - H Βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

"Ερευνώ και Ανακαλύπτω" τη Θερμοκρασία και τη Θερμότητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ερευνώ και Ανακαλύπτω τη Θερμοκρασία και τη Θερμότητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΥΜΠΟΣΙΟ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πρωτοβάθμια Εκπ-Παίδευση στις-με τις Φυσικές επιστήμες - H Βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

"Ερευνώ και Ανακαλύπτω" την ΗλεκτροΜαγνητική Επαγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό, από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό

Ερευνώ και Ανακαλύπτω την ΗλεκτροΜαγνητική Επαγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό, από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΥΜΠΟΣΙΟ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πρωτοβάθμια Εκπ-Παίδευση στις-με τις Φυσικές επιστήμες - H Βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θεωρητικό Μέρος A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις A1, A2, A3, A4 και Β μία μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε επιστήμης που πρόκειται να διδάξουν Πώς ένα επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (WORKSHORS)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (WORKSHORS) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (WORKSHORS) Οι χώροι διεξαγωγής των εργαστηρίων θα ανακοινωθούν κατά το συνέδριο Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007 πρωί 11.00-13.00 Σ-1/Ε-1 ΣΥΜΠΟΣΙΟ 1 / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Το ΟΛΟκληρωμένο ΤΕΧΝΟλογικά και

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01 Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή της Φυσικής στην Α γυμνασίου είναι :

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον)

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ με τη βοήθεια του λογισμικού Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) Φυσική Β Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Νοέμβριος 2013 0 ΤΙΤΛΟΣ ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη» «Ανάκλαση-Διάθλαση, Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, Κίνηση-Ταχύτητα: τρία υποδειγματικά ψηφιακά διδακτικά σενάρια για τη Φυσική Γενικού Λυκείου στην πλατφόρμα "Αίσωπος"»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1o A Λυκείου 22 Μαρτίου 28 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 475 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ Μαστρογιάννης Αθανάσιος Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα Κεφάλαιο 20 Θερμότητα Εισαγωγή Για να περιγράψουμε τα θερμικά φαινόμενα, πρέπει να ορίσουμε με προσοχή τις εξής έννοιες: Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμοκρασία Συχνά συνδέουμε την έννοια της θερμοκρασίας με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Αθανάσιος Βελέντζας

ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Αθανάσιος Βελέντζας ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2016-2017 Αθανάσιος Βελέντζας Σκοπός του σχεδιασμού να αντιμετωπιστούν επικαλύψεις γνωστικών αντικειμένων να δοθεί χρόνος στους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν τη διδασκαλία τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΕΣ Τίτλος. Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Βασικό Πτυχίο Φυσικός Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακό στις Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία και Περιβάλλον

ΣΠΟΥΔΕΣ Τίτλος. Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Βασικό Πτυχίο Φυσικός Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακό στις Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία και Περιβάλλον e-mail : Anikolop@tellas.gr ΘΑΝΑΣΗΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Υποδιευθυντής στο Γυμνάσιο Δάρα Αρκαδίας Διευθυντής στο 4 ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου Προϊστάμενος του 3 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον Πλανήτη Άρη είναι g=3,7 m/s 2 και τα πλαίσια αποτελούν μεγέθυνση των αντίστοιχων θέσεων.

Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον Πλανήτη Άρη είναι g=3,7 m/s 2 και τα πλαίσια αποτελούν μεγέθυνση των αντίστοιχων θέσεων. ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διαχείρισης του εκπαιδευτικού υλικού για τη Φυσική Α Λυκείου

Οδηγός Διαχείρισης του εκπαιδευτικού υλικού για τη Φυσική Α Λυκείου Οδηγός Διαχείρισης του εκπαιδευτικού υλικού για τη Φυσική Α Λυκείου Το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αντιστοιχεί στο νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Α Λυκείου αποτελείται από: 1. Το βιβλίο μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 η θεματική ενότητα: Εφαρμογές του εκπαιδευτικού λογισμικού IP 2005 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ 3 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θέμα Οριζόντια βολή δραστηριότητας: Μάθημα και Τάξη Φυσική Α Λυκείου στην οποία απευθύνεται: Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Το ελικόπτερο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου

Το ελικόπτερο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Το ελικόπτερο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Κίνηση - Μορφές Ενέργειας) - Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ. Ονοματεπώνυμο :.. Τμήμα :...

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ. Ονοματεπώνυμο :.. Τμήμα :... ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Ημερομηνία:28/05/2013 Βαθμός :.. 100. 20 Διάρκεια: 2,5 ώρες Υπογραφή καθηγητή : Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Ενότητα 11: Οι ιδέες των μαθητών για θερμότητα και θερμικά φαινόμενα Καθηγητής: Καριώτογλου Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

να διατυπώνουν και να ελέγχουν υποθέσεις να καταγράφουν σωστά και να αναλύουν τα δεδομένα.

να διατυπώνουν και να ελέγχουν υποθέσεις να καταγράφουν σωστά και να αναλύουν τα δεδομένα. Σκοπός & Στόχοι της Διδακτικής Πρακτικής Γενικός Σκοπός Με το μοντέλο ροής θερμότητας οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγούν γιατί αντικείμενα διαφορετικών θερμοκρασιών έρχονται σε θερμική ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014

Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 Δίνονται στους μαθητές φύλλα αξιολόγησης τα οποία συνθέτονται από τον εκπαιδευτικό με βάση τα γνωστά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ»

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ» 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 217 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ» Λουκία Μαρνέλη Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διεύθυνση: Μονής Κύκκου 1, 15669 Παπάγου

Διαβάστε περισσότερα

Η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία της Φυσικής Β Γυμνασίου, με χρήση του νέου διδακτικού πακέτου

Η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία της Φυσικής Β Γυμνασίου, με χρήση του νέου διδακτικού πακέτου Η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία της Φυσικής Β Γυμνασίου, με χρήση του νέου διδακτικού πακέτου Κ. Καμπούρης (Msc Φυσικής) Κ. Παπαμιχάλης (Δρ. Φυσικής) 1 Περίληψη Στην εργασία παρουσιάζεται η φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

Το δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες και περιλαμβάνει τρία μέρη Α, Β και Γ. Να απαντήσετε σε όλα τα μέρη σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες και περιλαμβάνει τρία μέρη Α, Β και Γ. Να απαντήσετε σε όλα τα μέρη σύμφωνα με τις οδηγίες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Τάξη: B Μάθημα: Φυσική Βαθμός: Ολογράφως:. Ημερομηνία: 08/06/2015 Διάρκεια: 2 Ώρες (Φυσική και Χημεία) Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 22 Μαρτίου 2008 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

κυτταρικής αναπνοής.

κυτταρικής αναπνοής. του κυττάρου Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων φυτικών κυττάρων http://photodentro.edu.gr/lor/r/85/5?locale=el 3.3 Φωτοσύνθεση Ενδομεμβρανικό σύστημα Χλωροπλάστες και Μιτοχόνδρια Αυτότροφοι και ετερότροφοι

Διαβάστε περισσότερα

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια Φυσική Α' Γενικού Λυκείου (Α' Τάξη Εσπερινού) Ευθύγραμμες Κινήσεις: Ομαλή Ομαλά μεταβαλλόμενη Μεγέθη κινήσεων Χρονική στιγμή χρονική διάρκεια Θέση Μετατόπιση Ταχύτητα (μέση στιγμιαία) Επιτάχυνση Εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ναβαρίνου 13α, Αθήνα, e_site: 13a Navarinou str, Athens, GR e_site:

Ναβαρίνου 13α, Αθήνα, e_site:  13a Navarinou str, Athens, GR e_site: 13a Navarinou str, Athens, GR-10680 Ναβαρίνου 13α, Αθήνα, 10680 \ Αθήνα, 11 ΙΑΝ 2014. Α. Σχολιάστε την επιστημονική προσπάθεια και τα έως τώρα αποτελέσματά της για την ενοποίηση των επιστημονικών θεωριών

Διαβάστε περισσότερα

Α. 200 C B. 100 C Γ. 50 C

Α. 200 C B. 100 C Γ. 50 C ιδακτική ενότητα: Βρασµός Β' Γυµνασίου Σχέδιο µαθήµατος Α) ιδακτικοί στόχοι Οι µαθητές θα πρέπει: 1. Να αναγνωρίζουν πότε ένα υγρό βράζει 2. Να διακρίνουν το βρασµό από την εξάτµιση 3. Να διατυπώνουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Προσανατολισμού 1,3,4. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θερμότητα - Θερμοκρασία

Θερμότητα - Θερμοκρασία Θερμότητα - Θερμοκρασία Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΠΕ) Δημιουργός: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή»

«Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή» Ψηφιακό σχολείο: Το γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών «Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή» ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ Πληροφορικός ΠΕ19 (1 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπη / Δειγματική Εφαρμογή

Πρότυπη / Δειγματική Εφαρμογή Πρότυπη / Δειγματική Εφαρμογή της επιστημονικής / εκ-παιδευτικής μεθόδου για τους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τους μετεκπαιδευόμενους / εξομοιούμενους / επιμορφούμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:... Αρ...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:... Αρ... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΒΑΘΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/6/2014 Αριθμητικά ΒΑΘΜΟΣ:..... ΤΑΞΗ: Β ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Εργασία 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: Τσελίγκα Αρετή, 1312009161, Στ εξάμηνο, κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος Αθ. Βελέντζας

Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος Αθ. Βελέντζας Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος 2016-17 Αθ. Βελέντζας Το χρονικό πλαίσιο Τα δεδομένα Δεδομένα Αναλυτικά προγράμματα, άρα δεδομένη στοχοθεσία (ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ, νέο ΠΣ έκθεση συμβατότητας) Δεδομένο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας/Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Καθηγητής: Γεωργ. Θεοφ.

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας/Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Καθηγητής: Γεωργ. Θεοφ. Αθήνα, 08 ΣΕΠ 2015 Εξετάσεις στο μάθημα Φυσική I Ένα από τα θέματα του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής για τους μαθητές της Ε και Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου (με την επιστημονική / εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Επιλογής Θεματικών Ενοτήτων / ΥποΕνοτήτων και Καταμερισμού Διδακτικών Ωρών

Πρόταση Επιλογής Θεματικών Ενοτήτων / ΥποΕνοτήτων και Καταμερισμού Διδακτικών Ωρών Καθηγ. Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, Δρ. Δέσποινα Ιμβριώτη, Υπ. Δρ. Κοσμάς Δενδρινός Πρόταση Επιλογής Θεματικών Ενοτήτων / ΥποΕνοτήτων και Καταμερισμού Διδακτικών Ωρών (βλ. και "Οδηγίες / Προτάσεις (/ Παράδειγμα)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Οδη Α Λυκείου

Οδηγίες Οδη Α Λυκείου Οδηγίες Α Λυκείου Ερωτήματα Τι διδάσκεται; Πως διδάσκεται; Γενικές αρχές Πως διδάσκεται; Γνώσεις, Επιστήμη, Πολιτισμός Πως αξιολογούνται; Τι διδάσκεται Γνώσεις Επιστήμη Πολιτισμός Κοινωνία Έννοιες Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ Όνομα μαθητή/τριας...τμήμα.αριθμός.

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ Όνομα μαθητή/τριας...τμήμα.αριθμός. ΛΥΚΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ (ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 009-0 ΤΑΞΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 0 Μαίου 00 Βαθμός Ολογράφως Υπογραφή ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 00 Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Άνωση - Αρχή του Αρχιμήδη

Άνωση - Αρχή του Αρχιμήδη Άνωση - Αρχή του Αρχιμήδη Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΔΕ) Δημιουργός: ΜΥΡΤΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία

3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία 3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία 3.1 Εισαγωγή Η μετάδοση θερμότητας, στην πράξη, γίνεται όχι αποκλειστικά με έναν από τους τρεις δυνατούς μηχανισμούς (αγωγή, μεταφορά, ακτινοβολία),

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας Φυσικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας Φυσικών Επιστημών Τομέας Φυσικών Επιστημών Αθήνα, 06 ΣΕΠ 2016 Εξετάσεις στο μάθημα Φυσικές Επιστήμες IΙ Στη διπλανή εικόνα (που είναι σύνθεση από εικόνες των βιβλίων "ΦΥΣΙΚΑ Ερευνώ και Ανακαλύπτω" του δημοτικού σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα έχει το πάνω χέρι; Μετρήσεις μάζας και όγκου υγρών σωμάτων, υπολογισμοί και εφαρμογές της πυκνότητας τους.

Ποιος θα έχει το πάνω χέρι; Μετρήσεις μάζας και όγκου υγρών σωμάτων, υπολογισμοί και εφαρμογές της πυκνότητας τους. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι; Μετρήσεις μάζας και όγκου υγρών σωμάτων, υπολογισμοί και εφαρμογές της πυκνότητας τους. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία Δημιουργός: Χριστίνα Μαστή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΚΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Β ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΚΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Β ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΚΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Β ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ΦΥΣΙΚΗ 3 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2014 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Το αερόστατο. Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες

Το αερόστατο. Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Το αερόστατο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Θερμότητα) και Τεχνολογία Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι Οι μαθητές: -

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικα Θέ ματα Φυσικη ς Α Γυμνασι ου

Επαναληπτικα Θέ ματα Φυσικη ς Α Γυμνασι ου Επαναληπτικα Θέ ματα Φυσικη ς Α Γυμνασι ου Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Τέσσερις μαθητές συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου. Για την καταγραφή των επιδόσεών τους, χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης δευτερολέπτων ενός

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων.

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Απόλυτη τιµή πραγµατικών αριθµών. Συµµεταβολή σηµείων. Θέµα: Στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής

Γ Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Γ Γυμνασίου /6/05 Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Γ Γυμνασίου /6/05 Δείκτες Επιτυχίας (Γνώσεις και υπό έμφαση ικανότητες) Παρεμφερείς Ικανότητες (προϋπάρχουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μιχαηλίδης, Πληροφορικός ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου

Το διαστημόπλοιο. Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Το διαστημόπλοιο Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Δυναμική σε μία διάσταση - Δυναμική στο επίπεδο) Τάξη: Α Λυκείου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο µαθήµατος µε τίτλο: «Μελέτη του 2 ου νόµου του Newton στο περιβάλλον του Interactive Physics»

Σενάριο µαθήµατος µε τίτλο: «Μελέτη του 2 ου νόµου του Newton στο περιβάλλον του Interactive Physics» Σενάριο µαθήµατος µε τίτλο: «Μελέτη του 2 ου νόµου του Newton στο περιβάλλον του Interactive Physics» ΣΧΟΛΕΙΟ Π.Π.Λ.Π.Π. ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: Β Νόµος του Νεύτωνα ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Σφαέλος Ιωάννης Συνοπτική Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο :Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις να βρείτε τη μια σωστή απάντηση: 1. Η διαφορά δυναμικού μεταξύ δύο σημείων μιας δυναμικής γραμμής, ομογενούς ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο προτείνεται να υλοποιηθεί με το λογισμικό Geogebra.

Το σενάριο προτείνεται να υλοποιηθεί με το λογισμικό Geogebra. 9.3. Σενάριο 9. Μελέτη της συνάρτησης f(x) = αx +βx+γ Γνωστική περιοχή: Άλγεβρα Α Λυκείου. Η συνάρτηση ψ= αχ +βχ+γ (γραφική παράσταση, μονοτονία, ακρότατα). Θέμα: Το προτεινόμενο θέμα αφορά την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θεωρητικό Μέρος A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις A1, A2, A3, A4 και Β μία μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόµενο του Βρασµού

Το φαινόµενο του Βρασµού Α) Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Το φαινόµενο του Βρασµού Τάξη : Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Οι µαθητές µετά το τέλος της διδασκαλίας να είναι σε θέση: 1. Να αναγνωρίζουν πότε ένα υγρό βράζει. 2. Να διακρίνουν το βρασµό από την εξάτµιση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5. Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1

Φύλλο Εργασίας 5. Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1 Φύλλο Εργασίας 5 Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1 1 η διδακτική ώρα 2 3 Καταιγισμός ιδεών: 10 Α Β Τι κάναμε για να πάμε από την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Οδηγίες για τον Εκπαιδευτικό Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή

Διαβάστε περισσότερα

Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM

Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM I Εκπαιδευτική Μονάδα Εργαστηριακών Ασκήσεων για προγραμματισμό LabVIEW TM και MultiSIM TM της National Instruments (Portable

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ HN5120 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. A Γυμνασίου 29 Μαρτίου 2014 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:... Σχολείο:... Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:. Πειραματικό Μέρος Θέμα 1 ο H μέτρηση του μήκους γίνεται, συνήθως, με μετροταινία

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε Ειδικοί σκοποί ΑΠΣ Κατανόηση: φυσικού κόσμου νόμων που τον διέπουν φυσικών φαινομένων διαδικασιών που οδηγούν

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II.

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II. 9.2.3 Σενάριο 6. Συμμεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωμετρία Β Λυκείου. Συμμεταβολή μεγεθών. Εμβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστημα συντεταγμένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ο ρόλος των οπτικών αναπαραστάσεων (OA)

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ο ρόλος των οπτικών αναπαραστάσεων (OA) ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ο ρόλος των οπτικών αναπαραστάσεων (OA) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θεωρώντας ότι η διδακτική σας εμπειρία είναι πολύτιμη στην έρευνά μας θα σας παρακαλούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα - Νόμος του Ωμ

Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα - Νόμος του Ωμ Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα - Νόμος του Ωμ Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ηλεκτρονική - Αυτοματισμός (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ POWER POINT

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ POWER POINT 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 677 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ POWER POINT Πέτρος Κούμουλος Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια (παράγραφοι ά φ 3.1 31& 3.6) 36) Φυσική Γ Γυμνασίου Εισαγωγή Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εύκολη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα.

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο Κύκλος του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Αναγνώρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με το νερό και ονόμασέ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MODELUS ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

ΤΟ MODELUS ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 268 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ MODELUS ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Σ. Τσοβόλας Φυσικός, Επιμορφωτής ΤΠΕ Θ. Μαστρογιάννης Επιμορφωτής ΤΠΕ Στον πυρήνα του προγράμματος υπάρχει μια περιοχή εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Φυσική Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Β Ημερησίου και Γ Εσπερινού Γενικού Λυκείου) Από το βιβλίο «Φυσική» Β Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας ( των Βλάχου Ι., Γραμματικάκη Ι. κ.ά. και Αλεξάκη Ν., Αμπατζή Στ. κ.ά. όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟ)

ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟ) Θα χρησιμοποιηθούν τα βιβλία: ΦΥΣΙΚΗ Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΗΜΕΡΗΣΙΟ) Φυσική Β Γυμνασίου, των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, κ.ά. 2015, ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Φυσική Β Γυμνασίου, Εργαστηριακός οδηγός (νέο) των Ν. Αντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική διερεύνηση των φαινομένων που αφορούν αμείωτες ταλαντώσεις

Πειραματική διερεύνηση των φαινομένων που αφορούν αμείωτες ταλαντώσεις ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ INTERACTIVE PHYSICS2005 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Πειραματική διερεύνηση των φαινομένων που αφορούν αμείωτες ταλαντώσεις 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Β Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Β Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής

Β Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Β Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Β Γυμνασίου /6/05 Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Β Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Β Γυμνασίου /6/05 Δείκτες Επιτυχίας (Γνώσεις και υπό έμφαση ικανότητες) Παρεμφερείς Ικανότητες (προϋπάρχουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Μέρος: Θέμα: Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Φύλλα Δραστηριότητας L1 - Εύκολες L2 - Μέτριες L3

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Μαραθώνα 1 Σχολικό έτος: ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Γυμνάσιο Μαραθώνα 1 Σχολικό έτος: ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γυμνάσιο Μαραθώνα 1 Σχολικό έτος: 2011-2012 Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Γνωστικό αντικείμενο: Γενική ενότητα: Μάθημα: Τάξη: Προβλεπόμενος χρόνος: Εκπαιδευτικό λογισμικό: > ΦΥΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ολογράφως:.. Ημερομηνία: 04/06/2013 Διάρκεια: 2 Ώρες Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ημερομηνία: 10/06/2014 Διάρκεια: 2 Ώρες Ολογράφως:.. Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014. Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:...

ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014. Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:... 1 ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ Σχολική Χρονιά 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: A Ενιαίου Λυκείου Βαθμός:... Ημερομηνία: 3/06/2014 Διάρκεια: 2 ώρες Ονοματεπώνυμο:...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Το φτερό του αεροπλάνου

Το φτερό του αεροπλάνου Το φτερό του αεροπλάνου Γνωστικό Αντικείμενο: Φυσική (Πίεση) Τάξη: Β Γυμνασίου Χρονική Διάρκεια Προτεινόμενη χρονική διάρκεια σχεδίου εργασίας: 5 διδακτικές ώρες Διδακτικοί Στόχοι Οι μαθητές: - Να εξηγούν

Διαβάστε περισσότερα

"Ερευνώ και Ανακαλύπτω" το Φως και τα Χρώματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ερευνώ και Ανακαλύπτω το Φως και τα Χρώματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΥΜΠΟΣΙΟ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πρωτοβάθμια Εκπ-Παίδευση στις-με τις Φυσικές επιστήμες - H Βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Σάββατο 5 Μαρτίου και Σάββατο 19 Μαρτίου 2016,ώρες 9.00-15.00 (2 δια ζώσης συναντήσεις του Σεμιναρίου) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η Διδασκαλία της Οπτικής στην Ε και τη

Διαβάστε περισσότερα