ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, Η ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, Η ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ"

Transcript

1 ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, Η ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Οι άνθρωποι περπατούν για πολλούς λόγους. Για µερικούς, είναι µια χαµηλού κόστους ψυχαγωγική δραστηριότητα που κρατάει την καρδιά υγιή. Για άλλους είναι µια κοινωνική περίσταση, µια ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι µε τα ίδια ενδιαφέροντα. Αλλά όλοι οι περιπατητές και οι πεζοπόροι προσελκύονται από την απεριόριστη ποικιλοµορφία και την οµορφιά της γης και την απελευθέρωση από την ένταση που νιώθουν µετά από µια τέτοια εµπειρία. Το περπάτηµα και η πεζοπορία είναι ένα αντίδοτο για την ταλαιπωρία που χαρακτηρίζει το σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής µας. Ο Τζον Μιούερ, ιδρυτής της λέσχης Σιέρρα, και στην πραγµατικότητα ο πατέρας των πάρκων στη Βόρεια Αµερική, διατύπωσε τα παραπάνω µε εξαιρετικό τρόπο: «Το περπάτηµα µας φέρνει πιο κοντά στη γη, µας δίνει ανεξαρτησία. Ο στιβαρός γδούπος που κάνουν οι µπότες στο µονοπάτι σηµαίνει ότι είµαστε ελεύθεροι να σταµατήσουµε για να θαυµάσουµε ένα λουλούδι, να περπατάµε µε την ταχύτητα που θέλουµε, να χαρούµε όταν περάσουµε ένα ρέµα πατώντας σε επικίνδυνες πέτρες, να εξερευνούµε περιοχές εκτός του µονοπατιού, να βλέπουµε από κοντά την πάχνη που σαν κόσµηµα περιβάλλει τα χόρτα.» Το περπάτηµα και η πεζοπορία δεν είναι απλώς άσκηση ούτε περιορίζεται στην ενατένιση του τοπίου. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες καταφέρνουµε να εκτιµήσουµε τις αξίες της φύσης: την απλότητα, σιωπή και µοναξιά. Μαθαίνουµε ότι πρέπει να εξαρτώµαστε από τον εαυτό µας περισσότερο από ό,τι τη συνδροµή εξωτερικών παραγόντων. Μαθαίνουµε ότι µέσα από την έλλειψη της πολυτέλειας µπορούµε να εκτιµήσουµε πολύ καλύτερα αυτά που έχουµε. Στο τέλος, µαθαίνουµε περισσότερο τον εαυτό µας. ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ Όποιος παρατηρεί τα πουλιά, ατενίζει τα αστέρια ή αυτός που περπατάει στο χιόνι µε ειδικά παπούτσια ξέρει ποια είναι η µεγάλη ευχαρίστηση της πεζοπορίας. Αλλά το περπάτηµα δεν είναι µόνο ένας ευχάριστος τρόπος µεταφοράς. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση, τη σωµατική και διανοητική σας υγεία. Το περπάτηµα αναζωογονεί το µυαλό, µειώνει την κούραση και αυξάνει την ενέργεια. Οι περισσότεροι από τους µισούς µύες του σώµατός µας είναι σχεδιασµένοι για περπάτηµα. Είναι µια φυσική κίνηση µε ελάχιστες πιθανότητες τραυµατισµού. Η ώρα της πεζοπορίας είναι µια θαυµάσια

2 ευκαιρία για κουβέντα µε φίλους ή την οικογένεια. Το κανονικό, ζωηρό περπάτηµα µπορεί να µειώσει τα αυξηµένα λίπη στο αίµα ή την πίεση του αίµατος και να βελτιώσει την πέψη και την αποβολή αυτών. ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ Το συχνό περπάτηµα αυξάνει τον αριθµό θερµίδων που καταναλώνετε και σας βοηθάει να αισθάνεστε καλά για το σώµα σας. Όταν συνδυάζεται µε υγιεινή διατροφή, το περπάτηµα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να έχετε θετική εικόνα του σώµατός σας. Το ζωηρό περπάτηµα είναι µια αεροβική δραστηριότητα. Αυξάνει την ανάγκη του σώµατος για οξυγόνο και γυµνάζει την καρδιά, τους πνεύµονες και τους µύες σας για να λειτουργούν αποτελεσµατικότερα. ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΤΕ Αρχίστε κοντά στο σπίτι. Πολλά αστικά κέντρα αξιοποιούν µονοπάτια που συνδέουν πάρκα και άλλες εκτάσεις πράσινου. Κατόπιν αναζητήστε προστατευόµενες περιοχές ή επαρχιακά πάρκα έξω από την πεπατηµένη. Οι περισσότερες περιοχές διαθέτουν µονοπάτια διατεταγµένα σε κυκλικό σχήµα ώστε να σας οδηγούν και πάλι στο αυτοκίνητό σας χωρίς να πρέπει να κάνετε την ίδια διαδροµή. Όσο το ενδιαφέρον σας µεγαλώνει, µάθετε για τις λέσχες πεζοπορίας στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για εθελοντικές οµάδες που δηµιουργούν και διαχειρίζονται µονοπάτια πεζοπορίας. Κάθε µία προσφέρει µια σειρά οργανωµένων περιπάτων και πεζοποριών, ενηµερωτικά δελτία και κοινωνικές δραστηριότητες. (Συνήθως λέµε «περιπάτους» κι εννοούµε αυτούς που διαρκούν µερικές ώρες. Οι «πεζοπορίες» διαρκούν περισσότερο, µέχρι και µια ολόκληρη ηµέρα. Οι «πεζοπορίες µε σακίδιο» είναι πεζοπορίες µε κατασκηνωτικό εξοπλισµό. Ωστόσο κάθε ορισµός είναι δεκτός.) Τέλος, µπορείτε να ξεκινήσετε µε προορισµό τις πιο αποµακρυσµένες περιοχές της περιοχής όπου ο οργανισµός Parks Canada έχει καθιερώσει εθνικούς δρυµούς για την προστασία των περιοχών εκείνων της χώρας µας που παρουσιάζουν εξαιρετική φυσική οµορφιά. Στο εθνικό πάρκο Μπανφ, λόγου χάρη, υπάρχουν τόσα µονοπάτια που δεν προλαβαίνει να τα γυρίσει κανείς ούτε σε µια ολόκληρη ζωή! ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μια από τις χαρές του περπατήµατος ή της πεζοπορίας είναι ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν απαιτούν πολλά χρήµατα. Εάν είσαστε αρχάριος, µην ξοδέψετε τα χρήµατά σας εωσότου αποφασίσετε ότι θέλετε να συνεχίσετε. Εάν, ωστόσο, αποφασίσετε να αγοράσετε εξοπλισµό πεζοπορίας, να

3 θυµάστε ότι τα ακριβά αντικείµενα είναι καλή επένδυση. Ο ποιοτικός εξοπλισµός είναι αποτελεσµατικός, αποδεικνύεται ανθεκτικός ενώ εσείς χαίρεστε να τον χρησιµοποιείτε. Ο φθηνότερος εξοπλισµός συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής σε έντονες συνθήκες. Το σπουδαιότερο είναι πάντα να φροντίζετε τα πόδια σας. Για εύκολες διαδροµές ένα ζευγάρι καλά παπούτσια πεζοπορίας είναι αρκετό. Για πιο δύσκολες πεζοπορίες σε αποµακρυσµένες περιοχές χρειάζονται ειδικές µπότες πεζοπορίας. Ένα καλό κατάστηµα ειδών κατασκήνωσης και σπορ θα σας παρουσιάσει µεγάλη ποικιλία από µπότες σε διάφορα στυλ (και τιµές). Αποταθείτε σ έναν πεπειραµένο κι ενηµερωµένο πωλητή για να ανακαλύψετε τι ταιριάζει περισσότερο µε τα σχέδιά σας και το πορτοφόλι σας. Για µια ηµερήσια πεζοπορία θα χρειασθείτε ένα ελαφρύ σακίδιο για τον εξοπλισµό µίας ηµέρας µε χοντρά και άνετα λουριά. Όταν κάνει ζέστη θα είσαστε πιο άνετοι µε ένα µικρό σακίδιο µέσης διότι έτσι αναπνέει η πλάτη σας και αποφεύγετε το πρόβληµα δυσκαµψίας του αυχένα ή των πόνων στους ώµους. Ένα ζευγάρι πεζοπόρων µπορούν άνετα να έχουν όλο τον εξοπλισµό που χρειάζονται µέσα σε ένα σακίδιο ηµερήσιας πεζοπορίας κι ένα µικρό σακίδιο µέσης. Κάθε κοµµάτι του εξοπλισµού που µεταφέρετε στο σακίδιό σας πρέπει να είναι όσον το δυνατόν ελαφρύτερο και µικρότερο. Όταν κάνετε απλή πεζοπορία ή πεζοπορία µε σακίδιο, «η ευχαρίστηση είναι αντιστρόφως ανάλογη µε το βάρος που µεταφέρετε». Με άλλα λόγια, µικρότερο βάρος σηµαίνει µεγαλύτερη ευχαρίστηση. Να έχετε µαζί σας ένα µικρό κουτί πρώτων βοηθειών σε πλαστικό σάκο. Πρέπει να περιέχει επιθέµατα για φουσκάλες από βαµβακερό ύφασµα ή µε αφρό για να τα χρησιµοποιήσετε µόλις αισθανθείτε κάψιµο στα πόδια, ένα µικρό ψαλίδι και έναν ελαστικό επίδεσµο για διαστρέµµατα ή πόνους στις αρθρώσεις. Από το Μάιο µέχρι τον Αύγουστο να χρησιµοποιείτε εντοµοαπωθητικό το πιο αξιόπιστο ίσως είναι αυτό µε υψηλή συγκέντρωση DEET. Επίσης να έχετε ένα µικρό φακό και µπαταρίες µε µεγάλη διάρκεια ζωής: είναι τόσο ελαφρύς που θα ξεχάσετε ότι τον έχετε µαζί σας µέχρι που θα τον χρειαστείτε. Ένας ελβετικός σουγιάς είναι το πιο χρήσιµο εργαλείο που µπορείτε να έχετε µαζί σας. Τα εφεδρικά κορδόνια για τις µπότες πεζοπορίας είναι επίσης χρήσιµα για πολλές και διάφορες περιπτώσεις όπως η επιδιόρθωση ιµάντων του σακιδίου. Μια καλή σφυρίχτρα είναι εξίσου χρήσιµη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όταν έχει ζέστη, θα χρειαστείτε πολύ νερό. Ιδανικά για την περίπτωση αυτή είναι τα µπουκάλια ενός λίτρου µε πλατύ στόµιο και βιδωτό καπάκι. Εάν τα βάλετε στην κατάψυξη από το προηγούµενο βράδυ και τα µεταφέρετε τυλιγµένα σε πετσέτα ή κάλτσα (για να απορροφούνται οι σταγόνες στο εξωτερικό τους) θα έχετε κρύο νερό ακόµα και την πιο ζεστή ηµέρα.

4 Πάντα πρέπει να έχετε µαζί σας εξοπλισµό για την περίπτωση βροχής ανεξάρτητα του µετεωρολογικού δελτίου. Πάντα πιάνει βροχή όταν έχετε ξεχάσει τα αδιάβροχά σας! Κάτω από τον καυτό ήλιο, ένα καπέλο µε πλατύ γείσο είναι προτιµότερο από µια τραγιάσκα διότι προστατεύει το λαιµό και τα αυτιά σας. Μια αντιηλιακή κρέµα είναι ιδιαίτερα χρήσιµη για την αποφυγή ηλιακού εγκαύµατος ή ηλίασης. Όταν ο καιρός είναι κρύος είναι απαραίτητο το καπέλο και τα γάντια. Αποθηκεύετε τον εξοπλισµό πεζοπορίας µέσα στο σακίδιό σας -έτσι δεν θα ξεχάσετε κάτι την επόµενη φορά που θα πάτε για πεζοπορία. Και χρησιµοποιήστε την εφευρετικότητά σας προσαρµόστε καθηµερινά αντικείµενα έτσι ώστε να τα χρησιµοποιήσετε στις πεζοπορίες σας και να ευχαριστηθείτε ακόµα περισσότερο. Τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο µε τον ηµερήσιο εξοπλισµό: νιτσεράδα, ή αδιάβροχη και αντιανεµική φόρµα, µάλλινο πουλόβερ (για περίπτωση που πέσει πολύ η θερµοκρασία), εφεδρικές κάλτσες (πάντα να προσέχετε τα πόδια σας), καπέλο (για προστασία από τον ήλιο και για ζέστη) και γάντια, µπουκάλι µε νερό (ένα ή δύο λίτρα για κάθε άτοµο), φαγητό και σνακ υψηλής ενέργειας, πυξίδα και σφυρίχτρα, εντοµοαπωθητικό, αντιηλιακή κρέµα, κουτί πρώτων βοηθειών µε επιθέµατα για φουσκάλες και ένα µικρό ψαλίδι, χάρτη, τουριστικό οδηγό της περιοχής, µικρό φακό, ελβετικό σουγιά, εφεδρικά κορδόνια για τις µπότες πεζοπορίας, γυαλιά ηλίου. ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Στα περισσότερα πάρκα και τις προστατευόµενες περιοχές, υπάρχουν διαθέσιµοι χάρτες ή είναι ανηρτηµένοι στην αρχή του µονοπατιού. Κάθε διασταύρωση έχει επισηµανθεί. Πολύ απλά πρέπει να γνωρίζετε το όνοµα του µονοπατιού και τον προορισµό σας. Τα µονοπάτια πεζοπορίας τα οποία διαχειρίζονται οι λέσχες πεζοπορίας φέρουν συνήθως κάποιο σύµβολο. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές το συνηθισµένο σύµβολο είναι ένα άσπρο ορθογώνιο, µε ύψος 15 εκατοστά και πλάτος 5 εκατοστά το οποίο αναπαριστάται επάνω σε δένδρα ή σε πασσάλους του φράκτη δίπλα από το µονοπάτι. Συνήθως, όπως περπατάτε βλέπετε αυτά τα σύµβολα απέναντί σας, και αν το µονοπάτι µπροστά σας δεν είναι εµφανές, βλέπετε και άλλο σύµβολο εκτός από το πρώτο. Ένα διπλό σύµβολο (το ένα πάνω από το άλλο) υποδεικνύει στροφή. Το επάνω σύµβολο υποδεικνύει την καινούργια κατεύθυνση στη συνέχεια αναζητούµε το επόµενο µονό σύµβολο στα αριστερά ή τα δεξιά.

5 Εάν κατά τύχη χάσετε το µονοπάτι, απλώς επιστρέψετε από όπου ήρθατε για να βρείτε το προηγούµενο σύµβολο ή πινακίδα. Από εδώ θα µπορέσετε πια να ξαναβρείτε το µονοπάτι και τον προορισµό σας.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΣΑΚΙ ΙΟ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΣΑΚΙ ΙΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΣΑΚΙ ΙΟ «Ανεβείτε στα βουνά και ακούστε τα αισιόδοξα µηνύµατά τους. Η γαλήνη της φύσης θα κυλήσει µέσα σας όπως ο ήλιος κυλάει στα δέντρα. Οι άνεµοι θα φυσήξουν τη φρεσκάδα

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορεινή Πεζοπορία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ορεινή Πεζοπορία Πορεία µε τα πόδια σε ορεινό περιβάλλον Ορειβασία Ανέβασµαή αναρρίχηση σε βουνό:

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης

Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης Συμεωνίδης Ορέστης Καρανικόλας Ραφαήλ Υπεύθυνοι καθηγητές Μπάρπας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ) Στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Oρεινή Πεζοπορία. Νικολάου Μάρκος

Oρεινή Πεζοπορία. Νικολάου Μάρκος Oρεινή Πεζοπορία Νικολάου Μάρκος ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ φυσική δραστηριότητα που μπορεί να σας επιφέρει διπλά οφέλη: να φορτίσει τις «μπαταρίες» σας και να σας χαρίσει ευεξία. η άσκηση και το περπάτημα θα γίνουν πιο

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων Τέταρτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση ασκήσεων και πρακτική. 3. Ανασκόπηση διαβάσµατος στο σπίτι για τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή «Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1 ου Γενιού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2013-2013 Ομάδα Δ ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται στην Ισπανία με την τελευταία τεχνολογία. www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα: ΛΑΜΔΑ ΑΕ Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κ. Κηφισιά Τηλ: 210 620

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας

Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας Α. Εισαγωγή Τα βουνά προσφέρονται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση κλπ, κρύβουν όμως κινδύνους. Για την αποφυγή δυσάρεστων

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΑΝΤΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΣΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΚΑΡ ΤΑΪΜΟΥΡ ΑΛΙ ΠΑΠΑ ΑΝΙΣΑ «Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο I Χρόνος: ± 10 λεπτά. Σαρκοπενία και Ποιότητα Ζωής. 1. Αισθάνεστε ότι έχει μειωθεί: 2. Αισθάνεστε πόνο στους μύες;

Ερωτηματολόγιο I Χρόνος: ± 10 λεπτά. Σαρκοπενία και Ποιότητα Ζωής. 1. Αισθάνεστε ότι έχει μειωθεί: 2. Αισθάνεστε πόνο στους μύες; Ερωτηματολόγιο I Χρόνος: ± 10 λεπτά Σαρκοπενία και Ποιότητα Ζωής Αυτό το ερωτηματολόγιο ρωτάει για την σαρκοπενία, η οποία είναι η μυϊκή αδυναμία που εμφανίζεται με την γήρανση. Η σαρκοπενία μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τεχνικές αντιμετώπισης στρες Διαχείριση χρόνου Μελέτη περίπτωσης 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι ποικίλες

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 Ιμάτιο, Από τι υλικό είναι; - Πώς είναι (σχήμα); 1) Το ιμάτιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι. ιάγνωση και Θεραπεία. Ενηµερωτικό Έντυπο ΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟ Ι ιάγνωση και Θεραπεία Ενηµερωτικό Έντυπο Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, δηµιούργησε το Κέντρο Μεταβολισµού και ιαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας Κυκλικός Περίπατος Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå

Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå 4 Eíüôçôá 1 Ñïý á, ðáðïýôóéá êáé öýãáìå speak about the future (1) seasons in Greece and Australia clothes ôá åëëçíéêü êé åìåßò... 32 ìáèáßíïõìå ëýîåéò êáé åêöñüóåéò - êëåéäéü... (εγώ) θα οργανώσω (εσύ)

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ << ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ >> ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ 2014 2015 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

1 ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ << ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ >> ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ 2014 2015 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 1 ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ > ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ 2014 2015 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Μέσα από αυτήν την ερευνητική εργασία προσπαθήσαμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING)

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING) ΗΕΝΝΟΙΑΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Πριν ξεκινήσουµε τη γνωριµία µας µε τη βασική ορολογία που σχετίζεται µε την έννοια και την πράξη του προσανατολισµού, ας µελετήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για τον αυχένα

Ασκήσεις για τον αυχένα Ασκήσεις για τον αυχένα Παπαδόπουλος Ανδρέας Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη τραυματισμών είναι η ύπαρξη ισχυρών, ευέλικτων μυών και αρθρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς

Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς Η χειμερινή στολή αστρονομικής παρατήρησης. (ημιορεινές τοποθεσίες) Άρης Μυλωνάς Παραδοχές: Υψόμετρο: έως 1.000m Θερμοκρασία περιβάλλοντος: 0-15 C Υγρασία: έως ~80% Άνεμος: έως 5m/s (~3 μποφόρ) Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ασκήσεις και δραστηριότητες παρέα µε τον KOK Ο µικρός µας φίλος Μιχάλης θέλει να περάσει απέναντι. Για να τον βοηθήσεις να διασχίσει σωστά το δρόµο, ένωσε µε πράσινο χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού και διακοπές ρεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ 1 Εισαγωγή Στόχος είναι να παρουσιαστεί η βασική διαδικασία της χορήγησης πρώτων βοηθειών στα άγρια πουλιά από τη στιγµή που τα βρίσκουµε µέχρι να αποσταλούν

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ!

5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ! 5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ! 2013-14 ΣΚΟΠΟΣ Η δια βίου άσκηση προάγει τη σωματική υγεία και την ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τη ζωή! Έφτασα εδώ με το ένστικτό μου, κι αυτό ξέρει Είμαι εγώ και είμαι καλά Κάθε εμπόδιο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες και κόλπα για μια καλή θητεία...

Πληροφορίες και κόλπα για μια καλή θητεία... Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός στρατευμένου. Κανείς όμως από όσους είδαμε δεν αναφέρεται σε μικρά αλλά απαραίτητα πράγματα που όλοι οι φαντάροι κατά καιρούς

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤ. 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ : Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΥΩΝ BACK MAGIC PLUS Κωδ: ΜΠΑΚ-ΠΛ Προτού χρησιµοποιήσετε το BackMagic Plus, σας παρακαλούµε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες και ακολουθήστε τις για να µεγιστοποιήσετε τα οφέλη. Προσοχή: Αν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Η 19 η Oμάδα. πάει.. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!!!

Η 19 η Oμάδα. πάει.. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!!! Η 19 η Oμάδα πάει.. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!!! 19 ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών Απολλωνίου 16 Α.Πετράλωνα 11 851 Τήλ.: 210 3468083 Κυριακή 6 Μάιου 2018 Αγαπητοί γονείς, Μετά από μία δημιουργική χρονιά πλησιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού Β Φάση - 14/5/2016

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού Β Φάση - 14/5/2016 ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Στ' Δημοτικού Β Φάση - 14/5/2016 Ονοματεπώνυμο:... Πατρώνυμο:... Μητρώνυμο:... Σχολείο:... e-mail:... ΘΕΜΑ 1ο Α. Μία γάτα βρίσκεται πάνω από μία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε τα NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μ.Α.Π.

Δείτε τα NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μ.Α.Π. Δείτε τα NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μ.Α.Π. ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ STRETCH X SB ΣΚΟΥΡΟ ΓΚΡΙ M414 011... 40/ 040 41/ 041 42/ 042 43/ 043 44/ 044 45/ 045 P E FO WRU. Ιδανικό για ηλεκτρολόγους, χάρη στην μονωτική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Έχεις αισθανθεί ποτέ τίναγµα βγάζοντας το µάλλινο πουλόβερ σου ή όταν ακουµπάς την πόρτα του αυτοκινήτου καθώς βγαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

/ 14:00 / Geroskipou Stadium. Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο)

/ 14:00 / Geroskipou Stadium. Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο) 14.04.2018 / 14:00 / Geroskipou Stadium Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Cyprus Kids Cup April 14, 2018 14:00 17:00 Διοργανωτές: Δήμος & Mokapot Productions Να μην ξεχάσω:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Διαβάστε περισσότερα

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1

22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 1 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 22/1/2012 ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Στα πλαίσια της Σχολής Προχωρημένων η ΜΕΤΑΒΑΣΗ διοργανώνει την πέμπτη εκδρομή της Σχολής για την φετινή περίοδο στο ποτάμι Μόρνος. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Τα πάντα για το ποδόσφαιρο!

Τα πάντα για το ποδόσφαιρο! Τα πάντα για το ποδόσφαιρο! SOCCER COLLECTION 2014-2015 www.intersport.gr scoreformore.intersport.gr ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΒΟΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ ΛΑΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗ ΚΟΖΑΝΗ ΧΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Θα χρειαστείτε νερό,τσάντα,φαγητό και αθλητικά παπούτσια

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ Ενότητας 5

Τελικό τεστ Ενότητας 5 Ενότητα 6 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ Ενότητας 5 Συμπληρώστε τα κενά χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο από κάθε έναν από τους διαλόγους: Διάλογος 1: Οργάνωση μίας τοπικής επίσκεψης κουραστικό, έκθεση, ημερήσια, βαρετές,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΤΑΣΕ Έφτασε η ώρα του αγώνα. Κάθε προετοιμασία για τον αγώνα είναι σαν ένα μεγάλο ταξίδι, ώσπου κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που φθάνουμε στον

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο, ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας. Για παράδειγμα η αύξηση του ύψους του ανθρώπου, η έκρηξη ενός ηφαιστείου κλπ. Τις μεταβολές αυτές, που συμβαίνουν στην φύση

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ]

[ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ] 0 2015-2016 Ερευνητική Εργασία: Ακραία Καιρικά φαινόμενα και Κλιματική αλλαγή Α Τετράμηνο Γιώργος Γκότσης Αργύρης Δακλαδάς Μαρία Δεσποτάκη Κατερίνα Ασίκου [ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ] Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Μετράω τα πράγµατα γύρω µου

Μετράω τα πράγµατα γύρω µου Μετράω τα πράγµατα γύρω µου Όλα τα πράγµατα γύρω µας µέσα στα οποία κινούµαστε έχουν γίνει µε βάση τις δικές µας διαστάσεις (ύψος, πλάτος, αναλογίες). Όταν σχεδιάζουµε ένα αντικείµενο ή δηµιουργούµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2015-16 Πεζοπορική αναζήτηση στην πόλη, στο δάσος και στο βουνό: Άσκηση-Περιπέτεια-Περιβαλλοντική Αγωγή Υπεύθυνος Εκπ/κός: Κωνσταντινίδου Φρειδερίκη

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο

Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο Αποστολή στον κόσμο των ζώων. Σπίτι πουλιών Οι μικροί και οι μεγάλοι ερευνητές ζώων μπορούν σύντομα να αρχίσουν να καραδοκούν και να ανακαλύψουν τον κόσμο εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Νιώστε καλύτερα με την υπέρυθρη ακτινοβολία. Η INFRASMART ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Στις μέρες μας όλοι προσπαθούμε να έχουμε πιο υγιή ζωή. Έτσι δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» 68 ο Γυμνάσιο Αθηνών ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» Τμήμα: Β1 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΥΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: «ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΟΔΗΓΟΙ» Συντονίστρια ομάδος: Ζέρβα Βασιλεία Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος 2016/2017Προϊόντων

Κατάλογος 2016/2017Προϊόντων Κατάλογος 2016/2017 Προϊόντων Μπουφάν 264 Παντελόνι 659 100% Αδιάβροχο μπουφάν (+10.000MM ) με διαπνέουσα μεμβράνη (+10.000gr/m 2 24h ) Στεγανοποιημένες ραφές και φερμουάρ εξαερισμού στις μασχάλες 4

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα

Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα Το πιο φτηνό κομμάτι στο ντύσιμό σου είναι και εκείνο που μπορεί να το κάνει να δείχνει φτηνιάρικο. Απόφυγέ το κάνοντας τη σωστή επιλογή όταν αγοράζεις αλλά και όταν συνδυάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά 1. Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος. 2. Μετά δίπλωσε το και με το ψαλίδι κάνε

Διαβάστε περισσότερα

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010.

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Κάθε θέµα παίρνει 10 µόρια. Οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Οποιαδήποτε άλλη τεκµηριωµένη απάντηση γίνεται δεκτή. ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Θέµα 1 ο Πάνω στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ για την πλατυποδία, τη στροφή των ποδιών προς τα "μέσα", τα"στραβά γόνατα" και τα παιδικά παπούτσια Lynn T. Staheli, MD ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ Οι γονείς ανησυχούν για την πλατυποδία,

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Βόλτα με συνοδεία

Διάλογος 4: Βόλτα με συνοδεία Ενότητα 6 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Οργάνωση μίας τοπικής επίσκεψης Διάλογος 2: Άσκηση με τις καρέκλες Διάλογος 3: Καλλιτεχνικές δραστηριότητες κατασκευή καρτών Διάλογος 4: Βόλτα με συνοδεία Διάλογος 5: Συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους BSC-9092

Ηλεκτρονική ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους BSC-9092 Ηλεκτρονική ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους BSC-9092 Για την καλύτερη χρήση της ζυγαριάς, διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που παρέχονται. Βασικές δυνατότητες Αυτό το προϊόν υλοποιεί την εξελιγμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 2 Απριλίου Παύλιανη. Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης. Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στο Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης. Ν.

Κυριακή 2 Απριλίου Παύλιανη. Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης. Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στο Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης. Ν. Κυριακή 2 Απριλίου 2017 Παύλιανη Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στο Αισθητικό Πάρκο Παύλιανης Ν. Φθιώτιδας Η σημερινή μας εξόρμηση θα μας φέρει στην Οίτη, το βουνό των χρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Γονείς Page 1 of 8 Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Αγαπητοί Γονείς, Πώς είναι το παιδί σας; Πως νιώθει; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα θέλαµε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να ηγηθούν ομάδων ορεινής πεζοπορίας

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 8 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΥΠΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόµενα CD Rom Θέµατα 1ου Κεφαλαίου Ματιές στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΛΑ ΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ µέρος 8 - ράσεις Αγέλης Λυκοπούλων Οι ράσεις Αγέλης είναι: α. Τυπική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ Οδηγός χρήσης Φωτοβολταϊκό πάνελ Πρόκειται για πάνελ υψηλής απόδοσης ισχύος από 10Wp έως 230Wp (ανάλογα με το μοντέλο). Ένα τέτοιο πάνελ παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα, αντίστοιχα από 50 Watt/h (βατώρες)

Διαβάστε περισσότερα