ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ"

Transcript

1 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Α Θ Η Ν Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Φ Υ Σ Ι Κ Η Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ - ΙΛΙΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ FAX: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Στην ιστοσελίδα αυτή θα αναρτώνται οι ανακοινώσεις και το εκπαιδευτικό υλικό που σχετίζονται με την λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής

2 ΑΣΚΗΣΗ 1 : Ανάλυση γεγονότων από τους Μετρητές Νετρονίων. ΑΣΚΗΣΗ 2: γ-γ Γωνιακή κατανομή ΑΣΚΗΣΗ 3: Σκέδαση Compton ΑΣΚΗΣΗ 4 : Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος ΑΣΚΗΣΗ 5: Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC

3 ΑΣΚΗΣΗ 1: ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ 1. Κοσµική Ακτινοβολία-Σωµατίδια υψηλών ενεργειών από το Σύµπαν Η Κοσµική Ακτινοβολία (KA) είναι σωµατίδια πολύ υψηλών ενεργειών που προέρχονται από εξωγήινες πηγές οι οποίες βρίσκονται µέσα αλλά και έξω από το Γαλαξία µας. Τα σωµατίδια της κοσµικής ακτινοβολίας (κυρίως πρωτόνια, πυρήνες He και ~1% βαρύτεροι πυρήνες ) βοµβαρδίζουν τη Γη, καταµετρούνται εδώ και πάνω από 60 χρόνια και όπως προκύπτει από διάφορες µετρήσεις παρουσιάζουν ένα ευρύ ενεργειακό φάσµα από 10 6 εως ev (Σχήµα 1). Οι διάφορες ενεργειακές περιοχές του φάσµατος µας πληροφορούν για τη διαφορετική προέλευση των κοσµικών ακτίνων. Πιο συγκεκριµένα: Κοσµικές ακτίνες µε ενέργειες έως και µερικά δισεκατοµµύρια ev (10 9 ev) προέρχονται από τον Ήλιο και άλλες πηγές του Γαλαξία µας. Ο Ήλιος αποτελεί πηγή πρωτονίων, ηλεκτρονίων και βαρύτερων ιόντων, τα οποία συχνά επιταχύνονται σε υψηλές κινητικές ενέργειες που µπορούν να φτάσουν και τα 10 GeV/νουκλεόνιο. Τα σχετικιστικά αυτά σωµάτια, είναι γνωστά και µε το όνοµα Ηλιακές Κοσµικές Ακτίνες (Solar Cosmic Rays), προκειµένου να διαχωρίζονται από τις κοσµικές ακτίνες γαλαξιακής και εξωγαλαξιακής προέλευσης (Galactic Cosmic Rays). Το φάσµα παρουσιάζει µια καµπυλότητα στην περιοχή αυτή, επειδή η πρόσβαση των γαλαξιακών κοσµικών ακτίνων που προέρχονται έξω από το ηλιακό σύστηµα, διαµορφώνεται από την επίδραση των ηλιακών ενεργητικών σωµατιδίων (ηλιακή διαµόρφωση-solar modulation) Η µόνιµη ροή των κοσµικών ακτίνων δεν προέρχεται από τον Ήλιο, αλλά από πηγές εντός του Γαλαξία µας ή και πιο πέρα από αυτόν, όπως είναι οι καινοφανείς και υπερκαινοφανείς αστέρες. Για ενέργειες αρκετά πιο µεγάλες από 10 GeV, η είσοδος τους στο εσωτερικό του ηλιακού συστήµατος δεν παρεµποδίζεται από το ηλιακό µαγνητικό πεδίο. Αυτά το σωµατίδια έχουν φάσµα το οποίο είναι µια ευθεία γραµµή, όπως απεικονίζεται στο Σχήµα 1. Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 1 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

4 Επειδή στο σχήµα δίνεται ο λογάριθµος της ροής των σωµατιδίων ως συνάρτηση του λογαρίθµου της ενέργειας των σωµατιδίων αυτών, το φάσµα που παρουσιάζεται είναι στην ουσία νόµος δύναµης : J(E) = k E -γ, όπου k και γ είναι σταθερές. O γ ονοµάζεται ενεργειακός εκθέτης και παίρνει την τιµή περίπου 2.5. Σε έναν πιο προσεκτικό έλεγχο, κάποιος µπορεί να παρατηρήσει ότι υπάρχουν σπασίµατα στο νόµο δύναµης, για παράδειγµα κοντά στα 3x10 15 ev (σηµείο το οποίο καλείται γόνατο του φάσµατος κοσµικής ακτινοβολίας) και κοντά στα ev (που καλείται αστράγαλος ). Αυτό συµβαίνει γιατί πρωτόνια µε ενέργειες κατά πολύ µεγαλύτερες από ev και ιόντα µε ενέργειες πάνω από ev προέρχονται έξω από τον Γαλαξία µας. Στην άσκηση αυτή θα περιοριστούµε στις ενέργειες που καταγράφονται από τους επίγειους Μετρητές Νετρονίων, όπως φαίνεται στο Σχήµα 1. Σχήµα 1. Ενεργειακό φάσµα κοσµικής ακτινοβολίας ( Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 2 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

5 υσκαµψία: Το µέγεθος που καθορίζει την τροχιά ενός φορτισµένου σωµατιδίου µέσα στο διαπλανητικό µαγνητικό πεδίο που καταγράφεται στη Γη είναι η µαγνητική δυσκαµψία R, η οποία ορίζεται ως το πηλίκον της ορµής προς το φορτίο του σωµατιδίου και δίνεται από τη σχέση (1) pc R= (1) Ze όπου pη ορµή του σωµατιδίου, Ze το φορτίο του και c η ταχύτητα του φωτός. Το σωµάτιο που κινείται µε ταχύτητα υ r σε διαπλανητικό µαγνητικό πεδίο Β r δέχεται δύναµη: d dt r γ (2) r r ( mυ) = m( υ B) Έτσι, προκύπτει ότι η κίνηση του σωµατιδίου µέσα στο µαγνητικό πεδίο συνίσταται από µία σταθερή ταχύτητα κατά µήκος του µαγνητικού πεδίου υ 2, και από µία κάθετη σε αυτήν υ 1. Συνεπώς το σωµάτιο διαγράφει έλικα µε µικρή σχετικά µε τις διαστάσεις του πεδίου γυροακτίνα (Σχήµα 2), που δίνεται από τη σχέση: r = m γ υ 1 Ζ e B (3) Σχήµα 2. Ελικοειδής κίνηση φορτίου γύρω από τις µαγνητικές γραµµές πεδίου Β Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 3 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

6 Αν θ η γωνία µεταξύ του διανύσµατος της ταχύτητας και του µαγνητικού πεδίου B ur, τότε tan υ υ 1 θ = και η σχέση (3) γίνεται: 2 mγυ sinθ r= ΖeB r = p sinθ r = ZeB pcsinθ ZecB sinθ r= R (4) Bc Η σχέση (4) φανερώνει ότι σωµάτια µε την ίδια τιµή µαγνητικής δυσκαµψίας όταν εισέρχονται µε την ίδια γωνία θ σε µαγνητικό πεδίο έντασης B παρουσιάζουν την ίδια δυναµική συµπεριφορά. Σωµάτια µε ίδια µαγνητική δυσκαµψία ακολουθούν όµοιες τροχιές, ενώ σωµάτια µε την ίδια ορµή ή ενέργεια και διαφορετικά φορτία ακολουθούν ανόµοιες τροχιές. Στην ειδική περίπτωση που το σωµάτιο εισέρχεται κατακόρυφα σε σχέση µε το µαγνητικό πεδίο, τότε ισχύει: όπου η δυσκαµψία µετριέται σε GV και c= 1. R = Br (5) 10 2 Κινητική Ενέργεια ανά Νουκλεόνιο (GeV) πρωτόνια ηλεκτρόνια σωµάτια-α υσκαµψία (GV) Σχήµα 3. Κινητική ενέργεια (GeV) συναρτήσει δυσκαµψίας (GV) για πρωτόνια, σωµάτια-α και ηλεκτρόνια ( Miroshnichenko, 2001). Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 4 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

7 Η συνολική ενέργεια E ενός σχετικιστικού σωµατιδίου δίνεται από τη σχέση: E = p c + E 0 (6) όπου E0 2 = mc, 0 E η ενέργεια ηρεµίας και m η µάζα ηρεµίας του σωµατιδίου Από τη σχέση (6) έχουµε: ( E + E ) = p c + E, η οποία µέσω της σχέσης (1) k γράφεται : ( E + E ) = ( RZe) + E R= [ E E E ] 2 κ 0 0 k + 2 k 0 (7) Έτσι λοιπόν βρίσκουµε τη σχέση που συνδέει τη δυσκαµψία ενός σωµατιδίου µε την ενέργεια ηρεµίας του και την κινητική του ενέργεια (Σχέση 7). Η ενέργεια µετριέται σε ev ή MeV ή GeV, ενώ η δυσκαµψία µετριέται αντίστοιχα σε V ή MV ή GV. Ένα πρωτόνιο δυσκαµψίας 1GV έχει ενέργεια ~433 MeV, ενώ ένα πρωτόνιο δυσκαµψίας 10GV έχει ενέργεια ~ 9.11 GeV. Στο Σχήµα 3 φαίνεται η αντιστοιχία µεταξύ της κινητικής ενέργειας και της δυσκαµψίας για πρωτόνια, σωµάτια-α και ηλεκτρόνια. Για ενέργειες µεγαλύτερες της µάζας ηρεµίας του σωµατιδίου η κινητική ενέργεια και η µαγνητική δυσκαµψία ταυτίζονται αριθµητικά. Κάθε τόπος πάνω στη Γη χαρακτηρίζεται από το κατώφλι κατακόρυφης µαγνητικής δυσκαµψίας R c, το οποίο εκφράζει την ελάχιστη ενέργεια που πρέπει να έχει ένα πρωτογενές πρωτόνιο για να µπορεί να καταγραφεί στη Γη. Για παράδειγµα το κατώφλι µαγνητικής δυσκαµψίας του σταθµού της Αθήνας είναι R c =8.53 GV, ενώ ενός πολικού σταθµού, για παράδειγµα του Apatity, είναι R c = 0.55 GV Καταιγισµοί: Οι κοσµικές ακτίνες που έρχονται από το Γαλαξία µας αλλά και έξω από αυτόν (πρωτογενής ΚΑ) δεν προσπίπτουν απευθείας στο έδαφος, αλλά συγκρούονται µε άτοµα της ανώτερης ατµόσφαιρας. Αυτό είναι γνωστό σαν καταιγισµός κοσµικής ακτινοβολίας (cosmic ray shower) και παρουσιάζεται στο Σχήµα 4. Όπως φαίνεται από το σχήµα αυτό κατά την αλληλεπίδραση ενός πρωτογενούς σωµατιδίου µε τα άτοµα της ατµόσφαιρας παράγονται πολλά δευτερογενή σωµατίδια (δευτερογενής ΚΑ) τα οποία χωρίζονται σε τρεις συνιστώσες: α) νουκλεονική (πρωτόνια και νετρόνια), β) µεσονική (µιόνια) και γ) ηλεκτροµαγνητική (φωτόνια, ηλεκτρόνια, κτλ). ξηγξφγη ηξφηγξφηξηγξηγξηγξηγξ Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 5 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

8 Σχήµα 4. Καταιγισµός Κοσµικής Ακτινοβολίας 2. Καταγραφή Κοσµικής Ακτινοβολίας Οι επίγειοι ανιχνευτές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα µε την συνιστώσα που καταµετρούν. Για την νουκλεονική συνιστώσα οι πιο ευρέως χρησιµοποιούµενοι µετρητές είναι οι Μετρητές Νετρονίων (ΝΜs), για τη µεσονική οι ανιχνευτές µιονίων (επίγειοι και υπόγειοι) και για την ηλεκτροµαγνητική οι ανιχνευτές Cherenkov. Στην άσκηση αυτή θα µελετήσουµε την νουκλεονική συνιστώσα της έντασης της κοσµικής ακτινοβολίας µε δεδοµένα από τους Μετρητές Νετρονίων, οι οποίοι παρόλο που χρησιµοποιούνται από το 1956 παραµένουν ακόµα το πλέον κατάλληλο όργανο the state of the art instrumentation για την καταµέτρηση κοσµικών ακτίνων και παίζουν σηµαντικό ρόλο στην έρευνα της ιαστηµικής Φυσικής, των σχέσεων Γης Ήλιου και των εφαρµογών του ιαστηµικού Καιρού. Είναι ευαίσθητοι στις κοσµικές ακτίνες που διεισδύουν στην ατµόσφαιρα της Γης µε ενεργειακό κατώφλι από 0.5 έως 20 GeV, σε πολικούς και ισηµερινούς σταθµούς αντίστοιχα. Αυτό το εύρος ενέργειας δεν µπορεί να µετρηθεί µε ανιχνευτές στο διάστηµα µε τον ίδιο απλό, οικονοµικό και στατιστικά ακριβή τρόπο. Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 6 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

9 Η δοµή ενός τυπικού Μετρητή Νετρονίων τύπου Super xνμ64 (x ο αριθµός των ανιχνευτών) σαν και αυτόν που διαθέτει ο σταθµός κοσµικής ακτινοβολίας του Πανεπιστηµίου της Αθήνας παρουσιάζεται στο Σχήµα 5 και αποτελείται από τα εξής µέρη: Σχήµα 5. Η δοµή ενός Mετρητή Nετρονίων (σχήµα αριστερά) και ο Μετρητής Νετρονίων του Φυσικού τµήµατος του Πανεπιστηµίου της Αθήνας (φωτο δεξια). α) Αναλογικός απαριθµητής (BF 3 counter) Συγκεκριµένα ο σταθµός της Αθήνας τύπου Super 6ΝΜ64 διαθέτει 6 αναλογικούς απαριθµητές τύπου BP28 Chalk River Neutron Counter που περιέχουν 10 BF 3 εµπλουτισµένο µε 10 B κατά 96%, σε πίεση 0.25 atm. Η ανίχνευση των νετρονίων στηρίζεται στις παρακάτω αντιδράσεις : Li + a+ Q B+ n B Li + a + Q * ( 94% ) ( 6% ) Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 7 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

10 Όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις παράγεται κατά το µεγαλύτερο ποσοστό (94%) Li σε διεγερµένη κατάσταση, το οποίο κατόπιν αποδιεγείρεται εκλύοντας στο περιβάλλον ενέργεια 0.48 MeV. Το παραγόµενο φορτίο (σωµάτιο-α) ανιχνεύεται από τον ενισχυτή και τον διευκρινιστή και καταγράφεται ως µία µέτρηση. β. Επιβραδυντής Το σύστηµα των ανιχνευτών περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώµα πολυαιθυλενίου που ονοµάζεται επιβραδυντής (moderator) γιατί ελαττώνει την ταχύτητα των νετρονίων µετά από ένα µικρό αριθµό συγκρούσεων και δεν τα απορροφά σε µεγάλο ποσοστό µετριάζοντας τις ενέργειες τους προς τις θερµικές (thermalisation) έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανίχνευσή τους από τον απαριθµητή. γ. Παραγωγός σωµατίων Προκειµένου να καταγράφονται από τον ανιχνευτή µεγάλες εντάσεις, το σύστηµα του ανιχνευτή-επιβραδυντή περιβάλλεται από δακτυλίους µολύβδου καθαρότητας 99.9% (Σχήµα 6) που δρά σαν παραγωγός σωµατιδίων (producer). Οταν υπο-ατοµικά σωµάτια, όπως πρωτόνια και νετρόνια, συγκρούονται ή αλληλεπιδρούν µε τον πυρήνα ενός ατόµου µολύβδου, τότε λαµβάνει χώρα το φαινόµενο του βοµβαρδισµού (spallation). Ο πυρήνας του ατόµου εκπέµπει διάφορα δευτερογενή σωµάτια ανάµεσα στα οποία και πολλά νετρόνια. Σχήµα 6. ακτύλιοι µολύβδου από την εγκατάσταση του Σταθµού Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 8 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

11 Ο µόλυβδος επιλέχθηκε διότι έχει µεγάλο µαζικό αριθµό µε αποτέλεσµα οι πυρήνεςστόχοι να είναι µεγάλοι, προκαλώντας έτσι την παραγωγή πολλών νουκλεονίων εξάτµισης. Ο ρυθµός παραγωγής των σωµατίων είναι 0,7 ~ A, όπου Α ο µαζικός αριθµός του µολύβδου, για νουκλεόνια αρχικής ενέργειας MeV και ο οποίος ελαττώνεται για µεγαλύτερες ενέργειες (Clem and Dorman, 2000). Ο µόλυβδος έχει επίσης σχετικά µικρή ενεργή διατοµή θερµικής απορρόφησης (~0.17 barn). δ. Ανακλαστήρας σωµατίων Το όλο σύστηµα περιβάλλεται από ένα παχύ στρώµα πολυαιθυλενίου που ονοµάζεται ανακλαστήρας (reflector), ο οποίος ανακλά τα ανεπιθύµητα νετρόνια χαµηλής ενέργειας του περιβάλλοντος. Σκοπός του ανακλαστήρα είναι επίσης να µετριάζει τις ενέργειες των νετρονίων που ανακλά. Έτσι κατασκευάζεται από ένα υλικό που περιέχει υδρογόνο, π.χ. παραφίνη ή πολυαιθυλένιο. Σχήµα 7. Απόκριση του Mετρητή Nετρονίων στα διάφορα είδη σωµατιδίων (Clem & Dorman, 2000) Όπως φαίνεται στο Σχήµα 7, η απόκριση των Μετρητών Νετρονίων σε πρωτογενή αδρόνια ενέργειας >1 GeV είναι κατά τρεις τάξεις µεγέθους µεγαλύτερη από ό,τι σε µιόνια της ίδιας ενέργειας ( Clem & Dorman, 2000) Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 9 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

12 3. Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Εξαιτίας της διαµόρφωσης της ΚΑ που προκαλεί το µαγνητικό πεδίο της Γης, κάθε επίγειος σταθµός κοσµικής ακτινοβολίας καταγράφει σωµάτια που προέρχονται µόνο από ένα περιορισµένο τµήµα της ουράνιας σφαίρας. Το τµήµα αυτό αποτελεί τον ασυµπτωτικό κώνο υποδοχής του συγκεκριµένου σταθµού εκφράζοντας συγχρόνως τις ενέργειες/ νουκλεόνιο που µπορούν να φτάσουν στη συγκεκριµένη περιοχή της ατµόσφαιρας. Μετρήσεις της έντασης της κοσµικής ακτινοβολίας από σταθµούς µε διαφορετικά κατώφλια κατακόρυφης µαγνητικής δυσκαµψίας αντιστοιχούν σε διαφορετικά τµήµατα του πρωτογενούς ενεργειακού φάσµατος στο όριο της ατµόσφαιρας. Κατά συνέπεια το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων αποτελεί ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο του φάσµατος των κοσµικών ακτίνων στις χαµηλές πρωτογενείς ενέργειες, χρησιµοποιώντας το γήινο µαγνητικό πεδίο σαν φασµατόµετρο. Επιπλέον µετρήσεις της έντασης ακτινοβολίας από σταθµούς µε διαφορετικούς ασυµπτωτικούς κώνους παρατήρησης αντιστοιχούν σε ροές σωµατίων που καταφτάνουν από διαφορετικά σηµεία του ουρανού. Οι µετρητές µε µεγάλο κατώφλι κατακόρυφης µαγνητικής δυσκαµψίας, όπως είναι ο Μετρητής Νετρονίων του Πανεπιστηµίου της Αθήνας (Rc=8.53 GV) είναι λίγοι και οι µετρήσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη µελέτη ανισοτροπιών της κοσµικής ακτινοβολίας που σχετίζονται µε την έρευνα του ιαστηµικού Καιρού, που είναι η Μετεωρολογία του ιαστήµατος. Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι για τη µελέτη των µεταβολών της έντασης της Κοσµικής Ακτινοβολίας είναι απαραίτητη η δηµιουργία ενός δικτύου Μετρητών Νετρονίων κατανεµηµένων πάνω στη Γη. Το πρώτο δίκτυο που δηµιουργήθηκε ήταν το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων που αριθµεί σήµερα 60 περίπου σταθµούς κατανεµηµένους σε διαφορετικά γεωγραφικά µήκηπλάτη και κατώφλια µαγνητικής δυσκαµψίας πάνω στη Γη (Σχήµα 8). Επίσης δηµιουργήθηκαν τα Παγκόσµια Κέντρα Συλλογής εδοµένων (World Data Centers): WDC-A (Boulder, Colorado Η.Π.Α), WDC-B (Μόσχα, Ρωσία), WDC-C (Ibaraki, Ιαπωνία). Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 10 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

13 Σχήµα 8. Το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Μια καινούργια εποχή για τους Μετρητές Νετρονίων ξεκίνησε από το 1997 µε την εισαγωγή της τεχνολογίας πραγµατικού χρόνου (real time), όπου η καταγραφή, η διόρθωση και η διάθεση των µετρήσεων στο διαδίκτυο γίνεται σε πραγµατικό χρόνο. Από το Νοέµβριο του 2000 το Φυσικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών απέκτησε ένα σύγχρονο Σταθµό καταµέτρησης Κοσµικής Ακτινοβολίας, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση στην ηλεκτρονική διεύθυνση Είναι ο τέταρτος στη σειρά σταθµός σε παγκόσµια κλίµακα που λειτούργησε σε πραγµατικό χρόνο. Από το έτος 2003 δηµιουργήθηκε στο Σταθµό της Αθήνας το Παγκόσµιο ίκτυο Λήψης & Επεξεργασίας δεδοµένων των σταθµών Κοσµικής Ακτινοβολίας (Athens Neutron Monitor Data Processing Center ANMODAP) που παρέχει δεδοµένα από όλους τους σταθµούς καταµέτρησης κοσµικής ακτινοβολίας πραγµατικού χρόνου διασκορπισµένους σε ολόκληρη τη Γη, καθώς και µετρήσεις πραγµατικού χρόνου από τους δορυφόρους ACE και οι GOES (Σχήµα 9) (Mavromichalaki et al., 2005a; 2005b). Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011) Σελίδα 11 από 23

14 Πρόσφατα, από το 2009 δηµιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή βάση υψηλής ανάλυσης δεδοµένων κοσµικής ακτινοβολίας (high resolution data) που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση παρέχοντας δεδοµένα χρονικής ανάλυσης από 1min τόσο σε ψηφιακή µορφή όσο και σε γραφήµατα σε πραγµατικό χρόνο από 28 σταθµούς κατανεµηµένους στη Γη, ο αριθµός των οποίων συνεχώς διευρύνεται (Σχήµα 10). Αυτή η βάση θα χρησιµοποιηθεί στην παρούσα άσκηση. Σχήµα 9. ίκτυο Λήψης & Επεξεργασίας δεδοµένων σταθµών Κοσµικής Ακτινοβολίας της Αθήνας (Athens Neutron Monitor Data Processing Center 4. Γεγονότα που καταγράφονται από τους Μετρητές Νετρονίων α) Μακρόχρονη διαµόρφωση: Κατά τη διάρκεια του 11-ετούς κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας συµβαίνουν µεταβολές και των µέσων χαρακτηριστικών της Κ.Α. Πρώτος ο Forbush to 1958 έδειξε ότι η Κ.Α. βρίσκεται σε αρνητική συσχέτιση µε τη δραστηριότητα του ήλιου, µε µια χρονική υστέρηση αρκετών µηνών αν ληφθεί σα µέτρο της ηλιακής δραστηριότητας ο αριθµός των ηλιακών κηλίδων (Σχήµα 11). Η µείωση της έντασης της Κ.Α. όταν έχουµε έντονη ηλιακή δραστηριότητα, οφείλεται στο ότι τότε ο µαγνητικός θώρακας της ηλιόσφαιρας γίνεται λιγότερο διαπερατός, όταν το µαγνητικό πεδίο που µεταφέρεται παγωµένο µέσα στο πλάσµα είναι ισχυρότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα, όσο η ηλιόσφαιρα καταλαµβάνει µεγαλύτερη έκταση, τόσο λιγότερα σωµάτια να µπορούν να φτάσουν στην περιοχή της Γης. Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 12 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

15 Σχήµα 10. Η Ευρωπαϊκή βάση δεδοµένων υψηλής ανάλυσης των Μετρητών Νετρονίων ( Σχήµα 11. ιαµόρφωση της έντασης της Κοσµικής Ακτινοβολίας από την ηλιακή δραστηριότητα (11-ετής κύκλος) Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 13 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

16 Η θεωρία του ηλιακού ανέµου ερµηνεύει µόνο τη µεταβολή του ηλιακού κύκλου, ενώ ο βασικός µηχανισµός είναι ο µηχανισµός µεταφοράς διάχυσης των ΚΑ. Σύµφωνα µε αυτόν οι γαλαξιακές ΚΑ µεταφέρουν τις µαγνητικές ανωµαλίες έξω από τον ήλιο µε το σταθερό ηλιακό άνεµο. β) Eπίγειες Επαυξήσεις Κοσµικής Ακτινοβολίας: Με τον όρο επίγεια επαύξηση της έντασης της κοσµικής ακτινοβολίας (Ground Level Enhancement GLE) εννοούµε την απότοµη αύξηση του ρυθµού καταµέτρησης των σωµατίων που καταγράφουν οι επίγειοι ανιχνευτές, η οποία προκαλείται από την άφιξη σχετικιστικών σωµατίων ηλιακής προέλευσης (ηλιακές κοσµικές ακτίνες) επιταχυνόµενα σε υψηλές ενέργειες και διαδιδόµενα στο ηλιοµαγνητικό πεδίο (Γεροντίδου, 2005; Πλαϊνάκη και Μαυροµιχαλάκη, 2007). Ένα παράδειγµα ενός GLE είναι το γεγονός της 20 ης Ιανουαρίου 2005, όπου καταγράφηκε αύξηση στον πολικό σταθµό Mc Murdo ~3000% ( Σχήµα 12). Σε κάθε γεγονός που καταγράφεται απο το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων δίνεται διεθνώς µια ονοµασία ανάλογα µε τον αύξοντα αριθµό του. Ετσι µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί 70 GLEs, µε το πιο πρόσφατο το γεγονός της 13 ης εκεµβρίου 2006 (GLE70). Τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί απο το 2000 ως σήµερα δίνονται στον Πίνακα Ι. Σχήµα 12. Επίγεια επαύξηση ΚΑ στις 20 Ιανουαρίου 2005 Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 14 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

17 Αριθµός γεγονότος Ηµεροµηνία GLE 59 GLE 60 GLE 61 GLE 62 GLE 63 GLE 64 GLE 65 GLE 66 GLE 67 GLE 68 GLE 69 GLE Ιουλίου Α ριλίου Α ριλίου Νοεµβρίου εκεµβρίου Αυγούστου Οκτωβρίου Οκτωβρίου Νοεµβρίου Ιανουαρίου Ιανουαρίου εκεµβρίου 2006 Πίνακας Ι. Επίγειες Επαυξήσεις Κοσµικής ακτινοβολίας από το 2000 έως σήµερα γ) Μείωση Forbush: Η µείωση Forbush είναι µια βραχύχρονη µεταβολή της ΚΑ που ανακαλύφθηκε από τον Forbush και παρουσιάζεται µε απότοµη ελάττωση στην ένταση της ΚΑ. κατά τουλάχιστον 5% σε διάστηµα λίγων ωρών µέχρι 2 µέρες και επάνοδο σε µερικές µέρες ή εβδοµάδες. Έχουν παρατηρθεί µειώσεις µέχρι και 15 20%. Η επαλληλία µερικών µειώσεων Forbush ονοµάζεται καταιγίδα και είναι συνυφασµένη µε την µαγνητική καταιγίδα, αλλά δεν είναι αµφιµονοσήµαντη η αντιστοιχία. Τα δύο φαινόµενα εµφανίζονται 1 2 µέρες µετά από µία ηλιακή έκλαµψη. Η µείωση Forbush οφείλεται σε µηχανισµό ανάλογο µε την ενδεκαετή µεταβολή. Το µαγνητικό πεδίο που φέρεται παγωµένο στον ηλιακό άνεµο, θωρακίζει µαγνητικά τη γη και τα φορτισµένα σωµατίδια της γαλαξιακής ΚΑ εκτρέπονται προς τα έξω. Η εκτροπή είναι τόσο µεγαλύτερη, όσο εντονότερη είναι η εκποµπή του ηλιακού πλάσµατος. Είναι αυξηµένη κατά το µέγιστο της ενδεκαετούς περιόδου και Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 15 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

18 κατά τις έκτακτες δραστηριότητες του ήλιου. Ένα τυπικό παράδειγµα µείωσης Forbush δίνεται στο Σχήµα 13. Σχήµα 13. Καταγραφή της Μείωσης Forbush της 29 ης Οκτωβρίου 2003 από Σταθµό της Αθήνας (πλάτος 21%) Αριθµός γεγονότος FD 39 FD 40 FD 41 FD 42 FD 43 FD 44 FD 45 FD 46 FD 47 FD 48 FD 49 FD 50 FD 51 FD 52 FD 53 Ηµεροµηνία 17 Σε τεµβρίου Α ριλίου Σε τεµβρίου Νοεµβρίου Νοεµβρίου Οκτωβρίου Ιανουαρίου Ιουλίου Νοεµβρίου Ιανουαρίου Ιανουαρίου Μαΐου Σε τεµβρίου εκεµβρίου Φεβρουαρίου 2011 Πίνακας ΙΙ. Μειώσεις Forbush από το 2000 έως σήµερα Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 16 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

19 δ) Μαγνητοσφαιρικά γεγονότα: Όταν η σύζευξη του ηλιακού ανέµου µε τη µαγνητόσφαιρα της Γης γίνεται ισχυρή, τότε έχουµε έντονη µεταβολή του γήινου µαγνητικού πεδίου που καταγράφεται από το δείκτη Dst που είναι η παγκόσµια µέση τιµή της διαταραχής στους ισηµερινούς σταθµούς. Τότε αναπτύσσεται µια µαγνητική καταιγίδα (magnetic storm) που διαρκεί συνήθως µερικές ώρες. Η καταιγίδα αυτή αποτυπώνεται και στην καταγραφή των Μετρητών Νετρονίων όπου παρατηρείται µια απότοµη αύξηση της έντασης της νουκλεονικής συνιστώσας της κοσµικής ακτινοβολίας. Η πιο φανερή εκδήλωση της καταιγίδας είναι το σέλας. Μεταξύ άλλων ένα τέτοιο µαγνητοσφαιρικό γεγονός καταγράφηκε στις 20 Νοεµβρίου του 2003 στο Σταθµό της Αθήνας µε το µεγαλύτερο πλάτος 7% και µάλιστα για πρώτη φορά παρατηρήθηκε σέλας στην Αθήνα, όπως φαίνεται στο Σχήµα 14. Σχήµα 14. Το µαγνητοσφαιρικό γεγονός της 20 ης Νοεµβρίου 2003, όπως καταγράφηκε από το Σταθµό του Πανεπιστηµίου της Αθήνας που είχε σαν αποτέλεσµα την εµφάνιση σέλαος στην Αθήνα για πρώτη φορά! Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 17 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

20 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Α. Προσδιορισµός χαρακτηριστικών των Μετρητών Νετρονίων 1. Υπολογίστε το χρόνο ζωής ενός Μετρητή Νετρονίων τύπου Super 6ΝΜ-64 και το ποσοστό 10 Β που θα έχει χρησιµοποιηθεί µετά από 1 χρόνο λειτουργίας του ανιχνευτή, αν είναι γνωστά τα παρακάτω: O ρυθµός καταγραφής ανά ανιχνευτή είναι µετρήσεις/έτος Η πίεση και ο όγκος του απαριθµητή BP28 είναι 200mmHg και m 3 αντίστοιχα. Η παγκόσµια σταθερά R είναι Nm mol -1ο Κ -1 Η απόλυτη θερµοκρασία Τ είναι 293 o K Τα 0.41 mol BF 3 αντιστοιχούν σε µόρια 2. Νετρόνιο µε ενέργεια ev και χρόνο ζωής 917 sec καταγράφεται στους επίγειους Μετρητές Νετρονίων. Είναι δυνατόν να προέρχεται από τον εξωγαλαξιακό χώρο; (Μάζα νετρονίου m n =939 MeV, ιάµετρος Γαλαξία = cm) Β. Αναγνώριση γεγονότων από τη βάση NMDB 1. Επίγεια Επαύξηση Κοσµικής Ακτινοβολίας (GLE) 1. Επιλέξτε ένα γεγονός από τον Πίνακα Ι και το χρονικό διάστηµα που θα χρειαστεί για την ανάλυσή του. 2. Πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση 3. Κάντε κλίκ στην καρτέλα DATA AND PRODUCTS NMDB EVENT Search Tool. Αφού σας εµφανιστεί το εργαλείο NEST, επιλέξτε τις καταγραφές όλων των σταθµών για το χρονικό διάστηµα που έχετε επιλέξει. Τι παρατηρείτε; Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 18 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

21 Επιλογή σταθµών Επιλογή χρονικού Λήψη δεδοµένων και διαγραµµάτων. διαστήµατος Ανάλυση και ταυτοποίηση του γεγονότος 4. Με τη βοήθεια του εργαλείου NEST και για το GLE που έχετε επιλέξει, πάρτε δεδοµένα σε ASCII µορφή από έξι σταθµούς, εκ των οποίων οι δύο να είναι πολικοί, δύο ισηµερινοί και δύο µεσαίου πλάτους και αποθηκεύστε τα σε txt.files σε ένα δικό σας folder στο Desktop. 5. Μετατρέψτε τα xls. files µε τη βοήθεια του προγράµµατος Excel. 6. Παραστήστε γραφικά το GLE και για τους έξι σταθµούς στο ίδιο διάγραµµα. Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 19 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

22 7. Προσδιορίστε το χρόνο έναρξης, το χρόνο και το πλάτος της µέγιστης έντασης, ως και τη διάρκεια του γεγονότος σε κάθε σταθµό. 8. Κανονικοποιήστε τα δεδοµένα κάθε σταθµού χρησιµοποιώντας σαν επίπεδο αναφοράς τα δεδοµένα 1-2 ωρών πριν την έναρξη του γεγονότος. Παραστήστε γραφικά τις κανονικοποιηµένες τιµές στο ίδιο διάγραµµα και για τους έξι σταθµούς. 9. Ποιος σταθµός κατέγραψε το γεγονός µε το µεγαλύτερο πλάτος και γιατί; Εξηγείστε από φυσικής πλευράς τα αποτελέσµατά σας. Γράψτε τις παρατηρήσεις σας. 2. Μείωση Forbush 1. Από τον Πίνακα ΙΙ επιλέξτε το πρόσφατο γεγονός του Φεβρουαρίου Επιλέξτε από το εργαλείο NΕST πέντε σταθµούς και προσδιορίστε το χρόνο έναρξης και το χρόνο και το πλάτος ελαχίστου (%), αφού κανονικοποιήσετε τις τιµές. 3. Σχεδιάστε το διάγραµµα του πλάτους της µεταβολής της έντασης της ΚΑ σε συνάρτηση µε το γεωγραφικό πλάτος των σταθµών. Σχολιάστε τα αποτελέσµατα. 4. Από την ιστοσελίδα του σταθµού της Αθήνας ( µπείτε στον ftp Server του σταθµού ( ftp://cosray.phys.uoa.gr/ftp_nm/) και πάρτε τα ωριαία δεδοµένα σε xls µορφή. Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 20 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

23 5. Εφαρµόζοντας τον τύπο της διόρθωσης της έντασης της κοσµικής ακτινοβολίας µε την πίεση Ι c = I u e a (p i -p m ), όπου Ι c η διορθωµένη µε την πίεση ένταση της κοσµικής ακτινοβολίας, I u η αδιόρθωτη ένταση, P i η στιγµιαία πίεση και P m µέση πίεση της Αθήνας. Υπολογίστε το βαροµετρικό συντελεστή a για το µήνα Φεβρουάριο του ίνεται η µέση πίεση της Αθήνας P m = 980 mb. Γιατί χρειάζεται η διόρθωση µε την πίεση της έντασης της κοσµικής ακτινοβολίας που µετριέται στους επίγειους µετρητές; 6. Συγκρίνετε τo γεγονός της επίγειας επαύξησης και της µείωσης Forbush που µελετήσατε. ώστε τις παρατηρήσεις σας Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 21 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

24 Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 22 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

25 Βιβλιογραφία J. Clem and L Dorman : Neutron Monitor Response Functions, Space Science Reviews, 93, Issue 1/2, , Μ. Γεροντίδου: Πηγές και Μηχανισµοί επιτάχυνσης των ηλιακών πρωτονικών γεγονότων ιδακτορική ιατριβή, L.Ι. Dorman: Cosmic ray interactions, propagation and acceleration in space plasmas Astrophys.. Space Sci. Library, Springer, 2006 C. Grupen: Astroparticle Physics, Springer, M.S. Longair: High Energy Astrophysics I, II, Cambridge University Press/New York, 1992 Ε. Μαυροµιχαλάκη: " Κοσµική Ακτινοβολία", Πανεπιστηµιακό Σύγγραµµα, Εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, H. Mavromichalaki: World-wide Integration of Neutron Monitors, EOS AGU 91, 35, 305, H. Mavromichalaki, G. Souvatzoglou, C. Sarlanis et al.: "The new Athens center on data processing from the neutron monitor network in real time", Annales Geophysicae, 23, 1-8, 2005a H. Mavromichalaki, M, Gerontidou, G. Mariatos et al. : "Space Weather forecasting at the New Athens Center: The recent events of January 2005, IEEE NSREC TNS 52,6, , 2005b. H. Mavromichalaki, A. Papaioannou, C. Plainaki et al. for the NMDB team : "Applications and usage of the Real-time Neutron Monitor database", Adv. Space Res., 47, , L. I. Mirosshnichenko: " Solar cosmic rays" Kluwer Academic Publisher, Dordrecht / Boston / London, D. Perkins: Particle Astrophysics, Oxford University Press, Χ. Πλαϊνάκη και Ε. Μαυροµιχαλάκη: " Ο Μετρητής Νετρονίων " Πανεπιστηµιακό Βοήθηµα, Αθήνα, 2007 J. A. Simpson: " Cosmic ray nucleonic component: The invention and the scientific uses of Neutron Monitors", Space Science Reviews, 93, 11-32, Ιστοσελίδες Ανάλυση γεγονότων ΚΑ από το Παγκόσµιο ίκτυο Μετρητών Νετρονίων Σελίδα 23 από 23 (Ε. Μαυροµιχαλάκη, Μ. Γεροντίδου, Σεπτέµβριος 2011)

26 Σκοπός ΑΣΚΗΣΗ 2: γ-γ ΓΩΝΙΑΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ Στην πειραματική αυτή ενότητα μελετάται η γωνιακή συσχέτιση των δύο ακτίνων γ 60 που εκπέμπονται από τον πυρήνα Co με τη βοήθεια της μεθόδου της χρονικής σύμπτωσης. Θεωρία Το συνολικό spin και η ομοτιμία J π μιας κατάστασης σχετίζεται με τη στροφορμή L της κατάστασης αυτής. Σε μια πυρηνική αντίδραση, για παράδειγμα, το spin και η ομοτιμία των καταστάσεων που συμμετέχουν στην αντίδραση συχνά καθορίζουν την ενεργό διατομή ή την πιθανότητα της αντίδρασης σε μια ορισμένη διεύθυνση, σχετικά με τη διεύθυνση της προσπίπτουσας δέσμης. Σε κάθε περίπτωση, πολλά από τα spin που είναι καταγεγραμμένα στον Πίνακα των Ισοτόπων έχουν προσδιοριστεί με κατευθυντική γωνιακή συσχέτιση γ-γ που είναι ακριβώς ότι θα γίνει σ' αυτήν την πειραματική ενότητα. 60 Co Energy Spectrum 1.17 MeV a 60 27Co β1 0.31MeV (99.88%) 1.33 MeV β MeV (0.12%) γ γ Ni Σχήμα 1: Ενεργειακό φάσμα της ακτινοβολίας γ της διασπάσεως του 60 Co με σπινθηριστή NaI(Tl) και το αντίστοιχο διάγραμμα διάσπασής του. Το Σχήμα-1 δείχνει το ενεργειακό φάσμα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας γ από τον ραδιενεργό πυρήνα 60 Co, όπως αυτό μετράται με έναν κλασικό σπινθηριστή NaI(Tl). Επίσης στο ίδιο σχήμα φαίνεται το διάγραμμα διάσπασης του 60 Co στη στάθμη 4 + των MeV του πυρήνα 60 Ni, με εκπομπή β - των 0.31 MeV. Αυτή η στάθμη διασπάται (με μέσο χρόνο ζωής τ 1 = s) μέσω ηλεκτρικής αποδιέγερσης Ε2 με ένα γάμα (γ 1 ) στη στάθμη 2 + και μετά στη βασική στάθμη, επίσης μέσω Ε2 με ένα δεύτερο γάμα (γ 2 ) φωτόνιο. Αν ο χρόνος μέσης ζωής της στάθμης των MeV είναι αρκετά μικρός, τότε μπορεί να υπάρχει μια σίγουρη συσχέτιση μεταξύ της διεύθυνσης του γ 2 σχετικά με το γ 1. Πράγματι, η μέση ζωή της κατάστασης αυτής είναι συγκριτικά μικρή (τ 2 = s) και έτσι ένα μέρος από την ευθυγράμμιση που πιθανώς να είχε αν ήταν σχηματισμένη από την εκπομπή του γ 1 θα μπορούσε να διατηρηθεί στη διεύθυνση του γ 2. Αυτή είναι σίγουρα η περίπτωση για τα γ 1 και γ 2 στο 60 Co. Συγκρινόμενη με μια ισοτροπική κατανομή, η εν λόγω αποδιέγερση Ε2 στο 60 Co δείχνει μια απόκλιση 17%, η οποία είναι αρκετά απλή να μετρηθεί στο εργαστήριο. Αυτή η συνάρτηση συσχέτισης μετράται με τη σταθεροποίηση του ενός γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 1 από 14

27 ανιχνευτή σχετικά με τον διασπώμενο πυρήνα, την απαίτηση μιας σύμπτωσης μεταξύ των γ 1 και γ 2, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέτρηση των παραγώγων διάσπασης του ίδιου μητρικού πυρήνα, και τέλος τη μέτρηση του ρυθμού της σύμπτωσης σαν συνάρτηση της γωνίας μεταξύ των δύο ανιχνευτών. Μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία δίνεται από τις αναφορές [1] και [2]. Η γωνιακή συσχέτιση των ακτίνων γ 1 και γ 2 περιγράφεται γενικά από μια συνάρτηση W(θ) της μορφής: 2 4 2L W ( θ ) = 1 + a2 cos θ + a4 cos θ a2l cos θ (1) Οι συντελεστές a 2, a 4 a 2L είναι συναρτήσεις του spin της αρχικής, της ενδιάμεσης και της τελικής κατάστασης της αποδιέγερσης. Για τον πυρήνα 60 Co είναι α 2 =0.125, α 4 =0.0417, ενώ οι άλλοι όροι ανώτερης τάξης μηδενίζονται. Γενικά, η μεγαλύτερη δύναμη του cosθ στην παραπάνω εξίσωση (1) καθορίζεται από τη συνθήκη ότι το 2L πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο από τη μικρότερη τιμή των πολυπολικοτήτων 2Ι 1, 2Ι 2 των δύο αποδιεγέρσεων και του 2J, όπου J το spin της ενδιάμεσης κατάστασης. Στην περίπτωση του 60 Co οι 2Ι 1 και 2Ι 2 είναι οι πολυπολικότητες των γ 1 και γ 2 αντίστοιχα (και οι δύο είναι Ε2) και J είναι το spin της ενδιάμεσης στάθμης (2 + για την κατάσταση των MeV). Το Σχήμα-2 δείχνει ένα διάγραμμα γι' αυτή τη θεωρητική συνάρτηση για τιμές της γωνίας θ από 90 ως 180. Σχήμα 2: Θεωρητική καμπύλη και πειραματικά δεδομένα για την γωνιακή συσχέτιση των δύο εκπεμπόμενων γ 1 και γ 2 φωτονίων κατά την διάσπαση του 60 Co (Ε2 αποδιεγέρσεις του θυγατρικού πυρήνα 60 Ni). Στην περίπτωσή μας, 2Ι 1 =4, 2Ι 2 =4 και 2J=4 και επομένως η συνάρτηση γωνιακής συσχέτισης θα περιέχει όρους μόνο μέχρι τον cos 4 θ. Προκειμένου να δούμε πώς δουλεύει αυτό, ας υποθέσουμε ότι δεν ξέραμε το spin του J, αλλά ξέραμε όλους τους άλλους όρους στους κανόνες επιλογής. Οι μόνες αποδεκτές τιμές για το spin J της στάθμης των MeV είναι 0, 1 και 2. Αν το spin ήταν J=0 δεν θα έδινε καμιά γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 2 από 14

28 συσχέτιση αλλά θα επέφερε μια ισοτροπική κατανομή [W(θ)=1]. Εάν ήταν J=1 θα έδινε: 2 W ( θ ) = 1 + a2 cos θ (2) που δεν παρατηρείται πειραματικά. Το μόνο αποδεκτό spin γι' αυτή τη στάθμη είναι επομένως J=2, που είναι η σωστή τιμή. Οι μετρήσεις γωνιακής συσχέτισης γ μας δίνουν, έτσι, πληροφορίες σχετικά με τις πολυπολικότητες των γ που συμμετέχουν, πράγμα που μας βοηθά στην αντιστοίχηση των spin των πυρηνικών σταθμών. Είναι μια από τις πιο δυνατές πυρηνικές τεχνικές. Πείραμα: Επιβεβαίωση της γωνιακής συσχέτισης γ 1 -γ 2 στο 60 Co χρησιμοποιώντας τεχνική σύμπτωσης Συζήτηση Το Σχήμα-1 δείχνει ένα φάσμα ύψους παλμού του 60 Co (ενεργειακό φάσμα) που μετρήθηκε με έναν κλασικό ανιχνευτή NaI(Tl), κυλινδρικού σχήματος (5.08cm 5.08cm). Φαίνεται ακόμα στο σχήμα το μερικό διάγραμμα διάσπασης για το ισότοπο. Το 60 Co διασπάται με την εκπομπή ενός β MeV στη στάθμη των MeV (4 + ) του 60 Ni. Αυτή η στάθμη διασπάται γρήγορα με εκπομπή Ε2 γ στη στάθμη 2 + των MeV. Αυτό μας δίνει το φωτόνιο γ 1 των 1.17 MeV που μετράται στο φάσμα. Η στάθμη των MeV (2 + ) διασπάται με τη σειρά της κατόπιν εκπομπής Ε2 γ (φωτόνιο γ 2 ) κατευθείαν στη βασική στάθμη (0 + ) του 60 Ni. Η μετάβαση αυτή έχει μια μέση ζωή τ 2 = s που είναι μικρή σχετικά με ό,τι μας ενδιαφέρει. Στο Σχήμα-3, όπου δίνεται σχηματικά η διάταξη των ανιχνευτών στο εν λόγω πείραμα, αν το γ 1 κατευθυνθεί προς τον σταθερό ανιχνευτή, τότε είναι κατά προσέγγιση αλήθεια ότι το γ 2 θα φύγει προς οποιαδήποτε διεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι ένας μικρός τους αριθμός θα χτυπήσει τον δεύτερο ανιχνευτή και θα μετρηθεί. Επομένως, υπάρχει ένας καθορισμένος ρυθμός σύμπτωσης που θα συμβεί μεταξύ των δύο ανιχνευτών. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει γωνιακή συσχέτιση (ισοτροπική κατανομή) ο ρυθμός των καταγραφόμενων συμπτώσεων δεν θα παρουσιάζει αλλαγή με την γωνία. Στην περίπτωση του 60 Co είδαμε όμως πως αναμένεται μια διαφοροποίηση κατά 17%, δηλαδή W(180 ο )/W(90 ο )=1.17. Επομένως, ο ρυθμός των συμπτώσεων μεταξύ των γ 1 -γ 2 πρέπει να παρουσιάζει μέγιστο για την γωνία των δύο ανιχνευτών θ=180 ο (back-to-back) και να βαίνει ελαττούμενος μέχρι τη γωνία θ=90 ο. Η γωνιακή αυτή συσχέτιση είναι και το πειραματικό ζητούμενο. Θα επιβεβαιώσουμε πειραματικά ότι ο αριθμός των συμπτώσεων που καταγράφονται συμφωνεί με την θεωρητικά αναμενόμενη καμπύλη του Σχήματος-2. Πειραματική Διαδικασία Στο Σχήμα-3 φαίνεται μια σχηματική άποψη της διάταξης της γωνιομετρικής τράπεζας που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα αυτό. Οι βαριές μολύβδινες θωρακίσεις περιέχουν τους ανιχνευτές NaI(Tl) και τοποθετούνται σε σταθερή απόσταση από την πηγή. Το κυκλικό άνοιγμα του κατευθυντήρα εμπρός από τους ανιχνευτές έχει τις ίδιες διαστάσεις, έτσι ώστε ο παράγοντας γεωμετρίας για ίσες αποστάσεις από την πηγή να είναι ο ίδιος και στα δύο συστήματα. Ένας των ανιχνευτών παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ ο άλλος μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε γωνία θ σχετικά γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 3 από 14

29 με τον άλλον. Οι γωνίες θ μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια ±5 o. Η απόσταση (R) από την πηγή μέχρι καθένα από τους δύο ανιχνευτές μπορεί να μεταβληθεί για να εξυπηρετήσει πηγές με ένα μεγάλο εύρος από ενεργότητες έως τα 100 μci. Σχήμα 3: Πειραματική διάταξη για τη μέτρηση της γωνιακής συσχέτισης των φωτονίων γ 1 -γ 2 κατά τη διάσπαση του 60 Co. Ο ένας των ανιχνευτών παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ ο άλλος μπορεί να τοποθετηθεί με τη βοήθεια γωνιομετρικής τράπεζας σε διαφορετικές γωνίες γύρω από την ραδιενεργή πηγή του 60 Co. Η πειραματική διαδικασία της άσκησης αυτής περιλαμβάνει τα επόμενα τέσσερα στάδια: I. ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1. Εξοικειωθείτε με τις ηλεκτρονικές μονάδες ΝIM της άσκησης με βάση και τη συνοπτική περιγραφή της λειτουργίας των (τεχνικές πληροφορίες βρίσκονται στο Παράρτημα στο τέλος της ενότητας). 2. Αρχίστε από τον Pulser (γεννήτρια παλμών). Συνδέστε την έξοδό του στον παλμογράφο - Παρατηρείστε τους παλμούς. Μετρήστε το ύψος και το εύρος τους μεταβάλλοντας τις διάφορες παραμέτρους της μονάδας. 3. Συνδέστε την έξοδο του Pulser στην είσοδο του Ενισχυτή #1 (Spectroscopy Amplifier) - Παρατηρείστε την είσοδο και την έξοδο του ενισχυτή στα δύο κανάλια του παλμογράφου, μεταβάλλοντας την ενίσχυση, την πολικότητα και τη μορφή του παλμού εξόδου. 4. Επανάληψη του 2 (ανωτέρω) με τον Ενισχυτή #2. 5. Πραγματοποιείστε τη συνδεσμολογία Pulser Ενισχυτή #1 Single Channel Analyzer #1 (SCA#l) Παλμογράφο (2 κανάλια, είσοδος και έξοδος από τον SCA). Κατανοείστε τη λειτουργία του SCA, μεταβάλλοντας τις διάφορες τιμές των παραμέτρων του (lower level, window, delay). Ιδιαίτερα προσπαθήστε να δείτε τις δύο εξόδους του (Θετική-Αρνητική) και σημειώστε τους χαρακτηριστικούς χρόνους των σημάτων. 6. Επανάληψη του βήματος (4) με Pulser Ενισχυτή #2 Single Channel Analyzer #2 (SCA#2) Παλμογράφο. 7. Κατασκευάστε τη συνδεσμολογία του Σχήματος-4, όπου οι είσοδοι των Ενισχυτών #1 και #2 είναι από τον ίδιο Pulser. Από την (+) έξοδο των SCA's Dual Counter/ Timer. Κατανοείστε τη λειτουργία της μονάδας σύμπτωσης και μετρείστε τους ρυθμούς R 1, R 2 (singles) καθώς και R 12 (coincidence). Είναι οι ίδιοι; γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 4 από 14

30 HV POWER SUPPLY #1 PHOTO- MULTIPLIER TUBE PREAMPLIFIER #1 AMPLIFIER #1 TIMING SCA #1 NaI(Tl) SCINTILLATOR #1 R 1 SOURCE PULSER COINCIDENCE UNIT R 12 COUNTER NaI(Tl) SCINTILLATOR #2 R 2 PHOTO- MULTIPLIER TUBE PREAMPLIFIER #2 AMPLIFIER #2 TIMING SCA #2 HV POWER SUPPLY #2 Σχήμα 4: Ηλεκτρονική συνδεσμολογία (block diagram) της πειραματικής διάταξης για την μέτρηση της γωνιακής συσχέτισης γ-γ του 60 Co με τεχνική σύμπτωσης. Η γεννήτρια παλμών (Pulser) χρησιμοποιείται βοηθητικά για την αρχική ρύθμιση των ενισχυτών και του χρονισμού της μονάδας σύμπτωσης. IΙ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ & SCA ΜΕ ΠΗΓΗ 60 Co 8. Τοποθετείστε προσεκτικά την πηγή 60 Co στη θέση της κατασκευάζοντας και ένα μικρό τοίχο θωράκισης από τα ειδικά τούβλα μόλυβδου της άσκησης. Η ονομαστική υψηλή τάση (H.V.) των φωτοπολλαπλασιαστών τόσο στον Ανιχνευτή #1 όσο και στον Ανιχνευτή #2 είναι -1000Volts. Από την έξοδο του ενισχυτή δείτε τους παλμούς του ΡΜΤ#1 στο ένα κανάλι του παλμογράφου. Ρυθμίστε την υψηλή τάση του Ανιχνευτή #2 έτσι ώστε το ύψος των παλμών του PMT#2 (όπως θα φαίνεται στο δεύτερο κανάλι του παλμογράφου) να είναι περίπου ίσο με του PMT#1. 9. Παρατηρείστε στον παλμογράφο τις εξόδους των Ενισχυτών # 1 και #2 και των λογικών παλμών από τους SCA#1 και SCA# Η έξοδος του Ενισχυτή #1 να συνδεθεί στην είσοδο του MCA (Multi Channel Analyzer - Αναλυτής Πολλών Καναλιών) χωρίς Gate. Παρατηρείστε το φάσμα. Είναι αυτό που αναμένετε; 11. Επαναλάβετε το βήμα (10) για τον ΡΜΤ#2. Ρυθμίστε την ενίσχυση του Ενισχυτή #2 έτσι ώστε οι δύο φωτοκορυφές του φάσματος να είναι περίπου στην ίδια θέση με αυτές του ΡΜΤ# Στη συνέχεια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν Καθυστερητή- Μορφοποιητή (μονάδα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) μετά τους SCA's. Η μορφοποιημένη αυτή έξοδος (λογικός παλμός) οδηγείται στην είσοδο Gate του MCA και δρα βοηθητικά για τη σωστή επιλογή των επιθυμητών ενεργειών (γ 1 ή γ 2 ). Χρησιμοποιείται μόνο στο στάδιο ρύθμισης καθενός SCA. Ρυθμίστε, λοιπόν, τον SCA#l έτσι ώστε να επιτρέπει τη δίοδο μόνο της φωτοκορυφής γ 1 (l.17 γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 5 από 14

31 MeV). Σημειώστε τον αριθμό καναλιού στο ελάχιστο, στο μέγιστο και στη κορυφή της γ 1. Ρυθμίστε ομοίως τον SCA#2 έτσι ώστε να επιτρέπει τη δίοδο μόνο της φωτοκορυφής γ 2 (1.33 MeV). III. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΥΜΠΤΩΣΗΣ - ΚΑΜΠΥΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ 13. Συνεχίζοντας την άσκηση διαφορετική ημέρα υπάρχει περίπτωση οι αριθμοί των καναλιών να έχουν μετακινηθεί στον άξονα των ενεργειών. Ίσως χρειαστεί επαναρύθμιση του κατωφλίου και του παραθύρου των δύο SCA's. Επαναλάβατε, εν συντομία, το βήμα (12) της προηγούμενης ενότητας (II) και επαναρυθμίσατε τους SCA#l και SCA# Παρατηρείστε στον παλμογράφο τα αρνητικά και τα θετικά λογικά σήματα των εξόδων των SCA#1 και SCA#2. Καταγράψτε το πλάτος τους Δτ και το ύψος τους. 15. Χρησιμοποιήστε την αρνητική (γρήγορη) έξοδο του SCA#l στην είσοδο Α της Μονάδας Σύμπτωσης (Coincidence Unit). Η αρνητική έξοδος του SCA#2 συνδέεται στην είσοδο Β της μονάδας σύμπτωσης. Βεβαιωθείτε ότι τα υπόλοιπα κανάλια εισόδου της Μονάδας Σύμπτωσης είναι ανενεργά. 16. Μετρήστε τους απλούς ρυθμούς (single rates) R 1 και R 2 για κάθε ανιχνευτή ξεχωριστά καθώς και τον ρυθμό σύμπτωσης R 12. Υπολογίστε τον acc αναμενόμενο ρυθμό R 12 των τυχαίων συμπτώσεων ( R acc 12 = 2R1R 2 Δτ ) με το σφάλμα του και συγκρίνετέ τον με τον μετρούμενο. 17. Στη συνέχεια να λάβετε δεδομένα για την καμπύλη καθυστέρησης R12 = f ( T1 T2) μεταβάλλοντας μέσω της καθυστέρησης (delay) τους απόλυτους χρόνους T 1 και Τ 2 των σημάτων από τους SCA#1 και SCA#2. Καθυστερώντας πρώτα τον SCA#l σε σχέση με τον SCA#2 και μετά τον SCA#2 σε σχέση με τον SCA#l και με βήματα των 5 ns. Μετρήστε τον ρυθμό των τυχαίων συμπτώσεων και κάντε σύγκριση με τον αναμενόμενο. Μια χαρακτηριστική καμπύλη καθυστέρησης του πειράματος αυτού φαίνεται στο Σχήμα-5. DELAY CURVE Coincidence Rate R 12 T 1 -T 2 (ns) Σχήμα 5: Καμπύλη καθυστέρησης από πειραματικά δεδομένα σύμπτωσης γ 1 -γ 2 πηγής 60 Co με την πειραματική διάταξη της ενότητας αυτής. Ο βηματισμός στην σχετική καθυστέρηση είναι 5 ns ενώ ο χρόνος λήψης δεδομένων για κάθε σημείο είναι 200 s. Το εύρος της καμπύλης αντιστοιχεί σε 2Δτ. γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 6 από 14

32 IV. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΚΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ γ 1 -γ 2 ΑΠΟ ΤΟ 60 Co 18. Συνεχίζοντας το πείραμα, πιθανότατα άλλη χρονική στιγμή, είναι δυνατόν κάτι να έχει μεταβληθεί. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται ένας γρήγορος έλεγχος ότι οι SCA#l και SCA#2 απομονώνουν σωστά τις φωτοκορυφές 1 και 2 αντίστοιχα. Προχωρήστε σε επαναρύθμιση των κατωφλίων και παραθύρων αν κριθεί αναγκαίο. 19. Πραγματοποιήστε επίσης ένα γρήγορο έλεγχο των R 1, R 2 και R 12 για δύο ή τρεις ενδεικτικές τιμές της καθυστέρησης. Συμφωνούν οι μετρήσεις με αυτές που ελήφθησαν στο τέλος της ενότητας (III); 20. Μέτρηση της γωνιακής εξάρτησης: Μετρήστε τους ρυθμούς σύμπτωσης R 12 για θ = {180 ο, 160 ο, 140 ο, 120 ο, 90 ο } (διάρκεια περίπου μιας ώρας η κάθε μία). Καταγράψτε επιπλέον τα singles R 1, R 2 (για 1 λεπτό) στην αρχή και στο τέλος κάθε μέτρησης. Οι μετρήσεις σας για την αποφυγή σφαλμάτων αντιγραφής θα γίνουν μετρώντας τον αριθμό κρούσεων (Ν 12, Ν 1 και Ν 2 ) για το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός των ρυθμών R 12, R 1 και R 2 θα γίνει στην επεξεργασία μαζί με την εκτίμηση των τυχαίων συμπτώσεων R acc 12 = 2R1R2 Δτ για κάθε σημείο. Ένας ενδεικτικός πίνακας μετρήσεων έχει την μορφή: Γωνία θ 180 o 160 o 140 o 120 o 90 o Ν 1 (πριν) singles (1min) Ν 2 (πριν) singles (1min) Ν 12 coincidence (1h) Ν 1 (μετά) singles (1min) Ν 2 (μετά) singles (1min) 21. Μετρήστε όλα τα γεωμετρικά μεγέθη, τα αναγκαία για τον υπολογισμό του αριθμού των φωτονίων γ 1, γ 2 που εισέρχονται στους κρυστάλλους #1 και #2 και συγκρίνετε με τους καταμετρούμενους ρυθμούς. Σχολιάστε. 22. Προχωρήστε στους αναγκαίους υπολογισμούς και γραφικές παραστάσεις και γράψτε ο καθένας ξεχωριστά μια πλήρη έκθεση, με τα συμπεράσματα, τις παρατηρήσεις και τα σχόλια. 23. Αναφέρατε τρόπους - προτάσεις για βελτίωση της άσκησης. Σημείωση Προκειμένου να υπολογίσουμε τον πραγματικό ρυθμό σύμπτωσης, θα πρέπει πρώτα acc για κάθε σημείο να υπολογίσουμε τον τυχαίο ρυθμό σύμπτωσης R 12. Αυτός δίνεται από τη σχέση: R acc 12 = 2Δτ R1R2 (3) όπου Δτ είναι το εύρος (FWHM) της εξόδου του λογικού παλμού του SCA που οδηγείται στην μονάδα σύμπτωσης και τα R 1, R 2 είναι ο μέσος όρος των μετρήσεων γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 7 από 14

33 (πριν-μετά) που έχουν καταγραφεί στους μετρητές #1 και #2 στον παραπάνω Πίνακα (βήμα 20). Η πειραματική τιμή για το W(θ) δίνεται στη συνέχεια από τη σχέση: acc W ( θ ) exp = R12( θ ) R12 ( θ ) = R12( θ ) 2Δτ R1 ( θ ) R2( θ ) (4) Υπολογίστε το W(θ) exp για όλες τις προτεινόμενες γωνίες του Πίνακα. Για τη σύγκριση των πειραματικών τιμών με τη θεωρία, είναι απαραίτητο οι πειραματικές αυτές τιμές να κανονικοποιηθούν. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε στην περαιτέρω επεξεργασία των μετρήσεών μας την κανονικοποιημένη ποσότητα G(θ) exp, η οποία ορίζεται ως ο λόγος: W ( θ ) G = (5) exp ( θ ) exp ο W (90 ) exp Υπολογίστε τις τιμές του G(θ) exp και τοποθετήστε τις στον πίνακα δεδομένων σας. Σημειώστε ότι G(θ) the έχει την ίδια αριθμητική τιμή με την θεωρητική κατανομή W(θ) the, αφού W(90 ο ) the =1. Σχεδιάστε μια καμπύλη του G(θ) the ως προς θ και τοποθετήστε τα πειραματικά σας σημεία στην καμπύλη. Το Σχήμα-2 δείχνει ένα διάγραμμα από μερικά τυπικά πειραματικά δεδομένα γι' αυτό το πείραμα. Βιβλιογραφία 1. Εισαγωγή στη Πυρηνική Φυσική: W.N. Cottingham and D.A. Greenwood, τυπωθήτω (1996). 2. Εισαγωγή στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών: D. Perkins, τυπωθήτω (1996). 3. Radiation Detection and Measurement: G. Knoll, Wiley, 4 th Edition (2010). 4. Experiments in Modern Physics: Α. Melissinos and J. Napolitano, Academic Press, 2 nd Edition (2003). 5. Βιβλίο Εργαστηριακών Ασκήσεων Πυρηνικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α. (2009). γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 8 από 14

34 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ NIM (Nuclear Instrumentation Methods) Modules γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 9 από 14

35 γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 10 από 14

36 γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 11 από 14

37 γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 12 από 14

38 COINCIDENCE TECHNIQUES There are many applications that require the measurement of events that occur in two separate detectors within a given time interval, or the measurement of the time delay between the two events. These two approaches are used in gamma-gamma or particle-gamma coincidence measurements, positron lifetime studies, decay scheme studies and similar applications, and are titled coincidence or timing measurements. A coincidence system determines when two events occur within a certain fixed time period. However, in practice it s not possible to analyze coincidence events with 100% confidence due to the uncertainties associated with the statistical nature of the process. Statistical timing errors may occur from the detection process and uncertainties in the electronics resulting from timing jitter, amplitude walk and noise, which lead to statistically variable time delays between processed events. A simple coincidence circuit solves this problem by essentially summing the two input pulses, passing the resultant sum pulse through a discriminator level, and generating an output γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 13 από 14

39 pulse when the two input pulses overlap. The Figure below (1.36) illustrates this process. Note that the period of time in which the two input pulses can be accepted is defined as the resolving time, which is determined by the width of the pulses, τ, such that the resolving time is equal to 2τ. The 2040 Coincidence Analyzer uses a more sophisticated scheme allowing analysis of several input signals. It produces a logic pulse output when the input pulses, on the active inputs, occur within the resolving time window selected by the front panel control. Since detector events occur at random times, accidental coincidences can occur between two pulses which produce background in the coincidence counting. The rate of accidental or random coincidences is given by: N acc = N 1 N 2 (2τ) Where: N 1 = Count rate in detector number 1 N 2 = Count rate in detector number 2 2τ = The resolving time of the coincidence circuit The number of counts in the detectors depends upon the experiment and the detectors, so the best way to reduce accidental coincidences is to make the resolving time as small as possible. However, the resolving time cannot be reduced below the amount of time jitter in the detector pulses without losing true coincidences, so the type of detector determines the minimum resolving time usable. γ-γ Γωνιακή Συσχέτιση (Ε. Στυλιάρης, Α. Καραμπαρμπούνης, Ν. Γιόκαρης) Σελίδα 14 από 14

40 ΑΣΚΗΣΗ 3: ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΚΕΔΑΣΗΣ COMPTON Ι. Σκοπός της άσκησης Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η μελέτη της σκέδασης Compton και πιο συγκεκριμένα, η πειραματική επιβεβαίωση των κινηματικών εξισώσεων σκέδασης Compton των εξισώσεων Klein-Nishina για την διαφορική ενεργό διατομή σκέδασης Compton της εξάρτησης της ενεργού διατομής για σκέδαση Compton από το υλικό σκέδασης ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα με την κλασική θεωρία κυμάτων για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως περιγράφεται από τις εξισώσεις του Maxwell, τα κύματα φωτός, όταν σκεδάζονται από ένα φορτισμένο σωματίδιο, όπως ένα ηλεκτρόνιο, πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος κύματος μετά σκέδασή τους σε σχέση με το αρχικό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, εντούτοις, τα αποτελέσματα διαφόρων πειραμάτων άρχισαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις του κλασικού κυματικού μοντέλου. Οι παρατηρήσεις φαινομένων όπως το φωτοηλεκτρικό και το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από μέλανα σώματα, υποδείκνυαν ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, το φως επιδεικνύει σωματιδιακή συμπεριφορά (φωτόνιο). Τα αποτελέσματα μιας σειράς πειραμάτων από τον Arthur Compton που ξεκίνησαν το 1920 επιβεβαίωσαν αυτό το συμπέρασμα αποδεικνύοντας ότι το μήκος κύματος του φωτός (άρα και η ενέργειά του) μεταβάλλεται, καθώς σκεδάζεται από ένα ηλεκτρόνιο. ΙΙΙ. Θεωρητικό υπόβαθρο Ασύμφωνη σκέδαση ή σκέδαση Compton είναι η μη ελαστική σκέδαση των φωτονίων από τα άτομα κατά την οποία ένα μέρος της ενέργειας του φωτονίου μεταφέρεται σε ένα από τα ατομικά ηλεκτρόνια το οποίο εκπέμπεται από το άτομο ενώ το φωτόνιο σκεδάζεται υπό γωνία θ σε σχέση με την αρχική του διεύθυνση έχοντας το υπόλοιπο της ενέργειας του. Σε πολύ καλή προσέγγιση, η σκέδαση Compton περιγράφεται θεωρώντας ότι το ηλεκτρόνιο είναι ελεύθερο και, αρχικά, ηρεμεί (βλ. Σχήμα 1). Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 1 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

41 [E, E/c] [E sc, E sc /c] θ [m e c 2, 0] φ [E e, p e ] Σχήμα 1: Σχηματική απεικόνιση της κινηματικής κατά την σκέδαση φωτονίου αρχικής ενέργειας Ε από ελεύθερο ηλεκτρόνιο το οποίο, αρχικά, ηρεμεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η αρχή διατήρησης της ενέργειας δίνει: (Σ1) όπου, E η αρχική ενέργεια του φωτονίου, m e c 2 η ενέργεια ηρεμίας του ηλεκτρονίου, E sc η ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου και Ε e η ενέργεια του ανακρουόμενου ηλεκτρονίου. Αντίστοιχα από τη διατήρηση της ορμής έχουμε: (Σ2) όπου, και είναι τα διανύσματα ορμής του φωτονίου πριν και μετά τη σκέδαση, αντίστοιχα, γωνία σκέδασης του φωτονίου. το διάνυσμα της ορμής για το ανακρουόμενο ηλεκτρόνιο, και θ η Είναι επίσης γνωστό ότι η ενέργεια και το μέτρο της ορμής του ηλεκτρονίου συνδέονται σύμφωνα με τη σχέση: (Σ3) Αντικαθιστώντας στην Σ3 τις Σ1 και Σ2 (λαμβάνοντας υπόψη ότι Ε = pc και E sc = p sc c) βρίσκουμε τη σχέση που συνδέει την ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου, E sc, με την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου, Ε, και την γωνία σκέδασης, θ: (Σ4) Η κινητική ενέργεια του ηλεκτρονίου μετά τη σκέδαση δίνεται από τη σχέση : Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 2 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

42 (Σ5) Οι σχέσεις Σ4 και Σ5 δείχνουν ότι τόσο η ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου όσο και η κινητική ενέργεια του ηλεκτρονίου Compton εξαρτώνται από την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου, Ε, και από την γωνία σκέδασης, θ. Η μέγιστη μεταφερόμενη ενέργεια από το φωτόνιο στο ηλεκτρόνιο υφίσταται για γωνία σκέδασης θ = 180 ο (οπισθοσκέδαση του φωτονίου). Για παράδειγμα, για ενέργεια προσπίπτοντος φωτονίου ίση με 1 ΜeV η μέγιστη ενέργεια που μπορεί να πάρει το ηλεκτρόνιο είναι Te = 796,5 kev (80%) ενώ για ενέργεια φωτονίου 60 kev είναι Te = 11,4 kev (19%). Αυτοί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένα φωτόνιο με μεγάλη ενέργεια μπορεί να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας του σε μια αλληλεπίδραση σε αντίθεση με ένα μικρής ενέργειας φωτόνιο το οποίο μπορεί να χάσει μικρό μόνο ποσοστό της ενέργειας του. Το Σχήμα 2 παρουσιάζει την εξάρτηση της ενέργειας του σκεδαζόμενου φωτονίου, Ε sc, από την προσπίπτουσα ενέργεια, Ε, όπως περιγράφεται από την Σ4 για οκτώ διαφορετικές γωνίες σκέδασης θ. Εναλλακτικά, στο Σχήμα 3 παρουσιάζεται η εξάρτηση της Ε sc καθώς και της κινητικής ενέργειας του ηλεκτρονίου, Τ e, από την γωνία σκέδασης, θ, θεωρώντας την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου ίση με 662 Σχήμα 2: Η εξάρτηση της ενέργειας του σκεδαζόμενου φωτονίου (εκπεφρασμένης ως κλάσμα της προσπίπτουσας ενέργειας, Ε sc /E) από την προσπίπτουσα ενέργεια, Ε, όπως περιγράφεται από την σχέση Σ4 για οκτώ διαφορετικές γωνίες σκέδασης θ. Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 3 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

43 Σχήμα 3: Η ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου καθώς και η κινητική ενέργεια του ανακρουόμενου ηλεκτρονίου, εκπεφρασμένες ως κλάσμα της ενέργειας του προσπίπτοντος φωτονίου (Ε sc /E και Τ e /E, αντίστοιχα) συναρτήσει της γωνίας σκέδασης θ όπως περιγράφεται από την Σ4 θεωρώντας την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου ίση με 662 kev. kev (όση η ενέργεια του φωτονίου που εκπέμπεται ανά διάσπαση ραδιενεργού πυρήνα 137 Cs). Η διαφορική ενεργός διατομή σκέδασης Compton από ελεύθερο ηλεκτρόνιο δίνεται από την εξίσωση των Klein και Nishina (KN) : (Σ6) όπου:, η διαφορική ενεργός διατομή Thomson που περιγράφει την ελαστική σκέδαση φωτονίου από ελεύθερο ηλεκτρόνιο θ, η γωνία σκέδασης, και, η κλασική ακτίνα του ηλεκτρονίου α = E/m e c 2, αδιάστατη ποσότητα η οποία δίνει την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου σαν κλάσμα της ενέργειας ηρεμίας του ηλεκτρονίου. Η γωνιακή κατανομή των σκεδαζόμενων φωτονίων παρουσιάζεται στο Σχήμα 4 για τιμές ενεργειών του προσπίπτοντος φωτονίου μέχρι και 1 MeV. Σημειώνεται ότι η Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 4 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

44 περίπτωση για Ε = 0 αντιστοιχεί στην ελαστική σκέδαση Thomson. Αυτό που παρατηρείται στο Σχήμα 4, είναι ότι όσο η ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου αυξάνεται, η γωνία σκέδασης μειώνεται (σκέδαση σε γωνίες κοντά στην αρχική τροχιά του φωτονίου) Σχήμα 4 : Η γωνιακή κατανομή των σκεδαζόμενων φωτονίων. Οι σχέσεις Σ4 και Σ5 δίνουν την ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου και την κινητική ενέργεια του ηλεκτρόνιου συναρτήσει της γωνίας σκέδασης του φωτονίου θ, αντίστοιχα. Επομένως, η μέση τιμή της ενέργειας του σκεδαζόμενου φωτονίου μπορεί να υπολογιστεί με βάση το ολοκλήρωμα : (Σ7) Το Σχήμα 5 παρουσιάζει αποτελέσματα για τη μέση τιμή της ενέργειας που μεταφέρεται ανά σκέδαση Compton τόσο στο σκεδαζόμενο φωτόνιο (<Ε sc >) όσο και στο ηλεκτρόνιο Compton (<Τ e >) υπό τη μορφή κλασμάτων της ενέργειας, Ε, του προσπίπτοντος φωτονίου (<Ε sc >/E και <T e >/Ε, αντίστοιχα) για ενέργειες Ε από 10 έως 1000 kev. Όπως μπορεί να παρατηρηθεί, για φωτόνια υψηλών ενεργειών σημαντικό ποσοστό της ενέργειας τους μεταφέρεται κατά μέσο όρο στο ηλεκτρόνιο Compton με αποτέλεσμα η ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου να μειώνεται σημαντικά. Αντίθετα, σε χαμηλές ενέργειες, το ποσοστό της ενέργειας του φωτονίου που πηγαίνει κατά μέσο όρο στο ηλεκτρόνιο είναι μικρό και, επομένως, απαιτούνται πολλές αλληλεπιδράσεις ώστε το φωτόνιο τελικά να απορροφηθεί. Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 5 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

45 Σχήμα 5 : Η μέση ενέργεια των σκεδαζόμενων φωτονίων και η μέση κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων, εκπεφρασμένες ως κλάσμα της προσπίπτουσας ενέργειας, συναρτήσει της προσπίπτουσας ενέργειας Ε. Η ηλεκτρονική ενεργός διατομή Klein-Nishina, σ KN, η οποία περιγράφει την ανελαστική σκέδαση φωτονίου ενέργειας Ε από ελεύθερο ηλεκτρόνιο που ηρεμεί υπολογίζεται ολοκληρώνοντας σε όλες τις στερεές γωνίες την Σ6 : (Σ8) όπου : η ηλεκτρονική ενεργός διατομή σκέδασης Thomson. Υποθέτοντας ότι όλα τα ηλεκτρόνια συμμετέχουν ισότιμα στη σκέδαση Compton η ατομική ενεργός διατομή μπορεί εύκολα να υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας την ηλεκτρονική ενεργό διατομή,, με τον αριθμό των ηλεκτρονίων στο άτομο : (Σ9) και, επομένως, για τον μαζικό συντελεστή εξασθένησης λόγω σκέδασης Compton (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη μόνο την σκέδαση Compton) θα ισχύει : μ KN / ρ = N A (Ζ (Σ10) Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 6 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

46 Αντίστοιχα, για τον υπολογισμό της ενεργού διατομής ανά μόριο λόγω σκέδασης Compton σύμφωνα με την ΚΝ αρκεί να πολλαπλασιάσουμε την ηλεκτρονική ενεργό διατομή με τον συνολικό αριθμό των ηλεκτρόνιων στο μόριο. Οι εξισώσεις ΚΝ περιγράφουν την ανελαστική σκέδαση φωτονίου από ελεύθερο ηλεκτρόνιο που αρχικά ηρεμεί. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη ότι στη σκέδαση Compton τα ηλεκτρόνια είναι δέσμια σε άτομα (δηλαδή να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ενέργειας σύνδεσης των ηλεκτρονίων και η ανάκρουση του ατόμου μετά τη σκέδαση), χρησιμοποιούνται κατάλληλες συναρτήσεις σκέδασης, S (Scatter Functions). Έτσι, η ενεργός διατομή ανά άτομο για σκέδαση Copmpton (ή ασύμφωνη σκέδαση, incoherent) δίνεται από την σχέση : (Σ11) Στο Σχήμα 6 παρουσιάζονται τιμές του μαζικού συντελεστή εξασθένισης υπολογισμένες i) με την υπόθεση ΚΝ, μ KN /ρ, και ii) λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ηλεκτρόνια είναι δέσμια, μ incoh / ρ, υποθέτοντας υλικό εξασθένισης το νερό (υπάρχουν 10 ηλεκτρόνια στο μόριο του νερού, επομένως Ζ = 10) και το μολύβι (Pb, Z = 82), συναρτήσει της ενέργειας του προσπίπτοντος φωτονίου, E. Όπως φαίνεται, ο μαζικός συντελεστής λόγω σκέδασης Compton για το νερό είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για το μολύβι και αυτό οφείλεται στο ότι ο λόγος Ζ/Α είναι περίπου 1/2 για τα μικρού ατομικού αριθμού υλικά (για το νερό ~0,55) και έχει τη τάση να μειώνεται με την αύξηση του ατομικού αριθμού (για το Σχήμα 6 : Τιμές του μαζικού συντελεστή εξασθένισης λόγω ασύμφωνης σκέδασης συναρτήσει της ενέργειας του προσπίπτοντος φωτονίου, υιοθετώντας την προσέγγιση ελεύθερου ηλεκτρονίου (Klein-Nishina) και διορθώνοντας για δέσμιο ηλεκτρόνιο (incoherent), για υλικά εξασθένισης νερό και μολύβι. Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 7 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

47 μολύβι ~0,40) [Σ10]. Επιπλέον, στο Σχήμα 6 παρατηρείται ότι οι τιμές του μαζικού συντελεστή εξασθένισης που προκύπτουν από τη θεώρηση ΚΝ (σκέδαση από ελεύθερο ηλεκτρόνιο) είναι σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές που προκύπτουν διορθώνοντας για δέσμιο ηλεκτρόνιο για μεγάλες τιμές ενεργειών ενώ καθώς η ενέργεια μειώνεται η υπόθεση ΚΝ υπερεκτιμά την τιμή του συντελεστή εξασθένισης. Για το νερό αυτό συμβαίνει για ενέργειες φωτονίων μικρότερες από ~20 kev ενώ για το μολύβι μικρότερες από ~100 kev. Στο Σχήμα 7 παρουσιάζονται τιμές του μαζικού συντελεστή εξασθένισης λόγω ασύμφωνης σκέδασης, μ incoh /ρ, για επιλεγμένα στοιχεία, ενώσεις και μίγματα συναρτήσει της ενέργειας των φωτονίων, Ε. Μια μικρή εξάρτηση των τιμών από την ενέργεια και τον ατομικό αριθμό μπορεί να παρατηρηθεί. Η εξάρτηση από το υλικό οφείλεται στην αναλογία Z/A, η οποία όπως αναφέρθηκε είναι μεγαλύτερη για χαμηλού ατομικού αριθμού στοιχεία και μειώνεται καθώς ο ατομικός αριθμός αυξάνεται. Σχήμα 7 : Τιμές του μαζικού συντελεστή εξασθένισης λόγω ασύμφωνης σκέδασης, μ incoh /ρ για επιλεγμένα στοιχεία, ενώσεις και μίγματα, συναρτήσει της ενέργειας των φωτονίων, Ε. Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 8 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

48 ΙV. Πειραματική διάταξη Στο Σχήμα 8 παρουσιάζεται μια φωτογραφία της πειραματικής διάταξης που χρησιμοποιείται, η οποία περιλαμβάνει : 1 πηγή 137 CS η οποία είναι τοποθετημένη σε σταθερή μολύβδινη κατασκευή-κατευθυντήρα, ώστε η εξερχόμενη γ-ακτινοβολία να είναι διαμορφωμένη σε γεωμετρία παράλληλης δέσμης φωτονίων Σχήμα 8 : Φωτογραφία της πειραματικής διαμέτρου 1 cm. Η διάταξη που διάταξης που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο περιέχει την πηγή είναι τοποθετημένη πίσω από ισχυρή θωράκιση, για λογούς ακτινοπροστασίας, ώστε ο ρυθμός δόσης στους φοιτητές που εκτελούν την άσκηση να είναι τελείως αμελητέος (μικρότερος από 10 ngy/h). Η αρχική ενεργότητα της πηγής είναι C 0 = 37 MBq στον χρόνο κατασκευής της t 0 =1/1/1972. Το Σχήμα 9 παρουσιάζει το διάγραμμα διάσπασης για το 137 CS. 4 ράβδους από Plexiglas (PMMA, Z eff = 6,25), Αλουμίνιο (Al, Z = 13), Σίδηρο (Fe, Z = 26) και Μπρούτζο (Z eff 29,5), οι οποίες τοποθετούνται σε ειδική υποδοχή που βρίσκεται στην διεύθυνση της εκπεμπόμενης δέσμης φωτονίων και απέχει περίπου 20 cm από την πηγή 137 Cs. Οι ράβδοι αυτές (κυλινδρικοί στόχοι) χρησιμοποιούνται ως υλικά εξασθένισης της δέσμης 137 Cs. Δύο φύλλα Αλουμινίου (Al) 12 x 12 cm 2, πάχους 0,8 cm το καθένα, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται ως υλικά εξασθένισης (βλ. ενότητα Β.V.). 1 ανιχνευτή σπινθηρισμών στερεάς μορφής NaI(Tl), κυλινδρικού σχήματος (διαμέτρου 5 cm και ύψους 5 cm), ο οποίος συνοδεύεται από κατάλληλο φωτοπολλαπλασιαστή (PhotoMultiPlier, PMT). Η ανιχνευτική διάταξη (σπινθηριστής + PMT) βρίσκεται εντός κυλινδρικής θωράκισης (μπορείτε να σκεφτείτε για ποιο λόγο?) η οποία είναι προσαρτημένη σε ειδική βάση περιστροφής, επιτρέποντας την τοποθέτηση του ανιχνευτή στην επιθυμητή γωνία ως προς την διεύθυνση των εκπεμπόμενων φωτονίων από την πηγή. 1 πολυκαναλικός αναλυτή ύψους παλμών (Multi Channel Analyzer, MCA) για την καταγραφή του φάσματος της ακτινοβολίας που προσπίπτει στον σπινθηριστή. Η απαραίτητη υψηλή τάση για τη λειτουργία του PMT, παρέχεται (και ρυθμίζεται) απευθείας από τον MCA χρησιμοποιώντας κατάλληλη έξοδο που διαθέτει. 1 υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει κατάλληλο λογισμικό για την εξεργασία δεδομένων φασματοσκοπίας που λαμβάνονται από τον MCA και είναι συνδεδεμένος με εκτυπωτή Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 9 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

49 Σχήμα 9 : Το διάγραμμα διάσπασης για το 137 Cs Το Σχήμα 10 παρουσιάζει μια απλουστευμένη σχηματική απεικόνιση της γεωμετρίας της πειραματικής διάταξης. Σχήμα 10 : Σχηματική αναπαράσταση της γεωμετρίας της πειραματικής διάταξης Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 10 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

50 V. Πειραματική διαδικασία Α. Βαθμονόμηση του MCA 1. Τοποθετήστε τον ανιχνευτή NaI σε γωνία 0 0 σε σχέση με την πηγή και λάβετε μετρήσεις του φάσματος του 137 Cs, χωρίς απορροφητή (κυλινδρικό στόχο), διάρκειας 300 sec. Στο φάσμα που θα λάβετε αναγνωρίστε τα κανάλια του MCA που αντιστοιχούν στην φωτοκορυφή του 137 Cs (ενέργειας 662 kev) και στην χαρακτηριστική ακτινοβολία Χ του Βαρίου ( 137 Βα, ενέργειας 32 kev). 2. Σχεδιάστε την ενέργεια ως προς τον αριθμό καναλιού του MCA από τα σημεία των δεδομένων. Θεωρώντας την απόκριση του ανιχνευτή γραμμική στο εύρος ενεργειών (32 662) kev, βαθμονομήστε τον άξονα καναλιών του MCA υπό όρους ενέργειας, χρησιμοποιώντας γραμμική προσαρμογή στα δεδομένα του γραφήματος σας. Σημείωση : Στο φάσμα που θα λάβετε στην οθόνη του MCA θα παρατηρήσετε την ύπαρξη μιας ακόμα αιχμής, πριν από αυτήν που αντιστοιχεί στη χαρακτηριστική ακτινοβολία Χ του 137 Ba. Χρησιμοποιείστε τα αποτελέσματα βαθμονόμησης του MCA και βρείτε την ενέργεια στην οποία αντιστοιχεί η αιχμή αυτή. Που αποδίδετε την ύπαρξή της; 3. Σημειώστε τον αριθμό κρούσεων που αντιστοιχούν στο μέγιστο της φωτοκορυφής του 137 Cs. Β. Μετρήσεις του μαζικού συντελεστή εξασθένισης λόγω σκέδασης Compton Υποθέτοντας σκέδαση από ελεύθερο ηλεκτρόνιο (υπόθεση Klein-Nishina) ο μαζικός συντελεστής εξασθένισης λόγω σκέδασης Compton, για δεδομένο υλικό, μπορεί να υπολογιστεί συναρτήσει της συνολικής (ολοκληρωμένης) ενεργού διατομής ανά ηλεκτρόνιο σύμφωνα με τη σχέση Σ10. Ένα σχετικά απλό πείραμα για την πειραματική επαλήθευση της θεωρητικής τιμής του μαζικού συντελεστή εξασθένισης, μ ΚΝ /ρ, είναι το ακόλουθο : 1. Επαναλάβετε την μέτρηση που πραγματοποιήσατε για την βαθμονόμηση του MCA, παρεμβάλλοντας, αυτή τη φορά, δύο φύλλα Αλουμινίου (Z = 13, A = 27) συνολικού πάχους 1,6 cm μεταξύ της πηγής και του ανιχνευτή σπινθηρισμών. Τοποθετήστε τα φύλλα αλουμινίου σε στοίχιση (το ένα πίσω από το άλλο) και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται εξολοκλήρου η οπή της κυλινδρικής κατασκευής που περιβάλλει την πηγή 137 Cs. 2. Σημειώστε τον (εξασθενισμένο) αριθμό κρούσεων που αντιστοιχούν στο μέγιστο της φωτοκορυφής του 137 Cs. Για γεωμετρία «λεπτής» δέσμης φωτονίων, η ένταση της δέσμης που εξέρχεται από απορροφητή πάχους x δίνεται από το γνωστό εκθετικό νόμο, όπου Ι 0 Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 11 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

51 η αρχική ένταση της δέσμης και μ ο γραμμικός συντελεστής εξασθένισης για την ενέργεια της δέσμης και το υλικό του απορροφητή. 3. Υποθέτοντας γεωμετρία «λεπτής» δέσμης, υπολογίστε τον συνολικό γραμμικό συντελεστή εξασθένισης, μ, για την δέσμη 137 Cs του πειράματος μας και υλικό εξασθένισης το αλουμίνιο, χρησιμοποιώντας της μετρήσεις στη φωτοκορυφή του φάσματος του 137 Cs που λάβατε με και χωρίς το φύλο Αλουμινίου. Γνωρίζοντας την πυκνότητα του Αλουμινίου (ρ = 2,699 gr/cm 3 ) εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε τον αντίστοιχο μαζικό συντελεστή εξασθένισης, μ/ρ. Στον Πίνακα Π1, ο οποίος δίνεται σε Παράρτημα στο τέλος της άσκησης, παρουσιάζονται τιμές του συνολικού γραμμικού συντελεστή εξασθένισης για το Αλουμίνιο και διάφορες ενέργειες. Στον ίδιο πίνακα, για κάθε ενέργεια παρουσιάζονται και οι επιμέρους γραμμικοί συντελεστές εξασθένισης για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και τη σκέδαση Compton. 4. Παρατηρείστε (από τον Πίνακα Π1) ότι για την ενέργεια του 137 Cs (662 kev), ο συνολικός γραμμικός εξασθένισης είναι πρακτικά ίσος με τον συντελεστή εξασθένισης λόγω σκέδασης Compton (η συνεισφορά του φωτοηλεκτρικού αλλά και των άλλων φαινομένων είναι αμελητέα). Επομένως, ο συνολικός γραμμικός συντελεστής που υπολογίσατε βασιζόμενοι στις μετρήσεις με και χωρίς απορροφητή αλουμινίου που περιγράφηκαν είναι σε πολύ καλή προσέγγιση ίσος με τον μαζικό συντελεστή εξασθένισης λόγω σκέδασης Compton : 5. Από τις σχέσεις Σ8 και Σ10 υπολογίστε, τον μαζικό συντελεστή εξασθένισης λόγω σκέδασης Compton που προβλέπεται από την θεωρία Klein-Nishina. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο Σχήμα 6, δείτε ότι για το αλουμίνιο (υλικό με ενδιάμεσο Ζ σε σχέση με το νερό και το μολύβι που παρουσιάζονται) και για ενέργεια ίση με 662 kev, ισχύει : (η διόρθωση για δέσμιο ηλεκτρόνιο είναι αμελητέα). 6. Συγκρίνετε την πειραματική τιμή που βρήκατε για το μ incoh /ρ σε σχέση με αυτήν που προκύπτει από τις εξισώσεις ΚΝ και σχολιάστε τυχόν αποκλίσεις (σκεφτείτε τις παραδοχές που κάνατε στους πειραματικούς υπολογισμούς σας). Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 12 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

52 Γ. Μελέτη των εξισώσεων σκέδασης Compton (μετρήσεις της E sc συναρτήσει της γωνίας σκέδασης θ). Η σχέση Σ4 που δίνει την ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου, Ε sc, συναρτήσει της αρχικής του ενέργειας, E, και της γωνίας σκέδασης, θ, υποθέτοντας σκέδαση από ελεύθερο ηλεκτρόνιο, μπορεί να γραφεί και ως εξής : (Σ12) όπου : Η εξίσωση αυτή είναι της μορφής y = k x + c,, k = = 1,957 MeV -1, x = και c = (για την ενέργεια των φωτονίων από πηγή 137 Cs, c = 1,51 MeV -1 ) Θεωρητικά, επομένως, το διάγραμμα του 1/Ε sc συναρτήσει του (1-cosθ) είναι ευθεία γραμμή. Με μια σειρά απλών μετρήσεων, αυτή η θεωρητικά αναμενόμενη συμπεριφορά μπορεί να επιβεβαιωθεί πειραματικά : 1. Τοποθετήστε τον ανιχνευτή NaI υπό γωνία 30 ο σε σχέση με την πηγή. Τοποθετήστε την ράβδο από Plexiglas (PMMA) στην ειδική υποδοχή και πάρτε μετρήσεις του φάσματος σκέδασης (Μ sc ). Μεταφέρετε και αποθηκεύστε τις μετρήσεις σας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το εγκατεστημένο λογισμικό επικοινωνίας με τον MCA. Ο χρόνος λήψης των μετρήσεών πρέπει να είναι τόσος ώστε να διακρίνεται ευκρινώς στην οθόνη του MCA η φωτοκορυφή που αντιστοιχεί στην ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου για γωνία σκέδασης 30 ο. 2. Επαναλάβετε τις μετρήσεις για γωνία σκέδασης 30 ο αφαιρώντας την ράβδο από Plexiglas (μετρήσεις υποβάθρου, οι οποίες θα αναφέρονται στα επόμενα ως M bg ) και προσέχοντας ώστε ο χρόνος μέτρησης να είναι ο ίδιος με αυτόν που επιλέξατε για τις μετρήσεις παρουσία της ράβδου από Plexiglas. Μεταφέρετε και αποθηκεύστε τις μετρήσεις M bg στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 3. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό (Root), που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή, λάβετε το «καθαρό» φάσμα σκέδασης (Μ net ) που προκύπτει Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 13 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

53 αφαιρώντας τις μετρήσεις υποβάθρου, Μ bg, από τις αντίστοιχες μετρήσεις παρουσία του σκεδαστή, Μ sc (M net = M sc - M bg ). Στο προκύπτον φάσμα, προσαρμόστε μία γκαουσιανή καμπύλη στην φωτοκορυφή που αντιστοιχεί στην ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου και καταγράψτε : την μετρούμενη E sc από το κανάλι που αντιστοιχεί στη μέση τιμή της γκαουσιανής καμπύλης το ολοκλήρωμα των μετρήσεων Μ net που βρίσκονται κάτω από την καμπύλη (ΣΜ net ) 4. Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 για τις υπόλοιπες γωνίες σκέδασης που φαίνονται στον Πίνακα 1. ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Γωνία σκέδασης θ ( ο ) (1-cosθ) Ε sc θεωρία (MeV) E sc μέτρηση (MeV) 15 2, , , , , , , Σχεδιάστε την θεωρητική καμπύλη 1/Ε sc = f([1-cosθ]), όπως περιγράφεται από την Σ12, για τις γωνίες σκέδασης που φαίνονται στον Πίνακα Πάνω στη θεωρητική καμπύλη, σχεδιάστε τα μετρημένα σημεία 1/Ε sc με τα αντίστοιχα σφάλματα. Στα πειραματικά δεδομένα προσαρμόστε μια ευθεία γραμμή. Υπολογίστε την μάζα ηρεμίας του ηλεκτρονίου από την κλίση της ευθείας. Εντυπωσιακό; Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 14 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

54 Σχήμα 11 : Τιμές της διαφορικής ενεργού διατομής για σκέδαση Compton συναρτήσει της γωνίας σκέδασης θ, υιοθετώντας την υπόθεση Klein-Nishina (σκέδαση από ελεύθερο ηλεκτρόνιο). Οι τιμές ενεργού διαφορικής διατομής έχουν κανονικοποιηθεί στην αντίστοιχη τιμή για γωνία σκέδασης 45 ο. Δ. Μελέτη της διαφορικού ενεργού διατομής για σκέδαση Compton Στο Σχήμα 11 παρουσιάζεται η εξάρτηση της διαφορικής ενεργού διατομής για σκέδαση Compton από την γωνία σκέδασης θ, όπως περιγράφεται από την αντίστοιχη εξίσωση των Klein-Nishina (Σ6). Οι τιμές διαφορικής ενεργού διατομής έχουν κανονικοποιηθεί στην αντίστοιχη τιμή για γωνία σκέδασης 45 ο (βλ. αντίστοιχες τιμές στον Πίνακα 1). Με βάση τα δεδομένα που έχετε ήδη συλλέξει μπορείτε να κατασκευάσετε την αντίστοιχη πειραματική καμπύλη. Πιο συγκεκριμένα, κανονικοποιώντας τις μετρήσεις στην αντίστοιχη μέτρηση για γωνία σκέδασης 45 ο, θα έχετε μια πρώτη εκτίμηση του λόγου (Θυμηθείτε ότι οι μετρήσεις σας αφορούν σε πραγματικές συνθήκες σκέδασης Compton, και όχι στην προσέγγιση σκέδασης από ελεύθερο ηλεκτρόνιο). Προκειμένου να αποκτήσετε πιο ακριβή αποτελέσματα, θα Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 15 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

55 πρέπει η μέτρηση για κάθε γωνία σκέδασης (άρα και ενέργεια του σκεδαζόμενου φωτονίου) να διορθωθεί προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διαφορετική εσωτερική απόδοση του ανιχνευτή ΝαΙ για διαφορετικές ενέργειες φωτονίων. Δηλαδή :, όπου ε θ είναι η εσωτερική απόδοση του ανιχνευτή για την ενέργεια φωτονίων που αντιστοιχεί σε γωνία σκέδασης θ. Δεδομένης της γεωμετρίας της πειρατικής διάταξης που χρησιμοποιείται, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα σκεδαζόμενα φωτόνια που προσπίπτουν στον ανιχνευτή NaI είναι, σε καλή προσέγγιση, διαμορφωμένα σε γεωμετρία παράλληλης δέσμης. Σε αυτήν την περίπτωση, η εσωτερική απόδοση του ανιχνευτή για δεδομένη ενέργεια (άρα και γωνιά σκέδασης) δίνεται από την πιθανότητα που έχει ένα φωτόνιο να αλληλεπιδράσει μέσα στον ανιχνευτή :, όπου: L είναι το πάχος του ανιχνευτή (στην περίπτωση μας είναι L = 5 cm) μ είναι ο (συνολικός) γραμμικός συντελεστής εξασθένισης για το υλικό του ανιχνευτή (NaI) και τη δεδομένη ενέργεια. 1. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα για τον γραμμικό συντελεστή εξασθένισης του NaI που δίνονται στον Πίνακα Π2, στο Παράρτημα της άσκησης, υπολογίστε την εσωτερική απόδοση του ανιχνευτή για τις γωνίες του Πίνακα 1. Κατόπιν υπολογίστε τις τιμές του λόγου 2. Σχεδιάστε την πειραματική καμπύλη. Σχολιάστε και αιτιολογήστε την συμφωνία ή ασυμφωνία της καμπύλης αυτής σε σύγκριση με την αντίστοιχη θεωρητική που παρουσιάζεται στο Σχήμα 11 (μπορείτε να την ανακατασκευάσετε χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον Πίνακα 1). Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 16 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

56 Ε. Μελέτη της εξάρτησης της ενεργού διατομής για σκέδαση Compton από τον ατομικό αριθμό Z του υλικού σκέδασης 1. Για μία γωνία σκέδασης, θ ο, επαναλάβετε τις μετρήσεις που περιγράφονται στα βήματα 1-3 της ενότητας Γ, χρησιμοποιώντας ως σκεδαστή την ράβδο Αλουμινίου. Υπολογίστε το διορθώνοντας για την απόδοση του ανιχνευτή. 2. Υπολογίστε τον λόγο : 3. Επαναλάβετε τα βήματα 1-2 για τους άλλους δύο σκεδαστές (ράβδοι σιδήρου και μπρούτζου) 4. Σχεδιάστε τον λόγο συναρτήσει του ατομικού αριθμού Ζ κάθε υλικού. Σχολιάστε την εξάρτηση που παρατηρείτε με βάση τις θεωρητικές προβλέψεις. Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 17 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

57 Βιβλιογραφία [1] Φυλλάδιο εργαστηριακών ασκήσεων Πυρηνικής Φυσικής (2009), ασκήσεις 2 (Μελέτη των Χαρακτηριστικών ενός Ανιχνευτή Σπινθηρισμών) και 3 (Φασματοσκοπία γ). [2] D. Baltas, L. Sakelliou, N. Zamboglou, The Physics of Modern Brachytherapy for Oncology, Taylor and Francis Group, LLC, [3] Klein, O. and Nishina, Y. U ber die Streuung von Strahlung durch freie Elektronen nach der neuen relativistischen Quantendynamik von Dirac, Z. Phy., 52, 853, 1929 [4] Hubbell, J.H. Review of photon cross interaction section data in the medical and biological context, Phys. Med. Biol., 44, R1, [5] M.J. Berger, J.H. Hubbell, S.M. Seltzer, J. Chang, J.S. Coursey, R. Sukumar and D. S. Zucker, XCOM: Photon Cross Sections Database (διαθέσιμο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, MD [6] Hubbell, J.H. and Seltzer, S.M., Tables of x-ray mass attenuation coefficients and mass energy-absorption coefficients (v.1.03, διαθέσιμο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, MD [7] Hubbell, J.H., Veigele, Wm.J., Briggs, E.A., Brown, R.T., Cromer, D.T., and Howerton, R.J., Atomic form factors, incoherent scattering functions, and photon scattering cross-sections, J. Phys. Chem. Ref. Data, 4, 471, Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 18 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

58 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στο Παράρτημα, δίνονται πίνακες του ολικού γραμμικού συντελεστή εξασθένισης για το Al και το NaI και ενέργειες από 1 kev έως 1 MeV. Σε κάθε περίπτωση οι επιμέρους γραμμικοί συντελεστές εξασθένισης για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και τη σκέδαση Compton παρουσιάζονται για κάθε ενέργεια επίσης. Πίνακας Π1 : Al (ρ = g/cm 3 ) Ενέργεια φωτονίου μ Compton μ Φωτοηλεκτρικό μ εξασθένισης (ολικός) (Mev) (cm -1 ) (cm -1 ) (cm -1 ) 1.000E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E-02 Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 19 από 20 (Μ. Βασιλείου, Δ. Φασουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

59 Πίνακας Π2 : NaI (ρ=3.67 g/cm 3 ) Ενέργεια φωτονίου μ Compton μ Φωτοηλεκτρικό μ εξασθένισης (ολικός) (Mev) (cm -1 ) (cm -1 ) (cm -1 ) 1.000E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E-01 Μελέτη της σκέδασης Compton Σελίδα 20 από 20 (M. Βασιλείου, Δ. ΦΑσουλιώτης, Α. Μουτσάτσος, Οκτ. 2010)

60 ΑΣΚΗΣΗ 4: ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εισαγωγικά Όλο το γνωστό σύμπαν απαρτίζεται από στοιχεία, τα οποία με τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες διαμορφώνουν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Όλα τα χημικά στοιχεία που συναντούμε στο φυσικό μας κόσμο διαθέτουν ισότοπα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ραδιενεργά, δηλ. εμφανίζουν την ιδιότητα εκπομπής διαφόρων ειδών ακτινοβολίας. Αυτά τα ασταθή ισότοπα ονομάζονται ραδιοϊσότοπα και η παρουσία τους στο περιβάλλον είναι σημαντική για τους εξής λόγους: Σχήμα 1. Πηγές ραδιενέργειας Προστασία του περιβάλλοντος. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι εν δυνάμει επικίνδυνη για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο περιβάλλον πρέπει να παρακολουθούνται, ενώ οι επιπτώσεις της πρέπει να αναλύονται και να αξιολογούνται. Ανίχνευση ιχνοστοιχείων. Καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να είναι πολύ χαμηλά, τα ραδιοϊσότοπα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ως ιχνηθέτες στο περιβάλλον. π.χ. στην παρακολούθηση της κινητικότητας και μεταφοράς ουσιών σε υδάτινα οικοσυστήματα, γεωλογικά ορυκτά κοκ. Χρονολόγηση. Η ευρεία κλίμακα χρόνων ζωής των διαφόρων ραδιοϊσοτόπων που απαντώνται στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ραδιοχρονολόγηση με ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα π.χ. ραδιοχρονολόγηση με 14 C. Τρόποι διάσπασης Τα ραδιοϊσότοπα του φυσικού περιβάλλοντος είναι άτομα που διαθέτουν ασταθείς πυρήνες, οι οποίοι μετασχηματίζονται σε άλλο είδος πυρήνων μέσω εκπομπής ιονίζουσας ακτινοβολίας τύπου α, β ή γ. Τα ραδιοϊσότοπα συμβολίζονται με το χημικό σύμβολο του στοιχείου, το οποίο στα αριστερά φέρει ως εκθέτη το μαζικό αριθμό (π.χ. 137 Cs). Χαρακτηριστικό μέγεθος των ραδιοϊσοτόπων είναι ο χρόνος ημιζωής, ο οποίος συμβολίζεται με t 1/2 και είναι σημαντικός γιατί χαρακτηρίζει την εξέλιξη της συγκέντρωσης του ραδιοϊσοτόπου μέσω του εκθετικού νόμου διάσπασης: A(t) A 0 e t ln2 / t 1/2 ή A(t) A 0 e t όπου λ η σταθερά διάσπασης και Α είναι η ενεργότητα μετρημένη στο SI σε Bq (Becquerel), η οποία είναι ίση με 1 διάσπαση ανά sec. Συχνά χρησιμοποιείται και η μονάδα Ci (Curie), με 1 Ci = 3.7 x Bq. Το διάγραμμα διάσπασης περιέχει τις κυριότερες πληροφορίες μιας διάσπασης. Για παράδειγμα, το Σχ.2 αναπαριστά τον απλό μετασχηματισμό του ασταθούς 137 Cs σε 137 Ba μέσω εκπομπής ακτινοβολίας β και γ. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 1 από 14

61 Σχήμα 2. Διάγραμμα διάσπασης 137 Cs Στην περίπτωση που ο θυγατρικός πυρήνας είναι και αυτός ασταθής τότε δημιουργείται μια αλυσίδα διάσπασης, ένα φαινόμενο που είναι σημαντικό για την κατανόηση των υπαρκτών ποσοτήτων όλων των στοιχείων του Σύμπαντος, αλλά και για τη συνολική μελέτη της ραδιενέργειας περιβάλλοντος. Προέλευση των ραδιοϊσοτόπων Τα ραδιοϊσότοπα που υπάρχουν στο φυσικό μας περιβάλλον είναι φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης. Η κύρια πηγή φυσικής προέλευσης είναι η πρωτογενής πυρηνοσύνθεση κατά τη Μεγάλη Έκρηξη και η εξέλιξή της λόγω της ύπαρξης ραδιοϊσοτόπων με χρόνους ημιζωής που φτάνουν την τάξη των δισεκατομμυρίων ετών: 40 K, 232 Th, 235 U και 238 U. Με εξαίρεση το 40 Κ, τα υπόλοιπα δημιουργούν μακρές αλυσίδες διάσπασης, όπως αυτή του 238 U που εμφανίζεται στο Σχ. 3 Σχήμα 3. Αλυσίδα διάσπασης του 238 U Άλλα ραδιοϊσότοπα, όπως τα ελαφρύτερα τρίτιο ( 3 H) και 14 C δημιουργούνται στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας. Από την άλλη πλευρά, κύριες πηγές της ανθρωπογενούς ακτινοβολίας που εντοπίζεται στο περιβάλλον είναι οι δοκιμές και η χρήση πυρηνικών όπλων, ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (π.χ. το πρόσφατο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας) και τα παραπροϊόντα από τη χρήση ραδιοφαρμάκων στην Πυρηνική Ιατρική. Το βασικότερο εργαλείο στην ανίχνευση, καταγραφή και μέτρηση των επιπέδων φυσικής ραδεινέργειας στο περιβάλλον είναι η μέτρηση της ακτινοβολίας γ. Ο κυριότερος λόγος είναι η σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια της ακτινοβολίας γ σε σχέση με τις α Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 2 από 14

62 και β, η οποία την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για εφαρμογές στην κλίμακα των αποστάσεων που υπάρχουν στο Περιβάλλον, τη Γεωλογία κοκ. ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της άσκησης Η παρούσα άσκηση σκοπεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις μετρήσεις ραδιενέργειας του περιβάλλοντος και τη μελέτη της ακτινοβολίας, η οποία εμφανίζεται σε αυτό. Οι φοιτητές θα μετρήσουν τη φυσική ραδιενέργεια σε διάφορα δείγματα, γεωλογικής ή/και εδαφικής προέλευσης, ώστε να ταυτοποιηθούν τα ραδιοϊσότοπα που εμφανίζονται στα δείγματα αυτά και να καταγραφούν τα επίπεδά τους. Ακολούθως θα γίνει συσχέτιση με φυσικές ή ανθρωπογενείς πηγές. Επιπρόσθετα, θα γίνει δοσιμέτρηση διαφόρων χώρων εργασίας εντός του Τμήματος Φυσικής με σκοπό την καταγραφή των αντίστοιχων επιπέδων ακτινοβολίας. Για όλα τα παραπάνω, η τεχνική που θα εφαρμοστεί είναι η μέτρηση ακτινοβολίας γ με φορητό σύστημα σπινθηριστή και η ακόλουθη επεξεργασία φασμάτων σε Η/Υ. Διαδικασία της άσκησης Η χρήση του ανιχνευτικού συστήματος Inspector 1000 πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του κρυστάλου NaI σε χτυπήματα και περιβαλλοντικές συνθήκες (υγρασία κοκ). Για τη σωστότερη χρήση του συστήματος συστήνονται τα εξής: Για τις μετρήσεις με γεωλογικά ή εδαφικά δείγματα θα πρέπει η εμπρόσθια επιφάνεια του ανιχνευτή να τοποθετείται έτσι, ώστε να «κοιτάει» προς τα δείγματα. Αντίθετα για τις μετρήσεις στον αέρα. Στα φάσματα που θα συλλεχθούν αναμένεται να εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές κορυφές των ραδιοϊσοτόπων που υπάρχουν στα δείγματα και αποτελούν τη φυσική ραδιενέργεια που πρέπει να μελετηθεί. Λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του ανιχνευτή (διακριτική ικανότητα, ευαισθησία κλπ) κάποιες από τις κορυφές δε θα είναι ευδιάκριτες λόγω αμοιβαίας επικάλυψης με γειτονικές τους. Πειραματική Διαδικασία Για την εκτέλεση του πειράματος είναι απαραίτητη η κατανόηση της λειτουργίας του Inspector Οι βασικές λειτουργίες περιγράφονται στο Παράρτημα της Άσκησης. Πείραμα Νο1: Εξοικείωση με τον ανιχνευτή και βαθμονόμηση 1. Πριν την έναρξη των μετρήσεων, εξοικειωθείτε με το φορητό ανιχνευτικό σύστημα και τις κύριες λειτουργίες του. Κατανοήστε τις λειτουργίες των πλήκτρων ελέγχου, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τα στοιχεία που εμφανίζονται στην οθόνη καταγραφής κοκ. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 3 από 14

63 2. Αφού είστε έτοιμοι για τις μετρήσεις, ζητήστε από τους επιβλέποντες τις πηγές βαθμονόμησης. 3. Ρυθμίστε τη διάρκεια συλλογής του φάσματος της πηγής σε 300 sec με την επιλογή: SPEC > MCA > PRESET TIME > PRESET VALUES > 300 sec 4. Τοποθετήστε τις πηγές βαθμονόμησης σε κοντινή απόσταση (~10-15 cm) από το εμπρόσθιο μέρος του βραχίονα που φέρει τον κρύσταλλο. 5. Καταγράψτε και αποθηκεύστε το σχετικό φάσμα. 6. Καταγράψτε τα στοιχεία της μέτρησης (είδος πηγής, ενεργότητα κοκ) 7. Βρείτε τη βαθμονόμηση του ανιχνευτή με τη βοήθεια του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης πηγών του Inspector Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύσατε τη βαθμονόμηση προς περαιτέρω χρήση στις επόμενες μετρήσεις (δείτε σχετικές εντολές στο Παράρτημα) Πείραμα Νο2: Καταγραφή επιπέδων δόσης σε εργασιακούς και εργαστηριακούς χώρους. 1. Ο επιβλέπων θα σας υποδείξει τους χώρους για τους οποίους θα καταγράψετε τα επίπεδα δόσης. 2. Μεταβείτε στους χώρους που θα επιλεγούν και επιλέξτε την οθόνη καταγραφής δόσης (βλ. Παράρτημα) 3. Παρατηρήστε τη δόση που καταγράφεται κατευθύνοντας τον ανιχνευτή προς διάφορες κατευθύνσεις. Αν η δόση εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις προσπαθήστε να εντοπίσετε την περιοχή με τη μεγαλύτερη ένδειξη. Καταγράψτε την ένδειξη στο προσωπικό σας τετράδιο εργαστηρίου. 4. Στο σημείο με τη μέγιστη ένδειξη και για χρόνο ίσο με 300 sec λάβετε φάσμα και αποθηκεύστε το προς μετέπειτα επεξεργασία. 5. Επαναλάβετε την προηγούμενη διαδικασία για όλους τους χώρους που σας έχουν υποδειχθεί. 6. Με το πέρας των μετρήσεων επιστρέψτε στο εργαστήριο για τη συνέχεια των μετρήσεων. Πείραμα Νο3: Λήψεις φασμάτων σε γεωλογικά δείγματα 1. Στον εργαστηριακό σας πάγκο θα υπάρχουν δείγματα ορυκτών, τα οποία περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα. Χρησιμοποιήστε τον Inspector 1000 για τη λήψη φασμάτων από τα γεωλογικά δείγματα. 2. Η λήψη θα γίνει για προκαθορισμένο χρόνο 300 sec 3. Για την παρακολούθηση συλλογής του φάσματος πατήστε [SPEC] και περιμένετε για 300 sec, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 4. Αποθηκεύστε το φάσμα: SEPC > FILE > SAVE 5. Καταγράψτε στο τετράδιο εργαστηρίου το όνομα του φάσματος, ώστε να γνωρίζετε σε ποιο δείγμα και μέτρηση αντιστοιχεί. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 4 από 14

64 Επεξεργασία μετρήσεων των πειραμάτων 2 & 3 1. Συνδέστε τον ανιχνευτή με τον Η/Υ που βρίσκεται στον εργαστηριακό σας πάγκο μέσω του παρεχόμενου καλωδίου USB. 2. Μεταφέρετε τα φάσματα που λάβατε στα πειράματα 2 & 3 (δείτε οδηγίες στο Παράρτημα) 3. Με το πρόγραμμα GENIE θα προχωρήσετε σε ταυτοποίηση, χαρακτηρισμό και μέτρηση των φωτοκορυφών όλων των ραδιοϊσοτόπων που εμφανίζονται στα φάσματα που συλλέξατε 4. Να σχολιασθούν αναλυτικά τα συμπεράσματά σας ως προς τα ραδιοϊσότοπα που εμφανίστηκαν, τα επίπεδα ακτινοβολίας και την προέλευσή τους. Παρατηρείτε διαφορά ανάμεσα στη μορφή των φασμάτων που λάβατε στα βήματα 2 & 3; Εξηγείστε. Πείραμα Νο4: Λήψη μετρήσεων μακράς διάρκειας στο χώμα. 1. Το συγκεκριμένο πείραμα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την επεξεργασία των φασμάτων που περιγράφηκε πρωτύτερα. 2. Για την πραγματοποίηση του πειράματος, συλλέξτε ποσότητα χώματος από εξωτερικό χώρο. Φροντίστε να έχει όσο το δυνατό λιγότερη οργανική ύλη (φυτά, ρίζες κοκ). Βρείτε την καθαρή του μάζα με ζύγιση και καταγράψτε την. 3. Αφού τεθεί σε λειτουργία ο ανιχνευτής, καθορίστε το χρόνο λήψης μετρήσεων σε 3600 sec από την επιλογή: SPEC > MCA > PRESET TIME > PRESET VALUES > 3600 sec 4. Για την παρακολούθηση συλλογής του φάσματος πατήστε SPEC και περιμένετε 3600 sec, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ανιχνευτής θα πρέπει να κοιτάει προς το δείγμα χώματος 5. Μετά το τέλος λήψης του φάσματος, αποθηκεύστε το: SPEC > FILE > SAVE 6. Από το αρχικό μενού, η επιλογή NID μπορεί να κάνει μια αρχική αναγνώριση των ραδιοϊσοτόπων που μετρήθηκαν. 5. Καταγράψτε τη διαδικασία που ακολουθήσατε και το όνομα του φάσματος και τα στοιχεία της μέτρησης (ημερομηνία, ώρα, διάρκεια κοκ) στο προσωπικό σας τετράδιο εργαστηρίου. 6. Μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης, μεταφέρετε το φάσμα που λάβατε στον Η/Υ και ακολουθήστε ανάλογη διαδικασία με πριν για τις φωτοκορυφές που εμφανίζονται. 7. Σχολιάστε αναλυτικά τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα σας. Βιβλιογραφία [1] National Nuclear Data Center, NuDat2 database: [2] Idaho State University, USA [3] International Atomic Energy Agency [4] Univ. of Bremen, Germany Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 5 από 14

65 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γενική Περιγραφή του φορητού ανιχνευτή Inspector 1000 Το φορητό ανιχνευτικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί στην παρούσα άσκηση «Μελέτη ραδιενέργειας περιβάλλοντος» στηρίζεται στον κρυσταλλικό σπινθηριστή NaI(Tl). Οι ανόργανοι κρύσταλλοι ιωδιούχου νατρίου (NaI) παρατηρήθηκε ότι με την προσθήκη μικρής ποσότητας Tl στο κρυσταλλικό τους πλέγμα αποκτούν την ιδιότητα να παράγουν ισχυρούς παλμούς φωτός όταν προσπίπτει σε αυτούς ιονίζουσα ακτινοβολία γ. Η ιδιότητα αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικό εργαλείο για την ανίχνευση ακτινοβολίας γ από διάφορα ισότοπα ήδη από τη δεκαετία του Οι σπινθηριστές NaI παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη ανιχνευτών που χρησιμοποιούνται στη φασματοσκοπία ακτίνων γ είναι η μεγάλη τους απόδοση και συνεπώς μπορούν να συλλέξουν γρηγορότερα την πληροφορία. Οι σπινθηρισμοί δεν απορροφούνται από τον ίδιο τον κρύσταλλο, η απώλεια φωτεινών παλμών είναι συνήθως πολύ μικρή, ενώ η συσχέτιση μεταξύ παραγόμενων ηλεκτρονίων και φωτεινών παλμών είναι σχεδόν γραμμική. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς την απαίτηση ψύξης, όπως π.χ. απαιτούν οι ανιχνευτές Ge. Το τελευταίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατασκευή κινητών ανιχνευτικών μονάδων που βασίζονται σε σπινθηριστές NaI, όπως είναι το σύστημα Inspector Από την άλλη πλευρά, οι σπινθηριστές NaI εμφανίζουν μάλλον μέτρια διακριτική ικανότητα ως προς την ενέργεια, αλλά και ο χρόνος απόσβεσης των παλμών είναι σχετικά μεγάλος (~230 ns), κάτι που τους κάνει να υπολείπονται σε μετρήσεις όπου εμφανίζονται μεγάλοι ρυθμοί ακτινοβόλησης και σε εφαρμογές χρονισμού. Μειονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος κρυστάλλου έχει υγροσκοπικό χαρακτήρα, επομένως πρέπει να περικλείεται σε περίβλημα (συνήθως λεπτό φύλλο αλουμινίου), το οποίο δεν αφήνει την υγρασία της ατμόσφαιρας να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του κρυστάλλου. Με το Inspector 1000, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ακτινοβολία, να την καταγράψουμε και να την μετρήσουμε. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να βαθμονομήσουμε την ενεργειακή κλίμακα, να ταυτοποιήσουμε τα ισότοπα που εμφανίζονται στα φάσματα μέσω των ενσωματωμένων βιβλιοθηκών και να προχωρήσουμε σε ποσοτική επεξεργασία μέσω της συνδεσιμότητας της μονάδας με Η/Υ. Στις παρακάτω παραγράφους θα περιγραφούν οι δυνατότητες του Inspector 1000 μέσω της περιγραφής των ενσωματωμένων μενού επιλογής. Λειτουργία του φορητού ανιχνευτή Inspector 1000 To Σχ.4 περιλαμβάνει μια απεικόνιση του φορητού ανιχνευτικού συστήματος Inspector 1100 της Canberra, μαζί με τις βασικές λειτουργίες του. Μερικά χαρακτηριστικά του είναι: 1. Ανιχνευτής NaI 3 3 ευαισθησίας cps/mrem/hr 3.5%, με εύρος ενεργειακής ανίχνευσης 25 kev - 3 MeV. 2. Ανιχνευτής αερίου Geiger-Muller, ενεργειακής ανίχνευσης 30 kev 1.4 MeV. 3. Αναλύτης ύψους πολλών καναλιών ( κανάλια). 4. Οκτώ προεγκατεστημένες βιβλιοθήκες αναγνώρισης ραδιενεργών νουκλιδίων. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 6 από 14

66 Σχήμα 4. Περιγραφή του φορητού ανιχνευτικού συστήματος Inspector 1000 Η ενεργοποίηση του Inspector 1000 γίνεται με απλή πίεση του πλήκτρου ON/OFF (βλ. Σχ.5) και διαρκεί περίπου 30 sec ώσπου να είναι έτοιμος ο ανιχνευτής για τη μέτρηση. Η απενεργοποίηση πραγματοποιείται με συνεχή πίεση του ίδιου πλήκτρου για περίπου 5 sec. Μετά την ενεργοποίησή του, ο Inspector 1000 διαθέτει τέσσερις (4) βασικές επιλογές λειτουργίας: 1. Οθόνη καταγραφής δόσης 2. Οθόνη εντοπισμού ραδιοϊσοτόπων 3. Οθόνη ταυτοποίησης ραδιοϊσοτόπων 4. Οθόνη ενεργειακού φάσματος α. Οθόνη δόσης Στην οθόνη αυτή απεικονίζεται σε αναλογική ή ψηφιακή μορφή ο ρυθμός δόσης η οποία εναποτίθεται στον ανιχνευτή. Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των μονάδων της δόσης καθώς και των επιπέδων προειδοποίησης και συναγερμού όταν ο ρυθμός ή η συνολική ποσότητα δόσης έχει ξεπεράσει τα όρια που ορίζονται από τον χρήστη. β. Οθόνη εντοπισμού ραδιοϊσοτόπων Στην οθόνη αυτή φαίνεται η χρονική εξέλιξη της καταγραφείσας δόση σε ψηφιακή μορφή. Κατά τη σάρωση χώρων όπου υπάρχει πηγή ακτινοβολίας αυξομειώνεται η δόση και μπορεί να εντοπιστεί η πηγή της. Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό άγνωστων ραδιενεργών πηγών σε κάποιο χώρο. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 7 από 14

67 γ. Οθόνη ταυτοποίησης ραδιοϊσοτόπων Στην οθόνη αυτή παρουσιάζονται σε πίνακα τα ραδιοϊσότοπα καθώς και η αντίστοιχη απορροφημένη δόση, τα οποία έχει αναγνωρίσει ο Inspector με βάση τη βιβλιοθήκη που έχει επιλεγεί. Σε περίπτωση αδυναμίας διαχωρισμού των ισοτόπων λόγω ορίου διακριτικής ικανότητας του ανιχνευτή, ενδέχεται τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης να μην είναι απολύτως ορθά. Για το λόγο αυτό, η οθόνη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ενδεικτικά. δ. Οθόνη ενεργειακού φάσματος Το ενεργειακό φάσμα που έχει ληφθεί (αριθμός καταγραφέντων γεγονότων σε συνάρτηση με την ενέργεια ή το ενεργειακό κανάλι) εμφανίζεται στη συγκεκριμένη επιλογή. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι κορυφές του φάσματος και με μπλε οι κορυφές που αναγνωρίζονται από τη βιβλιοθήκη ραδιοϊσοτόπων. Η αυτόματη ταυτοποίηση των φωτοκορυφών απαιτεί κάποιο χρόνο ώστε να συλλεχθεί η απαραίτητη στατιστική. Η πλοήγηση στις διάφορες οθόνες και στις υποεπιλογές γίνεται με χρήση των πλήκτρων επιλογής στο αριστερό μέρος του Inspector 1000, όπως περιγράφεται στο Σχ. 5. Αμέσως μετά την ενεργοποίηση, το σύστημα μας τοποθετεί στην οθόνη δόσης και μας δείχνει τη μετρούμενη δόση στον περιβάλλοντα χώρο σε msv/h (ή πολλαπλάσιά του). Για να επιλέξουμε διαφορετική λειτουργία πρέπει να πατηθεί το πλήκτρο ENTER ή το βέλος που δείχνει προς πάνω (UP). Σχήμα 5. Πλήκτρα επιλογών Inspector 1000 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ Ο ανιχνευτής inspector μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μιας πηγής που πιθανότατα χάθηκε στο εργαστήριο. Δηλαδή, μπορούμε να δούμε μέσω της οθόνης του ανιχνευτή σαρώνοντας ένα τμήμα του χώρου, σε ποιο σημείο καταγράφεται πιο έντονη η οπτική ένδειξη στο διάγραμμα που παίρνουμε από το LOCATOR του κυρίως menu στο οποίο μπαίνουμε πατώντας το δεξί βελάκι. Στο σημείο όπου βρίσκεται η πηγή θα παρατηρήσουμε πιο έντονες γραμμές στην οθόνη και εντονότερο ακουστικό σήμα. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Επιλογή φάσματος: Κλείσιμο φάσματος: SPEC > FILE > OPEN > [ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ] SPEC > FILE > CLOSE Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 8 από 14

68 Διαγραφή φάσματος: SPEC > FILE > DELETE Σημείωση: Για να ανοίξω κάποιο άλλο αποθηκευμένο φάσμα θα πρέπει να κλείσω το ήδη ανοιγμένο φάσμα και μετά να επιλέξω άλλο. ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ Η βαθμονόμηση μπορεί να επιλεγεί ως εξής: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > LOAD > [ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ] Αν δεν επιλεγεί βαθμονόμηση, ο ανιχνευτής θα χρησιμοποιήσει την πιο πρόσφατη βαθμονόμηση από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ο ανιχνευτής. ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΨΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Αν ο ανιχνευτής συλλέγει ήδη κάποιο φάσμα, η οθόνη δόσης (DOSE) είναι ενεργοποιημένη και δείχνει την εξέλιξη λήψης. Για να το σταματήσουμε, θα μπούμε στο κυρίως menu με το πάνω βέλος και θα ακολουθήσουμε: SPEC > ANALYZE > ABORT > ENTER > STOP ACQUIRE Η επιλογή [RESUME] θα συνεχίσει να καταγράφει στο φάσμα που βλέπουμε. Αφού σταματήσουμε τις προηγούμενες μετρήσεις, θα καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά δεδομένα για τη λήψη του φάσματος που θέλουμε να πάρουμε: SPEC > DISPLAY > SETTINGS Εδώ εμφανίζονται τα γενικά χαρακτηριστικά της γεωμετρίας, του χρόνος λήψης κοκ. Για το χρόνο: SPEC > MCA > PRESET TIME > PRESET VALUES > [ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΟΝΟΥ] Η εισαγωγή της επιθυμητής τιμής γίνεται με χρήση του ειδικού δείκτη (pointer) και πίεση του εικονιδίου πληκτρολογίου πάνω δεξιά στην οθόνη. Κατόπιν για να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης φάσματος πατάμε το κουμπί [ENTER]. Η παύση συλλογής δεδομένων γίνεται με πίεση του [ENTER] αφού βεβαιωθούμε ότι: SPEC > ANALYZE > ABORT που σημαίνει ότι δε γίνεται ανάλυση. Σε διαφορετική περίπτωση, η μέτρηση θα σταματήσει αυτόματα στον προεπιλεγμένο χρόνο π.χ. 300 sec. Στο φάσμα που θα εμφανιστεί στην οθόνη του ανιχνευτή, φαίνονται τα: Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 9 από 14

69 ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΛΜΟΙ ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΙΟ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ROI Η ανάλυση του φάσματος γίνεται αυτόματα από τον ανιχνευτή βάσει της βιβλιοθήκης η οποία είναι προεπιλεγμένη. Ο ανιχνευτής εμφανίζει το ROI (Region Of Interest) με χρωματισμό των φωτοκορυφών βάσει της υπάρχουσας βιβλιοθήκης. Με μπλε χρώμα σημειώνονται οι αναγνωρισμένες πηγές, ενώ με κόκκινο αυτές που δε βρίσκονται στη βιβλιοθήκη. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτόματα η ανάλυση θα ακολουθήσω: SPEC > ANALYZE > START Για κάθε επιλεγμένη περιοχή του ROI θα φαίνεται στο κάτω μέρος του φάσματος ένα πλαίσιο στο οποίο θα καταγράφονται: Left: ΤΟ ΔΕΞΙΟΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ROI Right: ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ROI Centroid: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Area: ΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΜΒΑΔΟΝ Integral: ΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Η εισαγωγή των στοιχείων γίνεται με τη χρήση της ειδικής γραφίδας (pointer) SPEC > SAMPLE INFO > [ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗ, ΕΙΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ κοκ] ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ POWER + HOME (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ) > LIBRARY > [ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ] > [ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΕΛΑΚΙ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΜΙΑ] > ENTER ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Ο τρόπος που εμφανίζεται το φάσμα γίνεται ως εξής: Για τους άξονες: Για τη μορφή του φάσματος: Για την κλίμακα (LOG/LINEAR): SPEC > DISPLAY > SETTINGS > BORDERS SPEC > DISPLAY > SETTINGS > PLOT TYPE SPEC > DISPLAY > SETTINGS > SCALE Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 10 από 14

70 Για εμφάνιση του πλέγματος: SPEC > DISPLAY > SETTINGS > GRIDLINES Αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλω να βγω έξω από το menu ή να μην αποδεχθώ καμία από τις επιλογές που μου δίνονται, θα πατήσω το κουμπί [HOME]. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Η αποθήκευση του φάσματος γίνεται ως εξής: SPEC > FILE > SAVE Το όνομα του φάσματος δίνεται αυτόματα, βάσει της ημερομηνίας που έγινε η μέτρηση, της ώρας κ.λ.π. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Η διαγραφή του φάσματος γίνεται ως εξής: SPEC > FILE > [ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟ ΦΑΣΜΑ] > DELETE ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΜΕ ΠΗΓΗ 137 Cs ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κατάλληλες βαθμονομήσεις πριν από την κάθε μέτρηση. Αυτές οι βαθμονομήσεις γίνονται με πηγή 137 Cs διότι έτσι είναι κατασκευασμένος και προγραμματισμένος ο ανιχνευτής. Μπορεί η βαθμονόμηση να γίνει βάσει της ακτινοβολίας που καταγράφει ο ανιχνευτής από τον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή από: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > AUTO RECALL Ή μπορεί να γίνει από πρότυπη πηγή 137 Cs μέσω της επιλογής: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > MANUAL RECALL Η επιλογή αυτή θα γίνει αφού πάρουμε φάσμα από πηγή 137 Cs. Θα δούμε τη φωτοκορυφή στο φάσμα και έπειτα με τα βελάκια που δείχνουν δεξιά και αριστερά θα μετακινήσουμε τον cursor στο σημείο της φωτοκορυφής, στην ενέργεια των 661 kev και θα πατήσουμε το [ENTER]. Έτσι ο ανιχνευτής θα αποθηκεύσει αυτή τη βαθμονόμηση και βάσει αυτής θα ανιχνεύει στοιχεία αν το επιλέξουμε από τα φάσματα που θα παίρνουμε στο μέλλον. Έπειτα μπορούμε να δούμε τη σχέση την οποία έβγαλε για τα κανάλια και τις ενέργειες από το: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > SHOW Η επαλήθευση της ορθότητας της βαθμονόμησης μπορεί να γίνει συλλέγοντας φάσματα και με το NID να δούμε αν πράγματι μας αναγνωρίζει τις πηγές. Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 11 από 14

71 Χρειάζεται προσοχή στον να μην υιοθετείται αυτή η βαθμονόμηση διότι ο ανιχνευτής θα κρατήσει μόνο αυτή και όχι τις ήδη αποθηκευμένες. ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Η βαθμονόμηση του ανιχνευτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με ήδη αποθηκευμένο φάσμα στο οποίο έχει γίνει η αναγνώριση των κορυφών ή με πηγές στο εργαστήριο και επιλογή της κατάλληλης βιβλιοθήκης που μπορεί να κάνει την αναγνώριση βάσεις αυτής. Θα πρέπει να επιλέξω αρχικά μια βιβλιοθήκη η οποία θα περιέχει τις πηγές που θα χρησιμοποιήσω για τη βαθμονόμηση. Θα ακολουθήσω: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > FULL > SELECT NUCLIDE LIBRARY > NEXT Θα επιλέξω με τον κατάλληλο δείκτη τα ραδιοϊσότοπα τα οποία χρησιμοποιώ στη βαθμονόμηση και θα πατήσω [ENTER]. Κάθε ραδιοϊσότοπο που επιλέγω θα εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα στην οθόνη. Πρέπει να επιλέξω 3 τουλάχιστον πηγές. Μετά την επιλογή βιβλιοθήκης θα ξεκινήσω τη λήψη του φάσματος (βλ. πιο πάνω). Μπορώ να σταματήσω τη διαδικασία λήψης φάσματος όταν ξεκινήσουν να εμφανίζονται οι κορυφές στο φάσμα ή να το αφήσω να σταματήσει στο χρόνο που είναι προγραμματισμένο. Ο Inspector 1000 θα κάνει αυτόματα την ανάλυση του φάσματος και βάσει των κορυφών που βλέπει θα ορίσει και τη βαθμονόμηση χρησιμοποιώντας την ήδη επιλεγμένη βιβλιοθήκη. Η βαθμονόμηση αυτή αποθηκεύεται με τις υπόλοιπες και με όνομα που της δίνεται από τον ανιχνευτή βάσει των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν. Με το τέλος της βαθμονόμησης θα εμφανιστεί στην οθόνη του inspector η ευθεία βαθμονόμησης και η αντίστοιχη εξίσωση. ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Η βαθμονόμηση μπορεί να γίνει και βάσει φάσματος το οποίο ήδη έχει συλλεχθεί και αποθηκευθεί. Σε αυτό το φάσμα η αναγνώριση των κορυφών έχει ήδη γίνει κατά την ανάλυση με την επιλεγμένη: SPEC > CALIBRATE > ENERGY > FULL > SELECT CERTIFICATE FILE > > NEXT > [ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ] Θα πρέπει να προσέξω στο φάσμα που με ενδιαφέρει να φαίνονται τουλάχιστον 3 πηγές και άνω για να μπορεί να γίνει η βαθμονόμηση. Με το τέλος της βαθμονόμησης θα εμφανιστεί στην οθόνη του inspector η ευθεία βαθμονόμησης και η αντίστοιχη εξίσωση. Μεταφορά και Επεξεργασία Φασμάτων Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 12 από 14

72 Τα φάσματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων πρέπει να μεταφερθούν στον υπολογιστή προς περαιτέρω επεξεργασία. Η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα βήματα, τα οποία περιγράφονται αναλυτικότερα ακολούθως. ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Βεβαιωνόμαστε ότι ο ανιχνευτής Inspector είναι απενεργοποιημένος. Συνδέουμε τον ανιχνευτή στον Η/Υ με το παρεχόμενο καλώδιο USB και ανοίγουμε τον Η/Υ. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν στην οθόνη μας τα εξής παράθυρα στα οποία θα επιλέξουμε: SET UP a PARTNERSHIP > NO > ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Επιλέγουμε: ΕΝΑΡΞΗ > ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ > GENIE 2000 > INSPECTOR 1000 > Maintenance Θα πρέπει στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να είναι ενεργοποιημένη (να φαίνεται) η επιλογή: DISCONNECT Θα επιλέξουμε: GET > (ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ) > GET Στο παράθυρο που ανοίγει Inspector 1000 Files, αριστερά βρίσκονται τα αρχεία που βρίσκονται στον ανιχνευτή και δεξιά αυτά που υπάρχουν στον υπολογιστή. Για την επεξεργασία του φάσματος θα πρέπει να ανοίξουμε τα φάσματα μέσω κατάλληλου προγράμματος. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Για την επεξεργασία φάσματος θα πρέπει να ανοίξουμε το φάσμα που μας ενδιαφέρει μέσω κατάλληλου προγράμματος. Θα επιλέξουμε: ΕΝΑΡΞΗ > ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ > GENIE 2000 > > GAMMA ACQUISITION & ANALYSIS > FILE > > OPEN DATA SOURCE > > ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ > > OPEN Στην οθόνη θα εμφανιστεί το φάσμα. Με τα βελάκια μπορούμε να μεταβάλουμε την κλίμακα για να δούμε κάποιες κορυφές καλύτερα. Για να δούμε κατά πόσο αναγνωρίζει κάποια στοιχεία με τις επιλογές NEXT/PREVIOUS θα επιλέξουμε το NUCLIDE INFO και με τον cursor στην Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 13 από 14

73 κορυφή που μας ενδιαφέρει θα βλέπουμε τι αναγνωρίζει με βάση τη βιβλιοθήκη που έχουμε επιλέξει. Μπορούμε να επιλέξουμε στο φάσμα που εμφανίζεται στην οθόνη, τις κορυφές που μας ενδιαφέρουν μετακινώντας τους δρομείς για τα όρια ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΣ. Αυτό θα γίνει με την επιλογή: DISPLAY ROIS ADD ROI Για να διαγράψουμε κάποιο ROI επιλέγουμε: DISPLAY ROIS DELETE ROI Μπορούμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία των κορυφών που αναγνωρίζει αυτόματα το πρόγραμμα με αυτές που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες ενέργειες και μπορούμε να τις βρούμε στον πίνακα που ακολουθεί. Από τα δύο φάσματα που πήραμε για τον αέρα και για το έδαφος μπορούμε να δούμε ποια στοιχεία υπάρχουν στην κάθε περίπτωση και να δούμε επίσης ποιες διαφορές υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις. ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΑ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Τα αναμενόμενα ραδιοϊσότοπα σε μετρήσεις σε χώμα είναι τα ακόλουθα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν και άλλα ισότοπα στο φάσμα. Ε [kev] Ισότοπο 226 Ra 214 Pb 214 BI 40 Κ Ra-226 Pb-214 Counts Bi-214 K E, kev Σχήμα 6. Τυπικό φάσμα χώματος με ανιχνευτή Ge (καλύτερη διακ. ικανότητα από το NaI) Μελέτη Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (Θ. Μερτζιμέκης, Λ. Πετροκόκκινος, Οκτ. 2011) Σελίδα 14 από 14

74 ΑΣΚΗΣΗ 5: ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ LHC Large Hardron Collider (LHC) Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί. Βρίσκεται εγκατεστημένος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Χρησιμοποιεί συγκρουόμενες δέσμες σωματιδίων (αρχικά πρωτονίων και στη συνέχεια πυρήνων μολύβδου και άλλων βαρέων ιόντων). Η ενέργεια της σύγκρουσης των δεσμών είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ επιτευχθεί στο εργαστήριο και μας βοηθά να πλησιάσουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά την μεγάλη έκρηξη. Μέσα από αυτό το πείραμα θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα του «Καθιερωμένου Προτύπου» της σωματιδιακής φυσικής, ή ενδεχομένως την ανάγκη επέκτασης αυτού και πιθανώς και άλλων εναλλακτικών θεωριών της σωματιδιακής φυσικής και κοσμολογίας. Ο LHC ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 10 Σεπτεμβρίου Ο επιταχυντής βρίσκεται εγκατεστημένος σε ένα τούνελ περιφέρειας 27 χλμ. σε βάθος περίπου 100m κάτω από τα Γάλλο-Ελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη της Ελβετίας. Στεγάζεται στο, πλάτους 4μ, τούνελ που σκάφτηκε μεταξύ 1983 και 1988 για τον παλιότερο επιταχυντή LEP. Τοποθεσία του LHC Μέσα στο τούνελ βρίσκονται 2 παράλληλοι σωλήνες όπου κυκλοφορούν δέσμες σωματιδίων που κινούνται με αντίθετη φορά. Οι σωλήνες συναντώνται σε 4 σημεία γύρω από τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα τα πειράματα του LHC. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 1 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

75 Τομή του τούνελ του LHC Για την καθοδήγηση της δέσμης στην κυκλική της τροχιά φροντίζουν 1232 υπεραγώγιμοι μαγνήτες, ενώ 392 τετραπολικοί μαγνήτες είναι υπεύθυνοι για την εστίαση της δέσμης, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα σύγκρουσης των δυο δεσμών. Για την ψύξη των περισσότερων από 9000 υπεραγώγιμων μαγνητών χρησιμοποιούνται 96 τόνοι υγρού Ήλιου, που τους διατηρεί σε θερμοκρασία 1.9 ο Κ. Το μαγνητικό πεδίο που χρησιμοποιείται έχει ένταση 8.3 Tesla κατά την πλήρη λειτουργία του επιταχυντή σε ενέργεια δέσμης 7 TeV. Από το εσωτερικό του τούνελ Τα πρωτόνια που χρησιμοποιούνται δεν βρίσκονται σε διάταξη δέσμης αλλά σε 2808 πακέτα αποτελούμενα από 3x10 14 πρωτόνια έτσι ώστε οι συγκρούσεις ανάμεσα στις 2 δέσμες να μην είναι συνεχείς αλλά διακριτές, με απόσταση τουλάχιστον 25 ns. Πριν εισαχθούν στον LHC τα πρωτόνια επιταχύνονται από μια σειρά άλλων διατάξεων έτσι ώστε να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια. Αρχικά εισάγονται στον LINAC 2 (LINear particle accelerator) που τα επιταχύνει σε ενέργεια 50 MeV και στη συνέχεια εισάγονται στον PSB (Proton Synchrotron Booster) που τα επιταχύνει στα 1,4 GeV. Σειρά έχουν το PS (Proton Synchrotron) που τα επιταχύνει έως τα 26 GeV και τέλος το SPS (Super Proton Synchrotron) που τελικά τα εισάγει στον LHC με ενέργεια 450 GeV. Η επιτάχυνση τους μέχρι τα 7 TeV ανά πρωτόνιο διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Σε αυτές τις ταχύτητες τα πρωτόνια έχουν % της ταχύτητας του φωτός. Για τα βαριά ιόντα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ελαφρώς διαφορετική. Αρχικά θα επιταχυνθούν από το LINAC 3, και στη συνέχεια θα περάσουν από τα PS και SPS έως ότου φτάσουν στον LHC όπου θα αποκτήσουν την τελική τους ενέργεια των 574 TeV ανά πυρήνα. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 2 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

76 Πορεία των σωματιδίων μέχρι τον LHC Η ενέργεια κέντρου μάζας που αναμένεται να φτάσει ο LHC είναι 14 TeV για δέσμες πρωτονίων και 1148 TeV χρησιμοποιώντας πυρήνες μολύβδου. Πειράματα Λόγω της μεγάλης ποικιλίας ερευνητικών στόχων του LHC, 6 ανιχνευτές διαφορετικών τύπων έχουν τοποθετηθεί σε 4 υπόγειες κοιλότητες γύρω από τα 4 σημεία τομής των δεσμών. Οι 2 από αυτούς (ATLAS και CMS) είναι μεγάλοι ανιχνευτές γενικού σκοπού, άλλοι 2 (ALICE και LHCb) έχουν συγκεκριμένους ρόλους, ενώ οι TOTEM και LHCf είναι πολύ μικρότεροι και έχουν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Αεροφωτογραφία της περιοχής του LHC με απεικόνιση των ανιχνευτών ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) Ο ATLAS είναι ένας από τους δυο ανιχνευτές γενικού σκοπού του LHC (o άλλος είναι ο CMS). Χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα επιστημονικών πειραμάτων συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης του Higgs, επιπλέον διαστάσεων και σωματιδίων που μπορεί να αποτελούν την σκοτεινή ύλη. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 3 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

77 Αν και ο σκοπός του ATLAS είναι ίδιος με αυτόν του CMS, και τα δεδομένα που θα καταγράψουν είναι παρόμοια (τροχιές, ενέργειες, κατηγορίες σωματιδίων) ο σχεδιασμός και η κατασκευή των μαγνητών που χρησιμοποιούν είναι τελείως διαφορετικός. Το κύριο χαρακτηριστικό του ATLAS είναι το τεράστιο σύστημα τοροειδών μαγνητών χωρίς πυρήνα (αέρα). Αποτελείται από 8 υπεραγώγιμα πηνία μήκους 25μ, τοποθετημένα έτσι ώστε να δημιουργούν ένα κύλινδρο γύρω από την δέσμη σωματιδίων σε όλο το μήκος του ανιχνευτή. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων το μαγνητικό πεδίο περιορίζεται μέσα στον κύλινδρο που δημιουργούν τα πηνία. Περισσότεροι από 3030 επιστήμονες από 174 ινστιτούτα και 38 χώρες δουλεύουν πάνω στο πείραμα ATLAS. Η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από το πείραμα ATLAS είναι το αντικείμενο του λογισμικού HYPATIA, που θα περιγράψουμε στη συνέχεια. Ο ανιχνευτής ATLAS Μέγεθος : 44μ μήκος, 25μ ύψος, 25μ πλάτος. Ο ATLAS είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο ανιχνευτής που έχει κατασκευαστεί. Βάρος : τόνοι (όσο ο πύργος του Άϊφελ) Σχεδιασμός : Κεντρικός ανιχνευτής με πλευρικούς δίσκους στις 2 άκρες Τα τμήματα του ATLAS Ο ανιχνευτής ATLAS αποτελείται από μια σειρά ομόκεντρων κυλίνδρων τοποθετημένων έτσι ώστε η σύγκρουση των δεσμών να γίνεται στο κέντρο τους. Τα σωματίδια που προκύπτουν από τη σύγκρουση περνούν μέσα από τους ανιχνευτές διαδοχικά και είτε σταματούν σε κάποιον από αυτούς ή συνεχίζουν την πορεία τους έξω από τον ανιχνευτή. Ο ανιχνευτής αποτελείται από 4 τμήματα. Τον εσωτερικό ανιχνευτή ή ανιχνευτή τροχιών, το ηλεκτρομαγνητικό θερμιδόμετρο και το αδρονικό θερμιδόμετρο, τους θαλάμους μυονίων και το σύστημα μαγνητών. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 4 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

78 Εγκάρσια τομή του ανιχνευτή ATLAS Σκούρο πράσινο και καφέ : Ανιχνευτής Τροχιών Ανοιχτό πράσινο : Ηλεκτρομαγνητικό Θερμιδόμετρο Κόκκινο : Αδρονικό Θερμιδόμετρο Γαλάζιο : Θάλαμοι Μυονίων Ανιχνευτής Τροχιών ή Εσωτερικός Ανιχνευτής Ο ανιχνευτής αυτός βρίσκεται στο κέντρο της διάταξης και αποτελείται από τρεις διαφορετικούς υποανιχνευτές, όλους με στόχο την ανίχνευση φορτισμένων σωματιδίων. Τα ουδέτερα σωματίδια (π.χ. φωτόνια) διασχίζουν τους ανιχνευτές απαρατήρητα. Όλα τα φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν με τον ανιχνευτή, αλλά βγαίνουν από αυτόν με την ίδια περίπου ενέργεια και κατεύθυνση, που είχαν πριν από την είσοδο τους. Εσωτερικός ανιχνευτής Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 5 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

79 Στο εσωτερικό του βρίσκονται ανιχνευτές πυριτίου υψηλής ανάλυσης ενώ στο εξωτερικό είναι τοποθετημένοι οι ανιχνευτές τροχιών και ανίχνευσης ακτινοβολίας μετάβασης TR. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται τοποθετημένα στο κεντρικό σωληνοειδές που δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο έντασης 2 Tesla. Η διάμετρος του εσωτερικού ανιχνευτή είναι 1,15μ ενώ το συνολικό του μήκος 7μ. Η διάταξη των επί μέρους ανιχνευτών απεικονίζεται στο επόμενο σχήμα. Διάταξη επί μέρους ανιχνευτών Το μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό του ανιχνευτή προκαλεί την καμπύλωση των τροχιών που διαγράφουν τα φορτισμένα σωματίδια. Έτσι από την φορά της καμπύλωσης συμπεραίνουμε το φορτίο του σωματιδίου και από το βαθμό της, τη ορμή του. Η θέση από την οποία ξεκινούν οι τροχιές των σωματιδίων μας δίνει επιπλέον πληροφορίες. Για παράδειγμα αν οι τροχιές ξεκινούν από σημείο διαφορετικό από εκείνο της σύγκρουσης των δεσμών τότε είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από διάσπαση άλλου σωματιδίου που έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής π.χ. b-quark. Θερμιδόμετρα Τα θερμιδόμετρα μετρούν την ενέργεια τόσο των φορτισμένων όσο και των ουδέτερων σωματιδίων. Αποτελούνται από μεταλλικές πλάκες και αισθητήρες. Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων με τις μεταλλικές πλάκες δημιουργεί ένα πίδακα δευτερογενών σωματιδίων από τα οποία κάποια συλλέγονται και καταγράφονται από τους αισθητήρες. Η ενέργεια του αρχικού σωματιδίου στις περισσότερες περιπτώσεις, απορροφάται από το θερμιδόμετρο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα θερμιδόμετρα βρίσκονται έξω από τον ανιχνευτή, ώστε η τροχιά του φορτισμένου σωματιδίου να καταγράφεται πριν απορροφηθεί από το θερμιδόμετρο. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 6 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

80 Ηλεκτρομαγνητικό (πράσινο) και αδρονικό (πορτοκαλί) θερμιδόμετρο Τα θερμιδόμετρα του ATLAS αποτελούνται από δυο διαφορετικά τμήματα: Το ηλεκτρομαγνητικό θερμιδόμετρο (πράσινη περιοχή) που μετρά τη συνολική ενέργεια των e +, e - και φωτονίων. Το αδρονικό θερμιδόμετρο (πορτοκαλί περιοχή): μετρά τη συνολική ενέργεια των αδρονίων (όπως πρωτόνια, νετρόνια). Μόνο τα μυόνια και τα νετρίνα έχουν την ικανότητα να διεισδύουν πρώτα στον ανιχνευτή -και στη συνέχεια στα θερμιδόμετρα- και να συνεχίζουν στους ανιχνευτές μυονίων. Στις γραμμικές περιοχές των θερμιδόμετρων οι αισθητήρες περιέχουν υγρό Αργόν. Οι πίδακες σωματιδίων μέσα στο Αργόν απελευθερώνουν ηλεκτρόνια που συλλέγονται και καταγράφονται. Στις εξωτερικές περιοχές των θερμιδόμετρων οι αισθητήρες είναι πλάκες από πλαστικό που προκαλεί σπινθηρισμούς. Οι πίδακες σωματιδίων προκαλούν την έκκληση φωτονίων τα οποία καταγράφονται από τους αισθητήρες. Μέρος του ηλεκτρομαγνητικού θερμιδόμετρου Θάλαμοι μυονίων Τα μυόνια είναι σωματίδια που μοιάζουν με τα ηλεκτρόνια, μόνο που είναι περίπου 200 φορές βαρύτερα. Είναι τα μόνα ανιχνεύσιμα σωματίδια που μπορούν να περάσουν από τα θερμιδόμετρα χωρίς να χάσουν σχεδόν καθόλου ενέργεια και να φτάσουν στους θαλάμους μυονίων που βρίσκονται στο εξωτερικό του ανιχνευτή ATLAS. Οι θάλαμοι μυονίων καταγράφουν την ορμή και την τροχιά των μυονίων που τους διαπερνούν με μεγάλη ακρίβεια. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 7 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

81 Τα μόνα σωματίδια που περνούν από τον ATLAS χωρίς να ανιχνεύονται σε κανένα τμήμα του, είναι τα νετρίνα. Θάλαμοι μυονίων Οι θάλαμοι μυονίων αποτελούνται από χιλιάδες αισθητήρες φορτισμένων σωματιδίων τοποθετημένους στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τεράστια υπεραγώγιμα τοροειδή πηνία. Οι αισθητήρες είναι παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό ανιχνευτή, αλλά χρησιμοποιούν μεγαλύτερη διάμετρο σωλήνων. Κατασκευή θαλάμων μυονίων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σύστημα μαγνητών Ο ATLAS χρησιμοποιεί δυο είδη μαγνητών, σωληνοειδείς και τοροειδείς. Ο ανιχνευτής βρίσκεται σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο το οποίο κάμπτει τις τροχιές των φορτισμένων σωματιδίων. Το πεδίο δημιουργείται από τέσσερις διαφορετικούς μαγνήτες: τρεις τοροειδείς και έναν σωληνοειδή. Θετικά και αρνητικά φορτισμένα σωματίδια καμπυλώνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, από το ίδιο μαγνητικό Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 8 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

82 πεδίο. Η ακτίνα καμπυλότητας και η κατεύθυνση των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ορμής και του φορτίου των σωματιδίων. Σύστημα μαγνητών Το κεντρικό σωληνοειδές έχει μήκος 5,3μ με διάμετρο 2,4μ. Αποτελείται από επίπεδο υπεραγώγιμο σύρμα τοποθετημένο μέσα σε ένα αλουμινένιο σκελετό ορθογώνιας διατομής. Παρέχει ένα μαγνητικό πεδίο έντασης 2Τ με μέγιστο σε ορισμένα σημεία τα 2,6Τ. Το συνολικό του βάρος είναι 5,7 τόνοι. Ο κεντρικός σωληνοειδής μαγνήτης Το σύστημα τοροειδών μαγνητών του ATLAS αποτελείται από 8 πηνία σε κυλινδρική διάταξη και δυο πλευρικούς μαγνήτες, έναν σε κάθε άκρο του κυλίνδρου, με 8 πηνία ο καθένας. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 9 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

83 Μεταφορά των μαγνητών Κάθε υπεραγώγιμο πηνίο έχει μήκος 25,3μ εσωτερική ακτίνα 9,4μ και εξωτερική 20,1μ. Το συνολικό βάρος τους είναι 830 τόνοι. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργούν έχει μέγιστη ισχύ 3,9Τ. Οι πλευρικοί μαγνήτες που αποτελούν τις βάσεις του κυλίνδρου περιέχουν 8 πηνία ο καθένας σε ακτινική διάταξη γύρω από την ευθεία των δεσμών. Κάθε πηνίο έχει ακτινικό μήκος 5μ, εσωτερική διάμετρο 1,65μ και εξωτερική 10,7μ. Το συνολικό βάρος τους είναι 239 τόνοι ενώ το μαγνητικό πεδίο που δημιουργούν έχει ένταση 4,1Τ. Το ρεύμα που διαρρέει τα υπεραγώγιμα πηνία ξεπερνάει τα Α. Το σύστημα οκτώ μαγνητών σε κυλινδρική διάταξη Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 10 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

84 Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την φύση και τις δυνάμεις που διέπουν τα σωματίδια Το παρακάτω σχήμα δείχνει (στα αριστερά με κόκκινο και κίτρινο) όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια στη φύση σήμερα. Σύμφωνα με το πιο πετυχημένο θεωρητικό μοντέλο, το Καθιερωμένο Πρότυπο (Κ.Π.), όλα τα σωματίδια μπορούν να περιγραφούν βάσει των έξι quark και των έξι λεπτονίων. Οι δε δυνάμεις που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων είναι τέσσερις και μεταδίδονται μέσω των φορέων τους (η δεξιά κολώνα του σχήματος). Τα στοιχειώδη σωματίδια και οι φορείς των δυνάμεων Το φωτόνιο που έχει μηδενική μάζα είναι ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, τα γλουόνια (επίσης άμαζα) είναι οι φορείς της ισχυρής αλληλεπίδρασης, τα σωματίδια Ζ (τα οποία θα μελετήσετε στην παρούσα άσκηση) και τα W, είναι οι φορείς των ασθενών αλληλεπιδράσεων. Τέλος το γκραβιτόνιο για το οποίο ξέρουμε πολύ λίγα -αλλά είναι διαφορετικό από τους άλλους φορείς- είναι ο φορέας της βαρυτικής δύναμης. Το Κ.Π. προσπαθεί να περιγράψει με ενιαίο τρόπο τις τρεις πρώτες δυνάμεις, δηλαδή να ενοποιήσει την ηλεκτρασθενή με την ισχυρή δύναμη. Επίσης το μοντέλο αυτό μας έχει επιτρέψει να εξηγήσουμε την ύπαρξη των διαφόρων στοιχειωδών σωματιδίων που έχουμε μέχρι σήμερα ανακαλύψει. Υπάρχουν όμως και ερωτήματα τα οποία το καθιερωμένο μοντέλο δεν έχει απαντήσει. Το πρώτο από τα αναπάντητα ερωτήματα είναι ο μηχανισμός που δίνει μάζα στα σωματίδια. Για ποιο λόγο τα σωματίδια έχουν την μάζα που μετράμε, και γιατί ορισμένα δεν έχουν μάζα; Η καλύτερη μέχρι σήμερα εξήγηση δόθηκε το 1964 από τον Peter Higgs, που υπέθεσε την ύπαρξη ενός σωματιδίου του μποζονίου που φέρει το όνομα του- το οποίο είναι φορέας του πεδίου Higgs. Το πεδίο αυτό, δίνει μάζα σε κάθε σωματίδιο που αλληλεπιδρά μαζί του. Το σωματίδιο αυτό, καθώς και θεωρίες πέραν από το Κ.Π., είναι το αντικείμενο έρευνας του καινούργιου επιταχυντή LHC. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 11 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

85 Προϊόντα σύγκρουσης σωματιδίων Όπως είπαμε, στον LHC χρησιμοποιούνται δυο δέσμες σωματιδίων που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και συγκρούονται έτσι ώστε να παραχθεί μια μεγάλη ποικιλία νέων σωματιδίων. Ορισμένα σωματίδια είναι πολύ βραχύβια και διασπώνται σχεδόν αμέσως σε πιο σταθερά σωματίδια. Στις περισσότερες συγκρούσεις πρωτονίων, τα πρωτόνια έχουν ήπιες αλληλεπιδράσεις, και η πλειοψηφία των σωματιδίων συνεχίζει προς την κατεύθυνση των αρχικών σωματιδίων (και όχι κάθετα προς την δέσμη). Ωστόσο, σπάνια παράγονται πολύ λίγα σωματίδια με μεγάλη μάζα. Εάν τα σωματίδια προέρχονται από τη διάσπαση ενός αρχικού σωματιδίου, οι τροχιές τους θα πρέπει να ενώνονται στο ίδιο αρχικό σημείο, που ονομάζεται "κορυφή". Η διάσπαση των περισσότερων σωματιδίων με μάζα οδηγεί συχνά σε σωματίδια υψηλής ενέργειας που κινούνται σε μεγάλες γωνίες, περισσότερο ή λιγότερο κάθετα προς τα αρχικά πρωτόνια της ακτίνας. Για το λόγο αυτό μετράμε την ορμή, την εγκάρσια ορμή (p Τ ), και τις χρησιμοποιούμε για να ξεχωρίσουμε τα ενδιαφέροντα γεγονότα. Με την πρόσθεση των προϊόντων διάσπασης που προέρχονται από την ίδια κορυφή ανακατασκευάζουμε το αρχικό "αόρατο" σωματίδιο. Σε αυτή την άσκηση θα ανακατασκευάσετε το Z 0 που είναι ο φορέας της ασθενούς δύναμης, υπεύθυνης για την ενέργεια από τον ήλιο και τη ραδιενέργεια. Διασπάσεις του Z Μιας και το σωματίδιο Ζ είναι ηλεκτρικά ουδέτερο το άθροισμα των φορτίων των σωματιδίων που παράγονται κατά την διάσπασή του πρέπει να είναι 0. Ο λόγος είναι ότι η φύση διατηρεί το φορτίο. Επομένως, το Ζ διασπάται σε ζευγάρι σωματίδιο-αντισωματίδιο. Η ποσοστιαία κατανομή των διασπάσεων του Ζ στους διάφορους τρόπους καθορίζεται από επιπλέον νόμους διατήρησης της φύσης. Το 10% των διασπάσεων του Z είναι σε ζευγάρι φορτισμένων λεπτονίων. Οι τρεις δυνατότητες είναι ηλεκτρόνιο-ποζιτρόνιο, μυόνιο-αντιμυόνιο και ταυ-αντιταύ, με κάθε ζευγάρι να έχει περίπου την ίδια πιθανότητα. Έτσι έχουμε 3 δυνατότητες διάσπασης. Το 20% των διασπάσεων του Z είναι σε ζευγάρι ουδέτερων λεπτονίων, δηλαδή ζευγάρι νετρίνο-αντινετρίνο. Οι ανιχνευτές μας δεν έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν νετρίνα μιας και αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη (το ηλεκτρικό φορτίο τους είναι μηδενικό). Επομένως, τα νετρίνα είναι αόρατα και μπορούμε να τα "δούμε" μόνο από την παρατήρηση ελλείπουσας εγκάρσιας ορμής μετά την σύγκρουση (μιας και γνωρίζουμε ότι τόσο η ορμή όσο και η ενέργεια διατηρείται στις συγκρούσεις μας). Στα 70% των περιπτώσεων, το Z διασπάται σε ζευγάρι κουάρκ-αντικουάρκ. Αυτά εμφανίζονται στον ανιχνευτή ως θύσσανοι που τους αποκαλούμε πίδακες (jets). Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 12 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

86 Στην άσκηση που θα κάνετε θα ασχοληθείτε μόνο με διασπάσεις Ζ σε ζευγάρια ηλεκτρονίου ποζιτρονίου ή μυονίου αντιμυονίου Αναλλοίωτη Μάζα Η αναλλοίωτη μάζα αποκαλείται επίσης "μάζα ηρεμίας", και είναι χαρακτηριστικό ενός σωματιδίου. Σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, η αναλλοίωτη μάζα είναι μια ποσότητα η οποία δεν αλλάζει με την ταχύτητα ή το πλαίσιο αναφοράς. Εάν οι μονάδες έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε η ταχύτητα του φωτός να είναι c = 1, τότε η αναλλοίωτη μάζα ορίζεται ως 2 2 m E p όπου E είναι η ενέργεια και p = m*ν η ορμή του σωματιδίου. Για να προσδιοριστεί η αναλλοίωτη μάζα ενός σωματιδίου που διασπάται σχεδόν ακαριαία, πρέπει να εξετάσουμε τα προϊόντα διάσπασής του. Πρέπει να μετρήσουμε την ενέργεια και την ορμή κάθε σωματιδίου και στη συνέχεια να αθροίσουμε όλες τις ενέργειές τους και τις ορμές τους E = E 1 + E 2 + E p p p p Το αποτέλεσμα είναι η αναλλοίωτη μάζα και, αν ψάχνετε ένα σωματίδιο, τότε η μάζα που υπολογίζεται σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι "σχεδόν" το ίδιο, οπότε αν κάνετε την κατανομή των μαζών για διάφορα γεγονότα θα δείτε μια κορυφή γύρω από τη μάζα του σωματιδίου. Μέτρηση του πλάτους ενός σωματιδίου Εάν ένα εξαιρετικά βραχύβιο σωματίδιο παράγεται σε μια σύγκρουση υψηλής ενέργειας, η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg : * t 2 μας δείχνει ότι θα υπάρξει μια σημαντική αβεβαιότητα στην μέτρηση της ενέργειας (που σημαίνει την αναλλοίωτη μάζα του). Η μέτρηση της αναλλοίωτης μάζας ενός ασταθούς σωματιδίου δίνει μια κατανομή (ιστόγραμμα) μαζών που ονομάζεται κατανομή Breit-Wigner. Η κατανομή Breit-Wigner είναι παρόμοια με τη Γκαουσιανή κοντά στην κορυφή, αλλά τα άκρα της καμπύλης είναι περισσότερο επίπεδα. Το πλάτος της κατανομής αυτής στο μισό του μέγιστου ονομάζεται Γ, Γ=1/τ, όπου ο χρόνος ζωής του σωματιδίου τ λαμβάνεται όπως η αβεβαιότητα στο χρόνο τ = Δt. Το Γ που συχνά αναφέρεται ως το "φυσικό πλάτος γραμμής" μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και πρέπει να μετράται. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε ότι η μέτρηση του πλάτους του σωματιδίου Ζ στο LEP (προηγούμενος μεγάλος επιταχυντής του CERN, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον LHC) έδωσε μια πολύ καλή προσέγγιση του αριθμού των διαφορετικών τύπων νετρίνων που υπάρχουν. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 13 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

87 Χαμένη εγκάρσια ορμή Αυτή είναι η ορμή/ενέργεια που δεν ανιχνεύεται στον ανιχνευτή, αλλά αναμένεται λόγω της διατήρησης ενέργειας και ορμής στο εγκάρσιο επίπεδο. Η ETMiss αποδίδεται γενικά σε σωματίδια που διαφεύγουν απο τον ανιχνευτή χωρίς να ανιχνευθούν όπως τα νετρίνα (αν και χαμένη ενέργεια μπορεί να προκληθεί από λανθασμένες μετρήσεις της ορμής/ενέργειας των ανιχνευόμενων σωματιδίων). Στον LHC, η αρχική ορμή των συγκρουόμενων συστατικών κατά μήκος του άξονα της δέσμης δεν είναι γνωστή (γιατί η ενέργεια του κάθε αδρονίου χωρίζεται, και ανταλλάσσεται διαρκώς, μεταξύ των συστατικών του), οπότε το ποσό της ενέργειας που λείπει δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ωστόσο, η αρχική ορμή και ενέργεια σε ένα επίπεδο εγκάρσιο προς τον άξονα της δέσμης είναι μηδέν. Έτσι βρίσκουμε την ελλείπουσα εγκάρσια ορμή/ενέργεια (ETMiss). Απεικονίζεται στην οθόνη με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή η οποία εκτός από το μέτρο (το μέγεθος της ελλείπουσας εγκάρσιας ορμής/ενέργειας) δείχνει την κατεύθυνση της σαν διάνυσμα. Άσκηση Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με πραγματικά γεγονότα που συλλέχτηκαν από το πείραμα ATLAS. Ανάμεσα στα γεγονότα από τον ανιχνευτή ATLAS, υπάρχουν κάποια που περιέχουν διασπάσεις του σωματιδίου Ζ. (Το ίδιο το Ζ δεν μπορεί να φανεί, διότι έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής και διασπάται αμέσως). Μερικές φορές διασπάται σε ένα ζεύγος ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου ή μυονίου-αντιμυονίου. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να τα ξεχωρίσετε από άλλα γεγονότα τα λεγόμενα γεγονότα υποβάθρου. Από τις συγκρούσεις πρωτονίων-πρωτονίων παράγονται πάρα πολλά σωματίδια, και με πολύ γρήγορο ρυθμό : 40Μ γεγονότα/sec. Από τα γεγονότα αυτά ελάχιστα είναι ενδιαφέροντα και το πείραμα χρησιμοποιεί σκανδαλιστές (triggers) ώστε να καταγράφει μόνο τα απολύτως ενδιαφέροντα γεγονότα με ρυθμό 200 γεγονότα/sec Εκτός από γεγονότα Z μ + μ, στο δείγμα υπάρχουν γεγονότα όπου τα μυόνια προέρχονται από διασπάσεις κουάρκ, καθώς επίσης και γεγονότα με μυόνια που προέρχονται από κοσμικές ακτίνες. Τα μυόνια από διασπάσεις quark δεν είναι απομονωμένα (είναι μέσα σε πίδακες-jets σωματιδίων), ενώ συχνά συνοδεύονται και από ελλείπουσα ενέργεια στο εγκάρσιο επίπεδο ETmiss διότι τα μυόνια συνοδεύονται από νετρίνα για να διατηρείται ο λεπτονικός αριθμός. Τα μυόνια που προέρχονται από κοσμικές ακτίνες, εμφανίζονται ως δύο τροχιές καθώς διασχίζουν τον ανιχνευτή από άκρη σε άκρη. Οι «δύο» ανακατασκευασμένες τροχιές που στην πραγματικότητα είναι μία, σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 180ο, ενώ ακόμη φαίνονται να περνούν μακριά από το σημείο αλληλεπίδρασης, από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες τροχιές. Τα λεπτόνια που προέρχονται από διασπάσεις του Ζ έχουν υψηλή εγκάρσια ορμή ώστε το άθροισμα των εγκαρσίων ορμών τους να δίνει χοντρικά τουλάχιστον το μισό της μάζας του Ζ. Το αν ανήκουν δύο τροχιές στο Ζ (οι οποίες πρέπει επί πλέον να είναι ετερόσημες) το ελέγχετε βάζοντας τις (με διπλό κλικ) στον πίνακα αναλλοίωτων μαζών στον οποίο υπολογίζεται η σχετικιστική αναλλοίωτη μάζα δύο η περισσοτέρων τροχιών. Η μάζα πρέπει να είναι γύρω στα 92 GeV που είναι η μάζα του Ζ, η οποία όμως έχει ένα εύρος μερικά GeV που προέρχεται αφ ενός από το φυσικό πλάτος του σωματιδίου και αφ ετέρου από την διακριτική ικανότητα των ανιχνευτών στην μέτρηση της μάζας. Η μάζα μπορεί να υπολογιστεί και κατευθείαν από τον γνωστό σχετικιστικό τύπο 2 2 m E p Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 14 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

88 όπου Ε η ολική ενέργεια και p η ολική ορμή. Άσκηση 1 Για την πρώτη άσκηση επιλέγετε από το πρώτο drop down box το Askisi_1 που περιέχει την πρώτη ομάδα γεγονότων. Η ομάδα αυτή περιέχει 10 γεγονότα. Τα 5 πρώτα από αυτά είναι διασπάσεις Ζ σε ζεύγος ηλεκτρονίου ποζιτρονίου και τα 5 επόμενα σε ζεύγος μυονίου αντιμυονίου. Ας δούμε μερικά παραδείγματα τροχιών ηλεκτρονίων. Οι τροχιές των ηλεκτρονίων απεικονίζονται σαν μικρές γραμμές στο κέντρο του ανιχνευτή αφού τα ηλεκτρόνια σταματούν στο Η/Μ θερμιδόμετρο (πράσινη περιοχή) και αφήνουν εκεί την ενέργεια τους (κίτρινα σημάδια). Αντίθετα τα μυόνια είναι τα μοναδικά σωματίδια που φτάνουν στους θαλάμους μυονίων (μπλε περιοχή) και απεικονίζονται σαν μεγάλες τροχιές. Τα νετρίνα επίσης μπορούν να βγουν έξω από τον ανιχνευτή καθώς δεν σταματούν σε κανένα τμήμα του αλλά δεν μπορούν να ανιχνευτούν άμεσα και έτσι δεν απεικονίζονται. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 15 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

89 Άσκηση 2 Για την άσκηση αυτή επιλέγετε την ομάδα Askisi_2. Η ομάδα αυτή περιέχει 10 γεγονότα τα οποία όπως και πριν είναι διασπάσεις Ζ σε ζεύγος ηλεκτρονίου ποζιτρονίου ή μυονίου αντιμυονίου. Όμως αυτή τη φορά πρέπει να ξεχωρίσετε ποια γεγονότα ανήκουν στην κάθε κατηγορία και να συμπληρώσετε τον παρακάτω πίνακα. Αριθμός γεγονότος Αριθμός τροχιάς Είδος τροχιάς p T Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 16 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

90 Άσκηση 3 Για την άσκηση αυτή επιλέξτε την ομάδα Askisi_3. Σε αυτή περιέχονται 50 γεγονότα που είναι είτε διασπάσεις Ζ σε ζεύγος ηλεκτρονίου ποζιτρονίου ή μυονίου αντιμυονίου είτε γεγονότα υποβάθρου που προέρχονται από διάφορες άλλες διαδικασίες (κοσμικές ακτίνες, διαφορετικές διασπάσεις Ζ, διασπάσεις άλλων σωματιδίων κλπ). Εσείς πρέπει να αναγνωρίσετε ποια γεγονότα περιέχουν διασπάσεις Ζ σε ζεύγος ηλεκτρονίου ποζιτρονίου ή μυονίου αντιμυονίου. Στη συνέχεια να προσθέσετε αυτές τις δυο τροχιές από κάθε τέτοιο γεγονός στον πίνακα αναλλοίωτης μάζας (κοιτάξτε τη στήλη m ll ) και έτσι να φτιάξετε ένα ιστόγραμμα με την αναλλοίωτη μάζα του Ζ. Τα γεγονότα υποβάθρου απλά τα προσπερνάτε. Τα κριτήρια για την επιλογή σας είναι : Z μ + + μ - Z e + + e - 2 Τροχιές ετερόσημες Αναλλοίωτη μάζα συμβατή με τη μάζα του μποζονίου Ζ (91,2 GeV) Μικρή ελλείπουσα ενέργεια ETMiss<10 GeV Γεγονότα υποβάθρου Συνήθως περιέχουν μόνο ένα λεπτονιο (διασπάσεις W lepton + ν) Κοσμικές ακτίνες : αντιδιαμετρικές τροχιές και στις δυο προβολές Μεγάλη ελλείπουσα ενέργεια ETMiss (ύπαρξη νετρίνων) Παρακάτω απεικονίζεται ένα παράδειγμα ιστογράμματος που προκύπτει από διασπάσεις Ζ. Το κέντρο του βρίσκεται γύρω από τα 91,2 GeV που είναι η αναλλοίωτη μάζα του Ζ και όσο αυξάνεται ο αριθμός των γεγονότων που περιέχει τόσο περισσότερο προσεγγίζει την κατανομή Breit-Wigner που αναφέραμε. Άσκηση 4 Για την άσκηση αυτή επιλέξτε την ομάδα Higgs. Σε αυτή περιέχονται 10 events από τα οποία 3 είναι διασπάσεις Higgs σε Ζ και τα υπόλοιπα είναι γεγονότα υποβάθρου. Το κάθε Higgs διασπάται σε τέσσερα λεπτόνια. Έτσι μπορούμε να έχουμε: H 2 e e - H 2 μ μ - H e + + e - + μ + + μ - Χρησιμοποιήστε τα κριτήρια από την προηγούμενη άσκηση και αναγνωρίστε τα 3 γεγονότα που περιέχουν διασπάσεις Higgs. Προσθέστε τις 4 τροχιές στον πίνακα αναλλοίωτης μάζας και δείτε τη μάζα του Higgs στη στήλη m llll και στο αντίστοιχο ιστόγραμμα. Καταγράψτε και τα χαρακτηριστικά Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 17 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

91 των ιστογραμμάτων m ll για τα λεπτόνια με αντίθετο φορτίο.τα γεγονότα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την άσκηση δεν είναι πραγματικά. Ερωτήσεις της εργασίας 1) Πως εξηγείται η διαφορετική συμπεριφορά ηλεκτρονίων μιονίων κατά το πέρασμά τους μέσα από την ύλη; 2) Καταγράψτε τα στατιστικά στοιχεία του διαγράμματος μάζας που κατασκευάσατε. Υπολογίστε την τυπική απόκλιση στη μάζα του Ζ από τα στοιχεία του διαγράμματος. Στο διάγραμμα σας, η τυπική απόκλιση στην κατανομή των μαζών κυριαρχείται από το φυσικό πλάτος του μποζονίου Ζ, ή από πειραματικές αβεβαιότητες; Είναι (στατιστικά) συμβατή η μέση τιμή της μάζας που μετρήσατε με τη μάζα του Ζ; 3) Έστω ότι σε μια περιοχή τιμών της αναλλοίωτης μάζας τεσσάρων λεπτονίων αναμένονται κατά μέσο όρο 1.5 γεγονότα υποβάθρου (γνωστές διαδικασίες του Καθιερωμένου Προτύπου). Κατά την εκτέλεση του πειράματος μετράτε 4 γεγονότα. Ποια είναι η πιθανότητα να έχετε κάνει μια καινούρια ανακάλυψη; 4) Τα λεπτόνια προϊόντα των διασπάσεων του μποζονίου Higgs στην άσκηση IV, προέρχονται απευθείας από το Higgs, ή μήπως προέρχονται από διασπάσεις άλλων σωματιδίων με μικρό χρόνο ζωής; Στο ιστόγραμμα των μαζών των ζευγών λεπτονίων με αντίθετο φορτίο πρέπει να έχετε 6 τιμές. Ποια είναι η τιμή της μάζας που προκύπτει από αυτά; Η μάζα των μποζονίων Higgs, που μετρήσατε, αντιστοιχεί στη μάζα του νέου μποζονίου που παρουσιάστηκε στις 4/7/2012 στο CERN από τα πειράματα ATLAS και CMS; Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα : hypatia.phys.uoa.gr Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 18 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

92 HYPATIA applet Για να ανοίξετε το applet χρησιμοποιείστε ένα browser (απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εγκατεστημένο το java plugin) και πηγαίνετε στην διεύθυνση : Εκεί διαλέγετε τη γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθώς και μια από τις 4 διαφορετικές εκδόσεις του applet ανάλογα με την άσκηση που θα κάνετε. Στην περίπτωση μας επιλέξτε το applet 4. Όταν το applet φορτώνεται για πρώτη φορά, εμφανίζεται ένα μήνυμα ασφαλείας. Η ακριβής εμφάνιση του μηνύματος εξαρτάται απο το browser και το λειτουργικό σύστημα του χρήστη. Πατήστε "Run" για να συνεχίσετε. Σημειώστε οτι το applet τρέχει μέσα στο browser, και έτσι κάθε φορά που η σελίδα που το περιέχει ξαναφορτώνεται, το applet ξεκινάει πάλι από την αρχή και οι επιλογές σας χάνονται. Αν επιλέξετε το "Always trust content from this publisher" το πιστοποιητικό του applet θα εγκατασταθεί στον browser και το παράθυρο αυτό δεν θα ξαναεμφανιστεί την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το applet. Όταν το applet φορτώνεται για πρώτη φορά, εμφανίζει το πρώτο από τα διαθέσιμα γεγονότα. Οι τροχιές που ανήκουν σε αυτό το γεγονός παρατίθενται στον πίνακα στο μέσο της οθόνης (Πίνακας Τροχιών). Οι δύο όψεις του ανιχνευτή δείχνουν την μπροστινή και πλαϊνή πλευρά του ανιχνευτή ATLAS. Δίπλα τους είναι τα ιστογράμματα των τροχιών που έχει επιλέξει ο χρήστης (άδεια προς το παρόν). Το κάτω μέρος του applet (Πίνακας αναλλοίωτων μαζών) παραθέτει τις τροχιές που έχει επιλέξει ο χρήστης με τις αντίστοιχες αναλλοίωτες μάζες τους (άδειος προς το παρόν). Μπορείτε αλληλεπιδράσετε με το applet χρησιμοποιώντας τα κουμπιά και τα χειριστήρια που είναι διαθέσιμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ πάνω στους πίνακες για να διαλέξετε την τροχιά που θέλετε ή να κάνετε κλικ στις όψεις του ανιχνευτή για να επιλέξετε μια τροχιά. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 19 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

93 Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 20 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

94 Επιλογή γεγονότος Αρχικά πρέπει να επιλέγετε την ομάδα γεγονότων που θέλετε από το πρώτο drop down box (group 1, group 2 κλπ). Στη συνέχεια εμφανίζονται αυτόματα τα γεγονότα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα στο δεύτερο drop down box και φορτώνεται αυτόματα το πρώτο γεγονός. Μπορείτε να επιλέξετε το γεγονός που θέλετε να δείτε, είτε με τη χρήση των κουμπιών "Previous/Next" ή επιλέγοντάς την από το drop down box. Ο αριθμός του επιλεγμένου γεγονότος, μαζί με τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων γεγονότων εμφανίζεται στα αριστερά της λίστας. Δίπλα σε αυτό εμφανίζεται, η ελλείπουσα ενέργεια (ETMiss) του γεγονότος. Επιλογή τροχιάς Όταν κάνετε κλικ πάνω σε μια τροχιά (άσπρη γραμμή) σε οποιαδήποτε από τις δύο όψεις του ανιχνευτή, η τροχιά αυτόματα επιλέγεται και στις δύο όψεις με μοβ χρώμα. Η αντίστοιχη γραμμή του πίνακα τροχιών επιλέγεται επίσης. Η επιλογή μπορεί να γίνει και αντίστροφα. Επιλέγοντας μια γραμμή στον πίνακα τροχιών επιλέγεται αυτόματα η αντίστοιχη τροχιά στις δυο όψεις του ανιχνευτή. Αν η τροχιά έχει εισαχθεί στον πίνακα αναλλοίωτων μαζών τότε επιλέγεται και εκεί αυτόματα. Εισαγωγή τροχιάς Αφού προσπαθείτε να "ανακαλύψετε" το σωματίδιο Z μέσα από τις διασπάσεις του σε ζεύγη μυονίων/αντιμυόνιων ή ηλεκτρονίων/ποζιτρονίων, πρέπει να εισάγετε την επιλεγμένη τροχιά στον πίνακα Αναλλοίωτων μαζών είτε ως ηλεκτρόνιο/ποζιτρόνιο κάνοντας κλικ στο κουμπί "Ηλεκτρόνιο" ή ως μυόνιο/αντιμυόνιο κάνοντας κλικ στο κουμπί "Μυόνιο". Φυσικά για να γίνει αυτό, οι τροχιές ηλεκτρονίων και το μυονίων πρέπει πρώτα να αναγνωριστούν στο προηγούμενο βήμα. Κάνοντας κλικ στο κατάλληλο κουμπί, η επιλεγμένη τροχιά αντιγράφεται στον πίνακα Αναλλοίωτων μαζών και όταν δύο συμβατές τροχιές (είτε δύο τροχιές ηλεκτρονίων ή δύο τροχιές μυονίων) από το ίδιο γεγονός εισαχθούν στον πίνακα, η αναλλοίωτη μάζα τους υπολογίζεται αυτόματα. Ένας άλλος έγκυρος συνδυασμός, ειδικά για την ανακάλυψη του Higgs, είναι δύο τροχιές ηλεκτρονίων και δύο τροχιές μυονίων ή τεσσάρων ηλεκτρονίων ή τεσσάρων μυονίων. Μόνο τέσσερις τροχιές από κάθε γεγονός μπορούν να εισαχθούν στον πίνακα και κάθε τροχιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Ο χρήστης μπορεί να αφαιρέσει μια τροχιά, επιλέγοντάς την και κάνοντας κλικ στο κουμπί "Delete track". Τα ιστογράμματα με τις τροχιές που έχουν εισαχθεί στον πίνακα Αναλλοίωτης μάζας ενημερώνονται αυτόματα. Όταν κάνετε κλικ σε μια τροχιά στον πίνακα Αναλλοίωτης μάζας το αντίστοιχο γεγονός φορτώνεται αυτόματα και η τροχιά επιλέγεται τόσο για στον πίνακα τροχιών όσο και στις όψεις του ανιχνευτή. Ιστογράμματα Τα ιστογράμματα που αντιστοιχούν στις τροχιές του πίνακα αναλλοίωτης μάζας υπολογίζονται αυτόματα, όταν εισάγετε ή αφαιρείτε μια τροχιά. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 21 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

95 Τα πρώτα τρία ιστογράμματα αντιπροσωπεύουν την Ενέργεια, Εγκάρσια Ενέργεια και την κατανομή τροχιών ως προς τη γωνία θ. Οι επόμενες δύο δείχνουν μόνο τις αναλλοίωτες μάζες των ηλεκτρονίων ή μυονίων αντίστοιχα. Το επόμενο εμφανίζει όλες τις αναλλοίωτες μάζες που αντιστοιχούν σε ζεύγη τροχιών ανεξάρτητα από τον τύπο τους και το τελευταίο δείχνει το ιστόγραμμα αναλλοίωτης μάζα τεσσάρων τροχιών (είτε τέσσερα ηλεκτρόνια, τέσσερα μυόνια ή δύο ηλεκτρόνια και δύο μυόνια). Cuts Τα Cuts είναι όρια που μπορείτε να βάλετε στις τροχιές που απεικονίζονται. Μπορείτε να επιλέξει το όριο της ενέργειας των τροχιών που εμφανίζονται. Επιλέγοντας το checkbox και εισάγοντας μια τιμή στο αντίστοιχο πεδίο μπορείτε να αφαιρέσετε όλες τις τροχιές των οποίων η ενέργεια είναι κάτω από το όριο. Σημειώστε ότι μετά την εισαγωγή του ορίου, πρέπει να πατήσετε enter. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στα γεγονότα με μεγάλο αριθμό τροχιών, όπου συνήθως οι τροχιές χαμηλής ενέργειας δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Ανάλυση πραγματικών γεγονότων από το LHC Σελίδα 22 από 23 (Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτης, Σ. Αγγελιδάκης, Ν. Τσιριντάνης. Οκτ. 2012)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Α Θ Η Ν Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Φ Υ Σ Ι Κ Η Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ - ΙΛΙΣΙΑ 157 71 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 72 76939 e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της έντασης της Κοσµικής Ακτινοβολίας

Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της έντασης της Κοσµικής Ακτινοβολίας Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Οµάδα Κοσµικής Ακτινοβολίας Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της έντασης της Κοσµικής Ακτινοβολίας Χ. Πλαϊνάκη, Α. Παπαϊωάννου, Ε. Μαυροµιχαλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο λαµπτήρας φθορισµού:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η απορρόφηση των φωτονίων από την ύλη βασίζεται σε τρεις µηχανισµούς:

Η απορρόφηση των φωτονίων από την ύλη βασίζεται σε τρεις µηχανισµούς: AΣΚΗΣΗ 5 ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ (1 o ΜΕΡΟΣ) - Βαθµονόµηση και εύρεση της απόδοσης του ανιχνευτή - Μέτρηση της διακριτικότητας ενέργειας του ανιχνευτή 1. Εισαγωγή Η ακτινοβολία -γ είναι ηλεκτροµαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις -, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΗ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΗ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Υ Σ Ι Κ Η Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΙΛΙΣΙΑ, GR 15771 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 727 6885,

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση μαγνητικού πεδίου της Γης. (συνοδεύει τις διαφάνειες)

Επίδραση μαγνητικού πεδίου της Γης. (συνοδεύει τις διαφάνειες) Επίδραση μαγνητικού πεδίου της Γης (συνοδεύει τις διαφάνειες) Επίδραση μαγνητικού πεδίου της Γης. Ένα σωματίδιο με ατομικό αριθμό Ζ, που κινείται σε μαγνητικά πεδίο Β με ταχύτητα υ. Η κεντρομόλος δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ: Χρονική φασματοσκοπία- χρήση συστήματος TAC-μέτρηση μικρών χρόνων ζωής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ: Χρονική φασματοσκοπία- χρήση συστήματος TAC-μέτρηση μικρών χρόνων ζωής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ: Χρονική φασματοσκοπία- χρήση συστήματος TAC-μέτρηση μικρών χρόνων ζωής Αλέξανδρος Κετικίδης ΑΕΜ:13299 1/6/14 κ.χαρδάλας Περίληψη Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ Θέµα 1 ο 1. Σύµφωνα µε το πρότυπο του Bohr για το άτοµο του υδρογόνου: α) το ηλεκτρόνιο εκπέµπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Α Θ Η Ν Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Φ Υ Σ Ι Κ Η Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ - ΙΛΙΣΙΑ 157 71 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 72 76939 e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 6 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα

Q2-1. Πού βρίσκεται το νετρίνο; (10 μονάδες) Theory. Μέρος A. Η Φυσική του Ανιχνευτή ATLAS (4.0 μονάδες) Greek (Greece)

Q2-1. Πού βρίσκεται το νετρίνο; (10 μονάδες) Theory. Μέρος A. Η Φυσική του Ανιχνευτή ATLAS (4.0 μονάδες) Greek (Greece) Πού βρίσκεται το νετρίνο; (10 μονάδες) Q2-1 Κατά τη σύγκρουση δύο πρωτονίων σε πολύ υψηλές ενέργειες μέσα στο Μεγάλο Ανιχνευτή Αδρονίων (Large Hadron Collider ή LHC), παράγεται ένα πλήθος σωματιδίων, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις - να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες)

Theory Greek (Greece) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες) Q3-1 Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες) Παρακαλείστε να διαβάσετε τις Γενικές Οδηγίες στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε το πρόβλημα αυτό. Σε αυτό το πρόβλημα θα ασχοληθείτε με τη Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 o ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ

I. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ I. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ Α. Ακτινοβολία υποβάθρου (Background radiation) Εξαιτίας της κοσµικής ακτινοβολίας που βοµβαρδίζει συνεχώς την ατµόσφαιρα της γης και της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο.

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. Στις ερωτήσεις 1-5 επιλέξτε την πρόταση που είναι σωστή. 1) Το ηλεκτρόνιο στο άτοµο του υδρογόνου, το οποίο βρίσκεται στη θεµελιώδη κατάσταση: i)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ Ν. Γιόκαρης,, (Κ.Ν.( Παπανικόλας) & Ε. Στυλιάρης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ,, 2016 Φλοιώδης Δομή των Πυρήνων Η σύζευξη Spin Τροχιάς (L S)( Διέγερση και Αποδιέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Cyprus) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 μονάδες)

Theory Greek (Cyprus) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 μονάδες) Q3-1 Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 μονάδες) Σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις Γενικές Οδηγίες που υπάρχουν στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε την επίλυση του προβλήματος. Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες)

Theory Greek (Greece) Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες) Q3-1 Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) (10 Μονάδες) Παρακαλείστε να διαβάσετε τις Γενικές Οδηγίες στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε το πρόβλημα αυτό. Σε αυτό το πρόβλημα θα ασχοληθείτε με τη Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σχετικά µε τις ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

22-ΕΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ

22-ΕΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής 1996 22-ΕΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ Eλένη Μαυρομιχαλάκη *, Άννα Μπελεχάκη ** και Ιωάννα Τσαγγούρη * * Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόοδος µαθήµατος «οµικής και Χηµικής Ανάλυσης Υλικών» Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες

Πρόοδος µαθήµατος «οµικής και Χηµικής Ανάλυσης Υλικών» Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες 21 Οκτωβρίου 2009 Πρόοδος µαθήµατος «οµικής και Χηµικής Ανάλυσης Υλικών» Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες 1) α. Ποια είναι η διαφορά µεταξύ της ιονίζουσας και της µη ιονίζουσας ακτινοβολίας; β. Ποιες είναι οι γνωστότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 13 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1. ύο µονοχρωµατικές ακτινοβολίες Α και Β µε µήκη κύµατος στο κενό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ

Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ 12 Λειτουργία και Απόδοση του Πρότυπου Ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ Εισαγωγή Στο παρόν Κεφάλαιο περιγράφεται η λειτουργία και απόδοση του πρότυπου ανιχνευτή ΝΕΣΤΩΡ κατά τη λειτουργία του στη βαθιά θάλασσα. Συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πυρήνας του Ατόμου

Ο Πυρήνας του Ατόμου 1 Σκοποί: Ο Πυρήνας του Ατόμου 15/06/12 I. Να δώσει μία εισαγωγική περιγραφή του πυρήνα του ατόμου, και της ενέργειας που μπορεί να έχει ένα σωματίδιο για να παραμείνει δέσμιο μέσα στον πυρήνα. II. III.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την ηλεκτροµαγνητική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ 2 ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ Κετικίδης Αλέξανδρος ΑΕΜ : 13299 31/3/14 Διδάσκων : κ. Ελευθεριάδης Περίληψη Στο πείραμα αυτό μελετήσαμε ένα σύστημα σκανδαλισμού δυο

Διαβάστε περισσότερα

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Niels Bohr (885-962) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Περιβαλλοντολογικό Συνέδριο Φυσικής Καλαμπάκα, Ιανουάριος 2001

4 ο Περιβαλλοντολογικό Συνέδριο Φυσικής Καλαμπάκα, Ιανουάριος 2001 4 ο Περιβαλλοντολογικό Συνέδριο Φυσικής Καλαμπάκα, Ιανουάριος 2001 Ο ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΞΙΑΚΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ε. Μαυρομιχαλάκη, Γ. Σουβατζόγλου, Χ. Σαρλάνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των χαρακτηριστικών της β - ραδιενεργού εκποµπής

Μελέτη των χαρακτηριστικών της β - ραδιενεργού εκποµπής ΑΠ2 Μελέτη των χαρακτηριστικών της β - ραδιενεργού εκποµπής 1. Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση µελετά τα χαρακτηριστικά της β - ακτινοβολίας. Πιο συγκεκριµένα υπολογίζεται πειραµατικά η εµβέλεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενόςισοπλεύρου τριγώνου ΑΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σηµειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 =2µC και q 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 7 Απριλίου 201 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 009 Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΙ ΕΙΣ 007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜ 1o Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η υπέρυθρη ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β Β.1 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 8 Β.2 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 9

ΘΕΜΑ Β Β.1 Α) Μονάδες 4  Μονάδες 8 Β.2 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 9 Β.1 O δείκτης διάθλασης διαφανούς υλικού αποκλείεται να έχει τιμή: α. 0,8 β. 1, γ. 1,4 Β. Το ηλεκτρόνιο στο άτομο του υδρογόνου, έχει κινητική ενέργεια Κ, ηλεκτρική δυναμική ενέργεια U και ολική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΘΕΜΑ A ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Παρασκευή, 0 Μαΐου 0 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑ ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α Α Ποιο φαινόμενο ονομάζεται διασκεδασμός του φωτός; Πώς εξαρτάται ο δείκτης διάθλασης ενός οπτικού μέσου από το μήκος κύματος; Β Στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A Ένα ισότοπο, το οποίο συµβολίζουµε µε Z X, έχει ατοµικό αριθµό Ζ και µαζικό αριθµό Α. Ο πυρήνας του ισοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 13/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ (13) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Στις ερωτήσεις Α1

Διαβάστε περισσότερα

3. Ο Rutherford κατά το βοµβαρδισµό λεπτού φύλλου χρυσού µε σωµάτια α παρατήρησε ότι: α. κανένα σωµάτιο α δεν εκτρέπεται από την πορεία του

3. Ο Rutherford κατά το βοµβαρδισµό λεπτού φύλλου χρυσού µε σωµάτια α παρατήρησε ότι: α. κανένα σωµάτιο α δεν εκτρέπεται από την πορεία του ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. Μονάδες Σε µια εξώθερµη πυρηνική αντίδραση:

ΘΕΜΑ 1 ο. Μονάδες Σε µια εξώθερµη πυρηνική αντίδραση: ΘΕΜΑ 1 ο ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης Μαγνητικοί πόλοι Κάθε μαγνήτης, ανεξάρτητα από το σχήμα του, έχει δύο πόλους. Τον βόρειο πόλο (Β) και τον νότιο πόλο (Ν). Μεταξύ των πόλων αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι φυσικές διαδικασίες της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών

Οι φυσικές διαδικασίες της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών Οι φυσικές διαδικασίες της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών 3 Το φάσμα της φωτεινής ενέργειας που εκπέμπουν οι αστέρες παράγεται και διαμορφώνεται στο εσωτερικό τους σύμφωνα με καλά καθορισμένους φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 0 ΜΑΪΟΥ 013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΘΕΜΑ Εξασθένηση της ακτινοβολίας β και γ από δύο διαφορετικά υλικά. Μέτρηση του πάχους υποδιπλασιασμού (d 1 2 ) και του συντελεστή εξασθένησης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά νετρίνα. Πρόβλημα ηλιακών νετρίνων, ταλαντώσεις.

Ηλιακά νετρίνα. Πρόβλημα ηλιακών νετρίνων, ταλαντώσεις. Ηλιακά νετρίνα Πρόβλημα ηλιακών νετρίνων, ταλαντώσεις. Αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ηλίου (Τυπικό Ηλιακό Μοντέλο) 98,4 % pp pep hep Be B Εικόνα 1Πυρηνικές αντιδράσεις στο κέντρο του ηλίου J.Bacall (2005)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Ι. Οδηγία: Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α. Ι. Οδηγία: Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Οδηγία: Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Αν θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή:

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή: 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Πράσινο και κίτρινο φως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Εισαγωγή Πυρηνική Ιατρική: διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες που απαιτούν την εισαγωγή ραδιενέργειας στον οργανισμό με ενδοφλέβια ένεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑΪΟΥ 204 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της Έντασης της Κοσμικής Ακτινοβολίας

Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της Έντασης της Κοσμικής Ακτινοβολίας 10 ο Κοινό Συνέδριο Ελλήνων και Κυπρίων Φυσικών, Κέρκυρα, Μάρτιος 2007 Μελέτη και Μοντελοποίηση των Μειώσεων Forbush της Έντασης της Κοσμικής Ακτινοβολίας Χ. Πλαϊνάκη, Α. Παπαϊωάννου, Ε. Μαυρομιχαλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 6 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση Κοσµικών Ακτινοβολιών στο ιαστηµικό Περιβάλλον

Επίδραση Κοσµικών Ακτινοβολιών στο ιαστηµικό Περιβάλλον Επίδραση Κοσµικών Ακτινοβολιών Επίδραση Κοσµικών Ακτινοβολιών στο ιαστηµικό Περιβάλλον A.Παπαϊωάννου, Χ. Πλαϊνάκη, Μ. Παπαηλιού, Μ. Γεροντίδου, Ε. Μαυροµιχαλάκη Tοµέας Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑ FRANK-HERTZ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ Η απορρόφηση ενέργειας από τα άτομα γίνεται ασυνεχώς και σε καθορισμένες ποσότητες. Λαμβάνοντας ένα άτομο ορισμένα ποσά ενέργειας κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 0-05 ΘΕΜΑ B Σχέσεις μεταξύ κινητικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ε ι σ α γ ω γ ή στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής

Ε ι σ α γ ω γ ή στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής Ε ι σ α γ ω γ ή στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής Γενικές Πληροφορίες - I ιστοσελίδα μαθήματος http://eclass.uoa.gr Κωδικός μαθήματος στο eclass PHYS211 Γενικές Πληροφορίες - II χώρος άσκησης Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑΪΟΥ 0 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

i. 3 ii. 4 iii. 16 Ε 1 = -13,6 ev. 1MeV= 1, J.

i. 3 ii. 4 iii. 16 Ε 1 = -13,6 ev. 1MeV= 1, J. ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου 1 Τι θα μάθουμε σήμερα 2 Τι είναι η γ-διάσπαση γ-αποδιέγερση ηλεκτρόνια εσωτερικών μετατροπών εσωτερική δημιουργία ζεύγους (e + e - ) Πως προκύπτει?

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1 Η υπέρυθρη ακτινοβολία α συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑ 2 ο 220. µετατρέπεται σε βισµούθιο -212 ( Bi) διασπάσεων: 220. Α. Το ραδόνιο 220 ( 1. Να συµπληρώσετε τις παραπάνω εξισώσεις.

ΖΗΤΗΜΑ 2 ο 220. µετατρέπεται σε βισµούθιο -212 ( Bi) διασπάσεων: 220. Α. Το ραδόνιο 220 ( 1. Να συµπληρώσετε τις παραπάνω εξισώσεις. ΦΥΣΙΚΗ- ο ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΖΗΤΗΜΑ ο Α. Ερώτηση του τύπου Σωστό- Λάθος. Με τον όρο ότι το φως έχει διπλή φύση εννοούµε ότι:. Αποτελείται από θετικά και αρνητικά σωµατίδια.. Συµπεριφέρεται σαν κύµα και σαν σωµατίδιο.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 Άτομα αερίου υδρογόνου που βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση (n = 1), διεγείρονται με κρούση από δέσμη ηλεκτρονίων που έχουν επιταχυνθεί από διαφορά δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Στις ημιτελείς προτάσεις 1.1 έως 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 0 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

2015 ii. iii. 8 ii. iii. 9

2015 ii. iii. 8 ii. iii. 9 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΓΛ/Μ3 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική Γενικής Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ακτινοβολίας γ µε τη βοήθεια απαριθµητή Geiger - Muller

Μελέτη της ακτινοβολίας γ µε τη βοήθεια απαριθµητή Geiger - Muller ΑΠ1 Μελέτη της ακτινοβολίας γ µε τη βοήθεια απαριθµητή Geiger - Muller 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή γίνεται µελέτη της εξασθενήσεως της ακτινοβολίας γ (ραδιενεργός πηγή Co 60 ) µε την βοήθεια απαριθµητή

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενός ισοπλεύρου τριγώνου ΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σημειακά ηλεκτρικά φορτία 1 =2μC και 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της εργαστηριακής αυτής άσκησης είναι η μελέτη της εμβέλειας των σωματίων α στην ύλη.

Σκοπός της εργαστηριακής αυτής άσκησης είναι η μελέτη της εμβέλειας των σωματίων α στην ύλη. ΑΣΚΗΣΗ 7 ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ-α Σκοπός Σκοπός της εργαστηριακής αυτής άσκησης είναι η μελέτη της εμβέλειας των σωματίων α στην ύλη. Εισαγωγή Ένα σωμάτιο α αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή

Διαβάστε περισσότερα

ιστοσελίδα μαθήματος

ιστοσελίδα μαθήματος ιστοσελίδα μαθήματος http://ecourses.chemeng.ntua.gr/courses/inorganic_chemistry/ Είσοδος ως χρήστης δικτύου ΕΜΠ Ανάρτηση υλικού μαθημάτων Μάζα ατόμου= 10-24 kg Πυκνότητα πυρήνα = 10 6 tn/cm 3 Μάζα πυρήνα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ηµιτελείς προτάσεις 1.1 έως

Διαβάστε περισσότερα

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6)

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας το r με r n, έχουμε: Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας n=1, βρίσκουμε την τροχιά με τη μικρότερη ακτίνα n: Αντικαθιστώντας την τελευταία εξίσωση στη 2.6, παίρνουμε: Αν

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης Μοριακή Φασματοσκοπία I Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης 2 Τι μελετά η μοριακή φασματοσκοπία; Η μοριακή φασματοσκοπία μελετά την αλληλεπίδραση των μορίων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Από τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 0 ΜΑΪΟΥ 015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός ραδιοϊσοτόπων με την μέθοδο της γ φασματοσκοπίας. Γιαννούλης Ευάγγελος.

ΤΙΤΛΟΣ: Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός ραδιοϊσοτόπων με την μέθοδο της γ φασματοσκοπίας. Γιαννούλης Ευάγγελος. 1 ΤΙΤΛΟΣ: Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός ραδιοϊσοτόπων με την μέθοδο της γ φασματοσκοπίας ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Καραβαγγέλη Μαριάννα ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: 13.11.2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αργυριάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΝΙΚΗΣ ΠΑΙΙΑΣ 013 ΚΦΩΝΗΣΙΣ ΘΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÎÕÓÔÑÁ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÎÕÓÔÑÁ 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Ο ραδιενεργός

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 18/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 18/04/16 Διάλεξη 13: Στοιχειώδη σωμάτια Φυσική στοιχειωδών σωματίων Η φυσική στοιχειωδών σωματιδίων είναι ο τομέας της φυσικής ο οποίος προσπαθεί να απαντήσει στο βασικότατο ερώτημα: Ποια είναι τα στοιχειώδη δομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Συζευγμένα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία τα οποία κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και παρουσιάζουν τυπική κυματική συμπεριφορά Αν τα φορτία ταλαντώνονται περιοδικά οι διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο Περιεχόμενα Κεφαλαίου 37 Η κβαντική υπόθεση του Planck, Ακτινοβολία του μέλανος (μαύρου) σώματος Θεωρία των φωτονίων για το φως και το Φωτοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα B

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Θέμα B ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Θέμα B _70 Β. Το ηλεκτρόνιο ενός ατόμου υδρογόνου που βρίσκεται στη τρίτη διεγερμένη ενεργειακή κατάσταση (n = ), αποδιεγείρεται εκπέμποντας φωτόνιο ενέργειας Ε.Κατά τη συγκεκριμένη αποδιέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή

Διαβάστε περισσότερα

Ασυνήθιστες Μεταβολές της έντασης της κοσμικής ακτινοβολίας τον Ιούλιο του 2005

Ασυνήθιστες Μεταβολές της έντασης της κοσμικής ακτινοβολίας τον Ιούλιο του 2005 11 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής, Λάρισα 2006 CD Πρακτικών ISBN-960-87635-4-1 Ασυνήθιστες Μεταβολές της έντασης της κοσμικής ακτινοβολίας τον Ιούλιο του 2005 Α. Παπαϊωάννου, Μ. Γεροντίδου, Γ. Μαριάτος,

Διαβάστε περισσότερα