ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ"

Transcript

1 18719 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ /Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων και Δικτύων, του τομέα Ηλεκτρονικής, της Γ τάξης των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Το Νόμο 3475/2006 (ΦΕΚ 146, Τεύχος Α ) «Οργάνωση και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», ιδίως το άρθρο 18 παρ. 1(γ). 2. Την υπ αριθμ /Γ2/ υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2057/ΤΒ/ ) με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α, Β και Γ Τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ.». 3. Την υπ αριθμ /Γ2/ υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 26/ΤΒ / ) με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α, Β, Γ και Δ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ.». 4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α 98) και το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. 5. Την εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπως αυτή διατυπώθηκε με την υπ αριθμ. 38/ Συνεδρίασή του. 6. Την αναγκαιότητα καθορισμού Αναλυτικών Προ γραμμάτων Σπουδών για την Γ Τάξη των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ., αποφασίζουμε: Καθορίζουμε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μα θημάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συ στημάτων και Δικτύων, του τομέα Ηλεκτρονικής, της Γ Τάξης των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ως εξής: Μάθημα: Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες Σκοπός του μαθήματος: Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να αποκτήσει ο μαθητής βασικές γνώσεις στο αντικείμενο των ηλε κτρονικών επικοινωνιών. Εισάγονται οι έννοιες του ΗΜ φάσματος και κύματος. Δίνονται οι έννοιες του ραδι οφωνικού και τηλεοπτικού σήματος και εξετάζονται οι τεχνικές μετάδοσης τους. Δίδονται στοιχεία της αρχής λειτουργίας πομπών και αναμεταδοτών και των συστη μάτων ακτινοβολίας. Παρουσιάζονται οι ψηφιακές τε χνικές που εφαρμόζονται. Κεφάλαιο 1 ο : Ηλεκτρομαγνητικό κύμα Τεχνικές διαμόρφωσης. Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες. Σήματα και συστήματα. Τα ηλεκτρικά σήματα. Ανάλυση των σημάτων. Εύρος ζώνης λειτουργίας. Φίλτρα. Η ανάγκη της διαμόρφωσης. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα Διαμορφώσεις. Σύγκριση ΑΜ & FM Ο μαθητής θα πρέπει: Να αναφέρει τις βασικές έννοιες της διάδοσης ΗΜ κύματος και του φάσματος. Να διακρίνει τα είδη των σημάτων Να κατατάσσει τα φίλτρα ανάλογα με την λειτουρ γία τους. Να αναλύει τις διαμορφώσεις ΑΜ και FM. Να αναγνωρίζει τις διαφορές ΑΜ και FM.

2 18720 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 2 ο: Τεχνικές Μετάδοσης. Ασύρματες τεχνικές. Φαινόμενα διάδοσης. Τρόποι διάδοσης του ΗΜ κύματος Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση. Τύποι ραδιοζεύξεων. Κεφάλαιο 3 0 : Συστήματα Εκπομπής Ρ/Τ Σημάτων. Γενικά περί συστημάτων εκπομπής Γένεση του φέροντος σήματος Ταλαντωτές Διαμορφωτές. Ειδικοί τύποι διαμορφώσεων. Δορυφορικές εκπομπές τηλεόρασης Ο μαθητής θα πρέπει: Να διακρίνει τα διάφορα είδη μετάδοσης, τα πλεονε κτήματα και τα μειονεκτήματά τους και να αιτιολο γεί που χρησιμοποιείται το κάθε είδος. Να αναφέρει την επίδραση της συχνότητας στην δι άδοση του κύματος και Να διακρίνει τους τύπους των ραδιοζεύξεων. Ο μαθητής θα πρέπει: Να αναφέρει συνοπτικά τη δομή και τη λειτουργία του πομπού. Να αναγνωρίζει τους ταλαντωτές και τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά τους. Να απαριθμεί τα είδη των διαμορφωτών. Να αναφέρει τις ζώνες συχνοτήτων των δορυφορικών εκπομπών. Κεφάλαιο 4 0 : Συστήματα Ακτινοβολίας Προσαρμογή Η έννοια της κεραίας. Ακτινοβολούμενη ισχύς και ένταση πεδίου. Λήψη επίγειου & δορυφορικού σήματος Κεφάλαιο 5 0 :Ραδιοφωνικοί Δέκτες. Βασικές παράμετροι λήψης. Υπερετερόδυνοι δέκτες. Αυτόματος έλεγχος κέρδους του δέκτη Αποδιαμορφώσεις πλάτους Διευκρίνιση συχνότητας Θόρυβος και ευαισθησία δέκτη Σύγκριση ΑΜ και FM ως προς τον θόρυβο Ο μαθητής θα πρέπει: Να ορίζει την προσαρμογή και να απαριθμεί τα κυρι ότερα πλεονεκτήματα της. Να ορίζει την έννοια της κεραίας και να αναγνωρίζει τους τύπους κεραιών εκπομπής και λήψης. Να απαριθμεί τα χαρακτηριστικά των κεραιών και να κατατάσσει τις κεραίες ανάλογα με την λειτουργί ας τους. Να αναφέρει τα μέρη από τα οποία αποτελούνται. Ο μαθητής θα πρέπει: Να απαριθμεί τα λειτουργικά μέρη ενός δέκτη και να αναλύει τις επιδόσεις. Να αναφέρει την χρησιμότητα και λειτουργία του υπε ρετερόδυνου δέκτη. Να αιτιολογεί την υπεροχή της FM από την ΑΜ ως προς το θόρυβο. Κεφάλαιο 6 0 :Τηλεοπτικοί Δέκτες. Ο μαθητής θα πρέπει: Μπλοκ διάγραμμα δέκτη. Να σχεδιάζει το δομικό διάγραμμα ενός τηλεοπτι κού δέκτη και να αναλύει τις επιμέρους βαθμίδες του. Κεφάλαιο 7 0: Σύγχρονες Τεχνικές Προοπτικές Ψηφιακές τεχνικές μετάδοσης Ψηφιακές διαμορφώσεις αναλογικού φέροντος Τηλεόραση 16: 9 & τηλεόραση υψηλής Ευκρίνειας Συμπίεση ψηφιακών δεδομένων. Η τηλεόραση ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας Να επισημαίνει τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού σήματος έναντι του αναλογικού και τις τεχνικές ψηφιοποίησης και διαμόρφωσης. Να περιγράφει την λειτουργία του TELETEXT Να περιγράφει τους λόγους που επιβάλουν την συ μπίεση και να αναφέρει τα είδη συμπίεσης.

3 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Μάθημα: Συστήματα Αναλογικών Ηλεκτρονικών Σκοπός του μαθήματος: Να αποκτήσει ο μαθητής βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, να κατανοήσει τις αρχές λειτουργίας των βασικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, να μπορεί να σχεδιάζει απλά ηλεκτρονικά κυκλώματα με διακριτά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και Ο.Κ και να μπορεί να σχεδιάζει, κατασκευάζει και ρυθμίζει απλές ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησε. Κεφάλαιο 1 ο : Πόλωση και Θερμική Σταθεροποίηση τρανζίστορ. (Ενότητες) 0 μαθητής πρέπει: 1.1 Επανάληψη βασικών εννοιών ενισχυτών. να γνωρίζει την επίδραση της θερμοκρασίας στο ση 1.2 Κύκλωμα πόλωσης με αντίσταση γείωσης του μείο λειτουργίας του τρανζίστορ και στην απολαβή εκπομπού. ρεύματος β. 1.3 Επίδραση της θερμοκρασίας στη λειτουργία του τρανζίστορ και της πόλωσης στην παραμόρφωση. Κεφάλαιο 2 Ο : Ενισχυτές με ανατροφοδότηση. (Ενότητες) 0 μαθητής πρέπει: 2.1 Ορισμός της ανατροφοδότησης. να κατανοήσει την έννοια της ανατροφοδότησης 2.2 Επίδραση της αρνητικής ανατροφοδότησης στα και να διαχωρίζει την αρνητική από τη θετική. χαρακτηριστικά μεγέθη ενός ενισχυτή. να μπορεί να σχεδιάζει την απόκριση συχνοτή των ενός ενισχυτή και να σημειώνει την μεταβο Εργαστηριακές Ασκήσεις. λή σ αυτήν από την εφαρμογή της αρνητικής ανα τροφοδότησης. Κεφάλαιο 3 ο : Ενισχυτές Ισχύος. (Ενότητες) 0 μαθητής πρέπει: 3.1 Εισαγωγή στους ενισχυτές ισχύος. να μπορεί να διακρίνει τους ενισχυτές ισχύος ανάλογα με 3.2 Τάξεις ενισχυτών (Α, ΑΒ,Β, C) την τάξη τους. να κατανοήσει τους ενισχυτές Push Pull και να γνωρίζει τις 3.3 Ενισχυτές Push Pull εφαρμογές τους. Με μετασχηματιστή Χωρίς μετασχηματιστή 3.4 Ενισχυτές με ολοκληρωμένο κύκλωμα. Εργαστηριακές Ασκήσεις. Κεφάλαιο 4 o: Τελεστικοί ενισχυτές II. (Ενότητες) 0 μαθητής πρέπει: 4.1 Διαφορικοί ενισχυτές να κατανοεί τον τρόπο λειτουργίας του διαφορικού ενι 4.2 Χαρακτηριστικά πραγματικού τελεστικού Ενισχυτή. σχυτή. να γνωρίσει τη μεταβολή των χαρακτηριστικών του 4.3 Ακόλουθος τάσης. πραγματικού Τ.Ε. με τη συχνότητα λειτουργίας. 4.4 Αθροιστής. να γνωρίσει την χρησιμότητα του ακόλουθου τάσης. 4.5 Διαφοριστής. να μάθει να αθροίζει 2 ή περισσότερα σήματα. να μάθει να καταγράφει την έξοδο ενός διαφοριστή με 4.6 Ολοκληρωτής. είσοδο τριγωνικό σήμα. 4.7 Συγκριτής. να μάθει να καταγράφει την έξοδο ενός ολοκληρωτή 4.8 Υπολογιστικές Ασκήσεις. με είσοδο τετραγωνικό παλμό να μάθει να συγκρίνει δύο τάσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις.

4 18722 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 5 ο : Αρμονικοί Ταλαντωτές. (Ενότητες) 0 μαθητής πρέπει: 5.1 Βασικές αρχές των ταλαντωτών. να διακρίνει τους αρμονικούς ταλαντωτές σε συντονι 5.2 Κριτήρια ταλάντωσης. ζόμενους και μη. (Barkhausen, κ.λ.π.) να γνωρίσει τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων ταλαντωτών. 5.3 Ταλαντωτές με συντονιζόμενο κύκλωμα. να μάθει να αναγνωρίζει απλά κυκλώματα ταλαντω Α. Thomson τών. Β. Hartley να μάθει να κατατάσσει σωστά διάφορους ταλαντω C. Colpitts τές. D. Clapp 5.4 Ταλαντωτές με μη συντονιζόμενο κύκλωμα Α Γέφυρας. Β. Μετάθεση φάσης RC. 5.5 Ταλαντωτής κρυστάλλου. 5.6 Υπολογιστικές Ασκήσεις. 5.7 Διεγέρτης Schmitt με ΤΕ. 5.8 Ταλαντωτής ελεγχόμενος από τάση (VCO) 5.9 Βρόγχος κλείδωσης Φάσης (PLL) Εργαστηριακές Ασκήσεις. Κεφάλαιο 6 ο : Ενεργά φίλτρα. 6.1 ορισμός φίλτρου 0 μαθητής πρέπει: 6.2 κατηγορίες φίλτρων 6.3 Ιδανικά και πραγματικά φίλτρα 6.4 Οικογένειες των φίλτρων 6.5 Φίλτρο στενής ζώνης διέλευσης 6.6 Φίλτρο στενής ζώνης αποκοπής Κεφάλαιο 7 : Τροφοδοτικές διατάξεις. (Ενότητες) 7.1 Βασικές βαθμίδες ενός Τροφοδοτικού. 7.2 Φίλτρα εξομάλυνσης. 7.3 Επιλογή ολοκληρωμένου κυκλώματος τριών ακροδεκτών (IC 7805,7905, 78χχ, LΜ3Ι7...) 7.4 Σχεδίαση τροφοδοτικού σταθερής τάσης εξόδου. 7.5 Διακοπτόμενα Τροφοδοτικά (Παλμοτροφοδοτικά). 7.6 Υπολογιστικές Ασκήσεις. Εργαστηριακές Ασκήσεις. να αναφέρει τον ορισμό των ενεργών ηλεκτρο νικών φίλτρων και να τα κατατάσσει σε κατη γορίες. να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ιδανικό και ένα πραγματικό φίλτρο. 0 μαθητής πρέπει: να μπορεί να κατανοεί την επίδραση των φίλ τρων διαφόρων τύπων στην συνεχή τάση εξόδου και στην κυμάτωση σε όλες τις μορφές ανόρθω σης. να μπορεί να σχεδιάζει τις βασικές βαθμίδες ενός τροφοδοτικού και τις κυματομορφές της τά σης στα διάφορα σημεία. να επιλέγει το κατάλληλο ολοκληρωμένο για την κάθε εφαρμογή. να σχεδιάζει και να υπολογίζει τους απαιτούμε νους πυκνωτές εισόδου και εξόδου καθώς και το κατάλληλο ψυγείο. να γνωρίζει τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ γραμμικών και διακοπτόμενων τροφοδοτικών. Μάθημα: Συστήματα Αναλογικών Ηλεκτρονικών Εργαστήριο Σκοπός του μαθήματος: Να αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να σχεδιάζει, κατασκευάζει, βελτιώνει και ρυθμίζει τα κυκλώματα που δι δάσκεται στο θεωρητικό μάθημα.

5 Τίτλος Άσκησης / Άσκηση 1 η : Ενισχυτής CΕ Άσκηση 2 η : Ενισχυτής μιας βαθμίδας με αρνητική ανατροφοδότηση ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 3 η : Ενισχυτής αρνητικής ανατροφοδότησης 2 βαθμίδων τάσης τάσης Άσκηση 4 η : Διαφορικός Ενισχυτής με διακριτά στοι χεία Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να εξετάζει την επίδραση του πυκνωτή σύζευξης και του πυκνωτή εκπομπού στην καμπύλη απόκρισης του ενισχυ τή. να εξετάζει την επίδραση της αντίστασης Re με πυκνωτή & χωρίς πυκνωτή στην καμπύλη απόκρισης του ενισχυτή με Rc και Re να εξετάζει την επίδραση της αρνητικής ανατροφοδότη σης στην απόκριση συχνότητας & τις αντιστάσεις εισό δου και εξόδου, να χτίζει το κύκλωμα & να κάνει διάφορες μετρήσεις. Άσκηση 5 η : Ενισχυτής ac με ΤΕ χωρίς αντιστροφή. να χτίζει και να εξάγει την καμπύλη απόκρισης του, με διάφορα R & C & να μετράει τις αντιστάσεις εισόδου & εξόδου. Άσκηση 6 η : Ενισχυτής ac με Τ.Ε με αντιστροφή» Άσκηση 7 η : Αθροιστής να χτίζει & να μελετάει τη λειτουργία του. Άσκηση 8 η :.Διαφοριστής Ολοκληρωτής Άσκηση 9 η : Συγκριτής Άσκηση 10 η : Ενισχυτής ισχύος Push Pull συμπληρω ματικής συμμετρίας Άσκηση 11 η : Ταλαντωτής Hartley να υπολογίζει, να χτίζει και να μελετάει την κυματομορ φή εξόδου του για διάφορες RC. να χτίζει & να μελετάει τη λειτουργία του. να μελετάει την παραμόρφωση του σήματος στην έξο δο του ενισχυτή. να υπολογίζει, χτίζει & μελετά τον ταλαντωτή αυτόν. Άσκηση 12 η : Ταλαντωτής Colpitts» Άσκηση 13 η : Ταλαντωτής Wien» Άσκηση 14 η : Ταλαντωτής μετάθεσης φάσης.» Άσκηση 15 η : Ταλαντωτής κρυστάλλου» Άσκηση 16 η : Τροφοδοτικό Άσκηση 17 η : Παλμοτροφοδοτικό να μελετάει την κυματομορφή εξόδου να μετράει την κυμάτωση να δει την βελτίωση της κυ μάτωσης με διάφορες σταθερές χρόνου να μελετάει την κυματομορφή εξόδου να μετράει την κυμάτωση να δει την βελτίωση της κυμάτωσης με διάφορες σταθερές χρόνου Άσκηση 18 η : Διεγέρτης Schmitt με το 555. να κατασκευάζει τον διεγέρτη με το 555 να μελετά την τάση εξόδου του. Άσκηση 19 η : Μετατροπέας Τάσης / Συχνότητας (V.C.O.). Άσκηση 20 η : Φιλτρο ΧΣ 1 ου βαθμού. Άσκηση 21 η : Φίλτρο 1 ου βαθμού. Άσκηση 22 η : Φίλτρο στενής ζώνης διέλευσης. να μελετά έναν ταλαντωτή ελεγχόμενο από τάση να χαράσσει πειραματικά και θεωρητικά την καμπύ λη απόκρισής του να χαράσσει πειραματικά και θεωρητικά την καμπύ λη απόκρισής του να χαράσσει πειραματικά και θεωρητικά την καμπύ λη απόκρισής του

6 18724 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 23 η : Φίλτρο στενής ζώνης αποκοπής. να χαράσσει πειραματικά και θεωρητικά την καμπύ λη απόκρισής του Μάθημα: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών (Θεωρία) Σκοπός του μαθήματος: Σκοπός του μαθήματος είναι ο μαθητής να γνωρίζει τις βασικές αρχές και εφαρμογές ακολουθιακών κυκλω μάτων, μνημών, μετατροπέων D/A A/D και κυκλωμάτων χρονισμού. Να αποκτήσει αντίληψη για την σχέση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών ηλεκτρονικών και γνώσεις στην αρχιτεκτονική των υπολογιστικών συστημάτων Κεφάλαιο 1 0 : ΜΑΝΤΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ FLIP FLOPS Μανταλωτές με πύλες NAND, NOR Το clock και τα χρονιζόμενα FLIP FLOP. Βασικοί τύποι χρονιζόμενων FLIP FLOP (S R, J K, D). Λειτουργία Toggle. Ασύγχρονες είσοδοι. 0.K. Κεφάλαιο 2 0 : ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ Να διατυπώνει τις βασικές έννοιες των FLIP FLOP. Να περιγράφει τη λειτουργία του μανταλωτή με πύ λες NAND, NOR. Να διακρίνει ασύγχρονα και σύγχρονα συστήματα. Να αναλύει τη λειτουργία χρονιζόμενων FLIP FLOP. Να περιγράφει την επίδραση των ασύγχρονων εισό δων. Βασικές έννοιες (τύποι, block διαγράμματα, χρή σεις κλπ). Καταχωρητές ολίσθησης σειριακής εισόδου σειρι ακής εξόδου SISO Καταχωρητής SIPO 4 bits (αριστερής, δεξιάς, κυκλικής) Καταχωρητής PISO, PIPO 4 bits. Σειριακή παράλληλη μεταφορά δεδομένων. Καταχωρητής ολίσθησης με O.K. Να κατονομάζει τους διάφορους τύπους καταχωρη τών και να περιγράφει τη λειτουργία τους. Να είναι ικανός να σχεδιάζει και να κατασκευάζει απλούς καταχωρητές με FLIP FLOP. Να διακρίνει τις διαφορές, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα της σειριακής και της παράλληλης μεταφοράς δεδομέ νων. Να επιλέγει και να χρησιμοποιεί σε μια εφαρμογή καταχωρητή σε O.K Κεφάλαιο 3 0 : ΑΠΑΡΙΘΜΗΤΕΣ. Βασικές έννοιες (Ασύγχρονοι σύγχρονοι, ο αριθμός του modulo, απαρίθμηση παλμών) Ασύγχρονος δυαδικός και BCD απαριθμητής. Σύγχρονος δυαδικός απαριθμητής. Αμφίδρομοι απαριθμητές Απαριθμητές modulo N Αλλαγή του modulo σε ασύγχρονους απαριθ μητές. διαίρεση συχνότητας. O.K Να διακρίνει τη λειτουργία ενός ασύγχρονου και ενός σύγχρονου απαριθμητή. Να είναι ικανός να σχεδιάζει και να κατασκευάζει απλούς απαριθμητές ορισμένου modulo α) με FLIP FLOP. β) με Ο.Κ. Να μπορεί να τροποποιεί τον αριθμό του modulo. Να μελετά φύλλα δεδομένων και να χρησιμοποιεί Ο.Κ απαριθμητών.

7 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 4 0 : ΜΝΗΜΕΣ Βασικές έννοιες ορολογία μνημών. Είδη μνημών(ram,.rom, PROM, EPROM, EEPROM). Εσωτερική δομή ROM, RAM. Επέκταση της διάστασης λέξης μνή μης. Επέκταση της χωρητικότητας μνήμης. O.K Να χρησιμοποιεί σωστά την ορολογία των μνημών. Να κατονομάζει τα είδη των μνημών και τα χαρακτηριστικά τους. Να μπορεί να προσδιορίζει τη χωρητικότητα μιας μνήμης. Να μπορεί να συνδέει Ο.Κ μνημών, ώστε να προκύπτουν μνήμες με μεγαλύτερη «διάσταση λέξης» ή χωρητικότητα». Κεφάλαιο 5 ο : ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A KAI A/D Γενικές έννοιες(σύστημα λήψης, επεξερ Να περιγράφει την αρχή λειτουργίας των μετατροπέων D/A γασίας, διανομής δεδομένων) και A/D και να ορίζει τα Μετατροπέας D/A η έννοια της ανάλυ βασικά χαρακτηριστικά τους. σης μέτρησης. Να μπορεί να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα Κυκλώματα μετατροπέων D/A Ο.Κ για την πραγματοποίηση κυκλωμάτων μετατροπής D/A και α)με κλιμακωτό δίκτυο αντιστάσεων R και A/D. 2R Να περιγράφει τις αρχές της κβάντισης και β)με Ο.Κ της δειγματοληψίας Μετατροπέας A/D οι έννοιες της κβαντοποίησης και της δειγματοληψίας. Κυκλώματα μετατροπέων A / D α)διαδοχικών προσεγγίσεων β)με Ο.Κ Εφαρμογές μετατροπέων D/A και A/D Κεφάλαιο 6ο: ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Γενικές έννοιες (παλμοί χρονισμού, t ON, t OFF, Να διακρίνει κυκλώματα Ασταθούς T, f, κύκλος εργασίας). Μονοσταθούς πολυδονητή. Ασταθής πολυδονητής. Να μπορεί να συνδέει το Ο.Κ 555 ως: Μονοσταθής πολυδονητής. α)ασταθή πολυδονητή. Το Ο.Κ 555(ακροδέκτες, περιγραφή block β)μονοσταθή πολυδονητή. διαγράμματος εσωτερικού κυκλώματος). Το Ο.Κ 555 ως: ασταθής μονοσταθής πολυ δονητής Κεφάλαιο 7 Ο: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (hardware) ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ενότητες Βασικά στοιχεία αρχιτεκτονι κής υπολογιστικών συστη μάτων Μικροεπεξεργαστές Αρχές λειτουργίας και αρχιτεκτο νική εντολές μικροεπεξεργαστών Οικογένειες Μικροεπεξεργα στών Ομοιότητες και δι αφορές Οικογένειες Μικροελεγκτών Ομοιότητες και διαφορές Μέθοδοι διευθυνσιοδότησης της μνήμης. τα χαρακτηριστικά των μικρο επεξεργαστών Ο μαθητής να μπορεί να κατονομάζει τα βασικά τμήματα της δομής των υπολογιστικών συ στημάτων να κατανοεί την λειτουργία και χρήση του κάθε τμήματος ενός υπολογι στικού συστήματος να υλοποιεί στοιχειώδη τμήματα ενός υπολογιστικού συστήματος με απλά ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα να εξηγεί την δομή και λειτουργία των μικροεπεξεργαστών να απαριθμεί τις διάφορες οικογένειες μικροεπεξεργαστών

8 18726 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 8 ο: ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΏΝ Ενότητες Ακροδέκτες και συνδέσεις μι κροϋπολογιστών και μικρο ελεγκτών Υπροσπέλαση συσκευών εισό δου εξόδου διακοπές λειτουργία απ ευθείας προσπέλασης μνήμης είσοδος έξοδος ψηφιακών δεδομένων Ο μαθητής να μπορεί να κατονομάζει τις συνδέσεις των ακροδεκτών των μικροεπεξεργαστών και μικροελεγκτών να περιγράφει τους τρόπους υποστήριξης περιφερειακών συσκευών Μάθημα: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών (Εργαστήριο) Σκοπός και αρχές διδασκαλίας μαθήματος: Να αποκτήσει ο μαθητής πρακτικές γνώσεις στην κατασκευή και τη συντήρηση ψηφιακών συστημάτων, πρα κτικές γνώσεις στη δομή και λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων και γνώσεις προγραμματισμού συστη μάτων βασισμένων σε μικροεπεξεργαστές Μέρος 1 ο Άσκηση 1η Να μπορεί να κατασκευάζει latch με πύλες NAND, NOR με τη βοήθεια Μανταλωτές πινάκων αληθείας που θα προκύψουν πειραματικά. Άσκηση 2η Να διαβάζει data sheets. Flip Flops Να επιλέγει τα κατάλληλα Ο.Κ. Να ελέγχει τη σωστή λειτουργία των Flip Flop με τη βοήθεια πινάκων αληθείας που θα προκύψουν πειραματικά. Να κατανοήσει τη λειτουργία των ασύγχρονων εισόδων. Άσκηση 3η Να μπορεί να κατασκευάζει καταχωρητές PIPO με Flip Flop. (τεσσά Καταχωρητές με Flip Flop. Άσκηση 4η Καταχωρητές ολίσθησης με Ο.Κ. Άσκηση 5η Απαριθμητές με Flip Flop. (με διάφορους αριθμούς modulo). Άσκηση 6η Απαριθμητές με Ο.Κ. Άσκηση 7η Εγγραφή και ανάγνωση Μνήμης RAM ρων bits) Να μπορεί να επιλέγει από τα data sheets τους επιθυμητούς καταχωρητές. Να μπορεί να κατασκευάζει κυκλώματα καταχωρητών με Ο.Κ. Να μπορεί να κατασκευάζει απλούς απαριθμητές με Flip Flop, ορισμένου modulo. Να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του modulo. Να μπορεί να κατασκευάζει απλούς απαριθμητές με Ο.Κ. ορισμένου modulo. Να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του modulo. Να συνδέει με τους απαριθμητές ενδείκτες επτά τμημάτων. Να μελετά Ο.Κ. μνημών. Να γράφει δεδομένα σε συγκεκριμένη διεύθυνση μνήμης RAM. Να διαβάζει δεδομένα από συγκεκριμένη διεύθυνση μνήμης RAM. Άσκηση 8η Μετατροπή Α/D με Ο.Κ. Άσκηση 9η Μετατροπή D/A με Ο.Κ. Άσκηση 10η Το Ο.Κ. 555 ως ασταθής πολυ δονητής Να μπορεί να χρησιμοποιεί Ο.Κ. για μετατροπή A/D. Να υπολογίζει την ανάλυση και την ακρίβεια μέτρησης ενός ADC. Να μπορεί να χρησιμοποιεί Ο.Κ. για μετατροπή D/A. Να μπορεί να χρησιμοποιεί το Ο.Κ. 555 για την κατασκευή ασταθούς πολυδονητή. Να επιλέγει τα κατάλληλα εξωτερικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα ώστε στην έξοδο να λαμβάνεται κυματομορφή επιθυμητής συχνότητας.

9 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 11η Το Ο.Κ. 555 ως μονοσταθής πο λυδονητής Να μπορεί να χρησιμοποιεί το Ο.Κ. 555 για την κατασκευή μονοστα θούς πολυδονητή. Να επιλέγει τα κατάλληλα εξωτερικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα ώστε στην έξοδο να λαμβάνεται παλμός με επιθυμητή διάρκεια (t ON ). Άσκηση 12 η Εντοπισμός βλαβών σε κυκλώματα διαφόρων πυλών Άσκηση 13 η Εντοπισμός βλαβών σε κυκλώματα flip flop Να μπορεί να εντοπίζουν βλάβες σε ψηφιακά κυκλώματα πυλών. Να μπορεί να εντοπίζουν βλάβες σε ψηφιακά κυκλώματα flip flop. Μέρος 2 ο Εφαρμογές μικροϋπολογιστικών συστημάτων Άσκηση 14 η : Γνωριμία με το μικροελεγκτή και τη διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων Γνωριμία με τους καταχωρητές του μικροελεγκτή και τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο μαθητής να μπορεί να κατονομάζει τα επιμέρους στοιχεία ενός μικροελεγκτή και να εξηγούν τη λειτουργία του να αναπτύσσει ένα απλό πρόγραμμα και να το εκτελούν να απαριθμεί τα είδη καταχωρητών να φορτώνει τους καταχωρητές με δεδομένα Άσκηση 15 η : Άμεση και έμμεση διευθυνσιοδότηση παραδείγματα Άσκηση 16 η : Αριθμητικές εντολές πρόσθεσης Άσκηση 17 η : Αριθμητικές εντολές αφαίρεσης Άσκηση 18 η : Λογικές εντολές AND και OR Άσκηση 19 η : Λογική εντολή XOR. Χρήση και σημασία μασκών. Ο μαθητής να μπορεί να κατανοεί τη διαφορά των δύο τρόπων να χρησιμοποιεί, κάθε φορά, την κατάλληλη διευθυνσιο δότηση Ο μαθητής να μπορεί να εκτελεί προσθέσεις να εξηγεί τη σημασία του κρατουμένου Ο μαθητής να μπορεί να εκτελεί αφαιρέσεις να εξηγεί τη σημασία του κρατουμένου Ο μαθητής να μπορεί να εκτελεί πράξεις λογικού AND να εκτελεί πράξεις λογικού OR Ο μαθητής να μπορεί να εκτελεί πράξεις λογικού XOR να εξηγεί τι κάνει μία μάσκα Άσκηση 20 η : εντολές αύξησης και μείωσης Άσκηση 21 η : εντολές περιστροφής Ο μαθητής να μπορεί να εκτελεί πράξεις αύξησης και μείωσης κατά ένα ενός καταχωρητή να εξηγεί την επίδραση της εντολής στις σημαίες Οι μαθητές να μπορούν να εκτελούν πράξεις περιστροφής να εξηγούν την επίδραση της εντολής στις σημαίες

10 18728 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 22 η : εντολές ελέγχου bit και εντολές σύγκρισης Οι μαθητές να μπορούν να θέτουν ή να μηδενίζουν ένα bit ενός καταχωρητή. να συγκρίνουν δύο αριθμούς να ελέγχουν το αποτέλεσμα της σύγκρισης Άσκηση 23 η : Εντολές άλματος και παραδείγματα. Άσκηση 24 η : Εντολές κλήσης υπορουτίνας και επιστροφής από υπορουτίνα Άσκηση 25 η : Εντολές ελέγχου βρόγχου Οι μαθητές να μπορούν να εξηγούν τη χρήση των σημαιών. να εκτελούν εντολές άλματος Οι μαθητές να μπορούν να εκτελούν κλήσεις υπορουτινών Οι μαθητές να μπορούν. να χρησιμοποιούν εντολές ελέγχου βρόγχου για να εκτελέσουν βρόχους Μάθημα: Συλλογή, Μεταφορά και Έλεγχος Δεδομένων (Θεωρία) Σκοπός του Μαθήματος: Να κατανοήσει ο μαθητής τη φύση των σημάτων, τον τρόπο συλλογής των δεδομένων, τη σύνθεση των συ στημάτων μετρήσεων, τον τρόπο σύνθεσης και προγραμματισμού συστημάτων μετρήσεων και ελέγχου με τη συμμετοχή προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών (PLCs) και τη μεταφορά δεδομένων μέσω αναλογικών ή ψη φιακών καναλιών. Να περιγράφει ο μαθητής ένα σύστημα αυτοματισμού, να διακρίνει τα αισθητήρια στις εισό δους του, να συγκρίνει τα χαρακτηριστικά των αισθητήρων. Να περιγράφει ένα απλό σύστημα ελέγχου θερμο κρασίας και ένα σύστημα ελέγχου θέσης. Θα πρέπει, επίσης, ο μαθητής να περιγράφει ένα σύστημα αυτομάτου ελέγχου με το δομικό του διάγραμμα. Κεφάλαιο 1 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Εισαγωγή. 1.2 Περιγραφή ενός γενικού συστήματος αυτο ματισμού και των δομικών στοιχείων του. 1.3 Απλά συστήματα αυτοματισμού και συστήμα τα αυτοματισμού με τεχνητή νοημοσύνη. 1.4 Απλό διάγραμμα αυτοματισμού: Μέτρηση, συλλογή δεδομένων, επεξεργασία, έλεγ χος. Κεφάλαιο 2 ο : ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να αναγνωρίζει και να διακρίνει ένα απλό σύστημα αυ τοματισμού που ενεργοποιεί κάτι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από ένα «έξυπνο» σύστημα που αποφασίζει πριν ενεργοποιήσει κάτι. να περιγράφει ένα απλό διάγραμμα αυτοματισμού. να σχεδιάζει το δομικό διάγραμμα ενός συστήματος αυτοματισμού και να εξηγεί τα επιμέρους στοιχεία του Μέτρηση, μεγέθη, μονάδες μέτρησης. Ορισμοί μέτρησης, ακρίβειας, ανοχής Αισθητήρες, διαμετατροπείς, ανιχνευτές, απαριθμητές. Ορισμοί, παραδείγματα Βασικά χαρακτηριστικά αισθητήρων μετατροπέων: Συνάρτηση μεταφοράς, καμπύλη ρύθμισης, ευαισθησία, γραμμικότητα, διακριτική ικανότητα, περιοχή συχνότητας λειτουργίας. Ειδικά και φυσικά χαρακτηριστικά αισθητήρων. Περιοχή θερμοκρασίας λειτουργίας, αντοχή σε υπερφόρτιση, αντοχή σε πτώσεις, αντοχή σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, κλπ. Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να διατυπώνει τους ορισμούς της ακρίβειας και της ανοχής. να περιγράφει τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αι σθητηρίων. να αναφέρει μερικές εφαρμογές κάθε αισθητήρα. να αναφέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αισθη τηρίων. να ξεχωρίζει τα αισθητήρια από τους ανιχνευτές και τους διαμετατροπείς.

11 Κεφάλαιο 3 ο : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Θόρυβος ενισχυτών. 3.2 Εφαρμογές των αισθητήρων: Βιομηχανία, οικι ακές συσκευές, αυτοκίνητα, παραγωγή, αερο διαστημική κλπ 3.3 Μέτρηση πίεσης και φωτεινής στάθμης. Ένα βασικό κύκλωμα για μέτρηση πίεσης με δια φορικό ενισχυτή σε συνδεσμολογία γέφυρας και ένα κύκλωμα για μέτρηση φωτεινής στάθ μης. 3.4 Έλεγχος φωτισμού με φωτοδίοδο. Ένα απλό κύκλωμα μέτρησης και ελέγχου ανοίγματος κλεισίματος φώτων με την βοήθεια ρελέ. Ει σαγωγή στον έλεγχο. 3.5 Ένα απλό κύκλωμα για μέτρηση κάμψης με αι σθητήρα πιεζοαντίστασης. 3.6 Δημιουργία παρασιτικών τάσεων. Ο βρόχος γείωσης, τρόποι θωράκισης Θερμίστορ. Αρχή λειτουργίας, τύποι θερμί στορ, χαρακτηριστικά. Κύκλωμα ελέγχου θερ μοκρασίας με θερμίστορ και αντίσταση. 3.8 Αισθητήρες αντίστασης. Αρχή λειτουργίας, φαινόμενο αυτό θέρμανσης, τρόποι χρήσης, χαρακτηριστικά. 3.9 Θερμοστοιχείο θερμοζεύγος. Αρχή λειτουρ γίας, ζεύγη μετάλλων που χρησιμοποιούνται, τρόπος χρήσης, διεθνή σύμβολα. Κύκλωμα ελέγχου θερμοκρασίας με θερμοζεύγος και αντίσταση. Ορισμός της τάσης σφάλματος Ολοκληρωμένα μονολιθικά αισθητήρια, τύποι, χαρακτηριστικά Σύγκριση των αισθητηρίων θερμοκρασίας 3.12 Αισθητήρες μετατόπισης και γωνίας. Ποτεν σιομετρικά αισθητήρια (μέτρηση γραμμικής μετατόπισης και μέτρηση γωνίας). Κύκλωμα ελέγχου θέσης με ποτενσιομετρικό αισθητή ριο και κινητήρα συνεχούς Επαγωγικά αισθητήρια, (μέτρηση γωνίας και μέτρηση μετατόπισης), γραμμικοί μετασχη ματιστές, αισθητήρες μεταβλητής επαγωγής. Κύκλωμα ελέγχου γωνίας με επαγωγικό αι σθητήριο Πιεζοηλεκτρικά αισθητήρια και μαγνητικά αι σθητήρια μετατόπισης Αισθητήρες μετατόπισης βασιζόμενοι στην μεταβολή χωρητικότητας. Κεφάλαιο 4 ο : ΑΡΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να σχεδιάζει ένα κύκλωμα για μέτρηση πίεσης με δι αφορικό ενισχυτή. να διαχωρίσει ο μαθητής το κύκλωμα μέτρησης από το κύκλωμα ελέγχου. να αναφέρει με ποιους τρόπους αντιμετωπίζουμε τον ηλεκτρονικό θόρυβο και τους βρόχους γείωσης. να αναγνωρίζει τους βασικούς τύπους αισθητήρων θερμοκρασίας. να επιλέγει τον καταλληλότερο τύπο αισθητηρίου θερμοκρασίας για κάθε εφαρμογή. να απαριθμεί τους κυριότερους τύπους αισθητήρων θερμοκρασίας. να υπολογίζει την τάση σφάλματος όταν αποκλίνει η θερμοκρασία από το σημείο που ορίστηκε. με βάση το κύκλωμα ελέγχου θερμοκρασίας να δι ατυπώνει ο μαθητής τις βασικές έννοιες του ελέγ χου, όπως της τάσης σφάλματος και την τάσης ελέγχου. να αναγνωρίζει τους βασικούς τύπους αισθητήρων μετατόπισης. να υπολογίζει την τάση σφάλματος από την μεταβο λή και την θέση γωνίας. να απαριθμεί τους κυριότερους τύπους αισθητήρων μετατόπισης. 4.1 Έλεγχος, η λειτουργία του ελέγχου. Το πλήρες διάγραμμα συστήματος αυτοματισμού: Αισθητήριο, ενίσχυση φιλτράρισμα μετατροπή και προσαρμογή, μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων, συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, λήψη απόφασης, ενεργοποίηση, έλεγχος. Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να σχεδιάζει το δομικό διάγραμμα ενός απλού συστήματος αυτόματου ελέγχου ανοικτού βρόχου. να περιγράφει ένα σύστημα αυτόματου ελέγχου κλειστού βρόχου. 4.2 Λειτουργικό διάγραμμα. Διαγράμματα βαθμί δων. Συστήματα ελέγχου κλειστού και ανοι κτού βρόχου.

12 18730 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 5 ο : ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: 5.1Ενισχυτές μετρήσεων. 5.2Θόρυβος ενισχυτών. Κεφάλαιο 6 ο : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 6.1Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων. α) Συστήματα χαμηλού ρυθμού β) Συστήματα υψηλού ρυθμού 6.2. Θύρες εισόδων / εξόδων Εσωτερικοί και εξωτερικοί δίαυλοι υπολο γιστών Διασύνδεση συσκευών εισόδου/ εξόδου σε μικροϋπολογιστή Λογισμικό συστημάτων μετρήσεων 6.6. Πρακτικό σύστημα συλλογής δεδομένων (προγραμματισμός επιλογής καναλιών μέ τρησης πραγματικού χρόνου). Κεφάλαιο 7 ο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ (PLCs) να περιγράφει τη λειτουργία των ολοκληρωμένων και μη ενισχυτών μετρήσεων καθώς και τη σύνθεση συ στημάτων μετρήσεων με αυτούς. να περιγράφει τις βασικές πηγές θορύβου σε έναν ενι σχυτή. Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: να περιγράφει τη σύνθεση και τη λειτουργία των συστη μάτων μετρήσεων, τις διαφορές μεταξύ των τεχνικών με ταφοράς δεδομένων, το ρόλο των διαύλων διακίνησης πληροφορίας, τον τρόπο διασύνδεσης συσκευών εισό δου/ εξόδου σε μικροϋπολογιστή και τον προγραμματι σμό των μικροϋπολογιστών για τη συλλογή δεδομένων μέσω του κατάλληλου λογισμικού. Ο μαθητής πρέπει να μπορεί: 7.1 Δομή και λειτουργία PLCs. να αναφέρει τα πλεονεκτήματα της χρήσης των 7.2 Διασύνδεση PLCs. PLCs. 7.3 Προγραμματισμός PLCs Παραδείγματα. να αναφέρει την αρχή λειτουργία των PLCs και να πε 7.4 Εφαρμογές PLCs. ριγράφει τις δομικές τους μονάδες. να περιγράφει τους τρόπους προγραμματισμού των PLCs καθώς και τους τρόπους διασύνδεσης μεταξύ τους και με υπολογιστές. να περιγράφει τη λειτουργία ενός τουλάχιστον PLC της αγοράς και να αναφέρει μερικές εφαρμογές του. Προτεινόμενη δραστηριότητα εργαστηριακή άσκηση: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ (PLCs) Επίδειξη των μερών που απαρτίζουν τους Προ γραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές (PLCs). να γνωρίζει το σκοπό χρήσης των PLCs την αρχιτεκτονική τους ( δηλαδή από ποια μέρη αποτελούνται, πώς συνδέονται μεταξύ τους, ποιες είναι οι δυνατότητές τους).

13 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Μάθημα: Συλλογή, Μεταφορά και Έλεγχος Δεδομένων (Εργαστήριο) Σκοπός του Εργαστηριακού μαθήματος: Η εξοικείωση του μαθητή με τις μετρήσεις, τα αισθητήρια και τρόπο συλλογής και μεταφοράς δεδομένων από απομακρυσμένες συσκευές μέτρησης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εισαγωγή στο Labview. Άσκηση 1 η : Αισθητήρια Θερμοκρασίας Ι: Θερμοζεύγη (thermocouples) Μελέτη θερμοζεύγους τύπου J. Θα χρησιμοποιηθεί τελεστικός ενισχυτής (γέφυρας) μαζί με το θερμοζεύγος (σιδήρου κωνσταντάνης) Χρήση της πινακίδας 1002 Β και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Να περιγράφει τη λειτουργία των επιμέρους στοι χείων του αισθητήρα και να συνθέσει αισθητήριο για συγκεκριμένη εφαρμογή. Να αξιολογεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων και να αναλύει το ρόλο του ενισχυτή μετρήσεων. Να εντοπίσει τον τρόπο μεταβολής της αντίστα σης σε σχέση με τη θερμοκρασία. Άσκηση 2 η : Αισθητήρια Θερμοκρασίας ΙΙ: Θερμοηλεκτρικές αντιστάσεις (RTD) Μελέτη χαρακτηριστικών και απόδοσης αντιστάσεων μεταβαλλόμενων από τη θερμοκρασία τύπου RTD (Re sistance Thermometer Devices). Χρήση της πινακίδας 1002 Α και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Άσκηση 3 η : Αισθητήρια Θερμοκρασίας ΙII: Θερμίστορ Μελέτη χαρακτηριστικών και απόδοσης αντιστάσεων μεταβαλλόμενων από τη θερμοκρασία τύπου Therm istor. Χρήση της πινακίδας 1002 Α και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Άσκηση 4 η : Αισθητήρια Φωτός: Φωτότρανζίστορ Μελέτη του φωτοτρανζίστορ. Χρήση της πινακίδας 1002 Β και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Να περιγράφει τη λειτουργία των επιμέρους στοι χείων του αισθητήρα και να συνθέσει αισθητήριο για συγκεκριμένη εφαρμογή. Να εντοπίσει τον τρόπο μεταβολής της αντίστασης σε σχέση με τη θερμοκρασία και να το συγκρίνει με το θερμοζεύγος. Να περιγράφει τη λειτουργία των επιμέρους στοι χείων του αισθητήρα και να συνθέσει αισθητήριο για συγκεκριμένη εφαρμογή. Να αναφέρει την επίδραση της θερμικής σταθεράς χρόνου στη λειτουργία του θερμίστορ. Να εντοπίσει τη διαφορά στην ευαισθησία σε σχέ ση με τις R.T.D. Να περιγράφει την αρχή λειτουργίας του αισθητη ρίου και να αναφέρει τα επιμέρους χαρακτηριστι κά του. Να χρησιμοποιεί το αισθητήριο σε συγκε κριμένη εφαρμογή και να αναλύει τη λειτουργία και το ρόλο των εξαρτημάτων του κυκλώματος. Να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας του αι σθητηρίου με συνεχή και μεταβαλλόμενη παροχή φωτεινής ενέργειας και να αντιληφθεί τον τρόπο λειτουργίας του.

14 18732 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 5 η : Αισθητήρια Κίνησης: Γραμμικός Μετασχηματιστής Μεταβλητής Μετατόπισης (LVDT) Μελέτη του μετατροπέα Linear Variable Displacement Transformer). Χρήση της πινακίδας 1002 A και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Να περιγράφει την αρχή λειτουργίας του αισθητη ρίου και να αναφέρει τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Να χρησιμοποιεί το αισθητήριο σε συγκεκριμέ νη εφαρμογή και να αναλύει τη λειτουργία και το ρόλο των εξαρτημάτων του κυκλώματος. Να σχεδιάζει την καμπύλη απόκρισης του αισθητη ρίου και να αναφέρεται στην ευαισθησία του. Άσκηση 6 η : Αισθητήρια Πίεσης: Μέτρησης Μηχανικής Τάσης Μελέτη του αισθητηρίου μέτρησης μηχανικής τάσης τύπου αντίστασης. Χρήση της πινακίδας 1002 Β και του αντίστοιχου φύλ λου έργου. Να περιγράφει την αρχή λειτουργίας του αισθητη ρίου και να αναφέρει τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Να χρησιμοποιεί το αισθητήριο σε συγκεκριμέ νη εφαρμογή και να αναλύει τη λειτουργία και το ρόλο των εξαρτημάτων του κυκλώματος. Να αναφέρεται στην αξιοπιστία των μετρήσεων με αισθητήρια μηχανικής τάσης σε σχέση με την επί δραση εξωγενών παραγόντων (πχ θερμοκρασία). Άσκηση 7 η : Ενισχυτής Γέφυρας Επιμηκυνσιομέτρου Βασικές Αρχές Επιμηκυνσιομέτρου. Συνδυασμός Επιμηκυνσιομέτρου με ενισχυτή μετρήσεων. Υλοποίηση της άσκησης 1 Α στον πάγκο του εργαστη ρίου χρησιμοποιώντας τον ενισχυτή μέτρησης AD620 αντί του LM741 και επιμηκηνσιομέτρου της αγοράς. Άσκηση 8 η : Εισαγωγή στο LabVIEW. Μενού επιλογών και τα εργαλεία της εφαρμογής. Δημιουργία, άνοιγμα και αποθήκευση εργασιών, δι αχείριση αρχείων. Συναρτήσεις (functions), έλεγχοι (Controls). Άσκηση 9 η : Διαμόρφωση περιβάλλοντος LabVIEW. Διαμόρφωση της επιθυμητής εμφάνισης VI ρυθμίζο ντας τους κατάλληλους ελέγχους. Να αντιλαμβάνεται τους όρους επιμήκυνση και συ μπίεση ποτενσιόμετρου και να περιγράφει τον τρό πο με τον οποίο υλοποιούνται. Να αξιολογεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων και να αναλύει το ρόλο του ενισχυτή μετρήσεων. Να εξοικειωθεί με το περιβάλλον εργασίας του LabVIEW. Να γνωρίζει πόσα και ποια παράθυρα εμφανίζο νται όταν επιλέγεται ένα νέο VI. Να διακρίνει το ρόλο του block diagram και του front panel. Να αναφέρει τη λειτουργία των πλήκτρων στα μενού controls. Να αναφέρει τα είδη nodes που υπάρχουν σε ένα VI. Να αναφέρει του τύπους των ακροδεκτών σε ένα VI.. Να αναφέρει αναλυτικά τις εργασίες που εκτελούν τα πλήκτρα του μενού tools.

15 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 10 η : Διαμόρφωση περιβάλλοντος LabVIEW. Διαμόρφωση της επιθυμητής εμφάνισης VI ρυθμίζο ντας τους κατάλληλους ελέγχους. Άσκηση 11 η : Διαχείριση των SubVIs στο LabVIEW. Δημιουργία SubVI και ιεραρχημένων Vis. Εξάσκηση στον icon editor Άσκηση 12 η : Διαχείριση δομών στο LabVIEW: Α μέρος. Παρουσίαση της έννοιας structure (δομή) Μελέτη των δομών FOR LOOP και WHILE LOOP Άσκηση 13 η : Διαχείριση δομών στο LabVIEW: Β μέρος. Να αναφέρει τα είδη nodes που υπάρχουν σε ένα VI. Να αναφέρει του τύπους των ακροδεκτών σε ένα VI.. Να αναφέρει αναλυτικά τις εργασίες που εκτελούν τα πλήκτρα του μενού tools. Να δημιουργεί και να διαχειρίζεται αυτοτελή block diagrams. Να δημιουργεί στο περιβάλλον του Labview ένα θερμόμετρο που να δείχνει τη θερμοκρασία σε βαθμούς Fahrenheit και Celsius Να εξασκηθεί στην χρήση των εργαλείων του πι νάκα functions. Να γνωρίζει τα είδη των δομών που υπάρχουν στο Labview. Να περιγράφει τις δομές FOR LOOP και WHILE LOOP και να είναι σε θέση να τις συγκρίνει. Να περιγράφει τους ακροδέκτες FOR LOOP και WHILE LOOP Μελέτη των δομών case και sequence. Να περιγράφει τη λειτουργία case structure. Να περιγράφει τη λειτουργία sequence struc ture. Άσκηση 14 η : Ακολουθία χαρακτήρων, Γραφήματα και Διαγράμματα στο LabVIEW. Εισαγωγή στη χρήση των ακολουθιών χαρακτήρων Να περιγράφει τα είδη των γραφημάτων του Lab (strings) στις εφαρμογές Labview. view και να είναι σε θέση να τα συγκρίνει. Να περιγράφει τα είδη των διαγραμμάτων του Lab Χρήση γραφημάτων (graphs) και διαγραμμάτων view και να είναι σε θέση να τα συγκρίνει. (charts) Να γνωρίζει τις λειτουργίες του εργαλείου string & table. Άσκηση 15 η : Καταγραφικό Logger IV και οι λειτουργίες του. Παρουσίαση των λειτουργιών του καταγραφικού Logger IV. Ρύθμιση των απαιτούμενων παραμέτρων του κα ταγραφικού Logger IV. Λειτουργία του καταγραφικού Logger IV ως αυτό νομη συσκευή για λήψη και καταγραφή μετρή σεων. Να αναφέρει τους τρόπους λειτουργίας του κα ταγραφικού Logger IV και τη δομή του. Να περιγράφει τα είδη των μεγεθών που μετράει το καταγραφικό Logger IV. Να εξοικειωθεί με τη συσκευή, να εντοπίζει τους ακροδέκτες για τη μέτρηση του κατάλληλου μεγέθους και να είναι σε θέση να λειτουργεί τη συσκευή αυτόνομα.

16 18734 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 16 η : Σειριακή Επικοινωνία: Α μέρος. Γνωριμία με το λογισμικό TERM95. Εντολές που δέχεται το καταγραφικό Logger IV από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω της σει ριακής θύρας επικοινωνίας RS 232. Να είναι σε θέση να συνδέει το καταγραφικό Logger IV με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Να προγραμματίζει το καταγραφικό Logger IV με τις κατάλληλες εντολές με τη βοήθεια του λο γισμικού επικοινωνίας TERM95. Άσκηση 17 η : Σειριακή Επικοινωνία: B μέρος. Χειρισμός σειριακών θυρών ηλεκτρονικού υπολογι στή μέσω του προγράμματος LabView. Εφαρμογή στο περιβάλλον του LabView με εισα γωγή δεδομένων από το καταγραφικό Logger μέσω της σειριακής θύρας επικοινωνίας RS 232. Να αναφέρει τις λειτουργίες που παρέχει το LabView για το χειρισμό της σειριακής επικοι νωνίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή με οποια δήποτε εξωτερική συσκευή. Να λαμβάνει δεδομένα από το καταγραφικό Log ger IV σε εφαρμογές του προγράμματος Lab View. Άσκηση 18 η : Ανάγνωση μετρήσεων από το καταγραφικό. Ανάγνωση μετρήσεων που περιέχονται στην τοπι κή μνήμη του καταγραφικού Logger IV με τη βο ήθεια του προγράμματος LabView. Ανάγνωση μετρήσεων που γίνονται σε πραγματικό χρόνο από το καταγραφικό Logger IV με τη βο ήθεια του προγράμματος LabView. Να είναι σε θέση να προγραμματίζει κατάλληλα το LabView για τη λήψη δεδομένων από το κα ταγραφικό Logger IV (αυτόνομη και συνδεμένη με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή λειτουργία) Άσκηση 19 η : Μνήμη καταγραφής του καταγραφικού Logger IV και ρυθμός δειγματοληψίας. Προγραμματισμός ρυθμού δειγματοληψίας του κα ταγραφικού Logger IV και λήψη των δεδομένων πολλαπλών μετρήσεων μέσω του προγράμμα τος LabView. Άσκηση 20 η : Εφαρμογή: Δημιουργία ψηφιακού παλμογράφου ενός καναλιού. Δημιουργία παλμογράφου ενός καναλιού χρησιμο ποιώντας το καταγραφικό Logger IV και τα λογι σμικά Labview και TERM95. Άσκηση 21 η : Εφαρμογή: Δημιουργία Ψηφιακού Θερμόμετρου. Δημιουργία ψηφιακού θερμομέτρου χρησιμοποιώ ντας το καταγραφικό Logger IV και τα λογισμικά Labview και TERM95 Να είναι σε θέση να ρυθμίζει το ρυθμό δειγματο ληψίας του καταγραφικού Logger IV ανάλογα με τη χρονικό περιθώριο που αυτές πρέπει να λη φθούν. Να γνωρίζει τον αριθμό των μετρήσεων που μπο ρεί να αποθηκεύσει στη μνήμη του το καταγρα φικό Logger IV όταν λειτουργεί αυτόνομα. Να διαχειρίζεται τα δεδομένα μέσω του προγράμ ματος LabView. Να εφαρμόζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις για τη δημιουργία χρή σιμης ολοκληρωμένης εφαρμογής. Να εφαρμόζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις για τη δημιουργία χρή σιμης ολοκληρωμένης εφαρμογής. Άσκηση 22 η : Εφαρμογή: Δημιουργία αρχείου μετρήσεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δημιουργία αρχείων δεδομένων σε αποθηκευτικό μέσο του ηλεκτρονικού υπολογιστή χρησιμοποι ώντας το καταγραφικό Logger IV και τα λογισμι κά Labview και TERM95 Να δημιουργεί και να διαχειρίζεται αρχεία δεδο μένων από εξωτερικές συσκευές μέσω του λο γισμικού Labview. * *

17 ΦΕΚ 1293 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Άσκηση 23 η : Εφαρμογή: Δημιουργία ψηφιακού παλμογράφου ενός καναλιού με μνήμη. Δημιουργία παλμογράφου ενός καναλιού με μνήμη χρησιμοποιώντας το καταγραφικό Logger IV και τα λογισμικά Labview και TERM95. Άσκηση 24 η : Εφαρμογή: Έλεγχος Στάθμης σε Δεξαμενή Υγρών. Εφαρμογή για τη δημιουργία συστήματος αυτόμα του για τον έλεγχο στάθμης υγρών χρησιμοποι ώντας το καταγραφικό Logger IV και τα λογισμι κά Labview και TERM95. Άσκηση 25 η : Εφαρμογή: Έλεγχος θερμοκρασίας Δημιουργία σεναρίου για το σχεδιασμό συστήμα τος αυτόματου ελέγχου για τον έλεγχο θερμο κρασίας στα πρότυπα αντίστοιχου προβλήματος της άσκησης 31. Υλοποίηση της εφαρμογής χρησιμοποιώντας το κα ταγραφικό Logger IV και τα λογισμικά Labview και TERM95. Να εφαρμόζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις για τη δημιουργία χρή σιμης ολοκληρωμένης εφαρμογής. Να εφαρμόζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις για τη δημιουργία χρή σιμης ολοκληρωμένης εφαρμογής. Να δημιουργήσει ένα σενάριο προβλήματος ελέγ χου θερμοκρασίας το οποίο μπορεί να λυθεί με τη χρήση του καταγραφικού Logger IV. Να εφαρμόσει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις για τη δημιουργία χρή σιμης ολοκληρωμένης εφαρμογής.

18 18736 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Μάθημα: Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Θεωρία) Σκοπός και αρχές διδασκαλίας του μαθήματος: Ο μαθητής Να αποκτήσει βασικές γνώσεις για τις επικοινωνίες δεδομένων, το μοντέλο αναφοράς OSI, τις συσκευές δι κτύωσης, τα μέσα και τις τοπολογίες τοπικών δικτύων, τη δομημένη καλωδίωση, τη θεωρία δρομολόγησης. Να γνωρίσει τη λογική σχεδίασης κι ανάπτυξης δικτύων ξεκινώντας από τα τοπικά δίκτυα (LAN) και καταλή γοντας στα δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN). Να γνωρίσει τις αρχές του TCP/IP και την εφαρμογή του στο Internet. Κεφάλαιο 1 Ο : ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ενότητες Ορισμός επικοινωνιακού δικτύου, η ανά γκη των δικτύων Υπηρεσίες δικτύου επικοινωνίας Μεταγωγή και μετάδοση Μεταγωγή κυκλώματος, μεταγωγή πακέ των Δίκτυα νοητού κυκλώματος, δίκτυα αυτο δύναμου πακέτου Πολυπλεξία Οντότητες, Πρωτόκολλα και Διασυνδέ σεις Οργανισμοί τυποποιήσεων Το μοντέλο OSI Ορισμοί τοπικών δικτύων (LAN), δικτύων ευρείας περιοχής (WAN) Ορισμός δικτύων ολοκληρωμένων υπηρε σιών να περιγράφουν τις γενικές αρχές λειτουργίας των δικτύων να αναφέρουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δίκτυα (σύγ χρονη, ασύγχρονη, με σύνδεση, χωρίς σύνδεση) να συγκρίνουν τις μεθόδους μεταγωγής να περιγράφουν την επιπεδοποιημένη αρχιτεκτονική δικτύου και να εξηγούν το ρόλο των υπηρεσιών, των οντοτήτων και των πρωτοκόλλων μέσα σ αυτή να κατανοούν την ανάγκη και σημασία τυποποίησης στη δια λειτουργικότητα, συμβατότητα, εξάπλωση και κόστος των δικτύων να κατανοούν την οργάνωση και λειτουργία ενός δικτύ ου χρησιμοποιώντας το μοντέλο αναφοράς διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων (OSI) να γνωρίζουν τα βασικά για την επικοινωνία μέσω ενός δι κτύου (πακέτα δεδομένων, διεύθυνση πηγής, διεύθυνση προορισμού) να διαχωρίζουν τα δίκτυα ανάλογα με τη γεωγραφική τους κατανομή Κεφάλαιο 2 Ο : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ενότητες Κωδικοποίηση δεδομένων Ψηφιακό επικοινωνιακό σύστημα (μοντέλο μετάδοσης δεδομένων) Χαρακτηριστικά επικοινωνιακού καναλιού Ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους επεκράτησε η ψηφιακή μετάδοση να περιγράφουν το αναλυτικό μοντέλο ψηφιακού επικοινωνι ακού συστήματος ξεκινώντας από το βασικό μοντέλο επι κοινωνιακού συστήματος (πηγή πληροφορία μέσο προορισμός) να ορίζουν τις διάφορες ταχύτητες μετάδοσης που συ ναντώνται στην ψηφιακή μετάδοση (bit rate, baud rate, information rate) Κεφάλαιο 3 Ο: ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητες Καλώδια (ομοαξονικά, συνεστραμμένα ζεύγη, οπτικές ίνες) Modem Κάρτες δικτύου Επαναλήπτες Γέφυρες Μεταγωγείς Δρομολογητές να γνωρίζουν τα πρωταρχικά δομικά στοιχεία εξοπλισμού των δικτύων (τόσο σε υλικό όσο και σε λογισμικό) και το ρόλο που παίζει καθένα από αυτά να γνωρίζουν τα στοιχεία του εξοπλισμού ενός τοπικού δι κτύου να γνωρίζουν τα στοιχεία του εξοπλισμού ενός δικτύου ευ ρείας περιοχής να εντάσσουν τις λειτουργίες κάθε στοιχείου εξοπλισμού μέσα στο μοντέλο OSI

19 Κεφάλαιο 4 Ο : ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Ενότητες Τοπολογίες δικτύων (αρτηρίας, αστέρα, δακτυλίου) Μέθοδοι πολλαπλής πρόσβασης στο μέσο (CSMA/CD, Token Bus, Token Ring) Ethernet και πρότυπο ΙΕΕΕ Δομημένη καλωδίωση Πρότυπα διασύνδεσης (ΕΙΑ/ΤΙΑ 568) Εγκατάσταση Οριζόντια, κατακόρυφη καλωδίωση Συνδετήρες Πρίζες δικτύου Κατανεμητές (patch panel, οριολωρίδες) Δοκιμή να κατανοούν την έννοια της τοπολογίας δικτύου να διακρίνουν τα τοπικά δίκτυα ανάλογα με την τοπολογία και τη μέθοδο πρόσβασης στο μέσο να αναφέρουν τα πλεονεκτήματα μειονεκτήματα κάθε το πολογίας δικτύου να συγκρίνουν τις δύο βασικές μεθόδους ελέγχου πρόσβα σης στο μέσο, CSMA/CD και πέρασμα κουπονιού να γνωρίζουν και να περιγράφουν τις λειτουργίες των εκδο χών του προτύπου IEEE να περιγράφουν τη διαδικασία εγκατάστασης καλωδίων (βα σικές μετρήσεις, χρήση cable tester, χρήση TDR, χάρτης καλωδίωσης) να κατανοούν τη διαδικασία σύνδεσης καλωδίων σε ένα patch panel να κατανοούν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε βασικά θέ ματα ηλεκτρισμού και την καλωδίωση σε ένα LAN Κεφάλαιο 5Ο: ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Επεκτείνοντας το δίκτυο Τρόποι διασύνδεσης σε WAN. Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές Μισθωμένες γραμμές Χ.25 Frame Relay ΑΤΜ ISDN Κριτήρια επιλογής τεχνικών WAN να αναγνωρίζουν πότε χρειάζεται η επέκταση ενός LAN να αναφέρουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη WAN να προσδιορίζουν τα βασικά στοιχεία μετάδοσης που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός δικτύου ευρείας περι οχής που χρησιμοποιεί ένα μόνο απλό πρωτόκολλο να διακρίνουν τις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις διασύνδεσης ευρείας περιοχής να επιλέγουν την κατάλληλη τεχνική διασύνδεσης για κάθε περίπτωση Kεφάλαιο 6 Ο : ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ INTERNET Ενότητες. Επίπεδο δικτύου. Τεχνολογία TCP/IP. Πρωτόκολλο TCP Το πρωτόκολλο επιπέδου δικτύου IP MAC διευθυνσιοδότηση IP διευθυνσιοδότηση, ονοματολογία διευθύνσεων Ιεραρχική δομή Διευθυνσιοδότησης, DNS. να κατανοούν το πρωτόκολλο TCP να κατανοούν τον τρόπο επικοινωνίας σε ένα IP δίκτυο να κατανοούν το ρόλο της διεύθυνσης IP και της φυσικής δι εύθυνσης MAC να κατανοούν τη διεργασία της δρομολόγησης κατά την οποία γίνεται επιλογή της διαδρομής που θα ακολουθή σουν τα IP πακέτα

20 18738 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Μάθημα: Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Εργαστήριο) Σκοπός του μαθήματος: Να αποκτήσει ο μαθητής όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να εγκα θιστά, να ελέγχει και να προβαίνει στις αναγκαίες ρυθμίσεις προγραμμάτων και συσκευών σε ένα δίκτυο υπο λογιστών, και να υποστηρίζει χρήστες. Κεφάλαιο 1 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τα οφέλη της Δικτύωσης. Τύποι δικτύων Βασικές εργασίες του ηλε κτρονικού σε ένα δίκτυο Να διακρίνουν την έννοια του αυτόνομου υπολογιστή και του υπολογιστή που αποτελεί μέρος δικτύου (τοπικού ή ευρείας περιοχής). Να αναφέρουν τι οφέλη προκύπτουν από τη χρήση τοπικών δικτύων.. Να αναγνωρίζουν τα είδη των δικτύων Κεφάλαιο 2 ο: ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Σειριακή και παράλληλη με τάδοση δεδομένων. Να κατασκευάζουν καλώδια για σειριακή σύνδεση υπολογιστή και μόντεμ και Η/Υ με Η/Υ. Να χρησιμοποιούν προγράμματα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ δύο υπο λογιστών με χρήση σειριακού καλωδίου Κεφάλαιο 3ο : ΚΑΛΩΔΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Τύποι καλωδίων. Να αναφέρουν τους τρόπους διασύνδεσης των Η/Υ σε ένα τοπικό δίκτυο.. Να περιγράφουν τις βασικές τεχνικές τεχνολογίες διασύνδεσης.. Να δημιουργούν τα κατάλληλα καλώδια δικτύου και να υλοποιεί τις ανά λογες συνδέσεις. Κεφάλαιο 4 ο: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ Θέματα καλωδίωσης Να περιγράφουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού ενός σύγχρονου καλωδια κού συστήματος στον εσωτερικό χώρο. Να επιλέγουν, να ταξινομούν και να τοποθετούν τα διάφορα καλωδιακά μέρη του εξοπλισμού στις σωστές θέσεις και με τον σωστό τρόπο.. Να πραγματοποιούν τις αναγκαίες μετρήσεις για την τεκμηρίωση και τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του καλωδιακού συστήματος Κεφάλαιο 5 ο : ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ Τεχνολογία προσπέλασης στο δίκτυο Κάρτες δικτύου Συγκεντρωτές και Hubs Γέφυρες Δρομολογητές επα ναλήπτες Να αναγνωρίζουν τον υλικό εξοπλισμό από τον οποίο αποτελείται ένα το πικό δίκτυο. Να περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των ενεργών συσκευών του δι κτύου. Να σχηματίζουν δίκτυο ethernet

21 Κεφάλαιο 6 ο : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Aαρχιτεκτονική δικτύων Να εγκαθιστούν κάρτες δικτύου Ethernet Να εγκαθιστούν τα κατάλληλα και απαραίτητα πρωτόκολλα ώστε ένας υπολογιστής να μπορεί να «μπεί» σε δίκτυο.. Να περιγράφουν τον τρόπο υλοποίησης της αρχιτεκτονικής TCP/IP. Να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου Ethernet Κεφάλαιο 7 ο: ΤCP/IP ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Διευθυνσιοδότηση σε επίπε δο IP Εγκατάσταση του TCP/IP πρωτοκόλλου στα Windows Κεφάλαιο 8 ο: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ WINDOWS NT Παρουσίαση των WIN NT Εγκατάσταση των WIN NT Να αποδίδουν ΙP διευθύνσεις στις συσκευές ενός δικτύου. Να εγκαθιστούν το πρωτόκολλο TCP/IP σε έναν Η/Υ. Να κάνουν εγκαθιστούν τα WIN NT Server.. Να αναφέρουν τα κύρια πλεονεκτήματα του NTFS Κεφάλαιο 9 ο : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Επικοινωνία του δικτυακού λειτουργικού συστήματος με το χρήστη. Οι μαθητές να μπορούν Να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία της επιφάνειας εργασίας. Να χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη βοήθεια του συστήματος. Κεφάλαιο 10 ο : ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΧΡΗΣΤΏΝ Οι μαθητές να μπορούν Να κατανοούν τις έννοιες του Domain, server, workstation, χρήστη, ομάδα Περιοχή χρηστών χρηστών. Διαχείριση λογαριασμών χρη Να φτιάχνουν χρήστες, να διαχειρίζονται λογαριασμούς χρηστών. στών Να φτιάχνουν ομάδες χρηστών, να διαχειρίζονται ομάδες χρηστών. Κεφάλαιο 11 ο : ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΤΩΝ Η έννοια του προφίλ Τύποι προφίλ Οι μαθητές να μπορούν Να κατανοούν τα προφίλ των χρηστών. Να γνωρίζουν τι αποθηκεύεται σε ένα προφίλ, τι περιέχει «εξ ορισμού» ένα προφίλ, τι προφίλ έχουν όλοι οι χρήστες.. Να δημιουργούν προφίλ

22 18740 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Κεφάλαιο 12 ο : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ Οι μαθητές να μπορούν Κοινόχρηστα αρχεία και φά Να κατανοούν τι είναι κοινόχρηστα αρχεία, κοινόχρηστοι πόροι. κελοι Να κάνουν κοινόχρηστο κάποιο πόρο. Κοινόχρηστοι πόροι Να ορίζουν δικαιώματα προσπέλασης. Να διαχειρίζονται ιδιότητες αρχείων και καταλόγων δημιουργία, μετονο μασία, μεταφορά, διαγραφή, αντιγραφή, εύρεση, κλπ). Κεφάλαιο 13 ο: ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΙΚΤΥΟΥ. ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαχείριση εκτυπωτών και εκτυπώσεων Οι μαθητές να μπορούν Να εγκαθιστούν και απεγκαθιστούν εκτυπωτές. Να διαμοιράζουν τον εκτυπωτή στο δίκτυο. Να διαχειρίζονται εκτυπωτές. Κεφάλαιο 14 ο : ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αντίγραφα ασφαλείας Να παίρνουν αντίγραφα ασφαλείας. Να επαναφέρουν αρχεία από αντίγραφα ασφαλείας Μάθημα: Εφαρμογές Προγραμματισμού για Ηλεκτρονικούς (Εργαστήριο) Σκοπός και αρχές διδασκαλίας μαθήματος: Να αποκτήσει ο μαθητής όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να φτι άχνει απλά προγράμματα, να κατανοεί τη λειτουργία έτοιμων προγραμμάτων, να επεμβαίνει, σε υπάρχοντα προ γράμματα, για μικρής έκτασης αλλαγές και προσαρμογές. Να αποκτήσει ο μαθητής όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να δη μιουργεί νέες και να μπορεί να υποστηρίζει ήδη εγκατεστημένες ιστοσελίδες. Να μπορεί να χειρίζεται προγράμματα προσομοίωσης. Κεφάλαιο 1 0 : ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ VB. Ενότητες Οι μαθητές να μπορούν. Εκκίνηση προγραμματιστικού πε Να χρησιμοποιούν το προγραμματιστικό περιβάλλον της VB δηλαδή ριβάλλοντος της VB το κεντρικό παράθυρο (γραμμή τίτλου, κεντρικό μενού επιλογών, Παράθυρο εργασίας. γραμμή εργαλείων) Παράθυρο φόρμας διεπαφής τη φόρμα εργασίας ( ως βασικό σημείο εκκίνησης και ανεξάρτητο Εργαλειοθήκη παράθυρο επικοινωνίας της εφαρμογής με το χρήστη) Αντικείμενα Ελέγχου και Γραφι την εργαλειοθήκη (ώστε να δημιουργούν το περιβάλλον διεπα κά Αντικείμενα φής) Παράθυρο έργου το παράθυρο έργου ( με τα αρχεία που Αρχεία Παραθύρου έργου περιέχονται σε αυτό) Παράθυρο Ιδιοτήτων το παράθυρο ιδιοτήτων (με τις ιδιότητες του κάθε αντικειμένου ) Ιδιότητες. Να σχεδιάζουν την διεπαφή με τον χρήστη Συμβάντα Προγραμματισμός Να κατανοούν τις έννοιες του αντικειμενοστραφούς και οδηγούμενου οδηγούμενος από Συμβάντα από συμβάντα προγραμματισμού.. Διαδικασίες εκτέλεσης συμβά. Να γράφουν κατάλληλο κώδικα για τα συμβάντα ντων

Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ

Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ Α Ν Α Λ Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ο Σ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ω Ρ Ε Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ : 3 / Ε Β Δ. ΤΟΜΕΑΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 286/τ.Β /

ΦΕΚ 286/τ.Β / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- ΦΕΚ 286/τ.Β /12-02-2016 Βαθμός Ασφαλείας:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ο σκοπός του μαθήματος Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά - Κατασκευές είναι να ολοκληρώσει ο/η μαθητής/τρια τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 17155 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1235 1 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75271/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΜΑΘΗΜΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (3Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΜΑΘΗΜΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (3Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ΑΣΚΗΣΗ 25 - ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Μαθησιακά αποτελέσματα Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να: ΓΝΩΣΕΙΣ - Περιγράφει τη λειτουργία της τηλεματικής συσκευής. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - Κατασκευάζει τηλεματική συσκευή. - Εγκαθιστά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές. ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές. 2.Επαληθεύει τη λειτουργία των κωδικοποιητών αποκωδικοποιητών με τη βοήθεια πινάκων 3. Υλοποιεί συνδυαστικά κυκλώματα με αποκωδικοποιητές

Διαβάστε περισσότερα

2. Να γράψετε τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5 από τη στήλη Α και δίπλα το γράμμα α, β, γ, δ, ε και στ της στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχιση.

2. Να γράψετε τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5 από τη στήλη Α και δίπλα το γράμμα α, β, γ, δ, ε και στ της στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχιση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ε. Ένα κύκλωμα το οποίο παράγει τετραγωνικούς παλμούς και απαιτείται εξωτερική διέγερση ονομάζεται ασταθής πολυδονητής Λ

ε. Ένα κύκλωμα το οποίο παράγει τετραγωνικούς παλμούς και απαιτείται εξωτερική διέγερση ονομάζεται ασταθής πολυδονητής Λ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Ν. ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ. Π. Θ

Ι. Ν. ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ. Π. Θ Ι. Ν. ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ. Π. Θ Έκδοση 4 η 4 Στη Χαρά τον Νίκο και τον Λευτέρη 5 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 19 1.2. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

Διαβάστε περισσότερα

15 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

15 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ (2Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ (2Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ΑΣΚΗΣΗ 25 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ SubVIs ΣΤΟ LabVIEW - Δημιουργία SubVI και ιεραρχημένων Vis. - Εξάσκηση στον icon editor. ΑΣΚΗΣΗ 26 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟ LabVIEW - Παρουσίαση της έννοιας structure (δομή) - Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1 1.1.1 Αναλογικά σήματα 1 1.1.2 Οι αντιστάσεις 3 1.1.3 Οι πυκνωτές 7 1.1.4 Τα πηνία 11 1.1.5 Οι δίοδοι 13 1.1.6

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ

Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ Ο.Α.Ε.Δ. Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΥ Α Ν Α Λ Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ο Σ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Ω Ρ Ε Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ : 2 / Ε Β Δ. ΤΟΜΕΑΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1 1.1.1 Σήματα ψηφιακών συστημάτων 1 1.1.2 Παράλληλη και σειριακή μεταφορά πληροφορίας 2 1.1.3 Λογική τριών

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3/02/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

2.9 ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής (BJT) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ (BJT)...131

2.9 ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής (BJT) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ (BJT)...131 Περιεχόμενα v ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΔΙΟΔΟΙ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ...1 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 1.2 ΥΛΙΚΑ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ: Ge, Si ΚΑΙ GaAs...2 1.3 ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΥΛΙΚΑ...3 1.4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑΘΜΕΣ...6 1.5 ΕΞΩΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ (2Ε) Β τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ (2Ε) Β τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ ορόφου γραφείων ή αιθουσών. ΜΑΘΗΜΑ 24 ΓΝΩΣΕΙΣ - Αναφέρει τους βασικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την όδευση των καλωδίων και την τοποθέτηση του εξοπλισμού σε μια εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16391 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1201 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75266/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα : Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Τεχνολογία ΙΙ Τεχνικών Σχολών, Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16411 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1202 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75179/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16763 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1211 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 74918/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

επιφάνεια πυριτίου Αναφορά στο Εκπαιδευτικό Υλικό : 5. Αναφορά στο Εργαστήριο :

επιφάνεια πυριτίου Αναφορά στο Εκπαιδευτικό Υλικό : 5. Αναφορά στο Εργαστήριο : 2. Α/Α Διάλεξης : 1 1. Τίτλος : Εισαγωγή στην Ψηφιακή Τεχνολογία 2. Μαθησιακοί Στόχοι : Λογικές Πύλες και η υλοποίησή τους με τρανζίστορ. Κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. 3. Θέματα που καλύπτει : Λογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects) ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τίτλος Μαθήματος Μικροελεγκτές και Ενσωματωμένα συστήματα Ανάπτυξη και Εφαρμογές Κωδικός Μαθήματος Μ2 Θεωρία / Εργαστήριο Θεωρία + Εργαστήριο Πιστωτικές μονάδες 4 Ώρες Διδασκαλίας 2Θ+1Ε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή.

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Αντικείμενο της εργασίας είναι η σχεδίαση και κατασκευή του ηλεκτρονικού τμήματος της διάταξης μέτρησης των θερμοκρασιών σε διάφορα σημεία ενός κινητήρα Ο στόχος είναι η ανάκτηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 JUT ΚΑΙ PUT

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 JUT ΚΑΙ PUT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙ ΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΗΜΙΑΓΩΓΩΝ 1-1 ίοδος Σήραγγας 1 Μετακίνηση του Σηµείου Ηρεµίας 4 Πόλωση ιόδου Σήραγγας 6 Ανίχνευση Κατωφλίου Τάσης 8 Εφαρµογή της ιόδου Tunnel στην Ενίσχυση 8 Η ίοδος Tunnel

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Εισαγωγή Οι προδιαγραφές του υλικού που ακολουθούν, έχουν βασιστεί στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα Προγράμματα σπουδών Πληροφορικής για το Γυμνάσιο και το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1-3 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε FET s 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1-3 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε FET s 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ 1 1-1 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε BJT s 1 και ιπλή Έξοδο Ανάλυση µε το Υβριδικό Ισοδύναµο του Τρανζίστορ 2 Ανάλυση µε βάση τις Ενισχύσεις των Βαθµίδων CE- 4

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...9 ΚΕΦ. 1. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΚΩΔΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...9 ΚΕΦ. 1. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΚΩΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...9 ΚΕΦ. 1. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΚΩΔΙΚΕΣ 1.1 Εισαγωγή...11 1.2 Τα κύρια αριθμητικά Συστήματα...12 1.3 Μετατροπή αριθμών μεταξύ των αριθμητικών συστημάτων...13 1.3.1 Μετατροπή ακέραιων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία και

Διαβάστε περισσότερα

ε. Όταν διακόψουμε την τάση τροφοδοσίας μιας μνήμης ROM, τα δεδομένα της χάνονται. Μονάδες 15

ε. Όταν διακόψουμε την τάση τροφοδοσίας μιας μνήμης ROM, τα δεδομένα της χάνονται. Μονάδες 15 ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 27 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Α. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων. 1.4 Απλά και σύνθετα συστήματα αυτοματισμού.

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων. 1.4 Απλά και σύνθετα συστήματα αυτοματισμού. Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων 1.4 Απλά και σύνθετα συστήματα αυτοματισμού. Το είδαμε μέχρι τώρα Δομή συστήματος αυτοματισμού Ο ελεγκτής προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων στοιχείων, στα οποία θα επιδράσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒ-2000 Εκπαιδευτικό σύστημα ηλεκτρολογίας - ηλεκτρονικών με Η/Υ

ΕΒ-2000 Εκπαιδευτικό σύστημα ηλεκτρολογίας - ηλεκτρονικών με Η/Υ EB-2000 DEGEM SYSTEMS ΕΒ-2000 Εκπαιδευτικό σύστημα ηλεκτρολογίας - ηλεκτρονικών με Η/Υ Τεχνικά χαρακτηριστικά: Το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα για εργαστηριακή εκπαίδευση σε ένα μεγάλο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6.6 ΣΕΛ. 154 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6.6 ΣΕΛ. 154 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6.6 ΣΕΛ. 154 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Τι είναι το flip flop ; Ποιους τύπους flip flops γνωρίζετε ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΣΕΛ. 135) Το flip flop είναι ένα σύγχρονο ακολουθιακό κύκλωμα,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης Κεφάλαιο 7 1. Σε τι διαφέρει ο Η/Υ από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές; Που οφείλεται η δυνατότητά του να κάνει τόσο διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

3 Διακριτοποίηση Συστημάτων Συνεχούς Χρόνου... 65

3 Διακριτοποίηση Συστημάτων Συνεχούς Χρόνου... 65 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ \ Πρόλογος 15 1 Εισαγωγικά Στοιχεία Βιομηχανικού Ελέγχου 19 1.1 Μοντέλα Περιγραφής Βιομηχανικών Συστημάτων... 19 1.2 Βιομηχανικοί Ελεγκτές 23 1.2.1 Σύστημα 23 1.2.2 Σύνδεση Συστημάτων 26 1.2.3

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΥΠΕΠΘ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

Διαβάστε περισσότερα

3 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

3 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 215 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα : Τεχνολογία Αναλογικών και Ψηφιακών Ηλεκτρονικών Τεχνολογία ΙΙ, Πρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Σκοπός Μάθημα 2 Δραστηριότητα 1 Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front panel). Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

15 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

15 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 28 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Flip-Flop: D Control Systems Laboratory

Flip-Flop: D Control Systems Laboratory Flip-Flop: Control Systems Laboratory Είναι ένας τύπος συγχρονιζόμενου flip- flop, δηλαδή ενός flip- flop όπου οι έξοδοί του δεν αλλάζουν μόνο με αλλαγή των εισόδων R, S αλλά χρειάζεται ένας ωρολογιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Αισθητήρια φωτός Οι φωτοανιχνευτές (light detectors) διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: τους κβαντικούς (quantum) και τους θερμικούς (thermal), ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM

Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM Educational Laboratory of Multi Instruments (ELMI) for LabVIEW TM and MultiSIM TM I Εκπαιδευτική Μονάδα Εργαστηριακών Ασκήσεων για προγραμματισμό LabVIEW TM και MultiSIM TM της National Instruments (Portable

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ιστορική αναδρομή Υπολογιστικές μηχανές

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ιστορική αναδρομή Υπολογιστικές μηχανές ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1... 11 ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ... 11 ΣΗΜΕΡΑ... 11 1.1 Ιστορική αναδρομή... 13 1.1.1 Υπολογιστικές μηχανές στην αρχαιότητα... 13 1.1.2 17ο έως τον 19ο... 14 1.1.3

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση θερμοκρασιακού πεδίου σε περιστρεφόμενο (εν κινήσει)

Ανάκτηση θερμοκρασιακού πεδίου σε περιστρεφόμενο (εν κινήσει) Κεφάλαιο 6 Ανάκτηση θερμοκρασιακού πεδίου σε περιστρεφόμενο (εν κινήσει) ρότορα Η σύνδεση του στρεφόμενου τμήματος της μηχανής με την μετρολογική διάταξη (αναλογικά όργανα μέτρησης ή υπολογιστή) παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Τεχνολογία Ι Θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού.

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Σκοπός Σχεδίαση Συστημάτων με τον Arduino Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Κατανόηση των βημάτων στη συστηματική ανάπτυξη ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΛΗΨΗΣ Ρ/Τ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα πομπού ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ Δημιουργία φέροντος σήματος Το φέρον σήμα (fo) παράγεται από ημιτονικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα: Τεχνολογία Αναλογικών και Ψηφιακών Ηλεκτρονικών Τεχνολογία Τεχνικών Σχολών

Διαβάστε περισσότερα

100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 1) Να μετατρέψετε τον δεκαδικό αριθμό (60,25) 10, στον αντίστοιχο δυαδικό 11111,11 111001,01 111100,01 100111,1 111100,01 2)

Διαβάστε περισσότερα

Τελεστικοί Ενισχυτές

Τελεστικοί Ενισχυτές Τελεστικοί Ενισχυτές Ο Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος ενισχυτή, το οποίο έχει ευρύτατη αποδοχή ως δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Η μεγάλη του δημοτικότητα οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

βαθµίδων µε D FLIP-FLOP. Μονάδες 5

βαθµίδων µε D FLIP-FLOP. Μονάδες 5 Κεφάλαιιο: 6 ο Τίίτλος Κεφαλαίίου:: Μανταλωτές & Flip Flop (Ιούνιος 2004 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Να σχεδιάσετε καταχωρητή δεξιάς ολίσθησης τεσσάρων βαθµίδων µε D FLIP-FLOP. Μονάδες 5 (Ιούνιος 2005 ΤΕΕ Ηµερήσιο)

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 17903 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1256 1 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 74908/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα DAQ. 6.1 Εισαγωγή

Συστήµατα DAQ. 6.1 Εισαγωγή 6 Συστήµατα DAQ 6.1 Εισαγωγή Με τον όρο Acquisition (Απόκτηση) περιγράφουµε τον τρόπο µε τον οποίο µεγέθη όπως η πίεση, η θερµοκρασία, το ρεύµα µετατρέπονται σε ψηφιακά δεδοµένα και απεικονίζονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

περιεχομενα Πρόλογος vii

περιεχομενα Πρόλογος vii Πρόλογος vii περιεχομενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Κυκλώματα Συνεχούς Ρεύματος... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 3 1.1 Εισαγωγή...4 1.2 Συστήματα και Μονάδες...5 1.3 Φορτίο και Ρεύμα...6 1.4 Δυναμικό...9 1.5 Ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών

Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών Τεχνολογία Επικοινωνιών Β Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 2 ώρες /εβδομάδα ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28..εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ε ί ν α ι μ ι α μ η χ α ν ή κα τ α σ κ ε υ α σ μ έ ν η κ υ ρ ί ω ς α π ό ψ η φ ι α κά η λ ε κ τ ρ ο ν ι κά κ υ κ λ ώ μ α τ α κα ι δ ε υ τ ε ρ ε υ ό ν τ ω ς α π ό η λ ε κ τ ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διδακτέα εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος

ΘΕΜΑ: Διδακτέα εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7-8 (ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ & ΑΠΑΡΙΘΜΗΤΕΣ)

ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7-8 (ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ & ΑΠΑΡΙΘΜΗΤΕΣ) ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 205 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7-8 (ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ & ΑΠΑΡΙΘΜΗΤΕΣ) ΑΠΟ ΘΕΜΑ Α Ερωτήσεις. Γιατί στους ασύγχρονους απαριθμητές τα flip-flops δεν αλλάζουν ταυτόχρονα κατάσταση; 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D Μετατροπή αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά & αντιστρόφως ADC (Analog to Digital Converter) Μετατρέπει τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακά για να μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙ ΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 28 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Φυσικής Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Μετατροπή Αναλογικού Σήματος σε και Ψηφιακού Σήματος σε Επιμέλεια Διαφανειών: Δ. Μπακάλης Πάτρα, Φεβρουάριος 2009 Εισαγωγή A/D Ψηφιακή Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Α.2 Μαθησιακά Αποτελέσματα Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το μάθημα οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:

Α.2 Μαθησιακά Αποτελέσματα Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το μάθημα οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τίτλος Μαθήματος Μεθοδολογίες και Συστήματα Βιομηχανικής Αυτοματοποίησης Κωδικός Μαθήματος Μ3 Θεωρία / Εργαστήριο Θεωρία + Εργαστήριο Πιστωτικές μονάδες 4 Ώρες Διδασκαλίας 2Θ+1Ε Τρόπος/Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα