Capital Link-6 27/6/2016

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Capital Link-6 27/6/2016"

Transcript

1 Οµιλία Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη Capital Link-6 ο Συνέδριο ΕΚΕ 27/6/2016 Κυρίες και Κύριοι, Ο επταετής υφεσιακός κύκλος στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονοµία, έχει όχι απλά αρνητικό αλλά κυριολεκτικά καταστρεπτικό αντίκτυπο στην προσπάθεια επιβίωσης των πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων. Η µείωση του τζίρου, η υπερφορολόγηση, η µείωση της απασχόλησης, η εξάπλωση των λουκέτων, η αδυναµία πρόσβασης σε χρηµατοδότηση, η απουσία ρευστότητας και η εδραίωση αρνητικών στάσεων στους εµπόρους για το µέλλον της επιχείρησής τους καταδεικνύουν το βάθος και την ένταση της κρισιακής κατάστασης. Ενδεικτικό αυτής, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι µέσα σε αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια, έκλεισαν µικροµεσαίες επιχειρήσεις µε τον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εµπορίου αλλά και των κλάδων των κατασκευών να µετράει τις περισσότερες απώλειες. Έχοντας φτάσει σε επίπεδα απασχόλησης του 1997, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές πισωγύρισµα που έχει αλλάξει και ακόµη αλλάζει τη µορφή της επιχειρηµατικότητας στη χώρα. Από τη θέση του Προέδρου της ΕΣΕΕ µπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο µικροµεσαίος επιχειρηµατίας καθ όλη αυτή τη µακρά διάρκεια της κρίσης έχει κάνει πολλές θυσίες για να συµβάλει θετικά στην ανάκαµψη της εθνικής οικονοµίας. Όπως µπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά τα επτά χρόνια η ΕΣΕΕ προσπάθησε και νοµίζω ότι το πέτυχε σε ένα µεγάλο βαθµό να υπερασπιστεί τα συµφέροντα και να εκφράσει τα αιτήµατα κάθε µικροµεσαίου της αγοράς, µεταφέροντας τη φωνή του και την αγωνία του στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων. εν διστάσαµε ούτε στιγµή να ασκήσουµε πίεση σε βουλευτές και υπουργούς, διατυπώνοντας µε τεκµηριωµένο πάντοτε τρόπο τις προτάσεις µας ή τυχόν αντιρρήσεις µας. εν περιοριστήκαµε σε ενέργειες διαµαρτυρίας και σε στάσεις µόνιµης άρνησης, αλλά αντίθετα προσπαθούµε να συνεργαζόµαστε µε την εκάστοτε κυβέρνηση, να καταθέτουµε τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις συµπεριλαµβανοµένου και του

2 προκαλούµενου κόστους µε µοναδικό µας φάρο τις ανάγκες της αγοράς, των µικροµεσαίων, της ελληνικής επιχειρηµατικότητας. Ένα από τα µεγάλα µας παράπονα, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ουδείς υπουργός προσπάθησε να συγκροτήσει µια ολοκληρωµένη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας. Ενώ όλοι µας είχαν στο πλευρό τους, είχαν στη διάθεσή τους τις προτάσεις µας αλλά και όλες τις δυνάµεις µας, είχαµε στενή επαφή και επικοινωνία, µέχρι τώρα ουδείς έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη απαιτεί µεγάλες αλλαγές και οι µεγάλες αλλαγές απαιτούν στόχους, χρονοδιαγράµµατα και στρατηγική. υστυχώς, τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις πληθαίνουν αντί να περιορίζονται χρόνο µε τον χρόνο. Η απουσία ρευστότητας στην αγορά και κυρίως η αδυναµία στην πρόσβαση σε χρηµατοδότηση είναι δυο όψεις του ίδιου νοµίσµατος. Ο επιχειρηµατίας σήµερα µοιάζει µε άνθρωπο περιπλανώµενο σε µια ζούγκλα. Τα πιστωτικά ιδρύµατα έχουν κλειστές τις πόρτες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί µετά την επιβολή των capital controls, που έγιναν θηλιά στο λαιµό της επιχειρηµατικότητας. Και παρά το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει, η ύπαρξή τους ενοχλεί και περιορίζει την εµπορική δραστηριότητα και τροµάζει τους προµηθευτές µας στο εξωτερικό. Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηµατοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η µείωση του δείκτη οικονοµικού κλίµατος στο 89,7 είναι τα αποτελέσµατα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα µεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσµα των capital controls. Ανάπτυξη µε capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήµα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν µειωθεί στα 121,5 δις ευρώ. Το µόνο ίσως "θετικό" που µπορεί κανείς να πει ότι έφεραν είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήµατος και ηλεκτρονικών πληρωµών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα µαθαίνουµε και προσαρµοζόµαστε στη νέα ψηφιακή εποχή. Σ αυτή τη συγκυρία, το εγχώριο τραπεζικό σύστηµα καλείται να αντιµετωπίσει και να διευθετήσει πολλές προκλήσεις. Κυριότερη όλων το νευραλγικής σηµασίας ζήτηµα της επιστροφής των καταθέσεων και της επανέναρξης του ουσιαστικού του ρόλου, της δανειοδότησης της οικονοµίας. Σύµφωνα µε κάποια στοιχεία από την Ενηµερωτική Έκθεση της ΕΟΚΕ για την πρόσβαση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στη χρηµατοδότηση της περιόδου , τα σηµαντικότερα προσκόµµατα στη δανειοδότηση των πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων σχετίζονται µε:

3 1. το υψηλό κόστος δανειοδότησης, 2. τις έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες, 3. την ανεπαρκή διαθέσιµη πληροφόρηση, 4. τη δυσκολία υιοθέτησης καινοτόµων εφαρµογών και υπηρεσιών R&D, 5. τη µη αξιοποίηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, 6. το σχεδιασµό χρηµατοδοτικών εργαλείων που στην πραγµατικότητα δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς (προγράµµατα Jeremie, Jessica της ΕτεΠ) αλλά και 7. τη µη εκπόνηση από πλευράς επιχειρηµατιών αξιόπιστων και επαρκώς τεκµηριωµένων business plans. Είναι προβληµατικό που µέχρι στιγµής υστερούµε στη συνεργασία µε άλλα κράτη µέλη της Κοινότητας σε επίπεδο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών µε κατεύθυνση τη βελτίωση της υφιστάµενης κατάστασης. Από την πλευρά της ΕΣΕΕ, έχουµε κατά καιρούς υποβάλει στα αρµόδια υπουργεία διάφορες προτάσεις αναφορικά µε την άρση των εµποδίων στην προσπάθεια διοχέτευσης πόρων στην πραγµατική οικονοµία. Όπως: 1) Προώθηση σύγχρονων χρηµατοδοτικών εργαλείων, όπως οι Εγγυήσεις και τα Μικρο-πιστώσεις (microcredit) µε ποσά της τάξεως των ευρώ, µέσω της ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία καθοριστικός είναι ο ρόλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών, καθώς το πανελλήνιο δίκτυο των εµπορικών και επαγγελµατικών οργανώσεων που αποτελούν τα µέλη τους, σε συνδυασµό µε την εθνική κάλυψη του δικτύου Εµπορικών Συλλόγων της ΕΣΕΕ, µπορεί να συµβάλλουν στη χορήγηση πιστώσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εµπορικό κλάδο. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜµΕ δεν θα έχει σκοπό να επικαλύψει το ρόλο των συστηµικών τραπεζών, αλλά αντιθέτως, θα προσβλέπει στην περαιτέρω αξιοποίηση και επέκταση των υφιστάµενων δράσεών τους, µέσω σύγχρονων, ανταποκρινόµενων στις ανάγκες των επιχειρήσεων, χρηµατοδοτικών εργαλείων (π.χ. εγγυηµένα µικροδάνεια/ micro-finance).

4 2) Η αναδιοργάνωση των υφιστάµενων δοµών και η αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών των τραπεζών που έως σήµερα αποτελούν µια αδιαµφισβήτητα κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία. Μέρος του συγκεκριµένου κόστους θα µπορούσε να καλυφθεί, όπως έχει επανειληµµένως προτείνει η ΕΣΕΕ, µέσω κοινοτικών πόρων (προγράµµατα ΕΣΠΑ) µε την προϋπόθεση βεβαίως τα πιστωτικά ιδρύµατα να ανταποδώσουν τη ληφθείσα ωφέλεια, προµηθεύοντας την αγορά µε «φθηνό» χρήµα (µείωση επιτοκίων δανεισµού). 3) Πιέζουµε για θεσµοθέτηση νέων πηγών χρηµατοδότησης: οι θεσµοί Crowdfunding και Venture Capital. Πρόκειται για νέες µεθόδους η µεν για την άντληση κεφαλαίων από µεγάλο αριθµό ενδιαφερόµενων, κατά κύριο λόγο µέσω του διαδικτύου και η δε για επιχειρήσεις που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ρευστότητας ή ανεύρεσης ιδίων κεφαλαίων, µε αντάλλαγµα τη συµµετοχή των επενδυτών (νέα Funds) στη διοίκηση της επιχείρησης. Αυτό που ωστόσο απαιτείται για να τύχουν ευρύτερης αποδοχής αυτές οι νέες µέθοδοι είναι η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα καθορίσει το θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας της συγκεκριµένης µορφής χρηµατοδότησης. Είναι κρίσιµο να ενσωµατωθούν στην ελληνική επιχειρηµατική κουλτούρα καθώς θα φανούν πολύ χρήσιµες τόσο στις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), όσο και σε υφιστάµενες που χρήζουν αναδιάρθρωσης. 4) Στην Ελλάδα, τα πρώτα χρηµατοδοτικά εργαλεία σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αφορούσαν κυρίως εγγυήσεις για µικρές επιχειρήσεις µέσω του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Στην προηγούµενη περίοδο επεκτάθηκαν, πέρα από την ενίσχυση των ΜµΕ και την επιχειρηµατικότητα, στους τοµείς αστικής ανάπτυξης («Jessica») και στην ενεργειακή αποδοτικότητα («Εξοικονοµώ κατ οίκον»). Τα προγράµµατα Jeremie-Jessica αποδείχθηκε στην πράξη ότι αποτυγχάνουν να δώσουν αποτελεσµατικές λύσεις στο µείζον ζήτηµα της ανεπαρκούς τραπεζικής ρευστότητας, εξαιτίας των προβλεπόµενων υπερβολικών και άκαµπτων κριτηρίων που εµπεριέχονται στα προγράµµατά της (υψηλά επιτόκια και ζητούµενες εξασφαλίσεις). Τα υπάρχοντα προγράµµατα επιµερισµού κινδύνου αποτυγχάνουν να προσελκύσουν το ενδιαφερόµενο κοινό, όχι µόνο εξαιτίας των δυσµενών όρων που περιλαµβάνουν αλλά και εξαιτίας των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται.

5 Έχει επίσης παρατηρηθεί µεγάλο ποσοστό απόρριψης αιτηµάτων χρηµατοδότησης ενταγµένων επενδύσεων αλλά και άρνησης έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών λήψης προκαταβολής της επιχορήγησης, ακόµη και όταν αυτή ζητούνταν µέσω υποβολής αίτησης στο πλαίσιο του προγράµµατος εγγυοδοσίας της ΕΤΕΑΝ. Η χαµηλή απορροφητικότητα των συγκεκριµένων πόρων (µόλις 1,5 δισ. ευρώ για το 2014) στερεί πολύτιµες ανάσες ρευστότητας από την πραγµατική οικονοµία. Άρα, αυτό που ζητάµε και έχει νόηµα να συµπεριληφθεί στον επόµενο σχεδιασµό, αλλά και στα νέα προγράµµατα ΕΣΠΑ και στην υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Juncker είναι η ελαστικοποίηση των όρων δανειοδότησης και η συµπερίληψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής επιχειρηµατικότητας. Στόχος µας το επόµενο διάστηµα πρέπει να είναι να δοθούν ανάσες χρηµατοδότησης στις επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Η πρόσβαση στη ρευστότητα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών µας, η εξωστρέφεια, η καινοτοµία είναι ζητήµατα που µας απασχολούν και πρέπει να ασχοληθούµε µε µεγαλύτερη προσοχή. Γι αυτό είναι κρίσιµο στη σχεδίαση και υλοποίηση πολιτικών σχετικών µε την διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα να µετέχουν όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς και ιδίως οι κοινωνικοί εταίροι που γνωρίζουν τις ανάγκες και τα χρηµατοδοτικά κενά της αγοράς. Όπως είναι κρίσιµο να έχουµε πάντοτε στο µυαλό µας και να πιέζουµε τα κέντρα λήψεις αποφάσεων ότι το όραµα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηµατοδότηση, απασχόληση, δηµόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστηµα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηµατικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά. Ευχαριστώ!

6) Νέες πηγές χρηματοδότησης: οι θεσμοί Crowdfunding και Venture Capital :

6) Νέες πηγές χρηματοδότησης: οι θεσμοί Crowdfunding και Venture Capital : Ομιλία Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: "Προτάσεις ενεργοποίησης 7 χρηματοδοτικών εργαλείων & προϊόντων για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στη Ρευστότητα" Ο επταετής υφεσιακός

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη στην πράξη» Οι πολιτικές µας

«Ανάπτυξη στην πράξη» Οι πολιτικές µας «Ανάπτυξη στην πράξη» Οι πολιτικές µας Ανάπτυξη: το εθνικό µας στοίχηµα Ανάσχεση της ύφεσης, τόνωση των επενδύσεων, ρευστότητα στην αγορά και στην πραγµατική οικονοµία για επανεκκίνηση στα τέλη του 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ενηµερωτικό Σηµείωµα Αθήνα, 28/9/2010 Το ΥΠΑΑΝ και το Υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία και µε άλλα Υπουργεία, όπως το ΥΠΕΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG

Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG Ηµερίδα µε θέµα: Χρηµατοδότηση της επιχειρηµατικότητας στη νέα ελληνική οικονοµία Πέµπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 Αµφιθέατρο του Μεγάρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κ ο ι ν ή Σ υ ν έ ν τ ε υ ξ η Τ ύ π ο υ Αθήνα, 24/4/2013 Στρατηγική Στόχοι : Αξιοποίηση Δικτύου Συνεταιριστικών Τραπεζών & Πανελλήνιας και μετεξέλιξή

Διαβάστε περισσότερα

Η μεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας με πάνω από ενεργούς συνεταίρους.

Η μεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας με πάνω από ενεργούς συνεταίρους. 17/2/2014 1 Η μεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας με πάνω από 80.000 ενεργούς συνεταίρους. Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Κρήτη. Η Τράπεζα που εξυπηρετεί γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία ενισχύουν τις προβλέψεις για σταδιακή επάνοδο της οικονοµίας σε αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η µεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθµια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας µε πάνω από 81.000 ενεργούς συνεταίρους.

Η µεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθµια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας µε πάνω από 81.000 ενεργούς συνεταίρους. 1 Η µεγαλύτερη και υγιέστερη πρωτοβάθµια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας µε πάνω από 81.000 ενεργούς συνεταίρους. Η Τράπεζα που εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσµατικά, τους Οργανισµούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία «Economist» 11/05/2015 Κυρίες και Κύριοι, Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, το 2014, η Ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να ενισχυθούν. Παράλληλα, διαφαίνονται προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 7 Μαΐου 2015

Πειραιάς, 7 Μαΐου 2015 Πειραιάς, 7 Μαΐου 2015 Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Σ.Ε.Ε. & Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδη, στο 1 ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της Ναυτεμπορικής, με θέμα: «Ρευστότητα με "μικροδάνεια" στην αγορά, μέσω Αναπτυξιακής

Διαβάστε περισσότερα

Συστάσεις για τόνωση της ρευστότητας στις µµε Τι προτείνει η οµάδα εργασίας για τη χρηµατοδότηση της οικονοµίας ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συστάσεις για τόνωση της ρευστότητας στις µµε Τι προτείνει η οµάδα εργασίας για τη χρηµατοδότηση της οικονοµίας ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Συστάσεις για τόνωση της ρευστότητας στις µµε Τι προτείνει η οµάδα εργασίας για τη χρηµατοδότηση της οικονοµίας ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 Σειρά συστάσεων για την έναρξη παροχής

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη στην πράξη» Επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη

«Ανάπτυξη στην πράξη» Επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη Επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη 1. Προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ Δράσεις Διαθέσιμοι πόροι Έναρξη Που θα απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι Στόχευση (ποιους αφορά) «Πράσινος

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Ομιλίας για ΣΕΒΕ

Σχέδιο Ομιλίας για ΣΕΒΕ Σχέδιο Ομιλίας για ΣΕΒΕ 20/12/2016 1. Συγκυρία/Οικονομική πολιτική - Η ελληνική οικονομία εισέρχεται από μια φάση σταθεροποίησης σε μια φάση ανάκαμψης. Το πιστοποιούν οι οικονομικοί δείκτες. - Δεν αρκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 3 ΑΘΗΝΑ 6/11/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ- EUROBANK Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτοµία Εξωστρέφεια» Οκτώβριος οµικά Υλικά

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ- EUROBANK Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτοµία Εξωστρέφεια» Οκτώβριος οµικά Υλικά ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ- EUROBANK Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτοµία Εξωστρέφεια» Οκτώβριος 2009 οµικά Υλικά Εισηγητής: ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ιευθυντής Επιχειρηµατικού Κέντρου PORTO CENTER EUROBANK EFG

Διαβάστε περισσότερα

της Τυποποίησης και των Προτύπων

της Τυποποίησης και των Προτύπων «Αξιοποίηση της Τυποποίησης και των Προτύπων από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις» Αθήνα, 13 Μαρτίου 2013 Διονύσιος Τσαγκρής Προϊστάμενος Δ/νσης ΜΜΕ SME Envoy το πλαίσιο & τα εργαλεία υλοποίησης Small

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης

Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης ράσεις και χρηµατοδοτικά εργαλεία του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 2020) για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας photo: Created by Ijeab - Freepik.com Τι είναι το ΕΠΑνΕΚ Το Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου. Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου. Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 19 Σεπτεμβρίου 2014 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα 19 Σεπτεμβρίου 2014 Γενικότερο Πλαίσιο Τα επίπεδα της ανεργίας αποτελούν βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον. Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης. κ. Α. Χαρίτση. Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Προς τον. Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης. κ. Α. Χαρίτση. Αξιότιμε κε Υπουργέ, Προς τον Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση Αξιότιμε κε Υπουργέ, Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την επίσκεψη σας σήμερα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Η αναγνώριση από την πλευρά σας

Διαβάστε περισσότερα

«Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων»

«Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων» Δ/νση Στ. Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων «Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων» 2 Μαρτίου 2017, Αθήνα Ι. Πλεμμένος - Α. Θεοδωρακάκου Δ/νση Στ. Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η Διοίκηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ επειδή προέβλεψε την τραπεζική πιστωτική ασφυξία και ακρίβεια στην ελληνική αγορά δημιούργησε κατάλληλα Εγγυοδοτικά προϊόντα και Ταμεία Χαρτοφυλακίου

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά

«Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά «Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ «Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελούν ένα βιώσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου 2013 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί κρίσιµης σηµασίας ζήτηµα η στήριξη, µε τη µορφή της άµεσης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης, των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

www.pwc.com Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020

www.pwc.com Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 www.pwc.com Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 Σεπτέμβριος 2014 1. Ο ρόλος των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από την Πολιτική Συνοχής 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Λύσεις ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΦΛΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Αναπτυξιακές Λύσεις ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΦΛΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αναπτυξιακές Λύσεις ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΛΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Πάτρα, Νοέμβριος 2013 Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και οικονομικό περιβάλλον σήμερα Κρίση Vs Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005)

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Διάλεξη 11: Πηγές χρηματοδότησης ΜΜΕ: Δημόσιοι πόροι 10/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Προϋπολογισμός & Ποσοστά Δημόσιας Επιχορήγησης Ιδιωτική Συμμετοχή

Δ. Προϋπολογισμός & Ποσοστά Δημόσιας Επιχορήγησης Ιδιωτική Συμμετοχή Δ. Προϋπολογισμός & Ποσοστά Δημόσιας Επιχορήγησης Ιδιωτική Συμμετοχή 1. Ο προϋπολογισμός της παρούσας προκήρυξης ανέρχεται σε 433,5 εκ. ευρώ και κατανέμεται στις 12 περιφέρειες της χώρας όπως ο παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ στην παρουσίαση του «Οδηγού Χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά & Επενδυτικά Ταμεία, για Περιφέρειες, Δήμους, ΜΚΟ και Επιχειρήσεις».

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5776/17 IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική περίοδος 2014-2020

Προγραμματική περίοδος 2014-2020 «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια» Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2015 Γιάννα Νίκου Προϊσταμένη Μονάδας Α Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Το παράδειγµα των Κρητικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και η συµβολή τους στην οικονοµία της Κρήτης

Το παράδειγµα των Κρητικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και η συµβολή τους στην οικονοµία της Κρήτης ιεθνές Συνέδριο CPRM Το παράδειγµα των Κρητικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και η συµβολή τους στην οικονοµία της Κρήτης 12 Ιουνίου 2015 Ν ί κ ο ς Μ υ ρ τ ά κ η ς Η µεγαλύτερη πρωτοβάθµια συνεταιριστική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Επιχειρηματικότητα Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ Επιχειρηματικότητα είναι η ιδιότητα ενός ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας: Σύσταση για Δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων

Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας: Σύσταση για Δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων 19 Ιουνίου 2019 Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας: Σύσταση για Δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων Η παρούσα πρόταση ασχολείται με ένα καίριο θέμα που άπτεται της ανταγωνιστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

360funding.gr Μάϊος 2017

360funding.gr Μάϊος 2017 360funding.gr Μάϊος 2017 1. Τι είναι το 360 FUNDING PORTAL; Μία νέα πρωτοποριακή διαδικτυακή πύλη που παρέχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όλα τα προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης (επιδοτήσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας;

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας; Απαντήσεις της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων Αναλυτική ενημέρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, «Δεξιότητες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ. Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExCo FEACO.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ. Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExCo FEACO. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExC FEACO. 1 Ποιοι είμαστε και γιατί οι θέσεις μας, μπορούν να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο Κώστας Γαλιάτσος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 1 Θεσμικός ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) κ. Νικόλαου Πέντζου στην εσπερίδα με τίτλο: «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών» Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Υπεύθυνη έρευνας: Αμάντα Σουκουλιά Σχεδίαση ερωτηματολογίου: Αμάντα Σουκουλιά, Θάνος Πανταζής ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά

Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά 1. ΔΡΑΣΗ: ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΑΠΕ ΣΚΟΠΟΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΗΚΑΠΑRESEARCH. Επωνυμία Εταιρείας. Επωνυμία όνομα Εντολέα. Σκοπός δημοσκόπησης

ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΗΚΑΠΑRESEARCH. Επωνυμία Εταιρείας. Επωνυμία όνομα Εντολέα. Σκοπός δημοσκόπησης Επωνυμία Εταιρείας Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παπαδόπουλος Θεόδωρος Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ EEinS2015 - International Conference ENVIRONMENT & ENERGY in SHIPS 2015 Διαπιστώσεις Ο τοµέας των κατασκευών, που

Διαβάστε περισσότερα

FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα

FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Regional 2014-2020 FINERPOL 5 η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Κοζάνη, 3 Μαΐου 2017 Χρηματοδοτικά Εργαλεία & ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Regional 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελούν ένα αποτελεσματικό όχημα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Αποτελούν ένα αποτελεσματικό όχημα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -1980- ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ProCredit Group event: Ιnternational B2B event ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 9.5.16. «Η επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Re-engineering Greece, Διεθνές Συνέδριο Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών 25 & 26/05/2013

Re-engineering Greece, Διεθνές Συνέδριο Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών 25 & 26/05/2013 Re-engineering Greece, Διεθνές Συνέδριο Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών 25 & 26/05/2013 Η ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Ομιλητής: Παντελής

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση Εξωστρεφών Επιχειρήσεων. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος Μίλτος Παυλής

Χρηματοδότηση Εξωστρεφών Επιχειρήσεων. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος Μίλτος Παυλής Χρηματοδότηση Εξωστρεφών Επιχειρήσεων Αλέξανδρος Αθανασόπουλος Μίλτος Παυλής 21 Νοεμβρίου 2017 Ποιοι είμαστε Η μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας Περισσότεροι από 84.000 συνέταιροι 1,6 δις δάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Χρηματοδοτικά εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Γεώργιος Χατζησάρρου Διευθυντής Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Νέων Δανείων Β. Ελλάδας, Γενική Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων Ένα αβέβαιο περιβάλλον για τις Μικρομεσαίες Μετά από 8 χρόνια οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜμΕ. Αθήνα 12/6/2019

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜμΕ. Αθήνα 12/6/2019 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜμΕ Αθήνα 12/6/2019 ΕΣΤΕ - ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1995 Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «ΕΤΕΑΝ:ENEΡΓΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «ΕΤΕΑΝ:ENEΡΓΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΤΕΑΝ:ENEΡΓΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης χαμηλού επιτοκίου (περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο για τις Μικροπιστώσεις στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο για τις Μικροπιστώσεις στην Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης Ημερίδα: «Fighting for social exclusion and Unemployment in Europe» Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο για τις Μικροπιστώσεις στην Ελλάδα Κυριακή Μανωλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΗΣ 25, Τ.Κ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΗΣ 25, Τ.Κ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.3225/2005 ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Περιβαλλοντική Αδειοδότηση N. Κάρναβος, Χηµικός Μηχανικός Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Χηµικών Μηχανικών/ ΤΚ Μ Ο νέος νόµος για την ίδρυση και λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Η Τράπεζα που συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και που στηρίζει και ενισχύει την έννοια του Συγκρητισμού.

Η Τράπεζα που συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και που στηρίζει και ενισχύει την έννοια του Συγκρητισμού. Ιανουάριος 2015 1 2 Η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας με περισσότερους από 82.000 ενεργούς συνεταίρους που κατέχουν πάνω από 1,8 εκατ. συνεταιριστικές μερίδες. Η Τράπεζα που εξυπηρετεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΙΖΕΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΙΖΕΛΗ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΙΖΕΛΗ Βόλος 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 (Προσφωνήσεις επισήμων)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια των Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ EMBARGO 19-5-07 (11:00 pm) Ομιλία Υπουργού Παρασκευή,18.05.2007 Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Το γυναικείο πρόσωπο της επιχειρηματικότητας στο Ν. Κιλκίς

Το γυναικείο πρόσωπο της επιχειρηματικότητας στο Ν. Κιλκίς Το γυναικείο πρόσωπο της επιχειρηματικότητας στο Ν. Κιλκίς Χορηγοί Εκδήλωσης Χορηγός Επικοινωνίας Παρασκευά Βασιλική Υπεύθυνη Πιστώσεων Κέντρου Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Η ταυτότητα του Το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών.

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα Δημήτρης Βερελής Senior Director Μάιος 2018 Περιβάλλον i. Σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος i. Τα δεκαεπτά (17) από τα δεκαοκτώ (18) πιο θερμά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία του κ. Philippe Μaystadt, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -1980- Ομιλία προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, στο συνέδριο The Economist Intelligent Leaders Summit, με θέμα Oxygenating the future through digital strategy Αθήνα, 26 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α Σ Ο Λ Ω Μ Ο Υ - Ρ Ε Κ Κ Α Σ Τ Ι Μ Ο Θ Ε Ο Σ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Σ & Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Α. Γενικά Στοιχεία Α.1 Επωνυμία Φορέα Υλοποίησης:... Α.2 ΑΦΜ Φορέα Υλοποίησης:... Α.3 Στοιχεία Επικοινωνίας (Τηλ., email, Δ/νση) :......... Α.4 Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους: Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας αποτελούν το 99,4% του συνόλου των επιχειρή

Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους: Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας αποτελούν το 99,4% του συνόλου των επιχειρή Κυρίες και Κύριοι, Eίµαι διπλά χαρούµενος που παρευρίσκοµαι εδώ σήµερα, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων µε αντικείµενο τη χρηµατοδότηση των Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων. Πρώτον, γιατί το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [29.2.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση µε δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια των Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 11/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σε εφαρμογή τα τέσσερα (4) πρώτα καθεστώτα ενισχύσεων. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Για την επιλογή Συμβούλου για την εκπόνηση «Μελέτης Μέτρησης Οικονομικών - Επιχειρηματικών Δεικτών και Εξαγωγικού Προσανατολισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας» Αριθ. πρωτ. 1941/07-06-2019

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Αθήνα, 31 Μαΐου 2018 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγραμματική περίοδος 2014-2020 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ: ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ: ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ: ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ Η κρίση στον χώρο των Μηχανικών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μετά την κορύφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Χρηματοδότησης ΜΜΕ στη Δυτική Μακεδονία

Εργαλεία Χρηματοδότησης ΜΜΕ στη Δυτική Μακεδονία Εργαλεία Χρηματοδότησης ΜΜΕ στη Δυτική Μακεδονία Εισήγηση στο Συνέδριο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Κοζάνη, 13/02/2016 Νίκος Χλωρός, Διευθύνων Σύμβουλος, CNL Capital

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης. Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.)

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης. Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.) ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Σεµινάριο Ελλάδας - Τσεχίας Εµπειρία 20 ετών έχει πλέον η Ελλάδα στις προσπάθειες αξιοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα Ο Ρόλος των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Χρηματοδοτικές Λύσεις & Εργαλεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης 2014-2020 Πλαίσιο 18 συντονισμένων δράσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες. Καλαντζής Χρήστος

Δυνατότητες χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες. Καλαντζής Χρήστος Δυνατότητες χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες Καλαντζής Χρήστος 30 Ιουνίου 2017 Πίνακας Περιεχομένων 1 2 3 χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ από ΕΚΟΙΝ 2 Έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα - προκλήσεις Η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές''

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' ''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' Άρης Περουλάκης Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Τμήμα Επικοινωνίας / Εταιρικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας»

Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Ν. Χατζηαργυρίου: «O ΔΕΔΔΗΕ καθοδηγεί τη μετάβαση σε μια έξυπνη αγορά ενέργειας» Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ευχαριστώ θερμά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση και την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2134(INI) σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση (2012/2134(INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2134(INI) σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση (2012/2134(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 19.9.2012 2012/2134(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση (2012/2134(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6-06 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ (LEASING) ΜΙΚΡΩΝ & ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6-06 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ (LEASING) ΜΙΚΡΩΝ & ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6-06 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ (LEASING) ΜΙΚΡΩΝ & ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1. ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Το πρόγραµµα ΤΕΜΠΜΕ 6 06 αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική αγορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

Χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ Χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ Ιωάννης Π. Δημητριάδης Υπεύθυνος Ψηφιακής Καινοτομίας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Στοχευμένες Δράσεις ICT4Growth ενισχύει με δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε την Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοδότηση επιχειρήσεων Χρήσιµος οδηγός για την ανάπτυξη

Χρηµατοδότηση επιχειρήσεων Χρήσιµος οδηγός για την ανάπτυξη Χρηµατοδότηση επιχειρήσεων Χρήσιµος οδηγός για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ CROWDFUNDING KAI VENTURE CAPITALS Πειραιάς, 8 Μαΐου 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS" Crowdfunding Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» -- «συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Στόχος της έρευνας Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (βάσει

Διαβάστε περισσότερα

2o Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Ναυτεμπορικής

2o Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Ναυτεμπορικής 2o Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Ναυτεμπορικής Ομιλία Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη «Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης και προτάσεις υπέρβασής τους» Κυρίες και Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1-04 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1-04 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1-04 ΕΓΓΥΟ ΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1. ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Το πρόγραµµα ΤΕΜΠΜΕ 1 04 αφορά τις υπό σύσταση επιχειρήσεις ή τις νέες επιχειρήσεις, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα Επιμέλεια των φορέων

Διαβάστε περισσότερα