ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ"

Transcript

1 Περιεχόµενα ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Περίγραµµα Ένα περίγραµµα του µαθήµατος, Σηµειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραµµα το µαθήµατος; σηµειώσεις κλειδιά, αποσπάσµατα και περιλήψεις του µαθήµατος, και χώρο για γράψιµο πρόσθετων σηµειώσεων. Ερωτήσεις επανάληψης - Ερωτήσεις στα βασικά περιεχόµενα του µαθήµατος και χώρος για το γράψιµο των απαντήσεων. Κατάλληλο για το γράψιµο εργασιών και τεστ. Ερωτήσεις εφαρµογής Ερωτήσεις που συνδέουν το περιεχόµενο του µαθήµατος µε την χριστιανική ζωή, την θεολογία και την διακονία, κατάλληλο για συζητήσεις σε γκρουπ, γραπτές εργασίες και τεστ. Πώς να χρησιµοποιήσετε αυτό το µάθηµα και τον οδηγό σπουδών Πριν να δείτε το µάθηµα o Προετοιµασία Ολοκληρώστε τα αναγνώσµατα. o Διαλλείµατα Εξετάστε που αρχίζει και που τελειώνει το κοµµάτι που ακούτε. Οι διαλέξεις έχουν συµπυκνωµένες πληροφορίες, γι αυτό ίσως να θέλετε να κάνετε κάποια διαλλείµατα. Τα διαλλείµατα θα πρέπει να σχεδιαστούν σύµφωνα µε τους κύριους διαχωρισµούς του περιγράµµατος στις ενότητες. Καθώς βλέπεις το µάθηµα o Σηµειώσεις Χρησιµοποιήστε τα τµήµατα των σηµειώσεων για να ακολουθήσετε το µάθηµα και να κρατήσετε συµπληρωµατικές σηµειώσεις. Πολλές από τις κύριες ιδέες συνοψίζονται ήδη στις σηµειώσεις αλλά να κάνεις και τις δικές σου συµπληρωµατικές σηµειώσεις. Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε λεπτοµέρειες που θα σας βοηθήσουν να θυµάστε, να περιγράψετε και να υπερασπίζεστε τις κύριες ιδέες. o Παύση/επανάληψη τµηµάτων του µαθήµατος Ίσως να βρείτε χρήσιµο να κάνετε παύση ή επανάληψη σε συγκεκριµένα σηµεία προκειµένου να γράψετε συµπληρωµατικές σηµειώσεις, ξαναδείτε δύσκολες έννοιες, ή συζητήστε τα σηµεία που σας ενδιαφέρουν. Αφού έχετε δει τα µαθήµατα o Ερωτήσεις Επανάληψης Απαντήστε στις ερωτήσεις επανάληψης στο χώρο που υπάρχει. Οι ερωτήσεις αναθεώρησης θα είναι καλύτερο, να τις συµπληρώσει ο καθένας µόνος και όχι σαν οµάδα. o Ερωτήσεις εφαρµογής - Οι ερωτήσεις εφαρµογής είναι κατάλληλες για γραπτές εργασίες ή θέµατα για συζήτηση. Για τις γραπτές εργασίες συνιστάτε οι απαντήσεις να µην ξεπερνούν την µία σελίδα.

2 ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α. Η έννοια του Συγχρονικού Β. Η έννοια της Σύνθεσης 1. Η Άρνηση της λογικής συνοχής της Π.Δ. 2. Η Επιβεβαίωση της λογικής συνοχής της Π.Δ. Γ. Ένα Παράδειγµα συγχρονικής σύνθεσης ΙΙ. Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Α. Η συλλογή ιστορικών πληροφοριών από την Ποίηση 1. Οι Δύο Ορίζουσες (τότε ή τώρα) στην ποίηση 2. Η Διάκριση Πληροφοριών στην ποίηση Β. Η συλλογή ιστορικών πληροφοριών από την Αφήγηση 1. Δύο Ορίζουσες (τότε ή τώρα) στην αφήγηση 2. Διάκριση Πληροφοριών στην αφήγηση ΙΙΙ. ΟΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ «ΥΦΑΝΣΕΙΣ» Α. Οι Διάφορες Πηγές Θεολογικών Υφαδιών 1. Οι Βιβλικές Αποκαλύψεις ως πηγή Θεολογικών Υφαδιών 2. Οι Έξω Βιβλικές Πηγές ως πηγή Θεολογικών Υφαδιών Β. Τα Διάφορα Επίπεδα Θεολογικών Υφαδιών 1. Υφάνσεις Στοιχειώδους Επίπεδου 2. Υφάνσεις Μεσαίου Επιπέδου 3. Υφάνσεις Ανώτερου Επιπέδου ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

3 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν χωρίσουµε την ιστορία σε ξεχωριστά βήµατα και επικεντρωθούµε σε κάθε βήµα καθώς θα συναρµολογούµε το σύνολο, θα δούµε ότι η συναρµολόγηση της συνολικής εικόνας γίνεται πιο εύκολη και πιο κατανοητή Εδώ θα δούµε το πώς ερευνούν οι βιβλικοί θεολόγοι εκείνο το οποίο ο Θεός έχει αποκαλύψει στο λαό του βήµα βήµα, σε συγκεκριµένες στιγµές στην ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης. Την λογοτεχνική ανάλυση, µια «εικόνα» Την θεµατική ανάλυση, που ερευνά τη Γραφή ως έναν «καθρέπτη» την ιστορική ανάλυση, που ερευνά τη Γραφή ως ένα «παράθυρο» στα ιστορικά γεγονότα τα οποία αναφέρει η Βίβλος. «Η Βιβλική Θεολογία είναι η θεολογική σύνθεση που πηγάζει από την ιστορική ανάλυση των έργων του Θεού τα οποία αναφέρονται στη Γραφή». Ι. Ο Ορισµός της Σύγχρονικής Σύνθεσης Ι.Α. Τι σηµαίνει «Συγχρονικός»; Η λέξη «συγχρονικός» προέρχεται από δύο Ελληνικές λέξεις: την πρόθεση «συν» που σηµαίνει «µε» ή «µαζί» και το ουσιαστικό «χρόνος». Όταν η λέξη συγχρονικός εφαρµόζεται σε ιστορικά γεγονότα, περιγράφει συµβάντα που έγιναν «συγχρόνως», δηλαδή ταυτόχρονα. Στη συγχρονική σύνθεση, οι βιβλικοί θεολόγοι επικεντρώνονται σε συγκεκριµένες χρονικές περιόδους στην Παλαιά Διαθήκη. σύντοµες ιστορικές στιγµές µεγάλες εποχές. Η συγχρονική προσέγγιση στην Παλαιά Διαθήκη εξετάζει την κάθε περίοδο στο σύνολό της. Έτσι επικεντρώνεται κυρίως στις θεολογικές αλήθειες που δηµιουργούνται ως το τέλος της συγκεκριµένης χρονικής περιόδου. Ι.Β. Η έννοια της Σύνθεσης Ο συνδυασµός διάφορων στοιχείων σε ένα ενιαίο σύνολο.

4 Κατά τη συγχρονική σύνθεση περιγράφουµε τον τρόπο µε τον οποίο διάφορες θεολογικές αλήθειες που αποκαλύφθηκαν σε µια συγκεκριµένη περίοδο της ιστορίας ταιριάζουν µεταξύ τους σε µια συνεκτική λογική πρόταση. Ι. Β. 1. Η άρνηση της λογικής συνοχής της Π. Δ. Στο µέσο του 20 ου αιώνα, πολλοί σχολιαστές διέκριναν τη βιβλική θεολογία από τη συστηµατική θεολογία τονίζοντας τον ρόλο της λογικής σε κάθε τοµέα Οι µοντέρνοι θεολόγοι της Υψηλής Κρίσης πίστευαν ότι η λογική ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτού που ονοµάζεται «ελληνική αντίληψη», αλλά ήταν σχετικά ξένο µε την «εβραϊκή αντίληψη». Ι. Β. 2. Η Επιβεβαίωση της Λογικής Συνοχής της Π. Δ. Πρόσφατες µελέτες έχουν απαξιώσει σε µεγάλο βαθµό την υποτιθέµενη αντίθεση µεταξύ της Ελληνικής και της Εβραϊκής αντίληψης. Δεύτερον, η θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης παρουσιάζει µεγάλο ενδιαφέρον για τη λογική της συνοχής. Η θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης δεν χρησιµοποιεί τη µέθοδο των δυτικών φιλοσοφικών παραδόσεων: Η Παλαιά Διαθήκη χρησιµοποιεί σχετικά λίγους τεχνικούς όρους. Η θεολογία της εκφράζεται µε µια ποικιλία λογοτεχνικών ειδών. Διάφοροι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης έδιναν έµφαση σε διαφορετικές πτυχές της πίστης τους. Και πουθενά δεν παρουσιάζει η Παλαιά Διαθήκη ένα σφαιρικό λογικό θεολογικό σύστηµα. Ακόµη κι έτσι όµως, οι αποκαλύψεις του Θεού στη Γραφή: δεν ήταν τυχαίες, ούτε αποσυνδεδεµένες ή αντιφατικές. Ι. Γ. Ένα Παράδειγµα «Συγχρονικής Σύνθεσης» προς Ρωµαίους κεφ. 5:12-14: Γι αυτό, όπως διαµέσου ενός ανθρώπου η αµαρτία µπήκε µέσα στον κόσµο, και µε την αµαρτία ο θάνατος, και µε τον τρόπο αυτό ο θάνατος πέρασε µέσα σε όλους τούς ανθρώπους, για τον λόγο ότι όλοι αµάρτησαν (επειδή, µέχρι τον νόµο υπήρχε στον κόσµο η αµαρτία αµαρτία, όµως, δεν λογαριάζεται όταν δεν υπάρχει νόµος.

5 Αλλά, ο θάνατος βασίλευσε από τον Αδάµ µέχρι τον Μωυσή κι επάνω σε όλους όσους δεν αµάρτησαν σύµφωνα µε την οµοιότητα της παράβασης του Αδάµ, που είναι τύπος τού µέλλοντος. Στα εδάφια αυτά, ο απ. Παύλος αντιµετώπισε την περίοδο που εκτείνεται από τη πτώση του Αδάµ ως την παροχή του νόµου στο όρος Σινά, ως µια «συγχρονική» ενότητα. Το κύριο µέληµά του στην περικοπή αυτή ήταν να αποδείξει το πώς οι εκτεταµένες συνέπειες της αµαρτίας του Αδάµ έφερναν την τεράστια ανάγκη της υπακοής του Χριστού. Για να το τονίσει αυτό, ο απ. Παύλος συνέθεσε αρκετά θεολογικά χαρακτηριστικά της περιόδου µεταξύ του Αδάµ και του Μωυσή. o αναφέρθηκε στο βιβλίο της Γένεσης κεφ. 3:14-19 o ως την περίοδο «πριν δοθεί ο νόµος Ο απ. Παύλος «συγχρόνισε»: την εποχή από την Πτώση µέχρι τον Νόµο την εποχή του Χριστού µέχρι σήµερα. Ο απ. Παύλος έκανε «σύνθεση» της κάθε περιόδου καθώς τόνισε κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου µε ένα λογικό τρόπο. ΙΙ. Η συλλογή των Ιστορικών Πληροφοριών Προτού να µπορέσουν οι βιβλικοί θεολόγοι να κάνουν σύνθεση της θεολογίας µιας περιόδου της Παλαιάς Διαθήκης, θα πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες για τα ιστορικά δεδοµένα. Οι βιβλικοί θεολόγοι πρέπει να βρουν τρόπους για να «συλλέξουν» τα ιστορικά δεδοµένα από κάθε λογοτεχνικό είδος. ΙΙ.Α. Η Συλλογή Ιστορικών πληροφοριών από την Ποίηση Ψαλµοί τα σοφιολογικά κείµενα, πολλές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης µικρότερες περικοπές άλλων βιβλίων ΙΙ.Α.1.Οι Δύο Ορίζουσες (τότε ή τώρα) στην ποίηση α. Η ποίηση λοιπόν µας ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν του ποιητή. το βιβλίο της Εξόδου κεφ. 15:1-21.

6 β. η ποίηση της Παλαιάς Διαθήκης συχνά µας ανοίγει παράθυρα σε σύγχρονα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του συγγραφέα. Ψαλµός 1 έδωσε στους αναγνώστες µια εικόνα σε σύγχρονα βιώµατα του ποιητή. γ. κάποιες φορές οι ποιητές της Παλαιάς Διαθήκης έστρεφαν την προσοχή των αναγνωστών τους προς το µέλλον Ησαΐα κεφ. 40:1-11, Οι ποιητές της Παλαιάς Διαθήκης εστίασαν επίσης στην ορίζουσα των αναγνωστών τους, την οποία εµείς ονοµάζουµε «την δική τους εποχή». Καθώς σχεδίαζαν την ποίηση τους για να επηρεάσει τη ζωή των πρώτων αναγνωστών τους. Έξοδος κεφ15, Ψαλµός 1, Ησαΐας 40 ΙΙ. Α. 2. Η Διάκριση Πληροφοριών στην ποίηση Οι ποιητές της Παλαιάς Διαθήκης ήταν εµπνευσµένοι απ τον Θεό ο οποίος λέει πάντα την αλήθεια. Για να ανακαλύψουµε τι ακριβώς είχαν σκοπό οι ποιητές να πουν για τα ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει να καταλάβουµε τις λογοτεχνικές φόρµες ή εργαλία της ποίησης στην Παλαιά Διαθήκη. ασυνήθιστο λεξιλόγιο και σύνταξη σχήµατα λόγου στοχασµούς µε την δύναµη της φαντασίας συναισθηµατικές αντιδράσεις Έξοδος. 15:6-7. Το δεξί σου χέρι, Κύριε, δοξάστηκε σε δύναµη το δεξί σου χέρι, Κύριε, σύντριψε τον εχθρό. Και µε το µέγεθος της υπεροχής σου εξολόθρευσες τους ενάντιους σε σένα εξαπέστειλες την οργή σου, και τους κατέφαγε σαν καλάµη. Όταν αναγνωρίσουµε τα ποιητικά χαρακτηριστικά των εδαφίων 6-7 στο κεφ15 του βιβλίου της Εξόδου, διακρίνουµε και τις ιστορικές πληροφορίες µε σχετική ευκολία. ΙΙ.Β. Η συλλογή Ιστορικών πληροφοριών από την Αφήγηση Το βιβλίο της Γένεσης, της Εξόδου και άλλα αποτελούνται κατά ένα µεγάλο µέρος από αφηγήσεις. Από αληθινές ιστορίες για πραγµατικούς ανθρώπους, τοποθεσίες και γεγονότα. πρόσωπα και οµιλίες, πράξεις και συνήθειες, τόπους περιγραφές γεγονότων.

7 ΙΙ.Β.1. Οι Δύο Ορίζουσες (τότε ή τώρα) στην αφήγηση α. «εκείνη την εποχή.» β. «την δική τους εποχή», την εποχή στην οποία ζούσαν οι αναγνώστες τους Τα αφηγήµατα της Παλαιάς Διαθήκης σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν διάφορες θετικές επιρροές στους αναγνώστες τους: Ήταν δοξαστικά, δηλαδή οδηγούσαν τους αναγνώστες σε λατρεία και δοξολογία του Θεού. Ήταν θεολογικά, δηλαδή εξηγούσαν αλήθειες για τον Θεό. Κάποια ήταν πολιτικά, δηλαδή εστίαζαν σε σύγχρονα εθνικά γεγονότα όπως επίσης και «απολογητικά», διότι αντέκρουαν τις ψεύτικες διδασκαλίες. Ήταν ηθικά, εξηγώντας το πώς θα έπρεπε να ζει ο λαός του Θεού. Ήταν προτρεπτικά, καθώς ενθάρρυναν την ανταπόκριση της πίστης στον Θεό µε τον λόγο του. ήταν διδακτικά -ήταν σχεδιασµένα να διδάσκουν τους πρώτους αναγνώστες για τη ζωή τους ΙΙ.Β.2. Διάκριση Πληροφοριών στην αφήγηση Οι σύγχρονοι ευαγγελικοί συχνά κάνουν το λάθος να περιµένουν τις αφηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης να µοιάζουν µε επιστηµονικά ιστορικά συγγράµµατα. Πρότυπα σύγχρονης ιστοριογραφίας. Πλήρης Ακριβής Αντικειµενικά Α. Πλήρης Οι ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης ήταν όσο πλήρεις όσο ταίριαζαν στους διδακτικούς σκοπούς των συγγραφέων τους. Β Χρονικών κεφ. 1-9, (Η ζωή του Σολοµώντα) β. Ακριβείς Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης ήταν ακριβείς µόνο όσο απαιτούσαν οι διδακτικοί σκοποί τους Γένεσης κεφ. 1:7, όπου ο Μωυσής αναφέρθηκε στην ατµόσφαιρα της γης µε τον εξής τρόπο: Και δηµιούργησε ο Θεός το στερέωµα, και διαχώρισε τα νερά που ήσαν κάτω από το στερέωµα από τα νερά που ήσαν επάνω από το στερέωµα. Και έγινε έτσι.

8 Στο Α Βασιλέων κεφ. 9:5 διαβάζουµε τα εξής λόγια του Θεού: τότε, θα στερεώσω τον θρόνο τής βασιλείας σου επάνω στον Ισραήλ στον αιώνα, όπως υποσχέθηκα στον Δαβίδ τον πατέρα σου, λέγοντας: Δεν θα λείψει σε σένα άνδρας επάνω από τον θρόνο τού Ισραήλ. Στο Β Χρονικών κεφ. 7:18, διαβάζουµε τα εξής λόγια του Θεού: τότε, θα στερεώσω τον θρόνο τής βασιλείας σου, όπως υποσχέθηκα στον Δαβίδ, τον πατέρα σου, λέγοντας: Δεν θα εκλείψει σε σένα άνδρας που να ηγεµονεύει επάνω στον Ισραήλ. Η υπεύθυνη ερµηνευτική αναζητά αυτό που είπε ο Θεός, µε την ακρίβεια που ταιριάζουν µε τα βιβλικά κείµενα. 3. Αντικειµενικά Η αντικειµενικότητα είναι ζήτηµα σχετικό. Γένεσης κεφ. 13:13, όπου ο Μωυσής ανέφερε ότι ο Λώτ έστησε τις σκηνές του κοντά στα Σόδοµα: Και οι άνθρωποι των Σοδόµων ήσαν κακοί, και υπερβολικά αµαρτωλοί µπροστά στον Κύριο. ΙΙΙ. ΟΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ «ΥΦΑΝΣΕΙΣ» Τα στοιχεία της αποκάλυψης του Θεού δεν είναι αποµονωµένα το ένα από το άλλο, ούτε είναι λογικά ασυµβίβαστα µεταξύ τους. Όταν παρουσιαστούν σωστά, αποτελούν λογικά οικοδοµήµατα ή αυτό που ονοµάσαµε συνεκτικές, θεολογικές υφάνσεις. ΙΙΙ. Α. Οι Διάφορες Πηγές Θεολογικών Υφαδιών ΙΙΙ. Α.1. Οι Βιβλικές Αποκαλύψεις ως πηγές Θεολογικών Υφαδιών Οι Γραφές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος µας όταν θέλουµε να διακρίνουµε τις θεολογικές «υφάνσεις» σε οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης α. Ταυτοχρονικές βιβλικές περικοπές Περικοπές που αναφέρονται στην ίδια χρονική περίοδο. β. Προχρονικές περικοπές περικοπές που εστιάζουν σε προγενέστερες περιόδους της ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης. Για παράδειγµα, στο βιβλίο της Γένεσης κεφ. 12:1-3, που βασίστηκε στο κεφ 1:28 της Γένεσης.

9 γ. Μεταγενέστερς περικοπές Που ασχολούνται µε µεταγενέστερες περιόδους της ιστορίας. Για παράδειγµα, ακούστε τα λόγια του Θεού προς τον Αβραάµ στο βιβλίο της Γένεσης κεφ. 12:3: και θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν, και θα καταραστώ εκείνους που σε καταριούνται και µέσα από σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές τής γης. Ο σωστός τρόπος κατανόησης είναι να αναζητήσουµε µεταγενέστερες βιβλικές αποκαλύψεις. Ακούστε, για παράδειγµα, τα λόγια στον Ψαλµό 72:17: Το όνοµά του θα διαµένει παντοτινά το όνοµά του θα διαρκεί ενόσω διαµένει ο ήλιος και οι άνθρωποι θα ευλογούνται σ' αυτόν όλα τα έθνη θα τον µακαρίζουν. ΙΙΙ. Α. 2. Οι Έξω-Βιβλικές Πηγές ως πηγή θεολογικών υφαδιών Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης έγραψαν τα κείµενά τους µέσα σε ένα πλαίσιο πεποιθήσεων και θεολογικών αληθειών τα οποία είχαν κοινά µε τους ήρωες των αφηγήσεων τους καθώς και µε τους αναγνώστες τους. α. Γενική Αποκάλυψη Ψαλµός 19 και στην επιστολή προς Ρωµαίους κεφ. 1:18-21 ο Θεός έχει αποκαλύψει καθαρά τη φύση του, τις ηθικές απαιτήσεις του και τις συνέπειες της αµαρτίας σε όλους τους ανθρώπους µέσω όλης της δηµιουργίας. οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης δεν αισθάνονταν την ανάγκη να εξηγήσουν ορισµένα πράγµατα µε σαφήνεια, επειδή θεωρούν ότι πολλά θεολογικά στοιχεία είναι ήδη στη θέση τους. β. :η έξω-βιβλική Ειδική Αποκάλυψη. Η Παλαιά Διαθήκη µας δείχνει ότι ο Θεός έδωσε ειδικές αποκαλύψεις σε ορισµένα άτοµα µέσω ονείρων, οραµάτων, ακροάσεων και άλλων. Γέν. κεφ. 7:2: από όλα τα κτήνη τα καθαρά πάρε µαζί σου ανά επτά, το αρσενικό και το θηλυκό του και από τα κτήνη τα µη καθαρά ανά δύο, το αρσενικό και το θηλυκό του ΙΙΙ. Β. Τα Διάφορα Επίπεδα Υφάνσεων ΙΙΙ. Β. 1. Υφάνσεις Στοιχειώδους Επιπέδου α. Λογικές συνδέσεις µεταξύ των έργων και των λόγων του Θεού. Έργων και Έργων Λόγων και Λόγων

10 β. Παράδειγµα Γένεση 2:15-22 Και ο Κύριος ο Θεός πήρε τον άνθρωπο, και τον έβαλε στον παράδεισο της Εδέµ για να τον εργάζεται, και να τον φυλάττει. Και ο Κύριος ο Θεός έδωσε προσταγή στον Αδάµ, λέγοντας: Από κάθε δέντρο του παραδείσου θα τρως ελεύθερα, από το δέντρο τής γνώσης τού καλού και του κακού, όµως, δεν θα φας απ' αυτό επειδή, την ίδια ηµέρα που θα φας απ' αυτό, θα πεθάνεις οπωσδήποτε. Και ο Κύριος ο Θεός είπε: Δεν είναι καλό ο άνθρωπος να είναι µόνος θα κάνω σ' αυτόν βοηθόν όµοιον µ' αυτόν. Και ο Κύριος ο Θεός έπλασε από τη γη όλα τα ζώα τού αγρού, και όλα τα πουλιά τού ουρανού, και τα έφερε προς τον Αδάµ, για να δει πώς θα τα ονοµάσει και ό,τι όνοµα θα έδινε ο Αδάµ σε κάθε έµψυχο, αυτό και να είναι το όνοµά του. Και ο Αδάµ έδωσε ονόµατα σε όλα τα κτήνη, και σε όλα τα πουλιά τού ουρανού και σε όλα τα ζώα τού χωραφιού στον Αδάµ, όµως, δεν βρισκόταν βοηθός όµοιος µ' αυτόν. Και ο Κύριος ο Θεός επέβαλε έκσταση στον Αδάµ, και κοιµήθηκε και πήρε µία από τις πλευρές του και έκλεισε µε σάρκα τον τόπο της. Και κατασκεύασε ο Κύριος ο Θεός την πλευρά, που πήρε από τον Αδάµ, σε γυναίκα, και την έφερε στον Αδάµ. Έργα και Λόγια Έργα και Έργα Λόγια και Λόγια ΙΙΙ. Β. 2. Υφάνσεις Μεσαίου Επιπέδου α. θεϊκές διαθήκες Μας βοηθούν να καταλάβουµε την συνοχή των συγκεκριµένων θεϊκών αποκαλύψεων κάθε εποχής. Παρόλο που η κάθε διαθήκη στην Παλαιά Διαθήκη έχει µοναδικά χαρακτηριστικά, όλες φανερώνουν έναν λογικό τρόπο κατανόησης των τριών βασικών στοιχείων: την θεϊκή καλοσύνη, την ανθρώπινη αφοσίωση τις συνέπειες των ευλογιών για την υπακοή και τις κατάρες για την ανυπακοή. Η ύφανση αυτή σχηµατίζει, ένα πρότυπο που µας βοηθά να δούµε την λογική οργάνωση όλων των αποκαλυπτικών έργων και λόγων του Θεού. β. Θα κοιτάξουµε ξανά στο παράδειγµα της Εύας στο κεφ2 στο βιβλίο της Γένεσης

11 ο Θεός έδειξε θαυµαστή καλοσύνη κεφ. 2:8 ανθρώπινη πιστότητα (2:19-20) συνέπειες της πιστότητας του Αδάµ (2:21-22) ΙΙΙ. Β. 3. Υφάνσεις Σύνθετου Επιπέδου Πλαίσια ή συστήµατα θεολογίας που: ενσωµατώνουν πολλές στοιχειώδεις και µεσαίου επιπέδου υφάνσεις συνδυάζουν αυτές µε άλλες ιδέες. α. Βασιλεία του Θεού. Το σφαιρικό σχέδιο του Θεού για τη δηµιουργία του Ο Θεός όρισε την «εικόνα του», τους ανθρώπους, να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό προετοιµάζοντας τη γη για την ένδοξη βασιλεία του. Γένεσης κεφ. 1:28 τα εξής: και τους ευλόγησε ο Θεός και είπε σ' αυτούς ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε και γεµίστε τη γη, και κυριεύστε την, και εξουσιάζετε επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού κι επάνω σε κάθε ζώο που κινείται επάνω στη γη. Μετά την πτώση, οι άνθρωποι είχαν ανάγκη λύτρωσης και την ενδυνάµωση του Θεού Το σχέδιό του εκπληρώθηκε τελικά όταν το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας: έγινε άνθρωπος, έζησε µια τέλεια άγια ζωή, πλήρωσε για τις αµαρτίες του λαού του Θεού πέθανε στο σταυρό, αναστήθηκε αναλήφθηκε στον ουρανό κυβερνάει πάνω σε κάθε τι θα ξανάρθει µε δόξα θα εξαλείψει το κακό από τη γη και θα σχηµατίσει τους νέους ουρανούς και τη νέα γη. Αποκ. κεφ. 21:9-23 τα εξής: Και ήρθε σε µένα ένας από τους επτά αγγέλους, που είχαν τις επτά φιάλες, που ήσαν γεµάτες από τις επτά τελευταίες πληγές, και µίλησε µαζί µου, λέγοντας: Έλα, θα σου δείξω τη νύφη, τη γυναίκα τού Αρνίου. Και σε πνευµατική έκσταση µε έφερε επάνω σε ένα µεγάλο και ψηλό βουνό, και µου έδειξε τη µεγάλη πόλη, την άγια Ιερουσαλήµ, που κατέβαινε από τον ουρανό, από τον Θεό, η οποία είχε τη δόξα τού Θεού και η λαµπρότητά της ήταν όµοια µε πολύτιµη πέτρα, σαν πέτρα ίασπη, που κρυσταλλίζει... Και ναό δεν είδα µέσα σ' αυτή επειδή, ναός της είναι ο Κύριος, ο Θεός, ο Παντοκράτορας, και το Αρνίο. Και η πόλη δεν έχει ανάγκη τον ήλιο ούτε το φεγγάρι, για να φέγγουν µέσα σ' αυτή επειδή, η δόξα τού Θεού τη φώτισε, και ο λύχνος της είναι το Αρνίο.

12 Πριν από την ολοκλήρωση αυτή όλων των πραγµάτων µε την ένδοξη επιστροφή του Χριστού, ο Θεός έχει καλέσει τον λυτρωµένο λαό του να αναλάβει την υπόθεση της εξάπλωσης της βασιλείας του. Αυτό το βιβλικό όραµα του ερχοµού της βασιλείας του Θεού στη γη σχηµατίζει µια συνολική συνθετική θεολογική ύφανση που µας βοηθάει να καταλάβουµε τις αποκαλύψεις του Θεού στην ιστορία. β. Το παράδειγµα της Εύας στο κεφ. 2 της Γένεσης. ο άνθρωπος καλέστηκε να είναι το όργανο της δικαιοσύνης του µε το οποίο ο παράδεισος του Θεού ή η βασιλεία του θα εξαπλωνόταν σε όλον τον κόσµο. Όταν δούµε την πλάση της Εύας στο πλαίσιο αυτής της συνεκτικής θεολογικής υφανσης, µπορούµε να δούµε ότι η δηµιουργία της ήταν ένα σηµαντικό βήµα προς τη µετατροπή όλου του κόσµου στην βασιλεία του Θεού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

13 Ερωτήσεις Επανάληψης 1. Συζητήστε τη λέξη «συγχρονικός» και απεικονίστε την έννοιά και τη χρήση της στη βιβλική θεολογία. 2. Συζητήστε τη λέξη «σύνθεση» κι εξηγήστε µια κοινή άρνηση του λογικού χαρακτήρα της Παλαιάς Διαθήκης και γιατί επιβεβαιώνουµε τη λογική της συνοχή.

14 3. Πώς χρησιµοποιεί ο απ. Παύλος τη συγχρονική σύνθεση στην επιστολή προς Ρωµαίους 5:12-14; 4. Εξηγήστε τις δύο εποχές ερµηνευτικής για τη ποιητική και την αφηγηµατική λογοτεχνία.

15 5. Πώς επηρεάζουν οι δύο εποχές της ποίησης της Παλαιάς Διαθήκης τους τρόπους µε τους οποίους διακρίνουµε τις ιστορικές πληροφορίες; 6. Όταν διακρίνουµε τις ιστορικές πληροφορίες από τις αφηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης, γιατί είναι σηµαντικό να µην περιµένουµε να είναι όπως η σύγχρονη δηµοσιογραφική ιστορική γραφή;

16 7. Συζητήστε τις συνθετικές θεολογικές δοµές και τη ποικιλία των πηγών που χρησιµοποιούµε για να τα διακρίνουµε στη Παλαιά Διαθήκη. 8. Συζητήστε και απεικονίστε τα Υφάδια Βασικού Επιπέδου, του Μεσαίου Επιπέδου και του Σύνθετου Επιπέδου.

17 Ερωτήσεις Εφαρµογής 1. Πώς µπορεί η συγχρονική σύνθεση να µας βοηθήσει να κατανοήσουµε τη φύση του χρόνου της λυτρωτικής ιστορίας για µια βιβλική περικοπή; 2. Ποιον ρόλο θα πρέπει να παίξει η ερµηνευτική της Γραφής καθώς αναζητούµε να εφαρµόσουµε σήµερα τη Γραφή; 3. Η διάλεξη αυτή διακρίνει το είδος της θεολογίας της Παλαιάς Διαθήκης από τα πρότυπα των παραδόσεων της δυτικής φιλοσοφίας. Με ποιον τρόπο θα επηρεάσουν οι διαφορές αυτές τον τρόπο µε τον οποίο ερµηνεύετε τη Γραφή; 4. Πώς µπορεί να µας βοηθήσει η διάκριση µεταξύ «εκείνης της εποχής» και «η δική τους εποχή» στο να κάνουµε µια συγχρονική σύνθεση µιας περιόδου στη λυτρωτική ιστορία; 5. Πώς µπορεί η κατανόηση ότι οι συγγραφείς της Βίβλου ήταν τόσο ακριβείς όσο χρειάζονταν, ώστε να µας βοηθήσει να ξεπεράσουµε προκλήσεις της αλήθειας της Γραφής; 6. Μέχρι ποιο σηµείο θα πρέπει να αναζητήσουµε να είµαστε αντικειµενικοί καθώς ερµηνεύουµε τη βιβλική ιστορία; 7. Ποια είναι η σηµασία της µελέτης της προγενέστερης και της µεταγενέστερης αποκάλυψης καθώς αναζητούµε να κάνουµε τη βιβλική θεολογία; 8. Πώς µπορεί η γενική αποκάλυψη να µας βοηθήσει στο έργο της βιβλικής θεολογίας; 9. Πώς επηρεάζουν τα τρία βασικά στοιχεία των διαθηκών τον τρόπο µε τον οποίο θα πρέπει να υπακούµε σήµερα στη Γραφή; 10. Ποιο είναι το πιο σηµαντικό πράγµα που έµαθες µέσα από τη µελέτη αυτή;

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Μάθημα Δεύτερο από την σειρά Οικοδομώντας μία Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης

Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης Διάλεξη 1 η Γιατί πρέπει να μελετούμε την Παλιά Διαθήκη; Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία

Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τέταρτη Οι Δογματικές Θέσεις στην Συστηματική Θεολογία Δόγματα στην Συστηματικότητα 1 Οδηγός Μελέτης Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παράδεισος χάθηκε και βρέθηκε (Γεν. 2:4-3:24) Διάλεξη 2 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης

Ο Παράδεισος χάθηκε και βρέθηκε (Γεν. 2:4-3:24) Διάλεξη 2 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Ο Παράδεισος χάθηκε και βρέθηκε (Γεν. 2:4-3:24) Διάλεξη 2 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

«Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης

«Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης Διάλεξη 4 η : Ο Κανόνας της ΠΔ Περιεχόμενα «Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η -Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΦΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Περιεχόµενα Περίγραµµα Ένα περίγραµµα του µαθήµατος, Σηµειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης.

Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης. 1 Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Σχεδιάγραμμα Ένα σχεδιάγραμμα του μαθήματος Σημειώσεις Ένα πρότυπο που

Διαβάστε περισσότερα

O Πατήρ Αβραάμ. Μάθημα: Δύο Η ζωή του Αβραάμ: Αρχικό νόημα. Οδηγός μελέτης

O Πατήρ Αβραάμ. Μάθημα: Δύο Η ζωή του Αβραάμ: Αρχικό νόημα. Οδηγός μελέτης O Πατήρ Αβραάμ Μάθημα: Δύο Η ζωή του Αβραάμ: Αρχικό νόημα Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης

Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης Διάλεξη 2 η Η Βασιλεία του Θεού Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Βασιλεία, Διαθήκη και Κανόνας: Μια Εισαγωγή της Παλιάς Διαθήκης Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό.

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Το διάγραμμα του χρόνου Εποχή Αβραάμ Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου Γέννηση Ιησού Χριστού Άλωση Κων/πολης 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400

Διαβάστε περισσότερα

«Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης

«Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης Διάλεξη 3 Οι Διαθήκες του Θεού Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, «Βασίλειο, Διαθήκες και Κανόνας της ΠΔ»: Μια εισαγωγή της Παλαιάς Διαθήκης Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Ένας κόσμος Βιαιότητας (Γεν. 4:1-6:8) Διάλεξη 3 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης

Ένας κόσμος Βιαιότητας (Γεν. 4:1-6:8) Διάλεξη 3 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Ένας κόσμος Βιαιότητας (Γεν. 4:1-6:8) Διάλεξη 3 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η : ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ Περιεχόμενα Διάγραμμα Ένα διάγραμμα του μαθήματος Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το διάγραμμα το μαθήματος, σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 η : ΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ» Περιεχόµενα Περίγραµµα Ένα περίγραµµα του µαθήµατος, Σηµειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραµµα το µαθήµατος; σηµειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 η: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ» Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος; σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Τέλειος κόσμος (Γεν. 1:1-2:3) Διάλεξη 1 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης

Ένας Τέλειος κόσμος (Γεν. 1:1-2:3) Διάλεξη 1 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Ένας Τέλειος κόσμος (Γεν. 1:1-2:3) Διάλεξη 1 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Η Σωστή Κατεύθυνση (Γεν. 6:9-11:9) Διάλεξη 4 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης

Η Σωστή Κατεύθυνση (Γεν. 6:9-11:9) Διάλεξη 4 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Η Σωστή Κατεύθυνση (Γεν. 6:9-11:9) Διάλεξη 4 η από την σειρά Η Αρχέγονη Ιστορία Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το

Διαβάστε περισσότερα

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της Η δημιουργία του ανθρώπου Θεϊκή προέλευση του ανθρώπου Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της θάλασσας,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη

Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη Οι φιλολογικές πηγές της Πεντατεύχου (Φιλολογικά στρώματα): Οι τέσσερις πηγές της Πεντατεύχου είναι: η Γιαχβική, η Ελωχειμική, το Δευτερονόμιο και ο Ιερατικός Κώδικας.

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια Θέματα του βιβλίου των Πράξεων

Κύρια Θέματα του βιβλίου των Πράξεων Κύρια Θέματα του βιβλίου των Πράξεων Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Το Βιβλίο των Πράξεων Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και περιεχόμενο

Δομή και περιεχόμενο Δομή και περιεχόμενο Διάλεξη Δεύτερη από την σειρά Το Βιβλίο των Πράξεων Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος;

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Erich Fromm (1900-1980) Γεώργιος Χαλκιάς Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη

Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ -ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΩΤΗ ΙΗΣΟΥΣ, Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ Οδηγός Μελέτης

ΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ -ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΩΤΗ ΙΗΣΟΥΣ, Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ Οδηγός Μελέτης ΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ -ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΩΤΗ ΙΗΣΟΥΣ, Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος;

Διαβάστε περισσότερα

Η δημιουργία του ανθρώπου

Η δημιουργία του ανθρώπου Η δημιουργία του ανθρώπου Στο τέλος της έκτης ημέρας, ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε το τελευταίο και το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Ψηφιδωτό από το Μονρεάλε της Σικελίας, 13ος αι.

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον»

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» Α Λυκείου - Θρησκευτικά Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Να ερμηνεύουν θεολογικά τη φράση «κατ εικόνα και καθ ομοίωσιν». 2. Να διατυπώνουν το σκοπό δημιουργίας του ανθρώπου. 3. Να

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 Η «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος; σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους ΜΑΘΗΜΑ 30 Ο 31 Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να συμπληρώσετε την πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

4 η Διάλεξη Ο ΙΕΡΕΑΣ

4 η Διάλεξη Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ 4 η Διάλεξη Ο ΙΕΡΕΑΣ Περιεχόµενα Περίγραµµα Ένα περίγραµµα του µαθήµατος, Σηµειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραµµα το µαθήµατος; σηµειώσεις κλειδιά, αποσπάσµατα και περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία Από Γιώργο Μαρκάκη, Ποιμένα Χριστιανικού Οίκου Προσευχής «Κέντρο Σαλόμ», Αθήνα 02.2012 Σελ. 1 Ο αδελφός Νίκος έλαβε τον κάτωθι λόγο από τον Κύριο: «Λέγω στην Εκκλησία αυτή την ώρα: μείνετε πιστοί και μήν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Καθώς διδάσκετε το µάθηµα, αφαιρέστε το κάλυµµα κάθε εικόνας, τη στιγµή που αναφέρεστε σ αυτήν. Το σχέδιο 2 δείχνει τη σειρά των εικόνων.

Καθώς διδάσκετε το µάθηµα, αφαιρέστε το κάλυµµα κάθε εικόνας, τη στιγµή που αναφέρεστε σ αυτήν. Το σχέδιο 2 δείχνει τη σειρά των εικόνων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξασκηθείτε στη χρήση των εποπτικών Είναι καλό να εξασκηθείτε στη χρήση των εποπτικών, προτού διδάξετε το µάθηµα στα παιδιά. Εξοικειωθείτε µε τις εικόνες ή το PowerPoint και βεβαιωθείτε σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9)

1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9) 1. Ο Κατακλυσμός του Νώε Γένεσης (Κεφ. 6-9) Με τον όρο κατακλυσμός του Νώε αναφερόμαστε σε μυθική πλημμύρα, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης (κεφ. 6-9) της Αγίας Γραφής, καθώς επίσης και στο

Διαβάστε περισσότερα

Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους

Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της προς Εβραίους 1. Εξωχριστιανικό 2. Χριστιανικό 1. Εξωχριστιανικό Το φιλωνικό υπόβαθρο To γνωστικό υπόβαθρο Το κουμρανικό υπόβαθρο To σαμαρειτικό υπόβαθρο Tο ιουδαϊκό μυστικιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ

ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ ΑΠΌΚΡΥΦΑ ΤΗΣ Η ΑΓΊΑ ΓΡΑΦΉ ΒΑΣΙΛΈΩΣ ΙΑΚΏΒΟΥ 1611 ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΤΗΣ ΑΖΑΡΊΑΣ και ΤΡΑΓΟΎΔΙ από ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΊΟΥΣ www.scriptural-truth.com Προσευχή της Αζαρίας και το τραγούδι του τους τρεις Εβραίους Η προσευχή

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 3: Ιουδαϊκά αποκαλυπτικά κείμενα σύγχρονα με την Καινή Διαθήκη Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 11: Το βιβλίο της Αποκάλυψης: Γ μέρος Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. (Οι βάσεις της θεολογίας: H αυθεντία της Βίβλου & Η εξουσία της Εκκλησίας

Η ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. (Οι βάσεις της θεολογίας: H αυθεντία της Βίβλου & Η εξουσία της Εκκλησίας 1 Η ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ (Οι βάσεις της θεολογίας: H αυθεντία της Βίβλου & Η εξουσία της Εκκλησίας 4 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Σχεδιάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 3: ελληνιστι

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 3: ελληνιστι Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. 17 οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές.

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές. ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη λέξη «σωστό»

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιµοποιώντας το χρόνο µας αποτελεσµατικά

Χρησιµοποιώντας το χρόνο µας αποτελεσµατικά Χρησιµοποιώντας το χρόνο µας αποτελεσµατικά Χρονική ιάρκεια 1 ώρα Υλικά που χρειάζονται Εποπτικό 1 168 κύκλοι Εποπτικό 2 Γνωριµία/ Αγάπη/ Υπακοή στο Θεό Εποπτικό 3 Ιησούς ο Μεγάλος άσκαλος Εποπτικό 4 Ρολόι

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language)

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language) Η Ουράνια Γλώσσα (The heavenly language) 'Εχετε ταξιδέψει ποτέ σε μιά χώρα, όπου η γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική σας; Μπορεί να μάθετε λίγο τη γλώσσα και ακόμα να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων

Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων : Η πρώτη περίοδος της εκκλησιαστικής υμνογραφίας (Α - Δ αι.) Γεώργιος Φίλιας Θεολογική Σχολή Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας 2. Η πρώτη περίοδος της εκκλησιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος.

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος. Όνομα Ημερομηνία Μάθημα Υπακοή σε Ανθρώπους Διαγώνισμα 5 η Έκδοση Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (1 βαθμός η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε ένα X εάν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού 72. Το προοίμιο που ακολουθεί χρησιμοποιείται στις Λειτουργίες που είτε δεν Θεέ παντοδύναμε και αιώνιε, Δι αυτού ευδόκησες να αποκαταστήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Η ενότητα σώματος και ψυχής: το μυστήριο του Ευχελαίου (κεφ.27) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής: Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟY Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος; σημειώσεις κλειδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Περιεχόμενα ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Η -Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Διάγραμμα Ένα διάγραμμα του μαθήματος Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το διάγραμμα το μαθήματος, σημειώσεις κλειδιά, αποσπάσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 η - ΤA ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το περίγραμμα το μαθήματος; σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

99 ερωταποκρίσεις στην Παλαιά Διαθήκη

99 ερωταποκρίσεις στην Παλαιά Διαθήκη ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ» - Κορυδαλλών 10 Κάντζα Αττικής 153 51 Phone: 210 6658 551 - Email: fotodotes@yahoo.gr 99 ερωταποκρίσεις στην Παλαιά Διαθήκη Συγγραφέας: π. Γεώργιος Α. Καλπούζος Κωδικός προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 12: Επιστολή Ιούδα & Β Πέτρου Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 10: Το βιβλίο της Αποκάλυψης: Β μέρος Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς 1) Πού έγινε η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος; Α. Κωνσταντινούπολη Β. Έφεσο Γ. Νίκαια Δ. Χαλκηδόνα 2) Ποιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθαιρέθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανικές Πρακτικές

Χριστιανικές Πρακτικές Χριστιανικές Πρακτικές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Χριστιανικές Πρακτικές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (ΖΑΧΑΡΙΑΣ)

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (ΖΑΧΑΡΙΑΣ) Μελέτη 12: Για το Σάββατο 22 Ιουνίου ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (ΖΑΧΑΡΙΑΣ) ΕΔΆΦΙΟ ΜΝΉΜΗΣ: «Και Κύριος ο Θεός αυτών θέλει σώσει αυτούς εν τη ηµέρα εκείνη, ως το ποίµνιον του λαού αυτού. Επειδή, ως λίθοι

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 9: Το βιβλίο της Αποκάλυψης: Α μέρος Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 19-21, 105 56 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103352364 FAX: 2103237654 www.iaath.gr, E-Mail: ipe.iaath@gmail.com ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 5 Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πειρασμός. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5

Πειρασμός. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5 Πειρασμός του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πειρασμός Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα