εκέµβριος 2006 τεύχος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "εκέµβριος 2006 τεύχος"

Transcript

1 εκέµβριος 2006 τεύχος

2 Άλλος ένας χρόνος έφτασε λοιπόν στο τέλος του, µε ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα, µε δράση και χαλάρωση, µε κούραση αλλά κυρίως µε επιτυχίες. Πολλές αποστολές είχαν ευχάριστα αποτελέσµατα (το µεγάλωµα του έρσιου και του Πρόπαντες, η ανεύρεση νέων βαράθρων στα Λευκά Όρη), οργανώθηκαν αρκετά σεµινάρια (όπως Ά επιπέδου σπηλαιολογίας στην Αθήνα και τη Σάµο, σεµινάριο χαρτογράφησης και κατάβασης φαραγγιών), έγιναν καταχωρήσεις στον τύπο (όπως άρθρα για Voronia, Αντίπαρο, Σάµο και Στούρο στο περιοδικό Κορφές, πολλές δηµοσιεύσεις στην εφηµερίδα Ελευθερία για την Πανελλήνια και τον έρσιο, καθώς και διάφορες άλλες δηµοσιεύσεις), εµφανίσεις στην τηλεόραση (δυο φορές στο «Μένουµε Ελλάδα» και µια στο «Συµβαίνει τώρα»), εργασίες για τη βελτίωση του συλλόγου (αγορά ADSL, ένα τεράστιο έργο για διαµόρφωση του χώρου, έκδοση ΑΦΜ, αγορά βιντεοπροτζέκτορα, άνοιγµα λογαριασµού στο όνοµα του Σ.ΕΛ.Α.Σ.), σηµαντικές αγορές για το εφορείο (αγορά ηλεκτρικού τρυπανιού, αγορά εξοπλισµού για canyoning και αγορές σε σπηλαιολογικό εξοπλισµό) και εγγραφές πολλών και ιδιαιτέρως άξιων νέων µελών. Με λίγα λόγια ήταν ένας χρόνος ΓΕΜΑΤΟΣ! Ένας χρόνος µε δουλειά αλλά και ανταµοιβές... Ευχόµαστε το νέο έτος να φέρει περισσότερες επιτυχίες (ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει ακόµα περισσότερη δουλειά), καλύτερες αποστολές, περισσότερα ικανά νέα µέλη και βαθύτερα σπήλαια! Καλή, δηµιουργική, χρονιά σε όλους και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΈΡΗ Καλωσορίζουµε τα νέα µέλη του συλλόγου για το τελευταίο τρίµηνο: Μανώλη Φωτεινή, Στυλιανίδου Άντα, Μωυσή Μαρσέλ και Παφίλη Θανάση ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ότι έγινε, έγινε! Ήρθε η ώρα της κρίσης για το απερχόµενο διοικητικό... και η ώρα για νέους υποψήφιους, νέες εκλογές και νέο διοικητικό για το έτος που σύντοµα θα ξεκινήσει. Ηµεροµηνία Εκλογών και Απολογιστικής Συνέλευσης ορίστηκε η 14 η Ιανουαρίου 2007, ηµέρα Κυριακή και ώρα 10:00π.µ. Ελάτε να θέσετε υποψηφιότητες, να ψηφίσετε τους υποψηφίους που πιστεύετε ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αξιώµατος και να κρίνετε όσα έγιναν ή δεν έγιναν τη χρονιά που πέρασε. Από 1 η Ιανουαρίου θα υπάρχουν διαθέσιµα στη βιβλιοθήκη του συλλόγου τρία αντίτυπα µιας πλήρους έκθεσης του 2006, που έχει ολοκληρωθεί από το διοικητικό, προκειµένου να ενηµερωθούν όλα τα µέλη για τα γεγονότα της χρονιάς µε τη µεγαλύτερη δυνατή λεπτοµέρεια. Για δική σας διευκόλυνση, παρακαλούµε διαβάστε τα πριν την ηµέρα του απολογισµού. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ, ΕΝ ΟΨΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝ ΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝ ΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.

3 H βιβλιοθήκη µας εµπλουτίστηκε µε αρκετά βιβλία & περιοδικά, τα οποία είναι διαθέσιµα προς δανεισµό για κάθε ενδιαφερόµενο: - Εφηµερίδα Ελευθερία µε θέµα 9 η ΠΣΣ - Ελληνικό Πανόραµα µε θέµα το Σπήλαιο Λιµνών (προσφορά Κώστα Ιατρού) - NSS News (October 06) - Αιχµή της Αρκαδίας µε θέµα την Αποστολή του ΣΕΛΑΣ στον έρσιο (προσφορά Μαρία Παπαχαραλάµπους) - ελτίο Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας VIII (προσφορά Νίκου Μητσάκη) - Κορφές µε θέµα αποστολή στον Στούρο από ΣΕΛΑΣ (κείµενο Έρη Τσάλου- φωτογραφίες Ηλίας Καζαής) - Αναγνωριστική σπηλαιολογική αποστολή ΣΕΛΑΣ στο δήµο Ηραίας Γορτυνίας από τον Στέλιο Ζαχαριά - Έπαθλο µε θέµα Τρύπα του Βοριά από σύλλογο Ποσειδών - Παλαιοχώριον (µε αναφορές στο ΣΕΛΑΣ, τα βάραθρα της περιοχής και την διεξαγωγή της 4 ης ΠΣΣ από ΣΕΛΑΣ) Κατατέθηκαν επίσης οι εξής εκθέσεις αποστολών το τρίµηνο που πέρασε: ήµος Ηραίας (αναγνωριστική αποστολή, Ιανουάριος 2005) από Στέλιο Ζαχαριά ήµος Μεγίστης (σπηλαιολογική αποστολή, Μάρτης 2006) από Στέλιο Ζαχαριά Τοποθετήθηκαν σωλήνες για να κρεµαστούν τα σχοινιά. Επίσης, µε αφορµή το σεµινάριο Canyoning, αγοράστηκαν τα εξής υλικά: 10 8άρια καταβατήρες + 10 µας έγιναν δωρεά (δες ενότητα δωρεές χορηγίες) 6 σάκοι canyoning 30λιτροι 6 σάκοι canyoning 40λιτροι 5 σάκοι σπηλαιολογικοί 40λιτροι 12 προστατευτικά για ζώνες 6 µικρά και 6 µεσαία µπιτόνια σπηλαιολογική ζώνη «Φαίδρα» Επιπλέον πραγµατοποιήθηκε η καταµέτρηση των υλικών του εφορείου. Τα αποτελέσµατα της καταµέτρησης θα ανακοινωθούν στον «Απολογισµό 2006». Το Αρχείο ράσης έχει ολοκληρωθεί για τα έτη 2005 και 2006, µε τη βοήθεια του Ζαχαριά Στέλιου. Η δράση έχει ήδη αποσταλεί στη ΣΟΕ για το αρχείο της, ενώ συµπεριλαµβάνεται στον «Απολογισµό 2006». Για τη σωστή και εύρυθµη λειτουργία του αρχείου, παρακαλούνται όλα τα µέλη να αναφέρουν τις δράσεις τους στο διοικητικό είτε αυτές αφορούν εκπαίδευση, αποστολή εξερεύνησης, επίσκεψηεκδροµή, συµµετοχή σε αποστολή άλλου συλλόγου, διάσχιση φαραγγιών ή σπηλαιοκατάδυση. Λίγες µόνο πληροφορίες είναι αρκετές για να συντηρούν ένα πλήρες αρχείο δράσης του συλλόγου µας, ανά έτος. Το Αρχείο Σπηλαίων έχει ξεκινήσει να συµπληρώνεται από την Κανελλίδου Μαργαρίτα και τον Μπουτάρα Κοµνηνό και περιλαµβάνει ήδη 38 σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί από το σύλλογό µας. Η βοήθειά σας και για αυτό το αρχείο είναι απαραίτητη µε την υπόδειξη σπηλαίων που γνωρίζετε ανά την Ελλάδα, ακόµα κι αν δεν είστε σίγουροι για το στίγµα ή την ονοµασία τους.

4 o 80 δωρεά στο σύλλογο από τον Σαράντη Κουραµάδη, ο οποίος µας σκλαβώνει κάθε φορά µε τη φιλοξενία του όποτε βρεθούµε στο Παλαιοχώρι o 10 8άρια καταβατήρες έγιναν δωρεά από τον Νώντα Γκιουζέλη (κατάστηµα MOUNTAIN PATH, Εµµ. Μπενάκη 22, τηλ: ) o ωρίθηκε ένα ποντίκι για υπολογιστή από τη Μαρία Παπαχαραλάµπους o Ο Στέλιος Ζαχαριάς δώρισε στο σύλλογο δυο ηχεία Το περιοδικό «Κορφές», τεύχος Νοεµβρίου- εκεµβρίου, φιλοξενεί άρθρο σχετικά µε την αποστολή στο Στούρο που πραγµατοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2006 στα Ζαγόρια. Επίσης αναφορά της αποστολής µας στην Αντίπαρο έγινε σε τοπική εφηµερίδα του νησιού καθώς και στην εφηµερίδα του δηµοτικού σχολείου. Αντίγραφα των παραπάνω περιοδικών και εφηµερίδων θα βρείτε στη βιβλιοθήκη του συλλόγου. Ο Κώστας Αδαµόπουλος κατόπιν πρόσκλησης που του έγινε από την τηλεοπτική εκποµπή «Συµβαίνει Τώρα», εµφανίστηκε για να µιλήσει για τα σπήλαια της Αττικής. Εξερεύνηση Ενάλιου Σπηλαίου στην περιοχή του Τυρού Αρκαδίας Η εξερεύνηση έγινε από τους σπηλαιοδύτες Κοµνηνό Μπουτάρα και Νίκο Μητσάκη, από πληροφορίες που δόθηκαν από τον Θεοδόση Κουρµπέλη. Από πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι δυο σπηλαιοδύτες, το σπήλαιο ήταν ανεξερεύνητο και απαιτείτο κατάδυση. Η πρόσβαση προς την είσοδο του σπηλαίου γίνεται είτε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά αλλά για την εξερεύνηση είναι απαραίτητη η σπηλαιοκατάδυση. Η πρώτη αίθουσα που δεν είναι πληµµυρισµένη, είναι µια λίµνη όπου στη µέση της βρίσκεται ένας µεγάλος σταλαγµίτης κολώνα. Υπάρχει πέρασµα για τους σπηλαιοδύτες µε πρόσβαση σε µια άλλη αίθουσα πληµµυρισµένη που δεν συνεχίζει περαιτέρω σε µήκος αλλά είναι ενδιαφέρουσα διότι υπάρχουν πήλινα νεότερης εποχής.

5 Αποστολή στο Πρόπαντες Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Οκτωβρίου µια µεγάλη οµάδα του συλλόγου µας βρέθηκε στο Πρόπαντες µε σκοπό την διάνοιξη ενός στενού στον πάτο του σπηλαίου και περαιτέρω εξερεύνηση. Η προσπάθεια διάνοιξης µετά από πολλούς κόπους, µεγάλωσε το σπήλαιο κατά 50 ακόµα µέτρα µέσω στενών περασµάτων και µαιάνδρων, που δεν θυµίζουν σε τίποτα το γνωστό µας Πρόπαντες. Οι συµµετέχοντες ήταν Καζαής Ηλίας, Κοµνηνός Μπουτάρας, Μιχάλης Μπάττος, Παπασωτηρίου Παναγιώτης, Γεωργιάδης Κώστας, Κωσταντιάδη Βίκυ, Καφετζή Γιώτα, Ρεµούνδος Κώστας, Κανελλίδου Μαργαρίτα, Ευσταθίου Αγγελική, ίτσας Θωµάς, Σιούτης Τόλης, Θεοδόσης Κουρµπέλης, Παναγιώτης Μαστοράκης και Τσάλου Έρη. Το Νοέµβριο πραγµατοποιήθηκε και δεύτερη αποστολή, µε σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση του νέου τµήµατος, η οποία απέδωσε 10 ακόµα µέτρα αλλά προς µεγάλη απογοήτευση όλων, το σπήλαιο από εκείνη την κατεύθυνση σταµατάει σε µια λίµνη. Η συνέχειά του από την άλλη κατεύθυνση γίνεται µέσω ενός ιδιαιτέρως στενού µαιάνδρου, τερµατίζοντας προς το παρόν την προσπάθεια. Στην αποστολή του Νοέµβρη συµµετείχαν επιπλέον ο ιαµαντόπουλος Μανώλης, ο οποίος κατέβηκε από τα Ζαγόρια ειδικά για το σκοπό αυτό, ο Ζαχαριάς Στέλιος και η Ταγαρίδη Ερατώ. Επίσκεψη στη Φτερόλακκα (-294µ) Γράφει ο Κώστας Αδαµόπουλος. Η επίσκεψη στο «θρυλικό» πλέον σπήλαιο του Παρνασσού (την Φτερόλακκα -281µ) οργανώθηκε µε σκοπό την ολοκλήρωση της τραβέρσας στα -80µ βάθος. Η προσπέλαση έγινε στις ενώ συµµετείχαν οι Νίκος Πασπαλιάρης (ΦΟΣ), Γρηγόρης Αναστασόπουλος (ΣΠΟΚ) και Κώστας Αδαµόπουλος (ΣΕΛΑΣ). Η οµάδα έφτασε στην είσοδο στις καθώς είχε αναχωρήσει νωρίς από την Αθήνα (στις 05.30) ώστε να έχει χρόνο µπροστά της. Τα µέλη της αποστολής αντιµετώπισαν µια πρωτοφανώς αυξηµένη παροχή νερού εντός σπηλαίου (κατ εκτίµηση, περί τo 1 κυβικό µέτρο το δευτερόλεπτο...) γεγονός που έκανε την κατάβαση ακόµη πιο περιπετειώδη και διασκεδαστική. Η επικοινωνία µεταξύ των µελών της οµάδας γινόταν ως επί το πλείστον µε σφυρίγµατα (όπως στο Canyoning) λόγω του εκκωφαντικού θορύβου του νερού που έπεφτε µε δύναµη από ψηλά στους καταρράκτες της καταβόθρας. Χάρη στο ειδικά τεχνικό αρµάτωµα η οµάδα κατέβηκε στα -90µ περίπου αρµατώνοντας στην διαδροµή. Το αρµάτωµα το µοιράστηκαν όλα τα µέλη κι αυτό οµολογουµένως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη στρατηγική από πλευράς χρόνου. Το δεύτερο πηγάδι (P.45) είχε πάρα πολύ αέρα εξαιτίας των τόνων νερού που έπεφταν από ψηλά στην διπλανή κατάβαση (καταρράκτη) των 42 µέτρων. Γενικά το τοπίο είχε τροµερή ένταση και δύναµη. Η ποσότητα του νερού κάποιες φορές τρόµαζε... Η οµάδα είχε θέση σαν στόχο την παραµονή (εντός) µέχρι 6 ώρες. Έτσι στην "Κραµπονάδα" αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Επιστροφή στην Αθήνα έγινε αυθηµερόν µε την υπόσχεση να επιστρέψουν σύντοµα και να συµπληρώσουν την ηµιτελής τραβέρσα. Φωτογραφίες Γ. Αναστασόπουλος.

6 Συµµετοχή σε Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης Γράφει ο Κώστας Αδαµόπουλος. Φωτο: Κ.Αδαµόπουλος(ΣΕΛΑΣ) & Στέφ.Νικολαίδης (ΣΠΕΛΕΟ) Τα µέλη του ΣΕΛΑΣ, Α.Χριστοδούλου, Ν.Μητσάκης Ε.Ταγαρίδου και Κ.Αδαµόπουλος συµµετείχαν στην άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης της ΣΟΕ που πραγµατοποιήθηκε στο σπήλαιοβάραθρο "Άνω Περιστεράς" (σσ. θα θυµάστε από την 8η και 9η Πανελλήνια τις σχετικές εργασίες που παρουσίασε ο Παναγιώτης Βαβίλης από τον ΣΠΟΚ) στις 28 και 29 Οκτωβρίου Το σπήλαιο βρίσκεται στην κοινότητα Καρύδι του νοµού Λασιθίου, στην Κρήτη (ευρύτερη περιοχή ορεινής Σητείας). Συνολικά από συλλόγους της Αθήνας κατέβηκαν 8 άτοµα (4 από τον ΣΕΛΑΣ και 4 από τον ΣΠΕΛΕΟ) ενώ τα υπόλοιπα από τα συνολικά 25 άτοµα που συµµετείχαν, ήταν µέλη του ΣΠΟΚ (Σπηλαιολογικός Όµιλος Κρήτης). Η άσκηση ήταν από τις πλέον επιτυχηµένες - παρά τα οργανωτικά κενά και αλλαγές της τελευταίας στιγµής που παρατηρήθηκαν στα πρώτα 45 λεπτά της. Η φιλοξενία / οργάνωση από τον ΣΠΟΚ ήταν υποδειγµατική! Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κίνηση του φορείου στο οριζόντιο ειδικά κοµµάτι του σπηλαίου ήταν άριστη (σίγουρα η καλύτερη από κάθε άλλη φορά). Για πρώτη φορά υπήρξε επόπτης στην άσκηση ο οποίος τήρησε αναλυτικό βιβλίο συµβάντων (log) το οποίο αποτέλεσε και την βάση για την συζήτηση αξιολόγηση της άσκησης η οποία έλαβε χώρα την επόµενη ηµέρα στο δηµοτικό σχολείο του χωριού. Μέσα από την διαδικασία αυτή (συζήτηση αξιολόγηση της άσκησης) διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περιοχές προς βελτίωση (οι οποίες όµως πάντα θα υπάρχουν) παρόλα αυτά το επιχειρησιακό κοµµάτι της άσκησης ήταν τόσο καλό που δεν χωράει αµφιβολία ότι πρόκειται για µια ακόµη επιτυχία της ΣΠΗΛΑΙΟ ΙΑΣΩΣΗΣ. Μαστορέµατα o Εγκαταστάθηκε στο χώρο του συλλόγου γραµµή ADSL µε wireless σύστηµα σύνδεσης στο internet. Επίσης συνδέθηκαν όλα τα οπτικοακουστικά µέσα µεταξύ τους ώστε να έχουµε εικόνα στη «µεγάλη» οθόνη από το βιντεοπροτζέκτορα µε ήχο από τα ηχεία, για φανταστικές παρουσιάσεις. o Επίσης συνδέθηκε το καλώδιο της τηλεόρασης µε την κεντρική κεραία της πολυκατοικίας, ώστε να µη χάνουµε τις αγαπηµένες µας τηλεοπτικές εκποµπές όταν είµαστε στο σύλλογο! Τώρα δεν θα υπάρχει δικαιολογία για απουσίες της βραδιές του Champions League!!! o Φτιάχτηκε ο χώρος του πλυσταριού ώστε να µπορούµε να πλένουµε µε άνεση τα υλικά µας µετά το πέρας των αποστολών.

7 Εκ ροµές Πεζοπορία στο Πήλιο Για ένα Σαββατοκύριακο αφήσαµε τα σχοινιά και είπαµε να το ρίξουµε στην πεζοπορία. Μια µικρή παρέα του συλλόγου, αποτελούµενη από τους: Μαργαρίτα Κανελλίδου, Κοµνηνό Μπουτάρα, Ηλία Καζαή, Αγγελική Ευσταθίου, Κώστα Γεωργιάδη, Παναγιώτη Παπασωτηρίου και ηµήτρη Μπιλανάκο, επισκέφθηκε το Πήλιο στις Νοεµβρίου Τα σχέδια του Σαββατοκύριακου ήταν διάσχιση Πηλίου µε αφετηρία της διαδροµής, τα Καλά Νερά και τερµατισµό τη Τσαγκαράδα. Η διαδροµή είναι συνολικά 14 χλµ και περνάει µέσα από το γραφικό χωριό Μηλιές, ένα καστανόδασος, ένα δάσος µε οξιές και πολλές µηλιές. Ο καιρός, αν και ξεκίνησε βροχερός τελικά εξελίχθηκε καλός, χωρίς πολύ κρύο και χωρίς βροχή, κατάλληλος δηλαδή για περπάτηµα. Η διανυκτέρευση έγινε σε ένα εκκλησάκι κοντά στο χωριό Ξουρίχτι. Η επιστροφή από την Τσαγκαράδα στα αυτοκίνητα δεν µας προβληµάτισε γιατί έγινε µε το κτελ. Η διαδροµή ήταν υπέροχη και περάσαµε όµορφα. Επιπλέον µαζέψαµε άπειρα κάστανα και πολλά µήλα. Όλα ήταν τέλεια και τα σακίδια της επιστροφής ασήκωτα! Επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα Για ένα µικρό ξεµούδιασµα και βολτίτσα, αλλά κυρίως για να δουν κάτι διαφορετικό τα νέα µέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ. που γράφτηκαν µετά το πέρας του σχολείου φαραγγιών, οργανώθηκε επίσκεψη στο σπήλαιο Αγίας Μαρίνας στο Κορωπί. Τα παιδιά που µέχρι πρότινος πλατσούριζαν στα νερά των φαραγγιών, είχαν την ευκαιρία να δουν το µαγικό κόσµο του εσωτερικού της γης και να δοκιµάσουν την εµπειρία της ανάβασης σε µονό σχοινί, που µέχρι εκείνη τη στιγµή είχαν συνηθίσει µόνο να κατεβαίνουν. Η οµάδα τα πήγε περίφηµα και εποµένως στη συνέχεια θα δοκιµαστούν σε ακόµα µεγαλύτερες καταβάσεις... Όρεξη να υπάρχει! Χριστούγεννα στην Ορεινή Αρκαδία Φωτό: Ο Νίκος στην τρύπα του Κούδη Τέσσερα µέλη του συλλόγου µαζευτήκανε στην περιοχή του ήµου Ηραίας τις γιορτινές µέρες όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσουν το σπηλαιολογικό "καµάκι" µε τους τοπικούς βοσκούς και να περπατήσουν στην φύση, είτε κυνηγώντας τρύπες, είτε απολαµβάνοντας τα παλιά καλντερίµια της περιοχής. Επισκεφτήκανε δύο νέα σπήλαια µε τον βοσκό Σπύρο Γιώτη, το ένα από τα οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον για επιστροφή. Τα µέλη του συλλόγου που συµµετείχαν στην συλλογή στοιχείων είναι οι Ζαχαριάς Στέλιος, Μητσάκης Νίκος, Χατζηλία Νίκη και Παπαχαραλάµπους Μαρία, ενώ γενικότερα στην εκδροµή συµµετείχαν ο Μητσάκης Οδυσσέας και η Φαναρά Κορίννα.

8 Χριστούγεννα στα Ζαγόρια Ήταν ένα τετραήµερο που τα είχε όλα: rafting, πεζοπορία, σπηλαιολογία, γιορτινή ατµόσφαιρα και πολύ φαγητό. έκα άτοµα (Θωµάς ίτσας και Εµµανουέλα, Ηλίας Καζαής, Αγγελική Ευσταθίου, Κοµνηνός Μπουτάρας, Μαργαρίτα Κανελλίδου, Κώστας Γεωργιάδης, Τόλης Σιούτης, Μιχάλης Μπάττος και Έρη Τσάλου) επωφεληθήκαµε από το φιλόξενο πνεύµα του Μανώλη ιαµαντόπουλου και ξεκινήσαµε την Παρασκευή το βράδυ για το πανέµορφο ίλοφο. Ο καιρός ήταν εκπληκτικός όλες τις µέρες µε ηλιοφάνεια και λίγο κρύο που γινόταν εντονότερο το βράδυ, στερώντας κάτι από τη µαγεία των Χριστουγέννων αλλά δίνοντάς µας την ευκαιρία να κάνουµε αρκετά πράγµατα που δεν θα µας επέτρεπε το χιόνι. Η πρώτη µέρα πέρασε µε βόλτα στα χωριά και προσωπική ξενάγηση από το Μανώλη, φτάνοντας ως το Βίκο και το µπαλκόνι της Αγίας Παρασκευής, για να καταλήξουµε δίπλα στο τζάκι, µε ζεστό τσάι και κουβεντούλα ως αργά. Η δεύτερη µέρα επιφύλασσε κάτι διαφορετικό: οι σπηλαιολόγοι άφησαν τα σχοινιά και τους κρίκους και πιάσανε τα... κουπιά! Ράφτινγκ στον Άραχθο µε µια βάρκα «γεµάτη» Σ.ΕΛ.Α.Σ.! Πλατσούρισµα στα νερά του ποταµού, έντονες ή χαλαρές κουπιές και προσταγές από τον οδηγό Μανώλη που προσπαθούσε να βάλει σε τάξη το χάος που προκαλούσε ο χαβαλές της οµάδας: «Πάµε µπροστά!». Ανήµερα των Χριστουγέννων η οµάδα ξεκίνησε για µια πεζοπορία από το χωριό Βίκο έως το Πάπιγκο. Η διαδροµή ήταν µαγευτική και η παιχνιδιάρικη διάθεση όλων δεν άφηνε περιθώρια κούρασης στο σώµα. Σύντοµα όµως η πείνα άρχισε να επιδρά και ξεκινήσαµε όλοι για το δρόµο της επιστροφής και για φαγητό στην ταβέρνα του Λάµπρου στο Βραδέτο, που είχαµε «τιµήσει» και το Πάσχα. Η τέταρτη και τελευταία µέρα της Χριστουγεννιάτικης απόδρασής µας έληξε µε µια βόλτα από το σπήλαιο του Περάµατος. Όχι όµως µια οποιαδήποτε βόλτα! Η Μαργαρίτα που είχε έρθει σε επαφή µε τον διευθυντή του σπηλαίου, είχε κανονίσει για µια µατιά «πίσω» από τους διαδρόµους και τους προβολείς. Ενώ, λοιπόν, περάσαµε από την κύρια είσοδο, σαν κανονικοί επισκέπτες, σκορπιστήκαµε στις τρύπες, τις στοές και τα στενώµατα. Το σπήλαιο είναι πανέµορφο αλλά δυστυχώς αρκετά επιβαρηµένο από τα συνεργεία, τους επισκέπτες και το συνεχή φωτισµό. Στις αίθουσες µακριά από τα φώτα των προβολέων και πέρα από τα µάτια των επισκεπτών, δυστυχώς υπάρχουν αρκετά σκουπίδια. Όλοι εκφράσαµε την επιθυµία να το ξανα-επισκεφτούµε µε σκοπό να βοηθήσουµε στον καθαρισµό του κι έτσι να µας δοθεί µια ακόµα ευκαιρία να το εξερευνήσουµε. Ο Θωµάς και η Εµµανουέλα που παρέµειναν περισσότερες ηµέρες στο ίλοφο, είχαν την ευκαιρία µαζί µε τον Μανώλη να αρµατώσουν το φαράγγι του Βραδέτου µε υλικά που δόθηκαν δωρεά από τα µέλη που παρευρέθηκαν εκεί τα Χριστούγεννα. Το φαράγγι είχε πρωτοεξερευνηθεί από Γάλλους και είχε αρµατωθεί µε µονές πλακέτες στα πλαίσια της πρώτης εξερεύνησης, οπότε η οµάδα σε αυτή την διάσχιση συµπλήρωσε το αρµάτωµα, για να γίνεται µε περισσότερη ασφάλεια η διάσχιση του φαραγγιού.

9 Αγιασµός χώρου Συνέχεια ιαµόρφωσης Χώρου Πλανητάριο Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου µας αγιασµός του χώρου και εγκαίνια. Τη σύντοµη τελετή επακολούθησαν διάφορα εδέσµατα και αµέσως µετά... στρωθήκαµε και πάλι στη δουλειά! Η διαµόρφωση του χώρου, αν και στο µεγαλύτερο µέρος της ολοκληρωµένη, είχε ακόµα µικρές εκκρεµότητες, όπως την µορφοποίηση του χώρου πλυσίµατος των υλικών, διάφορα βαψίµατα και µερεµέτια. Το απογευµατάκι, κι αφού οι περισσότερες εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, όλη η οµάδα παρευρέθηκε στο πλανητάριο όπου παιζόταν ένα ντοκιµαντέρ µε τίτλο «Amazing Caves». Η επιτροπή ιαδικτυακής Προβολής της ΣΟΕ που είχε έρθει σε επαφή µε τους υπεύθυνους στο Ευγενίδιο Ίδρυµα είχε εξασφαλίσει εισιτήρια για Σεµινάριο Καταβασης αραγγιών Γράφει η Άντα Στυλιανίδου- Σ.ΕΛ.Α.Σ. Οι φωτογραφίες είναι των εκπαιδευτών και εκπαιδευοµένων της σχολής. Στις 14 εκεµβρίου έγινε η απονοµή των βεβαιώσεων παρακολούθησης του σχολείου ιάσχισης και Κατάβασης Φαραγγιών που πραγµατοποίησε ο Σ.ΕΛ.Α.Σ. κάτω από την αιγίδα της Σ.Ο.Ε. κατά τη διάρκεια του Νοεµβρίου. Η 12µελής οµάδα αποφοίτησε µε το βαθµό του αυτόνοµου, ενώ δεν έλειψαν και οι καλές επιδόσεις 4 µελών που τους αποδόθηκε ο βαθµός του Βοηθού Οδηγού οµάδας. Η εκπαίδευση ήταν πολύ καλά οργανωµένη, οι εκπαιδευτές Νίκος Μητσάκης, Νίκος Χαρίτος και ηµήτρης Καραγιάννης ήταν µοναδικοί στο είδος τους και συµπλήρωναν ο ένας τον άλλον µε τρόπο εκπληκτικό. Καθ όλη τη διάρκεια του σχολείου είχαν την απαραίτητη υποµονή, ετοιµότητα, ενέπνεαν εµπιστοσύνη και ασφάλεια στους λιγότερο έµπειρους και µετέδιδαν τη γνώση και εµπειρία τους µέσα από την πλαισιωµένη ύλη των µαθηµάτων. Είχα την ευκαιρία να είµαι µέλος της συγκεκριµένης οµάδας και να ζήσω την εµπειρία αυτού του σχολείου. Ως ένας άνθρωπος που ποτέ στη ζωή του δεν είχε ασχοληθεί µε κανένα σπορ σχετικό µε τη φύση, ήθελα µια αφορµή για να ξεκινήσω µια δραστηριότητα, κυρίως για να δω εάν µπορώ να ξεπεράσω τους φόβους και την ανασφάλειά µου. Η αφορµή ήρθε µε το σχολείο που θα διοργάνωνε ο Σ.ΕΛ.Α.Σ.

10 Πρώτη µέρα στο σύλλογο, γίνεται γνωριµία µε τους εκπαιδευτές και µια εισαγωγή για το σπορ και τις ιδιαιτερότητές του. Οι εκπαιδευτές τόνισαν τους κινδύνους που κρύβει η δραστηριότητα, πόσο προσεχτικοί πρέπει να είµαστε και για πόσα πράγµατα πρέπει να προετοιµαστούµε πριν ξεκινήσουµε µια κατάβαση. Μετά το πρώτο θεωρητικό µάθηµα, όπου οι πληροφορίες βοµβάρδιζαν το κεφάλι µου ανελέητα πριν προλάβω να τις επεξεργαστώ, βρεθήκαµε στο πρώτο πρακτικό: Φαράγγι Φόνισσας Ένα φαράγγι µε περισσότερη διάσχιση παρά καταβάσεις, αρκετή λάσπη και µε µια οµάδα που χαρακτηριζόταν από κέφι και πολύ καλές προοπτικές! Το δεύτερο Φαράγγι ήταν οι Μύλοι, ου οι τεχνικές δούλεψαν πολύ περισσότερο λόγω των πολλών και εύκολων ραπέλ. Άρχισα σιγά-σιγά να εξοικειώνοµαι µε τις διαδικασίες και να απολαµβάνω αυτή την ιδιοµορφία της φύσης που αποτελούν τα φαράγγια. Στα θεωρητικά που ακολούθησαν εξακολουθούσα να λαµβάνω περισσότερη πληροφορία από αυτή που µπορούσα να αφοµοιώσω, παρόλα αυτά η πρόοδος που αισθανόµουν ότι έκανα ήταν εντυπωσιακή για τα δικά µου δεδοµένα. Ύστερα από µια καλή πρακτική εξάσκηση -εκτός νερού και κρύου- µε κόµπους, µε τεχνικές τραβέρσας και παράκαµψης πήγαµε στο γραφικό και αρκετά τεχνικό Φαράγγι του Κωσταλέξη,όπου η έλλειψη ακόµη του νερού και κατά συνέπεια των πιθανών κινδύνων, συνέβαλλε στο να εξοικειωθώ ακόµη περισσότερο και µάλιστα, για πρώτη φορά, να απολαύσω την κατάβαση χωρίς άγχος! Η σταδιακή αύξηση της δυσκολίας, επιτυχηµένη επιλογή του προγράµµατος των σεµιναρίων είχε σαν αποτέλεσµα να ξεπεράσω το φόβο και την ανασφάλεια χωρίς καν να το καταλάβω! Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της σχολής, 2 και 3 εκεµβρίου, επισκεφτήκαµε τα πανέµορφα Φαράγγια Κακκόρεµα και Μαυροµάτη στο όρος Όθρυς. Εκεί πραγµατικά πήρα µια αρκετά καλή ιδέα του τι σηµαίνει canyoning! Η ταχύτητα που απαιτούνταν λόγω νερού, συνεπαγόταν την έκκριση αδρεναλίνης και η ένταση που προσωπικά αισθάνθηκα, ιδιαίτερα στο φαράγγι του Μαυροµάτη, ήταν κάτι σα ναρκωτικό! Όταν βγήκα, ήξερα ότι θέλω οπωσδήποτε να το επαναλάβω ξανά και ξανά! Η τελειότητα θα αποκτηθεί µε την εµπειρία, η γνώση θα αφοµοιωθεί µε την επανάληψη και η οµορφιά των φαραγγιών θα είναι εκεί πάντα και θα µας περιµένει! Προστασία Σπηλαίων Λογαριασµός Σ.ΕΛ.Α.Σ - Στοιχειωµένη στην Alpha Bank υστυχώς το γεµάτο πρόγραµµα των τελευταίων µηνών δεν µας επέτρεψε να επιστρέψουµε στη Στοιχειωµένη για τη δεύτερη προσπάθεια διάνοιξής της. Εποµένως η αποστολή µένει σε εκκρεµότητα για το νέο έτος. Ελπίζουµε η δεύτερη προσπάθεια να στεφθεί µε επιτυχία και ένα από τα σηµαντικότερα σπήλαια της πατρίδας µας να είναι και πάλι διαθέσιµο στους σπηλαιολόγου Επιτέλους ανοίχθηκε λογαριασµός ΣΕΛΑΣ στην Αlpha Bank, µε αριθµό Μπορείτε να πληρώνετε τις συνδροµές σας, να κάνετε τις δωρεές σας και παντός είδους λοιπές πληρωµές χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε στα γραφεία του συλλόγου ή να κυνηγάτε τον Ταµία.

11 Μια καλή πράξη για τα Χριστούγεννα Με το σύνθηµα «Μια καλή πράξη για τα Χριστούγεννα» και µε πρωτοβουλία του συλλόγου µας, συγκεντρώθηκαν χρήµατα, ρούχα, τρόφιµα και παιχνίδια για άπορες οικογένειες, εν όψη των εορτών. Η κίνηση αυτή, έτυχε µεγάλης αποδοχής από την σπηλαιολογική κοινότητα, η οποία αγκάλιασε την ιδέα και συµµετείχε ενεργά. Έτσι συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήµατα και πολλές κούτες µε ρούχα, τρόφιµα και παιχνίδια από συνολικά 4 συλλόγους (ΣΕΛΑΣ, ΣΠΕΛΕΟ, ΦΟΣ, ΠΟΣΕΙ ΩΝ) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµά µας. Τα αντικείµενα παραδόθηκαν λίγες µέρες πριν την Πρωτοχρονιά (στις 28 εκεµβρίου) από µια οµάδα εθελοντών, σε 6 οικογένειες µε έντονα κοινωνικά προβλήµατα προσφέροντας λίγη χαρά ιδιαιτέρως στα µικρά παιδιά. Ευχαριστούµε θερµά την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκοµείου Παίδων (Παν. & Αγλαίας Κυριακού) για τη βοήθειά τους στην προσπάθειά µας. Ανακύκλωση Ολοι µαζί για ένα καθαρό Περιβάλλον Οι σπηλαιολόγοι έχουµε το «όνοµα» των φυσιολατρών. Τώρα αποκτήσαµε και τη χάρη... Υιοθετώντας ένα πιο οικολογικό πρόσωπο, στο ΣΕΛΑΣ ξεκίνησε µια προσπάθεια ανακύκλωσης των γυάλινων, χάρτινων, αλουµινένιων και πλαστικών συσκευασιών που έως τώρα πετιόνταν στους κάδους απορριµµάτων. Παρόλο που ο δήµος Ν. Κόσµου δεν έχει εγκαταστήσει ακόµα τους περίφηµους «µπλε κάδους», εγκαταστάθηκε ένας στο χώρο του συλλόγου προκειµένου να συλλέγονται τα αλουµινένια κουτάκια των αναψυκτικών και όλες οι λοιπές ανακυκλώσιµες συσκευασίες που χρησιµοποιούνται εντός του χώρου, µε σκοπό να προωθούνται σε κάδους δήµων που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραµµα της ανακύκλωσης. Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή είναι συµπληρωµατική της ανακύκλωσης µπαταριών που έχει δροµολογηθεί µε µεγάλη επιτυχία στο σύλλογο εδώ και αρκετούς µήνες. Να αναφέρουµε, στο σηµείο αυτό, ότι η προσφορά του ειδικού δοχείου συλλογής των µπαταριών ήταν µια προσφορά του ΣΠΕΛΕΟ. Ο Ursus ψάχνει σπίτι Ο Ursus είναι ένα γλυκύτατο κουτάβι που έτυχε τις παραµονές των εορτών να γυρνάει µόνος του στους δρόµους. Η καλοκαιρία του χειµώνα έως τότε, του επέτρεψε να επιβιώσει µόνος του, αλλά τα επερχόµενα κρύα δεν θα του άφηναν πολλά περιθώρια. Έχει βρει προσωρινό κατάλυµα στο σπίτι του Μιχάλη και της Έρης αλλά πρέπει να βρει σύντοµα οικογένεια. Είναι µαύρος και θα γίνει µεγαλόσωµος και καλός φύλακας. Είναι παιχνιδιάρης και αγαπησιάρης µε όσους τον φροντίζουν. Όποιος ενδιαφέρεται, παρακαλώ να επικοινωνήσει στο

12 Το µικρό µας Μαγαζάκι Στη γνωστή «πραµάτια» του µαγαζιού, τώρα προστέθηκαν τα συλλεκτικά µπλουζάκια της Οµοσπονδίας, οδηγοί Σπηλαιοδιάσωσης της Οµοσπονδίας καθώς και το πολύ όµορφο και προσεγµένο ηµερολόγιο του ΣΠΟΚ. Πο οσφαιρικό Ματς 5Χ5 Με αφορµή µια ιδέα του Κ.Ρεµούνδου, ξεκίνησε η δηµιουργία σπηλαιολογικής οµάδας 5Χ5 και η εύρεση αντιπάλων για ένα µατς που δεν θα µετρούσε τις σπηλαιολογικές ικανότητες των συµµετεχόντων αλλά τις ποδοσφαιρικές! Ο σύλλογος ΦΟΣ ανταποκρίθηκε άµεσα, δηµιουργώντας οµάδα. Το µατς διεξήχθη την Παρασκευή 8 εκεµβρίου. Η οµάδα του Σ.ΕΛ.Α.Σ. αποτελούταν από τους Ρεµούνδο Κώστα, Εµµανουήλ Νώντα, Μπάττο Μιχάλη, Αδαµόπουλο Κώστα και Μπιλανάκο ηµήτρη, ενώ «δανείσαµε» στην αντίπαλη οµάδα τον Κοµνηνό Μπουτάρα για τερµατοφύλακα. Στην κερκίδα οι ζητωκραυγές έδιναν κι έπαιρναν αν και οι µαζορέτες του ΦΟΣ ήταν σαφώς πιο παθιασµένες. Το σκορ έληξε υπέρ του Σ.ΕΛ.Α.Σ. ενώ απ ότι φαίνεται η οµάδα του ΦΟΣ θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς! Αναµένουµε πρόσκληση... Φωτογραφίες Μαργαρίτα Κανελλίδου (ΣΕΛΑΣ) & Χάρης Λάµπρου (ΦΟΣ) ΑctionAid Είστε έτοιµοι να γίνετε... γονείς; Με το σκεφτικό ότι σίγουρα µπορούµε να κάνουµε τον κόσµο µας λιγουλάκι καλύτερο -ιδιαιτέρως για τα µικρά παιδιά- και έναντι ενός ελάχιστου αντιτίµου που ισοδυναµεί µε λίγους καφέδες ή µερικά πακέτα τσιγάρα, η Action Aid δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουµε τις συνθήκες ζωής µιας ολόκληρης κοινότητας, σε κάποια µεριά του κόσµου µας. Η αναδοχή παιδιών δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από αγάπη τους ανθρώπους και 22ευρώ µηνιαίως. Μόλις κάνει κάποιος αίτηση, µετά από λίγες ηµέρες λαµβάνει τη φωτογραφία του παιδιού που αναλαµβάνει ως ανάδοχος και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του ιδίου καθώς και ολόκληρης της κοινότητας µέσα στην οποία ζει. Τα χρήµατα χρησιµοποιούνται για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής µε ανάπτυξη καλλιεργειών, συντήρηση σχολείων, εκµάθηση επαγγελµάτων κτλ. Όσοι ενδιαφέρεστε, καλέστε στο τηλέφωνο της Action Aid Ελλάς για περισσότερες πληροφορίες ( ) ή στο site της

Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας Περιεχόµενα Ιστορικό εξερεύνησης Μέχρι και το Σιφόνια Κατάδυση και άδειασµα Βάνες και ά

Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας Περιεχόµενα Ιστορικό εξερεύνησης Μέχρι και το Σιφόνια Κατάδυση και άδειασµα Βάνες και ά Πρόσφατες εξερευνήσεις στo Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας 29 Οκτωβρίου 2005 Στέλιος Ζαχαριάς Σ.ΕΛ.Α.Σ Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος 8η ΠΣΣ, Καρδίτσα 2005 1 Σπήλαιο-καταβόθρα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης

Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης Παρακαλούµε διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες προτού συµπληρώσετε το Έντυπο Καταγραφής ράσης. 1. Το έντυπο καταγραφής δράσης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Ζούρβα Χανιά, 22-26/12/2010: Συµµετοχή στην αποστολή του ΣΠ.Ο.Κ. Χ. Νικολαΐδου

Ζούρβα Χανιά, 22-26/12/2010: Συµµετοχή στην αποστολή του ΣΠ.Ο.Κ. Χ. Νικολαΐδου : Χ. Νικολαΐδου 16-3-2011 Χανιά εκέµβριος 2010 Το εκέµβριο του 2010, λάβαµε πρόσκληση από το Γρηγόρη Αναστασόπουλο (ΣΠ.Ο.Κ), για να συµµετάσχουµε στην αποστολή που θα οργάνωνε στα Χανιά τις ηµέρες των

Διαβάστε περισσότερα

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013 Έκθεση αποστολής Χ. Νικολαΐδου 1 Περιεχόμενα Ιστορικό... 3 Χελιδορέα Σεπτέμβριος 2013... 3 Συνοπτικό ημερολόγιο αποστολής... 3 Ευρήματα αποστολής... 4 Υλικά... 4 Οι συντελεστές...

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας

Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας Μαραθοκάμπου Σάμου. 26 Νοεμβρίου 1 Δεκεμβρίου 2006 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ο.Ε.) ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας

Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας 15 21 Απριλίου 2006 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Σ.ΕΛ.Α.Σ.) Πασσίωνος 44-46, Ν. Κόσμος, Τ.Κ.:116 31, τηλ.: 210-9020171, fax:210-7648397 Web: www.selas.org

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/ η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα. ΣΑΒΒΑΤΟ 08/07/ η ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/ η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα. ΣΑΒΒΑΤΟ 08/07/ η ημέρα ΠΕΜΠΤΗ 06/07/2017(μετά τη δουλειά) Αναχώρηση: 16:00 από Τρίπολη για Ηγουμενίτσα Αναχώρηση: 11:00 από Ηγουμενίτσα για Αγκόνα Διανυκτέρευση στο πλοίο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/2017. 1 η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα του... "συντάκτη"!! Τα εσωτερικά μας

Μήνυμα του... συντάκτη!! Τα εσωτερικά μας 00 Μήνυμα του... "συντάκτη"!! Οι δυσκολίες του πρώτου εξαμήνου του 2008, συνεχίστηκαν και κατά το δεύτερο εξάμηνο. Έτσι, όπως και την προηγούμενη φορά, αναγκαζόμαστε να στείλουμε δυο τεύχη μαζεμένα σε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ 1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Πρώτη ημέρα Αναχώρηση από Κόρινθο και άφιξη στο Βόλο με δύο ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση. Εκεί καταλύσαμε στο ξενοδοχείο «Νεφέλη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ) Θεσσαλονίκη 2011 Η απόφαση για μια αναγνωριστική αποστολή πάνω από το χωριό Χαλίκι, στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάρθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. ΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η συµµετοχή του κόσµου ήταν καλή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ (HABITAT) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ (HABITAT) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ (HABITAT) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.) Πασίωνος 44-46, Ν. Κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια Το Χρυσοπράσινο Φύλλο, στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο μας από την περσινή σχολική χρονιά 2017-18,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88 ΑΠΟ : Εφορεία Εκπαίδευσης ΠΡΟΣ : - Πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους - Σώμα Προσκόπων Κύπρου ΚΟΙΝ. : - Εφορείες

Διαβάστε περισσότερα

Μια παραγωγική. Παρέα µε τον Θρασύβουλο το Θαυµαστικό!

Μια παραγωγική. Παρέα µε τον Θρασύβουλο το Θαυµαστικό! Μια παραγωγική µέρα! Παρέα µε τον Θρασύβουλο το Θαυµαστικό! thrasivoulos_spreads.indd 1 4/22/10 12:02:53 PM Καληµέρα! Είµαι ο Θρασύβουλος. Τι λέτε να περάσουµε µαζί µια µέρα φοβερή; Μια µέρα στην τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Αρχηγό Συστήματος. Χρίστος Κωνσταντινίδης Α.Σ.

Αρχηγό Συστήματος. Χρίστος Κωνσταντινίδης Α.Σ. " Αζιμούθιο 76 o " Τεύχος 1 Περιοδική έκδοση 76 ου Συστήματος Προσκόπων Στροβόλου Περιεχόμενα 1 2 3 3 4 Λίγα λόγια από τον Αρχηγό Συστήματος Εκδηλώσεις του συστήματος Διήμερο Αγέλης Διήμερο Ομάδας Δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

***** ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Αγαπητοί γονείς,

***** ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας έκλεισε για τις καλοκαιρινές διακοπές!!! Από όλους τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του Σχολείου μας πολλές ευχές για Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!! Θα τα ξαναπούμε την 1η Σεπτεμβρίου!!!!

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος

Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος Το Royal Apollonia βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού. Αν δεν έχεις μείνει εκεί -και έχεις πάει Λεμεσό- σίγουρα θα έχεις περάσει από μπροστά. Τότε σίγουρα σε μάγεψε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π. ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου µ.µ.

Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π. ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου µ.µ. Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου 2011 6µ.µ. Φίλες και φίλοι, Όταν πριν από εννέα µήνες αναλάβαµε τη ιοίκηση του Συνδέσµου ήµων για την Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015 ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αγέλη Λυκοπούλων ΧΑΛΚΙΝΗ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ 103ov Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κισσόνεργας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1. ΜΕΛΗ 2. ΤΑΜΕΙΟ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.Ε. 4. ΓΡΑΦΕΙΑ 5. ΕΦΟΡΕΙΟ 6. ΑΡΧΕΙΟ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 7. ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ 8. ΙΑΦΟΡΑ Όλα τα θέµατα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.)

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.) 13-22 Ιουνίου, 2008 Εν Λίµνη.. Κοκκινογείων,. Προσοτσάνης, Ν. ράµας ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.) Νέας Εφέσου 4, 161 21 Καισαριανή, ΤΗΛ/FAX +30-210-72.52.570 web: http://www.fhs.gr, email:

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!!

Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!! Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό ελτίο Νο 4, Σεπτέμβριος 2015 Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!! Καταρχήν να ευχηθούμε σε όλους και όλες μία δημιουργική και καλή Σχολική Χρονιά 2015-2016! Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 1ου MΑΡΑΘΩΝΙΟΥ AΓΩΝΑ OΡΕΙΝΟΥ TΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 1ου MΑΡΑΘΩΝΙΟΥ AΓΩΝΑ OΡΕΙΝΟΥ TΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 1ου MΑΡΑΘΩΝΙΟΥ AΓΩΝΑ OΡΕΙΝΟΥ TΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Χαράδρα του Βίκου - Γεφύρι Κόκκορη Ο ήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Μαραθώνιο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος με επίκεντρο

Διαβάστε περισσότερα

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία 13/11/2014 Από την κυρία Mαρία Η μικρή Μπιζού είναι νεαρής ηλικίας, γύρω στα 3 και ψάχνει ένα μόνιμο και καλό σπιτάκι που να την αγαπάνε και να την φροντίζουν όπως της αξ'ιζει! Ευχαριστώ πολύ! 1 / 6 13/11/2014

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Σ.ΕΛ.Α.Σ. Πασίωνος 44-46, Ν.Κόσµος, Τ.Κ. 116 31 Τηλ./Fax:+30-210-90.20.171 e-mail: info@selas.org www.selas.org Αναγνωριστική σπηλαιολογική αποστολή ήµος Ηραίας

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Μπενάκη 110ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr

Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr Προς: Μαθητές Α, Β & Γ Λυκείου / Κάθε ενδιαφερόμενο Αγαπητοί Φίλοι Όπως σίγουρα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι τέσσερις φίλοι απολαμβάνουν μια βόλτα με ποδήλατο. Ποια νομίζεις ότι είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Μαρίνας 34, 2059 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος Διεύθυνση Αλληλογραφίας : Τ.Θ , 2090 Λευκωσία Τηλέφωνο :(+357)

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Μαρίνας 34, 2059 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος Διεύθυνση Αλληλογραφίας : Τ.Θ , 2090 Λευκωσία Τηλέφωνο :(+357) Προς Γονείς και Κηδεμόνες Λυκοπούλων Στρόβολος 15 Νοεμβρίου, 2014 Θέμα: Πρώτο Διήμερο Αγέλης και Κινηματογραφική παράσταση Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι η Πρώτη Διήμερη Δράση της Αγέλης μας θα

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Κυπρίων Ν. Καβάλας Στογιαννίδη 19 65500 Παληό Καβάλας Ιστότοπος http://groups.google.com/group/oakritas

Σύλλογος Κυπρίων Ν. Καβάλας Στογιαννίδη 19 65500 Παληό Καβάλας Ιστότοπος http://groups.google.com/group/oakritas ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Η τάξη μας συμμετείχε στο Διεθνές πρόγραμμα WE.C.A.R.E. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Στο CAVE οι παίκτες ηγούνται ομάδων σπηλαιολόγων, εξερευνώντας ένα προσφάτως ανακαλυφθέν σπήλαιο. Όλοι ξεκινούν στην αρχική βάση, όπου μπορούν να γεμίσουν τα σακίδιά τους με απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩ. To be or not to be. «ΘεατριΚΩΟΙ» Αλεφάντου Φαίδρα. Ανθούλη Νικολέτα. Αποστολοπούλου Θάλεια. Καματερός Στράτος.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩ. To be or not to be. «ΘεατριΚΩΟΙ» Αλεφάντου Φαίδρα. Ανθούλη Νικολέτα. Αποστολοπούλου Θάλεια. Καματερός Στράτος. ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩ To be or not to be «ΘεατριΚΩΟΙ» Αλεφάντου Φαίδρα Ανθούλη Νικολέτα Αποστολοπούλου Θάλεια Καματερός Στράτος Ναίσκε Ειρήνη Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Β Τετράμηνο 2015 Καθηγήτρια: Καραγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 1ος µήνας Ιανουάριος Συζήτηση- αφόρµηση: το νερό γύρω µας Με αφορµή τα καιρικά φαινόµενα της εποχής πραγµατοποιήθηκαν συζητήσεις µέσα στην τάξη όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 07:00 Αναχώρηση οδικός από τα γραφεία του συλλόγου για Γραβιά 09:30 Ξενάγηση στο Χάνι της Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

Χάσαμε. την μπάλα!!!

Χάσαμε. την μπάλα!!! Χάσαμε. την μπάλα!!! Και όχι μόνο! 2017-2018. Μια χρονιά γεμάτη αθλητικές συμμετοχές, αθλητικές νίκες, αθλητικά δρώμενα!! Τι να πρωτοπεριγράψουμε. Ομάδες, μεμονωμένες συμμετοχές, τουρνουά.! Ας αρχίσουμε!!

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Το φύλο σας είναι: Ανήκετε στα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου; Μεταξύ 20 και 30 ετών, [3], 8%

Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Το φύλο σας είναι: Ανήκετε στα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου; Μεταξύ 20 και 30 ετών, [3], 8% Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Ελλάδα (εκτός από Αθήνα- Πειραιά- Προάστια), [3], 8% Εξωτερικό, [1], Άγιος Δημήτριος- Φλόκα, [15], 40% Πάνω από 60 ετών, [13], 35% Μεταξύ 20 και 30 ετών,

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αναστασία Ζηκοπούλου Email: env08017@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): The Hoge Veluwe National

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012

Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012 Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012 SUNDAY 02 SEPTEMBER 2012 «Στην οµορφότερη διαδροµή - τον µαγευτικό Κάµπο» Περιγραφή της περιοχής που θα γίνει ο Αγώνας: Ο Κάµπος, µια από τις πιο όµορφες περιοχές της Χίου,

Διαβάστε περισσότερα

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας βρέθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στη Μαρίνα Φλοίσβου. Αλλεργιολόγοι βρίσκονταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟ.ΛΕΣΧ.ΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟ.ΛΕΣΧ.ΗΣ Κείμενα- Φωτογραφίες Δημήτρης Σοφιανός Η ιστορία της Φωτο.Λεσχ.Ης Με την ανάρτηση αυτή αρχίζει να γράφεται, συνοπτικά, η ιστορία της ΦΩΤΟγραφικήςΛΕΣΧης της Ηλιούπολης. Tον Μάιο του 2011 ιδρύθηκε η ΦΩΤΟ.ΛΕΣΧ.Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ!

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! Ση δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν οι: Κτωρή Κωνσταντίνα (14 ετών) Μιχαήλ Φριστιάνα

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Στη συγκεκριμένη εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι φίλοι της Α.Λ.Κ αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.

Στη συγκεκριμένη εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι φίλοι της Α.Λ.Κ αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η εκδρομή της Αθηναϊκής Λέσχης Καγιάκ στα Τζουμέρκα, έφτασε η στιγμή για την πραγματοποίηση της επόμενης, μονοήμερης αυτή τη φορά, εξόρμησης. Η συγκεκριμένη εκδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Ιούνιος 2014 Αγαπητοί γονείς,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας:

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας: Η χελώνα δέχτηκε την απαίτηση του λαγού για ρεβάνς του αγώνα και τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα παντού. Ο μεγάλος αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και οι συμμετέχοντες ήταν πια έτοιμοι για την μεγάλη αναμέτρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

αδύνατον να φανταστώ πως ήταν οι άλλες δύο. Οι γονείς μου τα καλοκαίρια με στέλνανε στα Αετόπουλα. Ένα πελώριο παιδικό χωριό μέσα στο καταπράσινο

αδύνατον να φανταστώ πως ήταν οι άλλες δύο. Οι γονείς μου τα καλοκαίρια με στέλνανε στα Αετόπουλα. Ένα πελώριο παιδικό χωριό μέσα στο καταπράσινο «Τα Αετόπουλα» Στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα τρείς μεγάλες παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Βραυρώνα δίνανε μάχη στήθος με στήθος. Ποια έχει την καλύτερη τοποθεσία, τις περισσότερες πισίνες,

Διαβάστε περισσότερα