ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης."

Transcript

1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα είναι των Αγίων Αναργύρων κι αυτό έχει τη σηματοδότησή του, γιατί όπως ξέρετε οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν θεραπευτές-γιατροί και η ονομασία τους προέκυψε επειδή δεν έπαιρναν αμοιβή. Νομίζω ότι αυτό μας σηματοδοτεί σήμερα μία μέρα που συζητάμε για ένα νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να θυμηθούμε την κοινωνική προσφορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των πρωταγωνιστών της υγείας, των γιατρών, των νοσηλευτών, όλου του προσωπικού. Κυρίες και κύριοι, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήμασταν μαζί με την Υφυπουργό και εκεί εγκρίθηκε ως σχέδιο το οποίο τίθεται σήμερα για την τελική διαβούλευση με τους φορείς. Το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τις βασικές κατευθύνσεις και τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου είχαμε την ευκαιρία πριν από μερικές μέρες- όταν είχαμε κάνει την πρώτη παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο- να σας τα αναπτύξουμε λεπτομερώς. Θα ήθελα να κάνω μία γενική παρατήρηση πριν μπω κατευθείαν στα ζητήματα

2 του σχεδίου νόμου. Και να πω ότι πιστεύω πραγματικά ότι αφενός με το σχέδιο νόμου, αφετέρου με όλη την προσπάθεια που ξέρετε ότι καταβάλλουμε όλο αυτό τον καιρό, πια αρχίζει να αποτυπώνεται ως προς τα αποτελέσματά της για τον εξορθολογισμό των προμηθειών, της πολιτικής του φαρμάκου στα νοσοκομεία, την καλύτερη διαχείριση και απεικόνιση των στοιχείων. Όπως επίσης και είναι και αυτό επίκαιρο με τη ρύθμιση των χρεών και γι αυτό το λόγο θα επιστρέψω στη Βουλή γιατί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από κοινού με τους συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών συζητείται και η διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών. Πιστεύουμε λοιπόν πραγματικά ότι με αυτή την τριπλή προσπάθεια και πρωτοβουλία μπορούμε να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα όσον αφορά τα ζητήματα υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφενός ρυθμίζοντας τα βάρη του παρελθόντος για να μην είναι το ΕΣΥ κάτω από ομηρία, αφετέρου βάζοντας πλέον συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες για το μέλλον. Και βέβαια με το νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι ερχόμαστε να στηρίξουμε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σε μία κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό, που στρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Φυσικά δεν εξαντλείται εδώ η ανάγκη αλλαγών, τομών και θεσμικών πρωτοβουλιών, σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε στην αρχή ενός δρόμου που είναι δύσκολος, αλλά είναι αναγκαίος. Και ο δρόμος αυτός έχει ένα στόχο, να μπορέσει να εξασφαλίσει την ουσιαστική δημόσια αντίληψη λογική και λειτουργία, τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξυπηρετώντας τον πολίτη, αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες, περιφερειακές και κοινωνικές, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και ουσιαστική αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το λέω αυτό, γιατί είχαμε την ευκαιρία και στο Υπουργικό Συμβούλιο να παρουσιάσουμε και τον συνολικό μας θεσμικό προγραμματισμό. Απλώς επιγραμματικά να επαναλάβω ότι μετά το ασφαλιστικό που όπως ξέρετε γίνεται πλέον και επίσημα η μεταφορά αρμοδιότητας όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο Υπουργείο Υγείας, μέσα σε μία προοπτική μεταβατικής διετίας. Θα επανέλθουμε το φθινόπωρο με ένα σχέδιο νόμου όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη συνολική αρχιτεκτονική της υγείας, το οποίο είναι κρίσιμο, όσον αφορά τα ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, αξιολόγησης, ποιότητας και ειδικοτήτων και όσον αφορά τους κανόνες για τον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Άρα λοιπόν με βάση αυτό το συνολικό σχεδιασμό πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε πλέον αντιμετωπίσει και θεσμικά τις ευρύτερες ανάγκες προσαρμογών, εκσυγχρονισμού, αποτελεσματικότητας γύρω από τις δομές της υγείας. Κι επειδή βέβαια δεν αρκούν οι καλοί νόμοι και οι καλές προθέσεις πρέπει ταυτόχρονα να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες, από σωστή διοίκηση και διαχείριση, από ελέγχους και εποπτεία κι είναι σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε θα κριθεί τελικά από το αποτέλεσμα.

3 Πάω στο θέμα του σχεδίου νόμου, χωρίς να μπω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες, καθώς ήδη τα έχουμε παρουσιάσει. Η πρώτη μεγάλη τομή είναι η ολοήμερη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου σε μία νέα βάση, η οποία έρχεται να ενσωματώσει τη μέχρι σήμερα όπου λειτουργούσε λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, σε μία νέα συνολική αντίληψη, εξασφαλίζοντας με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων. Μιλάμε και για τη νοσηλεία και για τις εφημερίες και για τα τακτικά πρωινά ιατρεία. Αλλά, δίνοντας πια μέσα από ένα συντεταγμένο πλαίσιο καθιέρωσης αυτού του πλαισίου να επεκτείνεται η πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία. Πέραν των επισκέψεων και σε διαγνωστικές θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που δε χρήζουν νοσηλείας, μίας ημέρας δηλαδή. Με τρόπο συντεταγμένο, με τρόπο που θα εξασφαλιστεί με συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Και με βασική κατεύθυνση να στηριχθεί το δημόσιο νοσοκομείο, να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, να εξυπηρετηθεί πραγματικά η περιφέρεια με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, να υπάρχει ουσιαστική αναδιανομή σε μια δύσκολη συγκυρία μέσα στο σύστημα ανάμεσα στα μεγάλα και στα μικρά νοσοκομεία, στα κεντρικά και στα περιφερειακά. Και βέβαια διευρύνοντας πάνω απ όλα την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προσφέροντας μάλιστα και υπάρχουν πολλές σκέψεις και θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε αυτά στην πορεία κι όταν θα ετοιμάζουμε τις κανονιστικές διατάξεις, και συγκεκριμένα πακέτα που θα είναι και πολύ χρήσιμα για τον κόσμο. Πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων που θα μπορούν με τρόπο που να είναι συμφέρουσες οι διαδικασίες και για τα ταμεία, αλλά και πάνω απ όλα να εξυπηρετείται ο ελληνικός λαός και να προάγεται η υγεία, η πρόληψη και η θεραπεία. Όσον αφορά τώρα την ολοήμερη λειτουργία, θα ήθελα να σας δώσουμε και κάποια στοιχεία -κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τον Γενικό μας τον Νίκο Πολύζο που τα συγκέντρωσε- τα οποία σας εμφανίζουν και μια τάξη μεγέθους. Είναι κάτι που το είχαμε υποσχεθεί από την προηγούμενη συνέντευξη τύπου, τα παρουσιάσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και στην πορεία για τη Βουλή θα τα έχουμε και με πολύ πιο εκτεταμένο τρόπο να τα παρουσιάσουμε, ποια είναι τα στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας, για να έχετε και μία τάξη μεγέθους, ποια είναι η προοπτική της ολοήμερης λειτουργίας. Αν λάβουμε υπόψη τα στατιστικά στοιχεία του 2009, όσον αφορά τις επισκέψεις στις δομές υγείας του Ε.Σ.Υ, αυτές οι επισκέψεις -μιλάμε και για νοσοκομεία και για κέντρα υγείας- ανέρχονται σε 18 εκατομμύρια. Από αυτά τα 12,5 εκατομμύρια επισκέψεις αφορούν τα νοσοκομεία, είτε για τακτικά πρωινά ιατρεία, είτε γι αυτό που ως σήμερα όπως λειτουργούσαν απογευματινά ιατρεία και τα 5 εκατομμύρια αφορούν επισκέψεις σε κέντρα υγείας.

4 Έχει αξία και ενδιαφέρον να πούμε ότι από τα 12,5 εκατομμύρια των επισκέψεων στα δημόσια νοσοκομεία τα 12 εκατομμύρια είναι στην τακτική πρωινή λειτουργία, ενώ οι 500 χιλιάδες αφορούν τα απογευματινά ιατρεία. Όσον αφορά, για να έχουμε και μία τάξη μεγέθους οικονομική σε σχέση με τα στοιχεία που σας δίνουμε, τα έσοδα τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί,τα κέντρα υγείας δεν είχαν μέχρι στιγμής αυτή τη δυνατότητα, κι είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε τώρα, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές που όπως καταλαβαίνετε υπάρχει και μεγάλη επισκεψιμότητα και από τουρίστες. Μιλάμε λοιπόν ότι για τα 12 εκατομμύρια επισκέψεων στην πρωινή και στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων ήταν περίπου στα 20 εκατομμύρια τα έσοδα. Όπου εδώ, το κύριο έσοδο είναι τα 3 ευρώ που ξέρετε ότι από το νόμο αποδίδονται. Και όσον αφορά τις 500 χιλιάδες των απογευματινών ιατρείων, όπως λειτουργούν σήμερα, είναι περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ το Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και νομίζω δικαιώνουν την προσπάθεια που κάνουμε. Εμείς, και αυτή ήταν και η τοποθέτησή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο, προασπίζουμε απόλυτα την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων την πρωινή, της νοσηλείας, των εφημεριών. Εκεί είναι και η απόλυτη παροχή όσον αφορά τον ελληνικό λαό μέσα από τις συνθήκες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας προσβάσιμου σε όλους. Και φυσικά με απόλυτη προνοιακή πρόβλεψη σε μια περίοδο δυσχερειών απέναντι στον Έλληνα πολίτη και στον κάτοικο αυτής της χώρας. Όπως ξέρετε στην εφημερία πάνε όλοι. Ταυτόχρονα, ερχόμαστε και λέμε: Εδώ φαίνεται η δυνατότητα, μέσα από μία οργανωμένη πια ολοήμερη λειτουργία, όταν με αυτόν τον τρόπο που έχει λειτουργήσει ως τώρα, χωρίς οργάνωση, χωρίς πραγματική πρόβλεψη, να έχεις αυτές τις απολαβές μέσα από τα απογευματινά ιατρεία. Εδώ φαίνεται λοιπόν η δυνατότητα που έχεις όταν θα πας συγκροτημένα πια αξιοποιώντας όλα αυτά που έχουμε πει, ασφαλιστικά ταμεία, προγραμματικές συμβάσεις, την καλύτερη οργάνωση, τη διεύρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα εργαστήρια, τις επεμβατικές πράξεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορούμε ξεκινώντας αμέσως την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Θα ξεκινήσουμε βέβαια με μία δυναμική του συστήματος. Δηλαδή, στην αρχή θα ξεκινήσουν νοσοκομεία στο κέντρο και στη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα περιφερειακά ή πανεπιστημιακά που μπορούν αμέσως να ενταχθούν σε μία τέτοια λογική. Και φυσικά στην πορεία, ανάλογα και με τη στήριξη που θα έχουν, τα υπόλοιπα νοσοκομεία θα μπορούν να ενταχθούν. Άρα, δεν είναι υπερβολή να σας κάνουμε την εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την εφαρμογή αυτού του νέου ολοκληρωμένου θεσμού με τη στήριξη που λέμε, θα μπορούμε να έχουμε διπλασιασμό και γιατί όχι και τριπλασιασμό αυτών των εσόδων για τα νοσοκομεία.

5 Και εδώ θέλω να απαντήσουμε εξ αρχής, το είπαμε και στη Βουλή στην πρώτη ανάγνωση που κάναμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης μίας πτυχής του ΕΣΥ. Το αντίθετο συμβαίνει. Εδώ ερχόμαστε να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, αξιοποιώντας επ ωφελεία του συστήματος, πόρους που αυτή τη στιγμή απλώς πήγαιναν όλοι ή ένα πολύ μεγάλο μέρος, στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ενώ εδώ ερχόμαστε και λέμε, ένα ΕΣΥ που μπορεί να καλύψει ένα μέρος αυτών των πόρων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι την περασμένη χρονιά, στρογγυλοποιημένος ο αριθμός, από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ιδιωτικό χώρο των διαγνωστικών και της υγείας, που δεν υπάρχει αντιπαλότητα, απλώς να ξέρουμε όμως τα πραγματικά στοιχεία. Ήταν 1,5 δις ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία που πήγε. Εμείς λέμε ένα ποσοστό απ αυτό μπορεί με πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΥ, διευκόλυνση πραγματικά του κόσμου, αξιοποίηση όλης αυτής της υποδομής που με προσπάθεια του Έλληνα φορολογούμενου έχουν μπορέσει και έχουν πάρει τα δημόσια νοσοκομεία, να μπορέσουμε να έχουμε μία στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα όπως είχαμε πει και όπως γνωρίζετε, προβλέπουμε ισχυρά κίνητρα για την περιφέρεια. Επιγραμματικά τα αναφέρω. Όσον αφορά και την πρόσκληση μονίμων ιατρών, εκεί που δεν υπάρχει ενδιαφέρον, με την προκήρυξη σε ανώτερο βαθμό, μοριοδότηση στην εξέλιξη. Με 10% προσαύξηση για γιατρούς που δέχονται να πάνε να υπηρετήσουν σε άγονες και νησιωτικές περιοχές. Ο θεσμός των επικουρικών που παίρνει ξανά τα χαρακτηριστικά τα περιφερειακά και πλέον αν κάποιος γιατρός επικουρικός πάει στο κέντρο ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα ή στα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει κάνει τουλάχιστον μία θητεία στην περιφέρεια. Όπως επίσης και τη δυνατότητα συνεργασίας πια και με τους γιατρούς του ΙΚΑ στο μεσοδιάστημα, το μεταβατικό, αλλά και με τους στρατιωτικούς γιατρούς. Κάτι, που όπως ξέρετε προβλέπουμε σε συνεργασία μας με το Υπουργείο Άμυνας. Ταυτόχρονα ερχόμαστε και στηρίζουμε συνολικά το προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μία από τις μεγαλύτερες τομές που σε πλήρη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών το συνάδελφο τον Γιάννη Ραγκούση και με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ τον κ. Βέη, πλέον αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο. Έχει να κάνει, με την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού αλλά όχι μόνο, και άλλων ειδικοτήτων όπως παραϊατρικού προσωπικού, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Ίσως είναι μία απ τις μεγαλύτερες τομές που φέρνει αυτό το σχέδιο νόμου και είναι κάτι το οποίο πραγματικά έρχεται να στηρίξει, πέραν του προγράμματος των προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη, τη δυνατότητα να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

6 Όσον αφορά τις εφημερίες, εκεί το σύστημα το οποίο προτείνουμε και το οποίο έχει βασιστεί σε συγκεκριμένη μελέτη του προγράμματος εφημεριών όπως εφαρμόζεται και των αναγκών, θα το δείτε αποτυπωμένο στο σχέδιο νόμου, υπηρετεί δύο μεγάλες ανάγκες. Πρώτα απ όλα να υπάρχει επαρκής ασφαλής εφημέρευση στα νοσοκομεία. Αυτό πάνω απ όλα για να εξυπηρετούνται τα νοσοκομεία και ο κόσμος και οι ανάγκες της εφημερίας. Αλλά επίσης, και μία πραγματική ανάγκη που τη ζείτε εσείς μαζί μας όλους αυτούς τους μήνες και νομίζω είναι και διαχρονική ανάγκη, αλλά τώρα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο, να υπάρχει μία σταθερότητα όσον αφορά την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτό είναι μία ανάγκη γιατί δε γίνεται να έχουμε ακόμα χρωστούμενα από την προηγούμενη χρονιά, να δημιουργείται αυτή η ανασφάλεια στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Εδώ, σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ερχόμαστε και θεσπίζουμε το βασικό πυλώνα των εφημεριών, ο οποίος θα δείτε πώς διαρθρώνεται. Με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ειδικευόμενους, με ιδιαίτερη μέριμνα για την τρίτη ζώνη που αντιμετωπίζει προβλήματα, με ένα αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους γιατρούς που κρατάνε τα νοσοκομεία. Και ταυτόχρονα μέσα από έναν μηχανισμό που επιτέλους θα φύγει απ αυτή την απίστευτη γραφειοκρατία, τρεις μήνες να πηγαινοέρχονται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τα δεδουλευμένα να πρέπει κάθε φορά να γίνεται αγώνας δρόμου για να καλυφθούν. Εδώ υπάρχει ένα σταθερό σύστημα με την εγγύηση από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι με τη βεβαίωση των εφημεριών που θα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι το τέλος του επόμενου ακριβώς μήνα, χωρίς να περνάει από συνυπογραφές πολιτικής ηγεσίας, κεντρικών υπηρεσιών. Θα υπάρχει αυτός ο μηχανισμός πληρωμής και να λήξει και αυτή η ανασφάλεια όσον αφορά τους γιατρούς. Θεωρούμε ότι με αυτό το σύστημα που προτείνουμε με βάση τη μελέτη που έχουμε κάνει, καλύπτεται περίπου το 90% των αναγκών για την ασφαλή και καλή εφημερία. Από εκεί και πέρα δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένας επικουρικός δεύτερος πυλώνας. Δηλαδή, αν σε κάποια νοσοκομεία, σε κάποια τμήματα, υπάρχει η ανάγκη για κάποιες επιπλέον εφημερίες, μέσα από συγκεκριμένους όρους βέβαια και προϋποθέσεις, θα μπορεί να δίδεται αυτή η δυνατότητα σε αυτά τα νοσοκομεία, με μία έγκριση και της υγειονομικής περιφέρειας και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει αυτό το 10% να μπορεί να καλυφθεί και απ τα έσοδα του νοσοκομείου, αλλά και με το σύστημα αναδιανομής το οποίο προανέφερα. Εμείς σε κάθε περίπτωση και θέλω να είμαστε σαφείς σε αυτό, το έχουμε πει και στην ΟΕΝΓΕ επανειλημμένα, εμείς εκτιμούμε, θεωρούμε χρήσιμη τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δημιουργεί σταθερότητα και ασφάλεια στο ΕΣΥ και γι αυτό το λόγο και τις τρεις πτυχές της συλλογικής σύμβασης και όσον αφορά το πρόγραμμα των προσλήψεων, παρότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως ξέρετε ο

7 χώρος της υγείας είναι ο μόνος χώρος που προχωρούν οι προσλήψεις, αλλά και τις γενικότερες ανάγκες όσον αφορά την προάσπιση του ΕΣΥ, είμαστε συνεπείς και δίνουμε το δείγμα γραφής κάθε μέρα. Για τα προνοιακά θα αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες και η Υφυπουργός, οπότε δεν θα μιλήσω τώρα, γιατί και εκεί γίνεται μια πολύ σημαντική τομή. Όπως ξέρετε ήδη είχαμε πει ότι θα κάνουμε ένα εξορθολογισμό και μείωση των Δ.Σ. των νοσοκομείων και αυτό το πραγματοποιούμε. Ταυτόχρονα προχωράμε και τις διαδικασίες που σας είχαμε ανακοινώσει και αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου, όσον αφορά τη λογοδοσία, τη σύνδεση δηλαδή των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των προνοιακών δομών με την κοινότητα σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Πολύ περισσότερο που η αιρετή περιφέρεια θα πάρει μεταβατικά εντός διετίας και τις αρμοδιότητες των υγειονομικών περιφερειών. Όπως επίσης και τα ζητήματα του εθελοντισμού που πλέον καθιερώνεται και ο θεσμός της ατομικής εθελοντικής προσφοράς στο ΕΣΥ και στα προνοιακά ιδρύματα. Πάντα βέβαια μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, προϋποθέσεις και φυσικά αφιλοκερδώς και χωρίς να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και κλείνω με αυτό, ότι υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για τον καπνό μέσα σε αυτό το σχέδιο νόμου. Όπως καταλαβαίνετε επειδή οι χρόνοι δεν επιτρέπουν να παρουσιάσουμε ταυτόχρονα πολλά σχέδια νόμου, εκ των πραγμάτων το κομμάτι που αφορά τον καπνό είναι ενταγμένο εδώ. Θα ήθελα εδώ να πω τα βασικά σημεία σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Ότι όπως είχαμε ανακοινώσει και την ημέρα που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31 Μαϊου, η χώρα μας μπαίνει στην ομάδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου από 1η Σεπτεμβρίου του 2010 θα υπάρχει πια η ολική απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα. Αυτό είναι κάτι που το παρουσιάσαμε, το αποφασίσαμε και σήμερα και επίσημα πια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ξέρετε έχουμε δώσει δύο μεταβατικές μόνο προθεσμίες μέχρι της 31 Μαϊου του 2011 όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης. Δηλαδή, αυτά που χαρακτηρίζονται επίσημα απ το νόμο κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τετραγωνικών και στα καζίνο που δεν ήταν καν στη ρύθμιση μέχρι τώρα. Εξασφαλίζουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς πλέον με σαφήνεια λέμε στο σχέδιο νόμου ότι η δημοτική αστυνομία και οι επόπτες υγείας των νομαρχιών έχουν το βασικό ρόλο ελέγχου. Και γι αυτό το λόγο και στο κανονιστικό πλαίσιο που θα έχουμε για την απόδοση των προστίμων το μεγαλύτερο μέρος θα προβλέπεται ότι πηγαίνει στους δήμους για να μπορούν να στηρίξουν και αυτή τη λειτουργία, αλλά και γενικά ανάγκες δημόσιας υγείας.

8 Επικουρικά φυσικά και το Λιμενικό και η Ελληνική Αστυνομία. Το Λιμενικό ιδιαίτερα, γιατί όπως ξέρετε είναι σε περιοχές που δεν μπορεί να πάει η δημοτική αστυνομία, όπως είναι οι προβλήτες, τα λιμάνια ή μέσα στα πλοία. Και το ΣΕΥΥΠ πλέον θα έχει άμεσο έλεγχο για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγείας και πρόνοιας και εκεί θα είμαστε και ιδιαίτερα αυστηροί. Αλίμονο αν δεν ξεκινάμε από τα νοσοκομεία έναν τέτοιο έλεγχο. Και δευτεροβάθμιο όσον αφορά τη γενικότερη αυτή εποπτεία, και έλεγχο. Όσον αφορά τα πρόστιμα, εδώ θα ήθελα να πω δυο λόγια. Η βασική λογική είναι ότι πρώτα απ όλα δε μιλάμε μόνο για κατασταλτική προσέγγιση. Μιλάμε για δημόσια υγεία, για διαπαιδαγώγηση, για πρότυπα, γι αυτό δώσαμε και μεγάλη σημασία στο να μην υπάρχει κανένα κενό και παραθυράκια όσον αφορά τη διαφήμιση. Κάθε μορφής διαφήμιση. Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται έλεγχοι. Γι αυτό ερχόμαστε εδώ και βάζουμε σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα πρόστιμα όμως για να μπορείς να τα εφαρμόσεις και να είναι αποτελεσματικά, δεν πρέπει να είναι και υπέρογκα. Οι πολύ μεγάλες προβλέψεις προστίμων στην πράξη δεν επιβάλλονται ή δεν εισπράττονται. Άρα, λοιπόν, εδώ μπαίνουμε σε μία λογική όπου ερχόμαστε στο ήμισυ από τα προβλεπόμενα - τα λέω χονδρικά - με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Πολύ απλά, γι αυτόν που παραβιάζει τη νομοθεσία, θα είναι πρόστιμο από 50 μέχρι 500 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με το εάν υποτροπιάζει κάποιος και θα λαμβάνεται αυτό υπόψη. Για το άτομο, για τον καπνιστή, σε χώρο που δεν πρέπει να καπνίζει. Όσον αφορά τα καταστήματα, τους υπευθύνους των καταστημάτων που ανέχονται μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά, θα ξεκινά από 500 και θα φτάνει μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Όπου, και εκεί θα λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει υποτροπή γύρω απ αυτή την παράβαση. Και θα υπάρχει φυσικά η δυνατότητα και προβλέπεται σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες παραβίασης των υγειονομικών διατάξεων, κλείσιμο. Θα ξεκινάει από τις 10 μέρες, όχι μήνα και θα καταλήγει, σε περίπτωση που φτάσουμε στην πέμπτη υποτροπή, να μπορεί να κλείσει πλέον, να αφαιρεθεί η άδεια. Αυτό επιμένουμε ότι με αυτό τον τρόπο είναι εφαρμόσιμο, έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά είναι και λογικό. Δηλαδή σε μια περίοδο δύσκολη, πρόστιμα τα οποία είναι πιο λογικά επιβάλλονται πιο εύκολα, εισπράττονται καλύτερα και δημιουργούν αυτό που θέλουμε: Και το διαπαιδαγωγητικό σε αυτή την πρώτη φάση πλαίσιο για την εφαρμογή των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του καπνίσματος. Θα σταματήσω εδώ, θα πει και η Υφυπουργός τα θέματα τα προνοιακά. Θέλω απλώς να κλείσω λέγοντας ότι πιστεύουμε πραγματικά, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με όλους τους φορείς, δηλαδή σήμερα με την έγκριση πια του

9 Υπουργικού Συμβουλίου θα το αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας, θα το στείλουμε σε όλους τους φορείς, θα έχουμε τις επόμενες μέρες διάλογο μαζί τους να δεχτούμε και άλλες παρατηρήσεις γιατί είναι αλλιώς μια γενική αρχή, αλλιώς όταν αποτυπώνεται νομοτεχνικά. Ο στόχος είναι να επιταχύνουμε, γρήγορα να ολοκληρωθεί και αυτή η φάση της τελικής διαβούλευσης ώστε στις επόμενες μέρες να μπορούμε πια και επίσημα να το καταθέσουμε στη Βουλή και ο στόχος μας είναι ακριβώς να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή μας γιατί η Υπουργός πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επιγραμματική γίνεται. Δεν θέλω να επαναλάβω όλα όσα ήδη ακούστηκαν, απλώς να σταθώ σε μια γενική παρατήρηση σε σχέση με το νομοσχέδιο. Νομίζω ότι έχετε στα χέρια σας ένα σημαντικό νομοσχέδιο που εάν στην πράξη υλοποιηθεί σωστά, θα μπορέσει να δώσει στο σύστημα όχι απλώς την πνοή που χρειάζεται αλλά μια νέα δυναμική. Θα μπορέσει να μπει το σύστημα, το δημόσιο σύστημα σε μια αναπτυξιακή τροχιά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε την πολύ δύσκολη καθημερινότητα των Νοσοκομείων, όμως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα της μέγιστης αξιοποίησης των υποδομών που έχει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας του τεχνολογικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα της αναβάθμισής του, γιατί σε μεγάλο βαθμό ο βιοϊατρικός εξοπλισμός έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως δίνει τη δυνατότητα της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, που νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν αυτή τη στιγμή τα δημόσια Νοσοκομεία. Μαζί με τα κίνητρα για την περιφέρεια και το σταθερό σύστημα αποζημίωσης δεδουλευμένων εφημεριών μηνιαίως νομίζω ότι μπορούν πράγματι να ανοίξουν μια νέα σελίδα για το σύστημα αλλά και για τους εξυπηρετούμενους, για τους Έλληνες πολίτες που μπαίνουν στο επίκεντρο της πολιτικής και όλη η προσπάθεια είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας να γίνει επιτέλους ανθρωποκεντρικό. Να μπορέσει να έχει ο πολίτης πρόσβαση να μπορέσει να βρει το δίκιο του, να μπορέσει να εξυπηρετηθεί άμεσα, να μπορέσει να επιλέξει το γιατρό του, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, να μην υπάρχει ταλαιπωρία, να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια, θα σταθώ σε τρία σημεία. Το ένα είναι η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα αναλάβει και πάλι το συντονισμό του χώρου της πρόνοιας, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε στο παρελθόν, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε αλλά ανακτά και πάλι το χαμένο έδαφος και αναλαμβάνει το συντονισμό όλων των ιδρυμάτων και του χώρου της πρόνοιας. Το δεύτερο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η αλλαγή που πρόκειται να γίνει στους φορείς, στους κοινωνικούς φορείς που ελέγχουμε. Έχουμε αυτή τη στιγμή

10 περίπου 100 δομές σε όλη τη χώρα, οι οποίες δεν υπηρετούν μια κεντρική λογική και αυτό που κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι ότι αντιστοιχούμε τους φορείς που εποπτεύουμε στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας αλλά και στις τέσσερις εθνικές προνοιακές πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα μπορεί να δημιουργηθεί, να συσταθεί ένας Οργανισμός για κάθε μια από αυτές τις τέσσερις εθνικές πολιτικές που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και το παιδί, τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο καθένας Οργανισμός θα συστήνεται από τη συγχώνευση των φορέων που είναι στα όρια της διοικητικής περιφέρειας και έχουν το ίδιο αντικείμενο. Θα αποτελούν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ένα δίκτυο οι υπάρχουσες δομές που θα συντονίζονται από τον κεντρικό οργανισμό της περιφέρειας. Το τρίτο σημείο, στο οποίο θέλω να σταθώ πολύ επιγραμματικά, έχει να κάνει με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έτσι θα έλεγα με μετριοπάθεια και με πολύ χαμηλούς τόνους λέμε ότι θέλουμε να αποτελέσει έναν πιλότο για το ζήτημα της αποκατάστασης, όπου είμαστε πάρα πολύ πίσω στη χώρα μας και θα αποτελέσει αυτό ένα πρότυπο, για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί αυτό το δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα. Ήταν ένα πάγιο αίτημα και των αναπήρων και των ανθρώπων που εργάζονται στο συγκεκριμένο ίδρυμα και θεωρούμε ότι είναι σωστό να δώσει νέα δυνατότητα και νέα δυναμική στο ίδρυμα να αναπτύξει και άλλες δράσεις που δεν έχει τώρα ως προνοιακό ίδρυμα και νομίζουμε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει πιλότο για τα επόμενα βήματα. Ευχαριστώ. κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχάς πότε θα αρχίσει η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και ποια θα είναι τα κριτήρια για να μπουν τα Νοσοκομεία πλέον σε αυτή τη λογική; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σημαντικό το ερώτημα, άμεσα θα αρχίσει δηλαδή με τη ψήφιση του νόμου θα μπορεί να μπει η πρώτη ομάδα των Νοσοκομείων στο νέο πλαίσιο. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι όλα τα Νοσοκομεία έτοιμα. Είναι τριών κατηγοριών τα Νοσοκομεία όπως έχουμε κάνει μια πρώτη μελέτη. Είναι τα Νοσοκομεία εκείνα, 20, 25 Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κεντρικά περιφερειακά ή πανεπιστημιακά που έχουν τη δυνατότητα αμέσως να ενταχθούν. Πολλά από αυτά ήδη έχουν το θεσμό του απογευματινού ιατρείου, άλλα δεν το έχουν αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν την ετοιμότητα άμεσα με τη ψήφιση του νόμου και τις κανονιστικές πράξεις. Είναι μια δεύτερη κατηγορία που μπορούν να μπουν εφόσον όμως έχουν το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό. Γι αυτό και αναφερθήκαμε ότι και εκεί σε ένα δεύτερο χρόνο αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν πολλά απ αυτά να ενταχθούν, είναι δυναμικό το σύστημα.

11 Υπάρχουν βέβαια και κάποια μικρότερα Νοσοκομεία που δεν θα έχουν άμεσα αυτή τη δυνατότητα αλλά που αυτά τα Νοσοκομεία θα μπορούν να συνδέονται με μεγάλα κεντρικά Νοσοκομεία στην ευρύτερη περιφέρειά τους και μέσα από το σύστημα της αναδιανομής. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με το ωράριο έχετε καταλήξει τι ώρες θα είναι αυτή η ολοήμερη λειτουργία; Μέχρι τι ώρα; Γιατί έχει σημασία για τους πολίτες μέχρι τι ώρα θα λειτουργούν τα Νοσοκομεία. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό βέβαια θα είναι κάτι που θα το καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση βλέπετε ότι έχουμε βάλει σαφή ασφαλιστική δικλείδα όσον αφορά το πρωινό τακτικό ωράριο και την υποχρέωση των γιατρών να έχουν τουλάχιστον αυτή την 4ωρη παρουσία στα τακτικά πρωινά ιατρεία. Το πλαίσιο όσον αφορά το ωράριο για την ολοήμερη λειτουργία αυτό είναι κάτι που θα το δούμε με το κανονιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας βέβαια κάθε φορά υπόψη και τις δυνατότητες του κάθε Νοσοκομείου και της περιφέρειας μέσα στην οποία λειτουργεί. Όπως καταλαβαίνετε είναι άλλες οι ανάγκες ενός κεντρικού Νοσοκομείου σε μεγάλο αστικό κέντρο και είναι άλλες σε ένα Νοσοκομείο που είναι στην περιφέρεια. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι πλήρως καλυμμένα οι δαπάνες από τα ασφαλιστικά ταμεία; Μας είπατε θα γίνονται και συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρόβλεψη που έχουμε είναι ότι το βασικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα καλύπτονται οι δαπάνες σε σχέση με την ολοήμερη λειτουργία. Όπως γνωρίζουμε και την καθιερώνουμε, θα είναι μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά φυσικά θα υπάρχει και η δυνατότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν συμβάσεις με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό που πρέπει να σας πω είναι μια πρόβλεψη που υπάρχει τυπικά από το 2001 αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, δεν μπήκε ποτέ σε μια συγκεκριμένη λειτουργία. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο για τα απογευματινά ιατρεία θα είναι αυτές οι συμβάσεις στις εταιρείες ή γενικότερα; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάμε για την ολοήμερη λειτουργία, είμαστε σαφής, για την ολοήμερη λειτουργία μιλάμε. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην κανονιστική πράξη θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αλλά θα πρέπει να προηγηθούν οι συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις. Θα έχουμε

12 την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά. Τώρα σας βάζουμε το γενικό νομοθετικό πλαίσιο και όπως ερχόμαστε κάθε φορά και επανερχόμαστε με το κάθε βήμα θα έχουμε τη δυνατότητα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να γίνω πιο σαφής και να πω ένα παράδειγμα, γιατί δεν μπορώ να σας δώσω τις λεπτομέρειες τώρα των κανονιστικών διατάξεων. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να προηγηθεί ψήφιση του νόμου. Αλλά, να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,ο ΟΠΑΔ αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλές δαπάνες που καλύπτει και σχεδόν όλες πηγαίνουν στον ιδιωτικό χώρο της υγείας. Το πρώτο αν θέλετε πλαίσιο εφαρμογής της προγραμματικής σύμβασης με ταμεία θα είναι ο ΟΠΑΔ. Εκεί έχει προχωρήσει απόλυτα η συνεργασία μας με τον νέο Πρόεδρο του ΟΠΑΔ τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, ο οποίος έχει και μεγάλη εμπειρία από το χώρο των ασφαλιστικών ταμείων και θα είναι η πρώτη προγραμματική σύμβαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι ο ΟΠΑΔ. Εγώ σε αυτή τη φάση μένω σε αυτό και θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα. Α. ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Είναι προσωρινή μέχρι να ξεκινήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή θα γίνονται αυτά παράλληλα, δηλαδή και τα Νοσοκομεία θα είναι στην πρωτοβάθμια και μετά και τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ανταγωνιστική λειτουργία και ούτε ερχόμαστε να μεταφέρουμε την πρωτοβάθμια μέσα στα Νοσοκομεία αλλά πρέπει, ταυτόχρονα, να έχουμε ένα ρεαλιστικό πεδίο μπροστά μας. Δηλαδή εμείς θα φέρουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια, θέλουμε να στηρίξουμε τα Κέντρα Υγείας. Ένα από τα σημεία που σήμερα και στο Υπουργικό Συμβούλιο δημιούργησε πραγματικά εντύπωση και συζητήθηκε πάρα πολύ, πρέπει να σας πω το θέμα της πρωτοβάθμιας ήταν από τα πιο βασικά: Όταν αναφέραμε με βάση τα στοιχεία ότι επισκέψεις αφορούν τα Κέντρα Υγείας σήμερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν βάλετε σε αυτή την προοπτική και την ενοποίηση του συστήματος με τα ιατρεία του ΙΚΑ και τη δυναμική που θα αποκτήσει αυτό το σύστημα, καταλαβαίνετε ότι έχετε ήδη τη μαγιά πάνω στην οποία θα οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από την άλλη όμως τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, ξέρετε ότι όσον αφορά τον βαρύ και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό ή και μια σειρά άλλες δυνατότητες, φυσικά θεραπευτικές και επεμβατικές ακόμα περισσότερο, εκεί δεν μπορεί παρά τα Νοσοκομεία να συνεχίσουν να έχουν έναν πρωτεύοντα ρόλο. Ούτε είμαστε σε μια οικονομική φάση που μπορούμε να έχουμε παράλληλη προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού.

13 Άρα θα είναι δύο συστήματα δυναμικά που παράλληλα θα αλληλοσυμπληρώνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως όσο ενισχύεται η καλή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πρέπει να σας πω ότι και με την Υφυπουργό αυτό σχολιάσαμε, ότι αυτό ήταν και το μήνυμα του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα. Όλοι τόνισαν αυτή την αναγκαιότητα και αυτή τη δέσμευση και φαίνεται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όταν το 80% των ανθρώπων που πηγαίνουν στην εφημερία θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από το Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας αν υπήρχε οργανωμένο. Καταλαβαίνετε ότι είναι αλληλοσυμπληρούμενα σαν στόχοι και ότι όσο θα ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόσο και τα Νοσοκομεία θα μπορούν τις δικές τους δυνάμεις και τους δικούς τους πόρους, να τους επενδύουν εκεί που πραγματικά είναι και η πρωτεύουσα η δική τους αποστολή για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνικού λαού. Δ. ΚΟΥΚΛΑΚΗ: Έχει υπάρξει πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί όσον αφορά το θέμα του προσωπικού η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων; Κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού που φαντάζομαι θα χρειάζεται να υπάρχει υποστηρικτικά και το απόγευμα. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κρίσιμο το ερώτημα. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πάρα πολλές προβλέψεις γι' αυτό. Πρώτα απ' όλα η τομή που πιστεύουμε ότι φέρνουμε με την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Εσείς παρακολουθείτε αυτά τα θέματα πάρα πολλά χρόνια και ξέρετε ότι η βασική πληγή του συστήματος είναι όταν φεύγει κάποιος από το ΕΣΥ με σύνταξή η παραίτηση, μπορεί να περάσουν και 2 και 3 χρόνια για να καλυφθεί η θέση του. Εδώ ερχόμαστε με το ΑΣΕΠ και φέρνουμε μέσα από τους κυλιόμενους πίνακες και το σύστημα -δεν επανέρχομαι, τα λέμε αναλυτικά μέσα- τη δυνατότητα τάχιστης κάλυψης εντός 2 μηνών. Από εκεί και πέρα προβλέπουμε και τη δυνατότητα με επικουρικό προσωπικό, όπου φυσικά θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του Νοσοκομείου, αλλά θα καλύπτει και τις ανάγκες εκεί που χρειάζεται για την ολοήμερη λειτουργία. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Πόσοι επιπλέον χρειάζονται για νοσηλευτικό και παραϊατρικό; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι ανάγκες είναι μεγάλες ούτως ή άλλως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξέρετε ότι το πρόγραμμα προσλήψεων προχωράει, εμείς δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι με το πρόγραμμα προσλήψεων θα καλύψουμε όλες τις πραγματικές οργανικές ανάγκες που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιστεύουμε όμως, ότι με το συνδυασμό των προσλήψεων και αυτών των νέων δυνατοτήτων για την τάχιστη κάλυψη των θέσεων, θα είμαστε σε ένα πολύ πιο ικανοποιητικό επίπεδο, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού μας πείτε ποια είναι η Διευθύντρια του Υπουργείου

14 Υγείας που μετέχει σε 31 Επιτροπές και γιατί την κρατάτε ακόμη στις 31 αυτές Επιτροπές, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή, θα ήθελα να μας πείτε για τη δυνατότητα μέσω νομοσχεδίου, συγχώνευσης μετατροπής ή κατάργησης ολικώς ή μερικώς Νοσοκομείων του ΕΣΥ με Προεδρικό Διάταγμα, όπως αναφέρεται. Υπάρχει κάποια μελέτη ήδη στα σκαριά που να δείχνει ποια και πόσα είναι αυτά τα Νοσοκομεία, για τα οποία μπορεί να υπάρξει τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ' όλα ξέρετε πολύ καλά ότι από την ημέρα που ήρθαμε εδώ, έχουμε γυρίσει σελίδα όσον αφορά τις Επιτροπές. Καταργήσαμε όλες τις Επιτροπές που λειτουργούσαν και όσες Επιτροπές έχουν συσταθεί, πολύ λίγες, είναι όλες άμισθες. Άρα επί δικών μας ημερών δεν υπάρχει τέτοια Επιτροπή που να λειτουργεί. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, υπήρχε ένα νομικό κενό, ότι η ίδρυση Νοσοκομείων και η δυνατότητα συγχώνευσης, μετεξέλιξης και τα λοιπά, για κάποιο λόγο μέσα από τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, είχε καταργηθεί αυτή η διάταξη και υπήρχε πρόβλημα. Δηλαδή αυτό διαπιστώθηκε από τις ίδιες τις Υπηρεσίες και τη Νομική Υπηρεσία. Επανερχόμαστε λοιπόν εδώ σε μια δυνατότητα, σας απάντησα πρώτα νομικά. Τώρα να σας απαντήσω και πολιτικά. Θέλω να διαβεβαιώσω άλλη μια φορά ότι εμείς δεν μιλάμε εδώ για κατάργηση Νοσοκομείων και δομών. Είμαστε σαφείς. Εμείς μιλάμε για μια νέα αρχιτεκτονική της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και ιδιαίτερα στη λογική της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη και τον υγειονομικό χάρτη και τις ανάγκες, να πρέπει να μετεξελιχθούν κάποια Νοσοκομεία. Δηλαδή όσον αφορά τον χαρακτήρα τους, ή όσον αφορά τη συμπληρωματικότητά τους με άλλα Νοσοκομεία μεγαλύτερα. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε προηγουμένως όσον αφορά τις δομές υγείας, λέγοντας ότι δεν καταργείται καμία δομή, αλλά εξορθολογίζεται το σύστημα. Δηλαδή δεν χρειάζονται να υπάρχουν 100 Διοικήσεις για τις προνοιακές δομές. Κρατάμε τις δομές ως φυσική δομή για να εξυπηρετείται ο κόσμος και οι Διοικήσεις είναι με τα χαρακτηριστικά που είπε η Υφυπουργός. Είμαστε σαφείς σε αυτό. Δεν μιλάμε για κατάργηση, μιλάμε για ένα νέο υγειονομικό χάρτη, μια Χάρτα Υγείας που θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε με βάση την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο της συγχώνευσης σε αυτή την κατεύθυνση ίσως. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε κάθε περίπτωση ήμουν σαφής. Ότι δεν μιλάμε για κατάργηση δομών, μιλάμε για μετεξέλιξη ή ενδεχομένως στο χαρακτήρα τους. Είμαι σαφής και κατηγορηματική. Για αλλαγή χρήσης. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι συμπληρωματικό σε αυτό; Επειδή είναι λίγο στην ερώτηση του συναδέλφου, για τη Διευθύντρια αυτή, δηλαδή παραμένει

15 Διευθύντρια στη θέση της; Και επίσης ένα ακόμη εύρημα του κ. Ρακιντζή ήταν και για το γιατρό που έφυγε από το «ΛΑΪΚΟ» με 440 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσω και στα δυο και σας ευχαριστώ. Όσον αφορά το θέμα της Διευθύντριας, κατ' αρχάς πρέπει να ενημερωθούμε να μάθουμε ποια είναι αυτή η Διευθύντρια. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν έχετε ενημέρωση; Έδωσε συνέντευξη ο κ. Ρακιντζής ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν γνωρίζω ποια ήταν, αλλά θα ενημερωθούμε βέβαια ποια Διευθύντρια είναι. Και εφόσον υπάρχει κάτι παράτυπο για το θέμα αυτό, να ξέρετε ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα που χρειάζεται. Αλλά δεν μπορώ εκ των προτέρων να πω, γιατί εμείς να ξέρετε ότι έχουμε και εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Ρακιντζή και με όλες τις ελεγκτικές Αρχές. Όπως ξέρετε είχαμε και σύσκεψη. Είχαμε εδώ και τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και της Προστασίας του Πολίτη την Ειδική Υπηρεσία μαζί με τον κ. Σαμπατακάκη. Και να ξέρετε ότι η συνεργασία είναι εξαιρετική και απόλυτα συμπληρωματική σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα όσον αφορά το θέμα του «ΛΑΪΚΟΥ» ήδη έχει βγει ανακοίνωση και από τη Διοικήτρια του «ΛΑΪΚΟΥ» Νοσοκομείου την κα Ζερβού, που λέει ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων. Είπατε ότι θα γίνουν συμβάσεις με τα Ταμεία, αυτό όμως δεν θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με την έννοια ότι τα περισσότερα Ταμεία σήμερα είναι υπό κατάρρευση; Άρα δεν θα πληρώνουν τα Νοσοκομεία, άρα πάλι θα συσσωρεύονται τα χρέη, άρα πάλι δεν θα μπορούν να πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών. Θα είμαστε πάλι σε ένα φαύλο κύκλο μη σωστής λειτουργίας των Νοσοκομείων. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο ερώτημα είναι, επειδή υπάρχει κι ένα ερώτημα με τις ασφαλιστικές δικλείδες της απογευματινής λειτουργίας και θα επιμείνω στην ίδια ερώτηση που σας είχα κάνει και την προηγούμενα φορά. Είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές του Αλέκου Παπαδόπουλου, οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Επίσης ένα υποερώτημα επ αυτού. Λαϊκό, αλλά αυτό απασχολεί τον κόσμο: το φαινόμενο με τα φακελάκια, πως θα το καταπολεμήσετε; Θα βάλετε πρόστιμα; Θα ακολουθηθεί η τακτική που είναι σήμερα συλλαμβάνουμε το γιατρό, αλλά επί της ουσίας συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο; Γιατί ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να πάει μόνο το απόγευμα να πληρώσει, αλλά προφανώς ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσουμε και στα τρία. Πρώτα απ' όλα οι προγραμματικές συμβάσεις με τα Ταμεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος αυτό που αναφέρετε και απεικονίζει και την πραγματικότητα που ζούμε. Πρέπει να τον σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.

16 Άρα εδώ ερχόμαστε και λέμε το πολύ απλό: γιατί τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσα σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο αποπληρώνουν υποχρεώσεις τους στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να κάνουν και χρόνια για να αποπληρώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν λέμε τίποτε παράλογο και φυσικά αυτή όλη η διαδικασία τελικώς θα είναι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί όπως ξέρετε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε προκλητή ζήτηση μπορεί να υπάρξει και από την άλλη θα εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος. Ιδιαίτερα που δεν θα έχει ανάγκη να μετακινείται, να πηγαίνει μακρινές αποστάσεις, στα ίδια τα Νοσοκομεία. Αυτό προσπαθούμε. Εγώ δεν λέω ότι είναι εύκολο, και επειδή είπατε για την προσπάθεια που είχε κάνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος που ήταν μια τομή τότε για την εποχή του, το κάθε τι κρίνεται τελικά στην πράξη. Και γι' αυτό κιόλας είπαμε εξ αρχής και το είπα και εγώ το είπε και η Υφυπουργός, ότι κι εμείς στην πράξη θα κριθούμε. Αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να βάλουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, που αυτό που προσπαθήσαμε τουλάχιστον να κάνουμε, ήταν να λάβουμε υπόψη μας και τι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σωστά όλο αυτό το διάστημα και να το αντιμετωπίσουμε. Και θα σας πούμε και κάτι. Επειδή τελικά όλο αυτό δεν πρέπει να είναι απλώς μια άσκηση καλύτερης λειτουργίας γενικά του συστήματος, πρέπει να το καταλάβει και ο πολίτης πάνω απ όλα. Γι' αυτό ταυτόχρονα επιχειρούμε -και αυτό δεν έχει να κάνει με νομοθετικό πλαίσιο, έχει να κάνει με διοικητική διαδικασία του Υπουργείου να συγκροτήσουμε ένα μηχανισμό. Να το πούμε «ΚΕΠ Υγείας» σε κεντρικό επίπεδο, που θα έχει πλήρης συνεργασία με αυτά που λέμε Γραφεία για τους πολίτες σε κάθε Νοσοκομείο. Να λειτουργεί ουσιαστικά να εξυπηρετεί τον κόσμο, να τον ενημερώνει, να κλείνει ραντεβού όχι σε μια άψυχη φωνή που παίρνει και του λέει μετά από 6 μήνες, αλλά που αυτό το σύστημα τελικά θα κριθεί από την πρώτη του λειτουργία, να μπορεί να διευκολύνει και τον κόσμο. Αυτό θα είναι το μέτρο της επιτυχίας γιατί όλοι ξέρουμε πόσο ταλαιπωρείται ο κόσμος σήμερα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα σε αυτή την πρώτη φάση μιλάμε να στηριχθεί, πέρα της γενικής ενημέρωσης για τη λειτουργία των Νοσοκομείων τις εφημερίες, να στηρίξουμε με χαρακτηριστικά που θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη και για να μπορεί να καθοδηγηθεί, να πλοηγηθεί στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας. Εκεί θα κριθούμε. Το ξέρουμε αυτό. Αλλά από την άλλη πρέπει να τολμήσουμε, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα. Και όσον αφορά το ζήτημα για το φακελάκι. Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα -για να μιλήσω πρώτα για το κατασταλτικό μέρος- όχι μόνο οι καταγγελίες διερευνώνται, αλλά βλέπετε ότι για πρώτη φορά τίθενται σε

17 προσωρινή αργία οι γιατροί. Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν. Έχετε ήδη χαρακτηριστικά κάθε φορά βγάζουμε και τα αντίστοιχα δελτία Τύπου και εδώ έχουμε ένα διπλό φαινόμενο: Αφ' ενός ο κόσμος καταγγέλλει περισσότερο, ενδεχομένως γιατί πιέζεται και ο ίδιος μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και δεν ανέχεται την εκμετάλλευση και καλά κάνει, και αφ' ετέρου γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν και υπάρχει και αποφασιστικότητα του να τίθενται σε αργία όπου βλέπουμε να μην είναι συνεπείς. Και βέβαια θέλω με αυτή την ευκαιρία να πω, γιατί πρέπει να είμαστε δίκαιοι με το σύστημα, ότι η πλειονότητα των γιατρών του ΕΣΥ, τιμά το ρόλο τους. Μην ισοπεδώνουμε και μην πυροβολούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μια μικρή ομάδα τελικά οι οποίοι είναι επίορκοι στο σύστημα. κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Κυρία Υπουργέ με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι μικρή ομάδα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι 8 στους 10 γιατρούς που έχουν χειρουργική ειδικότητα, παίρνουν φακελάκι. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θεωρώ πραγματικά ότι η πλειονότητα των γιατρών του ΕΣΥ είναι έντιμοι γιατροί, που με πατριωτισμό κρατούν το σύστημα. Από εκεί και πέρα όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, σας διαβεβαιώ ότι γίνονται έρευνες σε βάθος και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και από τη Δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να φαίνονται. Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κυρία Υπουργέ η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων εκτιμάτε ότι συνδέεται άμεσα με τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ΕΣΥ; Και μην μου απαντήσετε σας παρακαλώ τετριμμένα ότι «στηρίζουμε το ΕΣΥ», το γνωρίζουμε αυτό. Πληθαίνουν οι φωνές που φέρουν τους πολλούς ιδιωτικούς φορείς, χτες για παράδειγμα στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, η Διοίκηση του Ομίλου έθεσε ευθέως το θέμα ότι «εμείς οργανωνόμαστε, κάνουμε σύμπραξη με τον Γερμανό εταίρο μας τον Ασκληπιό και θέλουμε να μπούμε στο management δημόσιων Νοσοκομείων», το ένα αυτό. Και το δεύτερο: όταν λέτε ότι μειώνονται τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, τι πλαφόν βάζετε. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Είναι σαφές ότι σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια ήταν 9μελή άνω των 400, 7μελή κάτω των 400. Κόβονται 2, γίνονται 7μελή και 5μελή και καταργείται η θέση Αντιπροέδρου εκεί που υπάρχει αναπληρωτής Διοικητής άνω των 400 γιατί δεν έχει λόγο. Από εκεί και πέρα στα μικρότερα Νοσοκομεία από 499 κλίνες και κάτω, έχει λόγο ο Αντιπρόεδρος είναι χρήσιμος και το βλέπουμε αυτό στην Περιφέρεια. Δεύτερη παρατήρηση και να είμαστε κατηγορηματικοί: Η Διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας γίνεται από τους Διοικητές, τους αναπληρωτές Διοικητές, είναι εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει καμία τέτοια όχι σκέψη, δεν υπάρχει

18 τέτοια περίπτωση για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μιλάμε για ιδιωτικό management στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τελεία και παύλα. Είμαστε κατηγορηματικοί. Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αν είναι να δώσουν εξορθολογισμό και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, γιατί όχι. Management δεν θα αναλάβουν τίποτε άλλο. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η άποψή σας είναι σεβαστή, εγώ λέω ποια είναι η δική μας πρόθεση. Η θέση μας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Μιλήσατε για την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Βγενόπουλου. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή εμείς δεν σχολιάζουμε ούτε απόψεις τις οποίες ο κάθε άνθρωπος σε δημοκρατία ζούμε, έχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις και σκέψεις. Εμείς λέμε όμως ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης και ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που προωθούμε. Η θέση μας λοιπόν είναι: Εθνικό Σύστημα Υγείας, εθνικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Και από εκεί και πέρα δεν μιλάμε για καμία ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μιλάμε για ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο κέντρο και στην Περιφέρεια και για πόρους που έρχονται συμπληρωματικοί να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο πιο σύντομα μπορώ. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο και μας τα είπατε και σ εμάς και επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο είναι νομίζω κοινός τόπος τα τελευταία 20 χρόνια ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι νοσοκομειοκεντρικό. Έχουμε 18 εκατομμύρια επισκέψεις και μόλις 5 εκατομμύρια πάνε στα κέντρα υγείας. Και αντί -νομίζω η πολιτική υγείας και του δικού σας κόμματος τα τελευταία χρόνια έλεγαν αυτό το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα να το αποκεντρώσουμε και να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας- κι εσείς βλέπω -δεν ξέρω, μάλλον αναπροσανατολίζεται η πολιτική υγείας του ΠΑΣΟΚ- να κάνετε ακόμη πιο νοσοκομειοκεντρικό το σύστημα και να στρέψετε μέρος της ζήτησης που πάει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ασχέτως αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιας τομέας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επίσης θα ήθελα να ακούσω και δεν είδα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είναι η πρώτη σας νομοθετική πρωτοβουλία, οτιδήποτε, μια λέξη, για τον τρόπο διοίκησης του συστήματος υγείας. Δηλαδή είναι κοινός τόπος επίσης από όλους τους πολιτικούς, τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν προβλήματα διοίκησης στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν βλέπω κάτι σ αυτό. Κάποιον αναπροσανατολισμό της πολιτικής υγείας της χώρας στον τρόπο που θα διοικηθούν τα νοσοκομεία από δω και πέρα, ώστε και

19 αφ' ενός να μη συσσωρεύσουν χρέη, αλλά να είναι και πιο αποδοτικά. Ευχαριστώ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχάς ευχαριστώ τον Γενικό, ο οποίος μου επισημαίνει, γιατί να ενισχύσω και τα στοιχεία, που είναι όντως εντυπωσιακά, ότι πρώτον 5 εκατομμύρια επισκέψεις στα κέντρα υγείας οφείλω να πω ότι ούτε εμείς το περιμέναμε ότι είναι τόσο αυξημένος ο αριθμός. Αν σκεφτείτε τα κέντρα υγείας σήμερα πώς λειτουργούν, πόσες ανάγκες έχουν, το να έχουν 5 εκατομμύρια επισκέψεις, συμπεριλαμβάνουμε και τους τουρίστες, τα νησιά και όλα, είναι εντυπωσιακό. Και ο Γενικός μου επισημαίνει ότι βάλτε και τα 20 εκατομμύρια επισκέψεις στα ιατρεία του ΙΚΑ. Εκεί λοιπόν καταλαβαίνετε όμως τη δυναμική του συστήματος. Όταν μιλάμε για 5 συν 20 εκατομμύρια σε ένα οργανωμένο δίκτυο τί δυναμική θα έχει αμέσως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από κει και πέρα είμαστε και ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι θα παλέψουμε την πρωτοβάθμια και την έχουμε ανάγκη. Πρώτα από όλα αυτό που καλύπτει η ολοήμερη δεν μπορεί να το καλύψει αναγκαστικά η πρωτοβάθμια. Δηλαδή όταν μιλάμε για επεμβάσεις μιας ημέρας αυτό δεν μπορεί να γίνει εξαρχής ή σε ένα κέντρο υγείας. Επίσης μιλήσαμε και με ρεαλισμό. Ζούμε σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για ένα κομμάτι των διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων δεν μπορεί παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο σήμερα να κάνει παράλληλες προμήθειες. Δεν γίνεται αυτό. Άρα λοιπόν πάμε με έναν ρεαλισμό, αλλά έχουμε και ένα όραμα. Το όραμα μας είναι να αναπτύξουμε την πρωτοβάθμια. Αυτό θα πάρει χρόνο. Η δυναμική όμως θα είναι άμεση με την ενοποίηση με τα ιατρεία του ΙΚΑ. Και ταυτόχρονα, είπαμε, με την αρχιτεκτονική της υγείας και με την καθιέρωση της ολοήμερης τελικά ένα πράγμα μας νοιάζει. Να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο καλύτερα. Αυτό στοχεύουμε. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά εκεί θα κριθούμε. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη διοίκηση των νοσοκομείων; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη, παράλειψη μου. Και θα ήθελα να κλείσω αν μου επιτρέπετε με αυτό γιατί πρέπει να πάω στη Βουλή. Να πω λοιπόν ότι δεν εξαντλείται εδώ η πρωτοβουλία μας. Όπως ξέρετε με την προηγούμενη ρύθμιση αναφερθήκαμε για τις προμήθειες και τα φάρμακα. Στη ρύθμιση των χρεών έχουμε τη ρύθμιση όσον αφορά και τα αναλώσιμα, τις τρεις χαμηλότερες τιμές. Σωστά θέτετε το θέμα της διοίκησης. Εκεί γίνεται ήδη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατάρτισης και εκπαίδευσης. Για τη διοίκηση ήδη έχουν γίνει και σεμινάρια που και οι Γενικοί έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σ αυτή την κατεύθυνση και φυσικά θα συνεχίσουμε. Και όπως είδατε έχουμε και μια σειρά ρυθμίσεις εντός

20 του νομοσχεδίου για την καλύτερη οργάνωση και της διοίκησης αλλά και της ιατρικής πλευράς της διοίκησης. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να απαντήσετε στο εξής όμως. Θα βάλετε και στα κέντρα υγείας το τρίευρο; Γιατί λέτε ότι το αντιμετωπίζετε. κ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιατί δεν το έχει; Δεν το έχει το κέντρο υγείας; ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εφαρμόζεται. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας προβλέπεται. Απλώς δεν έχουν μηχανισμούς είσπραξης. Από κει και πέρα πείτε μου εσείς με ποια λογική στα νησιά πηγαίνουν οι τουρίστες, χρησιμοποιούν τα κέντρα υγείας και τα κέντρα υγείας αυτή τη στιγμή δεν εισπράττουν; Που αυτοί καλύπτονται από το δικό τους σύστημα ασφάλισης. Και ξέρετε ότι υπάρχει και οδηγία σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. να μπορούν να καλύπτονται. Μιλάμε για μια τεράστια απώλεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κλείνοντας, εγώ θέλω να πω ότι αυτή η δουλειά που σας παρουσιάσαμε σήμερα είναι δουλειά πολλών μηνών, από κοινού με την Υφυπουργό, τη Φώφη Γεννηματά, από κοινού με τους 3 Γενικούς Γραμματείς, τον Νίκο Πολύζο, τον Αντώνη Δημόπουλο, τον Γιώργο Κατριβάνο, που πραγματικά πρέπει να σας πω νυχθημερόν στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Στην πορεία για την επίσημη κατάθεση θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και με περισσότερα στοιχεία και να κουβεντιάσουμε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα καταθέσατε την ερώτησή σας. Είναι σαφές ότι αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπασκόζος για 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Βαρνάβας Δημήτριος για 3 λεπτά. Γιατρών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία υπαλλήλους του ΕΚΕΨΥΕ. Έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αγ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Συνέντευξη τύπου 01.02.2010 Η πολιτεία τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί ή δεν θέλει, να λάβει αποφάσεις, να κάνει τομές, να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ. Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ. Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 Συνεχίζουμε τώρα, όπως προείπα, με τη συζήτηση πέντε επικαίρων ερωτήσεων, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2893 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 129 3 Αυγούστου 2010 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3868 Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Έχοντας υπόψη τις διατάξεις: 1. Του άρθρου 1 του Ν. 3868/2010 «Αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ ( )

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ (30-11-2010) Ακολουθεί η με αριθμό 3508/27-9-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας

Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας Η επίθεση, που οργανώνεται από την κυβέρνηση για την υγεία θίγει από τη μία τους υγειονομικούς και από την άλλη τους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2893 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 129 3 Αυγούστου 2010 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3868 Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Στο πλαίσιο της μεγάλης διάρκειας συνάντησης (4 ωρών) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών.

Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών. Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών. Κύριε πρόεδρε σας είναι γνωστό ότι η ιδρυση της σχολής βιοιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα αναβάλλεται για το μέλλον. Κατά πόσο πιστεύεται ότι αποτελεί για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλαπλώς κρίσιμη, έχει σημασία να κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας και των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Κοινοβουλευτική ομάδα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας και των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Κοινοβουλευτική ομάδα Πρακτικά της βουλής της από 6/7/2010 επίκαιρης ερώτησης Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 1035/6-7-2010 επίκαιρη ερώτηση της Ε Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ: Μονιμοποίηση ιατρών ΕΣΥ

1 Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ: Μονιμοποίηση ιατρών ΕΣΥ 1 Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ: Μονιμοποίηση ιατρών ΕΣΥ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ. Πέμπτη 21 Μαρτίου ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ. Πέμπτη 21 Μαρτίου ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Συζητείται η με αριθμό 1183/12-3-2013 επίκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε σχετικά με τα θέματα που αφορούν το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές της επαρχίας είναι οι πρώτοι από τους επαγγελματίες του

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά κατά τα εγκαίνια του ΙΚΑ Αγίας Σοφίας. Αθήνα, 19 Μαΐου 2009

Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά κατά τα εγκαίνια του ΙΚΑ Αγίας Σοφίας. Αθήνα, 19 Μαΐου 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά κατά τα εγκαίνια του ΙΚΑ Αγίας Σοφίας Αθήνα, 19 Μαΐου 2009 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/18-1-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι σημαντικό να διευκρινίζονται και από τη Βουλή για πολλοστή φορά όμως- τα ζητήματα που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Βαρνάβας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημήτρης Βαρνάβας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και αποτελεί τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο. Οι ειδικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση Τα 10 παραδείγματα που το αποδεικνύουν

Η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση Τα 10 παραδείγματα που το αποδεικνύουν Η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση Τα 10 παραδείγματα που το αποδεικνύουν Τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ Ν/Σ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ Ν/Σ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ Ν/Σ ΥΓΕΙΑΣ Από την Υπουργό Υγείας ανακοινώθηκε μια σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Ορισμένα μόνο γενικά σημεία έχουν δημοσιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES TO THE FIRST INSURANCE FORUM THE METAMORPHOSIS OF GREECE AND THE ROLE OF THE INSURANCE INDUSTRY GUARDIANS OF THE FUTURE? ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ FRANCESCO DRUDI HEAD OF FISCAL POLICIES DIVISION, EUROPEAN CENTRAL BANK TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT?

Διαβάστε περισσότερα

Κος ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα κι από δικής μου πλευράς. Θα ήθελα να σας ζητήσω λιγάκι συγνώμη, δεδομένου ότι ο ρόλος μου είναι η

Κος ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα κι από δικής μου πλευράς. Θα ήθελα να σας ζητήσω λιγάκι συγνώμη, δεδομένου ότι ο ρόλος μου είναι η Κος ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα κι από δικής μου πλευράς. Θα ήθελα να σας ζητήσω λιγάκι συγνώμη, δεδομένου ότι ο ρόλος μου είναι η μεταφορά πορισμάτων ομάδας εργασίας, να σας ζητήσω λιγάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Βασικές προϋποθέσεις συγχωνεύσεων: Η μη αλλοίωση της μετοχικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ Ενημερωτικό Σημείωμα

Αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ Ενημερωτικό Σημείωμα Μιχάλης Τιμοσίδης Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ Ενημερωτικό Σημείωμα 7.7.2011 Αγαπητοί συνάδελφοι, Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση και λειτουργία του ΕΣΥ η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..»

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..» ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ:.. ΤΜΗΜΑ Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 23/6/2009 1) ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗΣ «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κατάργησης ή συγχώνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσπασματικά νομοθετήματα μέχρι το 1983 : παρακαταθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 4 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ Ενηµέρωση Προβλήµατα λειτουργίας Ε.Ε. Ν.Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, συγνώµη για την καθυστέρηση αλλά πληρώναµε τα

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως αυτοδιοικητικοί και όχι κομίζοντας κανείς καμία άλλη ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα

κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου

κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου Στο Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Με θέμα: Τα κόκκινα Δάνεια Αγαπητέ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δελτίο Τύπου Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στο SKAI RADIO και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου (09/01/2017) Δημοσιογράφος: Υπό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής: Όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής: Όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής:

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (7.3.2016) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.06 συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ o ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 6298/1934 o Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης έχει το λόγο για τρία λεπτά. Σας ακούμε, κύριε Υπουργέ. Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, καταρχάς, ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν την σύγκλιση του

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

εφαρμόστηκε παρά μόνο αποσπασματικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του έργου των εκπαιδευτικών στην

εφαρμόστηκε παρά μόνο αποσπασματικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του έργου των εκπαιδευτικών στην ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα μας ποτέ δεν ίσχυσε ούτε εφαρμόστηκε παρά μόνο αποσπασματικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του έργου

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE TO THE 21 st ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE UNRAVELLING GREECE UNTANGLING ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες,

Διαβάστε περισσότερα

Ολομέλεια της Βουλής Τετάρτη 24 Απριλίου ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Ομιλία για τις απλήρωτες εφημερίες ιατρών του ΕΣΥ και το σύστημα καταβολής αυτών

Ολομέλεια της Βουλής Τετάρτη 24 Απριλίου ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Ομιλία για τις απλήρωτες εφημερίες ιατρών του ΕΣΥ και το σύστημα καταβολής αυτών Ολομέλεια της Βουλής Τετάρτη 24 Απριλίου ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Ομιλία για τις απλήρωτες εφημερίες ιατρών του ΕΣΥ και το σύστημα καταβολής αυτών Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Κυρίες και κύριοι, Εγκαινιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη.

Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Δίνει ελπίδα και χαρίζει αισιοδοξία σε αυτά και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για την Πρόεδρο της Πανελλήνιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ 7 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

- Το 80% των Ελλήνων, καπνιστών και μη, υποστηρίζει την εφαρμογή του Νόμου Απαγόρευσης του Καπνίσματος -

- Το 80% των Ελλήνων, καπνιστών και μη, υποστηρίζει την εφαρμογή του Νόμου Απαγόρευσης του Καπνίσματος - Ο νέος νόμος Που πήγε τη χώρα 10 χρόνια πίσω στο θέμα του καπνίσματος!!! ΑΙΣΧΟΣ!!! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟ!!! Διαβάστε εδώ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (4.3.2016) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Αθήνα, σήμερα στις 4 Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.08 συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU MISSION CHIEF for Greece, IMF TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011 2011-01-11 12:28:57 Αυστηρό έλεγχο από κλιμάκια της τρόικας ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλέπει για το 2011 το αναθεωρημένο μνημόνιο στον τομέα της

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των

Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των Πρωτοφανής στην ιστορία του τόπου η μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ. επιστολή της ΓΣΕΕ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ έτους 2010 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση »

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ έτους 2010 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση » 3 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης (8-06-) ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ έτους Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχοντας υπόψη τους στρατηγικούς στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΒΑΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΒΑΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΒΑΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χτεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΥ.Β.Α.Α. η οποία βρισκόταν σε απαρτία. Τα μέλη ενημερώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο.

Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο. Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο. Παρόντες 1. Ανδρέας Χρίστου - Δήμαρχος 2. Τσολάκη Ευανθία - Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής:

Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής: Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής: ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Θα γίνουν τρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ

ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 376 ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ... ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ Κύρια εισήγηση: Ιωάννης Κλαψόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά!

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά! Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Θάνου Μωραΐτη Κυρίες και κύριοι, πριν λίγες μέρες με ένα κλιμάκιο ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ επισκεφτήκαμε ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο. Είναι ένα έργο το

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Οργάνωση των Δήμων

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Οργάνωση των Δήμων ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Οργάνωση των Δήμων ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Αναπληρωτή

Διαβάστε περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γκιόκα για το σύστημα επιλογής και χρήσης των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (9/5/2011)

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γκιόκα για το σύστημα επιλογής και χρήσης των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (9/5/2011) Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γκιόκα για το σύστημα επιλογής και χρήσης των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (9/5/2011) Τρίτη, 10 Μάιος 2011 09:46 ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr Ζητήματα καθιέρωσης του μεταχειρισμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΔΚΕ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΔΚΕ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΔΚΕ ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 4η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2007-2013 Εισαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Για να γίνουν κατανοητοί οι διάλογοι που ακολουθούν είναι απαραίτητη η επεξήγηση για την επίμαχη αναφορά του υπουργού Υγείας στον τρόπο πρόσληψης των γιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Για τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2012

Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Για τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2012 Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Για τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ Μάρτιος 2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ. Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ. Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 Αθήνα, σήμερα στις 5 Ιουλίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.23 συνήλθε στην Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events Hazlis & Rivas. 19 η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση

The Economist Events Hazlis & Rivas. 19 η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση The Economist Events Hazlis & Rivas 19 η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση Πάνος Ξενοκώστας Head of PE opportunity funds ONEX Technologies Group/ LKS Partners Π. ΞΕΝΟΚΩΣΤΑΣ: Καλησπέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ / ΣΤΟΧΟΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ / ΣΤΟΧΟΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ / ΣΤΟΧΟΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Το Υπουργείο Υγείας, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής διοικητών και αναπληρωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Αθήνα 21/6/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Αθήνα 21/6/2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Αθήνα 21/6/2012 ΤΜΗΜΑ Δ.Α.7 ΕΛΕΓΚΤΩΝ Αριθμ. Πρωτ.:43481/21-6-2012 Διεύθυνση : Λυκούργου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΕΜΠΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πέµπτη 4 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορµή την κατάθεση σήµερα στη Βουλή του Σχεδίου Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, το σημαντικό είναι, όπως και εσείς είπατε, ότι ο αρμόδιος

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, το σημαντικό είναι, όπως και εσείς είπατε, ότι ο αρμόδιος ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, το σημαντικό είναι, όπως και εσείς είπατε, ότι ο αρμόδιος κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ»

«Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ» «Σύγχρονα ολοκληρωμένα προγράμματα για τα ΑμεΑ» Χαιρετισμός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στη δημόσια παρουσίαση και υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα