ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ Ε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ Ε."

Transcript

1

2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

3 Προβιοτικά λειτουργικά τρόφιμα Στο σύγχρονο βιομηχανοποιημένο κόσμο, τα λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) έχουν γίνει μέρος της καθημερινής διατροφής προσφέροντας δυνητικά οφέλη στην υγεία (health benefits), πέρα από τις ευρέως αποδεκτές διατροφικές επιπτώσεις (nutritional effects). Συχνά χρησιμοποιούμενα λειτουργικά συστατικά των τροφίμων είναι τα προβιοτικά (probiotics) καθώς και τα πρεβιοτικά (prebiotics), ή αλλιώς τα συνβιoτικά (synbiotics), όπως συλλογικά αυτά τα δύο είναι γνωστά. Επιπλέον, με μια ήδη «υγιή εικόνα», τα ζυμώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα (fermented dairy products) φαίνεται να αποτελούν εξαιρετικά μέσα για την επινόηση νέων λειτουργικών τροφίμων.

4 Ορισμός προβιοτικών Τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν χορηγούνται (καταναλώνονται) σε επαρκή ποσότητα παρέχουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή». Εναλλακτικά, τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανά μικροβιακά συμπληρώματα διατροφής (live microbial food supplements) που επηρεάζουν ευεργετικά τον ξενιστή (κυρίως βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας αυτού)». Επί του παρόντος, αρκετά καλά χαρακτηρισμένα στελέχη γαλακτοβάκιλλων (lactobacilli) και μπιφιντοβακτηριδίων (bifidobacteria) είναι διαθέσιμα για χρήση από τον άνθρωπο, κυρίως για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γαστρεντερικών λοιμώξεων (gastrointestinal infections) ή ακόμη και τη θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων. προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής

5 μικροοργανισμοί που θεωρούνται ως προβιοτικοί

6 γνωστά εμπορικά στελέχη προβιοτικών μικροοργανισμών με ωφέλιμες ενδείξεις στην υγεία βάσει μελετών

7 στελέχη Lactobacillus που χρησιμοποιούνται σε προβιοτικά γιαούρτια και παρόμοια προϊόντα και ζωντανοί πληθυσμοί αυτών

8 Ισορροπία γαστρεντερικής μικροχλωρίδας Αποκλίσεις στη σύνθεση της γαστρεντερικής μικροχλωρίδας έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση μιας μη ισορροπημένης ενδογενούς μικροχλωρίδας αποτελεί τη λογική της προβιοτικής θεραπείας. Επίσης, η ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπειών, όπως αυτών μέσω της χρήσης προβιοτικών, γίνεται σημαντική: λόγω της ταχείας εμφάνισης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων στελεχών, καθώς και των αρνητικών συνεπειών των θεραπειών που βασίζονται στη χορήγηση αντιβιοτικών όσον αφορά την προστατευτική χλωρίδα (protective flora), κάτι το οποίο ενισχύει ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ τον Ε κίνδυνο λοίμωξης.

9 Ωφέλιμα εντερικά βακτήρια διατήρηση οικολογικής ισορροπίας Τα προβιοτικά βακτήρια πιστεύεται πως βοηθούν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας (ecological balance) της μικροχλωρίδας του Γ.Σ., ελέγχοντας την αύξηση της ανεπιθύμητης μικροχλωρίδας (undesirable microflora). Αυτή η επίδραση οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να παράγουν σχετικά υψηλές ποσότητες γαλακτικού και οξικού οξέος. Επιπλέον, αυτά μπορεί να παράγουν συγκεκριμένες παρεμποδιστικές ουσίες (inhibitory substances), αρκετές εκ των οποίων έχουν σήμερα αναγνωριστεί. γαλακτικό οξύ οξικό οξύ

10 Πολλά στελέχη Lactob. acidophilus είναι γνωστά να παράγουν βακτηριοσίνες, παρόλο που αυτές είναι κυρίως αποτελεσματικές εναντίον των θετικών κατά Gram βακτηρίων. Μερικά στελέχη Lactob. reuteri ενόσω αναπτύσσονται παρουσία γλυκερόλης παράγουν τη ρευτερίνη (reuterine) που παρουσιάζει παρεμποδιστική δράση τόσο στα θετικά, όσο και τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια. αντιμικροβιακή επίδραση της βακτηριοσίνης RN86 του Lactobacillus casei εναντίον του Staphylococcus aureus, όπως διαπιστώνεται με τη μέθοδο διάχυσης σε αγαρόζη (agar well diffusion assay)

11 Απαραίτητες ιδιότητες αποτελεσματικών προβιοτικών Είναι εξαιρετικά σημαντικό το προβιοτικό στέλεχος να επιβιώνει στο χώρο όπου υποτίθεται ότι είναι ενεργό. Για μέγιστη δραστικότητα, το στέλεχος θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να πολλαπλασιάζεται και να αποικίζει τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Εκτός αυτού, θα πρέπει επίσης να είναι ανεκτό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Δεν θα πρέπει να είναι παθογόνο, αλλεργιογόνο, ή μεταλλαξιογόνο / καρκινογόνο. Τα προβιοτικά για τον άνθρωπο θα πρέπει να είναι στελέχη που «γενικώς θεωρούνται ως ασφαλή» ( generally regarded as safe, GRAS), με αποδεδειγμένο χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών ή σύνδεσης με την ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ αιτιολογία Ε κάποιας ασθένειας.

12 Απαραίτητες ιδιότητες αποτελεσματικών προβιοτικών Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι ανθρώπινης προέλευσης και θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται στις in vivo συνθήκες που επικρατούν στην επιθυμητή θέση χορήγησης. Για την επιτυχή εφαρμογή σε τρόφιμα, το προβιοτικό που χρησιμοποιείται θα πρέπει επίσης να είναι τεχνολογικά συμβατό με την εκάστοτε διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου λειτουργικού τροφίμου. Εκτός από αυτό, τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια πρέπει να διατηρούν τις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητες των παραδοσιακών τροφίμων.

13 Ευεργετικές επιδράσεις προβιοτικών Αντιμικροβιακές ιδιότητες Αντικαρκινικές ιδιότητες Ανοσολογική ενίσχυση Ενίσχυση της παραγωγής λιπαρών οξέων κοντής αλυσίδας Αντιαθηρογόνες ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης Πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας Άλλα πιθανά οφέλη

14 Αντιμικροβιακές ιδιότητες Η εντερική μικροβιακή κοινότητα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, ενώ η εισαγωγή νέων οργανισμών σ αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι δύσκολη. Έτσι, μικροοργανισμοί που μπορούν να παράγουν ένα προϊόν που αναστέλλει την ανάπτυξη των υφιστάμενων μικροοργανισμών έχουν ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα. Η ικανότητα των προβιοτικών να εγκαθιδρύονται στο γαστρεντερικό σωλήνα ενισχύεται από την ικανότητά τους να εξαλείφουν τους ανταγωνιστές. Σε διάφορες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, ευεργετικοί μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αντίστασης αποικισμού (colonization resistance) πάνω σε διάφορες επιφάνειες του σώματος, όπως στο γαστρεντερικό, ουρογεννητικό και αναπνευστικό σύστημα.

15 παράδειγμα χρησιμοποίησης προβιοτικού για τη βελτίωση της αντίστασης αποικισμού στο ουρογεννητικό σύστημα Σε μια προσπάθεια πρόληψης της μόλυνσης με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV), επιστήμονες κλωνοποίησαν τον ειδικό υποδοχέα CD4 των Τ λεμφοκυττάρων για τον ιό σε Lactobacillus jensenii που απομονώθηκε από γυναικείο κόλπο (vagina). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επιφανειακή πρωτεΐνη του ιού, gp120 αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα CD4 των κυττάρων του ξενιστή (μακροφάγα, κύτταρα Τ) για την έναρξη της μόλυνσης. Τα κύτταρα Lactobacillus που εκφράζουν την πρωτεΐνη υποδοχέα CD4 στο κολπικό σύστημα μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον ιό του A.I.D.S. και έτσι να προλαμβάνουν τη μόλυνση του ξενιστή. Μια ήπια αποτελεσματικότητα στον έλεγχο της μόλυνσης έχει δειχτεί σε εργαστηριακό πείραμα.

16 Αντιμικροβιακές ιδιότητες Τα bifidobacteria παράγουν οξικό και γαλακτικό οξύ σε μοριακή αναλογία 3:2. Τα lactobacilli παράγουν γαλακτικό οξύ ως το κύριο τελικό προϊόν της ζύμωσης. Εκτός από το γαλακτικό και οξικό οξύ, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί παράγουν και άλλα οξέα, όπως ιππουρικό και κιτρικό οξύ. Τα γαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria) παράγουν επίσης ως αντιμικροβιακές ουσίες: υπεροξείδιο του υδρογόνου διακετύλιο βακτηριοσίνες Αυτές οι ανασταλτικές ουσίες δημιουργούν ανταγωνιστικά περιβάλλοντα για τους τροφιμογενείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

17 Αντικαρκινικές ιδιότητες Έχει αναφερθεί πως η εισαγωγή του L. acidophilus στη δίαιτα μειώνει την συχνότητα εμφάνισης χημικά επαγόμενων όγκων του παχέος εντέρου (chemically induced colon tumors) σε αρουραίους. Ένας πιθανός μηχανισμός για αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις βασίζεται στην αναστολή της δράσης ενζύμων που παράγονται από εντερικά βακτήρια και τα οποία μετατρέπουν προκαρκινογόνα (precarcinogens) σε καρκινογόνα. προκαρκινογόνα βακτηριακά ένζυμα καρκινογόνα Η από του στόματος χορήγηση γαλακτικών βακτηρίων έχει δειχθεί να μειώνει αποτελεσματικά τη βλάβη στο DNA, που προκαλείται από χημικά καρκινογόνα, στο γαστρικό και κολονικό βλεννογόνο (gastric and colonic mucosa) σε αρουραίους.

18 Ενζυμική δραστηριότητα και πρόκληση καρκίνου παχέος εντέρου Η προσέγγιση αυτή μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον δοκιμάζοντας προβιοτικά για την ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που βρίσκονται κανονικά στην εντερική μικροχλωρίδα και που παρουσιάζουν υψηλή δραστηριότητα τέτοιων ενζύμων, όπως: β-γλυκουρονιδάσης (β-glucuronidase) νιτροαναγωγάσης (nitroreductase) αζωτοαναγωγάσης (azoreductase) β-γλυκοσιδάσης (β-glycosidase) Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ενζυμικής δραστηριότητας και κινδύνου πρόκλησης καρκίνου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

19 Άλλοι μηχανισμοί παρεμπόδισης του καρκίνου του παχέος εντέρου Διάφοροι επιπλέον μηχανισμοί έχουν επίσης προταθεί για το πώς τα προβιοτικά βακτήρια είναι σε θέση να παρεμποδίζουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου (colon cancer), στους οποίους περιλαμβάνονται: η ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή η τροποποίηση της μεταβολικής δραστηριότητας των εντερικών μικροβιακών κοινοτήτων η δέσμευση και αποικοδόμηση καρκινογόνων ενώσεων η παραγωγή αντι-μεταλλαξιογόνων ενώσεων η μεταβολή των φυσικοχημικών συνθηκών στο κόλον

20 Επίσης, τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια βοηθούν στην τακτική απομάκρυνση των κοπρανωδών υλικών (fecal materials), μέσω της αύξησης της περισταλτικής δραστηριότητας των εντέρων. Αυτό με τη σειρά του ελαττώνει τις συγκεντρώσεις των ενζύμων και των καρκινογόνων ουσιών στο παχύ έντερο και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

21 Ανοσολογική ενίσχυση ( διέγερση ανοσοποιητικού συστήματος) Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές που δείχνουν ότι μερικοί γαλακτοβάκιλλοι που χρησιμοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση (immune response) του ξενιστή. Οι μικροοργανισμοί που έχουν χαρακτηριστεί ως έχοντες αυτήν την ιδιότητα είναι τα L. acidophilus, L. casei υποείδος rhamnosus, και Lactobacillus helveticus καθώς και το μπιφιντοβακτηρίδιο Β. longum. Οι εγγενείς ιδιότητες των γαλακτοβακίλλων να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα τους καθιστούν λοιπόν ελκυστικούς για εφαρμογές υγείας. Ωστόσο, τα υποψήφια προβιοτικά θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω στο μέλλον για την ικανότητα ενίσχυσης της ανοσολογικής απόκρισης.

22 Ανοσολογικές αποκρίσεις προβιοτικών η ενισχυμένη δράση φαγοκυτταρώσεως των κοκκιοκυττάρων (phagocytic activity of granulocytes), η απέκκριση κυτοκίνης στα λεμφοκύτταρα (cytokine excretion in lymphocytes), και η αύξηση των κυττάρων που εκκρίνουν ανοσοσφαιρίνες (immunoglobulinsecreting cells) στο αίμα είναι τυπικές απαντήσεις σε προβιοτικά, οι οποίες είναι όλες ενδεικτικές των αλλαγών που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή η ανοσολογική λειτουργία μειώνεται με την ηλικία, η ενίσχυση της ανοσίας σε ηλικιωμένους με προβιοτικά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς που εμπλέκονται, καλλιέργειες προβιοτικών έχουν δειχθεί να διεγείρουν τόσο τη μη ειδική ανοσία, όσο και την ειδική ανοσία. Η πιθανή διέγερση μίας ανοσολογικής απόκρισης από τα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να εξηγήσει τις πιθανές θεραπευτικές και προφυλακτικές εφαρμογές αυτών των καλλιεργειών στη θεραπεία εναντίον των λοιμώξεων και της καρκινογένεσης.

23 Ενίσχυση της παραγωγής λιπαρών οξέων κοντής αλυσίδας Η διέγερση της παραγωγής λιπαρών οξέων κοντής αλυσίδας (short-chain fatty acids, SCFA) αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τις ευεργετικές επιδράσεις που ασκούνται από τα προβιοτικά. Για παράδειγμα, το βουτυρικό είναι ένα λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του παχέος εντέρου, επειδή είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κολονικά κύτταρα (colonic cells) αυτού, ενώ έχει επίσης αντικαρκινικές καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση των κυττάρων του παχέος ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ εντέρου Ε υγιή.

24 Ενίσχυση της παραγωγής λιπαρών οξέων κοντής αλυσίδας Μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αυτόχθονων γαλακτοβάκιλλων (indigenous lactobacilli) στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα χορήγησης προβιοτικών Lactobacillus έχει αναφερθεί. Μολονότι η πληθυσμιακή αύξηση των γαλακτοβάκιλλων διεγείρει την παραγωγή του γαλακτικού οξέος, το γαλακτικό δεν συσσωρεύεται στο παχύ έντερο, αλλά μεταβολίζεται φυσιολογικά προς οξικό, προπιονικό, ή βουτυρικό από βακτήρια ικανά να το καταβολίζουν (lactate-utilizing bacteria). Έτσι, η χορήγηση προβιοτικών γαλακτικών βακτηριών μαζί με άλλα βακτήρια ικανά να χρησιμοποιούν το γαλακτικό, και ιδιαίτερα εκείνα που παράγουν βουτυρικό, θα μπορούσε να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του παχέος εντέρου.

25 Αντιαθηρογόνες ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης Η στεφανιαία νόσος (coronary heart diseases) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (cardiovascular diseases, CVD), κύριες αιτίες των περισσότερων θανάτων στους ενήλικες, είναι καταστάσεις στις οποίες οι κύριες στεφανιαίες αρτηρίες (coronary arteries) που τροφοδοτούν την καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να παράσχουν επαρκείς ποσότητες αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ (μυοκάρδιο). στεφανιαίες αρτηρίες πάνω στην επιφάνεια της καρδιάς φυσιολογική στεφανιαία αρτηρία φυσιολογική ροή αίματος διατομή αρτηρίας στένεμα στεφανιαίας αρτηρίας τοίχωμα αρτηρίας ανώμαλη ροή αίματος αθηρωματική πλάκα στένεμα πλάκα στεφανιαίας αρτηρίας αυξημένη χοληστερόλη στον ορό του αίματος και αθηροσκλήρωση

26 Αν και οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (lowfat diets), προσφέρουν ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης στο αίμα, αυτές φαίνεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικές, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή συμμόρφωση. Ως εκ τούτου, έχουν γίνει προσπάθειες για τον εντοπισμό άλλων διατροφικών συστατικών που είναι ικανά να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ο ρόλος των προϊόντων ζυμωμένου γάλακτος (fermented milk products) ως υποχοληστερολαιμικοί παράγοντες (hypocholesterolemic agents) στην ανθρώπινη διατροφή είναι ακόμη διφορούμενος, καθώς οι διάφορες μελέτες που έχουν ως τώρα διεξαχθεί είναι αμφιβόλου ποιότητας, με τη στατιστική ανάλυση να είναι ελλιπώς τεκμηριωμένη σ αυτές.

27 Μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στον ορό του αίματος Η συμπλήρωση της δίαιτας με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με γαλακτικά βακτήρια έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό (serum cholesterol) σε ανθρώπους και ζώα. Μια σημαντική μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στον ορό σε αρουραίους που τράφηκαν με γάλα που είχε υποστεί ζύμωση με το L. acidophilus έχει αναφερθεί. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη διαιτητική πρόσληψη γιαουρτιού μείωσε τη χοληστερολαιμία (cholesterolemia) σε ανθρώπους.

28 Μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στον ορό του αίματος Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στον ορό του αίματος (serum cholesterol) ανθρώπων που καταναλώνουν ζυμώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα ή / και υψηλό αριθμό ζωντανών κυττάρων ευεργετικών εντερικών βακτηρίων αποδίδεται στην ικανότητα μερικών εντερικών γαλακτοβάκιλλων: να μεταβολίζουν τη χοληστερόλη των τροφίμων (dietary cholesterol) και έτσι να μειώνουν τις ποσότητες αυτής που απορροφώνται μέσα στο αίμα. να αποζευγαρώνουν (deconjugate) τα χολικά άλατα και έτσι να προλαμβάνουν την επαναπορρόφησή τους από το ήπαρ. Το ήπαρ με τη σειρά του χρησιμοποιεί περισσότερη χοληστερόλη από τον ορό του αίματος για να συνθέσει χολικά άλατα και έτσι βοηθάει εμμέσως στη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στον ορό του αίματος. χοληστερόλη

29 Πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στην παθολογία της αντοχής στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2) και της παχυσαρκίας έχει καλά τεκμηριωθεί. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν προτείνει ότι η εντερική χλωρίδα επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους (body weight gain) και την αντοχή στην ινσουλίνη, ενώ αυτοί οι φαινότυποι έχουν βρεθεί να μεταδίδονται με την εντερική μικροχλωρίδα κατά τη διάρκεια μελετών εμφύτευσης μικροχλωρίδας από παχύσαρκα σε κανονικά και χωρίς μικρόβια ποντίκια. Η αντοχή στην ινσουλίνη (insulin resistance) είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία τα κύτταρα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις κανονικές δράσεις της ορμόνης ινσουλίνης. Έτσι σ αυτήν το σώμα παράγει κανονικά ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα του σώματος γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη και δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

30 Πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας Τα bifidobacteria, μία από τις σημαντικές κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών, έχουν βρεθεί να μειώνονται σε υπέρβαρες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Πιο πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι η σίτιση με συγκεκριμένα στελέχη γαλακτοβάκιλλων (lactobacilli) και μπιφιντοβακτηριδίων (bifidobacteria) βελτίωσε την εξέλιξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου μέσω των προβιοτικών μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Μολονότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά μια τέτοια θεραπεία, πολύ λίγες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν σημαντικές επιπτώσεις.

31 Άλλα πιθανά οφέλη των προβιοτικών Ορισμένα λειτουργικά τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά παρέχουν προσχηματισμένη λακτάση (lactase) στο έντερο επιτρέποντας έτσι την καλύτερη πέψη της λακτόζης πρόληψη δυσανεξίας στη λακτόζη (lactose intolerance). Ο ρυθμιστικός ρόλος των προβιοτικών στην αλλεργική νόσο (allergic disease) αποδείχθηκε με μία κατασταλτική επίδραση επί του πολλαπλασιασμού των λεμφοκυττάρων, καθώς και της παραγωγής ιντερλευκίνης-4 in vitro. Ιντερλευκίνες: oμάδα πρωτεϊνών που ανήκουν στις κυτταροκίνες, δηλαδή στη μεγάλη κατηγορία διαλυτών μορίων που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία των κυττάρων κατά τη διάρκεια των ανοσοποιητικών αποκρίσεων.

32 Άλλα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης των προβιοτικών περιλαμβάνουν: προστασία έναντι των λοιμώξεων του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος (vaginal or urinary tract infections) μείωση των ελκών και των λοιμώξεων στον εντερικό σωλήνα αύξηση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου (mucosal integrity) μείωση των καταβολικών προϊόντων που αποβάλλονται από τα νεφρά και το ήπαρ διέγερση του μηχανισμού επιδιόρθωσης των κυττάρων διάσπαση και επανασύνθεση των ορμονών ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης σχηματισμός, συντήρηση ή αναδιαμόρφωση καλά ισορροπημένων ενδογενών εντερικών ή / και αναπνευστικών μικροβιακών κοινοτήτων αναστολή της απασβέστωσης των οστών στα ηλικιωμένα άτομα σύνθεση ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ βιταμινών Ε και προπέψη (predigestion) των πρωτεϊνών

33 Διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά στελέχη προβιοτικών Διαφορετικοί μικροοργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν: το περιβάλλον του εντερικού αυλού (intestinal luminal environment) τις λειτουργίες φραγμού των επιθηλιακών κυττάρων και του βλεννογόνου (epithelial and mucosal barrier function) καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα του βλεννογόνου (mucosal immune system) Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές μεταξύ των προβιοτικών βακτηριακών στελεχών. Διαφορετικά προβιοτικά στελέχη έχουν συσχετιστεί με διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με τις συγκεκριμένες ικανότητες αυτών των στελεχών να εκφράζουν συγκεκριμένα επιφανειακά μόρια (surface molecules) ή να εκκρίνουν πρωτεΐνες και μεταβολίτες ικανών να αλληλεπιδρούν άμεσα με τα κύτταρα του ξενιστή.

34 Εφαρμογές προβιοτικών στην ανάπτυξη πιο υγιεινών τροφίμων Μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση από τη μεριά των καταναλωτών διαφόρων θεμάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή (diet-related health issues), σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αποδείξεις σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των προβιοτικών, έχουν αυξήσει τη ζήτηση αυτών για τα προβιοτικά τρόφιμα. Έχει επίσης προταθεί ότι περίπου 10 9 κυττάρων προβιοτικών μικροοργανισμών ανά ημέρα είναι απαραίτητα για την πρόκληση θετικών επιπτώσεων στην υγεία. Με βάση ενδεικτική ημερήσια κατανάλωση 100 g ή ml προβιοτικών τροφίμων, έχει προταθεί ότι ένα προϊόν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10 7 κύτταρα ανά g ή ml, ένα επίπεδο δόσης που επίσης προτάθηκε στην Ιαπωνία.

35 Εφαρμογές προβιοτικών στην ανάπτυξη πιο υγιεινών τροφίμων κρίσιμα σημεία Συνολικά, τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ενσωμάτωση προβιοτικών σε τρόφιμα είναι: η επιλογή ενός συμβατού συνδυασμού προβιοτικού στελέχους / τύπου τροφίμου η χρησιμοποίηση συνθηκών επεξεργασίας τροφίμων που είναι επίσης συμβατές με την επιβίωση του προβιοτικού η εξασφάλιση ότι η μήτρα του τροφίμου υποστηρίζει την προβιοτική ανάπτυξη (εάν απαιτείται ζύμωση) η επιλογή μιας μήτρας προϊόντος (product matrix), συσκευασίας και περιβαλλοντικών συνθηκών που διασφαλίζουν επαρκή επιβίωση του προβιοτικού καθόλη τη διάρκεια της αλυσίδας εφοδιασμού του προϊόντος και κατά τη διάρκεια ζωής αυτού, και τέλος, η διασφάλιση ότι η προσθήκη του προβιοτικού δεν επηρεάζει αρνητικά την γεύση και την υφή του προϊόντος

36 Φορείς προβιοτικών Τα πιο δημοφιλή συστήματα τροφίμων διανομής (food delivery systems) για προβιοτικά έχουν ως τώρα υπάρξει το ζυμώμενο γάλα και το γιαούρτι. Μερικές μελέτες έχουν όμως επίσης δείξει ότι πολλά εμπορικά προϊόντα γιαουρτιού απέτυχαν να παραδώσουν με επιτυχία στον ξενιστή το απαιτούμενο επίπεδο βιώσιμων κυττάρων προβιοτικών βακτηρίων. Μολονότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προτείνονται ως οι κύριοι φορείς για την παράδοση των προβιοτικών, άλλα μη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αυτά που βασίζονται στη σόγια και στα φρούτα (π.χ. γάλα σόγιας, χυμοί φρούτων) μπορούν να αξιοποιηθούν ως δυνητικοί φορείς προβιοτικών μικροοργανισμών, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τη μεριά των καταναλωτών για νέα αρώματα και γεύσεις.

37 Μελλοντικές προοπτικές: προς τη σχεδίαση γενετικά τροποποιημένων προβιοτικών Η τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης προσφέρει τη δυνατότητα ενίσχυσης των υφιστάμενων προβιοτικών ιδιοτήτων ενός μικροοργανισμού ή ακόμη και την παροχή προβιοτικών ιδιοτήτων σ έναν ειδάλλως μη προβιοτικό μικροοργανισμό. Η αποσαφήνιση των μηχανισμών δράσης ενός προβιοτικού μπορεί να επιτρέψει τη χειραγώγηση των μικροοργανισμών ώστε να δημιουργηθούν ειδικά και στοχευμένα προβιοτικά μικροβιακά στελέχη. Παρά το γεγονός ότι η δυσπιστία των καταναλωτών για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι τέτοια ώστε τα γενετικά τροποποιημένα προβιοτικά τρόφιμα να μην είναι πολύ πιθανά στο άμεσο μέλλον, πιθανές κλινικές εφαρμογές αυτών για τη βελτίωση ή την πρόληψη χρόνιων ασθενειών να μπορούν πάλι πιο εύκολα να γίνουν αποδεκτές.

38 Πρεβιοτικά και συνβιοτικά Τα πρεβιοτικά (prebiotics) είναι μη αφομοιώσιμα συστατικά των τροφίμων που επηρεάζουν ευεργετικά τον ξενιστή διεγείροντας εκλεκτικά την ανάπτυξη ή / και τη δραστικότητα ενός ή περιορισμένου αριθμού βακτηρίων στο κόλον, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ξενιστή. Τα συνβιοτικά (synbiotics) είναι σκευάσματα όπου τα προβιοτικά (probiotics) και τα πρεβιοτικά (prebiotics) χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Ο συνδυασμός των κατάλληλων προβιοτικών και πρεβιοτικών έχει συνεργικές επιδράσεις (synergistic effects), επειδή εκτός από την προαγωγή της ανάπτυξης των υφιστάμενων στελεχών των ωφέλιμων βακτηρίων στο κόλον, τα συνβιοτικά δρουν επίσης βελτιώνοντας την επιβίωση, την εμφύτευση και την ανάπτυξη των προβιοτικών στελεχών.

39 Συμπεράσματα Παρά το γεγονός ότι από την τρέχουσα έρευνα παρατηρούνται όλο και περισσότερο ελπιδοφόρες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των προβιοτικών, πιο τυποποιημένες και επαληθεύσιμες κλινικές μελέτες απαιτούνται: για να αποδειχθούν η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα, και οι περιορισμοί ενός πιθανού προβιοτικού για να καθοριστούν οι επιπτώσεις αυτού στο ανοσοποιητικό σύστημα σε υγιή και νοσούντα άτομα για να καθοριστούν οι επιπτώσεις τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας κατανάλωσης να διευκρινιστεί επίσης αν και κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να είναι ανώτερο από τις υπάρχουσες θεραπείες

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»

«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση» «Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση» Ευστάθιος Ζ. Πανάγου - Σταµατούλα Μπονάτσου Τµήµα Επιστήµης Τροφίµων & Διατροφής του Ανθρώπου Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιµα; «Λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Μακρή, MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γράφει: Εύα Μακρή, MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γράφει: Εύα Μακρή, MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Τα τελευταία χρόνια, τα προβιοτικά βακτήρια, έχουν γίνει αντικείμενο διεθνούς μελέτης, για την διερεύνηση πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Καινοφανή τρόφιµα (novel foods)

Καινοφανή τρόφιµα (novel foods) Καινοφανή τρόφιµα (novel foods) Μία νέα κατηγορία τροφίµων που µπορεί να επηρεάσει ευεργετικά την ανθρώπινη υγεία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιοενεργά συστατικά, είναι τα «καινοφανή τρόφιµα» (novel

Διαβάστε περισσότερα

επιδόρπια γιαουρτιού & γιαούρτι ροφήματα κεφίρ η καλή ζωή έχει ωραίες γεύσεις! Μπανάνα, Φοινίκι & Γαρίφαλο Μήλο, Σταφίδες & Κανέλα

επιδόρπια γιαουρτιού & γιαούρτι ροφήματα κεφίρ η καλή ζωή έχει ωραίες γεύσεις! Μπανάνα, Φοινίκι & Γαρίφαλο Μήλο, Σταφίδες & Κανέλα επιδόρπια γιαουρτιού & γιαούρτι Μπανάνα, Φοινίκι & Γαρίφαλο Μήλο, Σταφίδες & Κανέλα Στραγγιστό γιαούρτι functionalitie that naturallys ροφήματα κεφίρ Ανανάς, Παπάγια, & Μάνγκο Mπανάνα, Βανίλια & Μέλι N.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Τα προβιοτικά στην καθημερινή κλινική πράξη

Τα προβιοτικά στην καθημερινή κλινική πράξη Τα προβιοτικά στην καθημερινή κλινική πράξη Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου, Ιατρός Ξάνθη, 22.ΙΟΥΝ.2003 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μέσα στον καθένα μας κατοικεί ένας τεράστιος αριθμός από βακτηρίδια, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ Ν. Θ. ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ ΛΤΔ ΤΗΛ:+357 24 322336 ΦΑΧ: +357 24 3227807735 ΚΟΦΙΝΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΥΠΡΟΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ Ν. Θ. ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ ΛΤΔ ΤΗΛ:+357 24 322336 ΦΑΧ: +357 24 3227807735 ΚΟΦΙΝΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΥΠΡΟΣ Κεφίρ 28/4/10 Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ έχει παραμείνει ένα αγαπημένο ποτό στον Πόντο,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος Επιλέξετε τη σωστή απάντηση, θέτοντας σε κύκλο το κατάλληλο γράµµα. 1. Για την παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης από βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Δραστηριότητες

Ερευνητικές Δραστηριότητες Ερευνητικές Δραστηριότητες & Θεματικές Περιοχές Διπλωματικών Εργασιών Ομάδας Χημείας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης & Χημείας Περιβάλλοντος Μέλη: Κουτίνας

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ...10 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του κεφαλαίου «Χοληστερίνη και φλεγμονή». Έχει αναπαραχθεί λόγω των πολύτιμων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση της βιοσύνθεσης και του καταβολισμού της

Διαβάστε περισσότερα

Douni Health Products & ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.

Douni Health Products & ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Douni Health Products & ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενημερώνουν για την υγεία του γαστρεντερικού και το ρόλο των προβιοτικών στην καλή λειτουργία του! Η Douni Health Products (αποκλειστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά 10 ο Κεφάλαι ο Όλοι ευχόμαστε να υπήρχε ένα μαγικό χάπι που να μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Έπειτα από 25 χρόνια έρευνας, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:3.6.2014 ΤΑΞΗ: Γ ΧΡΟΝΟΣ:1.30 ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:... ΒΑΘΜΟΣ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή. Αγροτικών Ζώων

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή. Αγροτικών Ζώων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή Ιωάννης Σκούφος Αγροτικών Ζώων Ενότητα 3 : ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Στάδια μικροβιακής λοίμωξης δημιουργία αποικίας σε εξωτερική επιφάνεια διείσδυση στον οργανισμό τοπική μόλυνση συστηματική (γενικευμένη) μόλυνση H σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 6 η Γάλα ΙII (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση της βιοσύνθεσης και του καταβολισμού της

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac

Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Η Υγεία και η Ευεξία γίνονται βασικοί οδηγοί στις συνήθειες αγοράς τροφίμων των καταναλωτών Πηγή: Deloitte: Food

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία 2012 Α2. Τα φαγοκύτταρα παράγονται α. στο νωτιαίο µυελό β. στο θύµο αδένα γ. στους λεµφαδένες δ. στον ερυθρό µυελό των οστών. Α3. Το συµπλήρωµα και η προπερδίνη συµβάλλουν στην καταπολέµηση α. των ιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1. Η μεταφορά ανθρώπινου γονιδίου σε βακτήριο δίνει διαφορετικό προϊόν μεταγραφής και μετάφρασης, ενώ σε μύκητες μεταγράφεται κανονικά αλλά το προϊόν μετάφρασης εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή

Η σημασία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή Η σημασία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή Σταύρος Καλογιάννης Αν. Καθηγητής Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή = υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 3 Ένζυμα που Χρησιμοποιούνται στην Τυροκομία

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 3 Ένζυμα που Χρησιμοποιούνται στην Τυροκομία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Ιστορία της Τυροκομίας...17 Παγκόσμια, Ευρωπαϊκή και Ελληνική Γαλακτοκομία...29 Ταξινόμηση των Τυριών...51 Νομοθεσία για τα Τυριά...57 Βιβλιογραφία...70 Κεφάλαιο 2 Το Γάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΟΜΑΔΑ Α 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό για πρώτη φορά. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις αντιγόνων και αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. -MEDOLIVA ΣΚΟΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αναπτύχθηκε μια σειρά νέων οργανικών, υγιεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ. Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς

ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ. Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ Κ Α Ρ Α Γ Κ Ι Ο Ζ Ο Γ Λ Ο Υ - Λ Α Μ Π Ο Υ Η Θ Ω Μ Α Η Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς Πρωτεϊνες γάλατος αγελάδος % συνόλου % Καζείνη % Λεύκωμα ορού Ειδική απάντηση % περιπτ. ΑΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Protecure και Endosan. Protecure. Endosan

Protecure και Endosan. Protecure. Endosan Υγιεινό Φυσικό Προβιοτικό Protecure Endosan Protecure και Endosan Υγιεινό Φυσικό Προβιοτικό Τα νέα ϖροβιοτικά, Protecure και Endosan, ϖεριέχουν καλλιέργειες µικροοργανισµών γαλακτικού οξέος, είναι φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας του 1 ο κεφαλαίου (συνέχεια) 1. Από τι εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ενότητα 14: Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βακτηριοσίνες, 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Γεώργιος - Ιωάννης Νύχας Ευστάθιος Πανάγου Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Χημική σύσταση και διατροφικές ιδιότητες κατσικίσιου γάλακτος. Συντάχθηκε απο τον/την Foodbites

Χημική σύσταση και διατροφικές ιδιότητες κατσικίσιου γάλακτος. Συντάχθηκε απο τον/την Foodbites Του Δρ. Θεόφιλου Μασούρα, Επίκουρου Καθ. Γαλακτοκομίας*, για το foodbites.eu Το κατσικίσιο (αίγειο) γάλα όπως και τα άλλα είδη γάλακτος, εκτός από το αγελαδινό, δεν είχαν μελετηθεί ευρέως μέχρι πριν μερικά

Διαβάστε περισσότερα

Νομίζετε ότι είστε φουσκωμένοι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα );

Νομίζετε ότι είστε φουσκωμένοι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα ); ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ή SIBO Νομίζετε ότι είστε φουσκωμένοι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα ); Θα μπορούσε απλώς να είναι μια εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία 1.Μακροζωία-αντιγήρανση Ποιος δεν θέλει να φάει τρόφιμα που θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής χωρίς πόνους και αρρώστιες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η σωστή διατροφή για κάθε ηλικία Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Το τρυπανόσωμα προκαλεί α. δυσεντερία β. ελονοσία γ. ασθένεια του ύπνου δ. χολέρα Τα ενδοσπόρια σχηματίζονται από β. φυτά γ. ιούς δ. πρωτόζωα Η σύφιλη

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ενότητα 15: Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Γεώργιος - Ιωάννης Νύχας Ευστάθιος Πανάγου Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες;

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες; ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Τι είναι οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες είναι τα νομίσματα ενέργειας του σώματός μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά αποτελούνται από υδατάνθρακες. Ο οργανισμός μας, σπα τους

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων Θεραπεία ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3], Δ. Καραμήτσος[1]

Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3], Δ. Καραμήτσος[1] Ολόγοςλεπτίνης/αδιπονεκτίνης ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου σε ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1],

Διαβάστε περισσότερα

SUPER PROBIO. ή... 1 κάψουλα! 40 δοχεία WORLDWIDE. Επαγγελματική ύναμη HEALTH CENTER

SUPER PROBIO. ή... 1 κάψουλα! 40 δοχεία WORLDWIDE. Επαγγελματική ύναμη HEALTH CENTER WORLDWIDE Important note: This product fact sheet is for professional use and contains guideline information only. A direct copy of the information contained within this factsheet MUST NOT be made or used

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23-10-11 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Όλα τα βακτήρια: Α. διαθέτουν κυτταρικό

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Πολυχρονιάδου Οµότιµη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Άννα Πολυχρονιάδου Οµότιµη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Άννα Πολυχρονιάδου Οµότιµη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. 3ο Φεστιβάλ Γάλακτος, 2011 2 Το γιαούρτι είναι προϊόν που προκύπτει απότηζύµωσητηςλακτόζηςτουγάλακτοςπροςγαλακτικόοξύ, το οποίο προκαλεί πήξη των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 = 20 =... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/2018 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Φλεγμονή Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μη ειδική ανοσολογική άμυνα ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ Φυσικοί: δέρμα, βλεννογόνοι, βλέννα, βήχας Χημικοί: λυσοζύμη, αντιμικροβιακά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Α. Θρεπτική αξία τροφίμων: συσχέτιση διατροφής και υγείας

Α. Θρεπτική αξία τροφίμων: συσχέτιση διατροφής και υγείας Περιεχόμενα Α. Θρεπτική αξία τροφίμων: συσχέτιση διατροφής και υγείας Κεφάλαιο 1 Ολιστική προσέγγιση της διατροφής: θρεπτική αξία τροφίμων και διατροφικά πρότυπα 1.1. Εισαγωγή στα θρεπτικά συστατικά των

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση ΕΦΕΤ/Δνση Αξιολόγησης - Εγκρίσεων Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση Δρ.Αγγελική Καρπούζα Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης-Εγκρίσεων Κανονισμός (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

2. Τα πρωτόζωα α. δεν έχουν πυρήνα. β. είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. γ. είναι πολυκύτταρα παράσιτα. δ. είναι αυτότροφοι οργανισμοί.

2. Τα πρωτόζωα α. δεν έχουν πυρήνα. β. είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. γ. είναι πολυκύτταρα παράσιτα. δ. είναι αυτότροφοι οργανισμοί. 1 ΘΕΜΑΤΑ κεφ 1. Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο από τα παρακάτω στοιχεία θεωρείται µικροθρεπτικό; α.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 12: HIV Ο HIV έχει συνδεθεί με κακή θρέψη και με το σύνδρομο απώλειας καθαρής σωματικής μάζας και λιπώδους ιστού (AIDS wasting syndrome). Η απώλεια σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Άλλες ονομασίες: Bearded Tooth Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom

Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Άλλες ονομασίες: Bearded Tooth Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom LION S MANE Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Bearded Tooth Άλλες ονομασίες: Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom Lion s Mane Ιστορική Αναδρομή Το Lion s

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Οι ιώσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ήπιες ή όχι έχουν αρνητικές επιδράσεις στη διατροφική κατάσταση του ατόμου. Οι σπουδαιότητα των επιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 IP/03/1022 Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 Πρόταση της Επιτροπής σχετικά µε τους ισχυρισµούς για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες των τροφίµων για την καλύτερη ενηµέρωση των καταναλωτών και την εναρµόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr.

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. «Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΑΛΚΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΒΙΟ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ένα από τα περισσότερο αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα αποτελεί η σχέση μεταξύ

ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ένα από τα περισσότερο αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα αποτελεί η σχέση μεταξύ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ένα από τα περισσότερο αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα αποτελεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και διατροφής. Όταν αναφέρεται ότι κάποιο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAIOY 2018 ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/18 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Δραστηριότητες

Ερευνητικές Δραστηριότητες Ερευνητικές Δραστηριότητες & Θεματικές Περιοχές Διπλωματικών Εργασιών Ομάδας Χημείας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης & Χημείας Περιβάλλοντος Μέλη: Κουτίνας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ/ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. β Α4. β Α5. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1. Σχολικό βιβλίο σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο A. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. β 2. γ 3. β 4. γ 5. δ B. Ερωτήσεις σωστού - λάθους 1. Σωστό 2. Σωστό 3. Λάθος 4. Λάθος 5.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τρόφιμα με προβιοτικές δράσεις

Παραδοσιακά τρόφιμα με προβιοτικές δράσεις Παραδοσιακά τρόφιμα με προβιοτικές δράσεις N.M. Tζανετάκη Καθηγητού Α.Π.Θ. Η λέξη probiotic είναι σύνθετη από τη λέξη pro που σημαίνει για και τη λέξη biotic που σημαίνει βιοτικός-βίοτος-ζωή. Δηλαδή προβιοτικά=για

Διαβάστε περισσότερα

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Μακροχρόνια επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 0 Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1. Τα βακτήρια διαθέτουν: α. Μιτοχόνδρια β. Ριβοσώματα

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ενότητα 15: Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Γεώργιος - Ιωάννης Νύχας Ευστάθιος Πανάγου Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Ορθή Διαχείριση Τροφίμων Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Κανόνες Ορθής Διαχείρισης των Τροφίμων Προληπτικοί κανόνες-μέτρα που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα