ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Ασκήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Ασκήσεις"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ασκήσεις Πίνακας Ελέγχου Προσπέλασης (ACM) 1. Η διεργασία 1 έχει δικαίωμα Ανάγνωσης και στα δύο αρχεία και Εγγραφής και Ιδιοκτησίας μόνο στο αρχείο 1. Η διεργασία 2 έχει δικαίωμα Προσθήκης στο αρχείο 1 και Ανάγνωσης και Ιδιοκτησίας στο αρχείο 2. Επίσης η διεργασία 1 έχει δικαίωμα επικοινωνίας και συγκεκριμένα Ανάγνωσης δεδομένων από την διεργασία 2, ενώ η διεργασία 2 μπορεί να επικοινωνήσει με τη διεργασία 1 Εγγράφοντας δεδομένα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διεργασία 1 και η διεργασία 2 αντιμετωπίζονται τόσο ως υποκείμενα (γραμμές του πίνακα) όσο και ως αντικείμενα (στήλες του πίνακα) Προσθέστε στον πίνακα ελέγχου προσπέλασης το δικαίωμα της ιδιοκτησίας Η Process 1 μπορεί να δώσει δικαίωμα στην Process 2 να διαβάσει το File 1. Τι αλλαγή θα γίνει στον παρακάτω πίνακα; Process 1 File 1 File 2 Process 1 Process 2 Read, Write Read Read, Write, Append Read Process 2 Append Read Write Read, Write, Append 2. Θεωρήστε οτι ένα υπολογιστικό σύστημα έχει 3 χρήστες: Alice, Bob, and Cyndy. Η Alice έχει στην ιδιοκτησία της το αρχείο με όνομα alicerc και ο Bob και η Cyndy μπορούν να το διαβάσουν. Η Cyndy μπορεί να διαβάσει και να γράψει στο αρχείο του Bob με όνομα bobrc, αλλά η Alice μπορεί μόνο να το διαβάσει. Μόνο η Cyndy μπορεί να διαβάσει και να γράψει στο αρχείο της με όνομα cyndyrc. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψιν ότι μόνο ο ιδιοκτήτης του κάθε αρχείου μπορεί να εκτελέσει αυτά. 2.1.Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). 2.2.Η Cyndy εκχωρεί το δικαίωμα στην Alice να διαβάσει το αρχείο με όνομα cyndyrc και η Alice διαγράφει το δικαίωμα ανάγνωσης που έχει ο Bob στο αρχείο alicerc. Να φτιαχτεί ο καινούριος πίνακας ελέγχου προσπέλασης.

2 3. Το υποκείμενο Telegraph είναι ένα υπολογιστικό σύστημα, το οποίο δεν είναι προσπελάσιμο από άλλα συστήματα του τοπικού δικτύου, ενώ εκείνο μπορεί να προσπελάσει τα συστήματα Nob και Toadflax μέσω του πρωτοκόλλου ftp. Το σύστημα Nob προσφέρει υπηρεσίες nfs σε κάποιους κόμβους του δικτύου που όμως δεν περιλαμβάνουν τον Telegraph και τον Toadflax. Αντίστοιχα, το σύστημα Toadflax προσφέρει nfs υπηρεσίες σε κάποια ομάδα υπολογιστών στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Nob. Επίσης, τα συστήματα Nob και Toadflax μπορούν να ανταλλάξουν ηλεκτρονικά μηνύματα και να επικοινωνήσουν μέσω ftp. Ο καθένας απο τους 3 κόμβους (Telegraph, Nob και Toadflax) έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας μόνο στον εαυτό του. Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). 4. Έστω ότι έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δύο συναρτήσεις inc_ctr και dec_ctr και έναν μετρητή counter. Επίσης, υποθέτουμε ότι υπάρχει μία τρίτη ρουτίνα manager, από την οποία γίνονται οι κλήσεις των inc_ctr και dec_ctr. Κάθε φορά που η ρουτίνα manager καλεί τον εαυτό της ο μετρητής counter αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ποια συνάρτηση καλείται. Το σύνολο των λειτουργιών προσπέλασης είναι A = { +, -, κλήση} όπου + και αναπαριστούν την αύξηση του counter όταν καλείται η συνάρτηση inc_ctr και την μείωση του counter όταν καλείται η συνάρτηση dec_ctr και κλήση όταν η ρουτίνα manager καλεί κάποια από τις 2 συναρτήσεις. Η συνάρτηση manager είναι αναδρομική. Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). Λίστα Ελέγχου Δικαιωμάτων Προσπέλασης (ACL) 5. Δίνεται ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM) ενός υπολογιστικού συστήματος, όπου τα δικαιώματα προσπέλασης είναι read (r), execute (e), append (a), ιδιοκτησία (own) και write (w): Δώστε την υλοποίηση του πίνακα με λίστες ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης (ACL). 6. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: Αρχείο 1 Αρχείο 2 Αρχείο 3 Andy rx r rwo Betty rwxo r Charlie rx rwo w Δώστε την υλοποίηση του πίνακα με λίστες ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης (ACL).

3 7. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: Τοπική Μεταβλητή Shift-Left Shift-Right Shift-Left < Shift-Right > Shift-Variable κλήση κλήση Δώστε την υλοποίηση του πίνακα με λίστες ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης (ACL). 8. H Alice μπορεί να διαβάσει τα αρχεία x και y και να γράψει μόνο στο αρχείο x. Επίσης, μπορεί να εκτελέσει το αρχείο z. Ο Bob μπορεί να διαβάσει το αρχείο x, να διαβάσει και να γράψει στο αρχείο y, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αρχείο z. I. Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). II. Να φτιαχτούν οι λίστες ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης (ACL). Ποιές λίστες σχετίζονται με ποιά αρχεία; 9. Περιγράψτε με χρήση wildcards τις λίστες ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης των ασκήσεων 6 και Από έναν πίνακα ελέγχου προσπέλασης προέκυψε η παρακάτω λίστα ελέγχου δικαιωμάτων προσπέλασης. acl (Παρουσίαση Μαθήματος): { (ΦοιτητήςΑ.Μ.1, {Ανάγνωση}), (ΦοιτητήςΑ.Μ.2, {Ανάγνωση}), (ΦοιτητήςΑ.Μ.3, {Ανάγνωση}), (ΦοιτητήςΑ.Μ.4, {Ανάγνωση}), (ΦοιτητήςΑ.Μ.5, {Ανάγνωση}), (ΦοιτητήςΑ.Μ.6, {Ανάγνωση}) } I. Να διαμορφωθεί η λίστα σύμφωνα με τη χρήση wildcards. II. Έχοντας την παραπάνω λίστα, θεωρούμε ότι το σύνολο των φοιτητών είναι 15 και ξέρουμε τα δικαιώματα για τους 6 από αυτούς. Να διαμορφωθεί η καινούρια λίστα των φοιτητών με τη χρήση wildcards. 11. Ας υποθέσουμε ότι τη χρονική στιγμή t = 0, μόνον ο Χρήστης 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης (Ανάγνωση και Εγγραφή) στο Αρχείο. Στη συνέχεια εκχωρούνται, στους Χρήστες 2 και 3, δικαιώματα προσπέλασης στο ίδιο Αρχείο, ως εξής: t = 5: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Ανάγνωση, Εγγραφή} για το Αρχείο στο Χρήστη 3 t = 7: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Ανάγνωση} για το Αρχείο στο Χρήστη 2 Τη χρονική στιγμή t = 10, ο Χρήστης 1 αποφασίζει να ανακαλέσει τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στο Χρήστη 2. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα πριν και μετά τη χρονική στιγμή t=10.

4 12. Ας υποθέσουμε ότι τη χρονική στιγμή t = 0, μόνον ο Χρήστης 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης (Ανάγνωση και Εγγραφή) στο Αρχείο. Στη συνέχεια εκχωρούνται, στους Χρήστες 2 και 3, δικαιώματα προσπέλασης στο ίδιο Αρχείο, ως εξής: t = 5: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Ανάγνωση, Εγγραφή} για το Αρχείο στο Χρήστη 3 t = 7: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Ανάγνωση} για το Αρχείο στο Χρήστη 2 t = 10: Ο Χρήστης 3 εκχωρεί {Ανάγνωση, Εγγραφή} για το Αρχείο στο Χρήστη 2 Τη χρονική στιγμή t = 20, ο Χρήστης 1 αποφασίζει να ανακαλέσει τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στο Χρήστη 3. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα πριν και μετά τη χρονική στιγμή t= Τη χρονική στιγμή t = 0 ισχύει ο παρακάτω πίνακας: File 1 File 2 Andy rwa a Betty r Charlie rx x Τη χρονική στιγμή t=1 ο χρήστης Andy εκχωρεί στο χρήστη Betty δικαίωμα εγγραφής (w) στο αρχείο file 1 και δικαίωμα προσθήκης (a) στο αρχείο file 2. Τη χρονική στιγμή t=2, ο χρήστης Betty εκχωρεί στον Charlie δικαίωμα προσθήκης (a) στο αρχείο file 2. Τη χρονική στιγμή t=3 ο χρήστης Andy ανακαλεί τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στον χρήστη Betty. i. Δώστε την λίστα ελέγχου προσπέλασης την χρονική στιγμή t=0 ii. Δώστε τον καινούριο πίνακα ελέγχου προσπέλασης τη χρονική στιγμή t=3 iii. Δώστε την λίστα ελέγχου προσπέλασης την χρονική στιγμή t=3. iv. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα τις χρονικές στιγμές t=1 και t=3 για το αρχείο file Ας υποθέσουμε ότι τη χρονική στιγμή t = 0, μόνον ο Χρήστης 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης (Εγγραφή και Εκτέλεση) στα Αρχεία 1 και 2. Στη συνέχεια εκχωρούνται, στο Χρήστη 2 δικαιώματα προσπέλασης σε αυτά τα Αρχεία, ως εξής: t = 5: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Εγγραφή} για το Αρχείο 1 στο Χρήστη 2 t = 7: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Εγγραφή, Εκτέλεση} για το Αρχείο 2 στο Χρήστη 2 Τη χρονική στιγμή t = 15, ο Χρήστης 1 αποφασίζει να ανακαλέσει τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στο Χρήστη 2 στο Αρχείο 2. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα πριν και μετά τη χρονική στιγμή t= Ας υποθέσουμε ότι τη χρονική στιγμή t = 0, μόνον ο Χρήστης 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης (Εγγραφή και Εκτέλεση) στα Αρχεία 1 και 2. Στη συνέχεια εκχωρούνται, στους Χρήστες 2 και 3, δικαιώματα προσπέλασης σε αυτά τα Αρχεία, ως εξής: t = 5: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Εγγραφή} για το Αρχείο 2 στο Χρήστη 3 t = 7: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Εγγραφή, Εκτέλεση} για το Αρχείο 1 στο Χρήστη 2 Τη χρονική στιγμή t = 15, ο Χρήστης 1 αποφασίζει να ανακαλέσει τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στο Χρήστη 2. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα πριν και μετά τη χρονική στιγμή t=15.

5 16. Ας υποθέσουμε ότι τη χρονική στιγμή t = 0, μόνον ο Χρήστης 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης (Εγγραφή και Εκτέλεση) στα Αρχεία 1 και 2. Στη συνέχεια εκχωρούνται, στους Χρήστες 2 και 3, δικαιώματα προσπέλασης σε αυτά τα Αρχεία, ως εξής: t = 5: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί {Εγγραφή} για το Αρχείο 2 στο Χρήστη 3 t = 7: Ο Χρήστης 1 εκχωρεί { Εγγραφή, Εκτέλεση} για το Αρχείο 1 στο Χρήστη 2 t = 10: Ο Χρήστης 3 εκχωρεί {Εγγραφή} για το Αρχείο 2 στο Χρήστη 2 Τη χρονική στιγμή t = 20, ο Χρήστης 1 αποφασίζει να ανακαλέσει τα δικαιώματα που είχε εκχωρήσει στο Χρήστη 3 για εγγραφή στο Αρχείο 2. Να δημιουργηθεί το διάγραμμα πριν και μετά τη χρονική στιγμή t=20. Λίστα Δυνατοτήτων (C-List) 17. Δίνεται ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM) ενός υπολογιστικού συστήματος, όπου τα δικαιώματα προσπέλασης είναι read (r), execute (e), append (a), ιδιοκτησία (own) και write (w): Να φτιαχτούν οι λίστες δυνατοτήτων (C-Lists). 18. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: Αρχείο 1 Αρχείο 2 Αρχείο 3 Andy rx r rwo Betty rwxo r Charlie rx rwo w Να φτιαχτούν οι λίστες δυνατοτήτων (C-Lists). 19. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: counter inc_ctr dec_ctr manager inc_ctr + dec_ctr - manager call call call Να φτιαχτούν οι λίστες δυνατοτήτων (C-Lists).

6 20. O Bart μπορεί να διαβάσει και να γράψει στο αρχείο File 1, αλλά και να διαβάσει το ημερολόγιο της Lisa. H Lisa μπορεί να διαβάσει και να γράψει στο ημερολόγιό της. Τα υποκείμενα δεν αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. I. Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). II. Να φτιαχτούν οι λίστες δυνατοτήτων (C-Lists). 21. H Alice, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του αρχείου x, μπορεί να διαβάσει τα αρχεία x και y και να γράψει μόνο στο αρχείο x. Επίσης, μπορεί να εκτελέσει το αρχείο z. Ο Bob μπορεί να διαβάσει το αρχείο x, να διαβάσει και να γράψει στο αρχείο y, αλλά και να εκτελέσει το αρχείο z. Τα υποκείμενα δεν αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. I. Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). II. Να φτιαχτούν οι λίστες δυνατοτήτων (C-Lists). Ομάδες Υποκειμένων και Αρνητικά Δικαιώματα 22. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: Αρχείο 1 Αρχείο 2 Αρχείο 3 Andy rx r rw Betty rwx r Charlie rx rw w Να φτιαχτούν οι δυνατές ομάδες υποκειμένων. 23. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ελέγχου προσπέλασης: O1 O2 O3 O4 O5 S1 rw rw S2 r S3 rw rw r Να φτιαχτούν οι δυνατές ομάδες υποκειμένων. 24. Σύμφωνα με τον πίνακα της άσκησης 4 να φτιαχτούν οι δυνατές ομάδες υποκειμένων.

7 25. Δίνονται οι παρακάτω ομάδες υποκειμένων: Να φτιαχτεί ο πίνακας ελέγχου προσπέλασης (ACM). 26. Ένα σύστημα UNIX περιέχει ένα εκτελέσιμο αρχείο που ονομάζεται web, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο Bob, ένα group με όνομα spider και τα δικαιώματα προσπέλασης στο αρχείο είναι 751. To group spider έχει σαν μέλη του την Alice και τον Bob. Υπόλοιποι χρήστες του συστήματος είναι ο Charlie και ο Dave. Να δημιουργηθεί ο πίνακας ελέχγου προσπέλασης για το αρχείο web. Προστατευτικοί Δακτύλιοι 27. Έστω οτι έχουμε μια βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει 15 διεργασίες, 3 πύλες και 2 χρήστες οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές. Οι διεργασίες ανήκουν μεταξύ των δακτυλίων r2 και r3 (r2 < r <= r3). Για τις πύλες ισχύουν: Η Gate 1 έχει δικαίωμα προσπέλασης execute σε 3 διεργασίες Η Gate 2 έχει δικαίωμα προσπέλασης read σε 5 διεργασίες Η Gate 3 έχει δικαίωμα προσπέλασης write σε 6 διεργασίες Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στις παρακάτω πύλες: User 1 έχει πρόσβαση μέσω της Gate 1 User 2 έχει πρόσβαση μέσω της Gate 2 I. O User 2 επιθυμεί να έχει πρόσβαση μέσω της Gate 3 στις 6 διεργασίες. Μπορεί; II. Ο User 1 επιθυμεί να αποκτήσει δικαίωμα προσπέλασης read σε μία από τις διεργασίες της Gate 2. Μπορεί; III. Και οι 2 χρήστες επιθυμούν να προσπελάσουν διεργασίες του δακτυλίου r4 (r3<r4). Μπορούν;

Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης

Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης 2 ο Εργαστήριο Ελίνα Μακρή elmak@unipi.gr Περιεχόμενα Έλεγχος Προσπέλασης Βασικές Έννοιες Πολιτικές Ελέγχου Προσπέλασης DAC MAC RBAC Λειτουργίες & Τρόποι Προσπέλασης Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (Μηχανισμοί Ελέγχου Προσπέλασης) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου http://www.ct.aegean.gr/people/kalloniatis

Διαβάστε περισσότερα

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Σύνταξη εντολών Περιεχόµενα Οργάνωση και χειρισµός αρχείων Μπαλαντέρ ικαιώµατα χρήσης αρχείων και οµάδες χρηστών Έλεγχος διεργασιών Σύνταξη εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισµοί Ελέγχου Προσπέλασης

Μηχανισµοί Ελέγχου Προσπέλασης ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθηµα: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ UNIX Μηχανισµοί Ελέγχου Προσπέλασης ιδάσκων: Αναπλ.Καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης clam@unipi.gr Λειτουργικά Συστήµατα II - UNIX / Αναπλ. Καθ. Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2018-19 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Βασίλης Σακκάς 13/11/2013 1 ΒασικέςΈννοιεςΛ/Σ Η επικοινωνία μεταξύ Λ/Σ και των προγραμμάτων του χρήστη γίνεται μέσω του συνόλου των «εκτεταμένων

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Χρήστες και Ομάδες στο Unix. Δικαιώματα στο Unix. Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Χρήστες και Ομάδες στο Unix. Δικαιώματα στο Unix. Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Στα παραδείγματα που ακολουθούν υποθέτουμε την παρακάτω δενδρική δομή Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα - Εργαστήριο 6. 6ο Εργαστήριο. Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών. Χρήστες και Ομάδες Χρηστών

Λειτουργικά Συστήματα - Εργαστήριο 6. 6ο Εργαστήριο. Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών. Χρήστες και Ομάδες Χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 6ο Εργαστήριο Συμπίεση αρχείων Χρήση ειδικών χαρακτήρων στην γραμμή εντολών Χρήστες και Ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 8ο Εργαστήριο Χρήστες και Ομάδες Χρηστών Εντολές su και sudo Δικαιώματα Αρχείων Ειδικά Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Διαχείριση αρχείων. Τι είναι ένα αρχείο ; Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Διαχείριση αρχείων. Τι είναι ένα αρχείο ; Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 9 AΣΦAΛEIA KAI ΠPOΣTAΣIA

ENOTHTA 9 AΣΦAΛEIA KAI ΠPOΣTAΣIA ENOTHTA 9 Περιεχόµενα 1. Aσφάλεια vs Προστασία 2. Aσφάλεια 3. Προϋποθέσεις για ύπαρξη ασφάλειας 4. Eίδη απειλών 5. Σχεδιαστικές αρχές για ασφάλεια 6. Mηχανισµοί προστασίας 9-1 1. Aσφάλεια vs Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX

Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Δικαιώματα Πρόσβασης στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Πρόσβαση: η δυνατότητα χρήσης ενός υπολογιστικού πόρου για ένα συγκεκριµένο σκοπό Έλεγχος πρόσβασης: το σύνολο των διαδικασιών και των τεχνικών µε τις οποίες η πρόσβαση παρέχεται ή απαγορεύεται Οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ασκήσεις.

Κατανεμημένα Συστήματα Ασκήσεις. Κατανεμημένα Συστήματα Ασκήσεις 2016-2017 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Άσκηση 1 3 διεργασίες, η P1, η P2 και η P3 στέλνουν μεταξύ τους multicast μηνύματα. Σε περίπτωση που θέλουμε να εξασφαλίσουμε:

Διαβάστε περισσότερα

Χρονοδρομολογητής Κυκλικής Επαναφοράς

Χρονοδρομολογητής Κυκλικής Επαναφοράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων 4 η Εργαστηριακή Άσκηση: Χρονοδρομολογητής Κυκλικής Επαναφοράς Λειτουργικά Συστήματα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 3

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 3 Λειτουργικά Συστήματα & Γλώσσες Προγραμματισμού Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Το UNIX και οι εντολές του Παρουσίαση 3 1 Λειτουργικά Συστήματα & Γλώσσες Προγραμματισμού Διαφάνειες σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Επικοινωνία με περιφερειακά Αρτηρία εισόδου-εξόδου, διευθύνσεις, εγγραφές αναγνώσεις Διαδικασία εξόδου έλεγχος κατάστασης περιφερειακού περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Πτυχιακή εργασία του φοιτητή Γιαννακίδη Αποστόλη Επιβλέπων καθηγητής Τσούλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών Θέμα 1 ο Α. Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από

Διαβάστε περισσότερα

Αρχεία Ένα αρχείο αποτελείται από μία σειρά ομοειδών δεδομένων που ονομάζονται λογικές εγγραφές (logical record)

Αρχεία Ένα αρχείο αποτελείται από μία σειρά ομοειδών δεδομένων που ονομάζονται λογικές εγγραφές (logical record) Διαχείριση Αρχείων Αρχεία Για να είναι δυνατή η επεξεργασία μεγάλου αριθμού δεδομένων τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακά μέσα κατάλληλα οργανωμένα. Η αποθήκευση γίνεται σε αρχεία. Πολλά προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) cat text file name (Παρουσιάζει στην οθόνη το περιεχόμενο ενός αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

3 Μοντέλα Ελέγχου Προσπέλασης

3 Μοντέλα Ελέγχου Προσπέλασης 3 Μοντέλα Ελέγχου Προσπέλασης 3.1 Βασικές Έννοιες Εµπιστευτικότητα. Η υπηρεσία της εµπιστευτικότητας προσφέρει υπηρεσίες έναντι «παθητικών» (passive) επιθέσεων, κατά τις οποίες ο εισβολέας προσπαθεί να

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Λειτουργικά Αριστείδης Ηλίας Συστήματα Ι Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο Shell Scripting Εισαγωγή Ένα shell script είναι μια λίστα εντολών που εκτελούνται ακολουθιακά Εκτελούνται ανάλογα με το κέλυφος και για

Διαβάστε περισσότερα

Privilege Separation. Dimitris Mitropoulos

Privilege Separation. Dimitris Mitropoulos Privilege Separation Dimitris Mitropoulos dimitro@di.uoa.gr πως μπορούμε να καθορίζουμε ποιός έχει πρόσβαση σε τι Separation Layers Επίπεδα Διαχωρισμού Ο διαχωρισμός αντικειμένων μπορεί να γίνει: 1. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Ορισμός και λειτουργία των μηχανών Turing Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 20: Μηχανές Turing: Σύνθεση και Υπολογισμοί Επ. Καθ. Π. Κατσαρός Τμήμ

Περιεχόμενα Ορισμός και λειτουργία των μηχανών Turing Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 20: Μηχανές Turing: Σύνθεση και Υπολογισμοί Επ. Καθ. Π. Κατσαρός Τμήμ Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 20: Μηχανές Turing: Σύνθεση και Υπολογισμοί Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων με wildcards. Άδειες χρήσης. ΑΣΚΗΣΗ 1 Δημιουργείστε στον τρέχων κατάλογο τα παρακάτω αρχεία: hello.dat hello.doc hello.exe hello1.exe

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Υπολογιστικό Σύστημα Λειτουργικό Σύστημα Αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού ενός υπολογιστή και του χρήστη (προγραμμάτων ή ανθρώπων). Είναι ένα πρόγραμμα (ή ένα σύνολο προγραμμάτων)

Διαβάστε περισσότερα

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc Κεφάλαιο 9: Δομή αρχείων συστήματος Έχουμε ήδη μιλήσει για τη δομή των καταλόγων στο Slackware Linux. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να βρείτε αρχεία και καταλόγους όπου χρειάζεστε. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ222)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ222) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ222) Διάλεξη 7: Εισαγωγή στην Ιδεατή Μνήμη - Τμηματοποίηση Η Ευτυχισμένη Κοινωνία των Διεργασιών 2 Πολλαπλές χαρούμενες διεργασίες στο σύστημα Και αν το Visual Studio χρειαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Εισαγωγή στη Διαχείριση Αρχείων Οι Η/Υ θα ήταν άχρηστοι, αν δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα που επεξεργάζονται για μελλοντική χρήση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING

Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING Επιλογή δομής δεδομένων Κριτήρια: Μέγεθος του προβλήματος Πως θα χρησιμοποιηθεί Ενέργειες που καθορίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Διαχείριση Αρχείων Βασίλης Σακκάς 11/12/2013 1 Διαχείριση Αρχείων 1 Μακρόχρονη αποθήκευση πληροφοριών 1. Αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων 2. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Δημήτρης Μιχαήλ. Κατακερματισμός. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Δομές Δεδομένων. Δημήτρης Μιχαήλ. Κατακερματισμός. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Δομές Δεδομένων Κατακερματισμός Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Λεξικό Dictionary Ένα λεξικό (dictionary) είναι ένας αφηρημένος τύπος δεδομένων (ΑΤΔ) που διατηρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Δέυτερη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: 19/6/2017 1. Γενική Περιγραφή Στην δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

10. Με πόσους και ποιους τρόπους μπορεί να αναπαρασταθεί ένα πρόβλημα; 11. Περιγράψτε τα τρία στάδια αντιμετώπισης ενός προβλήματος.

10. Με πόσους και ποιους τρόπους μπορεί να αναπαρασταθεί ένα πρόβλημα; 11. Περιγράψτε τα τρία στάδια αντιμετώπισης ενός προβλήματος. 1. Δώστε τον ορισμό του προβλήματος. 2. Σι εννοούμε με τον όρο επίλυση ενός προβλήματος; 3. Σο πρόβλημα του 2000. 4. Σι εννοούμε με τον όρο κατανόηση προβλήματος; 5. Σι ονομάζουμε χώρο προβλήματος; 6.

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομικός αλγόριθμος

Αναδρομικός αλγόριθμος Αναδρομικός αλγόριθμος Ένας αναδρομικός αλγόριθμος επιλύει ένα πρόβλημα για κάποιες τιμές δεδομένων λύνοντας το ίδιο πρόβλημα για άλλες (σχετιζόμενες) τιμές δεδομένων Είναι απαραίτητο βέβαια να λύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ Σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομής σημείωσης διεργασιών στον

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:09 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Minix Overview Σύνοψη 5ης ιάλεξης Λειτουργικό Σύστημα Minix Οργάνωση του Λειτουργικού Συστήματος Οργάνωση πηγαίου κώδικα Minix recompilation Σύνοψη Μαθήματος Σύνοψη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Τύποι δεδομένων και εμφάνιση στοιχείων...33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Τύποι δεδομένων και εμφάνιση στοιχείων...33 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος του συγγραφέα... 13 Πρόλογος του καθηγητή Τιμολέοντα Σελλή... 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εργαλεία γλωσσών προγραμματισμού...17 1.1 Γλώσσες προγραμματισμού τρίτης γεννεάς... 18 τι είναι η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης Κατάλογος Περιεχομένων 1 ΑΣΎΜΜΕΤΡΗ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ PGP...- 3-1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΉ...- 3-1.2 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ PGP;...- 4-1.3 ΤΟ PGP ΒΉΜΑ ΒΉΜΑ......-

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα 7ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκή περίοδος

Λειτουργικά Συστήματα 7ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκή περίοδος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ KΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ http://www.cslab.ece.ntua.gr Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ +- Με τον όρο διεργασία στο UNIX εννοούμε τη δυναμικη πράξη της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κώδικας μηχανής (E) Ο επεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει το αρχιτεκτονικό σύνολο εντολών (instruction set architecture) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 2. Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας. Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09

Βάσεις Δεδομένων 2. Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας. Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09 Βάσεις Δεδομένων 2 Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09 Θεωρία-Επανάληψη Δοσοληψία-ορισμός Το πρόβλημα της απώλειας των ενημερώσεων Το πρόβλημα της προσωρινής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ I

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ I ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ I MIPS Η MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages) είναι μία αρχιτεκτονική συνόλου εντολών (ISA) γλώσσας μηχανής που αναπτύχθηκε από την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS EV3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS EV3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS EV3 Μάθημα 11ο: Μεταβλητές, Αριθμητικές - Λογικές πράξεις Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ 1. Τι είναι μία μεταβλητή 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Αρχεία με Χαρτογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΕΠΠ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. 2 μονάδες για κάθε σωστό χαρακτηρισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εργαστήριο του Προγραμματισμού Ι, τυπικά είναι εξοικειωμένοι με: τη χρήση ολοκληρωμένου

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη ( ιάλεξη 3) ιδάσκων: Γιώργος Ζάγγουλος Email: zaggoulos.george@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Περιεχόμενα ενότητας Διεργασίες Κλήσεις δημιουργίας και τερματισμού διεργασιών Επικοινωνία διεργασιών μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Χρήση Κρυφής Μνήμης (Cache)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εργαστήριο 2: Μέθοδος Κρίσιμου Μονοπατιού Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Μέθοδος Κρίσιμου

Διαβάστε περισσότερα

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15)

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15) (Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C (Διάλεξη 15) 14-1 Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage) Για να αποθηκεύσουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Δευτερεύουσα Μνήμη 14-2 Επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΜΗΜΕΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. κοινωνική δικτύωση. έργου etwinning

Το νέο Twinspace. κοινωνική δικτύωση. έργου etwinning Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning ΝΕΟ TWINSPACE ΓΕΝΙΚΑ Είναι η συνεργατική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10 Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10 Κεφάλαιο 10 ιαχείριση Αρχείων στα Λειτουργικά Συστήµατα Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να περιγράψει τη διαχείριση των αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Α1. 1-Λάθος 2-Λάθος 3-Σωστό 4-Σωστό 5-Λάθος

Α1. 1-Λάθος 2-Λάθος 3-Σωστό 4-Σωστό 5-Λάθος 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΕΠΠ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. 1-Λάθος 2-Λάθος 3-Σωστό 4-Σωστό 5-Λάθος Α2. 1-δ 2-α 3-β

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα μηχανικών πληροφοριακών & επικοινωνιακών συστημάτων Ασφάλεια πληροφοριακών & επικοινωνιακών συστημάτων Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Έλεγχος Πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να ορίζεις τους χρήστες ή τις ομάδες χρηστών, που θα έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα 3.1 Η εξέλιξη των λειτουργικών συστηµάτων 3.2 Αρχιτεκτονική λειτουργικών συστηµάτων 3.3 Συντονισµός των δραστηριοτήτων του υπολογιστή 3.4 Χειρισµός ανταγωνισµού µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΩΝ Λέµε αρχείο (File) τη συστηµατική συγκέντρωση δεδοµένων. Τα περισσότερα προγράµµατα στη γλώσσα C, τα οποία διαπραγµατεύονται είσοδο, αποθήκευση και επεξεργασία δεδοµένων χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Ακ. Έτος Άσκηση 4. Πλήθος οπών <tab> Μέσο μέγεθος σε mb

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Ακ. Έτος Άσκηση 4. Πλήθος οπών <tab> Μέσο μέγεθος σε mb Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Ακ. Έτος 2012-13 Άσκηση 4 Η εργασία να εκπονηθεί με την έκδοση minix 3.1.x 1 ο Πρόβλημα Αναπτύξτε μια νέα κλήση του συστήματος (system call) στα πλαίσια του διαχειριστή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ Σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομής σημείωσης διεργασιών στον

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική Μνήμη (1/2)

Εικονική Μνήμη (1/2) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Εικονική Μνήμη (1/2) Λειτουργικά Συστήματα Υπολογιστών 7ο Εξάμηνο, 2016-2017 Εικονική Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. 1 ΣΩΣΤΟ 2 ΛΑΘΟΣ 3 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 - ΣΩΣΤΟ Α5. Α3.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. 1 ΣΩΣΤΟ 2 ΛΑΘΟΣ 3 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 - ΣΩΣΤΟ Α5. Α3. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 08/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑ (10) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. 1

Διαβάστε περισσότερα

File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ

File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ .NET Framework System.Out namespace Βασική υποστήριξη για διαχείριση αρχείων και φακέλων Ανάγνωση και εγγραφή σε file και data streams Κλήση εκτελέσιμου από κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων Πληροφορική 2 Δομές δεδομένων και αρχείων 1 2 Δομή Δεδομένων (data structure) Δομή δεδομένων είναι μια συλλογή δεδομένων που έχουν μεταξύ τους μια συγκεκριμένη σχέση Παραδείγματα δομών δεδομένων Πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή Στο εργαστήριο αυτό θα μάθουμε για τη χρήση συναρτήσεων με σκοπό την κατασκευή αυτόνομων τμημάτων προγραμμάτων που υλοποιούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9: Αρχεία

Εργαστήριο 9: Αρχεία Εργαστήριο 9: Αρχεία Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Αρχεία, Είσοδος/Έξοδος από/προς αρχεία - Δυαδικά αρχεία - Παραδείγματα ΕΠΛ035 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλ. Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes Class Create Class Ο Teacher μπορεί να δημιουργήσει τάξεις για το σχολείο του από το κεντρικό μενού Management Classes Create Class. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και για τους καθηγητές εφόσον το επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων

Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων Άσκηση 1 Ο ζητούμενος ΑΤΔ μπορεί να υλοποιηθεί ως μια ακολουθία από στοιχεία τύπου window συνοδευόμενη από τις πράξεις: MakeNewWindow(L,w) Destroy(L,w) SwitchTo(L,w)

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Άσκηση 1 Φροντιστήριο: 05/10/2018 Παράδοση: 18/10/2018 Υλοποίηση Linux C Shell ΤΑ : shevtsov(shevtsov@csd.uoc.gr) Ώρες Γραφείου : Δευτέρα 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ FILE SYSTEM >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? >_ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ +- chmod

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) less (Το ίδιο με την εντολή «cat», αλλά επιτρέπει την κύλιση στο κείμενο.

Διαβάστε περισσότερα