ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού. Δωρητής:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού. Δωρητής:"

Transcript

1 ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού Δωρητής:

2 1 Το σχολικό έτος , με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» προσφέρεται δωρεάν σε 2000 μαθητές σε δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νικολάου Πλαστήρα 55, Θεσσαλονίκη, Τ: Αθήνα Τ: Θεσσαλονίκη Ε: W:

3 2 Λίγα λόγια για την Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» και τον Οδηγό Εκπαιδευτικού Το πρόγραμμα Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη. Το πρόγραμμα εξελίσσεται μέσα από έντυπο υλικό το οποίο καλεί τους μαθητές να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη, να συλλέξουν πληροφορίες και να αναλάβουν δράση πάνω στο ζήτημα των απορριμμάτων. Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την υλοποίηση του προγράμματος από τον/την εκπαιδευτικό καθώς παρουσιάζει τους στόχους, τη μεθοδολογία, και τη δομή του προγράμματος, και περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του. Σχεδιασμός Προγράμματος: Μάρκος Ζάγκας-Τσακίρης, Ελένη Ανδρεάδη ISBN: Συγγραφή: Μάρκος Ζάγκας-Τσακίρης Σκίτσα: Στέφανος Κολτσιδόπουλος Στίχοι Τραγουδιού «Τρεις Λέξεις Μόνο»: Συγκρότημα «Νέα Τάξη Πραγμάτων», Ελένη Ανδρεάδη Όλες οι εικόνες προέρχονται από το Shutterstock.com Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιονδήποτε τρόπο, και γενικά η αναπαραγωγή, ολική ή μερική του έργου Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια», καθώς και η μετάφραση, διασκευή ή εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγής έργου λόγου ή τέχνης, σύμφωνα με τις διατάξεις των N. 237/1920, 4264/62, 2121/93 και τους λοιπούς κανόνες του διεθνούς δικαίου περί πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς την γραπτή άδεια της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, που έχει την αποκλειστικότητα, κυριότητα, νομή και κατοχή του έργου.

4 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για την Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» και τον Οδηγό Εκπαιδευτικού 2 Το σύγχρονο οικολογικό πρόβλημα και οι Πράκτορες του Πλανήτη 4 Η Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια»... 5 Οι στόχοι και η μεθοδολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος 6 Η Δομή και το υλικό του προγράμματος... 7 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Ο ρόλος των Πρακτόρων του Πλανήτη ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η : ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η : ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 001 ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 002 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 19 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 003 ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 004 ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 23 ΕΝΟΤΗΤΑ 7 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 005 Η ΣΟΥΠΑΡΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 006 ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 9 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 007 ΨΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 10 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 008 ΤΟ ΜΠΛΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ. 31 ΕΝΟΤΗΤΑ 11 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 009 ΦΟΒΕΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 12 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 010 ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 13 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 011 ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ36 ΕΝΟΤΗΤΑ 14 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 012 ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 15 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 013 ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ... ή μήπως αρχή; 38

5 4 Το σύγχρονο οικολογικό πρόβλημα και οι Πράκτορες του Πλανήτη Η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια διατροφική κρίση, η μείωση των υδάτινων πόρων, η προστασία των ωκεανών είναι κάποια μόνο παραδείγματα θεμάτων αειφορίας, στα οποία καλούνται ήδη να ανταποκριθούν οι κοινωνίες μας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων σε αυτά τα προβλήματα έχουν οι πολίτες: πολίτες με αξίες, οι οποίοι ενημερώνονται, έχουν κριτική σκέψη, αξιολογούν, συνεργάζονται, και αναλαμβάνουν δράση. Οι μελλοντικοί αυτοί πολίτες είναι σήμερα παιδιά. Και τα παιδιά σήμερα ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη ζωή τους, για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Όμως, δεν τους προσφέρονται πολλές εναλλακτικές μέσω των οποίων να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, ώστε να επιφέρουν αλλαγές στον κόσμο γύρω τους. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε στην ίδρυση, το 2009, των Πρακτόρων του Πλανήτη, μιας μηκερδοσκοπικής, αστικής εταιρείας, με αντικείμενο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση παιδιών. Σκοπός της οργάνωσης είναι η δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την εκπαίδευση και δράση των παιδιών, τα οποία μαθαίνουν έμπρακτα πώς να προστατεύουν το περιβάλλον στην καθημερινότητά τους. Με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, οι Πράκτορες του Πλανήτη στοχεύουν να προσφέρουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις, και να αναλάβουν δράση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης,

6 5 Η Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» Το πρόγραμμα Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» σχεδιάστηκε από τους Πράκτορες του Πλανήτη για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει μαθητές/τριες Γ, Δ και Ε Δημοτικού σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται μέσα από τη χρήση έντυπου υλικού, με το συντονισμό του/ της εκπαιδευτικού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες καλούνται να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη και να προστατέψουν τον Πλανήτη από τα απορρίμματα. Για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, οι νέοι Πράκτορες λαμβάνουν φακέλους με πληροφορίες, συζητούν, συνεργάζονται, εξιχνιάζουν μυστήρια, παίζουν και, τελικά, αναλαμβάνουν δράση στο σχολείο και στο σπίτι. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου προγράμματος «Πράκτορες του Πλανήτη» το οποίο δημιουργήθηκε το Έως το 2014, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πράκτορες του Πλανήτη» συμμετείχαν σχολεία σε όλη την χώρα και χιλιάδες μαθητές, ενώ το 2013 βραβεύτηκε ως ένα από τα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στα πλαίσια της εφαρμογής του στο δημοτικό σχολείο. Ορμώμενοι από την ενθουσιώδη ανταπόκριση εκπαιδευτικών, μαθητών, και γονέων, και βασισμένοι την ανατροφοδότηση τους, σχεδιάσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» το οποίο αξιοποιήθηκε το σχολικό έτος από 1200 μαθητές και μαθήτριες ανά την Ελλάδα.

7 6 Οι στόχοι και η μεθοδολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος Σύμφωνα με τους στόχους και τη μεθοδολογία της Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρεί: Να μεταδώσει γνώσεις και να κινητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων. Αποτελείται από ξεχωριστές εννοιολογικά ενότητες με πληροφορίες και δραστηριότητες σχετικές με τα απορρίμματα. Παρουσιάζει την τοπική και διεθνή διάσταση του ζητήματος. Παρουσιάζει τα αίτια, τις συνέπειες και τις λύσεις. Να καλλιεργήσει τις ικανότητες των μαθητών στην έρευνα, στην κριτική και συστημική σκέψη και στην επίλυση προβλημάτων. Περιέχει μυστήρια τα οποία λύνουν οι μαθητές/ τριες συλλέγοντας και συνθέτοντας πληροφορίες. Κατευθύνει τους μαθητές/ τριες στη σύνθεση ενός εννοιολογικού χάρτη. Ζητά τους μαθητές/ τριες να πραγματοποιήσουν έρευνα για το προβλήμα. Να αναδείξει τη σημασίας της ενεργής συμμετοχής, πρωτοβουλίας, συνεργασίας και συλλογικότητας. Απαιτεί συχνά τη δουλειά σε μικρές ομάδες για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Απαιτεί τη γενικότερη συνεργασία της τάξης για την ολοκλήρωση της αποστολής. Προτρέπει σε δράση στην τάξη και στο σχολείο. Να επαναφέρει το παιχνίδι, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό στην μαθησιακή διαδικασία. Έχει γραφιστικά ελκυστικό έντυπο υλικό. Αξιοποιεί το χιούμορ στα κείμενα του. Δίνει στους μαθητές/ τριες το ρόλο των Πρακτόρων του Πλανήτη. Περιέχει διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα απορρίμματα, μέσα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, ενέργειες και δράσεις που θα αναλάβουν οι τάξεις για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων, μπορούν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης που παρουσιάζεται στην προτελευταία ενότητα της αποστολής. Αν και η αποστολή έχει σχεδιαστεί για να υλοποιείται μέσα στο σχολικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, ενδείκνυται και για χρήση από άλλες ομάδες παιδιών, πάντα με το συντονισμό ενηλίκου.

8 7 Η Δομή και το υλικό του προγράμματος Ενότητες Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο σε 15 ενότητες, με τη κάθε ενότητα να έχει ξεχωριστό έντυπο υλικό. Η συνολική διάρκεια υλοποίησής του υπολογίζεται στις 12 διδακτικές ώρες κατ ελάχιστο.. ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ/ ΘΕΜΑ Ενότητα 1η Απόρρητο Μήνυμα Πράκτορα Οι μαθητές/ τριες γνωρίζουν τους Πράκτορες του Πλανήτη και αναλαμβάνουν την Ενότητα 2η Ανάθεση Αποστολής Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» Ενότητα 3η Φάκελος 001. Χάρτης Καλλονής Οι μαθητές/ τριες Ενότητα 4η Φάκελος 002. Από την αρχή έως το τέλος εξοικειώνονται με το ζήτημα Ενότητα 5η Φάκελος 003. Ελέφαντες των απορριμμάτων: κύκλος Φάκελος 004. Μπερδεμένη ζωής απορριμμάτων, σύσταση Ενότητα 6η παρακολούθηση οικιακών απορριμμάτων, θαλάσσια ρύπανση από τα Ενότητα 7η Φάκελος 005. Η σουπάρα πλαστικά απορρίμματα Ενότητα 8η Φάκελος 006. Τρεις λέξεις μόνο Οι μαθητές/ τριες γνωρίζουν Ενότητα 9η Φάκελος 007. Ψώνια πρακτικές που αποτελούν Ενότητα 10η Φάκελος 008. Το μπλε μπλουζάκι λύσεις στο πρόβλημα των Ενότητα 11η Φάκελος 009. «Φοβεγή» συνταγή απορριμμάτων: μείωση, επανάχρηση, Ενότητα 12η Φάκελος 010. Το υπερόπλο ανακύκλωση και κομποστοποίηση Ενότητα 13η Ενότητα 14η Φάκελος 011. Συλλογή πληροφοριών Φάκελος 012. Ώρα για δράση Οι μαθητές/ τριες δραστηριοποιούνται στο σχολείο και στο σπίτι τους, ερευνώντας την παρούσα κατάσταση και υλοποιώντας δράσης βελτίωσης της Ενότητα 15η Αποστολή Εξετελέσθη και Αναφορά Αποστολής Οι μαθητές/ τριες επιβραβεύονται για την ολοκλήρωση της αποστολής, συνοψίζουν τα ευρήματα τους και αξιολογούν την εμπειρία τους.

9 8 Η υλοποίηση κάθε ενότητας στην τάξη ξεκινά με τη διανομή του σχετικού έντυπου υλικού στους μαθητές/τριες, το οποίο έχει τη μορφή επιστολής ή φακέλου. Προτείνεται οι μαθητές/τριες να τοποθετούν το έντυπο υλικό που χρησιμοποιούν σε ένα «πρακτορικό χαρτοφύλακα», δηλαδή σε έναν φάκελο με λάστιχο τον οποίο θα προμηθευτούν και θα διακοσμήσουν κατάλληλα. Έτσι, με την ολοκλήρωση της αποστολής οι μαθητές/τριες θα έχουν ένα ντοσιέ γεμάτο με όλο το έντυπο υλικό του προγράμματος. Οι μαθητές μπορούν να κρατούν τον «χαρτοφύλακα» και να τον φέρνουν στο σχολείο τις ημέρες που υλοποιείται το πρόγραμμα. Εναλλακτικά οι «χαρτοφύλακες» μπορούν να αποθηκεύονται στην τάξη. Πληροφορίες Σημαντικό ρόλο σε κάθε ενότητα έχουν οι πληροφορίες που παρέχονται, σε σχέση με κάποια πτυχή του ζητήματος των απορριμμάτων. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται σε διαφορετικής μορφής κείμενα, όπως για παράδειγμα: - Επιστολή από τη Δ., τη Διοικητή της Περιβαλλοντοπόλ. - Βιντεοκλήση από τον Πράκτορα Ιάσονα. - Ε-mail από την Πράκτορα Μαρί-Λουίζ. - Διάλογος μεταξύ των Πρακτόρων Μπεν και Ανίτα. - Επιστημονική έκθεση από τα εργαστήρια της Περιβαλλοντοπόλ. Οι πληροφορίες διαβάζονται ατομικά από τους μαθητές, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου προτείνεται να διαβαστούν δυνατά στην τάξη. Βέβαια, προκειμένου να ανταποκριθείτε καλύτερα στο γνωστικό επίπεδο και σε άλλα χαρακτηριστικά της τάξης σας, μπορείτε να επιλέξετε άλλον τρόπο ανάγνωσης των πληροφοριών, μπορείτε, για παράδειγμα, να τα ξαναδιαβάσετε ή και να παροτρύνετε τους μαθητές/ τριες να υπογραμμίσουν τα σημαντικότερα στοιχεία του κειμένου. Για να επιβεβαιώσετε ότι οι μαθητές έχουν κατανοήσει τις πληροφορίες της εκάστοτε ενότητας, προτείνονται κάποιες ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής, που μπορείτε να απευθύνετε στα παιδιά. Ο τρόπος διατύπωσης τους, ο χρόνος που θα αφιερώσετε στην κάθε ερώτηση, καθώς και η προσθήκη ή παράλειψη ερωτήσεων είναι στη δική σας ευχέρεια.

10 9 Δραστηριότητες Όλες οι ενότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες, με εξαίρεση την 1 η και 15 η ενότητα. Αυτές μπορεί να είναι δραστηριότητες που ολοκληρώνονται πάνω στο έντυπο των μαθητών ή δραστηριότητες που υλοποιούνται εκτός εντύπου. Αντίστοιχα μπορεί να είναι ατομικές ή/ και ομαδικές δραστηριότητες. Κάποια παράδειγμα δραστηριοτήτων είναι τα ακόλουθα: - Αντιστοίχιση αντικειμένων με το χρόνο αποσύνθεσης τους, ατομικά, πάνω στο έντυπο υλικό. - Κολλάζ εικόνων από απορρίμματα σε μικρές ομάδες, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου κολλάζ. - Πείραμα σε σχέση με τα πλαστικά στη θάλασσα, στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές ατομικά και ομαδικά. - Εικονική συλλογή υλικών κομποστοποίησης, ατομικά, πάνω στο έντυπο υλικό. Μετά από την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας, προτείνονται ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής, που αποσκοπούν στη βελτίωση του μαθησιακού αποτελέσματος. Άκρως Απόρρητες Πληροφορίες: Ο οδηγός αυτός συνοδεύεται από ένα πακέτο 18 σελίδων με μικρά κείμενα και εικόνες. Αυτές είναι οι άκρως απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες κόβονται και αφαιρούνται από το πακέτο, ώστε να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη. Αφορούν σε πληροφορίες χρήσιμες για την επίλυση μυστηρίων από τους μαθητές ή σε οδηγίες που αφορούν στις δραστηριότητες του προγράμματος. Τις άκρως απόρρητες πληροφορίες, τις παρουσιάζετε στην τάξη σε συγκεκριμένα σημεία της κάθε ενότητας και τις εμφανίζετε σταδιακά, με στόχο την ομαλή και συναρπαστική εξέλιξη των μυστηρίων και των δραστηριοτήτων. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται συνήθως στους μαθητές/ τριες για να διαβαστούν δυνατά στην τάξη, ενώ κάποιες φορές προτείνεται να διαβαστούν από εσάς. Οι μαθητές/τριες γνωρίζουν ότι πρόκειται να παρουσιαστεί κάποια άκρως απόρρητη πληροφορία, όταν συναντούν στο έντυπο υλικό τους το σύμβολο της επείγουσας αλληλογραφίας.

11 10 Το ταμπλό της αποστολής Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συνθέτετε μαζί με τους μαθητές/τριες έναν εννοιολογικό χάρτη και μια αποτύπωση της προόδου της αποστολής. Αυτό είναι το ταμπλό της αποστολής, το οποίο επιτρέπει σε όλη την τάξη να ανατρέχει σε σημαντικές πληροφορίες και έννοιες του προγράμματος, αλλά και να παρακολουθεί την πρόοδο της αποστολής. Το ταμπλό είναι ένα χαρτί διαστάσεων 100 Χ790 εκατοστά, το οποίο μπορείτε: α) να κολλήσετε απευθείας στον τοίχο και να κολλάτε πάνω του τα διάφορα στοιχεία, ή β) να τοποθετήσετε πάνω σε πίνακα φελλού, ώστε να καρφιτσώνετε τα στοιχεία. Τα στοιχεία του ταμπλό Τα στοιχεία αυτά θα τα βρείτε: α) στο συνοδευτικό πακέτο, β) μέσα στο δικό σας αντίγραφο του εγχειρίδιου, ή γ) θα είναι αποτέλεσμα κάποιας δραστηριότητας των μαθητών/τριων σας. Κάποια παραδείγματα στοιχείων είναι: - Η εικόνα γλάρου που έχει καταπιεί καπάκι, από το συνοδευτικό πακέτο. - Το τραγούδι του Μπεν «Τρείς Λέξεις Μόνο», από το δικό σας εγχειρίδιο. - Το σχέδιο μιας οικολογικής συσκευασίας, το οποίο θα ετοιμάσει μια ομάδα μαθητών. Κάθε στοιχείο έχει ένα κωδικό όνομα, το οποίο αντιστοιχεί σε μια θέση στο ταμπλό. Πέρα από τα προκαθορισμένα στοιχεία του ταμπλό, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο ταμπλό ή περιμετρικά του και άλλα στοιχεία που θα επιλέξετε, προσαρμόζοντάς το έτσι στις ανάγκες της τάξης σας. Τέτοια επιπλέον στοιχεία μπορεί να είναι, για παράδειγμα, άρθρα εφημερίδων ή φωτογραφίες από δράσεις που θα κάνετε.

12 11 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Ο πραγματικός σας ρόλος Καθώς είστε ο συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος, η επιτυχία του στηρίζεται πάνω σας! Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και για να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία για εσάς και τους μαθητές σας, απαιτούνται από εσάς τα παρακάτω: Να δημιουργήσετε το κατάλληλο κλίμα: Δημιουργώντας ένα κλίμα πρακτορικό, μια ατμόσφαιρα «μυστηρίου» κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, τα παιδιά θα μπουν στο ρόλο των Πρακτόρων και θα συμμετέχουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Να καλλιεργήσετε τον ενθουσιασμό: Εκτός από το απαραίτητο κλίμα, στον ενθουσιασμό των παιδιών συμβάλλει και ο δικός σας ενθουσιασμός. Αν, λοιπόν, ξαφνιάζεστε από μια νέα πληροφορία, προβληματίζεστε με κάποια δύσκολη υπόθεση και χαίρεστε όταν ολοκληρώνεται με επιτυχία μια δραστηριότητα, οι μαθητές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Να ενθαρρύνετε τη συνεργασία: Η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του προγράμματος απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριών: άλλοτε ατομικά και άλλοτε σε μικρές ομάδες, τα παιδιά πρέπει να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν την αποστολή. Ο ρόλος σας, λοιπόν, είναι να ενθαρρύνετε το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών, το σεβασμό στους άλλους, να συμβάλλετε στην επίλυση διαφωνιών και να επιβραβεύετε τα αποτελέσματα της ομάδας. Να εξασφαλίσετε την ίση συμμετοχή όλων: Είτε σε μικρές ομάδες είτε στην ολομέλεια της τάξης, ενδέχεται κάποιοι μαθητές να μην εκφράζουν τις ιδέες τους. Είναι, λοιπόν, ρόλος σας να εμπλέξετε όλους τους μαθητές. Επίσης, οι λειτουργίες που καλούνται να κάνουν οι μαθητές/τριες, όπως η τοποθέτηση στοιχείων στο ταμπλό και η ανακοίνωση άκρως απόρρητων πληροφοριών, είναι καλό να ανατίθενται σε διαφορετικούς κάθε φορά μαθητές/τριες. Να καλλιεργήσετε την αναλυτική σκέψη: Συντονίζοντας τις συζητήσεις, υποβάλλοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για σκέψη και σύνθεση και υποβοηθώντας διακριτικά την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα καλλιεργήσετε την αναλυτική σκέψη των μαθητών/τριών σας. Ο εικονικός σας ρόλος Ο ρόλος σας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Περιβαλλοντοπόλ! Είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ εκείνη και τους μαθητές σας, οι οποίοι είναι νέοι Πράκτορες του Πλανήτη. Η Περιβαλλοντοπόλ σας στέλνει διαρκώς φακέλους και άλλα στοιχεία για την αποστολή, τα οποία διανέμετε στους νέους Πράκτορες. Το ότι «παίζετε» αυτόν το ρόλο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δε σημαίνει ότι λέτε ψέματα στα παιδιά. Αν, για παράδειγμα, τα παιδιά σας ρωτούν: «Αλήθεια λέτε;» «Σοβαρά τώρα;», μπορείτε να απαντάτε «πρακτορικά»: «Εσύ, τι λες;» «Δεν μπορώ να σου αποκαλύψω περισσότερα», «Αυτή είναι άκρως απόρρητη πληροφορία!».

13 12 Οι λειτουργίες σας Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να μην απαιτεί πολύ χρόνο από τον εκπαιδευτικό για την προετοιμασία του και να μην απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες για την υλοποίηση του. Έτσι, οι λειτουργίες που καλείστε να εκτελέσετε κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι όσο το δυνατόν απλές και σύντομες: Προετοιμασία Πριν από κάθε υλοποίηση θα πρέπει να: 1) Διαβάζετε το έντυπο υλικό της ενότητας. 2) Προετοιμάζετε το έντυπο υλικό για διανομή και χρήση (φάκελοι μαθητών, άκρως απόρρητες πληροφορίες, στοιχεία ταμπλό, κ.α.). 3) Επιβεβαιώνετε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για την ενότητα. Υλοποίηση Όταν υλοποιείτε το πρόγραμμα καλείστε να: 1) Ανατρέχετε με τους μαθητές/τριες στο ταμπλό για να κάνετε μια επισκόπηση της προόδου της αποστολής. 1) Μοιράζετε τους φακέλους σε κάθε μαθητή/τρια. 2) Ενθαρρύνετε την ανάγνωση των κειμένων. 3) Προάγετε το διάλογο, τη συμμετοχή και τη συνεργασία. 4) Παρουσιάζετε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες. 5) Προσανατολίζετε τη σκέψη των μαθητών προς την επίλυση των μυστηρίων, όταν κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. 6) Επιβεβαιώνετε ότι οι μαθητές έχουν κατανοήσει τις εκάστοτε πληροφορίες και οδηγίες. 7) Συντονίζετε τις δραστηριότητες και προμηθεύετε τα παιδιά με τα απαραίτητα υλικά*. 8) Φροντίζετε για την τοποθέτηση των σχετικών στοιχείων στο ταμπλό. 9) Επιβραβεύετε τα παιδιά για τις προσπάθειες και τα αποτελέσματά τους. 10) Συνοψίζετε τα ευρήματα της ενότητας. 11) Καταγράφετε την υλοποίηση του προγράμματος, π.χ. με κάμερα φωτογραφική ή βίντεο. Αποκατάσταση Όταν ολοκληρώνετε κάθε υλοποίηση: 1) Συλλέγετε τα υλικά. 2) Αποθηκεύετε τις φωτογραφίες. 3) Στέλνετε φωτογραφίες και κείμενα στους Πράκτορες του Πλανήτη, εφόσον το επιθυμείτε. * Τα υλικά που θα χρειάζεστε συχνά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στην τάξη ή να τα φέρνουν οι μαθητές/ τριες, είναι: Ψαλίδια Κόλλες stick Μαρκαδόροι Κόλλες Α4

14 13 Ο ρόλος των Πρακτόρων του Πλανήτη Εκτός από το σχεδιασμό του προγράμματος και τη δημιουργία του έντυπου υλικού, οι Πράκτορες επιτελούν τις παρακάτω λειτουργίες: Διανομή όλου του έντυπου υλικού για τους μαθητές/ τριες και τον εκπαιδευτικό. Κατόπιν συνεννόησης, οι Πράκτορες του Πλανήτη μπορούν να «εγκαινιάσουν» το πρόγραμμα στην τάξη σας, εισάγοντας τα παιδιά στην Αποστολή. Στήριξη του/της εκπαιδευτικού με διευκρινίσεις και επιπλέον πληροφορίες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος. Παροχή επιπλέον πληροφοριών και άρθρων σχετικά με τα απορρίμματα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Συντονισμός επικοινωνίας με άλλα σχολεία για τηλεδιάσκεψη, ανταλλαγή ιδεών και οργάνωση κοινών δράσεων. Ανάρτηση άρθρων και φωτογραφιών για τη δράση της τάξης σας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Αποστολή διπλώματος για την τάξη και τον/την εκπαιδευτικό και αυτοκόλλητων για τους μαθητές/τριες, με την ολοκλήρωση της αποστολής.

15 14 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η : ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Περίληψη Οι μαθητές λαμβάνουν από τη Διοικητή της Περιβαλλοντοπόλ, τη «Δ», μια επιστολή που τους ενημερώνει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και τους καλεί να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη. Σκοπός Να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/ τριών για το περιβάλλον και για τον δικό τους ρόλο στην προστασία του. Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες τους Πράκτορες του Πλανήτη, την Περιβαλλοντοπόλ και τη «Δ». Να ενθουσιαστούν οι μαθητές/τριες, και να δεχτούν την ιδιότητα του Πράκτορα του Πλανήτη! Προετοιμασία Διαβάστε την επιστολή. Ετοιμάστε την επιστολή για διανομή. Υλοποίηση Μοιράστε την επιστολή στους μαθητές/τριες. Ενημερώστε τους ότι λάβατε αυτή την επιστολή από τα την Περιβαλλοντοπόλ. Αν θέλετε, μπορείτε να πλάσετε μια ιστορία για το πως σας βρήκε και σας προσέγγισε. Οι μαθητές/τριες διαβάζουν την επιστολή. Όταν δείτε τους μαθητές/τριες να κοιτούν γύρω τους (όπως τους ζητά η επιστολή), μπορείτε να τους προτείνετε να: α) ελέγξουν αν παρακολουθούνται από το παράθυρο, β) τραβήξουν τις κουρτίνες, γ) ελέγξουν αν είναι κάποιος έξω από την πόρτα της τάξης, ή ό,τι άλλο θεωρείτε πως θα δημιουργήσει «πρακτορικό» κλίμα. Αφού ολοκληρώσουν την ανάγνωση της επιστολής και χτυπήσουν τα μολύβια/ στυλό στο θρανίο, επιβεβαιώστε ότι το έκαναν όλοι και συντονίστε τους για να το ξανακάνουν ταυτόχρονα. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιοι είναι οι Πράκτορες του Πλανήτη και τι κάνουν; - Ποια είναι η «Δ»;

16 15 - Τί είναι η Περιβαλλοντοπόλ; - Από τι κινδυνεύει ο πλανήτης; - Τί είναι αυτές οι περίεργες εικόνες που διακόπτουν την επιστολή; Συγχαρητήρια! Πλέον, μπορείτε να αποκαλείτε τους μαθητές/τριές σας Πράκτορες του Πλανήτη! ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η : ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Περίληψη Οι Πράκτορες της τάξης σας λαμβάνουν μια νέα επιστολή από τη «Δ», που τους αναθέτει την Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια», και τους ενημερώνει για τους στόχους της. Κάτι τους λέει, μάλιστα, για ένα χωριό, την Καλλονή, όπου κάτι περίεργο συμβαίνει με τα απορρίμματα! Η «Δ» στέλνει, επίσης, στους νέους πράκτορες τις ταυτότητές τους και τους εξοικειώνει με το ταμπλό της Αποστολής, όπου συμπληρώνουν και τοποθετούν τα πρώτα στοιχεία. Πριν ξεκινήσουν τη δύσκολη αποστολή τους, οι Πράκτορες της τάξης σας γνωρίζουν την επίλεκτη ομάδα Πρακτόρων του Πλανήτη, τον Μπεν, τη Μαρί-Λουίζ, τον Ιάσονα και την Ανίτα. Σκοπός Να αποκτήσουν οι μαθητές/ τριες μια ξεκάθαρη εικόνα για την αποστολή τους και τους στόχους τους. Να εξοικειώσει τους μαθητές/ τριες με επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες και στοιχεία που θα συναντούν κατά την διάρκεια της αποστολής: την επίλεκτη ομάδα Πρακτόρων, την Καλλονή, το ταμπλό της αποστολής, και τις άκρως απόρρητες πληροφορίες. Προετοιμασία Διαβάστε την Ανάθεση Αποστολής. Ετοιμάστε την Ανάθεση Αποστολής για διανομή. Ετοιμάστε τις ταυτότητες για διανομή. Ετοιμάστε το ταμπλό της αποστολής για τοποθέτηση: επιλέξτε το σημείο όπου θα τοποθετηθεί, και τον τρόπο τοποθέτησης (χαρτοταινία, blue tack κτλ.). Κόψτε τα πρώτα στοιχεία για το ταμπλό (ΑΠΣΤΛ, ΣΤΧ1, ΣΤΧ2, ΣΤΧ3) και την εικόνα Κ173. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες και Υπενθύμιση: Τα στοιχεία του ταμπλό και οι άκρως απόρρητες πληροφορίες βρίσκονται στο συνοδευτικό πακέτο.

17 16 Υλοποίηση Ενημερώστε τους Πράκτορες ότι λάβατε αυτό το γράμμα από τα κεντρικά της Περιβαλλοντοπόλ, μοιράστε το και ζητήστε τους να το διαβάσουν. Όταν ολοκληρώσουν όλοι την ανάγνωση του γράμματος, δείξτε τους τις ταυτότητες και το ταμπλό, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν αργότερα. Θυμίστε τους ότι το υστερόγραφο ζητά να ξαναδιαβάσουν το γράμμα. Μετά τη 2 η ανάγνωση, κάντε τις εξής ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποια είναι η αποστολή που τους ανέθεσε η Περιβαλλοντοπόλ; - Ποιοι είναι οι στόχοι της αποστολής; - Ποιος είναι ο Ιάσονας και ποια η Μαρί-Λουίζ; - Τι είναι η Καλλονή; - Τι μπορεί να σημαίνει το σηματάκι στο κάτω μέρος της επιστολής; Σημαίνει ότι έχουμε λάβει κάποια απόρρητα μηνύματα με πληροφορίες. Δώστε σε έναν/μια Πράκτορα το πρώτο άκρως απόρρητο μήνυμα 000.1, για να διαβαστεί δυνατά, και δείξτε στα παιδιά τον τίτλο και τους στόχους (ΑΠΣΤΛ, ΣΤΧ1, ΣΤΧ2, ΣΤΧ3). Αντιγράψτε στον πίνακα τον τίτλο και τους στόχους, με τα κενά τους, και καθοδηγήστε τους Πράκτορες για να συνεργαστούν στην συμπλήρωση τους. Τοποθετήστε τα συμπληρωμένα στοιχεία στο ταμπλό, στις αντίστοιχες θέσεις. Προχωρήστε στο άκρως απόρρητο μήνυμα και τοποθετήστε την εικόνα Κ173 στο ταμπλό. Οι Πράκτορες δέχονται τη βιντεοκλήση από τη «Δ». (διαβάζουν τη αντίστοιχη σελίδα στο φάκελο τους). Όταν ολοκληρώσουν την ανάγνωση, ενημερώστε τους ότι όσο περιμένετε για τις νέες πληροφορίες μπορείτε να γνωρίσετε την επίλεκτη ομάδα πρακτόρων. Οι Πράκτορες της τάξης σας διαβάζουν τα προφίλ της επίλεκτης ομάδας. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιος είναι από την Ελλάδα; - Τί ειδικότητα έχει η Ανίτα; Ο Μπεν; κτλ. - Ποιος/α είναι η/ο αγαπημένος σας; Αφού γνωρίσουν καλύτερα την επίλεκτη ομάδα, μπορούν να ετοιμάσουν τις δικές τους ταυτότητες. Βεβαιωθείτε ότι αρχικά θα συμπληρώσουν την ταυτότητά τους με μολύβι, πριν οριστικοποιήσουν τις εγγραφές στα πεδία με στυλό ή μαρκαδοράκια. Να σημειωθεί ότι το «Κωδικό Όνομα» είναι κάτι το οποίο επιλέγει ελεύθερα κάθε Πράκτορας και μπορεί να είναι αλφαβητικό ή αριθμητικό, με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες.

18 17 Ενημερώστε τους Πράκτορες ότι την ταυτότητα αυτή θα την αφήνουν στο χαρτοφύλακά τους και θα τη φορούν μόνο όποτε ασχολούνται με την αποστολή. Τώρα οι μαθητές/ τριές σας είναι και επίσημα Πράκτορες και μάλιστα έχουν αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή! Ενημερώστε τους Πράκτορες ότι θα χρειαστούν «χαρτοφύλακες», δηλαδή φάκελο με λάστιχο. Πάνω στον φάκελο τους θα συμπληρώσουν το πραγματικό και το κωδικό όνομά τους, και μπορούν να το διακοσμήσουν με σχέδια, κολλάζ ή όποιο άλλο πρακτορικό στοιχείο επιλέξουν. ΕΝΟΤΗΤΑ 3 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 001 ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ Περίληψη Η Περιβαλλοντοπόλ στέλνει τη δορυφορική φωτογραφία της Καλλονής. Οι Πράκτορες του Πλανήτη δουλεύουν σε ομάδες, παρατηρούν το χάρτη και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο των γεμάτων κάδων και της άσχημης μυρωδιάς. Λαμβάνουν διαρκώς νέες, άκρως απόρρητες πληροφορίες, που τους βοηθούν να κάνουν υποθέσεις για τα αίτια που έχουν οδηγήσει σ αυτή την κατάσταση την Καλλονή. Σκοπός Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες κάποιες αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων. Να συνδέσουν το ζήτημα των απορριμμάτων με τις αιτίες που το προκαλούν. Προετοιμασία Παρατηρήστε την εικόνα της Καλλονής και εξοικειωθείτε με τα στοιχεία της. Ετοιμάστε το φάκελο 001 για διανομή. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 001 (001.1 έως και ). Κόψτε τα στοιχεία για το ταμπλό ΜΠΧ, ΑΙΤ1, ΑΙΤ2, και ΑΙΤ3. Υλοποίηση Μοιράστε το φάκελο 001 στους Πράκτορες και θυμίστε τους ότι η Καλλονή είναι το χωριό του Ιάσονα και ότι κάτι έχει συμβεί εκεί σε σχέση με τα απορρίμματα (μπορούν να ανατρέξουν στην προηγούμενη επιστολή). Αφήστε τους να παρατηρήσουν για λίγο το χάρτη και διακόψτε τους δίνοντας σε ένα Πράκτορα την άκρως απόρρητη πληροφορία Φροντίστε να γίνει ο κατάλληλος χωρισμός των Πρακτόρων σε ομάδες και ενθαρρύνετε τη συζήτηση σε κάθε ομάδα. Ζητήστε από κάθε ομάδα να μοιραστεί την άποψη της για το τι έχει συμβεί στην Καλλονή. Προχωρήστε στην πληροφορία και δείξτε στην τάξη το στοιχείο του ταμπλό ΜΠΧ.

19 18 Το μυστήριο: η άσχημη μυρωδιά στην Καλλονή οφείλεται στη συσσώρευση απορριμμάτων στη χωματερή και στους κάδους. Οι βασικές αιτίες συσσώρευσης των απορριμμάτων (ΑΙΤ1, 2, 3) στην Καλλονή είναι οι εξής: - Πολλές συσκευασίες: οι κάτοικοι αγοράζουν προϊόντα από το κατάστημα του κου Θεοδωρόπουλου, τα οποία έχουν πολλή περιττή συσκευασία, με αποτέλεσμα να πετάνε πολλά απορρίμματα. - Είδη μιας χρήσης: στο πανηγύρι της Καλλονής, αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν είδη μιας χρήσης. Έτσι, μετά το πανηγύρι οι κάδοι γέμισαν με πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και άλλα. - Δε γίνεται ανακύκλωση: αν και οι κάτοικοι και ο δήμαρχος θέλουν να κάνουν ανακύκλωση, δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά ειδικών κάδων. Με τη βοήθεια των Πρακτόρων συμπληρώστε το στοιχείο και τοποθετείστε το στο ταμπλό στην αντίστοιχη θέση. Προχωρήστε διαδοχικά στις άκρως απόρρητες πληροφορίες έως 001.9, οι οποίες θα διαβάζονται δυνατά στην τάξη. Μετά από κάθε πληροφορία, και πριν δώσετε την επόμενη, επιτρέψτε χρόνο για συζήτηση και υποθέσεις. Μετά την πληροφορία 001.9, ανακεφαλαιώστε τα συμπεράσματα των παιδιών. Προχωρήστε στην πληροφορία και δείξτε στους Πράκτορες τα στοιχεία του ταμπλό ΑΙΤ1, ΑΙΤ2, και ΑΙΤ3. Συμπληρώστε τα στοιχεία του ταμπλό και τοποθετήστε τα. Μπράβο σας, βρήκατε τι έχει συμβεί στην Καλλονή, και έχετε κάνει αρκετή δουλειά για τους 2 πρώτους στόχους. Το ταμπλό σας μάλιστα έχει αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρον!

20 19 ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 002 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Περίληψη Ο Μπεν και ο Ιάσονας εξηγούν στους Πράκτορες την ιστορία των υλικών και των αντικειμένων που κατασκευάζουν απ αυτά οι άνθρωποι. Ευτυχώς, ο Μπεν διακόπτει την πολυλογία του Ιάσονα και ζητά από τους Πράκτορες να εξετάσουν τα πράγματα «από την αρχή»: δηλαδή, να αντιστοιχήσουν αντικείμενα με τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται, και το χρόνο που χρειάζονται για να διαλυθούν. Σκοπός Να κατανοήσουν οι μαθητές/ τριες τη διαφορά των φυσικών και τεχνητών υλικών. Να αναγνωρίσουν την προέλευση των υλών και των υλικών που χρησιμοποιούνται στα αντικείμενα που τους περιβάλλουν. Να αντιληφθούν τους χρόνους αποσύνθεσης των αντικειμένων αυτών. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 002. Ετοιμάστε το φάκελο για διανομή. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες τους φακέλους και ζητήστε να διαβάσουν το διάλογο Ιάσονα και Μπεν, στην πρώτη σελίδα μόνο. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τί είναι τα φυσικά υλικά; Τί είναι τα τεχνητά υλικά; Φυσικά υλικά: χαρακτηρίζονται αυτά που ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί όπως τα παίρνει από τη φύση. Τεχνητά υλικά: είναι αυτά που παράγει ο άνθρωπος μετασχηματίζοντας τα φυσικά υλικά. - Μπορείτε να βρείτε φυσικά υλικά μέσα στην τάξη; Τεχνητά υλικά; (Μπορείτε να ζητήσετε από τους Πράκτορες να φέρουν την επόμενη φορά δύο αντικείμενα από το σπίτι, ένα από φυσικά υλικά και ένα από τεχνητά). - Τί σημαίνει ο όρος βιοδιάσπαση; Συνεχίστε με τη δεύτερη σελίδα του διαλόγου. Ρωτήστε τους Πράκτορες ποιο υλικό λείπει από τον πρώτο κύκλο (ξυλεία) και βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει τη δραστηριότητα της τελευταίας σελίδας του φακέλου. Οι Πράκτορες συμπληρώνουν τη δραστηριότητα αντιστοίχισης, ιδανικά χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα.

21 20 Όταν ολοκληρώσουν την αντιστοίχιση, επιβεβαιώνετε μαζί τους τα σωστά αποτελέσματα. Οι παρακάτω χρόνοι αποσύνθεσης αφορούν το χρόνο αποσύνθεσης στη θάλασσα. Οι αντίστοιχοι χρόνοι στις συνθήκες των ΧΥΤΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι. Αντικείμενο Από τι προέρχεται Σε πόσο χρόνο διαλύεται Μπλουζάκι Βαμβάκι 5 μήνες Γυάλινο βάζο Άμμος 1 εκατομμύριο χρόνια Βιβλίο Ξύλο 3 μήνες Χάρτινο ποτήρι Ξύλο 2 μήνες Αθλητική στολή νάιλον Πετρέλαιο 40 χρόνια Ποτήρι φελιζόλ Πετρέλαιο 50 χρόνια Πλαστική σακούλα Πετρέλαιο 20 χρόνια Μήλο Δέντρο 2 μήνες Δέρμα Ζώο 50 χρόνια Κινητό Άμμος, Ορυχείο, Πετρέλαιο Πλαστικό μπουκάλι νερού Πετρέλαιο 450 Κονσέρβα Ορυχείο 50 Συμπληρώστε τη σωστή αντιστοίχιση στο δικό σας εγχειρίδιο, κόψτε τη σελίδα αυτή και τοποθετήστε τη στη θέση ΑΤ32 στο ταμπλό. Να που συλλέξατε μερικά ακόμα χρήσιμα στοιχεία για τα απορρίμματα! Ζητήστε από τους Πράκτορες να φέρουν για την επόμενη φορά περιοδικά και εφημερίδες με εικόνες από: τροφές, πλαστικά, χάρτινα, μεταλλικά, ξύλινα, δερμάτινα, υφασμάτινα και γυάλινα αντικείμενα. Θα χρησιμοποιηθούν για κολλάζ.

22 21 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 003 ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ Περίληψη Ε-mail και κλήσεις ασυρμάτου πληροφορούν τους Πράκτορες για περίεργους ελέφαντες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Για να διερευνήσουν τη σύνδεση των ελεφάντων με τα απορρίμματα, οι Πράκτορες θα ζωγραφίσουν σε κλίμακα τον όγκο απορριμμάτων που πετά μια τυπική ελληνική οικογένεια κάθε χρόνο: είναι όσο ένας ελέφαντας! Με την παρότρυνση της Μαρί-Λουίζ συνθέτουν με κολλάζ έναν ελέφαντα, μια δραστηριότητα που αποκαλύπτει τη σύσταση των οικιακών απορριμμάτων (ποσοστό πλαστικού, χαρτιού, γυαλιού κτλ.). Σκοπός Να αντιληφθούν οι μαθητές/ τριες τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων που πετούν. Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες τη σύσταση των οικιακών απορριμμάτων. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 003. Ετοιμάστε το φάκελο 003 για διανομή. Ετοιμάστε το περίγραμμα του ελέφαντα ΕΛΦ450. Ψαλίδια, κόλλες και παλιά περιοδικά (ιδανικά, διαφημιστικοί κατάλογοι καταστημάτων). Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 003. Ελέφαντες και ζητήστε να διαβάζουν το από τη «Δ». Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιο περίεργο πλάσμα αναφέρει η «Δ»; - Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ελέφαντες αυτοί με τα απορρίμματα; Προχωρήστε στην κλήση ασυρμάτου από τον Μπεν. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι είναι οι ΧΥΤΑ που αναφέρει ο Μπεν; - Σας βοήθησε η κλήση του Μπεν; Τι μπορεί να είναι αυτοί οι ελέφαντες; Προχωρήστε στο 2 ο από τη δύναμη «Δ». Βεβαιωθείτε ότι οι Πράκτορες έχουν καταλάβει τη δραστηριότητα και συντονίστε τη: - Ζωγραφίζουν ένα σωρό από απορρίμματα - Το ύψος του σωρού πρέπει να αντιστοιχεί στην ποσότητα που πετά κάθε χρόνο η οικογένεια τους. - Μπορούν να ζωγραφίσουν το σωρό σαν μια μεγάλη μάζα, ή ακόμα και με μικρά αντικείμενα (μπουκάλια, κουτάκια, τροφές κτλ.).

23 22 - Δώστε τους προφορικά ερεθίσματα που θα βοηθήσουν στη δραστηριότητα τους: πόσο γρήγορα γεμίζει η σακούλα της κουζίνας, πόσο συχνά γεμίζει ο κάδος στο δωμάτιο σου, υπάρχουν φορές που πετάς πάρα πολλά σκουπίδια (πάρτι, Χριστούγεννα κτλ.); Όταν ολοκληρώσουν τους σωρούς απορριμμάτων τους, παρουσιάστε μερικούς ενδεικτικούς σωρούς από την τάξη. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιοι έκαναν ένα σωρό όσο η γάτα; Ποιοι όσο ο άνθρωπος; Όσο ο ελέφαντας; - Είναι πρόβλημα το ότι πετάμε τόσα πολλά απορρίμματα; Γιατί; - Τι αντικείμενα σχεδιάσατε μέσα στους σωρούς; Τι υλικά πετάτε πιο συχνά; Διαβάστε την κλήση ασυρμάτου από τη Μαρί-Λουίζ και ανατρέξτε στο χάρτη της Καλλονής για να αναζητήσετε τον ελέφαντα. Προχωρήστε στο από την Περιβαλλοντοπόλ και παρουσιάστε στους Πράκτορες το μεγάλο περίγραμμα ελέφαντα. Συντονίστε το χωρισμό των ομάδων και το κολλάζ πάνω στην εικόνα του ελέφαντα. Επιλέξτε με τους Πράκτορες ποιο τμήμα του σώματος του ελέφαντα αντιστοιχεί σε κάθε ποσοστό, και δώστε στην κάθε ομάδα ένα τμήμα το οποίο πρέπει να καλύψουν με εικόνες από ένα είδος απορριμμάτων. Όταν ολοκληρώστε τον ελέφαντα τοποθετήστε την πάνω δεξιά του γωνία στο ΕΛΦ 450 στο ταμπλό. Εναλλακτικά φωτογραφίστε τον και τοποθετείστε τη φωτογραφία στη θέση αυτή. Αυτός ο φάκελος σας βοήθησε πολύ στο 1 ο Στόχο, «Να συλλέξετε πληροφορίες για τα απορρίμματα και τη σοβαρότητα της κατάστασης». Μπράβο!

24 23 ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 004 ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Περίληψη Μπεν τα έχει κάνει σαλάτα! Η Περιβαλλοντοπόλ του ανέθεσε να παρακολουθήσει κάποια αντικείμενα και να καταγράψει την ιστορία τους (ή, πιο σωστά, τον κύκλο ζωής), και αυτός μπέρδεψε όλα τα στοιχεία. Για να τον βοηθήσουν, οι Πράκτορες καλούνται να χωριστούν σε ομάδες, και κάθε ομάδα να συνθέσει τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Μπεν, για να δημιουργήσει τον κύκλο ζωής ενός αντικειμένου. Σκοπός Να προβληματιστούν οι μαθητές/ τριες για την προέλευση και την κατάληξη των προϊόντων που χρησιμοποιούν. Να αντιληφθούν ότι μπορούν με τις επιλογές τους να εξασφαλίσουν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον κύκλους ζωής για τα προϊόντα αυτά. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 004. Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Υλοποίηση Μοιράστε το φάκελο 004 και ζητήστε τους να διαβάσουν το του Μπεν. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τί είχε αναλάβει να κάνει ο Μπεν; - Τα κατάφερε; Τί λάθος έκανε; - Τι βοήθεια χρειάζεται; Τί πρέπει να κάνουμε; Συντονίστε το χωρισμό ομάδων και την επιλογή αντικειμένου για την κάθε ομάδα. Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα κενά τετράγωνα εικόνων, ζωγραφίζοντας κάποιο στάδιο του κύκλου ζωής που τους λείπει. Ενισχύστε τη δουλειά των ομάδων με ερωτήσεις και παροτρύνσεις, όπως: - Ο Μπεν τί ξέρει γι αυτό το αντικείμενο; - Από τί φτιάχτηκε; - Και μετά, πού πήγε; - Σκεφτείτε από που το αγοράζετε. - Αυτός ο κύκλος θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλιώς; Όταν ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες την ιστορία τους, την παρουσιάζουν στην υπόλοιπη τάξη.

25 24 Παράδειγμα του κύκλου ζωής της πλαστικής σακούλας Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιος κύκλος θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλιώς; - Όταν κάνουμε ανακύκλωση ο κύκλος επαναλαμβάνεται ή σταματάει; - Ποια αντικείμενα έχουν περισσότερα στάδια στον κύκλο ζωής τους; Είναι από φυσικά ή τεχνητά υλικά; - Ένας κύκλος ζωής ο οποίος έχει πολλά στάδια ανάμεσα στην προέλευση του αντικειμένου και τη χρήση του από εμάς, είναι καλός για το περιβάλλον ή όχι; Τοποθετείστε τον κύκλο ζωής μιας ομάδας στο ταμπλό στη θέση ΜΠΠ11. Οι Πράκτορες μπορούν στη συνέχεια να φτιάξουν και ατομικά τον κύκλο ζωής που θέλουν, συμπληρώνοντας με ζωγραφιές τα στάδια τα οποία δεν έχουν σε φωτογραφία. Έχετε σχεδόν συλλέξει όλα τα στοιχεία για τον 1 ο στόχο της αποστολής σας! Κάτι ακόμα απομένει... Ζητήστε από τους Πράκτορες να φέρουν την επόμενη φορά από ένα πλαστικό απόρριμμα το οποίο πετούν συχνά στα σκουπίδια του σπιτιού τους.

26 25 ΕΝΟΤΗΤΑ 7 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 005 Η ΣΟΥΠΑΡΑ Περίληψη Η «Δ» ενημερώνει τους Πράκτορες για τις δορυφορικές φωτογραφίες ενός μυστήριου νησιού, τις οποίες έχει λάβει. Οι επιστήμονες της Περιβαλλοντοπόλ δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, ώσπου ο Ιάσονας ταξιδεύει εκεί με το σερφ του και ανακαλύπτει ότι πρόκειται για μια σούπα από σκουπίδια, τη μεγάλη σούπα πλαστικών. Μετά από ανάλυση του δείγματος της σούπας, οι επιστήμονες εξηγούν από τι αποτελείται και πως έχει δημιουργηθεί. Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συμπεριφορά της σούπας, οι Πράκτορες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα στην τάξη. Σκοπός Να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την ύπαρξη της μεγάλης σούπας πλαστικών. Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες πως έχει δημιουργηθεί η σούπα και τι συνέπειες έχει η ύπαρξη της. Να αντιληφθούν με ποιον τρόπο οι πράξεις τους μπορούν να οδηγήσουν τα πλαστικά απορρίμματα στη σούπα των πλαστικών. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου. Ετοιμάστε τους φακέλους των Πρακτόρων για διανομή. Ζητήστε από τους μαθητές να φέρουν ένα πλαστικό σκουπίδι από το σπίτι τους. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 005 (005.1 έως και 005.5). Κόψτε το στοιχεία ΓΛ72 και ΜΣΠ3 για το ταμπλό. Συγκεντρώστε τα υλικά του πειράματος: α) μια λεκάνη, β) ψαλίδια, γ) νερό για να γεμίσει η λεκάνη έως τη μέση, δ) ένα πλαστικό απόρριμμα από κάθε μαθητή. Υλοποίηση Μοιράστε τους φακέλους στους Πράκτορες. Ζητήστε από δύο Πράκτορες να διαβάσουν εναλλάξ και δυνατά τη βιντεοκλήση από τη «Δ». Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής για τη βιντεοκλήση: - Τί εντόπισαν οι δορυφόροι της Περιβαλλοντοπόλ; - Είναι κανονικό νησί; - Μήπως είναι κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό; - Τι μπορεί να είναι; Προχωρήστε στη βιντεοκλήση του Ιάσονα. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι ανακάλυψε ο Ιάσονας; - Τι είναι λοιπόν αυτό που φαίνεται σαν νησί στους δορυφόρους της Περιβαλλοντοπόλ; Διαβάστε στους Πράκτορες την επιστημονική έκθεση (το πρώτο μισό της 3 ης σελίδας), με στόμφο και επιστημονικό ύφος Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής:

27 26 - Τι είναι αυτή η σούπα; Από τι αποτελείται; - Πως φτάνουν εκεί τα πλαστικά; - Πως γίνονται μικρά κομμάτια; - Γιατί δε διαλύονται τελείως; Εμφανίστε την άκρως απόρρητη πληροφορία και τοποθετείστε στο ταμπλό το στοιχείο ΓΛ72. Εμφανίστε διαδοχικά όλες τις πληροφορίες (005.2 έως και 005.5). Μετά από κάθε πληροφορία, και πριν μοιράσετε την επόμενη, επιτρέψτε χρόνο για συζήτηση και υποθέσεις. Όταν οι Πράκτορες συνδέσουν την υπόθεση του γλάρου με τη σούπα πλαστικών, εμφανίστε την εικόνα ΜΣΠ3 και τοποθετείστε τη στο ταμπλό. Προχωρήστε στα αποτελέσματα της ανάλυσης (δεύτερο μισό της 3 ης σελίδας). Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποια αντικείμενα εντόπισε η ανάλυση του δείγματος; - Πως βρέθηκαν εκεί; Μπορούσαν να έχουν καταλήξει αλλού; - Τι φταίει που βρέθηκαν στη θάλασσα; - Γιατί είναι επικίνδυνη η σούπα των πλαστικών; Αναθέστε σε ένα Πράκτορα να διαβάσει δυνατά την αρχή το πειράματος και τα υλικά, και Το μυστήριο: Το καπάκι που κατάπιε ο γλάρος προέρχεται από την Αίγυπτο, όπου κάποιος που έπινε ένα αναψυκτικό άφησε το καπάκι να πέσει στη θάλασσα. Για χρόνια το καπάκι ταξίδεψε από τον αέρα και τα ρεύματα της θάλασσας πριν καταλήξει στα ανοιχτά της Καλλονής, όπου ένας γλάρος το εντόπισε, το πέρασε για τροφή και προσπάθησε να το καταπιεί. παρουσιάστε τα υλικά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τρεις άλλους πράκτορες να διαβάσουν από ένα στάδιο του πειράματος, βήμα- βήμα. Σε κάθε βήμα σταματήστε και εκτελέστε με τους Πράκτορες τη σχετική οδηγία.* Μπορείτε να κάνετε και μια ακόμα δραστηριότητα σε σχέση με τη σούπα: Α) Σε ομάδες οι Πράκτορες επιλέγουν ένα πλαστικό αντικείμενο από τη σούπα. Β) Η κάθε ομάδα συνθέτει την ιστορία του: ποιος το αγόρασε, πως το χρησιμοποίησε και πώς βρέθηκε στη θάλασσα.

28 27 Γ) Οι ομάδες παρουσιάζουν την ιστορία τους. Στο τέλος του πειράματος και των δραστηριοτήτων συνοψίστε τα ευρήματα σας. Συγχαρητήρια, έχετε ολοκληρώσει τον 1 ο στόχο! *Με το πέρας των εβδομάδων, η σούπα στο βάζο θα αλλάξει ελάχιστα. Ανάλογα με τα υλικά που θα μπουν, κάποια μπορεί να αλλάξουν χρώμα ή να γίνουν πιο μικρά κομμάτια, και κάποια θα πάνε στον πάτο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα διαλυθούν. Αυτό είναι και το κυριότερο συμπέρασμα στο οποίο πρέπει να καταλήξουν οι Πράκτορες: ότι το πλαστικό που καταλήγει στη θάλασσα, παραμένει εκεί για εκατοντάδες χρόνια. ΕΝΟΤΗΤΑ 8 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 006 ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΝΟ Περίληψη Οι Πράκτορες ελέγχουν την πρόοδο της Αποστολής τους και ενθαρρύνονται από την Ανίτα να συνεχίσουν την καλή τους δουλειά. Ο Μπεν τους εισάγει σε τρεις τρόπους αντιμετώπισης των απορριμμάτων και ζητά τη βοήθειά τους να τελειοποιήσουν το σχετικό τραγούδι που έγραψε: θέλει βοήθεια με τις ομοιοκαταληξίες, με κάποια κενά που έχει αφήσει... Και μερικοί στίχοι επιπλέον, μας λέει, ωραίοι θα ήταν! Σκοπός Να εξοικειωθούν οι μαθητές/τριες με τις αρχές Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, και Ανακυκλώνω. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 006. Τρεις Λέξεις Μόνο. Ετοιμάστε το φάκελο για διανομή. Προαιρετικά: Α) Εξασφαλίστε πρόσβαση στο διαδίκτυο από την τάξη σας και μπείτε στο κανάλι YouTube της οργάνωσης για να ακούσετε το τραγούδι, ή στείλτε μας για να σας στείλουμε το τραγούδι ηλεκτρονικά. Β) Συσκευή ήχου για να ακούσουν οι Πράκτορες του τραγούδι. Γ) Συσκευή βιντεοσκόπησης ή ηχογράφησης για να καταγράψετε το δικό σας τραγούδι.

29 28 Υλοποίηση Μοιράστε τους φακέλους στους Πράκτορες για να διαβάσουν τα σημειώματα που έχουν πάνω. Επιβεβαιώστε μαζί τους ότι έχουν ολοκληρώσει αυτά που αναφέρουν τα σημειώματα και σημειώστε δίπλα. Προχωρήστε στο μήνυμα της Ανίτας και μετά ζητήστε τους να διαβάσουν αυτά που τους λέει ο Μπεν. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιοι είναι οι 3 τρόποι για να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε; - Πως λέγονται στα Αγγλικά; - Τι βοήθεια χρειάζεται ο Μπεν; Διαβάστε στους Πράκτορες το τραγούδι σαν ποίημα, τονίζοντας τις ρίμες. Όποτε διαβάζετε μια διαγραμμένη λέξη, σταματήστε και ζητήστε τις ιδέες τους για να βρείτε μια καταλληλότερη λέξη (Σωστές/προτεινόμενες απαντήσεις: μπαϊ- μπαϊ, τρόμο, τον πόνο, άχρηστα, ευκαιρία, δικό σου, στραμπουλήσεις, βρω, μεγάλο, παιδάκια, απλό). Όταν ολοκληρώσετε το τραγούδι, τοποθετήστε το στο ταμπλό στη θέση 3ΛΞΜ και, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, παίξτε το να το ακούσουν οι Πράκτορες. Στη συνέχεια παροτρύνετε τα παιδιά να συνεργαστούν σε ομάδες για να γράψουν 1-2 ακόμα στροφές στο τραγούδι. Μπορούν να είναι στροφές για οποιοδήποτε μέρος του τραγουδιού. Η κάθε ομάδα παρουσιάζει τις στροφές της και όλη η τάξη επιλέγει αυτές που θέλει να προσθέσει στο τραγούδι. Μπορείτε να μας στείλετε το τραγούδι της τάξης σας γραμμένο, ηχογραφημένο ή και βιντεοσκοπημένο! Και βέβαια αποκτήσατε ένα σημαντικό εργαλείο για να ενημερώσετε και τρίτους για το έργο των Πρακτόρων.

30 29 ΕΝΟΤΗΤΑ 9 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 007 ΨΩΝΙΑ Περίληψη Οι Πράκτορες λαμβάνουν ένα μήνυμα από την Περιβαλλοντοπόλ, το οποίο τους καλεί να συμμετάσχουν σε μια έρευνα που έχει σχέση με τη δημιουργία των απορριμμάτων. Στην έρευνα, οι Πράκτορες «ψωνίζουν» επιλέγοντας από διαφορετικά προϊόντα, λαμβάνοντας πόντους απορριμμάτων ανάλογα με τις επιλογές τους. Ο Ιάσονας, ενθουσιασμένος απ όλα αυτά, τους ζητά να σχεδιάσουν δυο διαφορετικές συσκευασίες για ένα προϊόν, μια απλή και οικολογική και μια σύνθετη και περιττή. Σκοπός Να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες πως μπορούν να εφαρμόσουν την αρχή Μειώνω. Να εξοικειωθούν με τα διάφορα είδη συσκευασιών των προϊόντων και τις οικολογικές τους «επιδόσεις». Να αποκτήσουν κριτήρια επιλογής προϊόντων με βάση τη συσκευασία τους. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 007. Ψώνια. Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 007.1, και Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 007 και ζητήστε τους να διαβάσουν το μήνυμα που τους έστειλε στο κινητό η Περιβαλλοντοπόλ. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Βρήκατε κάποιο κρυφό μήνυμα; - Μήπως η Περιβαλλοντοπόλ θέλει να μας πει κάτι; - Υπάρχουν κάποια διαφορετικά γράμματα; Τα τονισμένα γράμματα σχηματίζουν τη λέξη ΜΕΙΩΝΩ. Δώστε σε έναν Πράκτορα την πληροφορία για να διαβαστεί στην τάξη. Καλέστε έναν Πράκτορα να γράψει τη λίστα με τα ψώνια στον πίνακα. Εξηγήστε: - Πρέπει να κυκλώσουν το προϊόν που θα επέλεγαν για αυτή τη λίστα με ψώνια. - Μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα προϊόν από κάθε ζευγάρι. - Πρέπει να το κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

31 30 Αν δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν κάποιο προϊόν, υπάρχει «λυσάρι» στο κάτω μέρος της σελίδας. Μετρήστε αντίστροφα με τους Πράκτορες, και βεβαιωθείτε ότι έχουν όλοι ολοκληρώσει τα ψώνια τους. Δείξτε την πληροφορία και διαβάστε την δυνατά στην τάξη, σταματώντας μετά από κάθε προϊόν που διαβάζετε, ώστε να σημειώσουν οι Πράκτορες τους πόντους απορριμμάτων. Όταν ολοκληρώσετε την ανακοίνωση των πόντων απορριμμάτων, ζητήστε από τα παιδιά να τους προσθέσουν και να γράψουν το σύνολο. Δώστε την πληροφορία για να διαβαστεί από τους Πράκτορες. Συζητήστε τους βαθμούς τους, και τις επιλογές που έκαναν. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα, με τους Πράκτορες να επιλέγουν εκ νέου τι θα «ψωνίσουν» και να προσθέτουν τους πόντους απορριμμάτων. Βελτίωσαν το βαθμό τους; Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Άρα τι συσκευασίες να αποφεύγουμε; Γιατί; - Τι συσκευασίες να προτιμάμε; - Μπορείτε να σκεφτείτε παραδείγματα με άλλα ζευγάρια προϊόντων; Για παράδειγμα: γιαούρτι σε οικογενειακή ή ατομική συσκευασία, ξυραφάκια μιας χρήσης ή με ανταλλακτική λεπίδα Ζητήστε από τους Πράκτορες να διαβάσουν το του Μπεν. Συντονίστε το χωρισμό των ομάδων. Ο κάθε πράκτορας μπορεί αρχικά να δοκιμάσει μερικές συσκευασίες πάνω στο φάκελό του/της και μετά η ομάδα θα επιλέξει ένα προϊόν του οποίου τις συσκευασίες θα σχεδιάσει σε δύο διαφορετικά χαρτιά. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους, δώστε τους ερεθίσματα, επιβραβεύστε τους. Όταν όλες οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει τις συσκευασίες τους, επιλέξτε όλοι μαζί τη λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον και τοποθετήστε τη στη θέση ΨΝ1 και την πιο οικολογική στη θέση ΨΝ2. Να, λοιπόν, που βρήκαμε ένα πρώτο στοιχείο για τους τρόπους αντιμετώπισης που μας έμαθε ο Μπεν!

32 31 ΕΝΟΤΗΤΑ 10 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 008 ΤΟ ΜΠΛΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ Περίληψη Οι Πράκτορες λαμβάνουν ένα από την Δ σχετικά με κάποιες συζητήσεις που κατέγραψαν τα μαγνητόφωνα της Περιβαλλοντοπόλ. Με τη βοήθεια της Ανίτας ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για συζητήσεις από ένα ανταλλακτικό παζάρι. Με την ευκαιρία αυτή, η Ανίτα τους εξηγεί τη σημασία της επανάχρησης και εισάγει την έννοια του περιβαλλοντικού κόστους! Για να ολοκληρώσουν το φάκελο, οι Πράκτορες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα εικονικό ανταλλακτικό παζάρι, με αντικείμενα τα οποία θα ζωγραφίσουν. Σκοπός Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τους τρόπους εφαρμογής της αρχής «Επαναχρησιμοποιώ». Να εξοικειωθούν με την έννοια του περιβαλλοντικού κόστους. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 008. Μπλε Μπλουζάκι. Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 008 (008.1 έως και 008.7). Κόψτε τα στοιχεία ΑΛΞ και ΔΦΝ για το ταμπλό. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 008 και ζητήστε τους να διαβάσουν το από τη Δ. Ρωτήστε αν βρήκαν το κρυμμένο μήνυμα στο (τα τονισμένα γράμματα σχηματίζουν τη λέξη ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ). Ζητήστε από πέντε διαφορετικούς Πράκτορες να διαβάσουν από μια ηχογράφηση, με μια φωνή διαφορετική από τη δική τους. Όταν ακουστούν όλες οι ηχογραφήσεις, ενθαρρύνετε τη συζήτηση στην τάξη για το τι συμβαίνει σε αυτό το παζάρι. Χωρίς να επιβεβαιώσετε κάποια ιδέα των Πρακτόρων, προχωρήστε στο της Ανίτας, το οποίο διαβάζουν ατομικά και συμπληρώνουν τα κενά. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι συμπληρώσατε στα κενά του ; Τι παζάρι ήταν αυτό; - Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τα παλιά μας πράγματα, εκτός από το να τα ανταλλάξουμε; - Κατάλαβε κανείς τι είναι αυτό το «περιβαλλοντικό κόστος»; Ποιος το πληρώνει; - Υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος μόνο όταν φτιάχνεται κάτι ή και όταν πετιέται; - Στο παράδειγμα του βιβλίου, πως την «πληρώνει» το περιβάλλον;

33 32 - Βρείτε τους κύκλους ζωής από το φάκελο «004. Μπερδεμένη Παρακολούθηση» και σκεφτείτε πώς την «πληρώνει» το περιβάλλον σε κάθε κύκλο. Εμφανίστε την άκρως απόρρητη πληροφορία και τοποθετήστε το στοιχείο ΑΛΞ στο ταμπλό. Συνεχίστε με την πληροφορία και το στοιχείο ΔΦΝ του ταμπλό. Εμφανίστε διαδοχικά στους Πράκτορες τις άκρως απόρρητες πληροφορίες έως και 008.7, αφήνοντας χρόνο για συζήτηση και υποθέσεις. Συντονίστε τη δραστηριότητα που προτείνει η Ανίτα: οι Πράκτορες σκέφτονται τέσσερα αντικείμενα τα οποία έχουν και δε θέλουν πια (πχ βιβλίο, τσάντα, κόμικς, μπάλα, ρούχο, ποδήλατο, επιτραπέζιο κτλ.). Στη συνέχεια τα γράφουν σε μικρά χαρτιά ή, ακόμα καλύτερα, τα ζωγραφίζουν. Όταν όλοι είναι έτοιμοι, μπορούν ν αρχίσουν να ανταλλάσσουν ελεύθερα, ώσπου να μην κατέχουν πια τα πράγματα τα οποία δεν ήθελαν και να έχουν πάρει στα χέρια τους κάποια τα οποία θέλουν. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι ανταλλαγές κάνατε; - Έχετε τώρα κάτι χρήσιμο; - Φαντάζεστε ότι όλα αυτά μπορεί να κατέληγαν στα σκουπίδια; Το μυστήριο: Το σχολείο της Καλλονής οργάνωσε ένα ανταλλακτικό παζάρι στην πλατεία, την ημέρα του πανηγυριού. Ο Αλέξανδρος με τη Δάφνη είναι συμμαθητές. Στο παζάρι έκαναν μια ανταλλαγή, με τον Αλέξανδρο να δίνει ένα παλιό του βιβλίο που είχε διαβάσει, και τη Δάφνη να δίνει ένα μπλε μπλουζάκι που δεν φορούσε πια. Επιλέξτε τέσσερα αντικείμενα (τα πιο δημοφιλή ή κοινά), και τοποθετήστε τα μέσα στο πλαίσιο του στοιχείου 2ΜΠΛ. Βρήκαμε και το δεύτερο στοιχείο για τους τρόπους αντιμετώπισης που μας έμαθε ο Μπεν, την Επανάχρηση. Μας λείπει το 3 ο, η Ανακύκλωση!

34 33 ΕΝΟΤΗΤΑ 11 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 009 ΦΟΒΕΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Περίληψη Μιλώντας με τον Ιάσονα, η Μαρί-Λουίζ ενημερώνει τους Πράκτορες για την ειδικότητά της, την κομποστοποίηση, δηλαδή την ανακύκλωση της φύσης. Αφού τους δώσει την αγαπημένη της συνταγή για νόστιμο χώμα, τους ζητά να αναγνωρίσουν τα καφέ και πράσινα υλικά της συνταγής. Υπάρχει και κάτι ακόμα όμως: πρέπει να ανακαλύψουν που μπορούν να βρουν τα υλικά της συνταγής. Έτσι, περιπλανώνται μέσα σε ένα δωμάτιο, μια κουζίνα, ένα σαλόνι και μια τάξη, συλλέγοντας υλικά για κομποστοποίηση και τοποθετώντας τα μέσα στον ειδικό κάδο. Σκοπός Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες την πρακτική της κομποστοποίησης. Να αναγνωρίσουν υλικά τα οποία πετούν και τα οποία μπορούν να μπουν στην κομποστοποίηση. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου «009. Φοβεγή συνταγή». Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 009 (009.1 έως και 009.4). Κόψτε το στοιχείο ΛΛΔ για το ταμπλό. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 009 και ζητήστε τους να διαβάσουν τη συνομιλία Ιάσονα και Μαρί-Λουίζ. Ρωτήστε αν βρήκαν το κρυμμένο μήνυμα στα λόγια του Ιάσονα (τα τονισμένα γράμματα σχηματίζουν τη φράση ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ). Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι εννοεί ο Ιάσονας με τις λέξεις «Ανακύκλωση της Φύσης»; - Ξέρει κανείς τι είναι η κομποστοποίηση; Προχωρήστε με τους Πράκτορες στην 1 η σελίδα της συνταγής, διαβάζοντας μέχρι και τα υλικά. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τι κοινό έχουν αυτά όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κομποστοποίηση; - Τι εννοεί η Μαρί-Λουίζ «απορρίμματα της φύσης»; - Έχει κάποια σχέση με το φάκελο 002; (Στην κομποστοποίηση δεν μπορούν να μπουν τεχνητά υλικά, αλλά μόνο φυσικά).

35 34 Συνεχίστε με τη 2 η σελίδα της συνταγής, διαβάζοντας μέχρι και το αποτέλεσμα. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Πως μπορούμε να κάνουμε κομποστοποίηση; (Μπορούμε να κάνουμε όλη τη διαδικασία σε δικό μας κάδο ή μπορούμε να συλλέγουμε τα υλικά και να τα παραδίδουμε για κομποστοποίηση). - Ποια είναι τα οφέλη; Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση; (Παράγουμε δωρεάν καλής ποιότητας λίπασμα και μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ). Εμφανίστε τις πληροφορίες έως και 009.3, υποκινώντας σχετικές συζητήσεις και υποθέσεις. Τοποθετήστε το στοιχείο ΛΛΔ στο ταμπλό. Προχωρήστε στην πληροφορία Διαβάστε τις οδηγίες της Μαρί-Λουίζ και παρατηρήστε τα δωμάτια. Εξηγήστε τη δραστηριότητα στους Πράκτορες: o Τα αντικείμενα βρίσκονται κάτω από το μεγεθυντικό φακό. o Οι Πράκτορες πρέπει να ξεκινήσουν από το δωμάτιο τους και με μια συνεχόμενη γραμμή του μολυβιού τους να δημιουργήσουν μια διαδρομή για να συλλέξουν όλα τα Το μυστήριο: Η κα Κλερ, Γαλλίδα φίλη της Μαρί-Λουίζ, μετακόμισε πρόσφατα στην Καλλονή. Είναι η μόνη που κάνει κομποστοποίηση στην Καλλονή και έτσι: α) έχει πολύ καλό λίπασμα που βοηθάει τα λουλούδια της να μεγαλώσουν, β) δεν πετάει τόσα σκουπίδια με αποτέλεσμα ο κάδος έξω από το σπίτι της να μην είναι γεμάτος. o o o υλικά που μπορούν να μπουν στον κάδο κομποστοποίησης. Συλλέγουν το υλικό όταν η γραμμή τους περνά πάνω από τον αντίστοιχο μεγεθυντικό φακό. Σε κάθε δωμάτιο μπορούν να μπουν μια φορά, και η γραμμή/ διαδρομή τους δεν πρέπει να περνάει πάνω από τοίχους! Στο τέλος η γραμμή πρέπει να καταλήξει στον κάδο κομποστοποίησης. Όταν ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα, τοποθετήστε το δικό σας αντίγραφο των δωματίων στη θέση ΚΜΠΣ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δωμάτια και με άλλο τρόπο: o Οι Πράκτορες συλλέγουν υλικά για τον κάδο πατώντας με το δείκτη πάνω στην εικόνα τους και τα τοποθετούν στον κάδο πατώντας πάνω στην εικόνα των κάδων. o Προσπαθούν, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, να συλλέξουν όλα τα υλικά για κομποστοποίηση και να τα βάλουν στον κάδο, πατώντας μια φορά το υλικό και μια τον κάδο. Συγχαρητήρια! Έχετε λύσει όλα τα μυστήρια της Καλλονής και πλέον λείπει μόνο ένα στοιχείο για το ταμπλό σας!

36 35 ΕΝΟΤΗΤΑ 12 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 010 ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ Περίληψη Ο Ιάσονας ενημερώνει τους Πράκτορες ότι θα λάβουν απόρρητες οδηγίες για την κατασκευή ενός υπερόπλου ενάντια στα σκουπίδια. Τα παιδιά παραλαμβάνουν τα σχέδια του υπερόπλου, τα κόβουν, τα κολλούν, τα ζωγραφίζουν, κατασκευάζοντας έτσι μικρούς κάδους ανακύκλωσης. Ολοκληρώνουν το φάκελο διερευνώντας τη σωστή χρήση των κάδων με τη χρήση εικόνων απορριμμάτων. Σκοπός Να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τα ανακυκλώσιμα υλικά και προϊόντα. Να εξασκηθούν στην αναγνώριση, το διαχωρισμό και την ανακύκλωση των διαφόρων ειδών. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 010. Υπερόπλο. Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Κατασκευάστε έναν κάδο για να δείτε τη διαδικασία. Μπορείτε αν θέλετε να προμηθευτείτε πιο χοντρό χαρτί και οι Πράκτορες να αντιγράψουν το σχέδιο πάνω του. Διαβάστε και κόψτε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες 010 (010.1 έως ). Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 010 για να διαβάσουν αυτά που τους λέει ο Ιάσονας. Δημιουργήστε το κατάλληλο «πρακτορικό κλίμα» που ζητά ο Ιάσονας. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Μπορείτε να φανταστείτε τι υπερόπλο είναι αυτό; - Μήπως υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα στα λεγόμενα του Ιάσονα; (Σχηματίζεται η λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ). Μοιράστε τα περιγράμματα του υπερόπλου και κατευθύνετε τους Πράκτορες να τα κόψουν. Εμφανίστε την άκρως απόρρητη πληροφορία και συντονίστε την επιλογή είδους κάδου από τους Πράκτορες, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας κάδος από κάθε είδος, και όχι πάνω από τέσσερις κάδοι ίδιου τύπου. Δώστε στους Πράκτορες αρκετό χρόνο για να σηματοδοτήσουν, να διακοσμήσουν και να συναρμολογήσουν τους κάδους τους. Παράλληλα, διακοσμήστε το δικό σας κάδο. Όταν οι κάδοι είναι έτοιμοι, εμφανίστε την πληροφορία 010.2, και ακολουθήστε τις οδηγίες για τις δοκιμές των κάδων. Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, εμφανίστε την πληροφορία και συζητήστε με τους Πράκτορες τα συμπεράσματα των δοκιμών. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να αξιοποιήσετε και την πληροφορία

37 36 Όταν ολοκληρώσετε τις δοκιμές, τοποθετήστε τον κάδο που φτιάξατε εσείς, στη θέση ΥΠΡΠΛ του ταμπλό. Μπράβο σε όλους! Το ταμπλό σας έχει γεμίσει με όλα τα σημαντικά στοιχεία της Αποστολής. Τώρα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά που ξέρετε για να προστατέψετε τον πλανήτη. ΕΝΟΤΗΤΑ 13 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 011 ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Περίληψη Η «Δ» ενημερώνει με μια επιστολή τους Πράκτορες ότι είναι πλέον έτοιμοι για το τελευταίο μέρος της αποστολής: να εφαρμόσουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων. Τους δίνει κατευθύνσεις, ώστε να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχεδιάσουν τη μετέπειτα δράση τους. Σκοπός Να αναπτύξουν οι μαθητές/ τριες ερευνητικό πνεύμα. Να γνωρίσουν τις πτυχές του θέματος των απορριμμάτων στο περιβάλλον τους. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου «011. Συλλογή Πληροφοριών». Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 011 και ζητήστε να διαβάσουν την επιστολή της «Δ». Ζητήστε τους να διαβάσουν αυτά που τους λέει ο Ιάσονας. Το τμήμα της επιστολής που είναι κρυπτογραφημένο (γραμμένο ανάποδα) μπορεί να διαβαστεί: α) κανονικά, αλλά με δυσκολία, β) κρατώντας το στο φως και διαβάζοντας από την άλλη πλευρά του χαρτιού, γ) κρατώντας το δίπλα σε καθρέφτη ή τζάμι με αντανάκλαση. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τί πρέπει να κάνουμε τώρα; - Γιατί χρειαζόμαστε τις πληροφορίες αυτές; Ζητήστε από δέκα Πράκτορες να διαβάσουν δυνατά από μία ερώτηση στο σχεδιάγραμμα. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Ποιες άλλες πληροφορίες θα είναι χρήσιμες; Γιατί; - Πώς θα τις συλλέξουμε; Αφού καταγράψετε όλα όσα θέλετε να μάθετε, δημιουργήστε ομάδες που θα αναλάβουν τις έρευνες. Για παράδειγμα: α) ποιοι θα αναλάβουν την καντίνα, τί θα ρωτήσουν, τί θα

38 37 παρατηρήσουν, τί θα μετρήσουν; β) ποιοι θα ασχοληθούν με τους κάδους του σχολείου, πώς θα καταγράψουν το περιεχόμενό τους; Μοιράστε στους Πράκτορες τα εργαλεία της έρευνας: o Ερωτηματολόγια: η χρήση τους είναι ξεκάθαρη! o Άλλα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: φωτογραφικές μηχανές, συσκευές ηχογράφησης (μαγνητόφωνα, κινητά κτλ.), ζυγαριές, laptop. ΕΝΟΤΗΤΑ 14 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 012 ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ Περίληψη Ο Ιάσονας, η Ανίτα, η Μαρί-Λουίζ και ο Μπεν συζητούν, παροτρύνοντας τα παιδιά να αναλάβουν δράση, και τους προτείνουν ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν. Τους παρουσιάζουν μάλιστα ένα πρότυπο σχέδιο δράσης για να διευκολύνουν την οργάνωση των Πρακτόρων. Σκοπός Να ανακαλύψουν οι μαθητές/ τριες λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Να δραστηριοποιηθούν εφαρμόζοντας τις λύσεις αυτές. Να αντιληφθούν τη σημασία της ενεργής συμμετοχής και δράσης. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο του φακέλου 012. Ώρα για δράση. Ετοιμάστε τους φακέλους για διανομή. Προμηθευτείτε χρωματιστές κιμωλίες, χαρτόνια και μαρκαδόρους. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες το φάκελο 012, για να διαβάσουν τη συνομιλία της επίλεκτης ομάδας Πρακτόρων του Πλανήτη. Ερωτήσεις κατανόησης και πλοκής: - Τί προτείνουν να κάνουμε; - Ποιες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν; - Τι είναι το σχέδιο δράσης; Μελετήστε με τους Πράκτορες το πρότυπο σχέδιο δράσης. Δημιουργήστε στον πίνακα ένα κενό σχέδιο δράσης. Συνεργαστείτε με τους Πράκτορες για να οργανώσετε τις δράσεις σας, καταγράφοντας και τροποποιώντας το σχέδιο σας στον πίνακα. Όταν έχετε καταλήξει στο οριστικό σχέδιο δράσης, οι Πράκτορες μπορούν να το μεταφέρουν στο χαρτόνι και να το τοποθετήσουν δίπλα στο ταμπλό της αποστολής. Όταν υλοποιήσετε το σχέδιο δράσης σας και θέλετε πλέον να ολοκληρώστε την Αποστολή, προχωρήστε στην ενότητα 15.

39 38 ΕΝΟΤΗΤΑ 15 η : ΦΑΚΕΛΟΣ 013 ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ... ή μήπως αρχή; Περίληψη Τα παιδιά λαμβάνουν από τη διοικητή «Δ», μια συγχαρητήρια επιστολή, που τους θυμίζει τους στόχους που πέτυχαν και τους ζητά φωτογραφίες και αναφορές από την Αποστολή τους, για να στείλει στην ομάδα το δίπλωμά της. Με αυτή την αφορμή, οι Πράκτορες ανατρέχουν στο ταμπλό και στους φακέλους της Αποστολής, για να θυμηθούν όλα όσα έκαναν! Έχοντας ολοκληρώσει το έργο τους, οι Πράκτορες συμπληρώνουν μια φόρμα αξιολόγησης, για να βοηθήσουν την Περιβαλλοντοπόλ να βελτιώσει τις αποστολές και την εκπαίδευση των νέων Πρακτόρων. Σκοπός Να κάνουν οι μαθητές/τριες μια ανασκόπηση σε όλα τα ευρήματά τους. Να συνοψίσουν τις γνώσεις τους σε απλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Προετοιμασία Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής. Διαβάστε τις ερωτήσεις της αξιολόγησης. Ετοιμάστε τις επιστολές και τις αξιολογήσεις για διανομή. Ανατρέξτε σε όλο το υλικό για να θυμηθείτε τους φακέλους της αποστολής και τη σημασία των στοιχείων του ταμπλό. Υλοποίηση Μοιράστε στους Πράκτορες την επιστολή για να τη διαβάσουν. Αφού οι Πράκτορες διαβάσουν την επιστολή, ανατρέξτε στο ταμπλό μαζί τους και συζητήστε τι αντιπροσωπεύει το κάθε στοιχείο. Παραδείγματα ερωτήσεων: - Θυμάστε ποια ήταν τα πρώτα στοιχεία που βάλαμε στο ταμπλό; - Αυτή η εικόνα με το παιδί με το μπλε μπλουζάκι τί είναι; - Πώς είναι το ρεφρέν του τραγουδιού του Μπεν; - Ανοίξτε το φάκελο 009 για να θυμηθείτε τα δωμάτια απ όπου μαζέψαμε τα υλικά για την κομποστοποίηση. Μοιράστε στους Πράκτορες τις αξιολογήσεις, ώστε να τις συμπληρώσουν, εξηγώντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Περιβαλλοντοπόλ να ξέρει πως τους φαίνεται η δουλειά τους ως Πράκτορες του Πλανήτη. Τοποθετήστε τις συμπληρωμένες φόρμες μέσα σ ένα φάκελο, συμπληρώστε τη διεύθυνση και ταχυδρομήστε τες σε μας.

40 39 ΤΕΛΟΣ αυτής της Αποστολής, υπάρχουν όμως πολλές ακόμα Αποστολές να αναλάβετε αν θέλετε να προστατέψετε τον Πλανήτη! Ελπίζουμε να λύσατε και εσείς το μυστήριο της Καλλονής, να ολοκληρώσατε την Αποστολή «Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» και να απολαύσατε αυτή την περιπέτεια.

41 40

42 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νικολάου Πλαστήρα 55, Θεσσαλονίκη, Τ: Αθήνα Τ: Θεσσαλονίκη Ε: W: Δωρητής:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού. Με την ευγενική χορηγία:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού. Με την ευγενική χορηγία: ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΩΣΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ» Οδηγός Εκπαιδευτικού Με την ευγενική χορηγία: ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Διομήδους Κυριακού 6, Κηφισιά Τ: 210 8016435 Αθήνα Ε: info@planetagents.org

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Νέο/α Πράκτορα του Πλανήτη Από: Περιβαλλοντοπόλ

Προς: Νέο/α Πράκτορα του Πλανήτη Από: Περιβαλλοντοπόλ Προς: Νέο/α Πράκτορα του Πλανήτη Από: Περιβαλλοντοπόλ Αγαπητέ/ή Πράκτορα του Πλανήτη, Ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνουμε, μας ενημερώνουν ότι η θαλάσσια ρύπανση έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις! Ο όγκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚρΩΣ ΑπΟΡΡηΤΗ ΠλΗΡΟφΟΡΙα 000.2

ΑΚρΩΣ ΑπΟΡΡηΤΗ ΠλΗΡΟφΟΡΙα 000.2 ΑΚρΩΣ ΑπΟΡΡηΤΗ ΠλΗΡΟφΟΡΙα 000.1 Κάποιες φορές θα σας στέλνουμε απόρρητες πληροφορίες όπως αυτή. Θα το καταλαβαίνετε από αυτό το σήμα. Θα πρέπει άλλος πράκτορας κάθε φορά να διαβάζει τις πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ 001 (C H ) 3 6 n

ΦΑΚΕΛΟΣ 001 (C H ) 3 6 n ΦΑΚΕΛΟΣ 001 (C H ) 3 6 n Μαρί-Λουίζ SOS SOS το τέγας από εμφανίστηκε κοντά του πελώγιο πολύ επικίνδυνο... τγέξτε παγαλία Λουτγών Αν κατάλαβα καλά, η Μαρί-Λουίζ μας χρειάζεται! Ναι, μήπως σκέφτεστε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ 1 Λίγα λόγια για τους Πράκτορες του Πλανήτη Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009. Δραστηριοποιείται σε σχολεία αλλά

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 004 Ώρα για δράση

ΦΑΚΕΛΟΣ. 004 Ώρα για δράση ΦΑΚΕΛΟΣ 004 Ώρα για δράση Ουφ! Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο τέλος πια. Μισό λεπτό να πάρω μια ανάσα. Ιάσονα, νόμιζα ότι ήσουν αθλητικός τύπος και δεν θα κουραζόσουν έτσι εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη

Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη 2017-2018 Ευγενία Τσιάνου & Jacqueline Kirby 1.1 Παιχνίδι πέντε σταθμών γρίφων... 2 1.2 Πράκτορες του πλανήτη... 2 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζω προκλήσεις

Αντιμετωπίζω προκλήσεις Αντιμετωπίζω προκλήσεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πιέσεις και επιρροές 45-60 λεπτά Δραστηριότητα έναρξης / Δραστηριότητα 1 Όλα τα παιδιά κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

5.2. PrivaSee. Miguela Fernandes, Πορτογαλία. Ιδιωτικότητα, το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντά μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο

5.2. PrivaSee. Miguela Fernandes, Πορτογαλία. Ιδιωτικότητα, το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντά μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο Σχέδια μαθημάτων 5.2. PrivaSee Τίτλος Σύντομης Δραστηριότητας Συγγραφέας Θέμα Ικανότητες Επίπεδο Ηλικιακή Ομάδα Διάρκεια Στόχος του μαθήματος Εισαγωγή Εργαλεία PrivaSee Miguela Fernandes, Πορτογαλία Κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και τα απορρίμματα»

«Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» είναι ο τίτλος ερωτηματολογίου που ετοίμασαν παιδιά της Στ τάξης, στα πλαίσια της οικολογικής δράσης του σχολείου μας, και που δόθηκε σε όλες τις οικογένειές

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Τίτλος: Νερό ή Πάγος Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Χρόνος: τρία μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών, όχι κατ ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Γ Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων Σχολικό έτος 2012-2013 Συντονιστής Σ.Ελευθερίου

Διαβάστε περισσότερα

SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία

SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία Κλιματική Αλλαγή Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη Περιβαλλοντική Μετανάστευση Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017 1ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλών Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα ΦΑΚΕΛΟΣ 003 Η σουπάρα Ουφ! Μέχρι εδώ τα καταφέραμε περίφημα! Απωθήσαμε το τέρας με τα καλαμάκια, η παραλία ομόρφυνε και η Μαρί-Λουίζ, κατάφερε να απολαύσει ήρεμη το μπάνιο της! Συλλέξαμε στοιχεία και έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΠΡΑΚΤΟΡEΣ TΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΠΡΑΚΤΟΡEΣ TΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΠΡΑΚΡEΣ TΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ OΔΗΓΟΣ ΓΙΑ Ν ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Λίγα λόγια για τους Πράκτορες του Πλανήτη Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που

Διαβάστε περισσότερα

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT «DIGITAL STORY TELLING» PROJECT ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα «πολυμέσα» θα ασχοληθούμε με το project «digital story telling». Το project αυτό θα μας μάθει πώς να «αφηγούμαστε» ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Ομάδα: Καψαλάκη Ειρήνη Κουρουθιανάκη Μελανθία Μαρακομηχελάκη Μαρία Τζαγκαράκη Αγγελική Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός CC BY-NC-SA Συγγραφέας: Άντρη Αρμεύτη Σχολείο: Γυμνάσιο Λύκειο Λευκάρων Υποστηρίκτρια: Μαρία Κωνσταντίνου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) Χώρα: Κύπρος Γλώσσα: Ελληνικά Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών 2017

Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών 2017 Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών 2017 Ενημερωτικό Έντυπο Σχολείων Europe Direct Information Centre Wrexham Wales UK 1 Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2017 Αγαπητοί δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, Θα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές Νομικού Χριστίνα Αειφορία Η αειφορία είναι μια πολύπλοκη έννοια που συγκροτείται από την αλληλόδραση των πεδίων της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η (2018 19) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsh208 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.»

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 47 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ταχ. Δ/νση : Οινοπίωνος

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΉ ΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΊΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉΣ Στο σχολικό βιβλίο της Β τάξης γυμνασίου υπάρχει η διπλανή άσκηση. Στόχος της άσκησης είναι να εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος για το πρόγραμμα ACT Τι είναι ο φάκελος του προγράμματος «ACT-Ιδιότητα του ενεργού πολίτη»; Ο φάκελος (portfolio)

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Δ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι

Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι Μάθημα: Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη / Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Δασκάλα: Χριστιάνα Νικολάου Α τάξη. Αλγαράιπε Ράφι Γρηγορίου Δαμιανός Iliev Nikolay Ivanov Δημητρίου Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΙΤΛΟΣ: H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΤΑΞΗ: Γ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων

Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων Μια εκπαιδευτική πρόταση του Γιώργος Υφαντής, Χρυσούλα Αθανασίου Τοπικό Δίκτυο «Τηγανέλαια: όλοι συλλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

50 Τρόποι χρήσης των Wikis. για μια περισσότερο συνεργατική και αλληλεπιδραστική τάξη

50 Τρόποι χρήσης των Wikis. για μια περισσότερο συνεργατική και αλληλεπιδραστική τάξη 50 Τρόποι χρήσης των Wikis για μια περισσότερο συνεργατική και αλληλεπιδραστική τάξη Τα Wikis είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητές /μαθητών στο πρόγραμμα σπουδών.

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U."

Τίτλος Εργασίας: Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U. Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U." Δράση Teachers4Europe 2016/17 Εκπαιδευτικός Υλοποίησης: Γεωργία Πάνου Σχολείο Υλοποίησης: 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ 3 Μπορούμε να κάνουμε αναπαράσταση των πραγματικών διαγενεακών δεσμών προετοιμάζοντας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι θα μάθουν και θα ανταλλάξουν εμπειρίες μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4 ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ 5 ΣΤΑ ΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 6 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ 7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 - Εξοικείωση με τον μικρόκοσμο του ρομπότ Karel Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel (1) Κατεβάστε τον μικρόκοσμο Karel γράφωντας στον φυλλομετρητή σας: http://5sek-acharn.att.sch.gr/downloads/karel_domimenos.rar

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Εμπνεύστε το παιδί σας να κατακτήσει τη ζωή του! Ελατε να ξεκλειδωσουμε μια-μια τις πορτες που οδηγουν στην αυτοεκτιμηση και στην επιτυχια του! Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές διερευνούν τη χωρητικότητα κουτιών σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου που προκύπτουν από ένα χαρτόνι συγκεκριμένων διαστάσεων. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Να μπορεί ο μαθητής να εφαρμόζει τον επιστημονικό τρόπο έρευνας. Να κατακτήσει αυτή την ικανότητα συμμετέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Οδηγός για Φοιτητές/τριες (ΔΕΟ10) του Αριστείδη Χατζή ahatzis@phs.uoa.gr ΣΕΠ ΑΘΗΝΑ-2, Portal Officer ΔΕΟ10 Αυτός ο οδηγός απευθύνεται στις φοιτήτριες και τους φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε;

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; 3 Συνέδριο Νεολαίας Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; πραγματικά, είναι οι μόνοι που το κατάφεραν ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Να μπορεί ο μαθητής να εφαρμόζει τον επιστημονικό τρόπο έρευνας. Να κατακτήσει αυτή την ικανότητα συμμετέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα