ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ"

Transcript

1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας

2 Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο από την Αλάσκα μέχρι τη Χιλή, από την Αγγλία μέχρι την Ιαπωνία, την Αφρική και την Αυστραλία, δίνουν ραντεβού για να μαζέψουν χιλιάδες κιλά σκουπιδιών από τις ακτές μας στη διάρκεια του Παγκόσμιου Καθαρισμού Ακτών (ICC) που διοργανώνεται με τον συντονισμό του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy. Η HELMEPA ως συντονιστής της προσπάθειας αυτής στην Ελλάδα, σας προσκαλεί και φέτος να αναλάβετε δράση, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια διοργάνωσης. Μας αφορά όλους!

3 Τι είναι; Είναι η μεγαλύτερη εθελοντική προσπάθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την προστασία της υγείας των ωκεανών του πλανήτη μας. Χιλιάδες εθελοντές δίνουν το παρών για τον καθαρισμό των αγαπημένων τους ακτών. Ποιός είναι ο σκοπός; Σκοπός της πρωτοβουλιας αυτής είναι μέσα από τους συμβολικούς καθαρισμούς ακτών που διοργανώνονται παγκοσμίως, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν άτομα και τοπικές κοινωνίες στο να συμμετέχουν ενεργά για τη λύση ενός προβλήματος που μας αφορά ολους. Γιατί να συμμετέχω; Τα απορρίμματα που εμφανίζονται στις ακτές και τις θάλασσές μας προέρχονται κατά 80% από δραστηριότητες της στεριάς, δηλαδή είναι προϊόν της καθημερινής μας χρήσης. Οργανώνοντας ένα εθελοντικό καθαρισμό σε μια κοντινή σας ακτή και καταγράφοντας τα απορρίμματα που συλλέγετε, βοηθάτε ενεργά στο να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων.

4 Τι είδους αππορρίμματα συναντάμε; Πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, συσκευασίες τροφίμων, μπουκάλια αναψυκτικών, παιχνίδια, πλαστικές μπάλες θαλάσσης, ομπρέλες, πετονιές, χαρτιά, κιβώτια, αντιηλιακά, μπογιές, λάστιχα, υλικά οικοδομών και ο,τιδήποτε άλλο πετάμε χωρίς να σκεφτούμε ότι δεν εξαφανίζονται μαγικά, αλλά καταλήγουν κάπου πολύ συγκεκριμένα. Πως μεταφέρονται τα απορρίμματα; Τα απορρίμματα που εμείς αφήνουμε σε ακτές και ρέματα, με τον αέρα και τη βροχή καταλήγουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μέσα στις θάλασσες και τους ωκεανούς, ενώ απορρίμματα που πετάμε στη θάλασσα μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους στις ακτές.

5 Τα 10 συχνότερα απορρίμματα στις ακτές: Νο Απορρίμματα Αριθμός Απορριμμάτων Ποσοστό 1 ΤΣΙΓΑΡΑ/ΦΙΛΤΡΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ % 2 ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ % 3 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ % 4 ΚΑΠΑΚΙΑ % 5 6 ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ (ΠΛΑΣΤΙΚΑ) ΠΟΤΗΡΙΑ, ΠΙΑΤΑ, ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ % % 7 ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ (ΓΥΑΛΙΝΑ) % 8 ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ % 9 ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ % 10 ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ % Σύνολο % Σύνολο Απορριμμάτων Παγκοσμίως % Λίγο πιο δυτικά από τις Η.Π.Α. έχει δημιουργηθεί μία πλωτή έκταση σκουπιδιών 6 φορές το μέγεθος της Ελλάδας.

6 Προβλήματα! Έτσι, καθώς τα απορρίμματα μεταφέρονται από τις ακτές στις θάλασσες και από τις θάλασσες στις ακτές, ξεπερνούν τα γεωπολιτικά σύνορα των κρατών δημιουργώντας φοβερές πιέσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και τους οργανισμούς τους. Τα αποτελέσματα είναι: Αντιαισθητικές παραλίες. Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Εκατοντάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια, αλλά και θηλαστικά, όπως φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, θαλάσσιες χελώνες και άλλα ζώα παγιδεύονται, τραυματίζονται, δηλητηριάζονται, αρρωσταίνουν, πνίγονται, και πεθαίνουν. Υποβάθμιση ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τοπικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Υποβάθμιση της υγείας των πολύτιμων ωκεανών μας. Τα απορρίμματά μας δεν εξαφανίζονται...

7 Χρόνος Διάλυσης Απορριμμάτων Μήνες Εβδομάδες Εβδομάδες áñôß êïõæßíáò Εβδομάδες

8 Τι μπορώ να κάνω; Μπορείς και εσύ να αναλάβεις μαζί με τους φίλους σου, τους συμφοιτητές σου, τους συναδέλφους σου, να καθαρίσετε μια κοντινή και αγαπημένη σας ακτή ή να συμμετέχεις σε μια οργανωμένη πρωτοβουλία κοντά στο σπίτι σου. Η HELMEPA, κατόπιν συννενόησης, θα σας προμηθεύσει με έντυπο πληροφοριακό υλικό και χρήσιμες συμβουλές για την οργάνωση του καθαρισμού σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε: HELMEPA Περγάμου 5, T.K Ν. Σμύρνη - Αθήνα Τ: Φ: Internet:

9 Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών για το 2009 με...αριθμούς: εθελοντές κιλά θαλάσσιων σκουπιδιών 108 χώρες...και στην Ελλάδα: εθελοντές 19 τόνοι απορριμμάτων 46,5 χλμ. ακτών σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια

10 Ώρα για δράση! Ας πάμε παραλία συμμετέχοντας στην προσπάθεια ξοδεύοντας μόνο λίγο από την ενέργεια και το χρόνο μας. Περγάμου Ν. Σμύρνη Αθήνα Τ: Φ: