ΥΤΙΚΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΔΙΟΡΙΜΟΤ ΦΗΜΙΚΗ ΤΣΑΗ & ΔΟΜΗ ΑΡΦΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ. Σέχνεργα (artifacts)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΤΙΚΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΔΙΟΡΙΜΟΤ ΦΗΜΙΚΗ ΤΣΑΗ & ΔΟΜΗ ΑΡΦΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ. Σέχνεργα (artifacts)"

Transcript

1 ΥΤΙΚΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΔΙΟΡΙΜΟΤ ΦΗΜΙΚΗ ΤΣΑΗ & ΔΟΜΗ ΑΡΦΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Σέχνεργα (artifacts)

2 ΕΙΑΓΨΓΗ Ο αρχαιολόγος κυρίως ενδιαφέρεται για τα τέχνεργα τα εργαλεία, τα όπλα, τα οικιακά σκεύη, τα κοσμήματα, τα οποία σχηματίζουν το παραδοσιακό του αποθηκευτικό και εμπορικό υλικό- που τον βοηθούν, ώστε, και με τη δική του ερμηνεία, να γνωρίσει τη ζωή των ανθρώπων των παρελθόντων χρόνων. Σα αρχαιολογικά ερωτηματικά που ανακύπτουν για τα τέχνεργα αφορούν: a) τον χρόνο -κατασκευής ή παραγωγής τους-, b) την προέλευση των υλικών, c) την τεχνική ή τον τρόπο παραγωγής τους -πώς έγιναν;- d) τη χρήση τους -σε τι χρησιμοποιήθηκαν;-, e) την ταφή τους -πού και πώς βρέθηκαν;- και f) τη σύστασή τους -από τι αποτελούνται;-.

3 ΣΟΦΟΙ ΣΗ ΜΕΛΕΣΗ Είναι κοινή πρακτική τα περισσότερα από αυτά να έχουν μελετηθεί απλώς από την πλευρά μιας μορφολογικής θεώρησης, σαν τρόπος διαχωρισμού ενός πολιτισμού από έναν άλλον, ως και των διαδοχικών σταδίων ανάπτυξής τους. Σέτοιες αρχαιολογικές μέθοδοι ανάλυσης, πλέον κατάλληλες στην ιστορία της τέχνης, αν και καταλαμβάνουν χρήσιμο μέρος ως δεδομένα στον εξοπλισμό του αρχαιολόγου, όμως δεν αποτελούν πλέον το κυρίαρχο «όπλο» του ακόμη και στις καθυστερημένες τεχνολογικά και οικονομικά χώρες. Από τη δεκαετία του 1970, η έμφαση δίνεται στην προσπάθεια να κατανοηθεί ο τρόπος ζωής των διαφόρων κοινωνιών στην αρχαιότητα, ενώ τα τέχνεργά τους μελετώνται ολοένα και περισσότερο σαν πηγές πληροφορίας συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων, όπως της οικονομίας, της τεχνολογίας, της πολεμικής τέχνης, του οικισμού, της κοινωνικής οργάνωσης και της θρησκείας. Σο γεγονός αυτό της μετατόπισης της έμφασης από τη μορφολογική θεώρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην κατανόηση του τρόπου ζωής, έχει ως αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, να φέρει την αρχαιολογία και την αρχαιομέτρια ακόμα πιο κοντά.

4 ΤΛΙΚΑ & ΣΕΦΝΕΡΓΑ τη μελέτη των αρχαιολογικών τέχνεργων οι μικροσκοπικές και όλες οι αναλυτικές τεχνικές προσφέρουν σπουδαίες πληροφορίες που αφορούν: a) την αναγνώριση των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν τα αντικείμενα, όπως το είδος του πετρώματος, b) τα χρησιμοποιούμενα ορυκτά για χρωστικές ουσίες, c) τα είδη των δένδρων για τα ξύλινα τέχνεργα και d) τον προσδιορισμό της χημικής σύστασης των μετάλλων και γυαλιών. Η πληροφορία που λαμβάνεται αφορά μια μεγάλη κατηγορία υλικών που αναζητήθηκαν στην αρχαιότητα, στο κατά πόσο εκτιμήθηκαν οι φυσικές τους ιδιότητες και στην ικανότητα να υπερπηδήσουν τεχνολογικά προβλήματα σχετιζόμενα με την παρασκευή των τέχνεργων από τα υλικά αυτά. Επίσης, οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο να εξετάσουν αν τα υλικά ήταν εισαγόμενα ή λήφθηκαν από τοπικές πηγές (λατομεία, ορυχεία). τα εισαγόμενα η αναγνώριση της γεωγραφικής πηγής τους υποδηλώνει εμπορικές διασυνδέσεις ως πληροφορίες για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση (με τη λέξη «εμπόριο» φυσικά δεν εννοείται οπωσδήποτε επαγγελματικό εμπόριο). Η φυσική εξέταση των τέχνεργων προσφέρει επίσης πληροφορίες για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. Αυτά τα δεδομένα μαζί με την αναγνώριση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες περί της τεχνολογικής ανάπτυξης της κοινωνίας.

5 ΦΕΣΙΚΗ ΠΟΤΔΑΙΟΣΗΣΑ ΑΝΑΛΤΕΨΝ

6 ΛΙΘΙΝΑ Πυριτόλιθος Έχουν αναλυθεί με φυσικές μεθόδους για να εντοπισθεί το λατομείο (π.χ. στη νότια Αγγλία και ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο και Εποχή του Φαλκού). Αποτελούνται κυρίως από χαλαζία, αλουμινοπυριτούχα και βαρέα ορυκτά και είναι μη ασβεστούχα. Μετρήσεις σε πυριτόλιθους αναφέρονται στο αλουμίνιο, σίδηρο, θόριο, σκάντιο, αλλά και σε άλλα ιχνοστοιχεία. Εντοπίσθηκε σημαντική ανομοιογένεια εντός του ίδιου τέχνεργου. Οψιανός Έχει αναλυθεί σημαντικός αριθμός οψιανών και βρέθηκε η πηγή τους (π.χ. Μήλος, ανατ. Μικρά Ασία, Λιπάρι Ιταλίας, νησιά Ιαπωνίας, Πολυνησία, Μεξικό κ.ά.). Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως εργαλεία και λεπίδες από τον παλαιολιθικό άνθρωπο και κατά τη διάρκεια της Προϊστορικής Εποχής.

7 ΚΕΡΑΜΙΚΑ Υυσικοχημικές αναλύσεις προσδιορίζουν την πηγή του πηλού ή της πρώτης ύλης. Για να χαρακτηρίσουμε διαφορετικές ομάδες κεραμικών απαιτείται ο προσδιορισμός ιχνοστοιχείων και ελάχιστων στοιχείων. Αρκετές φορές απαιτείται και η ορυκτολογική ανάλυση, δηλαδή η εξέταση λεπτών τομών σε μικροσκόπιο. Φημικά στοιχεία που προσδιορίζονται σε κεραμικά, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν τα κύρια ή ελάχιστα στοιχεία: ασβέστιο (Ca), μαγγάνιο (Μη), σίδηρο (Fe), κάλιο (Κ), πυρίτιο (Si), νάτριο (Na), μαγνήσιο (Mg), χρώμιο (Cr), νικέλιο (Νi), αλουμίνιο (Α1), τιτάνιο (Σi), καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κοβάλτιο (Co), χρώμιο (Cr), ευρώπιο (Eu), θόριο (Th), σκάντιο (Sc), ταντάλιο (Ta), καίσιο (Cs), ουράνιο (U), κ.ά. Αναλύσεις έχουν γίνει σε πολλά κεραμικά (αγγεία, βάζα, αμφορείς, πίθους) αρχαίων πολιτισμών. Η ομαδοποίηση των αναλυόμενων κεραμικών επιτυγχάνεται με γραφικές παραστάσεις των χημικών στοιχείων ή με στατιστικές μεθόδους, όπως η μέθοδος του δενδρογράμματος (dendrogram), της κύριας συνιστώσας (principal component), της ανάλυσης συστάδων (cluster analysis) κ.ά. ε ό,τι αφορά την τεχνολογία της κεραμικής, η κύρια εφαρμογή αναφέρεται στον καθορισμό της θερμοκρασίας ψησίματος στην κατασκευή του αγγείου με την εφαρμογή της διαφορικής θερμικής ανάλυσης και της περίθλασης ακτίνων-φ, φασματοσκοπίας Mossbauer, αλλά και πετρολογικής εξέτασης ή με τις μετρήσεις θερμικής διαστολής.

8 ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΚΕΡΑΜΙΚΟΤ Ακόμα και στην πιο πρωτόγονη μορφή της η κατασκευή του κεραμικού απαιτεί πέντε ξεχωριστές διαδικασίες: την εξαγωγή με σκάψιμο του πηλού, την προετοιμασία του, τον σχηματισμό του, το στέγνωμα και το ψήσιμό του. Όσον αφορά τα σχήματα των κεραμικών, οι κεραμίστες γενικά διακρίνουν δύο κύριους τύπους, τα επίπεδα και τα κοίλα αντικείμενα. Σα επίπεδα αντικείμενα περιλαμβάνουν πράγματα όπως πιάτα, πιατέλες, μπολ - κάθε σχήμα στο οποίο το φαρδύτερο μέρος του αγγείου είναι το άνοιγμα. Σα κοίλα αγγεία είναι αυτά τα αντικείμενα που είναι στενότερα στο στόμιο παρά στη μέγιστη περιφέρεια τους.

9 ΠΗΛΟ Ο πηλός είναι ένα κοίτασμα των μικρότερων σωματιδίων που παράγονται από την εξαλλοίωση ορισμένων πετρωμάτων, μερικά δε σωματίδια είναι μεγαλύτερα από 0-0,1mm διάμετρο. Σο κύριο συστατικό των περισσότερων πηλών είναι ο καολίνης (Α Si0 2 2Η 2 0 ) ο οποίος προέρχεται από τη φυσική και χημική κατάρρευση των ορυκτών αστρίου, όταν τα οξείδια καλίου και νατρίου προσβάλλονται και γίνονται διαλυτά από οξέα που βρίσκονται μέσα στο έδαφος. Λόγω του τρόπου της προέλευσής της, αυτή η ουσία του πηλού, ή ο καολίνης, ποτέ δεν βρίσκεται στη φύση σε καθαρή κατάσταση. την καλύτερη περίπτωση βρίσκεται μαζί με άλλα ορυκτά προερχόμενα από πετρώματα αστρίων, όπως χαλαζία και μαρμαρυγία και φυσικά από αναλλοίωτους κόκκους αστρίων. υνήθως όμως υπάρχουν πολλές άλλες προσμείξεις, όπως για παράδειγμα υλικά που περιέχουν ασβέστιο ή σίδηρο

10 Ο ΚΑΟΛΙΝΗ Ο καολίνης αποτελείται από πολύ μικρούς πλακοειδείς κρυστάλλους. Όταν είναι υγρός, το νερό διεισδύει ανάμεσα σε αυτούς τους κρυστάλλους έτσι ώστε κάθε κρύσταλλος χωρίζεται από τον διπλανό του από ένα λεπτό στρώμα νερού και είναι αυτός ο λόγος που ο πηλός έχει πλαστικότητα. ε κάθε πηλό, φυσικά, οι ομάδες των κρυστάλλων του καολίνη είναι τυχαία προσανατολισμένες για να δώσουν ένα υλικό το οποίο μπορεί να πιεστεί από κάθε κατεύθυνση και να κρατήσει το καινούργιο σχήμα που του δόθηκε. Σα διαστήματα μεταξύ των κρυστάλλων του καολίνη καταλαμβάνονται από νερό και όσο μικρότεροι είναι οι κρύσταλλοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια τους ανά μονάδα όγκου και επομένως μεγαλύτερος ο όγκος νερού που τους χωρίζει. Έτσι, σε έναν πηλό που περιέχει σχεδόν μόνο καολίνη, ο όγκος του νερού που περιέχεται μπορεί να είναι μεγάλος και μια ολική συρρίκνωση κατά το στέγνωμα πάνω από 10% κατ όγκο δεν είναι σπάνια. Όσο πιο λεπτοί είναι οι κόκκοι του καολίνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πλαστικότητα του και αντιστρόφως. Γι' αυτόν το λόγο, η εξαλλοίωση λόγω καιρικών συνθηκών, που σπάει τους κόκκους σε μικρότερους, παίζει μεγάλο ρόλο στην πλαστικότητα του πηλού. Αυτό το νερό της πλαστικότητας, που δεν αναμιγνύεται με τον πηλό με κανέναν τρόπο, δεν πρέπει να συγχέεται με το νερό της χημικής σύνθεσης, το οποίο είναι ένα ακέραιο μέρος των μορίων που αποτελούν τους κρυστάλλους του καολίνη. Αυτό δεν χάνεται κατά το στέγνωμα του πηλού στον αέρα, αλλά μόνο όταν ο πηλός βρεθεί σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες

11 ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΠΗΛΨΝ Οι φυσικοί πηλοί μπορούν να ταξινομηθούν με βάση διαφορετικά κριτήρια: α) από τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν, β) από τη φύση των προσμείξεων που περιέχουν και γ) από τη συμπεριφορά τους κατά το ψήσιμο

12 1 Ο ΚΡΙΣΗΡΙΟ Οι πηλοί μπορούν να βρεθούν στην τοποθεσία του μητρικού τους πετρώματος αστρίου. Αυτοί οι πρωτογενείς πηλοί περιέχουν σαν προσμείξεις μόνο αυτά τα ορυκτά που προέρχονται από το μητρικό πέτρωμα-άστριο, χαλαζία και μαρμαρυγία όταν προέρχονται για παράδειγμα από γρανίτη. υνηθέστερα οι πηλοί έχουν μεταφερθεί από την τοποθεσία σχηματισμού τους. Πολύ συχνά αυτοί οι δευτερογενείς πηλοί έχουν εναποτεθεί στις χαμηλότερες όχθες των ποταμών που έχουν εισβάλει στις κοίτες τους και μετέφεραν τον πηλό κατά μήκος του ποταμού ή στα σχετικά στατικά νερά των λιμνών σαν λιμνόβιοι πηλοί. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τέτοιες προσμείξεις όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, αλκάλια και οξείδια του σιδήρου, μπορεί να αναμίχθηκαν με τα σωματίδια του πηλού. Αυτοί οι πηλοί λοιπόν δεν είναι μόνο λιγότερο καθαροί από τους πρωτογενείς πηλούς, αλλά γενικά πιο λεπτόκοκκοι και επομένως πιο πλαστικοί. ε περιοχές που υπήρχαν κάποτε πάγοι, οι πηλοί μπορεί να έχουν μεταφερθεί και εναποτεθεί από κομμάτια πάγου. Αυτοί οι πηλοί περιέχουν γενικά μεγάλο ποσοστό από πολύ τραχύ υλικό. Για τον σύγχρονο κεραμίστα αυτοί οι πηλοί έχουν συνήθως πολύ μικρή αξία, αλλά για τον αρχαίο κεραμίστα σε μερικές περιοχές αποτελούσαν τη μόνη εύκολα διαθέσιμη πηγή πηλού.

13 2 Ο ΚΡΙΣΗΡΙΟ Η πορσελάνη ή ο καολίνης είναι σχετικά καθαροί πηλοί, αλλά ακόμη και έτσι σπάνια περιέχουν λιγότερο από 5% άστριο ή άλλες προσμείξεις προερχόμενες από το μητρικό πέτρωμα. Εξ αιτίας αυτής της έλλειψης, σε άλλες προσμείξεις έχουν χρώμα άσπρο ή πολύ απαλό κίτρινο και χωρίς επιπρόσθετα ρευστά έχουν υψηλό σημείο τήξης και σύντηξης. Επειδή δεν είναι πολύ καλά εξαλλοιωμένοι από τις καιρικές συνθήκες έχουν την τάση να μην είναι πλαστικοί. Οι σφαιρικοί πηλοί είναι σχετικά καθαροί δευτερογενείς πηλοί. Είναι πολύ πιο πλαστικοί από την πορσελάνη και γι αυτό η συρρίκνωσή τους είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας μερικές φορές το 20%. Δεν έχουν σχετικά καθόλου σίδηρο και έχουν χρώμα άσπρο ή μπλε όταν είναι άψητοι, γίνονται δε υπόλευκοι, γκρι ή μουντά κίτρινοι όταν ψήνονται. Λόγω έλλειψης ρευστών, έχουν υψηλά σημεία σύντηξης και τήξης. Οι κόκκινοι πηλοί, γήινοι πηλοί είναι δευτερογενείς πηλοί που περιέχουν μεταξύ άλλων οξείδια του σιδήρου. Η σύνθεσή τους ποικίλει πάρα πολύ, αλλά έχουν συνήθως χαμηλό σημείο τήξης, με μια θερμοκρασία ωρίμανσης μεταξύ C και C. Όταν ψήνονται, το χρώμα τους ποικίλει από κίτρινο μέχρι βαθύ κόκκινο. Κανονικά είναι πολύ πλαστικοί. Οι μαργαϊκοί πηλοί είναι δευτερογενείς πηλοί που περιέχουν σημαντική αναλογία άμμου και ασβεστίου και συγχρόνως ρευστά. Έτσι δεν είναι πλαστικοί και έχουν μεγάλο εύρος θερμοκρασιών ωρίμανσης που εξαρτάται από τη σύνθεσή τους. Οι αμμώδεις πηλοί ή πυριτικοί πηλοί είναι δευτερογενείς πηλοί που περιέχουν μεγάλη αναλογία άμμου και συχνά αποθέσεις από τις μεσαίες όχθες των ποταμών. Η σύνθεσή τους ποικίλει σημαντικά, αλλά εξ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο είναι κατά κάποιο τρόπο μη πλαστικοί.

14 3 Ο ΚΡΙΣΗΡΙΟ Οι πυρίμαχοι πηλοί και οι άκανστοι πηλοί είναι οι πηλοί με υψηλό σημείο τήξης και αυτοί που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να παραμορφώνονται, δηλαδή θερμοκρασίες στην περιοχή των C. Αυτοί οι πηλοί δεν έχουν καθόλου ρευστά. Οι πυρίμαχοι πηλοί βρίσκονται μόνο κάτω από άνθρακα. Οι πηλοί στόουνγουερ (stoneware) είναι αυτοί που ωριμάζουν μεταξύ C και C. Ενώ μπορεί να περιέχουν πολλές προσμείξεις και είναι συνήθως μη πλαστικοί, περιέχουν μικρό ποσοστό ρευστών. Οι πηλοί που καίγονται είναι αυτοί οι οποίοι όχι μόνο συντήκονται, αλλά λιώνουν σε χαμηλή θερμοκρασία - κάτω από C. Υυσικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό ρευστών και είναι πολύ πλαστικοί.

15 ΨΜΑΣΑ Δύο κύριοι τύποι σωμάτων: 1) αυτά που είτε τυχαία είτε για διακόσμηση ψήνονται κάτω από το σημείο σύντηξης για να παράγουν ένα πορώδες ή διαπερατό κεραμικό, και 2) αυτά που ψήνονται μέχρι το σημείο σύντηξης για να δώσουν ένα αδιαπέραστο υλικό. Η πλειοψηφία των αρχαίων κεραμικών ποτέ δεν ψήνονταν κοντά στο σημείο ωρίμανσης είτε γιατί τα ακατέργαστα καμίνια δεν μπορούσαν να φτάσουν μια αρκετά ψηλή θερμοκρασία, είτε γιατί ήταν δύσκολο να την ελέγξουν. Σέτοια αντικείμενα, ψημένα καλά κάτω από τους C, θα περιγράφονταν από τους περισσότερους σύγχρονους κεραμίστες σαν «ψημένη γη» (terracotta). Σα ίδια σώματα ψημένα στη θερμοκρασία ωρίμανσης, που μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ C και C αναφέρονται γενικά σαν «γήινα αντικείμενα». Σα τούβλα και τα κεραμίδια φτιάχνονται κανονικά από μη τροποποιημένους πηλούς που ωριμάζουν στην ίδια θερμοκρασία όπως η «ψημένη γη» και λέγονται σώματα από βαρύ πηλό. Η επένδυση και τα εξαρτήματα των καμινιών είναι φτιαγμένα από πυρίμαχους πηλούς. Σα σώματα από στόουνγουερ συντήκονται μεταξύ C και C. Επειδή δεν έχουν σίδηρο, όταν ψήνονται παίρνουν χρώμα μουντό κίτρινο, γκρι ή απαλό καφετί. υνήθως φτιάχνονται από ένα μίγμα αμμώδους πηλού και πορσελάνης. Κάθε αδιαπέραστο σώμα που όταν ψήνεται γίνεται άσπρο, μπορεί να λέγεται πορσελάνη. Οι πορσελάνες διακρίνονται σε: a. Μαλακές πορσελάνες: συντήκονται σε χαμηλή θερμοκρασία. b. κληρές πορσελάνες: ψήνονται σε πολύ ψηλότερες θερμοκρασίες. c. Ταλώδεις πορσελάνες: αντίθετα με τις άλλες, είναι πυκνές και όχι διαφανείς, d. Πορσελάνη με οστό: λόγω του ότι περιέχει ασβεστούχα κόκαλα βοδιού που δρουν σαν ρευστό, είναι μια μαλακή μάζα που όταν ψήνεται είναι πολύ άσπρη και διαφανής. Σα απαραίτητα συστατικά όλων των ειδών πορσελάνης είναι ο καολίνης, ο χαλαζίας και ο άστριος, στους οποίους μπορεί να έχουν προστεθεί και άλλα υλικά, κυρίως ρευστά.

16 ΥΙΛΕΡ Μπορεί να είναι κάθε υλικό που δεν γίνεται πλαστικό μέσα στο νερό και μπορεί να αντέξει τη θερμοκρασία ψησίματος των κεραμικών χωρίς να υποστεί βίαιες μεταβολές. Οι αρχαίοι κεραμίστες χρησιμοποιούσαν χαλαζιακή άμμο και ασβεστώδη πυρόλιθο, αν και οποιοδήποτε κονιορτοποιημένο πέτρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όπως επίσης και μερικά οργανικά υλικά π.χ. άχυρο ή υλικά οργανικής προέλευσης π.χ. κελύφη. Για τον αρχαιολόγο η εξέταση και ο προσδιορισμός της φύσης των φίλερς που χρησιμοποιήθηκαν μπορεί να είναι πολύ σπουδαία, γιατί μπορεί να μαρτυρούν μια πηγή προέλευσης μακριά από το μέρος που βρέθηκε το κεραμικό.

17 ΠΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΗΗ Εκτός από το χρωμάτισμα και το υάλωμα, τα κεραμικά μπορεί να διακοσμηθούν αποτυπώνοντας σχήματα πάνω στο πλαστικό σχήμα, απομακρύνοντας περιοχές της επιφάνειας όταν το σχήμα είναι είτε μαλακό είτε σκληρό ή απλώνοντας και άλλο πηλό πάνω στην επιφάνεια.

18 ΦΕΔΙΑ ΜΕ ΑΠΟΣΤΠΨΜΑ Μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων έχει αποτυπωθεί για να διακοσμήσει την επιφάνεια των ακόμη πλαστικών κεραμικών, κοχύλια, κλωστή, κόκαλα πουλιών, πυριτόλιθοι (τσακμακόπετρες) τυλιγμένοι με κλωστή και νύχια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Πιο εκλεπτυσμένοι άνθρωποι μπορεί να έκοβαν μικρές σφραγίδες επίτηδες γι αυτόν το σκοπό, όπως έκαναν οι αρχαίοι άξονες. Επειδή η συνεχής χρήση ενός τύπου αποτυπώματος δείχνει χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού, τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν μελετηθεί με πολλή λεπτομέρεια. Σεχνικά δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν γι αυτήν τη διαδικασία, τόσο απλή που είναι. Ένα πολύ κακοσχηματισμένο κεραμικό μπορεί να γίνει πολύ πιο όμορφο, αποτυπώνοντας στην επιφάνειά του ένα σχέδιο.

19 ΕΓΦΑΡΑΚΣΑ ΚΑΙ ΚΑΛΙΣΑ ΦΕΔΙΑ Όταν ο πηλός είναι ακόμα πλαστικός είναι δυνατό να χαραχτούν σχέδια με καμπύλες, αλλά όταν το αγγείο έχει ξεραθεί πρακτικά μπορούν να χαραχτούν μόνο ευθείες γραμμές. Από τους αρχαιολόγους γίνεται μερικές φορές διάκριση μεταξύ της εγχάρακτης διακόσμησης (κατά την οποία δεν αφαιρείται θεωρητικά πηλός) και της σκαλιστής διακόσμησης (κατά την οποία αφαιρείται κάποιος πηλός). ε μερικές περιπτώσεις αυτή η διάκριση εύλογα μπορεί να γίνει, αλλά σε πολλές άλλες δεν μπορεί εάν δεν ληφθεί υπόψη ο τύπος του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτόν και οι ιδιότητες του πηλού που δουλεύτηκε -συνήθως άγνωστα και τα δύο. Η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να παραχθούν όμοια αποτελέσματα σε πλαστικό και σε ξεραμένο πηλό, αλλάζοντας ας πούμε ένα κοκάλινο εργαλείο με ένα άλλο φτιαγμένο από πυριτόλιθο.

20 ΑΝΑΓΛΤΥΗ ΔΙΑΚΟΜΗΗ την απλούστερη μορφή της, η ανάγλυφη δίακόσμηση δεν χρειάζεται παρά σφαιρίδια ή λωρίδες πηλού που κολλούνται απευθείας πάνω στην υγρή επιφάνεια του αγγείου και μπορούν να δουλευτούν ακόμα όσο είναι υγρά, φτιάχνοντας σχέδια λουλουδιών, σχοινιών και άλλα. Ο πηλός μπορεί να απλωθεί σε σχήμα λεπτής ροής χρησιμοποιώντας ένα μικρό δοχείο με ένα ακροφύσιο σαν της ζαχαροπλαστικής και συνήθως ο πηλός που απλώνεται είναι διαφορετικού χρώματος από το σώμα του αγγείου. ε άλλες περιπτώσεις, σχεδιάζονται λεπτομέρειες στην επιφάνεια του αγγείου χρησιμοποιώντας λεπτόρρευστη πάστα πηλού. Σα διακοσμητικά ανάγλυφα μπορούν να κατασκευαστούν και σε καλούπι και στη συνέχεια να κολληθούν στην επιφάνεια του αγγείου. Δύο ή περισσότερες από αυτές τις τεχνικές μπορεί να συνδυαστούν. Έτσι, για παράδειγμα, στην κεραμική των Ρόμαν Κάστορ τα κεφάλια, οι λαιμοί και τα σώματα των ζώων τοποθετούνταν απλά με το χέρι, ενώ τα πόδια, τα αυτιά και οι ουρές απλώνονταν με ακροφύσιο.

21 ΕΠΙΥΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΜΗΗ Διακόσμηση με βρεγμένα χέρια Κατά τη διακόσμηση της επιφάνειας, βελτιώνεται η όψη της με κατεργασία του αγγείου με βρεγμένα χέρια, όπου έρχονται στην επιφάνεια τα πιο λεπτά σωματίδια του πηλού δίνοντας λεία όψη. Αλοίφωμα Η διακόσμηση της επιφάνειας των κεραμικών με πηλούς διαφόρων χρωμάτων αποτελεί σπουδαίο τρόπο επιφανειακής διακόσμησης. ε αυτή χρησιμοποιείται αιώρημα πολύ λεπτών τεμαχίων πηλού στο νερό, το οποίο χρησιμοποιείται σαν χρώμα για ολόκληρη την επιφάνεια ή μέρος της επιφάνειας του αγγείου. Για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας το αγγείο βυθίζεται ολόκληρο στο αιώρημα ή καλύπτονται με πινέλο ορισμένες μόνο περιοχές της επιφάνειας σχηματίζοντας διάφορα σχήματα ή παραστάσεις. Είναι πολύ συνηθισμένη η τεχνική όπου η επιφάνεια του αγγείου καλύπτεται ολόκληρη από λευκό αιώρημα καολίνη και στη συνέχεια, επάνω στο λευκό φόντο, ζωγραφίζονται παραστάσεις με αιωρήματα πηλών άλλων χρωμάτων. Γυάλισμα Ορισμένοι τύποι κεραμικών, τυπικοί των αγγείων της άμου, έχουν μια επιφάνεια η οποία με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι υαλωμένη. την πραγματικότητα, στην επιφάνεια αυτών των αγγείων έχει εφαρμοστεί λεπτό στρώμα από πηλό που περιέχει σημαντική ποσότητα ιλλίτη και δεν έχει σχέση με τα πραγματικά υαλωμένα αντικείμενα. Ο ιλλίτης μπορεί να σχηματίζει κολλοειδή διαλύματα πιο εύκολα από τα άλλα είδη αργίλων. Για να πάρουμε ένα κολλοειδές διάλυμα ιλλίτη εφαρμόζουμε συνεχή κατεργασία με νερό σε αυτόν τον πηλό με επανειλημμένες εργασίες κατακάθισης και αιώρησης. Σο λεπτό στρώμα του ιλλίτη που κατακάθεται στην επιφάνεια του αγγείου έχει την ιδιότητα όταν ψηθεί σε οξειδωτική ατμόσφαιρα, λόγω των κόκκων -κολλοειδούς μεγέθους που διαθέτει, να δημιουργεί ένα γυαλιστερό επίστρωμα βαθιά κόκκινου χρώματος. Όταν η τεχνική αυτή εφαρμοστεί σε αναγωγική ατμόσφαιρα, δημιουργεί το μαύρο οξείδιο του σιδήρου (μαγνητίτης) και αποτελεί τη βάση για την κατασκευή των μελανόμορφων αγγείων.

22 Η προετοιμασία των αλοιφωμάτων και των γυαλισμάτων βασίζεται στη δυνατότητα να ξεχωρίσουν από τον πηλό μόνο τα λεπτότερα σωματίδια. Αυτό γίνεται συχνότερα με έκπλυση, αλλά πολλοί πηλοί που περιέχουν οξέα δεν σχηματίζουν εύκολα ένα αιώρημα μέσα στο νερό, αλλά αντ αυτού συσσωματώνονται. ε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια του πηλού φέρουν έναν αριθμό ελεύθερων αρνητικών φορτίων (ιόντα υδροξυλίου) τα οποία σε ένα όξινο διάλυμα ενώνονται με ελεύθερα θετικά φορτία (ιόντα υδρογόνου) κάνοντας έτσι τα σωματίδια να συνενώνονται. Προσθέτοντας μικρές ποσότητες αλκαλικών ουσιών όπως ποτάσσα, η ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών φορτίων μεταβάλλεται και τα σωματίδια του πηλού απωθούν το ένα το άλλο και έτσι παραμένουν σε αιώρηση, εφόσον είναι πολύ μικρά. ε καθαρά εμπειρική βάση αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιούνταν για να ξεχωρίσει τους πολύ λεπτούς κόκκους πηλού από τους χοντρότερους στους φυσικούς πηλούς.

23 ΕΓΚΑΤΣΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΗΗ Η εγκαυστική διακόσμηση είναι μια άλλη τεχνική διακόσμησης που εφαρμόζεται κυρίως στα πλακάκια. Σα σχήματα χαράσσονται στην επιφάνεια του κεραμικού και οι χαραγές γεμίζονται με πηλό διαφορετικού χρώματος. Σο ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας καλούπι με ανάγλυφο σχέδιο και στη συνέχεια γεμίζονται τα κενά του σώματος του κεραμικού με πηλό άλλου χρώματος.

24 ΔΙΑΚΟΜΗΗ ΜΕ ΟΡΤΚΣΑ Πολλές φορές στο αιώρημα του πηλού προστίθενται διάφορα ορυκτά και επομένως παράγονται διάφορα χρώματα πέρα από αυτά που περιέχουν οι φυσικές άργιλοι. Ο τεχνίτης αναμιγνύοντας ποσότητες αιματίτη σε αιώρημα λευκού πηλού μπορεί να πετύχει ελεγχόμενες αποχρώσεις του κόκκινου, ενώ αναμιγνύοντας μαγνητίτη να πετύχει ελεγχόμενες αποχρώσεις του μαύρου. Επειδή όμως τα χρώματα των ορυκτών αλλάζουν δραστικά με το ψήσιμο, η ταυτοποίηση του ορυκτού που χρησιμοποιήθηκε γίνεται μόνο με ανάλυση. π.χ., ορυκτά του χαλκού υπό ορισμένες συνθήκες ψησίματος μπορούν να δώσουν κόκκινο χρώμα.

25 ΚΑΠΝΙΜΑ Μερικά πρωτόγονα κεραμικά μαύρης τερακότας καπνίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε φωτιά που κάπνιζε πριν να ψηθούν. Ο σκοπός αυτής της τεχνικής ήταν να γεμίσουν όλοι οι πόροι του κεραμικού με καπνιά. Φρειάζεται προσοχή κατά το ψήσιμο να εξασφαλιστούν οι συνθήκες έτσι ώστε να μην καεί αυτή η καπνιά.

26 ΣΕΓΝΨΜΑ Πριν να ψηθεί το κεραμικό πρέπει να στεγνώσει, αλλιώς κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθεί ατμός μέσα στα τοιχώματα του κεραμικού που θα το κάνει να σπάσει. τα ζεστά κλίματα είναι δυνατό να στεγνώσει το κεραμικό επαρκώς στην ύπαιθρο και στην αρχή μάλιστα στον ίσκιο, γιατί πολύ γρήγορο στέγνωμα μπορεί να στεγνώσει εντελώς τα λεπτότερα τμήματα του κεραμικού, ενώ τα παχύτερα να μείνουν σχετικά υγρά με αποτέλεσμα να ραγίσει το αγγείο. τα εύκρατα κλίματα, από την άλλη μεριά, μπορεί να είναι αδύνατο να στεγνώσουν τα κεραμικά επαρκώς χωρίς θέρμανση, ειδικά το χειμώνα ή με μια μικρή φωτιά στο εργαστήριο του τεχνίτη θα ζεστάνει τον ίδιο και θα διευκολύνει και το στέγνωμα των αγγείων.

27 ΚΑΜΙΝΙΑ Ο σχεδιασμός και η χρήση των καμινιών ποικίλει τόσο πολύ στον χώρο και στον χρόνο, ώστε είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις. Οι παρακάτω παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως σε κατασκευές που έκαιγαν ξύλα, ενώ αυτές που έκαιγαν κοκ και κάρβουνο είναι σχετικά πρόσφατες. Ο τρόπος που καίει κάθε καμίνι εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από το καύσιμο που χρησιμοποιείται, ακόμα και οι φωτιές από ξύλα ποικίλλουν πάρα πολύ ανάλογα με τον τύπο του ξύλου, το μέγεθος του και το πόσο καλά φουρνισμένο μπορεί να είναι. Τπάρχουν επίσης άλλα φυτικά καύσιμα, όπως χόρτα, ρείκια, ακόμα και ξεραμένη κοπριά, που έχουν χρησιμοποιηθεί για καύσιμο. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό ενός καμινιού.

28 ΟΙΚΙΑΚΕ ΕΣΙΕ Δεν εκτιμάται γενικώς το γεγονός ότι οι πολύ πρωτόγονοι πηλοί μπορούν να ψηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία. Έναν πηλό που είναι καλά ξεραμένος στον αέρα και γεμάτος από οργανικά και ορυκτά συστατικά μπορεί να τον μεταχειριστεί κανείς με τον πιο «ιπποτικό» τρόπο χωρίς να τον σπάσει. Ένα σκεύος που είναι φτιαγμένο από ένα τέτοιο σώμα μπορεί να περιστραφεί μέσα στη φωτιά βαθμιαία μέχρι να ψηθούν όλα του τα μέρη. Αυτή η μέθοδος ψησίματος χρησιμοποιούνταν στις Τβρίδες (κωτία) και σε άλλα μέρη της Ευρώπης μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα.

29 ΤΠΑΙΘΡΙΕ ΥΨΣΙΕ Σο στοίβαγμα ενός αριθμού δοχείων και το ψήσιμό τους σε υπαίθρια φωτιά είναι μόνο ένα στάδιο εξέλιξης από την οικιακή εστία και αυτός ο τρόπος ψησίματος μπορεί να υποθέτει είτε μια κοινόχρηστη προσέγγιση στην παραγωγή της κεραμικής είτε ανεπάρκεια κατάλληλων καυσίμων. Μια υπαίθρια φωτιά από τη στιγμή που θα ανάψει, θα φτάσει κανονικά στη μέγιστη θερμοκρασία πολύ γρήγορα και κατόπιν η θερμοκρασία θα πέφτει αργά. Μια οικιακή εστία από την άλλη μεριά, φυσιολογικά διατηρείται σε μια σχετικά ομοιόμορφη θερμοκρασία. Θα φανεί αργότερα ότι οι δύο αυτοί τρόποι ψησίματος τείνουν να παράγουν χαρακτηριστικά αντικείμενα.

30 ΘΟΛΩΣΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΜΕ ΕΞΑΕΡΙΜΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Θολωτό καμίνι με εξαερισμό είναι κάθε κατασκευή στην οποία η φωτιά ανάβει μέσα σε μια λακκούβα κάτω από τα κεραμικά, τα οποία είναι περικλεισμένα σε μια θολωτή κατασκευή εφοδιασμένη με μια τρύπα εξαερισμού για να επιτρέπει στον καπνό και στα αέρια της καύσης να διαφεύγουν. Σέτοια καμίνια είναι γενικά τοξοειδούς σχήματος ή ωοειδούς και μπορεί να είναι εφοδιασμένα με μία ή περισσότερες τρύπες τροφοδοσίας της φωτιάς. τα μικρά καμίνια μόνο το δάπεδο του θόλου μπορεί να είναι μόνιμο, γιατί ο υπόλοιπος θόλος έπρεπε να σπάσει μετά από κάθε ψήσιμο για να υπάρχει πρόσβαση. ε μεγαλύτερες κατασκευές μόνο ένα μέρος του θόλου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί μετά το ψήσιμο. Υυσικά, για να ξαναχρησιμοποιηθεί το καμίνι, το κενό αυτό έπρεπε να κλείσει καλά. Και στις δύο περιπτώσεις ο κεραμίστας κανονικά θα έπρεπε να κρατάει κοντά του μια ποσότητα πηλού με σκοπό να ξανακτίσει τον χαλασμένο θόλο ή να σφαλίσει την ημιμόνιμη είσοδο. Σα καμίνια με εξαερισμό από πάνω (up draught kilns) ποικίλουν πολύ στον σχεδίασμά και συχνά έχουν πολλά διαφορετικά ονόματα. Έτσι, ψηλά καμίνια με έναν εξαερισμό τύπου καμινάδας καλούνται συχνά καμίνια-μπουκάλια, ενώ αυτά που είναι χτισμένα μέσα στο όρυγμα ενός λόφου είναι γενικότερα γνωστά σαν καμίνια πλαγιάς.

31 ΚΑΜΙΝΙΑ Ε ΚΟΙΛΩΜΑΣΑ Σα καμίνια σε κοιλώματα θεωρούνται η επόμενη εξέλιξη της υπαίθριας φωτιάς και έτσι ένας μεταβατικός τύπος κατασκευής του καμινιού με εξαερισμό. Όπως υπονοεί το όνομα, η φωτιά ανάβει μέσα σε μια λακκούβα και τοποθετούνται τα κεραμικά πάνω σε πέτρινα στηρίγματα. Η λακκούβα μπορεί να περικλείεται -ή όχι- από έναν τοίχο με ένα ή περισσότερα κενά για να τροφοδοτείται η φωτιά. Επίσης, ράφια για την τοποθέτηση των κεραμικών μπορεί να προεξέχουν από αυτόν τον τοίχο.

32 ΚΑΜΙΝΙΑ ΜΕ ΕΞΑΕΡΙΜΟ ΑΠΟ ΚΑΣΩ. Σα καμίνια με εξαερισμό από κάτω (downdraught kilns) είναι αυτά στα οποία η φωτιά αντί να ανάβει κάτω από τα κεραμικά όπως στα καμίνια με εξαερισμό από πάνω, εκτρέπεται από την οροφή του καμινιού με φορά προς τα κάτω, πάνω στα κεραμικά, ο καπνός δε και τα αέρια απομακρύνονται από ένα άνοιγμα κάτω από τα στηρίγματα το οποίο καταλήγει σε καμινάδα. Οι φλόγες από τη φωτιά εμποδίζονται να έρθουν σε επαφή με τα κεραμικά πριν να εκτραπούν από την οροφή από έναν τοίχο που λέγεται τοίχος-διάφραγμα (baffle-wall). Με την προσθήκη ολοένα και περισσότερου καυσίμου είναι πάντα δυνατό να επιτευχθούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε ένα καμίνι με εξαερισμό από κάτω, παρά σε ένα καμίνι με εξαερισμό από πάνω. αν γενίκευση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θερμοκρασίες πάνω από C επιτυγχάνονται ευκολότερα σε ένα καμίνι με κάτω εξαερισμό όταν καίει με ξύλα.

33 ΜΟΤΥΛΟΚΆΜΙΝΟ Μουφλοκάμινος είναι μια κατασκευή κατά την οποία οι φλόγες της φωτιάς εμποδίζονται από το να έρθουν σε επαφή με τα κεραμικά από έναν εσωτερικό τοίχο στο πάτωμα και στην οροφή. Σα καμίνια μπορεί να έχουν εξαερισμό από πάνω ή από κάτω και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για το ψήσιμο υαλωμένων ή παρεμφερών αντικειμένων όπου η άμεση επαφή με τη φωτιά θα κατέστρεφε την εμφάνιση των κεραμικών

34 ΣΤΠΟΙ ΚΑΜΙΝΙΨΝ Διαφορετικά καμίνια και τρόποι τοποθέτησης κεραμικών και καυσίμου. 1. θολωτά, 2. σε κοιλώματα, 3. με εξαερισμό από κάτω, και 4. μουφλοκάμινος.

35 ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΧΗΙΜΑΣΟ Αφού τοποθετηθούν τα αντικείμενα στο καμίνι και ασφαλιστεί η είσοδος ανάβει μια μικρή φωτιά. Αρχικά η φωτιά είναι χαμηλή και η θερμοκρασία του φούρνου αφήνεται να ανέβει σιγά-σιγά μέχρι το σημείο βρασμού του νερού, όπου και διατηρείται για αρκετές ώρες. τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απομακρύνεται το υπόλοιπο νερό της πλαστικότητας του πηλού από τα αντικείμενα. Αν απομακρυνθεί πολύ γρήγορα ο ατμός που θα παραχθεί μπορεί να σπάσει το αντικείμενο. Όσο πιο πορώδες είναι το κεραμικό, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να συμβεί αυτό και ίσως να είναι εν μέρει αυτός ο λόγος που οι αρχαίες τερακότες περιείχαν τόσο μεγάλη ποσότητα από φίλερς. Όταν έχει εξατμιστεί όλο το νερό της πλαστικότητας, δυναμώνει η φωτιά και η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι αργά. Πάνω από τους 400 C, το νερό που είναι χημικά συνδεδεμένο με τον καολίνη απομακρύνεται και αν η θερμοκρασία ανέβει απότομα ο ατμός που θα παραχθεί θα σπάσει το αντικείμενο. Ένα άλλο επικίνδυνο σημείο βρίσκεται στη θερμοκρασία των 573 C, ειδικά σε αντικείμενα με λεπτά τοιχώματα που περιέχουν πολύ χαλαζία, γιατί σε αυτό το σημείο ο χαλαζίας αλλάζει τη μοριακή δομή του και διαστέλλεται περίπου κατά 2% σε όγκο. Ξανά εδώ η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας θα σπάσει τα τοιχώματα του κεραμικού. Σα αρχικά λοιπόν στάδια του ψησίματος είναι αργά. Η θερμοκρασία αφήνεται να ανέβει αργά σε στάδια και κάθε στάδιο ακολουθείται από μια περίοδο που η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Σελικά η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι το σημείο ωρίμανσης του πηλού και εδώ πάλι διατηρείται σταθερή για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας σε όλο το φούρνο. Σο σημείο ωρίμανσης του πηλού εξαρτάται από το είδος του πηλού και τις προσμείξεις του.

36 ΤΑΛΨΜΑΣΑ Τάλωμα ενός κεραμικού ονομάζεται το γυάλινο στρώμα στην επιφάνειά του και είναι διάφανο ή αδιαφανές, θα μπορούσε δε να οριστεί σαν ένα άμορφο στερεό. Τπό την επίδραση της θερμοκρασίας μέσα στο καμίνι, το υάλωμα λιώνει πάνω στην κεραμική επιφάνεια την οποία καλύπτει ακολουθώντας το σχήμα της. Σα υαλώματα εξυπηρετούν δύο σκοπούς: τους λειτουργικούς, όπου ένα υαλωμένο κεραμικό είναι αδιαπέραστο από τα υγρά και τους διακοσμητικούς. Σα υαλώματα αποτελούνται από τα εξής τρία βασικά συστατικά: α) Ση βάση του γυαλιού που είναι το διοξείδιο του πυριτίου ή το οξείδιο του βορίου. β) Σα ευτηκτικά οξείδια των μετάλλων που κατεβάζουν το σημείο τήξης του δύστηκτου διοξειδίου του πυριτίου (σημείο τήξης του καθαρού διοξειδίου του πυριτίου είναι οι C). Σέτοια ευτηκτικά είναι τα οξείδια ή οι ενώσεις του νατρίου, του καλιού του ασβεστίου, του βαρίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του αργιλίου. γ) Σα μεταλλικά οξείδια που δίνουν το χρώμα στο υάλωμα. Σέτοια οξείδια είναι του σιδήρου, του κοβαλτίου, του χρωμίου, του μαγγανίου, του χαλκού και του νικελίου. Σα υαλώματα χρησιμοποιούνται σαν αιωρήματα των συστατικών τους στο νερό. το αιώρημα αυτό βυθίζεται το κεραμικό και στη συνέχεια στραγγίζει, στεγνώνει και ψήνεται. Κατασκευάζονται πρώτα τα υαλώματα με ανάμειξη και τήξη των συστατικών τους και στη συνέχεια τρίβονται σε σκόνη, από την οποία κατασκευάζεται το αιώρημα σε νερό. Έχο ν τα ς σαν βάση του γυαλιού το διοξείδιο του πυριτίου που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους πηλούς και σαν χρωστική τα οξείδια των μετάλλων που περιέχονται επίσης στον πηλό, προστίθεται σαν αιώρημα ή ακόμα και κατά το ψήσιμο το ευτηκτικό οξείδιο. Σα υαλώματα μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με τη θερμοκρασία ωρίμανσής τους, ανάλογα με το είδος των ευτηκτικιόν οξειδίων που περιέχουν και ανάλογα με το τελικό οπτικό αποτέλεσμα που δίνουν. Η διακόσμηση του υαλωμένου κεραμικού γίνεται με ζωγραφική κάτω από το υάλωμα, όταν αυτό είναι είτε διαφανές είτε αδιαφανές. Ό τα ν η ζωγραφική γίνει πάνω από το υάλωμα που έχει ψηθεί, θα χρειαστεί ένα ακόμα ψήσιμο για τη στερέωση των χρωμάτων. Ό τα ν η ζωγραφική γίνει κάτω από το υάλωμα και αν έχουν χρησιμοποιηθεί κόλλες ή λάδια, είναι απαραίτητο να καούν αυτά σε χαμηλή θερμοκρασία πριν από τη χρησιμοποίηση του υαλώματος.

37 ΜΕΣΑΛΛΙΚΑ Σα μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να αποτελούνται από χαλκό, ορείχαλκο, σίδηρο, μόλυβδο, ασήμι, χρυσό, κασσίτερο. Οι αρχαιολογικές περίοδοι Εποχής του Φαλκού (Bronze Age) και Εποχής του ιδήρου σηματοδοτούν περιόδους χαρακτηριστικής χρήσης μπρούτζου και σιδήρου αντίστοιχα. Πράγμα που υποδηλώνει γνώση στην επεξεργασία μεταλλεύματος με καμίνια και στην πυροτεχνολογία, αφού η τήξη απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες πάνω από C. Ιδιαίτερα η γνώση στον διαχωρισμό μεταλλικών φάσεων αποτελεί εξαιρετικά υψηλό επίτευγμα των προϊστορικών λαών. Ψς τέχνεργα κατασκευάζονται μεταλλικά εργαλεία, νομίσματα, σκεύη, οικοδομικά, όπλα, κ.ά.

38 ΓΤΑΛΙΝΑ Πορσελάνη, Ταλωμένα, Υαγεντιανή, μάλτινα Γυάλινα αντικείμενα βρίσκονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές από τη Νεότερη Εποχή του Φαλκού. Ανάλογα με την τεχνική κατεργασίας διακρίνονται σε πορσελάνη, υαλωμένα, φαγεντιανή, σμάλτινα, απλός ύαλος. Παραγωγή: Πρόκειται για παραγωγή με σύντηξη λεπτόκοκκου άμμου (χαλαζίας, Si0 2 ) με ποικίλα μεταβαλλόμενα οξείδια (π.χ. οξείδια νατρίου, καλίου, ασβεστίου και μολύβδου), τα οποία ελαττώνουν το σημείο τήξης του διοξειδίου του πυριτίου από τους σε λιγότερο από C. Διαφορά γυαλών - υαλώματος: Η διαφορά γυαλιού και υαλώματος ή πορσελάνης είναι ότι: α) έχουν βασικά ίδια σύσταση, αλλά το γυαλί χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τέχνεργα, ενώ το υάλωμα (εξυαλωμένος ή σμαλτωμένος οπτόπλινθος/κεραμικό) βασίζεται σε σώμα κεραμικού, β) ο συντελεστής διαστολής του γυαλιού είναι άνευ σπουδαιότητας κατά την ψύξη του, ενώ στο υάλωμα η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του υαλώματος και του κεραμικού κάνει το υάλωμα να ραγίσει ή να ξεφλουδίσει, και γ) στο γυαλί επιζητείται η διαφάνεια, ενώ στο υάλωμα σκοπός είναι να επιτευχθεί επαρκής αδιαφάνεια.

39 ΥΑΓΕΝΣΙΑΝΗ Η φαγεντιανή είναι σύνθετο υλικό με βάση έναν πυρήνα συντηκόμενης χαλαζιακής κόνεως με επιφάνεια υαλώδη (βιτρό). τα φυσικά γυαλιά ανήκει και το ηφαιστειογενές υλικό του οψιανού, που είναι γυαλιστερό και σκληρό και χρησιμοποιήθηκε αρκετά από την Παλαιολιθική περίοδο ως εργαλείο (λεπίδες, ξυράφια, βέλη).

40 ΦΡΩΜΑΣΑ/ΦΡΩΣΙΚΕ ΟΤΙΕ Είναι οι ίδιες ουσίες για το γυαλί και το υάλωμα. Η κύρια δυσκολία των υαλουργών στα πρώιμα χρόνια ήταν να εξαφανίσουν κάθε χρώμα για να κάνουν ένα διάφανο καθαρό γυαλί (σαν νερό) και κυρίως να ελευθερώσουν το γυαλί από οξείδια του σιδήρου ή του πυριτικού νατρίου τα οποία χρωμάτιζαν ελαφρά το γυαλί κίτρινο ή πράσινο, αν και το απαλό γαλαζοπράσινο του πυριτικού νατρίου ή η κίτρινη απόχρωση του πυριτικού μολύβδου πιθανώς να παρέμενε πάντα. ήμερα, αυτό επιτυγχάνεται με αλληλεπίδραση με ίχνη MgO 2 (μωβ) κάτι, που φαίνεται πως γινόταν εσκεμμένα στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Αντίθετα με τον αρχαίο κεραμίστα που έπρεπε να αλλάξει την ατμόσφαιρα του κλιβάνου για να παράγει χρωματισμούς από οξείδωση ή αναγωγή (μελανό, ερυθρό), ο υαλουργός έπρεπε να το καταφέρει αυτό μέσα από το ίδιο το υλικό. Κανονικά οι χρωστικές ουσίες σε γυαλί θα πρέπει να βρίσκονται σε αναγόμενες συνθήκες (έλλειψη οξυγόνου), όμως πολλοί τροποποιητές παράγουν ελεύθερο οξυγόνο μέσα στο τηκόμενο γυαλί, παράγοντας έτσι οξειδωμένα χρωστικά. Οι αρχαίοι υαλουργοί το γνώριζαν αυτό εμπειρικά. Πολλές φορές προστίθεται ένα υλικό για να δημιουργηθεί ομοιογένεια στο σώμα του γυαλιού, αφού δρα ως πυρήνας πέριξ του οποίου σχηματίζεται το γυαλί. Αυτό το υλικό μπορεί να είναι άχρηστα κομμάτια υάλου της ίδιας σύνθεσης με το μίγμα.

41 ΣΑΞΙΝΟΜΗΗ/ΚΑΣΗΓΟΡΟΠΟΙΗΗ ΓΤΑΛΙΩΝ. Απλά γυαλιά: πυρίτιο + τροποποιητής. ύνθετα γυαλιά: πυρίτιο + 2 τροποποιητές (PbO + Κ 2 0). Ύαλος Βοημίας: Κ CaO + πυρίτιο. ύμπλοκα γυαλιά: περιέχουν προσμείξεις πολλές. Οι τροποποιητές προέρχονται από πυριγενή πετρώματα, π.χ. γυάλινα μπουκάλια = βασάλτης + δολομίτης [CaMg(C0 3 ) 2 ]. Τάλωμα - Γυαλιά: ανάλογα με την εμφάνισή τους διακρίνονται σε καθαρά (διαφανή), ημιδιαφανή και αδιαφανή. Για παράδειγμα, υποδηλώνουν παρουσία οξειδίου του κασσιτέρου (SnO) ή ανακρυστάλλωση ή παρουσία στιγμιαίων φυσαλίδων αέρα ή άλλων σωμάτων όπως νιφάδες μαρμαρυγία κ.ά.

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός ΤΝΟΠΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ 1. ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ ΣΗ ΥΤΗ Το πυρίτιο (Si) ανήκει στη 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα και στη τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Τα κεραμικά Γενικά χρηστικά αντικείμενα που εξυπηρετούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες - αποθήκευση υγρών και στερεών,

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών

Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών Ολοκλήρωση των ανόργανων υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στα κειμήλια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ A ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΡΩΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΓΥΑΛΙΝΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΙΑΒΡΩΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΓΥΑΛΙΝΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΙΑΒΡΩΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΓΥΑΛΙΝΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ Eνδογενείς και εξωγενείς. Eνδογενείς: Η σύσταση του γυαλιού. Υλικά που σχηµατίζουν το δίκτυο του γυάλινου υλικού. ιοξείδιο του πυριτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Α.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Α.Ε. Ν. Κηφισιά Γ. Λύρα 55 14564 Τηλ. 210 8074201 Τηλ./Fax: 210 8074554 E-Mail: elkea@otenet.gr Internet Address: www.elkea.gr ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΞΕΙΔΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Ταξινόμηση Κεραμικών ανάλογα με τις εφαρμογές τους: Ύαλοι Δομικά προϊόντα από πηλούς Λευκόχρωμα κεραμικά σκεύη Πυρίμαχα Κεραμικά εκτριβής Κονιάματα Προηγμένα κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ.

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. 1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο σίδηρος πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη χημικά καθαρή του μορφή. Συνήθως είναι αναμεμειγμένος με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα μαγγάνιο, νικέλιο, χρώμιο, πυρίτιο, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

σημείο ζέσεως, σημείο τήξεως, σημείο πήξεως, εξάτμιση, εξάχνωση, συμπύκνωση, απόθεση

σημείο ζέσεως, σημείο τήξεως, σημείο πήξεως, εξάτμιση, εξάχνωση, συμπύκνωση, απόθεση 1.2 Καταστάσεις των υλικών Πρώτες σκέψεις: Η διπλανή φωτογραφία δείχνει ένα υδάτινο τοπίο. Το νερό βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις: ως αέριο, ως υγρό και ως στερεό. Τα διάφορα υλικά μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2 Εργαστηριακή άσκηση 3: Επεξήγηση πειραμάτων: αντίδραση/παρατήρηση: Μέταλλο + νερό Υδροξείδιο του μετάλλου + υδρογόνο Νa + H 2 0 NaOH + ½ H 2 To Na (Νάτριο) είναι αργυρόχρωμο μέταλλο, μαλακό, κόβεται με

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Η αποσάθρωση ορίζεται σαν η διάσπαση και η εξαλλοίωση των υλικών κοντά στην επιφάνεια της Γης, µε τοσχηµατισµό προιόντων που είναι σχεδόν σε ισορροπία µε τηνατµόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη

Διαβάστε περισσότερα

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Μια σπουδαία ικανότητα του νερού, η διαλυτική Ξέρουμε ότι το νερό κάνει έναν κύκλο στη φύση. Εξατμίζεται, γίνεται σύννεφο και πέφτει στη γη ως βροχή. Ένα μεγάλο μέρος από το βρόχινο

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών. Εξαγωγική Μεταλλουργία

Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών. Εξαγωγική Μεταλλουργία Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών Εξαγωγική Μεταλλουργία Τήξη Πρώτων Υλών και Μεταλλευμάτων Σκοπός της Τήξης (smelting) είναι η παραγωγή ρευστού μετάλλου, κράματος, χλωριούχου ένωσης ή matte. Η τήξη είναι μια διεργασία

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα.

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα. Οξέα Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μείγμα. Το διάλυμα έχει την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες σε όλη του τη μάζα. Τα συστατικά του διαλύματος δεν μπορούν να διακριθούν ούτε με γυμνό μάτι, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ Με τον όρο επιμετάλλωση εννοούμε τη δημιουργία ενός στρώματος μετάλλου πάνω στο μέταλλο βάσης για την προσθήκη ορισμένων επιθυμητών ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών

Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών Βασισµένοστο Norman E. Dowling, Mechanical Behavior of Materials, Third Edition, Pearson Education, 2007 1 Κεραµικάκαιγυαλιά Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ Πορώδες αερίων Πορώδες που προέρχεται από αέρια διαλυμένα στο υγρό τα οποία εκροφώνται κατά τη στερεοποίηση λόγω μικρής διαλύτότητας. Κυρίως υδρογόνο είναι το αέριο

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Εδαφικά κολλοειδή Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) ή οργανική ουσία (χούμος) με διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ηάργιλος(

Διαβάστε περισσότερα

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή.

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) οργανική ουσία (χούμος) Η άργιλος (< 2μ) των εδαφών, διαμέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Α. Διάσπαση του ανθρακικού χαλκού με θέρμανση, (σε χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι η διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου), προς οξείδιο του χαλκού και διοξείδιο του άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ (Σύνθεση και χαρακτηρισμός έγχρωμων υάλων οξειδίων)

ΑΣΚΗΣΗ 5 ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ (Σύνθεση και χαρακτηρισμός έγχρωμων υάλων οξειδίων) ΑΣΚΗΣΗ 5 ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ (Σύνθεση και χαρακτηρισμός έγχρωμων υάλων οξειδίων) Το χρώμα σε ένα υλικό μπορεί να οφείλεται σε: Σκέδαση, Ανάκλαση και Διασπορά του φωτός Άτομα και Ιόντα Μόρια Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

2.3 ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

2.3 ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 2.3 ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να επισημαίνουμε τη θέση των μετάλλων στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων. Να αναφέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ"

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ" ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καθ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου www.teilar.gr/~mantanis ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά αντικείμενα, που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές ουσίες. Οι καθαρές ουσίες μπορεί να είναι χημικά

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ Φυσικά φαινόμενα και τεχνολογία Το λευκό φως Το ουράνιο τόξο Το πολικό σέλας Το χρώμα του ουρανού Το ηλιοβασίλεμα Οι επιγραφές ΝΕΟΝ Το χρώμα στους υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα Δασική Εδαφολογία Ορυκτά και Πετρώματα Ορισμοί Πετρώματα: Στερεά σώματα που αποτελούνται από συσσωματώσεις ενός ή περισσοτέρων ορυκτών και σχηματίζουν το στερεό φλοιό της γης Ορυκτά Τα ομογενή φυσικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 01 Κατηγοριοποιήση υλικών-επίδειξη δοκιμίων Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ ΘεόδωροςΛούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και μόρια που κινούνται συνεχώς. Με το συνδυασμό τους προκύπτουν στερεά, υγρά, αέρια ή πλάσμα, ανάλογα με κίνηση των μορίων. Το πλάσμα είναι η πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται 1 2 Θερµότητα χρόνος θέρµανσης Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος Αν ένα σώµα θερµαίνεται από µια θερµική πηγή (γκαζάκι, ηλεκτρικό µάτι), τότε η θερµότητα (Q) που απορροφάται από το σώµα είναι ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ) Ενότητα 2: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ανθυμίδης Κωνσταντίνος Διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σωματίδια της ύλης

Βασικά σωματίδια της ύλης 1 Βασικά σωματίδια της ύλης Τα βασικά σωματίδια της ύλης είναι τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. «Άτομο ονομάζουμε το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων».

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά)

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Οπτικές Ιδιότητες Κεραμικών Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Σ. Αγαθόπουλος, Καθ. Δ. Γουρνής, Καθ. Μ. Καρακασίδης

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (35/100) ΤΑΞΗ: Β Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8/6/2015. ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ κ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παραουσίαση μαθήματος με διαφάνειες στο

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετική Δημιουργική Εργασία Χημεία Β Γυμνασίου

Συνθετική Δημιουργική Εργασία Χημεία Β Γυμνασίου Συνθετική Δημιουργική Εργασία Χημεία Β Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο μαθητή: Ημερομηνία: 1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ: Οι χημικές αντιδράσεις Τμήμα: 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το θέμα της Συνθετικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Ενότητα: Εργαστηριακή Άσκηση 4 Τίτλος: Μελέτη της συμπεριφοράς δομικού υλικού σε θερμοκρασιακή περιοχή πέραν της θερμοκρασίας παραγωγής του Ονόματα Καθηγητών: Κακάλη Γ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 1. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Η ανάγκη της ταξινόμησης των στοιχείων Ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστά γύρω στα 13 περίπου στοιχεία, τον 18o αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και

Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και ενός (ή περισσότερων) σταθεροποιητών. Αν δεν χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

Ο λέβητας του Δημόκριτου

Ο λέβητας του Δημόκριτου Ο λέβητας του Δημόκριτου Αρχαιοελληνικές συσκευές απόσταξης Στην εισαγωγική αυτή άσκηση, θα παρατηρήσετε μια σειρά χαρακτηριστικών αντιδράσεων ορισμένων ουσιών σε συγκεκριμένα χημικά περιβάλλοντα. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο

Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο Επίδραση των οξέων στα μέταλλα Τα μέταλλα που είναι πιο δραστικά από το υδρογόνο (εκτός από το Pb) αντικαθιστούν το υδρογόνο στα οξέα (με εξαίρεση το HNO 3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Μάθημα 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Καθένας από εμάς διακρίνεται από τους άλλους από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, όπως, το

Διαβάστε περισσότερα

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6-1 6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6.1. ΙΑ ΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Πολλές βιοµηχανικές εφαρµογές των πολυµερών αφορούν τη διάδοση της θερµότητας µέσα από αυτά ή γύρω από αυτά. Πολλά πολυµερή χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Στερεά Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 7. Στερεά Η επιβεβαίωση ότι τα στερεά σώματα αποτελούνται από μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ Μ. ΤΣΑΠΟΓΑ ΕΛΚΕΑ 2010 1 ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Θεωρητική σύνθεση... 3 1.1 Κεραμικές μάζες... 3 1.1 Κεραμικές μάζες... 4 1.2 Βασικές αρχές της θεωρητικής ορυκτολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Xημεία β γυμνασίου Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Ένα υγρό βρέθηκε με τη βοήθεια του ζυγού ότι έχει μάζα 22g και με τη βοήθεια ογκομετρικού κυλίνδρου ότι έχει όγκο 20 ml. Η πυκνότητά του είναι: α. 1,1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ο εναλλάκτης ψύξης ονομάζεται και εξατμιστής. Τούτο διότι στο εσωτερικό του λαμβάνει χώρα μετατροπή του ψυκτικού ρευστού, από υγρό σε αέριο (εξάτμιση) σε μια κατάλληλη πίεση, ώστε η αντίστοιχη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική Ευρυδίκη Κεφαλίδου Η κεραμική είναι το πολυπληθέστερο και πιο συχνό αρχαιολογικό αντικείμενο. Με τη βοήθεια της κεραμικής: α) εντοπίζουμε μια αρχαιολογική θέση β) χρονολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

1.5 Ταξινόμηση της ύλης

1.5 Ταξινόμηση της ύλης 1.5 Ταξινόμηση της ύλης Θεωρία 5.1. Πως ταξινομείται η ύλη; Η ύλη ταξινομείται σε καθαρές ή καθορισμένες ουσίες και μίγματα. Τα μίγματα ταξινομούνται σε ομογενή και ετερογενή. Οι καθορισμένες ουσίες ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια = 15 λεπτά. Dr. C. Sachpazis 1

Διάρκεια = 15 λεπτά. Dr. C. Sachpazis 1 Διάρκεια = 15 λεπτά. Dr. C. Sachpazis 1 Στοιχεία της Γης 8-35 km Φλοιός % κατά βάρος στον φλοιό 12500 km Διάμετρος O = 49.2 Si = 25.7 Al = 7.5 Fe = 4.7 Ca = 3.4 Na = 2.6 K = 2.4 Mg = 1.9 Άλλα = 2.6 82.4%

Διαβάστε περισσότερα

Na 2. +CO 2 + 2HCl 2NaCl + SiO 2

Na 2. +CO 2 + 2HCl 2NaCl + SiO 2 Το διοξείδιο του πυριτίου εμφανίζεται ως άμορφο και ως κρυσταλλικό. Ο χαλαζίας είναι η πιο σημαντική κρυσταλλική μορφή του διοξειδίου του πυριτίου. Παρασκευάζεται σύμφωνα με την αντίδραση: SiO 2 +Na 2

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. Α/Α Μετατροπή. 2. Οι μαθητές θα πρέπει να μετρήσουν τη μάζα

7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. Α/Α Μετατροπή. 2. Οι μαθητές θα πρέπει να μετρήσουν τη μάζα ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 15 Μαΐου, 2011 Ώρα: 11:00-13:30 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 1. Α/Α Μετατροπή 1 2h= 2.60= 120 min Χρόνος 2 4500m= 4,5 km Μήκος 3 2m 3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Spray Βαφής & Προστασίας Γερμανίας

Spray Βαφής & Προστασίας Γερμανίας Συσκ/σία Μάυρο Μάτ Τιμή 500 ml 633 005 633 004 633 021 5,28 Χρώματα Αυτοκινήτων σε Spray. Ιδανικό προιόν για γρήγορη, οικονομική και ποιοτική βαφή σε έτοιμες αποχρώσεις. Η υψηλής ποιότητας διαδικασία παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: (ΦΥΣΙΚΗ) -ΧΗΜΕΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 5/6/2015 Αριθμητικά.. ΤΑΞΗ: Β ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως: ΥΠ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 7 η Ενότητα Κεραμικά Υλικά Δημήτριος Λαμπάκης ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ: Κεραμικό υλικό είναι κάθε ανόργανο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά θεμάτων διδακτικών στόχων που θα μπορούμε κάποιος εκπαιδευτικός να θέση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Επιλέξτε έναν από αυτούς τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του άνθρακα στον περιοδικό πίνακα. Να ταξινομούμε τα διάφορα είδη άνθρακα σε φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG

Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά

ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά Το γυαλί σημαίνει διαφάνεια. Σημείο συνάντησης των αναγκών του ανθρώπου, να χτίσει και να επικοινωνήσει. Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

2.7 Χημική αντίδραση

2.7 Χημική αντίδραση 1 2.7 Χημική αντίδραση Ερωτήσεις θεωρίας με απάντηση 7-1. Τι ονομάζουμε φαινόμενο στη Φυσική και στη Χημεία; Φαινόμενο είναι η μεταβολή 7-2. Τι ονομάζουμε φυσικά φαινόμενα ή φυσικές μεταβολές; Είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY 138 ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY Χρησιμοποιείτε γυαλιά προστασίας. Χρησιμοποιείτε μάσκα σκόνης. Χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:12 /6/2013 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Το διδακτικό αντικείμενο Η επίδραση της παροχής θερμότητας στα διάφορα υλικά μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θεµάτων. 2) Απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Μάθημα 4 ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Στο προηγούμενο μάθημα διαπιστώσαμε πειραματικά ότι το χώμα είναι ένα μείγμα. Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου με θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία προς οξείδιο του ασβεστίου και διοξείδιο του άνθρακα.

Διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου με θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία προς οξείδιο του ασβεστίου και διοξείδιο του άνθρακα. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου με θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία προς οξείδιο του ασβεστίου και διοξείδιο του άνθρακα. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ

Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Εφαρμογή μη καταστρεπτικών μεθόδων για τη διερεύνηση των υλικών και της τεχνικής κατασκευής ψηφιδωτών

Διαβάστε περισσότερα