ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ."

Transcript

1 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Π. Δάβου Αριθ. Τηλεφώνου: FAX: Αθήνα, 29/ 6 /2011 Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Σ00/16 ΓΕΝ. ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ Όλα τα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Παπαδιαμαντοπούλου ΑΘΗΝΑ 2. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Δ/ΝΣΗ: Α ΣΥΝΤ/ΣΗΣ & ΡΟΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: Β Λαγουμιτζή 40 Ν. Κόσμος ΑΘΗΝΑ 3. Ο.Π.Σ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ομάδα Υποέργου Παροχών Πατησίων 12 ΑΘΗΝΑ ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Τράπεζες ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα από τα οποία λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

2 2 Γι αυτό το λόγο, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μεταβούν μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα στην Τράπεζα ή άλλο Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο τους καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη προσκομίζοντας: 1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο και 2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων. Σε περίπτωση που το ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει : Αν έχουν ΑΜΚΑ, να τον προσκομίσουν στην Τράπεζα. Αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή στις Τράπεζες όπου και θα πρέπει να τον συνυποβάλλουν. Οι συνταξιούχοι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών των οποίων οι συντάξεις καταβάλλονται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, θα πρέπει να μεταβούν στην Αγροτική Τράπεζα. Από τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων στα Πιστωτικά Ιδρύματα, θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι ελέγχονται με διαφορετικό τρόπο από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Σε περίπτωση που κάποιοι συνταξιούχοι αδυνατούν να προσέλθουν οι ίδιοι στα πιστωτικά ιδρύματα για την απογραφή τους, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (με πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) να προσέλθει με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου, όπου η φυσική καταγραφή θα επιβεβαιώνεται μέσω των οθονών του Ο.Π.Σ. (σχετικές οδηγίες επισυνάπτονται). Σας ενημερώνουμε ότι για διευκόλυνση των προσώπων που αδυνατούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στα Πιστωτικά Ιδρύματα, το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να βεβαιωθεί και με την παρουσία κατ οίκον της Δημοτικής Αστυνομίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής. Επίσης, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων οι οποίοι - λόγω της κατάστασης της υγείας τους - αδυνατούν να υπογράψουν πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία διορισμού συμπαραστάτη είτε δια της δικαστικής

3 3 οδού είτε με την παραπομπή τους στις λειτουργούσες βάσει του άρθ. 6 παρ. 6 του ν. 825/78 Επιτροπές Καθορισμού Ηλικίας, οι οποίες θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφασή τους άμεσα. Για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε αδυναμία επικοινωνίας και νοσηλεύονται σε ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν ή να καταστήσουν κάποιο πληρεξούσιο, θα πρέπει ο Δ/ντής της κλινικής ή του Κέντρου Περίθαλψης Ηλικιωμένων, να ειδοποιήσει το αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής ώστε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος θα οριστεί από τον Δ/ντή του Υποκαταστήματος, να προσέλθει στο χώρο νοσηλείας του συνταξιούχου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος νοσηλεύεται στο συγκεκριμένο ίδρυμα ή κλινική και βρίσκεται σε αδυναμία επικοινωνίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μονάδα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ πλησίον των ως άνω Ιδρυμάτων, η σχετική πιστοποίηση θα γίνεται με την παρουσία άλλης δημόσιας αρχής (αστυνομία, δήμος, Κ.Ε.Π. κ.λ.π.) Εφιστούμε την προσοχή σας στην περίπτωση που εμφανίζεται πληρεξούσιος του συνταξιούχου, ώστε η αναγγελία στη μηχανογράφηση να γίνεται οπωσδήποτε με ετήσια λήξη, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος - κάθε χρόνο - αν είναι ισχυρό το πληρεξούσιο, με σχετική υπεύθυνη δήλωση του συνταξιούχου ότι εξακολουθεί να επιθυμεί τον ίδιο πληρεξούσιο. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας τους στα Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχετικές ανακοινώσεις που θα τους αποσταλούν μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων β τριμήνου. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1. Γραφ. Διοικητή ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 2. Γραφ. Υποδιοικητή κ. Πατσούρη 3. Γραφ. Αναπληρ. Γεν. Δ/ντριας Πληροφορικής κ. Βλαβιανού. ΑΒΕΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4. Γραφ. Γεν. Δ/ντή Ασφ/κών Υπηρεσιών 5. Γραφ. Δ/ντριας Παροχών ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΤΜΗΜ/ΧΗΣ ΓΡΑΜΜ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

4 5 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ Στον πλοηγό, στον ρόλο «ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ» στις «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ», έχει προστεθεί μια καινούρια οθόνη «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ», κάνοντας διπλό κλικ στο πεδίο αυτό εμφανίζονται τα παρακάτω: Η οθόνη αυτή θα τεθεί σε λειτουργία από 1/7/2011. Οθόνη 1 Στο πεδίο Α.Μ. Ασφαλισμένου πάντα πατάμε F9 (έστω και αν γνωρίζουμε τον Α.Μ.) και εμφανίζεται η οθόνη του ευρετηρίου των συνταξιούχων. Αναζητούμε την σύνταξη που επιθυμούμε είτε με Α.Μ. είτε με Α.Φ.Μ. είτε με τα στοιχεία του συνταξιούχου. Στην συνέχεια επιλέγουμε με ένα κλικ την σύνταξη που θέλουμε και πατάμε ΟΚ. Αφού πατήσουμε το Ο.Κ. αυτόματα γεμίζει η πρώτη οθόνη (οθόνη 1) με τα στοιχεία της σύνταξης (κατηγορία, πολλ/τα, υποκ/μα, κέντρο πληρωμής και ΑΜΚΑ αν υπάρχει). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό να καταχωρηθεί. Στην συνέχεια στο πεδίο «Πρόσωπο Καταγραφής» εμφανίζεται ως προεπιλεγμένη τιμή ο πληρεξούσιος. Σε διαφορετική περίπτωση κάνοντας κλίκ στο βελάκι εμφανίζεται η πιο κάτω οθόνη : οθόνη 2 και επιλέγουμε ο εξουσιοδοτούμενος ή ο ίδιος.

5 6 Στην συνέχεια συμπληρώνουμε τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου ή του πληρεξουσίου (ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, αριθμό ταυτότητας και αρ. πληρεξουσίου για τους πληρεξουσίους).αφού κάνουμε αυτές τις ενέργειες αποθηκεύουμε με F10. Στην οθόνη μας εμφανίζεται το εξής μήνυμα: οθόνη 3 επιλέγουμε πάντα «ΝΑΙ» και εκτυπώνουμε το αποδεικτικό το οποίο δίνουμε στον πληρεξούσιο/εξουσιοδοτημένο. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Για σπάνιες περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει ο συνταξιούχος στο αρχείο (π.χ. έχει αναγγελθεί με επόμενο μήνα) κάνουμε κλικ στο πεδίο: (οθόνη 4) οθόνη 4 και εισάγουμε μόνοι μας τον Α.Μ. του συνταξιούχου, συμπληρώνουμε όλα τα πεδία και στην συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα παραπάνω. Αν η σύνταξη είναι λόγω θανάτου τότε εκτός από τον Α.Μ. (που φέρνει το ονοματεπώνυμο του θανόντα) συμπληρώνουμε υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο της χήρας ή του τέκνου του οποίου την φυσική παρουσία θέλουμε να καταγράψουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ, σας επισημαίνουμε ότι η αναγγελία του πληρεξουσίου και ο έλεγχός του, θα εξακολουθήσει να γίνεται αποκλειστικά με την μέχρι τώρα χειρόγραφη διαδικασία.