Η εξέλιξη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Γ.Π.Α. Ν. Μαρτίνος, Κ. Τσιμπούκας, Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η εξέλιξη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Γ.Π.Α. Ν. Μαρτίνος, Κ. Τσιμπούκας, Σ."

Transcript

1 Η εξέλιξη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Γ.Π.Α. Ν. Μαρτίνος, Κ. Τσιμπούκας, Σ.Ροζάκης * Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί εισήγηση της ανωτέρω τριμελούς Επιτροπής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου ν αποτελέσει βάση συζήτησης για το μέλλον του Τμήματος στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Γ.Π.Α. Η τριμελής Επιτροπή συγκροτήθηκε ύστερα από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης την 5 η Ιουλίου Η εισήγηση έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στο Τμήμα. Μετά δε την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα κληθεί η Γενική Συνέλευση να λάβει και την τελική απόφαση. Εισαγωγή Οι εξελίξεις που σημειώνονται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής τα τελευταία χρόνια, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνώς, επιβάλλουν στο Πανεπιστήμιο να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή του και στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θα του επιτρέψουν να προσαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στα νέα δεδομένα και ν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι εξελίξεις που σημειώνονται στον περιβάλλοντα κοινωνικό και οικονομικό χώρο, έχουν συχνά αναφερθεί και αναλυθεί κατά την τελευταία διετία και όχι μόνο, αφότου οι Πρυτανικές Αρχές πήραν την πρωτοβουλία ν ανοίξουν το διάλογο κατά τρόπο που να διευκολύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι σχετικές με το θέμα συζητήσεις. Εδώ, εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τη φθίνουσα ποσοστιαία συμμετοχή του γεωργικού προϊόντος στο ΑΕΠ, που συνδέεται και από ανησυχητική πτώση της ανταγωνιστικότητας, την αντίστοιχη μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, την αυξανόμενη σημασία του κλάδου των τροφίμων και των συναφών με τον αγροτικό χώρο υπηρεσιών και ειδικότερα την αυξανόμενη σημασία * Οι συγγραφείς ευχαριστούν τους συναδέλφους Δ.Δαμιανό, Σ.Ευστράτογλου, Χ.Κασίμη, Π.Καρανικόλα, Σ.Κλωνάρη, Π.Λαζαρίδη και Γ.Χρυσοχοϊδη, για τα πολύτιμα σημειώματά τους, τα οποία διευκόλυναν αφάνταστα την προσπάθειά τους ν ανταποκριθούν στο έργο που τους ανέθεσε η Γ. Συνέλευση του Τμήματος. Οι αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν διαπιστώνοντας ότι σε αρκετά της σημεία η εισήγηση «δανείζεται» ατόφια αποσπάσματα από τα σημειώματά τους. Εξυπακούεται, ότι οι υπογραφόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες αβλεψίες, λάθη κλπ.

2 2 οργανωτικο-διαχειριστικών ζητημάτων για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τέλος τις γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που σημειώνονται στην ελληνική οικονομία, όπου η συνεχιζόμενη υπεροχή του τριτογενούς τομέα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ως προς τις σχετικές με το θέμα μας διεθνείς εξελίξεις, πέρα από κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, που δυστυχώς δεν μπορούμε ν ανοίξουμε στο πλαίσιο της παρούσας εισήγησης, σχετικά με τις μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο, εντελώς επιλεκτικά αναφερόμαστε στο ζήτημα της μετονομασίας και ιδρύσεως (15) και (17) αντιστοίχως «ομοειδών» Τμημάτων που ανήκουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας και Βελγίου, από ένα σύνολο 87 Τμημάτων, όπου κατ αρχάς φαίνεται μια σαφής υποχώρηση του παραδοσιακού τίτλου και προσανατολισμού στη Γεωργική Οικονομία (Agricultural Economics), προς όφελος ονομασιών συναφών με (Agribusiness, Resource Economics, Applied Economics, International Economics κλπ.). Η λέξη ομοειδής-ές τίθεται εντός εισαγωγικών, γιατί και πριν από τη μετονομασία τους τα ενλόγω Τμήματα «παρήγαγαν» γεωργοοικονομολόγους και όχι γεωπόνους με εξειδίκευση στην αγροτική οικονομία. Ας σημειωθεί δε ότι στο πρόγραμμα σπουδών τους, τα γεωτεχνικού χαρακτήρα μαθήματα δεν είχαν παρά ελάχιστο ειδικό βάρος. Το σημερινό Γ.Π.Α. έχει κατ ουσίαν διατηρήσει την αρχική δομή της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, αφού εξακολουθεί να παρέχει ένα και μοναδικό πτυχίο (του γεωπόνου) και να διατηρεί προς τούτο ένα κοινό κορμό κατά τα πρώτα τρία έτη σπουδών, στερώντας από τα επί μέρους Τμήματα τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τα ίδια, με αυτοτέλεια και χωρίς δεσμεύσεις τον χαρακτήρα τους και το αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών τους. Στην εποχή των ταχύρρυθμων εξελίξεων η υφιστάμενη δομική δυσκαμψία δημιουργεί μεγάλους κινδύνους περιθωριοποίησης και συρρίκνωσης ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και μια κατά γενική ομολογία σημαντική υποδομή. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η αναβάθμιση των πρώην «Σχολών» (ΑΣΟΕΕ, ΑΒΣΠ και ΑΒΣΘ) επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό με τη μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια, που χορηγούν όμως περισσότερα του ενός πτυχία.

3 3 Οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι και δυνατότητες Η συζήτηση για την εξέλιξη του Γ.Π.Α. και του Τμήματος, ανοίγει σε μια εποχή που πληθαίνουν τα μηνύματα σχετικά με τους κινδύνους περιθωριοποίησης του Πανεπιστημίου και του Τμήματος. Τις δυσοίωνες προοπτικές, για το ρόλο που επιφυλάσσεται γενικότερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζει και η σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ( ), ως προς την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων που απονέμουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια. Δεν χωρεί δε αμφιβολία ότι η δια νόμου μετατροπή των ΤΕΙ σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς νά χουν εξασφαλισθεί ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις γι αυτό, επέδρασε αρνητικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά και συνακόλουθα στο Γ.Π.Α. Εξάλλου, η συζήτηση για τα θέματα αυτά έρχεται σε μια φάση ανάπτυξης και ωρίμασης του Γ.Π.Α., το οποίο σήμερα πιστεύουμε πως διαθέτει τον απαιτούμενο δυναμισμό ν ανταποκριθεί κατά τρόπο άμεσο στις προκλήσεις των καιρών και να διεκδικήσει το ρόλο που του αρμόζει. Σήμερα, παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία για το Τμήμα, όχι μόνο να προλάβει μια ενδεχόμενη περιθωριοποίηση του Γ.Π.Α., στην περίπτωση που αυτό διατηρούσε τη σημερινή του μορφή, τις δομές του, τον τρόπο λειτουργίας του κλπ.), αλλά να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες. Με τον όρο νέες δυνατότητες εννοούμε κυρίως ποιοτικού χαρακτήρα διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν στην παραγωγή προϊόντων, στην προσφορά υπηρεσιών, στο νέο ρόλο της υπαίθρου ως χώρου αναψυχής και πηγής ζωής, ως αγροτικό τοπίο, ως ιστορική πραγματικότητα και πολιτισμική οντότητα κ.ά. Η επωφελής αξιοποίηση αυτών των νέων δυνατοτήτων και προοπτικών δεν συνεπάγεται την εγκατάλειψη των όσων γίνονται σήμερα στο Γ.Π.Α./Τμήμα. Αντιθέτως, η μέχρι σήμερα παράδοση και εμπειρία που έχουν αποκτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και όχι μόνο, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, με περισσότερο ευέλικτα σχήματα και αποτελεσματικότερους τρόπους λειτουργίας. Η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας των εισερχομένων φοιτητών, που βιώνουμε ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, αποτελεί μόνο μία από τις πολλές όψεις μιας ήδη δρομολογημένης περιθωριοποίησης, η οποία έχει ως αφετηρία τόσο τη φθίνουσα σημασία της παραδοσιακής/κλασσικού τύπου γεωργίας, όσο και τη γενικότερη κοινωνική απαξίωση που υφίσταται το γεωργικό επάγγελμα και ο αγροτικός κόσμος.

4 4 Το κυρίαρχο κριτήριο στις αποφάσεις των υποψηφίων και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για την α ή β επιλογή, είναι οι δυνατότητες μελλοντικής απασχόλησης και οι επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει το πτυχίο. Στο Τμήμα μας, όπως και στα υπόλοιπα, τις τελευταίες δυο δεκαετίες καταβάλλονται έντονες προσπάθειες προσαρμογής του προγράμματος σπουδών, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο οι εξελίξεις που σημειώνονται στην ύπαιθρο, όσο και οι εξελίξεις στο χώρο των προτιμήσεων/επιθυμιών των υποψηφίων φοιτητών μας. Όμως, θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί είναι δυσανάλογα των προσπαθειών, γιατί όλες αυτές οι συνεχείς και φιλότιμες προσπάθειες προσκρούουν σε δυο ανυπέρβλητους και εν μέρει αλληλένδετους περιοριστικούς παράγοντες, που είναι: η διατήρηση του τίτλου/πτυχίου του γεωπόνου και η εξυπακουόμενη ύπαρξη ενός κοινού κορμού μαθημάτων που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Η ύπαρξη δε κοινού κορμού καθιστά το πρόγραμμα σπουδών εξαιρετικά δύσκαμπτο. Η θέση του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΑΟΑ) του Γ.Π.Α. στον Ελλαδικό χώρο με κριτήριο τις εισαγωγικές εξετάσεις Όπως προκύπτει από τη μελέτη των δεδομένων των πανελληνίων εισαγωγικών εξετάσεων, το ΑΟΑ δεν είναι σε θέση να προσελκύσει φοιτητές με καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, εφόσον κάθε χρόνο κατατάσσεται σχεδόν τελευταίο στον κατάλογο ομοειδών Τμημάτων και Τμημάτων παρεμφερούς αντικειμένου που είναι εγκατεστημένα στην Αθήνα και στον Πειραιά (προηγείται μόνο των Τμημάτων Γεωγραφίας και Οικιακής Οικονομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου). Επιπλέον, οκτώ τέτοια Τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην περιφέρεια και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Έδεσσα και το Ρέθυμνο, υπερτερούν του Τμήματός μας με τα ίδια κριτήρια. Ας σημειωθεί ότι Τμήματα με τίτλο όπως λ.χ. Επιστήμης Τροφίμων και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατετάγησαν σε πολύ υψηλότερη θέση (30 ή ) επί συνόλου 338 Τμημάτων ενώ το ΑΟΑ καταλαμβάνει μόλις την 186 ή θέση. Εν κατακλείδι, γενική είναι η πεποίθηση πως άλλα Τμήματα που υπολείπονται κατά πολύ του δικού μας Ιδρύματος/Τμήματος, κατατάσσονται πολύ υψηλότερα στην κλίμακα των προτιμήσεων των υποψηφίων φοιτητών και των οικογενειών τους, μολονότι βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σ ό,τι

5 5 διαμορφώνει την πανεπιστημιακή στάθμη σπουδών (ιστορία, παράδοση, ερευνητικό έργο/επίπεδο μελών ΔΕΠ, υποδομή κλπ.). Το φαινόμενο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί κυρίως, αλλά όχι μόνο, τόσο στη βάση της ελκυστικότητας του γεωπονικού επαγγέλματος όπως αυτό γίνεται ευρύτερα αντιληπτό από την κοινωνία και γενικότερα στη βάση των υπαρχουσών και διαγραφομένων προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας/αποκατάστασης των αποφοίτων. Ανεξαρτήτως των προσπαθειών που καταβάλλουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, στο πλαίσιο της διδακτικής και της ερευνητικής διαδικασίας, είναι φανερό ότι το Τμήμα, λειτουργώντας στο πλαίσιο της σημερινής δομής του Γ.Π.Α., δεν θα μπορέσει ν αποκτήσει ισχυρή ταυτότητα και ξεκάθαρο επιστημονικό προσανατολισμό. Είναι ουτοπικό δε να πιστεύεται, ότι μπορεί να επέλθει ουσιαστική βελτίωση του Τμήματος, εφόσον το τελευταίο αδυνατεί να προσελκύσει υψηλότερης στάθμης υποψηφίους φοιτητές από τη σημερινή. Χωρίς αμφιβολία, η γενικότερη εικόνα του Τμήματος επηρεάζεται σημαντικά από την κρίση ταυτότητας που εμφανίζουν οι φοιτητές μας, οι οποίοι εισέρχονται με την προσδοκία ν ακολουθήσουν ένα αμιγές πρόγραμμα αγροτοοικονομικών σπουδών, για να διαπιστώσουν μετά την είσοδό τους, ότι μετά από πενταετή φοίτηση, η ειδικότητα του γεωργοοικονομολόγου δεν είναι καθόλου κατοχυρωμένη στο πλαίσιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Είναι προφανές, ότι η μη αναγνώριση του πτυχίου από το Οικονομικό Επιμελητήριο αναιρεί την οικονομική διάσταση των σπουδών σ ό,τι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία. Τα μέχρι σήμερα συστήματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ελληνικά ΑΕΙ έχουν εν μέρει αποτρέψει και «στρεβλώσει» τον εξορθολογισμό που επιβάλλει η αγορά, ο οποίος όμως με την πάροδο του χρόνου κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του. Η μεγαλύτερη προσαρμογή των ελληνικών ΑΕΙ στα δεδομένα της ζήτησης για ανώτατη εκπαίδευση που αναπόφευκτα θα επέλθει, ίσως πολύ πιο σύντομα απ ό,τι φανταζόμαστε, θα μας επιφυλάξει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, αν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και δεν ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα. Ήδη έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα διάφορα Ιδρύματα/Τμήματα, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη πολύ περισσότερο οι προτιμήσεις των υποψηφίων, αλλά και η επιθυμία των Τμημάτων νά χουν λόγο στον ορισμό των εξεταζομένων μαθημάτων. Αυτή η αναπόφευκτη προσαρμογή, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιείται τώρα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, θα συντελεσθεί γρήγορα

6 6 και στη χώρα μας. Στην περίπτωση δε αυτή κάποια Ιδρύματα/Τμήματα θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, ενώ κάποια άλλα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης ή/και εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, δυστυχώς, η σημασία των όρων «γεωργικός», «αγροτικός» και «γεωπονικός» θα είναι φθίνουσα και θα ακολουθεί την φθίνουσα πορεία της παραδοσιακής γεωργίας και την ενγένει κοινωνική της απαξίωση, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά που δεν αποτελεί μόνο ελληνική αποκλειστικότητα. Τι πιστεύουν η ελληνική κοινωνία (κοινή γνώμη) και οι υποψήφιοι φοιτητές μας για το Τμήμα Α.Ο.Α. του Γ.Π.Α. Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα των νεοεισαχθέντων στο Τμήμα μας, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φοιτητές μας έχουν ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τις οικονομικές επιστήμες (προσοχή: στην οικονομία γενικώς, όχι στην αγροτική οικονομία). Αυτό προκύπτει: α) από την σειρά προτίμησης των διαφόρων Τμημάτων στο μηχανογραφικό έντυπο, όπου τα οικονομικά τμήματα έρχονται πρώτα με μεγάλη διαφορά και β) από τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τελικά το Τμήμα μας, παρόλο που μπορεί να μην ήταν μεταξύ των πρώτων προτιμήσεών τους. Και πάλι ως ο πλέον σημαντικός λόγος εμφανίζεται η σχέση του Τμήματος με την οικονομία και όχι με την αγροτική οικονομία. Η δε σχέση του με την γεωπονία ή την αγροτική οικονομία δεν συγκεντρώνει παρά ένα πολύ χαμηλό ποσοστό (μόνο το 1% των εισαχθέντων ενδιαφέρεται για τη γεωπονία). Επίσης: Υπάρχει ένα χαμηλό μεν, αλλά όχι αμελητέο ποσοστό εισαχθέντων που εκδηλώνει ισχυρή προτίμηση για το Τμήμα: (8,9%) του συνόλου το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση και 19,6% στις τρεις (3) πρώτες θέσεις. Η δημόσια εικόνα του Τμήματος είναι αρκετά καλή, αφού οι λόγοι που το επέλεξαν (ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του), συγκεντρώνουν το 25% του δείγματος. Τα δυο τρίτα (2/3) των φοιτητών μας προέρχονται από την Αθήνα. Το 20% των λόγων προτίμησης του Τμήματος αφορούν στις καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

7 7 Σε ποιο επιστημονικό πεδίο συνεχίζουν τις σπουδές τους οι απόφοιτοί μας - επαγγελματικός προσανατολισμός Βασιζόμενοι στον αριθμό των αποφοίτων του Τμήματος που υποβάλλουν αιτήσεις στα δυο μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά και στα αιτήματα για συστατικές επιστολές, θεωρούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοιτούντων ακολουθεί ή επιθυμεί ν ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές, κυρίως σε Τμήματα ΜΒΑ, Αγροτικής Οικονομίας ή/και σε Τμήματα εν γένει οικονομικής κατεύθυνσης. Η αίσθηση των συντακτών της παρούσας εισήγησης είναι ότι ο αριθμός των αποφοιτούντων που ακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε άλλα γνωστικά πεδία (μη οικονομικού χαρακτήρα) είναι αμελητέος. Φαίνεται δε, ότι οι απόφοιτοι του Τμήματός μας που ακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε καθαρώς οικονομικά γνωστικά πεδία, πιστεύουν ότι κατά κάποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν τον τίτλο ή θα θεωρούνται περισσότερο οικονομολόγοι, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας/αποκατάστασης (λ.χ. στον τραπεζικό τομέα κ.ά.). Αυτή η δυνατότητα δίνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο: «Ως μέλη του Ο.Ε.Ε. εγγράφονται εκτός των πτυχιούχων Οικονομικών Τμημάτων (καθώς και Τμημάτων που θα ιδρυθούν ή θα μετατραπούν σε Οικονομικά) και όσοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά, εφόσον ασκούν οικονομολογικό επάγγελμα». Ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που παρέχει το απονεμόμενο πτυχίο στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή έχει την αίσθηση ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι απόφοιτοί μας επιθυμούν ν απασχοληθούν σε θέσεις με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και γενικότερα με την οικονομία. Η απασχόληση των αποφοίτων του Τμήματος Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση θέσεων απασχόλησης σε σύγκριση με το παρελθόν, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε αντικείμενα που αφορούν αναλογικά περισσότερο στο δικό μας Τμήμα σε σύγκριση με τα αντικείμενα των άλλων Τμημάτων. Η μη θεσμική κατοχύρωση όμως του επαγγέλματος του γεωργοοικονομολόγου από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει ως συνέπεια να

8 8 διεκδικούν όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων, ελληνικών και ξένων, την ίδια «επαγγελματική πίττα». Η ίδρυση όμως ανά την επικράτεια και αρκετών άλλων γεωπονικών Τμημάτων, οδήγησε σε μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των αποφοίτων σε σύγκριση με τις νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να οξυνθεί ακόμα περισσότερο το ήδη σοβαρό πρόβλημα ανεργίας των γεωπόνων. Με τα σημερινά δε δεδομένα, οι φοιτητές που εισέρχονται κάθε χρόνο στα διάφορα γεωπονικά Τμήματα, μόνο στη χώρα μας, ξεπερνούν τους 800. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, η κατανομή της απασχόλησης έχει ως εξής: Στον δημόσιο τομέα απασχολούνται 3176 άτομα (ποσοστό 20,58%), στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 2933 άτομα (ή 19%), ως συμβασιούχοι 280 (ή 1,81%), στον ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη σχέση εργασίας 2012 (ή 13,04%), στον ιδιωτικό τομέα ως εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι 2153 (ή 13,95%), ενώ ως άνεργοι εμφανίζονται 4019 (ή 26,04%). Δεν υπάρχουν στοιχεία για 860 άτομα (ή 5,57%), τα οποία πιθανότατα ετεροαπασχολούνται ή/και δεν εργάζονται. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ο γεωπονικός κόσμος ήδη αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας (περίπου ο ένας στους τρεις γεωπόνους είναι άνεργος), η οποία αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, εφόσον ο αριθμός των αποφοίτων από τα γεωπονικά Τμήματα εξακολουθήσει να ξεπερνά κατά πολύ (όπως συμβαίνει σήμερα) τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ας δούμε όμως λεπτομερέστερα πώς διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια ορισμένες τάσεις στην αγορά εργασίας, για να προχωρήσουμε σε ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος. Στο πλαίσιο της παρούσας εισήγησης θεωρήσαμε ότι η παράλληλη παρουσίαση των θέσεων απασχόλησης γεωπόνων και οικονομολόγων που δημιουργήθηκαν την παρελθούσα διετία (2003 και 2004) στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), συνιστά από μόνη της μια σημαντική ένδειξη των τάσεων που διαμορφώνονται στους προαναφερθέντες χώρους, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται μια πλήρης εικόνα της αγοράς εργασίας για λόγους προφανείς. Βασικός στόχος ήταν να δοθεί μια όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη εικόνα της απασχόλησης των γεωπόνων και να γίνουν ορισμένες συγκρίσεις με την αντίστοιχη

9 9 των οικονομολόγων, έχοντας επίγνωση του γεγονότος, ότι με τα στοιχεία που παρατίθενται δεν είναι δυνατόν να βγουν συμπεράσματα για ποσοστά ανεργίας στις τάξεις των οικονομολόγων. Επιδιώχθηκε δηλαδή η άντληση δεδομένων απασχόλησης γεωπόνων και οικονομολόγων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και στις ΕΑΣ, πέραν των όσων παρουσιάστηκαν (για τους γεωπόνους) στην αρχή της παρούσας ενότητας 1. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορούν να απασχοληθούν ως στελέχη τόσον στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων, εξοπλισμού και αγροχημικών, σε μεγάλες μονάδες φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, σε εταιρείες μελετών και παροχής συμβουλών και τέλος σε γεωργικές βιομηχανίες και αναπτυξιακές εταιρείες. Στον δημόσιο τομέα μπορούν να απασχοληθούν κυρίως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και σε άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, και στο Υπουργείο Παιδείας (ΙΕΚ-ΤΕΕ). Θα μπορούσαν επίσης να απασχοληθούν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αρχές, σε Ερευνητικά Ιδρύματα όπως το ΕΘΙΑΓΕ. Τέλος, ένας άλλος φορέας απασχόλησης αποφοίτων του Τμήματός μας είναι και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ). Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα, που παλαιότερα απασχολούσε έναν μεγάλο αριθμό γεωπόνων, κυρίως γεωργοοικονομολόγων (Δ/νση Έρευνας, υποκαταστήματα ΑΤΕ), με την αλλαγή των στρατηγικών της στόχων, έχει παύσει τα τελευταία πέντε χρόνια να πραγματοποιεί τέτοιες προσλήψεις. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι στην τελευταία της προκήρυξη 1/2002 (ΦΕΚ 47/18/02/2002), ζητούσε την πλήρωση 102 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), μόνον από αποφοίτους των Οικονομικών Τμημάτων. 1 Ειδικότερα, για τον μεν δημόσιο τομέα χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία από το ΑΣΕΠ, τα οποία αναφέρονται σε διορισμούς γεωπόνων και οικονομολόγων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα έτη 2003 και Όσον αφορά δε στις ΕΑΣ, επελέγη ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των ΕΑΣ, ενώ υπήρξε και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του λογιστηρίου. Τέλος, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση στοιχείων απασχόλησης ανά ειδικότητα στον ιδιωτικό τομέα

10 10 Η σημερινή εικόνα Α. Δημόσιος Τομέας Ο κυριότερος φορέας του δημοσίου που απασχολεί γεωπόνους είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης και οι διάφορες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (Δ/νσεις Γεωργίας) και ΟΤΑ. Οι οικονομολόγοι αντίθετα, πέραν των προαναφερθέντων φορέων, μπορούν επίσης να απασχοληθούν σ όλα τα Υπουργεία, καθώς επίσης και σε Τραπεζικούς Οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου, όπως η Αγροτική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΑΣΕΠ για το έτος 2003, από το σύνολο των διορισθέντων ΠΕ, ποσοστό 45% (1.482 άτομα) αφορούσαν αποφοίτους Οικονομικών Τμημάτων, ενώ μόλις το 7% (235 άτομα) αφορούσε γεωπόνους όλων των ειδικοτήτων. Αντιστοίχως, για το έτος 2004 από το σύνολο των περίπου διορισθέντων, το 34% (1871 άτομα) αφορούσε οικονομολόγους και μόλις το 1,6% (88 άτομα) γεωπόνους όλων των ειδικοτήτων. Πρέπει να αναφερθεί ότι για το έτος 2001 δεν είχε συνταχθεί ανάλογη έκθεση, ώστε να είναι δυνατή η εξεύρεση των διορισθέντων γεωπόνων και οικονομολόγων στο δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά, μας έγινε γνωστό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι προσλήφθηκαν περίπου 380 γεωπόνοι σε διάφορες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί, ότι από το σύνολο των διορισθέντων γεωπόνων κατά την περίοδο , μόνον οι 29 είχαν την ειδικότητα του γεωργοοικονομολόγου. Αριθμός διορισθέντων στον δημόσιο τομέα βάσει των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ Έτος Γεωπόνοι Οικονομολόγοι Σύνολο Διορισθέντων (%) 7% 45% 100% (%) 1,6% 34% 100% Β. Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, για την εκτίμηση του ποσοστού των γεωπόνων που απασχολούνται στις ΕΑΣ έναντι των οικονομολόγων, επελέγη ένα τυχαίο δείγμα από 7 ΕΑΣ από ολόκληρη την επικράτεια, χρησιμοποιώντας ως

11 11 κριτήριο των αριθμό απασχολουμένων ΠΕ και ΤΕ από τον συγκεντρωτικό πίνακα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Αριθμός απασχολουμένων γεωπόνων/οικονομολόγων σε δείγμα επτά (7) Συνεταιριστικών Ενώσεων ΕΑΣ Συνολικός Αριθμός Πτυχιουχων Γεωπόνοι Οικονομολόγοι Ποσοστό γεωπόνων Ποσοστό οικονομολόγων (ΑΕΙ-ΤΕΙ) ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ,2% 37,9% ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΥΡΝΑΒΟΥ- ΑΓΙΑΣ ,7% 30,4% ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,7% 11,1% ΣΕΡΡΩΝ ,6% 41,2% ΣΗΤΕΙΑΣ ,3% 35,7% ΛΑΜΙΑΣ ,0% 28,6% ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Γ.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ,4% 11,1% ΣΥΝΟΛΟ ,0% 28,3% Μ.Ο. 16,6% 28,0% Από τα παραπάνω στοιχεία του πίνακα διαπιστώνεται ότι σε όλες τις ΕΑΣ, πλην μιας (ΕΑΣ Καρδίτσας), οι οικονομολόγοι υπερτερούν σε αριθμό των γεωπόνων. Κατά μέσο όρο, από τον συνολικό αριθμό των απασχολουμένων ΠΕ και ΤΕ είναι γεωπόνοι, ενώ το 28% οικονομολόγοι. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά κυρίως απασχολουμένους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ). Ένα πρώτο καταληκτικό σχόλιο για τις επαγγελματικές προοπτικές Όπως επισημάνθηκε στην αρχή της προηγουμένης ενότητας, με το να μην είναι θεσμικά κατοχυρωμένο το επάγγελμα του γεωργοοικονομολόγου, όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας. θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι παρόλες τις προσπάθειες του γεωπονικού κόσμου (ΓΕΩΤΕΕ κλπ.) και των πανεπιστημιακών Αρχών, η νομοθετική κατοχύρωση που τελικά επετεύχθη με Προεδρικό Διάταγμα το 2000, μολονότι σημαντική σε σύγκριση με την προηγουμένη κατάσταση της πλήρους έλλειψης προστασίας, απέχει πολύ από το να κατοχυρώνει στην πράξη τα γεωπονικά

12 12 επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνται έμπρακτα από άλλες ειδικότητες. Επισημαίνουμε, ότι ιδιώτες γεωπόνοι-μελετητές, δεν μπορούν να υπογράψουν αναπτυξιακά προγράμματα, πράγμα που μπορούν να κάνουν οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μιλάμε για επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων όλων των ειδικοτήτων και όχι ιδιαίτερα δικαιώματα γεωργοοικονομολόγων, φυτοτεχνών, ζωοτεχνών κλπ. Μια ανάλογη στάση όχι μόνο δεν συζητείται σήμερα, αλλά ούτε και προβλέπεται στο ορατό μέλλον, γιατί είναι ξένη προς τις γενικότερες αντιλήψεις και πεποιθήσεις των εκάστοτε ηγεσιών του ΓΕΩΤΕΕ (μια ενδεχόμενη διαφοροποίηση των διεκδικήσεων στη βάση των ξεχωριστών ειδικοτήτων θεωρείται ότι θα διασπούσε την ενότητα του κλάδου κλπ.). Αντιθέτως, και παρά το γεγονός ότι η αναγνώριση από τον γεωπονικό κόσμο της τεράστιας σημασίας των γεωργοοικονομικών γνώσεων έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, τόσο εντός του ΓΠΑ (πλην του Τμήματος ΑΟΑ), όσο και εκτός του ΓΠΑ, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι διαμορφώνεται μια πολύ ισχυρή τάση να μπορούν οι απόφοιτοι όλων των σημερινών γεωπονικών Τμημάτων να διεκδικούν όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες/δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωπονικού επαγγέλματος. Αναφέρουμε ως παράδειγμα του όψιμου αλλά πραγματικού ενδιαφέροντος, τα ειδικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΓΕΩΤΕΕ για την απόκτηση πτυχίου γεωπόνου-μελετητή για την εκπόνηση σχεδίων βελτίωσης και για νέους γεωργούς και τα δυο ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης που διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Γεωπόνων για σχέδια βελτίωσης και για εξισωτική αποζημίωση. Βέβαια, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει την προσοχή, ότι η έλλειψη επαρκούς γεωργοοικονομικής κατάρτισης του γεωπονικού κόσμου, πλην των αποφοίτων Ειδικότητας Αγροτικής Οικονομίας, τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες υπέσκαψε την ικανότητά του ν ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των καιρών και συνέβαλε στην απαξίωση και περιθωριοποίηση του γεωπονικού επαγγέλματος. Πιστεύουμε ότι η μετεξέλιξη του σημερινού Τμήματος Α.Ο.Α. σε Τμήμα εφαρμοσμένης οικονομικής επιστήμης, που θα εστιάζει το ενδιαφέρον του στα τρόφιμα (αγροτοδιατροφικό σύστημα), στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον, στη γεωργία και στην ύπαιθρο, μπορεί βέβαια να μην εξασφαλίζει a priori την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του, αλλά ασφαλώς θα διευρύνει πολύ περισσότερο τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες και θα δημιουργεί πολύ καλλίτερες επαγγελματικές προοπτικές από τις σημερινές.

13 13 Τελική πρόταση Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα προηγήθηκαν, κρίνομε σκόπιμο να υπογραμμίσουμε ξανά τους μεγάλους κινδύνους περιθωριοποίησης και συρρίκνωσης που αντιμετωπίζει τόσο το Γ.Π.Α. στο σύνολό του, όσο και το Τμήμα ειδικότερα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουμε σύντομα στις απαιτούμενες αλλαγές. Όπως έχει ήδη αναλυθεί και επισημανθεί στο κείμενο που προηγήθηκε, οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Ήδη το Γ.Π.Α. έχει αργήσει πολύ και τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Όλες ανεξαιρέτως οι πάλαι ποτέ Ανώτατες Σχολές, ακόμα και η Χαροκόπειος, που εξελίχθηκαν σε Πανεπιστήμια «έπιασαν» το μήνυμα πολύ πιο νωρίς από εμάς με το να παρέχουν περισσότερα του ενός πτυχία και σήμερα να μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές πολύ υψηλότερης στάθμης. Είναι δε εξωπραγματικό να πιστεύει κανείς ότι το Γ.Π.Α. και το Τμήμα ειδικότερα μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς την προσέλκυση φοιτητών σημαντικά υψηλότερης στάθμης από τη σημερινή. Αντ αυτού όλοι βιώνουμε, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, τη συνεχή πτώση της ποιότητας των εισερχομένων. Με την επικείμενη δε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων φοιτητών που ετοιμάζει το Υπουργείο και η οποία θα λαμβάνει πολύ περισσότερο υπόψη απ ότι σήμερα τις προτιμήσεις τους, η περιθωριοποίηση του Ιδρύματος και του Τμήματος δεν θ αποτελεί απλώς ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί στο απώτατο μέλλον, αλλά μια βεβαιότητα, που αβίαστα προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα (από το πώς εκδηλώνονται αυτές οι προτιμήσεις). Είναι πράγματι εξωπραγματικό να περιμένει κανείς ότι το Γ.Π.Α., αλλά και το Τμήμα, μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, διατηρώντας κοινό κορμό μαθημάτων και παρέχοντας μόνο ένα πτυχίο (του γεωπόνου). Άλλωστε, ο όρος πανεπιστήμιο και ένα πτυχίο, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Εδώ και μια δεκαετία περίπου, ο κοινός κορμός υφίσταται τη συνεχή πίεση όλων των Τμημάτων, με αποτέλεσμα νά χουν εξαντληθεί τα όποια περιθώρια συρρικνώσεώς του, βλέποντας τα πράγματα τουλάχιστον από τη σκοπιά του δικού μας Τμήματος. Γιατί είναι ο κορμός, ο οποίος, στη δική μας περίπτωση διασφαλίζει τον τίτλο του γεωπόνου. Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής και απόκτησης ευελιξίας με περισσότερες επιλογές μαθημάτων, είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων, μια και δεν είναι δυνατόν τα πέντε εξάμηνα βασικής και γεωπονικής υποδομής να

14 14 συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο. Γιατί, η περαιτέρω συρρίκνωσή του συνεπάγεται μια de facto αμφισβήτηση του τίτλου του γεωπόνου, τουλάχιστον όπως αυτός έχει γίνει μέχρι σήμερα κατανοητός και αποδεκτός στο πλαίσιο του Γ.Π.Α., της δημόσιας διοίκησης, των αγροτών και των οργανώσεών τους. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι το αντίστοιχο Τμήμα στο ΑΠΘ «κατορθώνει» να διατηρεί τον τίτλο του γεωπόνου με ακόμα περισσότερο συρρικνωμένο κορμό, ουδόλως αναιρεί την ορθότητα της παραπάνω θέσης. Η κατάργηση του κορμού στην περίπτωσή μας, δεν συνεπάγεται την εγκατάλειψη των πολλών θετικών στοιχείων και αξιόλογων εμπειριών που έχει αποκτήσει το Τμήμα όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργώντας στο πλαίσιο του Γ.Π.Α. Αντιθέτως, η κατάργηση του κορμού μας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς εκείνα τα στοιχεία της γεωπονικής παιδείας που θα ενισχύσουν το προφίλ των μελλοντικών αποφοίτων μας και συνακόλουθα το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα έχουν στην αγορά εργασίας, ως προερχόμενοι από ένα τεχνολογικού χαρακτήρα Ίδρυμα, με δεσπόζουσα τη θέση των βιολογικών επιστημών. Με βάση την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, το σημερινό Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης θα μπορούσε εύκολα να μετεξελιχθεί σε Τμήμα εφαρμοσμένης οικονομικής επιστήμης που θα εστιάζει το ενδιαφέρον του στα τρόφιμα (αγροτοδιατροφικό σύστημα), στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον, στη γεωργία και στην ύπαιθρο. Δυο ή τρεις από τις παραπάνω συνιστώσες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον τίτλο ο οποίος δεν προσδιορίζεται στο πλαίσιο αυτής της εισήγησης, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα γνωρίσματα εκείνα που θα προσδώσουν στο πτυχίο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων πτυχίων από συγγενή Τμήματα που βρίσκονται εντός των Οικονομικών Πανεπιστημίων. Στο πρόγραμμα σπουδών, που θα είναι τετραετές, θα πρέπει να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση από πλευράς συνολικού αριθμού μαθημάτων, ενσωμάτωση των εργαστηριακών εξετάσεων στις αντίστοιχες του μαθήματος (όπου αυτό κρίνεται εφικτό και επιθυμητό), κατευθύνσεις που θα εστιάζουν το ενδιαφέρον περισσότερο σε ζητήματα σχετικά με τα τρόφιμα, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Το αυτοδύναμο αυτό Τμήμα θα ανήκει στην κατηγορία των Οικονομικών Σχολών/Τμημάτων, θα απευθύνεται σε διαφορετικούς φοιτητές από εκείνους των υποψηφίων των Γεωπονικών Σχολών/Τμημάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του θα διασφαλίζονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

15 15 Ένας επιπρόσθετος λόγος που συνηγορεί στην επιδίωξη της ίδρυσης ενός τέτοιου Τμήματος, είναι ότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών στην Ελλάδα. Ως προερχόμενο από το Γ.Π.Α., μπορεί να συμβάλει στον διεπιστημονικό εμπλουτισμό της Οικονομικής Επιστήμης με τη μελέτη και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της ανάπτυξης με στόχο την αειφορία. Έτσι θα προσφέρει απόφοιτους που έχοντας γνώση των βιολογικών κύκλων και επαφή με τη γεωπονική επιστήμη και τον αγροτικό χώρο θα αναπτύξουν την ικανότητα αντιμετώπισης και επίλυσης σύγχρονων προβλημάτων, και, σε αντίθεση με τη στενή εξειδίκευση στα οικονομικά, περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριότητας. Ως ευρισκόμενο δε στην Αθήνα, είναι πολύ πιθανόν, αν όχι βέβαιο, ότι θα βρεθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το σημερινό σ ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να ανέλθει κατακόρυφα η ποιότητα των εισερχομένων φοιτητών. Εξυπακούεται ότι η αλλαγή του τίτλου του Πανεπιστημίου θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση αυτή. Ζητήματα που έχουν σχέση με την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του νέου Τμήματος (π.χ. δημιουργία κατευθύνσεων, μαθήματα επιλογής κλπ.), θα συζητηθούν διεξοδικά μετά την ενδεχόμενη ίδρυσή του. Πριν από το κλείσιμο της παρούσας εισήγησης, κρίνεται αναγκαία η εξέταση της δυνατότητας να προσφέρει το Τμήμα Α.Ο.Α. δυο πτυχία, ένα πτυχίο γεωπόνου όπως σήμερα και ένα αυτοδύναμο πτυχίο Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η ενδεχόμενη προσφορά από το Τμήμα δυο πτυχίων σε μόνιμη βάση (δηλαδή όχι μεταβατικά), δημιουργεί ορισμένα σοβαρά προβλήματα, που είναι μάλλον ανυπέρβλητα. 1. Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι επιτυχόντες εισέρχονται σε ένα Τμήμα που παρέχει μόνο ένα πτυχίο. Σε ορισμένα Τμήματα είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατευθύνσεις οι οποίες επιλέγονται από τους φοιτητές μετά την εισαγωγή τους. Όμως, οι διαφορετικές κατευθύνσεις υφίστανται στο πλαίσιο του ενός πτυχίου. Υπάρχει βεβαίως και η δική μας περίπτωση (του Γ.Π.Α.), όπου περισσότερα του ενός Τμήματα συμμετέχουν, κυρίως μέσω του κοινού κορμού, στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών που οδηγεί στην απονομή ενός πτυχίου. Είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση της δυνατότητας σε ένα Τμήμα να παρέχει περισσότερα του ενός πτυχία.

16 16 2. Πέραν όμως των νομικής φύσεως προβλημάτων, ανακύπτουν και άλλα ουσιαστικά προβλήματα, τόσο ενδοτμηματικού χαρακτήρα, όσο μεταξύ των Τμημάτων. Ας θεωρήσουμε ότι χορηγούνται δυο πτυχία, α) του «γεωπόνου» πενταετούς διάρκειας και του «αγροτοοικονομολόγου» τετραετούς διάρκειας, όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα των «γεωπόνων» προστατεύονται από το ΓΕΩΤΕΕ, ενώ των «αγροτοοικονομολόγων» από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Είναι πολύ πιθανόν μεταξύ των δυο διαφορετικών κατηγοριών φοιτητών και όχι μόνο, να αναπτυχθούν σχέσεις ανταγωνιστικές, που ενδεχομένως θα επηρεάσουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος, γιατί η κρίση ταυτότητας που έχουν σήμερα οι φοιτητές μας μάλλον θα ενταθεί παρά θα αμβλυνθεί. Όπως έχει ήδη επισημανθεί στο κείμενο που προηγήθηκε, η περαιτέρω συρρίκνωση του κορμού αναιρεί στη δική μας περίπτωση τη γεωπονική διάσταση των σπουδών, ενώ η παράλληλη αύξηση των «γεωργοοικονομικών» μαθημάτων, ασφαλώς και θα οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δυο κατηγοριών φοιτητών. 3. Στην πρόταση εμφανίζεται όμως και ένα άλλο πρόβλημα: για να μπορέσει το Τμήμα Α.Ο.Α. να παράσχει δυο διαφορετικά πτυχία, θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός κορμός μαθημάτων και για τα δύο (διότι προφανώς δεν έχει νόημα να συζητά κανείς για διαφορετικούς κορμούς και διαφορετικές εξειδικεύσεις εντός του ίδιου Τμήματος). Πόσο όμως έχει νόημα ένας κοινός κορμός για πτυχίο γεωπόνου (που συνεπάγεται βασικά μαθήματα - Φυσική, Χημεία κλπ. και γεωπονικά μαθήματα) και για πτυχίο οικονομολόγου (που προφανώς συνεπάγεται άλλη διάρθρωση). Εάν λοιπόν ισχύουν τα παραπάνω, τότε μάλλον αποκλείεται το σενάριο των δυο πτυχίων σ ένα Τμήμα και απομένει πρακτικά η δυνατότητα χορήγησης ενός πτυχίου «αγροτοοικονομολόγου». 4. Με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η Πρυτανεία του Γ.Π.Α. (βλ. ημερίδες, διημερίδες κλπ.), διεφάνη ότι την γεωπονική φυσιογνωμία του αναδομημένου Γ.Π.Α. θα την διατηρήσουν τα Τμήματα της Φυτικής και της Ζωϊκής Παραγωγής. Έχει δε αρχίσει να κερδίζει έδαφος η άποψη σχεδόν σ όλα τα Τμήματα, ότι ο σύγχρονος γεωπόνος θα πρέπει να έχει ικανοποιητική κατάρτιση σε θέματα αγροτικής οικονομίας, αγροτικής πολιτικής κλπ. Η άμεση συμβολή του δικού

17 17 μας Τμήματος θα είναι ακριβώς αυτή. Δηλαδή η παροχή στα Τμήματα αυτά των εντελώς απαραίτητων «αγροτοοικονομικών γνώσεων» για τη διαμόρφωση του νέου προφίλ του γεωπόνου, ο οποίος θα έχει το ελάχιστο εύρος γνώσεων στα δικά μας αντικείμενα, που θα του επιτρέψουν να κατανοεί πολύ καλλίτερα από σήμερα τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις των προβλημάτων της υπαίθρου. Πρόσθετα, το νέο Τμήμα πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον μια νέα κατεύθυνση στο Μ.Π.Σ. «Ολοκληρωμένα Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρο», με ενδεικτικό τίτλο «οικονομικά της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα». Εκεί θα παρέχει στους αποφοίτους κυρίως των Τμημάτων Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής πρόσθετες οικονομικές γνώσεις, όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή. Η ζήτηση ενός τέτοιου μεταπτυχιακού προγράμματος αναμένεται να είναι υψηλή, αφού ήδη τα Τμήματα αυτά λόγω κυρίως πιέσεων εκ μέρους των φοιτητών τους, έχουν προσθέσει ορισμένα αντίστοιχα μαθήματα είτε στα τελευταία εξάμηνα του Προγράμματος Σπουδών, είτε σε Μεταπτυχιακά προγράμματα. Αν το Τμήμα μας προτείνει και αυτό τη χορήγηση πτυχίου γεωπόνου, είναι προφανές ότι η ενλόγω πρόταση έρχεται σε αντίφαση με την παραπάνω προβληματική. Μεταβατική κατάσταση Το Τμήμα, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, θα επιδιώξει να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση, ούτως ώστε όσοι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι και παρακολουθούν το σημερινό πρόγραμμα σπουδών με την υφιστάμενη διάρθρωση του Γ.Π.Α., να μπορούν να ενταχθούν μετά την αποφοίτηση τους στο νέο Τμήμα και να αποκτήσουν και το δεύτερο πτυχίο του γεωργοοικονομολόγου. Εξυπακούεται, ότι στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης θα κατοχυρώνονται τόσο τα «οικονομικής» φύσεως μαθήματα, όσο και τα γεωπονικής που θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα σπουδών. Η μεταβατική περίοδος θα είναι τετραετής, μια και οι πρωτοετείς φοιτητές θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Την εποχή που ζούμε αναδεικνύεται η κοινωνική ανάγκη του επαγγέλματος του ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ.

Την εποχή που ζούμε αναδεικνύεται η κοινωνική ανάγκη του επαγγέλματος του ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ. Το επάγγελμα του οικονομολόγου: εξελίξεις και προοπτικές - τα επαγγελματικά δικαιώματα τ Την εποχή που ζούμε αναδεικνύεται η κοινωνική ανάγκη του επαγγέλματος του ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ. Η εξέλιξη της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.aua.gr/ Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενο και αποτελείται από επτά (7) ανεξάρτητα Ακαδημαϊκά Τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί σπουδαστές, με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ, προβλήματα εκπαίδευσης και τρόποι για την βελτίωση τους. Γιώργος Σούλτης

Το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ, προβλήματα εκπαίδευσης και τρόποι για την βελτίωση τους. Γιώργος Σούλτης Το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ, προβλήματα εκπαίδευσης και τρόποι για την βελτίωση τους Γιώργος Σούλτης Σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα διαχέεται και προάγεται η επιστήμη και παράγεται νέα γνώση Δεν μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Χημικοί Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος Καρανικόλας, Επ. Καθηγητής ΓΠΑ Γιάννης Γούσιος, ΕΔΙΠ ΓΠΑ ΔΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ.Π.Α.

Παύλος Καρανικόλας, Επ. Καθηγητής ΓΠΑ Γιάννης Γούσιος, ΕΔΙΠ ΓΠΑ ΔΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ.Π.Α. ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ PROFILE ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΡΑΞΕΩΝ Παύλος Καρανικόλας, Επ. Καθηγητής ΓΠΑ Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3ο Επιστημονικό Πεδίο 3 5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι πτυχιούχοι της Σχολής: Στατιστικής του Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ του Αιγαίου (2ο Πεδίο) δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ALEXANDER TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE OF THESSALONIKI ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/6.9.2011 Άρθρο 39/6.9.2011 Διδακτορική διατριβή - Προγράμματα διδακτορικών σπουδών ΜΕΡΟΣ Γ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2. Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, ώρα: 5:30 μ.μ. Ξενοδοχείο Hilton Park

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, ώρα: 5:30 μ.μ. Ξενοδοχείο Hilton Park Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Πολιτική Επιστήμη 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών. Συχνές Ερωτήσεις

Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών. Συχνές Ερωτήσεις Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών Συχνές Ερωτήσεις Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των διαδικασιών Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ από την ΑΔΙΠ βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΒΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999, Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ρέθυμνο, 21-6-2016 Θέση του Π.Τ.Π.Ε. για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης για την εισαγωγή φοιτητών στα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Οικονομική Επιστήμη Τμήμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση

Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση Σύντομη Έκθεση για τα Αποτελέσματα των Γραπτών Εξετάσεων Εισαγωγή Το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) αποτελεί μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών,

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα, προτείνεται η μετονομασία του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ σε «ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» με την ακόλουθη δομή Σχολών και Τμημάτων:

Συγκεκριμένα, προτείνεται η μετονομασία του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ σε «ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» με την ακόλουθη δομή Σχολών και Τμημάτων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KAI ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 Μαρούσι Τηλ: 210-3443508, Φαξ: 210-3443865

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση»

Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση» Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην Ηµερίδα της ΓΣΕΕ «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση» Θεσσαλονίκη 5 Σεπτεµβρίου 2003 Ηλέκτρα Παλλάς 1 Τα τελευταία χρόνια, παρά την ταχεία ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Δ. Τριάντης. Διευθυντής Σχολής Μέλος ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Αθήνας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Δ. Τριάντης. Διευθυντής Σχολής Μέλος ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Αθήνας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Δ. Τριάντης Διευθυντής Σχολής Μέλος ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Αθήνας ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ημερίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ : «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Γ.Π.Α.»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ : «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Γ.Π.Α.» 8 3-2006 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ : «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Γ.Π.Α.» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΙΧ. Ν. ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Εργοληπτών Εργων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) Κύριε Πρύτανη,

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Νομικό Πλαίσιο

1. Εισαγωγή Νομικό Πλαίσιο Ενημέρωση για την πρόταση του Τμήματος Μαθηματικών σχετικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας στους αποφοίτους του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. 1. Εισαγωγή Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Π α ρ έ μ β α σ η. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308, E-mail: info@geotee.

Π α ρ έ μ β α σ η. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308, E-mail: info@geotee. Π α ρ έ μ β α σ η του Προέδρου του Δ.Σ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Παπαβασιλείου σε ημερίδα του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα : «Εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ ( Π ρ ο σ χ έ δ ι ο 2 4.11.2015) Κύρια αποστολή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1 Ορισμοί 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. 2. Ως «Δια Βίου Εκπαίδευση» ορίζεται κάθε διαδικασία απόκτησης γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμη Τμήμα ς 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 8-10 Δεκεμβρίου 2017 Στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης Η ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 12. Λογιστικής Α. Ιστορικό Με το Νομοθ..Διάταγμα 652/1970 ( ΦΕΚ 180 Α ) ιδρύθηκαν 5 Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπ/σεως (ΚΑΤΕ) μεταξύ των οποίων και

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία-Φιλοσοφία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ηλεκτρολόγοι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08 Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρουσίασε το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο ως ένα «ανοικτό σχολείο» το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη, ισότιμη και με διαφανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/NΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37 Τ.Κ 10436 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210 5238973-210 5121399 6932798177 FAX: 210 5202798-210 5121399 ΗΛΕΚΤ/ΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.oltee.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS. Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS. Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ

1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ α) Απάντηση στην Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης της νέας κατεύθυνσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΜΒΑ (Διοίκησης Επιχειρήσεων) με Εξειδίκευση τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Εξ

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α.

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. 2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Ο.Π.Α. 2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. Από το σύνολο των πτυχιούχων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής

2 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής 2 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή «Αγρανάπαυση»; Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 Divani Caravel Hotel, Αθήνα Εισήγηση ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΕΣΤΗ Το θέμα της σημερινής ημερίδας μας καλεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α. Η πορεία της Αξιολόγησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμερα κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητική τόσο ως προς τα ποσοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ψυχολογία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Δασολογία-Περιβάλλον Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΔΜΥΠ) Η Πρακτιική Άσκηση των Φοιιτητών του Τμήματος Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3685/08 - Απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α., Συνεδρίασης της 22-11-2016 1. Αρμόδια όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία : Αρ.Πρ. 49/2016. Προς: Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο Βερανζέρου 15, Τ.Κ Αθήνα Τηλ :

Ημερομηνία : Αρ.Πρ. 49/2016. Προς: Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο Βερανζέρου 15, Τ.Κ Αθήνα Τηλ : Ημερομηνία : 02-06-2016 Αρ.Πρ. 49/2016 `` Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο Βερανζέρου 15, Τ.Κ. 10677 Αθήνα Τηλ : 2130 410991 Email : info@pepteg.gr Προς: Τριμελή Γραμματεία Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Καλών Τεχνών Τμήματα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού απαιτεί ειδική άδεια, η οποία χορηγείται από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ή την αρμόδια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ &ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ. για το ακαδημαϊκό έτος 2009 2010

ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ &ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ. για το ακαδημαϊκό έτος 2009 2010 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ &ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Έρευνα Πρωτοετών Φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2009 2010 Δεκέμβριος 2009 Επεξεργασία, σύνταξη και επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

11 η Συνάντηση Εργασίας Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών με τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ε.

11 η Συνάντηση Εργασίας Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών με τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. 11 η Συνάντηση Εργασίας Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών με τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής κ. Κ. Μουτζούρης, ο προεδρεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 196 Πέτρου Πατιά Πηγή: Τ.Ε.Ε., Έρευνα για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών, Φεβρουάριος 2007 http://portal.tee.gr/portal/page/portal/professional_issues/neoi_mixanikoi/

Διαβάστε περισσότερα

Τελική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του έργου

Τελική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του έργου ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Β Φάση)» και α/α «02» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ HELLENIC REPUBLIC UNIVERSITY OF CRETE SCHOOL OF MEDICINE Ηράκλειο 70013, Κρήτη Heraklion 70013, Crete ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Εισαγωγή Το νέο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει πλέον πλήρως, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά ανά έτος από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και είναι αποτέλεσμα αναμόρφωσης και

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Εισήγηση προς την ΟΣΕΠ ΤΕΙ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η «άναρχη» ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων, παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία Τμήμα Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου Γεωπόνος ΤΕ MSc Στέλεχος ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ Καλαμάτας

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου Γεωπόνος ΤΕ MSc Στέλεχος ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ Καλαμάτας ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Γεωπόνος ΤΕ MSc Στέλεχος ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ Καλαμάτας Οι διαστάσεις του προβλήματος. 1.Τι είναι τελικά η παγκοσμιοποίηση; 2.Ποια η υφιστάμενη κατάσταση των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ για το 1 Ο θέμα της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 5 Ιουλίου 2014: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ για το 1 Ο θέμα της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 5 Ιουλίου 2014: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» 1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ για το 1 Ο θέμα της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 5 Ιουλίου 2014: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Με την ψήφιση του Νόμου 4254/2014 επιχειρείται εξομοίωση μεταξύ ΑΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Αιτιολογική Έκθεση Εισαγωγικά Με το παρόν Προσχέδιο Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ αποφοίτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013 14 ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013 14 82% (114) ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -------------

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 4η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2007-2013 Εισαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φυσική Αγωγή Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Ιωάννης Κλαψόπουλος. 1. Εισαγωγή Η

Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Ιωάννης Κλαψόπουλος. 1. Εισαγωγή Η ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΕΙ ΚΑΙ... 27 27 Σχεδιασμός βελτίωσης της σχέσης μεταξύ διοίκησης ΑΈΙ και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης Ιωάννης Κλαψόπουλος 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φαρμακευτική 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Θέμα: «Μετονομασία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Κεντρικής Μακεδονίας» Η Συνέλευση του ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 3 4 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά για την Επιλογή του Σωστού ΜPΑ και προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας Προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Μηχανολόγοι Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 Αγαπητοί μου μεταπτυχιακοί απόφοιτοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) κ. Νικόλαου Πέντζου στην εσπερίδα με τίτλο: «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών» Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Παιδαγωγική Σχολή Τμήμα: Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πάτρα, Δεκέμβριος 2015 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τρίπολη 28-11-2013. ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Αρ. πρωτ: 73664

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τρίπολη 28-11-2013. ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Αρ. πρωτ: 73664 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τρίπολη 28-11-2013 ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Αρ. πρωτ: 73664 ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση

Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση Σ.Ε.Σιµόπουλος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ Π. Πατρών & ΤΕΕ Τµ. υτικής Ελλάδας, 8-12-2001 Πανεπιστήµια (ΑΕΙ) Ν1268/82 έχουν ως αποστολή Να παράγουν και να µεταδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, 11 Απριλίου 2016 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ : Δράσεις ενίσχυσης νέων ερευνητών

ΕΣΠΑ : Δράσεις ενίσχυσης νέων ερευνητών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός στόχων Τμ. Γεωλογίας

Προγραμματισμός στόχων Τμ. Γεωλογίας Σ1.: Βελτίωση δομής και οργάνωσης Προγράμματος Σπουδών Σ1.1: Αναβάθμιση ΠΠΣ Ποσοστό αριθμού μαθημάτων για απόκτηση πτυχίου στα προσφερόμενα Δ4.02 (71,23%) Ποσοστό μαθημάτων ελεύθερης επιλογής Δ4.04. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ: 103/452 Αθήνα, 26 Aπριλίου 2010 ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Α.Σ.Ο.

Αριθμ. πρωτ: 103/452 Αθήνα, 26 Aπριλίου 2010 ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Α.Σ.Ο. K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ: 103/452 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Δ. Τριάντης, Ι. Λεράκη, Α. Κιντώνη ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συνέδριο «Διασφάλιση και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΣΥΝΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής Κατάλογος νέων προγραμμάτων (πιστοποιημένα και στο τελικό στάδιο πιστοποίησης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Σήμανση με αστερίσκο): 1. Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΦΕΚ

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΦΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ UNIVERSITY OF CRETE SCHOOL OF MEDICINE Ηράκλειο 700 13, Κρήτη 700 13 Heraklion Crete, Greece ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήμα: Βιολογίας 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα