Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα"

Transcript

1 Παράρτημα Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

2 Σελίδα 2 από 30 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 Εισαγωγή Η ορνιθοπανίδα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κύρια νομικά θέματα Σκοπός της εργασίας 4 2 Μεθοδολογία Μέθοδοι δειγματοληψίας Θέσεις δειγματοληψίας Περιορισμοί, αβεβαιότητα και συστηματικά σφάλματα (bias) 13 3 Αποτελέσματα 16 4 Συμπεράσματα 29 ΛIΣΤΑ ΠΙΝΆΚΩΝ Πίνακας Δειγματοληπτικές θέσεις 8 Πίνακας 3-1 Είδη με διαχειριστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκαν ή αναμένεται να παρατηρηθούν στην περιοχή μελέτης 17 Πίνακας 4-1 Κύριες περιοχές που προτείνονται ειδικά μέτρα κατά μήκος του αγωγού 30

3 Σελίδα 3 από 30 1 Εισαγωγή 1.1 Η ορνιθοπανίδα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανήκουν στις περιοχές με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας στην Ευρώπη και ως εκ τούτου αρκετές σημαντικές περιοχές για τα πουλιά βρίσκονται εντός αυτής. Εντός της μικρής σχετικά έκτασής της, είδη από διαφορετικές βιογεωγραφικές περιοχές έχουν καταγραφεί να αναπαράγονται, διαχειμάζουν ή να μεταναστεύουν. Τυπικά είδη της Μεσογειακής λεκάνης (όπως το Φρυγανοτσίχλονο) συνυπάρχουν με κοινά είδη Ευρωπαϊκής προέλευσης (π.χ. Φλώρος) καθώς και με είδη ασιατικής προέλευσης (π.χ. Παρδαλοκεφαλάς, Αμμοπετροκλής) σε ένα πλήθος διαφορετικών ενδιαιτημάτων. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στην υψηλή ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας της περιοχής, είναι η ύπαρξη ενδιαιτημάτων τόσο τυπικά της Μεσογείου (πχ εκτάσεις με φρύγανα ή δάση θερμόφιλων κωνοφόρων) όσο τυπικά της εύκρατης ζώνης (πχ δάση οξυάς ή ερυθρελάτης καθώς και υποαλπικά λιβάδια) σε απόσταση μικρή από το επίπεδο της θάλασσας έως τις κορυφές των ορεινών όγκων, αντίστοιχα. Τέλος, οι εκτενείς παράκτιες λιμνοθάλασσες (π.χ. παράκτιες λίμνες στο Εθνικό πάρκο του Νέστου και της Βιστονίδας), τα δέλτα των ποταμών (π.χ. του Έβρου, Νέστου ή Αξιού ποταμού) καθώς και οι εσωτερικές λίμνες γλυκού νερού (π.χ. λίμνη Κερκίνης ή Βιστονίδας) συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας των ειδών της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Άμεσο συνακόλουθο αυτής της ποικιλίας, αποτελεί η μεγάλη λίστα προστατευόμενων ειδών που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η Κοκκινόχηνα, η Νανόχηνα, ο Στικτάετος, ο Βασιλάετος και ο Μαυρόγυπας. Η ορνιθολογική αξία της περιοχής επισημαίνεται σε πλήθος μελετών και λοιπών οικολογικών ερευνών, οι οποίες σχετίζονται με έρευνες σε υγροτοπικά κυρίως είδη της ορνιθοπανίδας στο Πόρτο Λάγος και την Βιστονίδα, στην λίμνη Κερκίνη, στα δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου και στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού πάρκου Νέστου και Βιστονίδας. Επιπλέον, ορνιθολογικές μελέτες έχουν διεξαχθεί στους ορεινούς όγκους του κεντρικού και νότιου Έβρου σε σχέση με τα ημερόβια αρπακτικά τόσο κατά την αναπαραγωγική περίοδο όσο και κατά την διαχείμαση. Τέλος, λιγότερες είναι οι έρευνες στα υπόλοιπα βουνά της περιοχής όπως το Παγγαίο και η οροσειρά της Ροδόπης.

4 Σελίδα 4 από Κύρια νομικά θέματα Η πλειονότητα των ειδών της ορνιθοπανίδας της ευρύτερης περιοχής προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, με κύριοτερο νομοθετικό εργαλείο να αποτελεί η οδηγία 2009/147/EC για την προστασία των άγριων πτηνών. Τα υπόλοιπα είδη μπορούν να θηρευτούν σε συμφωνία πάντα με τις ρυθμιστικές διατάξεις περί κυνηγιού. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, 1 είδος κατατάσσεται στα εκλιπόντα (ΕΧ), 14 είδη χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα (CR), 17 ως κινδυνεύοντα (ΕΝ), 31 ως τρωτά (VU), 16 ως σχεδόν απειλούμενα (ΝΤ), 26 ως μειωμένου ενδιαφέροντος (LC), 17 ως ανεπαρκώς γνωστά (DD), 1 ως τοπικώς εκλιπόν και 227 δεν κατατάσσονται σε καμία από τις κατηγορίες κατάταξης. 1.3 Σκοπός της εργασίας Η παρούσα εργασία εστιάζει στην παρουσία των ειδών της ορνιθοπανίδας κατά μήκος της όδευσης και σε μία ζώνη έρευνας εκατέρωθεν του ανατολικού τμήματος του αγωγού TAP, με σκοπό την διερεύνηση πιθανώς αρνητικών επιπτώσεων στα είδη αυτά. Αντικειμενικός σκοπός της έρευνας ήταν η κάλυψη του συνόλου της όδευσης του αγωγού και η συλλογή δεδομένων από την κοιλάδα της Θεσσαλονίκης (χωριό Νέα Μεσημβρία, Χ.Θ. 359) έως την περιοχή Κήποι στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (Χ.Θ. 0). Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε σε περιοχές με υψηλό διαχειριστικό ενδιαφέρον (πχ περιοχές του δικτύου Natura 2000, καταφύγια άγριας ζωής, Εθνικά πάρκα, περιοχές Ramsar και σημαντικές για τα πουλιά περιοχές) από τις οποίες διέρχεται η όδευση του αγωγού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε όλα τα είδη τα οποία κατατάσσονται στο παράρτημα Ι της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πτηνά (2009/147/EC), καθώς επίσης στα είδη τα οποία εμφανίζονται τακτικά κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Τα αρπακτικά πτηνά, τα είδη που φωλιάζουν σε παραποτάμια δάση, τα σπάνια ή τα είδη περιορισμένης κατανομής καθώς και αυτά που φωλιάζουν σε ιδιαίτερες θέσεις όπως τα πρανή των ποταμών, αποτέλεσαν είδη τα οποία διερευνήθηκαν σχολαστικά με σκοπό να βρεθούν οι θέσεις φωλιάσματός τους και να εκτιμηθεί η εγγύτητα τους με την προτεινόμενη όδευση του αγωγού.

5 Σελίδα 5 από 30 2 Μεθοδολογία 2.1 Μέθοδοι δειγματοληψίας Πριν τον σχεδιασμό της δειγματοληψίας, έγινε συλλογή των ορνιθολογικών δεδομένων από δημοσιευμένες εργασίες και σχετικές βάσεις δεδομένων όπως αυτή για τις σημαντικές περιοχές για τα πτηνά της Birdlife International. Η πληροφορία που συλλέχτηκε σε συνδυασμό με υπάρχοντες θεματικούς χάρτες σε περιβάλλον GIS, συνέβαλαν στο σχεδιασμό της δειγματοληψίας και των εξορμήσεων στο πεδίο. Ο σκοπός των εξορμήσεων ήταν η αναγνώριση σημαντικών και κρίσιμων ενδιαιτημάτων για τα πτηνά εντός της ζώνης έρευνας καθώς και η αξιολόγηση του καθεστώτος παρουσίας σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας σε αυτή την ζώνη, τα οποία σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές εμφανίζονται στην περιοχή της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού. Πέντε εξορμήσεις στο πεδίο έλαβαν χώρα, οι ακόλουθες: 1. Μία προκαταρκτική έρευνα από τις 31/07/2012 έως 01/08/2012, όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη αποτίμηση των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών από τις οποίες διαπερνά η προτεινόμενη όδευση του αγωγού. 2. Μία δεύτερη εντατική έρευνα πεδίου από τις 10/09/2012 έως τις 14/09/2012, όπου έλαβε χώρα καταγραφή των ειδών και των βέλτιστων ενδιαιτημάτων τους, κυρίως στις περιοχές με υψηλό διαχειριστικό ενδιαφέρον (π.χ. Εθνικά πάρκα, ΖΕΠ, ΕΖΔ ή καταφύγια άγριας ζωής) κατά μήκος του αγωγού από την Θεσσαλονίκη έως την Κομοτηνή (Χ.Θ. 98 έως 359). 3. Μία τρίτη έρευνα πεδίου τον μήνα Οκτώβριο του Η έρευνα πεδίου ήταν εντατική (όπου συμπεριέλαβε καταγραφές των ειδών της ορνιθοπανίδας και των κρίσιμων ενδιαιτημάτων τους) και εστίασε στις περιοχές με υψηλή διαχειριστική αξία κατά μήκος της διαδρομής από την Κομότηνη έως τους Κήπους, στον Έβρο (Χ.Θ. 0 έως 98). 4. Η τέταρτη έρευνα πεδίου έλαβε χώρα από τις 25/04/2013 έως τις 28/04/2013 και κάλυψε τη προτεινόμενη όδευση του αγωγού από την Θεσσαλονίκη έως την θέση διάσχισης του ποταμού Αγγίτη (Χ.Θ. 224 έως 359). Πραγματοποιήθηκε εντατική έρευνα πεδίου κατά μήκος του συνόλου της όδευσης, όπου έλαβε χώρα η καταγραφή των ειδών της ορνιθοπανίδας, των βέλτιστων ενδιαιτημάτων τους καθώς και έρευνα των θέσεων φωλιάσματος (στις περιπτώσεις που καταγράφηκε αναπαραγωγική συμπεριφορά).

6 Σελίδα 6 από Η πέμπτη έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε από τις 07/05/2013 έως τις 11/05/2013 και κάλυψε το σύνολο της όδευσης του αγωγού από τον Αγγίτη ποταμό έως τους Κήπους στον νομό Έβρου (Χ.Θ, 0 έως 224). Η ένταση της δειγματοληψίας ήταν παρόμοια με αυτή της τέταρτης εξόρμησης. Ο σκοπός της δεύτερης και τρίτης δειγματοληψίας ήταν η καταγραφή των ειδών της ορνιθοπανίδας κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση, ενώ ο σκοπός της τέταρτης και πέμπτης έρευνα πεδίου ήταν η καταγραφή των αναπαραγόμενων ειδών εντός της ζώνης έρευνας καθώς και των ειδών κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Περισσότερα από 50 δειγματοληπτικές επιφάνειες (24 εντός μιας ζώνης 250 μέτρων εκατέρωθεν της όδευσης του αγωγού) και 34 δειγματοληπτικές διαδρομές στην όδευση του αγωγού εξετάστηκαν κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012, αντίστοιχα. Την άνοιξη του 2013, 120 δειγματοληπτικές επιφάνειες εξετάστηκαν (Απρίλιος και Μάιος 2013). Όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που γίνανε αντιληπτά οπτικά ή ακουστικά, καθώς και οι σχετικές αφθονίες τους καταγράφηκαν εντός μίας ζώνης 250 μέτρων εκατέρωθεν της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού. Οι μέθοδοι καταγραφής των πτηνών ήταν οι σημειακές καταγραφές (point count method), οι οδικές διαδρομές (road transects) και οι καταγραφές από θέσεις θέας (vantage point method) (Bibby et al 1992 and Gilbert et al 1998), οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω: Μέθοδος σημειακών καταγραφών (Point count method). Θεωρείται η καταλληλότερη μέθοδος για ολιγόχρονες ορνιθολογικές έρευνες πεδίου, όπου γίνεται αναγνώριση σε σύντομο χρονικό διάστημα των ειδών σε μια συγκεκριμένη περιοχή λαμβάνοντας υπόψη την πρότερη πληροφορία για την παρουσία των ειδών σε αυτήν. Η μέθοδος περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των πτηνών που γίνονται αντιληπτά οπτικά ή ακουστικά εντός συγκεκριμένων ζωνών καταγραφής από ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο ερευνητής επιλέγει το πιο κατάλληλο σημείο (η διαδρομή) (π.χ. βέλτιστα ενδιαιτήματα σύμφωνα με τους θεματικούς χάρτες ή γνωστές θέσεις φωλιάσματος) σύμφωνα με την αναφερόμενη βιβλιογραφία σχετικά με την επιλογή ενδιαιτήματος των σημαντικότερων ειδών ή των ειδών προτεραιότητας. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε σημεία (ή διαδρομές) όπου: α) έχουν πραγματοποιηθεί προηγούμενες έρευνες, β) θεωρείτο ως οι θέσεις με το καταλληλότερο ενδιαίτημα για τα σημαντικότερα είδη τα οποία αναμένεται να είναι παρόντα σε μια περιοχή, σύμφωνα με τους χάρτες βλάστησης και την υφιστάμενη γνώση της περιοχής. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ενδιαιτήματα την αναπαραγωγική περίοδο και θεωρείται ως η καταλληλότερη μέθοδος για είδη με μικρούς πληθυσμούς.

7 Σελίδα 7 από 30 Μέθοδος οδικών διαδρομών (Road transect method). Η μέθοδος περιλαμβάνει καταγραφές των πουλιών κυρίως μεγαλόσωμων ειδών που ανεμοπορούν, όπως αρπακτικά (πχ αετούς, γερακίνες κτλ), γλάροι και πελαργοί, εν κινήσει με το αυτοκίνητο όταν αυτό κινείται με μικρή ταχύτητα, χαμηλότερη των 30 χλμ την ώρα. Η μέθοδος είναι κατάλληλη για έρευνες με σκοπό την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων εντός περιορισμένου χρόνου. Μέθοδος καταγραφών από θέσεις θέας (Vantage point method). Η μέθοδος περιλαμβάνει την καταγραφή των πτηνών από συγκεκριμένα σημεία (π.χ. κορυφές λόφων) ή θέσεις με πανοραμική θέα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ομάδες πτηνών αλλά είναι περισσότερο αποτελεσματική σε μεγαλόσωμα είδη πτηνών που ανεμοπορούν όπως αρπακτικά, γλάρους κτλ. Εφαρμόζεται τόσο σε περιοχές με χαμηλή ή υψηλή πυκνότητα βλάστησης (δασικά οικοσυστήματα) με κατάλληλες προσαρμογές και κυρίως αφορά μη κρυπτικά είδη. Επιπλέον των παραπάνω μεθόδων, στην τρίτη έρευνα πεδίου τον Οκτώβριο 2012 εφαρμόστηκε η μέθοδος των επιμηκών διαδρομών (line transect), η οποία συμπεριελάμβανε την καταγραφή όλων των ειδών εντός μιας συγκεκριμένης διαδρομής συνήθως μεγαλύτερης των 500μέτρων ανά διαδρομή. Η καταγραφή σε όλες τις εξορμήσεις έλαβε χώρα από τις 9:00 έως τις 19:00 και ως ελάχιστος χρόνος καταγραφής ορίσθηκαν τα 10 λεπτά σε κάθε δειγματοληπτική επιφάνεια για την μέθοδο point count method, τα 15 έως 20 λεπτά για την μέθοδο vantage point και 30 λεπτά για κάθε επιμήκη διαδρομή. Επιπλέον, η μέθοδος road transect εφαρμόστηκε κατά μήκος των δευτερευόντων δρόμων (πχ αγροτικό ή δασικό οδικό δίκτυο). 2.2 Θέσεις δειγματοληψίας Οι δειγματοληπτικές θέσεις των σημειακών καταγραφών παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί, Πίνακας 2-1 για τις έρευνες πεδίου το 2013 και για τις έρευνες πεδίου το 2012.

8 Σελίδα 8 από 30 Πίνακας 2-1 Δειγματοληπτικές θέσεις Way Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη Χλμ Point (WP) απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) WP120 11/5/2013 Πεδιάδα ποταμού Έβρου Εντατικές καλλιέργειες με θάμνους 40 1 και φυτείες λεύκης WP119 11/5/2013 Ομοίως ως ανωτέρω Εντατικές καλλιέργειες 14 3 WP118 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP117 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα στην Εγνατία οδό WP116 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία 8 18 θάμνων και διάσπαρτων δέντρων WP115 11/5/2013 Περιοχή Λουτρού Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP114 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με 5 22 τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP113 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP112 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Βοσκότοπος σε αειθαλή φυλλοβόλο δάσος WP111 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Πευκοδάσος WP110 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Πευκοδάσος WP109 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα πευκοδάσους WP108 11/5/2013 Περιοχή Αλεξ/πολης Εντατικές καλλιέργειες WP107 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP106 11/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος 7 41 WP105 11/5/2013 Περιοχή Αλεξανδρούπολης Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP104 10/5/2013 Περιοχή Αλεξανδρούπολης Βοσκότοπος σε αειθαλή φυλλοβόλο δάσος WP103 10/5/2013 Βουνά Νότιου Έβρου Βοσκότοπος σε αειθαλή φυλλοβόλο 6 47 δάσος WP102 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Μικτό δάσος WP101 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Αειθαλής και δάσος πεύκης 5 53 WP100 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Φυλλοβόλο δάσος WP99 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Φυλλοβόλο δάσος 4 57 WP98 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Φυλλοβόλο δάσος με ανοίγματα WP97 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Βοσκότοπος σε αειθαλή φυλλοβόλο δάσος WP96 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP95 10/5/2013 Πεδιάδα Φιλλιούρι Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και διάσπαρτων δέντρων WP94 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες με τμήματα 8 69 φυλλοβόλου δάσους WP93 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Βοσκότοπος WP92 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP91 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος 3 81 WP90 10/5/2013 Πεδιάδα Κομοτηνής Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε καλαμώνα WP89 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP88 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες και λιβάδια WP87 10/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και διάσπαρτων δέντρων 1 97

9 Σελίδα 9 από 30 Way Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη Χλμ Point (WP) απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) WP86 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμια βλάστηση δίπλα σε εντατικές καλλιέργειες /9/2012 Χατίσιο Παραποτάμια βλάστηση δίπλα σε εντατικές καλλιέργειες /9/2012 Χατίσιο Εντατικές καλλιέργειες με φυτοφράκτες WP85 9/5/2013 Πεδιάδα Κομοτηνής Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και φυτοφρακτών WP84 9/5/2013 Περιοχή Κομψάτου Εντατικές καλλιέργειες WP83 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Ποταμός Κομψάτος, παραποτάμια βλάστηση, αμμώδη πρανή 2a.4 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Αμμώδης ρέματα δίχως βλάστηση a.8 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Βοσκότοποι και εγκαταλειμμένοι αγροί WP82 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες και λιβάδια b.1 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες b.2 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες b.4 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Αμμώδη πρανή, καλλιεργήσιμη έκταση WP81 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP80 9/5/2013 Ευρύτερη περιοχή Ξάνθης Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα 2b.9 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες και λιβάδια b.10 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους 2b.11 13/9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες με φυτοφράκτες WP79 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και φυτοφρακτών WP78 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP77 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα στην Εγνατία οδό WP76 9/5/2013 Πεδιάδα Νέστου Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και φυτοφρακτών WP75 9/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων και φυτοφρακτών WP73 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP74 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος δίπλα σε εντατικές καλλιέργειες 2c.15 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP72 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες c.13 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω c.12 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP71 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα με λεύκες 2c.11 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω

10 Σελίδα 10 από 30 Way Point (WP) Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) 2c.9 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP69 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε καλαμώνα WP70 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Καλαμώνας γλυκού νερού WP68 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και φυλλοβόλου δάσους 2c.2 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες με φυτοφράκτες 2c.1 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω c.3 12/9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP67 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP66 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP65 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP64 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP63 8/5/2013 Βουνά Παλιάς Καβάλας Εντατικές καλλιέργειες παρουσία αειθαλών θάμνων WP62 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα WP61 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP60 8/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP59 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP58 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Αειθαλής φυλλοβόλο δάσος με λιβάδια WP57 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Αειθαλής φυλλοβόλο δάσος WP56 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων, διάσπαρτων δέντρων και αειθαλούς φυλλοβόλους δάσους WP55 7/5/2013 Πεδιάδα Δράμας Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα με καλαμώνα WP54 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP53 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP52 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP51 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP50 7/5/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP49 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP48 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια και μη εντατικές καλλιέργειες WP47 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια και μη εντατικές καλλιέργειες WP46 28/4/2013 Ευρύτερη περιοχή Ν. Ζίχνης Μη εντατικές καλλιέργειες με λιβάδια Χλμ

11 Σελίδα 11 από 30 Way Point (WP) Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) WP45 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες WP44 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα με λεύκες WP43 28/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα πευκοδάσους WP42 28/4/2013 Πεδιάδα Σερρών Μη εντατικές καλλιέργειες και δενδρώδης καλλιέργειες WP41 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP40 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP39 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε κανάλι με καλάμια WP38 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες με φυτείες λεύκης WP37 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες με φυτείες λεύκης WP36 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε κανάλι με καλάμια WP35 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες και κτίρια WP34 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε κανάλι με καλάμια WP33 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες WP32 27/4/2013 Στρυμόνας ποταμός Εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε κανάλι με καλάμια WP29 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP31 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Παραποτάμιο δάσος WP30 27/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες WP28 26/4/2013 Βουνά Βερτίσκου Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP27 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Φυλλοβόλο δάσος WP26 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP24 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP25 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Φυλλοβόλο δάσος WP23 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP22 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με τμήματα φυλλοβόλου δάσους WP21 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με λιβάδια WP20 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια και καλλιέργειες δίπλα στην εθνική οδό WP19 26/4/2013 Ομοίως με άνω Μη εντατικές καλλιέργειες /9/2012 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων WP18 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία διάσπαρτων δέντρων /9/2012 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες παρουσία φυτοφρακτών Χλμ

12 Σελίδα 12 από 30 Way Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη Χλμ Point (WP) απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) WP17 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία τμημάτων φυλλοβόλου δάσους WP16 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια και εγκαταλελειμμένοι αγροί WP15 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες δίπλα σε ρέμα /9/2012 Ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά Εντατικές καλλιέργειες με διάσπαρτα δέντρα WP14 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Λιβάδια με διάσπαρτα δέντρα WP13 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες WP12 26/4/2013 Ομοίως με πάνω Εντατικές καλλιέργειες /9/2012 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP11 25/4/2013 Πεδιάδα Λαγκαδά Όπως παραπάνω WP10 25/4/2013 Ομοίως με πάνω Όπως παραπάνω WP09 25/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες WP08 25/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με διάσπαρτα δέντρα WP07 25/4/2013 Ομοίως με πάνω Μη εντατικές καλλιέργειες με διάσπαρτα δέντρα WP06 25/4/2013 Πεδιάδα Γαλλικού Λιβάδια με διάσπαρτα δέντρα WP04 25/4/2013 Γαλλικός ποταμός Ποταμός Γαλλικός, παραποτάμια βλάστηση WP03 25/4/2013 Πεδιάδα Γαλλικού Μη εντατικές καλλιέργειες με διάσπαρτα δέντρα WP02 25/4/2013 Νέα Μεσημβρία Εντατικές καλλιέργειες WP01 25/4/2013 Νέα Μεσημβρία Εντατικές καλλιέργειες AV1 Παλαγία Πευκοδάσος AV2 Παλαγία Λιβάδια / δρυοδάσος AV3 Παλαγία Δρυοδάσος AV4 Αμάραντα Τάφρος με καλάμια AV5 Λοφαριό Τάφρος με δέντρα σε καλλιέργειες AV6 Λοφαριό Παραποτάμιο δάσος AV7 Λοφαριό Θαμνότοπος AV8 Βέλκιο Καλλιέργειες AV9 Σταθμός Λίμνη με καλάμια AV10 Σταθμός Μικτό δρυοδάσος AV11 Ατάρνη Ανοιχτό δρυοδάσος AV12 Ατάρνη Δρυοδάσος AV13 Ατάρνη Δρυοδάσος AV14 Κίρκη Πευκοδάσος AV15 Κίρκη Ανοιχτό δρυοδάσος AV16 Κίρκη Ανοιχτό δρυοδάσος AV17 Κίρκη Μικτό δάσος

13 Σελίδα 13 από 30 Way Point (WP) Ημερομηνία Περιοχή Τύπος ενδιαιτήματος Ελάχιστη απόσταση από την γραμμή όδευσης (m) AV18 Αλεξανδρούπολη Καλλιέργειες με φυτοφράκτες AV19 Αγνάντεια Καλλιέργειες και εγκαταστάσεις AV20 Άνθεια Καλλιέργειες και εγκαταστάσεις Καλλιέργειες δίπλα σε θαμνότοπο AV21 Αετοχώρι και δρυοδάσος Καλλιέργειες με τμήματα AV22 Πεύκη δρυοδάσους AV23 Πεύκη Μικτό δάσος AV24 Πεύκη Παραποτάμιο δάσος με πλατάνια AV25 Πεύκη Θαμνοτοπος και δρυοδάσος AV26 Πεύκη Θάμνοι και διάσπαρτες δρυς Πεύκη Λιβάδια/ καλλιέργειες με διάσπαρτα AV27 δέντρα AV28 Γεμιστή Τάφρος με καλάμια AV29 Γεμιστή Παραποτάμιο δάσος AV30 Κήποι Θαμνότοπος με παλλιούρια AV31 Πέπλος Λιβάδια με θάμνους AV32 Πυλαία Καλλιέργειες με φυτοφράχτες AV33 Λουτρός Λιβάδια με θάμνους AV34 Καβυσός Λίμνη σε παλιά εκσκαφή Πηγή: NCC εργασίες πεδίου (Οκτώβριος 2012, Απρίλιος-Μάιος 2013) Χλμ 2.3 Περιορισμοί, αβεβαιότητα και συστηματικά σφάλματα (bias) Εξαιτίας της μεγάλης σε έκταση περιοχής έρευνας και της περιορισμένης σε χρόνο δειγματοληψίας δεν στάθηκε δυνατή η ισοβαρής έρευνα σε όλα τα ενδιαιτήματα. Έτσι σε κάποιες περιοχές κυρίως με εντατικές καλλιέργειες όπου η κοινότητα των πουλιών αποτελείται από λίγα και ευρύοικα είδη, η δειγματοληψία ήταν χαμηλή. Ωστόσο η δειγματοληψία εκτιμάται ως ικανοποιητική για τον σκοπό της εργασίας, καθώς η μέση απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληπτικών σημείων κατά μήκος του αγωγού ήταν 3 χλμ. Η δειγματοληψία ήταν πιο εντατική στα παραποτάμια δάση (όλες οι διασταυρώσεις ποταμών διερευνήθηκαν) καθώς και σε περιοχές με υψηλό διαχειριστικό ενδιαφέρον όπως τα Εθνικά πάρκα, οι ΖΕΠ, ΖΕΔ και τα καταφύγια άγριας ζωής. Ένας επιπλέον περιοριστικός παράγοντας σχετικά με την δειγματοληψία ήταν η προσβασιμότητα κατά μήκος της όδευσης, όπου σε κάποιες περιοχές ήταν δύσκολη. Ωστόσο, η μέση απόσταση των σημείων δειγματοληψίας από την προτεινόμενη όδευση του αγωγού ήταν 70 m, όπως επίσης στις περισσότερες από τις μισές δειγματοληπτικές επιφάνειες

14 Σελίδα 14 από 30 (53%) η απόσταση ήταν μικρότερη των 50 m,. Συνεπώς η δειγματοληψία κρίθηκε επαρκής για τον σκοπό της εργασίας. Ένας παράγοντας που μπορεί να προσθέσει αβεβαιότητα και συστηματικό σφάλμα (bias) στα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι στάθηκε αναπόφευκτο κάποιες δειγματοληπτικές επιφάνειες να γίνουν την κατάλληλη χρονική περίοδο κατά την διάρκειας της ημέρας. Είναι ευρέως γνωστό ότι η ημερήσια δραστηριότητα των πουλιών δεν είναι παρόμοια κατά την διάρκεια της ημέρας, όπου τα περισσότερα είδη (κυρίως στρουθιόμορφα) δραστηριοποιούνται περισσότερο τις πρώτες πρωινές ώρες και σε λιγότερη κλίμακα αργά το απόγευμα ενώ παραμένουν σχετικά αδρανή τις μεσημβρινές ώρες. Για να περιοριστεί η επίδραση αυτού του παράγοντα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους δειγματοληπτικές επιφάνειες κατά την διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, έτσι ώστε να αυξηθεί ο συνολικός χρόνος έρευνας και οι πιθανότητες καταγραφής όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών, ειδικά στις περιοχές με υψηλό διαχειριστικό ενδιαφέρον. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προσθέσει αβεβαιότητα σε ότι αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι η απουσία επανάληψης της δειγματοληψίας κατά την αναπαραγωγική περίοδο (π.χ. μέσα Ιουνίου) που είχε ως αποτέλεσμα ο διαχωρισμός των αναπαραγόμενων ατόμων με αυτά που κρίνονται ως μετανάστες να θεωρείται δύσκολη. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαθεμένη ερμηνεία του καθεστώτος παρουσίας (πχ αναπαραγόμενο) ορισμένων ειδών σε συγκεκριμένες περιοχές. Ένα παράδειγμα θεωρείται ο Αετομάχος (Lanius collurio), ένα στρουθιόμορφο το οποίο ήταν αρκετά κοινό σε περιοχές με ακατάλληλο ενδιαίτημα για φώλιασμα (μεγάλης σε έκταση εντατικές καλλιέργειες απουσία φυτοφρακτών και θάμνων) κατά την περίοδο της άνοιξης. Είναι απίθανο το είδος αυτό να φώλιαζε σε όλες αυτές τις περιοχές και πιο πιθανό είναι ότι μεγάλο μέρος των ατόμων αυτών είναι μετανάστες. Για να αποφύγουμε αυτόν τον περιοριστικό παράγοντα, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων βασίσθηκε στην βιβλιογραφία σε ότι αφορά την περιγραφή του ενδιαιτήματος φωλιάσματος καθώς επίσης στην κορύφωση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης στην Βόρεια Ελλάδα για κάθε είδος. Σε όλα τα σημεία δειγματοληψίας καταγράφηκαν όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που έγιναν αντιληπτά (κανένα είδος δεν εξαιρέθηκε) αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα πιο ευαίσθητα είδη, όπως τα αρπακτικά. Ο συνδυασμός των εργασιών γραφείου (πχ θεματικοί χάρτες βλάστησης) με τις ποικίλες εξορμήσεις στο πεδίο, εκτιμάται ότι είναι ικανοποιητικές και αποτελεσματικές για τον σκοπό της

15 Σελίδα 15 από 30 εργασίας, δηλαδή ο εντοπισμός και η αναγνώριση θέσεων κατά μήκος του αγωγού όπου ήταν παρόντα σημαντικά και προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας ή εναλλακτικά τα καταλληλότερα ενδιαιτήματά τους. Παρόλα αυτά, εξαιτίας των ενδογενών περιορισμών στον σκοπό της εργασίας, καθώς επίσης και των αντικειμενικών στόχων της, η παρούσα αναφορά δεν αποτελεί ένα πλήρη κατάλογο των ειδών και της κατανομής τους στην περιοχής έρευνας και στις γειτονικές σε αυτήν περιοχές.

16 Σελίδα 16 από 30 3 Αποτελέσματα Αφθονία ειδών κατά μήκος της όδευσης του αγωγού Κατά την διάρκεια των εξορμήσεων του φθινοπώρου του 2012 παρατηρήθηκαν συνολικά 96 διαφορετικά είδη πτηνών, ενώ την άνοιξη του 2013 καταγράφηκαν 131 είδη της ορνιθοπανίδας εντός της ζώνης έρευνας (250 μέτρα εκατέρωθεν της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού). Ο συνολικός αριθμός ειδών στις δύο εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο) έφθασε τα 141 είδη. Τα είδη τα οποία παρουσιάζουν διαχειριστικό ενδιαφέρον κατά μήκος της όδευσης του αγωγού εμφανίζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα (βλέπε Πίνακας 3-1). Τα ενδιαιτήματα με την πλουσιότερη ποικιλία ειδών ήταν τα παραποτάμια δάση καθώς και οι περιοχές με έντονη εναλλαγή μη εντατικών καλλιεργειών με θέσεις κοντά σε νερό όπως ποταμούς, με δασικές εκτάσεις ή βοσκοτόπους. Αντίστοιχα τα ενδιαιτήματα με την χαμηλότερη ποικιλία ειδών ήταν οι εκτενείς ς και εντατικές καλλιέργειες και ακολούθως, οι εκτενείς εκτάσεις από δάση αείφυλλων πλατύφυλλων κυρίως πυκνά δάση πουρναριού. Αρκετά είδη με διαχειριστικό ενδιαφέρον καταγράφηκαν εντός της ζώνης έρευνας όπου 36 από τα 42 προστατευόμενα είδη του παραρτήματος Ι της ευρωπαϊκής οδηγίας (2009/147/ΕC) για την προστασία των άγριων πτηνών ήταν παρόντα στην περιοχή έρευνας. Τα συγκεκριμένα είδη απολαμβάνουν προστασίας και ειδικών μέτρων διατήρησης ακόμη και σε περιοχές εκτός του δικτύου Natura 2000.

17 Σελίδα 17 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Πίνακας 3-1 Επιστημ ονική Ονομασί α 1 Phalacro corax pygmeus 2 Ardeola ralloides 3 Egretta garzetta 4 Ardea purpurea 5 Ciconia nigra Είδη με διαχειριστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκαν ή αναμένεται να παρατηρηθούν στην περιοχή μελέτης Κοινή Ονομασία Παρατηρήσεις στην Προβλεπόμενη Αιτία βάσει της οποίας Γενικά σχόλια περιοχή έρευνας κατανομή εντός της προκύπτει ανάγκη (αναφορά σε Way περιοχής έρευνας προστασίας Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Λαγγόνα 4 άτομα (WP4) Φθινόπωρο:AV29 Κρυπτοτσικνιάς 1 άτομο (WP4) Υγρότοποι και ποταμοί Λευκοτσικνιάς 1 άτομο (WP4), 1 (WP83), Φθινόπωρο: 2a.4, 2b.10 Κατά μήκος ποταμών RDB-Greece: LC, Υγρότοποι και ποταμοί Προφυροτσικνιάς 1 άτομο (WP4), 1 (WP78) Υγρότοποι και ποταμοί Μαυροπελαργός 1 άτομο (WP44), 2 (WP74), 1(WP80), 1(WP109), 3(WP110), 1(WP111), 2(WP116) Περιορίζεται σε τμήματα δάσους στα αγροτικά οικοσυστήματα σχεδόν πάντα σε κοντινή απόσταση από υδατικούς πόρους όπως ποτάμια και λίμνες RDB-Greece: VU, RDB-Greece: LC, RDB-Greece: EN, IUCN: VU RDB-Greece: EN, Πιθανή θέση αναπαραγωγής σε ρέματα κοντά στα σημεία WP44 και WP45. Πιθανή θέση αναπαραγωγής στο πευκοδάσος κοντά στα σημεία WP109, WP110 και WP111. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας * Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

18 Σελίδα 18 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 6 Ciconia ciconia 7 Pernis apivorus 8 Milvus migrans 9 Haliaeetu s albicilla 10 Aegypius monachu s Κοινή Ονομασία Λευκοπελαργός Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 3 άτομα (WP32), 1(WP34), 3 (WP40), 1(WP42), 1(WP67), 1(WP69), 2(WP80), 1(WP91), 3(WP111), 9(WP116), 69(WP118), 37(WP119) Φθινόπωρο: 2a.8, 2b.10 Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Είδος διαδεδομένο στα αγροτικά οικοσυστήματα κοντά σε υδάτινους πόρους πχ ποτάμια, λίμνες Σφηκιάρης 1(WP63), 1(WP99) Παρατηρείται κυρίως σε φυλλοβόλα δάση (Quercus spp, Fagus spp) Τσίφτης 1 (WP108), 4(WP116), 1(WP120) Είδος με περιορισμένη κατανομή κυρίως στην Θράκη, σε αγροτικές περιοχές κοντά σε παραποτάμια δάση ή πευκοδάση Θαλασσαετός Φθινόπωρο: 2c.11 Αναπαράγεται στο Εθνικό Πάρκο Νέστου Βιστονίδας Μαυρόγυπας 1 (WP109), 1(WP111) Είδος με περιορισμένη κατανομή στην Θράκη. Αναπαράγεται στο δάσος Δαδιάς. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB- Greece: VU, CITES I/A, RDB-Greece: LC, RDB-Greece: CR, IUCN: VU Bonn Convention I/II, CITES I, RDB-Greece: CR, RDB-Greece: NT, IUCN: EN Γενικά σχόλια Διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα

19 Σελίδα 19 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 11 Circaetus gallicus 12 Circus aeruginos us 13 Accipiter brevipes 14 Buteo rufinus Κοινή Ονομασία Φιδαετός Καλαμόκιρκος Σαϊνι Αετογερακίνα Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 1 (WP31), 1 (WP38), 4 (WP101), 2(WP108), 1(WP112), 1(WP113), 1(WP119), Φθινόπωρο:2a.8, 2b.4, AV23 1 (WP84), 1 (WP95), 1(WP103), 1(WP108), 1(WP114), 2(WP120), Φθινόπωρο: 2a.4, 2a.8, 2b.10,AV4, AV7, AV29 1 (WP73), 1 (WP74), 1(WP91), 9(WP111), Φθινόπωρο:2a.8, 2c.9, 2c.15, (WP2), 1(WP48), 1 (WP49), 1(WP111), 1(WP117), 1(WP118) Φθινόπωρο:AV33 Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Είδος με ευρεία κατανομή και σε ποικίλα ενδιαιτήματα. Φωλιάζει σε δάση κωνοφόρων ή φυλλοβόλων δέντρων. Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση και το χειμώνα. Αναπαράγεται σε λίγους υγρότοπους σε εκτεταμένους καλαμώνες. Διαδεδομένο σε παραποτάμια δάση ή φυτείες λεύκης συνήθως κοντά σε υδάτινους πόρους Διαδεδομένο σε χαμηλού υψομέτρου περιοχές. Προτιμά ανοιχτές περιοχές με καλλιέργειες σε μίξη με λιβάδια και βοσκότοπους. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας CITES II/A, RDB-Greece: NT, CITES II/A, RDB-Greece: VU, CITES II/A, RDB-Greece: NE, CITES II/A, RDB-Greece: VU, IUCN: LC Γενικά σχόλια Διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Μία φωλιά του είδους βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την όδευση του αγωγού (80μ) στον ποταμό Νέστο (WP74). Πιθανή θέση φωλιάσματος σε κοντινή απόσταση από το WP91 Μία επικράτεια του είδους παρατηρήθηκε μεταξύ των σημείων WP2 και WP4. Βορειοανατολικά του σημείου WP4 εντοπίσθηκε κατάλληλη θέση για φώλιασμα του ζευγαριού σε απόσταση 200 έως 300μ από την όδευση. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

20 Σελίδα 20 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 15 Aquila clanga 16 Aquila pomarina 17 Hieraaetu s pennatus 18 Falco naumanni Κοινή Ονομασία Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Στικταετός Φθινόπωρο:AV30 Αρκετά άτομα είναι γνωστό ότι διαχειμάζουν στο πευκοδάσος του Λουτρού (GR ) Κραυγαετός 1 (WP14), 1 (WP29), 1 (WP109), Φθινόπωρο:2a.8 Σπάνιος καλοκαιρινός επισκέπτης κυρίως σε χαμηλό υψόμετρο. Αναπαράγεται σε δάση συχνά κόντα σε υγρότοπους ή ποταμούς. Γερακαετός 1 (WP87),1(WP111) Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση αλλά με περιορισμένη κατανομή το καλοκαίρι όπου αναπαράγεται σε πευκοδάση, φυλλοβόλα ή μικτά δάση. Κιρκινέζι 9 άτομα (WP88), 1,6km νότια όδευσης Αναπαράγεται σε λίγες αποικίες στην πεδιάδα της Κομοτηνής. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: EN, IUCN: VU CITES II/A, RDB-Greece: EN, 2009/147/EC: Annex II/2, Bern Convention III, CITES II/A, RDB-Greece: EN, CITES II/A, RDB-Greece: VU, IUCN: VU Γενικά σχόλια Επιδείξεις ενός ενήλικου ατόμου (αναπαραγωγική συμπεριφορά) παρατηρήθηκε στο σημείο WP14. Μία πιθανή επικράτεια καταγράφηκε στο σημείο WP111. Πιθανή θέση φωλιάσματος κοντά στο συγκεκριμένο σημείο. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας * Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά χειμερινή περίοδο. Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο., σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα

21 Σελίδα 21 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 19 Falco vespertin us 20 Falco peregrinu s 21 Burhinus oedicnem us 22 Philomac hus pugnax Κοινή Ονομασία Δεντρογέρακας Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 1 (WP14), 1(WP40), 1(WP114) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας CITES II/A, RDB-Greece: VU, IUCN: VU Πετρίτης 1 (WP48), 1(WP99) Αρκετά διαδεδομένο CITES II/A, RDB-Greece: LC, Πετροτριλίδα Φθινόπωρο: 2a.4 Σχεδόν κοινό σε ανοιχτά και ξερά βοσκοτόπια ή καλλιέργειες συχνά σε κοντινή απόσταση από ποταμούς. Παρατηρείται συχνότερα κοντά σε υδατικούς πόρους κατά την μετά αναπαραγωγική περίοδο και την μετάναστευση. Μαχητής 5 άτομα (WP65) Αλμυρόβαλτοι ή υγρότοποι γλυκού νερού σε ρηχά νερά. CITES I, RDB-Greece: NT, Bern Convention III, Γενικά σχόλια Διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Πιθανώς διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα

22 Σελίδα 22 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 23 Tringa glareola 24 Larus melanoce phalus 25 Larus minutus 26 Bubo bubo 27 Caprimul gus europaeu s 28 Alcedo atthis Κοινή Ονομασία Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Λασπότρυγγας 25 άτομα (WP4) Αλμυρόβαλτοι ή υγρότοποι γλυκού νερού σε ρηχά νερά. Μαυροκέφαλος γλάρος 72 άτομα (WP83), 2(WP84) Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση. Περιορίζεται στους μεγάλους παράκτιους υγρότοπους κατά την αναπαραγωγή. Νανόγλαρος 1 άτομο (WP4) Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση. Μπούφος Γιδοβυζάχτρα Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας Αρκετά διαδεδομένο σε ποικίλα ενδιαιτήματα. Κοινός καλοκαιρινός επισκέπτης σε διάκενα σε δάση και δενδρώδεις καλλιέργειες Αλκυόνη Φθινόπωρο:AV6, AV29 Υγρότοποι και ποταμοί Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας Bern Convention III, RDB-Greece: EN, RDB-Greece: NE, RDB-Greece: LC, CITES II/A, RDB-Greece: LC, RDB-Greece: DD, Γενικά σχόλια Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *

23 Σελίδα 23 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 29 Merops apiaster 30 Coracias garrulus Κοινή Ονομασία Μελισσοφάγος Χαλκοκουρούνα Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Σε πολλά waypoints στην περιοχή μελέτης. Βρέθηκαν δύο αποικίες. Η πρώτη στοwp82και η δεύτερη στο WP91. 1 ζεύγος (WP35), 1 ζεύγος (WP115), 1άτομο (WP117) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Διαδεδομένο στα αγροτικά οικοσυστήματα. Η διαθεσιμότητα κατάλληλων χώρων για φώλιασμα (αμμώδη πρανή) αποτελεί περιοριστικό παράγοντα της κατανομής του. Είδος με περιορισμένη κατανομή όπου την αναπαραγωγή προτιμά ανοιχτά περιβάλλοντα σε αγροτικές περιοχές με διάσπαρτα δέντρα ή λόχμες δάσους όπου φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων. Περιστασιακά φωλιάζει σε αμμώδη πρανή ή σε κοιλότητες σε αγροικίες Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: NE, RDB-Greece:VU, IUCN: NT Γενικά σχόλια Μια παλιά σε χρήση αποικία μέσου μεγέθους (10-20 φωλιές) εντοπίσθηκε στον Κομψάτο ποταμό σε κοντινή απόσταση από την όδευση. Μία δεύτερη μικρότερη αποικία από 4 έως 7 ζευγάρια εντοπίσθηκε στο σημείο σχετικά μακριά από την όδευση (60 90μ) Το αναπαραγόμενο ζευγάρι στο σημείο WP35 βρέθηκε στα 140μ από την όδευση του αγωγού. Το αναπαραγόμενο ζευγάρι στο σημείο WP115 βρέθηκε περίπου στα 190μ από την όδευση του αγωγού. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας * Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις αποικίες που βρέθηκαν για την αποφυγή καταστροφής τους. Σε περίπτωση αλλαγής της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού, αρνητικές επιπτώσεις θα προκύψουν στα συγκεκριμένα ζευγάρια εάν ο αγωγός περάσει από τις επικράτειες των ζευγαριών την αναπαραγωγική περίοδο.

24 Σελίδα 24 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 31 Dendroco pos syriacus 32 Melanoco rypha calandra 33 Calandrel la brachyda ctyla Κοινή Ονομασία Βαλκανικός Δρυοκολάπτης Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 1 άτομο (WP15)(120m), 1(WP21)(50m), 1(WP29)(80m), 1(WP41)(50m), 1(WP67)(100m), 2(WP72)(100m), 2(WP86)(50m), 1(WP87)(100m), Φθινόπωρο:2b.4, 2b.10, 7.9, AV 2, AV22 Γαλιάντρα 3 άτομα (WP10)(50m), 1 άτομο (WP12)(100m), 7 (WP47)(2:25m,2:50m,3:10 0m), 2 (WP48)(100m) Μικρογαλιάντρα 1 άτομο (WP32)(100m), 1(WP84)(150m), 1(WP115)(50m) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Κοινό και διαδεδομένο είδος σε δασικά τμήματα κοντά σε καλλιέργειες ή σε δενδρώδεις καλλιέργειες Διαδεδομένο είδος το χειμώνα και την μετανάστευση. Περιορίζεται κατά την αναπαραγωγή σε μη εντατικές καλλιέργειες και σε ξερά, πετρώδη λιβάδια. Διαδεδομένο κατά την μετανάστευση και σχετικά κοινό κατά την αναπαραγωγή σε κατάλληλα ενδιαιτήματα (ξερά και αμμώδη λιβάδια και καλλιέργειες) Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: NE, RDB-Greece: VU, RDB-Greece: NE, Γενικά σχόλια Ασυνήθιστα υψηλή πυκνότητα πληθυσμού εντοπίσθηκε στο σημείο WP47. Κατάλληλο ενδιαίτημα για το είδος καταγράφηκε από το σημείο WP48 στο WP47 και για τα επόμενα 2.5 χλμ της όδευσης δυτικά. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο., σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα

25 Σελίδα 25 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 34 Lullula arborea 35 Riparia riparia 36 Anthus campestri s Κοινή Ονομασία Δενδρογαλιάντρα Οχθοχελίδονο Ωχροκελάδα Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 1 άτομο (WP15)(50m), 1(WP16)(80m), 1(WP21)(80m), 1(WP22)(100m), 1(WP25)(25m), 1(WP26)(50m), 1(WP96)(80m), 1(WP98)(25m), 1(WP99)(50m), 1(WP101)(80m), 2(WP104)(80m), 2(WP112)(80m), 1(WP113)(100m).Φθινόπω ρο: 7.12, AV19, AV21, AV22, AV27, AV33 Άνω των 15 ατόμων (WP78), Άνω των 5 ατόμων (WP83) 1 άτομο (WP48)(80m), 1(WP90)(50m) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Διαδεδομένο είδος σε δασικά οικοσυστήματα με ανοίγματα και διάκενα συχνά σε μίξη με λιβάδια. Τοπικά κοινό είδος σε γλυκού ή υφάλμυρου νερού υγροτόπους και ποτάμια. Διαδεδομένο αλλά σχετικά σπάνιο κατά την αναπαραγωγή. Προτιμά τα άνυδρα, πετρώδη λιβάδια. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: LC, RDB-Greece: NE, RDB-Greece: LC, Γενικά σχόλια Χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού εντοπίσθηκαν σε κατάλληλα ενδιαιτήματα κατά μήκος του αγωγού. Μια παλιά σε χρήση αποικία μέσου μεγέθους (40-50 φωλιές) εντοπίσθηκε στον Κομψάτο ποταμό σε κοντινή απόσταση από την όδευση. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις αποικίες που βρέθηκαν για την αποφυγή καταστροφής τους.

26 Σελίδα 26 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 37 Acroceph alus melanopo gon 38 Hippolais olivetoru m 39 Ficedula parva 40 Ficedula semitorqu ata Κοινή Ονομασία Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Ψαθοποταμίδα 1? (WP70)(80m) Καλαμώνες σε υγρότοπους ή λίμνες. Σπάνιο είδος κατά την αναπαραγωγή σχετικά κοινό είδος το χειμώνα. Λιοστριτσίδα Νανομυγοχάφτης Δρυομυγοχάφτης 2(WP113)(80m) Φθινόπωρο: AV2 Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας Σχετικά κοινό είδος κατά την αναπαραγωγή σε λιβάδια ή μη εντατικές καλλιέργειες πάντα σε σύνδεση με διάσπαρτα δέντρα. Γνωστό ότι παρατηρείται στην περιοχή κατά την μετανάστευση. Γνωστό ότι παρατηρείται στην περιοχή κατά την μετανάστευση. Πιθανώς αναπαράγεται σε παραποτάμια δάση πλατάνου ή με σκλήθρα. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας CITES II/A, RDB-Greece: VU, RDB-Greece: NT, RDB-Greece: DD, RDB-Greece: DD, IUCN: NT Γενικά σχόλια Πιθανή θέση αναπαραγωγής του είδους με κατάλληλο ενδιαίτημα (μίξη παλαιών και νέων καλαμιών με μόνιμο νερό κατά την διάρκεια του έτους). Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας * Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας όχλησης, εάν οι εργασίες κατασκευής λάβουν χώρα κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

27 Σελίδα 27 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 41 Ficedula albicollis 42 Lanius collurio Κοινή Ονομασία Κρικομυγοχάφτης Αετομάχος Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας 1(WP29)(120m), 1(WP41)(25m), 1(WP46)(100m), 1(WP48)(50m), 1(WP52)(100m), 1(WP60)(50m), 1(WP62)(100m), 1(WP68)(80m), 1(WP71)(50m), 1(WP75)(80m), 1(WP76)(50m), 2(WP84)(1:50m,1:100m), 1(WP86)(100m), 1(WP88)(120m), 1(WP90)(100m), 1(WP91(50m), 2(WP16)(1:25m,1:80m), 1(WP96)(50m), 1(WP98)(50m), 1(WP112)(50m), 1(WP113)(80m), Φθινόπωρο:2b.9, 2c.1, 2c.12, 7.7, 7.13 Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Γνωστό ότι παρατηρείται στην περιοχή κατά την μετανάστευση. Διαδεδομένο και κοινό είδος κατά την αναπαραγωγή σε διάφορα ενδιαιτήματα εκτός από εντατικές καλλιέργειες όπου απουσιάζουν οι αγκαθωτοί θάμνοι. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: NE, RDB-Greece: NE, Γενικά σχόλια Διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές έξω από την περιοχή έρευνας. Κορύφωση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης στην Βόρεια Ελλάδα : Αρχές Μαΐου. Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα

28 Σελίδα 28 από 30 έργου: υφιστάμενης κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Επιστημ ονική Ονομασί α 43 Lanius minor 44 Lanius nubicus 45 Emberiza hortulana 46 Emberiza caesia Κοινή Ονομασία Σταχτοκεφαλάς Παρδαλοκεφαλάς Βλαχοτσίχλονο Παρατηρήσεις στην περιοχή έρευνας (αναφορά σε Way Points των θέσεων δειγματοληψίας του πινάκα 2-1) 1(WP45)(100m), 1(WP52)(100m), 1(WP79)(100m), 2(WP86)(50m), 2(WP89)(120m), Φθινόπωρο:2b.9, 2c.3, 2c.9, 2c Δεν παρατηρήθηκε την περίοδο της δειγματοληψίας 1 άτομο (WP20)(50m), 1(WP44)(50m) Προβλεπόμενη κατανομή εντός της περιοχής έρευνας Διαδεδομένο και σχετικά κοινό είδος σε μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία παραποτάμιου δάσους, διάσπαρτων δέντρων ή φυτειών από λεύκη. Σχετικά κοινό είδος στον Έβρο, λιγότερο σύνηθες στην υπόλοιπη περιοχή. Σχετικά κοινό είδος σε μη εντατικές καλλιέργειες παρουσία θάμνων ή φυτοφρακτών συχνά κοντά σε τμήματα δάσους. Φρυγανοτσίχλονο 1 άτομο (WP104) Είδος με περιορισμένη κατανομή στην Βόρεια Ελλάδα σε φρύγανα ή λιβάδια σε χαμηλό υψόμετρο. Κοινό είδος στην Νότια Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου σε φρύγανα. Αιτία βάσει της οποίας προκύπτει ανάγκη προστασίας RDB-Greece: NT, RDB-Greece: NE, RDB-Greece: LC, RDB-Greece: LC, Γενικά σχόλια Είδος που πρέπει να ληφθεί υπόψη/ ειδικά μέτρα προστασίας *, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα Σημειώσεις:VU:Τρωτά,LC:Μειωμένου Ενδιαφέροντος,NT:Σχεδόν Απειλούμενα,CR: Κρισίμως Κινδυνεύοντα RΤοπικά Εκλειπόντα,EN:Κινδυνεύοντα,NE:Μη Αξιολογηθέντα. Πηγή: Exergia (Οκτώβριος2012) και NCC Έρευνες Πεδίου(Σεπτέμβριος 2012 και Απρίλιος Μάϊος 2013)

29 Σελίδα 29 από 30 4 Συμπεράσματα Σημαντικά ενδιαιτήματα και είδη Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, τα ενδιαιτήματα με την υψηλότερη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας κατά μήκος της ανατολικής όδευσης του αγωγού ΤΑP στην Ελλάδα ήταν τα παραποτάμια δάση και οι περιοχές με έντονη εναλλαγή μη εντατικών καλλιεργειών με θέσεις κοντά σε νερό όπως ποταμοί με δασικές εκτάσεις ή βοσκότοποι. Ο συνολικός αριθμός των ειδών που παρατηρήθηκαν ήταν υψηλός (141 είδη) όπως ήταν αναμενόμενο βάσει προηγούμενων αναφορών και βιβλιογραφικών πηγών. Τα αρπακτικά πουλιά ήταν από τα σημαντικότερα προστατευόμενα είδη στη περιοχή, με το Σαίνι, τον Κραυγαετό, τον Φιδαετό, την Αετογερακίνα και τον Σταυραετό να παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Άλλα είδη με ιδιαίτερο διαχειριστικό ενδιαφέρον όπως το Κιρκινέζι, η Καμπίσια πέρδικα και ο Θαλασσαετός, παρατηρήθηκαν σε γειτονικές περιοχές της ζώνης έρευνας και εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν από τις δραστηριότητες του έργου. Η σημαντικότερη δασική περιοχή εντός της όδευσης είναι το πευκοδάσος του Λουτρού στον νότιο Έβρο όπου περισσότερα από 10 είδη αρπακτικών πουλιών αναφέρεται να αναπαράγονται εντός των ορίων του (πέντε είδη καταγράφηκαν στις εξορμήσεις). Τα παραποτάμια δάση είναι εξίσου σημαντικά για συγκεκριμένα είδη αρπακτικών πτηνών όπως για το Σαίνι και τον Κραυγαετό. Η βιοκοινότητα των πουλιών στις αγροτικές καλλιέργειες αποτελείται κυρίως από κοινά είδη όπως ο Κατσουλιέρης, ο Τσιφτάς, ο Σπουργίτης, το Αηδόνι και ο Κότσυφας. Το σημαντικότερο είδος στα αγροτικά οικοσυστήματα ήταν η Χαλκοκουρούνα όπου βρέθηκε να αναπαράγεται σε τρείς θέσεις εντός της περιοχής έρευνας κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Η Χαλκοκουρούνα αναμένεται να μην επηρεαστεί από τις εργασίες του αγωγού, εάν αυτές λάβουν χώρα εκτός των θέσεων αναπαραγωγής του είδους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την έρευνα πεδίου. Μία εξίσου σημαντική ομάδα ειδών συμπεριλαμβάνει είδη που φωλιάζουν σε αποικίες συνήθως σε αμμώδη πρανή των ποταμών όπως το Οχθοχελίδονο, ο Μελισσοφάγος και περιστασιακά η Χαλκοκουρούνα. Στον ποταμό Κομψάτο τα τρία αυτά είδη αναπαράγονται σε κοντινή απόσταση από την όδευση του αγωγού όπως επίσης μία δεύτερη μικρή αποικία Μελισσοφάγων καταγράφηκε στην κοιλάδα του Φιλιούρη ποταμού. Τέλος, από τα σημαντικότερα είδη που αναπαράγονται στο έδαφος ήταν η Πετροτριλίδα, η Γαλιάντρα και Δενδροσταρήθρα, είδη που καταγράφηκαν σε χαμηλές πυκνότητες κατά μήκος του αγωγού. Παρόλα αυτά στο καταφύγιο

Oρνιθοπανίδα της Οίτης

Oρνιθοπανίδα της Οίτης Oρνιθοπανίδα της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μακρή Μαρία, Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Περιβαλλοντολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Ρούλα Τρίγκου ασολόγος MSc Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ- 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΑΝ ΡΟΣ ιαχρονική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

24 Φεβρουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΔΙΑΡΙΖΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

24 Φεβρουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΔΙΑΡΙΖΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης. του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης. του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού, «Βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΧΑ-ΠΟΤΑΜΙ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΧΑ-ΠΟΤΑΜΙ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ορνιθοπανίδα Μεσογείου 1/4 366 είδη στη Μεσόγειο 500 είδη

Διαβάστε περισσότερα

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Διαχείριση και αξιοποίηση ρεμάτων στο αστικό περιβάλλον. Προκλήσεις και προοπτικές, 2012 Περιεχόμενο παρουσίασης Η Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 Έργου: Page 2 of 21 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 2.1 Πεδιάδα του Αξιού (Kp 0 65) 5 2.2 Όρος Βέρµιο (Kp 65 105) 8 2.3 Λεκάνη της Πτολεµαΐδας (Kp 105 125) 13 2.4 Όρος Άσκιο

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα για την Ορνιθοπανίδα Έργου: Σελίδα 2 από 47 Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 Γενικές πληροφορίες για την ορνιθοπανίδα των πεδινών εκτάσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Ροδόπης 4 Βασική νομοθεσία 4 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΜΑΔΑΡΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΜΑΔΑΡΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας

Η συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας Η συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας Η συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας Α. Τσιόντσης 1, Ι. Μελιάδης 1 και B. Hallmann 2 1 ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Δασικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙ ΩΝ Πλήθος εισαγωγών για την περίοδο

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙ ΩΝ Πλήθος εισαγωγών για την περίοδο ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙ ΩΝ Πλήθος εισαγωγών για την περίοδο από 01/01/2014 έως 31/12/2014 Σύνολο εισαγωγών 3673 Πλήθος εισαγωγών ανά κατηγορία Υδρόβια 33 Στρουθιόμορφα 1499 Παρυδάτια 102 Ξενικά

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος)

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) Περιγραφή Ο υγρότοπος των Αλυκών Λάγγερη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Νάουσας στην Πάρο. Πρόκειται για υγρότοπο που αποτελείται από δύο εποχιακά

Διαβάστε περισσότερα

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών Περιγραφή Η Φραγμολίμνη Μαριών βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα βορειανατολικά του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Θάσου. Πρόκειται για ταμιευτήρα που προέκυψε με την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή)

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) Περιγραφή H λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ Η φωτιά στα μεσογειακά οικοσυστήματα Πολλές περιοχές της χώρας μας, ιδιαίτερα οι παράκτιες και νησιώτικες, χαρακτηρίζονται από μεσογειακού τύπου κλίμα κατά το οποίο οι βροχεροί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Οι Πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας M.Sc. Περιβαλλοντολόγος Δέλτα

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος περιοχής: GR Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων.

Φάκελος περιοχής: GR Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων. Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου Αργοστόλι, 15 Νοεμβρίου 2014 Οικοτουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος περιοχής: GR Όρος Μαυροβούνι. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων.

Φάκελος περιοχής: GR Όρος Μαυροβούνι. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων. Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

13 Νοεμβρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΡΑΜΑΛΙΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

13 Νοεμβρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΡΑΜΑΛΙΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά Περιγραφή Ο ρύακας Φονιάς και η εκβολή του βρίσκονται 11,3 χλμ.α-βα της Χώρας στη νήσο Σαμοθράκη. Πρόκειται στην ουσία για δύο εκβολές σε απόσταση μερικών μέτρων η μια από την

Διαβάστε περισσότερα

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Πλούσκα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Βιτάλι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Άνδρου. Πρόκειται για εκβολή ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR)

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) Κωνσταντίνης Α 1, Διαμάντης Χ 1, Κόντος Κ 1, Μάντος Α 1, Μαρτίνης Α 1, Μπούκας ΑΝ 2, Πασχάλη Θ 3, Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου»

Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου» LIFE 00 NAT/ GR/ 7198 «RESTORATION AND CONSERVATION MANAGEMENT OF DRANA LAGOON IN EVROS DELTA» Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου» Ευρωπαϊκή Ένωση/

Διαβάστε περισσότερα

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND002 - Έλος Άχλα Περιγραφή Το έλος Άχλα βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού Στενιές της Άνδρου. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422345000 και

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι προστατευόμενες περιοχές στον χάρτη

Οι προστατευόμενες περιοχές στον χάρτη Οι προστατευόμενες περιοχές στον χάρτη Εθνικός Δρυμός Αίνου Κεφαλληνίας Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου Εθνικός Δρυμός Οίτης Εθνικός Δρυμός Παρνασσού Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας Εθνικός Δρυμός Σουνίου Εθνικός Δρυμός

Διαβάστε περισσότερα

SAM003 - Έλος Γλυφάδας

SAM003 - Έλος Γλυφάδας SAM003 - Έλος Γλυφάδας Περιγραφή Το έλος Γλυφάδας βρίσκεται βορειοανατολικά του Ηραίου, στην νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου Σάμου, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412342000

Διαβάστε περισσότερα

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax:

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax: Υπόμνημα: WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα Tηλ.: 210 331 4893 Fax: 210 324 7578 www.wwf.gr Επιβεβλημένη η αλλαγή προσέγγισης ως προς την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην κεντρική περιοχή των νομών Έβρου

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514

LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514 LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514 Ενημερωτική Ημερίδα LIFE, 4 Απριλίου 2019, Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Λευκωσία Νικόλαος Κασίνης, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Ελλάδα (Κρήτη/

Διαβάστε περισσότερα

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Ποτάμι Καρλοβάσου, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού Λέκα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ:

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Αντιχάσια Όρη και Μετέωρα» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική παρακολούθηση βιοτόπων

Επιστημονική παρακολούθηση βιοτόπων Επιστημονική παρακολούθηση βιοτόπων Επιστημονική παρακολούθηση βιοτόπων Τύποι προγραμμάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης 1) Μακρόχρονες έρευνες 2) Παρακολούθηση προσαρμοζόμενης διαχείρισης 3) Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ 1. Γυπαετός Gypaetus barbatus Περιγραφή μακριές οξύληκτες μαυροκαφετί φτερούγες, μακριά σφηνοειδής γκριζόμαυρη ουρά, πάνω μέρος σκούρο γκριζόμαυρο, κάτω μέρος κιτρινο-πορτοκαλί,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το πλήθος και το ποσοστό των προστατευόμενων περιοχών (Φύση 2000, Ramsar, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) των οποίων το κέντρο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Σταθµός Βάσης κινητής τηλεφωνίας 1404320 ΚΑΡΙΤΣΑ Χ2 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1... 2 Εισαγωγή... 2 1.1 Γενικά... 2 1.2 Κύριος Έργου - Οµάδα Μελέτης - Υπεύθυνος Επικοινωνίας...

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ)

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίζεται ως έννοια για πρώτη φορά το 1993 (Baldock et al., 1993). επιβεβαιώνει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ορισμένων τύπων γεωργικών δραστηριοτήτων και των "φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας

Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας Δασολόγος-Σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στενών και

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 11.1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Στα κεφάλαια της παρούσας μελέτης που προηγήθηκαν πραγματοποιήθηκε λεπτομερής εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης 18 Νοεμβρίου 2016 Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από την Έκθεση Επιλογής Όδευσης

Απόσπασμα από την Έκθεση Επιλογής Όδευσης Απόσπασμα από την Έκθεση Επιλογής Όδευσης Κεφάλαιο 3 Διαδικασία Επιλογής Όδευσης, Ελληνικό τμήμα Κεφάλαιο 3.1 Επιλογή όδευσης Ανατολικής Ελλάδας 3.1.3. Βελτιστοποίηση όδευσης Περιοχή Τύρφης Οι δύο επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Φαλακρό»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Φαλακρό» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND003 - Λίμνη Ατένη Περιγραφή Η λίμνη Ατένη βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422344000 και με το

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ 3 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010

Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010 Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010 1 Περιεχόμενα Είδη προτεραιότητας Θαλάσσια ΙΒΑ και προγράμματα της Ορνιθολογικής γιαταθαλασσοπούλια Μεθοδολογία Προκαταρκτικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Αννίτσα βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά από τον οικισμό Άλωνες και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Κερκητείου ρέματος βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του νέου Καρλόβασι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Η εκβολή κρατά νερό όλο

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων ΚοτυχίουΚοτυχίου Στροφυλιάς Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Ορφανού,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Δέλτα Πηνειού»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Δέλτα Πηνειού» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

#57. Αφιέρωμα Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων 5 χρόνια δράσης για την «Επιστροφή του Ασπροπάρη»

#57.  Αφιέρωμα Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων 5 χρόνια δράσης για την «Επιστροφή του Ασπροπάρη» #57 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΕΟΕ) ΙΟΥΛΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 LIFE10 NAT/BG/000152 Αφιέρωμα Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων 5 χρόνια δράσης για την «Επιστροφή του Ασπροπάρη»

Διαβάστε περισσότερα

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Μέρος 1 Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Ποιοι είμαστε Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982. Είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές)

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) Περιγραφή Η εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του οικισμού Στενιές Άνδρου. Πρόκειται για έναν σχετικά υποβαθμισμένο υγρότοπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Κοιλάδα Ερυθροπόταμου: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Βρυσικά»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Κοιλάδα Ερυθροπόταμου: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Βρυσικά» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Μαυροβούνι»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Μαυροβούνι» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND001 - Έλος Βιτάλι Περιγραφή Το έλος Βιτάλι βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422343000 και όνομα "Έλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.5 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.5 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα Παράρτημα 6.5.5 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενης ς για την Ορνιθοπανίδα ` Τίτλος Εγγράφου: Παράρτημα 6.5.5 - Δυτικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενης ς για Ορνιθοπανίδα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα 2 από 28 1

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε φράγμα στην περιοχή Λιθότοπου, με ώστε να συγκρατεί τα νερά του Στρυμόνα Το 1982 κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα

SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα Περιγραφή Η λιμνοθάλασσα Αγίου Αντρέα βρίσκεται περίπου 1,8 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Καμαριώτισσας, του Δήμου Σαμοθράκης. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου - Μενοίκιο»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου - Μενοίκιο» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Βόρεια Χίος»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Βόρεια Χίος» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Παγγαίο και νότιες υπώρειές του»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Όρος Παγγαίο και νότιες υπώρειές του» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 Μάρτιος 2015 Συγγραφή αναφοράς Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά 1. Τι είναι τα ωδικά πουλιά ; 2. Ποια η κατάταξή τους; 3. Πώς εξελίχθηκαν; 4. Πού ζουν; 5. Με τι τρέφονται; 6. Γιατί τραγουδούν; 7. Είναι καλοί περιβαλλοντικοί δείκτες;

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.5 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Τοπίο

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.5 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Τοπίο Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας για το Τοπίο Σελίδα 2 από 64 Πίνακας περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 2 Μεθοδολογία μελέτης 5 Περιοχή μελέτης 5 Μεθοδολογία 5 3 Γενική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του

Διαβάστε περισσότερα

SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά

SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά Περιγραφή Η εκβολή Κατσαμπά βρίσκεται 3,4 χλμ Α-ΒΑ της Καμαριώτισσας στη νήσο Σαμοθράκη. Πρόκειται για την μικρή εκβολή του χειμάρρου Κατσαμπά, ενός ρύακα περιοδικής ροής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Σάμος: Όρος Κέρκης»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Σάμος: Όρος Κέρκης» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Σελίδα 2 από 6 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 3 1.1 Τίτλος του Έργου 3 1.2 Είδος και Μέγεθος του Έργου 3 1.3 Θέση του Έργου 4 1.4 Κατάταξη του Έργου 6 1.5 Κύριος του Έργου 6 1.6 Ομάδα Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. Θ.ΧΟΝΤΟΣ

ΜΠΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. Θ.ΧΟΝΤΟΣ ΜΠΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. Θ.ΧΟΝΤΟΣ ΜΠΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Περιοχή Ελασσόνας»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Περιοχή Ελασσόνας» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909 Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - G.Katsadorakis/ HOS Στοιχεία προγράμματος Τίτλος: «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση

Διαβάστε περισσότερα

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να)

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Χάλαρη (Να) βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρμενιστή, στην Ικαρία. Ο ποταμός έχει μόνιμη ροή (μικρή κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.6 Έκθεση Ελέγχου Εφαρμογής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.6 Έκθεση Ελέγχου Εφαρμογής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης Σελίδα 2 από 36 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 1.1 Σκοπός της Μελέτης 4 1.2 Επισκόπηση του Έργου 4 1.3 Νομοθετικό και λοιπό πλαίσιο εκπόνησης ΕΟΑ για Περιοχές Natura 2000 5 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 10 2.1

Διαβάστε περισσότερα

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου Περιγραφή Η εκβολή Ξηροποτάμου βρίσκεται περίπου 5,4 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από τον οικισμό της Σαμοθράκης. Πρόκειται για έναν εποχικό ρύακα που δέχεται νερό από μια

Διαβάστε περισσότερα

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης Περιγραφή Το έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αρτάκης, στο Δήμο Χαλκιδέων. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης Περιγραφή Η αλυκή ναυτικής βάσης βρίσκεται περίπου 1,3 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Σαλαμίνας. Πρόκειται για εποχιακό αλμυρό λιμνίο, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Δειγματοληπτικές μέθοδοι Β. Λωρίδες Σημεία μέσα σε λωρίδες Διαδρομές μέσα σε λωρίδες - Μέθοδοι που προσεγγίζουν το πραγματικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα