ΜΟΝΑ ΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΝΑ ΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ"

Transcript

1 ΜΟΝΑ ΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

2 Εισαγωγή: Καλωσορίσατε στον διαδικτυακό χώρο του Τεχνολογικού ιδρύµατος του Lüneburg και συγκεκριµένα στο τµήµα Αυτοµατισµού. Το τµήµα Αυτοµατισµού µέσα από τα διάφορα προγράµµατα έρευνας και ανάπτυξης στα οποία παίρνει µέρος έχει αναπτύξει και ένα τµήµα εκµάθησης εφαρµογών αυτοµατισµού µέσω του διαδικτύου, γνωστό ως ControlNet. To ControlNet διαθέτει εφαρµογές αυτοµατισµού οι οποίες συνεχώς αναβαθµίζονται και αναπτύσονται µε σκοπό την καλύτερη παροχή γνώσης προς τους µαθητευόµενους χρήστες. Μέσα σε αυτήν την διαδικασία αναβάθµισης των εφαρµογών περιλαµβάνεται και η δυνατότητα χρήσης προγραµµάτων και συσκευών που υπάρχουν κατά κύριο λόγο στην βιοµηχανία. Στο συγκεκριµένο τµήµα του ControlNet αναπτύσεται η εφαρµογή του τηλεπρογραµµατισµού, ελέγχου και παρακολούθησης µίας διαδικασίας κοπής µέσω του διαδικτύου. Στόχοι του εκπαιδευτικού µοντέλου* Στόχος του εκπαιδευτικού µοντέλου είναι ο προγραµµατισµός και η εκµάθηση ενός PLC ( προγραµµατιζόµενου λογικού ελεγκτή ) µε τη βοήθεια ενός βιοµηχανικού πρότυπου λογισµικού. Το τελικό πρόγραµµα ελέγχου αποστέλλεται, µέσω του διαδικτύου, σε µία πραγµατική µηχανή στις εγκαταστάσεις του τεχνολογικού ιδρύµατος. Περιεχόµενα του εκπαιδευτικού µοντέλου* Κατά την διάρκεια της αυτοδίδακτης εκµάθησης ο µαθητευόµενος ξεκινά από την εργασία της ανάπτυξης ενός προγράµµατος ελέγχου, για τη λειτουργία κοπής, στη συνέχεια αποθηκεύει το πρόγραµµα στο PLC και το εκτελεί στη πραγµατική µονάδα. Τα χαρακτηριστικά της µονάδος και του PLC ( SIMATIC S7 300 ) όπως επίσης και το απαραίτητο λογισµικό ( STEP 7, S7 GRAPH ) παρέχονται στο χρήστη µέσω download. Χρησιµοποιώντας τα παρεχόµενα εργαλεία ο χρήστης δηµιουργεί το δικό του πρόγραµµα ελέγχου. Στην φάση αυτή ο χρήστης υποστηρίζεται από ένα on-line µάθηµα ( e- learning ) το οποίο περιέχει, επίσης, προσοµοιώσεις χρησιµοποιώντας το περιβάλλον, ανοιχτού κώδικα, ILIAS. Επιπρόσθετα ο χρήστης φορτώνει το πρόγραµµα ελέγχου µέσω του πρωτοκόλλου TCP/IP στο PLC της µηχανής κοπής. Ο χρήστης ελέγχει την εκτέλεση της εφαρµογής µέσω του προγράµµατος WINCC web navigator, το οποίο απεικονίζει τα σήµατα ελέγχου του PLC. Επιπρόσθετα παρατηρεί την εκτέλεση µέσω µίας web camera.σε περίπτωση λάθους ο χρήστης θα πρέπει να επανεξετάσει το πρόγραµµα ελέγχου και να επαναλάβει την διαδικασία. * Όπως αναφέρθηκε και προηγουµένως οι εφαρµογές του ControlNet βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία αναβάθµισης.έτσι λοιπόν στην παρούσα φάση ( ΣΤΑ ΙΟ 1 ) ο χρήστης έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ( µέσω µίας web κάµερας ), να εκτελεί βηµατικά και σε αυτόµατους κύκλους την εφαρµογή, να βλέπει παράλληλα τα σήµατα ελέγχου του PLC, µέσω κατάλληλου προγράµµατος ( WINCC ).

3 Υλικό µέρος της µονάδας κοπής. Στη συγκεκριµένη εφαρµογή αυτοµατισµού πραγµατοποιείται η κοπή ενός καλωδίου ( σύρµατος) µε την χρήση ενός µαχαιριού το οποίο είναι προσαρτηµένο σε ένα πνευµατικό έµβολο. Φυσικά αυτό πραγµατοποιείται µέσω ενός κύκλου διεργασίας την οποία απαρτίζουν τα εξής υλικά µέρη: 1. PLC SIEMENS (SIMATIC S7-300) 2. Ηλεκτροπνευµατικές βαλβίδες για τον έλεγχο των εµβόλων. 3. Πνευµατικά έµβολα για τις διάφορες λειτουργίες (έκταση, επιστροφή, συγκράτηση) 4. Μπουτονιέρα για την λειτουργία της µονάδας 5. ιακόπτης κινδύνου (Emergency Stop) Η µονάδα του PLC αποτελείται από : Τροφοδοτικό (PS 307 5A) CPU (313C-2 DP) ύο µονάδες 16 εισόδων / εξόδων η κάθε µια (DI/O 16x24V / 0.5A). Μονάδα δικτύωσης του PLC µε τον υπολογιστή (SP IT). Το σύστηµα ελέγχου εκτός από τις ψηφιακές εισόδους/εξόδους παρέχει επίσης και τις εξής διασυνδέσεις : Μια σύνδεση MPI, για την επικοινωνία µε την συσκευή προγραµµατισµού. Μια διασύνδεση Profibus DP, για να είναι εφικτή η απεικόνιση του συστήµατος µέσω δικτύου, µε την χρήση του προγράµµατος WinCC. Μια διασύνδεση Internet ( πρωτόκολλο TCP/IP ), για τον προγραµµατισµό του συστήµατος εξ αποστάσεως.

4 ΣΤΑ ΙΟ 1 Στο Στάδιο 1 ο χρήστης έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ( µέσω µίας web κάµερας ), να εκτελεί βηµατικά και σε αυτόµατους κύκλους την εφαρµογή και να βλέπει παράλληλα τα σήµατα ελέγχου του PLC, µέσω κατάλληλου προγράµµατος ( WINCC ). Έλεγχος και παρακολούθηση Για την παρακολούθηση του συστήµατος µέσω Internet υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε παρακολούθηση µέσω ψηφιακής κάµερας, είτε µέσω του προγράµµατος WinCC (εικονική παρακολούθηση) είτε και των δύο. Σε αυτή τη σχηµατική παράσταση ( εικ.1 ), όλα τα στοιχεία ελέγχου και ο εξοπλισµός είναι εικονικός, έτσι όπως σχεδιάστηκαν από το FH Nordostniedersachsen. Έτσι µέσω του διαδικτύου είναι δυνατό να µπορεί κανείς να παρατηρεί και να ελέγχει την λειτουργία της κοπτικής µηχανής. Προτού ξεκινήσετε την απεικόνιση στον υπολογιστή θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραµµα Web Navigator Client ( 6 MB ). Εικονική Απεικόνιση µε το πρόγραµµα WINCC Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η γραφική απεικόνιση της µονάδας κοπής, όπως αυτή είναι στο εργαστήριο του τεχνολογικού ιδρύµατος, όπου ο χρήστης έχει την δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της διεργασίας. ( Εικόνα 1 )

5 Η απεικόνιση του WINCC χωρίζεται σε δύο µέρη: 1. Παρακολούθηση των σηµάτων του PLC καθώς και της προσοµοίωσης της διαδικασίας κοπής. Πάνω αριστερά στην εικόνα παρουσιάζονται οι είσοδοι και έξοδοι του PLC. Όταν κάποια από αυτές ενεργοποιείται, τότε η αντίστοιχη εικονική είσοδος ή έξοδος γίνεται πράσινη (π.χ µόλις ενεργοποιηθεί η έξοδος Α0.0 αυτό σηµαίνει, σύµφωνα µε τον πίνακα συµβόλων, ότι πατήθηκε το µπουτόν κινδύνου (emergency Stop). Το γράµµα Α σηµαίνει έξοδος και το γράµµα Ε σηµαίνει είσοδος. Κάτω από τα σήµατα των εισόδων και των εξόδων του PLC, µπορεί κανείς να δει τους πνευµατικούς κυλίνδρους οι οποίοι απεικονίζονται µε τα γράµµατα από το Α έως το D. Αν κάποιο έµβολο βρίσκεται σε έκταση ή σε σύµπτυξη, ανιχνεύεται από τερµατικούς διακόπτες και απεικονίζεται στο Web Navigator µε πράσινο χρώµα. Ο συµβολισµός των κυλίνδρων είναι ο εξής : Α Μέγγενη (αρπάγη) του σύρµατος. Β Κύλινδρος έκτασης του σύρµατος C0 / C1 Κύλινδροι συγκράτησης του σύρµατος. D Κύλινδρος κοπής του σύρµατος. 2. Απεικόνιση της µπουτονιέρας της µονάδος και παράλληλα χειρισµός αυτής Στο δεξί µέρος του Web Navigator βρίσκεται η µονάδα ελέγχου. Η µπουτονιέρα διαθέτει ενδείκτες και µπουτόν ελέγχου. Τα µπουτόν ελέγχου είναι τα εξής : Betrieb : Με το µπουτόν αυτό επιλέγεται ο τρόπος µε τον οποίο θα εκτελεστεί η διεργασία. Υπάρχουν δύο δυνατότητες εκτέλεσης του προγράµµατος.ο πρώτος είναι ο αυτόµατος. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία κοπής εκτελείται και ο χρήστης µπορεί µόνο να σταµατήσει την εκτέλεση. Η δεύτερη περίπτωση είναι η χειροκίνητη εκτέλεση. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρήστης µπορεί να εκτελεί την διαδικασία βηµατικά ώστε να την κατανοήσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος εκτέλεσης σηµατοδοτείται από τους αντίστοιχους ενδείκτες (ΜΑΝ-ΑUTO). Zyklus : Με το πλήκτρο αυτό και σε συνδυασµό µε τον αυτόµατο κύκλο εκτέλεσης, γίνεται επιλογή συνεχούς κύκλου εκτέλεσης ή µονού κύκλου εκτέλεσης, της διεργασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η αντίστοιχη σηµατοδότηση από τους ενδείκτες ΕΙΝΖΕL-DAUER (Μονός κύκλος- Συνεχόµενος κύκλος ). Start : Με το πλήκτρο αυτό ξεκινάει η εκτέλεση της εφαρµογής. Σε περίπτωση επιλογής χειροκίνητου ελέγχου, η κάθε πίεση του πλήκτρου START ισοδυναµεί µε ένα βήµα εκτέλεσης της διεργασίας. STOP : Στην λειτουργία συνεχούς εκτέλεσης η διαδικασία κοπής εκτελείται συνεχώς έως ότου πατηθεί το µπουτόν STOP.

6 Richten : Με το πλήκτρο αυτό κάνει reset στη διεργασία, δηλαδή επαναφέρει το σύστηµα στην αρχική του θέση. Not-Aus : Πλήκτρο άµεσου κινδύνου. Το πλήκτρο αυτό χρησιµοποιείται για την απενεργοποίηση όλης της µονάδος σε περίπτωση εσφαλµένης λειτουργίας. Quit : Σε περίπτωση που έχει πατηθεί το πλήκτρο Not-Aus, και πρέπει να επαναλειτουργήσει η µονάδα, τότε θα πρέπει να πατηθεί το πλήκτρο Quit (Αφού πρώτα έχει απενεργοποιηθεί το πλήκτρο Not-Aus). * Στον αυτόµατο κύκλο εκτέλεσης, προκειµένου να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση του σύρµατος, η διαδικασία εκτελείται µόνο 5 φορές. Λειτουργία της Web Camera. Με την είσοδο σας στο site, σας δίνετε η δυνατότητα µαζί µε την εκκίνηση του WinCC να παρακολουθείτε την εξέλιξη της πραγµατικής διαδικασίας on-line, η οποία βρίσκεται στο εργαστήριο του FH Nordostniedersachsen. Στην εικόνα 2 µπορείτε να δείτε την οµοιότητα µε το παράθυρο του Web Navigator. Στο παράθυρο αυτό σας προσφέρεται η δυνατότητα να ελέγχεται ανά πάσα στιγµή την θέση της κάµερας και να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σας στα σηµεία που εσείς θέλετε. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εστίασης της κάµερας ( zoom ) καθώς και η τοποθέτησή της σε προκαθορισµένα σηµεία (1, 2, 3, 4, 5, 6). Τέλος µπορείτε να επιλέξετε την ταχύτητα κίνησης και εστίασης της κάµερας. ( Εικόνα 2 )

7 Αρχικές συνθήκες. Σε κάθε εφαρµογή πρέπει να οριστούν οι αρχικές συνθήκες οι οποίες ορίζουν την έναρξη και αρχικοποίηση της διαδικασίας. Όταν προγραµµατίζεται µία διεργασία και δεν ικανοποιούνται οι αρχικές συνθήκες τότε αυτή δεν µπορεί να ξεκινήσει. Στη συγκεκριµένη εφαρµογή οι συνθήκες αυτές είναι : 1. Η µέγγενη (αρπάγη) θα πρέπει να είναι ανοικτή. 2. Όλοι οι πνευµατικοί κύλινδροι να βρίσκονται σε σύµπτυξη. Οι αρχικές συνθήκες τοποθετούνται πάντα στην πρώτη µετάβαση ( Transition ) της ακολουθίας. Παρακάτω θα αναλυθούν οι παραπάνω όροι µετάβαση και ακολουθία. Ακολουθία της διεργασίας Για τον ευκολότερο προγραµµατισµό µιας διεργασίας είναι καλό να χωρίζεται το πρόγραµµα σε βήµατα. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βήµατα εκτέλεσης της διαδικασίας κοπής ( ακολουθία της διεργασίας ): 1. Αρχικές συνθήκες. 2. Ενεργοποίηση του κυλίνδρου Α (κλείσιµο αρπάγης). 3. Έκταση του κυλίνδρου Β (µετακίνηση του σύρµατος). 4. Έκταση των κυλίνδρων C0 και C1 (συγκράτηση του σύρµατος). 5. Έκταση του κυλίνδρου D (έκταση του κοπτικού εργαλείου, κοπή του σύρµατος) και απενεργοποίηση του κυλίνδρου Α (άνοιγµα της αρπάγης). 6. Σύµπτυξη του κυλίνδρου D ( τράβηγµα του κοπτικού εργαλείου) 7. Σύµπτυξη του κυλίνδρου Β (επαναφορά της αρπάγης στην αρχική της θέση). 8. Σύµπτυξη των κυλίνδρων C0 και C1 (ελευθέρωση σύρµατος). 9. Μεταπήδηση στο πρώτο βήµα και επανεκκίνηση της λειτουργίας από την αρχή. Σηµείωση : Ανάµεσα σε κάθε βήµα πρέπει να υπάρχουν πάντα συνθήκες οι οποίες αποτρέπουν την µετάβαση του προγράµµατος σε επόµενα βήµατα αν πρώτα δεν ικανοποιηθούν οι συνθήκες. Αυτό εξυπηρετεί στην ασφάλεια του συστήµατος και της όλης διεργασίας. Η µετάβαση πραγµατοποιείται µόνο αν ικανοποιηθούν οι συνθήκες του προηγούµενου βήµατος. ΣΤΑ ΙΟ 2 Στο στάδιο 2 ο χρήστης µπορεί, πέρα από τις δυνατότητες που είχε στο στάδιο 1, να προγραµµατίσει τα βήµατα της ακολουθίας µε το πρόγραµµα S7-Graph της SIEMENS. Στο στάδιο 2 γίνεται επίσης και η παρουσίαση των βασικών στοιχείων και λειτουργιών του S7 Graph.

8 Προγραµµατισµός της διεργασίας Γνωριµία µε το περιβάλλον προγραµµατισµού Το S7 Graph είναι µέρος του προγράµµατος STEP 7 της SIEMENS. Το S7 Graph είναι µία γλώσσα ( περιβάλλον ) προγραµµατισµού του PLC. Το PLC µπορεί να προγραµµατισθεί, εκτός από το S7 Graph,σε γλώσσα LAD, FBD και STL. Όλες αυτές οι δυνατότητες προγραµµατισµού του PLC περιλαµβάνονται µέσα στο STEP 7. Με την σειρά του το STEP 7 περιλαµβάνεται µέσα στη πλατφόρµα εργαλείων ελέγχου,του PLC, το Simatic Manager. Το Simatic Manager οργανώνει και διαχειρίζεται όλα τα δεδοµένα και τις ρυθµίσεις, που είναι απαραίτητα για µία εφαρµογή αυτοµατισµού, σε ένα Project. Μέσα σε ένα Project βρίσκονται οι ρυθµίσεις του Hardware του PLC και ότι συνοδεύει αυτό καθώς και το πρόγραµµα το οποίο φορτώνεται στο PLC. Οι ρυθµίσεις του Hardware µπορούν να περιλαµβάνουν την επιλογή του επεξεργαστή του PLC µέχρι και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας του PLC µε το διαδίκτυο ή ένα υπολογιστή. Το πρόγραµµα που φορτώνεται στο PLC αποτελείται από επιµέρους στοιχεία τα οποία το καθένα έχει διαφορετική λειτουργία και χρήση. Παρακάτω παρατίθεται ο πίνακας µε τα στοιχεία του προγράµµατος καθώς και η επεξήγηση της λειτουργίας τους: Επεξήγηση των στοιχείων ενός προγράµµατος Blocks( στοιχεία του προγράµµατος) Το πρόγραµµα STEP 7 σας προσφέρει τη δυνατότητα να δηµιουργείτε εσείς τη δοµή του προγράµµατος σας, η οποία µπορεί να είναι διαιρούµενη, δηλαδή ανεξάρτητα προγράµµατα τα οποία εσωκλείονται στο κύριο πρόγραµµα. Τα πλεονεκτήµατα από την δοµή αυτή είναι : Εκτεταµένα προγράµµατα µπορούν να υλοποιηθούν πιο εύκολα. Ανεξάρτητα τµήµατα προγραµµάτων µπορούν να τυποποιηθούν. Η οργάνωση του προγράµµατος γίνεται απλούστερη. Αλλαγές στο πρόγραµµα πραγµατοποιούνται πιο εύκολα Η επιθεώρηση του προγράµµατος γίνεται πιο εύκολη, γιατί το πρόγραµµα είναι χωρισµένο σε τµήµατα Η εκκίνηση είναι πιο εύκολη και γρήγορη. Υπάρχουν πολλών ειδών στοιχεία (Blocks), τα οποία µπορείτε να χρησιµοποιήσετε σε ( S7 ) προγράµµατα εφαρµογών.

9 Blocks Περιγραφή του στοιχείου OrganisationsBlocks (OB) SystemfuctionBlocks (SFB) και Systemfuctions (SFC) FuctionBlock (FB) Fuctions (FC) Instant DataBlock (Instant DB) DataBlock (DB) Καθορίζουν τη δοµή του κυρίου προγράµµατος Τα SFB και τα SFC βρίσκονται στη CPU του S7 ώστε να είναι προσβάσιµα προς εσάς για κάποιες σηµαντικές λειτουργίες του συστήµατος Τα FB είναι στοιχεία µε µνήµη, τα οποία και µπορείτε να προγραµµατίσετε Τα FC περιέχουν ρουτίνες προγράµµατος για συχνή χρήση λειτουργιών Τα Instant DB είναι προσαρτηµένα στα στοιχεία FB / SFB, τα οποία δηµιουργούνται αυτόµατα µε την µετάφραση ( compile )του προγράµµατος Τα DB είναι περιοχές δεδοµένων όπου αποθηκεύονται τα δεδοµένα του προγράµµατος. ουλεύοντας στο περιβάλλον του SIMATIC MANAGER Για να κατανοήσετε καλύτερα το πρόγραµµα S7 σας παρέχεται εδώ η δυνατότητα να κατεβάσετε ένα έτοιµο Project για την συγκεκριµένη συσκευή κοψίµατος. Μέσα σε αυτό το Project βρίσκονται τα στοιχεία ( FC,DB κ.α. ) του προγράµµατος όπως επίσης οι ρυθµίσεις του υλικού µέρους ( Hardware ) της διεργασίας οι οποίες αφορούν την διασύνδεση του PLC µε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, ο πίνακας συµβόλων,οι ρυθµίσεις της µπουτονιέρας κ.α. Αυτές οι ρυθµίσεις κρίθηκαν απαραίτητο να παρέχονται έτοιµες στον χρήστη καθώς απαιτούν περαιτέρω γνώσεις πάνω στο περιβάλλον των PLC και των περιφερειακών του, και τις οποίες δεν µπορεί να κάνει ένας αρχάριος χρήστης των PLC. Αποθηκεύστε το αρχείο στον σκληρό δίσκο σε µία επιθυµητή θέση. Για να αποσυµπιέσετε το αρχείο Fern.zip ξεκινήστε το πρόγραµµα Simatic Manager Εκεί κάντε κλικ στην επιλογή File και στο µενού που εµφανίζεται επιλέξτε Retrieve. Επιλέξτε το αρχείο Fern.zip. Το Simatic Manager κάνει αυτόµατα αποσυµπίεση και ανοίγει το Project σε ένα φάκελο της δική σας προτίµησης. Σε αυτό τον φάκελο τοποθετούνται όλα τα στοιχεία της εφαρµογής καθώς και κάθε στοιχείο που εισάγει ο χρήστης. Το όνοµα του Project που δηµιουργήθηκε είναι το Fernp. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βρίσκεται ( όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ) πάνω αριστερά στο SIMATIC Manager το Project Fernp. Ο κατάλογος αυτός µπορεί να ανοιχτεί ώστε να βλέπουµε τα περιεχόµενα του, όπως φαίνεται παρακάτω. Επιλέγοντας SIMATIC 300 και κάνοντας διπλό κλικ στην επιλογή hardware, υπάρχει η δυνατότητα να ρυθµίσουµε το hardware του προγράµµατος.

10 Οι ρυθµίσεις του hardware είναι έτοιµες και δεν θα πρέπει να αλλαχτούν, διαφορετικά το πρόγραµµα σας δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεστεί ή να φορτωθεί. Επιλέγοντας τον υποκατάλογο SIMATIC 300/S7-Programm(1) εµφανίζονται τρεις επιλογές. Κάνοντας κλικ στην επιλογή Symbol(e) παρουσιάζεται ο πίνακας συµβόλων ο οποίος περιέχει όλα τα σύµβολα που χρησιµοποιούνται στο πρόγραµµα, καθώς οι διευθύνσεις τους και το είδος αυτών (π.χ BOOL). Για το τι είναι ο πίνακας συµβόλων και πως δηµιουργείται µπορείτε να το δείτε εδώ. Να σηµειωθεί ότι δεν χρειάζεται να δηµιουργήσετε πίνακα συµβόλων καθώς υπάρχει έτοιµος µέσα στο Project Fernp. O πίνακας συµβόλων δεν πρέπει να µεταβληθεί καθώς το πρόγραµµα δεν µπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση αλλαγής των διευθύνσεων των εισόδων ή εξόδων κ.α.!!! Στην επιλογή Bausteine ή Blocks βρίσκονται τα στοιχεία του προγράµµατος. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε ένα στοιχείο µπορεί να γίνει η επεξεργασία του. Μόνο το στοιχείο ( FB ) το οποίο θα περιέχει τον προγραµµατισµό των βηµάτων της ακολουθίας, θα δηµιουργηθεί από τον χρήστη. ηµιουργία του Function Block ( FB ) Το FB περιέχει την ακολουθία της διεργασίας. Για την δηµιουργία του FB ακολουθήστε τα παρακάτω βήµατα: 1. Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο blocks του project Fernp στο Simatic Manager 2. Από το µενού επιλογών επιλέξτε Insert > S7 block > Function block 3. Θέστε ως γλώσσα προγραµµατισµού την S7-Graph στο µενού Properties 4. Πατήστε ΟΚ για έξοδο. Ως αποτέλεσµα αυτών των ενεργειών είναι να δηµιουργηθεί ένα κενό FB. Επιλέχθηκε ο προγραµµατισµός στο περιβάλλον του S7 Graph διότι το γραφικό του περιβάλλον βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της διεργασίας. Επίσης παρέχει την δυνατότητα στο χρήστη να παρατηρεί ποιό βήµα είναι ενεργό ( εκτελείται ) κατά την διάρκεια, εκτέλεσης, της διεργασίας.

11 Προγραµµατίζοντας την ακολουθία - Γνωριµία µε το περιβάλλον του S7-Graph Για να ξεκινήσει το S7-Graph κάντε διπλό κλικ στο FB1 που δηµιουργήσατε προηγουµένως στο SIMATIC Manager. Το σύστηµα έχει εισάγει αυτόµατα το πρώτο βήµα S1 και την µετάβαση Τ1. Ο προγραµµατισµός στο S7 Graph χωρίζεται σε βήµατα ( STEPS ). Σε κάθε βήµα εκτελούνται ενέργειες ( Actions ). Ενέργεια µπορεί να είναι η ενεργοποίηση ενός ενδείκτη, η έκταση ενός κυλίνδρου κ.τ.λ. Η µετάβαση είναι το µέρος του sequencer ( ακολουθίας ) που περιέχει τις συνθήκες για να περάσει ο έλεγχος από το ένα βήµα στο άλλο. Μια µετάβαση είναι έγκυρη όταν το προηγούµενο βήµα της (step) είναι ενεργό 1. Η µετάβαση η οποία είναι έγκυρη, και της οποίας οι συνθήκες ικανοποιούνται, περνάει τον έλεγχο στο επόµενο βήµα. Το προηγούµενο βήµα απενεργοποιείται και το επόµενο ενεργοποιείται. Οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τον προγραµµατισµό της ακολουθίας: 1. Πρέπει να προϋπάρχουν αρχικές συνθήκες π.χ όλοι οι κύλινδροι θα πρέπει να βρίσκονται στην αρχική τους θέση. 2. Η διαδικασία ξεκινά, εάν όλοι οι κύλινδροι βρίσκονται στην θέση εκκίνησης (σύµπτυξη) και ο ενδείκτης εκκίνησης ενεργοποιηµένος. 3. Το σύρµα µπορεί να κοπεί µόνο αν συγκρατείται και από τους δυο κυλίνδρους (C0 και C1). 4. Το σύρµα µπορεί να µετακινηθεί µόνο αν οι κύλινδροι C0 και C1, καθώς και ο κύλινδρος συγκράτησης (D) του σύρµατος, βρίσκονται στην αρχική θέση. 5. Όλοι οι κύλινδροι πρέπει να βρίσκονται στην αρχική τους θέση µετά το τέλος της διαδικασίας. 6. Ο απαραίτητος χρόνος εκτέλεσης της διαδικασίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν µικρότερος. 7. Στο τέλος όλης της διαδικασίας εκτελείται µια µεταπήδηση στο πρώτο βήµα εκτέλεσης. Μπορεί κανείς να δηµιουργήσει την δοµή της διεργασίας είτε στο επίπεδο Overview είτε στο επίπεδο Single Page. Χρησιµοποιώντας το mouse και το µενού εργαλείων (toolbar) της ακολουθίας, στην αριστερή πλευρά της οθόνης, µπορεί κάποιος να εισαγάγει επιπλέον βήµατα,µεταβάσεις,παράλληλους κλάδους και την µεταπήδηση από το τελευταίο βήµα στο αρχικό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό.παρακάτω απεικονίζονται οι τρόποι αυτοί.

12 Μέθοδος 1: Άµεση µέθοδος Από το µενού επιλογών επιλέξτε Insert > Insert. Έτσι επιλέγεται η άµεση µέθοδος Για να εισάγεται ένα νέο βήµα και µία µετάβαση επιλέξτε µία µετάβαση και κάντε κλικ στο εικονίδιο Για να εισάγεται ένα ταυτόχρονο κλάδο ( Simultaneous Branch )επιλέξτε τη µετάβαση στην οποία θα τοποθετηθεί και µετά επιλέξτε το εικονίδιο. Οι ταυτόχρονοι κλάδοι χρησιµοποιούνται για την ταυτόχρονη εκτέλεση ενεργειών και τελιώνουν πάντα µε ένα βήµα. Για να προσθέσετε στον ταυτόχρονο κλάδο βήµα και µετάβαση επιλέξτε όπως παραπάνω το εικονίδιο. Για να κλείσει ο παράλληλος κλάδος επιλέξτε το εικονίδιο οποίο θα κλείσει ο παράλληλος κλάδος. και µετά το βήµα στο Για να εισάγεται ένα εναλλακτικό κλάδο ( Alternative Branch ) επιλέξτε το πλήκτρο.

13 Οι εναλλακτικοί κλάδοι ξεκινούν µε µία µετάβαση και τελειώνουν µε µία µετάβαση. Μόνο ο κλάδος, του οποίου η µετάβαση ενεργοποιηθεί πρώτη, εκτελείται. Αν περισσότερες από µία µεταβάσεις ικανοποιηθούν ταυτόχρονα τότε προτεραιότητα εκτέλεσης έχει αυτή που είναι πιο αριστερά. Οι προτεραιότητα των υπόλοιπων υποκλάδων αποφασίζεται σύµφωνα µε τον αριθµό που έχουν. Έτσι ο κλάδος µε τον µικρότερο αριθµό έχει την µεγαλύτερη προτεραιότητα. Για να κλείσει ο ταυτόχρονος κλάδος επιλέξτε το εικονίδιο οποία θα κλείσει ο παράλληλος κλάδος. και µετά τη µετάβαση στην Για να γίνει µεταπήδηση του προγράµµατος από το τελευταίο βήµα στο πρώτο,επιλέξτε την τελευταία µετάβαση,έπειτα το εικονίδιο και τέλος το βήµα 1 ( S1 ). Με αυτό τον τρόπο το πρόγραµµα είναι έτοιµο για την εκτέλεση ενός νέου κύκλου εργασίας. Μέθοδος 2: Drag & Drop Επιστρέψτε στο SIMATIC Manager και δηµιουργείστε ένα νέο Function Block ( FB2 ), όπως περιγράφηκε σε προηγούµενη ενότητα. Επιλέξτε πάλι γλώσσα προγραµµατισµού την GRAPH.Αυτό το FB θα χρησιµοποιηθεί για να γίνει η παρουσίαση του δεύτερου τρόπου εισαγωγής στοιχείων στο S7 Graph. Εκκινήστε πάλι το S7 Graph.Από το µενού εντολών επιλέξτε Insert > Drag & Drop. Για την εισαγωγή βήµατος και µετάβασης επιλέξτε το εικονίδιο και σύρετέ το µετά την µετάβαση Τ1. Με αυτό τον τρόπο έγινε η εισαγωγή ενός βήµατος και µίας µετάβασης ακόµη. Παρόµοια εκτελούνται και οι υπόλοιπες ενέργειες όπως στην πρώτη µέθοδο µε την διαφορά ότι στην µέθοδο αυτή θα πρέπει κάποιος να σύρει κάθε εικονίδιο στην θέση που επιθυµεί. Κλείστε το S7 Graph και διαγράψτε το FB2 από το SIMATIC Manager. Προγραµµατισµός ενεργειών στα βήµατα της διεργασίας ( Step Actions ) Υπάρχουν επίσης δύο µέθοδοι για τον προγραµµατισµό ενεργειών και µεταβάσεων στο S7 Graph. Η άµεση και η Drag & Drop. Μέθοδος Drag & Drop. Ανοίξτε το FB1. 1. Από το µενού επιλογών επιλέξτε Insert > Drag & Drop. 2. Επιλέξτε από το µενού εντολών Insert > Action. Το αποτέλεσµα της πράξης αυτής είναι να εµφανιστεί ο κέρσορας του mouse µε την παρακάτω µορφή. 3. Εισάγεται µία κενή ενέργεια κάνοντας κλικ στο κουτί που εµφανίζεται δίπλα από ένα βήµα π.χ το S1. 4. Εισαγωγή των ενεργειών ( Actions ).

14 Μία ενέργεια αποτελείται από µία εντολή και µία διεύθυνση. Οι βασικότερες εντολές είναι οι εξής : S Ενεργοποιεί την έξοδο R Κάνει Reset στην έξοδο Ν Non holding : Καθόλη την διάρκεια που το βήµα είναι ενεργό η έξοδος ( διεύθυνση )παραµένει ενεργή D-Delay:Η διεύθυνση ενεργοποιείται αφού περάσει ο προκαθορισµένος χρόνος µετά την ενεργοποίηση του βήµατος. Μηδενίζεται ( Reset ) όταν το βήµα απενεργοποιείται. L: Όσο το βήµα είναι ενεργό η διεύθυνση είναι ενεργή 1 για n δευτερόλεπτα. Έτσι για παράδειγµα για να ενεργοποιήστε τον κύλινδρο 1 θα πρέπει στο αριστερό µέρος στο κουτί της ενέργειας να εισάγεται S (δηλαδή την φύση της ενέργειας) και στο δεξί µέρος την διεύθυνση στην οποία είναι αντιστοιχισµένος ο κύλινδρος 1. Για την εισαγωγή ενέργειας µε την άµεση µέθοδο ακολουθείστε τα παρακάτω βήµατα: 1. Στο µενού επιλογών επιλέξτε Insert>Direct 2. Επιλέξτε το κουτί δίπλα από ένα βήµα. 3. Αριστερά στο παράθυρο του Graph επιλέξτε το εικονίδιο. Αποτέλεσµα είναι να γίνει εισαγωγή µίας ενέργειας στο συγκεκριµένο βήµα. Προγραµµατισµός Μεταβάσεων T ( Transition ) Σε αυτό το σηµείο πρέπει να ειπωθεί ότι ο προγραµµατισµός των µεταβάσεων µπορεί να γίνει είτε σε γλώσσα LAD είτε σε γλώσσα FBD. Σε αυτήν την παρουσίαση επιλέχθηκε ο πρώτος τρόπος προγµµατισµού. Στις µεταβάσεις εισάγονται οι συνθήκες οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιούνται για να συνεχίσει το πρόγραµµα στο επόµενο βήµα. Για παράδειγµα µία συνθήκη είναι ότι για να κοπεί το καλώδιο θα πρέπει πρώτα αυτό να συγκρατείται από τους δύο κυλίνδρους συγκράτησης. Έτσι θα πρέπει να εισαχθούν στη µετάβαση οι διευθύνσεις ( δύο ανοιχτές επαφές )των τερµατικών διακοπτών των κυλίνδρων οι οποίοι και δείχνουν σε ποια θέση βρίσκονται τα έµβολα των κυλίνδρων και µόνο όταν αυτές οι επαφές κλείσουν θα συνεχίσει το πρόγραµµα στο επόµενο βήµα. Να σηµειωθεί σε αυτό το σηµείο ότι στην πρώτη µετάβαση πρέπει να τοποθετηθούν οι αρχικές συνθήκες. Τοποθετήστε µία ανοιχτή επαφή µε την διεύθυνση SM η οποία είναι διαθέσιµη µέσω του πίνακα συµβόλων. Αυτή η επαφή αντιπροσωπεύει ένα bit µνήµης το οποίο αφορά το Start button της µπουτονιέρας και το Start button του WINCC. Επίσης τοποθετήστε και µία ανοιχτή επαφή µε διεύθυνση maxd. Και αυτή η επαφή αντιπροσωπεύει ένα bit µνήµης. Συγκεκριµένα αφορά στον counter ο οποίος απαριθµεί τις 5 φορές που θα εκτελεστεί συνεχής κύκλος λειτουργίας. Οι λογικές εντολές bit Νormal Open, Normal Close, και σύγκρισης χρησιµοποιούνται για την ενεργοποίηση των συνθηκών και συνεπώς των µεταβάσεων.

15 1. Από το µενού εντολών επιλέξτε View-LAD. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η γλώσσα προγραµµατισµού LAD. Στο αριστερό µέρος του S7 Graph εµφανίζονται τα σύµβολα των παραπάνω λογικών εντολών. Πατώντας το πλήκτρο αυτό εισάγεται µία Normal Open επαφή. Πατώντας το πλήκτρο αυτό εισάγεται µία Normal Close επαφή Πατώντας το πλήκτρο αυτό εισάγεται ένα συγκριτή. 2. Τοποθετείστε τα σύµβολα στις κατάλληλες θέσεις κάνοντας κλικ στις γραµµές µετάβασης. 3. Εισάγωγή των διευθύνσεων. Κάντε κλικ πάνω στα ερωτηµατικά. Εκεί δώστε την διεύθυνση είτε σε απόλυτη µορφή είτε σε συµβολική π.χ.( I 0.7 ή Start Button ) 4. Αν επιθυµείτε να εισάγεται σχόλια για την ακολουθία τότε θα πρέπει να εισάγεται το κείµενο σας στο κουτί που βρίσκεται πάνω αριστερά στη φόρµα προγραµµατισµού του S7 Graph. Επίσης µπορείτε να αλλάξετε την ονοµασία ενός βήµατος κάνοντας κλικ πάνω σε αυτό. Αφού έχετε ολοκληρώσει και τον προγραµµατισµό των µεταβάσεων αποθηκεύστε το πρόγραµµα. Σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη στο πρόγραµµα τότε στο κάτω µέρος του S7 Graph σας υποδεικνύονται τα σηµεία όπου βρέθηκαν λάθη µαζί µε κάποιο σχόλιο σχετικά µε αυτά. Χρήσιµα Αρχεία Στο παρακάτω link περιέχονται αρχεία τα οποία περιέχουν πληροφορίες σχετικά µε τον προγραµµατισµό PLC σε γλώσσες STL,FBD,LADDER και Graph. Ακόµη υπάρχουν και τα αρχεία τα οποία παρουσιάζουν τις ρυθµίσεις του Hardware και των συνδέσεων ( Profibus, MPI κ.α. ) που µπορείτε να κάνετε µε το S7. Τέλος µπορείτε να βρείτε τα αρχεία που παρουσιάζουν αναλυτικά το περιβάλλον και τον προγραµµατισµό στο S7. Siemens Pdf's

16 LINKS ηµιουργία πίνακα συµβόλων Όταν προγραµµατίζετε µε το STEP 7, δουλεύεται µε διευθύνσεις, όπως σήµατα εισόδουεξόδου ( Ι/Ο ),bit µνήµης, µετρητές, χρονιστές,data blocks ( DB ) και function blocks ( FB ). Μπορείτε να έχετε πρόσβαση,σε αυτές τις διευθύνσεις,µε απόλυτο τρόπο π.χ. Ι1.1, Μ1.0,FB21. Το πρόγραµµα απλοποιείται, γίνεται πιο εύχρηστο και κατανοητό αν χρησιµοποιηθούν σύµβολα και όχι απόλυτες διευθύνσεις. Για να επιτραπεί η χρήση συµβόλων θα πρέπει να γίνει εισαγωγή ενός ονόµατος, της απόλυτης διεύθυνσης, του τύπου δεδοµένων και ενός σχόλιου ( προαιρετική επιλογή ),που περιγράφει το αντικείµενο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση. Αφού έχει καθοριστεί ένα σύµβολο µπορεί να χρησιµοποιηθεί,µε το όνοµα που του ανατέθηκε, σε ολόκληρη την εφαρµογή. Για να γίνει η δηµιουργία του πίνακα συµβόλων πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήµατα: 1. ιπλό κλικ στο φάκελο Symbols του Project στο SIMATIC Manager 2. Συµπλήρωση των στοιχείων του πίνακα 3. Αποθήκευση του πίνακα Στο πεδίο Symbol τοποθετείται η ονοµασία µε την οποία θα εµφανίζεται το υλικό στοιχείο π.χ. ενδείκτης, κύλινδρος κ.τ.λ.. Στο πεδίο Address εισάγεται η διεύθυνση που είναι συνδεδεµένο το στοιχείο. Στην θέση DataType τοποθετείται ο τύπος δεδοµένων που χρησιµοποιεί το στοιχείο. Παρακάτω µπορείτε να δείτε όλους τους επιτρεπόµενους τύπους δεδοµένων που µπορούν να εισαχθούν στο πίνακα συµβόλων. Το πεδίο IEC αντιστοιχεί στο αγγλικό σύστηµα. Στο πεδίο Comments µπορείτε να εισάγεται κάποιο σχόλιο σχετικά µε το αντικείµενο π.χ. περιγραφή της λειτουργίας του.

17 IEC SIMATIC Description Data Type Address Range I E Input bit BOOL 0.0 to IB EB Input byte BYTE, CHAR 0 to IW EW Input word WORD, INT, S5TIME 0 to ID ED Input double word DWORD, DINT, REAL, TOD, TIME 0 to Q A Output bit BOOL 0.0 to QB AB Output byte BYTE, CHAR 0 to QW AW Output word WORD, INT, S5TIME 0 to QD AD Output double word DWORD, DINT, REAL, TOD, TIME 0 to M M Memory bit BOOL 0.0 to MB MB Memory byte BYTE, CHAR 0 to MW MW Memory word WORD, INT, S5TIME 0 to MD MD Memory double word DWORD, DINT, REAL, TOD, TIME 0 to PIB PEB Peripheral input byte BYTE, CHAR 0 to PQB PAB Peripheral output byte BYTE, CHAR 0 to PIW PEW Peripheral input word WORD, INT, S5TIME 0 to PQW PAW Peripheral output word WORD, INT, S5TIME 0 to PID PED Peripheral input double word DWORD, DINT, REAL, TOD, TIME 0 to PQD PAD Peripheral output double word DWORD, DINT, REAL, TOD, TIME T T Timer TIMER 0 to C Z Counter COUNTER 0 to FB FB Function block FB 0 to OB OB Organization block OB 1. to DB DB Data block DB, FB, SFB, UDT 1. to FC FC Function FC 0 to SFB SFB System function block SFB 0 to SFC SFC System function SFC 0 to VAT VAT Variable table 0 to UDT UDT Userdefined data type UDT 0 to 65535

18 Ένα παράδειγµα του πίνακα συµβόλων φαίνεται παρακάτω: Με Α συµβολίζονται οι έξοδοι και µε Ε οι είσοδοι. Ανάλογα στο αγγλικό σύστηµα ο συµβολισµός είναι Ι για τις εισόδους και Q για τις εξόδους. Επίσης στην επόµενη εικόνα παρουσιάζεται µεταφρασµένος ο πίνακας συµβόλων. Αυτός ο πίνακας περιέχει τις εισόδους και τις εξόδους που χρησιµοποιούνται στην διεργασία κοπής.

19 Συµβολισµός ιεύθυνση Τύπος µεταβλητής Περιγραφή Not-Aus I 0.0 BOOL Emergency STOP Quit I 0.1 BOOL Μπουτόν εξόδου Richten I 0.2 BOOL Μπουτόν ρύθµισης Start I 0.3 BOOL Μπουτόν εκκίνησης Stop I 0.4 BOOL Μπουτόν παύσης Auto I 0.5 BOOL Μπουτόν αυτόµατης ολοκληρωµένης διεργασίας Dauer I 0.6 BOOL Μπουτόν επαναλαµβανόµενης διεργασίας S1-a-0 I 2.0 BOOL Ένδειξη ανοικτής αρπάγης Α S1-a-1 I 2.1 BOOL Ένδειξη κλειστής αρπάγης Α S2-b-0 I 2.2 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου Β σε σύµπτυξη S2-b-1 I 2.3 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου Β σε έκταση S3-c0-0 I 2.4 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου C0 σε σύµπτυξη S3-c0-1 I 2.5 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου C0 σε έκταση S3-c1-0 I 2.6 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου C1 σε σύµπτυξη S3-c1-1 I 2.7 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου C1 σε έκταση S4-d-0 I 3.0 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου D σε σύµπτυξη S4-d-1 I 3.1 BOOL Ένδειξη κυλίνδρου D σε έκταση H0 Not-Aus Q 0.0 BOOL Ενδείκτης emergency STOP H1 Quit Q 0.1 BOOL Ενδείκτης εξόδου H2 Richten Q 0.2 BOOL Ενδείκτης ρύθµισης H3 Start Q 0.3 BOOL Ενδείκτης εκκίνησης H4 Stop Q 0.4 BOOL Ενδείκτης παύσης H5 Auto Q 0.5 BOOL Ενδείκτης αυτόµατης ολοκληρωµένης διεργασίας H6 Dauer Q 0.6 BOOL Ενδείκτης επαναλαµβανόµενης διεργασίας H7 EZ Q 0.7 Ενδείκτης για λειτουργία µονού κύκλου λειτουργίας H8 DZ Q 1.0 Ενδείκτης συνεχούς κύκλου λειτουργίας Y1-A- Q 2.0 BOOL Η αρπάγη Α είναι ανοιχτή Y1-A+ Q 2.1 BOOL Η αρπάγη Α είναι κλειστή Y2-B- Q 2.2 BOOL Ο κύλινδρος Β είναι σε σύµπτυξη. Y2-B+ Q 2.3 BOOL Ο κύλινδρος Β είναι σε έκταση Y3-C0- Q 2.4 BOOL Ο κύλινδρος C0 είναι σε σύµπτυξη. Y3-C0+ Q 2.5 BOOL Ο κύλινδρος C0 είναι σε έκταση Y3-C1- Q 2.6 BOOL Ο κύλινδρος C1 είναι σε σύµπτυξη. Y3-C1+ Q 2.7 BOOL Ο κύλινδρος C1 είναι σε έκταση Y4-D- Q 3.0 BOOL Ο κύλινδρος D είναι σε σύµπτυξη. Y4-D+ Q 3.1 BOOL Ο κύλινδρος D είναι σε έκταση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΛ. 5>> ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΛ. 10>>

20 PROFIBUS Η επικοινωνία στoυς αυτοµατισµούς, γίνεται ολοένα και πιο άµεση, τόσο σε οριζόντιο επίπεδο πεδίου, καθώς επίσης και κάθετα, µέσω όλων των επιπέδων ιεραρχίας. Ανάλογα µε την εφαρµογή και την τιµή, τα βαθµολογηµένα και βιοµηχανικά συστήµατα επικοινωνιών, όπως το βασισµένο στο Ethernet PROFInet, το PROFIBUS και άλλα συστήµατα, όπως συστήµατα διαύλου αισθητήρων/ ενεργοποιητών AS-interface, προσφέρουν τις προϋποθέσεις για τη διαφανή δικτύωση, σε όλες τις περιοχές και τα επίπεδα της διαδικασίας αυτοµατοποίησης. Η τεχνολογία πληροφοριών (information technology -IT- ), γνωρίζει όλο και µεγαλύτερη άνθηση στον κόσµο της αυτοµατοποίησης. Η ικανότητα επικοινωνίας των συσκευών και η συνεχής και διαφανής ροή πληροφοριών, είναι αναπόφευκτα συστατικά των προσανατολισµένων στο µέλλον, εννοιών αυτοµατοποίησης. Το PROFIBUS, σύµφωνα µε τους κατασκευαστές του, προετοιµάζει διεθνώς το έδαφος για την σταθερή ανάπτυξη της τεχνολογίας PROFIBUS, ώστε να χρησιµεύσει ως η καλύτερη λύση για όλους τους βιοµηχανικούς τοµείς, σήµερα και στο µέλλον. Τα ισχυρότερα πειστήρια για την παγκόσµια επιτυχία του PROFIBUS, δίνονται από κάποια νούµερα εντυπωσιακά: περισσότερα από προϊόντα PROFIBUS, από περίπου 250 προµηθευτές, είναι σήµερα διαθέσιµα. Η εγκατεστηµένη βάση της τεράστιας ποικιλίας προϊόντων, είναι µεγαλύτερη από 3 εκατοµµύρια συσκευές, που χρησιµοποιούνται επιτυχώς σε περισσότερες από εφαρµογές, στην αυτοµατοποίηση κατασκευών και διαδικασιών. Σε επίπεδο αισθητήρων/ενεργοποιητών (sensor-actuator level), τα σήµατα των δυαδικών αισθητήρων και των ενεργοποιητών, διαβιβάζονται µέσω ενός αποκαλούµενου bus αισθητήρων/ενεργοποιητών. Εδώ µια σηµαντική απαίτηση, αποτελεί µια ιδιαίτερα απλή και χαµηλού κόστους τεχνική εγκαταστάσεων, µέσω της οποίας τα δεδοµένα και µια παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος 24 V που υποστηρίζονται από τα άκρα των συσκευών διαβιβάζονται, χρησιµοποιώντας ένα κοινό µέσο. Η διαβίβαση δεδοµένων γίνεται καθαρώς κυκλικά. Η AS- Interface είναι ένα κατάλληλο σύστηµα bus, για αυτόν τον τοµέα των εφαρµογών. Σε επίπεδο πεδίου (field level), τα διανεµηµένα περιφερειακά όπως µονάδες I/O, µετατροπείς µετρήσεων, µονάδες κίνησης, βαλβίδες και τερµατικά χειριστών, επικοινωνούν µε τα συστήµατα αυτοµατοποίησης µέσω ενός real time συστήµατος επικοινωνιών. Η διαβίβαση των δεδοµένων της διαδικασίας επηρεάζεται κυκλικά, ενώ οι συναγερµοί, οι παράµετροι και τα διαγνωστικά δεδοµένα, πρέπει επίσης να διαβιβαστούν ακόµα και µη κυκλικά, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Το PROFIBUS καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις και

21 προσφέρει λύση για την κατασκευή, καθώς επίσης και για την αυτοµατοποίηση της διαδικασίας. Σε επίπεδο κελιών (cell level), οι προγραµµατιζόµενοι ελεγκτές όπως τα PLCs και ΙPCs, επικοινωνούν ο ένας µε τον άλλον. Η ροή πληροφοριών απαιτεί µεγάλα πακέτα δεδοµένων και µεγάλο αριθµό ισχυρών λειτουργιών επικοινωνίας. Η οµαλή ένταξη στα επιχειρησιακά συστήµατα επικοινωνιών, όπως το ενδοδίκτυο (intranet) και το διαδίκτυο (internet) µέσω των TCP/IP και Ethernet, αποτελούν σηµαντικές απαιτήσεις. To PROFIBUS, προσφέρει τα λειτουργικά βαθµολογηµένα πρωτόκολλα επικοινωνίας (σχεδιαγράµµατα επικοινωνίας -communication profiles-), DP και FMS. Ανάλογα µε την εφαρµογή, οι τεχνολογίες µετάδοσης RS-485, IEC ή η τεχνολογία οπτικών ινών, είναι διαθέσιµα. Κατά τη διάρκεια της περαιτέρω τεχνικής ανάπτυξης, η οργάνωση χρηστών PROFIBUS, εργάζεται στην εφαρµογή των καθολικών εννοιών για την κάθετη ολοκλήρωση βάσει του Εthernet TCP/IP. Τα σχεδιαγράµµατα εφαρµογής, καθορίζουν τις επιλογές της τεχνολογίας πρωτοκόλλου και µετάδοσης που απαιτούνται στον αντίστοιχο τοµέα εφαρµογής, για τους µεµονωµένους τύπους συσκευών. Επίσης, αυτά τα σχεδιαγράµµατα καθορίζουν την ανεξάρτητη από τον προµηθευτή, συµπεριφορά συσκευών. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ PROFIBUS Το PROFIBUS καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός τµηµατικού συστήµατος bus πεδίων, µε το οποίο οι διανεµηµένοι ψηφιακοί προγραµµατιζόµενοι ελεγκτές, µπορούν να είναι δικτυωµένοι από το επίπεδο πεδίου, στο επίπεδο κελιών. Το PROFIBUS είναι ένα multi-master σύστηµα και επιτρέπει έτσι, την κοινή λειτουργία διαφόρων συστηµάτων αυτοµατοποίησης, εφαρµοσµένης µηχανικής ή απεικόνισης, µε τις διανεµηµένες περιφερειακές µονάδες του, σε ένα bus. Το PROFIBUS, διακρίνει µεταξύ των ακόλουθων τύπων συσκευών: Τις συσκευές master, οι οποίες καθορίζουν τη µετάδοση στοιχείων στο bus. Ένας master µπορεί να στείλει τα µηνύµατα χωρίς εξωτερικό αίτηµα, όταν τηρεί τα δικαιώµατα πρόσβασης (το token). Οι masters καλούνται επίσης ενεργοί σταθµοί. Tις slave συσκευές, οι οποίες είναι περιφερειακές συσκευές όπως µονάδες I/O, βαλβίδες, αισθητήρες και µετατροπείς µετρήσεων. εν έχουν τα δικαιώµατα πρόσβασης στο bus και µπορούν µόνο να αναγνωρίσουν τα λαµβανόµενα µηνύµατα ή να στείλουν τα µηνύµατα στο master, όταν καλoύνται να πράξουν κατά αυτόν τον τρόπο. Οι slaves καλούνται και παθητικοί σταθµοί. εδοµένου ότι απαιτούν µόνο µια µικρή µερίδα του πρωτοκόλλου, η εφαρµογή τους είναι ιδιαίτερα οικονοµική. Ηλεκτροπνευµατικές βαλβίδες ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>> Μια ηλεκτροπνευµατική βαλβίδα αποτελεί το µέσο µετατροπής ενός ηλεκτρικού σήµατος σε ένα πνευµατικό σήµα εξόδου. Κάθε ηλεκτροπνευµατική βαλβίδα χαρακτηρίζεται από δύο νούµερα. Τον αριθµό των εισόδων και τον αριθµό των καταστάσεων. Για παράδειγµα µια βαλβίδα 3/2 έχει 3 εισόδους και 2 καταστάσεις. Χρησιµοποιούνται κυρίως για να ελέγξουν πνευµατικά έµβολα. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>>

22 Πνευµατικά έµβολα Ως πνευµατικό έµβολο χαρακτηρίζουµε τον µηχανισµό εκείνον στον οποίον όταν εφαρµοστεί ένα πνευµατικό σήµα εισόδου στο έµβολο, τότε αυτό είτε εκτείνεται είτε συµπτύσσεται, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του εµβόλου. Πιο συγκεκριµένα υπάρχουν δύο τύποι εµβόλων. Τα έµβολα µε επαναφορά και τα έµβολα χωρίς επαναφορά. Τα έµβολα µε επαναφορά έχουν µια είσοδο. Αν στην είσοδο αυτή εφαρµοστεί αέρας τότε το έµβολο εκτείνεται και παραµένει σε έκταση καθ όλη την διάρκεια που εφαρµόζεται το σήµα (αέρας) στην είσοδο. Όταν σταµατήσει να εφαρµόζεται στην είσοδο το σήµα τότε το έµβολο επανέρχεται στην θέση σύµπτυξης µε την βοήθεια του ελατηρίου το οποίο βρίσκεται ενσωµατωµένο στο έµβολο. Τα έµβολα χωρίς επαναφορά διαθέτουν δύο εισόδους. Όταν εφαρµοστεί σήµα στην πρώτη είσοδο το έµβολο εκτείνεται και παράλληλα από την δεύτερη είσοδο εξέρχεται ο αέρας που βρίσκεται εγκλωβισµένος στο µπροστινό µέρος του εµβόλου. Για να γίνει η σύµπτυξη του εµβόλου θα πρέπει να ο αέρας να εφαρµοστεί στην δεύτερη είσοδο αφού προηγουµένως σταµατήσει να εφαρµόζεται σήµα στην πρώτη είσοδο. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι σε περίπτωση που εφαρµοστεί σήµα ταυτόχρονα και στις δύο εισόδους το έµβολο παραµένει σε ακινησία. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>> MPI MPI (Multi Point Interface) κατασκευασµένο για µεσαίας κλίµακας εφαρµογές στη σειρά Simatic S7, M7 και C7. εν απαιτεί αγορά επιπρόσθετου υλικού για την υλοποίηση του αφού βρίσκεται ενσωµατωµένο σε κάθε CPU και στις συσκευές προγραµµατισµού PG 720/740/760. Σχεδιάστηκε για να δικτυώσει µικρό αριθµό PLC που ανταλλάσσουν µικρές ποσότητες δεδοµένων. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στο token passing, την δυνατότητα δηλαδή κυκλικά ο ένας µετά τον άλλο οι σταθµοί να στέλνουν και να λαµβάνουν πληροφορίες από το δίκτυο. Η ταχύτητα µετάδοσης είναι 187,5 Κbps και καλύπτονται αποστάσεις πάνω από 100 χιλιόµετρα (µε χρήση οπτικών ινών). Ο µέγιστος αριθµός σταθµών που µπορούν να πάρουν µέρος στο δίκτυο είναι 32. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>> Εκτέλεση Επιµέλεια Εργασίας Κασπαρίδης Αθανάσιος Κοκολέκος Ιωάννης Μιχαηλίδης Γεώργιος Μπέζος Κωνσταντίνος

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER 1 Προγραμματισμός του PLC. 1. Γενικά Μια προσεκτική ματιά σε μια εγκατάσταση που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε, μας δείχνει ότι αυτή αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εφαρµογές Προγραµµατιζόµενων Λογικών Ελεγκτών-Εργαστήριο Εργαστηριακός Συνεργάτης: Βέλλος Κων/νος Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. Ασκήσεις 3-4 Χρονικά - Μετρητές

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. Ασκήσεις 3-4 Χρονικά - Μετρητές Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστηριακός Συνεργάτης: Βέλλος Κων/νος Ασκήσεις 3-4 Χρονικά - Μετρητές Ονοµατεπώνυµο: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf)

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστηµάτων ΗΜΥ211 Εισαγωγή στο λογισµικό Quartus II v13 web edition 1 ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Με την εκκίνηση της εφαρµογής Quartus II v13.0 SP1 web edition, επιλέξτε File

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πλεονεκτήματα 1. Εύκολη & οικονομική χρήση 2. Διαθεσιμότητα ατμοσφαιρικού αέρα 3. Δεν εκρήγνυνται 4. Δεν μολύνουν 5. Ικανότητα ανάπτυξης μεγάλων δυνάμεων 6. Διαθεσιμότητα & χαμηλό

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Μάθετε σε 10 βήµατα να φτιάχνετε τις δικές σας ιστοσελίδες Βήµα 1ο ΕΕππιιµµέέλλεειιαα:: ΣΣάάββββααςς ΟΟββααδδίίααςς Σε αυτό το βήµα θα χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ. Θεοχάρης Ευστάθιος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ. Θεοχάρης Ευστάθιος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Θεοχάρης Ευστάθιος ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ PLC Διακόπτης Αντλίας Διακόπτης Αντλίας 2 Στοιχεία ιεργασίας Είσοδοι PLC Έξοδοι PLC ιακόπτης Αντλίας ιακόπτης Αντλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΧΡΗΣΗΣ «ΓΛΩΣΣΑ Α-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ»

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΧΡΗΣΗΣ «ΓΛΩΣΣΑ Α-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ» ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «ράσεις Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Εργαστηριακή Άσκηση 3 ΣΑΕ ΙΙ Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές Εκτός από τα κλασσικά ή μοντέρνα συστήματα αυτομάτου ελέγχου, στην παραγωγική διαδικασία,

Διαβάστε περισσότερα

Visual Flowchart Γενικά

Visual Flowchart Γενικά Visual Flowchart 3.020 -Γενικά Το Visual Flowchart ή «Data-Flow Visual Programming Language 3.020» (http://www. emu8086.com/fp) είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης και εκτέλεσης αλγορίθμων απευθείας σε μορφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες

Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Σενάριο 17: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Παιχνίδι μνήμης με εικόνες Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω, Συνθετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Οι εργαστηριακές ασκήσεις Βιομηχανικών Ελεγκτών διεξάγονται τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη (ώρες 16:00 19:00 και 19:00

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΞΟ ΟΣ ΓΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac 1.-2.-3. ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac ΦΑΣΕΙΣ. 4. ΟΥ ΕΤΕΡΟΣ ΜΟΤΕΡ. 5. ΓΕΙΩΣΗ ΜΟΤΕΡ. ΕΙΣΟ ΟΣ ΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το έργο χρηµατοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Τεχνική Βοήθεια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Βήμα 1, εγκατάσταση VHOPE Η εφαρμογή VHOPE θα πρέπει να εγκατασταθεί στο PC σας προτού μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το υλικό παρουσίασης σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματος κλιμακοστασίου με τη χρήση PLC. 1 Θεωρητικό μέρος

Αυτόματος κλιμακοστασίου με τη χρήση PLC. 1 Θεωρητικό μέρος Αυτόματος κλιμακοστασίου με τη χρήση PLC Σε αυτή την άσκηση θα δούμε τη λειτουργία αυτοματοποίησης φωτισμού, ενός κλιμακοστασίου τεσσάρων επιπέδων οικοδομής. Θα δούμε τι περιλαμβάνει και τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγίες χρήσης

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγίες χρήσης Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγίες χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ : Με ΙΤ-4Ν Με τηλέφωνο συνδεδεμένο στις εξόδους τηλεφωνικής γραμμής του ΙΤ-4Ν. Μπείτε στο μενού προγραμματισμού. Αν έχετε μπουτονιέρα στο σύστημα, τοποθετείστε

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικοί Ελεγκτές

Βιομηχανικοί Ελεγκτές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τ.Τ Βιομηχανικοί Ελεγκτές Ενότητα #5: PLC Μέρος Γ Κωνσταντίνος Αλαφοδήμος Τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Με το παρόν λογισμικό γίνεται προσομοίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού υπολογιστή που έχει την ονομασία Άβακας. Η εικόνα του Άβακα εμφανίζεται σε παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Η διαδικτυακή πλατφόρμα tube φέρνει την εποχή που ο καθένας θα μπορεί να μάθει τα πάντα, ακόμη και από το σπίτι του. Το Live-learning που παρέχει,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 1o Εργαστήριο Σ.Α.Ε. Ενότητα : Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές - PLC

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 1o Εργαστήριο Σ.Α.Ε. Ενότητα : Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές - PLC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα 1o Εργαστήριο Σ.Α.Ε Ενότητα : Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές - PLC Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite Το PowerSuite είναι η ολοκληρωμένη λύση απόδοσης για τον υπολογιστή σας. Ενσωματώνοντας το RegistryBooster, το DriverScanner και το SpeedUpMyPC σε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας σάρωσης, το PowerSuite

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων. Πριν την εγκατάσταση... 3. Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό... 3 2. Εγκατάσταση... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Moodle σε βήματα είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης.

Οδηγίες Χρήσης. www.geomechaniki.gr email info@geomechaniki.gr Οδηγίες Χρήσης 2 Για τη σωστή λειτουργία του προγραµµατιστή πρέπει να τοποθετήσετε την µπαταρία των 9V. Η µπαταρία των 9 Volt ενεργοποιεί την οθόνη LCD. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία Πίνακας περιεχομένων Πίνακας περιεχομένων...... EL 1 Γενικές υποδείξεις.......... EL 1 Παραλλαγές εκδόσεων / Πληροφορίες......... EL 1 Περιγραφή................ EL 1 Λειτουργία........... EL 1 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενική περιγραφή - HARDWARE 2 1.1 Εισαγωγή 2 1.2 Δοχεία αποθήκευσης μπαχαρικών 2 1.3 Κινούμενη ζυγαριά 2 1.4 Εγκέφαλος συστήματος 2 1.5

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα της εταιρίας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης SL2000E v1.1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 Α) Βασική συνδεσµολογία Τροφοδοτήστε το πληκτρολόγιο SL-2000E, συνδέοντας τις επαφές του +12V (κόκκινο)

Διαβάστε περισσότερα

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Divar Series el Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Πίνακας περιεχομένων el 3 Πίνακας περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 2 Λειτουργία 5 2.1 Εκκίνηση του προγράμματος 5 2.2 Παρουσίαση του κύριου

Διαβάστε περισσότερα

Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός

Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός Εγχειρίδιο χρήσης Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την κάμερα ρολόι χειρός της εταιρείας μας. Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις λειτουργίες που σας προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B Οδηγίες χρήσεως driver B ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση... 3 1.1 USB Σύνδεση... 5 2. Εκκίνηση Λειτουργία... 2.1 Απενεργοποίηση... 7 2.2. Προγραµµατισµός Παραµέτρων... 7 2.3. Αρχεία_a_b_c... 8 2.4 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του. Μην εισάγετε μεταλλικά αντικείμενα στο κουτί του

Διαβάστε περισσότερα

δειγμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2. Τεχνολογία και P.L.C Βλέποντας το Hardware του Twido P.L.C Γενική δοµή ενός συστήµατος αυτοµατισµού 14

δειγμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2. Τεχνολογία και P.L.C Βλέποντας το Hardware του Twido P.L.C Γενική δοµή ενός συστήµατος αυτοµατισµού 14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα 1. Eισαγωγή 11 2. Τεχνολογία και P.L.C. 13 2.1. Γενική δοµή ενός συστήµατος αυτοµατισµού 14 2.1.1. Σύστηµα αυτοµατισµού 14 2.1.2. ιάφορες Τεχνολογίες 19 2.1.3. Προγραµµατιζόµενος Λογικός

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Πολυµέσα Οδηγός χρήσης

Πολυµέσα Οδηγός χρήσης Πολυµέσα Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης επιλογών διαμόρφωσης εγγραφών Εσόδων Εξόδων & Άρθρων Γενικής Λογιστικής στην εφαρμογή της σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 533 ΤΣΙΚΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 551 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ LEGO NXT Το ρομπότ

Διαβάστε περισσότερα

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr ΜΟΝΑ Α ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ HX-TEL 999 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Χρησιµοποιείτε πάντα µόνο το τροφοδοτικό που συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Προσοµοίωση λειτουργίας επικοινωνίας δεδοµένων (µόντεµ)

Προσοµοίωση λειτουργίας επικοινωνίας δεδοµένων (µόντεµ) Προσοµοίωση λειτουργίας επικοινωνίας δεδοµένων (µόντεµ) Ανάδοχοι Φορέας Υλοποίησης Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Ανάδοχος φορέας: CONCEPTUM A.E. 2 Περιεχόµενα 1. Λίγα λόγια για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡ ΕΥΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡ ΕΥΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. NETAFIM AQUA PRO. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡ ΕΥΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. 1) Γενικά : Εύκολο στη χρήση προγραµµατιστή άρδευσης µπαταρίας. ύο σε ένα : προγραµµατιστής άρδευσης

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Windows και Windows Vista είναι εµπορικά σήµατα ή σήµατα κατατεθέντα της

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

OGO! - Ενσωματωμένες λειτουργίες που «μετράνε»! Αυτοματισμοί εύκολα, γρήγορα & οικονομικά

OGO! - Ενσωματωμένες λειτουργίες που «μετράνε»! Αυτοματισμοί εύκολα, γρήγορα & οικονομικά OGO! - που «μετράνε»! Αυτοματισμοί εύκολα, γρήγορα & οικονομικά Εισαγωγή LOGO! Αυτοματισμοί εύκολα, γρήγορα & οικονομικά Το αυθεντικό! Τηλ. : 210 6864534 Σύνδεση της οθόνης μηνυμάτων κειμένου LOGO! TD

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC - Άσκηση 3

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC - Άσκηση 3 Εργαστήριο Αυτοματισμού Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC Άσκηση 3 ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ PLC Άσκηση 3 Αυτόματη εκκίνηση Ασύγχρονου Τριφ. Κινητήρα Βραχυκυκλωμένου Δρομέα (α μέρος) Να γίνει η κατάλληλη συνδεσμολογία στο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Μοναστηρίου 60, 54627 Θεσσαλονίκη, Τηλ 2310 567840, Fax 2310 514220, www.cardisoft.gr CARDISOFT User Guide ClassWeb VERSION 1.1 [February] [2007] Greece Monastiriou

Διαβάστε περισσότερα

Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή)

Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή) Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή) Τι είναι ο Θεματογράφος; Σύντομη Περιγραφή Ο Θεματογράφος είναι μία εφαρμογή με την οποία ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει, να ταξινομήσει και να αποθηκεύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Καθ. Εφαρμογών: Σ. Βασιλειάδου Εργαστήριο Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Εργαστηριακές Ασκήσεις Χειμερινό

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Προγραμματιζόμενος Θερμοστάτης Διπλού Αισθητηρίου

Ηλεκτρονικός Προγραμματιζόμενος Θερμοστάτης Διπλού Αισθητηρίου OCD4/OCC4 Ηλεκτρονικός Προγραμματιζόμενος Θερμοστάτης Διπλού Αισθητηρίου Εισαγωγή Ελληνικά Ο θερμοστάτης διπλού αισθητηρίου OCD4/OCC4 προορίζεται για έλεγχο και προγραμματισμό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα