Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: Μονοήμερα Προγράμματα Α και Β βάθμιας Εκπαίδευσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: Μονοήμερα Προγράμματα Α και Β βάθμιας Εκπαίδευσης"

Transcript

1 Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία 1. Το μονοπάτι της ελιάς Έτος: Μονοήμερα Προγράμματα Α και Β βάθμιας Εκπαίδευσης (σχολεία εντός Λέσβου) Η Λεσβιακή γη είναι κατάφυτη από ελαιώνες. Μέσα από τις διαδρομές σε αυτά τα μονοπάτια τα παιδιά θα γνωρίσουν το αξιόλογο τοπίο των μεσογειακών ελαιώνων και θα έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της ελιάς. Θα μελετήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή λαδιού στη Λέσβο, τη βιοκαλλιέργεια και τη διάθεση των απόβλητων των ελαιοτριβείων. Ταυτόχρονα θα προβληθεί η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην οικονομική ανάπτυξη και στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου. Το λάδι δεν αποτελεί το μοναδικό προϊόν που μας χαρίζει απλόχερα ο ελαιώνας της Λέσβου. Εξίσου χρήσιμα είναι το κουκούτσι (πυρήνας) που εκτός από το πυρηνέλαιο παίρνουμε το πυρηνόξυλο το οποίο και τυποποιείται σε μορφή πέλλετ. Αποτελεί ενεργειακό πόρο και υλικό ζωοτροφών. Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Ασωμάτου Αγίων Αναργύρων και ιδιαίτερα του ελαιώνα που περιβάλλει την περιοχή Το πρόγραμμα υλοποιείται στο χώρο του ΚΠΕ, τον Ασώματο και την περιοχή Αγίων Αναργύρων. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η μακραίωνη ιστορία των πλακόστρωτων μονοπατιών, οι απειλές από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, γίνονται αφορμή ώστε οι μαθητές να αισθανθούν και να παρατηρήσουν την ομορφιά της φύσης, να μάθουν τα μυστικά της, να ακούσουν τους ήχους της, να επισημάνουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις να αντιληφθούν τις απειλές και τέλος να προτείνουν λύσεις.

2 Φωτογραφικό Υλικό:

3

4

5

6

7

8

9

10

11 2. Ο καστανιώνας της Αγιάσου Αναχωρούμε για το παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου, όπου οι μαθητές μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές στον Καστανιώνα της Αγιάσου, θα ενημερωθούν για το δέντρο της καστανιάς και τα προϊόντα του καθώς και για τα προβλήματα που απειλούν την ύπαρξή του. Ένας ξεχωριστός τύπος οικοσυστήματος θα προβληθεί στα μάτια των παιδιών τα οποία θα αποκτήσουν την εμπειρία της μελέτης του μοναδικού αυτού καστανόδασους και του ρόλου που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει, προκειμένου να βιώσουν από κοντά τη μοναδικότητα του και να ανακαλύψουν (μέσα από παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες) τα σπάνια είδη της χλωρίδας και πανίδας του καστανοδάσους (παιώνιες, μανιτάρια, ορχιδέες, σκίουρος). Θα τους δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουν με κατοίκους της Αγιάσου για τη σημασία του καστανιώνα και των προϊόντων του (ξύλο, κάστανα, καστανόχωμα και αχινόχωμα) στην οικονομική αλλά και πολιτιστική ζωή του τόπου. Το ξύλο της καστανιάς, λόγω της ποιότητας και ανθεκτικότητας του χρησιμοποιείται τόσο για την κατασκευή ξυλογλύπτων, επίπλων, εργαλείων αλλά και σαν δομικό υλικό για την κατασκευή των κτιρίων του οικισμού. Οι μαθητές θα βιώσουν όλα τα παραπάνω μέσα από επισκέψεις στα τοπικά εργαστήρια ξυλογλυπτικής και κατασκευής επίπλων, σε γειτονιές του χωριού, αλλά και στο Συνεταιρισμό Γυναικών για να δουν από κοντά την επεξεργασία του κάστανου για την παρασκευή γλυκών και φαγητών. Τέλος, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία και τη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι μαθητές θα διασταυρώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και την μετέπειτα επίσκεψη στο πεδίο.

12 Φωτογραφικό Υλικό:

13

14

15

16

17

18

19 3. Το πευκόδασος και ο κόσμος του Διασχίζοντας τα πλούσια δάση του νησιού μας οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με το δασικό οικοσύστημα. Θα γνωρίσουν τη λειτουργία του σαν παράγοντα βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, οικονομικής στήριξης μιας περιοχής, έρευνας της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων καθώς και των κινδύνων που απειλούν το δάσος. Περιλαμβάνει παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού για το δασικό οικοσύστημα γενικά και εξειδικεύεται στην περιοχή μελέτης. Ακολουθεί βιωματική προσέγγιση στην περιοχή μελέτης και δραστηριότητες πεδίου. Πραγματοποιείται μετακίνηση μας με το λεωφορείο στο Δάσος της Μεγάλης Λίμνης και τον πλούσιο πευκώνα του. Εκεί συναντούμε μια αποξηραμένη, πια στις μέρες μας, λίμνη, παρατηρούμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, συζητούμε για τις απόψεις των ανθρώπων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων άλλοτε και σήμερα. Περιπλανιόμαστε μέσα στο δάσος, και ερευνούμε επί τόπου το δασικό οικοσύστημα. Τέλος γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ.

20 Φωτογραφικό Υλικό:

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 4. Υγρότοποι της Λέσβου - Μια πλούσια εθνική κληρονομιά Ο υγροβιότοπος της αλυκής της Καλλονής και η παραγωγή του αλατιού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε και ΣΤ τάξης Α/θμιας Εκπαίδευσης και σε όλες τις τάξεις της Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικών Μονάδων της Λέσβου. Στόχοι Γνωστικοί Οι μαθητές να αναγνωρίσουν το ρόλο των υγροτόπων στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την αειφορική χρήση των βιοτικών και αβιοτικών φυσικών πόρων. Να αναγνωρίσουν τις αλυκές σαν οικοσυστήματα με υγροτοπικά χαρακτηριστικά. Να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού στις αλυκές. Να αντιληφθούν τις σχέσεις μεταξύ των έμβιων οργανισμών και την αλληλεξάρτηση τους στην τροφική αλυσίδα. Να μελετήσουν την έννοια της μετανάστευσης των πουλιών και τη σημασία της για τη συνέχιση της ζωής της ορνιθοπανίδας. Στάσεις Δεξιότητες Να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα των υγροτόπων για την ευρύτερη περιοχή (οικολογική, αναπτυξιακή). Να εξασκηθούν στην παρατήρηση, την ανάλυση και τη σύνθεση, να προβληματίζονται και να προτείνουν λύσεις. Να εντοπίσουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις επιπτώσεις τους και να προτείνουν λύσεις. Να εξοικειωθούν με την έρευνα στο πεδίο, τη συνεργασία σε ομάδες, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Να εξοικειωθούν με το άμεσο περιβάλλον τους, να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αναλυτικό Πρόγραμμα

38 Άφιξη στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. στο χωριό του Ασώματου Ευεργέτουλα, με μισθωμένο από το Κ.Π.Ε. λεωφορείο, στις 9 π.μ. Γνωριμία με τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας και το χώρο του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Κινητοποίηση ενδιαφέροντος των παιδιών με την εμπλοκή τους σε συζήτηση σχετική με τη χρήση του αλατιού. Εστίαση στην υγροτοπική φύση των αλυκών και το ρόλο τους στη διατήρηση των ειδών και την αειφόρο ανάπτυξη. Η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του αλατιού από τη θάλασσα ως το πιάτο μας. Εκπαιδευτικό διαδραστικό λογισμικό για την κατανόηση των μηχανισμών κρυστάλλωσης του αλατιού και της συνεισφοράς του βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων στην παραγωγή αλατιού Πρόγευμα. Επίσκεψη στις αλυκές Καλλονής: Εστίαση στην εκμετάλλευσης φυσικών πόρων με ταυτόχρονη διατήρηση ενός ιδιαίτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος, παρατήρηση/ταυτοποίηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, μέτρηση αλατότητας, προσανατολισμός στο χώρο με χάρτη, ανθρώπινες παρεμβάσεις.

39 Φωτογραφικό Υλικό:

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52 5. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ηλεκτρική Ενέργεια Εχθρός ή Φίλος; Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της Λέσβου (νηπιαγωγεία - δημοτικά σχολεία). Έχουν προβλεφθεί δυνατότητες διαφοροποίησης του προγράμματος ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητών - στόχου και την προηγούμενη εξοικείωσή τους με το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στόχοι Να συνειδητοποιήσουν την ευρύτητα της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη ζωή μας. Να γνωρίσουν τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Να γνωρίσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να εκτιμήσουν την αναγκαιότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές. Να προβληματιστούν σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές. Να ανακαλύψουν τη χαμένη ενέργεια στα άχρηστα υλικά και το ενεργειακό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Να αναλάβουν δράση για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο και στο σπίτι. Ανάλυση του προγράμματος Έχει προηγηθεί κατάλληλη γνωσιολογική και συναισθηματική προετοιμασία της μαθητικής ομάδας σχετικά με τους στόχους του προγράμματος. Ειδικότερα, με θεατρικό παιχνίδι και κατασκευή εννοιολογικού χάρτη, επιδιώκεται μια πρώτη προσέγγιση της έννοιας της ηλεκτρικής ενέργειας, η ανίχνευση των αναγκών και των ικανοτήτων της ομάδας των μαθητών, η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την επικείμενη επίσκεψη στο ΚΠΕ, η καταγραφή των συναισθημάτων, των προσδοκιών τους αλλά και των επιθυμητών συμπεριφορών τους. 8:30-9:00 Υποδοχή των μαθητών στο Κέντρο.

53 9:00-10:30 Παρουσιάζονται βασικές έννοιες της ενέργειας, της χρήσης των συμβατικών μορφών ενέργειας και των συνεπειών τους στο παγκόσμιο κλίμα, παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και γίνεται αναφορά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ της Λέσβου. Κατά την παρουσίαση αξιοποιούνται ενεργητικές και ομαδοσυνεργατικές τεχνικές διδασκαλίας και μάθησης (συζήτηση, παιχνίδι ρόλων, πειράματα, κατασκευές με άχρηστα υλικά, επιτραπέζιο παιχνίδι). 10:30-10:45 Δεκατιανό. 10:45-11:00 Μεταφορά των μαθητών στα Μυλέλια. 11:00-12:30 Βιωματικές δράσεις στο πεδίο (Ενδεικτικά: Ακολουθούμε το δρόμο του νερού, Μετράμε την ταχύτητα της φτερωτής, Αλέθουμε σιτάρι με τη βοήθεια του νερού. 12:30 Λήξη του προγράμματος με την αναχώρηση των μαθητών από το πεδίο. Μετά από συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό της τάξης και το διευθυντή της Σχολ. Μονάδας, οι μαθητές, ανάλογα με το ηλικιακό τους επίπεδο, δεσμεύονται στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε προσχεδιασμένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο και στο σπίτι. Τα αποτελέσματα της δράσης τους καταγράφονται και αναρτώνται στο διαδίκτυο. Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ υποστηρίζει τις δράσεις. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

54 Φωτογραφικό Υλικό:

55

56

57

58

59

60

61 6. Το κλίμα αλλάζει: Μαθαίνω για τις επιπτώσεις παρατηρώντας το Απολιθωμένο Δάσος Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου και απευθύνεται σε μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε ομάδες ενηλίκων που θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν. Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στα σύγχρονα οικοσυστήματα αλλά και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο κλίμα. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, μέσα από παρατηρήσεις των τεκμηρίων του Απολιθωμένου Δάσους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στο Πάρκο Σιγρίου, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν τις διαφορές και ομοιότητες με τα σύγχρονα δέντρα που συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον της Λέσβου. Στη συνέχεια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την κρίση τους, την παρατηρητικότητα, την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται ως μονοήμερο.

62 Φωτογραφικό Υλικό:

63

64

65 7. Ο μικρόκοσμος των μανιταριών Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Λέσβου και είναι μονοήμερο. Το θέμα των μανιταριών συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αφού προσφέρεται τόσο για βιωματική προσέγγιση όσο και για έρευνα εργαστηρίου. Μέσα από το πρόγραμμα θα επιδιωχθεί να καλλιεργηθεί η γνώση γύρω από το θαυμαστό κόσμο των μυκήτων, που αποτελούν το μεγάλο ανακυκλωτή της φύσης, η απάλειψη προκαταλήψεων, η προστασία των βιοτόπων των μανιταριών, (δάσος, καστανιώνας, λιβάδια, κλπ.), η ανάδειξη της σχέσης φύσης και πολιτισμού μέσα από παραδοσιακές χρήσεις των μανιταριών, η διατροφική τους αξία και οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Επίσης θα δοθεί έμφαση στους τρόπους διάκρισης βρώσιμων και δηλητηριωδών μανιταριών. Επειδή τα αυτοφυή μανιτάρια ευδοκιμούν ορισμένες εποχές του χρόνου σε κάθε περιοχή, θα δημιουργηθούν την εποχή της καρποφορίας, ειδικά παρασκευάσματα για έρευνα στα μικροσκόπια και τα στερεοσκόπια με τα οποία είναι εφοδιασμένο το Κέντρο. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

66 Φωτογραφικό Υλικό:

67 8. Στον ελαιώνα περπατώ, φυτά και ζώα συναντώ (μόνο για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας) Η βιοποικιλότητα του ελαιώνα προσφέρεται για την αβίαστη προσέγγιση της έννοιας του οικοσυστήματος και την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σχετικά με τις συνέπειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη φύση. Συνοπτικό πρόγραμμα υλοποίησης: Άφιξη στο ΚΠΕ - Παρουσίαση χαρακτηριστικών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του ελαιώνα. Επίσκεψη στους Αγίους Αναργύρους ή στα Μυλέλια, όπου μέσα από παιχνίδια, οι μαθητές χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για την αναγνώριση στοιχείων του οικοσυστήματος. Οι μαθητές αποτυπώνουν με ποικιλία εκφραστικών μέσων την πρότασή τους σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αξιολόγηση του προγράμματος Λήξη του προγράμματος.

68 Φωτογραφικό Υλικό:

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79 9. Δώρα της Φύσης στην Τέχνη των Ανθρώπων: Παραδοσιακά Επαγγέλματα στη Λέσβο Αγγειοπλάστες, καλαθάδες, καραβομαραγκοί, ξυλογλύπτες, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, πετράδες, ρετσινάδες, σαμαράδες, υφαντουργοί. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αντανακλούν τις ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε ένα ιστορικό πλαίσιο. Η Λέσβος, ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, έδωσε και συνεχίζει να δίνει στην τοπική κοινωνία τα φυσικά υλικά που χρησιμοποίησαν οι παραδοσιακοί τεχνίτες για την εξυπηρέτηση απλών καθημερινών αναγκών. Η γνώση μεταφέρεται χωρίς την ύπαρξη γραπτών κειμένων, από γενιά σε γενιά. Με την πάροδο του χρόνου, μέσα από το προσωπικό μεράκι, η επαγγελματική τεχνική εξελίσσεται σε τέχνη. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των επαγγελμάτων είναι η δημιουργία χρηστικών, ποιοτικών και καλαίσθητων προϊόντων. Εξαιτίας της χρήσης των τοπικών υλικών, οι τοπικοί πληθυσμοί διατήρησαν μια αειφορική σχέση με το περιβάλλον που είχε σαν αποτέλεσμα αφενός μεν την προστασία του και αφετέρου την παροχή οικονομικής στήριξης στην τοπική κοινωνία. Στόχοι Η κατανόηση του ορισμού της παραδοσιακής τέχνης. Η προβολή, διάσωση και αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων και επαγγελματικών πρακτικών. Η κατανόηση του γεγονότος ότι οι παραδοσιακές τέχνες αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Η καταγραφή πρωτογενούς υλικού (γραπτές ιστορικές πηγές και αρχεία, συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό, videos, ψηφιακές αναπαραστάσεις). Η συνειδητοποίηση της αξίας των επαγγελματικών πρακτικών για την αειφόρο ανάπτυξη (αυτάρκεια, αυτονομία, στήριξη τοπικής οικονομίας). Η κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων. Αναλυτικό πρόγραμμα Άφιξη στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. στο χωριό του Ασώματου Ευεργέτουλα, με μισθωμένο από το Κ.Π.Ε. λεωφορείο, στις 9 π.μ.. Γνωριμία με τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας και το χώρο του ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

80 Κινητοποίηση ενδιαφέροντος των παιδιών και εμπλοκή τους σε συζήτηση σχετική με παραδοσιακές τέχνες ή/και τεχνίτες/ριες που γνωρίζουν. Σημασία των παραδοσιακών τεχνών στην παραδοσιακή κοινωνία. Συσχέτιση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις παραδοσιακές τέχνες με το πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής. Επίδραση των παραδοσιακών τεχνών στο φυσικό περιβάλλον. Συνέπειες από τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων. Επίσκεψη σε ντόπιους τεχνίτες. Κατασκευή με τη χρήση απλής παραδοσιακής τεχνικής. Παιχνίδι ρόλων. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

81 Φωτογραφικό Υλικό:

82

83

84

85 1. Περιβαλλοντικές Διαδρομές Τριήμερα Προγράμματα Α και Β βάθμιας Εκπαίδευσης (σχολεία εκτός Λέσβου) Οι επιμέρους ενότητες του προγράμματος θα λειτουργούν και σαν αυτόνομα ημερήσια προγράμματα για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικών Μονάδων του νησιού της Λέσβου. Πραγματοποιούνται για διαδρομές σε προεπιλεγμένους χώρους, με συγκεκριμένους στόχους, προκαθορισμένους σταθμούς και δραστηριότητες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξόδου των παιδιών στο περιβάλλον και η παρατήρηση και η καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος, όχι μόνο μια φορά, αλλά σε τρεις διαφορετικές επισκέψεις. Στόχοι Βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος (δάσος, ελαιώνες και καστανιώνας) μέσω της παρατήρησης, συλλογής δεδομένων, καταγραφής, ταξινόμησης, υπόθεσης, πρόβλεψης και εξαγωγής συμπερασμάτων. Εντοπισμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων (καλντερίμια, πλακόστρωτα μονοπάτια, γεφύρια, αναβαθμίδες). Γνωριμία με τον τρόπο επικοινωνίας στα παλιά χρόνια και το σημαντικό ρόλο που έπαιζαν τα μονοπάτια ( πατουμένες) στη ζωή του χωριού. Καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και παρατηρητικότητας για τα φυτά, τα πουλιά, τα ζώα που ζουν κοντά στα μονοπάτια και αναγνώριση κάποιων από αυτά. Παρατήρηση της ποικιλίας χρωμάτων, άκουσμα των ήχων της φύσης και παιχνίδι με τις αισθήσεις τους. Γνωριμία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φυτών και ζώων. Ομαδική εργασία προκειμένου να οξύνουν την σκέψη τους και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και τη δυνατότητα προσαρμογής σε ποικίλα περιβάλλοντα. Ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και γνωριμία με έναν τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση διαμορφώνοντας τις δικές τους προτάσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών, δεξιοτήτων και παράλληλα τη καλλιέργεια της αυτενέργειας των μαθητών.

86 1. Μονοπάτια στον Καστανιώνα της Αγιάσου. Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Αμπελικό, αναχωρούμε για το παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου, όπου οι μαθητές μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές στον Καστανιώνα της Αγιάσου, θα ενημερωθούν για το δέντρο της καστανιάς και τα προϊόντα του καθώς και για τα προβλήματα που απειλούν την ύπαρξή του. Ένας ξεχωριστός τύπος οικοσυστήματος θα προβληθεί στα μάτια των παιδιών τα οποία θα αποκτήσουν την εμπειρία της μελέτης του μοναδικού αυτού καστανόδασους και του ρόλου που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει, προκειμένου να βιώσουν από κοντά τη μοναδικότητα του και να ανακαλύψουν (μέσα από παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες) τα σπάνια είδη της χλωρίδας και πανίδας του καστανοδάσους (παιώνιες, μανιτάρια, ορχιδέες, σκίουρος).θα τους δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουν με κατοίκους της Αγιάσου για τη σημασία του καστανιώνα και των προϊόντων του (ξύλο, κάστανα, καστανόχωμα και αχινόχωμα) στην οικονομική αλλά και πολιτιστική ζωή του τόπου. Το ξύλο της καστανιάς, λόγω της ποιότητας και ανθεκτικότητας του χρησιμοποιείται τόσο για την κατασκευή ξυλογλύπτων, επίπλων, εργαλείων αλλά και σαν δομικό υλικό για την κατασκευή των κτιρίων του οικισμού. Οι μαθητές θα βιώσουν όλα τα παραπάνω μέσα από επισκέψεις στα τοπικά εργαστήρια ξυλογλυπτικής και κατασκευής επίπλων, σε γειτονιές του χωριού, αλλά και στο Συνεταιρισμό Γυναικών για να δουν από κοντά την επεξεργασία του κάστανου για την παρασκευή γλυκών και φαγητών. Τέλος, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία και τη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι μαθητές θα διασταυρώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και την μετέπειτα επίσκεψη στο πεδίο. 2. Το δάσος και ο κόσμος του. Διασχίζοντας τα πλούσια δάση του νησιού μας οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με το δασικό οικοσύστημα. Θα γνωρίσουν τη λειτουργία του σαν παράγοντα βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, οικονομικής στήριξης μιας περιοχής, έρευνας της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων καθώς και των κινδύνων που απειλούν το δάσος. Περιλαμβάνει παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού για το δασικό οικοσύστημα γενικά και εξειδικεύεται στην περιοχή μελέτης. Ακολουθεί βιωματική προσέγγιση στην περιοχή μελέτης και δραστηριότητες πεδίου. Πραγματοποιείται μετακίνηση μας με το λεωφορείο στο Δάσος της Μεγάλης Λίμνης και τον πλούσιο πευκώνα του. Εκεί συναντούμε μια αποξηραμένη, πια στις μέρες μας, λίμνη, παρατηρούμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, συζητούμε για τις απόψεις των ανθρώπων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων άλλοτε και σήμερα. Περιπλανιόμαστε μέσα στο δάσος, και ερευνούμε επί τόπου το δασικό οικοσύστημα. Τέλος γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ. 3. Το μονοπάτι της ελιάς.

87 Η Λεσβιακή γη είναι κατάφυτη από ελαιώνες. Μέσα από τις διαδρομές σε αυτά τα μονοπάτια τα παιδιά θα γνωρίσουν το αξιόλογο τοπίο των μεσογειακών ελαιώνων και θα έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της ελιάς. Θα μελετήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή λαδιού στη Λέσβο, τη βιοκαλλιέργεια και τη διάθεση των απόβλητων των ελαιοτριβείων. Ταυτόχρονα θα προβληθεί η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην οικονομική ανάπτυξη και στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου. Το λάδι δεν αποτελεί το μοναδικό προϊόν που μας χαρίζει απλόχερα ο ελαιώνας της Λέσβου. Εξίσου χρήσιμα είναι το κουκούτσι (πυρήνας) που εκτός από το πυρηνέλαιο παίρνουμε το πυρηνόξυλο το οποίο και τυποποιείται σε μορφή πέλλετ. Αποτελεί ενεργειακό πόρο και υλικό ζωοτροφών. Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Ασωμάτου Αγίων Αναργύρων και ιδιαίτερα του ελαιώνα που περιβάλλει την περιοχή Το πρόγραμμα υλοποιείται στο χώρο του ΚΠΕ, τον Ασώματο και την περιοχή Αγίων Αναργύρων. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η μακραίωνη ιστορία των πλακόστρωτων μονοπατιών, οι απειλές από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, γίνονται αφορμή ώστε οι μαθητές να αισθανθούν και να παρατηρήσουν την ομορφιά της φύσης, να μάθουν τα μυστικά της, να ακούσουν τους ήχους της, να επισημάνουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις να αντιληφθούν τις απειλές και τέλος να προτείνουν λύσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα 1η Ημέρα Άφιξη στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στον Ασώματο στις 9 π.μ.. Παρουσίαση με οπτικοακουστικό υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μονοπάτια στον καστανιώνα της Αγιάσου και μονοπάτια στο πευκοδάσος από εκπαιδευτικούς του Κέντρου. Πρόγευμα. Αναχώρηση για τον οικισμό των ρετσινάδων Δ.Δ. Αμπελικού Δήμου Πλωμαρίου και επίσκεψη στο μουσείο της ρετσίνης, μέσα στο πανέμορφο και μαγευτικό πευκόδασος της Λέσβου. Στο πευκόδασος οι δραστηριότητες αφορούν μετρήσεις φυσικών παραμέτρων, (θερμοκρασία αέρα-εδάφους, υγρασία αέρα - εδάφους, μέτρηση ph εδάφους, και γονιμότητα εδάφους με ηλεκτρονικό όργανο καθώς και ένταση ηλιακής ακτινοβολίας). Μετράμε επίσης ύψος δέντρου με κλισίμετρο. Δημιουργoύμε ένα χάρτη αποτυπώνοντας τα κυριότερα σημεία και στη συνέχεια επιλέγουμε ένα τμήμα αυτού και διατυπώνουμε προτάσεις για τη μετατροπή του σε χώρο αναψυχής. Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Αμπελικό, αναχωρούμε για τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου, όπου οι μαθητές θα βιώσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού και τη χρήση των δομικών υλικών από τον καστανιώνα και το πευκόδασος, θα περπατήσουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια, θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του

88 Αναγνωστηρίου της Αγιάσου και τα θεατρικά και Μουσικά τμήματά του, θα παρατηρήσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με την επεξεργασία των πρώτων υλών της περιοχής (αγγειοπλαστική, καλαθοπλεκτική, ξυλογλυπτική κλπ). 2η Ημέρα Η Γεωλογική ιστορία και η διαμόρφωση του τοπίου της Λέσβου, η σχέση μεταξύ των πετρωμάτων και της βλάστησης και των νησιωτικών οικοσυστημάτων με τις γεωλογικές διεργασίες ζωντανεύουν στα μάτια των μαθητών κατά τη διαδρομή προς το Σίγρι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Θα γίνει μικρή στάση στον οικισμό της Βατούσας, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου, η έκρηξη του οποίου δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος στο Δυτικό τμήμα του νησιού. Νωρίτερα παρατηρούν την ιογενή μετάλλαξη της τραχείας πεύκης «σκούπα της μάγισσας». Στις εγκαταστάσεις του Μουσείου οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους με τη νέα διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή του Μουσείου, και στη συνέχεια συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων στους χώρους του Μουσείου. Επιστροφή γύρω στις 17:00. 3η Ημέρα Αναχώρηση από το ξενοδοχείο και άφιξη στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ 09:00. Η παρουσίαση του λεσβιακού ελαιώνα και των προϊόντων του, η οικολογία και η οικονομική πραγματικότητα του λαδιού, ζωντανεύουν μέσα από την παρουσίαση που ακολουθεί. Πρόγευμα. Γύρω στις 11:00 αναχωρούμε για το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου ή το Μουσείο λαδιού (ελαιοτριβείο Βρανά), όπου οι μαθητές μαθαίνουν για την ιστορία της παραγωγής του λαδιού μέσα από τη διαδρομή της βιομηχανικής εξέλιξης των ελαιοτριβείων. Σημαντική είναι και η αναφορά στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και λειτουργία των βιομηχανικών αυτών μνημείων της Λέσβου. Ακολουθεί επίσκεψη σε μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων ελιάς (το πυρηνέλαιο και το πυρηνόξυλο).

89 Σημείωση: Υπάρχει η πιθανότητα εναλλαγής της 1ης με την 3η ημέρα, αν υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

90 2. Υγρότοποι της Λέσβου. Μια πλούσια εθνική κληρονομιά Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε όλο το δίκτυο των υγροτόπων της Λέσβου, τις προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους και στους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Σκοπό έχει να γνωρίσουν οι μαθητές τους πλούσιους υγρότοπους της Λέσβου, τη διαχρονική διαχείριση-χρήση των φυσικών πόρων και να προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα της περιοχής. Στόχοι Να κατανοήσουν την έννοια του υγρότοπου, τα δομικά του στοιχεία και τις λειτουργίες του και τις αξίες του αλλά και να μάθουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υγροτόπων. Να γνωρίσουν τη σημασία που παίζουν για την οικολογική ισορροπία οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, την αλληλεξάρτηση των διαφόρων οργανισμών για τη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας. Να μελετήσουν οι μαθητές τη έννοια της μετανάστευσης των πουλιών και τη σημασία της για τη συνέχεια της ζωής της ορνιθοπανίδας. Να προσεγγίσουν βιωματικά διάφορετικούς τύπους υγρότοπων το Ελος Ντίπι, τις Αλυκές Καλλονής, τη τεχνητή λίμνη που δημιουργείται από το φράμα Ερεσσού Αντισσας, το παραποτάμιο οικοσύστημα του ποταμού Ευεργέτουλα - δηλαδή να παρατηρήσουν, να αγγίξουν, να συλλέξουν, να καταγράψουν, να συγκρίνουν και να γνωρίσουν τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους οργανισμούς. Να εξασκηθούν στην ομαδική εργασία, στη συλλογή πληροφοριών, στη χρήση βιβλιογραφίας, σε μετρήσεις με τη χρήση διαφόρων οργάνων καθώς και στην ερμηνεία των αποτελεσμάυων των μετρήσεων σε σχέση με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Να διαπιστώσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές αλλά και να ενημερωθούν για τις προσπάθειες προστασίας των απειλούμενων υγροτόπων. Τέλος να κατανοήσουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και την ανάγκη σχεδιασμού αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του. Να προτείνουν τρόπους ατομικής και συλλογικής δράσης για την προστασία και τη θεραπεία των απειλούμενων υγροτοπικών συστημάτων. Ανάλυση του προγράμματος

91 1η Μέρα 08:30 Αναχώρηση από το Ξενοδοχείο ή από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι της Μυτιλήνης. 09:00 Άφιξη στον Ασώματο. Μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου γίνεται η γνωριμία των μαθητών με την Π.Ο και ακολουθεί η παρουσίαση μέρους του προγράμματος με διαφάνειες και βίντεο. Παρουσιάζονται βασικές έννοιες, τύποι και λειτουργίες των υγροτόπων καθώς και απορρέουσες αξίες, τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις, το καθεστώς προστασίας των υγροτόπων και τέλος επικεντρώνουμε στους υγροτόπους της Λέσβου. Εξηγούνται οι κυριότερες έννοιες του υδρογραφικού δικτύου και του σχηματισμού των λεκανών απορροής, όπως υδροκρίτης, ποταμός, ρέμα, παροχή κλπ. και γίνεται αναφορά στη Γεωλογική ιστο-ρία της περιοχής. Αναφέρονται και παρουσιάζονται τα κυριότερα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας καθώς και είδη που συναντάμε στους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής, Κόλπου Γέρας, Μεγάλης Λίμνης, Φράγματος Ερεσού. Διάρκεια παρουσίασης περίπου 45 λεπτά. 9:45 έως Πρόγευμα Άφιξη στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής του κόλπου Καλλονής, όπου αποβιβαζόμαστε και στήνουμε τα τηλεσκόπια και τα κιάλια στο παρατηρητήριο, για την παρατήρηση των αποδημητικών πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή. Στους μαθητές εξηγείται η λειτουργία του τηλεσκοπίου και αναλύονται έννοιες που σχετίζονται με τα οπτικά όργανα. Γνωρίζουν επίσης τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία των παράκτιων υγροτόπων και επισκέπτονται την αλυκή του Κόλπου Καλλονής, όπου εστιάζουμε, εκτός από την υγροτοπική φύση των αλυκών και στο ιδιαίτερο οικοσύστημα των δεξαμενών εξάτμισης και την επίδρασή του στην ποιότητα και ποσότητα του παρα-γόμενου αλατιού Μετά από μικρή ξεκούραση, επιβιβαζόμαστε στα λεωφορεία και αναχωρούμε για την Αγία Παρασκευή, όπου οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Ελαιουργίας του Ιδρύματος Πειραιώς, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του και να συνδέσουν τη χρήση του αλατιού με την επεξεργασία της ελιάς. 13:30 Αναχώρηση από Αγία Παρασκευή για το ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα διασχίσουμε το δάσος της Αχλαδερής και θα μπορέσουν οι μαθητές να παρατηρήσουν τον ποταμό Βούβαρη και τους μικρότερους υγρότοπους της περιοχής. Η λήξη του προγράμματος της 1ης ημέρας τοποθετείται γύρω στις 14:30 οπότε οι μαθητές επιστρέφουν στο ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση. Το απόγευμα ελεύθερο.

92 2η Μέρα 08:30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. 09:00 έως 10:30 Διαδρομή Λάρσος- Ντίπι Αύλωνας. Παρατήρηση των εκβολών του Ευεργέτουλα και του υγροβιότοπου στην περιοχή. Φτάνουμε στο Ντίπι, όπου οι μαθητές παρατηρούν τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Συνεχίζουμε μέχρι το Πέραμα όπου παλιότερα λειτουργούσε το μεγαλύτερο βυρσοδεψείο των Βαλκανίων. Καταγραφή και φωτογράφηση της ορνιθοπανίδας και της χλωρίδας του υγρότοπου. Ακολουθεί ο χωρισμός σε ομάδες που ασχολούνται: α) με τις λειτουργίες και τις αξίες των υγροτόπων που τους καθιστούν χώρους πολύτιμους στο παγκόσμιο οικοσύστημα β) με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επεμβάσεις και τις ανθρωπογενείς αλλοιώσεις και γ) τις φυσικές μεταβολές που απειλούν τα υγροτοπικά οικοσυστήματα Αναχώρηση για το ΚΠΕ Άφιξη στο ΚΠΕ Πρόγευμα και περιήγηση στον παραδοσιακό χωριό του Ασωμάτου Λέσβου Στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ θα γίνει προβολή και δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα : Αναχώρηση από το ΚΠΕ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την επιστροφή στο ξενοδοχείο γύρω στις 15:30. 3η Μέρα Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Με κατεύθυνση προς το Σίγρι, κάνουμε μια στάση στο Καμένο δάσος όπου οι μαθητές παρατηρούν τη «σκούπα της μάγισσας», την ιογενή μετάλλαξη της τραχείας πεύκης και προχωρούμε προς την Καλλονή. Φτάνουμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, αφού στη διαδρομή οι μαθητές περνούν από το χωριό Βατούσα, τοποθεσία που βρίσκεται στον κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε το φαινόμενο της απολίθωσης πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Γύρω στις 11:00 φτάνουμε στο Μουσείο και μετά από μικρή ξεκούραση οι μαθητές συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το προσωπικό του Μουσείου σε συνεργασία με την Π.Ο. του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη με οπτικοακουστικά μέσα για την απολίθωση στη Λέσβο και συμμετοχή των μαθητών στις ανασκαφικές έρευνες και στη συντήρηση των απολιθωμάτων. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν πραγματοποιείται επίσκεψη στο φράγμα Ερεσού κοντά στη μονή Πυθαρείου.

93 Σημείωση: Ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις υποχρεώσεις του Μουσείου ΦΙ Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής της 2ης με την 3η ημέρα. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

94 3. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Το πρόγραμμα εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και σε σημεία της Λέσβου που έχουν σχέση με την ενεργειακή κατάσταση του νησιού, το οποίο αποτελεί μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σκοπό έχει να γνωρίσουν οι μαθητές τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη δυνατότητα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ανανεώσιμων υλικών και να προτείνουν λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχοι να κατανοήσουν την επίδραση στο περιβάλλον και στη γενικότερη μεταβολή του κλίματος της αλόγιστης χρήσης των συμβατικών πηγών ενέργειας. να ευαισθητοποιηθούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. να ανακαλύψουν τη χαμένη ενέργεια στα άχρηστα υλικά και το ενεργειακό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση. να γνωρίσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους. Ανάλυση του προγράμματος 1η Μέρα 08:30 Αναχώρηση από το Ξενοδοχείο ή από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι της Μυτιλήνης (εφόσον η Μαθητική Ομάδα φθάνει αυθημερόν στο νησί). 09:00 Άφιξη στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στο ΔΔ Ασωμάτου του Δ. Ευεργέτουλα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Κέντρου, όπου γίνεται η γνωριμία των μαθητών με την Π.Ο. του Κέντρου και ακολουθεί η παρουσίαση του προγράμματος με διαφάνειες και βίντεο. Παρουσιάζονται βασικές έννοιες της ενέργειας, της χρήσης των συμβατικών μορφών ενέργειας και των συνεπειών τους στο παγκόσμιο κλίμα, παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ της Λέσβου. Διάρκεια παρουσίασης περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. 10:30 Πρόγευμα με παραδοσιακό έδεσμα.

95 11:00 έως 11:30:Συνέχεια των παρουσιάσεων με Βίντεο και επίδειξη ενεργειακών συσκευών. 12:00 Άφιξη στην Αγία Παρασκευή και στο ανακαινισμένο δημοτικό ελαιοτριβείο Βιομηχανικής περιόδου του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, οι μαθητές θα ανακαλύψουν τη «κρυμμένη ενέργεια» μέσα στον ελαιοπυρήνα, τη χρήση της στη λειτουργία του εργοστασίου και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα γνωρίσουν ένα «βιοκλιματικό» κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται σε 2 ώρες περίπου. Ακολουθεί επίσκεψη σε μονάδα διαλυτηρίου αυτοκινήτων στην περιοχή της Λάρσου και ξενάγηση. Τα παλαιά αυτοκίνητα δεν είναι για πέταμα αλλά τα μέρη τους αποτελούν πόρους και για αυτό επαναχρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης συλλογής και ανακύκλωσης άχρηστων υλικών «Χυτήρια Λέσβου», όπου οι μαθητές παρακολουθούν διαδικασίες απορρύπανσης αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών καθώς και προετοιμασίας ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών κλπ, φωτογραφίζουν και σημειώνουν προετοιμάζοντας τη δική τους παρουσίαση στη λήξη του προγράμματος. Η λήξη του προγράμματος της 1ης ημέρας τοποθετείται γύρω στις 15:30 οπότε οι μαθητές επιστρέφουν στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το απόγευμα ελεύθερο. 2η Μέρα 08:30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Με κατεύθυνση προς το Σίγρι, κάνουμε μια στάση στο χωριό Βατούσα, τοποθεσία που είναι ο κρατήρας του ηφαιστείου το οποίο δημιούργησε το φαινόμενο της απολίθωσης πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Γύρω στις 11:00 φτάνουμε στο Μουσείο και μετά από μικρή ξεκούραση οι μαθητές συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοίμασε το προσωπικό του Μουσείου σε συνεργασία με την Π.Ο. του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη με οπτικοακουστικά μέσα για τη σεισμικότητα και την απολίθωση στη Λέσβο και τη σχέση του Γεωλογικού παρελθόντος με μορφές των ΑΠΕ (π.χ. Γεωθερμία). Οι μαθητές συμμετέχουν στις ανασκαφικές έρευνες και στη συντήρηση απολιθωμάτων που προέρχονται από τα πεδία ανασκαφών του Μουσείου Φ.Ι. Επίσης οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ή να επισκεφτούν τα αιολικά πάρκα της περιοχής Ερεσού - Άντισσας. 14:30 Αναχώρηση από το Σίγρι, στάση στο φράγμα Ερεσού, ξενάγηση και φωτογραφίες. Άφιξη στο ξενοδοχείο γύρω στις 18:00. Το απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση.

96 3η Μέρα 08:30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. 09:00 Στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ γίνεται παρουσίαση για τη Γεωθερμία και τις εφαρμογές στη Λέσβο και παρουσιάζονται τα διάφορα γεωθερμικά πεδία του νησιού. 10:00 έως 11:30 Φτάνουμε στις εγκαταστάσεις του θερμαλιστικού Κέντρου του Δ. Πολιχνίτου στον Κόλπο της Καλλονής και γίνεται ενημέρωση για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη θέρμανση των θερμοκηπίων της περιοχής. 12:00 Επίσκεψη στην ορεινή Αγιάσο και ξενάγηση από μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ σε χώρους οι οποίοι αξιοποιούν διάφορες μορφές ΑΠΕ για καθημερινή χρήση. 13:00 Επιστροφή στο ΚΠΕ. Συμπεράσματα, κλείσιμο, αξιολόγηση από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος. 14:00 Λήξη του προγράμματος. Αναχώρηση. *Ενδέχεται να προκύψουν αλλαγές στο πρόγραμμα σε συνεννόηση με τα σχολεία ή λόγω απρόβλεπτων παραγόντων. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

97 4. Δώρα της φύσης στην τέχνη των ανθρώπων. Παραδοσιακά επαγγέλματα Αγγειοπλάστες, καλαθάδες, καραβομαραγκοί, ξυλογλύπτες, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, πετράδες, ρετσινάδες, σαμαράδες, υφαντουργοί. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αντανακλούν τις ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε ένα ιστορικό πλαίσιο. Η Λέσβος, ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, έδωσε και συνεχίζει να δίνει στην τοπική κοινωνία τα φυσικά υλικά που χρησιμοποίησαν οι παραδοσιακοί τεχνίτες για την εξυπηρέτηση απλών καθημερινών αναγκών. Η γνώση μεταφέρεται χωρίς την ύπαρξη γραπτών κειμένων, από γενιά σε γενιά. Με την πάροδο του χρόνου, μέσα από το προσωπικό μεράκι, η επαγγελματική τεχνική εξελίσσεται σε τέχνη. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των επαγγελμάτων είναι η δημιουργία χρηστικών, ποιοτικών και καλαίσθητων προϊόντων. Εξαιτίας της χρήσης των τοπικών υλικών, οι τοπικοί πληθυσμοί διατήρησαν μια αειφορική σχέση με το περιβάλλον που είχε σαν αποτέλεσμα αφενός μεν την προστασία του και αφετέρου την παροχή οικονομικής στήριξης στην τοπική κοινωνία. Στόχοι Η κατανόηση του ορισμού της παραδοσιακής τέχνης. Η προβολή, διάσωση και αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων και επαγγελματικών πρακτικών. Η κατανόηση του γεγονότος ότι οι παραδοσιακές τέχνες αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Η καταγραφή πρωτογενούς υλικού (γραπτές ιστορικές πηγές και αρχεία, συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό, videos, ψηφιακές αναπαραστάσεις). Η συνειδητοποίηση της αξίας των επαγγελματικών πρακτικών για την αειφόρο ανάπτυξη (αυτάρκεια, αυτονομία, στήριξη τοπικής οικονομίας). Η κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2010 2011

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2010 2011 Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία 1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Έτος: 2010 2011 Απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2008 2009

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2008 2009 Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία 1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Έτος: 2008 2009 Το πρόγραμμα είναι τριήμερο και απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2007 2008

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2007 2008 Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία 1. Το μονοπάτι των εποχών Έτος: 2007 2008 Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος της

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 07 έως και την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 Κλειτορία

Παρασκευή 07 έως και την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 Κλειτορία Το Κ.Π.Ε Κλειτορίας-Ακράτας και το ΚΠΕ Θέρμου συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας και Αιτ/νίας και τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Ευβοίας και Γ Αθήνας, τριήμερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Σκοποί Στόχοι Γνωριμία με την τεχνητή λίμνη του φράγματος «Παναγιώτικο». Να αναγνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 2016 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας» Δημιουργία: Ιωάννα Παπαλεξίου, ΠΕ06, MEd, Νάντια Γαλανοπούλου, ΠΕ12, MSc Παρουσίαση: Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2014 Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αν. Υπεύθυνος ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Ηλέκτρα Καλδέλλη

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Ηλέκτρα Καλδέλλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Ασώματος, 22/9/2017 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική Πέμπτη 15 Μάιος 2008 14:33 Το 1 Γυμνάσιο Καλαμπάκας στο πλαίσιο προγράμματος ανοικτών περιβαλλοντικών τ άξεων «Καλλιστώ» υλοποίησε σχέδιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ Κόνιτσα στις 1415 16 Απριλίου Το

Διαβάστε περισσότερα

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από το 2007 πραγματοποιεί Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ---------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ------- Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γενικά Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα Εγκυκλίους για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο, Πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αναπλ. Υπεύθυνος Σπανός Κώστας,

Διαβάστε περισσότερα

Μετά την υλοποίηση. Κατά την υλοποίηση. Πριν την υλοποίηση. 140 Σχολεία 6,000 μαθητές. 54 Σχολεία 2,500 μαθητές. 16 Σχολεία 750 μαθητές

Μετά την υλοποίηση. Κατά την υλοποίηση. Πριν την υλοποίηση. 140 Σχολεία 6,000 μαθητές. 54 Σχολεία 2,500 μαθητές. 16 Σχολεία 750 μαθητές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 2004-2005 2005 Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2005-2006 2006 2006-2007 2007 2007-2008 2008 16 Σχολεία 750 μαθητές 54 Σχολεία 2,500 μαθητές 110 Σχολεία 4,500 μαθητές 140 Σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Οικονόμου Κωνσταντίνος - Σπανός Κωνσταντίνος Μέλη Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ο φίλος μας το δάσος» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Δ1, Γ1, Γ2 Παιδαγωγική Ομάδα: Γιάντσιου Σταματία, Ουκουτζιόγλου Αντωνία, Παπαθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

25 Σεπτεµβρίου 2009. Πρόγραµµα Εκδηλώσεων

25 Σεπτεµβρίου 2009. Πρόγραµµα Εκδηλώσεων «Νύχτα Ερευνητών 2009- Pro ro-tech Nature»: Συνάντηση µε Ερευνητέ τη Ευρώπη Σίγρι - Πανεπιστήµιο Αιγαίου σε συνεργασία µε το Μουσείο Φυσική «ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ» - ΜY TRIP TO LAVA 25 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

H ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κατσιφή Βενετία εκπαιδευτικός

H ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κατσιφή Βενετία εκπαιδευτικός H ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κατσιφή Βενετία εκπαιδευτικός Γιατί; Αν, «Ιστορία είναι κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή δραστηριότητα πάνω στο περιβάλλον», τότε. «ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΟΝ (Ή ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΟΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 24 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΜΙΑ 35100 EZOUNI@TEILAM.GR «ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα δύο σχολεία (23 ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.06.2014 Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση(προσωρινή): Ηλία Ζερβού 10 Ταχ. Κώδικας : 28100

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γενικά Λαμβάνοντας υπόψη της μέχρι σήμερα εγκυκλίους για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Λατσιών Κ.Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 Περιγραφή της περιοχής που βρίσκεται το σχολείο και της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης»

Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης» Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης» Έγραψαν για το πάρκο ΣτοέλεοςτηςεγκατάλειψηςτοΠάρκοΤρίτση. «ΕΘΝΟΣ» ΥπόκατάρρευσητοΠάρκοΤρίτση. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Στο Πάρκο Τρίτση δεν έχουμε πια ζωή. «ΕφΣυν» ΠάρκοΤρίτση:

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ)

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των δράσεων του δικτύου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παρουσίαση των δράσεων του δικτύου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Παρουσίαση των δράσεων του δικτύου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Κ.Π.Ε. Περτουλίου Τρικκαίων: σχεδιάζει και υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς ιδρύει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένα παζλ της φύσης» Σχολικό έτος

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένα παζλ της φύσης» Σχολικό έτος Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ένα παζλ της φύσης» Σχολικό έτος 2018-2019 Γεωπαιδεία Κοιν.Σ.Επ. Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232, Χαλάνδρι τηλ. 2130299551 κιν. 6984198181 info@geopedia.gr www.geopedia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σχέδιο Εργασίας με θέμα:«θαλασσα» Υπεύθυνες δασκάλες: Τάπα Σοφία Σαραλιώτη Έφη 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το θέμα «θάλασσα» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

65 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

65 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 65 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2004-2005 2005 2005-2006 2006 2006-2007 2007 2007-2008 2008 2008-200 2009 16 Σχολεία 750 μαθητές 54 Σχολεία 2,500 μαθητές 110 Σχολεία 4,500

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ)

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ---------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ------- Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

να καλλιεργήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στη ρύπανση και την υπερκατανάλωση του νερού, συμπεριφορές:

να καλλιεργήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στη ρύπανση και την υπερκατανάλωση του νερού, συμπεριφορές: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θεματική Ενότητα: Νερό Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωγραφία - Επιστήμη Διδακτική Ενότητα: Υδάτινοι πόροι της Κύπρου Τάξη: Δ Εκπαιδευτικός: Ντόρα Μηχανικού Φρόσω Καμπάνη Σχολείο: Π.Δ.Σ. Ταμασού

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ»

«Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ» Δημοτικό Σχολείο Δαφίων Λέσβου Στ τάξη Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σκοπελίτου Αντωνία Κούβα Ελένη Σχολ. Έτος: 2013-2014 2014 Υποθέματα Διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΒΙΛΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΒΙΛΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΒΙΛΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η μείωση της βιοποικιλότητας στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;»

«Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;» «Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;» Εκπαιδευτικοί υλοποίησης: Δημητρίου Χρήστος Όππας Δημήτριος Αγγελοχώρι, 2012 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Είναι σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Κ.Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ Κ.Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε.

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. στην Ελλάδα σχετίζεται καθαρά με τις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 14/04/ /04/2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 14/04/ /04/2016 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 14/04/2016-17/04/2016 Η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη κινδυνεύει. Σήμερα 40% ΜΕ 70% ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η Γη κινδυνεύει. Σήμερα 40% ΜΕ 70% ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Σχεδιασμός πόλεων Η Γη κινδυνεύει Σήμερα 40% ΜΕ 70% ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Η πόλη μας 1912 Οι πόλεις αλλάζουν 2012 1874 : Το πρώτο σχέδιο της Αλεξανδρούπολης Μια μικρή πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΥΠΑΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 3 Ο Κ.Π.Σ 2 Ο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΥΠΑΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 3 Ο Κ.Π.Σ 2 Ο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΥΠΑΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 3 Ο Κ.Π.Σ 2 Ο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» ΜΕΤΡΟ 2.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13)

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Πρασινίζω το σχολείο µου, πρασινίζω την πόλη µου! Το Εργαστήριο το σχολικό έτος 2004-2005, συνεργάστηκε µε το Πειραµατικό Νηπιαγωγείο Ν. Χηλής στο σχεδιασµό και την ανάπτυξη Προγράµµατος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ «Η περιβαλλοντική διάσταση μέσα στη λαϊκή παράδοση του τόπου μας» ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΣΤ Τάξη (20) και Ε Τάξη (20) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Σάββας Παναγιώτης, Τσακνάκης Γεώργιος,

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2012-2013 Σχολική Μονάδα:... Ονοματεπώνυμο Διευθυντή: ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.......... ΤΗΛ:.. Email:.. FAX:... Προς Δ/νση ΠΕ Ν. Ηλείας Τμήμα Σχολικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ/ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ)

ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ/ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΜΟΝΟΗΜΕΡΑ, ΔΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ/ΜΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «Βάλε ελιά για το παιδί σου..» Λακωνικός Ελαιώνας, αρχαία δέντρα, αειφορία. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ . ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE «Μεσογειακή φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΓΗΣ ΤΥ ΘΕΜΑΤΣ: - Η θάλασσα πάντα ελκύει τα παιδιά και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα και τον πλούτο της γνωρίζουμε καλύτερα το περιβάλλον. Η βιωματική,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης»

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Για το Δημοτικό Σχολείο Hewlett-Packard ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας Εισαγωγή: Στα πλαίσια του νέου Αναλυτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!»

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» 9 ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Διευθυντής Σχολείου: Πούλου Γαρυφαλλιά Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Καρτσούκης Θεόδωρος Συνολικός χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Το μάθημα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο μικροοικονομίας αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομίας. Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα μέσα στην Iστορία

Το Κάστρο του Πλαταμώνα μέσα στην Iστορία ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 9/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Κάστρο του Πλαταμώνα μέσα στην Iστορία Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής: ΣΤ1, ΣΤ2 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΠΕΠ)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΠΕΠ) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΠΕΠ) Νηπιαγωγείο: Σχολική Χρονιά: Αριθμός τμημάτων: Αριθμός παιδιών 3-4 χρόνων: Αριθμός παιδιών 4-5 χρόνων: Αριθμός παιδιών 5-6 χρόνων: Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση

Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση Κατερίνα Σπανοπούλου Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Νηπιαγωγός, Med. Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Μακρινίτσας

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Το νερό πηγή ζωής ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με

Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με Η ελιά Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με γόνιμους «καρπούς» τη μυθολογία, τις παραδόσεις, την τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ1 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Υ ΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Υ ΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Υ ΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ - ΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ / ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΑΧΑΪΑ διεύθυνση επικοινωνίας: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 73. 25100. ΑΙΓΙΟ τηλ. και fax: 2691 020253. 697 3203997, 697 2014455

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές)

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ---- Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Έφη Δαρείου Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Τα μονοήμερα προγράμματα είναι έξι (6):

Αγαπητοί συνάδελφοι, Τα μονοήμερα προγράμματα είναι έξι (6): ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας Χαλκιδικής ΤΚ 63074 Αρναία Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων) Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει Ιδρύθηκε με την 134788/Γ7 της 23-9-2009 απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Ρόδος, 26 Μαρτίου 2013 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στα πλαίσια του προγράμματος "Ευφυής ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5-12 ετών Υποστήριξη: Σας καλωσορίζουμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Στο βάθος ΚΗΠΟΣ!» που λαμβάνει χώρα κάθε εβδομάδα από το 2010 στον υπέροχο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Β ΑΘΗΝΑΣ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Β ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Και Ξενίας Παντελής Υπ. Α.Υ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Θέματα

Διαβάστε περισσότερα