Η Πράξη. Στόχος. Χρονοδιάγραμμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Πράξη. Στόχος. Χρονοδιάγραμμα"

Transcript

1

2 Η Πράξη «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» υλοποιείται από τον άξονα προτεραιότητας "02 Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής" του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαι κό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στόχος Είναι η δημιουργία υποδομών ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική παραγωγή του Ιδρύματος. Χρονοδιάγραμμα Έναρξη: 1 Νοεμβρίου 2011 Λήξη: 31 Δεκεμβρίου 2013

3 Η πράξη συνίσταται: Υποέργο 1 Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Βιβλιοθήκης Υποέργο 2 Προμήθεια Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και Υποδομών Πληροφοριακών Συστημάτων Υποέργο 3 Συγκρότηση Ιδρυματικού Αποθετηρίου

4 Υποέργο 1 ( Αυτεπιστασία) 1. Συλλογή Έντυπου και Ψηφιακού Αναδρομικού Υλικού για ένταξή του στο Ιδρυματικό Αποθετήριο. 2. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Βιβλιοθήκης ως Υπηρεσίας. Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Π.Ι. στο Υποέργο 1 της Οριζόντιας Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαι κών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.), «Δημιουργία κεντρικής υποδομής για την παροχή ολοκληρωμένου περιβάλλοντος βιβλιοθήκης ως υπηρεσίας». 3. Υπηρεσίες Τεκμηρίωσης, Προβολής και Αξιοποίησης της Ερευνητικής Δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 4. Ημερίδες ενημέρωσης σχετικές με την ανοικτή πρόσβαση και τα πνευματικά δικαιώματα.

5 Υποέργο 2 1. Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού. 2. Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

6 Υποέργο 3 1. Εγκατάσταση και παραμετροποίηση λογισμικού ανάπτυξης ιδρυματικών αποθετηρίων. 2. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση υλικού που έχει συγκεντρωθεί στα πλαίσια του Υποέργου Προσθήκη νέων αυτοματοποιημένων υπηρεσιών για την εισαγωγή στο Αποθετήριο από τους ίδιους τους χρήστες των τεκμηρίων και των μεταδεδομένων τους.

7 4. Δημιουργία Ενιαίας Πληροφοριακής Διαδικτυακής Πύλης διαχείρισης και διάθεσης του Ιδρυματικού Αποθετηρίου και των ψηφιακών υπηρεσιών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 5. Υποδομή συστήματος Ηλεκτρονικών ΜικροΕκδόσεων - epublishing με υπηρεσίες: Έκδοση Ηλεκτρονικών Περιοδικών, Διοργάνωση (δημιουργία, φιλοξενία) Ηλεκτρονικών Συνεδρίων.

8 Η επιτυχία του όλου Έργου βασίζεται στην αποδοχή του από την κοινότητα των Επιστημόνων-Ερευνητών του Π.Ι. καθώς και στην ενεργή συμμετοχή τους με την απόθεση τεκμηρίων. Αποθετήριο Ερευνητές

9 Επίσης η επιτυχία του Έργου εξαρτάται από τη μεθοδολογία και τους κανόνες που θα εφαρμόσει η Ομάδα του Έργου σε συνεργασία με το Π.Ι. για την απόθεση και προστασία των τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο. Αποθετήριο Ομάδα Έργου

10 Θα δημοσιεύουν οι Επιστήμονες-Ερευνητές του Π.Ι. στο Ιδρυματικό Αποθετήριο; Ναι, αν είναι τεχνικά απλό. Ναι, αν οι ίδιοι και το Π.Ι. έχουν όφελος από αυτό. Ναι, αν δεν προκύπτουν θέματα νομιμότητας. Ναι, αν το απαιτεί ο φορέας που χρηματοδοτεί την έρευνά τους. Ναι, αν υπάρχει η εκφρασμένη επίσημη θετική βούληση του Π.Ι.

11 Ένα Σχήμα Καταχώρησης στο Αποθετήριο Ο επονομαζόμενος «Πράσινος Δρόμος» Συγγραφή εργασίας Αποστολή στο περιοδικό Κρίση εργασίας Preprint Προδημοσίευση Καταχώρηση στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Αναθεώρησή της από τον Συγγραφέα PostPrint Μεταδημοσίευση Αποστολή της τελικής εκδοχής Κρίση εργασίας PDF-Εκδότη Δημοσίευση Εργασίας στο Περιοδικό

12 Η έννοια της Ανοιχτής Πρόσβασης και ο «Πράσινος Δρόμος» Ανοικτή Πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Τι σκοπό έχει; Πρωταρχικός σκοπός της είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών. Πώς παρέχεται; Η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Ανοικτής Πρόσβασης της Βουδαπέστης (BOAI) αναφέρει τους παρακάτω δύο τρόπους παροχής Ανοικτής Πρόσβασης: Από το Site : (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης- Ε.Κ.Τ.)

13 1. Αυτο-αρχειοθέτηση (ή ο «Πράσινος Δρόμος») Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι ίδιοι οι συγγραφείς υποβάλουν άρθρα σε μορφή προδημοσιεύσειων (preprints) και μεταδημοσιεύσεων (postprints) καθώς και άλλο ψηφιακό επιστημονικό υλικό (όπως πρακτικά συνεδρίων, μονογραφίες, διδακτορικές διατριβές, κ.λπ.) σε θεσμικά αποθετήρια. 2. Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης (ή ο «Χρυσός Δρόμος») Πρόκειται για ηλεκτρονικά περιοδικά ελευθέρως προσβάσιμα από όλους χωρίς χρέωση, στα οποία δημοσιεύονται ακαδημαϊκά και ερευνητικά άρθρα που έχουν υποστεί αξιολόγηση από κριτές. Από το Site : (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης- Ε.Κ.Τ.)

14 Σε σχέση με τα Ψηφιακά Αποθετήρια ποια είναι η πολιτική των Εκδοτών; Η σχετική πληροφορία υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο Πρόκειται για ένα πλέγμα υπηρεσιών, που προσφέρεται από έναν όμιλο Βρετανικών Πανεπιστημίων και Οργανισμών, για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης και την ανάπτυξη Ιδρυματικών Αποθετηρίων. SHERPA Partners: University of Nottingham (lead), University of Birmingham University of Bristol, University of Cambridge University of Durham, University of Edinburgh, University of Glasgow London LEAP Consortium, University of Newcastle University of Oxford, White Rose Partnership Arts and Humanities Data Service (now dissolved) The British Library

15 Στον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο οι Εκδότες και τα Περιοδικά που εκδίδουν έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούν ως προς τον «Πράσινο Δρόμο» Από το Site :

16 Η ανάπτυξη της βάσης SHERPA/ROMEO Από το Site :

17 Αναζήτηση για τις άδειες που παρέχονται από το Περιοδικό: Water Research Από το Site :

18 Από το Site :

19 Από το Site :

20 Από το Site :

21 Voluntary deposit by author of pre-print allowed on Institutions open scholarly website and pre-print servers Voluntary deposit by author of authors post-print allowed on institutions open scholarly website including Institutional Repository Deposit due to Funding Body, Institutional and Governmental mandate only allowed where separate agreement between repository and publisher exists Set statement to accompany deposit Published source must be acknowledged Must link to journal home page or articles' DOI Publisher's version/pdf cannot be used Articles in some journals can be made Open Access on payment of additional charge NIH Authors articles will be submitted to PMC after 12 months Authors who are required to deposit in subject repositories may also use Sponsorship Option Pre-print can not be deposited for The Lancet Από το Site :

22 Από το Site :

23 Publisher's version/pdf cannot be used On authors personal website, freely accessible institutional or subject repository Must link to publisher version Set statement to a company deposit, " IWA Publishing [year of publication]. The definitive peer-reviewed and edited version of this article is published in [name of journal] [volume] [issue] [pages] [year] [DOI] and is available at Από το Site :

24 Ποια είναι η διαδικασία απόθεσης ΝΕΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: Ποιος αποθέτει; Ο ίδιος ο συγγραφέας. Η ομάδα του έργου και αργότερα διαπεπιστευμένο προσωπικό. Τι αποθέτει; Προδημοσίευση. Μεταδημοσίευση, αφού εκτελεστεί έλεγχος μέσω SHERPA/ROMEO για την πολιτική του Περιοδικού που δημοσιεύεται η εργασία. Τι συμβαίνει με τους εκδότες που δεν υπάρχουν στη βάση SHERPA/ROMEO ; Η ομάδα του έργου και αργότερα διαπεπιστευμένο προσωπικό θα αποσαφηνίσουν τα δικαιώματα κάθε περίπτωσης που θα προκύπτει.

25 Ποια είναι η διαδικασία απόθεσης ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΥΛΙΚΟΥ: Για να αναρτηθούν τεκμήρια που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Αποθετήριο του Ιδρύματος η ομάδα του Έργου έχει καταλήξει στην ακόλουθη μεθοδολογία: Εντοπισμός των εργασιών κάθε μέλους της επιστημονικής κοινότητας. Έλεγχος των σχετικών κανονισμών των εκδοτών ή περιοδικών μέσω της βάσης δεδομένων SHERPA/ROMEO καθώς και μέσω των ιστοσελίδων των αντίστοιχων εκδοτών ή και αν χρειαστεί και απευθείας με τον εκδότη. Ενημέρωση του συγγραφέα σχετικά με την κατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων των εργασιών του. Έγκριση έγγραφη ή ηλεκτρονική από το ίδιο τον συγγραφέα για την ανάρτηση των εργασιών του στο Αποθετήριο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αναρτηθούν τεκμήρια κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

26 Τι δικαιώματα έχει, παραχωρεί ή χάνει ο συγγραφέας με την ανάρτηση ενός τεκμηρίου στο Ιδρυματικό Αποθετήριο; Σε ποιόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα; Η ελληνική νομοθεσία αποδέχεται ότι ο δημιουργός είναι ο αρχικός δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων επί του έργου του/της. Εάν δεν υπάρχει κάποια γραπτή συμφωνία μεταβίβασης πνευματικών δικαιωμάτων, τότε ο δημιουργός παραμένει ο δικαιούχος τους. Τα πνευματικά δικαιώματα με την υποβολή και κατάθεση στο Αποθετήριο εξακολουθούν και ανήκουν στον συγγραφέα ή τον εκδότη, κατά περίπτωση. Από το Site: - qc7 (Αποθετήριο Ήλιος)

27 Πως προστατεύεται το υλικό που έχει αναρτηθεί στο Ιδρυματικό Αποθετήριο; Με άδειες χρήσης που ισχύουν για το περιεχόμενο Ανοικτής Πρόσβασης. Οι δημοφιλέστερες άδειες χρήσης και εκμετάλλευσης που υφίστανται για το περιεχόμενο Ανοικτής Πρόσβασης είναι οι άδειες Creative Commons (έξι άδειες) που επιτρέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή πολιτιστικών τεκμηρίων. Οι άδειες έχουν ελληνοποιηθεί και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: Στόχος τους είναι η ελεύθερη διάθεση και χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο για μη εμπορικούς σκοπούς. Από το Site: - qc7 (Αποθετήριο Ήλιος)

28 Πανεπιστημιακές Αρχές Ανοικτή Πρόσβαση - Ιδρυματικά Αποθετήρια. Πρωτοβουλίες-ορόσημα για την Ανοικτή Πρόσβαση Οι σημαντικότερες διεθνείς πρωτοβουλίες είναι οι εξής: Φεβρουάριος Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Ανοικτής Πρόσβασης της Βουδαπέστης (Budapest Open Access Initiative) Πρώτη διατύπωση του όρου open access (ανοικτή πρόσβαση). Σκοπός, η ώθηση μεμονωμένων διεθνών πρωτοβουλιών ώστε να καταστούν τα ερευνητικά άρθρα όλων των επιστημονικών τομέων ελευθέρως διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Από το Site:

29 Απρίλιος Διακήρυξη της Βηθεσδά (Bethesda) για την Εκδοτική Δραστηριότητα Ανοιχτής Πρόσβασης (Bethesda Statement on Open Access Publishing) Σκοπός, η ευαισθητοποίηση της βιοι ατρικής ερευνητικής κοινότητας σχετικά με την ανοικτή πρόσβαση. Δημιουργία ενός πρότυπου συνόλου αρχών και κανόνων ανοικτής πρόσβασης για την εκδοτική δραστηριότητα του ερευνητικού έργου που θα εφαρμοστεί από όλους τους ερευνητικούς οργανισμούς, την επιστημονική κοινότητα, τις βιβλιοθήκες και τους εκδότες. Από το Site:

30 Οκτώβριος Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ανοικτή Πρόσβαση στη Γνώση των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities) Η Διακήρυξη καλεί τους ερευνητές να καταστήσουν το επιστημονικό τους υλικό (άρθρα που έχουν υποστεί αξιολόγηση από κριτές και ερευνητικά αποτελέσματα) ελευθέρως διαθέσιμο σε όλους. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το υλικό με την προϋπόθεση να αναφέρουν τον δημιουργό του. Παρόλο που διαφοροποιούνται σε επιμέρους σημεία, οι τρεις πρωτοβουλίες συγκλίνουν στη διατύπωση της απαίτησης ότι η επιστημονική παραγωγή πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες μέσω του Διαδικτύου. Από το Site:

31 Πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της υφηλίου έχουν αποδεχθεί κάποια από τις προηγούμενες διακηρύξεις Ανοικτής Πρόσβασης. Δύο Περιπτώσεις: Bielefeld και Princeton Πανεπιστήμιο Bielefeld: Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Bielefeld έχει αποδεχθεί επίσημα μια πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης που βασίζεται στη διακήρυξη του Βερολίνου (Οκτώβριος 2003) and the Berlin 3 Open Access recommendations (Southhamption, March 2005). Από το Site:

32 (Μετάφραση) Υπό την έννοια αυτή η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Bielefeld: 1. Ενθαρρύνει τους επιστήμονες συγγραφείς του Πανεπιστημίου να αποθέτουν ένα αντίγραφο από κάθε άρθρο τους, που έχει δημοσιευθεί και κριθεί, στο Αποθετήριο e-scholarship του Πανεπιστημίου, όταν δεν υφίστανται νομικές αντιρρήσεις από τους εκδότες. Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εκδοτών υποστηρίζει ήδη δράσεις σχετιζόμενες με την αυτοαρχειοθέτηση από τους συγγραφείς. 2. Ενθαρρύνει τους επιστήμονες συγγραφείς του Πανεπιστημίου να δημοσιεύουν σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.

33 (Μετάφραση) Πανεπιστήμιο Princeton: Τα μέλη της Σχολής του Πανεπιστημίου του Princeton επιθυμούν να είναι οι δημοσιεύσεις τους ελευθέρως προσβάσιμες στο κοινό. Για το σκοπό αυτό, κάθε μέλος ΔΕΠ χορηγεί στους επιτρόπους του Πανεπιστημίου του Princeton μια μη αποκλειστική, αμετάκλητη, παγκόσμια άδεια για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των επιστημονικών άρθρων που προέρχονται από αυτό και έχουν δημοσιευτεί ή θα δημοσιευτούν σε οποιοδήποτε μέσο, υπό την προϋπόθεση ότι τα άρθρα δεν πωλούνται από το Πανεπιστήμιο με σκοπό το κέρδος, και προτρέπει και σε άλλους να κάνουν το ίδιο. Η χορήγηση αυτή ισχύει για όλα τα γνωστικά αντικείμενα, στα οποία κάθε άτομο είναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας, από τη στιγμή που διορίστηκε ως μέλος της Σχολής, εκτός από την περίπτωση που είναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας άρθρων πριν από την έκδοση της εν λόγω απόφασης ή της περίπτωσης όπου τα άρθρα υπόκεινται σε αντικρουόμενες συμφωνίες που προκύπτουν πριν από την έγκριση αυτής της πολιτικής... Από το site:

34 Το Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς ευελπιστεί σε μια ανάλογη επίσημη προτροπή από τις Αρχές του Π.Ι. προς την επιστημονικήερευνητική κοινότητα του Ιδρύματος και Σας ευχαριστεί για την παρουσία σας και την προσοχή σας.

Υπηρεσίες ανάδειξης της πνευματικής παραγωγής του ΑΠΘ

Υπηρεσίες ανάδειξης της πνευματικής παραγωγής του ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπηρεσίες ανάδειξης της πνευματικής παραγωγής του ΑΠΘ Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος Πρόεδρος Επιτροπής Εποπτείας Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution Greece 3.0

Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution Greece 3.0 Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution Greece 3.0 Περιεχόμενα Ανοικτή Πρόσβαση Ιδρυματικά Καταθετήρια Πορεία Υλοποίησης έργου Στόχοι του έργου Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ IKEE Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών (υπ. αρ 56645/25.9.2008 απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου) Δημοσιεύσεις μελών Α.Π.Θ. 2008> Παρουσίαση-επιμέλεια: Νέλλη Γρηγοριάδου-Βαγγέλης Καρκάνης 1

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ημερίδα για τα δέκα χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) 15 3 2017 Δρ Μαρίνα Αγγελάκη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ) Τί είναι η Ανοικτή Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ιδρύματος για την Ανοιχτή Πρόσβαση και το Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Πολιτική Ιδρύματος για την Ανοιχτή Πρόσβαση και το Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» Πολιτική Ιδρύματος για την Ανοιχτή Πρόσβαση και το Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ημερίδα για τα 20 χρόνια του ευρωπαϊκού προγράμματος MSCA για τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών 14 3 2017 Δρ Μαρίνα Αγγελάκη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία

Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία 1. Εισαγωγή Το παρόν κείμενο πολιτικής για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ιονυσία Καλλινίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών email: kallinikoudionysia@yahoo.gr Βασιλική Στρακαντούνα,

Διαβάστε περισσότερα

Αναβάθμιση και εμπλουτισμός ΙδρυματικούΑποθετηρίουΕΜΠ

Αναβάθμιση και εμπλουτισμός ΙδρυματικούΑποθετηρίουΕΜΠ Αναβάθμιση και εμπλουτισμός ΙδρυματικούΑποθετηρίουΕΜΠ Διονύσης Κόκκινος, Βιβλιοθηκονόμος, MSc Κεντρική Βιβλιοθήκη ΕΜΠ dennis@central.ntua.gr http://users.ntua.gr/dennis Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην προώθηση των βιοϊατρικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στην Ελλάδα

Ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην προώθηση των βιοϊατρικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στην Ελλάδα Ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην προώθηση των βιοϊατρικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στην Ελλάδα Ασημίνα Βλαχάκη 1 and Christine Urquhart 2 1 Department of Information Studies, Aberystwyth University, SY23

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο και η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο και η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης Το Ιδρυματικό Αποθετήριο και η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μαρία Νταουντάκη Διευθύντρια Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Πολυτεχνείου Κρήτης Ημερίδα Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

OpenAIRE Υποδομή και εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης

OpenAIRE Υποδομή και εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE Υποδομή και εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 26 Οκτωβρίου 2016 Ανοικτή Πρόσβαση Η Ανοικτή Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις του ΕΚΤ για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Οι δράσεις του ΕΚΤ για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Οι δράσεις του ΕΚΤ για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Δέσποινα Χαρδούβελη Αλέξανδρος Ναυπλιώτης Ημερίδα «Ψηφιακά Αποθετήρια: Ανοιχτή Πρόσβαση και Ανάπτυξη Γνώσης» Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 15 Ιουνίου 2015 Παρουσίαση:

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ενημερωτική Ημερίδα για τα Προγράμματα ICT & FET στον Ορίζοντα 2020 11 11 2015 Δρ Βικτωρία Τσουκαλά ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ) Τί είναι η Ανοικτή Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή του τρόπου επιστημονικής πληροφόρησης με τη χρήση δημοσιευμάτων ανοιχτής πρόσβασης και ιδρυματικών αποθετηριών

Αλλαγή του τρόπου επιστημονικής πληροφόρησης με τη χρήση δημοσιευμάτων ανοιχτής πρόσβασης και ιδρυματικών αποθετηριών Αλλαγή του τρόπου επιστημονικής πληροφόρησης με τη χρήση δημοσιευμάτων ανοιχτής πρόσβασης και ιδρυματικών αποθετηριών Γεωργία Κατσαρού Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών Πάτρα 2006 Εμπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 5 Μάρτιου Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ψηφιακή Εποχή

Τρίτη 5 Μάρτιου Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ψηφιακή Εποχή Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Θεσμικά αρμόδιο ως επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης για την τεκμηρίωση του ψηφιακού περιεχομένου στην Ελλάδα Τεχνολογικά ώριμο για την παροχή υποδομών τεκμηρίωσης ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας 27 11 2017 Δρ Μαρίνα Αγγελάκη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ) Τί είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020

Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 Ενημερωτική Ημερίδα «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Έρευνα & την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας» 11 09 2018 Δρ Μαρίνα Αγγελάκη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ) Τί

Διαβάστε περισσότερα

«Εξερευνώντας την Πληροφορία στο περιβάλλον της Ανοικτής Πρόσβασης»

«Εξερευνώντας την Πληροφορία στο περιβάλλον της Ανοικτής Πρόσβασης» «Εξερευνώντας την Πληροφορία στο περιβάλλον της Ανοικτής Πρόσβασης» Μαρία Δουκατά, MSc Βιβλιοθηκονόμος Μέλος Δ.Σ ΕΕΒΕΠ Δημήτρης Πολίτης, Βιβλιοθηκονόμος - Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΕΕΒΕΠ 1 Πληροφορία βιβλιοθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5.11.2016 Πώς να δικτυωθούμε με τις ψηφιακές πήγες / ΕΠΟ 20 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μαρία Πάσχου Υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών Επιστημονικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Apothesis. Πολιτική Ιδρυματικού Καταθετηρίου TEI Κρήτης. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Σελίδα 1

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Apothesis. Πολιτική Ιδρυματικού Καταθετηρίου TEI Κρήτης. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Σελίδα 1 Κεντρική Βιβλιοθήκη Apothesis Πολιτική Ιδρυματικού Καταθετηρίου TEI Κρήτης ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Σελίδα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Ιδρυματικό Καταθετήριο ΤΕΙ Κρήτης 3 2. Δομή και περιεχόμενο του Ιδρυματικού

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Επιστημονική Πληροφόρηση. Ειρήνη Κυριάκου Λειτουργός Προγραμματισμού

Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Επιστημονική Πληροφόρηση. Ειρήνη Κυριάκου Λειτουργός Προγραμματισμού Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στην Επιστημονική Πληροφόρηση Ειρήνη Κυριάκου Λειτουργός Προγραμματισμού ομή Παρουσίασης Εισαγωγή Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ορισμοί Όραμα και Στόχοι Οφέλη Πρόνοιες Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχύοντας το οικοσύστημα της ανοικτής γνώσης στη χώρα

Ενισχύοντας το οικοσύστημα της ανοικτής γνώσης στη χώρα Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ενισχύοντας το οικοσύστημα της ανοικτής γνώσης στη χώρα Δρ Βικτωρία Τσουκαλά Υπεύθυνη Μονάδας Ηλεκτρονικών Εκδόσεων & Δράσεων ΑΚΕ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 21 Δεκεμβρίου 2015 Eκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ανοικτής Πρόσβασης. Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου ΕΚΤ

Υπηρεσίες Ανοικτής Πρόσβασης. Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου ΕΚΤ Υπηρεσίες Ανοικτής Πρόσβασης Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου ΕΚΤ Υπηρεσίες Ανοικτής Πρόσβασης Ευρεσιμότητα Συγκέντρωση και διάχυση περιεχομένου Τεκμηρίωση και ευρετηριασμός πηγών Διαμόρφωση υποδομών Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών2007-2008 ιδάσκουσα: Κατερίνα Τοράκη (Οι διαλέξεις περιλαµβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Βιβλιοθήκες και ανοικτό περιεχόμενο Ιφιγένεια Βαρδακώστα Βιβλιοθηκονόμος,Msc Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»: Πολιτικές Ανάπτυξης και Λειτουργίας

Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»: Πολιτικές Ανάπτυξης και Λειτουργίας Ιδρυματικό Αποθετήριο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»: Πολιτικές Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών,

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus University of Technology Open Access Author Fund

Cyprus University of Technology Open Access Author Fund Cyprus University of Technology Open Access Author Fund Ανοικτή Πρόσβαση Η πορεία της ΒΤΠ προς την Ανοικτή Πρόσβαση Cyprus University of Technology Open Access Author Fund Συμφωνία με τη Remedica Όροι

Διαβάστε περισσότερα

e-publishing Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών εκδόσεων- Τίτλος παρουσίασης epublishing Open Book Press

e-publishing Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών εκδόσεων- Τίτλος παρουσίασης epublishing Open Book Press e-publishing Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών εκδόσεων- Τίτλος παρουσίασης epublishing Open Book Press Οι υπηρεσίες epublishing Για τον εκδότη Διάθεση & προβολή του εκδοτικού περιεχομένου Φιλοξενία σε servers του

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή πρόσβαση και πνευματική ιδιοκτησία : μια ευαίσθητη ισορροπία;

Ανοιχτή πρόσβαση και πνευματική ιδιοκτησία : μια ευαίσθητη ισορροπία; Philippe Jougleux, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα νομικής, ΕΠΚ, Κυπριακή Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Ανοιχτή πρόσβαση και πνευματική ιδιοκτησία : μια ευαίσθητη ισορροπία; Εισαγωγή Ανοιχτή πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου

Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου "Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα και Προοπτικές». ΕΚΤ, 15/06/2017 Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου Έλενα Διομήδη-Παρπούνα diomidi.elena@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

OpenAIREplus : Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασύνδεσης δημοσιεύσεων και ερευνητικών δεδομένων

OpenAIREplus : Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασύνδεσης δημοσιεύσεων και ερευνητικών δεδομένων OpenAIREplus : Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασύνδεσης δημοσιεύσεων και ερευνητικών δεδομένων Βασιλική (Σύλβια) Β. Κουκουνίδου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των αποθετηρίων στην Ανοικτή Πρόσβαση

Ο ρόλος των αποθετηρίων στην Ανοικτή Πρόσβαση Ο ρόλος των αποθετηρίων στην Ανοικτή Πρόσβαση Μαρία Πάσχου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης www.openaccess.gr Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτό περιεχόμενο: «Ψηφιακό περιεχόμενο, ελεύθερο από τέλη και περιορισμούς αδειοδότησης.

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π.

Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π. Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π. Μαρία Σινιγάλια Συντονίστρια Κάθετης Δράσης Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. Ιούνιος 2013 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος: Το ψηφιακό Αποθετήριο Ανοικτής Πρόσβασης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ήλιος: Το ψηφιακό Αποθετήριο Ανοικτής Πρόσβασης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ιούλιος, 2013 Δέσποινα Χαρδούβελη, Msc Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΕΚΤ Η Πράξη Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες (Κωδικός ΟΠΣ 296115) υλοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Η φιλοσοφία της ΒΚΠ

1. Εισαγωγή. 2. Η φιλοσοφία της ΒΚΠ Οι ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών: Εργαλεία συνεργασίας για τη συστηματική ανάδειξη του ελληνικού επιστημονικού και πολιτιστικού αποθέματος Κατερίνα Συνέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Συστάσεις για πολιτικές για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά εργασιών για το δίμηνο Μάϊος Ιούνιος Ανάδοχος. Καμάτσος Παρασκευάς

Αναφορά εργασιών για το δίμηνο Μάϊος Ιούνιος Ανάδοχος. Καμάτσος Παρασκευάς Στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρίζοντας την Ανοικτή Επιστήμη

Υποστηρίζοντας την Ανοικτή Επιστήμη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Υποστηρίζοντας την Ανοικτή Επιστήμη Δρ. Ελένη Μάλλιου Προϊσταμένη Τμήματος Καταγραφής, Μέτρησης και Υπηρεσιών Ερευνητικής και Καινοτομικής Δραστηριότητας Ημερίδα "Ανοικτή Επιστήμη:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΑΪΟΣ 2017 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ... 3 Α. Πολιτική περιεχομένου...

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης

Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης Γιάννης Ιωαννίδης Καθηγητής ΕΚΠΑ Πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015 1 Από τις κλασσικές

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αποθετήρια στη Διοίκηση: Μια αρχική προσέγγιση

Ψηφιακά Αποθετήρια στη Διοίκηση: Μια αρχική προσέγγιση Ψηφιακά Αποθετήρια στη Διοίκηση: Μια αρχική προσέγγιση Ιωάννης Αποστολάκης Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Τεκμηρίωσης & Καινοτομιών iapostolakis@ekdd.gr www.iapostolakis.gr Εννοιολογικά θέματα Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντιες Δράσεις ΣΕΑΒ - Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση

Οριζόντιες Δράσεις ΣΕΑΒ - Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση Οριζόντιες Δράσεις ΣΕΑΒ - Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση Υποέργο 9 Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξία για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης, Λοιπούς Φορείς και Τελικούς Χρήστες Δράση 9.6 Δικτυακή Υπηρεσία Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Εκδοτική. Κ. Βίγλας Α. Υραντζή

Ηλεκτρονική Εκδοτική. Κ. Βίγλας Α. Υραντζή Ηλεκτρονική Εκδοτική Έκδοση ηλεκτρονικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΚΠΑ Κ. Βίγλας Α. Υραντζή Τπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών Βιβλιοθήκη της Υιλοσοφικής χολής

Διαβάστε περισσότερα

Σενάρια Ανοικτής Πρόσβασης και νέα πλαίσια συνδρομών

Σενάρια Ανοικτής Πρόσβασης και νέα πλαίσια συνδρομών Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Σενάρια Ανοικτής Πρόσβασης και νέα πλαίσια συνδρομών Ιωάννα Σαραντοπούλου Τα ερωτήματα που μας προβληματίζουν: Μπορούμε να περιμένουμε οτι η ΑΠ θα επιτρέψει στις βιβλιοθήκες να

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξελίξεις στις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης και οι κανονισμοί του Ορίζοντα 2020

Οι εξελίξεις στις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης και οι κανονισμοί του Ορίζοντα 2020 20-26 Οκτωβρίου 2014 Οι εξελίξεις στις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης και οι κανονισμοί του Ορίζοντα 2020 Δρ Βικτωρία Τσουκαλά Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Τι είναι η Ανοικτή Πρόσβαση Η ελεύθερη, άμεση, διαρκής

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πάντειο Πανεπιστήµιο. Όροι κατάθεσης υλικού στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πάνδηµος»

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πάντειο Πανεπιστήµιο. Όροι κατάθεσης υλικού στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πάνδηµος» Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πάντειο Πανεπιστήµιο Όροι κατάθεσης υλικού στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πάνδηµος» Εισαγωγή Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πάνδηµος» αποτελεί το ιδρυµατικό αποθετήριο του Παντείου Πανεπιστηµίου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και περιορισμούς διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο

Η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και περιορισμούς διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο Η Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση είναι: Η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και περιορισμούς διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο Οι αναγνώστες χρησιμοποιούν ελεύθερα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επιστημονικών Εκδόσεων. Πολιτική Χρήσης

Διαχείριση Επιστημονικών Εκδόσεων. Πολιτική Χρήσης Διαχείριση Επιστημονικών Εκδόσεων Πολιτική Χρήσης Θεσσαλονίκη 10/4/2013 Σελίδα 2 από 13 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 Εισαγωγή... 4 Πολιτική περιεχομένου... 5 Πολιτική κατάθεσης εργασιών... 5 Πολιτική πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ... 3 Α. Πολιτική περιεχομένου... 4 Β. Πολιτική Πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οι απαιτήσεις Ανοικτής Πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020

Οι απαιτήσεις Ανοικτής Πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020 Οι απαιτήσεις Ανοικτής Πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020 Ημερίδα για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Ορίζοντα 2020 01 12 2014 Δρ Αλέξανδρος Ναυπλιώτης ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ) Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δράσεις Προώθησης Ανοικτής Πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Έργα ΕΣΠΑ: ΑΝΟΙΚΤA ΑΚΑΔΗΜΑΪΚA ΜΑΘHΜΑΤΑ ΠΘ (ΕΠ ΕΚΔιΒιΜ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Οδηγός χρήσης

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Οδηγός χρήσης ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Οδηγός χρήσης Τι είναι ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ αποτελεί τον χώρο ηλεκτρονικής δημοσίευσης της συγγραφικής δραστηριότητας των μελών της επιστημονικής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή πρόσβαση μέσω Αποθετηρίων

Ανοικτή πρόσβαση μέσω Αποθετηρίων Ανοικτή πρόσβαση μέσω Αποθετηρίων Μαρία Πάσχου www.openaccess.gr Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτό περιεχόμενο: «Ψηφιακό περιεχόμενο, ελεύθερο από τέλη και περιορισμούς αδειοδότησης. Γίνεται πραγματικότητα μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΔΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΔΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 18-19/10/2012 ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΔΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ Δημήτριος Σπανός, ΕΜΠ-ΣΕΑΒ Άγγελος Αναγνωστόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

The Nottingham eprints service makes this work by researchers of the University of Nottingham available open access under the following conditions.

The Nottingham eprints service makes this work by researchers of the University of Nottingham available open access under the following conditions. Luevorasirikul, Kanokrat (2007) Body image and weight management: young people, internet advertisements and pharmacists. PhD thesis, University of Nottingham. Access from the University of Nottingham repository:

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών 2 Αναφορά των Βιβλιοθηκών στον Περί

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες, νέες βιβλιοθήκες και νέα προβλήματα: τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

Νέες τεχνολογίες, νέες βιβλιοθήκες και νέα προβλήματα: τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Νέες τεχνολογίες, νέες βιβλιοθήκες και νέα προβλήματα: τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Άννα Φράγκου Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 1 Βιβλιοθήκες Φορείς πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Content Provider Dashboard Διαλειτουργικότητα αποθετηρίων και εμπλουτισμός περιεχομένου

Content Provider Dashboard Διαλειτουργικότητα αποθετηρίων και εμπλουτισμός περιεχομένου Content Provider Dashboard Διαλειτουργικότητα αποθετηρίων και εμπλουτισμός περιεχομένου Αντώνης Λεμπέσης, Στεφανία Μάρτζιου, Δημήτρης Πιερράκος - ΕΚ «Αθηνά» Content Provider Dashboard VALIDATE Τα διαλειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών

Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών (Ψηφιακής Σύγκλισης) Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2011 Νικόλαος Μήτρου Καθ. ΕΜΠ, Πρόεδρος ΣΕΑΒ Οριζοντια πράξη & κάθετες δράσεις Οριζόντια Πράξη Σ.Ε.Α.Β.: ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επιστηµονικού, ηλεκτρονικού περιοδικού µε τη χρήση του Λογισµικού Open Journal System

Οργάνωση επιστηµονικού, ηλεκτρονικού περιοδικού µε τη χρήση του Λογισµικού Open Journal System ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Οργάνωση επιστηµονικού, ηλεκτρονικού περιοδικού µε τη χρήση του Λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών εξελίξεις και προοπτικές για την Ανοιχτή Επιστήμη Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας Ζήσης Σημαιοφορίδης Ηλιάνα Αρακά Γραφείο Ηλεκτρονικών Πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση συστημάτων ανοικτής πρόσβασης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Υλοποίηση συστημάτων ανοικτής πρόσβασης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Υλοποίηση συστημάτων ανοικτής πρόσβασης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Δρ Νίκος Χούσος Υπεύθυνος Μονάδας Ανάπτυξης Εφαρμογών, ΕΚΤ / ΕΙΕ www.ekt.gr Διεθνές Συνέδριο Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα

Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα Μάρα Νικολαΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Διεθνές Συνέδριο Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης Εθνικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γεωργίου panos@lis.upatras.gr

Παναγιώτης Γεωργίου panos@lis.upatras.gr Πρωτοβουλίες Ανοικτής Πρόσβασης στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Γεωργίου panos@lis.upatras.gr Πανεπιστήμιο Πατρών Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης http://www.lis.upatras.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών για τα δάση: Ο Δικτυακός τόπος για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα. Λένα Χατζηιορδάνου, ΕΚΒΥ

Εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών για τα δάση: Ο Δικτυακός τόπος για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα. Λένα Χατζηιορδάνου, ΕΚΒΥ Εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών για τα δάση: Ο Δικτυακός τόπος για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα Λένα Χατζηιορδάνου, ΕΚΒΥ Το πρόβλημα Οι πληροφορίες που μπορεί να βρεθούν στο διαδίκτυο είναι συνοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Κλεάνθους Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης

Ιωάννα Κλεάνθους Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Ιωάννα Κλεάνθους Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Εμβληματικές Πρωτοβουλίες «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και «Ένωση Καινοτομίας» Η έρευνα που χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Επιστήμη: τι είναι και τα οφέλη της για τους Νέους Ερευνητές

Ανοικτή Επιστήμη: τι είναι και τα οφέλη της για τους Νέους Ερευνητές 19-23 Οκτωβρίου 2015 Ανοικτή Επιστήμη: τι είναι και τα οφέλη της για τους Νέους Ερευνητές Δρ Βικτωρία Τσουκαλά Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Η παρουσίαση Ορισμοί Η ανοικτή επιστήμη και η σημασία της Η ανοικτή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών

Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών Περιεχόμενο & πορεία έργων Ακαδ. Βιβλιοθηκών (Ψηφιακής Σύγκλισης) Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2011 Νικόλαος Μήτρου Καθ. ΕΜΠ, Πρόεδρος ΣΕΑΒ Οριζοντια πράξη & κάθετες δράσεις Οριζόντια Πράξη Σ.Ε.Α.Β.: Κάθετες,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟ ΟΜΗ. ηµήτριος Σπανός Άγγελος Αναγνωστόπουλος

Ι ΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟ ΟΜΗ. ηµήτριος Σπανός Άγγελος Αναγνωστόπουλος 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών Πανεπιστήµιο Πειραιώς, 1818-19/10/2012 Ι ΡΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ (ΙΑ): ΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΙΕΠΑΦΕΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΥΠΟ ΟΜΗ ηµήτριος Σπανός Άγγελος Αναγνωστόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση υλικού σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία : προκλήσεις και περιορισμοί

Ψηφιοποίηση υλικού σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία : προκλήσεις και περιορισμοί Ψηφιοποίηση υλικού σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία : προκλήσεις και περιορισμοί Σύλβια Β. Κουκουνίδου Αρχειονόμος Βιβλιοθηκονόμος Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου 10 Μαΐου 2010 Ψηφιοποίηση Μετατροπή αναλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου:

Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου: Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου: Περιγραφή και οδηγός χρήσης για φοιτητές και ερευνητές Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Ηπείρου Οκτώβριος 2015 Ο κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι του Αποθετηρίου «Κάλλιπος» του ΣEAB: Οφέλη χρήσης και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης

Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι του Αποθετηρίου «Κάλλιπος» του ΣEAB: Οφέλη χρήσης και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι του Αποθετηρίου «Κάλλιπος» του ΣEAB: Οφέλη χρήσης και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης Αναστασοπούλου Χρ., Κουής Δ., Κουτσιλέου Στ., Χριστάκη Στ. Επιστημονικά Υπεύθυνος Δράσης:

Διαβάστε περισσότερα

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet Αναφορά Οριζόντια Υποστήριξη στα Ζητήματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet 2 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και οι υπηρεσίες του προς την επιστημονική κοινότητα:

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και οι υπηρεσίες του προς την επιστημονική κοινότητα: Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και οι υπηρεσίες του προς την επιστημονική κοινότητα: Πώς η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών υποστηρίζει τις ανάγκες της επιστημονικής πληροφόρησης Σαραντοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑ "ΠΥΞΙΔΑ"

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑ ΠΥΞΙΔΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑ "ΠΥΞΙΔΑ" Γενικές πληροφορίες Οι παρούσες οδηγίες περιγράφουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής - αυτοαρχειοθέτησης των ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΨηφιακόΕλληνικόΠεριεχόμενοκαι Ανοικτή Πρόσβαση

ΨηφιακόΕλληνικόΠεριεχόμενοκαι Ανοικτή Πρόσβαση ΨηφιακόΕλληνικόΠεριεχόμενοκαι Ανοικτή Πρόσβαση Γεωργίου Παναγιώτης panos@lis.upatras.gr Φιόρη Παπαδάτου fiori@lis.upatras.gr Πανεπιστήμιο Πατρών Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης http://www.lis.upatras.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Καινοτόμων Υπηρεσιών Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

Δημιουργία Καινοτόμων Υπηρεσιών Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ Δημιουργία Καινοτόμων Υπηρεσιών Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ Τελικά αποτελέσματα του έργου Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος Ομότιμος Καθηγητής 21-22 Οκτωβρίου 2015 Ταυτότητα του έργου Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ (Ι.Α.) / ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Σκοπός του Ιδρυµατικού Αποθετηρίου

ΑΡΧΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ (Ι.Α.) / ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Σκοπός του Ιδρυµατικού Αποθετηρίου ΑΡΧΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι ΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ (Ι.Α.) / ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ (ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Σκοπός του Ιδρυµατικού Αποθετηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων. Πολιτική Χρήσης

Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων. Πολιτική Χρήσης Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων Πολιτική Χρήσης Θεσσαλονίκη 30/11/2012 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Πολιτική περιεχοµένου... 4 2. Πολιτική κατάθεσης εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. ELiDOC Systems & Services

ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. ELiDOC Systems & Services ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς ELiDOC Systems & Services Περιεχόμενα 1. Είσοδος στο σύστημα... 2 2. Εισαγωγή τεκμηρίου στο σύστημα... 5 3. Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα Ορίζοντας 2020

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα Ορίζοντας 2020 Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα Ορίζοντας 2020 Ανοικτή Πρόσβαση Η Ανοικτή Πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση και διαρκής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ιδρυματικών Καταθετηρίων στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ανάπτυξη Ιδρυματικών Καταθετηρίων στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ανάπτυξη Ιδρυματικών Καταθετηρίων στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών για πληροφόρηση Προϋπολογισμός: 2.013.363 Μερσίνη Μορελέλη-Κακούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ Dspace

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ Dspace ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ Dspace Οδηγός Χρήσης ΤΡΙΠΟΛΗ 2015 Μ ε τ η σ υ γ χ ρ η μ α τ ο δ ό τ η σ η τ η ς Ε λ λ ά δ α ς κ α ι τ η ς Ε υ ρ ω π α

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Μάρτιος 2013 Μάιος 2013 Όνομα : Παπαχριστόπουλος Λεωνίδας

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Μάρτιος 2013 Μάιος 2013 Όνομα : Παπαχριστόπουλος Λεωνίδας Στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και διαχείριση ΠΔ:τα ορφανά έργα και η ιστορία τους/ Βασιλικής Στρακαντούνα, ΕΚΠΑ

Ψηφιοποίηση και διαχείριση ΠΔ:τα ορφανά έργα και η ιστορία τους/ Βασιλικής Στρακαντούνα, ΕΚΠΑ 1 Ενότητες Ψηφιοποίηση και πνευματική Ιδιοκτησία Το πρόβλημα των ορφανών έργων και οι προσπάθειες επίλυσής στην Ευρώπη Κανονιστική ρύθμιση και παρουσίαση της Οδηγίας 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική ιδρυματικού αποθετηρίου Πανεπιστήμιου Πατρών «Νήμερτής»

Πολιτική ιδρυματικού αποθετηρίου Πανεπιστήμιου Πατρών «Νήμερτής» Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών Έκδοση 2, Ιανουάριος 2011. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός της υπηρεσίας... 4 2. Πολιτική περιεχομένου... 5 2.1. Συλλογή υλικού... 5 2.2. Μορφές αρχείων...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης Χανιά Σεπτέμβριος 2016 Καλώς ήλθατε στην κεντρική σελίδα της πλατφόρμας του Ιδρυματικού Αποθετηρίου (ΙΑ) του Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

ανοικτά ψηφιακά μαθήματα στα ελληνικά ΑΕΙ

ανοικτά ψηφιακά μαθήματα στα ελληνικά ΑΕΙ ανοικτά ψηφιακά μαθήματα στα ελληνικά ΑΕΙ το έργο Ανοικτά Μαθήματα στην Εθνική του Διάσταση - πρόοδος και προβλήματα άλλων Πανεπιστημίων Λ. Μεράκος, Π. Μπαλαούρας, Κ. Τσιμπάνης Ημερίδα Ενημέρωσης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Οδηγός υλοποίησης ψηφιακού αποθετηρίου

Κεφάλαιο 7 Οδηγός υλοποίησης ψηφιακού αποθετηρίου Κεφάλαιο 7 Οδηγός υλοποίησης ψηφιακού αποθετηρίου Δρ Αλέξανδρος Κουλούρης Σύνοψη Το Κεφάλαιο 7 αποτελεί ένα πλήρη οδηγό για την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και υλοποίηση ενός ψηφιακού αποθετηρίου για

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΕΜΠ

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΕΜΠ Πλατφόρμες, εργαλεία και τεχνολογίες υλοποίησης υποδομών ανοικτής πρόσβασης EIE, 15/12/2008 Ιδρυματικό Αποθετήριο ΕΜΠ Δρ. Αλέξανδρος Κουλούρης Βιβλιοθηκονόμος, Ph.D. Υπεύθυνος ανάπτυξης και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : SEO και Analytics Fabio Calefato Department of Computer

Διαβάστε περισσότερα

«Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας»

«Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» Έργο: «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» (Κωδικός ΟΠΣ: 304216). 3 η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 Ένωση εταιρειών COSMOS - ELiDOC Page 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση A8-0245/14 /225

Υπόθεση A8-0245/14 /225 5.9.2018 Υπόθεση A8-0245/14 /225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Αιτιολογική σκέψη 8 (8) Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης υπολογιστικής ανάλυσης πληροφοριών σε ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

H Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020

H Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 H Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 Ημερίδα για την Κοινωνική Πρόκληση "Υγεία, Δημογραφική μεταβολή και Ευεξία" στο Πρόγραμμα "Oρίζοντας 2020" για την Έρευνα & την Καινοτομία της ΕΕ 20 12 2013 Δρ Βικτωρία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικά Καταθετήρια

Ιδρυματικά Καταθετήρια Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιδρυματικά Καταθετήρια Προτάσεις για μία ενιαία εθνική πολιτική με βάση ένα ελληνικό παράδειγμα Ιδρυματικά Καταθετήρια [ΙΚ]

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Ταχ. Δ/νση : Λέκκα 23-25 Αθήνα Ταχ.Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα