ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO"

Transcript

1 ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO

2 ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήταν βαριά και δύσχρηστα. Με τη σημερινή μορφή τα γνωρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας του 90 και από τότε άλλαξε η ζωή μας. Από τη στιγμή που στάλθηκε το πρώτο SMS, το 1995, μία νέα μορφή επικοινωνίας, τα γραπτά μηνύματα και τα εικονομηνύματα, άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας μας. Το κινητό τηλέφωνο μετατράπηκε σε μία οικιακή συσκευή, όπως το πλυντήριο, η ηλεκτρική κουζίνα, ή η τηλεόραση. Τελικά, το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ή το ίδιο το κινητό μας χρησιμοποιεί και μας δημιουργεί νέες ανάγκες ; Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα τεχνολογικό θαύμα. Πριν από τριάντα χρόνια για τον εξοπλισμό του θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο δωμάτιο. Σήμερα χωράει στην παλάμη μας. Τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές χαμηλής ισχύος που εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοκύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). Αυτά τα κύματα συνδέουν κάθε συσκευή τηλεφώνου με ένα δίκτυο σταθμών βάσης και έτσι οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις. Προσέξτε! Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ραδιενέργεια.

3 TO ΚΙΝΗΤO ΤΗΛΕΦΩΝO ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ TO ΚΙΝΗΤO ΤΗΛΕΦΩΝO ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΑΣ Τα ραδιοκύματα, που εκπέμπονται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, μπορούν να προκαλέσουν θερμικά αποτελέσματα στο σώμα μας. Αν και οι διεθνείς προδιαγραφές λένε ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα με ι- σχύ κάτω από επιτρεπόμενα όρια δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις, από πειραματικές έρευνες, ότι: η ακτινοβολία από τα κινητά μπορεί να βλάψει το DNA, - υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χρήσης των κινητών και του καρκίνου στα ακουστικά νεύρα - η χρήση των κινητών εξασθενεί τη λειτουργία του εγκεφάλου. - πολλά συμπτώματα, όπως κούραση, ένταση, ανησυχία, κ.λπ., αποδίδονται στα μη θερμικά αποτελέσματα των ραδιοκυμάτων και την επίδραση που έχουν αυτά στο νευρικό σύστημα. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κινητά της 3ης γενιάς παράγουν περισσότερη ακτινοβολία από τα παλιά της 2ης γενιάς, αλλά υπάρχουν λίγες ακόμα μελέτες για την επίδραση αυτών των τηλεφώνων πάνω στην υγεία. Επίσης, λένε ότι χρειάζονται μελέτες για τις επιδράσεις στην υγεία των ασύρματων δικτύων, Bluetooth και Wi-Fi. Ειδικά για τα παιδιά Το σύστημα του εγκεφάλου και το νευρικό σύστημα των παιδιών είναι σε ανάπτυξη Έτσι κάθε διαταραχή, έστω και μικρή, που μπορεί να προκληθεί α- πό την ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντική σε βάθος χρόνου. Oι ειδικοί εκτιμούν ότι δε θα πρέπει να επιτρέπεται η συχνή χρήση των κινητών σε παιδιά κάτω των 9 ετών. O κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο πιο μικρό είναι το παιδί Υπάρχουν όρια ασφαλείας ; Το όριο ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία αποτελεί το Ρυθμό Ειδικής Aπορρόφησης (SAR). Το όριο που έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας και έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. είναι 2 W/kg (2 βατ ανά χιλιόγραμμο βάρους ) τοπικά. Tα όρια αυτά έχουν τεθεί με βάση τις έρευνες για τα θερμικά αποτελέσματα που επιφέρουν τα ραδιοκύματα στον οργανισμό μας. Για τα μη θερμικά αποτελέσματα δεν έχουμε αρκετές έρευνες. Αρκετοί μάλιστα επιστήμονες υ- ποστηρίζουν ότι τα μη θερμικά αποτελέσματα είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από τα θερμικά.

4 Πως μπορώ να γνωρίζω αν το κινητό μου εκπέμπει ακτινοβολία εντός των ορίων ασφαλείας; Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να εκπέμπουν ακτινοβολία κάτω από το όριο ασφαλείας και να φέρουν την επισήμανση CE. Η μέγιστη τιμή του τοπικού SAR αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την αρχή της προφύλαξης: «Η έλλειψη βεβαιότητας ότι μία παραγωγική διαδικασία είναι βλαβερή δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για να μη λάβουμε μέτρα ώστε να αποφευχθεί η βλάβη, ειδικά αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει πιθανότητα αργά ή γρήγορα να πάει κάτι στραβά». Με άλλα λόγια, αν υπάρχει λόγος να συμβεί μία βλάβη ή καταστροφή, ακόμη κι αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι, καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί. Η περίπτωση της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας παραπέμπει σε περιπτώσεις όπως η ραδιενέργεια, το κάπνισμα, οι διοξίνες, και σε άλλους παράγοντες που αρχικά είχαν θεωρηθεί ακίνδυνοι για την υγεία. Γι αυτό λοιπόν, αν χρησιμοποιείτε κινητό προσπαθήστε να ελαττώσετε το χρόνο έκθεσης στα ραδιοκύματα.: χρησιμοποιείτε το κινητό μόνο σε περίπτωση ανάγκης οι συνδιαλέξεις σας να είναι σύντομες ελέγχετε την τιμή του δείκτη SAR,όταν αγοράζετε καινούργιο τηλέφωνο. ΤΙ ΑΛΛOΙ ΚΙΝΔΥΝOΙ ΥΠΑΡΧOΥΝ ΑΠO ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ; Η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση αποσπά την προσοχή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα Τα ραδιοκύματα των κινητών τηλεφώνων μπορούν να επηρεάσουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, σε νοσοκομεία, αεροπλάνα και αλλού.

5 TO ΚΙΝΗΤO KAI TO TO ΚΙΝΗΤO KAI TO ΠEPIBAΛΛON ΠEPIBAΛΛON Γνωρίζεις ότι το κινητό σου μπορεί να βλάψει το περιβάλλον ; Ένα κινητό τηλέφωνο αποτελείται από υλικά όπως πλαστικό και μέταλλα, ενώ η μπαταρία του περιέχει βαριά τοξικά μέταλλα, όπως είναι το νικέλιο, το λίθιο και το κάδμιο τα οποία, αν καταλήξουν στα σκουπίδια, θα επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια το περιβάλλον. Τι μπορώ να κάνω; Δίνω το παλιό μου κινητό για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Τα παλιά κινητά: - αν είναι επισκευάσιμα, προωθούνται για χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες, - αν δεν είναι επισκευάσιμα προωθούνται για ανακύκλωση, μαζί με τις μπαταρίες και τα αξεσουάρ, όπως φορτιστές, hands-free, car kits, πλαστικές / δερμάτινες θήκες, προσόψεις, κλπ. Τι γίνονται τα υλικά που ανακυκλώνονται; - ο χαλκός που απομονώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή σωλήνων, - το νικέλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μαγειρικών σκευών, - οι μικροεπεξεργαστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνους μικροκυμάτων ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, - οι οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα ρολόγια ή στις ηλεκτρικές κουζίνες, - ακόμα και τα υλικά που αποτελούνται από μίξεις πλαστικού και μετάλλου τα οποία δεν μπορούν να διαχωριστούν αποτεφρώνονται με ελεγχόμενες διαδικασίες για την παραγωγή ενέργειας. Που μπορώ να δώσω το παλιό μου κινητό; Απευθυνθείτε στο κατάστημα από το οποίο αγοράσατε το κινητό σας ή στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

6 O ΣΩΣTOΣ KATANAΛΩTHΣ O ΣΩΣTOΣ KATANAΛΩTHΣ Η καλή χρήση του κινητού μας επιτρέπει να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να κρατάμε επαφή με άτομα που είναι μακριά και να τα βλέπουμε σε φωτογραφίες, αλλά κυρίως είναι χρήσιμα σε περίπτωση ανάγκης. Προσοχή όμως! Πίσω από αυτή τη μικρή συσκευή υπάρχει μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση που κερδίζει από τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα, τους διαγωνισμούς, τα chats. Όσο τα κινητά ακριβαίνουν και οι κατασκευαστές και η διαφήμιση προτρέπουν τα παιδιά να «κατεβάζουν» τα τελευταία «ringtones», παιχνίδια και βίντεο, τόσο το κόστος των κινητών αυξάνει. Τα κινητά τηλέφωνα επιβαρύνουν οικονομικά τους νέους, και καθώς οι κατασκευαστές στοχεύουν στην αγορά των νέων καταναλωτών, τα παιδιά είναι όλο και πιο πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες. Ένα στα πέντε παιδιά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτζηλικιού τους στο κινητό και δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν. Τι μπορώ να κάνω; Χρησιμοποιώ το κινητό όσον το δυνατό λιγότερο και μόνο όταν υπάρχει ανάγκη Προσέχω τις προσφορές Δεν παρασύρομαι από τις διαφημίσεις Κρίνω, συγκρίνω και αποφασίζω Ποιος μπορεί να με βοηθήσει; Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Τηλ Website: Γενική Γραμματεία Καταναλωτή Τηλ Website: ΕΚΠOΙΖΩ Τηλ Website:

7 O ΔΕΚΑΛOΓOΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Να χρησιμοποιείς το κινητό όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Σε κάθε 1. περίπτωση να χρησιμοποιείς bluetooth (το οποίο εκπέμπει ακτινοβολία πολύ χαμηλής έντασης, περίπου 1/1.000 εκείνης ενός κινητού τηλεφώνου) ή κάποιο σύστημα αποδέσμευσης χεριών (hands free). Προσπάθησε να μην έρχεται σε επαφή το κινητό με το σώμα σου και έ- 2. χε το κλειστό κατά τη διάρκεια της νύκτας ή όταν δεν περιμένεις κλήσεις. Μη χρησιμοποιείς το κινητό όταν έχει αδύνατο σήμα, γιατί τότε η ισχύς 3. της ακτινοβολίας που εκπέμπει είναι μεγαλύτερη. Όταν πληκτρολογείς τον αριθμό και περιμένεις να συνδεθείς η ισχύς 4. της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη. Καλό είναι να περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα πριν το πλησιάσεις στο αυτί σου. Μην βάζεις το κινητό κοντά στην καρδιά σου ή στην τσέπη του παντελονιού σου. Το κινητό δεν είναι παιχνίδι. Δεν ενδείκνυται να το χρησιμοποιούν μικρά παιδιά γιατί είναι πιο ευαίσθητα στις ακτινοβολίες. 5. Μη χρησιμοποιείς το κινητό όταν οδηγείς οποιοδήποτε όχημα, γιατί α- 6. ποσπάται η προσοχή σου και αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα. Απότρεψε και τους γονείς σου από τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση. Μην χρησιμοποιείς το κινητό σε αεροπλάνα, νοσοκομεία και σε χώρους 7. όπου υπάρχουν μηχανήματα που μπορεί να επηρεαστούν από τη λειτουργία του κινητού. Να τηρείς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, όπου υπάρχουν. Προσπάθησε να κάνεις όσο το δυνατό συντομότερες συνδιαλέξεις. 8. Κερδίζει η υγεία σου, αλλά και το πορτοφόλι σου. Όταν αγοράζεις κινητό να επιλέγεις μοντέλα χαμηλής ακτινοβολίας 9. (χαμηλή τιμή SAR ) και αυτά που καλύπτουν τις πραγματικές σου ανάγκες. Να κρίνεις τις διαφημίσεις και να εξετάζεις προσεκτικά τις προσφορές. 10.

8 Τηλ Website:

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ Κινητά τηλέφωνα και Υγεία: Απλοί τρόποι προστασίας 1 Στο φυλλάδιο αυτό γίνεται ανασκόπηση των μέτρων προφύλαξης που έχουν συσταθεί από

Διαβάστε περισσότερα

KX-PRX150GR. Οδηγίες χρήσης. Τηλέφωνο κορυφαίας σχεδίασης με οθόνη αφής. Αρ. μοντέλου. Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε ένα προϊόν της Panasonic.

KX-PRX150GR. Οδηγίες χρήσης. Τηλέφωνο κορυφαίας σχεδίασης με οθόνη αφής. Αρ. μοντέλου. Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε ένα προϊόν της Panasonic. Οδηγίες χρήσης Τηλέφωνο κορυφαίας σχεδίασης με οθόνη αφής Αρ. μοντέλου KX-PRX150GR Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε ένα προϊόν της Panasonic. Διαβάστε το παρόν έντυπο και φυλάξτε το για να το συμβουλεύεστε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia 111 / Nokia 113

Οδηγός χρήσης Nokia 111 / Nokia 113 Οδηγός χρήσης Nokia / Nokia 3 Τεύχος.0 EL Περιεχόμενα Πλήκτρα και μέρη...5 Τοποθέτηση κάρτας SIM και μπαταρίας...7 Τοποθέτηση κάρτας μνήμης...8 Φόρτιση της μπαταρίας...0 Κλείδωμα των πλήκτρων...0 Πρόσδεση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για την ασφάλεια και το προϊόν. BlackBerry PlayBook Tablet

Πληροφορίες για την ασφάλεια και το προϊόν. BlackBerry PlayBook Tablet Πληροφορίες για την ασφάλεια και το προϊόν BlackBerry PlayBook Tablet %"$!)'!#'%+!"%*)!-%*""*%%*"*!&)%)"%*")&"*%*!&%&&)"&')!1 MAT-51597-019 MAT-51597-019 PRINTSPEC-021 SWDT43156-1235001-0525101357-019

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Τεύχος 1.2 EL Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Περιεχόμενα Ασφάλεια 3 Ξεκινώντας 4 Πλήκτρα και μέρη 4 Τοποθέτηση της κάρτας SIM, της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης 4 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

O Οδηγός του Ενημερωμένου Καταναλωτή

O Οδηγός του Ενημερωμένου Καταναλωτή Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών O Οδηγός του Ενημερωμένου Καταναλωτή (2 η Έκδοση) Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών o Οδηγός του Ενημερωμένου Καταναλωτή Ιούλιος 2009 Περιεχόμενα \ Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περί ακτινοβολίας Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοφωνικά Ακουστικά Bluetooth με Ενεργή Μείωση Θορύβου

Στερεοφωνικά Ακουστικά Bluetooth με Ενεργή Μείωση Θορύβου Στερεοφωνικά Ακουστικά Bluetooth με Ενεργή Μείωση Θορύβου Οδηγίες Χρήσης Σας ευχαριστούμε για την αγορά αυτών των ακουστικών Bluetooth Turbo-X με Ενεργή Μείωση Θορύβου. Αυτά τα ακουστικά είναι σχεδιασμένα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310

Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310 Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310 Τεύχος 1.0 2 Εισαγωγή Σχετικά με τα ακουστικά με μικρόφωνο Με τα μονοφωνικά ακουστικά Bluetooth με μικρόφωνο Nokia BH-310, μπορείτε να χειρίζεστε τις κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia C6-01

Οδηγός χρήσης Nokia C6-01 Οδηγός χρήσης Nokia C6-01 Τεύχος 3.0 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα Ασφάλεια 6 Ξεκινώντας 8 Πλήκτρα και μέρη 8 Αλλαγή της έντασης ήχου κλήσης, τραγουδιού ή βίντεο 10 Κλείδωμα ή ξεκλείδωμα των πλήκτρων και της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Manual Turbo-X. G580 Octacore. Smartphone G580

Manual Turbo-X. G580 Octacore. Smartphone G580 Manual Turbo-X G580 Octacore Smartphone G580 Εγχειρίδιο Χρήσης Περιεχόμενα 1 ΒΑΣΙΚΑ... 4 1.1 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ... 4 1.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 5 1.3 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ... 7 1.3.1 Προσοχή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Rubik 10 Tablet Οδηγίες Χρήσης

Rubik 10 Tablet Οδηγίες Χρήσης Rubik 10 Tablet Οδηγίες Χρήσης Σημειώσεις: Αυτές οι οδηγίες χρήσης περιέχουν σημαντικές προειδοποιήσεις ασφάλειας για σωστή χρήση της συσκευής και αποφυγή ατυχημάτων. Βεβαιωθείτε ότι θα διαβάσετε καλά

Διαβάστε περισσότερα

Πριν χρησιµοποιήσετε τη συσκευή για πρώτη φορά, δείτε την ενότητα Τα πρώτα βήµατα στη σελ. 10.

Πριν χρησιµοποιήσετε τη συσκευή για πρώτη φορά, δείτε την ενότητα Τα πρώτα βήµατα στη σελ. 10. Οδηγίες χρήσης Ψηφιακό ασύρματο τηλέφωνο Αρ. µοντέλου KX-TG2511GR Ψηφιακό ασύρματο τηλέφωνο με αυτόματο τηλεφωνητή Αρ. µοντέλου KX-TG2521GR Το μοντέλο που απεικονίζεται είναι το KX-TG2511. Πριν χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ για την. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ και την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ στη ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ για την. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ και την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ στη ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ για την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ και την ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ στη ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Εργαστήριο Νοητικής Εργονομίας & Ασφάλειας της Εργασίας ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΑΡΟΓΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΣΕΑΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) και τα ενοποίησε σε pdf format Φωτοβολταϊκά Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία µετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Εξοπλισµός: Βασικά Κριτήρια Procura + - Αναλυτική έκδοση

Ηλεκτρονικός Εξοπλισµός: Βασικά Κριτήρια Procura + - Αναλυτική έκδοση Ηλεκτρονικός Εξοπλισµός: Βασικά Κριτήρια Procura + - Αναλυτική έκδοση 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ PROCURA+ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (ΙΤ) 3 3 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ Ι ΕΕΣ 4 4 ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ 8 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις

1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις 1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών της, να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της και κατά συνέπεια να επιτύχει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ... 4 Προφυλάξεις ασφαλείας... 4 Προφυλάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝ ΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΥΓΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα