Θέμα: -Από τον αρχαίο Παιδοτρίβη- Γυμναστή στο σύγχρονο καθηγητή Φ.Α.- Γυμναστή. -Ο «καλός καγαθός» καθηγητής Φ.Α.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "9-9-2013 Θέμα: -Από τον αρχαίο Παιδοτρίβη- Γυμναστή στο σύγχρονο καθηγητή Φ.Α.- Γυμναστή. -Ο «καλός καγαθός» καθηγητής Φ.Α."

Transcript

1 Θέμα: -Από τον αρχαίο Παιδοτρίβη- Γυμναστή στο σύγχρονο καθηγητή Φ.Α.- Γυμναστή. -Ο «καλός καγαθός» καθηγητής Φ.Α. Εισηγητής: Καϊμακάμης Β., Επίκ. καθηγ. ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ

2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ -Τα διδακτικά μηνύματα από την παραπάνω ιστορία είναι πολλά. -Η εμπειρία της ζωής, αλλά και η έρευνα υποστηρίζουν ότι από τους καθηγητές του σχολείο, αυτός που επηρεάζει πολύ περισσότερο τους μαθητές είναι ο Καλός Γυμναστής. -Αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά και ευθύνη.

3 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΕΘΕΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ Πολλές απαντήσεις στα διάφορα ερωτηματικά που αφορούν το λειτούργημά μας, έχουν δοθεί από τους αρχαίους Έλληνες

4 Ο ελληνικός πολιτισμός είχε στη βάση της αγωγής των νέων, ως ακρογωνιαίο λίθο τον αρμονικό συνδυασμό της Γυμναστικής και της Μουσικής.

5 -Πεπαιδευμένος -Απαίδευτος -Πολιτισμένη πόλη -Απολίτιστη πόλη -«Καλός καγαθός» πολίτης. Στάδιο -Ο αθλητισμός ως μέσο παιδείας-αγωγής. -Απεικόνιση των τριών επιπέδωνπροτεραιοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Ναός Απόλλωνα Θέατρο

6 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕς ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕς ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΔΩ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟςΥΝΗ, ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ (ΚΥΡΙΩς ΕςΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ) ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

7 Ένδοξοι και αρμονικά γυμνασμένοι αρχαίοι αθλητές (αγάλματα), που παρουσιάζουν απαράμιλλη αθλητική, καλλιτεχνική και αισθητική αξία. Κυρίως εκπέμπουν σημαντικά παιδαγωγικά και ανθρωπιστικά μηνύματα (σεμνότητα, απλότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση).

8 Ο ΠΑΙΔΟΤΡΙΒΗΣ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ -Ο Παιδοτρίβης γινόταν κυρίως ένας πρώην επίλεκτος αθλητής, ο οποίος διακρινόταν για το ήθος και την αρετή. -Δίδασκε στα παιδιά τα βασικά πράγματα που αφορούσαν τα διάφορα αθλήματα, ενώ παράλληλα είχε την αποστολή να βάλει τις βάσεις του «καλού καγαθού» πολίτη. Μαζί με τη γυμναστική δίδασκε την αρετή, τους καλούς τρόπους, τη σωφροσύνη. Γενικότερα καλλιεργούσε την ψυχή των παιδιών.

9 -Είχε επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την ανατομία και τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, ενώ γνώριζε και πολλά αλλά που είχαν σχέση με τη γυμναστική και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. -Στα Εφηβεία της Αθήνας ο Παιδοτρίβης ήταν ο σημαντικότερος μετά τον Κοσμήτη (Διευθυντής).

10 ΑΡΧΑΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ -Παιδοτρίβης και Γυμναστής -Παιδοτρίβης= αυτός που έτριβε τα παιδιά με λάδι και σκόνη ή αυτός «παρὰ τῷ ὁποίῳ διατρίβουσιν οἱ παῖδες».

11 Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΦΙΛΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΟΤΡΙΒΗΣ- ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ Παιδοτρίβης: «Καλά είναι να γνωρίζεις, παιδί μου Φιλίνε, ότι στην απροσπέλαστη Ολυμπία δεν αρκεί το δυνατό κορμί, αν δεν το συνοδεύει φρόνιμο, πηγμένο μυαλό. Για να παρουσιαστείς στο στίβο της Ολυμπίας, πρέπει να είσαι τέλειος». Φιλίνος: «Τι θα πει τέλειος δάσκαλε;». -Παιδοτρίβης: «Το σώμα, Φιλίνε, το καλλιεργούν με τη γυμναστική, την ψυχή με τη μουσική, το πνεύμα με τη γνώση. Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί το Κάλλος. Μέσα στο Κάλλος κλείνεται σφιχτά η ιδέα του ανθρώπου. Άνθρωπος δεν είναι αυτός που έχει μόνο δυνατό σώμα, αλλά αυτός που έχει μαζί και όμορφη ψυχή και πνεύμα. Το Κάλλος λοιπόν είναι η έκφραση αυτής της πληρότητας και αυτή η τελειότητα είναι η αρετή. Όποιος κατέχει την αρετή είναι τέλειος». Ο μαθητής Φιλίνος Ο Παιδοτρίβης Νίκανδρος

12 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ- ΜΗΝΥΜΑΤΑ -Ο παραπάνω διάλογος είναι σύντομος, αλλά μεστός νοημάτων. -Από τη μια ένας νεαρός αθλητής, ο οποίος επιθυμούσε να λάβει μέρος στους Ο.Α. αλλά συγχρόνως δεν ήθελε να πάει ανενημέρωτος. Έτσι πήγε στον Παιδοτρίβη- Γυμναστή του, στον οποίο είχε πλήρη εμπιστοσύνη για να ακούσει, να συζητήσει και να μάθει περισσότερα. -Από την άλλη ένας σοφός Γυμναστής, που αναδεικνύει την αρμονική καλλιέργεια της γυμναστικής και της μουσικής, αλλά και την πραγματική αξία της συμμετοχής στους Ο.Α. -Με άλλα λόγια ο αρχαίος Γυμναστής Νίκανδρος προβάλλει και αναδεικνύει το πρότυπο του ενάρετου, του «καλού καγαθού» πολίτη. Πόσοι όμως σύγχρονοι Δάσκαλοι- Γυμναστές- Προπονητές διακατέχονται από τη φιλοσοφία του Δασκάλου- Παιδοτρίβη Νίκανδρου, γνωρίζουν την πραγματική αποστολή της γυμναστικής και έχουν τις απόψεις του;

13 ΣΤΕΦΑΝΩΣΕ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ «Μητέρα, συγχώρεσέμε, πού δε μπόρεσα να τρέξω πιο γρήγορα. Σου έφερα τη μεγάλη νίκη».

14 «Δασκάλους για τα παιδιά μας πρέπει να ζητάμε αυτούς που είναι και η ζωή τους αδιάβλητη (ηθική) και η διαγωγή τους άμεμπτη και η κατάρτισή τους άριστη» (Πλούταρχος) «Ποτέ λοιπόν, καλέ μου, να μη μεταχειρίζεσαι τη βία στα μαθήματα των παιδιών, αλλά φρόντιζε μάλλον παίζοντας να εκπαιδεύονται» «Πλάτων»

15 Η ΠΡΟςΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΔΑςΚΑΛΟΥ -Σε μια κοινωνία ανθρώπων όλα τα νόμιμα επαγγέλματα είναι χρήσιμα, αφού όλα αποτελούν τη μεγάλη αλυσίδα της αλληλεξάρτησης, με την οποία είναι συνδεμένα όλα σχεδόν τα μέλη της κοινωνίας. -Από όλα τα επαγγέλματα- λειτουργήματα το πιο σημαντικό και καθοριστικό για τον πολιτισμό του ανθρώπου είναι αυτό του Δασκάλου. -Είναι μια υπεράνθρωπη κλίση και μια όμορφη- ευλογημένη αποστολή. Βασικές προϋπόθεσης για έναν καλό δάσκαλο 1. Αγάπη προς το επάγγελμα 2. Αγάπη προς το μαθητή 3. Να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση 4. Να έχει επιστημονική κατάρτιση 5. Να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

16 1. Αγάπη προς το επάγγελμα Ο πραγματικός δάσκαλος πρέπει να είναι βέβαιος ότι όσα χρήματα και εάν παίρνει, πάντα θα παίρνει λιγότερα από αυτά που δικαιούται (δεν πληρώνεται με λεφτά η δουλειά του πραγματικού δασκάλου).

17 2. Η αγάπη προς το παιδί- μαθητή. -Η ειλικρινής αγάπη προς το παιδί είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα- μέσα του δασκάλου. -Οι άμεσοι συνεργάτες του δασκάλου είναι τα παιδιά, τα οποία αναδεικνύουν τον πραγματικό δάσκαλο. -Ο δάσκαλος προσεγγίζει πρώτα τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού (προσέγγιση ψυχής), ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να κατανοήσει τα προβλήματά του. -Προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό του και να διευκολυνθεί αποκτά επαφή- σχέση με τους γονείς, από τους οποίους παίρνει πολύτιμες πληροφορίες. (το παράδειγμα με την επιλογή των ταλέντων, δηλαδή μιλάω με τον πατέρα και παρατηρώ τη μάνα ή τη γιαγιά). -Οι κακές συνήθειες δεν εξαλείφονται εύκολα από το παιδί. -Ενώ η αγάπη για το παιδί πρέπει να είναι απεριόριστη, πρέπει να εκδηλώνεται με συνέπεια και να είναι παιδαγωγούσα. Αλλιώς μπορεί να καλλιεργήσει αδυναμίες στο παιδί και ροπές όχι ευχάριστες. Πρέπει επίσης να προσέχει ώστε αυτή η αγάπη και η σχέση να μην είναι ισοπεδωτική, διότι θα καταλύσει την έννοια της ιεραρχίας και το σεβασμό. -Η αγάπη να εκδηλώνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς διάκριση και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι αδύνατα στα μαθήματα, στη ζωηράδα, στο παιχνίδι. -Λένε ότι τα παιδιά είναι εύπλαστα. Εάν ήταν ακριβώς έτσι δεν θα υπήρξαν τόσο προβλήματα στην αγωγή τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο και κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβει η ψυχούλα (ο εσωτερικός κόσμος του καθενός. «Ένα παιδί με μια σφαλιάρα το φτιάχνεις και ένα άλλο το καταστρέφεις» -Ο δάσκαλος δεν πρέπει να απογοητεύεται όταν οι προσπάθειές του δεν ανταποκρίνονται.

18 3. Παράδειγμα προς μίμηση -Ο δάσκαλος πρέπει να είναι διαυγής χαρακτήρας, «άμεμπτος και αμόλυντος». Παντού και πάντοτε θα σκέπτεται ότι δείχνει το χαρακτήρα του, που πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. -Να είναι αυστηρός με τον εαυτό του και ελαστικός, με κατανόηση με τους μαθητές. -Να αποφεύγει την κατάκριση και να επιλέγει τον έπαινο -Όταν ο δάσκαλος είναι μια ολοκληρωμένη- συγκροτημένη προσωπικότητα με πολλές αρετές, οι μαθητές του, αλλά και πολλοί άνθρωποι, με τους οποίους συναναστρέφεται επιζητούν να τον μοιάσουν. -Το παιδί θέλει δασκάλους ευδιάθετους, με χιούμορ, αλλά και σοβαρούς. Να κουβαλάνε και το παιδί μέσα τους, αλλά και τη σοφία και τη γνώση ενός φιλοσόφου. «Πράττε μπροστά στο παιδί με τέτοιες διαθέσεις, που θα ήθελες να γεννηθούν και μέσα στο παιδί» (Πεσταλότσι). - Πέρα από όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και ο δάσκαλος είναι άνθρωπος και ως άνθρωπος έχει ατέλειες, προβλήματα, καταπτώσεις. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, αφού τέλειος δάσκαλος ήταν μόνο ο Χριστός.

19 4. Επιστημονική κατάρτιση -Ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει γενικότερη και ειδικότερη μόρφωση, ενώ η επιμόρφωση δεν πρέπει να σταματά ποτέ. 5. Συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι -Μια από τις αποστολές του δασκάλου είναι να βγει στην κοινωνία και να μην περιορίζεται στο σχολείο (πολιτιστικούς συλλόγους, χορωδίες,.). -Ο δάσκαλος ανήκει σε όλη την κοινωνία και απευθύνεται σε όλους. -Καλείται να μεταδώσει φως στην κοινωνία. -Η πτώση της πατρίδας οφείλεται και στην πτώση των δασκάλων. -Όταν χρειάζεται, να ορθώνει το ανάστημά του στην εκάστοτε εξουσία και στα κακώς κείμενα.

20 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Φ.Α. -H συμμετοχή, ο ενθουσιασμός και η αγάπη των μαθητών για το μάθημα της Φ.Α. εξαρτάται κατά πολύ από την προσωπικότητα και τις ικανότητες του ίδιου του καθηγητή που διδάσκει το μάθημα αυτό. -Ο Καθηγητής Φ.Α. πρέπει να γνωρίζει ότι οι θεωρητικές και επιστημονικές γνώσεις για το αντικείμενό του δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο, με το οποίο καθίσταται πιο χρήσιμος και πιο αποτελεσμα-τικός στην αυλή του σχολείου, στο γήπεδο και στο γυμναστήριο.

21 -Εκτός από τα γνωστά ψυχικά χαρίσματα και την επιστημονική κατάρτιση, χρειά-ζεται απαραίτητα και κάποιες φυσικές αξίες. Το αθλητικό παρουσιαστικό, η ευχάριστη δυνατή φωνή, η επιδέξια επιβλητική και αρμονική κίνηση, το ευδιάθετο πρόσωπο, η καλή υγεία, ακόμη και η ενδεδειγμένη αθλητική ενδυμασία (φόρμα) είναι τα φυσικά χαρίσματα του καθη-γητή Φ.Α., με τα οποία επίσης εμπνέει και παρακινεί τα παιδιά και τους νέους.

22 -Πρέ-πει να γνωρίζει επίσης ότι όποια πρόοδο κι αν πραγματοποιήσει η επιστήμη, η Φ.Α. στο σχολείο δεν θα πάψει ποτέ να είναι πάνω απ όλα μια απλούστατη έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη, που εκδηλώνεται με αμέτρητες κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

23 Για να ανταποκριθεί ο καθηγητής Φ.Α. στις φυσικές αυτές ανάγκες των παι-διών, χρειάζεται πρωταρχικά αγάπη για αυτά και για την ίδια τη Φ.Α. Όλα τα άλλα έπονται και αποκτούνται εύκολα. -Ένας «αγύμναστος γυμναστής» χωρίς αθλητικά βιώματα και αγάπη για τον αθλητισμό, χωρίς κάποια φυσικά και ψυχικά χαρίσμα-τα μπορεί δύσκολα (ίσως καθόλου) να παρακινήσει, να εν-θουσιάσει και να γυμνάσει παιδιά και νέους, που ψάχνουν κάποια πρότυπα, για να μιμηθούν.

24 Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1. Θαυμάζω και αισθάνομαι περήφανος για τον καθηγητή Φ.Α. που έχει παιδεία και επιστημονική κατάρτιση. 2. Ντρέπομαι για τον παραπάνω και τον θεωρώ ανάπηρο, αν από αμέλεια δεν έχει γυμναστική παιδεία και ευρωστία. 3. Θαυμάζω και αισθάνομαι περήφανος για τον καθηγητή Φ.Α. που έχει γυμναστική παιδεία και σωματική ευρωστία. 4. Ντρέπομαι για τον παραπάνω και τον θεωρώ ανάπηρο, εάν δεν έχει παιδεία και επιστημονική κατάρτιση. Συμπέρασμα Καθηγητής Φ.Α.= Παιδεία, Επιστήμη, Ευρωστία. Σημείωση: Οι τυχόν παρεξηγήσεις από τις παραπάνω «καϊμακάμιες» απόψεις λύνονται-διευκρινίζονται με την παρακάτω αριστοτελική επισήμανση: «αν και κανείς από μας δεν κατηγορεί έναν που γεννήθηκε με σωματικά μειονεκτήματα, εν τούτοις κατηγορούμε αυτούς, των οποίων η σωματική ασχήμια οφείλεται σε αμέλεια και σε έλλειψη άσκησης» (Αριστοτέλης).

25 Ο καλός Γυμναστής διδάσκει πάνω από όλα με το παράδειγμά του. Η παραπάνω εικόνα που είναι μια γελοιογραφία των μέσων του 19 ου αιώνα δείχνει ένα γυμναστή, ο οποίος έγινε «σκαμνάκι», προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μαθήματος. Είναι βέβαιο, ότι όταν ο παιδαγωγός γονατίζει και «χαμηλώνει» τόσο πολύ για τους μαθητές του, αυτοί τον ανυψώνουν στις καρδιές τους και τον αναδεικνύουν σε φωτεινό φάρο.

26 -«Η διδασκαλία είναι αληθινή, όταν γίνεται με προθυμία και από τα βάθη της ψυχής. -Όταν νομίζεις ότι δεν δίνεις, αλλά παίρνεις, ότι ευεργετείσαι. -Όταν νομίζεις ότι κερδίζεις χωρίς να χάνεις τίποτε». (Παράφραση Αγ. Ι. Χρυσοστόμου).

27 «Όποιος δάσκαλος συμβουλεύειπαρατηρεί κρυφά από τους άλλους το μαθητή του, κάνει φανερή τη δύναμη της αγάπης του, ενώ αυτός που τον ντροπιάζει μπροστά στους συμμαθητές του, αποδεικνύει τη δύναμη του φθόνου που φωλιάζει μέσα του». (Παράφραση ρήσης Ισαάκ Σύρου).

28 «Ο ιδανικός Δάσκαλος (Γυμναστής) θα έπρεπε να συνδυάζει το σώμα ενός αθλητή και την ψυχή ενός σοφού». (Βολτέρος) «Ένας δάσκαλος θα έπρεπε πάντα να ρωτά: θα ήθελα να είμαι μαθητής στην τάξη μου;»

29 «Όπως τα μηδενικά που δεν έχουν μονάδα μπροστά δεν έχουν καμιά αξία, έτσι και ο Δάσκαλος δεν έχει καμία αξία, όσες γνώσεις και πτυχία και αν έχει, αν δεν έχει παιδεία-αρετή»

30 «Οι μαθητές προτιμούν δασκάλους που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται κατάλληλα την πειθαρχία. Την περιμένουν και όταν δεν τους δοθεί η απαιτούμενη πειθαρχεία οι μαθητές αντιδρούν με ποικίλους τρόπους»

31 «Ο φωτισμένος δάσκαλος διατηρεί τον εαυτό του απλό, αγαθό, ακέραιο, λιτό, αξιοπρεπή, δίκαιο, θεοσεβή, επιεική, στοργικό και δραστήριο».

32 «Η δουλειά του Δασκάλου είναι «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Απαιτεί μεράκι πολύ, γνήσιο ενδιαφέρον για τα παιδιά, πολύ σεβασμό και σίγουρα «μεγάλη αγκαλιά» που να μπορούν να χωρούν όλοι χωρίς να συνωστίζονται, αλλά να αναπνέουν «αέρα ελευθερίας». Ο ίδιος ο Δάσκαλος θα πρέπει να διακρίνεται για την ψυχική του ισορροπία, την αυτοσυνειδησία και την αυτοκριτική» (Νίκα-Μάνου Αικ.).

33 Πρώτα θα μάθεις να διδάσκεσαι, εάν θέλεις να γίνεις καλός δάσκαλος», δηλαδή να μάθεις αργότερα να διδάσκεις. Σύμφωνα μάλιστα και με τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο πρέπει κανείς «να καθαρίσει πρώτα τον εαυτό του αν θέλει να καθαρίσει τους άλλους» («Καθαρθήναι δει πρώτα και είτα καθάραι»).

34 «Ο Δάσκαλος δε διδάσκει μόνο με αυτά που λέει και με αυτά που ξέρει, αλλά κυρίως με αυτά που πράττει»

35 Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος υπενθυμίζει στους γονείς και στους δασκάλους την ευθύνη που έχουν για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών με την εξής ρήση: «Αν βαδίζουν λοξά τα παιδιά των καβουριών, είναι γιατί πήραν παράδειγμα το βάδισμα της μητέρας τους».

36

37

38 Ο Δάσκαλος δύσκολα γηράσκει, ενώ ο Γυμναστής ποτέ. Ως άνθρωπος, ως γυμναστής και ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικός, να διδάσκεσαι, να διδάσκεις, να γυμνάζεσαι και να γυμνάζεις, εφ όρου ζωής. Καϊμακάμης Β.

39 Οι μεγάλοι αθλητές και ιδιαίτερα οι Ολυμπιονίκες πρέπει να είναι ενάρετοι και ταπεινοί, όπως το στάχυ, που όσο περισσότερο και καλύτερο καρπό έχει, τόσο περισσότερο γέρνει. «Η φυσική αγωγή επιτελεί το σκοπό της, όταν έχει τη δύναμη να εμφυσήσει στους ανθρώπους ανθρωπιστική και οικολογική συνείδηση. Οι αθλούμενοι πρέπει να διαπαιδαγωγούνται έτσι, ώστε να αναγνωρίζουν τις αρχές του διαφορετικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

40 Μονοπλευρικότητα, ασχήμια, παρεκτροπή, μετάλλαξη, επιδειξιμανία και εγωισμός. Αρμονική καλλιέργεια σώματος και πνεύματος σεμνότητα, απλότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση.

41 Ζάνες

42 «Αχ! Θεέ μου θα κλατάρει! φούσκωσε τόσο το κορμί, που σκέπασε το κεφάλι.» Όταν ο αθλητισμός δεν καλλιεργείται αρμονικά με το πνεύμα -αγωγή, προκαλεί μονοπλευρικότητα, ασχήμια και εγωισμό.

43 ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές! Κι ότι σ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου, Μην τ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου! Χτισ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ! Κι αν λίγη δύναμη μεσ το κορμί σου μένει, μην κουρασθείς. Είν η ψυχή σου ατσαλωμένη. Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά, Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει. Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ έχουνε λησμονήσει; Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη, Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι! Κωστής Παλαμάς

44 Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ Τριγύρω του αμέριμνο μελίσσι ανθρώπινο ηλικίας ζηλευτής,, ατίθασο και ξέγνοιαστο κι ευθύς να το γυμνάσει ο Γυμναστής θ αρχίσει. Σε μια σφυριγματιά, σε λόγο του ένα λες δύναμη πως ήταν μαγική το πλήθος που γυρνούσε δω και κει μέσ' σε γραμμή εμπήκε ταιριασμένα. Ατσάλινα κορμιά ασκούνται με χάρη και αρμονία ωραία και ζηλευτή. Γυμναστική! Μια τέχνη είναι κι αυτή, που ο Γυμναστής το μυστικό έχει πάρει. Το κάθε του παράγγελμα είναι σμίλης θείου γλύπτου χτύπημα απαλό που το κορμί λαξεύει πιο καλό και που φυσά σ' αυτό πνεύμα αμίλλης. Και πλάθει τα κορμιά με τέχνη θεία κι υπομονή τεχνίτη αληθινού τα πλάθει σιδερένια και το νου με σκέψη Ελληνική, με σκέψη Αγία. Και δυναμώνει τα παιδιά με σκέψη πιο δυνατή να κάνει τη φυλή που να μπορέσει μέρα πιο καλή για τη γλυκειά πατρίδα μας να φέξη. Μπαλτάς Π.

45

46 Ύμνος της Γυμναστικής Ακαδημίας «Ύμνος των Γυμναστών» Σακελαρίου Τ. Εμπρός γυμναστές, γυμνάστριες στο στίβο σμιλέψτε ανθρώπους με τέλεια κορμιά ζωντάνια δώστε στον παλιό το θρύλο, που ζει αιώνια η Ελληνική γενιά. Μορφές χιλιάδων χρόνων σας θωρούνε με περηφάνια πίστη κι αρχοντιά σαν να προσμένουν πάλι για να δούνε ν' αστράψη η δύναμη κι η λεβεντιά. Συγκίνηση βαθιά στον κόσμο σ' όλο απλώστε μ' αγώνες που τονώνουν ψυχή σώμα και νου την άξια την προσπάθεια περίλαμπρα σηκώστε ψηλά - ψηλά κι ακόμα στα ύψη τ' ουρανού. Εμπρός κι ας γενή τ' αθλητισμού ιδέα μες στη ζωή μας το μόνο ιδανικό κι ας βαπτισθή παγκόσμια νεολαία σε πνεύμα Ολύμπιο και Δελφικό.

47 «Όποιος έχει ωραίο σώμα και κακή ψυχή μοιάζει με ωραίο πλοίο, που έχει κακό κυβερνήτη» Μένανδρος «Η γυμναστική δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή, ενώ η έλλειψή της προκαλεί κακό και στα δυο..» Σωκράτης Πλάτων

48 «Μέχρι της εφηβικής ηλικίας πρέπει να προτιμούνται ελαφρότερες γυμναστικές ασκήσεις για τα παιδιά και να αποφεύγεται η αυστηρή δίαιτα και ο εξαναγκασμός σε επίμονες ασκήσεις» Αριστοτέλης «Ο αθλητισμός πρέπει να καλλιεργείται ως μέσον παιδείας-αγωγής και απόκτησης της αρετής και όχι ως μέσο απόκτησης υλικών αγαθών και «αναπαραγωγής» ανθρώπων που είναι μόνο αθλητές, διότι τέτοιοι (άνθρωποι) δεν πρόσφεραν τίποτε ουσιαστικό στην πόλη (κοινωνία)» (Πλάτων)

49 Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη, να δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανάφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. Η ΜΟΡΦΩΣΗ, είπε, είναι θέμα ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ Μορφωμένους; 1. Πρώτα απ όλα αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις αντί να ελέγχονται από αυτές. 2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική. 3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές. 4. Που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα. 5. Και ακόμη αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους. 6. Και που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους. 7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΤΥΑ ΣΑΪ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΤΥΑ ΣΑΪ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΤΥΑ ΣΑΪ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ISSE SE (Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σάτυα Σάι Νοτίου Ευρώπης) 1 Τα δικαιώματα της μετάφρασης σε οποιαδήποτε γλώσσα ανήκουν στον Εκδότη. Κανένα τμήμα ή εδάφιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART

ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART Η ΣΕΧΝΗ ΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗ ΣΕΧΝΗ ΠΩ Η ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΕΧΝΗ; (Δημιουργία εικαςτικών έργων με υλικά από

Διαβάστε περισσότερα

Για την έκδοση στα Αγγλικά

Για την έκδοση στα Αγγλικά Για την έκδοση στα Αγγλικά brahmakumaris.gr Α Pocket Book on Virtue Dadi Janki First Edition 2002 Secomd Edition 2003 Third Edition 2006 ISBN 1 886872 23 6 Published by Brahma Kumaris Information Services

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;)

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) 1 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) Ένα βιβλίο πάνω στο γάμο και τα συζυγικά προβλήματα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την εικόνα του γάμου όπως ο Θεός την έχει ορίσει. Η πρόθεση μας δεν είναι να σκιαγραφήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει η ικανότητα των στελεχών να ηγούνται.

Πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει η ικανότητα των στελεχών να ηγούνται. Αύγουστος 2013 Υποψήφιοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί Το οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων στηρίζεται στα στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, όλων των Κλάδων, όλων των Όπλων, Σωμάτων ή ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση»

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ: κ. Αιμίλιος Χατζηπετρής 1. Τι καταλαβαίνετε με την έννοια παραγωγικότητα ; 1. Η παραγωγικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στον ορισμό του «καλού δασκάλου», μέσα από τις αντιλήψεις των μαθητών.

Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στον ορισμό του «καλού δασκάλου», μέσα από τις αντιλήψεις των μαθητών. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία: Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Απρίλιος 2007 Αρχές Συμβουλευτικής 1. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τετράδιο εργασιών Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΜΟΡΦΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 1 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 2000-2013 2000 ΚΕΙΜΕΝΟ Μια σημαντική πρόκληση στο ξεκίνημα του 21 ου αιώνα είναι με ποιον τρόπο θα διαφυλαχθούν τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Ι Ο Π Α Θ Η Τ Ι Κ Η Η ΤΕΧΝΗ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Ο Μ Ο Ι Ο Π Α Θ Η Τ Ι Κ Η Η ΤΕΧΝΗ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 13 ΙΑΝ. - ΜΑΡ. 2013 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Κομπίτσι, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.: 26610 22551,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία.

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία. Σπυροπούλου - Παπαδημητρίου Ζωή, Σχολική Σύμβουλος Ε.Τ. Πεζογράφος Θεατρική Συγγραφέας ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ Οι περισσότεροι «Μύθοι περί ζώων, πτηνών και φυτών»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Μια από τις πλέον δημοφιλείς λέξεις στην καθημερινότητά μας είναι αυτή της Αγάπης. Ως Έλληνες τη χρησιμοποιούμε αρχαιόθεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ Μάιος 2011 ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ Δεν έχουμε βιώσει όλοι λίγο ως πολύ την αγωνία της δικαίωσης, την πίκρα της αδικίας, τον εγκλωβισμό στον πόνο εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Μάρτιος 2014 *Τι είναι το παιδαγωγικό πλαίσιο ή σχέσεις θεωρίας και πράξης Το παιδαγωγικό μας σκεπτικό διατυπώνεται στο ακόλουθο θεωρητικό κείμενο. Για να αποσαφηνιστεί

Διαβάστε περισσότερα

A. K. www.ideas4u.net

A. K. www.ideas4u.net A. K. www.ideas4u.net August 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. 2. 3. 4. 5. Όλες οι αλλαγές ξεκινούν από ιδέες Ποια είναι η πραγματική δύναμη που έχουν οι ιδέες στη ζωή μας; Μια σταγόνα στον ωκεανό Ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Ν. ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΚΦΡΑΣΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Ν. ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΚΦΡΑΣΗ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη: Αναζήτηση και συστηματική γνώση των αιτιών και των αναγκαιοτήτων, που διέπουν τη φυσική, ατομική και κοινωνική πραγματικότητα. Τεχνολογία:Το σύνολο των μέσων που έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Επιμέλεια: Κοντογιαννίδου Γαβριέλλα (Διδάκτωρ Διδακτικής) 2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος

Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Αρχαία Ελληνικά Φιλοσοφικός Λόγος Πλάτωνος «Πρωταγόρας» και «Πολιτεία» Ερωτήσεις εισαγωγής Κείμενο-Μεταφράσεις Ερμηνευτικά σχόλια Ερωτήσεις από πανελλήνιες εξετάσεις Ερωτήσεις του ΚΕΕ με βάση την ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Η Διάκριση ως Ποιμαντική Αρετή στο Συμβουλευτικό Έργο Συγχρόνων Γερόντων*

Η Διάκριση ως Ποιμαντική Αρετή στο Συμβουλευτικό Έργο Συγχρόνων Γερόντων* Η Διάκριση ως Ποιμαντική Αρετή στο Συμβουλευτικό Έργο Συγχρόνων Γερόντων* Σταματίου Σπ. Ζούλα Δ.Μ.Σ. Θεολογίας-Εκπαιδευτικού ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΣΠ. ΖΟΥΛΑΣ (Α.Μ. 99501) ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.5 1.1. Στόχοι...5 1.2. Τι είναι εφηβεία..5

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Π.Ε) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΣΠΕΝ404 Ονοματεπώνυμο φοιτήτριας: Εξαδακτύλου Νίκη-Αθηνά Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

94 διαγράμματα γ Λυκείου

94 διαγράμματα γ Λυκείου 94 διαγράμματα γ Λυκείου ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ο Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης». Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα