«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά»"

Transcript

1 «Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά» ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ: Δ - Στ ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

2 Τάξεις: Δ - Στ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Διάρκεια: 8 12 Μαθήματα Χ 40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των έργων) Περιγραφή ενότητας: Η ενότητα εστιάζεται σε μύθους της Κύπρου και της Ευρώπης. Μέσα από τη θέαση και δημιουργία με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές ψηφιδωτών έργων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τοπική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργούν έργα δύο διαστάσεων με την τεχνική του ψηφιδωτού. Σύνδεσμος (η ενότητα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα Εικαστικής Αγωγής) Agogi/enotites_projects/vathmida3/enotita_mythoi_mesa_apo_psifidota_nov12.pdf

3 ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Θεματικές Περιοχές: Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά Ζήτημα: Μύθοι Στοιχεία από τον Πυρήνα: Μορφολογικά στοιχεία: σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα Δομικά στοιχεία: χώρος, μοτίβο Νοηματικά στοιχεία: αφήγηση ιστοριών, έκφραση συναισθημάτων, συμβολισμοί Τεχνικές: σχέδιο, ψηφιδωτό (άμεση μέθοδος τοποθέτησης ψηφίδων)

4 ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Μέσα - Υλικά: Τα υλικά συμπεριλαμβάνονται στο συνοδευτικό έντυπο του βίντεο «Ψηφιδωτό (1): Με τη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης ψηφίδων» που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα Εικαστικής Αγωγής. Σύνδεσμος: Agogi/vinteo_me_technikes/pdf/psifidoto_1.pdf

5 ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Πηγές: Πρωτογενείς: Ψηφιδωτά της Πάφου (Οικία Διόνυσου, Έπαυλη Θησέα, Έπαυλη Αιώνα, Οικία Ορφέα, Οικία των τεσσάρων εποχών) Ψηφιδωτά Κουρίου (Οικία Ευστολίου) Δευτερογενείς: Βιβλίο Εικαστικά Ε - Στ Δημοτικού Ιστοσελίδα Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ Ιστοσελίδα Ψηφίδων Γνώσις Βίντεο για την τεχνική δημιουργίας ψηφιδωτού _psifidoto_amesi_topothetisi.html

6 ΣΤΟΧΟΙ Οι μαθητές/τριες να: έρθουν σε επαφή με την τοπική και παγκόσμια δημιουργία σε σχέση με το ψηφιδωτό, μέσα από πραγματικά έργα, φωτογραφίες, δράσεις και έρευνα παρατηρούν, συλλέγουν και επεξεργάζονται δεδομένα χρήσιμα για τη δημιουργία ψηφιδωτού μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές δημιουργούν ομαδικά ψηφιδωτά έργα μέσα από πειραματισμό και διερεύνηση υλικών και μέσων συλλέγουν, επιλέγουν και ταξινομούν υλικά και αντικείμενα σχετικά με τη δημιουργία του ψηφιδωτού τους προβληματιστούν για πιθανές λύσεις σε προκλήσεις που θα παρουσιαστούν αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης εργαλείων κοπής ψηφίδων

7 ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

8 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 Οι μαθητές/τριες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου και: - παρατηρούν τα ψηφιδωτά - τα φωτογραφίζουν - συζητούν - συλλέγουν και καταγράφουν δεδομένα σε σχέση με τα υλικά, τα χρώματα και τη θεματολογία των ψηφιδωτών (κυρίως από την Ελληνική Μυθολογία) Εναλλακτικά, αν δεν είναι εφικτή η μετάβαση των παιδιών στο συγκεκριμένο ή σε παρόμοιο χώρο, η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει μέσα από τη θέαση φωτογραφιών ή ταινιών (δευτερογενείς πηγές).

9 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ Παρατήρηση Καταγραφή Δεδομένων

10 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Διερεύνηση Μύθων ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 Με αφορμή την παρατήρηση των παιδιών ότι τα θέματα των ψηφιδωτών είναι παρμένα από τη μυθολογία, γίνεται συζήτηση σχετικά με μύθους. Τα παιδιά αναφέρουν μύθους που γνωρίζουν και στη συνέχεια διερευνούν μύθους στο διαδίκτυο, βρίσκουν στοιχεία και τα καταγράφουν. Στόχος είναι η επιλογή ενός μύθου ο οποίος θα αποτελέσει τον τίτλο/θέμα του έργου τους. Πιθανοί μύθοι: Η γέννηση της Αφροδίτης, Η χαμένη Ατλαντίδα, Καλικάντζαροι, Η γοργόνα η αδελφή του Μεγαλέξανδρου, Η Αρπαγή της Ευρώπης κ.ά. Πληροφορίες για ιστοεξερεύνηση: Μακεδονία εν μύθοις φθεγγομένη Χρήση της λέξης κλειδί μύθοι σε μηχανή αναζήτησης.

11 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Εικαστική Δημιουργία Προσχέδια Σύνθεσης Επιλογή Χρωμάτων Τα παιδιά, αφού έχουν επιλέξει το μύθο που θα αναπαραστήσουν, πειραματίζονται με τη σύνθεσή τους. Σχεδιάζουν τις βασικές γραμμές και επιλέγουν τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν.

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Εικαστική Δημιουργία Δημιουργία Ψηφιακού Ψηφιδωτού ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 Προτού έρθουν σε επαφή με πραγματικές ψηφίδες, τα παιδιά γνωρίζουν το πρόγραμμα Design a Mosaic, όπου μπορούν να παρατηρήσουν παραδείγματα ρωμαϊκών μοτίβων με ψηφίδες και να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά μοτίβα ή σχέδια. Με αυτή την ευκαιρία μπορούν να πειραματιστούν και με τα χρώματα που επέλεξαν για τη σύνθεσή τους. Δημιουργία Ψηφιδωτού Design a mosaic Σύνδεσμοι: Ιστοσελίδα: Design a Mosaic Οδηγός φύλαξης ψηφιακού ψηφιδωτού: Agogi/istoselides/odigos_filaxis_psifiakou_psifidotou.pdf (Ιστοσελίδα Εικαστικής Αγωγής - Συνδέσεις Χρήσιμες ιστοσελίδες Διαδραστικά παιχνίδια)

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5 Βίντεο: Ψηφιδωτό με τη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης ψηφίδων ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 Παρουσιάζεται στα παιδιά το βίντεο «Ψηφιδωτό (1): Με τη Μέθοδο της Άμεσης Τοποθέτησης Ψηφίδων» και ακολουθεί συζήτηση ως προς τα μέσα/υλικά και την πορεία εργασίας. Τα παιδιά συζητούν, εισηγούνται και καταγράφουν υλικά που μπορεί να έχουν στο σπίτι για να τα φέρουν στο επόμενο μάθημα για αξιοποίηση στη δημιουργία ψηφιδωτού. Εναλλακτικά η παρουσίαση της τεχνικής μπορεί να γίνει και και μέσα από το Βιβλίο «Εικαστικά Ε και Στ Δημοτικού», σελ. 23 Σύνδεσμοι: Βίντεο: Ψηφιδωτό (1) με τη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης ψηφίδων Ιστοσελίδα Εικαστικής Αγωγής - Υποστηρικτικό Υλικό Βίντεο με τεχνικές Ψηφιδωτό (1) Σημειώσεις για τον/την εκπαιδευτικό Βιβλίο «Εικαστικά, Ε και Στ Δημοτικού»

14 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1Χ40 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6 Επιλογή, Οργάνωση και Προετοιμασία Υλικών Τα παιδιά συγκεντρώνουν τα υλικά που έφεραν από το σπίτι, όπως και αυτά που έφερε ο/η εκπαιδευτικός, επιλέγουν τις ψηφίδες που θα χρησιμοποιήσουν και πειραματίζονται με χρωματικούς συνδυασμούς. Δημιουργούν ψηφίδες σπάζοντας παλιά κεραμικά πλακάκια για εμπλουτισμό της σύνθεσής τους. Δημιουργία ψηφίδων με σπάσιμο κεραμικών Επιλογή Οργάνωση Προετοιμασία Πειραματισμοί

15 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 7 Δημιουργία Ψηφιδωτού ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των έργων Τα παιδιά, αφού πειραματιστούν και αποφασίσουν, ακολουθούν τα στάδια δημιουργίας ψηφιδωτού που παρακολούθησαν στο βίντεο «Ψηφιδωτό (1): Με τη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης ψηφίδων» για τη δημιουργία του ψηφιδωτού τους. Έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο βίντεο για επίλυση αποριών.

16 Τα έργα των παιδιών

17 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Δημιουργία μικρών έργων Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν πιο μικρά έργα ακολουθώντας την τεχνική της δημιουργίας ψηφιδωτού με τη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης ψηφίδων. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάσεις κεραμικά πλακάκια (την πίσω πλευρά που είναι τραχιά) με διαστάσεις 10 εκ. Χ 10εκ. Οι ψηφίδες δεν χρειάζονται κόψιμο με το ειδικό εργαλείο.

18 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Σπιρτόκουτα Τα σπιρτόκουτα μπορούν αξιοποιηθούν όπως είναι ή να βαφτούν με νερομπογιά πριν από την τοποθέτηση. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε σπιρτόκουτο ξεχωριστά.

19 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Χοντρά χαρτόνια από χαρτοκιβώτια Τα χαρτόνια κόβονται με μεγάλο ψαλίδι και βάφονται με νερομπογιές. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε ψηφίδα ξεχωριστά.

20 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Ξύσματα μολυβιών Τα ξύσματα μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν όπως είναι, είτε να βαφτούν με νερομπογιές. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε ψηφίδα ξεχωριστά.

21 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Αποκόμματα χαρτιού από τρυπητήρι Τα αποκόμματα χαρτιού από τρυπητήρι μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία απλώνεται στην επιφάνεια του έργου.

22 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Πλαστικά Πώματα Μπουκαλιών Τα πώματα μπορούν να αξιοποιηθούν όπως είναι ή να βαφτούν με ακρυλική μπογιά. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε πώμα ξεχωριστά.

23 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Σπόροι Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία απλώνεται στην επιφάνεια του έργου.

24 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Πλήκτρα από Πληκτρολόγια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τα πλήκτρα μπορούν να αξιοποιηθούν όπως είναι ή να βαφτούν με ακρυλική μπογιά. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε ψηφίδα ξεχωριστά. Workbynight, EYE

25 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Φελλοί Οι φελλοί μπορούν να αξιοποιηθούν όπως είναι ή να βαφτούν με ακρυλική μπογιά. Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε ψηφίδα ξεχωριστά. Conrad Engelhardts, MARILYN

26 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Ξυστά Λαχεία Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε λαχείο-ψηφίδα ξεχωριστά. Adam Eckstrom, PRICE OF HAPPINESS

27 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ Χρήση Εναλλακτικών Υλικών Πέτρες Μπορούν να κολληθούν με γόμα PVA, η οποία είτε απλώνεται στην επιφάνεια του έργου είτε σε κάθε πέτρα-ψηφίδα ξεχωριστά.

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 1 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 1. Εισαγωγή 2 Οι Εικαστικές Τέχνες είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Συνιστούν εκφραστικά μέσα με τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Να εξερευνούν υλικά και ιδέες σε σχέση με: 1.1. τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Τέχνη Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Τέχνη Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείo Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «Ένας τουρίστας στην Κύπρο» ΤΟΠΟΣ Η Κύπρος ΠΡΟ-ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 1. Σενάριο και Γεωγραφικό Ερώτημα προς διερεύνηση: «Ο Αντρέας είναι δέκα χρόνων, κάτοικος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ E - ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ E - ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΕXN0Λ0ΓΙΑ E - ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Σχεδιασμός και Tεχνολογία Τάξεις Ε - ΣΤ Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ: Ένα συνεκτικό και επαρκές σώμα γνώσεων Τα παιδιά να αναγνωρίζουν, να ονομάζουν και εντοπίζουν τόπους στον πραγματικό χώρο, σε απεικόνιση (π.χ. φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Οδηγός Εκπαιδευτικού Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Συγγραφή Ηλεκτρονική σελίδωση: Εποπτεία: Σωκράτης Μυλωνάς Νίκος Ζάγγουλος Καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ - 2014) Σχολική Χρονιά 2014-2015 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αν. Καθηγητής Λοΐζος Σοφός ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 3065 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 188 23 Ιανουαρίου 2015 Αριθμ. 8602/Δ2 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόγραμμα Σπουδών για τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και το Γραμμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Μέση Γενική Εκπαίδευση

Ιστορία Μέση Γενική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Ιστορία Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Βασικές αρχές της ΠΕ/ΕΑΑ που ευνοούν την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο»

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» Χριστόγερου Κατερίνα 1, Πέζαρου Πηνελόπη 2, Αρμενιάκου Κων/να 3 1 Νηπιαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στα δημοτικά σχολεία ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγός Επιμορφωτή Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής

Διαβάστε περισσότερα

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Κείμενα-Σχεδιασμός-Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ Γιώργης Σιγάλας Ζωγράφος, Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ Γιώργης Σιγάλας Ζωγράφος, Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ Γιώργης Σιγάλας Ζωγράφος, Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ολοκληρώθηκε η συγγραφή των νέων βιβλίων του μαθήματος των Εικαστικών. Η

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοτική Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Προδημοτική Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Προδημοτική Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητισμός της εικόνας

Αλφαβητισμός της εικόνας Κεφάλαιο 2o Αλφαβητισμός της εικόνας Αλφαβητισμός της εικόνας Τάς ἐπιδόσεις ἴσμεν γιγνομένας καί τῶν Τεχνῶν καί τῶν ἄλλων ἁπάντων οὐ διά τούς ἐμμένοντας τοῖς καθεστῶσιν ἀλλά διά τούς ἐπανορθοῦντας καί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο

Γλώσσα Δημοτική Εκπαίδευση. Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λώσσα Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλεία Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, Microsoft Access, Διαδίκτυο Ομάδα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο) 365 Ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια Γ. Λογισµικά γνωστικών αντικειµένων Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Διαβάστε περισσότερα