2. Υποστήριξη στη Διαχείριση Γνώσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2. Υποστήριξη στη Διαχείριση Γνώσης"

Transcript

1 2. Υποστήριξη στη Διαχείριση Γνώσης Η Διαχείριση Γνώσης, μια επιστημονική περιοχή η οποία πραγματεύεται την απόκτηση, αναπαράσταση, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή της γνώσης ενός οργανισμού για την υποστήριξη δραστηριοτήτων του όπως είναι η λήψη αποφάσεων, δεν είναι πια θέμα επιλογής, αλλά μια από τις πιο σημαντικές του λειτουργίες, η οποία του προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για την αντιμετώπιση των αναγκών της διαχείρισης γνώσης έχουν προταθεί και εφαρμοσθεί μια πλειάδα από προσεγγίσεις και αντίστοιχα συστήματα. Το παρόν κεφάλαιο παρουσιάζει μια σειρά από βασικά θέματα τα οποία εμπίπτουν στον ερευνητικό χώρο της Διαχείρισης Γνώσης, τόσο από τη σκοπιά της Διοίκησης, όσο και από τη σκοπιά των Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης. Τα θέματα που εξετάζονται θέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης της οργανωσιακής γνώσης. 2.1 Εισαγωγή Η δυνατότητα απόκτησης και εκμετάλλευσης γνώσης θεωρείται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθοριστικής σημασίας για κάθε οργανισμό και επιχείρηση (Nonaka, 1991; Davenport and Prusak, 1998). Ενισχύοντας την παραπάνω άποψη, ο Drucker (1993) υποστηρίζει ότι κύρια πηγή μακροπρόθεσμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για έναν οργανισμό αποτελεί η πρόσβαση σε κάποια μορφή γνώσης η οποία είναι εκμεταλλεύσιμη από αυτόν. Έτσι, η έρευνα ενός μεγάλου αριθμού οργανισμών και επιχειρήσεων δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη επιβίωση και η ανταγωνιστική επιτυχία τους καθορίζεται όχι τόσο από τα οικονομικά μεγέθη τους, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν συνειδητά να δημιουργούν, αποκτούν, κωδικοποιούν και χρησιμοποιούν γνώση (Evans, 2003). Η Διαχείριση Γνώσης (Knowledge Management) είναι μια επιστημονική περιοχή η οποία πραγματεύεται την απόκτηση, αναπαράσταση, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή της γνώσης ενός οργανισμού για την υποστήριξη δραστηριοτήτων του, όπως η λήψη αποφάσεων (Prusak, 2001). Σύμφωνα με τον Prusak (1997), η Διαχείριση Γνώσης είναι ουσιαστικά η απάντηση από το χώρο της Διοίκησης στη σύγχρονη πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, της πανταχού παρουσίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ευρύτατα αποδεκτής θεώρησης της επιχείρησης με βάση τη γνώση (knowledge-based view of the firm) (Grant, 1997). Τα Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης (Knowledge Management Systems), δηλαδή τα βασισμένα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών συστήματα για την αναπαράσταση, εκμαίευση, διάχυση και επεξεργασία της γνώσης

2 (Alavi and Leidner, 2001), δεν είναι πια θέμα επιλογής μιας επιχείρησης, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά της συστατικά, το οποίο της προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτού του είδους τα συστήματα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση του ότι η σωστή γνώση είναι διαθέσιμη στη σωστή μορφή, στους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή (Hibbard, 1997). Ειδικά σε ότι αφορά την ομαδική λήψη αποφάσεων, αυτού του είδους τα συστήματα και οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν θεωρείται ότι μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της ομάδας των αποφασιζόντων (Courtney, 2001; Bolloju et al., 2002). Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, η πλέον συνήθης ανάγκη διαχείρισης της γνώσης μιας επιχείρησης αφορά στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων των Κοινοτήτων Πρακτικής (Liedtka, 1999; Philips and Bonner, 2000). Αυτού του είδους οι ομάδες συντίθενται από άτομα τα οποία έχουν κοινούς στόχους ή/και ενδιαφέροντα, και είναι θετικά διακείμενα στο να μεταδώσουν τη γνώση τους στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, με στόχο να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Πιο συγκεκριμένα, η επικοινωνία της γνώσης μπορεί να αφορά στην ανταλλαγή διαφορετικών ερμηνειών σε κάποιο πρόβλημα, σε ενδιαφέροντα, στόχους, προτεραιότητες και περιορισμούς, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές, ασαφώς ορισμένες ή ακόμη και συγκρουόμενες απόψεις. Στην περίπτωση της λήψης αποφάσεων, αυτού του είδους η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αποφασιζόντων θεωρείται εξέχουσας σημασίας, καθώς οι θέσεις και οι απόψεις τους εμπεριέχουν γνώση η οποία δεν είναι εύκολο να κωδικοποιηθεί και να διανεμηθεί από ένα Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ζητήματα, το παρόν κεφάλαιο εξετάζει το θέμα της διαχείρισης γνώσης τόσο από πλευράς Διοίκησης (Management), όσο και από τη σκοπιά των Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης. Το προτεινόμενο πλαίσιο περιλαμβάνει μηχανισμούς για την αποτελεσματική εκμαίευση, επεξεργασία και διανομή της γνώσης, με στόχο τη μέγιστη εκμετάλλευση του κεφαλαίου γνώσης μιας επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο μιας συζήτησης αναλύεται με βάση τη δομή της και τα άτομα που συμβάλλουν με τις απόψεις τους σε αυτή. Η ανάλυση του περιεχομένου μιας συζήτησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γνωστικό αντικείμενο της συζήτησης και το μοντέλο απόφασης με βάση το οποίο αυτή δομήθηκε. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σε ότι αφορά τη γνώση και τη συμπεριφορά των αποφασιζόντων, το σύνολο της διαδικασίας λήψης μιας απόφασης και την απόφαση per se (μετά από την αξιολόγηση αυτής). Τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.

3 Το παρόν κεφάλαιο είναι δομημένο ως εξής: Η επόμενη ενότητα παρουσιάζει βασικές έννοιες και προσεγγίσεις από το χώρο των Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια εισαγωγή σε βασικά θέματα τα οποία αφορούν στη Διαχείριση Γνώσης από τη σκοπιά της Διοίκησης μέσα από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας. Ακόμη, αναφέρονται βασικές προσεγγίσεις του θέματος από τη σκοπιά της επιστήμης της πληροφορικής και γίνεται μια επισκόπηση των σχετικών μεθόδων και τεχνικών. Έπειτα, γίνεται μια συγκριτική παρουσίαση υλοποιημένων Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης, κατηγοριοποιημένα με βάση τις λειτουργίες που αυτά υποστηρίζουν. Τέλος, παρουσιάζεται το προτεινόμενο πλαίσιο διαχείρισης γνώσης και εντοπίζονται οι στόχοι τους οποίους εξυπηρετεί η προτεινόμενη προσέγγιση. 2.2 Βασικές έννοιες και προσεγγίσεις Σύμφωνα με τους Davenport and Prusak (1998), η γνώση ορίζεται ως η εμπειρία, οι αξίες, η σχετική με το περιεχόμενο πληροφορία (contextual information) και οι εκτιμήσεις των ειδικών, τα οποία παρέχουν ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση και την εμπέδωση νέων εμπειριών και πληροφορίας. Από τη σκοπιά της πληροφορικής, ως γνώση ορίζεται η πληροφορία που έχει υποστεί μια σειρά ειδικών ελέγχων για την πιστοποίηση της (Βλαχάβας κ.ά., 2002) Μορφές γνώσης Έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης, μείζον θέμα έρευνας αποτελεί η κατηγοριοποίησή της, ώστε ανάλογα με τη μορφή που έχει να αναπτυχθούν και οι κατάλληλες τεχνικές για την εκμαίευση, επεξεργασία, διάχυση και χρήση της. Έτσι, σύμφωνα με τον Polanyi (1966), σε μια από τις πρωτοπόρες εργασίες επάνω στη διαχείριση γνώσης, και τους Nonaka and Takeuchi (1995), η γνώση διακρίνεται σε ρητή (explicit) και άρρητη (tacit). Η ρητή γνώση αναφέρεται στη σαφή, αναμφίβολη γνώση που βρίσκεται σε βιβλία, έγγραφα, θεωρίες, πίνακες και γραφήματα. Αυτού του είδους η γνώση δεν είναι αμφισβητήσιμη, καθώς επιβεβαιώνεται από επιστημονικά αποδεδειγμένες θεωρίες και συνήθως είναι αποδεκτή από όλους. Ακόμη, είναι εύκολα μεταβιβάσιμη στο εσωτερικό της επιχείρησης, αλλά και έξω από αυτή. Η επικοινωνία της ρητής γνώσης μεταξύ δύο ή και περισσότερων ατόμων έχει θετικά αποτελέσματα αφού αυτή εμπλουτίζεται και εξελίσσεται. Από την άλλη πλευρά, η άρρητη γνώση αφορά στη γνώση που έχει αποκτηθεί από εμπειρία και πρακτικές μεθόδους. Είναι η γνώση που ενώ βρίσκεται στο μυαλό κάθε ατόμου, δεν έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί ή πλήρως συστηματικοποιηθεί. Αυτή σχετίζεται με την εκπαίδευση, τη νόηση, τις προτιμήσεις, τις εντυπώσεις, τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη διορατικότητα του κάθε ατόμου.

4 Από τη σκοπιά της λήψης αποφάσεων, οι Holsapple και Whinston (1996) υποστηρίζουν πως η γνώση διακρίνεται σε τρεις διαφορετικές πρωτεύουσες και τρεις δευτερεύουσες μορφές. Πιο συγκεκριμένα, η γνώση μπορεί να είναι είτε περιγραφική (descriptive), διαδικαστική (procedural) ή αιτιολογική (reasoning), είτε λεκτική (linguistic), σωρευτική (accumulative) ή παρουσίασης (presentation). Αυτού του είδους η διάκριση αφορά στις μορφές που η γνώση απαντάται σε ένα περιβάλλον λήψης αποφάσεων. Στα πλαίσια της παρούσης προσέγγισης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκμαίευση της άρρητης διαδικαστικής γνώσης των αποφασιζόντων, καθώς αυτή ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας τους σε ότι αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τη σπείρα δημιουργίας και μεταφοράς της γνώσης, αυτή δημιουργείται ή μεταφέρεται μέσα από τέσσερις επιμέρους διαδικασίες, την κοινωνικοποίηση, την εξωτερίκευση, το συνδυασμό και την εσωτερίκευση (Nonaka and Takeuchi, 1995). Το Σχήμα 5.1 παρουσιάζει τις τέσσερις αυτές διαδικασίες δημιουργίας ή μεταφοράς της γνώσης οι οποίες βασίζονται στο διαχωρισμό της γνώσης σε ρητή και άρρητη. Σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο, η γνώση μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ ατόμων, ομάδων και οργανισμού και ταυτόχρονα μεταλλάσσεται, καθώς η γνώση προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το άτομο ή την ομάδα που την κατέχει. Στην περίπτωση μιας επιχείρησης, η μεταφορά της γνώσης μεταξύ των φυσικών προσώπων ακολουθεί τις παραπάνω διαδικασίες και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή νέας γνώσης. Ταυτόχρονα, η γνώση μεταφέρεται τόσο μεταξύ προσώπων όσο και με την βοήθεια της τεχνολογίας, Ειδικότερα, τα Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης συνδράμουν στην προσπάθεια μεταφοράς της γνώσης μέσα από την παροχή μέσων για την αύξηση της ροής της σε ένα οργανισμό ή μια επιχείρηση. Σχήμα 5.1 Η σπείρα δημιουργίας και μεταφοράς γνώσης (Nonaka and Takeuchi, 1995)

5 2.2.2 Τεχνολογική γνώση Η τεχνολογική γνώση αφορά στη γνώση που κατέχουν φυσικά πρόσωπα ή εμπεριέχεται σε τεχνολογικά συστήματα και είναι απαραίτητη για να έρθουν σε πέρας οι εργασίες που συνθέτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού σε λειτουργικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στο λειτουργικό επίπεδο ενός οργανισμού, η τεχνολογική γνώση των εργαζομένων αφορά στον τρόπο χειρισμού των εγκαταστάσεων της παραγωγής, του τεχνολογικού εξοπλισμού, κλπ. Σε ότι αφορά τις λειτουργίες επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων του οργανισμού και τη συντήρηση των μηχανημάτων της παραγωγής, η γνώση των εργαζομένων αφορά κυρίως στις τεχνικές παραμέτρους των φυσικών συστημάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις λειτουργίες παίζει η γνώση του τρόπου χειρισμού των φυσικών συστημάτων, ειδικά στην περίπτωση όπου ο οργανισμός χρησιμοποιεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η γνώση συνήθως προέρχεται από τα εγχειρίδια χρήσης που παρέχουν οι κατασκευαστές, την εκπαίδευση και την πρακτική εμπειρία των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, οι εργαζόμενοι, με βάση την ειδίκευση και τις προσωπικές τους δεξιότητες, γίνονται κάτοχοι της λεγόμενης άρρητης γνώσης, η οποία είναι δύσκολο να εκφρασθεί και κατά συνέπεια να μεταφερθεί. Η άρρητη γνώση είναι αυτή που ουσιαστικά διαφοροποιεί το επίπεδο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του κάθε εργαζομένου. Μπορεί να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κινήσεις του εργαζομένου στο χώρο εργασίας, στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον διαθέσιμο εξοπλισμό ή γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τον περιβάλλοντα χώρο (πάγκους εργασίας, μηχανολογικό/ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, πληροφοριακά συστήματα κλπ.) Η γνώση στα πλαίσια της επιχείρησης Η δυνατότητα απόκτησης και εκμετάλλευσης της γνώσης θεωρείται ως καθοριστικής σημασίας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (Nonaka, 1991; Drucker, 1993; Davenport and Prusak, 1998). H παραπάνω άποψη αντικατοπτρίζει επιστημονικές θεωρίες και τάσεις οι οποίες εντάσσονται στη θεώρηση της επιχείρησης με βάση τη γνώση (knowledge-based view of the firm). Ο Grant (1997), ο οποίος εισήγαγε τον όρο, μιλά για μια φυσική συνέχεια της θεώρησης της επιχείρησης με βάση τους πόρους, όπου η γνώση αναγνωρίζεται ως πόρος-κλειδί για την επιχείρηση. Η θεώρηση της επιχείρησης με βάση τη γνώση αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Στρατηγικής Διοίκησης (Strategic Management) και Διαχείρισης Γνώσης (Apostolou and Mentzas, 2003). Σύμφωνα με αυτή, οι ικανότητες του οργανισμού και συνεπώς το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα είναι βασισμένα στο συνδυασμό ή την ολοκλήρωση της γνώσης της επιχείρησης.

6 Ακόμη, η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι ενώ τα υλικά στοιχεία (όπως οι εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και το κεφάλαιο) είναι απαραίτητα για την λειτουργία μιας επιχείρησης, οι βασισμένοι στη γνώση πόροι του, τα άυλα στοιχεία του, (όπως το τεχνολογικό know-how, η πληροφορία, η εμπιστοσύνη πελατών, τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, η εταιρική κουλτούρα κλπ.) είναι τα στοιχεία εκείνα που εξασφαλίζουν την υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού. Γι αυτό το λόγο, σήμερα οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο θέμα της εκμετάλλευσης της συλλογικής τους γνώσης για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (Prahalad and Hamel, 1990). Οι βασικές αρχές της θεώρησης της επιχείρησης από την σκοπιά της γνώσης μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω προτάσεις (Grant, 1997): Η γνώση θεωρείται ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγικός πόρος ενός οργανισμού λόγω της αξίας της στην αγορά (market value) και της στρατηγικής της σημασίας Η επιχείρηση θεωρείται ως τόπος δημιουργίας, μετασχηματισμού και εφαρμογής της γνώσης Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γνώσης μέσα σε ένα οργανισμό οι οποίοι ποικίλλουν ως προς τη δυνατότητα μεταφοράς τους (Blackler, 1995) Η άρρητη γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (Spender, 1996) Η άρρητη γνώση διανέμεται (Tsoukas, 1996) ή εξειδικεύεται και είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενη από το περιεχόμενό της Η μεταφορά της διανεμημένης και άρρητης γνώσης είναι προβληματική και απαιτεί μηχανισμούς ολοκλήρωσης (Kogut and Zander, 1992), και Η Διαχείριση Γνώσης πρέπει να παρέχει μηχανισμούς για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έναν στρατηγικά προσανατολισμένο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Διαχείριση γνώσης H Διαχείριση Γνώσης είναι ένα από τα πιο αντιφατικά και αμφιλεγόμενα πεδία έρευνας των τελευταίων χρόνων (Prusak, 2001). Αφορά στο συνδυασμό αρχών από τις επιστήμες των Οικονομικών, της Διοίκησης, της Κοινωνιολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας. Η Διαχείριση Γνώσης και οι δραστηριότητες που αυτή πραγματεύεται δεν μπορούν να οριστούν με σαφήνεια, λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου της

7 (δηλαδή της γνώσης). Δεδομένης της ανάγκης των σύγχρονων οργανισμών και επιχειρήσεων για τη διαχείριση της γνώσης τους, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια πλειάδα θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων από το χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις έχουν δεχθεί σημαντική (αρνητική) κριτική. Χαρακτηριστικά, οι Nonaka and Tacheuchi (1995) αναφέρουν ότι η φράση διαχείριση γνώσης θεωρείται σχήμα οξύμωρο από πολλούς θεωρητικούς αναλυτές του χώρου, στο βαθμό που είναι εξαιρετικά δύσκολη ή και αδύνατη η εφαρμογή τεχνικών και Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάτι που δεν είναι χειροπιαστό και βρίσκεται κυρίως στο νου των ανθρώπων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται βασικές έννοιες και προσεγγίσεις της διαχείρισης γνώσης τόσο από το χώρο της Διοίκησης όσο και από πλευράς Πληροφοριακών Συστημάτων Ορισμοί Ο όρος Διαχείριση Γνώσης χρησιμοποιείται πολλές φορές με ασάφεια, προκειμένου να περιγράψει μεγάλο αριθμό διοικητικών πρακτικών και προσεγγίσεων που αφορούν στη δημιουργία, την επεξεργασία και τη διάχυση γνώσης και τεχνογνωσίας (Nonaka and Takeuchi, 1995). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να έχει διατυπωθεί πληθώρα ορισμών της Διαχείρισης Γνώσης, ανάλογα με τους σκοπούς τους οποίους εξυπηρετεί η κάθε προσέγγιση. Γενικά, υπάρχει σαφής διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις επιμέρους διαδικασίες που θα έπρεπε (ή μπορεί) να υποστηρίζει η Διαχείριση Γνώσης. Από την άλλη πλευρά όμως, όλες οι προσεγγίσεις στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας μιας επιχείρησης μέσα από την αξιοποίηση της γνώσης. Στα πλαίσια της παρούσης προσέγγισης ακολουθείται ο ακόλουθος κοινά αποδεκτός ορισμός του Prusak (2001): Διαχείριση Γνώσης είναι η προσέγγιση από το χώρο της Διοίκησης η οποία με εργαλεία από το χώρο της Πληροφορικής επιτρέπει τη συλλογή, επεξεργασία και οργάνωση της γνώσης για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, όπως η λήψη αποφάσεων. Συχνά ενυπάρχει όχι μόνο σε έγγραφα και αρχεία, αλλά και στις ρουτίνες, πρακτικές και νόρμες ενός οργανισμού Το γενικό μοντέλο διαχείρισης γνώσης Σύμφωνα με το γενικό μοντέλο διαχείρισης γνώσης του Λύτρα (2003), η Διαχείριση Γνώσης αφορά στις δραστηριότητες συσχέτισης/αξιολόγησης, απόκτησης, οργάνωσης, επαναχρησιμοποίησης, μετάδοσης και χρήσης της γνώσης (βλ. Σχήμα 5.2). Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα συσχέτισης/αξιολόγησης έχει ως στόχο τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και το φιλτράρισμα των πηγών γνώσης. Η απόκτηση γνώσης αφορά στη λήψη

8 της γνώσης από την πηγή της, ενώ μέσα από τις επιμέρους δραστηριότητες της κωδικοποίησης, τυποποίησης, χαρτογράφησης και αναπαράστασης προσπαθεί να καταστήσει εφικτή την οργάνωσή της σε δομές δεδομένων. Η οργάνωση γνώσης επιτρέπει την κατηγοριοποίηση, τον μετασχηματισμό και την αποθήκευση ποικίλων αντικειμένων γνώσης. Η επαναχρησιμοποίηση της γνώσης αφορά στις δραστηριότητες εκείνες μέσω των οποίων η γνώση υπόκειται σε επεξεργασία με τέτοιο τρόπο (π.χ. προσθήκη μετα-δεδομένων) ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή της. Η μετάδοση της γνώσης περιλαμβάνει τη διάδοση και διάχυση της γνώσης μέσα από αυστηρά ορισμένους μηχανισμούς αποθήκευσης και μεταφοράς στα μέλη ενός οργανισμού. Τέλος, η χρήση της γνώσης αφορά σε κάθε δραστηριότητα ενός οργανισμού όπου η γνώση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσα από μηχανισμούς ολοκλήρωσης, όπως για παράδειγμα η λήψη αποφάσεων. Απόκτηση Τυποποίηση Κωδικοποίηση Αναπαράσταση Μορφοποίηση Χαρτογράφηση Οργάνωση Αποθήκευση Μετασχηματισμός Ταξινόμηση Συσχέτιση/Αξιολόγηση Αναγνώριση Επικύρωση Φιλτράρισμα Επιλογή Χρήση Εφαρμογή Ολοκλήρωση Εκμάθηση Επαναχρησιμοποίηση Διασκευή Δημιουργία Μετάδοση Διαμοιρασμός Διανομή Προώθηση Σχήμα 5.2 Το γενικό μοντέλο διαχείρισης της γνώσης (Λύτρας, 2003) Εκμαίευση και διανομή της γνώσης Η απόκτηση γνώσης (knowledge acquisition) ασχολείται με τη μεταφορά και μετατροπή της γνώσης από μορφές στις οποίες είναι διαθέσιμη σε μορφές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης (Buchanan et al., 1983). Η εκμαίευση γνώσης (knowledge elicitation), ειδικά αναφέρεται σε δραστηριότητες μέσω των οποίων αποκτάται γνώση από ανθρώπους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πως ο ανθρώπινος νους οργανώνει και αναπαριστά τη γνώση. Γι αυτό το λόγο, οι περισσότερες από τις θεωρούμενες ως κλασικές μέθοδοι και τεχνικές εκμαίευσης γνώσης βασίζονται σε θεωρητικά μοντέλα και μεθόδους επιστημονικών περιοχών όπως η Ανθρωπολογία, η Εθνογραφία, η Συμβουλευτική, η Εκπαίδευση και η Διοίκηση Επιχειρήσεων (Cooke, 1994). Ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνικές εκμαίευσης γνώσης είναι μεταξύ

9 άλλων οι δομημένες ή μη-δομημένες συνεντεύξεις, η ανάλυση προφορικού πρωτοκόλλου (verbal protocol analysis), η ανάλυση ομαδικών καθηκόντων (group task analysis), τα σενάρια (scenarios), οι αναφορές κρίσιμων συμβάντων (critical incident reports), τα ερωτηματολόγια, η ανάλυση αναγκών και απαιτήσεων (wants and needs analysis), η παρατήρηση, οι εθνογραφικές μελέτες, ημερολόγια χρήσης και αρχεία καταγραφής (log files) (Boose, 1989). Εκτενείς αναλύσεις των ανωτέρω μεθόδων εκμαίευσης γνώσης μπορούν να βρεθούν στις εργασίες (Cordingley, 1989) και (Hoffman et al., 1995). Όλες οι παραπάνω μέθοδοι και τεχνικές παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα, ειδικά σε ότι αφορά το κόστος και το χρόνο που απαιτούνται για την εκμαίευση της γνώσης. Από την άλλη πλευρά, η διανομή της γνώσης, είναι ένα από τα καίρια θέματα που απασχολούν τους ερευνητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης. Για παράδειγμα, οι Liebowitz and Megbolugbe (2003) θεωρούν ότι η διανομή της γνώσης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας για ένα οργανισμό, ισχυριζόμενοι ότι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που επιτρέπει ένα Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης μπορεί να γίνει μόνο με την ταυτόχρονη ανάπτυξη μιας κουλτούρας διανομής της γνώσης. Οι Huysman and de Wit (2004) μιλούν για ένα δεύτερο κύμα Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης, όπου η συμπεριφορά των εργαζομένων απέναντι στη διανομή της γνώσης είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή τους λειτουργία. Αυτού του είδους οι θέσεις προέρχονται από θεωρητικές προσεγγίσεις, οι οποίες ναι μεν αναδεικνύουν τη διανομή γνώσης ως μείζον θέμα στην ανάπτυξη ενός Συστήματος Διαχείρισης Γνώσης, αλλά δεν παρέχουν κατευθύνσεις για τη λειτουργική υλοποίηση των ανωτέρω απαιτήσεων. Από μια πιο τεχνική σκοπιά, ο Weiming (2003) αναφέρει ότι η διανομή της γνώσης είναι ένας νέος χώρος έρευνας που συνδυάζει μια σειρά αρχών από επιστημονικά πεδία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Γνώσης (Knowledge Engineering), οι Βάσεις Δεδομένων, τα Συστήματα Συνεργασίας και οι τεχνολογίες του Διαδικτύου. Οι προσεγγίσεις αυτές, οι οποίες προέρχονται από το χώρο ανάπτυξης Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης, αφορούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της απαραίτητης υποδομής για τη διανομή της γνώσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κοινωνικούς (οργανωσιακούς) παράγοντες οι οποίοι είναι καθοριστικής σημασίας στο συγκεκριμένο θέμα (Evangelou and Karacapilidis, 2005) Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης Τα Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης (Knowledge Management Systems) είναι εφαρμογές λογισμικού οι οποίες στόχο έχουν την αναπαράσταση, εκμαίευση, διάχυση και επεξεργασία της γνώσης (Alavi and Leidner, 2001).

10 Αυτού του είδους τα συστήματα έχουν βρει ευρεία εφαρμογή καθώς προσφέρουν υποστήριξη σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού. Έτσι, σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν ή αναπτύσσουν κάποιου είδους εφαρμογή που να υποστηρίζει διαχείριση γνώσης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 από την εταιρία KPMG Consulting ( σε 423 οργανισμούς σε Αμερική και Ευρώπη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Computer & Software, οι κύριοι λόγοι που κάνουν ένα σύγχρονο οργανισμό να θέλει να αποκτήσει ένα Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης είναι η μεγάλη ανάπτυξη και σύγκλιση ενός αριθμού τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να συλλάβουν, να διαχειριστούν και να επικοινωνήσουν τεράστιες ποσότητες πληροφορίας. Ακόμη, σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης αποτελεί η ολοένα αυξανόμενη διεξαγωγή συναλλαγών ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business), όπου τα όρια μεταξύ επιχειρήσεων γίνονται δυσδιάκριτα με τη χρήση συμμαχιών και χάραξη στρατηγικών με άλλες επιχειρήσεις που έχουν κοινό ενδιαφέρον. Ένας επίσης βασικός λόγος της αυξανόμενης αποδοχής αυτού του είδους των συστημάτων είναι η αναγνώριση από μέρους των επιχειρήσεων ότι η γνώση μπορεί να μετασχηματίσει μια επιχείρηση, να την κάνει πιο αποδοτική και ανταγωνιστική ή και να τη μετακινήσει σε νέες περιοχές ενδιαφέροντος (π.χ. ανάπτυξη νέου προϊόντος ή επέκταση σε νέα αγορά) Η δομή ενός Συστήματος Διαχείρισης Γνώσης Γενικά, ο σχεδιασμός ενός Συστήματος Διαχείρισης Γνώσης αφορά στην ανάπτυξη Βάσεων Γνώσης και εργαλείων για τη διαχείριση αυτών, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση σε γνώση εσωτερική και εξωτερική του οργανισμού. Ένα Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης περιλαμβάνει τη διεπαφή ή παράθυρο διαπροσωπείας (user interface) του συστήματος, ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Γνώσης και Δεδομένων (Knowledge and Data Base Management System), μια εσωτερική Βάση Γνώσης (Knowledge Base) και συνεργάζεται με εξωτερικές Βάσεις Δεδομένων και Γνώσης του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η διεπαφή είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μεταξύ χρήστη και συστήματος, όπως επίσης για την παρουσίαση των εξόδων γνώσης του συστήματος και αντίστροφα, για την εισαγωγή των απαιτήσεων του χρήστη ως εισόδων σε αυτό. Η διεπαφή πρέπει να συνδυάζει φιλικότητα στο χρήστη και λειτουργικότητα, ώστε να επιτυγχάνεται η εύκολη και αποδοτική διαχείριση του συστήματος, και κατά συνέπεια η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει. Το Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Γνώσης και Δεδομένων είναι το τμήμα εκείνο του συστήματος που διαχειρίζεται την εσωτερική Βάση Γνώσης. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί ένα σύνολο κανόνων και αλγορίθμων, οι οποίοι επιτρέπουν την εκμαίευση ή εξόρυξη γνώσης από δεδομένα και

11 πληροφορία, όπως επίσης την επεξεργασία αυτής για την παραγωγή νέας γνώσης. Ακόμη, ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Γνώσης και Δεδομένων περιλαμβάνει μηχανισμούς για την πρόσβαση και αναζήτηση γνώσης σε εξωτερικές Βάσεις Δεδομένων. Η Βάση Γνώσης είναι μια εξελιγμένη μορφή Βάσης Δεδομένων η οποία περιέχει δεδομένα και πληροφορία, όπως επίσης δεδομένα ανώτερης μορφής, τα λεγόμενα μετα-δεδομένα (metadata). Αυτά είναι δεδομένα εμπλουτισμένα με πληροφορίες για την προέλευσή τους και τη σημασιολογία τους (semantics) Τεχνολογίες υποστήριξης Διαχείρισης Γνώσης Μια σειρά από σημαντικές τεχνολογίες που υποστηρίζουν και ενισχύουν τη Διαχείριση Γνώσης έχει ήδη προταθεί και εξελιχθεί. Για παράδειγμα, τα ενδοδίκτυα (intranets) και το Διαδίκτυο (Internet) εξυπηρετούν στην επικοινωνία γνώσης παρέχοντας εργαλεία όπως η ηλεκτρονική αλληλογραφία και η τηλεδιάσκεψη. Εργαλεία από το χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης παρέχουν τεχνικές αναζήτησης και εξόρυξης γνώσης, είτε από πόρους γνώσης του ίδιου του οργανισμού, είτε από εξωτερικές πηγές πληροφορίας όπως ο Παγκόσμιος Ιστός Πληροφοριών, καθώς επίσης επιτρέπουν τη δημιουργία προφίλ των χρηστών και ταυτοποίηση αυτών (Hillier and Lieberman, 2001). Οι αποθήκες δεδομένων (data warehouses), η αναλυτική επεξεργασία δεδομένων (on-line analytical processing - OLAP), η εξόρυξη δεδομένων (data mining) και οι βασισμένες στο Διαδίκτυο εφαρμογές (web-based applications) αναγνωρίζονται ευρέως ως τεχνολογίες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Συστημάτων Υποστήριξης Ομαδικής Λήψης Αποφάσεων καθώς επίσης και Διαχείρισης Γνώσης, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον (Shim et al., 2002; Turban and Aronson, 2001). Πιο συγκεκριμένα, οι αποθήκες δεδομένων παρέχουν την απαραίτητη υποδομή για την οργάνωση, την αποθήκευση και την εξαγωγή σημαντικών ποσοτήτων δεδομένων, ακολουθώντας τα πρότυπα ενός οργανισμού (Kimball and Ross, 2002), και χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση της πληροφορίας που απαιτείται για τη στήριξη αποφάσεων. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε μια αποθήκη δεδομένων αναλύονται συνήθως με τη βοήθεια εργαλείων αναλυτικής επεξεργασίας δεδομένων (OLAP tools) (Thomsen, 2002). Ανάλογα με την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας αποθήκης δεδομένων, διακρίνουμε δύο βασικούς τύπους τέτοιων εργαλείων: τα πολυδιάστατα (Multidimensional OLAP - MOLAP) και τα σχεσιακά (Relational OLAP - ROLAP). Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους εργαλείων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, ενώ ένας τρίτος τύπος, τα υβριδικά (Hybrid OLAP - HOLAP), προσπαθεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δύο πρώτων.

12 Οι δυνατότητες των παραπάνω τεχνολογιών στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω με τη χρήση μηχανισμών εξόρυξης δεδομένων. Η ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων βασίζεται σε έννοιες και τεχνικές από τους επιστημονικούς χώρους της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Στατιστικής, και στοχεύει στην καλύτερη ανάλυση των δεδομένων μέσω της ανεύρεσης προτύπων (patterns) δεδομένων, καθώς και μέσω της εξαγωγής συσχετίσεων και κανόνων μεταξύ αυτών (Fayyad et al., 1996; Berson and Smith, 1997). Σύγχρονες εφαρμογές εξόρυξης γνώσης παρέχουν δυνατότητες μάθησης από το ιστορικό χρήσης ενός Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Ομαδικών Αποφάσεων, βοηθώντας έτσι τους συμμετέχοντες στο να πάρουν καλύτερες αποφάσεις. Δύο επιπλέον τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη μιας διαδικασίας συνεργατικής λήψης αποφάσεων, οι οποίες εμπίπτουν στην επιστημονική περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι τα Βασισμένα σε Κανόνες Συστήματα (Rule-Based Systems) και η Βασισμένη σε Περιπτώσεις Εξαγωγή Συμπερασμάτων (Case-Based Reasoning). Τα Βασισμένα σε Κανόνες Συστήματα (Hayes-Roth, 1985; Ignizio, 1990) δεν αναπαριστούν τη γνώση στατικά, αλλά μέσω ενός συνόλου κανόνων της μορφής εάν... τότε ( if-then rules) που υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει ή να αποφασιστεί σε ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο του προβλήματος υπό θεώρηση. Γενικά, η τεχνολογία αυτή έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα σε προβλήματα στα οποία η σχετική γνώση μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή των παραπάνω κανόνων. Από την άλλη πλευρά, ακολουθώντας τη Βασισμένη σε Περιπτώσεις Εξαγωγή Συμπερασμάτων (Kolodner, 1993; Watson, 1997), η γνώση και η εμπειρία των χρηστών κωδικοποιείται σε μια βιβλιοθήκη προηγούμενων περιπτώσεων. Τυπικά, κάθε τέτοια περίπτωση αποτελείται από την περιγραφή ενός συγκεκριμένου στιγμιοτύπου του προβλήματος καθώς και της επίλυσής του. Για την επίλυση ενός νέου στιγμιοτύπου, γίνεται αρχικά ένα ταίριασμά του έναντι προηγούμενων περιπτώσεων (ακολουθώντας διάφορα «μέτρα ομοιότητας»), έχοντας ως στόχο την ανεύρεση παρόμοιων περιπτώσεων και την εκμετάλλευση των λύσεων που δόθηκαν σε αυτές. Οι λύσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν για το νέο στιγμιότυπο του προβλήματος, ενώ το νέο στιγμιότυπο και η τελική του λύση σχηματίζουν μια νέα περίπτωση που αποθηκεύεται στη σχετική βάση δεδομένων. Το κατά πόσον η τεχνολογία αυτή είναι χρήσιμη σε ένα περιβάλλον συνεργατικής λήψης αποφάσεων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα παρελθοντικών περιπτώσεων, καθώς και το αν τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται ως πολύτιμες (η θεώρησή τους αποτελεί κοινή πρακτική για έναν οργανισμό) και πρέπει να τηρούνται. Οι οντολογίες (ontologies) αποτελούν ένα μέσο για την επίτευξη κοινής κατανόησης σε διαφορετικούς χώρους γνώσης (knowledge domains) και επιτρέπουν τη διανομή και την επαναχρησιμοποίηση γνώσης μεταξύ

13 ατόμων και εφαρμογών (Duineveld et al., 2000). Τέλος, τα εργαλεία οπτικής αναπαράστασης (visualization tools) μπορούν να βοηθήσουν στην αναπαράσταση των σχέσεων μεταξύ γνώσης, ανθρώπων και διαδικασιών (Kirschner et al., 2003) Εφαρμογές Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης Τα υπάρχοντα Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας σειράς αναγκών ενός οργανισμού, όπως η δημιουργία και η εκμαίευση νέας γνώσης, η αποθήκευση και η ανεύρεση ήδη διαθέσιμης γνώσης, καθώς και η διανομή της μεταξύ ατόμων, ομάδων και οργανισμών. Τα συστήματα αυτά αφορούν σε διαφορετικές κατηγορίες εφαρμογών, ποικίλης πολυπλοκότητας (βλ. Σχήμα 5.3). Στη συνέχεια αναλύονται οι βασικότερες από αυτές τις κατηγορίες. Εφαρμογές ΚΜ σε Επιχειρηματικό Επίπεδο Διαχείριση Ικανοτήτων Υποστήριξη Πελατών Εκπαίδευση από Απόσταση Εξατομικευμένη Γνώση Πύλες Γνώσης Υπηρεσίες ΚΜ Οργανωτική Ταξινόμηση Διαχείριση Εγγράφων Ανακάλυψη Δεδομένων & Γνώσης Υπηρεσίες Συνεργασίας Χάρτες Γνώσης Αποθήκες Γνώσης Δίκτυα Ειδικών Χαμηλού επιπέδου υποδομή για ΙΤ Web Browsers, Επεξεργαστές Κειμένων, DBMS, Γεννήτριες Πολυμέσων, Εργαλεία Αποστολής Μηνυμάτων, Υπηρεσίες Διαδικτύου και Τοπικού Δικτύου Πηγές Πληροφοριών και Γνώσης Πίνακες Ανακοινώσεων Βάσεις Δεδομένων Έγγραφα s Chat Φάκελοι Πολυμέσων Σχήμα 5.3 Κατηγορίες εφαρμογών διαχείρισης γνώσης (Lawton, 2001) Τα έγγραφα ενός οργανισμού ουσιαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο έγκυρη πηγή ρητής γνώσης αυτού. Βασική ανάγκη που αφορά στη διαχείριση εγγράφων είναι η πρόσβαση και η διανομή των σωστών εγγράφων, στα σωστά πρόσωπα και στο σωστό χρόνο. Τα Συστήματα Διαχείρισης Εγγράφων (Document Management Systems) αντιμετωπίζουν την παραπάνω ανάγκη προσφέροντας υπηρεσίες επεξεργασίας, αποθήκευσης και ανάκτησης εγγράφων όπως: έλεγχο έκδοσης (version control), έρευνα και ανάκτηση βασισμένη σε δείκτες (indexing techniques), ισχυρούς μηχανισμούς αναζήτησης βάσει λέξεων κλειδιά (key words) και απομακρυσμένη πρόσβαση.

14 Τα Συστήματα Ταξινόμησης είναι εφαρμογές οι οποίες στόχο έχουν την οργάνωση πληροφορίας και γνώσης σε ένα δομημένο χάρτη γνώσης. Βασική λειτουργία των εφαρμογών αυτών είναι η δημιουργία ενός ρητά διατυπωμένου και λειτουργικού χάρτη της Βάσης Γνώσης ενός οργανισμού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τεχνικές όπως τα δίκτυα Bayes, η γλωσσική και σημασιολογική ανάλυση, και στατιστική επεξεργασία. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν στους χρήστες να ανακαλύψουν και να μάθουν, παρουσιάζοντας συνοπτικά τη μεγάλη εικόνα της αποθήκης γνώσης. Ακόμη, παρέχουν στους χρήστες υπηρεσίες αναζήτησης και ανακάλυψης σχέσεων και συγγενειών μεταξύ κομματιών γνώσης. Οι εφαρμογές Υπηρεσιών Συνεργασίας προσφέρουν εργαλεία και τεχνικές για την απομακρυσμένη και ασύγχρονη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών ενός οργανισμού, ειδικά όταν αυτά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που διαφοροποιείται στο χώρο και τον χρόνο. Τα εργαλεία συνεργασίας υποστηρίζουν τις ομάδες εργασίας με την παροχή ενός καναλιού επικοινωνίας βασισμένο σε υπολογιστή και χρήση κάποιου κατάλληλα σχεδιασμένου εργαλείου συνομιλίας ή/και αποστολής άμεσων μηνυμάτων. Ακόμη, μπορεί να υποστηρίζουν την ταυτόχρονη σύνταξη έγγραφων και τη διεξαγωγή απομακρυσμένων συνεδριάσεων (econferences). Μερικές εφαρμογές αυτού του είδους παρέχουν δυνατότητες επεξεργασίας του υλικού που διακινείται μεταξύ των χρηστών και εργαλεία για την περαιτέρω χρήση, ανάλυση, εκλέπτυνση και διανομή της γνώσης. Οι εφαρμογές που σχετίζονται με την Ανακάλυψη Δεδομένων και Γνώσης στόχο έχουν την παραγωγή νέας γνώσης από υπάρχοντα αρχεία δεδομένων, πληροφοριών και γνώσης. Ακόμη, αυτού του είδους οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του περιεχομένου μιας Βάσης Γνώσης, προκειμένου να παραχθούν πιο σύνθετα στοιχεία γνώσης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τεχνικές της Στατιστικής Ανάλυσης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να προσδιορίσουν υποδείγματα (patterns) στο περιεχόμενο των αρχείων ή και στη χρήση Βάσεων Δεδομένων και Γνώσης (π.χ. στοιχεία γνώσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο συχνά, συχνές ερωτήσεις κ.λπ.). Συχνά, οι εφαρμογές αυτής της κατηγορίας διαθέτουν εργαλεία για την εξόρυξη δεδομένων (data mining), εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης γνώσης, καθώς επίσης και εργαλεία οπτικής αναπαράστασης (visualization) για τη γραφική απεικόνιση των σχέσεων που προκύπτουν από τις σχετικές αναλύσεις. Τα Δίκτυα Ειδικών (Expert Networks) είναι εφαρμογές οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε γνώση σχετική με την επίλυση προβλημάτων μέσα από τη δημιουργία καναλιών διακίνησης ιδεών. Αυτού του είδους οι εφαρμογές αναπτύσσονται για την υποστήριξη της επικοινωνίας διεσπαρμένων γεωγραφικά επιχειρήσεων. Ακόμη, λειτουργούν ως

15 αυτόνομες ή υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο. Αυτή η κατηγορία εφαρμογών συνήθως περιλαμβάνει εργαλεία και τεχνικές για την αναγνώριση και αξιολόγηση των ειδικών ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο, παροχή διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χρηστών και μεσολάβηση ανάμεσα σε πρόσωπα ή ομάδες. Οι Πύλες Γνώσης (Knowledge Portals) είναι εφαρμογές Διαχείρισης Γνώσης οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε ποικίλα και ετερογενή δεδομένα, πληροφορίες και γνώση με τη χρήση μιας κοινής διεπαφής. Ουσιαστικά, οι Πύλες Γνώσης συλλέγουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και τις παρουσιάζουν με έναν συνεκτικό τρόπο, θεωρώντας το συνδυασμό των πληροφοριών σαν μια μορφή μετατροπής της γνώσης. Ακόμη, παρέχουν διαφορετικά είδη παρουσίασης, εξατομικεύοντας το περιεχόμενο ώστε αυτό να ταιριάζει στο ρόλο του ατόμου μέσα στον οργανισμό και να απεικονίζει τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Τα Συστήματα Υποστήριξης Πελατών είναι μια κατηγορία εφαρμογών η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης μέσα από δύο βασικούς τύπους εργαλείων, αυτά που επιτρέπουν την αυτοεξυπηρέτηση των πελατών (self-help) και εκείνα που βοηθούν τους πελάτες με ειδικό προσωπικό υποστήριξης (help-desk). Σε ότι αφορά την αυτοεξυπηρέτηση των πελατών, αυτή συνήθως υποστηρίζεται από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο ιστότοπο, μέσω του οποίου ο πελάτης μπορεί να διατυπώσει το ερώτημά του. Ακόμη, αυτού του είδους οι υπηρεσίες παρέχουν δυνατότητες αναζήτησης με βάση λέξεις κλειδιά και καταλόγους συχνών ερωτήσεων (FAQs) στις Βάσεις Δεδομένων ή/και Γνώσης του οργανισμού. Στην περίπτωση όπου το αίτημα του πελάτη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω των εργαλείων αυτόματης εξυπηρέτησης, τότε ο πελάτης μπορεί να απευθυνθεί στο ειδικό προσωπικό υποστήριξης. Η προώθηση του αιτήματος του πελάτη σε κάποιον ειδικό γίνεται σύμφωνα με το προφίλ του πελάτη και το προφίλ του εργαζομένου. Η επίλυση αποριών σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται διαμέσου υπηρεσιών ζωντανής συνομιλίας (live chat) ή με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάθε συναλλαγή του συστήματος με τους πελάτες καταγράφεται στη Βάση Γνώσης, ώστε να δημιουργηθούν ή να ενημερωθούν τα προφίλ πελατών και εργαζομένων και να ενισχυθεί η υπηρεσία αυτόματης εξυπηρέτησης μετά την κατάλληλη ανάλυση. Αυτού του είδους τα συστήματα βρίσκουν ολοένα και περισσότερη εφαρμογή, καθώς αποτελούν μια οικονομική και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της υποστήριξης πελατών. Τα Συστήματα Διαχείρισης Ικανοτήτων (Competence Management Systems) θεωρούνται από τις πλέον σημαντικές εφαρμογές Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της κατηγορίας εφαρμογών είναι οι υπηρεσίες δημιουργίας προφίλ (profiling) των υπαλλήλων, πελατών,

16 κατασκευαστών, προμηθευτών, συνεργατών και των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού. Απώτερος στόχος της ανάπτυξης προφίλ για μια επιχείρηση είναι η δημιουργία ενός χάρτη γνώσης (knowledge map) ώστε να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή το ποιος ξέρει τι ( who knows what ). Γενικότερα, αυτού του είδους οι χάρτες γνώσης χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των ειδικών ενός οργανισμού ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Η εκπαίδευση από απόσταση είναι μια σχετικά νέα περιοχή έρευνας η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων βασισμένων σε υπολογιστή και σε απευθείας σύνδεση για διδασκαλία από απόσταση (e-teaching) ή μάθηση από απόσταση (e-learning). Οι εφαρμογές αυτού του τύπου προσφέρουν ευελιξία στο χώρο και το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και δασκάλων μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης και παράδοσης της υπάρχουσας γνώσης για διδασκαλία. Χαρακτηριστικά των εφαρμογών της κατηγορίας αυτής είναι οι επαναχρησιμοποιήσιμες βιβλιοθήκες αντικειμένου εκμάθησης και οι προσαρμοσμένες στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφόρησης υπηρεσίες διδασκαλίας μαθημάτων, σχεδιασμού και υποβολής εκθέσεων, αξιολόγησης σπουδαστών, δημιουργίας καταλόγων δεξιοτήτων και παρακολούθησης της προόδου των μαθητών. 2.3 Επισκόπηση Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης Στη συνέχεια γίνεται η επισκόπηση μιας σειράς εφαρμογών που υποστηρίζουν διαχείριση γνώσης. Μέσα από την κριτική θεώρηση των συστημάτων αυτών επιχειρείται η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τον τρόπο αντιμετώπισης των αναγκών των χρηστών Υλοποιημένες εφαρμογές Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης Μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές των Συστημάτων Διαχείρισης Εγγράφων είναι το Microsoft SharePoint, το οποίο διατίθεται σε δύο εκδόσεις ( το SharePoint Team Services το οποίο υποστηρίζει από 5 έως 75 χρήστες και το SharePoint Portal Server που υποστηρίζει μεγαλύτερες ομάδες εργασίας, οι οποίες συχνά απαιτούν τυποποιημένες και ασφαλείς διαδικασίες δημοσιοποίησης εγγράφων. Το SharePoint Portal Server παρέχει δυνατότητες αναζήτησης μεταξύ πολλαπλών Αποθηκών Δεδομένων και διαφόρων μορφών δεδομένων (file format). Μέσα από μια κατάλληλα σχεδιασμένη διεπαφή οι χρήστες μπορούν να δημοσιοποιήσουν ανακοινώσεις, γεγονότα και συνδέσμους (links), καθώς επίσης και να κοινοποιήσουν διάφορους τύπους αρχείων. Τα αρχεία που αποθηκεύονται στη Βάση Δεδομένων του συστήματος,

17 εμπλουτισμένα με σχόλια (annotations) και λέξεις κλειδιά είναι στη διάθεση του χρήστη, ο οποίος μπορεί να έχει πρόσβαση στα έγγραφα που επιθυμεί με τη χρήση μιας μηχανής αναζήτησης. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η κατηγοριοποίηση των χρηστών, οι οποίοι ανάλογα με το επίπεδο πρόσβασής τους στο σύστημα (αυτό καθορίζεται από τους διαχειριστές του συστήματος) μπορούν να έχουν δικαιώματα εισαγωγής, ανάγνωσης, τροποποίησης και διαγραφής αρχείων. Άλλη μια προσέγγιση αυτού του τύπου έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Xerox. Το Xerox DocuShare ( είναι μια εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων βασισμένη στο Διαδίκτυο, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποστέλλουν και λαμβάνουν πληροφορίες σε οποιαδήποτε μορφή (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχο, κ.λπ.). Ακόμη, προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων, που βοηθούν την ανακάλυψη της γνώσης από απλά έγγραφα, αλλά και αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την ανάγνωση, αναζήτηση, αποθήκευση, διανομή, παρουσίαση και προστασία εγγράφων. Το Lotus Discovery Server ( αποτελεί μια άλλη εφαρμογή αυτής της κατηγορίας, με δυνατότητες εξαγωγής, ανάλυσης και κατηγοριοποίησης δομημένης και μη-δομημένης πληροφορίας. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι ο προσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ κειμένου, εργαζομένων, θεμάτων του οργανισμού και των δραστηριοτήτων ενός χρήστη. Για το σκοπό αυτό, ενσωματώνει μηχανισμούς δημιουργίας προφίλ των χρηστών, παρακολούθησης των σχετικών δραστηριοτήτων κάθε χρήστη, προσδιορισμού των ατόμων που είναι ειδικοί σε κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και δημιουργίας χάρτη γνώσης του οργανισμού. Ένα ευρείας χρήσης Σύστημα Ταξινόμησης είναι το Intelligent Data Operating Layer (IDOL) Server της εταιρίας Autonomy ( το οποίο κατηγοριοποιεί αυτόματα τα δεδομένα χωρίς απαιτήσεις για χειρωνακτική εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή υποστηρίζει την αυτόματη κατηγοριοποίηση ενός μη-δομημένου κείμενου ή και τμημάτων αυτού, με βάση συγκεκριμένες έννοιες. Η λειτουργία κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έξυπνες ετικέτες, το περιεχόμενο διαδρομής (route content) και την ενημέρωση από μέρους των χρηστών για τα ενδιαφέροντα και το αντικείμενο εργασίας τους. Το σύστημα Semagix Freedom αποτελεί μια άλλη εφαρμογή αυτής της κατηγορίας, το οποίο εμπλουτίζει το περιεχόμενο ενός εγγράφου με μετα-δεδομένα παραγόμενα από τη σημασιολογική κατάταξη και το συναθροίζει με έγγραφα από διαφορετικές πηγές δεδομένων ( Το Semagix Freedom επιτρέπει τον προσδιορισμό και την εξερεύνηση εννοιών που είναι σημαντικές για τον οργανισμό και προσδιορίζει τις πληροφορίες και τη γνώση που μπορεί να μην είναι προφανείς. Η τεχνολογία αυτή εξάγει σημαντικές πληροφορίες

18 από ανεξάρτητα κείμενα, έγγραφα, δεδομένα και γεγονότα. Το SemioTagger της Entrieva ( είναι μια ανάλογη εφαρμογή, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε δεδομένα καθώς αναγνωρίζει την κρυμμένη γνώση που περιέχεται στα έγγραφα ενός οργανισμού αλλά και στο Διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βασίζεται στην προσθήκη λέξεων κλειδιά στα έγγραφα με τη χρήση εφαρμογών που βασίζονται στη γλώσσα αναπαράστασης δεδομένων XML. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται και ως υπηρεσία του Διαδικτύου, καθώς χαρακτηρίζεται από διαλειτουργικότητα (interoperability). Πιο συγκεκριμένα, το SemioTagger συνεργάζεται με Πύλες Γνώσης όπως το Plumtree Enterprise Portal για την ενημέρωση εσωτερικών και εξωτερικών πηγών πληροφοριών (π.χ. Web sites, Documentum, Lotus Notes και Βάσεις Δεδομένων). Μια δημοφιλής εφαρμογή Υπηρεσιών Συνεργασίας είναι το eroom της Documentum. Αυτή επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ των χρηστών σε συνδυασμό με τη θεωρητική πλατφόρμα Enterprise Content Management (ECM). Χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η προσαρμοζόμενη Βάση Δεδομένων, οι υπηρεσίες πραγματικού χρόνου (real time services -RTS) και η δυνατότητα ολοκλήρωσης με το Microsoft Office. Ακόμη, προσφέρει δυνατότητες διάχυσης εγγράφων μέσω του περιβάλλοντος εργασίας του eroom και τη δημιουργία μετα-δεδομένων για την επαναχρησιμοποίηση αυτών. Το Groupsystems είναι μια αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο. Ο ταξινομητής (categorizer) της εφαρμογής αυτής επιτρέπει στην ομάδα χρηστών να οργανώσει ιδέες σε διάφορες κατηγορίες, με στόχο την περαιτέρω ανάλυση αυτών. Μέσω της υπηρεσίας Easy Win- Win που ενσωματώνεται στη συγκεκριμένη εφαρμογή, το Groupsystems μπορεί να προσαρμόσει τις υπηρεσίες του ανάλογα με τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες των χρηστών για να χτιστεί ένα σύστημα ή να βελτιωθεί το υπάρχον έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των εργαζομένων (Boehm et al., 2001). Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής Ανακάλυψης Δεδομένων και Γνώσης αποτελεί το Autonomy VoiceSuite ( ice_suite) το οποίο, αναλύοντας το περιεχόμενο αρχείων πολυμέσων (multimedia) όπως βίντεο, ραδιοφωνικές μεταδόσεις και αρχεία ήχου παράγει κείμενο το οποίο εμπλουτίζει με σχόλια για την εύκολη κατηγοριοποίηση, αναζήτηση και επαναχρησιμοποίησή του. Το VoiceSuite είναι μια εφαρμογή που εκτός από τη μετατροπή του ακουστικού περιεχομένου σε κείμενο, προσδιορίζει και ταξινομεί τις κύριες έννοιες μέσα σε αυτό. Επίσης, υποστηρίζει μηχανισμούς για την αυτόματη ταυτοποίηση και παράδοση πληροφορίας, ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη σε συγκεκριμένα άτομα, είτε μέσω του εσωτερικού δικτύου ενός οργανισμού, είτε με τη χρήση ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας. Η εφαρμογή digimine

19 Analytic Services ( αναλύει την αλληλεπίδραση των πελατών μέσω ενός ιστοτόπου και βοηθάει ένα οργανισμό να οργανώσει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων του. Το λογισμικό digimine s Slurped, πιο συγκεκριμένα, έχει την ικανότητα να παίρνει τα αρχεία λειτουργίας ενός Web server και να συγκεντρώνει δεδομένα οποιασδήποτε Βάσης Δεδομένων. Ακόμη, το digimine υποστηρίζει μεθόδους λογικής ανάλυσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των χρηστών του. Ένα από τα πιο γνωστά Δίκτυα Ειδικών είναι το KnowledgeScope, μια εφαρμογή η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Teltech για την τηλεφωνική ή μέσω Διαδικτύου υποστήριξη των αναγκών των πελατών της από διαθέσιμους ειδικούς ( Το KnowledgeScope υποστηρίζει οργανωμένες Βάσεις Γνώσης, με πάνω από τεχνολογικούς όρους, αποτελώντας παράλληλα έναν ιδιαίτερα εκτεταμένο χάρτη γνώσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις ανάγκες ενημέρωσης του συστήματος μια ομάδα μηχανικών γνώσης προσθέτει 500 με 1200 νέες έννοιες το μήνα στη Βάση Γνώσης, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί τους ξεπερασμένους όρους. Κάθε τεχνολογικός όρος έχει συγκεκριμένη χρήση και αρκετά πιθανά συνώνυμα. Σκοπός της Teltech είναι να έχει στη Βάση Γνώσης της τους όρους που χρησιμοποιούν οι πελάτες της. Έτσι, κάθε μέρα οι μηχανικοί της γνώσης λαμβάνουν μια λίστα από όρους που αναζητήθηκαν στη Βάση Δεδομένων της Teltech ανεπιτυχώς από τους αναλυτές γνώσης ή από τους πελάτες και τις ερευνούν άμεσα για την ενημέρωση του συστήματος. Το Abuzz είναι μια άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης η οποία λειτουργεί ως υποστηρικτική υπηρεσία της εφημερίδας New York Times και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δυναμική μιας ομάδας για επίλυση προβλημάτων ( Μέσω μιας κατάλληλα σχεδιασμένης διεπαφής, το Abuzz λαμβάνει τα αιτήματα για πληροφορίες των χρηστών και τα αποστέλλει στους ειδικούς, ανάλογα με το προφίλ των γνώσεών τους. Ακόμη, η συγκεκριμένη εφαρμογή ενσωματώνει μηχανισμούς δημιουργίας και ενημέρωσης προφίλ των ειδικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Πύλης Γνώσης αποτελεί το Plumtree Corporate Portal ( το οποίο επιτρέπει στους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και τους πελάτες ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να χρησιμοποιήσουν από κοινού έγγραφα, εφαρμογές και υπηρεσίες. Αυτή η πύλη είναι μια ολοκληρωμένη (integrated) προσέγγιση η οποία ενσωματώνει περιεχόμενο, εφαρμογές, αναζήτηση και στοιχεία ασφάλειας από διάφορα συστήματα. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με το SemioTagger για την κατηγοριοποίηση της γνώσης και με το HandySoft BizFlow ( για

20 τη διαχείριση της ροής εργασίας (workflow management). Επίσης, προσφέρει δυνατότητες συνεργασίας (collaboration) μεταξύ των χρηστών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα Συστημάτων Υποστήριξης Πελατών είναι το AskIt ( για την υποστήριξη των πελατών και το AskMe ( για την υποστήριξη των υπαλλήλων ενός οργανισμού. Κοινό σημείο των δύο εφαρμογών αποτελούν οι προκύπτουσες λύσεις, οι οποίες καταχωρούνται και αποθηκεύονται σε μια Βάση Γνώσης για μελλοντική χρήση. Μετά την εισαγωγή ενός ερωτήματος, το σύστημα θεωρώντας τις λέξεις που ο πελάτης πληκτρολόγησε ως λέξεις κλειδιά, επιστρέφει τα αποτελέσματα της αναζήτησης ανάλογα με τη σχετικότητά τους. Και τα δύο συστήματα αναλύουν αιτήματα πελατών από εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου, μεταφέροντάς τα στους ειδικούς βάσει των προφίλ τους. Το AskMe ενημερώνει τα προφίλ των ειδικών σύμφωνα με το έγκυρο και έγκαιρο των απαντήσεών τους. Έτσι είναι σε θέση να δρομολογεί πιο αποτελεσματικά τα ερωτήματα των χρηστών στον πλέον κατάλληλο ειδικό. Σε ότι αφορά υλοποιημένες προσεγγίσεις Συστημάτων Διαχείρισης Ικανοτήτων, το Knowledg της Tacit είναι μια εφαρμογή που δημιουργεί αυτόματα προφίλ των υπαλλήλων ενός οργανισμού, βασιζόμενο στην εξαγωγή όρων και φράσεων από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα τα οποία έχουν παραχθεί από κάποιον εργαζόμενο ή αποσταλεί σε αυτόν ( Το προφίλ του κάθε χρήστη αποτελείται από ένα γενικής χρήσης και ένα περιορισμένης χρήσης τμήμα τα οποία αποτυπώνουν την πραγματογνωμοσύνη (expertise) και την εμπειρία του. Το περιορισμένης χρήσης τμήμα καταγράφει δεδομένα σχετικά με το χρήστη τα οποία κρυπτογραφούνται και είναι ορατά σε περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό. Το επίπεδο δημοσιοποίησης ή όχι των πληροφοριών που καταγράφει το σύστημα σχετικά με τις ενέργειες του χρήστη καθορίζεται από τον ίδιο τον χρήστη. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν προφίλ κάθε οντότητας ενός οργανισμού, όπως οι εργασίες, οι πελάτες, οι συνεργάτες, και οι προμηθευτές αυτού. Το σύνολο των προφίλ που διατηρεί το Knowledg αποτελεί ένα σύνθετο στιγμιότυπο από όλη την πείρα και τη γνώση ενός οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, οι πληροφορίες για τις ενέργειες των χρηστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των στόχων του οργανισμού, ενώ τα προφίλ πελατών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

21 2.3.2 Συγκριτική αξιολόγηση Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικού τύπου εφαρμογών που υποστηρίζουν διαχείριση γνώσης. Δεδομένου ότι οι ανωτέρω προσεγγίσεις έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών και τύπων επιχειρήσεων, είναι αδύνατη η μεταξύ τους σύγκριση. Στόχος της παρουσίασης αυτών είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σε ότι αφορά μεθόδους και τεχνικές διαχείρισης γνώσης, για την επιλογή αυτών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός περιβάλλοντος ομαδικής λήψης αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα Συστήματα Διαχείρισης Εγγράφων εστιάζουν στην αποθήκευση και αναζήτηση γνώσης η οποία περιέχεται στα υπάρχοντα αρχεία ενός οργανισμού. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται μεγάλες Βάσεις Δεδομένων και οι απαραίτητοι αλγόριθμοι για την αναζήτηση γνώσης στο περιεχόμενό τους. Τα Συστήματα Ταξινόμησης είναι εφαρμογές γενικότερου σκοπού, οι οποίες βασίζονται σε εξειδικευμένους μηχανισμούς για την κατηγοριοποίηση των αρχείων και την ομαδοποίηση των κοινών στοιχείων μεταξύ αυτών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη γνώσης του οργανισμού. Επίσης, παρόμοια προσέγγιση αποτελούν οι εφαρμογές Ανακάλυψης Δεδομένων και Γνώσης, οι οποίες παράγουν νέα γνώση από υπάρχοντα αρχεία και στοιχεία γνώσης. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές Υπηρεσιών Συνεργασίας υποστηρίζουν ομάδες εργασίας με μηχανισμούς για την υποστήριξη της επικοινωνίας και συνεργασίας τους, άρα είναι προσανατολισμένες στη διανομή της γνώσης μεταξύ μιας ομάδας ατόμων. Τα Δίκτυα Ειδικών ειδικότερα, παρέχουν πρόσβαση σε γνώση σχετική με την επίλυση προβλημάτων μέσα από τη δημιουργία καναλιών διακίνησης γνώσης. Αυτού του είδους οι εφαρμογές συνήθως αναπτύσσονται για την υποστήριξη της επικοινωνίας διεσπαρμένων γεωγραφικά επιχειρήσεων και βασίζονται σε εργαλεία και τεχνικές για την αναγνώριση και αξιολόγηση των ατόμων που είναι ειδικοί σε κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, όπως επίσης για τη δημιουργία των προφίλ αυτών. Οι Πύλες Γνώσης είναι επίσης εφαρμογές οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες πρόσβασης σε ποικίλα και ετερογενή δεδομένα, πληροφορίες και γνώση, παρέχοντας διαφορετικά είδη παρουσίασης αυτών, με τη χρήση μιας κοινής διεπαφής. Τα Συστήματα Διαχείρισης Ικανοτήτων προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ των υπαλλήλων, πελατών, κατασκευαστών, προμηθευτών, συνεργατών και των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού, όπως επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας του χάρτη γνώσης αυτού. Τα Συστήματα Υποστήριξης Πελατών είναι εξειδικευμένες εφαρμογές οι οποίες εξυπηρετούν στις ανάγκες των πελατών ενός

Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης

Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Βασικές έννοιες ιάρθρωση ενότητας Γνώση και

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 2.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 2: Γενική θεώρηση και κατάταξη συστημάτων πληροφοριών διοίκησης Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης Σύστημα Αντώνης Μαϊργιώτης Σε ένα οργανισμό υπάρχουν προβλήματα για λύση Η διεύθυνση του οργανισμού αναθέτει τη λύση στους κατάλληλους ανθρώπους Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν τις κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (Σ.Υ.Α. - Decision Support Systems, D.S.S.) ορίζονται ως συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Εισαγωγή Προς μια νέα θεώρηση Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αναπτύχθηκαν κυρίως θεωρίες που συνέδεαν την στρατηγική με το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

e-corporate Academies Corporate Workflow, Πύλη Μάθησης και Ηλεκτρονική Εκπαίδευση

e-corporate Academies Corporate Workflow, Πύλη Μάθησης και Ηλεκτρονική Εκπαίδευση e-corporate Academies Corporate Workflow, Πύλη Μάθησης και Ηλεκτρονική Εκπαίδευση 8/5/2014 1/5 1. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες εξελίσσονται, αυξάνοντας ταυτόχρονα την Εταιρική τους Γνώση, γνωστή επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακό Σύστημα Σκοπός Δεδομένα Πληροφορίες Αποφάσεις Στόχος Πληροφοριακές ανάγκες Στρατηγική πληροφόρηση 2 1 Ηεποχή της πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Ανάκτηση Πληροφορίας Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Διάλεξη #02 Ιστορική αναδρομή Σχετικές επιστημονικές περιοχές 1 Άδεια χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Παγκοσμιοποίηση Οικονομία της πληροφορίας Μετασχηματισμός της επιχείρησης Εμφάνιση της ψηφιακής επιχείρησης Παγκοσμιοποίηση Διοίκηση και έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα η-τάξη είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και υποστηρίζει την Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Μαθήματος. Περιγραφή Περιεχόμενο του Μαθήματος

Περιγραφή Μαθήματος. Περιγραφή Περιεχόμενο του Μαθήματος + Περιγραφή Μαθήματος Τίτλος Κωδικός Αριθμός του Πληροφοριακά Συστήματα Μαθήματος : Επίπεδο Τύπος του Μαθήματος : ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ Έτος Σπουδών Εξάμηνο : 5 Ε Αριθμός Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.1 Μέρος 3 Υλοποίηση Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.2 Διδακτικά πορίσματα Οι διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου Δημιουργία ενός περιγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Βιομηχανία & Νέα Οικονομία: Διαχείριση Γνώσης για την παραγωγή Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας

Ελληνική Βιομηχανία & Νέα Οικονομία: Διαχείριση Γνώσης για την παραγωγή Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας Ελληνική Βιομηχανία & Νέα Οικονομία: Διαχείριση για την παραγωγή Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας Ευγενία Βασιλακάκη Αρχειονόμος/ Βιβλιοθηκονόμος- MSc Information Science DBS Εταιρεία Πληροφορικής mscevasilak@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Ζούμε στην περίοδο όπου η διαρκής επιμόρφωση έχει γίνει απαραίτητη. Τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές ανάγκες για γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια, σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» Σεπτέμβριος 2005 1 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ o Ανάπτυξη, προώθηση καινοτομίας, o Αξιοποίηση εμπειρίας, o Διάχυση βέλτιστων πρακτικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Εισαγωγή Προς μια νέα θεώρηση Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αναπτύχθηκαν κυρίως θεωρίες που συνέδεαν την στρατηγική με το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας 723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 200/1999 (ΦΕΚ 179 06/09/99), με πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Τι είναι η ερευνητική εργασία Η ερευνητική εργασία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, ανοιχτή στην αναζήτηση για την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Προεπισκόπηση Παρουσίασης Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Εισαγωγή Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πληροφοριακά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογές του Office 365 στην ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση» Ονοματεπώνυμο Σπουδαστή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 002.1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Για Εκπαιδευτικούς

ΕΠΛ 002.1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Για Εκπαιδευτικούς ΕΠΛ 002.1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Για Εκπαιδευτικούς Στόχοι 1 Να εξετάσουμε γιατί η Πληροφορική είναι χρήσιμη στη διδασκαλία. Να μάθουμε πώς χρησιμοποιείται η Πληροφορική στην προδημοτική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του έργου. και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων

Σκοπός του έργου. και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων Σκοπός του έργου Σκοπός του έργου είναι, σε γενικές γραμμές, οσχεδιασμός, ηανάπτυξη και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων αποτελούμενου από 3 σχολικά εργαστήρια - με ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας. Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς. Διάλεξη #01

Ανάκτηση Πληροφορίας. Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς. Διάλεξη #01 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Ανάκτηση Πληροφορίας Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Διάλεξη #01 Διαδικαστικά μαθήματος Εισαγωγικές έννοιες & Ορισμοί Συστήματα ανάκτησης πληροφορίας 1

Διαβάστε περισσότερα

CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς

CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς Cosmos Business Systems S.A. Group CRM για Εκπαιδευτικούς Φορείς CRM Εκπαιδευτικών Φορέων Το CRM Εκπαιδευτικών Φορέων έχει αναπτυχθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες διαχείρισης του υποψήφιου πελατολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Κ. Χαλκιά Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών 2 Το διαδίκτυο: αποτελεί ένα νέο διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράυησης Inspiration Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak, στο πανεπιστήμιο του Cornell. Βασίστηκε στις θεωρίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Media Monitoring Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Ορισμός Μετατρέπει υλικό ποιοτικής κυρίως φύσης σε μορφή ποσοτικών/ποιοτικών δεδομένων Μπορεί να οριστεί ως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Άρθρο του Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντή της εταιρείας συμβούλων THE FRANCHISE CO. και Διευθύνοντα Συμβούλου της Dale Carnegie Training Hellas Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου Α Γενικού Λυκείου 87 Διδακτικές ενότητες 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου 10.2 Ο παγκόσμιος ιστός, υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 Περιεχόμενο γνώσης και σπείρα γνώσης H καινοτομία αναδύεται όταν η άρρητη και η ρητή γνώση αλληλεπιδρούν. Η δημιουργία οργανωσιακής γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα Open eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου Ακαδημαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business! Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate!! e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Επιχειρηματικών Δεδομένων - Databases Ορισμός Βάσης Δεδομένων Συλλογή συναφών αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 3: Η έννοια της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ - INFORMATION Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ταραμπάνης

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 1

Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Ιωάννης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιωμένη Εφαρμογή. Νέες δυνατότητες. Νέα Ιστοσελίδα

Βελτιωμένη Εφαρμογή. Νέες δυνατότητες. Νέα Ιστοσελίδα Βελτιωμένη Εφαρμογή Νέες δυνατότητες Νέα Ιστοσελίδα ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ WWW.ASEP.GR 1 ΦΟΡΕΙΣ Α.Σ.Ε.Π. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ WWW.ASEP.GR 2 Φάση Α: Α: Μελέτη Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές)

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Ενδεικτικές τεχνικές διδασκαλίας: 1. Εισήγηση ή διάλεξη ή Μονολογική Παρουσίαση 2. Συζήτηση ή διάλογος 3. Ερωταποκρίσεις 4. Χιονοστιβάδα 5. Καταιγισμός Ιδεών 6. Επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 3 Στρατηγικές ικανότητες Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα (1) Έπειτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Λογισμικού

Αρχιτεκτονική Λογισμικού Αρχιτεκτονική Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η αρχιτεκτονική λογισμικού Αρχιτεκτονική και απαιτήσεις Σενάρια ποιότητας Βήματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης Αρχιτεκτονικά πρότυπα Διαστρωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανακάλυψη κανόνων συσχέτισης από εκπαιδευτικά δεδομένα

Ανακάλυψη κανόνων συσχέτισης από εκπαιδευτικά δεδομένα 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος 6-8 Μαϊου 2011 Ανακάλυψη κανόνων συσχέτισης από εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ιαδικτυακές Εξερευνήσεις (Ιστοεξερευνήσεις) (Web Quest) Μάθηση η βασισμένη σε Πηγές Resource-based Learning

ιαδικτυακές Εξερευνήσεις (Ιστοεξερευνήσεις) (Web Quest) Μάθηση η βασισμένη σε Πηγές Resource-based Learning ιαδικτυακές Εξερευνήσεις (Ιστοεξερευνήσεις) (Web Quest) Μάθηση η βασισμένη σε Πηγές Resource-based Learning Πληροφοριακός Εγγραματισμός Ο Πληροφοριακός Eγγραματισμός (information literacy) αναφέρεται σε

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.Store E-Commerce Platform

GoDigital.Store E-Commerce Platform GoDigital.Store E-Commerce Platform Πλήρης διαχείριση καταλόγου και καταστήματος banet Α.Ε. Βαλαωρίτου 20 54625 Θεσσαλονίκη Τ.2310253999 F.2310253998 www.banet.gr info@banet.gr GoDigital.Store Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σχέδιο Κειμένου Βασικών Αρχών και Κατευθύνσεων Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 22 Μαΐου 2013 1 "Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή

Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Ανάγκες οµάδας ατόµων που δρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι:

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι: Ακαδημαϊκή οργάνωση του Τμήματος Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι οργανωμένο ακαδημαϊκά σε τρεις Τομείς (κατευθύνσεις) με στόχο την εξειδίκευση των σπουδαστών σε ειδικότητες ανάλογες με τις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Διαχείριση πληροφοριακών πόρων με τη χρήση βάσεων δεδομένων

Ενότητα 3: Διαχείριση πληροφοριακών πόρων με τη χρήση βάσεων δεδομένων Ενότητα 3: Διαχείριση πληροφοριακών πόρων με τη χρήση βάσεων δεδομένων YouTube Ιδρύθηκε το 2005 Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία παγκόσμια κοινότητα Βάση δεδομένων βίντεο Μέσα σε ένα χρόνο από τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ. 1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ. 1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στόχος Θεματικής Ενότητας Οι μαθητές να περιγράφουν τους βασικούς τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών και να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα