- 1 - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "- 1 - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Transcript

1 - 1 - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ (ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕ 3D ANIMATION ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ TOYΣ : ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΒΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

2 - 2 - Πρόλογος Η αρχική ιδέα μας ήταν να κάνουμε ένα μοντέρνο κτίριο ( Νοσοκομείο ή Σχολείο )το οποίο τελικά να γίνει και το 3d. O καθηγητής μας είπε δυο πράγματα. 1. Ότι θα κρατήσουμε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη δηλ : ή θα πρέπει να κάνουμε την μελέτη του ( Νοσοκομείου ή Σχολείου ) ή θα πρέπει να κάνουμε το 3d σε κάτι ήδη έτοιμο. Εάν κάνουμε το 3d σ ένα μοντέρνο κτίριο σαφώς θα είναι μια εργασία πρωτότυπη αλλά μόνο για ειδικούς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα κλειδωθεί σε κάποιο ντουλάπι της σχολής & δεν θα γίνει γνωστό σ όλο τον κόσμο. 2. Αντίθετα μας είπε ότι εάν κάνουμε ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος θα μπορεί να γίνει κτήμα όλου του κόσμου( Ελλήνων & αλλοδαπών ).Μάλιστα μας τόνισε ότι τα έπη του Ομήρου έχουν μείνει κτήμα ες αεί δηλ : απόκτημα για πάντα & μας πρότεινε το Ναό του Ηφαίστου ( γνωστός ως Θησείο ) για 3d. Στην αρχή ήμασταν διστακτικοί διότι μας φόβιζε η πολυπλοκότητα της όψης & των ανάγλυφων του κτιρίου, αφού τα μοντέρνα κτίρια με τα μεγάλα επίπεδα βγαίνουν ευκολότερα στο 3d. Παρόλα αυτά η επιθυμία για υστεροφημία & γνωστοποίηση του έργου σ όλο τον κόσμο κατανίκησε τους δισταγμούς μας καίτοι ξέραμε ότι η εργασία θα ήταν επίπονη.

3 - 3 - Βέβαια ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα μας πάρει δυο χρόνια συν 1000 ευρώ για την αναβάθμιση του υπολογιστή μας & τα υπόλοιπο υλικό που χρειαστήκαμε για την πτυχιακή. Το κείμενο που θα βρείτε εδώ είναι προϊόν βιβλιογραφίας που αναγράφεται στο τέλος. Να σημειωθεί ότι υπήρξε τραγικά αρνητική η διάθεση των βιβλιοθηκάριων & λοιπόν υπευθύνων στη χορήγηση βιβλίων & άλλων υλικών. Οι αναμνήσεις με την συναλλαγή μας με τις δημόσιες & άλλες υπηρεσίες κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό εκφράζουν θυμίζοντας μας τον πασίγνωστο ρινόκερο του Ιονέσκο.

4 - 4 - Γενικά για τους ναούς Ο ναός είναι το κτίριο στο οποίο γίνεται η λατρεία του Θεού σε οποιαδήποτε θρησκεία. Στους αρχαίους ήταν το κτίριο αφιερωμένο στη λατρεία θεού ή ήρωα. Στους χριστιανούς, οι οποίοι αποτελούν την σημερινή θρησκεία του 99% των Ελλήνων ο τόπος λατρείας του Θεού είναι η εκκλησία. Ο Θεός κατά τους χριστιανούς, είναι πνεύμα, που βρίσκεται παντού. Έτσι, μπορούμε να προσευχηθούμε και να δείξουμε της πίστη μας σ αυτόν, όπου και αν βρεθούμε. Οι άνθρωποι για να εκδηλώσουν ομαδικά τη λατρεία τους στο Θεό, έχτισαν οικοδομήματα που λέγονται ναοί. Ο ναός λέγεται και αλλιώς οίκος του Θεού ή εκκλησία από τους χριστιανούς ( οι Αρχαίοι δεν είχαν αυτόν το όρο ), που συγκεντρώνονται εκεί για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Ιστορικά στοιχεία ναού Ναοί π.χ : Οι αρχαιότεροι γνωστοί ναοί έχουν χτιστεί από τους Έλληνες και ακολουθούν αργότερα οι λαοί της Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δηλαδή από τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες, τους Φοίνικες, τους Ιουδαίους, τους Πέρσες κ.α.

5 - 5 - Ναοί των Χριστιανών : Οι πρώτοι χριστιανοί της Ιερουσαλήμ πήγαιναν τακτικά στο ναό του Σολομώντα, για να προσευχηθούν, όπως και οι Ιουδαίοι, αλλά γρήγορα κατάλαβαν, πως ο ναός αυτός δεν ήταν κατάλληλος για τη νέα θρησκεία. Έτσι, άρχισαν να συγκεντρώνονται σε ορισμένα ευρύχωρα σπίτια χριστιανών, για να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και τη λατρεία τους στο Θεό. Είδη Ναών Τα οικοδομήματα διακρίνονται σε τέσσερις κυρίως τύπους. Στον α τύπο ανήκουν κυρίως επιμήκη, ορθογώνια οικοδομήματα με είσοδο στη μία στενή πλευρά. Τέτοιου τύπου οικοδομήματα είναι ο ναός ή το μέγαρο Β στο Θέρμο της Αιτωλίας, που διαιρείται σε τρεις ανισομεγέθεις χώρους. Το κτίριο αυτό χρονολογείται από τους ειδικούς με μεγάλες βέβαια αποκλίσεις στο 10 ο ή 8 ο αιώνα π.χ. Στο β τύπο οικοδομημάτων των γεωμετρικών χρόνων ανήκουν ορθογώνια επιμήκη οικοδομήματα με είσοδο στη μία πλευρά (ευρυμέτωπα κτίρια), όπως στον Ολούντα της Κρήτης και στο Θορικό της Αττικής. Τα οικοδομήματα του γ τύπου διαφέρουν από τα προηγούμενα στο ότι έχουν αψιδωτή την πίσω στενή πλευρά τους. Αυτού του τύπου είναι ο ναός της Ήρας Ακραίας στην Περαχώρα.

6 - 6 - Τέλος στον δ τύπο γεωμετρικών οικοδομημάτων ανήκουν οικοδομήματα με κάτοψη ακανόνιστου ελλειπτικού σχήματος. Αυτό το σχήμα έχουν οικίες, όπως π.χ. μία γεωμετρική οικία στη Σμύρνη διαιρεμένη εσωτερικά σε πολλούς χώρους. Άλλοι τύποι αρχαίων οικοδομημάτων Ένας άλλος τύπος ναϊκού οικοδομήματος προορισμένου για τη χθόνια ή ηρωική λατρεία είναι η θόλος. Πρόκειται για οικοδόμημα κυκλικού σχήματος με περίσταση εξωτερικά και στην κλασική τουλάχιστον εποχή με εσωτερική κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού, όπως η θόλος στο ιερό της Προναίας Αθηνάς στους Δελφούς, η θόλος της Επιδαύρου, έργο του Πολύκλειτου του νεότερου, και το Φιλίππειο της Ολυμπίας, που στέγαζε τα χρυσελεφάντινα αγάλματα της οικογένειας του Φιλλίπου Β της Μακεδονίας.Άλλος τύπος οικοδομήματος είναι και ο θησαυρός. Είναι απλό, μικρό οικοδόμημα που αποτελείται συνήθως από σηκό και πρόδομο εν παραστάσει. Ο σημαντικότερος τύπος αρχαίου ελληνικού κτιρίου μετά από το ναό είναι η στοά, ένα επίμηκες οικοδόμημα με ανοιχτή τη μία μακριά πλευρά του, όπου υπάρχει κιονοστοιχία. Πολύ συχνά υπάρχει και δεύτερη κιονοστοιχία εσωτερικά, παράλληλη με την πρώτη, ενώ στο βάθος ανοίγονται μικρά δωμάτια με είσοδο όλα στην ανοιχτή μακριά πλευρά. Την ελληνιστική εποχή οι στοές είναι συνήθως διώροφες.

7 - 7 - Στοές χτίζονται στα ιερά και στις αγορές, όπου οριοθετούν συχνά το χώρο. Είναι οικοδομήματα στα οποία προφυλάσσονται οι πιστοί και οι επισκέπτες των χώρων από τις κακές καιρικές συνθήκες καθώς και οι χώροι ανάπαυσης. Ένας σπανιότερος τύπος οικοδομήματος εισάγεται με το αρχαϊκό Τελεστήριο της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα ιερό οικοδόμημα για την τέλεση των ελευσίνιων μυστηρίων σε τετράγωνο σχήμα, με 5 * 5 κίονες εσωτερικά για την υποστήριξη της στέγης, εδώλια στις τρεις πλευρές του οικοδομήματος για τους μυημένους θεατές των μυστηρίων και μία στοά μπροστά. Μεταφορά πέτρας για την κατασκευή λίθινου ναού Όλα τα τεχνικά μέσα δεν ήταν για τους αρχαίους αρχιτέκτονες και γλύπτες κατά τον ίδιο τρόπο δεδομένα, όπως είναι για τους σημερινούς αρχιτέκτονες τα σχεδιαστικά υλικά, τα έτοιμα μηχανήματα, τα εμπορικά δομικά και άλλα υλικά και οι μέτριες δεξιότητες των τωρινών οικοδόμων. Ένας αρχαίος αρχιτέκτων ήταν πολύ συχνά υπεύθυνος για τη σχεδίαση των μηχανικών μέσων και τη χειρωνακτική εκτέλεση υποδειγμάτων για τους τεχνίτες του. Ένας καλός λατόμος είχε πολύ συχνά στη σκέψη του μερικά από τα προβλήματα του γλύπτη ή του αρχιτέκτονα και έκανε υπολογισμούς που απαιτούν καλλιέργεια σκέψεως. Έπρεπε να παρατηρεί, να αξιολογεί και να διαχειρίζεται ένα πολύ δύσκολο υλικό.

8 - 8 - Ένας άξιος τεχνίτης είχε γενικώς αρκετά θεωρητικά ενδιαφέροντα και αν τα συνδύαζε και με ένα ξεχωριστό ταλέντο ήταν δυνατόν να εξελιχθεί και σε αρχιτέκτονα. Μια άλλη εξ ίσου απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η αποτελεσματική οργάνωση. Δεν θα επεκταθούμε στους τρεις ρυθμούς των αρχαιοελληνικών ναών, αλλά σε μια σύντομη περιγραφή μόνο του Δωρικού, αφού αυτός είναι και η εργασία μας. ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι δυο βασικοί ρυθμοί της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής είναι όπως γνωρίζουμε, ο Δωρικός και ο Ιωνικός με δευτερεύουσα από απόψεως ρυθμολογικής όχι όμως και αισθητικής σημασίας, τον Κορινθιακό ρυθμό, ως και άλλους τέτοιους, μικρότερης εφαρμογής, διακρινόμενος από την μορφή των κιονόκρανων τους. ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Το κορυφαίο μνημείο της Δωρικής Αρχιτεκτονικής είναι άνευ καμίας αμφιβολίας, ο επί της Ακροπόλεως των Αθηνών ναός της Αθηνάς, ο γνωστός σήμερα ως Παρθενώνας. Βάση του μνημείου αποτελεί η λεγόμενη κρηπίδα, αποτελούμενη από τρεις αναβαθμούς, διαστάσεων μεγαλυτέρων των κανονικών βαθμίδων. Ο ανώτερος αναβαθμός ονομάζεται στυλοβάτης καθώς επάνω του εδράζονται οι κίονες, οι στύλοι του

9 - 9 - πτερού (σχ.2). Λόγοι οπτικοί και αισθητικοί έκαναν ώστε ο στυλοβάτης να είναι λίγο ψηλότερος από τους άλλους δυο αναβαθμούς και να φαίνεται ότι αναλαμβάνει πρώτος αυτός ως παχύτερος, τα εκ των άνω μεταβιβαζόμενα φορτία, το δε μνημείο ότι αντιδρά σταθερά στη σύνθλιψη του. Η υποψία της σύνθλιψης του επιφέρει αυτομάτως το συναίσθημα της κατάθλιψης, το οποίο θα ήταν επιζήμιο για την αισθητική ανάδειξη του μνημείου. Ονοματολογία διαρθρώσεως του δωρικού ρυθμού

10 σχ.2 Η κρηπίδα. Ενθυντηρία, αναβαθμοί, στυλοβάτης. Ναός της Αφαίας στην Αίγινα, ανατολική όψη. Οι αναβαθμοί εδράζονται στην ευθυντηρία που βρίσκεται από κάτω τους, η οποία καθορίζει την οριζόντια στάθμη της κρηπίδας και η οποία συνήθως βρίσκεται μέσα στο έδαφος και εδράζεται επί θεμελίου κτισμένου με κανονικές στρώσεις, του στερεοβάτη. Ο ρόλος της ευθυντηρίας είναι να δημιουργηθεί ένα οριζόντιο επίπεδο εδράσης του πρώτου αναβαθμού, και σε μερικές περιπτώσεις λόγοι κατασκευαστικοί επέβαλαν κάτω από αυτήν, την κατασκευή μιας υπευθυντήριας, η οποία να καλύπτεται από τα χώματα του γύρω χώρου, εάν και εφόσον η ευθυντήρια παρέμενε εμφανής, επιφορτιζόταν και με δευτερεύοντα διακοσμητικό ρόλο.

11 Την περιμετρική διάταξη συμπληρώνει στο εσωτερικό για την υποβάσταξη της πλακόστρωσης ή στρώματος και των τοίχων, η εσχάρα. Το κενό που απέμενε μεταξύ των τοίχων του θεμελίου συμπληρώνει επίχωση, η στοιβή ή χοή, η οποία αποτελούταν από χώμα, τις λατύπες της λάξευσης των λίθων ή και κομμάτια πωρόλιθων. Οι αναβαθμοί, μη έχοντας πρακτικό αλλά αισθητικό χαρακτήρα, πρέπει να συμπληρώνονται από ένα σύστημα ανόδου, διότι οι διαστάσεις της διατομής τους τους καθιστούν εντελώς ακατάλληλους για την ανάβαση. Έτσι χρησιμοποιείται πολλές φορές ένα κεκλιμένο επίπεδο, όπως στους Δελφούς,την Ολυμπία ή την Αφαία, αλλά στον Παρθενώνα, υπήρχαν ενδιάμεσες βαθμίδες σε τμήμα της ανατολικής και της δυτικής πλευράς, στους οποίους φαίνονται ακόμη τα ίχνη από την διάβρωση των μαρμάρων της κρηπίδας. Τελευταία στον Παρθενώνα τοποθετήθηκαν εκ νέου οι βαθμίδες που έλλειπαν, για την διευκόλυνση της καλής ανόδου των επισκεπτών. Επί της κρηπίδας, η οποία αποτελούταν από αναβαθμούς και την πλακόστρωση, αποκαλούμενη στρώματος, από ικανό πάχος λίθων εκ. φέρεται η περίσταση ή πτερόν, σε μορφή ανοικτής πλευρικής στοάς, και ο σηκός, ο περιμετρικός κλειστός πυρήνας του ναού. Οι δωρικοί κίονες της περιστάσεως έχουν ιδιάζουσα μορφή, και αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα της κλασσικής τριμερούς διάρθρωσης, διότι στερούνται βάσης, και αποτελούνται μόνο από τον κορμό και στέψη, ή ειδικά σ αυτή την περίπτωση κιονόκρανο. Ο κορμός είναι βασικά μια απότομη

12 κολουροκωνική επιφάνεια η οποία εμφανίζει μείωση προς τα πάνω, αντίθετα από τους κρητομυκηναικούς κίονες, ισούται δηλαδή με Μ= Δ- δ / Δ, όπου Δ είναι η μεγάλη διάμετρος (της κάτω βάσης), και δ είναι η μικρή διάμετρος (της άνω βάσης). Αυτή στον Παρθενώνα ισούται με 1: 5. Επίσης η κατ αρχήν κολουροκωνική επιφάνεια του κορμού παρουσιάζει μια σχεδόν αδιόρατη κύρτωση, ονομαζόμενη ένταση. Αυτή προσδίδει στον κίονα μια σφριγηλότητα, και, κατά την ανωτέρω θεωρία της Ενσυναίσθησης, μοιάζει με την προσπάθεια του τεντωμένου μυ να στηρίξει φορτίο. Η ένταση έχει μία πολύ μακρά συγγένεια μορφής, και όχι γεωμετρικών ιδιοτήτων, με κάποια κωνική τομή, και περισσότερο με κλάδο υπερβολής. Αυτό σημαίνει ότι η εντύπωση η οποία μας δημιουργεί από την θεώρηση της έντασης είναι σαν να πρόκειται για τον κλάδο αυτόν. Πάντως η κύρτωση της έντασης είναι κατά τέτοιο σοφό τρόπο χαραγμένη, ώστε κανένα σημείο της επιφάνειας του κορμού να προβάλλεται έξω από την περιφέρεια της βάσης, αποφεύγοντας έτσι την πιθοειδή μορφή, η οποία είναι τόσο ακαλαίσθητη, και εφαρμόστηκε στα μετέπειτα ρωμαϊκά και αναγεννησιακά μνημεία. Όσο και αν η καμπύλη της εντάσεως ενός δωρικού κίονα είναι αδιόρατη, εν τούτοις υπάρχει και στην σχεδίαση πρέπει να γίνεται αντιληπτή (σχ. 3). Κατ αρχήν η χάραξη κλάδου υπερβολής γι αυτήν δεν είναι τόσο ευχερής, αλλά και αποτελεί νεολογισμό του προηγούμενο αιώνα. Η γεωμετρική όμως συνείδηση των μεταγενεστέρων, της κλασσικής εποχής, αρχιτεκτόνων τους εξώθησε να επινοήσουν πλέον εύχρηστες μεθόδους χάραξης της

13 έντασης, πάντως δι υπερβολικών καμπυλών. Σχετική μέθοδος χρησιμοποιεί και ο Βιτρούβιος, Ρωμαίος αρχιτέκτων και συγγραφέας για τον δωρικό κίονα. Η πρώτη από τις παραπάνω μεθόδους, αυτή που αποκαλείται και των κεντρικών προβολών, ουσιαστικά εφαρμόζει την χάραξη μιας κογχοειδούς του Νικομήδη. Έτσι από το άκρο της πάνω διαμέτρου του κίονα, ως το κέντρο, γραφούμε τόξο κύκλου, με ακτίνα της κάτω βάσης, το οποίο τέμνει το άξονα μέχρι κάποιο σημείο. Προεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο την προσδιορισθείσα ευθεία μέχρι να συναντήσει την προέκταση του επιπέδου της κάτω βάσης, επιτυγχάνουμε πόλο περιστροφής της υπ όψιν ευθείας. Κατά τις διαδοχικές θέσεις της περιστρεφόμενης ευθείας, εάν λαμβάνουμε από τον άξονα και πέρα τέτοιο μήκος, ίσο πάντοτε με την ακτίνα της κάτω βάσης, τα άκρα τους, ενωμένα με συνεχή γραμμή, θα δώσουν μια κογχοειδή του Νικομήδη, η οποία προσεγγίζει κατά πολύ την καμπύλη της έντασης των αρχαιοελληνικών μνημείων. Η δεύτερη καμπύλη, του ημικυκλίου, είναι μία πολύ τεταμένη ημιτονική καμπύλη. Κατακλείνουμε το ημικύκλιο της κάτω βάσης γύρω από την διάμετρο του και προβάλλουμε επί αυτού την άκρη της άνω βάσης. Το προσδιοριζόμενο έτσι τόξο, μικρής σχετικά γωνίας, μοιράζουμε σε οσαδήποτε ίσα τόξα, κατά προσέγγιση βέβαια, και διαιρούμε το ύψος με ίδιο αριθμό ίσων τμημάτων.

14 σχ3. Χάραξη της έντασης του κορμού του δωρικού κίονα, κατά την μέθοδο των κεντρικών προβολών (Α), και του ημικυκλίου

15 Εάν υψώσουμε τις αντίστοιχες προβάλλουσες, παράλληλα προς τον άξονα, από τα άκρα των μοιρασμένων τόξων και φέρουμε ευθείες κάθετα προς τον άξονα που διαιρέσαμε, τα σημεία των αντίστοιχων τομών, συνδεόμενα με συνεχή καμπύλη, δίνουν μια γραμμή πολύ ίδια στην μορφή με την ένταση του κίονα. Οι τροποποιημένες αυτές μέθοδοι προϋποθέτουν ότι η κορυφή της καμπύλης της έντασης βρίσκεται επί του οριζόντιου επιπέδου της κάτω βάσης. Αν όμως, όπως στα ρωμαϊκά ή τα αναγεννησιακά μνημεία είναι πάνω από αυτό, και κυρίως στο ένα τρίτο του ύψους, ή κατά δυο διαμέτρους κάτω από αυτό, όπως στον Παρθενώνα, τότε κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές, με μία απλούστατη γεωμετρική κατασκευή και με παράλληλη μετάθεση του οριζόντιου άξονα. Οι αναλογίες του δωρικού κίονα καθορίζονται με την σχέση της κάτω διαμέτρου αυτής, ως προς το ύψος μαζί με το κιονόκρανο. Κατά την αρχαϊκή εποχή, ο λόγος διαμέτρου προς ύψος είναι περίπου 1: 4, αυξανόμενος συνέχεια, ώστε στον Παρθενώνα να γίνει 1: 5.5, και στην συνέχεια, κατά τους επόμενους αιώνες να υπερβαίνει το 1: 6 για να καταλήξει στο 1: 8 περίπου. Η παράπλευρη επιφάνεια του κορμού δεν εμφανίζεται λεία, αλλά κοσμείται από ένα διακοσμητικό τέχνασμα, γνωστό και από την αιγυπτιακή και κρητομυκηναική εποχή, από την δημιουργία δηλαδή κοίλων ραβδώσεων (σχ.4), όπως εκείνων των ημικιόνων του τάφου της Κλυταιμνήστρας, στις Μυκήνες, ή του ανακτόρου της Πύλου. Στο δωρικό ρυθμό οι ραβδώσεις είναι είκοσι, αλλά

16 έχουμε δεκαέξι στο Σούνιο και είκοσι τέσσερις στο Θησαυρό των Γελώων στην Ολυμπία. Πάντως ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος του τέσσερα, ώστε να εμφανίζεται ράβδωση κατά τους κυρίους άξονες του κίονα που συναντώνται κατ ορθή γωνία. Η διατομή της ράβδωσης είναι στα μεγάλης σημασίας μνημεία μεταβαλλόμενης καμπυλότητας, σαν να ήταν έλλειψη ή και λαβή κανίστρου, ενώ σ άλλα που δεν στερούνται και τόσο αισθητικά δεν είναι παρά ένα τόξο κύκλου, χωρίς αυτό να είναι ακαλαίσθητο. Σε μία κιονοστοιχία, αποτελούμενη από ισαπέχοντες και γεωμετρικά ρυθμικώς διατεταγμένους κίονες, διακρίνουμε ακριβώς αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά στοιχεία, τα οποία κατά την μεγαλύτερη προσέγγιση ίση απόσταση των αξόνων των κιόνων, το μεταξόνιο και το ελεύθερο διάστημα μεταξύ τους, το μετακιόνιο. Η ισαποχή των τρεχόντων κιόνων είναι δυνατόν να μην είναι η ίδια και στις δυο όψεις, αλλά και ενδεχομένως να μειώνεται αυτή στους γωνιακούς κίονες. Έτσι, αφ ενός λύνεται ένα ζήτημα της ζωφόρου, αλλά και τονίζονται οι γωνίες του μνημείου, αυξάνοντας και της αντίστοιχη διάμετρο κατά τι, ώστε να μην παρουσιάζονται εξασθενημένες, διαβρωμένες από την φωτεινή ακτινοβολία. Το δωρικό κιονόκρανο έχει μια ιδιάζουσα μορφή, αλλά πάντως έχει συγγένεια με το μινωικό και το μυκηναϊκό. Αποτελείται εκ των άνω, από τον άβακα, τον εχίνο και το υποτραχήλιο (σχ.5). Ο άβακας είναι ένα πλινθοειδές μέλος, δίνοντας στον λίθο το ενδιάμεσο στοιχείο, υπό μορφή σάγματος, μεταξύ της οριζόντιας δοκού και του κατακόρυφου στύλου για να

17 Σχ.4. Μέθοδος χαράξεως των ραβδώσεων του δωρικού κίονα του Παρθενώνα

18 παραλάβει άνετα τα φορτία και να μην προκληθεί σύνθλιψη της κεφαλής του στύλου. Αντίστοιχος είναι και ο ρόλος του εχίνου ο οποίος, πλέον πλαστικός, εκτελεί αυτή την μεταφορά με μία περισσότερη ελαστικότητα. Μια τόνωση της αντοχής του εχίνου υποδεικνύουν οι ιμάντες στην ρίζα του, υπολείμματα της συσφίξεως αυτής με λωρίδες. Κάτω από αυτούς τους ιμάντες, και μορφολογικά τμήματος που αποτελεί τον κορμό στο επάνω μέρος του, είναι το υποτραχήλιο, πολλές φορές ολοκληρωμένο, για λόγους κατασκευαστικούς αλλά και αισθητικούς, σε μια ή περισσότερες εγκοπές. σχ.5 Το δωρικό κιονόκρανο. Άβακας, εχινός, ιμάντες, υποτραχήλιο, εγκοπή

19 Οι κίονες φέρουν την στέψη του μνημείου, δηλαδή τον οριζόντια προεκτεινόμενο θριγκό, ο οποίος αποτελείται από κάτω προς τα πάνω, από το επιστύλιο, τη ζωφόρο και το οριζόντιο γείσο. Εάν η σύνθεση είναι τριμερής και πάλι, μάλλον αυτό δεν οφείλεται σε μία εκ των προτέρων αισθητική θέση, αλλά μάλλον στα γενεσιουργά κατασκευαστικά αίτια τα οποία δημιουργούν την μορφή του ναού. Και αυτό καθίσταται φανερό, ήδη από την ξύλινη αρχική διάρθρωση του θριγκού, όπου το επιστύλιο είναι το φέρον, η ζωφόρος το φερόμενο και το γείσο και φερόμενο και καλύπτον. Περιγραφικά και μόνο παρατηρούμε, ότι το επιστύλιο έχει το μέτωπο του αδιάρθρωτο, επάνω αποτελείται από την ταινία, και κάτω από αυτήν σε κανονικές αποστάσεις υπάρχουν προσαρτημένα άλλα μέλη, οι κανόνες, από τους οποίους κρέμονται έξι κολουροκωνικά στοιχεία, οι ήλοι ή σταγόνες (σχ.6). Σχ. 6. Το δωρικό επιοτύλιο. Ταινία } κανόνες, ήλοι ή σταγόνες

20 Η δωρική ζωφόρος αποτελείται από εναλλαγή τριγλύφων και μετωπών (σχ. 7). Και οι δύο βρίσκονται πάνω στην κεφαλή. Και ενώ οι μεν μετώπες είναι τετραγωνικές λίθινες πλάκες, με ή χωρίς εξώγλυφο διάκοσμο, οι τρίγλυφοι φέρουν δυο πλήρεις γλυφά ς και δυο ημιγλυφάς, υπό μορφής εισεχούσης διέδρου γωνίας, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν οι μηροί. Στην γωνία τοποθετείται πάντοτε γωνία τρίγλυφη, και όχι τμήμα μετόπης, όπως στα μεταγενέστερα μνημεία. Οι κανόνες, και οι σταγόνες που συνδέονται μ αυτούς, αντιστοιχούν ένας σε κάθε τρίγλυφο,της οποίας έχουν ακριβώς το πλάτος. Οι τρίγλυφοι έχουν κατ αρχήν αναλογίες 2:3, πλάτος προς ύψος, ενώ οι μετόπες είναι περίπου τετράγωνες. Σε μικρότερων διαστάσεων μνημεία, η τρίγλυφος με την παρακείμενη μετόπη διαμορφώνονται από ενιαίο τεμάχιο μαρμάρου, για λόγους οικονομίας λαξεύσεως. Το επιστύλιο είναι διμερές, ή όπως στον Παρθενώνα, τριμερές, δηλαδή παρουσιάζει και αντίθημα. Ομοίως αντιθήματα συμπληρώνουν και τη ζωφόρο στο εσωτερικό του πτερού.

21 σχ.7 Η δωρική ζωφόρος. Τρίγλυφα και μετόπες Σε μια λογική αλληλουχίας σκέψεων η βάση της σύνθεσης του Ελληνικού δωρικού ναού, με τοποθέτηση γωνιαίας τριγλύφου στη ζωφόρο, συνεπιφέρει μερικά σχετικά προβλήματα αρχιτεκτονικής φύσεως, των οποίων η επίλυση έχει αναζητηθεί με διάφορους τρόπους (σχ. 8). Εάν διατηρήσουμε,όπως είναι λογικό, την ισαποχή στους κίονες της περιστάσεως ενός περιπτέρου ναού, αλλά και την νομοτέλεια της τοποθέτησης μιας τριγλύφου ακριβώς από πάνω από έναν κίονα, και ομοαξονικά, τότε, κατά άμεση αρχιτεκτονική συνέπεια, στην γωνία θα δημιουργείται ένα λογικό μεν, αλλά ακαλαίσθητο όπως θεωρείται από τους Έλληνες, κενό, καλυπτόμενο, όπως ταιριάζει από τμήμα μετόπης. Την λύση αυτή χρησιμοποίησαν οι περισσότερο ορθολογιστές και μόνο. Ρωμαίοι αρχιτέκτονες, αλλά και κατά άμεση συνέπεια και οι συνάδελφοί τους από την Αναγέννηση και μετά. Εξαιτίας της οργανικής διάρθρωσης του ναού έχουμε το απαράδεκτο αυτό αποτέλεσμα, για το οποίο οι Έλληνες ζήτησαν να βρουν πλάγιες λύσεις, με την απαραίτητη κατά βάση τοποθέτηση της γωνιαίας τριγλύφου. Μια

22 λύση ήταν αυτή που δόθηκε στον θριγκό του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στις Συρακούσες. Σε αυτήν την, και σύμφωνα με την αρχαϊκή συνήθεια, τα μετακιόνια στις στενές όψεις είναι άνισα μεταξύ τους, και βαίνουν μειούμενα από τα μέσα προς τα άκρα.

23 Σχ. 8 Διάφορες λύσεις για την διαμόρφωση της γωνίας της ζωφόρου ενός δωρικού μνημείου. α Η προφανής λύση. β Η ανεξαρτησία τριγλύφων και κιόνων. Ναός 'Απόλλωνος Συρακουσών γ Η επιμήκυνση της τελευταίας μετόπης. Δ Η κλασσική λύση της επιβραχύνσεως του τελευταίου ιιεταξονίου. Δόθηκε έτσι, η λύση του να μην συμπίπτουν καθόλου οι άξονες των κιόνων και τα τρίγλυφα. Επειδή αυτό ήταν σαφώς αντίθετο προς την γεωμετρική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν διάφορες άλλες λύσεις. Οι παρατηρήσεις είναι οι ακόλουθες. Διαπλάτυναν την γωνιαία τρίγλυφο, όπως στον ναό C της Σελινούντας, ή αντίθετα διεύρυναν τις γωνιαίες μετόπες, όπως παρατηρείται στον ναό της Αθηνάς στην Ποσειδωνία. Άλλη λύση ήταν η σύμπτυξη του γωνιαίου μετακιονίου, κατά το εφαρμοσθέν σύστημα στον ναό Α του Ακράγαντα. Τουναντίον στον ναό της Ήρας, άλλοτε «Ποσειδώνος», της Ποσειδωνίας, έγινε μεν μικρή σύμπτυξη του γωνιαίου μετακιονίου, αλλά διευρύνθηκαν οι δύο μετόπες, ή μόνο η μια όπως στον ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο. Όσο και αν οι λύσεις αυτές σκεδάζουν σημαντικά το δημιουργούμενο άτοπο, εν τούτοις, πολύ απέχουν από την τελειότητα, και τότε επινοήθηκε η καθιερωθήσα πλέον στο σύνολο των δωρικών μνημείων, από τα μέσα του 5 ου αι., ανεξαιρέτως, λύση της συμπλήρωσης του ακραίου κίονα, τόσο ώστε με την ύπαρξη της γωνιαίας τριγλύφου να διατηρούνται στο ακέραιο και ή γεωμετρική ρυθμική τάξη στην ζωφόρο, και η ισότητα των

24 μετοπών. Η απλή αρχιτεκτονική αυτή λύση συνδυάστηκε και με ευρύτερα αισθητικά αιτήματα, διότι εξαιτίας της τόνωσης της διαμέτρου του γωνιαίου κίονα κατά λίγο, δημιουργείται ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στιβαρότητας, καθώς, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η ακτινοβολία του έντονου ηλιακού φωτός έτεινε να διαβρώσει την φαινόμενη διάμετρο των γωνιαίων κιόνων και να προκαλέσει την αισθητική εξασθένηση του μνημείου. Όσον αφορά στο οριζόντιο γείσο, αυτό έχει πρακτικό και αισθητικό χαρακτήρα, προφυλάσσοντας αφ ενός την ζωφόρο και τα γλυπτά της από την βροχή, και αφετέρου τονίζοντας την προς τα πάνω απόληξη του μνημείου ( σχ 9). Το γείσο προσφέρει ωραιότατη σκιά στα κάτωθεν μέλη, ανάλογα με την θέση του ήλιου στο στερέωμα, ώστε η ανομοιογενής θλάση της παρυφής της σκιάς των τριγλύφων και των παραστάσεων των μετοπών να τα καθιστά ακόμα πιο άρτια αισθητικά. Το μέτωπο του οριζόντιου γείσου καταλήγει πάνω σε δωρικό κυμάτιο, κάτω δε σε σκοτία, για να αναχαιτίζει τα νερά. Η κάτω επιφάνειά του είναι ελαφρώς κεκλιμένη, φέροντας πάνω από τα τρίγλυφα και τις μετόπες πλακοειδή μέλη, τους προμόχθους, με 18 σταγόνες διατεταγμένες σε τρεις σειρές, όλοι ίσοι, ώστε μεταξύ τους να μένει ένα κενό, ο οδός ή αγυιά.

25 σχ 9 Οριζόντιο γείσο Ο θριγκός περιβάλει το μνημείο και από τις 4 πλευρές. Πάνω από το γείσο το οποίο είναι το τελευταίο προς τα πάνω γενικό μέλος του ναού, δεν βρίσκεται τίποτα άλλο παρά η δικλινής στέγη, η οποία αν και στις μακρές πλευρές αποσβέννυται επί του γείσου, στις στενές, σχηματίζει ανά ένα τετραγωνικό κενό, το αέτωμα, θυμίζοντας εντελώς φευγαλέα έναν αετό με ανοιχτά τα φτερά. Το τρίγωνο αυτό περιβάλλεται κάτω μεν από το οριζόντιο γείσο και πάνω από το καταέτιο γείσο, σχηματίζοντας τις δύο κεκλιμένες πλευρές του ισοσκελούς τριγώνου. Το βάθος του αετώματος φράσσεται από το τύμπανο, που αποτελείται συνήθως από ορθοστάτες, λίθινες πλάκες, και από το αντίθημα αυτού. Πολλές φορές το τρίγωνο του αετώματος διακοσμείται από ολόγλυφα αγάλματα, αποτελώντας τον εναέτιο κόσμο του ναού. Το καταέτιο γείσο δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνει την μορφή του οριζοντίου, διότι αυτό στερείται μορφολογικού περιεχομένου, ώστε έχει ως διατομή μια τεταμένη

26 σκοτία, με μορφή η οποία προσεγγίζει την υπερβολή, με ένα δωρικό συνήθως κυμάτιο στη στέψη του μετώπου του και στην ρίζα της σκοτίας του. Για την αποφυγή των όμβριων υδάτων προς το αέτωμα, υπάρχει άλλο μέλος, η σίμα ή υδρορροή, η οποία όταν βρίσκεται επί του καταετίου, ονομάζεται επαετής, ενώ όταν επεκτείνεται και στις πλάγιες μακριές πλευρές, ονομάζεται παραετής. Πάνω από την αόρατη ξύλινη στέγη του ναού, για την εξασφάλιση του εσωτερικού από τα όμβρια ύδατα, είναι διατεταγμένοι υδατοστεγώς οι στρωτήρες και τα κεραμίδια. Διακοσμητικό και πρακτικό χαρακτήρα και σε κανονικά διαστήματα επί την παραέτιδα ανάγλυφες λεοντοκεφαλές, διακοσμητικές υδρορροές, από τα στόματα των οποίων ρέουν τα όμβρια ύδατα της στέγης, ώστε με την ορμή τους να εκσφενδονίζονται μακριά από το κτίριο. Τέτοιες λεοντοκεφαλές πολλές φορές υπάρχουν και στις κάτω γωνίες του αετώματος, άνευ όμως πρακτικής σημασίας, αλλά για καθαρά διακοσμητικούς σκοπούς. Επίσης διακοσμητικό χαρακτήρα έχουν τα ακρωτήρια στις 3 γωνίες του αετώματος, δηλαδή ανάγλυφες παραστάσεις ή και πραγματικά αγάλματα εξόχου τέχνης. Τον πυρήνα του ναού αποτελεί ο σηκός, ο οποίος περιβάλλεται από συμπαγή τοίχο, χωρίς παράθυρα, εκτός από την ανατολική πόρτα, και σε κάποιες περιπτώσεις και της δυτικής. Προς την ανατολή και προς τη δύση, εμπρός και πίσω από τον ναό σχηματίζονται ο πρόναος και ο οπισθόδρομος, συνήθως υπό μορφή ναού διπλού εν παραστάσι, αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως και στον Παρθενώνα, ως αμφιπροστύλου.

27 Κάτω από τον τοίχο του σηκού υπάρχει ένα μέλος, αντίστοιχο του στυλοβάτη, και ύψους περί τα εκ. ο λεγόμενος τοιχοβάτης, ο οποίος χρησιμεύει σαν βάθρο του. Ο τοιχοβάτης δύναται να είναι απλός στην μορφή η κυματιοφόρος, όπως στο Θησείο. Επί αυτού φέρεται ο περί το 1,00 μ και περισσότερο ψηλός κατακόρυφος ορθοστατης, μετά του αντίθημα του προς το εσωτερικό του ναού, αλλά και αποτελούμενος πολλές φορές από περισσότερα των δυο τεμαχίων σε πάχος, όπως στον πρόναο του Παρθενώνα, όπου υπάρχουν σε σύνολο 4 τέτοια. Ο ορθοστάτης είναι μορφολογικό λείψανο της λίθινης επένδυσης του κάτω τμήματος του πλινθόκτιστου τοίχου, για την προφύλαξή του από τα όμβρια ύδατα. Πάνω από τον τοιχοβάτη και τον ορθοστάτη, ο τοίχος, κατά τι στενότερος τούτου, περίπου κατά 1 εκ και από τις δυο πλευρές, συνεχίζεται από κάποιο σύστημα τοιχοποιίας. Πάνω ο τοίχος στέφεται, ειδικά στον Παρθενώνα, από την συνεχής ιωνίζουσα ζωφόρο, που αναπαριστά την πομπή των Παναθήναιων. Η περίσταση ή πτερό, δηλαδή η ανοικτή στοά που περιβάλει τον ναό, καλύπτεται από μαρμάρινη οροφή, η οποία αποτελείται από δοκούς και φατνωματικές πλάκες, με τα δοκάρια να εδράζονται σε άλλο μέλος, τον θράνο ή υποδόκιο, ο οποίος στα πέρατα των μακρών πλευρών καθίσταται και μετέωρος θράνος. Οι φατνωματικές πλάκες αποτελούνται από τα κοίλα φατνώματα και τις σελίδες που τα περιβάλουν. Η μορφή των φατνωμάτων είναι απόρροια μιας ξύλινης κατασκευής, σε συνδυασμό δοκών και με συμπλήρωση των κενών από

28 κιβωτιόσχημα πλαίσια. Τις εισέχουσες γωνίες καλύπτουν κυμάτια τύπου αρμοκαλύπτρων, και το βάθος του φατνώματος η ουρανίσκος φέρει γραπτή διακόσμηση, η οποία στα ιωνικά και κορινθιακά κτίσματα είναι γλυπτή. Οροφή μαρμάρινη καλύπτει τον πρόναο και τον οπισθόδρομο, με τη διάταξη μιας δοκού κατά τον άξονα, κατά γενικό κανόνα, ενώ θα περίμενε κάποιος το αντίθετο, σύμφωνα με την κλασσική νοοτροπία. Το εσωτερικό του ναού έφερε οροφή κάτω από την στέγη, η οποία ήταν ξύλινη, και αναμφίβολα φατνωματική και πολυτελούς εμφανίσεως με επίχρυσα στοιχεία. Το εσωτερικό φωτιζόταν αμυδρά σε συνδυασμό με το φυσικό φως που έμπαινε από την μεγάλη πόρτα, αλλά και με το τεχνητό, με πολλές λυχνίες οι οποίες θα έκαιγαν μπροστά στο λατρευτικό άγαλμα. Το φως αυτό πρέπει να ήταν αρκετό, ώστε να μην ζητάμε να παραστήσουμε τους ναούς ως υπαίθρους, προς επίλυση του αμφισβητούμενου ζητήματος του φωτισμού των ναών.

29 H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Η Αγορά (κυριολεκτική σημασία : τόπος συγκεντρώσεων) αποτελούσε ουσιαστικό τμήμα της αρχαίας ελληνικής πόλης. Στην Αθήνα, όπως κατά κανόνα σε κάθε ελληνική πόλη, χρησιμοποιούσαν την Αγορά για πολιτικές συγκεντρώσεις, εμπορικές συναλλαγές, θρησκευτικά πανηγύρια, θεατρικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες. Αρχικά ήταν ένας ανοικτός χώρος που πλαισιώθηκε αργότερα από δημόσια κτίρια και σκιερές στοές. Χτίστηκαν ναοί και βωμοί για τους θεούς. Άξιοι πολίτες και ξένοι ευεργέτες τιμήθηκαν με αγάλματα. Έτσι η Αγορά έγινε η καρδιά της δημόσιας ζωής μέσα στην πόληκράτος. Η Αγορά, με την οποία θα ασχοληθούμε εδώ, άρχισε να σχηματίζεται στις αρχές του 6 ου αι. π.χ., την εποχή του νομοθέτη Σόλωνος. Κατελάμβανε έναν ανοικτό χώρο στους βορειοδυτικούς πρόποδες της Ακροπόλεως, κοντά στο κέντρο της πόλης, σ ένα μέρος που ήταν εύκολα προσιτό τόσο από τα μεσόγεια όσο και από το λιμάνι. Η επιλογή του χώρου και η αρχιτεκτονική του ανάπτυξη καθορίστηκαν κυρίως από την κατεύθυνση πανάρχαιων δρόμων και πάνω απ όλα, από την «οδό των Παναθηναίων» που οδηγούσε από το Δίπυλο, την κύρια πύλη της πόλης, στην Ακρόπολη.

30 Τα πρώτα κτίρια ήταν όλα από ξύλο, που λεγόταν ΥΛΗ αφού ήταν η δομική ύλη της εποχής. Αργότερα μπήκε η πέτρα. Από τα ξύλινα κτίρια, κανένα δεν σώθηκε. Τα κατοπινά κτίρια, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιερά, υψώθηκαν στη δυτική πλευρά του ανοιχτού χώρου. Τα κτίρια αυτά καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την περσική επιδρομή του 480 π.χ. Κατά τη διάρκεια του 5 ου αι. π.χ η δυτική πλευρά ξανακτίστηκε και για πρώτη φορά ανεγέρθηκαν αξιόλογα δημόσια κτίρια στη βόρεια και νότια πλευρά της πλατείας της Αγοράς. Ο μαρμάρινος ναός του Ηφαίστου, γνωστός με το όνομα «Θησείο», άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 450 π.χ. Στο δεύτερο μισό του 4 ου αι. π.χ. παρατηρείται μια άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας ωστόσο η Αγορά έλαβε την τελική της μορφής το 2ο αι. π.χ. με την κατασκευή τεραστίων στοών κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πλευράς. Το νότιο τμήμα της Αγοράς υπέστη πολλές καταστροφές όταν η Αθήνα λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους του Σύλλα το 86 π.χ. Η ανοικοδόμηση έγινε με αργό ρυθμό. Γύρω στο 15 π.χ. ο Ρωμαίος πολιτικός Αγρίππας ανήγειρε το Ωδείο, κτίριο μουσικών εκδηλώσεων, στον άξονα της πλατείας. Μερικοί παλαιοί ναοί, όπως ο γνωστός ναός του Άρεως, μεταφέρθηκαν από περιοχές της υπαίθρου στην Αγορά. Η ανοικοδόμηση συνεχίστηκε σποραδικά τον 2ο αι. π.χ : κτίστηκε η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου, το Νυμφαίο, η Βασιλική, ο Μονόπτερος. Γύρω στο 100 μ.χ. η παλαιά Αγορά συνδέθηκε με τη νέα Ρωμαϊκή Αγορά στα ανατολικά της μέσω ενός δρόμου με στοές.

31 Αυτό το τμήμα της Αθήνας λεηλατήθηκε το 267 μ.χ. από τους Ερούλους, βαρβάρους από το Βορρά. Λίγο αργότερα αφαιρέθηκαν οι πέτρες από τα ερειπωμένα κτίρια και χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν ένα μικρό περίβολο στα ανατολικά της παλαιάς Αγοράς. Ύστερα από ένα αιώνα ερήμωσης, κτίστηκαν μεγάλα σπίτια στο κεκλιμένο έδαφος στα νότια της Αγοράς και λίγο μετά το 400 μ. ανεγέρθηκε ένα ευρύχωρο Γυμνάσιο πάνω από τα ερείπια των παλαιών κτισμάτων, στο μέσο της πλατείας της αγοράς. Τόσο τα σπίτια όσο και το Γυμνάσιο εξυπηρετούσαν κατά πάσα πιθανότητα τις ανάγκες της ανώτερης εκπαίδευσης σε μια πόλη που εξακολουθούσε να είναι φημισμένο κέντρο παιδείας. Ο χώρος καταστράφηκε για μια ακόμη φορά με την έλευση των Σλαβικών πληθυσμών στη δεκαετία του 580 μ.χ. Σιγά σιγά η περιοχή αυτή της Αθήνας έπαψε να κατοικείται. Οι αποχετεύσεις παραμελήθηκαν και το αρχαίο επίπεδο θάφτηκε κάτω από παχύ στρώμα λάσπης. Ο χώρος ξανακατοικήθηκε τον 10 αι. μ.χ. και ανεργέθηκε η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (γύρω στο 1000 μ.χ.). Το 1204 η περιοχή καταστράφηκε από επιδρομείς που ήρθαν από το Ναύπλιο και παρέμεινε έρημη για τέσσερις περίπου αιώνες. Ανοικοδομήθηκε για μια ακόμη φορά αλλά υπέστη πάλι καταστροφές κατά την Ελληνική Επανάσταση ( ). Η ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (1836) είχε ως επακόλουθο πυρετώδη οικοδομική δραστηριότητα, έτσι ώστε όταν άρχισαν οι ανασκαφές(1931)όλη η περιοχή καλύπτονταν από σπίτια.

32 H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Θησείο είναι η δεύτερη ονομασία του ναού του Ηφαίστου της Αθηνάς, που ονομάζεται και Ηφαίστειο. Το Θησείο βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Αγοράς της Αρχαίας Αθήνας και αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα εξάστυλου δωρικού περίπτερου ναού του 5. αι. π Χ. Ο αρχαίος αυτός ναός έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, γιατί μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έμεινε στα χέρια των Ελλήνων. Το Θησείο δεν είναι το γνωστό ιερό του Θησέα, όπου ο

33 Κίμωνας τοποθέτησε τα οστά του ήρωα ( η ακριβής θέση του είναι στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού) και στην περιοχή που μέχρι το τέλος των αρχαίων χρόνων ονομαζόταν Κεραμεικός, αφού, σύμφωνα με τα πορίσματα των ανασκαφών, εκεί βρίσκονταν τα εργαστήρια των χαλκέων και των κεραμέων( Ο Παυσανίας ειδικότερα, αναφέρει ότι το Θησείο ( ναός του Ηφαίστου ) βρισκόταν πάνω από τον Κεραμεικό και τη Βασίλειο Στοά. Το Θησείο ήταν αφιερωμένο στον Ήφαιστο, τον προστάτη των μεταλλουργών και των χαλκέων και στην Εργάνη Αθηνά, που ήταν η προστάτιδα της αγγειοπλαστικής και της οικοτεχνίας ταυτίστηκε δε με το Θησείο ( το ιερό του Θησέα επειδή οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο ναός του πρώτου οικιστή της Αθήνας έπρεπε να βρίσκεται μέσα στην Αγορά και επειδή οι άθλοι του Θησέα να παρίστανται σε μερικές μετόπες, αλλά και στη ζωφόρο του ναού). Εκτός από τους παραπάνω θεούς το Θησείο αποδόθηκε, επίσης, στον Ηρακλή Αλεξίκακο, στον Άρη και τέλος, στο Δία Σωτήρα. Εκτός από τον Ήφαιστο, στο Θησείο λατρευόταν και η Αθηνά, η αποκαλούμενη Hφαιστία. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, ο ναός, όπως και o Παρθενώνας και το Eρέχθειο, μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, χρησιμοποιήθηκε ως μονή. Τέλος, την περίοδο της τουρκοκρατίας, στον χώρο του ναού τελούσαν κάθε Τρίτη της Διακαινησίμου τα Ρουσάλια, μία λαϊκή ημερήσια γιορτή, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους λαογράφους. Η περιοχή γύρω από τον ναό ονομάζεται και αυτή Θησείο και

34 αποτελεί τμήμα της συνοικίας των Πετραλώνων. Το Θησείο πρέπει να κτίστηκε γύρω στα μέσα του 5. αι. π Χ. λίγο μετά τον Παρθενώνα μεταξύ του 449 και 441 π χ. Το όνομα του αρχιτέκτονα που το σχεδίασε παραμένει άγνωστο («αρχιτέκτονας του Ηφαιστείου») αλλά πιθανόν να είναι αυτός που σχεδίασε επίσης το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, του Άρη στις Αχαρνές και της Νέμεσης στη Ραμνούντα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι περίπτερος, του κλασσικού τύπου των 6 Χ 13 κιόνων πτερού, των γωνιαίων μετρουμένων δις, δηλαδή εφαρμόζεται ο τύπος α = 2ν + 1, όπου α ο αριθμός των κιόνων των μακρών πλευρών, και ν των στενών πλευρών. Οι διαστάσεις του στυλοβάτη είναι 13,708 Χ 31,776 μ. η κάτω διάμετρος των κιόνων είναι 1,018 και το ύψος τους 5,71 ώστε η αναλογία τους να ισούται προς 1 : 5,61. Η εκ τριών αναβαθμών κρηπίδα του παρουσιάζει το περίεργο ότι ο πρώτος από αυτούς είναι, ίσως για λόγους οικονομίας, η διότι επρόκειτο να καλυφθεί από το έδαφος, από κοινό πωρόλιθο. Ως προς τις οπτικές και άλλες διορθώσεις στα διάφορα στοιχεία του μνημείου, σημαντική είναι η διαπίστωση καμπυλότητας της κρηπίδας, και μάλιστα βέλους περίπου 1,9 εκ. στις στενές και περίπου 3,2 εκ. στις μακρές πλευρές

35 Ο ναός του Ηφαίστου ή Θησείο. Κάτοψη Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένος είναι πεντελικό μάρμαρο κυρίως, πωρόλιθοι (ευθυντηρία, χαμηλές βαθμίδες και τα θεμέλια), παριανό μάρμαρο (γλυπτά, κορνίζες, κυμάτια, σύμη, μετόπες, αετώματα). Το Θησείο άρχισε να κτίζεται, έχοντας για υπόδειγμα το σχέδιο του παλιότερου Παρθενώνα, που τότε, ακριβώς, ήταν σε κατάσταση ημιτελή, γι αυτό και ο σηκός του κατ αρχήν κτιζόταν με στενόμακρες αρχαϊκές αναλογίες ( το καινούριο, στη συνέχεια, σχέδιο του Ικτίνου νια τον Παρθενώνα επηρέασε το σχέδιο του Θησείου με αποτέλεσμα να πλατύνει και να κοντύνει σημαντικά ο σηκός του). Οι κίονες όμως του ναού τοποθετήθηκαν πολύ κοντά στους πλαϊνούς τοίχους του σηκού και στη στενή πλευρά πίσω από τα αγάλματα τοποθετήθηκαν ένας ή τρεις συνολικά κίονες στον άξονα του ναού με αποτέλεσμα να μη σχηματίζονται πλαϊνά κλίτη.

36 Οι τοίχοι του Θησείου ήταν επιχρισμένοι με κόκκινο χρώμα για να έρχονται σε αντίθεση με το άσπρο χρώμα του μαρμάρου της κιονοστοιχίας. Πάνω, ακριβώς, από τα μέτωπα του πρόναου και του οπισθόδομου του Θησείου υπάρχει ιωνική ζωφόρος, ενώ η πλευρά του Θησείου που αντικρίζει την Αγορά, η ανατολική είναι περισσότερο διακοσμημένη από τις υπόλοιπες. Τα γλυπτά του ναού παρουσιάζουν Ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μόνο 18 μετόπες ήταν στολισμένες με ανάγλυφα. 0ι 10 στο ανατολικό μέτωπο και ανά τέσσερις στις αμέσως επόμενες δεξιά και αριστερά της πρόσοψης μετόπες, ακριβώς στο σημείο Όπου οι τρεις κίονες του πτερού και ή ζωφόρος του πρόναου ξεχωρίζουν το πιο ευρύχωρο ανατολικό πτέρωμα. Αυτού του σημείου και ή φατνωματική οροφή σώζεται σχεδόν άθικτη. Οι 10 γνωστές μετόπες της ανατολικής πλευράς έφεραν ανάγλυφες παραστάσεις με άθλους του Ηρακλή (λιοντάρι της Νεμέας, Λερναία Ύδρα, Κερυνίτις έλαφος, Έρυμάνθιος κάπρος. Ίπποι του Διομήδη, αναγωγή του Κέρβερου, Ηρακλής και Αμαζόνα, αγελάδες του Γηρυόνη - 2 μετόπες - μήλα των Εσπερίδων. Στη βόρεια πλευρά φέρουν παραστάσεις οι τέσσερις μετόπες της ΒΑ γωνίας με άθλους του Θησέα (ή Κρομμυωνία, Σκίρων, Κερκύων και Πολυπήμων ή Προκρούστης). Στη νότια πλευρά υπάρχουν άλλοι τέσσερις άθλοι του Θησέα στις μετόπες του ΝΑ άκρου της (Κορυνήτης - Περιφήτης, Σίνις, Μαραθώνιος Ταύρος, Μινώταυρος).

37 Ο Θησέας είναι ο ήρωας της μυθικής μάχης πού εικονίζεται στη ζωφόρο του πρόναου με τους θεούς να την παρακολουθούν και τον ήρωα να παλεύει με τους γιους του Πάλλα πού αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει σαν κύριο της Αττικής. Ή δυτική ζωφόρος, πάνω από τον οπισθόδομο, δείχνει τη μάχη των Λαπήθων και Κενταύρων. Τα εναέτια αγάλματα καθώς και τα ακρωτήρια πιθανότατα πρέπει να έγιναν μετά τη Νικίειο ειρήνη, δηλ. στους χρόνους που τελείωνε ο ναός.το αποδεικτικό στοιχείο οτι υπήρχαν, είναι τα ίχνη στερέωσης πλίνθων πάνω στο ορθογώνιο γείσο του αετώματος. Από το δυτικό αέτωμα αναγνωρίστηκαν κομμάτια από πόδια και οπλές αλόγων. Το θέμα ήταν και πάλι η Κενταυρομαχία κατά τη στιγμή της γαμήλιας τελετής, ενώ στη ζωφόρο απεικονιζόταν ή εκστρατεία της τιμωρίας. Στο αντίστοιχο γείσο του ανατολικού αετώματος υπάρχει στη μέση μια κοιλότητα κατάλληλη να δεχτεί μορφή καθισμένη σε θρόνο. Από το αέτωμα αυτό κανένα γλυπτό δεν αναγνωρίστηκε με βεβαιότητα.το θέμα μπορεί να ήταν η εισαγωγή του Ηρακλή στον κύκλο των Ολύμπιων θεών δηλ. η αποθέωση του. Η κεντρική μορφή πού υπήρχε ήταν ο Δίας καθιστός σε θρόνο. Άλλη γνώμη είναι οτι παριστανόταν η γέννηση της Αθήνας όπως στο αέτωμα του Παρθενώνα. Το κεντρικό ακρωτήριο αυτού του αετώματος, στην ανατολική πλευρά ήταν ένα σύμπλεγμα δύο γυναικείων μορφών (εσπερίδων ), πού ένα μέρος του βρέθηκε και είναι εκτεθειμένο ατό Μουσείο της Στοάς του Άτταλου.

38 Ο ίδιος ο Ήφαιστος στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός παριστάνεται μια φορά μέσα στο σηκό όπου βρισκόταν και το άγαλμα του και άλλη μια στην ανατολική ζωφόρο μαζί με τους υπόλοιπους θεούς του Ολύμπου. Τα λατρευτικά αγάλματα από χαλκό που βρίσκονταν μέσα στο Θησείο ήταν έργα του περίφημου μαθητή του Φειδία Αλκαμένη. Στην μπροστινή όψη του βάθρου των αγαλμάτων παρίστατο η γέννηση του Εριχθόνιου, γιου του Ηφαίστου και της Αθηνάς ή της Γης, που τον φυλούσαν δυο φίδια. Το Θησείο περιβαλλόταν από έναν περίβολο σχήματος ακανόνιστου ορθογωνίου, στη Ν πλευρά του τοίχου του οποίου υπήρχε η κύρια είσοδος του ιερού αυτή κλείστηκε τον 1. αι., για να δημιουργηθεί η σκάλα που οδηγούσε από την Αγορά κατευθείαν στο ναό. Γύρω από το ναό, όπως διαπιστώνεται από τις ανασκαφές, είχε δημιουργηθεί ωραιότατος κήπος, που εκτός των άλλων περιλάμβανε και πήλινες γλάστρες, όπου καλλιεργούνταν καλλωπιστικά άνθη. τις οποίες είχαν τοποθετήσει μέσα σε τετράγωνες κοιλότητες (3. αι. π Χ ). Γύρω στο 86 π.χ., αφού οι Ρωμαίοι είχαν κατέβει στην Ελλάδα, καταστράφηκαν από αυτούς μερικά γλυπτά του δυτικού αετώματος του Θησείου από τότε μέχρι και το 267 (κάθοδος των Ερούλων) το Θησείο παρέμεινε σε πολύ καλή κατάσταση. Όταν, όμως, τον 6. αι. μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία έπαθε μεγάλες ζημιές. Τοποθετήθηκε ημικυκλική αψίδα από μέσα και πεντάπλευρη απέξω στον πρόναο, η κύρια είσοδος έγινε στο δυτικό μέρος, ανοίχτηκε άλλη είσοδος στον τοίχο που χώριζε το

39 σηκό και από τον οπισθόδομο, ανοίχτηκαν ανά δυο άλλες μικρότερες πόρτες στους τοίχους των μακρών πλευρών, αφαιρέθηκαν οι κιονοστοιχίες για μεγαλύτερη ευρυχωρία και προστέθηκε καμάρα που κατέληγε σε τόξο το οποίο στέναζε την αψίδα του ναού, στηριζόμενο σε τεταρτημόριο σφαίρας. Μέσα στο ναό, στο χώρο ανάμεσα στο πτερό και τους τοίχους του σηκού δημιουργήθηκαν θέσεις για ταφές, όπου θάβονταν διάφοροι κληρικοί και εξέχοντες πολίτες, μέχρι και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατά τη διάρκεια αυτών σημειώθηκαν και ταφές πολλών ξένων επισκεπτών (J. Tweddell, G. Watson κ.ά.). Μέχρι και το 1835 το Θησείο χρησιμοποιήθηκε σαν εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε αυτήν υποδέχτηκε ο κλήρος το βασιλιά Όθωνα στη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (1834). Μέχρι και το 1836, οπότε έγιναν οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, το Θησείο έγινε τοπικό μουσείο. Τέλος, το ανασκαφές ενήργησε και ή Αμερικανική Σχολή, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού δεν είχε κτιστεί προηγουμένως άλλος ναός η ιερό βρέθηκαν μόνο μερικές ταφές που χρονολογήθηκαν στην υπομηκυναϊκή και την πρωτογεωμετρική περίοδο.

40 Λίγα λόγια για τους ρομαντικούς επισκέπτες των μνημείων. Περνώντας οι αιώνες, το υλικό που ήταν βαμμένοι οι Αρχαιοελληνικοί Ναοί, φαγώθηκε από τους μύκητες κλπ, έντομα, αλλά και αποξέθηκε. Όταν οι πρώτοι ξένοι περιηγητές (τουρίστες) στον 18 ο με 19 ο αι. είδαν τα ολόλευκα μάρμαρα, δημιούργησαν την ψευδαίσθηση στο κοινό, ότι οι Αρχαίοι, είχαν ολόλευκους ναούς. Αυτό είναι λάθος και γνωρίζουμε σήμερα ότι, όχι μόνο στοκάριζαν τους αρμούς ώστε να κλείσουν τις ορατές εγκοπές αλλά και έβαφαν ολόκληρο τον ναό με πολύχρωμα μοτίβα κ.λ.π. Τα υλικά βαφής ήταν οργανικά και ανόργανα πίγμεντα (σκόνες στερεού υλικού). Η κόλλα (συνδετικό) που θα κρατούσε το υλικό των πιγμέντων ήταν το κερί της μέλισσας που είναι ευάλωτο στα διάφορα έντομα κλπ. Η μέθοδος βαφής ονομαζόταν ΕΓΚΑΥΣΤΙΚΗ. Είναι η μέθοδος που χρωματίζονταν όλοι οι ναοί των Αρχαίων Ελλήνων και ο Παρθενώνας. Ελάχιστα απομεινάρια αυτής της βαφής υπάρχουν σε κάποια φατνώματα της οροφής. Τα υπόλοιπα τα κατάστρεψε ο χρόνος, οι διηγήσεις των περιηγητών ξεχάστηκαν και έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος των λευκών μαρμάρων. Ατυχώς ο μύθος επέβαλλε στους «ειδικούς» του βρετανικού μουσείου να «αποξέσουν» τα γλυπτά του Παρθενώνα με συρμάτινες βούρτσες και καυστικά χημικά υγρά ώστε να λευκανθούν από τα χρώματα και την πατίνα του χρόνου, με την εντολή του πλούσιου χορηγού Ντουβήν που στην δεκαετία του 30 δώρισε στο μουσείο την Ντουβήν Γκάλερι (προσθήκη αιθουσών στο Βρετανικό Μουσείο).

41 Όποιος θέλει να θαυμάσει την εγκαυστική μέθοδο, μπορεί να την μελετήσει στα ρωμαϊκά αγάλματα του μουσείου της νήσου Κω, τα οποία είχαν κρυφτεί από την μανία των νεοφώτιστων χριστιανών και σώθηκαν στο κοίλο του μικρού θεάτρου. Στην εγκαυστική μέθοδο οι χρωστικές σκόνες, γνωστές ως πίγμεντα, διαλύονται σε λιωμένο κερί μέλισσας και το μίγμα ρευστό και ζεστό διαστρώνεται με το πινέλο πάνω στο μάρμαρο ή στον σοβά. Όταν το κερί πήξει, ακολουθεί «σιδέρωμα» όπως ακριβώς κάνουμε τα ρούχα, με καυτό σίδερο, οπότε η βαφή έρχεται και «ποτίζει» το υπόστρωμα. Το τελευταίο στάδιο του «σιδερώματος» δικαιολογεί και τον όρο εν-καυστική γιατί είναι λέξη ελληνική από το εν + καίω (καύση). Οι ξένοι συγγραφείς που αγνοούν την ελληνική δεν είχαν την απορία τι είναι encaustic και τι το holocaust (= εγκαυστική και ολοκαύτωμα), οπότε η άγνοια της ελληνικής ετυμολογίας, οδήγησε στην περιγραφή που ακολουθεί στα βιβλία τους.

42 Μέθοδος Εργασίας Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίστηκε στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η ηλεκτρονική σχεδίαση (cad/cam/cae) είναι μέθοδοι σχεδίασης υπαρκτών ή ανύπαρκτων αντικειμένων σε ψηφιακή μορφή. Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούν η ακολουθία εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για να ολοκληρωθεί το 3D animation του Ναού του Ηφαίστου στο Θησείο. Πρώτ απ όλα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Ναό έτσι ώστε να φωτογραφηθεί και να καταγραφεί η σημερινή του κατάσταση. Έγινε έρευνα της βιβλιογραφίας έτσι ώστε να βρεθούν τα γεωμετρικά του στοιχεία (διαστάσεις) και οποιεσδήποτε αναφορές για σχέδια με τα οποία πιθανότατα ήταν διακοσμημένος. Οι εικόνες που βρέθηκαν σχετικά με την ζωφόρο,τις μετόπες, τις αψίδες και τα κιονόκρανα τα οποία πιθανότατα κοσμούσαν τον Ναό, μετατράπηκαν σε ηλεκτρονική μορφή (ψηφιακή εικόνα). Με την χρήση του Archicad Version 8 και 9 έγινε η σχεδίαση του Ναού προσδιορίζοντας και τις 3 του διαστάσεις ( x, y, z ). Ένα μέρος των γεωμετρικών σχημάτων του Ναού (τα κιονόκρανα κυρίως) κατασκευάστηκαν με το Autocad Version 2004 και εισήχθησαν στο Archicad έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο κυρίως μοντέλο. Το άγαλμα που χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση της θεότητας που λατρευόταν στον ναό, λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής του, πάρθηκε έτοιμο από το διαδίκτυο (dgl script από το site archibase.net ).

43 Μετά το πέρας της κατασκευής του τρισδιάστατου μοντέλου του Ναού, ακολούθησε η ψηφιακή επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού, έτσι ώστε να τοποθετηθεί στο μοντέλο, αναπαραστώντας τον διάκοσμο του Ναού. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία των εικόνων είναι το Photoshop Version 7 και 8, στο οποίο έγινε και η ανάλυση και η διόρθωση των χρωμάτων. Το texture mapping (η εφαρμογή του υλικού επί του μοντέλου δηλαδή) έγινε με το Artlantis 4, 4.5. Σ αυτό το πρόγραμμα επίσης ρυθμίστηκαν οι φωτισμοί και η γραμμή πορείας της κάμερας. Επίσης εκτός από την τοποθέτηση των υλικών, δόθηκαν και οι φυσικές ιδιότητες τους ( ανάγλυφο και ανάκλαση). Στην συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία render (φωτορεαλισμός ) για τα διαφορετικά καρέ που θα δημιουργούσαν το video των 6 λεπτών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με 3 διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δυο Intel 3.6GHz 64bit με 1 Gigabyte Ram έκαστος και ένας AMD 64 με 3 Gigabyte Ram. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αυτής διήρκεσε 20 ημέρες. Με το πρόγραμμα Adobe Premiere Pro ενώθηκαν τα διαφορετικά κομμάτια του video που κάθε υπολογιστής δημιούργησε. Στο Cool Edit Pro έγινε η επεξεργασία του ήχου και στη συνέχεια πάλι με το Adobe Premiere έγινε η τελική μίξη εικόνας και ήχου όπως επίσης και οι τίτλοι. Στη συνέχεια εξήχθη το video σε ασυμπίεστη μορφή σε 15Gigabyte σε ανάλυση /25 frame per second. Με το tmpg encodec έγινε η συμπίεση του video σε mpg2 8000kbits ώστε να είναι συμβατό μα τα DVD players.

44 Ακολούθησε η εγγραφή του DVD κατά την οποία έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις σε χρωματισμούς και τυχόν λάθη ώστε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό. Πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε ο χαμηλής τεχνολογίας εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε σε σύγκριση με αυτόν που χρησιμοποιείται για την δημιουργία επαγγελματικών 3D Animation.

45 Επίλογος Οι αναγνώστες του παρόντος πονήματος να μ η ν βασιστούν μόνο στην ανάγνωση του κειμένου που προηγήθηκε διότι δ ε ν εκφράζει την εργασία μας. Η εργασία μας είναι ένα DVD 6 λεπτών το οποίο απαιτείται ο αναγνώστης να δει. Η συγγραφή του παρόντος είναι απαιτητή για να ολοκληρωθεί το γράμμα το νόμο και να θεωρηθεί έγκυρη η πτυχιακή μας εργασία. Πληροφοριακά σας λέμε τα πιο κάτω : 1. Αναγνωστοπούλου Μαρία : Η πρώτη μου κόλλησε το ψώνιο να ασχοληθώ με τα ελληνικά θέματα. 2. Κουτσοβούλου Ειρήνη : Τα ήθελε όλα τέλεια στην πτυχιακή εργασία χωρίς κανένα λάθος ορθογραφικό & μη. 3. Κρητικός Στυλιανός : Του ζήτησαν να τους πει το πώς κατάφερε το φούσκωμα στην κολόνα ( ένταση ) για να το κατοχυρώσουν οι εταιρείες προγραμμάτων. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία, Διαδίκτυο, Ιστορία και Μορφές Τέχνης, Σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια, Ίστ. της Έλληνικης τέχνης (Αθήναι 1924, σελ. 441 και 651). -ΆρχιμανδρΙτου Άντωνίνου, Χριστιανικαί επιγραφαί Αθηνών Ιστορία των Αθηνών τόμ.β'

46 - 46 -

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Πρόλογος Ναοί της Αρχαϊκής εποχής Οι κίονες και τα μαθηματικά τους-σχεδίαση Υλοποίηση Επίλογος Πηγές Αποτελείται από τρία μέρη, τη βάση, τον κορμό, που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονική μελέτη: Βασιλεία Μανιδάκη αρχιτέκτων ΥΠΠΟΤ-ΥΣΜΑ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος Τριαντόπουλος Θέμης Ζάχος Γιάννης Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη - Ιστορία Η Αθηναϊκή ακρόπολη κατοικήθηκε από τα νεολιθικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ:ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ ΑΓΑΠΙΟΥ Αρχαία Αγορά Η λέξη αγορά παράγεται από το ρήμα αγείρω (συναθροίζω,

Διαβάστε περισσότερα

ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός.

ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός. ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου, του ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός.

Διαβάστε περισσότερα

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89...

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89... ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ: Β ΜΕΡΟΣ 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89... Οι παραπάνω αριθμοί ονομάζονται Ακολουθία Fibonacci το άθροισμα των 2 προηγουμένων αριθμών ισούται με τον επόμενο αριθμό στην ακολουθία. Το πηλίκο τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-συγγραφέας, για την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ. Βιβλιογραφία Πάνος Βαλαβάνης-Ιωάννα Φωκά,

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Τετάρτη

ΠΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Τετάρτη ΠΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Τετάρτη 12-12-2012 Δρ. Κωνσταντίνα Κηροποιού Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Καβάλας μεταξύ σας. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: Καθίστε σε ομάδες των τεσσάρων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος ΑΡΧΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος Επίδραση από τέχνη Ανατολής και Αιγύπτου μνημειακοί ναοί Πέτρα, μάρμαρο Το σχήμα θυμίζει μέγαρο ΜΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 9. Ναοί του 4 ου αι. π.χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Εργασίες-Δημιουργίες μαθητών Σχολικού Έτους 2014-2015(στο πλαίσιο καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα Μουσεία στο Διαδίκτυο) «Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-συγγραφέας, για την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ. Οι χάρτες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης 6ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας Τάξη:Α Τµήµα:2 Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελ.σάρδη Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΣΕΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η περιοχή ΒΔ της Αγοράς μέχρι το τείχος της πόλης, όπου το Δίπυλο, αλλά και πέρα από το τείχος, όπου και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία της οφείλεται στις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Ας εξετασουμε ένα προς ένα τα στοιχεια της αισθητικης αυτης υπεροχης:

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Ας εξετασουμε ένα προς ένα τα στοιχεια της αισθητικης αυτης υπεροχης: ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση του ολομάρμαρου αυτου ναου της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 3. Κλασική Αρχιτεκτονική και Τοπογραφία. Αθηναϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Project ΑΝΝΑ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΑΒΙΘΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Τα έργα της αρχιτεκτονικής (ανοικτά, στεγασµένα και κλειστά οικοδοµικά κελύφη) κτίζονται για να ικανοποιήσουν πολυποίκιλες ανθρώπινες ανάγκες, σε συγκεκριµένο τόπο και χρόνο. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟΝ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ. Φοίβος Αργυρόπουλος

ΩΔΕΙΟΝ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ. Φοίβος Αργυρόπουλος ΩΔΕΙΟΝ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Φοίβος Αργυρόπουλος ΩΔΕΙΟΝ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Πήρε το όνομά του από τον φιλόμουσο Περικλή ο οποίος έδωσε την εντολή για το χτίσιμό του που έγινε μεταξύ των ετών 447 και 443/2 π.χ. Καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μαρία Γερολέμου Β`2 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική εισαγωγή...σελ.3 Ιστορική αναδρομή...σελ.4 Οικία Αχιλλέα...σελ.5 Οικία Μονομάχων...σελ.6 Παλαιοχριστιανική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΛΠ 12: 1 η Γραπτή Εργασία 2012-2013 ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο (τ. Δ : σελ. 37), η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική διακρίνεται, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο διάταξης (οργάνωσης) των

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας

Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας 1. Ημιτελής ναός του Διός 2. Ημιτελή Δικαστήρια 3. Ποικίλη Στοά 4. Στοά του Ερμού 5. Βωμός των δώδεκα Θεών 6. Στοά του Διός και άγαλμα 7. Ναός του Ηφαίστου (Θησείον) 8. Βουλευτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΝ Το Πέργαμον ή η Πέργαμος είναι πόλη που από το τέλος του 3ου αιώνα π.χ. αναδείχθηκε σε ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ Ενότητα 1: Κλασική Αρχιτεκτονική - Δωρικός Ρυθμός Ιάκωβος Ποταμιάνος Τμήμα Θεάτρου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 2.3: Το Δομικό Σύστημα «ΔΟΚΟΣ ΕΠΙ ΣΤΥΛΩΝ» - Συμπληρωματικά στοιχεία για την εξέλιξη των κατασκευών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωδαισία, Αστρονομία, Μαγνητικό Πεδίο. Ομάδα 2 : Δανάη Κόκκαλη-Θλιβερού, Κροκίδα Στεφανία, Μαρκιανίδου Ελένη, Μάρκου Σεμίνα, Ματιάτου Αλίκη

Γεωδαισία, Αστρονομία, Μαγνητικό Πεδίο. Ομάδα 2 : Δανάη Κόκκαλη-Θλιβερού, Κροκίδα Στεφανία, Μαρκιανίδου Ελένη, Μάρκου Σεμίνα, Ματιάτου Αλίκη Γεωδαισία, Αστρονομία, Μαγνητικό Πεδίο Ομάδα 2 : Δανάη Κόκκαλη-Θλιβερού, Κροκίδα Στεφανία, Μαρκιανίδου Ελένη, Μάρκου Σεμίνα, Ματιάτου Αλίκη Η ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η γεωδαισία< γη + δαίω ή δαίομαι

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 10. Ιωνικοί Ναοί της Μ. Ασίας στον 4 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4)

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2)

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Πηγή Σκαρίφηµα Διαστάσεις Χώρος-καταγραφή. Διακοσµητικό κόσµηµα, χρηστικό χειροτέχνηµα ή εικαστικό στοιχείο Εγχάρακτη γοργόνα 1 (εικ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Πηγή Σκαρίφηµα Διαστάσεις Χώρος-καταγραφή. Διακοσµητικό κόσµηµα, χρηστικό χειροτέχνηµα ή εικαστικό στοιχείο Εγχάρακτη γοργόνα 1 (εικ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Διακοσµητικό κόσµηµα, χρηστικό χειροτέχνηµα ή εικαστικό στοιχείο Εγχάρακτη γοργόνα 1 (εικ. 22) Ίχνος εγχάρακτου δίσκου Γλυπτός χοίρος (εικ. 7) Γλυπτός αετός 4 (εικ. 7) Πηγή Σκαρίφηµα Διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα Κεφάλαιο 7 Kλασική Εποχή Οι Τέχνες και τα Γράμματα Στόχοι: Mε το τέλος της ενότητας οι μαθητές να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής τέχνης σε συνδυασμό με τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗ: «ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ» ΧΡΗΜ/ΤΗΣΗ: Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 Περιεχόμενα Αρχαία Δωδώνη γεωγραφικά στοιχεία Κοίλον Ορχήστρα Σκηνή Ρωμαϊκά χρόνια Παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 2.2: Το Δομικό Σύστημα «ΔΟΚΟΣ ΕΠΙ ΣΤΥΛΩΝ» - Το δομικό σύστημα «δοκός επί στύλων» στην Αρχαία Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΜΑ: Σύνθεση με πέντε (5) αντικείμενα ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Η σύνθεση περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ:ΝΕΜΕΣΙΣ ΜΕΛΗ:ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΛΕΝΑ,ΖΕΜΠΙΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΜΑΡΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ,ΡΟΥΣΣΟΥ ΜΑΡΙΑ.

ΟΜΑΔΑ:ΝΕΜΕΣΙΣ ΜΕΛΗ:ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΛΕΝΑ,ΖΕΜΠΙΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΜΑΡΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ,ΡΟΥΣΣΟΥ ΜΑΡΙΑ. ΟΜΑΔΑ:ΝΕΜΕΣΙΣ ΜΕΛΗ:ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΛΕΝΑ,ΖΕΜΠΙΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΜΑΡΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ,ΡΟΥΣΣΟΥ ΜΑΡΙΑ. ΘΕΣΗ:Βρίσκεται στην κορυφή του Ιερού Βράχου. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:Χτίστηκε μεταξύ των ετών 447-438 π.χ. από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Ετος: 2012-2013 Θέμα: Το Κούριο Καθηγήτρια: Κ. Μαρία Χατζημιχαήλ 1 Περιεχόμενα 1. Γενική εισαγωγή...3 2. Ιστορική αναδρομή...4-8 3. Παράρτημα πηγών...9

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ Το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου ανήκει στο κτηριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2 ου μ.χ. αιώνα. Το ωδείο ήταν μια στεγασμένη θεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα Oι πυραμίδες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αποτελούν μοναδικά δείγματα πυραμιδικής αρχιτεκτονικής στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μορφή τους, η αρχιτεκτονική τους, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

6ο Γυµνάσιο Ν.Ιωνίας. Τάξη:Α. Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελισάβετσάρδη ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Εργασία της µαθήτριαςκουτσολιάκου Ευδοκίας ΜΑΪΟΣ 2015

6ο Γυµνάσιο Ν.Ιωνίας. Τάξη:Α. Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελισάβετσάρδη ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Εργασία της µαθήτριαςκουτσολιάκου Ευδοκίας ΜΑΪΟΣ 2015 Τάξη:Α Τµήµα:2 Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελισάβετσάρδη 6ο Γυµνάσιο Ν.Ιωνίας Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Εργασία της µαθήτριαςκουτσολιάκου Ευδοκίας ΜΑΪΟΣ 2015 ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ Ομάδα 2: Ντοβάκος Δημήτρης Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η ακρόπολη ήταν το υψηλότερο μέρος της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 16_10_2012 ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2.1 Απεικόνιση του ανάγλυφου Μια εδαφική περιοχή αποτελείται από εξέχουσες και εισέχουσες εδαφικές μορφές. Τα εξέχοντα εδαφικά τμήματα βρίσκονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα