ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ασφαλείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ασφαλείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR)"

Transcript

1 ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. ΤΕΧΝΟΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣ. ΑΕΡΙΟΥ Τ.Ε. & ΜΗΧΑΝΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ασφαλείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΜ: 5072 Επιβλέπων καθηγητής : Αραμπατζής Ιωάννης Καβάλα, Δεκέμβριος 2013

2 Το παρών κείμενο αποτελεί την πτυχιακή εργασία μου, ως τελικό και αναπόσπαστο μέρος του προπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος των Μηχανολόγων Μηχανικών. Στην εργασία αυτή γίνεται μελέτη και ανάλυση των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων σύμφωνα με την οδηγία ADR, που συνεχώς αναμορφώνεται. Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη διεθνή οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων διεξήχθη στην Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου 1957 υπό την αιγίδα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιανουαρίου Η συμφωνία ψηφίστηκε και από τη Βουλή των Ελλήνων στις 23 Νοεμβρίου 1987 (30 χρόνια αργότερα). Την συμφωνία έχουν υιοθετήσει 48 χώρες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με βοήθησαν και με ανέχτηκαν μέχρι να τελειώσω τη συγγραφή της παρούσας εργασίας.

3 Περίληψη της εργασίας Το θέμα της παρούσας εργασίας αφορά την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων σύμφωνα με την οδηγία ADR στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται όλη η οδηγία αναλυτικά, με τις διατάξεις που έχουν να κάνουν με τις επικίνδυνες ουσίες και είδη, και φυσικά με τις εξαιρέσεις από την οδηγία ADR. Τα οχήματα που μεταφέρουν τέτοιες ουσίες, ο εξοπλισμός μεταφοράς και οι διαδικασίες μεταφοράς αποτελούν κομμάτι της εργασίας αυτής. Γίνεται αναφορά στα διάφορα προβλήματα των μεταφορέων και στα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για τις μεταφορές εμπορευμάτων. Στοιχεία που θα αναπτυχθούν είναι τα είδη σήμανσης στους δρόμους, ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς στις διασταυρώσεις, το ωράριο των οδηγών. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πώς θα μεταφερθούν επικίνδυνες ουσίες, γίνεται μια μελέτη περίπτωσης μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οδηγίας είναι οι ΣΑΜΕΕ (σύμβουλοι μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων) και ο ρόλος που έχουν στο χώρο αυτό. Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζεται ένα ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για τους σκοπούς της εργασίας και απαντήθηκε από διάφορους φορείς. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια εργασία.

4 Abstract The subject of this paper is about the International Carriage Of Dangerous Goods By Road (ADR) in Greece. The whole agreement is presented through the general provisions concerning dangerous goods and also the exceptions from the ADR. The vehicles that carry dangerous goods, transport equipment and transport operations are part of this paper. There are several problems with the carriers and there are many things they need to know about the transport. The road signs, the right way to react in a crossroad and the work time of the driver are mentioned. To understand how a transport is made, a case study is presented. A very important part of this agreement is the consultants of the ADR. At the end of this paper a questionnaire is presented and also conclusions and suggestions.

5 Περιεχόμενα 1. Σήμανση Οριζόντια σήμανση.1 3. Κατακόρυφη σήμανση 6 4. Φωτεινός σηματοδότης Τροχονόμος.9 6. Διασταυρώσεις Ωράριο οδηγών Η οδηγία ADR Επικίνδυνα εμπορεύματα Δομή της ADR Σκοπός Κλάσεις επικίνδυνων εμπορευμάτων Εξαιρέσεις από την οδηγία ADR Η Σήραγγες Οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων Σήμανση οχημάτων και σήμανση στα κόλα Παραδείγματα πινακίδων σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων Προσωπικό Οδηγός ΣΑΜΕΕ Έγγραφα Απαραίτητος εξοπλισμός Γραπτές οδηγίες σύμφωνα με την ADR Μελέτη περίπτωσης (Case Study) Ερωτηματολόγιο Συμπεράσματα Βιβλιογραφία.68

6 Σήμανση Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οδήγησης οποιουδήποτε οχήματος είναι η γνώση της σήμανσης. Η σήμανση είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κατανοεί κάθε οδηγός πως θα πρέπει να κινηθεί στην οδό, ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει και ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει. Ο όρος σήμανση χωρίζεται σε δύο κομμάτια, στην οριζόντια σήμανση και στην κατακόρυφη σήμανση. Όταν λέμε οριζόντια σήμανση αναφερόμαστε στα είδη των γραμμών που υπάρχουν στο δρόμο, ενώ όταν λέμε κατακόρυφη σήμανση αναφερόμαστε στα διάφορα είδη των πινακίδων. Επίσης, στο κεφάλαιο της σήμανσης συγκαταλέγεται και ο φωτεινός σηματοδότης και ο τροχονόμος. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στους δρόμους είναι ότι πολλές φορές η σήμανση είναι ελλιπής. Οριζόντια σήμανση Η οριζόντια σήμανση αναφέρεται σε όλα τα είδη γραμμών που υπάρχουν στο δρόμο. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες : - τις διαγραμμίσεις - τις υπόλοιπες οριζόντιες σημάνσεις. Οι διαγραμμίσεις είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή οριζόντιας σημάνσεως και ο ρόλος τους είναι συνήθως ρυθμιστικός. Αντίθετα, οι υπόλοιπες αναγραφές που υπάρχουν στο οδόστρωμα, εκτός από τα τόξα επιλογής πορείας, που είναι τοποθετημένες στις λωρίδες στις περιοχές κόμβων, χρησιμοποιούνται πολύ λίγο στη χώρα μας. Περιορίζονται κυρίως στη σήμανση STOP, στην πινακίδα παραχώρησης προτεραιότητας και σε κάποιες προειδοποιητικές πινακίδες πριν από τα σχολεία. Ο κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει τη σημασία όλων των διαγραμμίσεων. Διάφορα είδη σήμανσης παρουσιάζονται παρακάτω :

7 Είδη γραμμών σε αυτοκινητόδρομο. Παρουσιάζονται παραπάνω οι λωρίδες κυκλοφορίας, όπως επίσης και η λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ). Είδη γραμμών εκτός αυτοκινητόδρομου.

8 Παρουσιάζονται οι λωρίδες κυκλοφορίας των αντίθετων κατευθύνσεων και το έρεισμα. Διαχωριστική διακεκομμένη γραμμή αντίθετων κατευθύνσεων. Η σημασία της παραπάνω διαγράμμισης είναι ότι μπορούν τα οχήματα και των δύο κατευθύνσεων να κάνουν προσπέραση. Μικτή διαχωριστική γραμμή αντίθετων κατευθύνσεων.

9 Η σημασία της παραπάνω διαγράμμισης είναι ότι η κατεύθυνση που συναντά τις διακεκομμένες γραμμές μπορεί να κάνει προσπέραση, ενώ η άλλη δεν μπορεί. Διπλή διαχωριστική συνεχόμενη γραμμή αντίθετων κατευθύνσεων. Στην παραπάνω περίπτωση κανείς δεν μπορεί να κάνει προσπέραση. Λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης σε αυτοκινητόδρομο.

10 Διαγράμμιση απαγόρευσης κινήσεως οχημάτων. Διαγράμμιση τόξων κυκλοφορίας.

11 Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP). Πινακίδα κυκλοφορίας επαναλαμβανόμενη στο οδόστρωμα. Κατακόρυφη σήμανση Η κατακόρυφη σήμανση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες πινακίδων : Τις αναγγελίας κινδύνου, οι οποίες έχουν όλες τριγωνικό σχήμα

12 Τις ρυθμιστικές της κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν κυκλικό σχήμα είτε με κόκκινο περίγραμμα και άσπρο φόντο, είτε είναι ολόκληρες μπλε χρώματος. Τις πληροφοριακές, οι οποίες ενημερώνουν τον οδηγό για ότι πρόκειται να συναντήσει στην πορεία του, ή του υποδεικνύουν κατευθύνσεις πορείας. Τις πρόσθετες, οι οποίες συνοδεύουν τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες. Παραδείγματα τέτοιων πινακίδων φαίνονται παρακάτω :

13 Φωτεινός σηματοδότης Ο τρίχρωμος φωτεινός σηματοδότης χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Ονομάζεται τρίχρωμος, εξαιτίας των τριών χρωμάτων που διαθέτει: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο.

14 Κόκκινο : πρέπει να σταματήσουν όλα τα οχήματα. Κίτρινο : είναι προειδοποιητικό και μας ενημερώνει ότι σε λίγο το φανάρι θα γίνει κόκκινο. Πράσινο : μας ενημερώνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την πορεία μας. Τροχονόμος Η ύπαρξη του τροχονόμου μέσα στο δρόμο σημαίνει αυτόματα ότι η κυκλοφορία ρυθμίζεται από αυτόν, επομένως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. Τα σήματα που δίνει φαίνονται στις παρακάτω εικόνες : Θα πρέπει να σταματήσουμε όλοι την πορεία μας.

15 Θα πρέπει όσοι κινούνται προς το στήθος ή την πλάτη του τροχονόμου να σταματήσουν. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που μας δείχνει ο τροχονόμος. Διασταυρώσεις

16 Ο κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει πώς να λειτουργήσει φθάνοντας σε μια διασταύρωση. Τον ενδιαφέρουν δύο πράγματα : α) ο τρόπος που θα ελέγξει φθάνοντας στην διασταύρωση και β) το ποιος έχει προτεραιότητα. Ο σωστός τρόπος για να ελέγξει κάποιος φθάνοντας σε μια διασταύρωση είναι ο παρακάτω : α) πίσω (ώστε να μην ξαφνιάσετε τον οδηγό που σας ακολουθεί, με ένα πολύ απότομο φρενάρισμα), β) αριστερά (τα οχήματα που έρχονται από εκεί είναι τα πρώτα με τα οποία θα συγκρουστούμε), γ) δεξιά (τα οχήματα που έρχονται από εκεί είναι τα επόμενα με τα οποία συγκρουόμαστε και συνήθως ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά). Όσο αφορά τις προτεραιότητες θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι υπάρχουν δύο είδη διασταυρώσεων : α) αυτές που δεν έχουν σήματα, β) αυτές που έχουν σήματα. Στην πρώτη περίπτωση (χωρίς σήμανση) ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Στην δεύτερη περίπτωση (με σήμανση) πρέπει να βρούμε την οδό της προτεραιότητας (κάτι που προϋποθέτει να γνωρίζουμε τις πινακίδες της προτεραιότητας). Στην παραπάνω περίπτωση που έχουμε μια διασταύρωση με σήματα (που αφορούν την προτεραιότητα), η σειρά που διασχίζουν τα οχήματα την διασταύρωση είναι :

17 Στην παραπάνω περίπτωση που έχουμε μια διασταύρωση χωρίς σήμανση, η σειρά της προτεραιότητας είναι : Το ότι βέβαια κάποιος έχει προτεραιότητα, δεν σημαίνει ποτέ ότι πρέπει να την διεκδικήσει, γιατί σίγουρα οι συνέπειες είναι δυσάρεστες για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωράριο οδηγών Το επάγγελμα του οδηγού είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και κουραστικό. Μεταξύ των λοιπών του υποχρεώσεων συγκαταλέγεται και η συμμόρφωση του με τους κανονισμούς εργασίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα οφείλει να σέβεται τις διατάξεις των χωρών στις οποίες κινείται σχετικά με το ωράριο εργασίας και να καταγράφει επιμελώς τις δραστηριότητές του στον ταχογράφο. Το ωράριο εργασίας του οδηγού υπόκειται σε περιορισμούς κυρίως για λόγους οδικής ασφάλειας, καθώς η κόπωση είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Επίσης, διασφαλίζονται ίσοι όροι στον ανταγωνισμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο χρόνος εργασίας στις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 561/2006. Ο κανονισμός αυτός ισχύει για οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα με μεικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους. Η μέγιστη διάρκεια εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες ημερησίως. Βέβαια, δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να επεκταθεί και στις 10 ώρες.

18 Ο εβδομαδιαίως χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 56 ώρες (ως εβδομάδα νοείται το διάστημα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και τελειώνει την ίδια ώρα της επόμενης Κυριακής). Ο χρόνος οδήγησης κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων εβδομάδων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 90 ώρες. Φυσικά η οδήγηση ενός οχήματος δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει κάποιος 9 ώρες συνεχόμενα μέσα σε μια ημέρα. Θα πρέπει σε κάποια διαστήματα να γίνουν διαλείμματα. Ο κανόνας ορίζει ότι μετά από οδήγηση 4,5 ωρών, πρέπει να γίνει διάλειμμα 45 λεπτών. Εναλλακτικά στην ίδια χρονική περίοδο μπορούν να γίνουν δύο στάσεις (η μία τουλάχιστον 15 λεπτών και η επόμενη τουλάχιστον 30 λεπτών). Σχηματικά τα παραπάνω φαίνονται ως εξής :

19 Εκτός από το θέμα της οδήγησης, ο οδηγός έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της ανάπαυσης, είτε αυτή ονομάζεται ημερήσια, είτε εβδομαδιαία. Η κανονική περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης είναι αυτή που υπερβαίνει τις 11 ώρες. Υπάρχει όμως και η μειωμένη περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης που έχει διάρκεια από 9 έως 11 ώρες. Η εβδομαδιαία περίοδος ανάπαυσης ορίζεται στις 45 ώρες. Ενώ η μειωμένη, ορίζεται μεταξύ 24 και 45 ωρών. Κάθε 6 ημέρες το αργότερο, ο οδηγός οφείλει να κάνει μια εβδομαδιαία περίοδο ανάπαυσης. Μέσα όμως σε δύο συνεχόμενες εβδομάδες ο οδηγός μπορεί να έχει μόνο μια μειωμένη εβδομαδιαία περίοδο ανάπαυσης, η οποία πρέπει να αντισταθμιστεί με ισόποση χρονική περίοδο ανάπαυσης πριν το τέλος της τρίτης εβδομάδας. Η οδηγία ADR

20 Η οδηγία ADR έχει την πρώτη της εφαρμογή στην Ελλάδα το Αναφέρεται στην μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος κανόνων που πρέπει κάποιος να γνωρίζει έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια κάποια επικίνδυνη ουσία / ύλη. Επικίνδυνα εμπορεύματα Ως επικίνδυνα εμπορεύματα χαρακτηρίζονται όλες οι ουσίες και αντικείμενα, από τα οποία εξ αιτίας της φύσης τους, των ιδιοτήτων τους ή της κατάστασης τους, σε συνδυασμό με την μεταφορά τους, μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια ή τάξη, ιδίως για το κοινωνικό σύνολο, για σημαντικά κοινά αγαθά, για την ζωή των ανθρώπων και των ζώων, αλλά και για το περιβάλλον. Δεν θεωρούνται επικίνδυνα εμπορεύματα, όσα μπορούν να καταστούν επικίνδυνα μόνο εξ αιτίας πλημμελούς ή εσφαλμένης διαχείρισης ή συμπεριφοράς του ανθρώπου. Δομή της ADR Η υπουργική απόφαση με αριθμό 52167/4683 έχει δύο παραρτήματα : το Ι και το ΙΙ. Το παράρτημα Ι αναφέρεται στην οδηγία ADR που με τη σειρά της χωρίζεται στο παράρτημα Α και στο παράρτημα Β και θα είναι το αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας. Το παράρτημα ΙΙ αναφέρεται στην οδηγία RID, που καλύπτει την σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Το παράρτημα Α αναφέρεται στις γενικές διατάξεις που αφορούν επικίνδυνες ουσίες και είδη και έχει 7 μέρη (ενότητες). Το παράρτημα Β αναφέρεται στις διατάξεις που αφορούν στον εξοπλισμό μεταφοράς και στις διαδικασίες μεταφοράς και έχει 2 μέρη (ενότητες). Το κάθε μέρος είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο σε τμήματα και υποτμήματα. Σε κάθε μέρος περιλαμβάνεται ο αριθμός του μέρους μαζί με τους αριθμούς των κεφαλαίων, τμημάτων και υποτμημάτων. Για παράδειγμα το μέρος 4, κεφάλαιο 2, τμήμα 1 ονομάζεται «4.2.1».

21 Σκοπός Το παράρτημα Α προσδιορίζει : Τα επικίνδυνα εμπορεύματα των οποίων απαγορεύεται η διεθνής μεταφορά, Τα επικίνδυνα εμπορεύματα των οποίων επιτρέπεται η διεθνής μεταφορά και οι σχετικές συνθήκες (μαζί με τους περιορισμούς) ιδιαίτερα για : o Κατηγορίες εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων κριτηρίων ταξινόμησης και σχετικών μεθόδων ελέγχου, o Χρήση των συσκευασιών (συμπεριλαμβανομένης μεικτής συσκευασίας), o Χρήση των δεξαμενών (συμπεριλαμβανομένης της πλήρωσης), o Διαδικασίες αποστολής (συμπεριλαμβανομένης επισήμανσης και σήμανσης των συσκευασιών και τοποθέτησης πινακίδων και επισήμανσης των μεταφορικών μέσων όπως και της απαραίτητης τεκμηρίωσης και πληροφοριών), o Διατάξεις που αφορούν την κατασκευή, τον έλεγχο και την έγκριση των συσκευασιών και δεξαμενών, o Χρήση των μέσων μεταφοράς (περιλαμβανομένης φόρτωσης, μεικτής φόρτωσης και εκφόρτωσης). Το παράρτημα Α περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα Β ή στο παράρτημα Α και Β ως ακολούθως : Δομή (Σκοπός του παραρτήματος Β) Αναφορά στη λέξη όχημα Εξαιρέσεις σχετικές με τη φύση της μεταφορικής διαδικασίας Εξαιρέσεις σχετικές με τις μεταφερόμενες ποσότητες ανά μεταφορική μονάδα Εφαρμογή άλλων κανονισμών Μεταφορά άλλη εκτός από την οδική

22 1.2 Ορισμοί και μονάδες μετρήσεων 1.3 Εκπαίδευση ατόμων εμπλεκόμενων στη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων 1.4 Υποχρεώσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων 1.5 Εξαιρέσεις 1.6 Μεταβατικά μέτρα 1.8 Έλεγχοι και άλλα βοηθητικά μέτρα που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας 1.9 Περιορισμοί μεταφοράς από τις αρμόδιες αρχές 1.10 Διατάξεις ασφαλείας 3.1 Γενικά 3.2 Στήλες (1), (2), (14), (15) και (19) (εφαρμογή των διατάξεων των μερών 8 και 9 σε μεμονωμένες ουσίες ή είδη). Το παράρτημα Β προσδιορίζει τις συνθήκες που αφορούν στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία εγκεκριμένα για μεταφορά : Απαιτήσεις για το προσωπικό των οχημάτων, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία και την τεκμηρίωση, Απαιτήσεις που αφορούν στην κατασκευή και έγκριση των οχημάτων. Κλάσεις επικίνδυνων εμπορευμάτων Τα επικίνδυνα εμπορεύματα κατατάσσονται σε κλάσεις για να μπορούμε να τα διαχωρίζουμε και να ξέρουμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για αυτά. Οι κλάσεις είναι οι παρακάτω : - Κλάση 1 : Εκρηκτικές ουσίες και είδη - Κλάση 2 : Αέρια

23 - Κλάση 3 : Εύφλεκτα υγρά - Κλάση 4.1 : Εύφλεκτα στερεά, αυτενεργές ουσίες και στερεά απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά - Κλάση 4.2 : Ουσίες με πιθανότητα αυτόματης καύσης - Κλάση 4.3 : Ουσίες που σε επαφή με νερό αναδίδουν εύφλεκτα αέρια - Κλάση 5.1 : Οξειδωτικές ουσίες - Κλάση 5.2 : Οργανικά υπεροξείδια - Κλάση 6.1 : Τοξικές ουσίες - Κλάση 6.2 : Μολυσματικές ουσίες - Κλάση 7 : Ραδιενεργά υλικά - Κλάση 8 : Διαβρωτικές ουσίες - Κλάση 9 : Διάφορες επικίνδυνες ουσίες και είδη Κάθε καταχώρηση στις διάφορες κλάσεις ταξινομείται με έναν UN. Χρησιμοποιούνται οι εξής τύποι καταχωρήσεων : A. Μοναδικές καταχωρήσεις για σαφώς καθορισμένες ουσίες ή είδη συμπεριλαμβανομένων των καταχωρήσεων για ουσίες που καλύπτουν διάφορα ισομερή (π.χ. : UN1090 Ακετόνη) B. Γενικές καταχωρήσεις για μια σαφώς καθορισμένη ομάδα ουσιών ή ειδών, που δεν είναι εκτός αν αλλιώς ορίζονται καταχωρήσεις (π.χ. : UN1133 Συγκολλητικές ουσίες) C. Ειδικές εκτός αν αλλιώς ορίζονται καταχωρήσεις που καλύπτουν ομάδα ουσιών ή ειδών συγκεκριμένης χημικής ή τεχνικής φύσης, που δεν προσδιορίζεται διαφορετικά ( π.χ. : UN1477 Νιτρικές ενώσεις) D. Γενικές εκτός αν αλλιώς ορίζονται καταχωρήσεις που καλύπτουν ομάδα ουσιών ή ειδών με μία ή περισσότερες επικίνδυνες ιδιότητες, που δεν προσδιορίζονται διαφορετικά (π.χ. : UN1325 Εύφλεκτο στερεό, οργανικό) Οι καταχωρήσεις σύμφωνα με τις B, C, D ορίζονται ως ομαδικές καταχωρήσεις. Για λόγους συσκευασίας, ουσίες άλλες από αυτές των κλάσεων 1, 2, 5.2, 6.2 και 7 και άλλες από τις αυτενεργές ουσίες της κλάσης 4.1 αποδίδονται σε ομάδες συσκευασίας σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας που παρουσιάζουν. Έτσι έχουμε : - Ομάδα συσκευασίας Ι : Ουσίες υψηλού κινδύνου

24 - Ομάδα συσκευασίας ΙΙ : Ουσίες μέτριου κινδύνου - Ομάδα συσκευασίας ΙΙ : Ουσίες χαμηλού κινδύνου Κλάση 1 Εκρηκτικές ουσίες και είδη Η κλάση 1 περιλαμβάνει : - Εκρηκτικές ουσίες : στερεές ή υγρές (ή μείγματα ουσιών) ικανές με χημική αντίδραση να παράγουν αέρια σε τέτοια θερμοκρασία και πίεση και σε τέτοια ταχύτητα ώστε να προκαλέσουν ζημιά στον περιβάλλοντα χώρο - Πυροτεχνικές ουσίες : ουσίες ή μείγματα ουσιών σχεδιασμένα να παράγουν θερμότητα, φως, ήχο, αέριο ή καπνό, ή συνδυασμό αυτών ως αποτέλεσμα μη εκρηκτικών αυτοσυντηρούμενων εξώθερμων χημικών αντιδράσεων. - Εκρηκτικά είδη : είδη που περιέχουν μια ή περισσότερες εκρηκτικές ουσίες και/ή πυροτεχνικές ουσίες. - Ουσίες και είδη μη αναφερόμενα παραπάνω που κατασκευάζονται με σκοπό την πρόκληση εκρηκτικού ή πυροτεχνικού φαινομένου. Κλάση 2 Αέρια Η κλάση αυτή καλύπτει καθαρά αέρια, μείγματα αερίων, μείγματα από ένα ή περισσότερα αέρια με μία ή περισσότερες ουσίες και είδη που περιέχουν τέτοιες ουσίες. Τέτοια είναι : - Συμπιεσμένο αέριο : αυτό που κατά την συσκευασία υπό πίεση για μεταφορά είναι πλήρως σε αεριώδη μορφή σε θερμοκρασία -50 ο C, και περιλαμβάνει όλα τα αέρια με κρίσιμη θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 20 ο C. - Υγροποιημένο αέριο : αυτό που κατά τη συσκευασία υπό πίεση για μεταφορά είναι μερικά υγροποιημένο σε θερμοκρασίες πάνω από -50 ο C. - Υγροποιημένο αέριο υπό ψύξη : αέριο το οποίο κατά τη συσκευασία για μεταφορά είναι μερικώς υγρό εξαιτίας της χαμηλής του θερμοκρασίας. - Διαλυμένο αέριο : αυτό που κατά τη συσκευασία υπό πίεση για μεταφορά είναι διαλυμένο σε διαλύτη υγρής φάσης. - Διανεμητές και δοχεία αερολυμάτων, μικρά που περιέχουν αέριο (φυσίγγια αερίων). - Άλλα είδη που περιέχουν αέριο υπό πίεση

25 - Μη πεπιεσμένα αέρια που υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις (δείγματα αερίων). Κλάση 3 Εύφλεκτα υγρά Αυτή η κλάση καλύπτει ουσίες και είδη που : - Είναι υγρά (έχει σημείο τήξης ή αρχικό σημείο τήξης 20 ο C ή λιγότερο σε πίεση kpa - Έχουν τάση ατμών στους 50 ο C όχι μεγαλύτερη από 300 kpa (3 bar) και δεν είναι εντελώς αεριώδη στους 20 ο C και σε κανονική πίεση kpa - Έχουν σημείο ανάφλεξης όχι μεγαλύτερο από 60 ο C. Κλάση 4.1 Εύφλεκτα στερεά, αυτενεργές ουσίες και στερεά απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά Η κλάση αυτή καλύπτει εύφλεκτες ουσίες και είδη, απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά που είναι στερεά και καταχωρούνται ως εξής : - Άμεσα εύφλεκτες στερεές ουσίες και είδη - Αυτενεργά στερεά ή υγρά - Στερεά απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά - Ουσίες που σχετίζονται με αυτενεργές ουσίες Κλάση 4.2 Ουσίες υποκείμενες σε αυτόματη καύση Τέτοιες ουσίες είναι : - Πυροφόρες ουσίες που είναι ουσίες, συμπεριλαμβανομένων μειγμάτων και διαλυμάτων (υγρών ή στερεών) που ακόμα και σε μικρές ποσότητες αναφλέγονται σε επαφή με τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων διαλυμάτων και μειγμάτων (υγρά ή στερεά) που ακόμα και σε μικρές ποσότητες αναφλέγονται με επαφή με τον αέρα μέσα σε πέντε λεπτά. - Αυτοθερμαινόμενες ουσίες και είδη που είναι ουσίες και είδη, συμπεριλαμβανόμενων διαλυμάτων και μειγμάτων που σε επαφή με τον αέρα, χωρίς καμιά παροχή ενέργειας είναι υποκείμενες σε αυτοθέρμανση. Αυτές οι ουσίες μπορούν να αναφλεγούν μόνο σε μεγάλες ποσότητες (κιλά) και μετά από μακρά χρονική περίοδο (ώρες ή ημέρες).

26 Κλάση 4.3 Ουσίες οι οποίες σε επαφή με το νερό εκπέμπουν εύφλεκτα αέρια Αναφέρεται σε ουσίες που αντιδρούν με το νερό για να εκπέμψουν εύφλεκτα αέρια ικανά να δημιουργήσουν εκρηκτικά μείγματα με τον αέρα, και είδη που περιέχουν τέτοιες ουσίες. Κλάση 5.1 Οξειδωτικές ουσίες Περιλαμβάνει ουσίες οι οποίες ενώ από μόνες τους δεν είναι απαραίτητα αναφλέξιμες μπορεί γενικά με την παραγωγή οξυγόνου να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στην καύση άλλων υλικών και ειδών που περιέχουν τέτοιες ουσίες. Κλάση 5.2 Οργανικά υπεροξείδια Αναφέρεται σε οργανικά υπεροξείδια και συνθέσεις οργανικών υπεροξειδίων. Κλάση 6.1 Τοξικές ουσίες Καλύπτει τοξικές ουσίες για τις οποίες είναι γνωστό από την εμπειρία ή σχετικά με τις οποίες θεωρείται ως δεδομένο από πειράματα σε ζώα ότι σε σχετικά μικρή ποσότητα, είναι ικανές με μία μόνη δράση ή με δράση μικρής διάρκειας να προκαλέσουν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία, ή θάνατο από εισπνοή, από δερματική απορρόφηση ή από κατάποση. Κλάση 6.2 Μολυσματικές ουσίες Οι μολυσματικές ουσίες είναι αυτές που θεωρείται ή λογικά αναμένεται να περιέχουν παθογόνους μικρο-οργανισμούς. Παθογόνοι μικρο-οργανισμοί ορίζονται οι μικρο-οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, ρικετσία, παρασίτων, μυκήτων) και άλλα είδη όπως μολυσματικού ιοί μπορούν να προκαλούν μολυσματικές αρρώστιες σε ζώα ή σε ανθρώπους. Κλάση 7 Ραδιενεργά Αναφέρεται σε όλα τα ραδιενεργά υλικά, δηλαδή σε αυτά που περιέχουν ριβονουκλεϊδια, όπου τόσο η συγκέντρωση δραστικότητας όσο και η συνολική δραστικότητα στο φορτίο υπερβαίνει τις καθορισμένες τιμές. Κλάση 8 Διαβρωτικές ουσίες

27 Καλύπτει ουσίες και είδη με χημική δράση που προσβάλλουν τον επιθηλιακό ιστό του δέρματος ή των βλεννογόνων υμένων με τον οποίο είναι σε επαφή και ουσίες που σε περίπτωση διαρροής είναι ικανές να βλάψουν ή καταστρέψουν άλλα εμπορεύματα, ή μέσα μεταφοράς και μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλους κινδύνους. Καλύπτει επίσης ουσίες που σχηματίζουν ένα διαβρωτικό υγρό μόνο με την παρουσία νερού, ή που παράγουν διαβρωτικό ατμό ή νέφος κατά την παρουσία φυσικής υγρασίας του αέρα. Κλάση 9 Διάφορες επικίνδυνες ουσίες και είδη Η κλάση αυτή καλύπτει ουσίες και είδη που κατά τη διάρκεια της μεταφοράς παρουσιάζουν έναν κίνδυνο που δεν καλύπτεται από όλες τις προηγούμενες κλάσεις. Εξαιρέσεις από την οδηγία ADR Σε αυτό το μέρος της οδηγίας γίνεται αναφορά στις εξαιρέσεις που υπάρχουν σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Έτσι έχουμε εξαιρέσεις σχετικές με τη φύση της διαδικασίας μεταφοράς: a. Μεταφορά από ιδιώτες όπου τα προϊόντα είναι συσκευασμένα για λιανική πώληση και προορίζονται για προσωπική ή οικιακή χρήση, δραστηριότητες αναψυχής ή αθλητικές. b. Μεταφορά μηχανών ή εξοπλισμού που δεν προσδιορίζονται στην παρούσα συμφωνία και μπορεί να περιέχουν στο εσωτερικό ή λειτουργικό εξοπλισμό τους επικίνδυνα εμπορεύματα. c. Μεταφορά που αναλαμβάνεται από εταιρίες και είναι βοηθητική στην κύρια δραστηριότητά τους, όπως παραδόσεις ή επιστροφές σε κτίρια και εργοτάξια πολιτικού μηχανικού. d. Μεταφορά από αρμόδιες αρχές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης e. Οχήματα άμεσης ανάγκης Υπάρχουν εξαιρέσεις σχετικές με τη μεταφορά αερίων :

28 a. Αερίων που περιέχονται μέσα στις δεξαμενές οχήματος που εκτελεί μια λειτουργία μεταφοράς και τα οποία προορίζονται για την προώθηση του ή για τη λειτουργία κάποιου από τα εξαρτήματά του. b. Αερίων που περιέχονται στις δεξαμενές καυσίμων οχημάτων που μεταφέρονται. Η βαλβίδα καυσίμου μεταξύ της δεξαμενής καυσίμου και της μηχανής θα πρέπει να είναι κλειστή και η ηλεκτρική επαφή ανοιχτή. c. Αερίων των ομάδων Α και Ο (βλέπε ), αν η πίεση του αερίου μέσα στο δοχείο ή τη δεξαμενή σε θερμοκρασία 20 ο C δεν ξεπερνά τα 200 KPa (2 bar) και αν το αέριο δεν είναι υγροποιημένο ή υγροποιημένο υπό ψύξη. Αυτό περιλαμβάνει κάθε περίπτωση δοχείου ή δεξαμενής. d. Αερίων που περιέχονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του οχήματος. e. Αερίων που περιέχονται στον ειδικό εξοπλισμό των οχημάτων και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία αυτού του εξοπλισμού. f. Αερίων που περιέχονται σε είδη διατροφής (εκτός UN1950), συμπεριλαμβανομένων και αεριούχων αναψυκτικών g. Αερίων που περιέχονται σε μπάλες που είναι για άθληση h. Αερίων που περιέχονται σε λαμπτήρες Εξαιρέσεις σχετικές με τη μεταφορά υγρών καυσίμων a. Καυσίμων που περιέχονται σε δεξαμενές οχήματος που πραγματοποιεί μια λειτουργία μεταφοράς και προορίζονται για την προώθηση του ή λειτουργία τμήματος του εξοπλισμού του. b. Καυσίμων που περιέχονται σε δεξαμενές οχημάτων ή άλλων μέσων μεταφοράς και μεταφέρονται ως φορτίο, το οποίο προορίζεται για την προώθησή τους ή λειτουργία τμήματος του εξοπλισμού τους. Εξαιρέσεις σχετικές με άδειες ακάθαρτες συσκευασίες Άδειες ακάθαρτες συσκευασίες που περιείχαν ουσίες των κλάσεων 2, 3, 4.1, 5.1, 6.1, 8 και 9 δεν υπόκεινται στις συνθήκες της παρούσας συμφωνίας αν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν οποιοδήποτε κίνδυνο. Η

29 Ένα πολύ σημαντικό των εξαιρέσεων αποτελεί η , που αναφέρεται στις εξαιρέσεις που είναι σχετικές με τις μεταφερόμενες ποσότητες ανά μεταφορική μονάδα. Για το σκοπό αυτό, τα επικίνδυνα εμπορεύματα ταξινομούνται στις κατηγορίες μεταφοράς 0, 1, 2, 3, 4 όπως υποδεικνύεται στη στήλη (15) του πίνακα Α του κεφαλαίου 3.2 (που αποτελεί και την καρδιά της ADR). Άδειες ακάθαρτες συσκευασίες που περιείχαν ουσίες που ταξινομούνται στη μεταφορική μονάδα 0, αποδίδονται επίσης στη μεταφορική κατηγορία 0. Άδειες ακάθαρτες συσκευασίες που περιείχαν ουσίες που ταξινομούνται σε μεταφορική κατηγορία άλλη από την 0, ταξινομούνται στην μεταφορική κατηγορία 4. Όπου η ποσότητα των επικίνδυνων εμπορευμάτων που μεταφέρονται από μια μεταφορική μονάδα δεν υπερβαίνει τις τιμές που δίνονται στη στήλη (3) του παρακάτω πίνακα για μια συγκεκριμένη μεταφορική κατηγορία (όταν τα επικίνδυνα εμπορεύματα που μεταφέρονται σε μια μεταφορική μονάδα ανήκουν στην ίδια κατηγορία) ή την τιμή που υπολογίστηκε σύμφωνα με την (όταν τα επικίνδυνα εμπορεύματα που μεταφέρονται σε μια μεταφορική μονάδα ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες μεταφοράς), τότε μπορούν να μεταφέρονται σε συσκευασίες σε μια μεταφορική μονάδα χωρίς την εφαρμογή των παρακάτω διατάξεων : 1) Κεφάλαιο 1.10 εκτός από κλάση 1 εκρηκτικά της υποδιαίρεσης 1.5 της UN αριθ. 0104, 0237, 0255, 0267, 0289, 03611, 0365, 0366, 0440, 0441, 0455, 0456 και ) Κεφάλαιο 5.3 3) Τμήμα ) Κεφάλαιο 7.2 εκτός από V5, V7, V8 και ) CV1 από ) Μέρος 8 εκτός από : (α), έως , 8.2.3, 8.3.3, 8.3.4, 8.3.5, κεφάλαιο 8.4, S1(3) και (6), S2(1), S4 από S14 έως S21 και S24 του κεφαλαίου 8.5 7) Μέρος 9 Σύμφωνα με την ισχύουν τα παρακάτω :

30 Όταν επικίνδυνα εμπορεύματα από διαφορετικές κατηγορίες μεταφοράς, μεταφέρονται στην ίδια μεταφορική μονάδα, το άθροισμα : Της ποσότητας των ουσιών και ειδών της κατηγορίας μεταφοράς 1 πολλαπλασιασμένης επί 50 Της ποσότητας των ουσιών και ειδών της κατηγορίας μεταφοράς 1 που αναφέρονται στη σημείωση (α) του κάτωθι πίνακα, πολλαπλασιασμένης επί 20 Της ποσότητας των ουσιών και ειδών της κατηγορίας μεταφοράς 2 πολλαπλασιασμένης επί 3 Της ποσότητας των ουσιών και ειδών της κατηγορίας μεταφοράς 3 πολλαπλασιασμένης επί 1 ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπερνά το 1000.

31 Ο παραπάνω πίνακας ονομάζεται πίνακας της Σήραγγες

32 Εκτός από τις παραπάνω εξαιρέσεις, υπάρχουν και περιορισμοί κατά την μεταφορά μέσα από σήραγγες. Αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονται σε δύο σημεία στην οδηγία, στο κεφάλαιο 1.9 και στο κεφάλαιο 8.6. Οι αρχές ταξινομούν την οδό σήραγγα σε κάποια κατηγορία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σήραγγας, της διαθεσιμότητας και της καταλληλότητας άλλων εναλλακτικών οδών και τρόπων και θέματα διαχείρισης κυκλοφορίας. Φυσικά η ίδια σήραγγα μπορεί να καταχωρείται σε περισσότερες από μια κατηγορίες, ακόμη και με τις ώρες της ημέρας, την εβδομάδα, κτλ. Η ταξινόμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι μέσα σε σήραγγες υπάρχουν τρεις σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμα θύματα ή σοβαρή ζημιά στην κατασκευή της σήραγγας. Αυτοί είναι : a) Εκρήξεις b) Απελευθέρωση τοξικών αερίων ή πτητικών τοξικών υγρών c) Φωτιές Οι πέντε κατηγορίες σηράγγων είναι οι ακόλουθες : a) Κατηγορία Α Κανένας περιορισμός για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων b) Κατηγορία Β

33 Περιορισμοί για επικίνδυνα εμπορεύματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη έκρηξη. Τα ακόλουθα θεωρείται ότι πληρούν το κριτήριο αυτό : c) Κατηγορία C Περιορισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη έκρηξη ή σε μεγάλη απελευθέρωση τοξικών. Τέτοια εμπορεύματα είναι αυτά που απαγορεύεται να μπουν στην κατηγορία Β και τα παρακάτω : d) Κατηγορία D Περιορισμοί για επικίνδυνα εμπορεύματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη έκρηξη, σε μεγάλη έκρηξη, σε μεγάλη απελευθέρωση τοξικών ή σε μεγάλη φωτιά. Τέτοια εμπορεύματα είναι αυτά που απαγορεύεται να μπουν στην κατηγορία C και τα παρακάτω :

34 e) Κατηγορία Ε Περιορισμοί για όλα τα επικίνδυνα εμπορεύματα εκτός από UN 2919, 3291, 3331, 3359 και Για να καταλαβαίνουν οι οδηγοί για το αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σήραγγα, θα πρέπει να ξέρουν (αναφέρεται στα απαραίτητα έγγραφα που έχουν μαζί τους) το είδος του εμπορεύματος και αν υπάρχει περιορισμός για σήραγγες και ποιος είναι αυτός. Πριν από κάθε σήραγγα υπάρχει σήμανση που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :

35 Οι περιορισμοί για τη μεταφορά συγκεκριμένων επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσα από σήραγγες είναι βασισμένοι στον κωδικό περιορισμού σήραγγας των αγαθών αυτών, ο οποίος φαίνεται στη στήλη (15) του πίνακα Α, κεφάλαιο 3.2. Οι κωδικοί είναι μέσα σε αγκύλες στο τέλος της κυψέλης. Όταν το σημείο (-) υπάρχει αντί για κάποιο κωδικό, τότε δεν υπάρχει περιορισμός διέλευσης από σήραγγα. Οι κωδικοί που θα συναντήσουμε εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα :

36 Παραδείγματα πινακίδων πριν από τούνελ για το χαρακτηρισμό αυτού: Οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

37 Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι διαφόρων τύπων. Αρχικά έχουμε τέσσερις κατηγορίες : 1. Ανοιχτό όχημα : είναι αυτό του οποίου η επιφάνεια φόρτωσης (πλατφόρμα) είναι ανοιχτή. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά συσκευασμένων επικίνδυνων υλών. 2. Κλειστό όχημα : πρόκειται για όχημα με αμάξωμα που μπορεί να σφραγιστεί. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά συσκευασμένων επικίνδυνων υλών και για τη μεταφορά επικίνδυνων υλών χωρίς συσκευασία. 3. Όχημα με κάλυμμα : πρόκειται για όχημα ανοιχτό, εφοδιασμένο με κάλυμμα για την προστασία του φορτίου. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά συσκευασμένων υλών και για τη μεταφορά επικίνδυνων υλών χωρίς συσκευασία. 4. Όχημα με εναλλασσόμενη επιφάνεια φορτώσεως : πρόκειται για όχημα του οποίου η επιφάνεια φόρτωσης (πλατφόρμα) είναι ανοιχτή, στην οποία εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί ανοιχτό ή κλειστό αμάξωμα. Τα οχήματα που παίρνουν μέρος στη μεταφορά των επικίνδυνων υλικών πρέπει να πληρούν και κάποιες προδιαγραφές. Οι κατηγορίες αυτών των οχημάτων είναι οι παρακάτω : 1. Όχημα ΕΧ/ΙΙ ή όχημα ΕΧ/ΙΙΙ : προορίζεται για τη μεταφορά εκρηκτικών ουσιών και ειδών (κλάση 1) 2. Όχημα FL : προορίζεται για τη μεταφορά υγρών με σημείο ανάφλεξης όχι υψηλότερο από 60 ο C (με εξαίρεση το καύσιμο DIESEL που είναι σύμφωνο με το πρότυπο ΕΝ590:2004, το αεριέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης (ελαφρύ) UN1202, με σημείο ανάφλεξης όπως καθορίζεται στο πρότυπο ΕΝ590:2004 σε σταθερές δεξαμενές ή αποσυνδεόμενες δεξαμενές με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1 m 3, ή σε εμπορευματοκιβώτια-δεξαμενές, ή σε φορητές δεξαμενές με χωρητικότητα εκάστης μεγαλύτερη από 3 m 3, ή ένα όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά εύφλεκτων αερίων σε σταθερές δεξαμενές ή αποσυνδεόμενες δεξαμενές με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1 m 3, ή σε εμπορευματοκιβώτια-δεξαμενές ή φορητές δεξαμενές ή MEGCs με

38 χωρητικότητα εκάστης μεγαλύτερης από 3 m 3, ή όχημα μεταφοράς συστοιχίας δοχείων με συνολική χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1 m 3 που προορίζεται για τη μεταφορά εύφλεκτων αερίων. 3. Όχημα ΟΧ : προορίζεται για τη μεταφορά υπεροξειδίου του υδρογόνου, σταθεροποιημένου ή υπεροξειδίου του υδρογόνου, σε υδατικό διάλυμα σταθεροποιημένο με περισσότερο από 60% υπεροξείδιο του υδρογόνου σε σταθερές δεξαμενές ή αποσυνδεόμενες δεξαμενές χωρητικότητας μεγαλύτερης από 1 m 3 ή σε εμπορευματοκιβώτια-δεξαμενές ή φορητές δεξαμενές χωρητικότητας εκάστης μεγαλύτερης από 3 m Όχημα ΑΤ : προορίζεται για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων σε σταθερές δεξαμενές ή αποσυνδεόμενες δεξαμενές χωρητικότητας μεγαλύτερης από 1 m 3 ή σε δεξαμενές εμπορευματοκιβώτια, φορητές δεξαμενές ή MEGCs χωρητικότητας εκάστης μεγαλύτερης από 3 m 3, ή ένα όχημα μεταφοράς συστοιχιών δοχείων με συνολική χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1 m 3, άλλων από οχήματα FL. 5. Όχημα MEMU : είναι το όχημα που εμπίπτει στον ορισμό της κινητής μονάδας κατασκευής εκρηκτικών. Όλα τα παραπάνω οχήματα πρέπει να συμμορφώνονται με εκάστοτε απαιτήσεις. Η έγκριση δίνεται από μια αρμόδια αρχή που είναι ορισμένη από το κράτος. Επίσης, τα οχήματα αυτά υπόκεινται σε ετήσια τεχνική επιθεώρηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις και τους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν. Το πιστοποιητικό έγκρισης φαίνεται παρακάτω :

39 Σήμανση οχημάτων και σήμανση στα κόλα

40 Τόσο τα κόλα όσο και τα οχήματα θα πρέπει κατά τη μεταφορά να φέρουν ετικέτες και πινακίδες. Θα πρέπει να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, σχετικές με τις διαστάσεις και τους διάφορους χρωματισμούς και σχήματα που πρέπει να περιέχουν. Επίσης, πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε να φαίνονται. Κάθε ετικέτα πρέπει να είναι κολλημένη στην ίδια επιφάνεια του κόλου, αν οι διαστάσεις του κόλου το επιτρέπουν. Για κόλα της κλάσης 1 και 7, δίπλα στη σήμανση που φανερώνει την πρέπουσα ονομασία αποστολής του φορτίου. Δεν θα πρέπει να είναι καλυμμένη ή κρυμμένη εξαιτίας οποιουδήποτε κομματιού ή προσκόλλησης στη συσκευασία ή οποιασδήποτε άλλης ετικέτας σήμανσης. Αν χρειάζονται περισσότερες από μια ετικέτες θα παρουσιάζεται η μια δίπλα στην άλλη. Οι ετικέτες παρουσιάζονται παρακάτω :

41

42

43

44 Εκτός από τις ετικέτες που παίρνουν τα κόλα, τοποθετούνται και πινακίδες σε εμπορευματοκιβώτια, MEGCs, MEMUs, εμπορευματοκιβώτια-δεξαμενών, φορητών δεξαμενών και οχημάτων. Πρέπει να είναι κολλημένες στην εξωτερική επιφάνεια όλων των παραπάνω και να ανταποκρίνονται στις ετικέτες που απαιτούνται στη στήλη (5) και όπου αυτό χρειάζεται στη στήλη (6) του πίνακα Α του κεφαλαίου 3.2. Αυτό που πρέπει να τονιστεί για την κλάση 1 είναι ότι τα οχήματα πρέπει να φέρουν μόνο πινακίδες που συμμορφώνεται με το υπόδειγμα της πιο επικίνδυνης υποδιαίρεσης με την εξής σειρά : 1.1, 1.5, 1.2, 1.3, 1.6, 1.4. Η παραπάνω σειρά μας δείχνει το πιο επικίνδυνο και καταλήγει στο λιγότερο επικίνδυνο. Πρέπει μεταφορικές μονάδες που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά να επιδεικνύουν δύο ορθογώνιες πινακίδες χρώματος πορτοκαλί που αντανακλούν. Η μια τοποθετείται στο μπροστινό τμήμα της μεταφορικής μονάδας και η άλλη στο πίσω. Σε περίπτωση που μεταφέρονται υλικά σε διαμερίσματα μονάδων, πρέπει επιπρόσθετα να υπάρχουν πινακίδες και στα πλαϊνά της κάθε δεξαμενής ή του κάθε διαμερίσματος. Το σχέδιο αυτής της σήμανσης είναι το παρακάτω : Στο επάνω μέρος της πινακίδας φαίνεται ο αριθμός αναγνώρισης του κινδύνου και στο κάτω μέρος φαίνεται το UN (η ουσία).

45 Ο αριθμός αναγνώρισης του κινδύνου αποτελείται από δύο ή τρεις αριθμούς. Γενικά οι αριθμοί δείχνουν τους ακόλουθους κινδύνους : - 2 : εκπομπή αερίου λόγω της πίεσης ή χημικής αντίδρασης - 3 : ευφλεκτότητα υγρών (ατμών) και αερίων ή αυτό-θερμαινόμενων υγρών - 4 : ευφλεκτότητα στερεών ή αυτό-θερμαινόμενων στερεών - 5 : οξειδωτική (πυροδυναμωτική) επίδραση - 6 : τοξικότητα ή κίνδυνος μολύνσεως - 7 : ραδιενέργεια - 8 : διαβρωτικότητα - 9 : κίνδυνος αυθόρμητης βίαιης αντίδρασης Αν ο αριθμός αναγνώρισης κινδύνου φέρει ως πρόθεμα το γράμμα Χ, αυτό υποδεικνύει ότι η ουσία θα αντιδράσει επικίνδυνα με το νερό. Οι αριθμοί αναγνώρισης και η σημασία τους φαίνονται παρακάτω :

46

47

48 Για κάποιες ουσίες υπάρχει μια ειδική προδιαγραφή στη στήλη 6 του πίνακα Α του κεφαλαίου 3.2 και είναι η 580. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα πρέπει να φέρει και στις δύο πλευρές και στο πίσω μέρος του την παρακάτω πινακίδα :

49 Είναι ένα σήμα για ουσίες σε αυξημένη θερμοκρασία. Παραδείγματα πινακίδων σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων.

50 Στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται ο τρόπος που τοποθετούνται οι αντίστοιχες σημάνσεις στα οχήματα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται από μια αγγλική εταιρία ο τρόπος που θα πρέπει να σημαίνεται ένα όχημα που διακινεί επικίνδυνα εμπορεύματα.

51 Στις επόμενες φωτογραφίες φαίνεται ο τρόπος που τοποθετούνται ετικέτες επάνω σε κόλα.

52 Προσωπικό Τα άτομα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών, όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλαδή, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα. Οι εμπλεκόμενοι σε

53 μια μεταφορά είναι ο αποστολέας, ο μεταφορέας, ο παραλήπτης, ο φορτωτής, ο συσκευαστής, ο πληρωτής, ο χειριστής εμπορευματοκιβωτίων-δεξαμενών/ φορητών δεξαμενών, ο εκφορτωτής. Θα πρέπει όλοι οι παραπάνω να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών ώστε να λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας και να φροντίζουν ώστε τα έγγραφα μεταφοράς να είναι τα κατάλληλα για την αποστολή. Οδηγός Ιδίως ο οδηγός ενός τέτοιου οχήματος χρειάζεται κάποια επιπλέον εκπαίδευση. Θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ένα πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης ADR. Είναι ένα πιστοποιητικό που έχει τα στοιχεία του οδηγού, με φωτογραφία του και τις κλάσεις των επικίνδυνων εμπορευμάτων που μπορεί να οδηγήσει. Για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει αυτό το πιστοποιητικό, πρέπει να υποστεί εκπαίδευση σε κατάλληλη σχολή - ΣΕΚΟΟΜΕΕ (σχολή εκπαίδευσης οδηγών οχημάτων επικίνδυνων εμπορευμάτων). Με το πέρας της εκπαίδευσης καλείται να δώσει εξετάσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Μεταφορών κατά συγκεκριμένες περιόδους μέσα στο έτος. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις, θα πάρει το πιστοποιητικό ADR, το οποίο έχει ισχύ 5 χρόνια. Για να μπορέσει μετά να ανανεώσει το πιστοποιητικό αυτό, πρέπει να επαναλάβει την εκπαίδευση και να ξαναδώσει εξετάσεις. Φυσικά, για να μπορεί κάποιος να κατέχει τέτοιο πιστοποιητικό θα πρέπει να κατέχει άδεια οδήγησης C κατηγορίας (φορτηγό με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων) τουλάχιστον. Υπόδειγμα του πιστοποιητικού ADR φαίνεται παρακάτω :

54 ΣΑΜΕΕ Ο υπεύθυνος για την εκπαίδευση όλων των παραπάνω είναι ο ΣΑΜΕΕ (Σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων). Κάθε επιχείρηση, οι δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνουν τη μεταφορά, ή τη σχετική συσκευασία, φόρτωση, πλήρωση, ή εκφόρτωση επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς πρέπει να έχουν έναν ή περισσότερους ΣΑΜΕΕ. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αποφυγή κινδύνων εγγενών σε τέτοιες δραστηριότητες όσον αφορά σε άτομα, ιδιοκτησίες και στο περιβάλλον. Το κύριο έργο του ΣΑΜΕΕ, είναι να διευκολύνει τη διεξαγωγή αυτών των δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις και με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, με όλα τα κατάλληλα μέσα και δράσεις και εντός των ορίων των σχετικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Πρέπει να παρακολουθεί αν συμμορφώνεται η επιχείρηση σχετικά με τις απαιτήσεις που ορίζουν τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Παρέχει συμβουλές για τη μεταφορά αυτή. Προετοιμάζει μια ετήσια αναφορά προς τη διοίκηση της επιχείρησής του ή της τοπικής δημόσιας αρχής ότι είναι κατάλληλο σχετικά με τις δραστηριότητες της επιχείρησης στη μεταφορά. Επίσης καλείται να εκπαιδεύσει τους εμπλεκόμενους στη μεταφορά και να τηρήσει αρχεία για αυτήν την εκπαίδευση. Αν γίνει κάποιο ατύχημα

55 πρέπει να συντάξει μια έκθεση ατυχήματος, όπως επίσης και ένα σχέδιο ασφαλείας ( ). Υπόδειγμα αναφοράς συμβάντων φαίνεται παρακάτω :

56 Το σχέδιο ασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω :

57 - Συγκεκριμένο καθορισμό καθηκόντων για ασφάλεια σε ικανά και με τα απαιτούμενα προσόντα πρόσωπα με την κατάλληλη δικαιοδοσία να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. - Αρχεία των επικίνδυνων εμπορευμάτων ή τύπους από επικίνδυνα εμπορεύματα που ενέχονται. - Επισκόπηση των τρεχουσών διαδικασιών και εκτίμηση των κινδύνων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων στάσεων απαραίτητων για τη μεταφορική διαδικασία, της φύλαξης των επικίνδυνων εμπορευμάτων στο όχημα, δεξαμενών ή εμπορευματοκιβωτίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το ταξίδι και της ενδιάμεσης αποθήκευσης επικίνδυνων εμπορευμάτων κατά τη διαδρομή μεταφοράς ή κατά τη μεταφόρτωση μεταξύ μονάδων. - Σαφή δήλωση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας, ισόμετρα με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων. - Αποτελεσματικές και ενημερωμένες διαδικασίες για την αναφορά και την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας, παραβίασης της ασφαλείας ή συμβάντων ασφαλείας. - Διαδικασίες για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των σχεδίων ασφαλείας και διαδικασίες για την περιοδική επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των σχεδίων ασφαλείας. - Μέτρα για τη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας των πληροφοριών μεταφοράς που περιέχονται στο σχέδιο ασφάλειας. - Μέτρα για τη διασφάλιση ότι η διανομή των πληροφοριών που συνδέονται με τη μεταφορική διαδικασία και περιέχονται στο σχέδιο ασφάλειας περιορίζεται μόνο σε εκείνους που είναι απαραίτητο να τις διαθέτουν. Τέτοια μέτρα δεν θα πρέπει να αποκλείουν την παροχή πληροφοριών που απαιτούνται. Έγγραφα Πέρα από τα υπόλοιπα έγγραφα μεταφοράς που πρέπει να είναι εξοπλισμένη μια μεταφορική μονάδα, πρέπει να έχει επιπλέον και τα παρακάτω : - Πρέπει να καλύπτουν όλα τα επικίνδυνα εμπορεύματα που μεταφέρονται και όταν αρμόζει το πιστοποιητικό συσκευασίας του μεγάλου εμπορευματοκιβωτίου ή οχήματος.

58 - Γραπτές οδηγίες για το πλήρωμα του οχήματος. - Μέσα αναγνώρισης, τα οποία περιλαμβάνουν μια φωτογραφία για κάθε μέλος του πληρώματος του οχήματος. - Το πιστοποιητικό έγκρισης για κάθε μονάδα μεταφοράς ή στοιχείο αυτής. - Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του οδηγού - Ένα αντίγραφο της έγκρισης από την αρμόδια αρχή. Απαραίτητος εξοπλισμός Κάθε μονάδα που μεταφέρει επικίνδυνα εμπορεύματα θα είναι εφοδιασμένη με εξοπλισμό γενικής και προσωπικής προστασίας. Τα είδη του εξοπλισμού θα επιλέγονται σύμφωνα με τον αριθμό της ετικέτας επικινδυνότητας των φορτωθέντων εμπορευμάτων. Οι αριθμοί της ετικέτας αναγνωρίζονται από τα έγγραφα μεταφοράς. Ο ακόλουθος εξοπλισμός θα μεταφέρεται στη μονάδα μεταφοράς : - Για κάθε όχημα, μια φορητή τροχοπέδη μεγέθους κατάλληλου για τη μέγιστη μάζα του οχήματος και της διαμέτρου του τροχού - Δύο προειδοποιητικά σήματα με δική τους βάση - Υγρό πλυσίματος ματιών Για κάθε μέλος του πληρώματος απαιτείται : - Γιλέκο προειδοποίησης κινδύνου - Φορητή συσκευή φωτισμού - Ένα ζεύγος προστατευτικών γαντιών - Προστατευτικά ματιών (γυαλιά) Αν έχουμε ετικέτες 2.3 ή 6.1 τότε πρέπει να έχουμε επιπρόσθετα : - Μια μάσκα διαφυγής κινδύνου, για κάθε μέλος του πληρώματος του οχήματος. Αν έχουμε ετικέτες 3, 4.1, 4.3, 8, 9 τότε χρειάζονται τα παρακάτω : - Ένα φτυάρι - Μια τάπα αποστράγγισης

59 - Ένα δοχείο συλλογής Επίσης θα πρέπει στα οχήματα να υπάρχει και εξοπλισμός πυρόσβεσης. Πιο συγκεκριμένα : - Πρέπει να έχουμε ένα φορητό πυροσβεστήρα για τις κατηγορίες ευφλεκτότητας Α, Β, C, ελάχιστης χωρητικότητας 2 κιλών ξηράς σκόνης κατάλληλο για καταπολέμηση φωτιάς στη μηχανή ή στην καμπίνα της μονάδας μεταφοράς. - Σε μονάδες μεταφοράς με ΜΑΜΦΟ (μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος) άνω των 7.5 τόνων πρέπει να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι φορητοί πυροσβεστήρες για τις κατηγορίες ευφλεκτότητας Α, Β, C, ελάχιστης συνολικής χωρητικότητας 12 κιλών ξηράς σκόνης, εκ των οποίων ο ένας θα έχει ελάχιστη χωρητικότητα 6 κιλά ξηράς σκόνης. - Σε μονάδες μεταφοράς με ΜΑΜΦΟ μεγαλύτερο από 3.5 και έως 7.5 τόνους, πρέπει να υπάρχουν ένας οι περισσότεροι φορητοί πυροσβεστήρες για τις κατηγορίες ευφλεκτότητας Α, Β, C ελάχιστης συνολικής χωρητικότητας 8 κιλών ξηρής σκόνης, εκ των οποίων ο ένας θα έχει ελάχιστη χωρητικότητα 6 κιλά ξηράς σκόνης. - Σε μονάδες μεταφοράς με ΜΑΜΦΟ έως και 3.5 τόνους πρέπει να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι φορητοί πυροσβεστήρες για τις κατηγορίες ευφλεκτότητας Α, Β, C ελάχιστης συνολικής χωρητικότητας 4 κιλών ξηράς σκόνης. - Μονάδες μεταφοράς που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της θα είναι εξοπλισμένες με ένα φορητό πυροσβεστήρα για της κατηγορίες ευφλεκτότητας Α, Β, C ελάχιστης χωρητικότητας 2 κιλών ξηράς σκόνης. Συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από κάποιους φορείς του δημοσίου και τον Πρόεδρο των ΣΑΜΕΕ.

60 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR)» Το παρακάτω είναι ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τον θεσμό του συμβούλου ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) στην Ελλάδα. Το δείγμα έρευνας γίνεται στο Ν. Δράμας και συγκεκριμένα στις παρακάτω υπηρεσίες : Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μεταφορών Δράμας Υπεύθυνος Μικτών Κλιμακίων Δράμας Υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών Δράμας Πρόεδρος Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. Ερωτήσεις 1. Γνωρίζετε το ρόλο του ΣΑΜΕΕ στις μεταφορές; Αν ναι, πιστεύετε ότι έχει συμβάλλει ο θεσμός του ΣΑΜΕΕ στη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων; a) Πολύ b) Αρκετά c) Ελάχιστα d) Καθόλου 2. Τι πιστεύετε ότι ευθύνεται για το ότι δεν εφαρμόζεται σωστά ή και καθόλου ο θεσμός των ΣΑΜΕΕ; a) Άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών b) Άγνοια των διαφόρων επιχειρήσεων c) Αδιαφορία των διαφόρων επιχειρήσεων d) Ανυπαρξία ποινών e) Μη σωστός έλεγχος των επιχειρήσεων από τις αρμόδιες αρχές

61 3. Ποιες από τις παρακάτω παραβάσεις είναι οι συνηθέστερες που αφορούν την ασφαλή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων; a) Λανθασμένος τρόπος συγκράτησης φορτίου b) Παραβίαση ορίου ταχύτητας c) Παραβίαση ωραρίου οδηγών d) Μη ορθή σήμανση εμπορευμάτων e) Μη ορθή σήμανση οχημάτων 4. Θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση των αρχών σχετικά με την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων; a) Ναι b) Όχι 5. Υπάρχει συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους ΣΑΜΕΕ; Αν ναι, σε ποιο τομέα; 6. Υπάρχει συνεργασία της Αστυνομικής Υπηρεσίας με τους ΣΑΜΕΕ; Αν ναι, σε ποιο τομέα; 7. Υπάρχει συνεργασία των Μικτών Κλιμακίων με τους ΣΑΜΕΕ; Αν ναι, σε ποιο τομέα; 8. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θεσμού των ΣΑΜΕΕ στην Ελλάδα; Συμπεράσματα Μετά τις απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των μικτών κλιμακίων με τους ΣΑΜΕΕ. Ελάχιστες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους ΣΑΜΕΕ. Ο κύριος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχουν ποινές για το αν κάποιος δεν έχει σύμβουλο στην επιχείρησή του. Επίσης δεν υπάρχουν ποινές στην περίπτωση που κάποιος οδηγός δεν έχει μαζί του τις γραπτές οδηγίες που επιβάλλεται να του έχει χορηγήσει ο ΣΑΜΕΕ. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας θέλει μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθεί. Ως φαίνεται οι υπηρεσίες δεν είναι ενημερωμένες και έτοιμες. Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν την διάθεση να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα. Βέβαια, υπάρχει και η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εναρμόνιση όλων των χωρών με την οδηγία ADR, που αναμορφώνεται διαρκώς.

62 Λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν είναι οι αρχές να διορίζουν αυτόματα ΣΑΜΕΕ σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση επικίνδυνων εμπορευμάτων. Να υπάρχει δηλαδή μια λίστα ΣΑΜΕΕ και η επιχείρηση να πρέπει να δεχθεί τον ΣΑΜΕΕ που θα της ορίσει η αρμόδια αρχή, εφόσον θέλει να πάρει άδεια λειτουργίας. Επίσης θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν πιο αυστηρά όσον αφορά τις ποινές που επιβάλλονται τόσο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ΣΑΜΕΕ, όσο και στους οδηγούς που δεν έχουν τα απαραίτητα από τους ΣΑΜΕΕ έγγραφα. Βιβλιογραφία 1.Θεοδωράτος Π.Χ., Καρανασίδης Ν.Γ., Υγιεινή Ασφάλεια εργασίας και προστασία περιβάλλοντος 2.Ίδρυμα Ευγενίδου Υπ. Μεταφορών και επικοινωνιών, Οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων Βασική εκπαίδευση, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Ευγενίδου Υπ. Μεταφορών και επικοινωνιών, Μεταφορές με βυτία, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Ευγενίδου Υπ. Μεταφορών και επικοινωνιών, Οδική μεταφορά εκρηκτικών υλικών κλάσεως 1, Ραδιενεργών υλικών κλάσεως 7, Ίδρυμα Ευγενίδου, Κανάραχος Α., Διασφάλιση οδηγών για επικίνδυνα εμπορεύματα που μεταφέρονται οδικώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ADR, Παπασωτηρίου, Κ.Υ.Α / (ΦΕΚ Β 37) 7. π.δ. 355/ π.δ. 32/ π.δ. 106/ Υ.Α /1027/1995/ (ΦΕΚ Β 246) 11. Υ.Α /2977/1997/ (ΦΕΚ Β 848)

63

Οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων Οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων Ιωσήφ Βομβολάκης (ΣΕΑ 10053) Συσκευασία Οικολογική Συσκευασία Δεκέμβριος 2013 Τι είναι τα επικίνδυνα εμπορεύματα; Με τον όρο "Επικίνδυνα εμπορεύματα" νοούνται οι

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1272/2008 - CLP.

Κανονισμός 1272/2008 - CLP. Κανονισμός 1272/2008 - CLP. Κριτήρια ταξινόμησης - Κίνδυνοι από φυσικούς παράγοντες. Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εκπαίδευση νέων χημικών REACH-CLP, Αθήνα 14,15,16/10/2013, ΓΧΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Υπόκειται σε περιορισμούς, κυρίως για λόγους οδικής ασφάλειας, καθώς η κόπωση είναι βασική αιτία πρόκλησης ατυχημάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο χρόνος εργασίας στις οδικές μεταφορές επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΠΡΟΣΘΗΚΗ «3» ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Β» ΣΤΗΝ Φ. 900/1/26594/Σ. 130 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣTEΣ ΠΡO lαγραφεσ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠlΣΗΜΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών

Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών Οδική σήµανση και σηµατοδότηση Κατακόρυφη σήµανση 1. Φωτεινοί Σηµατοδότες ( Φανάρια) 2. Πινακίδες Σήµανσης Οριζόντια σήµανση Κυκλοφοριακά Βοηθήµατα ιαγραµµίσεις στους δρόµους Σήµατα Τροχονόµων και Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και ταξινόμηση των χημικών αποβλήτων

Αξιολόγηση και ταξινόμηση των χημικών αποβλήτων Αξιολόγηση και ταξινόμηση των χημικών αποβλήτων Εισαγωγή Η αξιολόγηση των αποβλήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατάλληλη ανακύκλωση ή διάθεσή τους. Αρμόδιος για τον ακριβή προσδιορισμό και την ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Συλλογή Επικίνδυνων Αποβλήτων από τον ψυκτικό θάλαμο του νοσοκομείου Σάμου και μεταφοράς τους σε μονάδα επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων. ΓΕΝΙΚΑ Η όλη διαχείριση των ΕΑΑΜ και ΜΕΑ και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Παράρτημα 2 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Β. ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Δεκτά αποδεικτικά μέσα Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας. Βασικές Αρχές ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΤΜΩΝ Τρόπος λειτουργίας. Η ανάκτηση των ατμών γίνεται με την βοήθεια ενός συστήματος σωληνώσεων από την δεξαμενή και τις εξαερώσεις μέχρι το βυτίο και έχει ως σκοπό να μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΟΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ Άρθρο 1. Πεδίο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς για την συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των μολυσματικών αποβλήτων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Γενικοί Όροι

Έρευνα αγοράς για την συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των μολυσματικών αποβλήτων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Γενικοί Όροι Α.Π.: 243 Αθήνα, 23.09.2015 Έρευνα αγοράς για την συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των μολυσματικών αποβλήτων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ Έχοντας υπόψη τις διατάξεις περί προμηθειών του Δημοσίου (Π.Δ.118/07, Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : GROWER 0-0-27 Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Μείωση οδικών ατυχημάτων. Εξάλειψη τραυματισμών / θανάτων. Εξάλειψη ζημιών στο περιβάλλον. 2 ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ το κάπνισμα η χρήση γυμνής φλόγας και το κάπνισμα η διέλευση πεζών η κατάσβεση με νερό Μη πόσιμο νερό Μην αγγίζετε η είσοδος στους μη έχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GWS Ltd. Γιαννιτσών 200, 54628 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 523245, Φαξ.: 2310 523241 info@gws.gr www.gws.gr Η Global

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σιλικόνες ζύμης δύο συστατικών Σελίδα 1 από 6 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος Σιλικόνες ζύμης δύο συστατικών FH1132 / FH1134 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΙΚΘ-7ΩΨ ΕΓΚΎΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΕΙΚΘ-7ΩΨ ΕΓΚΎΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Βερανζέρου 50 & Μάρνη Ταχ. Κώδικας : 104 38 Αθήνα Πληροφορίες : Φ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25 ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΧΡΗΣΗ ΓΥΜΝΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕ ΝΕΡΟ Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΥΨΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

ΑΝΥΨΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΝΥΨΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η Σ Τ Η Σ Ν Ο Μ Ο Θ Ε Σ Ι Α Σ 1 η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 6 1. Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης Στοιχεία τής ουσίας ή τού παρασκευάσµατος Καθορισμός του ασκούντος την επιχείρηση Εταιρεία: Οδός: Τόπος: LH1132 / LH1134 FINO

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας Καύση είναι η χημική ένωση του οξυγόνου με μεγάλη ποικιλία στοιχείων και ενώσεων, η οποία συνοδεύεται με έκλυση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

4. το όχημα να διαθέτει καταγραφικό θερμοκρασιών για την πιστοποίηση των συνθηκών μεταφοράς δειγμάτων

4. το όχημα να διαθέτει καταγραφικό θερμοκρασιών για την πιστοποίηση των συνθηκών μεταφοράς δειγμάτων Η εταιρεία πρεπει 1. να είναι εξειδικευμένη και πιστοποιημένη για τη μεταφορά βιολογικών υλικών, εκπληρώντας όλες τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται απο την Ελληνική (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ADR, ΦΕΚ 509/2000, ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Αέρια Απόβλητα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 315/Α/1977, Π.. Υπ Αριθ. 922 Περί Απαγορεύσεως της χρήσεως πετρελαίου τύπου Μαζούτ εις κτιριακάς εγκαταστάσεις καύσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4251, 16/7/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4251, 16/7/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΟΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 21, 24.1.2009, σ. 39. Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 29, 31.1.2009,

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ

Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ Φίλτρο σωματιδίων καυσίμου ντίζελ 12.07 - Οδηγίες χρήσης g 51145780 DFG 316-320 08.10 DFG 316s-320s DFG 425-435 DFG 425s-435s Πρόλογος Για την ασφαλή χρήση του μεταφορέα διαδρόμου απαιτούνται γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Χημικός, Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Πατρών Γενικού Χημείου του Κράτους Πάτρα, 5-12-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ : 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ : 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιανουαρίου 2014 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΡΕΥΝΑ ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ : 2012 Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΛΣΤΑΤ να παρέχεται στους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΟΜΟΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L167 30.4.2004

Διαβάστε περισσότερα

δ) Εσωτερικές πληροφοριακές πινακίδες, στις οποίες αναγράφονται τα εξής: -Προτροπές, οδηγίες και απαγορεύσεις για τους επιβάτες και το πλήρωμα

δ) Εσωτερικές πληροφοριακές πινακίδες, στις οποίες αναγράφονται τα εξής: -Προτροπές, οδηγίες και απαγορεύσεις για τους επιβάτες και το πλήρωμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ. Κάθε λεωφορείο φέρει τον προβλεπόμενο από τον Κ.Ο.Κ. και τις άλλες ισχύουσες διατάξεις υποχρεωτικό εξοπλισμό. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι πινακίδες και επιγραφές,

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 6 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος FINOBIM Σκόνη ελαφρόπετρας 68175 / 68176 / 68177 / 68178 / 68179 Συναφείς προσδιοριζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009

Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009 Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009 Συμπλήρωση τροποποίηση της υπ αριθ. οικ. 72048/9666/08/26.1.2009 «Καθορισμός διαδικαστικών λεπτομερειών για την εφαρμογή των διατάξεων του π.δ/τος 74/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφοράς αίματος και παραγώγων του και λοιπού βιολογικού υλικού

Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφοράς αίματος και παραγώγων του και λοιπού βιολογικού υλικού Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφοράς αίματος και παραγώγων του και λοιπού βιολογικού υλικού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μεταφορά βιολογικού υλικού μεταξύ των Μονάδων Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, συνοψίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015

ΕΡΓΟ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015 ΕΡΓΟ : ΕΠΙΣΚΕΥEΣ ΣΥΝΤΗΡHΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ)

Διαβάστε περισσότερα

Fire Suppression Systems Συστήματα Πυρόσβεσης CO2 με Ηλεκτροβαλβίδα (Solenoid)

Fire Suppression Systems Συστήματα Πυρόσβεσης CO2 με Ηλεκτροβαλβίδα (Solenoid) CO 2 - FW Fire Suppression Systems Συστήματα Πυρόσβεσης CO2 με Ηλεκτροβαλβίδα (Solenoid) ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2013/CO2/FWR/Rev. 1.0 ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άοσμο, άχρωμο,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Οδηγοί Φορτηγών Οχημάτων και οι Φορτοεκφορτωτές ως κομβικοί εργασιακοί κλάδοι της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η νομική άποψη.

Οι Οδηγοί Φορτηγών Οχημάτων και οι Φορτοεκφορτωτές ως κομβικοί εργασιακοί κλάδοι της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η νομική άποψη. Οι Οδηγοί Φορτηγών Οχημάτων και οι Φορτοεκφορτωτές ως κομβικοί εργασιακοί κλάδοι της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η νομική άποψη. Ευγενία Τζαννίνη Δικηγόρος. Οκτώβριος 2013. α. Οδηγοί Φορτηγών Νομοθεσία Ν. 3887/2010

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 1907/2006/EC, Άρθρο 31

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 1907/2006/EC, Άρθρο 31 1/6 Ημερομηνία εκτύπωσης 1 Περιγραφή ουσίας Λεπτομέρειες προϊόντος Αριθμός προϊόντος: V 605 A/A Εφαρμογή της ουσίας / του παρασκευάσματος σπρέι επίπλων teak Κατασκευαστής/Διανομέας: ICI Hellas AE Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ Ποιά είναι τα επικίνδυνα φορτία; Ως επικίνδυνα φορτία ορίζονται τα εµπορεύµατα, είδη και ύλικά από τα οποία µπορούν να προκύψουν κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, τη ζωή και

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί Κίνδυνοι έκρηξης Ορισµοί «Καύση»: σύνολο φυσικών και χηµικών διεργασιών πουαλληλεπιδρούν. λ Η σηµαντικότερη από αυτές, η οποία και χαρακτηρίζει την καύση, είναι η ταχεία και αυτοσυντηρούµενη χηµική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ «Ποδήλατο εν δράση»

BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ «Ποδήλατο εν δράση» BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ «Ποδήλατο εν δράση» 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 1.1. Αυτοί οι όροι και κανονισμοί εφαρμόζονται στο σύστημα διάθεσης των ποδηλάτων «ποδήλατο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ TAXOΓΡΑΦΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ TAXOΓΡΑΦΟΣ ΕΛΕΓΧΟΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ TAXOΓΡΑΦΟΣ Ο ταχογράφος είναι μια συσκευή η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες του 1ου και 2ου οδηγού και του οχήματος σε συνάρτηση με το χρόνο. 1ος οδηγός: 1. οδήγηση 2. άλλες εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Σηµασία ή Σκοπός. Γεωµετρικό Σχήµα. e-mail: thessaloniki@enetate.com. e-mail: info@e-meleti.

Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Σηµασία ή Σκοπός. Γεωµετρικό Σχήµα. e-mail: thessaloniki@enetate.com. e-mail: info@e-meleti. Η χρήση Σχηµάτων και Χρωµάτων στην Σήµανση Ασφαλείας Γεωµετρικό Σχήµα Σηµασία ή Σκοπός Οδηγίες (ενδείξεις και διευκρινήσεις) Απαγορευτικό σήµα Αποφύγετε επικίνδυνες πράξεις Προειδοποιητικό σήµα Προσοχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Τμ. Προμηθειών ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΑΘΗΝΑ. ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Τμ. Προμηθειών ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλεφ : 213-20 88 715 Fax: 213-20 88 530 Πληροφορίες : Ε.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΑΡ.ΠΡΩΤ:3165/27-2-15 ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΗ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΕΙ ΠΟΑΠΩΝ ΑΠΑΝΤΗΕΩΝ για την ΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΗ το παρόν φυλλάδιο περιέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1907/2006/EC, ΑΡΘΡΟ 31 & 453/2010/ΕΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1907/2006/EC, ΑΡΘΡΟ 31 & 453/2010/ΕΚ 01. ΠΡΟΪΟΝ PRAKTIKER MEGA (Λευκό & Βάσεις Ρ, D, TR) 1.1 ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ PVA- ACRYLVEOVA PΗΤΙΝΕΣ 1.2 ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΧΡΩΜΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (σύμφωνα με την Υ.Α. 58930/480/99 ΦΕΚ Β 526). 10.1 Γενικά. Για την απόκτηση άδειας οδηγήσεως λεωφορείου (κατηγορίας Δ και Δ+Ε) ο υποψήφιος οδηγός πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης. Νοέµβριος 2003

Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης. Νοέµβριος 2003 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ Νικόλαος Σακκαλής Πυραγός Χηµικός Μηχανικός Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώµατος / ιεύθυνση Πυρόσβεσης ιάσωσης Νοέµβριος 2003 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 1. Το άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κυρώθηκε με το ν. 2696/1999 (Α 57), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «ΑΡΘΡΟ 94

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Εµπορική ονοµασία προϊόντος : Υ ΡΟΧΡΩΜΑ γενικής χρήσης Συνιστώµενη χρήση : Υδρόχρωµα για βαφή εσωτερικών/εξωτερικών επιφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 321/54 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.11.2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις του ν. 3887/2010 1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3887/2010 (Α 174) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι µεταφορικές

Τροποποιήσεις του ν. 3887/2010 1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3887/2010 (Α 174) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι µεταφορικές Τροποποιήσεις του ν. 3887/2010 1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3887/2010 (Α «Οι µεταφορικές επιχειρήσεις που έχουν άδεια να διεξάγουν διεθνείς οδικές εµπορευµατικές µεταφορές έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 115, 9.5.2003, σ.

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομείο Λακωνίας Νοσηλευτική Μ. Σπάρτης

Νοσοκομείο Λακωνίας Νοσηλευτική Μ. Σπάρτης Νοσοκομείο Λακωνίας Νοσηλευτική Μ. Σπάρτης 2 Μαΐου 2014 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Επικίνδυνων Αποβλήτων (Υγειονομικών Μονάδων) Πίνακας περιεχομένων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Πίνακας Περιεχομένων 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...3 1.1 Αναθέτων Φορέας...3 Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας...3 2. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...3

Διαβάστε περισσότερα

2)Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών Πληροφορίες Τηλέφωνο. ΚΟΙΝ: 1) Πολιτικό Γραφείο Υφυπουργού ιδίου e-mail

2)Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών Πληροφορίες Τηλέφωνο. ΚΟΙΝ: 1) Πολιτικό Γραφείο Υφυπουργού ιδίου e-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Παπάγου 24 Ιουλίου 2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΔΗΓΩΝ Αριθ. Πρωτ. : Π140/36626/5782

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος Οδηγός Εκπαίδευσης Εργαζομένων Σε Ύψος Συντάκτης: Ι. Πετρομιανός www.hmga.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...1 2. ΠΗΓΕΣ...3 3. ΟΡΙΣΜΟΙ 3 4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...4 5. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2013 ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ:

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2013 ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Αριθ.Πρωτ. : 50715/6588 Ταχ. Δ/νση Τ.Κ. Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 1. Ποιά όργανα ζύγισης θεωρούνται «νόμιμα»? Μηχανικοί ή ηλεκτρονικοί επιτραπέζιοι

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντια και Κατακόρυφη σήµανση: αναπόσπαστο τµήµα της Φωτεινής Σηµατοδότησης

Οριζόντια και Κατακόρυφη σήµανση: αναπόσπαστο τµήµα της Φωτεινής Σηµατοδότησης Οριζόντια και Κατακόρυφη σήµανση: αναπόσπαστο τµήµα της Φωτεινής Σηµατοδότησης Σ. Μαριδάκης Ε. Μπούρας Περίληψη Στα πλαίσια της φωτεινής σηµατοδότησης σε κόµβους, τόσο η διαµόρφωση άσο και η κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Περιεχόμενα Ώρα για μάθημα οδήγησης Πώς πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο Τροχαία ατυχήματα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Η Σημασία της Κυκλοφοριακής

Διαβάστε περισσότερα

σχολή οδηγών ΣΑΒΡΑΜΗΣ

σχολή οδηγών ΣΑΒΡΑΜΗΣ Α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Περιμετρικός έλεγχος εξετάζουμε για: 1) την καλή κατάσταση των επιφανειών του αυτοκινήτου από τυχαία χτυπήματα (πχ. ένα χτύπημα σε μια επιφάνεια του οχήματος μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. CLP-Παραδείγματα. ταξινόμησης ΣΕΥΥΟ 10-11.03.2011. Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Περιβάλλοντος

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. CLP-Παραδείγματα. ταξινόμησης ΣΕΥΥΟ 10-11.03.2011. Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ταξινόμηση ουσιών σύμφωνα με τον κανονισμό CLP-Παραδείγματα ταξινόμησης ΣΕΥΥΟ 10-11.03.2011 Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Απεριόριστος ο αριθμός των βυτιοφόρων για τα πρατήρια

Απεριόριστος ο αριθμός των βυτιοφόρων για τα πρατήρια Απεριόριστος ο αριθμός των βυτιοφόρων για τα πρατήρια ΑΡΙΘ.: Α8/48012/5053/12 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΚΟΙΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΦΕΚ: 3052Β Μέγεθος κειμένου: 64 KB Αριθμ. A8/48012/5053/12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 6 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Σήμανση Εκτελούμενων Έργων σε Οδούς (ΟΜΟΕ - ΣΕΕΟ) Τεύχος 7

Σήμανση Εκτελούμενων Έργων σε Οδούς (ΟΜΟΕ - ΣΕΕΟ) Τεύχος 7 Σήμανση Εκτελούμενων Έργων σε Οδούς (ΟΜΟΕ - ΣΕΕΟ) Τεύχος 7 Ηλιού Νικόλαος Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος Καθηγ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λεμονάκης Παναγιώτης Δρ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Στοιχεία ουσίας /παρασκευάσματος και της επιχείρησης /εταιρείας

1. Στοιχεία ουσίας /παρασκευάσματος και της επιχείρησης /εταιρείας 1. Στοιχεία ουσίας /παρασκευάσματος και της επιχείρησης /εταιρείας Στοιχεία αναγνώρισης της ουσίας ή του παρασκευάσματος: Εμπορική ονομασία: Χρήση: Προμηθευτής: Εκρηκτική ύλη σε κοκκώδη μορφή. Είναι παρασκευασμένη

Διαβάστε περισσότερα

2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών

2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών 1 2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 6-2-1. Ποιες χημικές ουσίες λέγονται καθαρές ή καθορισμένες; Τα χημικά στοιχεία και οι χημικές ενώσεις. 6-2-2. Ποια είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

«Προμήθειες διαφόρων υλικών σήμανσης οδών»

«Προμήθειες διαφόρων υλικών σήμανσης οδών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «Προμήθειες διαφόρων υλικών σήμανσης οδών» Κ.Α. 30 / 6662.005 Ευρώ 73.770,00 Ηράκλειο 01 2015 Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετώπιση ατυχηµάτων όπου εµπλέκονται επικίνδυνα εµπορεύµατα.

Αντιµετώπιση ατυχηµάτων όπου εµπλέκονται επικίνδυνα εµπορεύµατα. ΠΣΣΑΜΕΕ ΑΜΣ 24371 / 14-02-03, Α. Α. 7520/02 Μ. Πρ. Αθηνών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 3ης Σεπτεµβρίου 53, 104 33 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 8210175, Τηλεοµ. 210 8231483,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) No. 1907/2006 (REACH)

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) No. 1907/2006 (REACH) Έκδοση: 2 Ημερομηνία Τροποποίησης: 29.10.2012 Ημερομηνία εκτύπωσης: 29.10.2012 Σελίδα: 1 1. ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ/ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ταυτοποίηση του προϊόντος Εμπορικό Όνομα: Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 11/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ NOMOY ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ.Μ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ NOMOY ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ.Μ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ NOMOY ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ.Μ.Α ΣΧΙΣΤΟΥ 2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ.Μ.Α ΣΧΙΣΤΟΥ 1. Εισερχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡΧ0-ΞΞΡ 12-02-2014 : 4910/311 : 3737/230 70842/5408 : 112 51 : 210 8663693 FAX. fax: 215 520 26 68. : 210 8663722 : g.mantzava@prv.ypeka.

ΑΔΑ: ΒΙΡΧ0-ΞΞΡ 12-02-2014 : 4910/311 : 3737/230 70842/5408 : 112 51 : 210 8663693 FAX. fax: 215 520 26 68. : 210 8663722 : g.mantzava@prv.ypeka. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧ. ΣΤΕΡ. ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αθήνα, Αρ. Πρ. Σχετ. 12-02-2014 : 4910/311 : 3737/230

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 1. Αντικείμενο Σκοπός- Πεδίο εφαρμογής

ΑΡΘΡΟ 1. Αντικείμενο Σκοπός- Πεδίο εφαρμογής ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ. ΑΡΘΡΟ 1. Αντικείμενο Σκοπός- Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Εργαστήριο

Εισαγωγή στο Εργαστήριο Εισαγωγή στο Εργαστήριο ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Οι κανόνες εργαστηριακής άσκησης αποβλέπουν στη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου και κυρίως εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων σε

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ.

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ 5.1 Γενικά Οι γενικοί κανόνες κυκλοφορίας του Κ.Ο.Κ. εφαρμόζονται σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για τη μαζική

Διαβάστε περισσότερα

δυνατόν να καλύπτονται, κατόπιν σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού, από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

δυνατόν να καλύπτονται, κατόπιν σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού, από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Πατρ. Γρηγορίου Ε 12, Τ.Κ. 56123, Αμπελόκηποι Τίτλος: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ενδεικτ.προυπολ.: 94.464,00 Κ.Α. :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΚ) αριθμ. 1907/2006 LABOHIT LH2330 / LH2332

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΚ) αριθμ. 1907/2006 LABOHIT LH2330 / LH2332 Σελίδα 1 από 6 1. Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης Στοιχεία τής ουσίας ή τού παρασκευάσµατος Καθορισμός του ασκούντος την επιχείρηση Εταιρεία: Οδός: Τόπος: LH2330 / LH2332 FINO

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού. ImPath DAPI Αριθμός προϊόντος: 46911 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. ImPath DAPI

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού. ImPath DAPI Αριθμός προϊόντος: 46911 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. ImPath DAPI Δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού Αριθμός προϊόντος: 46911 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εταιρεία Pathcom Systems Corp 6759 Sierra Ct. Suite# L Δουβλίνο, CA 94568 Τηλέφωνο 1-925-829-5500 Φαξ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ασκήσεις και δραστηριότητες παρέα µε τον KOK Ο µικρός µας φίλος Μιχάλης θέλει να περάσει απέναντι. Για να τον βοηθήσεις να διασχίσει σωστά το δρόµο, ένωσε µε πράσινο χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομοθεσία πυρασφαλείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων Έλεγχοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εισηγητής: Διονύσιος Κουτσούκος Υπεύθυνος Τμήματος Επιστημονικής Έρευνας & Μεθοδολογίας Δ/νσης Προληπτικής Πυροπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Λευκάδα 18-11-2014 Αριθ. Πρωτ.:8571 ΠΡΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Λευκάδα 18-11-2014 Αριθ. Πρωτ.:8571 ΠΡΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Διοίκηση 6 ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων- Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ CE ΣΕ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (Μέρος Β )

ΤΟ CE ΣΕ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (Μέρος Β ) ΠΥΞΙΔΑ Ν Ο 38 ΤΟ CE ΣΕ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (Μέρος Β ) Οι ηλεκτρικές ιδιότητες των υποδημάτων για επαγγελματική χρήση Τα υποδήματα για επαγγελματική χρήση διακρίνονται ως προς τις ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ (Π.Δ. 28/80)

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ (Π.Δ. 28/80) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣ : ΦΑΙΣΤΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ΕΡΓΟ: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ) ΠΔ 305/96 ΑΡΘ.3 ΠΑΡ 3,7,8,9,10,11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Tana Chemie GmbH 55120 Mainz Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: EXPRESS Ημερομηνία έκδοσης : 18.02.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Fire Brigade/International Airport of Athens/ Training Office 1

Fire Brigade/International Airport of Athens/ Training Office 1 ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ 1 H 2 / I.C.A.O (TI ) ECE (RID / ADR) IMO (IMDG) YΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ 3 A

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Calm ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CALM Κωδικός: 2.01.025 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ειδικό ελαφρώς όξινο σαμπουάν, για καθαρισμό αλάτων αλλά και ελαφρών ρύπων. Εξουδετερώνει τα αλκαλικά

Διαβάστε περισσότερα

AM, A1, A2, A ...20... (30) . :

AM, A1, A2, A ...20... (30) . : 1 I AM, A1, A2, A : / : : : / :. : : :. / :. : : :...20......., (30).. /. / / 46 , 1, 2, -, 1, 2 3 (slalom) 4 5 6 ( ) 7 ( ) 8, 1,, 2 3 4 5, 1 2 3, 4 5 6 7 8 ( ) 9 10 11 12... 13 47 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ 2 ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ»

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ» Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όλες οι φορτοεκφορτωτικές εργασίες, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς της χρήσης του τόπου φόρτωσης (όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 7 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος FINODON Πλαστικό προθέσεων, σκόνη 02412 Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή

Διαβάστε περισσότερα