Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ.ιωάννης Καλλικάζαρος,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ.ιωάννης Καλλικάζαρος,"

Transcript

1 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2013 «Επιτακτική ανάγκη είναι η λήψη μέτρων, που θα ανακόψουν τη φόρα της θανατηφόρας αυτής συνήθειας, από την Πολιτεία» Αθήνα, 29 Μαΐου 2013 Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα! Αυτό είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις κυβερνήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2013, η οποία γιορτάζεται στις 31 Μαΐου. Μια πλήρης απαγόρευση όλων των διαφημίσεων προώθησης και χορηγίας προϊόντων καπνού, απαιτείται στο πλαίσιο της σύμβασης πλαισίου της ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού. Ωστόσο, μόνο 19 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν ολοκληρωμένες εθνικές απαγορεύσεις. Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρωπίνου είδους! Η διαπίστωση αυτή, η οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με συντριπτικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια με μελέτες και καταγραφές, μπορεί να μην αποτελεί πλέον είδηση, καθώς τη γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία που θα ανακόψουν τη φόρα της θανατηφόρας αυτής συνήθειας στην Ελλάδα η οποία δυστυχώς κατέχει την 6 η θέση στην κατανάλωση καπνού παγκοσμίως. Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ 2010), με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε ετησίως! Και εάν όλα αυτά δεν φτάνουν για να πείσουν και τους πλέον αισιόδοξους για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, η διαπίστωση των ειδικών ότι οι καπνιστές ζουν 5-10 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές λέει όλη την αλήθεια.

2 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ.ιωάννης Καλλικάζαρος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος μας αναπτύσσει τις απόψεις του: Παγκοσμίως, το 1/3 του πληθυσμού καπνίζει και ετησίως 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από παθήσεις οφειλόμενες στο κάπνισμα. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία. Το κάπνισμα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, είναι αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και πληθώρας καρκίνων, με συχνότερη εντόπιση τους πνεύμονες. Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια. Στη χώρα μας λειτουργούν σε αρκετά κρατικά νοσοκομεία κέντρα διακοπής καπνίσματος, όπου από ιατρούς και ψυχολόγους παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο διακοπής, συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη ή και φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι απαραίτητο.

3 «Η αύξηση της συχνότητας των νοσημάτων που συνδέονται με το κάπνισμα δείχνει την ανάγκη για τη λήψη κάθε δυνατού μέτρου για την ελάττωση του καπνίσματος, φυσικά η αγωγή υγείας είναι το σπουδαιότερο μέτρο, όμως η απαγορευτική νομοθεσία βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καπνού στη Νορβηγία που έχει αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία είναι πολύ μικρότερη από τη Βρετανία οπού ακόμα βασίζεται στην εθελοντική συμφωνία με τη βιομηχανία, ενώ η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα σε άρρενες ηλικίας ετών στη Βρετανία είναι τριπλάσια απ ότι στη Νορβηγία.», ανέφερε ο κος Καλλικάζαρος και συνέχισε: «Για τον έλεγχο του καπνίσματος έχουν χρησιμοποιηθεί δυο κατηγορίες νόμων. Η πρώτη κατηγορία επιδιώκει να επηρεάσει την παραγωγή και πώληση καπνού και η άλλη επιδιώκει την αλλαγή των καπνιστικών συνηθειών. Μεταξύ των δυο αυτών μεγάλων κατηγοριών υπάρχουν οι παρακάτω υποδιαιρέσεις: α) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ. 1) Έλεγχος της διαφήμισης και προαγωγής των πωλήσεων 2) Προειδοποιήσεις σχετικά με την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων και δήλωση της περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη. 3) Περιορισμός των επικίνδυνων ουσιών του καπνού. 4) Περιορισμοί στις πωλήσεις σε νεαρά άτομα. 5) Οικονομικά μέτρα (φορολογία κλπ.). β) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ 1) Απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. 2) Απαγορεύσεις για το κάπνισμα στο χώρο εργασίας. 3) Υποχρεωτική αγωγή υγείας για το κάπνισμα.» Πάρτε την απόφαση και σταματήστε το κάπνισμα.

4 Καθημερινά μου τίθεται το εξής ερώτημα από ασθενείς μου: «Γιατί να σταματήσω το κάπνισμα; Η ζημιά στον οργανισμό μου έχει ήδη γίνει!» Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να δώσω μια ηχηρή απάντηση: Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό. Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται. Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν. Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%. Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή. Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!

5 Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ.στέφανος Φούσας τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει να καπνίζει, ένα είναι σίγουρο: το κάπνισμα σκοτώνει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει σαφώς ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα στο σύγχρονο κόσμο μας, μαζί με το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ κι άλλα (1), ενώ η αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία το χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική αναστρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσον αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: σε στατιστικές μελέτες που διενεργήθηκαν από το 2005 έως το 2010, το 14% των κοριτσιών και το 17% των αγοριών στην Ελλάδα, ηλικίας ετών, ήταν καπνιστές (έναντι 11% των κοριτσιών και 18% των αγοριών, της ίδιας ηλικίας, παγκοσμίως). Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες άνω των 15 ετών το 2009, ήταν 41% των Ελληνίδων κι 63% των Ελλήνων (έναντι 8% των γυναικών και 36% των αντρών παγκοσμίως) (2). Εστιάζοντας στο καρδιαγγειακό σύστημα, το κάπνισμα συνοδεύεται από μια πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων: έχει ενοχοποιηθεί για την αποδιοργάνωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου εφόσον αυξάνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ μειώνει τα επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερόλης, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (3). Οι αθηρωματικές πλάκες που αρχίζουν έτσι να συσσωρεύονται σε χρόνια βάση στο τοίχωμα των αρτηριών προκαλούν την απώλεια της ελαστικότητας τους, με αποτέλεσμα να γίνονται σκληρές (εξού κι ο όρος «αρτηριοσκληρυνση»), στενωμένες κι άκαμπτες. Και βραχυπρόθεσμα όμως έχει αποδειχθεί ότι μετά το κάπνισμα κάθε τσιγάρου αυξάνεται η σκληρότητα του αρτηριακού τοιχώματος, γεγονός βλαβερό για το

6 αιμοφόρο αγγείο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ρήξης κάποιας ήδη σχηματισμένης αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τον αμεσο σχηματισμό θρόμβου στις στεφανιαίες ή τις εγκεφαλικές αρτηρίες, την απόφραξη τους και την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου (4,5). Η απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων μπορεί να προκαλέσει περιφερική αγγειοπάθεια και γάγγραινα. Η αρτηριακή πίεση επίσης αυξάνεται: παροδική αύξησή της τάξης περίπου των 20 χιλιοστών στήλης υδραργύρου παρατηρείται μετά από κάθε τσιγάρο (6). Αυτός είναι ένας απο τους βασικούς λόγους για τους οποίους το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται ιδίως σε υπερτασικούς ασθενείς, αφού μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθώς ένα οξύ στεφανιαίο ή εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της οξείας άυξησης της αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη και τη θρόμβωση μιας αθηρωματικής πλάκας. Το κάπνισμα ενοχοποιείται ωστόσο και για τη χρόνια αύξηση της αρτηριακής πιέσεως λόγω των αθηρωματικών βλαβών που προκαλεί στα τοιχώματα των αρτηριών αλλά και των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει στις αρτηρίες των νεφρών (7,8). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συσχέτιση καρδιακών παθήσεων και καπνίσματος έχει περιγραφεί ευρέως σε όλους τους πληθυσμούς του κόσμου. Σε μια μελέτη που έγινε σε 7 χώρες, εντός των οποίων κι η Ελλάδα, το 57.7% των ασθενών που κάπνιζαν πάνω από 30 τσιγάρα την ημέρα είχαν αποβιώσει μετά από 25 χρόνια συγκριτικά με το 36.3% των μη καπνιστών (9). Παρόμοια αποτελέσματα εξήχθησαν από μια μελέτη παρακολούθησης καπνιστών επί 40 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία κι ανέφερε ότι η θνητότητα από καρδιαγγειακά συμβάματα είναι διπλάσια στον πληθυσμό των καπνιστών (10). Από το 1950 έγινε γνωστή η συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα (11). Ο κίνδυνος εξαρτάται από τον αριθμό των τσιγάρων ημερησίως, το χρονικό διάστημα για το οποίο κάποιος καπνίζει (12) καθώς κι από την ηλικία έναρξης. Παρόλα αυτά, ακόμα κι άνθρωποι που καπνίζουν λίγο ή ακόμη κι οι περιστασιακοί καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιαγγειακή νόσο (13). Τα παραπάνω όμως είναι ήδη ευρέως γνωστά. Αυτο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι καπνίζοντας, δεν αυξάνουν τον

7 κίνδυνο για να προσβληθούν μόνο από τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά κι από άλλους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του φάρυγγα και της μύτης, του οισοφάγου, του παγκρέτος, του στομάχου του ήπατος και του μαστού. Ακόμη και κάποιες μορφές λευχαιμίας έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα (12,14,15) καθώς επίσης και το λέμφωμα Hodgkin s (16). Οι καπνιστές είναι 7 φορές πιο ευάλωτοι στο θάνατο από τέτοιους καρκίνους συγκριτικά με τους μη καπνιστές (17). Οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί το κάπνισμα φαίνεται να είναι ως ένα μεγάλο βαθμό αντιστρεπτοί. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αρχίζει να μειώνεται 5 χρόνια μετά τη διακοπή του (18), ενώ ενας μεγάλος αριθμός μελετών έδειξε οτι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από όλους τους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με αυτό (12). Η διακοπή στην ηλικία των 50 ετών φαίνεται να μειώνει αυτό τον κίνδυνο κατά 50% ενώ στα 30 φαίνεται να τον εξαλείφει σχεδόν τελείως (13). Οφέλη όμως παρατηρούνται σε κάθε ηλικία (19), συνεπώς ποτε δεν ειναι αργά για να σταματήσει κανείς να καπνίζει. Ακόμη όμως κι αν όλα τα παραπάνω δε σας είναι αρκετά για να διακόψετε, τότε σκεφτείτε τους γύρω σας. Γιατί καρκίνο μπορεί να προκαλέσει και το παθητικό κάπνισμα (12). Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη έδειξε ότι μη καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας τους έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα (20). Τα παιδιά σας δυστυχώς είναι αυτά που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα, διότι αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες και δεν έχουν πλήρως αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει σοβαρά το έμβρυο (21,22). Στο Ηνωμένο βασίλειο, παιδιά κάθε χρόνο νοσηλεύονται λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα (23), ενώ μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αυτά θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα ως ενήλικες (24) κι έχουν 72% περισσότερο κίνδυνο για αναπνευστικές παθήσεις. Άλλες παθήσεις των παιδιών οι οποίες έχουν συσχετιστεί με το παθητικό

8 κάπνισμα είναι το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (25), το βρογχικό άσθμα και νοητικές διαταραχές (26). Οι βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος δυστυχώς δε σταματούν εδώ. Σχετίζεται άμεσα με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπαθεια, το άσθμα κι άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Η βλάβη των αγγείων των κάτω άκρων καθώς κι η υποξυγοναιμία που προκαλεί η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα από το τσιγάρο θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας προκαλώντας σας δύσπνοια στην προσπάθεια κι εύκολη κόπωση συγκριτικά με τους μη καπνιστές συνανθρώπους σας. Η διαταραχή της αιματικής κυκλοφορίας του πέους μπορεί να ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία, ενώ η χρόνια μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει άνοια. Πέρα από όλα τα παραπάνω, το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια που συνοδεύεται κι απο αισθητικές διαταραχές όπως πρόωρη γήρανση του δέρματος, κακοσμία της αναπνοής κι αλλαγή του χρώματος των δοντιών, ενώ αποτελεί κι ένα μεγάλο πάγιο έξοδο. Η σωστή ενημέρωση, μια ισχυρή θέληση κι η κατάλληλη βοήθεια είναι ό,τι χρειάζεστε για να μπορέσετε να διακόψετε τη βλαβερή αυτή συνήθεια και να διεκδικίσετε πίσω την υγεία, τη δική σας, αλλά και τον ανθρώπων που σας συναναστρέφονται. Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ.ιωάννης Βλασερός μας προτείνει «Οχι στο τσιγάρο!» Στην Ελλάδα το 90% των εμφραγμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε καπνιστές. Μολονότι η κατανάλωση καπνού μειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ το 21% είναι καπνιστές και παγκοσμίως υπάρχουν 1,1 δις. καπνιστές. Η νικοτίνη που απομονώθηκε από τον καπνό το 1828 αποτελεί το 0,3-0,5% του ξερού φυτού του καπνού. Αναγνωρίζεται ως μία ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί εφορία, γεγονός που την κάνει ισχυρά εθιστική.

9 Η εξάρτηση από τη νικοτίνη αποτελεί ένα πολύπλοκο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που εμφανίζεται είναι δύσκολο να σπάσει. Τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 3% εξ όσων θέλει να διακόψει το κάπνισμα καταφέρνει να το πετύχει. Σε εξαρτημένα από τη νικοτίνη άτομα το σύνδρομο στέρησης μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι αρκετούς μήνες. Η φαρμακευτική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος εξελίσσεται συνεχώς λόγω της αυξανόμενης έκτασης του προβλήματος. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε φαρμακευτικά και ψυχολογικά τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν. Αρχικά, το 1984, είχαμε διαθέσιμα μόνο τα αυτοκόλλητα ( συνιστούνται μέχρι 16 ώρες ημερησίως) και τις τσίχλες νικοτίνης ( 9-12 ημερησίως αλλά μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι 25) τα οποία βοηθούν αρκετά αυτόν που επιθυμεί τη διακοπή, αλλά χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Πριν από λίγα χρόνια ήρθε στη διάθεση μας η βουπροπιόνη ( Zyban), ένα φάρμακο το οποίο είχε σχεδιαστεί ως αντικαταθλιπτικό αρχικά αλλά με καλά αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος. Αύξανε το ποσοστό διακοπής, ειδικά σε συνδυασμό με τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, αλλά λόγω της φύσης του είχε συχνές παρενέργειες όπως αϋπνία (30%), κεφαλαλγία (25%) και ξηροστομία (10%). Η έναρξη λήψης του ήταν 7 ημέρες πριν από την ημερομηνία που ο ασθενής είχε θέσει ως ημέρα διακοπής του καπνίσματος. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας και ένα αγωνιστή των υποδοχέων της νικοτίνης, τη βαρινικλίνη (Champix) δηλαδή ένα φάρμακο που καταλαμβάνει εν μέρει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι ως αδρανοποιημένοι δεν δίνουν το σήμα έλλειψης νικοτίνης για να ξεκινήσει το σύνδρομο στέρησης στον ίδιο βαθμό. Συχνά όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν ενώ λαμβάνουν βαρινικλίνη νοιώθουν έντονη μείωση της ικανοποίησης από τη πράξη αυτή. Η έναρξη λήψης του φαρμάκου όπως και στη βουπροπιόνη είναι μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που θέλουμε να

10 διακόψουμε το κάπνισμα. Η διάρκεια θεραπείας υπολογίζεται στους 3 μήνες αλλά εάν υπάρχει υποψία υποτροπής συνιστάται η περαιτέρω λήψη για άλλους 3 μήνες. Δεν συνιστάται η λήψη της ταυτόχρονα με συμπληρώματα νικοτίνης και οι παρενέργειες της ήταν ήπιες με κύριες τις ναυτία, αϋπνία, κεφαλαλγίες ( 12%). Το πιο σημαντικό κομμάτι στη διακοπή του καπνίσματος είναι η πραγματική απόφαση του καπνιστή να διακόψει. Όπως αναφέρει ο Richard Klein στο βιβλίο του «Το κάπνισμα είναι θεσπέσιο», είναι σημαντικό ο καπνιστής να διακόψει όχι γιατί τρομοκρατείται από τη συνεχή πίεση που του ασκείται αλλά γιατί ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξει μεταξύ ενός καλού και αγαπημένου φίλου που τον συνόδευσε σε πολλές σημαντικές στιγμές της ζωής του, το καπνό, και της ίδια της ζωής του. H αποτυχημένη προσπάθεια πού άρχισε την στην Ελλάδα για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έφερε τα πράγματα πίσω και μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πήγε χαμένη. Ως καρδιολόγος αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να συμβάλω στην διακοπή του καπνίσματος για να αποτρέψω το έμφραγμα και όχι να το αντιμετωπίσω. Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επιδημιολογίας Πρόληψης κ.γεώργιος Γκουμάς τόνισε τη σπουδαιότητα να απαγορευθεί και στην Ελλάδα το Κάπνισμα σε Δημόσιους Χώρους, αλλά και να ληφθούν και - το κυριότερο- να υλοποιηθούν μέτρα για την αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών. «Ας μην τα περιμένουμε, όμως, όλα από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Γκουμάς, «ας ακολουθήσουμε το μήνυμα του Π.Ο.Υ. κι ας απελευθερωθούμε από το κάπνισμα! Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κόψει το κάπνισμα, όπως τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλά και το icoach, μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα (www.exsmokers.eu) παροχής συμβουλών υγείας που βοηθά

11 περίπου ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα για πάντα. Το icoach είναι το κύριο εργαλείο της βραβευμένης εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα». Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Το πρόγραμμα αποφεύγει να ασκεί κριτική στους καπνιστές, αλλά επισημαίνει τα πολυάριθμα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, συνδυάζοντας τα θετικά αυτά μηνύματα με τη δυνατότητα χρήσης των πιστοποιημένων εργαλείων της εκστρατείας». Σχετικά με την καμπάνια «Αν το σταματήσεις δε σε σταματάει τίποτα!» «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι το σύνθημα της εκστρατείας κατά του καπνίσματος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2011 ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τους νέους ηλικίας ετών να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το ξαναρχίσουν και να γίνουν «ασταμάτητοι» σε μια ζωή χωρίς τσιγάρο. Δείτε περισσότερα για την εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» στο Σχετικά με το icoach Το icoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησης σε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, το icoach επικεντρώνεται σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής. Στην Ευρώπη το icoach, το «εργαλείο» της καμπάνιας, βοηθά

12 περισσότερους από 221 χιλιάδες πολίτες στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ οι «φίλοι» της καμπάνιας στο Facebook έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Και στην Ελλάδα, τα στοιχεία αποδοτικότητας της καμπάνιας είναι ενθαρρυντικά, καθώς ήδη οι εγγεγραμμένοι στο icoach ξεπερνούν τις εννέα χιλιάδες, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική σελίδα της καμπάνιας στο Facebook ξεπερνά τις 74 χιλιάδες φίλους. Επισκεφθείτε το και εγγραφείτε στο icoach για να λάβετε πρακτική βοήθεια να κόψετε το κάπνισμα ή εγγραφείτε στη σελίδα στο facebook:http://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3a%2f%2fwww.exs mokers.eu%2fel-el%2findex%23.tmtdpomrvhm.facebook Σχετικά με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία Η ΕΚΕ ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, από τις αρχαιότερες και πολυπληθέστερες ιατρικές εταιρείες, που αριθμεί περί τα 2700 μέλη καρδιολόγους και 700 μέλη νοσηλευτές. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η προβολή και προώθηση του επιστημονικού καρδιολογικού έργου και της έρευνας. Κοινωνικό προφίλ Εκπαίδευση ιατρών στην Ελληνική περιφέρεια Παροχή υποτροφιών σε νέους Καρδιολόγους σε κέντρα του εξωτερικού Ανάπτυξη της έρευνας χρηματοδοτώντας πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές και καρδιολογικές κλινικές του ΕΣΥ Ενημέρωση ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται της Καρδιολογίας (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, έντυπο υλικό)

13 Δωρεάν εξέταση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε παραμεθόριες περιοχές, σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας Δωρεάν εξέταση παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών, σχολικής ηλικίας προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος στο μάθημα της γυμναστικής Δωρεάν κοινωνικό ιατρείο για ανασφάλιστους με προβλήματα καρδιολογικά Το κοινωνικό έργο της εταιρείας μας είναι μεγάλο και πολυδάπανο. Προσπαθούμε να το χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους αλλά πολλές φορές αυτό είναι καθίσταται αδύνατο, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά εάν θα μπορούσατε να υποστηρίξετε αυτή την προσπάθεια μέσω των προγραμμάτων σας της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Επιστημονικό έργο Για σαράντα και πλέον χρόνια η ΕΚΕ εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις βάσεις δεδομένων ιατρικών εκδόσεων MEDLINE (impact factor 1,227). Ετησίως, κάθε Οκτώβριο, διοργανώνει το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περί τα 3500 άτομα (Καρδιολόγοι, Ειδικευόμενοι και Νοσηλευτές) και κάθε Φεβρουάριο, τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας στα οποία ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 1500 άτομα. Παράλληλα εκπαιδεύουμε κάθε χρόνο Ιατρούς στην Περιφέρεια μέσω των περιφερειακών συνεδρίων που οργανώνουμε στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα 2008-2012 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Αθήνα, 2008 2 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Αθήνα, 16 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Αθήνα, 16 Μαΐου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πρόεδρος Στ.Φούσας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 16 Μαΐου 2015 Αντιπρόεδρος Κ. Τσιούφης Γεν. Γραμματέας Ι.Κανακάκης τ.πρόεδρος Ι.Ε.Καλλικάζαρος Ταμίας Γ. Μπομπότης Σύμβουλοι Ν. Καυκάς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Page 1 of 14 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Πρόλογος Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων αποτελούν στην εποχή μας την πρώτη αιτία θανάτου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν.

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν. Πώς πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς.. να διακόψουν το κάπνισµα.. Αργυρώ Πολυχρονοπούλου Θεσσαλία Αθανασούλη οδηγός για την οδοντιατρική οµάδα Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία Επιστημονικός Υπεύθυνος Έκδοσης: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Βελονισμός

Κάπνισμα και Βελονισμός Κάπνισμα και Βελονισμός Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και η συμβολή του βελονισμού στα προγράμματα απεξάρτησης από νικοτίνη Διευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός Φυσικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Παθητικό κάπνισμα και παιδιά με άσθμα»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Παθητικό κάπνισμα και παιδιά με άσθμα» Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Παθητικό κάπνισμα και παιδιά με άσθμα» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΑΛΗ ΟΓΛΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΚΟΥΡΤΟΥΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Με τρόπο που εµείς θέλουµε να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον γνωστό σας έφηβο ότι το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά, ότι δεν αξίζει την «περιέργεια» µας και ότι δεν είναι λόγος να το αρχίσει κάποιος επειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ:ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Α ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ Σπουδάστρια:Κρουστάλλη Ελπίδα Εισηγήτρια:Ιορδάνου Παναγιώτα Αθήνα 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

-δησεόγραμμα. Περιεχόμενα ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!! Η ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΟ ΖΩΗΣ - ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟ ΟΤΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

-δησεόγραμμα. Περιεχόμενα ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!! Η ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΟ ΖΩΗΣ - ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟ ΟΤΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ Σελίδα 1 Ιούλιος Ιούλιος - Αύγουστος - Αύγουστος 2009 2009 -δησεόγραμμα Τεύχος 50 ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) Περιεχόμενα ΜΕΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2 Εισαγωγή 3 Σκοπός έρευνας 3 Κριτήρια επιλογής θέματος 3 Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3 Τι είναι εξάρτηση 4 Τι είναι εθισμός 4 Συμπτώματα εξάρτησης 5 Κυριότερες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ'' ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ''ΚΑΠΝΙΣΜΑ''

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ'' ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ''ΚΑΠΝΙΣΜΑ'' ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ'' ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ''ΚΑΠΝΙΣΜΑ'' ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ : 1. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 2. ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 3. ΣΚΙΑΟΥ ΕΡΑΛΝΤ 4. ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στεφανιαία Νόσος. e-cardio.gr. Τί προσέχουμε

Στεφανιαία Νόσος. e-cardio.gr. Τί προσέχουμε e-cardio.gr Στεφανιαία Νόσος Τί προσέχουμε Αρτηριακή Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Κάπνισμα Σωματική Άσκηση Παχυσαρκία Διατροφή Υπερλιπιδαιμία Αλκοόλ Άγχος Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων Κάπνισμα

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη. Δεδομένα και εικόνες. Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη

Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη. Δεδομένα και εικόνες. Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη Δεδομένα και εικόνες Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη Όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο «Αναπνευστική Υγεία στην

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕΕΛΠΝΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕΕΛΠΝΟ Το κάπνισμα είναι ασθένεια. Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι η καπνιστική συνήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ Το κάπνισµα σκοτώνει. «Ένας στους 2 καπνιστές που καπνίζουν συνεχώς θα πεθάνει λόγω της συνήθειάς του αυτής. Ανάµεσα σε αυτούς τους θανάτους, ο ένας στους τρείς συµβαίνει ενώ ο

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου. Λάθος ή Πάθος;

Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου. Λάθος ή Πάθος; 31 Μαΐου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Λάθος ή Πάθος; Εξάρτηση: Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση του ατόμου σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο, χωρίς το οποίο αδυνατεί να λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

πρόλογος Βικτωρία Καλαποθάκη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Η Υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού - -

πρόλογος Βικτωρία Καλαποθάκη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Η Υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού - - πρόλογος Η στάθμιση της Υγείας ενός πληθυσμού αποτελεί προϋπόθεση για την ορθολογική αξιολόγηση των μέτρων που την επηρεάζουν, για τη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και τον προγραμματισμό των διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα