Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα."

Transcript

1 Πώς θα σου φαινόταν να ξυπνήσεις αύριο και να µην θέλεις να καπνίσεις; Να µην έχεις την ανάγκη να ανάψεις ένα τσιγάρο; Να µην βήχεις κάθε πρωί και να µην ψάχνεσαι για ένα τσιγάρο; Και την ίδια στιγµή να νιώθεις φρέσκος και δυνατός; Η διακοπή του καπνίσµατος µπορεί να είναι µια από εκείνες τις εµπειρίες που θα αλλάξουν τη ζωή σου. Αρκεί να το αποφασίσεις και να προσπαθήσεις σοβαρά. Σκέψου: τι έχεις να χάσεις, αν κόψεις το κάπνισµα; Πόσα θα κερδίσεις, αν τα καταφέρεις; Αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάσεις τα παρακάτω στοιχεία. Αν αποφασίσεις να προσπαθήσεις να κόψεις το κάπνισµα, µπορούµε να σε βοηθήσουµε

2

3 Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα. «Το κάπνισµα µε χαλαρώνει». Αυτό σχετίζεται µε την εξάρτηση από την νικοτίνη. Υπάρχουν περισσότεροι και αποτελεσµατικότεροι τρόποι για χαλάρωση, όπως η άθληση, µια βόλτα, η καλή παρέα και άλλα. «Το κάπνισµα είναι επιβαρυντικό για την υγεία, όµως εγώ καπνίζω πολύ λίγο». Απλά, δεν ισχύει. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ακόµα και όσοι καπνίζουν λίγα τσιγάρα διατρέχουν σηµαντικότατους κινδύνους. «Καπνίζω ελαφρά τσιγάρα, άρα δεν κινδυνεύω». Ο όρος ελαφρά τσιγάρα επινοήθηκε από τις καπνοβιοµηχανίες για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Στην πραγµατικότητα όσοι καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα, εισπνέουν τον καπνό βαθύτερα και καπνίζουν περισσότερο. Τελικά δεν διαφέρουν από όσους καπνίζουν τα πιο κλασικά τσιγάρα. «Μπορώ να το κόψω όποτε το αποφασίσω». Τις περισσότερες φορές η λεκτική απόφαση για διακοπή του καπνίσµατος δεν επαρκεί. Το κάπνισµα αποτελεί σοβαρό εθισµό. Για το λόγο αυτό, η διακοπή του, είναι βέβαια εφικτή, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα και αρκετή προσπάθεια.

4 ...και µερικά αναµφισβήτητα δεδοµένα: Το 40% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι καπνιστές σε καθη- µερινή βάση. Σχεδόν οι µισοί από τους καπνιστές πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισµα. Αν είσαι χρόνιος καπνιστής, υπολογίζεται ότι το προσδόκιµο της ζωής σου είναι κατά 10 χρόνια µικρότερο από όσο ενός µη-καπνιστή. Στο κάπνισµα αποδίδεται σχεδόν το 20% των πρόωρων θανάτων στη χώρα µας. Στην Ελλάδα 15,000 άτοµα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσµατος. Οι ασθένειες που αναπτύσσουν οι καπνιστές δεν οδηγούν όλες σε ένα γρήγορο θάνατο. Για παράδειγµα, αν αναπτύξει κανείς µια αναπνευστική νόσο, µπορεί να αντιµετωπίσει πολλά χρόνια ασθένειας και πολλά δυσάρεστα συµπτώµατα πριν τον θάνατο. Και βέβαια, το κάπνισµα ευθύνεται για σωρεία ασθενειών, άλλων θανατηφόρων και άλλων όχι, αλλά πάντα δυσάρεστων.

5 Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα: Η διακοπή του καπνίσµατος µπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής. Στην πραγµατικότητα, ποτέ δεν είναι αργά (ή πολύ νωρίς) για να κόψει κανείς το κάπνισµα ώστε να ωφεληθεί η υγεία του. Ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισµα ή επιδεινώνονται εξαιτίας του: Καρδιολογικά προβλήµατα, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και στη χώρα µας, καθώς και προβλήµατα στην κυκλοφορία του αίµατος που συνδέονται µε σειρά σοβαρών προβληµάτων υγείας. Καρκίνος των πνευµόνων (8 στους 10 ασθενείς ήταν καπνιστές). Καρκίνος του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του στόµατος κ.ά. είναι πολύ συχνότεροι µεταξύ των καπνιστών. Αναπνευστικά προβλήµατα. Σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως στυτικές δυσκολίες. Υπογονιµότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πρόωρη γήρανση στο δέρµα και τη συνολική εικόνα του σώ- µατος και πολλά άλλα. Όλα αυτά οφείλονται στις ουσίες που υπάρχουν σε ένα τσιγάρο: τη νικοτίνη (που αποτελεί εθιστική ουσία µε ό,τι αυτό συνεπάγεται), την πίσσα και άλλα 4000 χηµικά, εκ των οποίων τα 50 τουλάχιστον είναι καρκινογόνα.

6

7 Επιπρόσθετα, µε το κάπνισµα µυρίζουν τα ρούχα, τα µαλλιά, το δέρµα, η αναπνοή, αν και ο καπνιστής δεν το αντιλαµβάνεται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης πλήττονται ο πρωινός βήχας γίνεται µια καθηµερινότητα δαπανώνται πολλά χρήµατα, χωρίς συχνά να το αντιλαµβάνεται ο καπνιστής, ενώ θα δαπανηθούν πολλά περισσότερα µετά από µια ασθένεια εξαιτίας του καπνίσµατος Τα παιδιά και τα βρέφη που ζουν σε σπίτια µε ένα καπνιστή εµφανίζουν συχνότερα άσθµα και µολύνσεις των αφτιών και του αναπνευστικού. Επιπλέον, τα παιδιά και τα βρέφη αυτά έχουν πολύ µεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν οι ίδιοι καπνιστές όταν µεγαλώσουν, και έχουν αυξηµένες πιθανότητες να εµφανίσουν καρκίνο ή ασθένειες του αναπνευστικού στην ενήλικη ζωή τους. Να σηµειώσουµε ότι τα βρέφη που ζουν σε ένα περιβάλλον µη-καπνιστών, εµφανίζουν µια φυσική αποστροφή προς άτοµα που µυρίζουν από το κάπνισµα. Η έκθεση των ενηλίκων για µεγάλη περίοδο στο κάπνισµα άλλων σχετίζεται µε υψηλότερο κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου των πνευµόνων και καρδιολογικών προβληµάτων. Για παράδειγµα, για τους µη καπνιστές που ζουν µαζί µε καπνιστές αυξάνεται κατά 26% η πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου, καθώς και κατά 23% η πιθανότητα ενός καρδιακού επεισοδίου, σε σύγκριση µε τους µη καπνιστές που ζουν όµως µε µη καπνιστές. Επιπρόσθετα, ο καπνός επιδεινώνει το άσθµα.

8 Πόσο «εξαρτηµένος» είσαι Συµπλήρωσε την παρακάτω σύντοµη κλίµακα για να διαπιστώσεις το βαθµό στον οποίο εξαρτάσαι από το κάπνισµα... Σηµείωσε τον αριθµό της απάντησης που ισχύει για σένα στη γραµµή αριστερά της ερώτησης. Πόσο γρήγορα µετά από το πρωινό ξύπνηµα καπνίζεις το πρώτο σου τσιγάρο; 0. Μετά από 30 λεπτά 1. Μέσα σε 30 λεπτά Το βρίσκεις δύσκολο να απέχεις από το κάπνισµα εκεί όπου το απαγορεύουν, όπως στη βιβλιοθήκη, στο θέατρο, ή στο χώρο αναµονής των γιατρών; 0. Όχι 1. Ναι Ποιό τσιγάρο από όλα που καπνίζεις µέσα στην µέρα σου προσφέρει την µεγαλύτερη ικανοποίηση; 0. Οποιοδήποτε άλλο εκτός από το πρώτο πρωινό 1. Αυτό που καπνίζω πρώτο το πρωί Πόσα τσιγάρα καπνίζεις ηµερησίως; Περισσότερα από 26

9 Καπνίζεις περισσότερο κατά τη διάρκεια του πρωινού απ' ότι κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της ηµέρας; 0. Όχι 1. Ναι Καπνίζεις τις µέρες που είσαι τόσο άρρωστος ώστε να χρειάζεται να µείνεις στο κρεβάτι; 0. Όχι 1. Ναι Το εµπορικό σήµα (η µάρκα) που καπνίζεις έχει µια χαµηλή, µέση, ή υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη; 0. Χαµηλή 1. Μέση 2. Υψηλή Πόσο συχνά εισπνέεις τον καπνό από το τσιγάρο σου; 0. Ποτέ 1. Μερικές φορές 2. Πάντα Ο ΗΓΙΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ: Πρόσθεσε τις απαντήσεις σου σε όλες τις ερωτήσεις. Το συνολικό αποτελέσµατα κυµαίνεται από 0 έως 11. Αν έχεις συγκεντρώσει 7 ή περισσότερους βαθµούς, αυτό δηλώνει εξάρτηση από την νικοτίνη. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ευθυµίου, Πρωτότυπη πηγή: Fagerstrom, K. O. (1978). Measuring the degree of physical dependence to tobacco smoking with reference to individualization of treatment. Addictive Behaviors, 3,

10 Τι ωφέλειες υπάρχουν από τη διακοπή του καπνίσµατος; Οι ωφέλειες αρχίζουν αµέσως. Επίσης, άµεσα µειώνονται οι κίνδυνοι για µια σοβαρή ασθένεια. Βέβαια, όσο νωρίτερα γίνει η διακοπή του καπνίσµατος τόσο το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, µετά από: 8 ώρες Τα επίπεδα νικοτίνης και µονοξειδίου του άνθρακα στο αίµα µειώνονται στο µισό, ενώ τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Η κυκλοφορία του αίµατος βελτιώνεται. 48 ώρες Η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται. 72 ώρες Η αναπνοή διευκολύνεται, οι βρόγχοι ηρεµούν και η ενέργεια αυξάνεται. 1 µήνα Βελτιώνεται η όψη του δέρµατος. 3-9 µήνες Ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή υποχωρούν και οι πνεύµονες αποδίδουν ως και 10% περισσότερο. 1 έτος Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής µειώνεται περίπου στο µισό ενός καπνιστή. 10 έτη Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευµόνων µειώνεται περίπου στο µισό ενός καπνιστή. 15 έτη Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι ίδιος µε κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ.

11 Ακόµα, σε σύντοµο σχετικά διάστηµα, η διακοπή του καπνίσµατος: µειώνει τον κίνδυνο ιώσεων και λοιµώξεων, καθιστά την τροφή πιο εύγευστη, βελτιώνει τα..οικονοµικά, βελτιώνει αισθητά τη µυρωδιά που το κάπνισµα αφήνει πάνω σου και στα πράγµατά σου. Μπορείς να αναζητήσεις επαγγελµατική βοήθεια για να διακόψεις το κάπνισµα στο Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείς, επίσης, να απευθυνθείς στην ιστοσελίδα καθώς και στο Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας.

12 Πως µπορώ να διακόψω το κάπνισµα;

13

14 Πως µπορώ να διακόψω το κάπνισµα; Χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισµα και πέρασαν όλοι λίγο ως πολύ από την ίδια διαδικασία, που µπορείς να ακολουθήσεις και συ. Μην ανησυχείς για πισωγυρίσµατα στην προσπάθειά σου. Συχνά χρειάζεται περισσότερο από µια προσπάθεια για να τα καταφέρεις. Θυµήσου όµως, ότι το να διαβάσεις το φυλλάδιο αυτό, είναι ήδη ένα πρώτο βήµα! Πολλοί καπνιστές συνεχίζουν τη συνήθεια όχι επειδή το επιθυ- µούν, αλλά επειδή είναι εθισµένοι στη νικοτίνη και δεν µπορούν να απεξαρτηθούν από τη χηµική αυτή ουσία. Έτσι, µια συστηµατικότερη βοήθεια είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Η βοήθεια αυτή προσφέρεται και από το Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας.

15 Μερικές...βασικές οδηγίες: Πολλοί καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισµα αλλά δεν είναι βέβαιοι για το πώς να το κάνουν. Εδώ µπορείς να βρεις µερικά βή- µατα που ίσως βοηθήσουν στην προσπάθειά σου. 1. Αποφάσισε να το κόψεις => Όρισε µια ηµεροµηνία διακοπής => => => 2. Προετοιµάσου => Κατάστρεψε όλα τα τσιγάρα σου 3. Κόψ το => Ακολούθησε τις οδηγίες 4. Μείνε άκαπνος => Τα κατάφερες!

16 1 ο βήµα: Σκέψου το σοβαρά και προετοιµάσου ψυχικά. Αρκετές φορές είναι δύσκολο και χρειάζεται µεγάλη θέληση, υπο- µονή και επιµονή για να σταµατήσει µια συνήθεια ετών και ειδικά όταν αυτή δηµιουργεί και σωµατική εξάρτηση (νικοτίνη). Σκέψου όµως τις ωφέλειες από τη διακοπή του καπνίσµατος και αντιµετώπισέ το σαν µια σοβαρή πρόκληση. Είναι το πρώτο και εντελώς απαραίτητο βήµα για να συνεχίσεις, αν και φαίνεται πολύ απλό. Είσαι έτοιµος; Σκέψου τι θα κερδίσεις Φτιάξε µια λίστα µε τους λόγους που θέλεις να διακόψεις το κάπνισµα. ιάλυσε τους µύθους γύρω από το κάπνισµα. Συχνά το κάπνισµα φαίνεται ευχάριστο. Όµως µεγάλο µέρος της ευχαρίστησης οφείλεται στο γεγονός ότι µε το κάπνισµα επανέρχεται η νικοτίνη στα συνηθισµένα επίπεδα στο αίµα και έτσι σταµατούν τα συµπτώµατα από την απόσυρσή της. Ακόµα και όταν οι καπνιστές νιώθουν δυσάρεστα ή ανήσυχα επειδή δεν µπορούν να καπνίσουν, αυτό οφείλεται στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. Σκέψου τα χρήµατα που δαπανάς για το κάπνισµα και σκέψου τι θα µπορούσες να κάνεις µε αυτά. Αν και κάθε πακέτο τσιγάρα µπορεί να φαίνεται σχετικά φθηνό, υπολόγισε πόσα χρήµατα χρειάζεσαι για το κάπνισµα κάθε µήνα, το χρόνο ή σε 10 ή 20 χρόνια. Θα διαπιστώσεις ότι είναι πολλά χρήµατα που σίγουρα θα µπορούσες να αξιοποιήσεις αλλιώς.

17 Αναλογίσου τι σε έκανε να αρχίσεις το κάπνισµα Για να φαίνεσαι µεγαλύτερος και ωριµότερος; Για να φαίνεσαι cool; Σε επηρέασαν φίλοι ή συγγενείς; Για να γίνεις αποδεκτός από κάποιους; Περιέργεια; Κάτι άλλο; Τι από αυτά εξακολουθούν να ισχύουν; Κάνε µια λίστα µε τους λόγους ή ό,τι σε υποχρεώνει να συνεχίσεις το κάπνισµα. Τώρα, σύγκρινε τη λίστα αυτή µε εκείνη που είχες φτιάξει για τα θετικά της διακοπής του καπνίσµατος. Φαίνονται οι λόγοι διακοπής του καπνίσµατος ισχυρότεροι; Τότε συνέχισε. Αν όχι, τότε δεν είσαι ίσως ακόµα έτοιµος να κόψεις το κάπνισµα.

18 2 ο βήµα: Προετοιµάσου. Το έχεις σκεφτεί αρκετά και είναι πλέον η ώρα να αρχίζεις να προετοιµάζεσαι. Όρισε µια ηµεροµηνία. ιάλεξε µια προσεχή ηµέρα που θα στα- µατήσεις το κάπνισµα (π.χ., την ερχόµενη Κυριακή). Φρόντισε η µέρα αυτή να µην προβλέπεται ιδιαίτερη πιεσµένη. Μην κουβαλάς εκείνη την ηµέρα µαζί σου τσιγάρα, σπίρτα ή αναπτήρες και µην πιεις αλκοόλ. Αναζήτησε υποστήριξη. Ανάµειξε οικογένεια και φίλους. Αν µένεις µαζί µε κάποιον άλλο καπνιστή, θα βοηθήσει πολύ να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισµα µαζί. Ζήτησε από φίλους, γνωστούς, µέλη οικογένειας που καπνίζουν να µην σε πιέζουν να καπνίσεις. Ζήτησε από όλους να σε συνδράµουν, ενισχύοντάς σε θετικά και επιβραβεύοντάς σε. Να θυµίζεις συνεχώς στον εαυτό σου γιατί σταµατάς το κάπνισµα. Στις πρώτες δύσκολες ηµέρες µπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου και να αποφύγεις τις καταστάσεις όπου συνήθως καπνίζεις. Μπορείς ακόµα να κρατάς τον εαυτό σου απασχοληµένο µε κάτι, να παραµένεις σε περιοχές που απαγορεύεται το κάπνισµα, να παίρνεις πολύ φρέσκο αέρα.

19

20 3 ο βήµα: Ήρθε η ηµέρα που έχεις αποφασίσει να κόψεις το κάπνισµα. Σταµάτησε, λοιπόν, το κάπνισµα. Ξεκίνησε την προσπάθεια µε αισιοδοξία. Θυµήσου τι σκέφτηκες στα προηγούµενα βήµατα. Συµβουλέψου ξανά το φυλλάδιο αυτό. Αν νιώθεις ότι µπορεί να µην τα καταφέρεις, µπορείς πάντα να απευθυνθείς στους ειδικούς που υπάρχουν στο Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας. Επίσης, σχετικές πληροφορίες µπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα: Οι περισσότεροι νιώθουν δύσκολα τις πρώτες ηµέρες και χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να µην ξανακαπνίσουν. Συνήθως τα πράγµατα βελτιώνονται µετά την 3η ή 4η ηµέρα

21

22 4 ο βήµα: Συνέχισε την προσπάθεια και µείνε µακριά από το κάπνισµα. Αυτό είναι ένα κρίσιµο βήµα: το να µην ξαναρχίσεις το κάπνισµα, δηλαδή, αλλά να επιµείνεις. εν είναι βέβαια εύκολο, αξίζει όµως τον κόπο. Μην το βάζεις κάτω, λοιπόν. Συχνά, η χρήση υποκατάστατων της νικοτίνης (π.χ., µικρά έµπλαστρα, τσίχλες) µπορούν να σε βοηθήσουν στην αντιµετώπιση των συµπτωµάτων από την απόσυρσή της. Βρες ένα προσωρινό υποκατάστατο. Μερικοί βοηθούνται στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισµα βρίσκοντας κάτι για να κρατούν απασχοληµένα τα χέρια τους. Αντιµετώπισε τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση του βάρους σου. Είναι αλήθεια πως αρκετοί παίρνουν βάρος όταν σταµατούν το κάπνισµα. Αυτό οφείλεται στο ότι η νικοτίνη επιδρούσε στην όρεξη και στο µεταβολισµό. Ακόµα όµως και αν πάρεις βάρος, αξίζει τον κόπο η διακοπή του καπνίσµατος. Εξάλλου, µπορείς να ελέγξεις το βάρος σου και να αποφύγεις να πάρεις κιλά µε το να προετοιµαστείς σχετικά. Για παράδειγµα, άλλαξε κάπως τη διατροφή σου, απόφυγε το αλκοόλ, ασκήσου περισσότερο.

23 Ένα βήµα πίσω = Μια νέα αρχή. Πρόσεξε τις υπαναχωρήσεις. Το «έλα µωρέ.. ένα µόνο δεν βλάπτει» είναι η απαρχή του τέλους της προσπάθειας και η..επανάκαµψη του καπνίσµατος (συχνά µε τρόπο δριµύτερο). Μην αφήσεις τη δικαιολογία ότι ένα τσιγάρο δεν πειράζει να σε επηρεάσει. Μπορείς να χάσεις όλο το χρόνο και τον κόπο της προσπάθειας που κατέβαλες µέσα σε µια στιγµή. Αν παρόλα αυτά, καπνίσεις ένα τσιγάρο, θυµήσου ότι ΕΝ απέτυχες. εν έχεις απλά πετύχει ακόµα το στόχο σου. Επανέλαβε την απόφασή σου να σταµατήσεις το κάπνισµα και ξαναπροσπάθησε. Εξάλλου, πάντα µπορείς να διδαχθείς από µια προσπάθεια, ώστε να πετύχεις στην επόµενη. Καπνίζω γιατί εγώ θέλω να καπνίζω. Είναι όµως έτσι; Πολλές φορές το κάπνισµα δεν είναι αποτέλεσµα ελεύθερης βούλησης. Ο καπνιστής χρειάζεται κάτι άλλο. Πριν γίνει το κάπνισµα εξάρτηση παίρνει τη θέση κάποιας άλλης ανάγκης. Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέπτη κι απάντησε µε ειλικρίνεια. Αν δεν βρεις την απάντηση µόνος σου, µπορείς να βρεις βοήθεια στη προσπάθειά σου στο Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας.

24 Θυµήσου ότι πάντα και σε κάθε βήµα µπορείς να αναζητήσεις επαγγελµατική βοήθεια. Το Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας προσφέρει τη βοήθεια αυτή. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείς, επίσης, να απευθυνθείς στην ιστοσελίδα καθώς και στο Συµβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστηµίου µας.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα Πανεπιστήµιο Χωρίς Κάπνισµα ΠEPIEXOMENA 4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (2008-2012) Α. ΚΑΛΑΝΤΖΗ-ΑΖΙΖΙ 5 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. Χωρίς να Πάρετε Βάρος

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. Χωρίς να Πάρετε Βάρος ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ Χωρίς να Πάρετε Βάρος ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ Χωρίς να Πάρετε Βάρος PAUL McKENNA Μετάφραση: Επιμέλεια κειμένων: Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: Στοιχειοθεσία: Σχεδιασμός εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Το κάπνισμα ενοχοποιείται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Γι αυτό το λόγο η εξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας την επικουρική ορμονική θεραπεία. 1 στ. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ.

Ξεκινώντας την επικουρική ορμονική θεραπεία. 1 στ. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ. Το παρόν δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, δεν συνιστά συνταγογράφηση, ή προτροπή αυτής, δεν συνιστά ιατρική ενημέρωση και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βάση για οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εθισµός; Του Αντώνη Μαγκλή. Κοινωνικού Επιµ ορφωτή σε θέµ ατα Ναρκωτικών( Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια).

Τι είναι ο εθισµός; Του Αντώνη Μαγκλή. Κοινωνικού Επιµ ορφωτή σε θέµ ατα Ναρκωτικών( Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια). Τι είναι ο εθισµ ός; Του Αντώνη Μαγκλή. Κοινωνικού Επιµ ορφωτή σε θέµ ατα Ναρκωτικών( Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια). Τι είναι ο εθισµός; Οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία, (αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισµα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #02 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο Βάρους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΓΕΝΙΚΑ Ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν την κοινωνία µας, είναι η µεγάλη εξάπλωση, χρήση και διάδοση των ναρκωτικών. Η φοβερή αυτή µάστιγα δεν είναι προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Μάθετε το κουτάβι σας να είναι µέρος της οικογένειας Με θετικές και ανθρωπιστικές µεθόδους εκπαίδευσης Gal Ziv, B.S., CPDT - 2 - Gal Ziv, B.S., CPDT

Διαβάστε περισσότερα

Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός

Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ Μια πρωτοβουλία της GENESIS Pharma Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι «χαµένος χρόνος» από τη ζωή µας, δεν είναι «µικρός θάνατος»,

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία.

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Τα συναισθήµατά σας Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Οι πιο κάτω πληροφορίες ίσως να µη ενδιαφέρουν εξ ολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα