Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ"

Transcript

1 κεφάλαιο 1 Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «Οι δράσεις στις επιχειρήσεις είναι όπως ένας πόλεμος. Αν η στρατηγική είναι σωστή, ακόμη και αν συμβεί ένας κάποιος αριθμός σφαλμάτων τακτικής, δεν θ ανακόψει την πορεία της επιχείρησης προς την επιτυχία» Στρατηγός R E WOOD, Manager, Sears USA. 1.1 Εισαγωγή Είναι σύνηθες η στρατηγική να συνδέεται με τον Προγραμματισμό και ειδικότερα με το Μακροχρόνιο Προγραμματισμό. Ο στρατηγικός προγραμματισμός αποτελείται από σχέδια που αφορούν στο σύνολο του ομίλου, καθορίζουν γενικούς στόχους και δίνουν το στίγμα της επιχείρησης μέσα στο περιβάλλον της. Το μακροχρόνιο σχέδιο καλύπτει μια περίοδο πάνω από πέντε χρόνια και είναι ένα κατευθυντήριο σχέδιο που περιέχει γενικές οδηγίες. Αρχικά, η πρακτική που ακολουθούσαν οι επιχειρήσεις ήταν μια απλή χρονική επέκταση του τι είχε γίνει στο παρελθόν. Θεμελιώδεις αλλαγές όμως πραγματοποιήθηκαν στην εικοσαετία , που ήταν: (α) Οι ενεργειακές κρίσεις, (β) η απελευθέρωση (deregulation) ορισμένων βιομηχανιών, (γ) η επιτάχυνση των τεχνολογικών καινοτομιών και (δ) η αύξηση του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού.

2 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν κατανοήσει ότι οφείλουν ν αναλύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και ν ανακαλύπτουν ευκαιρίες γι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Οι πιο πάνω σκέψεις ήταν ακριβώς αυτές που οδήγησαν στο λεγόμενo 1 στρατηγικό τρόπο του σκέπτεσθαι. Το «στρατηγικό σκέπτεσθαι» υπεισέρχεται στις πλέον κρίσιμες αποφάσεις όπως: (1) Mια προτεινόμενη συγχώνευση, και (2) η αποχώρηση ενός μάνατζερ-κλειδί. Όπως αναφέρει ο Robbins σε μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε επιχειρηματίες, το 60% των επιχειρήσεων είχαν πράγματι στρατηγικά σχέδια και το 89% παραδέχτηκαν ότι αυτά τα σχέδια ήταν αποτελεσματικά, διότι έδιναν καθορισμένους στόχους, οι οποίοι ένωναν τελικά τον κόσμο των επιχειρήσεων. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι γενικά οι επιχειρήσεις που διέθεταν ένα τυπικό στρατηγικό σύστημα του management πραγματοποιούσαν υψηλότερα κέρδη. Σήμερα η επιχειρηματική στρατηγική εφαρμόζεται όπως και το μάρκετινκ σε όλους τους κλάδους και τους τομείς μιας οικονομίας περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στην πιο απλή της μορφή η στρατηγική διοίκηση 2 σημαίνει την εκπόνηση ενός σχεδίου ενεργειών ώστε η επιχείρηση να κινηθεί από το σημείο που βρίσκεται τώρα στο σημείο που θα ήθελε να είναι στο μέλλον ( ιάγραμμα 1.1). Φυσικά οι μάνατζερς πρέπει να έχουν κάποια ιδέα για το σε πιο σημείο θέλουν η επιχείρησή τους να βρίσκεται στο μέλλον και ποια πορεία πρέπει να ακολουθηθεί γι αυτό το σκοπό. Τα σχέδια που υπάρχουν, καμιά φορά και άτυπα, υπόκεινται σε εξωτερικές δυνάμεις που επιφέρουν μεταβολές, όπως είναι: (1) Tο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, (2) οι πολιτικές των κυβερνήσεων και (3) οι τεχνολογικές εξελίξεις και (4) οι πολιτικές των ανταγωνιστών της επιχείρησης. Στρατηγική τελικά σημαίνει ένα σχέδιο, σημαίνει μια κατεύθυνση, σημαίνει μια μελλοντική πορεία για το αύριο και μια διαχρονική μέθοδο συμπεριφοράς, ένας τρόπος με τον οποίο η επιχείρηση δρα, συμπεριφέρεται, αντιμετωπίζει πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Στρατηγική και Προγραμματισμός βέβαια σημαίνουν κοιτάζω μπροστά. Το στρατηγικό management σίγουρα σημαίνει ότι και τις αποφάσεις τις παίρνω και δρω βάσει σχεδίου. Τα σχέδια φυσικά συγκεντρώνουν ακριβώς και συντονίζουν πολλές ανεξάρτητες αποφάσεις. Το κλειδί κάθε στρατηγικής είναι φυσικά το Σχέδιο. 1. Robbins & Coulter, (1996), Κεφ Hannagan Tim, (1995), «Management: Concepts & Practices», Pitman Publishing.

3 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 23 ιάγραμμα 1.1: Το Στρατηγικό Management στην Απλή του Μορφή. Μια σειρά επάλληλων ερωτήσεων ( ιάγραμμα 1.2) μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε με περισσότερη ακρίβεια στο περιεχόμενο αυτής της ειδικής δράσης του Management, δηλαδή της Στρατηγικής.

4 24 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ιάγραμμα 1.2: Κλίμακα Επιχειρηματικής Στρατηγικής. Πηγή: Ιδέα από πίνακα στον Hannagan, σελ. 120.

5 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις Τα Επίπεδα Στρατηγικής Στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ο Στρατηγικός Προγραμματισμός έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό μειονέκτημα. Μειονέκτημα αποτελεί η δυσκολία του προγραμματισμού γενικά σε (απρόβλεπτες) επιχειρηματικές πορείες, όπως η Ναυτιλία, και το πλεονέκτημα αποτελεί η ευκολία του προγραμματισμού λόγω της ομοειδούς παροχής υπηρεσιών σαν συνέπεια των περιορισμένων (λίγων) τύπων και ειδών πλοίων. Οι πολυάριθμες γραμμές εργασιών (lines of businesses) που έχουν άλλες χερσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, με πολλά και διαφορετικά προϊόντα απαιτούν και αντίστοιχο αριθμό διαφοροποιημένων στρατηγικών. Μπορούμε και εμείς να αναγνωρίσουμε και για τις ποντοπόρες ναυτιλιακές εταιρείες τρία επίπεδα στρατηγικής ( ιάγραμμα 1.3): (1) Στρατηγική σε διάφορες αγορές (γνωστό ως corporate-level strategy). Αυτή ασχολείται με το θέμα του σε ποιες αγορές (υπηρεσίες) θα έχει παραγωγική παρουσία (συμμετοχή) η συγκεκριμένη επιχείρηση. Με άλλα λόγια σε ποιες ναυτιλιακές αγορές θα δραστηριοποιηθεί στο μέλλον η ναυτιλιακή επιχείρηση; Λ.χ. στα χύδην ξηρά φορτία, στα χύδην υγρά φορτία, στα Ε/Κ, στη ναυτιλία γραμμών, στην κρουαζιεροπλοΐα, στην ακτοπλοΐα, στα σκάφη αναψυχής, στα χημικά /Ξ, στα αέρια (LPG, LNG), στα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων, στα πλοία (συνδυασμένων) πολλαπλών φορτίων, και στο κάρβουνο; Πολλοί θα έβαζαν και τα Ναυπηγεία, τις αεροπορικές εταιρείες, τα γραφεία ταξιδιών και τα πρακτορεία, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι όλα αυτά αποτελούν γραμμές παραγωγής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Βέβαια η Pepsi (όπως φαίνεται πιο κάτω) δραστηριοποιείται στη διατροφή και στα ποτά μόνο και περιορίζεται σ αυτό το χώρο μόνο με πολλές γραμμές παραγωγής. Η στρατηγική αυτή αφορά στο πρώτο και ανώτατο ιεραρχικό επίπεδο, το επίπεδο του ομίλου εταιρειών ή εργασιών. ιάγραμμα 1.3: Τα Τρία Είδη της Στρατηγικής στη Ναυτιλία. Πηγή: Α.Μ.Γουλιέλμος, 2004.

6 26 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (α) Επιλογή Εργασιών (1ο επίπεδο) Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω εδώ τίθεται το ερώτημα: Σε ποια είδη προϊόντων (ή υπηρεσιών) πρέπει να έχουμε παραγωγική (συμμετοχή) δραστηριότητα; Και με τι τρόπο θα ενσωματωθούν οι διάφορες παραγωγικές γραμμές στο σύνολο της επιχείρησης 3 ; Το στάδιο αυτό είναι το πρώτο ιεραρχικό επίπεδο στρατηγικής ενός ομίλου. (β) ημιουργία Ανταγωνιστικών Πλεονεκτημάτων (2ο επίπεδο) Η στρατηγική αυτή ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει κανείς ν ανταγωνιστεί σε κάθε είδος εργασιών που επέλεξε στο προηγούμενο στρατηγικό στάδιο/επίπεδο. Όταν υπάρχει μια γραμμή παραγωγής τα πράγματα είναι φυσικά πολύ απλούστερα. Όταν όμως υπάρχουν είτε πολλά είδη υπηρεσιών είτε πολλές αγορές, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερα. Σ αυτή την πιο περίπλοκη κατάσταση κάθε τομέας θα έχει τότε τη δική του στρατηγική. Λ.χ. σε μια ναυτιλιακή επιχείρηση διαφορετική στρατηγική θα υπάρχει στα δεξαμενόπλοια και διαφορετική στα φορτηγά, διαφορετική στα πλοία μεταφοράς Ε/Κ και διαφορετική στα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων, κ.ο.κ. Αυτό διότι εκτός του ότι προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες, διαφέρουν και οι πελάτες/ναυλωτές. Ένας τρόπος οργάνωσης μιας πολυδραστηριότητας/multibusiness, όπως περιγράφηκε πιο πάνω, των επιχειρήσεων γίνεται με τη δημιουργία «μονάδων στρατηγικών εργασιών» (SBU). Η μονάδα αυτή χαρακτηρίζεται από: (1) Χωριστό είδος εργασιών ή από ομαδοποίηση συγγενών εργασιών, (2) μια και μοναδική αποστολή, (3) μοναδικούς ανταγωνιστές και (4) μια και μοναδική στρατηγική. Φυσικά όλες αυτές οι μονάδες του δεύτερου επιπέδου υπόκεινται στο πρώτο επίπεδο, που είναι η στρατηγική όλων των μονάδων μαζί παραγωγής/ στρατηγικής. Στη Ναυτιλία κάθε κλάδος, αλλά και τομέας, μπορεί ν αποτελέσει ιδιαίτερη στρατηγική μονάδα. Η «στρατηγική επιχείρηση» λοιπόν πρέπει να έχει μια διαφορετική φιλοσοφία όπως δείχνει το πιο κάτω ιάγραμμα 1.4: 3. Η εταιρεία λ.χ. Pepsi έχει 5 γραμμές παραγωγής: (1). 7-up, (2). Taco Bell, (3). Pizza Hut, (4). KFC, (5). Frito-lay. H Anheuser Busch Corporation έχει 4 γραμμές παραγωγής: (1) Ζυθοποιία, (2) Προϊόντα διατροφής, (3) Μέσα Μ Ε και (4) ιασκέδαση (Πάρκα, Κήπους).

7 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 27 ιάγραμμα 1.4: Η Στρατηγική Ναυτιλιακή Επιχείρηση (ιδέα από Robbins & Coulter, p. 259). {2ο επίπεδο σε συνέπεια με το 1ο επίπεδο} (*) Γενική στρατηγική= 1ο επίπεδο (**) π.σ.= περιουσιακά στοιχεία Το πιο πάνω επίπεδο που φαίνεται και στο διάγραμμα είναι το δεύτερο ιεραρχικό επίπεδο στρατηγικής. Ο στρατηγικός τρόπος ανάπτυξης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων φυσικά δεν έχει επιχειρηθεί ούτε και από τις πλέον πρωτοπόρες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως δείχνει το πιο κάτω οργανόγραμμα. Ο τρόπος οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πιο κάτω ιάγραμμα 1.5 θεωρείται φυσικά μη στρατηγικός. Άσκηση 1: Να γίνει μια μικρή εργασία από τους φοιτητές που παρακολουθούν το γνωστικό αυτό αντικείμενο για το γεγονός αυτό. Ο στρατηγικός τρόπος ανάπτυξης της ίδιας της πιο πάνω ναυτιλιακής εταιρείας θα έπρεπε μάλλον να ήταν κατά τη δική μας άποψη:

8 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ιάγραμμα 1.5: Το Οργανόγραμμα μιας ιαχειρίστριας Εταιρείας (MC).

9 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 29 ιάγραμμα 1.6: Στρατηγικός Τρόπος Ανάπτυξης Ποντοπόρου Ναυτιλιακής Εταιρείας. Πρόταση: Α.Μ.Γουλιέλμος, (γ) Η Στρατηγική σε Λειτουργικό επίπεδο (3ο επίπεδο) Το τρίτο και κατώτερο επίπεδο αφορά στη γνωστή μας οργάνωση των επιχειρήσεων σε τμήματα, τα οποία όμως θα κληθούν ή καλούνται να υποστηρίξουν το προηγούμενο επίπεδο στρατηγικής. Τα τμήματα είναι κυρίως αυτά των ναυλώσεων, το οικονομικό, το επιχειρήσεων, των πληρωμάτων και άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται και αλλαγές στα τμήματα από την όποια κατάσταση υπήρχε προηγουμένως, λ.χ. η είσοδος της επιχείρησης στα χημικά δεξαμενόπλοια δημιουργεί την ανάγκη εκπαίδευσης των πληρωμάτων και των στελεχών της εταιρείας σ αυτό το «νέο» αντικείμενο εργασιών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για την είσοδο στα VLCCs και ULCCs. Εάν η εταιρεία αποκτά, λόγω απόφασης του 1ου στρατηγικού επιπέδου, νέα είδη και τύπους πλοίων, και στα οποία η εταιρεία δεν έχει καμία προηγούμενη ιστορική πείρα, τότε το 3ο στρατηγικό επίπεδο οφείλει να το λάβει αυτό υπόψη και να ετοιμάσει την υποδομή στα

10 30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (λειτουργικά) τμήματα. Η υποδομή αυτή χρειάζεται ώστε η εταιρεία να είναι ανταγωνιστική και σ αυτά τα «νέα» είδη πλοίων. Το τμήμα Ναυλώσεων μπορεί λ.χ. να χρειάζεται ν ασκήσει πολιτικές μάρκετινκ μαζί με το τμήμα επιχειρήσεων. Επίσης το ίδιο τμήμα μπορεί να πρέπει ν ασχοληθεί και με το λεγόμενο τμήμα «Έρευνας και Ανάπτυξης», δηλαδή την έρευνα για την παροχή «νέων τύπων» πλοίων. Επομένως μια άλλη μερική οργανωτική αλλαγή σε μια ποντοπόρο ναυτιλιακή επιχείρηση θα ήταν και αυτή που εμφανίζεται στο πιο κάτω ιάγραμμα 1.7. ιάγραμμα 1.7: Στρατηγική σε Επίπεδο Λειτουργίας. Πηγή: Ιδέα από Robbins-Coulter, p H ιαδικασία της Στρατηγικής του Μάνατζμεντ Η διαδικασία της Στρατηγικής του Μάνατζμεντ εξελίσσεται στα πιο κάτω στάδια όπως φαίνεται στο ιάγραμμα 1.8: To διάγραμμα 1.8 παρουσιάζει τα 6 στάδια του στρατηγικού προγραμματισμού και τα 2 απαραίτητα στάδια της εφαρμογής και της αξιολόγησης, που είναι και αυτά το ίδιο σπουδαία. Το διάγραμμα 1.8 είναι σαφές σχετικά με το τι περιλαμβάνει και επίσης παρουσιάζεται αναλυτικά πιο κάτω. Σύγκριση των ιαγραμμάτων 1.8 και 1.1 αποκαλύπτει τη σύμπτωση απόψεων των επιστημόνων για τα πραγματικά στάδια των στρατηγικού μάνατζμεντ.

11 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 31 ιάγραμμα 1.8: Τα 8 Στάδια της Στρατηγικής του Μάνατζμεντ. Πηγή: Ιδέα από Robbins-Coulter, p Αποστολή, Στόχοι, Στρατηγικές Όλες οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν mission (αποστολή). Μπορούμε ν αναφέρουμε εδώ μερικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο του όρου «αποστολή» 4 της επιχείρησης. (α) Ford Motor Co Ltd (UK) Αποστολή «Να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας προκειμένου ν ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών μας και να επιτύχουμε την ευημερία μας ως εταιρεία και να προσφέρουμε ένα 4. Hannagan, op. cit.

12 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 λογικό μέρισμα στους μετόχους μας, που είναι και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας μας». (β) British Midland (αεροπορική εταιρεία ΗΒ) Αποστολή «Να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις εργασίες μας στο σύνολο της Ευρώπης, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε το αναγκαίο κέρδος για την ανάπτυξη της εταιρείας». (γ) Cadbury Scheppes (πολυεθνική σε 170 τουλάχιστο χώρες) Αποστολή «Να οικοδομήσουμε πάνω στην παράδοση της ποιότητας και της αξίας με την παροχή επώνυμων προϊόντων καθώς και άλλων προϊόντων και επίσης στην επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων και μιας διοικητικής απόδοσης, που όλα αυτά μαζί ικανοποιούν τα συμφέροντα των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων, των προμηθευτών μας και των κοινωνιών μέσα στις οποίες λειτουργούμε, και των καταναλωτών μας». (δ) DHL Αποστολή «Η DHL να γίνει ο αναγνωρισμένος παγκόσμιος ηγέτης στην ταχεία παράδοση εγγράφων και πακέτων. Η ηγετική θέση της θα επιτευχθεί με τη δημιουργία, από τη βιομηχανία αυτή, των εξαιρετικών προτύπων της ποιότητας της υπηρεσίας και της διατήρησης της υπηρεσίας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε σχέση με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε για τις υπηρεσίες μας σε όλες τις αγορές του κόσμου». (ε) McDonald s Αποστολή «Να είμαστε η Νούμερο 1 προτιμώμενη εταιρεία γρήγορου εστιατορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία θα οδηγείται από τις ανάγκες των πελατών της και από τη δέσμευση της εταιρείας για την ευημερία και την άνοδο των εργαζομένων της. Θα παρέχει φαγητά υψηλής γεύσης με την υποδομή άριστων διαχειριστών και θα προσφέρει φιλικές υπηρεσίες σ ένα ήρεμο, ασφαλές και συνεπές περιβάλλον εστιατορίου. Οι πελάτες μας θα εξυπηρετούνται με φροντίδα, με καλωσόρισμα και με επαγγελματικότητα. Οι στόχοι αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή με τέτοιο τρόπο ώστε να αριστοποιούνται τα υψηλότερα λειτουργικά πρότυπα με αποδοτικότητα και κερδοφορία».

13 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 33 (στ) British Airways Αποστολή «Να είμαστε η καλύτερη και η πλέον επιτυχημένη εταιρεία ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες». Σχόλια στην προηγηθείσα παράθεση αποστολών των επιχειρήσεων Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, η αποστολή (mission) μιας επιχείρησης είναι ακριβώς ο σκοπός που έχει θέσει αυτή και απαντά κυρίως στο ερώτημα: «Για ποιο συγκεκριμένο λόγο βρισκόμαστε ανάμεσα στις επιχειρήσεις;» Η διατύπωση της αποστολής μιας επιχείρησης, κατά κανόνα, περιλαμβάνει το πιο κάτω τετράπτυχο, το οποίο παρουσιάζεται και διαγραμματικά: (1) Με τι ασχολείται η επιχείρηση τώρα (ενημέρωση); (2) Σε ποιον απευθύνονται οι υπηρεσίες της (ενδιαφερόμενοι); (3) Τι οφέλη πρόκειται να προκύψουν (οφέλη); (4) Με τι τρόπο θα ικανοποιηθούν οι χρήστες (αξιοπιστία); Ο καθορισμός της αποστολής της επιχείρησης αναγκάζει το Μανατζμεντ να συνδέσει τα προϊόντα της εταιρείας και τις υπηρεσίες που προσφέρει με την αποστολή της εταιρείας. Όλοι οι επιστήμονες δεν συμφωνούν για το περιεχόμενο της αποστολής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να συντίθενται από 8 συστατικά μέρη (διάγραμμα 1.10) όπως: (1) Αναφορά στους καταναλωτές, χρήστες ή αγοραστές των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας τέτοιες προτάσεις ξεκινούν με φράσεις όπως «πιστεύουμε ότι η πρώτη μας ευθύνη είναι απέναντι στους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας (Johnson & Johnson). (2) Αναφορά στα προϊόντα και στις υπηρεσίες αυτές καθ εαυτές η αναφορά αυτή ξεκινά συνήθως με τη φράση: «Τα κύρια προϊόντα μας είναι..» (ΑΜΑX). (3) Αναφορά στη γεωγραφική κάλυψη αυτή η αναφορά ξεκινά με τη φράση συνήθως: «Είμαστε δεσμευμένοι για τη συνολική επιτυχία του προϊόντος Χ σαν ένας παγκόσμιος ανταγωνιστής (Corning Glass). (4) Αναφορά στην τεχνολογία λ.χ. η Control data αναφέρει: «Η Control Data ασχολείται με την εφαρμογή της μικροηλεκτρονικής και της τεχνολογίας των υπολογιστών σε δύο γενικές περιοχές: Στα μηχανήματα που σχετίζονται με τον υπολογιστή και στις υπηρεσίες

14 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 που διευρύνουν τη χρήση του υπολογιστή όπως οι υπολογισμοί, η πληροφορία, η εκπαίδευση και τα χρηματοδοτικά» (Control Data). ιάγραμμα 1.9: Συστατικά Αποστολής της Επιχείρησης. Πηγή: Α.Μ.Γουλιέλμος, (5) Αναφορά στο πνεύμα της επιβίωσης της επιχείρησης «με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση θα πραγματοποιεί τις λειτουργίες της με πρόνοια και θ αποκομίζει τα κέρδη και την ανάπτυξη, που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει την τελική επιτυχία» (Hoover Universal). (6) Αναφορά στη φιλοσοφία «Πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι η πλέον αξιόλογη επιδίωξη του πολιτισμού καθώς και η ανεξαρτησία είναι η υπέρτατη συνθήκη μέσα από την οποία θα προκύψουν οι ικανότητες των ατόμων» (Sun Co). (7) Αναφορά στον αυτοπροσδιορισμό «Η εταιρεία μας είναι ένας διαφοροποιημένος πολυβιομηχανικός όμιλος επιχειρήσεων με ισχυρές βιομηχανικές δυνατότητες, επιχειρηματικές πολιτικές και με αυτονομία στις μερικές ξεχωριστές επιχειρηματικές μονάδες» (Hoover Un.). (8) Αναφορά στη δημόσια εικόνα της επιχείρησης «Πρέπει ν ανταποκρινόμαστε στα γενικότερα ζητήματα με τα οποία απασχολείται το κοινό, περιλαμβανόμενης ειδικότερα της γενικής επιθυμίας για βελτίωση της ποιότητας της ζωής, των ίσων ευκαιριών για όλους, και την εποικοδομητική χρήση των φυσικών πόρων» (Sun Co).

15 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 35 To ιάγραμμα 1.10 ανακεφαλαιώνει την πιο πάνω ανάλυση: ιάγραμμα 1.10: Συστατικά Στοιχεία Αποστολής των Επιχειρήσεων. Πηγή: Α.Μ.Γουλιέλμος 2004 (ιδέα από Robbins-Coulter). Και στη ναυτιλία συναντάμε διατυπώσεις αποστολής στις πλέον πρωτοπόρες και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που προσπαθούν να γίνουν σύγχρονες. Η εταιρεία Thenamaris αναφέρει «Ο σκοπός μας είναι: Η συνεχής προσαρμογή και βελτίωση των υπηρεσιών μας και το να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας». «Η εταιρεία διαχειρίζεται πλοία και προσφέρει υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς και μεταφέρει τόνους φορτίων σε μίλια ωκεανών». «Λειτουργεί σ ένα διεθνές και ανταγωνιστικό και περίπλοκο περιβάλλον. Τα φορτία που μεταφέρονται είναι ακριβά, ευαίσθητα και πολλές φορές επικίνδυνα. Ό,τι χρειάζεται από τα άτομα της εταιρείας και τα πληρώματα είναι: Γνώση, δεξιοτεχνία και συνεχής επαγρύπνηση. Στην διάρκεια των 40 ετών λειτουργίας, η εταιρεία έχει οικοδομήσει και συνεχώς βελτιώνει την τεχνογνωσία και τεχνολογία που είναι αναγκαίες για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις με επιτυχία». «Η εταιρεία είναι

16 36 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 οργανωμένη, στελεχωμένη και εξοπλισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο και να διαχειρίζεται μια αποδοτική υπηρεσία θαλάσσιας μεταφοράς. Το σύστημα είναι δεσμευμένο να παράγει τονομίλια ποιότητας» (Thenamaris ). H διατύπωση της αποστολής της πιο πάνω εταιρείας έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τα στοιχεία του τελευταίου διαγράμματος. ηλαδή στοιχεία αυτοπροσδιορισμού, δημόσιας εικόνας, φιλοσοφίας (σε σχέση με την ασφάλεια), επιβίωσης, γεωγραφικής παρουσίας και περιγραφής της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά κάπως ασαφώς. Η διατύπωση της αποστολής ενδεχόμενα απευθύνεται στους ναυλωτές-χρήστες της υπηρεσίας της εταιρείας, οι οποίοι θα λάβουν «ποιοτικές» υπηρεσίες δηλαδή χωρίς τα φορτία τους να τίθενται σε κίνδυνο. Τα φορτία αναμένεται να μεταφέρονται με ασφάλεια και έγκαιρα. Η εταιρεία δείχνει πως έχει καλή συντήρηση και επιβίωση μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Πολλές είναι εδώ και οι προσπάθειες αυτοπροσδιορισμού. Η διατύπωση της αποστολής μιας εταιρείας δεν πρέπει ν αφήνει αμφιβολίες για το με τι ασχολείται (ή τι κάνει) η εταιρεία και για ποιο σκοπό ή λόγο. Ο καθορισμός της αποστολής μιας εταιρείας προηγείται πάντοτε του καθορισμού των στόχων και των στρατηγικών της! Η αποστολή του Γερμανικού Λόϋντ (Germanischer Loyd, 1867) είναι: «An independent international organization for safety and quality control offering impartial technical expertise to industry throughout the world». Oι διατυπώσεις των επιχειρήσεων για την αποστολή τους μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ λακωνικές, όπως μιας μεταφορικής εταιρείας στις ΗΠΑ: «Να ευημερούμε σαν εταιρεία ενώ ταυτόχρονα να προσφέρουμε εξαίρετες υπηρεσίες στους πελάτες μας». Η δήλωση αποστολής μιας επιχείρησης οφείλει να δίδει στοιχεία ώστε ο αναγνώστης/πελάτης να κατανοεί το λόγο για τον οποίο η εταιρεία αυτή βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία. Η διατύπωση της αποστολής μιας εταιρείας μπορεί να αποτρέψει την εταιρεία από το να επιχειρήσει περισσότερα πράγματα από εκείνα που μπορεί! Η αποστολή μιας εταιρείας παρέχει κατεύθυνση στο management και δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα δευτερεύον θέμα. Η Celtic Marine (Ship Management) αναφέρει: «Είμαστε ένας πραγματικά διεθνής οργανισμός και παρέχουμε τις ευρύτατες υπηρεσίες μας από γραφεία στο Isle of Man στο ΗΒ και στη Μάλτα μαζί με γραφεία στελέχωσης (των πλοίων) που βρίσκονται σε ακόμη πέντε χώρες. Πιστεύουμε ότι η πιστοποίηση που έχουμε στον ISO εγγυάται τα υψηλά μας πρότυπα κάθε φορά. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσίας σε ό,τι κάνουμε. Οι πελάτες μας συμμερίζονται αυτή την άποψη. Η υπηρεσία μας βασίζεται σε μια συνεργατικότητα, με την οποία προσπαθούμε μέχρι τέλους να παρα-

17 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 37 δώσουμε το άριστο. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις δεξιότητες (skills) και τα συστήματα να παραδίδουμε κάθε φορά ό,τι υποσχόμαστε. Η εταιρεία διαθέτει /Ξ, πλοία προϊόντων, χημικά, /Ξ αερίων, ΟΒΟς, RoRos, πλοία ψυγεία και μπαλκ κάρριερς. Το πλοίο κάθε πελάτη επιβλέπεται από μια αφοσιωμένη ομάδα πεπειραμένων επαγγελματιών, που εξασφαλίζουν ότι (κάθε πλοίο) απολαμβάνει τη μέγιστη προσοχή στην κάθε δυνατή λεπτομέρεια κάθε φορά. Με μια βασική ομάδα κάπου 5000 αξιωματικών και πληρωμάτων, η εταιρεία έχει τους πόρους ν αντιμετωπίσει ουσιαστικά οποιαδήποτε ανάγκη στελέχωσης. Η εταιρεία δέχεται μόνο υψηλότατα πρότυπα και χρησιμοποιεί τα δικά της γραφεία στελέχωσης για να εξασφαλίσει ότι αυτά τα πρότυπα ικανοποιούνται από κάθε άτομο που ναυτολογείται κάθε φορά». Στο ίδιο στάδιο φυσικά πρέπει να τεθούν και οι στόχοι και οι στρατηγικές της επιχείρησης εκτός από την αποστολή της. Οι στόχοι αποτελούν το θεμέλιο του προγραμματισμού. Οι στόχοι είναι μετρήσιμα πράγματα που οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να επιτύχουν. Η ύπαρξη στόχων δημιουργεί και την έφεση της αλλαγής τους! Οι στόχοι των επιχειρήσεων πρέπει να διατυπώνονται έτσι ώστε αυτοί ν αποτελούν τους άμεσους στόχους και να εκφράζονται με ακριβείς προτάσεις προθέσεων. Να είναι όπως είπαμε μετρήσιμοι. Να συμπληρώνουν ή ν αποσαφηνίζουν τη γενική διατύπωση της αποστολής, η οποία μπορεί να είναι έννοια αφηρημένη, με πιο χειροπιαστούς όρους. Οι μερικοί στόχοι και σκοποί της εταιρείας μπορούν να προχωρούν σε λειτουργικές λεπτομέρειες για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ενεργειών, ν αποτελούν δηλαδή τους λεπτομερείς στόχους της εταιρείας, οι οποίοι εξειδικεύονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ένα σχέδιο συγκεκριμένων πράξεων. Οι στόχοι των επιχειρήσεων συνήθως εκφράζονται σε όρους κερδών, μεριδίου της αγοράς, ρυθμού ανάπτυξης ή και όλων αυτών μαζί. Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να διατυπώνονται με σαφήνεια και ακρίβεια. Να είναι, όπως είπαμε πολλές φορές, μετρήσιμοι, ώστε να υπάρχει επιβεβαίωση ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Να είναι συμφωνημένοι με όλους εκείνους που θα είναι υπεύθυνοι για την επιδίωξή τους και την επίτευξή τους. Να είναι ρεαλιστικοί, ούτως ώστε να μπορούν να επιτευχθούν. Να προσδιορίζονται χρονικά ώστε να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία επίτευξης. 2. Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος της Επιχείρησης Πρωταρχικός παράγοντας στις ενέργειες κάθε manager είναι το περιβάλλον, του οποίου η ανάλυση αποτελεί κρίσιμο βήμα στη στρατηγική διαδικασία. Είναι το περιβάλλον το οποίο σε μεγάλο βαθμό ορίζει τις

18 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 εναλλακτικές που έχει το management. H επιτυχημένη στρατηγική είναι αυτή που εναρμονίζεται ή ευθυγραμμίζεται καλά με το περιβάλλον. Στο περιβάλλον λ.χ. ανήκει και η πελατεία ή οι charterers και οι ανάγκες τους ή τα αιτήματά τους. Μια εταιρεία στις ΗΠΑ, που δημιουργεί ένα νέο προϊόν την ημέρα στον κλάδο των πλαστικών και έχει 90% συντελεστή επιτυχίας, δέχεται ότι αυτό οφείλεται στην επαφή που έχουν με τους νυν και μελλοντικούς πελάτες και με το τι αυτοί θα ήθελαν (sidekick lunch box). Οι managers οφείλουν ν αναλύουν το περιβάλλον. Ν απαντούν στα εξής ερωτήματα, όπως αυτά παρουσιάζονται στο πιο κάτω διάγραμμα: ιάγραμμα 1.11: Περιβάλλον & Επιχείρηση. Πηγή: Α.Μ.Γουλιέλμος, Όπως δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα αναλύουμε εκτός από την πελατεία και τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας, ποια νομοθεσία που πρόκειται να ισχύσει πρόκειται να μας επηρεάσει, ποια είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας στο μέρος στο οποίο λειτουργούμε. Λ.χ. μπορεί να παρατηρηθεί μετακίνηση εργατικού δυναμικού από το κέντρο της Αθήνας προς τα Β. προάστια; Η ανάλυση φυσικά του περιβάλλοντος της επιχείρησης δεν έχει σχέση μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, κυρίως των πιο πάνω τεσσάρων παραγόντων. Ειδικότερα μελετώνται οι τάσεις και οι διαρθρωτικές μεταβολές στους πιο πάνω παράγοντες Σημαντικός παράγων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι τι συμβαίνει ή θα συμβεί παγκοσμίως σε σχέση με τις πρώτες τους ύλες (τιμές, ποιότητα, ανταγωνιστικές πρώτες ύλες, νομοθεσία, νέες τυχόν αγορές και τα συναφή).

19 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις Αποκάλυψη των Ευκαιριών & Απειλών Το management οφείλει ν αποκαλύψει ή να εντοπίσει τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν ή τις απειλές που πρέπει ν αντιμετωπιστούν. Σαν ευκαιρίες (απειλές) μπορούμε να ορίσουμε όλους τους θετικούς (αρνητικούς) παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης. Οι διαφορετικοί πόροι που ανήκουν σε κάθε επιχείρηση, ακόμη και στον ίδιο κλάδο, διαφοροποιούν τις ευκαιρίες και τις απειλές για κάθε επιχείρηση. Άσκηση 2: Ο φοιτητής να συγκρίνει την South West Airlines με Pan Am, TWA και American. Οι πιο πάνω δύο παράγοντες αφορούν στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Οι επόμενοι αφορούν στο εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. 4. Ανάλυση των Πόρων της Επιχείρησης Εδώ σχετικό είναι το γεγονός των ικανοτήτων και των εργασιών που ξέρουν να κάνουν καλά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις. Έχει σημειωθεί επιτυχία στην καινοτόμο εφεύρεση σε νέα προϊόντα; Τι αντιπροσωπεύει το cash-flow της επιχείρησης ; Με τι τρόπο οι καταναλωτές «βλέπουν» την επιχείρηση και πώς αντιλαμβάνονται την ποιότητα των προϊόντων της και των υπηρεσιών της; Ο Cooper R G [1990] 6 πιστεύει ότι η ιοίκηση της Καινοτομίας Management of Innovation είναι ένα στρατηγικό όπλο στον πόλεμο των προϊόντων σε όλους τους κλάδους. Η ικανότητα των επιχειρήσεων να φθάνουν σωστά στη διαδικασία της καινοτομίας δηλαδή στη διαδικασία που ξεκινά από την ιδέα μέχρι το προϊόν να φθάσει στην αγορά είναι ένα κλειδί στη νίκη αυτού του πολέμου. Σύμφωνα με τον Cooper 1 προϊόν στα 4 (25%) επιτυγχάνει, και μόνο το ½ των κεφαλαίων που αφιερώνονται στην καινοτομία δαπανώνται σε επιτυχημένα προϊόντα. Ο στόχος των νέων προϊόντων ή νέων υπηρεσιών είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός ανόδου (growth) της επιχείρησης και να δημιουργηθεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι σύγχρονοι managers μελετούν τη ιοίκηση 6. «Stage-gate systems: a new tool for managing new products», Business Horizons, 5-6:

20 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 της Καινοτομίας, την Παραγωγή Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών και τη ιοίκηση της Τεχνολογίας. Μια σχετική μελέτη 7 εντόπισε την άποψη του 89% των managers το 1980, ό,τι δηλαδή στο μέλλον οι επιχειρήσεις θα εξαρτώνται περισσότερο από ότι στο παρελθόν από τα νέα προϊόντα και τις νέες υπηρεσίες. Επίσης οι Coopers & Lybrand ανέφεραν το ότι το πλείστον των επιχειρήσεων στηρίζονται πολύ στην ανάπτυξη νέων προϊόντων για τη δική τους ανάπτυξη και κερδοφορία. Ο Cooper επίσης διαπίστωσε μια θετική και ανερχόμενη συσχέτιση μεταξύ της τάσης για καινοτομία και της αξίας της επιχείρησης σαν μια μακροχρόνια επένδυση ιάγραμμα Οι επιχειρήσεις που έχουν βαθμολογηθεί με άριστα το 100 για την καινοτομική τους δράση φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα. Πίνακας 1.1: Βαθμολογία στην Κλίμακα της Καινοτομίας. Union Carbide 56.25% Grace, FMC, Celanese 66.25% Hercules 72.50% Cyanamid 75.00% Allied 77.50% Monsanto 78.75% Dow 80.00% Du Pont 87.50% Πηγή: Cooper. To πιο κάτω διάγραμμα δίνει τη συσχέτιση μεταξύ της αξίας της επιχείρησης/επένδυσης και της τάσης για καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών. 7. D S Hopkins, «New products winners & losers, Conference Band, 773 rep., NY 1980 quoted by Cooper. 8. Coopers & Lybrand Co Group, «Business Planning in the 80 s: the new marketing shape of N. American Corporations», NY, 1985 (see Cooper).

21 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 41 ιάγραμμα 1.12: Σχέση Τάσης για Καινοτομικά Προϊόντα & η Αξία της Επιχείρησης/ Επένδυσης Μακροχρόνια (πρώτες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ), Πηγή: Cooper, op. cit., p. 5. Εκείνο που μπορούμε να σχολιάσουμε εδώ είναι ότι τα νέα προϊόντα/ υπηρεσίες που επιτυγχάνουν δεν είναι τα από πλευράς τεχνολογίας προτεινόμενα, αλλά τα από της πλευράς της αγοράς ζητούμενα, ήτοι: «Νot technical push but market pull». Βέβαια εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε τα εντελώς νέα προϊόντα/υπηρεσίες από τις τυχόν «επεκτάσεις ή βελτιώσεις» προϊόντων που ήδη υπάρχουν. Ως νέο προϊόν/υπηρεσία μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνο που εξασφαλίζει στην επιχείρηση συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί. Για τον τελευταίο αυτό λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζεται μια βελτιωμένη διοίκηση της διαδικασίας της καινοτομίας. Μερικές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει ένα σύστημα 4 σταδίων ή φάσεων (GM), ειδικότερα για να συντομευτεί ο χρόνος/ιδέα για την πρώτη κυκλοφορία λ.χ. ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου. Άλλες επιχειρήσεις έχουν την επιχειρησιακή κουλτούρα και το κλίμα της καινοτομίας (3Μ) ή τη δημιουργικότητα και πειθαρχία συνδυασμένη με νέα

22 42 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 προϊόντα. Και άλλες επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα 4 σταδίων (Northern Telecom) στη δεκαετία κόστους 1 εκ. για τη σχεδίαση και εφαρμογή νέων προϊόντων με αποτέλεσμα να συντομευτεί ο χρόνος πρώτης κυκλοφορίας με λιγότερα λάθη και λιγότερη ανακύκλωση και επανάληψη εργασιών και επιτυχή νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η έννοια SGS (stage-game system) μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Αυτή ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η καινοτομία στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες είναι μια διαδικασία και επομένως μπορεί αυτή να διοικηθεί και να βελτιωθεί από τις αντίστοιχες μεθοδολογίες που υπάρχουν στη διοίκηση των διαδικασιών. Για να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο SGS πρέπει να διαιρέσουμε τη ιαδικασία της Καινοτομίας σε ένα σύνολο προκαθορισμένων σταδίων (μια δέσμη σχετικών, συχνά παραλλήλων και προκαθορισμένων, δράσεων) όπως δείχνει το πιο κάτω ιάγραμμα Κάθε στάδιο είναι πιο δαπανηρό από το προηγούμενο και παρέχει περισσότερες πληροφορίες, επομένως έχει και μικρότερη ποσότητα κινδύνου! Οι «πόρτες», που φαίνονται στο ιάγραμμα 1.13, θεωρούνται τρόποι εισόδου και ελέγχου της διαδικασίας, αλλά και κόμβοι ή παραδοτέα (ή εισροές) με κριτήρια εξόδου ή κατάληξης σε ένα προϊόν. Ο αρχηγός του έργου είναι υποχρεωμένος να φέρει τα παραδοτέα (εισροές) στην «πόρτα». Τα κριτήρια αφορούν στα αντικείμενα πάνω στα οποία το έργο θα κριθεί, και τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν προκειμένου ν ανοίξει η «πόρτα» για το επόμενο στάδιο. Οι εκροές αφορούν στις αποφάσεις που λαμβάνονται στην «πόρτα» και μια απόφαση μπορεί να έχει τα εξής στάδια: «Προχώρα-σταμάτα-κράτησέ το-ανακύκλωσέ τοπάρε την έγκριση μιας ενέργειας για το επόμενο στάδιο». Τα παραδοτέα (εισροές) λ.χ. στην πόρτα 3 είναι: (1) Τ αποτελέσματα της μελέτης αγοράς για τις ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών, (2) ανάλυση του ανταγωνισμού, (3) λεπτομερής τεχνική αξιολόγηση, και (4) οικονομική αξιολόγηση. Οι επικεφαλείς managers «φυλάνε» τις «πόρτες» και έχουν λειτουργίες πολυποίκιλες και πολυεπιστημονικές και βρίσκονται στο κατάλληλο ιεραρχικό επίπεδο να εγκρίνουν τη διάθεση των πόρων που χρειάζονται για το έργο. Οι επικεφαλής managers κάνουν τα εξής: (1) Ελέγχουν την ποιότητα των εισροών ή των παραδοτέων, (2) πιστοποιούν την ποιότητα του έργου από άποψη τόσο οικονομική όσο και εμπορική, ώστε να ληφθούν αποφάσεις της μορφής: «Προχώρα- σταμάτα-κράτα-ανακύκλωσε» και (3) εγκρίνουν το σχέδιο ενεργειών για το επόμενο στάδιο και την κατανομή των αναγκαίων πόρων. Ο αρχηγός του έργου είναι αυτός που το οδηγεί από το ένα στάδιο στο άλλο και από τη μια «πόρτα» στην άλλη. Πρέπει φυσικά να γνωρίζει ποια παραδοτέα χρειάζονται για να περάσει κανείς από την επόμενη «πόρτα» και να οργανώσει την ομάδα που θ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των παραδοτέων στην ερχόμενη «πόρτα»!

23 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 43 Πηγή: Cooper. ιάγραμμα 1.13: Ένα Τυπικό SGS με 5 Στάδια και Πέντε Εισόδους.

24 44 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι επιχειρήσεις ελληνικές και ναυτιλιακές δεν μπορούν εύκολα να εφαρμόσουν το SGS με την παραδοσιακή οργάνωση των τμημάτων. Τα έργα δεν μπορούν να λειτουργήσουν από τμήμα σε τμήμα. Χρειάζεται ομάδα και αρχηγός ομάδος. Επίσης οι επιχειρήσεις οφείλουν να ορίζουν τους υπευθύνους για τις «πόρτες» μέσα από την ιεραρχία του management. Αυτό το τελευταίο είναι απαραίτητο αφού οι νέες υπηρεσίες και τα νέα προϊόντα απαιτούν τη διάθεση σημαντικών πόρων και επομένως την εμπλοκή του ανωτάτου management. ιαπιστώθηκε 9 επίσης ότι οι επιχειρήσεις που υιοθέτησαν μια επίσημη διαδικασία νέων προϊόντων πήγαν καλύτερα, και άριστα πήγαν όσες είχαν τη διαδικασία αυτή για πολλά χρόνια. Ο πιο κάτω πίνακας αναφέρεται στα ευρήματα μιας έρευνας σε 203 νέα προϊόντα. Πίνακας 1.2: Έρευνα σε 203 Έργα Νέων Προϊόντων, % εν υπήρχε λεπτομερής έρευνα αγοράς ή έρευνα μάρκετινκ (4 προϊόντα). 77% εν έγινε σχετική δοκιμασία στην αγορά ή δοκιμαστικές πωλήσεις (9). 34% εν έγινε έλεγχος προιόντος με τον πελάτη (8). 32% εν υπήρξε επίσημη κυκλοφορία για πρώτη φορά του προϊόντος (131). 2% Συγκέντρωσαν τις 13(*) απαραίτητες δράσεις. Πηγή: Cooper R G & Kleinschmidt E J, «An investigation into the new product process: steps, deficiencies & impact» Industrial Marketing Management, 17 (3), 1988, pp Tα 13 βήματα θεωρούνται ως η πλήρης προσέγγιση και ο αριθμός των βημάτων είχε συνάρτηση με την επιτυχία του προϊόντος. Οι απαραίτητες 13(*) φάσεις είναι: Αρχικό φιλτράρισμα, προκαταρκτική εκτίμηση αγοράς, προκαταρκτική τεχνική εκτίμηση, λεπτομερής μελέτη αγοράς/έρευνα μάρκετινκ, εμπορική/οικονομική ανάλυση, ανάπτυξη προϊόντος, εσωτερική δοκιμασία προϊόντος, δοκιμασία προϊόντος με πελάτες, δοκιμασία αγοράς/δοκιμαστικές πωλήσεις, δοκιμαστική παραγωγή, εμπορική ανάλυση πριν από την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, έναρξη παραγωγής, κυκλοφορία προϊόντος για πρώτη φορά. 9. Βοοz, Allen & Hamilton, «New product management for the », NY, 1982, όπως αναφέρεται από τον Cooper.

25 Η Στρατηγική στις Επιχειρήσεις 45 Στη ναυτιλία φυσικά η πιο πάνω διαδικασία είναι ν ακολουθείται από τη Ναυπηγική Βιομηχανία ή από τη Ναυτιλιακή βιομηχανία αν αυτή κάνει προσομοίωση της εργασίας της ναυπηγικής επιχείρησης. Το βήμα αυτό της ανάλυσης των πόρων της επιχείρησης αναγκάζει το management ν αναγνωρίσει ότι κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη περιορίζεται κατά κάποιο τρόπο από τους πόρους και τις δεξιότητες που έχει. Άσκηση 3: Οι φοιτητές ας συγκρίνουν τις Gingko Design S.F. με Microsoft, Silicon Graphics, AT & T, Apple Computer. Στo στάδιο αυτό οφείλεται να καθοριστούν οι πόροι της επιχείρησηςκεφάλαια, τεχνική δεξιοτεχνία, εργατικό δυναμικό με δεξιότητες και πεπειραμένο management. Επίσης σ αυτό το στάδιο διαπιστώνεται η ικανότητα της επιχείρησης να πραγματοποιεί τις διάφορες λειτουργίες των τμημάτων όπως: Μάρκετινκ, παραγωγή/operations, έρευνα και ανάπτυξη/chartering, οικονομικό και λογιστήριο, συστήματα πληροφόρησης και διοίκησης ανθρωπίνων πόρων. 5. Ανακάλυψη υνατών & Αδυνάτων Σημείων μιας Επιχείρησης Τα δυνατά σημεία της επιχείρησης είναι οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η επιχείρηση πολύ καλά, ενώ αδύνατα σημεία είναι οι δραστηριότητες που η επιχείρηση δεν κάνει καλά ή σχετίζεται με πόρους που θα ήθελε, αλλά δεν έχει. Σχετική εδώ έννοια είναι και η ανταγωνιστικότητα που είναι διακριτή (distinctive competence). O Πρόεδρος της ΕΕΕ (Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών) αναφέρει (Ναυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2000) τις διαφοροποιήσεις στις δομές της παγκόσμιας οικονομίας και την τεχνολογική έκρηξη και το περίγραμμα της δράσης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που είναι: (1) Ποιότητα υπηρεσιών με ένα ποιοτικό πλοίο που θα είναι ασφαλές, δεν θα ρυπαίνει και θα διαθέτει ικανή ανταγωνιστικότητα, (2) υψηλή εκπαιδευτική στάθμη στα στελέχη πλοίου και γραφείου που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη νέα γνώση της «εκρηκτικής» τεχνολογίας. Σημαντικό στοιχείο είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα της παραδοσιακής οικογενειακής εφοπλιστικής επιχείρησης, οι οικονομίες κλίμακας, η αύξηση του στόλου, ο εκσυγχρονισμός του στόλου και της διαχείρισης. Για τον όμιλο Τσάκου, ο Καπετάν Π. Τσάκος αναφέρει (Ναυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2000): Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του στόλου μας δαπανήσαμε πάνω από 80 εκ. $ και το 1999 παραγγείλαμε πλοία αξίας 100 $ εκ. (2 Aframax /Ξ & 3 Panamax /Ξ). Ανανεώσαμε το στόλο των Ε/Κ πλοίων με τρία νέα πλοία. Στην αγορά των μεταχειρισμένων

26 46 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 αγοράστηκαν 4 /Ξ και 3 πλοία Ε/Κ ενώ πωλήθηκαν 7 πλοία. Η δράση του ομίλου επεκτάθηκε στη. Αφρική. Λόγω των ναυπηγήσεων δημιουργήθηκε τμήμα Νέων Κατασκευών. Η εταιρεία πιστοποιήθηκε στο ΙSO (Πιστοποιητικό Ασφαλούς ιαχείρισης του Περιβάλλοντος). Η διοίκηση της Anangel Shipping Enterprises αναφέρεται στο ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής σημαίας που αποδίδεται σε 3 λόγους: (1) Στο αυξημένο κόστος πληρώματος λόγω ασφαλιστικών εισφορών στη σύνθεση και όχι στην πραγματική απασχόληση, (2) στην υψηλή φορολογία του πλοίου 10 και (3) στη διάθεση ξένων κυρίως ευρωπαϊκών κρατών για την ενίσχυση της σημαίας τους. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον τα λάθη είναι αναπόφευκτα! Οι επιχειρηματικές δράσεις όμως πρέπει να είναι μέσα στις «αντοχές» κάθε εταιρείας. Η ελληνική εμπειρία στη διαχείριση πλοίων είναι ευρεία. Το ναυτικό δυναμικό είναι καλό. Η οικονομική δύναμη είναι ισχυρή. Αδύνατο σημείο είναι η βραδεία προσέλκυση κατά καιρούς νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Επίσης η εκπαίδευση και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη σημερινή πραγματικότητα, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας. Όσο για τη ναυλαγορά μετρούν οι εκκρεμούσες παραγγελίες πλοίων μεγάλης χωρητικότητας. Ο Έλληνας ναυτικός που πρέπει να είναι επαγγελματίας και ποιοτικός αποτελεί μια από τις ουσιαστικότερες βάσεις της ανάπτυξης και ύπαρξης της ελληνικής ναυτιλίας. Το επιχειρησιακό περιβάλλον έχει γίνει πιο διάφανο γύρω από το πλοίο και από τα μέσα ενημέρωσης και από το ΧΑΑ και από την κινητή τηλεφωνία (Ακτοπλοΐα). Επίσης παρατηρείται τάση γιγαντισμού στις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Όλα τα πιο πάνω ανήκουν στην κατηγορία «περιβάλλον» της επιχείρησης, αλλά δείχνουν και τα αδύνατα σημεία των επιχειρήσεων γενικά όπως η ποιότητα του Έλληνα ναυτικού μέσα από την εκπαίδευση, ο βαθμός του κινδύνου, το κόστος του εθνικού πληρώματος, η απροθυμία νέων Ελλήνων για το ναυτικό επάγγελμα, και η νομοθεσία που τυχόν περιορίζει την επενδυτική ευελιξία της ναυτιλιακής επιχείρησης. υνατά σημεία είναι η ελληνική εμπειρία και ναυτοσύνη στη διαχείριση πλοίων, η συσσωρευμένη οικονομική ισχύς ειδικότερα μετά το 1987, ο Έλληνας ναυτικός και το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας. Αδύνατα σημεία είναι το κόστος του πλοίου γενικά στην ελληνική σημαία, η διαφάνεια των ενεργειών του πλοίου τόσο μέσα από τον ISM Code όσο και από τα ΜΜΕ και που οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όσο τα πλοία γιγαντώνονται. Ας δούμε τώρα στο επόμενο κεφάλαιο κάποιες ενδιαφέρουσες οργανωτικές δομές των επιχειρήσεων και ειδικότερα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. 10. Ένα Πάναμαξ 4 1/2 ετών πληρώνει 79% περισσότερο φόρο από ένα 3 1/2 ετών και ένα 25 ετών πληρώνει 5.5% λιγότερο φόρο από ένα 11 ετών.

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αναδημοσίευση από τις παρουσιάσεις Α) Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS - Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική Β) Βαγής Σαμαθρακής

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr Εργασία ΔΕΟ 11 1.1 Προγραμματισμός είναι η λειτουργία του προσδιορισμού των αντικειμενικών στόχων ενός οικονομικού οργανισμού και των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Ενώ ο σχεδιασμός αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κεφάλαιο 1 ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Μ έχρι αρκετά πρόσφατα, η έννοια του μάρκετινγκ των υπηρεσιών αποτελούσε μια έννοια χωρίς ιδιαίτερη αξία αφού, πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1

Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1 Έρευνα καινοτομίας στις επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και επίπλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1 Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος 2, Δρ. Γεώργιος Νταλός 3 Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σχέδιο Κειμένου Βασικών Αρχών και Κατευθύνσεων Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 22 Μαΐου 2013 1 "Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. a. Καινοτομία b. Εφεύρεση Οι δύο αυτές έννοιες ταυτίζονται. ΝΑΙ ΟΧΙ 2. a. Καινοτομία προϊόντων(αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης;

Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης; Κεφάλαιο Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης;. Εισαγωγή στην έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απάντηση που πρέπει να δώσει κάθε επιχειρηματίας Η στην ερώτηση «Γιατί να επιλέξει εμένα ο πελάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑΤΑ Θέμα 1 (2 Μονάδες) Η Creta Farm είναι μια ελληνική αλλαντοβιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα

shaping the world of life sciences life sciences good to know you

shaping the world of life sciences life sciences good to know you shaping the world of life sciences good to know you life sciences Best Workplaces 2013 Greece profile H Randstad είναι ένας από τους μεγαλύτερως παρόχους στελέχωσης και υπηρεσίων Ανθρώπινου Δυναμικού παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα Ποιότητας (ISO - ISM)

Πρότυπα Ποιότητας (ISO - ISM) Ο ιεθνής Κώδικας ιαχείρισης της Ασφάλειας για την Ασφαλή Λειτουργία των Πλοίων και για την Πρόληψη της Ρύπανσης (ISM Code) είναι ένα διεθνές πρότυπο για την ασφαλή διαχείριση και λειτουργία των πλοίων

Διαβάστε περισσότερα

Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter

Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter Στην σελίδα 71 του βιβλίου του Παπαδάκη γίνεται αναφορά στις 5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ Σ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Σ SESSION 5 ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι 2014/2015 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΞΙΑΣ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΡΟΙ & ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ-ΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΕΕ ΤΠΔΠ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θέμα εισήγησης: «ΕΛΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Dynamics NAV & Verticals

Microsoft Dynamics NAV & Verticals Microsoft Dynamics NAV & Verticals 1 Cosmos Business Systems SA Cosmos Consulting SA Software Solutions Microsoft Dynamics NAV ERP Τι είναι; Το Enterprise Resource Planning (ERP) είναι μια λύση λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια) ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΝΩΣΗ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (ΕΙΡΜΑ-EUROPEAN INDUSTRIAL RESEARCH MANAGEMENT

Διαβάστε περισσότερα

Management. Facility. Η εύρυθμη λειτουργία στο επίκεντρο. Special Report: Facility Management. HR Professional

Management. Facility. Η εύρυθμη λειτουργία στο επίκεντρο. Special Report: Facility Management. HR Professional HR Professional Special Report: Facility Management Facility Management Η εύρυθμη λειτουργία στο επίκεντρο Η υποστήριξη και συντήρηση των «πάγιων στοιχείων» μιας επιχείρησης αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ» ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ» ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΝΔΟ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter 14o ΤΕΥΧΟΣ Πληροφορίες: Ευαγγελία Ίσαρη Evangelia.Isari@adecco.com 210 6930490 Αγαπητοί συνεργάτες, Το 14o τεύχος του HR Newsletter της Adecco είναι αφιερωμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μέτρο 3.1: Ενθάρρυνση Επιχειρηματικής Δράσης (Ενέργεια 3.1.1) Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ελληνική εκπαίδευση δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα την απαιτούμενη βαρύτητα στα θέματα απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην Αιμοδοσία

ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην Αιμοδοσία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ Νίκη Βγόντζα Διευθύντρια Αιμοδοσίας Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν.Ν. Ιωνίας Σημαίνει : ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην Αιμοδοσία μετάγγιση σωστού και ασφαλούς αίματος στο σωστό ασθενή τη κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II

Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II 1. Εισαγωγή 1.1 Το έγγραφο αυτό επικεντρώνεται σε θέµατα σχετικά µε τις µικρές και µεσαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στoυς τρόπους αντιµετώπισης των

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2014 13 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη Κορνηλία Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Επιχειρηματικότητα Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ Επιχειρηματικότητα είναι η ιδιότητα ενός ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Satisfaction, Quality and Value

Satisfaction, Quality and Value Το marketing στη σύγχρονη εποχή ικανοποίηση, ποιότητα και αξία Satisfaction, Quality and Value Οικονομία, κοινωνία και Marketing Τι θα παραχθεί Πως θα παραχθεί Ποιός θα το παράγει Που θα παραχθεί Πότε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου

Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου Ομιλία του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στο συνέδριο «Δημόσιος Τομέας: Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον» Θέμα ομιλίας: «Αρκεί

Διαβάστε περισσότερα

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ EXPERT Το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Expert είναι το όνομά της. Παρέχει στους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ)

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 1 ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία

Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία Μάιος 2013 Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στο http://www.bcg.gr/media - 1 - Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΕΛΟΣ ή ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Captain Vasilis Iliopoulos NAVIERA ULISES

ΟΦΕΛΟΣ ή ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Captain Vasilis Iliopoulos NAVIERA ULISES ΟΦΕΛΟΣ ή ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Captain Vasilis Iliopoulos NAVIERA ULISES Ορισμοί Safety, Security, Quality. Ασφάλεια = Έλλειψη κινδύνου. Safety = Προστασία από τυχαία γεγονότα/συμβάντα.

Διαβάστε περισσότερα

XRTC ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2015 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

XRTC ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2015 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ XRTC ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2015 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η μέση αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών δανείων της τράπεζάς σας σε σχέση με το 2013; (A.Αμετάβλητη / B.0%-50%

Διαβάστε περισσότερα

15 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

15 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ 15 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ 1. Διαμόρφωση Εξαγωγικής Στρατηγικής σε κλαδικό ή τοπικό επίπεδο Η GlobalGreece έχει την εμπειρία και αναλαμβάνει την διαμόρφωση μακροχρόνιων σχεδίων

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209 Ανταγωνιστικότητα Πρώτα Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την απασχόληση και την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου Ηγέτες με Όραμα Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου Αγαπητοί φοιτητές, Εκ μέρους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σας καλωσορίζουμε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη.

Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη. ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Business Excellence ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ EFQM Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη. Βιωσιµότητα και Επιχειρηµατική Αριστεία Κάθε επιχειρηµατίας έχει στόχο να έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 1ο ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Νίκος Κομνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη Ημερίδα «Ο Ρόλος των Συνεργατικών

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

«ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Το Πρόγραμμα «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων

ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων Παράγοντες αποτελεσµατικής λειτουργίας αθλητικής ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων Βασικά Ζητήµατα Οργάνωσης & ιοίκησης Μιας Αθλητικής Εγκατάστασης Η αποτελεσµατική λειτουργία µιας αθλητικής καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 3 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 3 Αυγούστου 2009 Νέες ευκαιρίες για αλλαγή επιχειρηματικού προφίλ των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στο

Διαβάστε περισσότερα

Το επάγγελµα του Ναυπηγού. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το επάγγελµα του Ναυπηγού. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Το επάγγελµα του Ναυπηγού Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τι είναι ο ναυπηγός; Ο ναυπηγός είναι µηχανικός µε αντικείµενο το πλοίο και την τεχνολογία της ναυτιλίας Ναυτιλία ιακινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ, ΔΙΟΊΚΗΣΗ, ΥΛΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ ΔΙΑΦΉΜΙΣΗΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΉΣ ΕΤΑΙΡΊΑΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΆΣ. Planning and managing Advertising

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS Με την απόκτηση της εταιρείας Newave Energy, καινοτόμος εταιρεία στον τομέα της αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) με βάση της την Ελβετία, η ΑΒΒ έχει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ποσό υπολογιζόμενο και ανάλογο του κύκλου εργασιών του Η Σύμβαση

ποσό υπολογιζόμενο και ανάλογο του κύκλου εργασιών του Η Σύμβαση FRANCHISING Γενικά Ως franchising νοείται το σύνολο των δικαιωμάτων βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν εμπορικά σήματα και επωνυμίες, πινακίδες καταστημάτων, πρότυπα χρήσεως, σχέδια, δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων Ένας από τους σκοπούς της χρηματοοικονομικής επιστήμης αποτελεί η αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και καταγραφεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014

Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014 Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014 Αγγελική Λοϊζου Λειτουργός Τυποποίησης Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) Αυτόνομος Οργανισμός Λειτουργεί με βάση το Ιδιωτικό Δίκαιο Πλήρως αναγνωρισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική Αλλαγή και Καινοτομία

Επιχειρηματική Αλλαγή και Καινοτομία Επιχειρηματική Αλλαγή και Καινοτομία Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων, ΤΕΙ Πάτρας Η κατάσταση στην Ελλάδα (1) Η κατάσταση στην Ελλάδα (2) Η Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ / ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ / ΤΕΧΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΑΠΌΔΟΣΗΣ / ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ GR www.en-come.com ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Έκθεση Έρευνας μεταξύ Στελεχών Οργανισμών της Περιφέρειας Ελλάδα 2015 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΕΚ Αριθμός Διαγωνισμού: 08/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE Value thrugh Research and Innvatin ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΙMP3ROVE Αθήνα Ιανουάριος 2014 Ο Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος είναι Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Click to edit Master subtitle style 13/4/2011 Επιχειρηματική πρόταση συνεργασίας Mini Sports Club Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να σας προσφέρουμε μια κερδοφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3

STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3 STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3 ΕΞΥΠΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ/ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΥΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η «ΔΟΜΗΣΗ» ΤΗΣ ΟΙ 5 ΠΕΙΘΑΡΧΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ/ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΑ/ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Καριέρα στη Ναυτιλία Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Επαγγελματικός Σύνδεσμος Εγχώριας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας Ιανουάριος 1989: Ίδρυση ΚΝΕ από 17 Μέλη Στόχοι: Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) ΕΠΙΧΕΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Τι είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο Ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) είναι ένα έγγραφο το οποίο ορίζει τη βασική ιδέα για μια επιχείρηση και τα σχετικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Eνισχύει άμεσα την εμπιστοσύνη των πελατών στην εταιρεία Αναβαθμίζει το κύρος της επιχείρησης προς αρχές, δανειστές, επενδυτές Αποτελεί αναγνωρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας

2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Λη#νιοί Εν ράσει 2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας Κατάρτιση Ενός Ε-ιτυχη0ένου Ε-ιχειρη0ατικού Σχεδίου (Business Plan)9 Μ"α$"άσης Ελευθέριος, 2 Σύ$βουλος Υ"οστήριξης Ε"ιχειρη$ατικών Σχεδίων, Ε"ιστη$ονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων»

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» «Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» ρ. Ευάγγελος Ευµορφόπουλος, Επιθεωρητής του ΕΦΕΤ, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών Σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσµιο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

* ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα

* ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα Ηλεκτρονικό περιοδικό www.foodstandard.gr Τεύχος 18 -Αύγουστος 2011 * Πιστοποίηση * ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα διαχειριστικής τα logos που θυμίζουν τον πα- επάρκειας για τη ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ foodstandard λιό καλό

Διαβάστε περισσότερα

5 Δραστηριότητες και λειτουργίες

5 Δραστηριότητες και λειτουργίες 5 Δραστηριότητες και λειτουργίες 5.1 Η Αναζήτηση ευκαιριών Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Οπλιστείτε με επιμονή Πιστέψτε στον εαυτό σας Θέστε τους στόχους σας Και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η συνταγή της επιτυχίας λέει ότι αν κάποιος θέλει θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. : Εταιρική Παρουσίαση» «E.J. Papadopoulos S.A. : Company Presentation»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. : Εταιρική Παρουσίαση» «E.J. Papadopoulos S.A. : Company Presentation» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. : Εταιρική Παρουσίαση» «E.J. Papadopoulos S.A. : Company Presentation» Δόικα Δήμητρα 7724 Τζωρτζάκη Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ& ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ& ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ& ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Διδάσκοντες: Καθ. Δ. Καραλέκας Λέκτ. Ι. Γιαννατσής Διαφάνειες Διαλέξεων Προγραμματισμός Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων Ο προγραμματισμός ανάπτυξης νέων προϊόντων (product planning)

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής MARKETING

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής MARKETING Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής MARKETING Τα στοιχεία του Marketing Διαπίστωση των μεταβαλλόμενων αναγκών Επιθυμιών και προτιμήσεων Σχεδιασμός του προϊόντος Τα σημεία πώλησης Δίκτυα Διανομής Κοστολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

Case Study. Η διαδικασία μέτρησης ικανοποίησης πελατών στο πρότυπο ISO 9001: Εφαρμογή σε εταιρεία Πληροφορικής I

Case Study. Η διαδικασία μέτρησης ικανοποίησης πελατών στο πρότυπο ISO 9001: Εφαρμογή σε εταιρεία Πληροφορικής I Case Study Η διαδικασία μέτρησης ικανοποίησης πελατών στο πρότυπο ISO 9001: Εφαρμογή σε εταιρεία Πληροφορικής I ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΗ Οι σηµαντικότερες αιτίες που οδηγούν στην ανάγκη µέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Εταιρεία παραγωγής σάλτσας τομάτας Ent-teach Κεφάλαιο 3 Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή εκπαιδευτικής δραστηριότητας Είστε ο ιδιοκτήτης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στη βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr ΕΡΩΤΗΜΑ Α (Α.1) Παρουσιάστε κατά την κρίση σας τις επιδιώξεις / σκοπούς των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) του Ομίλου ΟΤΕ, όπως δραστηριοποιείται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας μέσω της θυγατρικής του

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση

Η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση Κεφάλαιο Η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να αναλυθεί η επιστήμη της Οργάνωσης και Διοίκησης χωρίς προηγουμένως να προσδιοριστεί το πεδίο δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 9001:2000 - ΡΟΕΓΓΙ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΤΥΟ Γεώργιος. τυλιανάκης, Χηµικός Μηχανικός M.Sc. ύµβουλος Επιχειρήσεων-Q.A. Systems Καθηγητής οιότητας στο Global University 1. Γενικά Τα υστήµατα ιαχείρισης οιότητας εµφανίσθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ; ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ; Βοηθούν στη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης της χώρας Βοηθούν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στον περιορισμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΔΥΝΑΤΟ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΔΥΝΑΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΔΥΝΑΤΟ 2 Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ ενώ οι παλιοί επιχειρηματικοί κανόνες δεν ανταποκρίνονται στο νέο περιβάλλον. Ούτε τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα