ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2002

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2002"

Transcript

1 Ε.Ε. Παρ. III(I) 3477 Κ.Δ.Π. 338/2002 Αρ. 3623, Αριθμός 338 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Ηλεκτρικής Ενέργειας) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του όρθρου 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 μέχρι 2002, αφού κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγκρίθηκαν από αυτή, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σύμφωνα με το εδάφιο (3) του άρθρου 3 του περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου, Νόμου (Ν. 99 του 1989 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 227 του 1990). ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2002 Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 76/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας» (EEL 336 της , σ.30), Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από το άρθρο 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 μέχρι 2002, εκδίδει 19 του 1974 τους ακόλουθους Κανονισμούς. 73 του του (1) του (1) του (1) του Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθμών Συνοπτικός (Μετρητές Ηλεκτρικής Ενέργειας) Κανονισμοί του τίτλος. 2. (1) Στους παρόντες Κανονισμούς, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει Ερμηνεία, διαφορετική έννοια "Αρμόδια Αρχή" σημαίνει την Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή οργανισμό που μπορεί να εξουσιοδοτηθεί για τους σκοπούς των παρόντων Κανονισμών από τον Υπουργό μετά από εισήγηση του Εφόρου 19 του 1974 "Νόμος" σημαίνει τους περί Μέτρων και Σταθμών Νόμους του 1974 μέχρι 2002, και περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο νόμο που τους τροποποιεί ή τους 48 του 1985 αντικαθιστά. 89(ΐ)τουΐ (1) του (1) του (2) Όροι που περιέχονται στους παρόντες Κανονισμούς και δεν ορίστηκαν διαφορετικά έχουν, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο, τις έννοιες που αποδίδονται σ' αυτούς από το Νόμο. 3. Οι παρόντες Κανονισμοί εφαρμόζονται στους καινούργιους, κοινής χρή πεδίο σης, επαγωγικούς μετρητές, άμεσης σύνδεσης, απλού ή πολλαπλών τιμολογίων, εφαρμογής, σχεδιασμένους για τη μέτρηση της ενεργού κατανάλωσης μονοφασικού ή πολυφασικού ρεύματος συχνότητας 50 Hz (που στο εξής θα αναφέρονται ως "οι μετρητές").

2 Κ.Δ.Π. 338/ Διάθεση στην αγορά και χρήση των μετρητών. Επίσημη Εφημερίδα, Παράρτημα Τρίτο (Ι): Παράρτημα. Έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών. 4. Η διάθεση στην αγορά και χρήση των μετρητών επιτρέπεται μόνο εφόσον (α) Έχουν τύχει έγκρισης ΕΟΚ τύπου και έχουν υποβληθεί σε αρχική επαλήθευση ΕΟΚ και φέρουν το σήμα έγκρισης ΕΟΚ τύπου και τις σφραγίδες αρχικής επαλήθευσης ΕΟΚ που περιγράφονται στο Τέταρτο Παράρτημα των περί Μέτρων και Σταθμών Κανονισμών του 1981 μέχρι 2000 και (β) πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας που καθορίζονται στο Παράρτημα των παρόντων Κανονισμών. 5. Οι παρόντες Κανονισμοί τίθενται σε ισχύ την

3 3479 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 4(β)) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι Ορισμοί ΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ.1 Μέγεθος ή παράγοντας επιρροής Οποιοδήποτε μέγεθος, ή οποιοσδήποτε παράγοντας εκτός από το μετρούμενο μέγεθος, οι επιδράσεις του οποίου δυνατό να μεταβάλουν το αποτέλεσμα της μέτρησης..2 Διακύμανση σφάλματος σαν αποτέλεσμα του μεγέθους επιρροής Η διαφορά μεταξύ των σφαλμάτων του μετρητή, όταν το ίδιο μέγεθος επιρροής λαμβάνει διαδοχικά δύο καθορισμένες τιμές..3 Τιμή αναφοράς μεγέθους επιρροής Η τιμή του μεγέθους επιρροής με βάση την οποία καθορίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά του μετρητή.

4 3480 Βασική ένταση (lb) Η τιμή της έντασης σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι τιμές ορισμένων χαρακτηριστικών του μετρητή. Μέγιστη ένταση (l max ) Η μέγιστη τιμή της έντασης στην οποία ο μετρητής πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παρόντων Κανονισμών. Συντελεστής παραμόρφωσης Ο λόγος της ενεργού τιμής του υπολοίπου, που προκύπτει από την αφαίρεση της θεμελιώδους αρμονικής από ένα μη ημιτονοειδές εναλασσόμενο μέγεθος προς την ενεργό τιμή του μη ημιτονοειδούς μεγέθους. Ο συντελεστής παραμόρφωσης εκφράζεται συνήθως ως εκατοστιαία ποσότητα. Βασική ταχύτητα περιστροφής Η ονομαστική ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, εκφραζόμενη σε στροφές ανά λεπτό, όταν ο μετρητής ευρίσκεται κάτω από συνθήκες αναφοράς, με βασική ένταση και συντελεστή ισχύος ίσο με ένα. Βασική ροπή στρέψης Η ονομαστική τιμή της ροπής στρέψης που πρέπει να ασκείται πάνω στο δίσκο, για να.τον διατηρεί ακίνητο, όταν ο μετρητής ευρίσκεται κάτω από συνθήκες αναφοράς, με βασική ένταση και συντελεστή ισχύος ίσο με ένα.

5 3481 Τύπος Έκφραση που χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των μετρητών απλού ή πολλαπλών τιμολογίων, κατασκευαζόμενων από τον ίδιο κατασκευαστή, στους οποίους αντιστοιχούν: - όμοιες μετρολογικές ιδιότητες, - ομοιομορφία κατασκευής των στοιχείων που καθορίζουν τις ιδιότητες αυτές, - ίδιος αριθμός αμπεροστροφών των πηνίων ρεύματος υπό βασική ένταση και ίδιος αριθμός στροφών ανά βολτ των πηνίων τάσης υπό τάση αναφοράς, - ίδιος λόγος μεταξύ μέγιστης και βασικής έντασης. Ο τύπος μπορεί να προορίζεται για διαφορετικές τιμές βασικής έντασης και τάσης αναφοράς. Παρατηρήσεις (α) Ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίζει τον τύπο με μία ή περισσότερες ομάδες ψηφίων ή αριθμών ή συνδυασμού ψηφίων και αριθμών. Σε κάθε τύπο πρέπει να αντιστοιχεί ένας μόνο χαρακτηρισμός τύπου. (β) Ο τύπος πρέπει να αντιπροσωπεύεται από τρία δείγματα μετρητών που προορίζονται για δοκιμές έγκρισης τύπου, τα χαρακτηριστικά των οποίων (βασική ένταση και τάση αναφοράς) πρέπει να

6 3482 επιλέγονται από την ενδιαφερόμενη Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών ανάμεσα σ' εκείνα που εμφανίζονται στους προτεινόμενους από τον κατασκευαστή πίνακες (βλ. σημείο του Μέρους IV του παρόντος Παραρτήματος). (γ) Σε περίπτωση ειδικών κατασκευών του ίδιου τύπου, το γινόμενο του αριθμού των σπειρών των πηνίων επί την τιμή της βασικής έντασης μπορεί να διαφέρει από εκείνο των μετρητών που αντιπροσωπεύουν τον τύπο. Πρέπει να επιλέγεται η πλησιέστερη προς τα άνω ή προς τα κάτω από την τιμή του γινομένου, ώστε να προκύπτει ακέραιος αριθμός σπειρών. ΓΥ αυτό το λόγο και μόνο, ο αριθμός των σπειρών ανά βολτ των πηνίων τάσης μπορεί να διαφέρει μέχρι και 20% από εκείνο των δειγμάτων των μετρητών που αντιπροσωπεύουν τον τύπο. (δ) Ο λόγος της μεγαλύτερης προς τη μικρότερη βασική ταχύτητα περιστροφής του δίσκου κάθε μετρητή του ίδιου τύπου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1:5.

7 3483 ΜΕΡΟΣ II Τεχνικές Προδιαγραφές 1. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.1 Γενικά Οι μετρητές πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία οποιουδήποτε κινδύνου κατά τη συνήθη χρήση και υπό κανονικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται ιδίως: - η προστασία προσώπων από ηλεκτροπληξία, - η προστασία προσώπων από τα αποτελέσματα υπερβολικής θερμοκρασίας, - η προστασία από κίνδυνο πυρκαϊάς. Όλα τα στοιχεία των μετρητών που κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας υπόκεινται σε διάβρωση, πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε προστατευτική επίστρωση πρέπει να είναι επαρκώς ανθεκτική, ώστε να μη φθείρεται κατά το συνήθη χειρισμό ή κατά την έκθεση της στις ατμοσφαιρικές επιδράσεις κάτω από συνήθεις συνθήκες λειτουργίας. Ο μετρητής πρέπει να έχει επαρκή μηχανική αντοχή και να αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες που είναι πιθανό να σημειωθούν κάτω από συνήθεις συνθήκες λειτουργίας.

8 3484 Τα στοιχεία του μετρητή πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και εξασφαλισμένα από χαλάρωση κατά τη μεταφορά ή τη συνήθη χρήση. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να εμποδίζουν οποιοδήποτε άνοιγμα του κυκλώματος, συμπεριλαμβανομένων και των οποιωνδήποτε συνθηκών υπερφόρτισης που καθορίζονται στους παρόντες Κανονισμούς. Η κατασκευή του μετρητή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους βραχυκύκλωσης μεταξύ των ρευματοφόρων και των προσπελάσιμων τμημάτων λόγω τυχαίας χαλάρωσης ή αποκόλλησης κάποιας περιέλιξης, κοχλιών, κλπ. Περίβλημα Το περίβλημα του μετρητή πρέπει ουσιαστικά να είναι κονιοστεγές και να μπορεί να σφραγίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα εσωτερικά μέρη του μετρητή να είναι προσπελάσιμα μόνο μετά από παραβίαση των σφραγίδων. Το κάλυμμα του μετρητή δεν πρέπει να αποσπάται παρά μόνο με τη βοήθεια εργαλείου, κέρματος ή παρόμοιου μέσου. Η κατασκευή και η διάταξη του περιβλήματος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε οποιαδήποτε πρόσκαιρη παραμόρφωση να μην εμποδίζει το μετρητή να λειτουργεί ικανοποιητικά.

9 3485 Οι μετρητές που προορίζονται για σύνδεση με κεντρικό αγωγό τάσης μεγαλύτερης από 250 V σε σχέση με τη γη και των οποίων το περίβλημα περιέχει προσπελάσιμα μεταλλικά μέρη, πρέπει να εφοδιάζονται με προστατευτικό ακροδέκτη γείωσης. Οι μετρητές που προορίζονται για σύνδεση με κεντρικό αγωγό τάσης μέχρι 250 V σε σχέση με τη γη και περιβάλλονται εξολοκλήρου ή εν μέρει από μεταλλικό περίβλημα πρέπει να φέρουν κατάλληλη διάταξη για τη γείωση του περιβλήματος. Θυρίδες Αν το κάλυμμα του μετρητή δεν είναι διαφανές,.πρέπει να φέρει μία ή περισσότερες θυρίδες ανάγνωσης των ενδείξεων και παρατήρησης της κίνησης του δίσκου. Οι θυρίδες αυτές πρέπει να καλύπτονται από διαφανές υλικό το οποίο να μην μπορεί να αφαιρεθεί, χωρίς την παραβίαση των σφραγίδων. Ακροδέκτες - πίνακες ακροδεκτών Οι ακροδέκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα ή περισσότερους πίνακες ακροδεκτών, αρκετά ανθεκτικούς, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση άκαμπτων αγωγών ή καλωδίων. Οι ακροδέκτες τάσης πρέπει να μπορούν να αποσυνδέονται με ευχέρεια από τους ακροδέκτες εισόδου έντασης.

10 3486 Η σύνδεση των αγωγών με τους ακροδέκτες πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής και διαρκής επαφή, χωρίς κίνδυνο χαλάρωσης ή υπερθέρμανσης. Οι οπές, οι οποίες είναι προέκταση των οπών των ακροδεκτών στο μονωτικό υλικό, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, για να επιτρέπουν την εύκολη εισαγωγή των αγωγών με το μονωτικό τους περίβλημα. Παρατήρηση Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο πίνακας ακροδεκτών πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δοκιμής που καθορίζεται στη σύσταση ISO R 75 (1958), παράγραφος 6, σε θερμοκρασία 135 C. Κάλυμμα ακροδεκτών Οι ακροδέκτες του μετρητή πρέπει να καλύπτονται από κάλυμμα το οποίο να μπορεί να σφραγίζεται ανεξάρτητα από το κάλυμμα του μετρητή. Όταν ο μετρητής είναι αναρτημένος στον πίκακά του, πρέπει να είναι αδύνατη η προσέγγιση των ακροδεκτών, χωρίς παραβίαση των σφραγίδων του καλύμματος των ακροδεκτών. Συνεπτώς, το κάλυμμα των ακροδεκτών πρέπει να καλύπτει τον πίνακα των ακροδεκτών, τους κοχλίες συγκράτησης των αγωγών στους ακροδέκτες και, αν χρειάζεται, επαρκές μήκος των αγωγών σύνδεσης και της μόνωσης τους. Διάταξη ενδείξεων (μηχανισμός μέτρησης) Οι διατάξεις ενδείξεων μπορούν να είναι του τύπου με

11 3487 τύμπανα ή με δείκτες. Η μονάδα της διάταξης ενδείξεων πρέπει να είναι η χιλιοβαττώρα. Στις διατάξεις ενδείξεων του τύπου με τύμπανα, η μονάδα μέτρησης πρέπει να αναγράφεται κοντά στο πεδίο ενδείξεων του συστήματος των τύμπανων. Στις διατάξεις ενδείξεων με δείκτες σε κυκλικούς πίνακες ενδείξεων, οι πίνακες (εκτός από τον πίνακα που δεικνύει την κατώτερη τιμή) πρέπει να υποδιαιρούνται σε δέκα ίσα μέρη και να είναι βαθμολογημένοι από το μηδέν μέχρι το εννέα. Κοντά στον πίνακα των μονάδων πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη 1d=1 kwh και κοντά σε καθένα από τους άλλους πίνακες πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των χιλιοβαττώρων που αντιστοιχεί σε μία υποδιαίρεση του πίνακα των μονάδων δηλαδή, 10, 100, και Ο πίνακας των διατάξεων με δείκτες ή το τύμπανο των διατάξεων του τύπου με τύμπανα, που δείχνει τα δέκατα της μονάδας ένδειξης, πρέπει να είναι έγχρωμος/ο ή να περιβάλλεται από έγχρωμο περιθώριο. Επιπρόσθετα, ο πίνακας ή το συνεχώς περιστρεφόμενο τύμπανο που δεικνύει τις κατώτερες τιμές πρέπει να υποδιαιρείται σε 100 ίσες υποδιαιρέσεις ή να φέρει οποιαδήποτε άλλη διάταξη ενδείξεων που να εξασφαλίζει παρόμοια ακρίβεια.

12 3488 Η διάταξη ενδείξεων πρέπει να μπορεί να καταγράφει, αρχίζοντας από το μηδέν και για τουλάχιστο ώρες, την ενέργεια που αντιστοιχεί στη μέγιστη ένταση, υπό τάση αναφοράς και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα. Όλες οι ενδείξεις της διάταξης πρέπει να είναι ανεξίτηλες και ευανάγνωστες. Διεύθυνση περιστροφής και σήμανση του δίσκου Το τμήμα του δίσκου, που βρίσκεται πλησιέστερα προς τον παρατηρητή της μπροστινής όψης του μετρητή, πρέπει να κινείται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η διεύθυνση περιστροφής πρέπει να σημειώνεται με ευκρινές και ευανάγνωστο βέλος. Το τμήμα ή το τμήμα και η κύρια άνω επιφάνεια του δίσκου πρέπει να φέρουν κύρια εγχάραξη πλάτους μεταξύ 1/20 και 1/30 της περιφέρειας του δίσκου, για να διευκολύνεται η μέτρηση του αριθμού των στροφών. Ο δίσκος μπορεί να φέρει επίσης εγχαράξεις που επιτρέπουν την εκτέλεση στροβοσκοπικών ή άλλων δοκιμών. Οι εγχαράξεις αυτές δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη χρησιμοποίηση της κύριας εγχάραξης, όταν αυτή χρησιμοποιείται για τη φωτοηλεκτρική μέτρηση του αριθμού των στροφών του δίσκου.

13 3489 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Απώλειες ισχύος 1 Κυκλώματα τάσης Η απώλεια σε κάθε κύκλωμα τάσης στην τάση αναφοράς, στη συχνότητα αναφοράς και στη θερμοκρασία αναφοράς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 W και 8 VA στους μονοφασικούς μετρητές και τα 2 W και 10 VA στους πολυφασικούς μετρητές. 2 Κυκλώματα έντασης Στους μετρητές με βασική ένταση κάτω των 30 Α, η απώλεια φαινόμενης ισχύος σε κάθε κύκλωμα, όταν αυτό διαρρέεται από τη βασική ένταση, υπό συχνότητα αναφοράς και υπό θερμοκρασία αναφοράς, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 VA. Με ψηλότερη ένταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 VA. Θέρμανση Κάτω από συνήθεις συνθήκες λειτουργίας, τα πηνία και η μόνωση δεν πρέπει να αποκτούν θερμοκρασία που να επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του μετρητή. Όταν κάθε κύκλωμα έντασης τροφοδοτείται στη μέγιστη του ένταση και κάθε κύκλωμα τάσης (καθώς και τα βοηθητικά κυκλώματα που τροφοδοτούνται για διαστήματα μεγαλύτερα της θερμικής τους σταθεράς χρόνου) τίθεται υπό τάση 1,2 φορές μεγαλύτερη από

14 ' 3490 την τάση αναφοράς, η άνοδος της θερμοκρασίας (Δι) των διάφορων μερών του μετρητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τη θερμοκρασία που αναφέρεται στον πιο κάτω πίνακα, υπό θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι 40 C: Ο μετρητής πρέπει να δοκιμάζεται για ένα δίωρο και να μην εκτίθεται σε ρεύματα αέρα ή στην ηλιακή ακτινοβολία. Πηνία Μέρη του μετρητή Δισε Εξωτερική επιφάνεια περιβλήματος 25 Εξάλλου, μετά τη δοκιμή, ο μετρητής δεν πρέπει να εμφανίζει οποιαδήποτε βλάβη και πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δοκιμής τάσης ΕΡ του σημείου του παρόντος Μέρους. Η θερμοκρασία των πηνίων πρέπει να καθορίζεται με τη μέθοδο μεταβολής της αντίστασης (βλ. έκδοση 28 IEC "International Specifications for Copper-type Annealing"). Κατά τη μέτρηση της αντίστασης του κυκλώματος, οι συνδετικοί αγωγοί τροφοδότησης του μετρητή πρέπει να έχουν ελάχιστο μήκος 100 cm και διατομή τέτοια, ώστε η πυκνότητα ρεύματος να είναι μικρότερη από τα 4 A/mm 2. Η μέτρηση της μεταβολής της αντίστασης πρέπει να γίνεται στις συνδέσεις του κιβωτίου ακροδεκτών.

15 Μονωτικές ιδιότητες 3491 Ο μετρητής και οι τυχόν ενσωματωμένες σ' αυτόν δευτερεύουσες διατάξεις πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να διατηρούν επαρκείς μονωτικές ιδιότητες κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας, λαμβανομένων υπόψη των ατμοσφαιρικών επιδράσεων και των διάφορων τάσεων στις οποίες υπόκεινται τα κυκλώματα τους κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Συνεπώς, ο μετρητής.πρέπει να μπορεί να υφίσταται χωρίς βλάβη τις δοκιμές αντοχής μόνωσης που περιγράφονται λεπτομερειακά στα σημεία και του παρόντος Μέρους. Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά σε καινούργιο μετρητή πλήρως συναρμολογημένο, με το κάλυμμα του (εκτός από τις πιο κάτω εξαιρέσεις) και το κάλυμμα των ακροδεκτών στη θέση τους και τους κοχλίες των αγωγών στη θέση που αντιστοιχεί στη βάση των κοχλιών συγκράτησης του αγωγού με τη μέγιστη διατομή που επιδέχονται οι ακροδέκτες. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να εκτελούνται μόνο μία φορά σε κάθε μετρητή και να τηρείται η διαδικασία της Έκδοσης 60 IEC: "High voltage tests (1962)". Σημείωση: Όταν η διάταξη ακροδεκτών ενός μετρητή διαφέρει από εκείνη του μετρητή που υποβλήθηκε αρχικά για έγκριση τύπου, όλες οι δοκιμές αντοχής μόνωσης πρέπει να επαναλαμβάνονται.

16 3492 Πα τους σκοπούς των δοκιμών αυτών, ο όρος "γείωση" έχει την εξής έννοια: (α) όταν το περίβλημα του μετρητή είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από μέταλλο, η γείωση είναι το ίδιο το περίβλημα τοποθετημένο πάνω σε μια επίπεδη μεταλλική επιφάνεια - (β) όταν το περίβλημα ή τμήμα του μετρητή είναι κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό, η γείωση πρέπει να είναι λεπτό φύλλο μετάλλου συνδεδεμένο με την επίπεδη μεταλλική επιφάνεια στην οποία είναι τοποθετημένος ο μετρητής. Αν το επιτρέπει το κάλυμμα των ακροδεκτών, πρέπει μεταξύ του μεταλλικού φύλλου και των οπών εισόδου των αγωγών στο θάλαμο των ακροδεκτών να αφήνεται απόσταση περίπου 2 cm. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών με κρουστικές και εναλλασσόμενες τάσεις, τα κυκλώματα που δε δοκιμάζονται πρέπει να συνδέονται είτε με το πλαίσιο, είτε με τη γείωση, όπως περιγράφεται πιο κάτω. Πρώτη θα εκτελείται η δοκιμή με την κρουστική τάση και μετά η δοκιμή με την εναλλασσόμενη τάση. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών αυτών δεν πρέπει να σημειωθεί σπινθηρισμός, ανώμαλη εκκένωση διαμέσου του υλικού της μόνωσης ή διάτρηση της μόνωσης. Μετά από αυτές τις δοκιμές, το ποσοστό διακύμανσης του σφάλματος του μετρητή δεν πρέπει να υπερβαίνει

17 3493 την αβεβαιότητα της μέτρησης. ' Στο παρόν Μέρος, η έκφραση "όλοι οι ακροδέκτες" σημαίνει την όλη διάταξη των ακροδεκτών των κυκλωμάτων έντασης, των κυκλωμάτων τάσης και των τυχόν δευτερευόντων κυκλωμάτων που λειτουργούν υπό τάση αναφοράς πάνω από τα 40 V. 1 Γενικές συνθήκες κατά τις δοκιμές μονωτικών ιδιοτήτων Οι δοκιμές αυτές πρέπει να λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες χρήσης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η ποιότητα της μόνωσης δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από σκόνη ή υπερβολική υγρασία. Εκτός αν καθορίζεται διαφορετικά, οι κανονικές συνθήκες κατά τις δοκιμές μόνωσης είναι: - θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 C μέχρι 25 C, - σχετική υγρασία 45% μέχρι 75%, - ατμοσφαιρική πίεση 86x1CP μέχρι 106x10 3 Pa (860 mbar μέχρι mbar). 2 Δοκιμή με κρουστική τάση Η δοκιμή με κρουστική τάση αποσκοπεί στην εξακρίβωση της ικανότητας του μετρητή να αντέχει, χωρίς να υφίσταται βλάβη, σε υπερτάσεις μικρής χρονικής διάρκειας. Σημείωση: Σύμφωνα με το σημείο του παρόντος Μέρους, κύριος σκοπός των δοκιμών είναι η εξασφάλιση, αφ' ενός της

18 3494 ποιότητας της μόνωσης μεταξύ των σπειρών ή των στρωμάτων των πηνίων τάσης και αφ' ετέρου της μόνωσης μεταξύ των διάφορων κυκλωμάτων του μετρητή που, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, συνδέονται με αγωγούς διάφορων φάσεων του δικτύου μεταξύ των οποίων μπορεί να σημειωθεί υπέρταση. Η δοκιμή που προβλέπεται στο σημείο αποσκοπεί στο να παράσχει γενική επαλήθευση της συμπεριφοράς της μόνωσης όλων των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του μετρητή σε σχέση με τη γη. Η μόνωση αυτή αποτελεί ουσιώδη παράγοντα ασφαλείας για πρόσωπα σε περίπτωση δημιουργίας υπέρτασης στο δίκτυο. Η ενέργεια της γεννήτριας που χρησιμοποιείται για τις δοκιμές αυτές πρέπει να είναι σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές IEC, Έκδοση 60. Η μορφή του κρουστικού παλμού είναι εκείνη της κανονικής κρουστικής τάσης 1,2/50, της οποίας η μέγιστη τιμή είναι 6 kv. Για κάθε δοκιμή, η κρουστική τάση εφαρμόζεται δέκα φορές με την ίδια πολικότητα Δοκιμή αντοχής της μόνωσης των κυκλωμάτων τάσης και της μόνωσης μεταξύ των κυκλωμάτων: Η δοκιμή πρέπει να εκτελείται ανεξάρτητα σε κάθε κύκλωμα (ή σύνολο κυκλωμάτων) που είναι μονωμένα από τα άλλα κυκλώματα του μετρητή κατά την κανονική

19 3495 λειτουργία. Οι ακροδέκτες των κυκλωμάτων που δεν υποβάλλονται σε κρουστική τάση πρέπει να γειώνονται. Έτσι, όταν κατά την κανονική λειτουργία τα κυκλώματα τάσης και έντασης ενός κινητήρα του μετρητή είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, η δοκιμή πρέπει να εκτελείται πάνω στο σύνολο. Το άλλο άκρο του κυκλώματος τάσης πρέπει να γειώνεται και η κρουστική τάση να εφαρμόζεται μεταξύ του ακροδέκτη του κυκλώματος έντασης και της γείωσης. Όταν ορισμένα κυκλώματα τάσης ενός μετρητή έχουν κοινό σημείο, το σημείο αυτό πρέπει να γειώνεται και η κρουστική τάση να εφαρμόζεται διαδοχικά μεταξύ καθενός από τα ελεύθερα άκρα (ή του συνδεδεμένου με αυτά κυκλώματος τάσης) και της γης. Τα δευτερεύοντα κυκλώματα που προορίζονται για άμεση σύνδεση με το δίκτυο και έχουν τάση αναφοράς πάνω από 40 V πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμή κρουστικής τάσης κάτω από τις ίδιες συνθήκες όπως εκείνες που ισχύουν ήδη για κυκλώματα τάσης. Τα άλλα δευτερεύοντα κυκλώματα δεν πρέπει να υποβάλλονται στην πιο πάνω δοκιμή. Δοκιμή αντοχής της μόνωσης των ηλεκτρικών κυκλωμάτων σε σχέση με τη γη: Όλοι οι ακροδέκτες των κυκλωμάτων του μετρητή, με εξαίρεση εκείνων των δευτερευόντων κυκλωμάτων με τάση αναφοράς που δεν υπερβαίνει τα 40 V, πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους.

20 3496 Τα δευτερεύοντα κυκλώματα με τάση αναφοράς που δεν υπερβαίνει τα 40 V πρέπει να γειώνονται. Η κρουστική τάση πρέπει να εφαρμόζεται μεταξύ όλων των κυκλωμάτων του μετρητή και της γης. Δοκιμή με εναλλασσόμενη τάση Οι δοκιμές με εναλλασσόμενη τάση πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα. Η τάση δοκιμής πρέπει να είναι πρακτικά ημιτονοειδής, με συχνότητα 50 Hz και να εφαρμόζεται για ένα λεπτό. Η πηγή ισχύος πρέπει να έχει την ικανότητα παροχής τουλάχιστο 500 VA. Κατά τις δοκιμές Α και Β του πιο κάτω πίνακα, τα κυκλώματα που δεν υποβάλλονται στη δοκιμή τάσης πρέπει να συνδέονται με το πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε σχέση με τη γη (Γ στον πίνακα που ακολουθεί), τα δευτερεύοντα κυκλώματα των οποίων η τάση αναφοράς δεν υπερβαίνει τα 40 V πρέπει να γειώνονται.

21 3497 Ενεργός τιμή τάσης δοκιμής Σημεία στα οποία εφαρμόζεται η τόση δοκιμής Α. Δοκιμές που μπορούν να εκτελεστούν χωρίς το κάλυμμα του μετρητή και το κάλυμμα 1ων ακροδεκτών μεταξύ του πλαισίου και: 2kV (α) κάθε ομάδας πηνίων έντασης-τάσης ενός κινητήρα του μετρητή, τα οποία κατά την κανονική λειτουργία συνδέονται μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται και μονώνονται επαρκώς από τα άλλα κυκλώματα 2kV (β) κάθε δευτερεύοντος κυκλώματος ή συνόλου δευτερευόντων κυκλωμάτων που έχουν κοινό σημείο, όπου η τάση αναφοράς είναι πάνω από 40 ν 500 V (Υ) κάθε δευτερεύοντος κυκλώματος με τάση αναφοράς που δεν υπερβαίνει τα 40 V. 600 V ή το διπλάσιο της τάσης ττου εφαρμόζεται στα πηνία τάσης κάτω αττό συνθήκες αναψοράς, όταν η τάση αναφοράς είναι πάνω από 300 V (πρέπει να εφαρμόζεται η ψηλότερη τιμή) S. Δοκιμές που μπορούν να εκτελούνται με αφαίρεση του καλύμματος των ακροδεκτών, αλλά χωρίς αφαίρεση του καλύμματος, όταν είναι μεταλλικό μεταξύ του κυκλώματος έντασης και του κυκλώματος τάσης κάθε κινητήρα, που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και που η σύνδεση τους διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια της δοκιμής.(*) Γ. Δοκιμή εκτελούμενη με το περίβλημα κλειστό και τα καλύμματα μετρητή και ακροδεκτών στη θέση τοι/ς 2kV μεταξύ όλων των κυκλωμάτων έντασης και τάσης, καθώς και των δευτερευόντων κυκλωμάτων με τάση αναφοράς πάνω από 40 V και διασύνδεση μεταξύ τους αφ' ενός και της γείωσης του μετρητή αφ' ετέτου. (*) Αυτό δεν είναι υπό στενή έννοια δοκιμή αντοχής της μόνωσης, αλλά τρόπος επαλήθευσης ότι οι αποστάσεις μόνωσης είναι επαρκείς στην περίπτωση που το συνδετικό στοιχείο είναι ανοικτό.

22 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΗΤΗ 3.1 Π ι νακίδα στοιχείων Κάθε μετρητής πρέπει να φέρει πινακίδα στοιχείων η οποία μπορεί να είναι είτε η ίδια η πλάκα της διάταξης ενδείξεων, είτε πινακίδα στερεωμένη στο εσωτερικό του μετρητή. Στην πινακίδα πρέπει να αναγράφονται ανεξίτηλα, ευανάγνωστα και ορατά από έξω τα εξής στοιχεία: (α) το σήμα ή εμπορικό όνομα του κατασκευαστή (β) ο προσδιορισμός του τύπου* (γ) το σήμα έγκρισης ΕΟΚ τύπου του μετρητή (δ) η περιγραφή του αριθμού και του τρόπου σύνδεσης των κινητήρων, είτε με τη μορφή: μονοφασικός δύο αγωγών, τριφασικός τεσσάρων αγωγών, κλπ., ή με χρήση συμβόλων σύμφωνα με πρότυπο εναρμονισμένο σε κοινοτικό επίπεδο - (ε) η τάση αναφοράς (στ) η βασική και η μέγιστη ένταση, με τη μορφή: Α ή 10(40) Α (ζ) η συχνότητα αναφοράς 50 Hz

23 3499 (η) η σταθερά του μετρητή με τη μορφή: xwh/στροφή ή χστροφές/kwtr (θ) ο αύξοντας αριθμός και το έτος κατασκευής του μετρητή (ι) η θερμοκρασία αναφοράς, αν διαφέρει από τους 23 C. Ο μετρητής μπορεί επίσης να φέρει πληροφορίες για τον τύπο κατασκευής του, εμπορική περιγραφή, ειδικό αύξοντα αριθμό, την επωνυμία της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, σήμα πιστότητας προς ευρωπαϊκό πρότυπο και αναγνωριστικό αριθμό του διαγράμματος συνδεσμολογίας. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή ένδειξη πρέπει να απαγορεύεται, εκτός αν παρασχεθεί ειδική άδεια. Διάγραμμα συνδεσμολογίας και σήμανση ακροδεκτών Κάθε μετρητής πρέπει να φέρει ευκρινές διάγραμμα συνδεσμολογίας στο οποίο να εμφαίνεται η αντιστοιχία μεταξύ των ακροδεκτών, περιλαμβανομένων και των δευτερεύουσων διατάξεων και των διάφορων φάσεων των αγωγών σύνδεσης. Για τους τριφασικούς μετρητές, η σειρά των φάσεων για τις οποίες ο μετρητής προορίζεται πρέπει να δεικνύεται. Στην πινακίδα στοιχείων μπορεί να είναι χαραγμένος ο αναγνωριστικός αριθμός του διαγράμματος συνδεσμολογίας. Αν οι ακροδέκτες του μετρητή φέρουν σημάνσεις, οι σημάνσεις αυτές πρέπει να αναγράφονται στο διάγραμμα. Τα διαγράμματα συνδεσμολογίας μπορούν

24 3500 να αντικατασταθούν από αναγνωριστικό αριθμό που καθορίζεται στο εθνικό πρότυπο του Κράτους Μέλους στο οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο μετρητής. ΜΕΡΟΣ III Μετρολογικές Προδιαγραφές 1. ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.1 Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα Υπό τις συνθήκες αναφοράς που περιγράφονται στην υποπαράγραφος 1.2 του παρόντος Μέρους, οι μονοφασικοί μετρητές και οι πολυφασικοί μετρητές με συμμετρικό φορτίο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα σφάλματα που καθορίζονται στον Πίνακα Ι. Οι πολυφασικοί μετρητές με μονοφασικά φορτία (υπό συμμετρικές τάσεις) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα σφάλματα που καθορίζονται στον Πίνακα II. ΠΙΝΑΚΑΣ Ι Τιμή έντασης 0,05 l b 0,1 lb<l<lmax 0,1 l b 0,2l b <l<1ne Συντελεστής ισχύος 1 1 0,5 επαγωγικός 0,5 επαγωγικός Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα (±) 2,5% 2,0% 2,5% 2,0%

25 Τιμή έντασης 0,2l b <l<l b lb<l<lmax lb 3501 ΠΙΝΑΚΑΣ II Συντελεστής ισχύος 1 1 0,5 επαγωγικός Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα (±) 3,0% 4,0% 3,0% Όταν ο μετρητής διαρρέεται από βασική ένταση με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα, η διαφορά μεταξύ του σφάλματος του μετρητή με μονοφασικό φορτίο και του σφάλματος όταν τα πολυφασικά φορτία είναι συμμετρικά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5%. Παρατήρηση: Ως μονοφασικό φορτίο ενός τριφασικού μετρητή νοείται το φορτίο που συνδέεται με μία μόνο φασική τάση σε ένα σύστημα τεσσάρων αγωγών (ένας από τους οποίους είναι ουδέτερος) ή με σύστημα τριών αγωγών (χωρίς ουδέτερο). Σε κάθε περίπτωση, ολόκληρο το σύστημα των τάσεων πρέπει να εφαρμόζεται στο μετρητή. Συνθήκες αναφοράς Εκτός αν στο παρόν παράρτημα προβλέπεται ρητά κάποια εξαίρεση, οι δοκιμές για τον προσδιορισμό σφαλμάτων και διακυμάνσεων των σφαλμάτων σε συνάρτηση με τα μεγέθη επιρροής πρέπει να εκτελούνται κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες αναφοράς:

26 3502 (α) ο μετρητής πρέπει να είναι κλειστός δηλαδή, το κάλυμμα πρέπει να είναι ατη θέση του - (β) στην περίπτωση διατάξεων ενδείξεων τύπου τύμπανων πρέπει να εμπλέκεται μόνο το τύμπανο που περιστρέφεται ταχύτερα, έστω και αν δεν είναι ορατό" (γ), πριν από κάθε μέτρηση, η τάση πρέπει να εφαρμόζεται για μία τουλάχιστο ώρα και καθεμιά από τις εντάσεις δοκιμής πρέπει να ρυθμίζεται, λαμβάνουσα σταδιακά αύξουσες ή φθίνουσες τιμές και να εφαρμόζεται για το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ταχύτητα περιστροφής του δίσκου - Επιπρόσθετα, για τους πολυφασικούς μετρητές: (δ) η σειρά των φάσεων πρέπει να είναι αυτή που ακολουθείται στο διάγραμμα συνδεσμολογίας (ε) οι τάσεις και εντάσεις πρέπει να είναι σχεδόν συμμετρικές- δηλαδή: - καθεμιά από τις τάσεις μεταξύ ενός από τους αγωγούς και του ουδέτερου ή μεταξύ δύο αγωγών δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 1 % από το μέσο όρο των τάσεων αυτών, - καθεμιά από τις εντάσεις στους αγωγούς δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 2% από το μέσο όρο των εντάσεων αυτών,

27 η διαφορά φάσης που παρουσιάζει καθεμιά από αυτές τις εντάσεις προς την αντίστοιχη φασική τάση δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 2, ανεξάρτητα από το συντελεστή ισχύος. Οι τιμές αναφοράς των μεγεθών επιρροής παρατίθενται στον Πίνακα III. ΠΙΝΑΚΑΣ III Μεγέθη επιρροής Τιμή αναφοράς Ανοχή Θερμοκρασία περιβάλλοντος Θέση χρήσης Τάση Συχνότητα Μορφή ταλάντωσης Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής προέλευσης, 50 Hz Θερμοκρασία αναφοράς ή, αν δεν ορίζεται, 23 "C Κατακόρυφη θέση χρήσης 11 ' Τάση αναφοράς Συχνότητα αναφοράς 50 Hz Τάσεις και εντάσεις ημιτονοειδούς μορφής Μηδενική μαγνητική επαγωγή ±2 C ±0,5 "C ±1% ±0,5% Συντελεστής παραμόρφωσης κάτω από 3% Τιμή επαγωγής που δεν προκαλεί σχετική μεταβολή σφάλματος μεγαλύτερη από 3% m Π) Εξακρίβωση της κατακόρυφης θέσης χρήσης Η κατασκευή και συναρμολόγηση του μετρητή πρέπει να διασφάλιζα την παραμονή του στη σωστή κατακόρυφη θέση (και στα δύο κατακόρυφα επίπεδα από τα πίσω προς τα μπροστά και από δεξιά προς τα αριστερά), όταν: (α) (β) η βάση του μετρητή τοποθετείται σε κατακόρυφη επιφάνεια, και μία ακμή (π.χ. η κάτω ακμή του πίνακα ακροδεκτών) ή μία εγχάραξη στο περίβλημα του μετρητή είναι οριζόντια. Η μέθοδος δοκιμής για τον έλεγχο αυτό έχει ως εξής: (α) (β) Για τον προσδιορισμό σφαλμάτων με μονοφασικό μετρητή, πρώτα συνδέεται ο μετρητής με το δίκτυο κατά κανονικό τρόπο και μετά αντιστρέφονται οι συνδέσεις του κυκλώματος έντασης και τάσης. Το μισό της διαφοράς μεταξύ των δυο αυτών σφαλμάτων αποτελεί την τιμή διακύμανσης του σφάλματος. Επειδή η φάση του εξωτερικού πεδίου δεν είναι γνωστή, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με 0,1 b και συντελεστή ισχύος 05' για πολυφασικό μετρητή γίνονται τρεις μετρήσεις με 1,1 lb και συντελεστή ισχύος Ισο με τη μονάδα. Μετά από κάθε μέτρηση, οι συνδέσεις με τα κυκλώματα τάσης και έντασης μετατίθενται κατά 120", χωρίς αλλαγή της σειράς των φάσεων. Η μέγιστη διαφορά μεταξύ καθενός από τα σφάλματα που μετρήθηκαν με τον τρόπο αυτό κατ ο αριθμητικός μέσος όρος των διαφορών αυτών αποτελεί την τιμή διακύμανσης του σφάλματος.

28 Επιδράσεις των μεγεθών επιρροής Οι διακυμάνσεις των σφαλμάτων πρέπει να προσδιορίζονται για κάθε μέγεθος επιρροής κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στον Πίνακα IV, τηρουμένων όλων των άλλων προϋποθέσεων που καθορίζονται στην υποπαράγραφο 1.2 του παρόντος Μέρους. ΠΙΝΑΚΑΣ IV Μεγέθη επιρροής Θερμοκρασία"' Θέση Τάση Συχνότητα Μορφή ταλάντωσης <2) Είδος των δοκιμών και προϋποθέσεις 0,1 IbSlsl^ O^lbSlsl Για κλίση 3 από την κατακόρυφο προς οποιαδήποτε διεύθυνση: 1=0,05 l b 1= lb KOI l=lmax Για μεταβολή της τάσης κατά ±10% σε σχέση με την τάση αναφοράς: 1=0,1 l b 1=0,5 U* 1=0,5 Ι, Για μεταβολή της συχνότητας. κατά ±5% έναντι των 50 Hz 1=0,1 l b 1=0,5 \ mk 1=0,5 I Για αύξηση κατά 10% της τρίτης αρμονικής της ταλάντωσης της έντασης: l=l b Συντελεστής ισχύος 1 0,5 επάγω γ ,5 επάγω γ ,5 επάγω γ. 1 Μέγιστη τιμή του μέσου συντελεστή θερμοκρασίας (±) 0,1%/Κ 0,15%/Κ Διακύμανση του μέγιστου ανεκτού σφάλματος (±) 3,0% 0,5% 1,5% 1.0% 1,5% 1,5% 1,3% 1,5% 0,8% Για δεδομένη θερμοκρασία μεταξύ 10 και 30 C, η τιμή του μέσου συντελεστή θερμοκρασίας πρέπει να προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες που κείνται σε περιοχή 20 C με κέντρο τη δεδομένη θερμοκρασία. ' Η απαιτούμενη επαγωγή πρέπει να λαμβάνεται στο κέντρο του κυκλικού πηνίου μέσης διαμέτρου 1 m, τετραγωγνικής διατομής, της οποίας το πάχος κατά την ακτινική φορά είναι μικρό σε σχέση με τη διάμετρο, με μαγνητεγερτική δύναμη μέχρι 400 αυπεροστροφές.

29 3505 Μεγέθη επιρροής Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής προέλευσης (1) Αναστροφή της φοράς των φάσεων Μαγνητικό πεδίο βοηθητικού μηχανισμού Μηχανικό φορτίο της διάταξης ενδείξεων ή κάθε διάταξης ενδείξεων μετρητή πολλαπλών τιμολογίων (2) Είδος των δοκιμών και προϋποθέσεις Για μαγνητική επαγωγή 0,5 mt, στη συχνότητα αναφοράς, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες φάσης και διεύθυνσης: l=lb Κατά την αναστροφή της ορθής φοράς των φάσεων: 0,5!b<Mmax (συμμετρικό φορτίο) l=0,5l b (μονοφασικό φορτίο) I=0,0g5l b 1=0,05 lb Συντελεστής ισχύος Μέγιστη τιμή του μέσου συντελεστή θερμοκρασίας (±) 3,0% 1,5% 2,0% 1,0% 2,0% Όταν προσδιορίζεται η διακύμανση του σφάλματος σε συνάρτηση με τη μορφή της ταλάντωσης, οι αρμονικές της ταλάντωσης της τάσης πρέπει να παραμένουν σε τιμή κάτω του 1%, και η φάση της τρίτης αρμονικής που προστίθεται στην ταλάντωση της έντασης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του μηδενός και των 360. Η επίδραση του μηχανικού φορτίου της διάταξης ενδείξεων πρέπει να αντισταθμίζεται, όταν ρυθμίζεται ο μετρητής. Επίδραση μεταβατικών ισχυρών υττερφορτίσεων Το κύκλωμα δοκιμής πρέπει να είναι ουσιαστικά μη επαγωγικό. Μετά την εφαρμογή της κρουστικής έντασης, η τάση πρέπει να διατηρείται στους ακροδέκτες και να δίδεται στο μετρητή αρκετός χρόνος, ώστε να επανακτά την αρχική του θερμοκρασία (περίπου μία ώρα).

30 3506 Οι μετρητές πρέπει να αντέχουν σε κρουστικές εντάσεις (π.χ. λαμβανόμενες από εκφόρτιση ενός πυκνωτή ή από το δίκτυο μέσω θυρίστορ) με μέγιστη τιμή ίση προς το 50πλάσιο της μέγιστης έντασης (μέχρι Α) και τιμή άνω του 25πλάσιου της μέγιστης έντασης (ή Α) για 1 ms. Μετά το τέλος της δοκιμής αυτής, η διακύμανση του σφάλματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%, όταν ο μετρητής διαρρέεται από τη βασική ένταση και ο συντελεστής ισχύος είναι ίσος με τη μονάδα. Διακύμανση του σφάλματος λόγω ιδιοθέρμανσης Μετά από παραμονή του μετρητή κάτω από τάση αναφοράς για μία ώρα τουλάχιστο, χωρίς να τροφοδοτούνται τα κυκλώματα έντασης, ο μετρητής τίθεται σε λειτουργία κάτω από τη μέγιστη ένταση. Το σφάλμα του μετρητή πρέπει να μετράται αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του και κατόπιν κατά αρκετά σύντομα διαστήματα για τη σωστή χάραξη της καμπύλης διακύμανσης του σφάλματος σε συνάρτηση με το χρόνο. Η δοκιμή πρέπει να συνεχίζεται για μία ώρα τουλάχιστο και εν πάση περιπτώσει μέχρι που η σημειωνόμενη, για διάστημα 20 λεπτών, διακύμανση δεν υπερβαίνει το 0,2%. Η διακύμανση του σφάλματος λόγω ιδιοθέρμάνσης, μετρούμενη όπως καθορίζεται πιο πάνω, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% για συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και το 1,5% για συντελεστή ισχύος ίσο με 0,5.

31 Λειτουργία χωρίς φορτίο Κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στην υποπαράγραφο 1.2 του παρόντος Μέρους, όταν τα κυκλώματα έντασης του μετρητή είναι ανοικτά, ο δίσκος δεν πρέπει να στρέφεται ελεύθερα σε οποιαδήποτε τιμή τάσης μεταξύ 80% και 110% της τάσης αναφοράς. Ο δίσκος μπορεί να στρέφεται αργά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πραγματοποιεί πλήρη περιστροφή. Στην περίπτωση διάταξης ενδείξεων τύπου τύμπανων, η προδιαγραφή αυτή πρέπει να ισχύει μόνο όταν το εξεταζόμενο τύμπανο είναι μόνο ένα. 1.7 Εκκίνηση Κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στην υποπαράγραφο 1.2 του παρόντος Μέρους, αν ένταση, ίση με το 0,5% της βασικής έντασης, διέρχεται από το μετρητή, και ο συντελεστής ισχύος είναι ίσος με τη μονάδα, ο μετρητής πρέπει να αρχίζει και να συνεχίζει να περιστρέφεται. Πρέπει να διαπιστώνεται ότι ο δίσκος πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή. Σε περίπτωση διάταξης ενδείξεων τύπου τύμπανων, η προδιαγραφή αυτή πρέπει να ισχύει μόνο όταν τα εξεταζόμενα τύμπανα είναι ένα ή δυο. 1.8 Συμφωνία της διάταξης ενδείξεων με την ενδεικνυόμενη σταθερά του μετρητή Ο λόγος μεταξύ του αριθμού των στροφών του δίσκου του μετρητή και της ένδειξης της διάταξης ενδείξεων πρέπει να είναι ο σωστός.

32 3508 Όρια ρύθμισης Οι μετρητές με ρύθμιση σύμφωνη με τις παρούσες απαιτήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστο τα ακόλουθα όρια σφάλματος: (α) Ρύθμιση με πλήρες φορτίο: ±4% της μεταβολής της ταχύτητας του δίσκου για ένταση υπό τάση αναφοράς, συχνότητα 50 Ηζ και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα. (β) Ρύθμιση με μικρό φορτίο: ±4% της μεταβολής της ταχύτητας του δίσκου στα 5% της βασικής έντασης με συχνότητα 50 Ηζ, υπό την τάση αναφοράς και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα. (γ) Ρύθμιση εκτός φάσης (συνημίτονο φ) (αν την επιδέχεται ο μετρητής): ±1% της μεταβολής της ταχύτητας του δίσκου υπό συντελεστή ισχύος 0,5 (επαγωγικό), ένταση ίση με το μισό της μέγιστης έντασης, συχνότητα 50 Ηζ και υπό την τάση αναφοράς.

33 3509 ΜΕΡΟΣ IV Έγκριση ΕΟΚ Τύπου Η έγκριση ΕΟΚ τύπου για- τους μετρητές πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Μέτρων και Σταθμών Κανονισμών του 1981 μέχρι Ορισμένες από τις διατάξεις αυτές καθορίζονται στο παρόν Μέρος. 1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ ΤΥΠΟΥ 1.1 Διαδικασία για έγκριση ΕΟΚ τύπου Τεχνικά έγγραφα Η αίτηση για έγκριση ΕΟΚ τύπου πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα: - σχέδιο και ενδεχομένως φωτογραφία του όλου μετρητή' - λεπτομερή περιγραφή της κατασκευής του μετρητή και των κυριότερων του στοιχείων (περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε παραλλαγών)' - σχέδια των ακόλουθων κύριων στοιχείων (περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε παραλλαγών): - βάσης, χειρολαβής και σημείων ανάρτησης, - καλύμματος, - πίνακα και καλύμματος ακροδεκτών,

34 κινητήρα, πηνίων και διάκενου αέρα, - συστήματος πέδησης και μεθόδου ρύθμισης, - διάταξης (ή διατάξεων) ενδείξεων, - δίσκου, - άνω και κάτω εδράνων του δίσκου, - διατάξεων αντιστάθμισης θερμοκρασίας, - διατάξεων αντιστάθμισης υπερφόρτισης, - ρύθμισης επαγωγικού φορτίου, - ρύθμισης μικρού φορτίου - δευτερευόντων κυκλωμάτων, - πινακίδας στοιχείων - διάγραμμα των εσωτερικών και εξωτερικών συνδέσεων (περιλαμβανομένων και των δευτερευόντων κυκλωμάτων) με την ορθή φορά των φάσεων - πίνακες όλων των πηνίων τάσης και έντασης δηλαδή, αριθμό σπειρών, διατομή αγωγών και μόνωση - πίνακα των σταθερών του μετρητή και των ροπών στρέψης για όλες τις τιμές τάσης και έντασης - περιγραφή και σχέδια των θέσεων που προορίζονται για σημάνσεις και σφραγίδες επαλήθευσης Κατάθεση δειγμάτων των μετρητών που υποβάλλονται για έγκριση ΕΟΚ τύπου Ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης για έγκριση ΕΟΚ τύπου πρέπει να κατατίθενται και τρεις μετρητές που αντιπροσωπεύουν τον τύπο (βλ. υποπαράγραφο 1.9(β) του Μέρους Ι του παρόντος Παραρτήματος).

35 3511 Η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικών μετρητών, αν: - η αίτηση αναφέρεται όχι μόνο στους τρεις μετρητές που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο πιο πάνω, αλλά επίσης σε μία ή περισσότερες παραλλαγές τους (υλικό του περιβλήματος, οποιεσδήποτε διατάξεις πολλαπλού τιμολογίου, διάταξη τηλε-ενδείξεων, διάταξη αναστροφής, κλπ.) που μπορούν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στον ίδιο τύπο, ιδίως όταν η διάταξη των ακροδεκτών είναι διαφορετική - η αίτηση έχει ως αντικείμενο την παράταση προηγούμενης έγκρισης ΕΟΚ τύπου. Εξέταση για έγκριση ΕΟΚ τύπου Οι κατατιθέμενοι μετρητές πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του Μέρους II και τις μετρολογικές προδιαγραφές που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του Μέρους III, του παρόντος Παραρτήματος. Εντούτοις, για να ληφθούν υπόψη ενδεχόμενα σφάλματα στις μεθόδους διακρίβωσης κατά τη χάραξη των καμπύλων σφάλματος που αντιστοιχούν στους Πίνακες Ι και II, ο άξονας των τετμημένων μπορεί να μετατοπισθεί παράλληλα προς εαυτόν για καθεμία από τις καμπύλες αυτές κατά 1% το πολύ.

36 3512 Σημεία μέτρησης για τις δοκιμές εγκρίσεων ΕΟΚ τύπου Κατά τις δοκιμές που αφορούν στις μετρολογικές προδιαγραφές της παραγράφου 1 του Μέρους III του παρόντος Παραρτήματος πρέπει να γίνονται μετρήσεις τουλάχιστο στα ακόλουθα σημεία: - για όλους τους μονοφασικούς μετρητές και τους πολυφασικούς μετρητές με συμμετρικά φορτία, με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα: 5%, 10%, 20%, 50% και 100% του l b και σε κάθε ακέραιο πολλαπλάσιο του lb μέχρι l max ' - για όλους τους μονοφασικούς μετρητές και τους πολυφασικούς μετρητές με συμμετρικά φορτία, με συντελεστή ισχύος 0,5 (επαγωγικό): 10%, 20%, 50% και 100% του l b και κάθε ακέραιο πολλαπλάσιο του lb μέχρι l max ' - για τους πολυφασικούς μετρητές με μονοφασικό φορτίο: 20%, 50% και 100% του l b> 50% Lax, και l max με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και lb με συντελεστή ισχύος ίσο με 0,5 (επαγωγικό). Οι δοκιμές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται διαδοχικά για όλες τις φάσεις. Τα αποτελέσματα των μεγεθών επιρροής πρέπει να εξετάζονται για τα ακόλουθα σημεία τουλάχιστο: - την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος για

37 3513 0,1 lb, lb και Imax, με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα, 0,2 lb, lb και Lax, με συντελεστή ισχύος ίσο με 0,5. (επαγωγικό) - - την επίδραση της θέσης, της τάσης, της συχνότητας, της μορφής ταλάντωσης, των εξωτερικών μαγνητικών επαγωγών, του μαγνητικού πεδίου βοηθητικού στοιχείου και του μηχανικού φορτίου κάθε διάταξης ενδείξεων για τα σημεία και. κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στον Πίνακα IV" - την επίδραση της αναστροφής των φάσεων (πολυφασικοί μετρητές) για 0,5 l bl lb και l max με συμμετρικό φορτίο και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και για 0,5 l b με μονοφασικό φορτίο και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα (αυτή η τελευταία δοκιμή επαναλαμβάνεται για κάθε μια από τις φάσεις). Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιούνται οι ακόλουθες δοκιμές: - οι δοκιμές παροδικής υπερφόρτισης, ιδιοθέρμανσης, εκκίνησης και ελέγχου των ορίων ρύθμισης πρέπει να πραγματοποιούνται, όπως καθορίζεται στις υποπαραγράφους 1.4, 1.5, 1.7και1.9 του Μέρους III του παρόντος Παραρτήματος - - η δοκιμή λειτουργίας χωρίς φορτίο πραγματοποιείται με 80%, 100% και 110% της τάσης αναφοράς

38 η δοκιμή της διάταξης ενδείξεων πρέπει να πραγματοποιείται κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στην υποπαράγραφο 1.8 του Μέρους111 του παρόντος Παραρτήματος. Η διάρκεια της δοκιμής πρέπει να είναι επαρκής, ώστε το σφάλμα ένδειξης να μην υπερβαίνει το ±0,2%. 1.4 Πιστοποιητικό έγκρισης ΕΟΚ τύπου Το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΟΚ τύπου πρέπει να συνοδεύεται από τις περιγραφές, τα σχεδιαγράμματα και τα διαγράμματα που απαιτούνται για την αναγνώριση του τύπου και την αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας του. ΜΕΡΟΣ V Αρχική Επαλήθευση ΕΟΚ Η αρχική επαλήθευση ΕΟΚ των μετρητών πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Μέτρων και Σταθμών Κανονισμών του 1981 μέχρι Οι εν λόγω διατάξεις πρέπει να συμπληρώνονται από τις ακόλουθες ειδικές διατάξεις: 1. ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΟΚ Η αρχική επαλήθευση των μετρητών πρέπει να περιλαμβάνει τις δοκιμές αποδοχής και τις εξετάσεις πιστότητας προς τον εγκεκριμένο τύπο. 1.1 Δοκιμές αποδοχής Οι δοκιμές αποδοχής των μετρητών πρέπει να

39 3515 διασφαλίζουν την ποιότητα σε σχέση με τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο του παρόντος Μέρους. 1 Φύση των δοκιμών αποδοχής (1) - Δοκιμή αντοχής μόνωσης (2) - Επαλήθευση των μηχανικών ιδιοτήτων, χωρίς να ανοιχθεί το περίβλημα (3) - Δοκιμή λειτουργίας χωρίς φορτίο - (4) - Δοκιμή εκκίνησης" (5 μέχρι 10) - Δοκιμές ακριβείας (11)- Επαλήθευση της σταθεράς. Οι δοκιμές πρέπει κατά προτίμηση να πραγματοποιούνται με την πιο πάνω σειρά, όπως περιγράφεται λεπτομερειακά στα σημεία και Προϋποθέσεις για τις δοκιμές αποδοχής Οι δοκιμές πρέπει να πραγματοποιούνται σε κάθε μετρητή με κλειστό περίβλημα, εκτός για τις δοκιμές ορισμένων μηχανικών ιδιοτήτων και, αν είναι ανάγκη, για τον έλεγχο της διάταξης ενδείξεων. Εντούτοις, όταν η αρχική επαλήθευση εκτελείται στα υποστατικά του κατασκευαστή, οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιούνται με αφαιρεμένο το περίβλημα, με.την επιφύλαξη ότι είναι αποδεκτό εκ των προτέρων ότι η αφαίρεση του περιβλήματος δεν έχει επίδραση στη

40 3516 λειτουργία του μετρητή. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο των ιδιοτήτων μόνωσης, το περίβλημα του μετρητή πρέπει να είναι κλειστό. Μετά από την ικανοποιητική δοκιμή αντοχής της μόνωσης, αλλά πριν από οποιαδήποτε άλλη δοκιμή, οι μετρητές πρέπει να τροφοδοτούνται για μισή ώρα τουλάχιστο στην τάση αναφοράς, με ένταση περίπου 0,1 lb και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα. Η τροδοφότηση αυτή επιτρέπει στο κύκλωμα τάσης να προθερμανθεί και να ελεγχθεί ότι ο δίσκος στρέφεται ελεύθερα. Οι δοκιμές με αριθμό 3 μέχρι 11 πρέπει να πραγματοποιούνται κάτω από τις προϋποθέσεις που δίδονται στον Πίνακα III ή τον Πίνακα V. ΠΙΝΑΚΑΣ V Μέγεθος επιρροής Θερμοκρασία περιβάλλοντος Θέση Τιμή αναφοράς 23 "C Κατακόρυφη 2 Χ'" 1 Ανοχή {+) Τάση Τάση αναφοράς 1.5% Συχνότητα 50 Ηζ 0.5% Μορφή ταλάντωσης τάσης και έντασης Ημιτονοειδής Συντελεστής παραμόρφωσης όχι πέρα από 5% Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής ττηγής στη συχνότητα των 50 Ηζ Μηδέν Επιπλέον, για τους πολυφασικούς μετρητές Φορά φάσης Ορθή Επαγωγή μη προκαλούσα διακύμανση του σφάλματος πέρα από 0,3% σε 0,1 l b για συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα" 5 Ασυμμετρία τάσεων και εντάσεων 13 ' Μηδέν Όπως στην υποπαρ. 1.2 (ε) του Μέρους 111 του παρόντος Παραρτήματος, αντικαθιστώντας το 1% με το 1,5%. Οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιούνται σε θερμοκρασία εκτός της περιοχής C, αλλά εντός της περιοχής 15-30"C, με την προϋπόθεση να γίνεται διόρθωση σε σχέση με τη θερμοκρασία αναφοράς των 23 C, με τη χρησιμοποίηση του συντελεστή μέσης θερμοκρασίας που καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Βλ. σημείωση 2 του Πίνακα III. Ρ1 Εκτός από τις δοκιμές με μονοφασικό φορτίο.

41 Εκτέλεση δοκιμών αποδοχής 3.1 Δοκιμή αντοχής μόνωσης (Δοκιμή αριθ. 1): Η δοκιμή με εναλλασσόμενη τάση πρέπει να συνίσταται στην εφαρμογή για ένα λεπτό μιας εναλλασσόμενης τάσης συχνότητας 50 Ηζ και ενεργού τιμής 2 kv μεταξύ του συνόλου των διασυνδεδεμένων ακροδεκτών και της επίπεδης μεταλλικής επιφάνειας πάνω στην οποία τοποθετείται ο μετρητής. Για τη δοκιμή αυτή, τα δευτερεύοντα κυκλώματα που έχουν ονομαστική τάση κατώτερη ή ίση με 40 V πρέπει να συνδέονται με την επίπεδη μεταλλική επιφάνεια. Η δοκιμή αυτή πρέπει να διενεργείται από τον κατασκευαστή με ευθύνη του σε κάθε μετρητή και η αρμόδια αρχή να πραγματοποιεί το σχετικό έλεγχο..3.2 Δοκιμές εκτελούμενες με το περίβλημα κλειστό (δοκιμή αριθ. 2): - καλή εξωτερική κατάσταση του περιβλήματος και του πίνακα των ακροδεκτών, - σωστή τοποθέτηση του πίνακα ενδείξεων, - παρουσία όλων των καθορισμένων ενδείξεων..3.3 Λειτουργία χωρίς φορτίο (δοκιμή αριθ. 3): Η επιλογή μεταξύ των ακόλουθων δύο δοκιμών πρέπει να αφήνεται στην κρίση της αρμόδιας αρχής:

42 όταν ο μετρητής τροφοδοτείται στην τάση αναφοράς, με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και με ένταση ίση με 0,001 lb, ο δίσκος δεν πρέπει να πραγματοποιεί ολόκληρη περιστροφή, - η δοκιμή πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1.6 του Μέρους III του παρόντος Παραρτήματος Εκκίνηση (δοκιμή αριθ. 4): Αν η δοκιμή χωρίς φορτίο έχει εκτελεστεί κάτω από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πρώτη υποδιαίρεση του σημείου 1.1,3.3 του παρόντος Μέρους, η δοκιμή εκκίνησης πρέπει να γίνεται ως ακολούθως: όταν ο μετρητής τροφοδοτείται στην τάση αναφοράς, με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και με ένταση ίση με 0,006 lb, ο δίσκος πρέπει ν' αρχίσει να περιστρέφεται και να εκτελεί περισσότερες από μία στροφές. Αν η δοκιμή λειτουργίας χωρίς φορτίο έχει εκτελεστεί κάτω από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στη δεύτερη υποδιαίρεση του σημείου του παρόντος Μέρους, η δοκιμή εκκίνησης πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1.7 του Μέρους III του παρόντος Παραρτήματος. Σημείωση: Οι δοκιμές αριθ. 3 και 4 πρέπει για τους πολυφασικούς μετρητές να εκτελούνται με όλες τις φάσεις υπό φορτίο.

43 Δοκιμές ακριβείας (δοκιμές αριθ. 5 μέχρι 10): Οι δοκιμές ακριβείας πρέπει να διενεργούνται για τις τιμές έντασης και τους συντελεστές ισχύος που καθορίζονται στον Πίνακα VI. Γι' αυτό, δεν είναι αναγκαία η αναμονή μέχρι να αποκατασταθεί η θερμική ισορροπία των πηνίων. Δεδομένου ότι συνήθως οι δοκιμές αυτές δε διενεργούνται κάτω από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για έγκριση τύπου, αντί των τιμών που περιέχονται στους Πίνακες Ι και II, χρησιμοποιούνται οι δευρυμμένες τιμές του Πίνακα VI πιο κάτω: ΠΙΝΑΚΑΣ VI Αριθμός δοκιμής Τιμή έντασης Συντελεστής ισχύος Μετρητές Φορτίο πολυφασικών μετρητών Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα (±) l b 1 μονοφασικοί και πολυφασικοί συμμετρικό 3,0% και 9 10 lb lb lb 'max 1 0,5 (επαγωγικό) 1 1 μονοφασικοί και πολυφασικοί μονοφασικοί και πολυφασικοί πολυφασικοί μονοφασικοί και πολυφασικοί συμμετρικό συμμετρικό 1" φάση φορτισμένη (1 δοκιμή σε 2 φάσεις) συμμετρικό 2,5% 2,5% 3,5% 2,5%

44 3520 Σημείωση: Για τους μετρητές πολλαπλών τιμολογίων η δοκιμή αριθ. 5 πρέπει να επαναλαμβάνεται για κάθε ένδειξη που αντιστοιχεί σε διαφορετικό τιμολόγιο. Οι ηλεκτρομαγνήτες αλλαγής τιμολογίων πρέπει να τροφοδοτούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγράμματος συνδεσμολογίας. Τα όρια των επιτρεπόμενων σφαλμάτων δεν πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά προς την ίδια κατεύθυνση Έλεγχος συμφωνίας της διάταξης ενδείξεων με τη σταθερά του μετρητή (δοκιμή αριθ. 11): Πρέπει να εξακριβωθεί ότι ο λόγος μεταξύ του αριθμού των περιστροφών του δίσκου του μετρητή και των ενδείξεων της διάταξης ενδείξεων είναι ορθός Αβεβαιότητα μέτρησης: Οι ιδιότητες των οργάνων μέτρησης και του λοιπού εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των δοκιμών αριθμ. 5 μέχρι 10 και αν χρειαστεί της αριθ. 11, πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε τα σφάλματα μέτρησης να μην υπερβαίνουν τις ακόλουθες σχετικές τιμές: - ±0,4% με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα, - ±0,6% με συντελεστή ισχύος ίσο με 0,5 (επαγωγικό).

45 3521 Εξέταση πιστότητας προς τον εγκεκριμένο τύπο Φύση της εξέτασης πιστότητας προς τον εγκεκριμένο τύπο Πα να εξακριβωθεί κατά πόσο οι μετρολογικές ιδιότητες των μετρητών που κατασκευάστηκαν και κατατέθηκαν για αρχική επαλήθευση πληρούν τις προδιαγραφές των Κανονισμών αυτών μπορεί, κατά τα διαστήματα που θα καθορίσει η αρμόδια αρχή, να εκτελείται εξέταση πιστότητας προς τον εγκεκριμένο τύπο σε τρεις μετρητές που επιλέγονται με τυχαία δειγματοληψία μετά από τις δοκιμές αποδοχής. Η εξέταση αυτή πρέπει να συνίσταται σε μία ή περισσότερες δοκιμές που επιλέγονται ανάμεσα σ' εκείνες που περιγράφονται στην παράγραφο 3 του Μέρους II και στην παράγραφο 1 του Μέρους III, του παρόντος Παραρτήματος, ειδικά ανάμεσα σ' εκείνες που σκοπό έχουν τον καθορισμό των επιδράσεων των μεγεθών επιρροής. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να εκτελούνται κάτω από τις συνθήκες αναφοράς που περιγράφονται στην υποπαράγραφο 1.2 του Μέρους 111 και στα σημεία μέτρησης που αναφέρονται στην υποπαράγραφο 1.3 του Μέρους IV, του παρόντος Παραρτήματος. Μπορούν επίσης να ελεγχθούν, μετά από άνοιγμα του περιβλήματος, τα ακόλουθα σημεία: - ποιότητα προστασίας επιφανειών, π.χ. του χρωματισμού,

46 σχέση μετάδοσης, - είδος του μηχανισμού της διάταξης ενδείξεων, - η ποιότητα των κασσιτεροκολλήσεων και ή των συγκολλήσεων, - σφίξιμο των κοχλιών, - απουσία ρινισμάτων και μεταλλικής σκόνης, - όρια ρύθμισης (οπτική εξέταση). Παρατήρηση Όταν μετρητές εγκεκριμένου τύπου κατασκευάζονται με κανονική (συνεχή) παραγωγή, πρέπει η συχνότητα εξέτασης της πιστότητας προς τον εγκεκριμένο τύπο να είναι ανάλογη προς τον όγκο παραγωγής. "Επιπλέον, η διαδικασία αυτή πρέπει να εφαρμόζεται κάθε φορά που εμφανίζονται σφάλματα συστηματικά κατά τη διάρκεια των δοκιμών αποδοχής ή άλλων δοκιμών. Σήμανση και σφραγίδες επαλήθευσης ΕΟΚ Οι μετρητές που έχουν υποστεί με επιτυχία τις δοκιμές αρχικής επαλήθευσης πρέπει να λαμβάνουν τα σήματα αρχικής επαλήθευσης ΕΟΚ. Οι σφραγίδες πρέπει να περιλαμβάνουν τα σήματα αρχικής επαλήθευσης ΕΟΚ και να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο εσωτερικός μηχανισμός του μετρητή δεν είναι προσπελάσιμος, χωρίς την παραβίαση των σφραγίδων αρχίκής επαλήθευσης ΕΟΚ.

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3451, 24.11.2000 1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 Αριθμός 334 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Πιεσόμετρα Ελαστικών Μηχανοκίνητων Οχημάτων) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, 24.11.2000 Αριθμός 332 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ακλοολόμετρα και Αραιόμετρα Αλκοόλης) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

4935 Κ.Α.Π. 499/2001

4935 Κ.Α.Π. 499/2001 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4933 Κ.Δ.Π. 499/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 499 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Ψυχρού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς.

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4942 Κ.Δ.Π. 500/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 500 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Θερμού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. Ηλεκτρικό Σύστημα Συμπιεστών Ανάλογα με την κατασκευή τους και το είδος του εναλλασσόμενου ρεύματος που απαιτούν για τη λειτουργία τους, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται σε: Μονοφασικούς. Τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ Συνοπτικός μών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του τίτλος

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ Συνοπτικός μών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του τίτλος Ε.Ε. Παρ. III(I) 4157 Κ.Δ.Π. 383/2002 Αρ. 3629, 9.8.2002 Αριθμός 383 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει των διατάξεων του

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 361/ Κατάταξη στραγγαλιστικών. Παράρτημα Ι. Ενεργειακή κατανάλωση. Παραρτήματα. Ι, II και IV. Παραρτήματα. Σήμανση συμμόρφωσης.

Κ.Δ.Π. 361/ Κατάταξη στραγγαλιστικών. Παράρτημα Ι. Ενεργειακή κατανάλωση. Παραρτήματα. Ι, II και IV. Παραρτήματα. Σήμανση συμμόρφωσης. Ε.Ε. Παρ. III(I) 2133 Κ.Δ.Π. 361/2003 Αρ. 3710, 2.5.2003 Αριθμός 361 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Στραγγαλιστικά Πηνία που Προορίζονται για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 6

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001.

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1623 Κ.Δ.Π. 151/2001 Αρ. 3487, 6.4.2001 Αριθμός 151 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 68

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 272/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3513 της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 272 Οι περί Μέτρων και Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) Περιγραφή Λειτουργίας Σύγχρονου Κινητήρα Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να περιγράψει τη λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 308/2003 Αρ. 3706, 18.4.2003 Αριθµός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και τους) Κανονισµοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συµβούδυνάµει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 24/12/2017 ΣΟΦΙΑ ΔΟΛΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΥ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥ) ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ένας επαγωγικός ή ασύγχρονος κινητήρας είναι στην ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Κακαζιάνης Πέτρος ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 1.13 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ηλεκτρική μηχανή ονομάζεται κάθε διάταξη η οποία μετατρέπει τη μηχανική ενεργεια σε ηλεκτρική ή αντίστροφα ή μετατρεπει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικες

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Ισοδύναμο κύκλωμα V = E + I T V = I I T = I F L R F I F R Η διέγερση τοποθετείται παράλληλα με το κύκλωμα οπλισμού Χαρακτηριστική φορτίου Έλεγχος ταχύτητας Μεταβολή τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-03/4 ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΕΝΟΥ, 20kV ΓΙΑ ΖΕΥΞΗ / ΑΠΟΖΕΥΞΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-03/4 ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΕΝΟΥ, 20kV ΓΙΑ ΖΕΥΞΗ / ΑΠΟΖΕΥΞΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ - ΚΥΤ Οκτώβριος 2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΕΝΟΥ, 20kV ΓΙΑ ΖΕΥΞΗ / ΑΠΟΖΕΥΞΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ I. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης.

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης. E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 K.AJL 308/2003 Αρ. 3706,18.4.2003 Αριθμός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και Συνδυασμοί τους) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Φορτίο 3. Σημείο έγχυσης ισχύος Φορτίο 1. 600 kva cosφ=0.8 επαγωγικό 10+j35 Ω/φάση Φορτίο 2. 1100 kva cosφ=0.9 χωρητικό P = 600 kw cosφ=0.85 επαγωγικό Φορτίο 4 P=750 kw Q=150 kvar Μονογραμμικό κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

του άρθρου 59 Για σκοπούς εναρµόνισης µε την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας µε

του άρθρου 59 Για σκοπούς εναρµόνισης µε την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας µε Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 2133 Κ..Π. 361/2003 Αρ. 3710, 2.5.2003 Αριθµός 361 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισµένες Κατηγορίες Προϊόντων (Στραγγαλιστικά Πηνία που Προορίζονται για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών 1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ Η αυτόνομη λειτουργία σύγχρονων γεννητριών είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν πάντα εμφανίζονται πάνω από μία γεννήτριες, που συνδέονται παράλληλα για την ικανοποίηση των αναγκών του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 1 Τα τριφασικά δίκτυα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για τους εξής λόγους: 1. Οικονομία στο αγώγιμο υλικό (25% λιγότερος χαλκός). 2. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Πανεπιστημιακές παραδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΜΗΕ ΜΑΪΟΣ 2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΡΦΟΤΡΟΠΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

ΑΔΜΗΕ ΜΑΪΟΣ 2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΡΦΟΤΡΟΠΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΔΜΗΕ ΜΑΪΟΣ 2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΡΦΟΤΡΟΠΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΚΟΠΟΣ Η τεχνική αυτή περιγραφή αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Τα τριφασικά κυκλώματα Ε.Ρ. αποτελούν τη σπουδαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ - Στοιχειώδεις Ηλεκτρικές Μηχανές Επαγωγή λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο αναπτύσσεται ΗΕΔ: a. Στα άκρα αγωγού όταν αυτός κινείται με ταχύτητα υ μέσα σε μαγνητικό πεδίο επαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική

Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες μηχανών ΕΡ: οι σύγχρονες και οι επαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 657/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3744 της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 657 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7 ου εξαµήνου

Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7 ου εξαµήνου EΘΝΙΚΟ MΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΏΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Αναπλ. Καθηγητής Γ. Κορρές Άσκηση 1 Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε.Ρ. 1. Μια σύγχρονη γεννήτρια με ονομαστικά στοιχεία: 2300V, 1000kV, 60Hz, διπολική με συντελεστής ισχύος 0,8 επαγωγικό και σύνδεση σε αστέρα έχει σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-12

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-12 -1- ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ /ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-12 ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΛΩ ΙΟ ΙΣΧΥΟΣ 20kV ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΛΥΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ (XLPE) I. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η Τεχνική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Τριφασικά Εναλλασσόµενα ρεύµατα Ισχύς και Ενέργεια Ενεργός τιµή περιοδικών µη ηµιτονικών κυµατοµορφών 1. Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Οταν οι νόµοι του Kirchoff εφαρµόζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Βασικές αρχές ηλεκτρομαγνητισμού Παλάντζας Παναγιώτης palantzaspan@gmail.com 2013 Σκοπός του μαθήματος Στο τέλος του κεφαλαίου, οι σπουδαστές θα πρέπει να είναι σε θέση να:

Διαβάστε περισσότερα

Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις:

Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις: Άσκηση Η17 Νόμος της επαγωγής Νόμος της επαγωγής ή Δεύτερη εξίσωση MAXWELL Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις: d

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-04 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής. Υποβιβασμός σε επίπεδα χρησιμοποίησης. Μετατροπή υψηλής τάσης σε χαμηλή με ρεύματα χαμηλής τιμής

Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής. Υποβιβασμός σε επίπεδα χρησιμοποίησης. Μετατροπή υψηλής τάσης σε χαμηλή με ρεύματα χαμηλής τιμής Είδη μετασχηματιστών Μετασχηματιστές Ισχύος Μετασχηματιστές Μονάδος Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής Μετασχηματιστές Υποσταθμού Υποβιβασμός σε επίπεδα διανομής Μετασχηματιστές Διανομής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας.

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1388 Κ.Δ.Π. 308/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 308 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Αγγουριών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αθήνα Μάιος 005 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Μελέτη βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης Αθήνα, Μάιος 005 ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς.

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ:6749 ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΣΚΟΠΟΣ: Για να λειτουργήσει μια γεννήτρια, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές

Διαβάστε περισσότερα

25.2. Εισαγωγή Θεωρητικές Επεξηγήσεις Λειτουργίας

25.2. Εισαγωγή Θεωρητικές Επεξηγήσεις Λειτουργίας φαρμογή 5 Τριφασικός παγωγικός Κινητήρας : Με Τυλιγμένο Δρομέα ( ο μέρος) 5.. Σκοποί της φαρμογής Μαθησιακοί Στόχοι Να μπορείτε να εξετάζετε την κατασκευή ενός τριφασικού επαγωγικού κινητήρα με τυλιγμένο

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ 1 Η γεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια είναι μηχανή που βασίζεται στους νόμους της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ :ΜΕΤΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ, ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ.

ΤΙΤΛΟΣ :ΜΕΤΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ, ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ. ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α/Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ : ΑΣΚΗΣΗ 11 η ΤΙΤΛΟΣ :ΜΕΤΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ, ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ηλεκτρική Ενέργεια ποιο ενδιαφέρουσα μορφή ενέργειας εύκολη στη μεταφορά μετατροπή σε άλλες μορφές ενέργειας ελέγχεται εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΙ Μάθημα ασκήσεων 2: Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά γραμμών μεταφοράς Λαμπρίδης Δημήτρης Ανδρέου Γεώργιος Δούκας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 28. Συνοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας.

Κεφ. 28. Συνοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1160 Κ.Α.Π. 10/001 Αρ. 481, 16..001 Αριθμός 10 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Αμυγδαλόψιχας Κανονισμοί του 001, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014 Θέμα ο Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 03/04, Ημερομηνία: 4/06/04 Σε μονοφασικό Μ/Σ ονομαστικής ισχύος 60kA, 300/30, 50Hz, ελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Σκοπός της άσκησης: 1. Ο πειραματικός προσδιορισμός της χαρακτηριστικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.2.2018 C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4478 Κ.Δ.Π. 497/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 497 Οι περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-102/3 ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 400KV ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥΑΙΘΥΛΕΝΙΟ (XLPE)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-102/3 ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 400KV ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥΑΙΘΥΛΕΝΙΟ (XLPE) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ - ΚΥΤ Μάρτιος 2017 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-102/3 ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 400KV ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 74(1) του (1) του (1) του 1998.

Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 74(1) του (1) του (1) του 1998. Ε.Ε.Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1809 Κ.Δ.Π. 313/2003 Αρ. 3706,18.4.2003 Αριθμός 313 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός Χαμηλής Τάσης) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 14. Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά

Άσκηση 14. Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. ΗΜΕΡΑ. ΩΡΑ. ΟΜΑΔΑ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ Άσκηση 1 Σύστημα φόρτισης αυτοκινήτου Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με την διαδικασία εκκίνησης ενός σύγχρονου τριφασικού

Διαβάστε περισσότερα

Προϊοντικό φυλλάδιο. Ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας σειράς C Οικονομικοί και εύκολοι στη χρήση

Προϊοντικό φυλλάδιο. Ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας σειράς C Οικονομικοί και εύκολοι στη χρήση Προϊοντικό φυλλάδιο Ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας σειράς C Οικονομικοί και εύκολοι στη χρήση Ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας σειράς C Με μια ματιά Κύριες εφαρμογές Μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας σε οικιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ένα σώμα εκτελεί κίνηση που οφείλεται στη σύνθεση δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων ίδιας διεύθυνσης, που γίνονται γύρω από το ίδιο σημείο, με το ίδιο πλάτος A και συχνότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 3 η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 3 η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΟΣ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Να γνωρίσει ο σπουδαστής την διαδικασία παραλληλισμού μιας σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

891 Κ.Δ.Π. 223/2003. 10. Η τάξη ενεργειακής απόδοσης μιας οικιακής συσκευής προσδιορίζεται στο Παράρτημα V.

891 Κ.Δ.Π. 223/2003. 10. Η τάξη ενεργειακής απόδοσης μιας οικιακής συσκευής προσδιορίζεται στο Παράρτημα V. 97(1) του 2001. Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του 2002. 97(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 890 Κ.Δ.Π. 223/2003 Αρ. 3694, 14.3.2003 Αριθμός 223 Ο ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα.

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. Σκοπός της άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. 1. Γενικά Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:..

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ A.1. Παράλληλα συνδεδεμένες είναι οι αντιστάσεις στα κυκλώματα:

Διαβάστε περισσότερα

2012 : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30

2012  : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρµοσµένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 287/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3449 της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ. Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 287 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι ηλεκτρικές μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος (ΕΡ) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις σύγχρονες (που χρησιμοποιούνται συνήθως ως γεννήτριες)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Βήμα 1 ο : προσδιορισμός συνθηκών λειτουργιάς τύπου καλωδίου και ελάχιστης διατομής A. Καλώδια εντοιχισμένα επιτοίχια: f: συνολικός συντελεστής f θ : συντελεστής θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος)

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος) Άσκηση Μ1 Θεωρητικό μέρος Μήκος και μάζα (βάρος) Όργανα μέτρησης μήκους Διαστημόμετρο Με το διαστημόμετρο μετράμε μήκη μέχρι και μερικά μέτρα, σε χαμηλές απαιτήσεις ως προς την ακρίβεια. Το κύριο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για θερμομαγνητικούς διακόπτες ABB MS

Τεχνική Προδιαγραφή για θερμομαγνητικούς διακόπτες ABB MS Τεχνική Προδιαγραφή για ABB MS Περιεχόμενα 1. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί διακόπτες προστασίας κινητήρων-ms132... 2 2. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί διακόπτες προστασίας κινητήρων-ms116... 4 3. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Περιεχόμενα 1. Τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος-af... 2 2. Βοηθητικοί τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος (βοηθητικά ρελέ)-nf... 4

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 9: Μέθοδοι Εκκίνησης Μονοφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή 9.2 Μετατροπή Ασύμμετρης Τριφασικής Κατανάλωσης σε Συμμετρική, με Ανακατανομή των Φορτίων

Εφαρμογή 9.2 Μετατροπή Ασύμμετρης Τριφασικής Κατανάλωσης σε Συμμετρική, με Ανακατανομή των Φορτίων Εφαρμογή 9.2 Μετατροπή Ασύμμετρης Τριφασικής Κατανάλωσης σε Συμμετρική, με Ανακατανομή των Φορτίων Περίληψη Ασύμμετρη Τριφασική Κατανάλωση σε σύνδεση Αστέρα με ουδέτερο αγωγό. Μετατροπή της ασύμμετρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: οικ. Β. 19849/4370/92 Τροποποίηση της οι. Β. 13353/2636/20.7.1990 (ΦΕΚ 442/Β /20.7.90) κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας «Ηλεκτρολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία Οι 2 από τους 3 κινητήρες αυτής της βιομηχανίας είναι επαγωγικοί και διαθέτουν επαγωγικούς συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Όπως είναι γνωστό, η παρουσία μη γραμμικών φορτίων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργεί αρμονικές συνιστώσες ρεύματος στα καλώδια τροφοδοσίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΗΕ I ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ (ΜΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΕ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á. 1 Οκτώβριος 2015 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD-7/2 ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ, 20kV, 150Á. I. ΣΚΟΠΟΣ Η τεχνική αυτή περιγραφή καλύπτει χαρακτηριστικά λειτουργίας, χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλασσόµενη τάση Χωρίς φορτίο. Πίνακας Π3.1: Τεχνικά χαρακτηριστικά της λυόµενης κρουστικής γεννήτριας

Εναλλασσόµενη τάση Χωρίς φορτίο. Πίνακας Π3.1: Τεχνικά χαρακτηριστικά της λυόµενης κρουστικής γεννήτριας Παράρτηµα 3 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΙΩΣΗΣ Π3.1 Λυόµενη κρουστική γεννήτρια H λυόµενη κρουστική γεννήτρια της Messwandler-Bau GmbH Bamberg µπορεί να χρησιµοποιηθεί, µε κατάλληλη επιλογή των

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Το βασικό μειονέκτημα που εμφανίζεται στη σχεδίαση των μονοφασικών επαγωγικών κινητήρων είναι ότι αντίθετα από τις 3-φασικές πηγές ισχύος οι 1-φασικές πηγές δεν παράγουν στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο Το μαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 7: Μέθοδοι Εκκίνησης και Πέδησης Ασύγχρονων Τριφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Ως γεννήτρια ΣΡ χαρακτηρίζεται η ηλεκτρική μηχανή που κατά τη λειτουργία της λαμβάνει κινητική ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική με τη μορφή συνεχούς ρεύματος Η ΗΕΔ που δημιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή Διακοπτών Διαρροής (RCCBs & RCBOs)

Τεχνική Προδιαγραφή Διακοπτών Διαρροής (RCCBs & RCBOs) (RCCBs & RCBOs) Περιεχόμενα 1. Διακόπτες διαρροής F200... 2 2. Διακόπτες διαρροής FH200... 4 3. Διακόπτες διαρροής με ενσωματωμένα στοιχεία μικροαυτομάτου DS201... 6 4. Ρελέ διαρροής με εξωτερικό τορροειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο : Α. Να σημειώσετε ποιες από τις ακόλουθες σχέσεις, που αναφέρονται

ΘΕΜΑ 1 ο : Α. Να σημειώσετε ποιες από τις ακόλουθες σχέσεις, που αναφέρονται ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο : Α. Να σημειώσετε ποιες από τις ακόλουθες σχέσεις, που αναφέρονται στο διπλανό κύκλωμα είναι σωστές, αν R 1 > R 2. i. Ι 1 = Ι 2 ii. V = V 1 + V 2 iii. I = I

Διαβάστε περισσότερα

7350 Κ.Δ.Π. 751/2004. Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7

7350 Κ.Δ.Π. 751/2004. Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3911, 22.10.2004 7350 Κ.Δ.Π. 751/2004 Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 18(1) του 2000 18(1) του 2002. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα