Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14"

Transcript

1 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δημοπούλου Ελένη Συνεργαζόμενοι: Γαλανοπούλου Ευσταθία Τάξη: 32 ο Νηπιαγωγείο Πατρών. Τμήμα :Ολοήμερο

2 Ποιοι είμαστε Το τμήμα μας αποτελείται από 19 παιδιά (9 νήπια και 10 προνήπια). Τα παιδιά εργάστηκαν σε 4 μικτές ομάδες με τα παρακάτω ονόματα: Το μουσείο του Μάρτη και της Άνοιξης, Μούσα, Καλλιόπη και Ουρανία. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε ομάδες με χαρακτηριστικό ένα χρώμα αλλά θέλησαν να δώσουν ένα όνομα σχετικό με τις μούσες, όταν επεξεργαστήκαμε το μουσείο και το όνομά του.

3 Στην διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά εκτός από τις ομάδες εργάστηκαν ατομικά και στην ολομέλεια. Οι ομάδες

4 Πώς ξεκίνησαν όλα Το θέμα ήταν προγραμματισμένο από την αρχή της χρονιάς στα πλαίσια του τοπικού πολιτιστικού δικτύου για τα μουσεία. Η προσέγγισή μας θα αφορούσε στο αρχαιολογικό μουσείο. Οι λόγοι που το επιλέξαμε ήταν γιατί προσφέρει ευκαιρίες για διερευνητική μάθηση, βιωματική δράση και ενεργητική εμπλοκή των παιδιών. Θεωρούμε ότι μέσα από μια δημιουργική, ευχάριστη βιωμένη εμπειρία ενισχύεται ποιοτικά η σχέση των παιδιών με το μουσείο ως μελλοντικών επισκεπτών. Τα γενέθλια κάποιου παιδιού έδωσαν την αφορμή για να ξεκινήσουμε συζητώντας για το πώς θυμόμαστε, που φυλάμε τις δικές μας μνήμες τι μας βοηθάει να θυμηθούμε.

5 Δραστηριότητες ψυχολογικής προετοιμασίας Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι «ενθύμια» τα οποία παρουσίασαν στην ολομέλεια και μίλησαν για την συναισθηματική αξία που είχαν γι αυτά και στη συνέχεια ζωγράφισαν ένα αγαπημένο αντικείμενο από παλιά.. Τα αντικείμενα παρέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα (2 εβδομάδες περίπου) στο νηπιαγωγείο και τροφοδοτούσαν συζητήσεις μεταξύ τους.

6 Ποιους στόχους βάλαμε; Να εξοικειωθούν με την έννοια του μουσείου ως χώρου συλλογής της ανθρώπινης εμπειρίας και διατήρησης της μνήμης. Να γνωρίσουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής (μυκηναϊκής). Να διαμορφώσουν θετική στάση για το μουσείο και να το επιλέγουν ως χώρο μάθησης και ψυχαγωγίας. Να εκφραστούν με πολλαπλούς τρόπους και να ψυχαγωγηθούν. Να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν.

7 Ανίχνευση αναπαραστάσεων των παιδιών Το μουσείο είναι κάτι που μιλάγαμε για τα τανκς για τους φοιτητές Έχει πολλά πράγματα, δωμάτια, κουζίνα, γραφείο, σαλόνι. Δεν ξέρω. Νομίζω ότι είναι νοσοκομείο Δεν έχω ακούσει Έχει μαγαζιά, έχει μέσα κάτι πράγματα και πηγαίνουμε εκδρομή. Είναι σαν μαγαζί και έχει πορτρέτα Κάτι που βρίσκεται στο μουσείο το πληρώνουμε και το παίρνουμε σπίτι μας. Πάει κόσμος και βλέπει διάφορα πράγματα, εικόνες και τα αγοράζει Οι άνθρωποι περιμένουν στη σειρά να δουν αυτά τα πράγματα που έχουν μέσα στο μουσείο (μπάλες,ένα πορτρέτο, κούπες, θησαυροί )

8 Το ταξίδι μας Είναι Mουσεία -δεν είναι Μουσεία Στα παιδιά δόθηκαν κάρτες με διάφορους χώρους (πάρκα, ζωολογικούς κήπους, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ, και μουσεία) και δύο κάνσον διαφορετικού χρώματος και τους ζητήθηκε να κολλήσουν στο ένα ότι νόμιζαν ότι είναι μουσείο και στο άλλο ότι δεν είναι μουσείο. Κάποιοι ανέλαβαν να το γράψουν και σε ταμπέλες «Είναι μουσεία» -«Δεν είναι μουσεία»

9 Μες στο μουσείο.. Από το cd Εδώ Λιλιπούπολη Με το τραγούδι γίνεται χωρισμός ομάδων.η κάθε ομάδα συζητάει, ζωγραφίζει και παρουσιάζει στην παρέα τη δουλεια της. Μπαίνει κάποιος στο μουσείο και οι άλλοι τον τραβάνε και αυτός τραγουδάει από το μουσείο δε θέλω να βγω. Έχει τραπέζι με πράγματα που μπορεί να τα αγοράσει κάποιος. Έχει θησαυρούς με λουκέτο μπροστά. Είναι ανάποδα γιατί από εκείνη την πόρτα που μπαίνεις είναι σαν να είναι όρθια. Έχει τρεις επισκέπτες μέσα. Ζωγραφίσαμε ένα μουσείο, μια καρδούλα,σύννεφα και βροχή και σύννεφα χωρίς βροχή. Η πεταλούδα είναι μέσα στο μουσείο. -Είναι φυσικής ιστορίας που έχει ζώα;( παιδί από άλλη ομάδα). -Ναι,μπορεί να έχει πεταλούδες ΟΜΑΔΑ : ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΟΜΑΔΑ : ΜΟΥΣΕΣ

10 Οι ομάδες συζητούν, ζωγραφίζουν το μουσείο και παρουσιάζουν. Φτιάξαμε το μουσείο με το παιδάκι που μπήκε μέσα και είναι χαρούμενο γιατί πήγε εκεί. Έχει μέσα ένα βιβλίο που γράφει μουσείο και σκάλες που ανεβαίνεις ψηλά και πατάνε τα κουμπιά και βγαίνει ζέστη. Βλέπει δεινόσαυρους και ένα στεγόσαυρο με αγκάθια στην ουρά και πλάκες στην πλάτη του. Μέσα έχει το άρμα μιας βασίλισσας από τα παλιά χρόνια και το χουν σε άλλο δωμάτιο. ΟΜΑΔΑ : ΟΥΡΑΝΙΑ ΟΜΑΔΑ :ΚΑΛΛΙΟΠΗ Έχουμε φτιάξει ένα μουσείο που έχει μέσα αστέρια, ένα φίδι και ανθρώπους που το βλέπουν Έχει και ένα κήπο με ένα τριαντάφυλλο και ένα λουλούδι που το ονομάσαμε δεντρολούλουδο.κάτω κάτω έχει ένα νυχτολούλουδο.

11 Από πού πήρε το όνομά του το μουσείο; Διαβάσαμε το βιβλίο «Οι 9 Μούσες του Ελικώνα». Τα παιδιά διάλεξαν μια μούσα τη ζωγράφισαν και έγραψαν η αντέγραψαν το όνομά της. Δημιουργήθηκε ένας πίνακας αναφοράς στην τάξη που χρησιμοποιήθηκε και στην δημιουργία καρτελών όταν δραματοποιήσαμε το τραγούδι -Τα 9 κορίτσια- που ακούσαμε από το διαδίκτυο.

12 Φύλλο εργασίας για τις μούσες- ζωγραφική στον υπολογιστή

13 ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά είδη μουσείων: Φυσικής Ιστορίας- Λαογραφικό- Αρχαιολογικό και περιηγήθηκαν ψηφιακά σε κάποια. Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

14 Η ιστορία του μικρού Ιάσονα (επιλεγμένα εκθέματα μυκηναϊκής εποχής) Φωτογραφίες με εκθέματα και παρουσίαση της ιστορίας του μικρού Ιάσονα και της οικογένειας του. Σχόλια των παιδιών: -Έχει και η μαμά στο ντουλάπι αλλά είναι διακοσμητική (σουπιέρα) -Μοιάζει με μπρίκι (κουτάλα) -Μοιάζει με κύκνο με κοντό λαιμό και χοντρή κοιλιά,με πάπια, με πουλί (πτηνόσχημος ασκός) -Μοιάζει με μπιμπερό, με ποτιστήρι,με τσαγιέρα (θήλαστρο) Τοποθετούμε τις φωτογραφίες σε μεγάλο χαρτόνι για περαιτέρω παρατήρηση.

15 Με τον πηλό που του έδινε ο μπαμπάς, του άρεσε να φτιάχνει καλαθάκια. Φτιάχνουμε και εμείς ένα, σαν του Ιάσονα.

16 Στο εργαστήριο του πατέρα του Μια μέρα ο πατέρας κάλεσε τον Ιάσονα και τους φίλους του στο εργαστήριο για να τον βοηθήσουν να ζωγραφίσει κάποια αγγεία. Πως νομίζεις θα τα ζωγράφισαν; Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας με ένα αγγείο να το ζωγραφίσουν και να βάλουν δίπλα του ότι άλλο θέλουν.

17 Οι ομάδες διαλέγουν ένα αντικείμενο από τον πίνακα αναφοράς και συζητούν πως θα το παρουσιάσουν στους άλλους. Ετοιμάζονται πίσω από παραβάν και παγώνουν.όταν είναι έτοιμοι το πανί απομακρύνεται και οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν. Η αλατιέρα

18 Που είναι τώρα τα πράγματα του Ιάσονα ; Στη συνέχεια εμπλουτίζοντας την ιστορία του Ιάσονα αναρωτηθήκαμε που βρέθηκαν τα πράγματα του μετά το σεισμό. Αναφερθήκαμε στον αρχαιολόγο, την ανασκαφή και στην πορεία που ακολουθούν τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο. Έτσι φτάσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών Παιχνίδι με τις νέες λέξεις: εκθέματα -προθήκες -φύλακας νυχτοφύλακας-κλέφτες-συναγερμός (από τα παιδιά). Οργάνωση επίσκεψης στο μουσείο για να πάμε να τα βρούμε και να τα δούμε από κοντά.

19 Συμπεριφορά στο Μουσείο Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα video από τους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψαν οι κανόνες της επίσκεψης που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά την διάρκεια και της δικής μας επίσκεψης στο μουσείο. Τα παιδιά ανέλαβαν να δημιουργήσουν έναν πίνακα αναφοράς για να θυμόμαστε τι επιτρέπεται και τι όχι.

20 Ο μικρός Ερμής Διαβάσαμε την ιστορία,ακούσαμε το τραγούδι,ζωγραφίσαμε και τη ζωντανέψαμε.

21 Το Μουσείο που έχει μπει μια πεταλουδίτσα, είναι μέσα ο Ερμής ο νυχτοφύλακας και ο Ερμής πειράζει την κουτάλα του Ιάσονα και την κούπα του. Ο φύλακας του μουσείου και το ζωάκι

22 Παίζουμε το μουσείο στην τάξη. Στήνουμε τις προθήκες,βάζουμε τα εκθέματα,μοιράζουμε ρόλους φύλακας, επισκέπτες, στο πωλητήριο και ελέγχουμε αυτά που μάθαμε για τους καλούς επισκέπτες. Ο φύλακας υπενθύμιζε σε όποιον ξεχνιόταν τους κανόνες.

23 Προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψη που πλησιάζει. Επιλέγονται τα εκθέματα που θα αναζητήσουμε, φτιάχνουμε σημειωματάρια ένα για κάθε ομάδα και μια ταμπελίτσα με το όνομα της ομάδας μας που θα φοράμε.συναντιόμαστε με τις δυο μητέρες που θα μας συνοδέψουν και γνωριζόμαστε, συζητάμε,παίζουμε.

24 Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Αναζητούμε τα εκθέματα με τη βοήθεια των φωτογραφιών που έχει κάθε ομάδα.

25 Καθόμαστε και όποιοι θέλουν κρατάνε σημειώσεις.

26 Ενδεικτικές καταγραφές των παιδιών στη διάρκεια της επίσκεψης.

27 Μετά την επίσκεψη Ενδεικτικές ζωγραφιές των παιδιών μετά την επίσκεψη

28 Ζωγραφίζουν το καλαθάκι που είχαν φτιάξει από πηλό με τα σχέδια και χρώματα που το είδαν στο μουσείο. Και αυτό το καλαθάκι γέμισε σοκολατένια αυγά και το πήραν δώρο για το Πάσχα

29 Αρχαιολόγος -Ανασκαφή Παρουσίαση σε ppt χώρων ανασκαφής και των εργαλείων της δουλειάς του αρχαιολόγου. Βρίσκουμε στο νηπ/γείο πράγματα που θα μας βοηθήσουν (πινέλα, κουβαδάκια, σκουπάκια) και φέρνουμε και από το σπίτι όσα ακόμα μας χρειάζονται για να οργανώσουμε μια ανασκαφή. Παίζουμε τους αρχαιολόγους στην αυλή.

30 Καταγραφή-Συντήρηση Κάθε ομάδα καταγράφει, με όποιο τρόπο μπορεί τα στοιχεία που ζητούνται σε φύλλο «καταγραφής ευρημάτων» και προσπαθεί να αποκαταστήσει το αντικείμενο που βρήκε.

31 ΠΑΙΞΑΜΕ Μιλάμε με τον αρχαιολόγο που είναι στην ανασκαφή Αναπαράσταση σκηνών από αγγεία

32 Στις ελεύθερες δραστηριότητες.προς το τέλος του προγράμματος Στο πάτωμα έχει ψηφιδωτό Το άγαλμα με τον πάνθηρα που είδαν στο μουσείο (άσπρη πλαστελίνη) και αντικείμενα από πηλό. Και ένα αρχαίο γράμμα.

33 Μας επισκέφθηκε αρχαιολόγος Η κυρία Κοκκινάκη Δήμητρα ήρθε στο νηπιαγωγείο μας και μας μίλησε για τη δουλειά της.

34 Οι συνεργασίες μας στα πλαίσια του δικτύου Νηπ/γείο Μιντιλογλίου Μας έστειλε ένα γράμμα με αινίγματα για τις Μούσες και παζλ με τους θεούς του Ολύμπου. 46 ο Δημ.Σχολείο Πατρών(Α Τάξη) Μας έστειλε με μια ψηφιακή πινακοθήκη με τα πάθη του Χριστού και ξεναγούς τα παιδιά για περιήγηση.

35 Εμείς στείλαμε τις ζωγραφιές μας με τις μούσες από τον Η/Υ ( Λογισμικό δημιουργίας και έκφρασης Tuxpaint ) με στο Νηπ/γείο Μιντιλογλίου.

36 Και μια τρίλιζα για να παίξουν τα παιδιά στο 46 ο Δημοτικό Σχολείο(Α Τάξη) Γράψαμε το γράμμα,τυλίξαμε καλά το παιχνίδι με χαρτί και έτοιμο να φύγει.

37 Επιτραπέζια παιχνίδια Φιδάκι του μουσείου-διαδρομή μες το μουσείο Τα παιδιά μετά το γράμμα που πήραμε από το Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου με το puzzle και τα αινίγματα είπαν να φτιάξουμε και εμείς ένα παιχνίδι. Οι ιδέες των παιδιών: κάρτες μνήμης, τρίλιζα, παιχνίδι με ζάρι, με τους κανόνες του μουσείου. Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τις δύο που έδειξαν πιο πολύ ενδιαφέρον. Χωρίστηκαν ανάλογα με το που ήθελε να εργαστεί ο καθένας. Κάποιοι ανέλαβαν να στήσουν τη διαδρομή στο φιδάκι του μουσείου -όπως το ονόμασαν -έβαλαν τις κάρτες που τους δώσαμε, τις ζωγράφισαν και κανόνισαν πως θα παίζεται το παιχνίδι. Έκαναν αλλαγές,διορθώσεις, προσθήκες (έβαλαν σήματα, φατσούλες χαρούμενες- στεναχωρημένες για να μπορούν να παίζουν και τα προνήπια όπως είπαν. Ένα παιδί έγραψε τις οδηγίες για να ξέρουν τα άλλα παιδιά πως να παίξουν. Υ.Σ Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε μετά την επίσκεψη στο μουσείο (8 Απρίλη) γιατί μεσολάβησαν οι διακοπές του Πάσχα. Τα παιδιά θυμήθηκαν όλα όσα είχαν μάθει, όσα είχαν βιώσει στην επίσκεψη και τα αποτύπωσαν με δημιουργικό τρόπο. Τρίλιζα Τα παιδιά ζωγράφισαν στις κάρτες είτε τα ίδια τα αντικείμενα του μουσείου είτε τα σχέδια που είχαν πάνω τα αντικείμενα που είχαν γνωρίσει (κουτάλα- κούπα του Ιάσονα, σπείρα- πτηνό (από τη σουπιέρα και τον αμφορέα).

38 Το φιδάκι του μουσείου-διαδρομή μες το μουσείο με τους κανόνες που χαρακτηρίζουν τους καλούς επισκέπτες

39 Το φιδάκι του μουσείου.. συνέχεια

40 Και τρίλιζα με σχέδια από αγγεία Παίξαμε και τα στείλαμε και σε άλλα παιδάκια να παίξουν

41 Στα πλαίσια του δικτύου 7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών Τους στείλαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι με τους κανόνες και μια τρίλιζα. Μας έστειλαν γράμμα, μας ευχαρίστησαν και μας πρότειναν να φτιάξουμε μαζί ένα παιχνίδι. Στο φάκελο είχε άσπρα και κίτρινα χαρτάκια. Σε κάποια θα ζωγραφίζαμε και σε κάποια θα γράφαμε ερωτήσεις που θα είχαν σχέση με το μουσείο. Ξεκινήσαμε. νυχτοφύλακας Ψηφιδωτά Το λεωφορείο που πήγαμε μουσείο,ο θόλος, ο μεγάλος τοίχος, το νερό.

42 Μετα από λίγες μέρες μας τα παιδιά του 7 ου Νηπ/γείου αφού έβαλαν και τις δικές τους ζωγραφιές και ερωτήσεις, μας το έστειλαν έτοιμο για να παίξουμε.

43 Συνδέσεις με το σήμερα Αντιστοιχίζουμε τα αντικείμενα του Ιάσονα με τα δικά μας.

44 Οι φίλοι του Ιάσονα στο νηπιαγωγείο Μέσα από το κουκλοθέατρο τα παιδιά μίλησαν για τα δικά μας πράγματα. Οι αναφορές τους ήταν: διάφορα ρούχα,σπίτια,υπολογιστής, ρολόι, καυσαέριο, πράγματα από το χώρο του νηπιαγωγείου (τουβλάκια,παιχνίδια, φωτογραφίες της άνοιξης, τους κανόνες της τάξης,τον πιγκουίνο στον υπολογιστή -tuxpaint-μπάλα) νεροπίστολο, τηλεόραση, τηλέφωνο, ποδήλατο, ένα ποδοσφαιρικό αγώνα κ.ά).

45 Φτιάχνουμε το μουσείο του μέλλοντος Τα παιδιά επιλέγουν ποια δικά τους πράγματα θα έβαζαν στο μουσείο του μέλλοντος και δημιουργούνται οι εξης συλλογές: αντικείμενα καθημερινής χρήσης παιχνίδια υλικά κατασκευών ζωγραφικής διακοσμητικά. Καλούμε τους γονείς στην τάξη για να το δούν και τα παιδιά από το διπλανό τμήμα.

46 Παρουσίαση προγράμματος στους γονείς Καλέσαμε τους γονείς και τους παρουσιάσαμε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο βασισμένο στην ιστορία που είχαμε αφηγηθεί και παρακολουθήσαμε μια ταινία με στιγμές από την πορεία του προγράμματος.

47 Τι πετύχαμε; Το μουσείο όπως αρχικά διαπιστώθηκε δεν ήταν μέσα στις εμπειρίες των παιδιών και είχε κάποιες δυσκολίες στην προσέγγισή του.στη διαμορφωτική αξιολόγηση χρειάστηκε να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός μας και να μην επεκταθούμε στα είδη μουσείων αναλυτικά αλλά να επικεντρωθούμε στο αρχαιολογικό για να μην δημιουργηθεί σύγχυση. Από την παρατήρηση διαπιστώσαμε ότι: Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και το ενδιαφέρον τους ενισχύθηκε στις εξής φάσεις : επίσκεψη στο μουσείο ανασκαφή στην αυλή επίσκεψη αρχαιολόγου. Κατάφεραν να εκφραστούν λεκτικά, εικαστικά,σωματικά, πολλές φορές με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο. Επικοινώνησαν μεταξύ τους,αντάλλαξαν ιδέες με άλλους έξω από το χώρο του νηπιαγωγείου με συμβατικούς αλλά και μέσα από την τεχνολογία τρόπους. Διατύπωσαν ερωτήματα,συζήτησαν με ειδικό, πήραν αποφάσεις διαμόρφωσαν την τελική παρουσίαση στους γονείς με ένα θεατρικό που έπαιζαν, τροποποιούσαν, άλλαζαν ρόλους. Το κουκλοθέατρο,οι δράσεις των παιδιών στις ελεύθερες δραστηριότητες η οργάνωση της παρουσίασης στο τέλος αποτέλεσαν και την τελική αξιολόγηση για το πρόγραμμα.

48 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μπουλώτης, Χ. Το άγαλμα που κρύωνε.αθήνα: Πατάκης. Ντεκάστρο, Μ. (2008). Στο μουσείο. Αθήνα: Παπαδόπουλος. Τριβιζάς, Ε. (2001). Ο μικρός Ερμής. Αθήνα: Μίνωας ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ιστορία του μικρού Ιάσονα την οποία χρησιμοποιήσαμε με κάποιες προσθήκες βασίστηκε στην παρακάτω πρόταση : Πρόταση για Εκπαιδευτική Δράση για Παιδιά 4-7 Χρονών της κ. Μ. Κωστούρου. (Το ημερολόγιο ενός αρχαιολόγου) τελευταία πρόσβαση 13/06/ μουσική τίτλων Σ. Σπανουδάκη από την τηλεοπτική σειρά «Ο κήπος με τα αγάλματα».

49 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ( αρχαιολόγοςπαιχνίδι ένωσε τα κομμάτια που βρηκε για να φτιάξεις το αγγείο) (ζωγραφική είτε online είτε εκτυπώσιμη με τον Απόλλωνα.) (τραγούδι για τις μούσες) (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο) Αρχαιολογικό Μουσείο) ( Μουσείο Φυσικής Ιστορίας)

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριάνα Καρρά Τάξη: 1 ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων τμ. Α2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ένα αγγείο αφηγείται την ιστορία του (τα αγγεία στην προθήκη του μουσείου)» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ένα αγγείο αφηγείται την ιστορία του (τα αγγεία στην προθήκη του μουσείου)» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ένα αγγείο αφηγείται την ιστορία του (τα αγγεία στην προθήκη του μουσείου)» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Διδάχου Ελένη Τάξη: 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων, Ολοήμερο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018 Ενισχυτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Σχολεία που συμμετείχαν στα θερινά μαθήματα Στα θερινά μαθήματα, που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιουλίου έως

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο Τα παιδιά έφεραν, στο σχολείο, διάφορα ζώα που είχαν στο σπίτι τους

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους!

Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους! Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους! 95 96 10.1 Πάμε ξανά στο δάσος Εκτίμηση των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά για το δάσος από τις προηγούμενες προσεγγίσεις. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή δύο ιστοριών

Συγγραφή δύο ιστοριών Συγγραφή δύο ιστοριών ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ: Τα παρακάτω βήματα 1 έως 4 αφορούν το 1ο στάδιο και υλοποιήθηκαν με την εργασία και υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Αγάπης Βράντση και Κυριάκου Πεντερίδη, ενώ τα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ Τ4Ε 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΑΞΗ : Δ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Τίτλος: Αν η ομορφιά μιλούσε Προτεινόμενες τάξεις: Νήπια, Α και Β Δημοτικού Χώροι διεξαγωγής: Στο σχολείο: προετοιμασία Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έρευνα Προτεινόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Των δοντιών ο γιατρός σε ρωτάει τι τρως» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος 2012 2013 Ορισμένα Στοιχεία Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νικολίτσα Κυριαζοπούλου Τμήμα: Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση: 1o Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας Νηπιαγωγοί: Φραντζεσκάκη Άννα, Μεντιδάκη Αθηνά Σχολικό έτος:

Υλοποίηση: 1o Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας Νηπιαγωγοί: Φραντζεσκάκη Άννα, Μεντιδάκη Αθηνά Σχολικό έτος: Υλοποίηση: 1o Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας Νηπιαγωγοί: Φραντζεσκάκη Άννα, Μεντιδάκη Αθηνά Σχολικό έτος: 2013-14 Θεματική ενότητα ΧΩΡΟΣ από το ΝΠΣ Μαθηματικών ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 Επιλέξαμε ν ασχοληθούμε με τα Παραμύθια, καθώς είναι πάντα ευχάριστα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα οφέλη τους

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ»

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών: α) Μαρία Βούζα β) Αννίτα Ανδρέου Τάξη: Νήπια Προνήπια Αριθμός μαθητών: 24 Στόχοι προγράμματος Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν: Αργυροπούλου Βασιλική Μαντζιρίδου Φεβρωνία Συμμετέχων δάσκαλος: Μαργωμένος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Κείμενα: Σούλα Τσιάτσιου Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΆΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Η μικρή Βαλέρια ρωτά τη γιαγιά της για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!»

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» 5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» Φωτεινή Παπαγερίδου Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Χριστοφορίδου- Ψυχολόγος Γιατί επιλέξαμε παραμύθι? Γιατί το παραμύθι

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Στις 6 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας, στις Βαρβάρες. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πατησίων 44, 106 82 Αθήνα Τηλ. 213 214 4813-14, 213 214 4837, Φαξ: 210 8230800 email: eam@.culture.gr, predu.eam@culture.gr www.namuseum.gr Τίτλος προγράμματος: «Μύθοι..μύθοι..παραμύθι». Ιστορίες με μυθικά

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 7ο Γυμνάσιο Αθηνών Η καθημερινή ζωή και το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα -

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΘΕΜΑ: «ΘΑ Τ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ;» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφόρμηση για το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου Μάθημα Mουσειακής Aγωγής- Tο κάστρο του Κολοσσίου Νηπιαγωγός: Παναγιώτα Ιωάννου Οικονομίδου

ημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου Μάθημα Mουσειακής Aγωγής- Tο κάστρο του Κολοσσίου Νηπιαγωγός: Παναγιώτα Ιωάννου Οικονομίδου ημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου Μάθημα Mουσειακής Aγωγής- Tο κάστρο του Κολοσσίου Νηπιαγωγός: Παναγιώτα Ιωάννου Οικονομίδου Στα πλαίσια της Μουσειακής Αγωγής, το ημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου ανέπτυξε κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β Τάξη του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης. Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Επίσης, για την «ανασκαφή» θα χρειαστείτε:

14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Επίσης, για την «ανασκαφή» θα χρειαστείτε: Αρχαιολογία ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου 14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Συνοπτική περιγραφή Στο Α μέρος τα παιδιά κατασκευάζουν σε συνεργασία με τον/την

Διαβάστε περισσότερα

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας!

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος 2016-17 Συντονίστρια προγράμματος: Πατεράκη Ελένη ΠΕ0401 Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Διαμαντάκη Ταρσία

Διαβάστε περισσότερα

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια.

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Οι μικροί μας φίλοι έχουν προσαρμοστεί στο χώρο του σχολείου, αρχίζουν να γίνονται ομάδα, εμπιστεύονται σιγάσιγά τους φίλους τους και τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τους. Σε μικρές ομάδες έπαιξαν,

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.»

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 47 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ταχ. Δ/νση : Οινοπίωνος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Από τα δόντια έξω με μικρόβια να μην μπλέξω» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Από τα δόντια έξω με μικρόβια να μην μπλέξω» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Από τα δόντια έξω με μικρόβια να μην μπλέξω» 72ο Νηπιαγωγείο Πατρών Σχολικό έτος 2012 2013 Ορισμένα Στοιχεία Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Βελλοπούλου Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης Η επιμόρφωση για την ένταξη και τη συνεκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα από την τέχνη. Η περίπτωση της βιωματικής προσέγγισης μέσα από το εργαστήριο του «αντικειμένου κούκλα»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Γκόκας Ιωάννης Δάσκαλος A τάξης Μπακογιάννη Βασιλική-Νηπιαγωγός Σιόγκα Ευστρατία Νηπιαγωγός ΣΚΟΠΟΣ Να επιτευχθεί ικανός

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης.

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης. Περίληψη (abstract) Η δράση > που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης των Teachers4Europe για το σχολικό έτος 2015-2016, πραγματοποιήθηκε στο Γ(2) τμήμα του 1 ο Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το ταξίδι των τροφών στον οργανισμό μας και

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το ταξίδι των τροφών στον οργανισμό μας και Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το ταξίδι των τροφών στον οργανισμό μας και ο ρόλος του στην υγεία και την ανάπτυξή μας!» Σχολικό έτος 2012-2013 Όνομα σχολείου 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων (Ολοήμερο τμήμα) Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 Θέμα- Φωτοσύνθεση Συγκρίνοντας τις δύο εποχές παρατηρήσαμε ότι το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Υποψήφια Teacher4Europe: Τσεπαπαδάκη Ευαγγελία Υπεύθυνη Πρεσβευτής: Κασσωτάκη Πόπη 4 ο Νηπιαγωγείο Κισάμου 2017-2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ABSTRACT Την

Διαβάστε περισσότερα

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών;

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Η Ελένη, η Ναόκο και οι συμμαθητές τους κάνουν σήμερα το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα 1 / θ Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Ε λ α τ ο χ ω ρ ί ο υ Π ρ ό γ ρ α μ μ α Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς ΘΕΜΑ: «ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ» Νήπια: 2 Προνήπια: 7 Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΕΡΟΥΒΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Επιμορφωτής: ΠΕΛΛΑ ΠΑΠΑ 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΥΛΟΣΥΡΤΗ ΙΚΑΡΙΑ 2013-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός», μια φράση που οδήγησε τους μικρούς μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική»

Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» Διασχολικό Μαθητικό Συναπάντημα τις 10 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου»

Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου» Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου» Τάνια Μάνεση Δασκάλα Δ τάξης Sophia Eisenbach Δασκάλα CLIL Α μέρος ή πριν διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΖΩΑΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ;

ΤΙ ΖΩΑΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ; ΤΙ ΖΩΑΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΣΙΡΙΠΛΗ ΙΣΜΗΝΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ 1/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 Στη διεξαγωγή του προγράμματος έλαβαν μέρος οι μαθητές και οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Γ Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων Σχολικό έτος 2012-2013 Συντονιστής Σ.Ελευθερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο... ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΠΡΩΤΙΑ ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... Η ΕΦΟ Ρ ΕΙΑ Π ΡΟ Ϊ ΤΟ ΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Το τμήμα Β2 συνεργάζεται με άλλα 16 σχολεία από την Ελλάδα και την Τουρκία Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της.

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της. Ενδυμασίες Κάθε αντικείμενο στο Scratch μπορεί να έχει μια ή και περισσότερες ενδυμασίες. Οι ενδυμασίες ενός αντικείμενου, είναι τα διαφορετικά κοστούμια που θα θέλαμε να φοράει ο χαρακτήρας μας σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα