ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ. 1.1: Oι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ. 1.1: Oι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους"

Transcript

1 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ Aπό την επόμενη σχολική χρονιά, και σε όλη την υπόλοιπη σχολική σου ζωή, θα διδάσκεσαι ένα ακόμη μάθημα, τη Φυσική. Ωστόσο, η Φυσική δε σου είναι άγνωστη. Tην έχεις γνωρίσει ήδη μέσα από το μάθημα του δημοτικού Eρευνώ το φυσικό κόσμο, στο οποίο έμαθες βασικές έννοιες, όπως η κίνηση, η ενέργεια, η θερμότητα κλπ. Tις γνώσεις αυτές θα έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις και να εμπλουτίσεις από δω και πέρα. Tο βιβλίο Φυσικής της B γυμνασίου αποτελείται από: Mια σύντομη Eισαγωγή (1 ο κεφάλαιο) στην ιστορία της επιστήμης, την επιστημονική μεθοδολογία, τα φυσικά μεγέθη και τις μονάδες μέτρησής τους. 1η Eνότητα: Mηχανική (2 ο κεφάλαιο: Kίνηση, 3 ο κεφάλαιο: ύναμη, 4 ο κεφάλαιο: Πίεση, 5 ο κεφάλαιο: Eνέργεια) 2η Eνότητα: Θερμότητα (6 ο κεφάλαιο: Θερμότητα, 7 ο κεφάλαιο: Aλλαγές κατάστασης, 8 ο κεφάλαιο: ιάδοση θερμότητας). Στο τεύχος αυτό θα εξετάσουμε το 1 ο κεφάλαιο (Eισαγωγή) το οποίο είναι χωρισμένο σε 3 κομμάτια: 1.1: Oι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους

2 4 Κεφάλαιο 1 ο 1.2: H επιστημονική μέθοδος 1.3: Tα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους. Θα αναλύσουμε τη θεωρία, θα δούμε παραδείγματα, και, επιπλέον, ερωτήσεις και ασκήσεις για μεγαλύτερη εξάσκηση και, τέλος, θα απαντήσουμε τις ερωτήσεις και θα λύσουμε τις ασκήσεις του βιβλίου. Aυτή θα είναι η πρώτη σου επαφή με ασκήσεις Φυσικής θα δεις λοιπόν πώς τα Mαθηματικά είναι η γλώσσα της Φυσικής, το εργαλείο της. Πως δηλ. τα φυσικά νοήματα (τα συμπεράσματα της Φυσικής για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος) με τη βοήθεια των Μαθηματικών μετριούνται, γίνονται ποσότητες και γράφονται σαν σχέσεις (αυτό που λέμε τύπους). Όλα αυτά θα τα δούμε βήμα βήμα, αναλυτικά και λεπτομερειακά, με ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο που σκεφτόμαστε και τη μέθοδο που ακολουθούμε για να λύσουμε μια άσκηση. Aυτό εξάλλου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κερδίσουμε μελετώντας Φυσική: να μάθουμε να σκεφτόμαστε οργανωμένα και μεθοδικά. KAΛO IABAΣMA KAI KAΛH IAΣKE AΣH (γιατί μην ξεχνάς η γνώση λειτουργεί όταν είναι διασκέδαση!).

3 Κεφάλαιο 1 ο 5 Έννοιες που ήδη γνωρίζουμε Ο αριθμός που βρίσκουμε όταν μετράμε κάτι λέγεται αριθμητική τιμή. Π.χ. έχω ύψος 1,5m, η αριθμητική τιμή του ύψους μου 1,5. Στη Φυσική η αριθμητική τιμή μαζί με τη μονάδα μέτρησης λέγονται μέτρο. Π.χ. το μέτρο του ύψους μου είναι 1,5m Η μονάδα μέτρησης του μήκους είναι το μέτρο, δηλαδή το μήκος μετριέται σε μέτρα Η μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι το δευτερόλεπτο, δηλαδή ο χρόνος μετριέται σε δευτερόλεπτα. Η μονάδα μέτρησης της μάζας είναι το κιλό, δηλαδή η μάζα μετριέται σε κιλά. Τα πολλαπλάσια ενός αριθμού είναι μεγαλύτεροι αριθμοί και προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού αυτού με τους φυσικούς αριθμούς (1, 2, 3, 4...) Π.χ. πολλαπλάσια του 10 είναι: 10 =1 10, 20 = 2 10, 30 = 3 10 Τα υποπολλαπλάσια ενός αριθμού είναι μικρότεροι αριθμοί και προκύπτουν από τη διαίρεση του αριθμού αυτού με τους φυσικούς αριθμούς ===Π.χ. τα ακέραια υποπολλαπλάσια του 10 είναι: 10 1, 5 2, 1110.

4 6 Κεφάλαιο 1 ο 1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους Yπάρχει σταθερότητα στον κόσμο; H απάντηση είναι OXI, τίποτε στο φυσικό κόσμο δε μένει σταθερό. Ακόμη κι αυτά που μας φαίνονται σταθερά, (π.χ. ένα βουνό, ένα ουράνιο σώμα, όπως ο ήλιος ή η σελήνη) στην πραγματικότητα αλλάζουν, με πολύ αργούς ρυθμούς όμως. Όλα μεταβάλλονται: Στον κόσμο μας άνθρωποι, φυτά, ζώα γεννιούνται και μεγαλώνουν, ο καιρός διαρκώς αλλάζει. Στο σύμπαν αστέρια γεννιούνται και πεθαίνουν, οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Στο μικρόκοσμο τα άτομα κινούνται αδιάκοπα, ενώνονται και διασπώνται. Mεταβολές δηλ. συμβαίνουν παντού, σε όλα τα επίπεδα, μικρές (μια πέτρα κυλάει) και μεγάλες (ένας σεισμός ανοίγει ένα ρήγμα), γρήγορες (ένα χαρτί καίγεται) και αργές (ένα σίδερο σκουριάζει). «Τα πάντα ρει» που σημαίνει όλα αλλάζουν. Μια πολύ γνωστή φράση, διατυπωμένη πριν χρόνια (!) από τον αρχαίο φιλόσοφο Ηράκλειτο. Κι όμως πάντα επίκαιρη! Ο Ηράκλειτος ( π.χ.) ήταν από τους πρώτους φιλοσόφους που συνδύασαν την παρατήρηση με την κριτική σκέψη και προσπάθησαν να διατυπώσουν μια γενική θεωρία για τον κόσμο.

5 Κεφάλαιο 1 ο 7 Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι η φωτιά είναι η αρχή των πάντων και ότι η πραγματικότητα διαρκώς μεταβάλλεται, βρίσκεται δηλαδή σε συνεχή ροή εξαιτίας της αδιάκοπης πάλης των αντιθέσεων: ζωή θάνατος, νεότητα γηρατειά κ.λπ. Tις μεταβολές που συμβαίνουν στη φύση τις λέμε φυσικά φαινόμενα. Tα φυσικά φαινόμενα μελετούν και ερευνούν οι φυσικές επιστήμες που είναι: η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Γεωλογία, η Σεισμολογία, η Μετεωρολογία, η Αστρονομία και η Κοσμολογία. Με τι ασχολείται καθεμιά από τις φυσικές επιστήμες; Η Φυσική ασχολείται με τα φυσικά φαινόμενα Η Χημεία ασχολείται με τη δομή και τους μετασχηματισμούς των σωμάτων. Η Βιολογία ασχολείται με τα έμβια όντα, δηλαδή τα ζώα και τα φυτά. Η Γεωλογία ασχολείται με τη δομή και την εξέλιξη των γεωλογικών σχηματισμών (πετρωμάτων, ρηγμάτων κλπ.) Η Σεισμολογία ασχολείται με τους μηχανισμούς γένεσης των σεισμών και τη δυνατότητα πρόβλεψής τους. Η Μετεωρολογία ασχολείται με τη μελέτη των κινήσεων της ατμόσφαιρας και την πρόγνωση του καιρού. Η Αστρονομία ασχολείται με τη δομή και την εξέλιξη των αστέρων και όλων των ουράνιων σωμάτων (γαλαξίες, κομήτες, αστεροειδής κλπ.) Η Κοσμολογία ασχολείται με τη διατύπωση θεωριών για την ιστορία και την εξέλιξη του σύμπαντος. Οι φυσικές επιστήμες είναι κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού. Επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα υπόλοιπα πολιτισμικά κομμάτια (τέχνη, φιλοσοφία, μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης κ.λπ.).

6 8 Κεφάλαιο 1 ο Η επιστημονική επανάσταση οδήγησε σε τεράστιες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Έτσι απο τη φεουδαρχική εποχή περάσαμε στη βιομηχανική εποχή (18 ος αιώνας). Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της υ- ψηλής τεχνολογίας οδήγησαν στις μέρες μας στη μετάβαση από τη βιομηχανική εποχή στη λεγόμενη μεταβιομηχανική (η τεχνολογική) εποχή. Οι φυσικές επιστήμες: περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα, χρησιμοποιούν κοινή γλώσσα, διαμορφωμένη από τη λογική και την εμπειρία, για να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η φύση, έτσι ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε και να ελέγχουμε τα φυσικά φαινόμενα, με σκοπό να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας. Φυσική, μια θεμελιώδης επιστήμη Γιατί είναι χρήσιμη η μελέτη της Φυσικής; Mε οτιδήποτε και να ασχοληθείς στο μέλλον η μελέτη της φυσικής θα αποδειχθεί χρήσιμη για πολλούς λόγους. Η Φυσική συνδέεται με πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης, όπως η Ιατρική, η Πληροφορική, η Μηχανολογία, η Αρχιτεκτονική κλπ. Μελετώντας Φυσική μπορούμε να: 1) γνωρίζουμε τις τεχνολογικές εφαρμογές (κινητό τηλέφωνο, καλοριφέρ, γερανός, δορυφόρος κλπ.) 2) έχουμε άποψη για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που η επιστημονική εξέλιξη δημιούργησε (μόλυνση του περιβάλλοντος, πυρηνικά απόβλητα, τρύπα του όζοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ) 3) κατανοούμε τα φυσικά φαινόμενα (π.χ. γιατί έχουμε ημέρα και νύχτα, γιατί μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι πάνω στη γη, τι είναι οι κεραυνοί κλπ)

7 Κεφάλαιο 1 ο 9 4) «μαθαίνουμε» να απορούμε, να διατυπώνουμε ερωτήματα, να μη θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα 5) «μαθαίνουμε» να σκεφτόμαστε μεθοδικά, να εκφραζόμαστε με σαφήνεια και να λύνουμε οργανωμένα και συστηματικά οποιοδήποτε πρόβλημα. Πως μελετούν οι φυσικοί; Αναζητούν ομοιότητες μεταξύ των φαινομένων Ερμηνεύουν αυτές τις ομοιότητες Ελέγχουν με πειράματα αν οι ερμηνείες τους είναι σωστές Ανακαλύπτουν τους νόμους της φύσης και τους διατυπώνουν με ακρίβεια, σαφήνεια και απλότητα Με αυτό τον τρόπο περιγράφουν φυσικά φαινόμενα χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύνολο εννοιών. Ποιες είναι αυτές οι έννοιες; Δύο από αυτές τις έννοιες είναι η ενέργεια και η αλληλεπίδραση. Ένα σώμα έχει ενέργεια, όταν μπορεί να προκαλέσει μια μεταβολή. Η ενέργεια αλλάζει μορφές, αλλά συνολικά διατηρείται σταθερή. Π.χ. όταν ο άνεμος κινεί ένα ιστιοφόρο χάνει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται από τον άνεμο στο ιστιοφόρο. Δηλαδή η ενέργεια που έχασε ο άνεμος είναι ίση με την

8 10 Κεφάλαιο 1 ο ενέργεια που κέρδισε το ιστιοφόρο. Έτσι, η συνολική ενέργεια ανέμου ιστιοφόρου διατηρείται σταθερή. H Φυσική μελετά με ενιαίο τρόπο τα φυσικά φαινόμενα: όχι μόνο αυτά που βλέπουμε, όπως π.χ. το χιόνι που λιώνει, ένα σεισμό, μια κατολίσθηση, την κίνηση ενός αυτοκινήτου κλπ. αλλά και αυτά που δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα με τις αισθήσεις μας: τα πιο μεγάλα από μας, όπως την κίνηση της γης, των πλανητών και των γαλαξιών, την εξέλιξη των αστεριών κλπ αλλά και τα πιο μικρά από μας, όπως την κίνηση των μικροσωματιδίων της ύλης (ατόμων, μορίων κλπ), τις ενώσεις και τις διασπάσεις τους κλπ. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αντικείμενο της Φυσικής, με λίγες μόνο λέξεις, είναι ο χώρος, ο χρόνος, η ύλη, η ενέργεια και το πώς αυτά συσχετίζονται. Η γλώσσα της φυσικής Tο 17ο αιώνα μ.x., αρχίζει η επιστημονική επανάσταση (Κοπέρνικος, Γαλιλαίος, Νεύτωνας). Το καινούριο είναι ότι εισάγεται η μέτρηση και αρχίζει η ενασχόληση με το πόσο. Μπαίνουν στη μέση δηλ. τα Μαθηματικά. Τα Μαθηματικά γίνονται το εργαλείο της Φυσικής, αλλά και κάτι παραπάνω. Αφού οι νόμοι της Φυσικής διατυπώνονται με μαθηματικές σχέσεις, μπορούμε να πούμε ότι τα Μαθηματικά είναι η γλώσσα της Φυσικής. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Γαλιλαίος, όταν έλεγε ότι 400 χρόνια πριν, ότι «το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των Μαθηματικών».

9 Κεφάλαιο 1 ο 11 Το βιβλίο της φύσης είναι η Φυσική επιστήμη, που περιγράφει κα αποκρυπτογραφεί τη φύση. Η Φυσική λοιπόν, διατυπώνεται με μια συγκεκριμένη γλώσσα, τα Μαθηματικά. Ο Κοπέρνικος ( ) διατύπωσε πρώτος τη θεωρία ότι ο Ήλιος και όχι η Γη, είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος (ηλιοκεντρικό σύστημα). Μέχρι τότε οι άνθρωποι φαντάζονταν τον εαυτό τους και τον τόπο που κατοικούν (Γη) σαν το κέντρο του κόσμου, επομένως οι υπόλοιποι πλανήτες δε θα μπορούσαν παρά να περιφέρονται γύρω από τη Γη (ανθρωποκεντρική ιδέα). Ο Γαλιλαίος ( ) πρώτος χρησιμοποίησε τηλεσκόπιο και επιβεβαίωσε την άποψη του Κοπέρνικου για το ότι η Γη είναι ένας απλός πλανήτης, σαν αρκετούς άλλους, και όχι το κέντρο του κόσμου. Κλόνισε, λοιπόν, την ανθρωποκεντρική ιδέα και κατηγορήθηκε ότι αμφισβητεί το Θεό, αφού αυτός «έπλασε τον άνθρωπο κατ εικόνα του». Αν λοιπόν ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, τότε υποβαθμίζεται και ο Θεός. Μ αυτή τη λογική ο Γαλιλαίος καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση και για να γλιτώσει τη ζωή του αναίρεσε το επιστημονικό του έργο. Μόλις τα τελευταία χρόνια η καθολική εκκλησία τον αποκατέστησε και αποδέχθηκε επίσημα το ηλιοκεντρικό σύστημα. Το έργο του Νεύτωνα ( ) αποτελεί την κορύφωση της επιστημονικής επανάστασης. Διατύπωσε τους νόμους της κίνησης με τρόπο ενιαίο για ολόκληρο το σύμπαν: για τον κόσμο των ανθρώπινων διαστάσεων, αλλά και για όλα τα ουράνια σώματα. Π.χ. οι νόμοι του ισχύουν τόσο για την κίνηση μιας πέτρας, όσο και για τις κινήσεις των πλανητών.

10 12 Κεφάλαιο 1 ο Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία Οι φυσικές επιστήμες εφαρμόζονται στην τεχνολογία. Είναι δηλαδή η βάση για τις τεχνολογικές εφαρμογές Μπορείς να αναγνωρίσεις τα τεχνολογικά προϊόντα που παριστάνονται στην εικόνα; Σε ποιους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιούνται; Ποιοι κλάδοι των φυσικών επιστημών συμμετείχαν στην εξέλιξή τους; Στην πρώτη εικόνα φαίνεται ένας δορυφόρος, ένα αεροπλάνο και ένα πλοίο. Ο άνθρωπος ταξιδεύει: στις θάλασσες, στον αέρα, στο διάστημα. Με τους δορυφόρους εξερευνά, κατασκοπεύει, μελετά (το κλίμα, τον καιρό), επικοινωνεί. Στην εξέλιξή τους συνέβαλαν: η Φυσική, η Μηχανολογία, η Μετεωρολογία, η Αστρονομία κ.λπ. Στη δεύτερη εικόνα φαίνεται ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ). Στις διαστημικές αποστολές, μέσω των ραδιοεπικοινωνιών, μεταφέρονται και αναλύονται τα δεδομένα της πτήσης και της αποστολής με Η/Υ. Στην ανάπτυξη τους συνέβαλαν η Φυσική, η Πληροφορική, η Μικροηλεκτρονική κ.λπ. Στην τρίτη εικόνα φαίνεται μια συσκευή ηλεκτροσόκ που χρησιμοποιείται για επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας. Στην 7 η εικόνα φαίνεται ένας αξονικός τομογράφος που απεικονίζει το εσωτερικό του σώματός μας με μεγάλη λεπτομέ-

11 Κεφάλαιο 1 ο 13 ρεια. Χρησιμοποιείται βέβαια στην Ιατρική. Στην εξέλιξη τέτοιων συσκευών συνέβαλε η Ιατρική και η Φυσική. Υπάρχει, μάλιστα, ειδικός κλάδος της Φυσικής που λέγεται Ιατρική Φυσική. Στην τέταρτη εικόνα φαίνεται ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, που παίρνει μέρος σε αγώνες ταχύτητας. Στην ανάπτυξή του συνέβαλε η Φυσική, η Μηχανολογία, η Χημεία (για τα καύσιμα) κ.λπ. Στην πέμπτη και έκτη εικόνα φαίνονται αντίστοιχα μια ηλεκτρική σκούπα και ένα ηλεκτρικό σίδερο. Είναι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας για να μας διευκολύνουν στις δουλειές του σπιτιού. Στην ανάπτυξή τους συνέβαλαν η Φυσική (ηλεκτρισμός), η Μηχανολογία κ.λπ. 1.2 Η επιστημονική μέθοδος Όπως καταλαβαίνεις, η επιστημονική μέθοδος, ο τρόπος δηλαδή που δουλεύουν οι επιστήμονες, αναπτύχθηκε και θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων. Σε τι βασίζεται; Kαταρχήν στην παρατήρηση με τρόπο συστηματικό και ενοποιητικό, που σημαίνει συλλογή υλικού, αναζήτηση ομοιοτήτων, σύγκριση, ταξινόμηση (όπως πρώτος έκανε ο Aριστοτέλης τον 4 ο αιώνα π.x.). Δηλαδή οι φυσικοί παρατηρούν προσεχτικά ότι συμβαίνει γύρω τους, μαζεύουν στοιχεία και τα ενοποιούν με σύστημα. Πως; βρίσκουν ομοιότητες μεταξύ τους, τα συγκρίνουν, τα συσχετίζουν και τα ταξινομούν. Aκολουθεί η ερμηνεία και η υπόθεση. Δηλαδή ερμηνεύουν ότι παρατήρησαν και κάνουν μια υπόθεση. Eίναι όμως σωστή αυτή η υπόθεση; Aυτό το ελέγχουν με το πείραμα και τη μέτρηση των κατάλληλων μεγεθών (χρησιμοποιώντας δηλ. Mαθηματικά, όπως πρωτοέκαναν ο Γαλιλαίος και ο Nεύτωνας το 17 ο αιώνα). Mε αυτό τον τρόπο ή η αρχική υπόθεση επαληθεύεται και γενικεύεται, επανελέγχεται αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες προβλέψεις, οπότε ακολουθεί η διατύπωση του φυσικού νόμου, ή διαψεύδεται και ακολουθεί η διατύπωση νέας υπόθεσης.

12 14 Κεφάλαιο 1 ο Στην περίπτωση της διάψευσης, λοιπόν, το πείραμα δε θεωρείται αποτυχημένο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ανακάλυψη. O φυσικός νόμος ισχύει για όλο το σύμπαν. H Φυσική λοιπόν: είναι πειραματική επιστήμη η μέθοδός της χαρακτηρίζεται από την παρατήρηση (συλλογή υλικού, αναζήτηση ομοιοτήτων, σύγκριση, ταξινόμηση), την υπόθεση (που ερμηνεύει τα δεδομένα της παρατήρησης) και το πείραμα (που ελέγχει αν είναι σωστή η υπόθεση με τη βοήθεια μετρήσεων) και η γλώσσα της διακρίνεται από την ακρίβεια κάποιων κοινών, βασικών εννοιών (φυσικά μεγέθη) που συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις μαθηματικές (φυσικοί νόμοι). Πείραμα είναι η αναπαράσταση, η τεχνητή αναπαραγωγή ενός φαινομένου κάτω από συνθήκες που ρυθμίζουμε και ελέγχουμε εμείς. Π.χ. για να μελετήσω την πτώση των σωμάτων ρίχνω σώματα που διαλέγω εγώ από συγκεκριμένο ύψος, όπως θα δούμε παρακάτω.

13 Κεφάλαιο 1 ο 15 σελ. 11 του σχολικού βιβλίου Τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου και η ελεύθερη πτώση Aς δούμε ένα παράδειγμα, πειραματιζόμενοι με την ελεύθερη πτώση και ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου. Mπορεί κι εμείς, όπως ο μεγάλος φυσικός φιλόσοφος, ο πανεπιστήμονας Aριστοτέλης, να νομίζουμε ότι τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πιο γρήγορα. Aς δούμε όμως πόσο αντέχει αυτή η αντίληψη στην επιστημονική μέθοδο! 1o πείραμα: Σχίζουμε ένα φύλλο χαρτί στη μέση. Tσαλακώνουμε το μισό ώστε να γίνει μια μικρή μπάλα. Kρατάμε στο ένα χέρι το μισό φύλλο χαρτί και στο άλλο τη μπαλίτσα. Tα αφήνουμε συγχρόνως ελεύθερα από το ίδιο ύψος. Παρατηρούμε ότι το φύλλο χαρτί πράγματι φτάνει στο πάτωμα αργότερα από τη χάρτινη μπαλίτσα, παρ όλο που αφήσαμε ταυτόχρονα και τα δυο σώματα από το ίδιο ύψος. Τα δύο σώματα δηλαδή, αν και έχουν το ίδιο βάρος, δε φτάνουν ταυτόχρονα στο πάτωμα. Kάτι, λοιπόν, δεν πάει καλά με την αρχική μας υπόθεση, ότι δηλ. τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πιο γρήγορα. 2o πείραμα: Aν τώρα αφήσουμε να πέσουν ταυτόχρονα από το ίδιο ύψος ένα και τρία κέρματα συνδεμένα μαζί, παρατηρούμε ότι φτάνουν σχεδόν ταυτόχρονα στο πάτωμα. Tώρα δηλ. τα σώματα, παρ όλο που έχουν διαφορετικά βάρη, φτάνουν σχεδόν ταυτόχρονα στο πάτωμα. Σιγουρευόμαστε επομένως ότι το πόσο γρήγορα πέφτουν τα σώματα, δεν εξαρτάται από το βάρος τους. Διαψεύδουμε λοιπόν με βεβαιότητα την αρχική μας υπόθεση, ότι δηλ. τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πιο γρήγορα. Tι καθυστερεί όμως το φύλλο χαρτί και δε φτάνει στο πάτωμα ταυτόχρονα με τη χάρτινη μπαλίτσα; Mε το δεύτερο πείραμα βεβαιωθήκαμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στο βάρος. Πού μπορεί να οφείλεται;

14 16 Κεφάλαιο 1 ο Τι διαφορετικό έχουν το χάρτινο φύλλο και η χάρτινη μπαλίτσα; Έχουν διαφορετικό σχήμα και δεν πέφτουν μαζί, ενώ από την άλλη τα κέρματα, που έχουν χονδρικά το ίδιο σχήμα, πέφτουν μαζί. Tι μπορεί να είναι αυτό που επηρεάζεται από το σχήμα τους; O αέρας και συγκεκριμένα η αντίσταση που προβάλει ο αέρας στην κίνηση των σωμάτων. Αν δεν υπήρχε λοιπόν ο αέρας, αν δηλ. υπήρχε κενό, όλα τα σώματα, θα έφταναν ταυτόχρονα στο έδαφος, αν αφήνονταν από το ίδιο ύψος. Aυτή είναι μια νέα υπόθεση. Aυτή είναι η επιστημονική μέθοδος. Έτσι δουλεύει ο επιστήμονας. Έτσι εργάστηκε ο Γαλιλαίος. Θεώρησε την άποψη του Aριστοτέλη υπόθεση, αναπαρήγαγε το φαινόμενο της πτώσης κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, έκανε δηλ. πολλά πειράματα, με τα οποία διέψευσε την υπόθεση του Aριστοτέλη για την πτώση των σωμάτων. Έτσι ο Γαλιλαίος για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων του διατύπωσε νέα υπόθεση, ότι δηλαδή όταν δεν υπάρχει αέρας όλα τα σώματα φτάνουν ταυτόχρονα στο έ- δαφος, αν αφεθούν από το ίδιο ύψος. Tην υπόθεση αυτή επαλήθευσε προσεχτικά με πολλά πειράματα και μετρήσεις και κατέληξε στη διατύπωση του νόμου της ελεύθερης πτώσης. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για να περιγράψουμε ένα φυσικό φαινόμενο δεν πρέπει να αρκεστούμε στην παρατήρηση (όπως ο Aριστοτέλης), αλλά θα πρέπει και να πειραματιστούμε (όπως ο Γαλιλαίος). Kενό είναι το άδειο, το τίποτα, η απουσία ύλης δηλαδή, άρα και αέρα. Συχνά λέμε «αέρας κοπανιστός» εννοώντας τίποτε. Ωστόσο, ο αέρας είναι υλικό σώμα, αν και εξαιρετικά αραιό.

15 Κεφάλαιο 1 ο 17 Ερώτηση του βιβλίου εικόνα 1.7 Σκέψου σε ποιο ουράνιο σώμα που βρίσκεται κοντά στη γη μπορεί να πραγματοποιηθεί το πείραμα της πτώσης στο κενό. Αναζήτησε από διάφορες βιβλιογραφικές και ηλεκτρονικές πηγές αν πραγματοποιήθηκε τέτοιο πείραμα και κατάγραψε το χρονικό της υλοποίησής του. Υπάρχει πτώση στο κενό στη φύση; Kενό επικρατεί στο διάστημα και στα ουράνια σώματα που δεν έχουν ατμόσφαιρα, δεν περιβάλλονται δηλ. από στρώμα αέρα. Π.χ. η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα και εκεί η ισχύς του νόμου της ελεύθερης πτώσης θα ήταν προφανής, δηλ. ένα φτερό και μια...ντουλάπα θα έφταναν ταυτόχρονα στο έδαφος, αν αφήνονταν από το ίδιο ύψος. Στο ηλιακό μας σύστημα ο Eρμής είναι ο μοναδικός πλανήτης που δεν έχει ατμόσφαιρα (και ο Πλούτωνας που όμως πια δε θεωρείται πλανήτης). Όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα, είναι...ακατάλληλη όμως για τον άνθρωπο και γενικά για όλες τις μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν εδώ στη γη. Π.χ. οι γειτονικοί μας πλανήτες, ο Άρης και η Aφροδίτη, έχουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα και καθόλου οξυγόνο. Το 1971 πραγματοποιήθηκε πείραμα ελεύθερης πτώσης στη Σελήνη, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες κενού. Οι αστροναύτες David Scott και Jim Irwin που ταξίδεψαν στη Σελήνη με την α- ποστολή του Apollo 15, ήταν αυτοί που έκαναν το πείραμα. Έριξαν από το ίδιο ύψος ένα φτερό και ένα σφυρί, τα οποία πράγματι έφτασαν ταυτόχρονα στο έδαφος της Σελήνης. Τα συμπεράσματα του Γαλιλαίου επιβεβαιώθηκαν σε πραγματικές συνθήκες στη Σελήνη, η οποία δε διαθέτει ατμόσφαιρα!

16 18 Κεφάλαιο 1 ο Η επιστημονική στάση Οι επιστημονικές θεωρίες δε διατυπώνονται μια φορά και για πάντα. Προκύπτουν νέα δεδομένα, γίνονται πιο ακριβή πειράματα, οπότε οι επιστημονικές θεωρίες ε- μπλουτίζονται, ανατρέπονται, αντικαθίστανται από άλλες. Η Φυσική, δηλαδή, μέσα από την επιστημονική της μέθοδο, μας μαθαίνει να αμφισβητούμε και να στεκόμαστε κριτικά στην αυθεντία και το δογματισμό, να θέτουμε σε έλεγχο τις απόψεις μας, να είμαστε δηλαδή έτοιμοι να απορρίψουμε ή να αναπροσαρμόσουμε μια εσφαλμένη άποψη. Έτσι εργάζονται οι επιστήμονες. H επιστημονική μέθοδος δεν ακολουθεί υποχρεωτικά τα ίδια πάντα βήματα με την ίδια πάντα σειρά. Παίζει ρόλο και η διαίσθηση, η επινοητικότητα, η έμπνευση και η φαντασία του επιστήμονα, ακόμη και η τύχη. Π.χ. ο Einstein πρώτα διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας και ύστερα αυτή επιβεβαιώθηκε με παρατηρήσεις. Το 1919 ο Eddington παρατηρώντας την έκλειψη του Ηλίου επιβεβαίωσε την καμπυλότητα του χωροχρόνου, την οποία ο Einstein συνέλαβε θεωρητικά, χωρίς να έχει δεδομένα από την εμπειρία!

17 Κεφάλαιο 1 ο 19 Για να τα πάμε καλά στη Φυσική είναι απαραίτητο να ξέρουμε καλά Mαθηματικά, όπως ένας υδραυλικός πρέπει να ξέρει να χειρίζεται καλά τα εργαλεία του, ή, όπως για να επικοινωνήσει κάποιος με έναν Iσπανό πρέπει να ξέρει να μιλάει Iσπανικά. Όμως πρόσεξε: ο σκοπός του υδραυλικού είναι να φτιάξει τη βρύση και για να πετύχει αυτό το σκοπό το μέσο είναι ο καλός χειρισμός των εργαλείων του. Ο σκοπός του ξένου είναι να επικοινωνήσει με τον Iσπανό και για να το πετύχει αυτό, το μέσο είναι η καλή γνώση της γλώσσας. Έτσι και στη Φυσική, τα Mαθηματικά είναι το μέσο, και πρέπει να τα «κατέχουμε», αλλά ο σκοπός μας είναι να μάθουμε Φυσική, να καταλαβαίνουμε δηλ. τα φαινόμενα και να μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε, να καταλαβαίνουμε δηλ. το φυσικό νόημα. Π.χ. όταν ένα σώμα πέφτει, μπορούμε να υπολογίσουμε σε πόσο χρόνο θα φτάσει στο έδαφος ή με ποιά ταχύτητα θα φτάσει, αλλά πρέπει να μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πτώση του, να καταλάβουμε δηλ. ότι το σώμα πέφτει λόγω της βαρύτητας. Με άλλα λόγια, ναι, πρέπει να ξέρουμε να κάνουμε σωστά τις πράξεις, αλλά πρέπει ακόμη να μπορούμε να καταλαβαίνουμε και τι σημαίνουν αυτές.

18 20 Κεφάλαιο 1 ο 1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους Φυσικά μεγέθη είναι τα μεγέθη, οι ποσότητες δηλ. που μπορούν να μετρηθούν και που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα. Π.χ. ο χρόνος, το μήκος, το εμβαδό, ο όγκος, η μάζα, η ταχύτητα, η πυκνότητα κλπ. Μέτρηση ενός μεγέθους είναι η σύγκρισή του, η διαίρεσή του δηλαδή, με τη μονάδα μέτρησης. Πώς μετράω ένα μήκος; Βρίσκω πόσες φορές χωράει το μέτρο σ αυτό το μήκος. Έτσι, όταν λέω ότι έχω ύψος 1,5 m, εννοώ οτι σύγκρινα το σώμα μου με τη μονάδα μέτρησης του μήκους, που είναι το μέτρο, άπλωσα δηλ. τη μετροταινία κατά μήκος του σώματός μου και βρήκα οτι χωράει 1 φορά και άλλη μισή, άρα έχω ύψος 1,5 m. Τον αριθμό που βρίσκουμε κατά τη μέτρηση ενός μεγέθους τον λέμε α- ριθμητική τιμή. Π.χ. η αριθμητική τιμή του ύψους μου είναι 1,5. H αριθμητική τιμή μαζί με τη μονάδα μέτρησης λέγονται μέτρο του μεγέθους. Π.χ. Το μέτρο του ύψους μου είναι 1,5m. Ένα μέγεθος στη Φυσική έχει τρία στοιχεία ταυτότητας : το σύμβολό του, την αριθμητική του τιμή και τη μονάδα μέτρησής του. Λ.χ. το ύψος μου, που μέτρησα παραπάνω, συμβολίζεται με h, έχει αριθμητική τιμή 1,5 και μονάδα μέτρησης το μέτρο (m). Γράφουμε λοιπόν: h = 1,5m (εντάξει!) Αν γράψουμε: h = 1,5 (ελλιπές! ΛΑΘΟΣ!)

19 Κεφάλαιο 1 ο 21 Η Φυσική δεν είναι Μαθηματικά! Στα Μαθηματικά έχουμε μόνο αριθμητικές τιμές (π.χ. x = 15). Στη Φυσική όμως οι αριθμητικές τιμές συνοδεύονται πάντα από μονάδες μέτρησης. Έτσι το h=1,5 δεν έχει νόημα στη Φυσική, γιατί δε μας πληροφορεί τι 1,5 είναι: 1,5 m (μέτρα), 1,5 cm (εκατοστά), 1,5mm (χιλιοστά); Η μονάδα μέτρησης προσδιορίζει! Τα θεμελιώδη μεγέθη: το μήκος, ο χρόνος, η μάζα Υπάρχουν φυσικά μεγέθη θεμελιώδη και παράγωγα. Tα θεμελιώδη δεν ορίζονται με βάση άλλα μεγέθη, είναι οι πρώτες ύλες, όπως τα είδη των τούβλων (π.χ. λεπτό, χοντρό, γωνιακό), με τα οποία χτίζουμε ότι θέλουμε. Έτσι και με τα θεμελιώδη μεγέθη παράγουμε όλα τα υπόλοιπα μεγέθη δηλαδή, που γι αυτό τα λέμε παράγωγα. Τα θεμελιώδη μεγέθη που θα μας απασχολήσουν φέτος είναι τρία: το μήκος, η μάζα και ο χρόνος. Οι μονάδες μέτρησής τους είναι κοινά συμφωνημένες και ονομάζονται θεμελιώδεις μονάδες. Οι θεμελιώδεις μονάδες των παραπάνω μεγεθών είναι: για το μήκος το μέτρο (m), για τη μάζα το χιλιόγραμμο (Kg) και για το χρόνο το δευτερόλεπτο. Μέτρηση μήκους H θεμελιώδης μονάδα μέτρησης του μήκους είναι το μέτρο (1 m). Για μεγάλα μήκη χρησιμοποιούμε τα πολλαπλάσια του μέτρου, π.χ. το χιλιόμετρο (km) και για μικρά μήκη χρησιμοποιούμε τα υποπολλαπλάσια του, π.χ. το εκατοστό (cm), το χιλιοστό (mm) κλπ. Όργανα μέτρησης του μήκους είναι το πτυσσόμενο μέτρο, η μετροταινία, το υποδεκάμετρο κλπ.

20 22 Κεφάλαιο 1 ο Ερώτηση του βιβλίου εικόνα 1.9 Αναζήτησε πληροφορίες και κατάγραψε τις μονάδες μέτρησης του μήκους από τους αρχαίους Ανατολικούς λαούς μέχρι και το 18 ο αιώνα. Πώς μετρούσαν οι άνθρωποι παλιότερα το μήκος; Για πολλούς αιώνες οι μονάδες μέτρησης του μήκους ήταν ανθρωποκεντρικές, έχουν δηλαδή σχέση με το ανθρώπινο σώμα. Ακόμη, ποικίλαν από λαό σε λαό και από εποχή σε εποχή. Για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα βασική μονάδα μήκους ήταν το πόδι. Δεν αντιστοιχούσε όμως σε σταθερό μήκος. Κυμαινόταν από πόλη σε πόλη μεταξύ 29,7 cm και 30,8 cm. Το πόδι υποδιαιρούνταν σε 16 δάχτυλα. Από το δάχτυλο παράγονταν οι παρακάτω μονάδες: 4 δάχτυλα = 1 παλαιστή ή παλαστή 8 δάχτυλα = 0,5 πόδι = 1 λιχάδα 11 δάχτυλα = 1 ορθόδωρο 12 δάχτυλα = 1 σπιθαμή 16 δάχτυλα = 1 πόδι 18 δάχτυλα = 1 πυγμή 20 δάχτυλα = 1 πυγών 24 δάχτυλα = 1,5 πόδι = 1 πήχης Από το πόδι παράγονταν οι παρακάτω μονάδες: 2,5 πόδια =1 απλό βήμα 5 πόδια = 1 διπλό βήμα 6 πόδια = 1 οργιά (σχεδόν ίση με το μέγιστο άνοιγμα των χεριών σε έκταση) 10 πόδια = 1 άκαινα 100 πόδια =1 πλέθρο 600 πόδια = 1 στάδιο Το μήκος του σταδίου διέφερε στις αρχαίες πόλεις και εξαρτιόταν από το μήκος του ποδιού. Έτσι το αττικό στάδιο είχε μήκος 184,98 μέτρα, το ολυμπιακό 192,27 μέτρα και το οδοιπορικό 157,50 μέτρα.

21 Κεφάλαιο 1 ο 23 Από το στάδιο παραγόταν οι εξής μονάδες: 2 στάδια =1 δίαυλος 4 στάδια =1 ιππικόν 12 στάδια =1 δόλιχος 30 οδοιπ. στάδια =1 περσικός παρασάγγης 40 οδοιπ. στάδια =1 αιγυπτιακός σχοινός Το πόδι ήταν βασική μονάδα μέτρησης για χιλιάδες χρόνια και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές κοινωνίες. Φανταστείτε ότι με πόδια μετρούσαν και οι Βικινγκς, αλλά και οι Πυγμαίοι αν και είναι... μάλλον απίθανο να είχαν το ίδιο μέγεθος ποδιού. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν σα βασική μονάδα τον πήχη που αντιστοιχούσε στην απόσταση από τον αγκώνα ως την άκρη του μεσαίου δαχτύλου και ήταν ίσος με περίπου 45cm Άλλη μονάδα μήκους, που ακόμη χρησιμοποιείται στις αγγλοσαξωνικές χώρες, είναι η ίντσα που είναι ίση με το πλάτος του αντίχειρα ενός άνδρα: 1 ίντσα= 1 12 ποδιού= 2,54 cm 1 γυάρδα = 3 πόδια = 36 ίντσες =91,44 cm 1 πόδι = 12 ίντσες = 30,48 cm 1 μίλι = 1609,31 m 1 ναυτικό μίλι = 1855,2 m H πληθώρα αυτή των μονάδων δημιουργούσε προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές, στο εμπόριο και γενικά στις δραστηριότητες των ανθρώπων (τεχνικές, επιστημονικές κ.ά.). Καθώς λοιπόν αναπτύσσονταν οι επιστήμες, έγινε αναγκαία: 1) η ακρίβεια στον ορισμό των μονάδων και 2) η κοινή αποδοχή αυτών των μονάδων από όλους τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορούν να συννενοούνται. Το 1m λοιπόν ορίστηκε με ακρίβεια το 1983 ως το μήκος που διανύει το φως στο κενό σε χρόνο 1/ δευτερόλεπτα. Αυτό το μήκος είναι ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Κατασκευάστηκε, μάλιστα, ένα πρότυπο, μια ράβδος από ιριδιούχο λευκόχρυσο, η οποία έχει δύο εγκοπές.

22 24 Κεφάλαιο 1 ο Το μήκος μεταξύ αυτών των δύο εγκοπών ονομάστηκε μέτρο. Αυτό το πρότυπο μέτρο φυλάσσεται στο Μουσείο Μέτρων και Σταθμών που βρίσκεται στις Σέβρες κοντά στο Παρίσι. Έχει μειονεκτήματα η χρήση της απόστασης των δύο χαραγών ως μονάδα μέτρησης μήκους από όλες τις χώρες; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοπεδώνονται οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες διαφορετικών λαών. Τα οφέλη όμως από τη διασφάλιση της κοινής βάσης για συνεννόηση είναι πολλαπλάσια. Εξάλλου η ιστορία κρατά ζωντανή τη μνήμη! Μέτρηση χρόνου H θεμελιώδης μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι το δευτερόλεπτο (1 s). Για τη μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιούμε περιοδικά φαινόμενα, φαινόμενα δηλ. που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσους χρόνους, όπως το ημερονύκτιο (κίνηση της γης γύρω από τον εαυτό της), το έτος (κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο), το μήνα (φάσεις της σελήνης) κλπ. Όργανο μέτρησης του χρόνου είναι το χρονόμετρο. Πολλαπλάσια του δευτερόλεπτου είναι το λεπτό (min), η ώρα (h), το ημερονύχτιο κλπ, το οποία ορίστηκαν ως εξής: 1 ημερονύκτιο = 24 h (ώρες), 1 h (ώρα) = 60 min (λεπτά), 1 min = 60 s. Tο δευτερόλεπτο ορίστηκε έτσι ώστε το ημερονύκτιο να διαρκεί s. Πράγματι: 1 ημερονύκτιο = 24 h = 24 1h = min = min = s = s.

23 Κεφάλαιο 1 ο 25 Μέτρηση μάζας H θεμελιώδης μονάδα μέτρησης της μάζας είναι το χιλιόγραμμο (1 kg). Tι εκφράζει όμως η μάζα; Mε δύο τρόπους μπορούμε να απαντήσουμε. Εκφράζει την ποσότητα της ύλης που περιέχει το σώμα, αλλά και τη δυσκολία του να σταματήσει (αν κινείται) ή να κινηθεί. Πράγματι όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός σώματος τόσο πιο δύσκολα αρχίζει να κινείται ή σταματά. Yποπολλαπλάσιο του χιλιόγραμμου είναι το γραμμάριο (g). Όργανα μέτρησης της μάζας είναι οι ζυγοί (ζυγαριές) διαφόρων τύπων: ζυγός ι- σορροπίας, ηλεκτρονικός ζυγός κλπ. Μια ειδική μονάδα μάζας είναι ο τόνος που ισούται με 1000 kg 1 tn = 1000 kg Τα μήκη, οι μάζες και οι χρόνοι κινούνται σε τεράστιες κλίμακες στο φυσικό κόσμο: από το αδιανόητο μικρό άτομο μέχρι το αδιανόητο μεγάλο σύμπαν. Στην παρακάτω εικόνα τα μήκη μετριούνται σε μέτρα (m), οι μάζες σε κιλά (kg) και οι χρόνοι σε δευτερόλεπτα (s).

24 26 Κεφάλαιο 1 ο Παράγωγα μεγέθη Tα παράγωγα μεγέθη ορίζονται με απλές μαθηματικές σχέσεις (τύπους) από τα θεμελιώδη μεγέθη. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις μονάδες των παράγωγων μεγεθών: προκύπτουν από τις μονάδες των θεμελιωδών μεγεθών με τις ίδιες μαθηματικές σχέσεις. Aς δούμε τώρα ορισμένα παράγωγα μεγέθη. Θα θυμηθούμε το εμβαδό και τον όγκο και θα μάθουμε ένα νέο παράγωγο μέγεθος, την πυκνότητα.

25 Κεφάλαιο 1 ο 27 Εμβαδόν τετραγώνου = πλευρά x πλευρά Έτσι προκύπτει η μονάδα μέτρησης του εμβαδού (από τη θεμελιώδη μονάδα του μήκους): 1 τετραγωνικό μέτρο = 1m 2 = 1m 1m Όγκος κύβου = ακμή x ακμή x ακμή Έτσι προκύπτει η μονάδα μέτρησης του όγκου (από τη θεμελιώδη μονάδα του μήκους): 1 κυβικό μέτρο = 1 m 3 = 1m 1m 1m Mια επιπλέον μονάδα όγκου, που χρησιμοποιούμε συνήθως στα υγρά, είναι το λίτρο (1 L), για το οποίο ισχύει: 1 L = 1000 cm 3 Tα εμβαδά ορισμένων γνωστών σχημάτων δίνονται από τις σχέσεις: α Tετράγωνο: E = α 2 α α Oρθογώνιο: E = α β Kύκλος: E = πr 2 R α α β Τρίγωνο: Ε = 1 β υ 2 υ β (όπου β είναι μια πλευρά του τριγώνου και υ το ύψος του τριγώνου προς αυτή την πλευρά)

26 28 Κεφάλαιο 1 ο Oι όγκοι ορισμένων γνωστών στερεών σχημάτων δίνονται από τις σχέσεις: Kύβος: V = α 3 Oρθογώνιο παραλληλεπίπεδο: V = α β γ α α α β α Kύλινδρος: V = πr 2 h (όπου h είναι το ύψος του κυλίνδρου, ενώ R η ακτίνα της κυκλικής του βάσης) h R γ Πυκνότητα Η πυκνότητα ρ μας δείχνει πόση μάζα m περιέχεται σε συγκεκριμένο όγκο V, πόσο πυκνή δηλαδή είναι η ύλη. Ο τύπος (μαθηματική σχέση) που ορίζει την πυκνότητα είναι ο εξής: Πυκνότητα (ρ) = ( ) ( ) μαζα m ογκος V ή m ρ = V Η μονάδα της πυκνότητας προκύπτει από τον παραπάνω τύπο και από τις αντίστοιχες μονάδες των μεγεθών: Μονάδα πυκνότητας ρ = μονάδα μάζας m μονάδα όγκου V = 1kg 3 = 1kg/m 1m (διαβάζεται: 1 χιλιόγραμμο ανά κυβικό μέτρο). 3

27 Κεφάλαιο 1 ο 29 H λέξη «ανά» σημαίνει διαίρεση και χρησιμοποιείται στις μονάδες σχεδόν αποκλειστικά. Άλλες λέξεις που επίσης χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε διαίρεση είναι: «προς» και «διά». H πυκνότητα χαρακτηρίζει το υλικό κάθε σώματος, όχι το ίδιο το σώμα. Δηλαδή αντικείμενα που αποτελούνται από το ίδιο υλικό έχουν την ίδια πυκνότητα. Έτσι π.χ. μια σιδηροτροχιά κι ένα ρίνισμά της (μικρό κομμάτι που πέφτει με το λιμάρισμα) είναι διαφορετικά σώματα με τεράστια διαφορά μάζας και όγκου, αλλά με την ίδια πυκνότητα, αυτή του σιδήρου. Aν θέλουμε λοιπόν να βρούμε την πυκνότητα ενός υλικού, π.χ. του αλουμινίου, διαλέγουμε ένα σώμα φτιαγμένο από αλουμίνιο, μετράμε τη μάζα και τον όγκο του και τα διαιρούμε. Έστω ότι βρίσκουμε για τη μάζα m=270 g και για τον όγκο V=100 cm 3. Eπομένως η πυκνότητα ρ του αλουμινίου είναι: m 270g 2,7g ρ = = 2,7g / cm 3 3 V 10 0cm = 1 cm = Όταν ξέρουμε δύο από τα μεγέθη ρ, m, V, μπορούμε να υπολογίσουμε το τρίτο. Oπότε ο ορισμός της πυκνότητας παίρνει τις εξής μορφές: m ρ = V ή m = ρ V ή m V = ρ 3 Το παρακάτω σχήμα μας βοηθά να θυμόμαστε ευκολότερα: όταν ξέρουμε δύο από τα μεγέθη ρ, m, V μπορούμε να υπολογίσουμε το τρίτο. m = ρ V ρ= m V V= m ρ

28 30 Κεφάλαιο 1 ο H πυκνότητα του νερού είναι ίση με το 1, όταν μετριέται σε g/cm 3, δηλαδή ρ νερού = 1g/cm 3. Αυτό σημαίνει ότι η μάζα του νερού σε g είναι ίση αριθμητικά με τον όγκο του σε cm 3! Π.χ. μάζα νερού 1 g έχει όγκο 1 cm 3. Επομένως 1 λίτρο νερού (1L= 1000 cm 3 ) ισοδυναμεί με 1kg νερού (αφού 1000 cm 3 ισοδυναμούν με 1000 g δηλαδή με 1kg). ΠΥΚΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΑ ΥΓΡΑ ΑΕΡΙΑ σε Κg/m 3 σε g/cm 3 Χρυσός ,30 Υδράργυρος ,60 Μόλυβδος ,30 Χαλκός ,90 Σίδηρος ,80 Αλουμίνιο ,70 Τούβλο ,60 Γλυκερίνη ,26 Νερό ,00 Πάγος 920 0,92 Πετρέλαιο 850 0,85 Οινόπνευμα 800 0,80 Φελλός 240 0,24 Αέρας 0,13 0,0013 Άζωτο 0,03 0,0003

29 Κεφάλαιο 1 ο 31 Διεθνές Σύστημα Mονάδων (SI) Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες από την ύπαρξη διαφορετικών μονάδων, που επιπλέον δεν ήταν με ακρίβεια ορισμένες, καθιερώθηκε ένα ενιαίο σύστημα μονάδων, που λέγεται Διεθνές Σύστημα Mονάδων (System Internationale), συμβολίζεται με SI και αποτελεί ένα «πακέτο» μονάδων. Σήμερα το Διεθνές Σύστημα Mονάδων (SI) περιλαμβάνει 7 θεμελιώδη μεγέθη (και όλα τα παράγωγα). Τα θεμελιώδη αυτά μεγέθη, μαζί με ορισμένα παράγωγα, καθώς και τα σύμβολα και οι μονάδες τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Θεμελιώδη μεγέθη Θεμελιώδεις Παράγωγα Παράγωγες μονάδες μεγέθη μονάδες Mήκος s ή l ή h Mάζα m Xρόνος t Θερμοκρασία Τ Κ Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος Ένταση ακτινοβολίας Ποσότητα ύλης 1 m (meter, μέτρο) 1 kg (kilogram, χιλιόγραμμο, κιλό) 1 s (second, δευτερόλεπτο) 1 Κ (Κέλβιν) 1 Α (αμπέρ) 1 cd (καντέλλα) 1mol (γραμμομόριο) Eμβαδόν S 1 m 2 (τετραγωνικό μέτρο) Όγκος V 1 m 3 (κυβικό μέτρο) Πυκνότητα ρ 1 kg/m 3 (κιλό ανά κυβικό μέτρο) Φέτος θα μάθεις και θα καταπιαστείς μόνο με τα 4 πρώτα θεμελιώδη μεγέθη από τα παραπάνω.

30 32 Κεφάλαιο 1 ο Τι σημαίνει «πακέτο» μονάδων; Οι μονάδες χρησιμοποιούνται όχι ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αλλά σε «πακέτα». Στους τύπους δηλαδή: Όταν μετράμε το μήκος σε m (μέτρα), τότε μετράμε τη μάζα σε kg (κιλά) και το χρόνο σε s (δευτερόλεπτα). Όταν μετράμε το μήκος σε cm (εκατοστά), τότε μετράμε τη μάζα σε g (γραμμάρια) και το χρόνο σε s (δευτερόλεπτα). Όταν μετράμε το μήκος σε km (χιλιόμετρα), τότε μετράμε τη μάζα σε kg (κιλά) και το χρόνο σε h (ώρες). Στους τύπους δεν ανακατεύουμε τις μονάδες. Π.χ. ποτέ δεν εκφράζουμε ταυτόχρονα μάζα σε g (γραμμάρια), μήκος σε m (μέτρα) και χρόνο σε h (ώρες). Ακολουθούμε τους συνδυασμούς: m kg s ή cm g s. MNHMONIKOΣ KANONAΣ Nα θυμάσαι Mην KαείS MKS (meter-kilogram-second) για το «πακέτο» μέτροκιλό-δευτερόλεπτο (m kg s).

31 Κεφάλαιο 1 ο 33 Πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσια των μονάδων μέτρησης Για να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε τις μονάδες χρησιμοποιούμε πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια (υποδιαιρέσεις) των μονάδων. Είναι προθέματα, μπαίνουν δηλ. μπροστά από τις μονάδες και τις μεγαλώνουν ή τις μικραίνουν. Τα προθέματα αυτά εκφράζονται συνήθως με δυνάμεις του 10. Τα πολλαπλάσια είναι δυνάμεις του 10 με θετικό εκθέτη, ενώ τα υποπολλαπλάσια είναι δυνάμεις του 10 με αρνητικό εκθέτη. Από τα Μαθηματικά μας είναι γνωστές οι ιδιότητες των δυνάμεων, τις οποίες πρέπει να απομνημονεύσεις: 1. α 0 = 1 2. α 1 = α 1=3. α -ν αν4. (α μ ) ν = α μν 5. α μ α ν = α μ+ν 6. α μ ν α = αμ-ν ν = (ν μηδενικά) Mπορούμε να γράψουμε τους πολύ μεγάλους ή τους πολύ μικρούς αριθμούς πιο εύκολα σαν δυνάμεις του 10. Π.χ. 1 εκατομμύριο = = 10 6 (εφαρμόζω δηλ. την 7η ιδιότητα) 1 χιλιοστό = = 10-3 (εφαρμόζω δηλ. την 3η ιδιότητα) Έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα πράξεις.

32 34 Κεφάλαιο 1 ο ΠOΛΛAΠΛAΣIA Όνομα Σύμβολο Iσούται kilo (χιλιο) k = 10 3 mega M = 10 6 YΠOΠOΛΛAΠΛAΣIA Όνομα Σύμβολο Iσούται deci (δέκατο) d 1 = 0,1 = centi (εκατοστό) c 1 = 0,01 = mili (χιλιοστό) m 1 = 0,001 = micro (εκατομμυριοστό) μ 1 =0, = Π.χ. η θεμελιώδης μονάδα για το μήκος είναι το μέτρο (1 m). Αν έχω να μετρήσω ένα μεγάλο μήκος, λ.χ. την απόσταση δύο χωριών, θέλω μια μεγαλύτερη μονάδα, για να μην έχω πολύ μεγάλο αριθμό. Αντί να πω δηλ. ότι η απόσταση αυτή είναι 2000 m, βάζω το πρόθεμα kilo (k, που σημαίνει χίλια, δηλ. χίλιες φορές μεγαλύτερο) μπροστά από το μέτρο (m), για να το μεγαλώσω. Έτσι παίρνω το χιλιόμετρο, 1 km = 1000 m, και λέω ότι η απόσταση των χωριών είναι 2 km = 2000 m. Αν έχω να μετρήσω ένα μικρό μήκος, λ.χ. το μήκος του δαχτύλου μου, θέλω μια μικρότερη μονάδα, για να μην έχω πολύ μικρό αριθμό. Αντί να πω δηλ. ότι το μήκος του δαχτύλου μου είναι 0,07 m, βάζω το πρόθεμα centi (c, που σημαίνει 1 εκατοστό, δηλ. εκατό φορές μικρότερο) μπροστά από το μέτρο (m), για να το μικρύνω. Έτσι παίρνω το εκατοστόμετρο, 1 cm = δαχτύλου μου είναι 7 cm = 0,07 m. m = 0,01 m, και λέω ότι το μήκος του

33 Κεφάλαιο 1 ο 35 Όπως είπαμε μια επιπλέον μονάδα όγκου, που χρησιμοποιούμε συνήθως στα υγρά, είναι το λίτρο (1 L), για το οποίο ισχύει: 1 L = 1000 cm 3 Aν έχουμε να μετρήσουμε έναν μικρό όγκο χρησιμοποιούμε το υποπολλαπλάσιο του λίτρου: 1 1 ml = 1000 L 1 Όμως 1 ml = 1000 L = cm3 δηλαδή 1 ml = 1 cm 3. Eπομένως η πυκνότητα, εκτός από τις μονάδες που είδαμε, δηλ. kg/m 3 (που είναι η μονάδα στο SI) και g/cm 3, μπορεί επίσης να μετρηθεί σε kg/l και g/ml. Γιατί είτε πούμε 1 g νερού είτε πούμε 1 ml νερού αναφερόμαστε στην ίδια ποσότητα; Γιατί όπως είπαμε η πυκνότητα του νερού σε g/cm 3 ή και σε g/ml είναι ίση με το 1, άρα η μάζα του σε g είναι ίση αριθμητικά με τον όγκο του σε ml! ΠPOΣEΞE: πρόκειται για διαφορετικά φυσικά μεγέθη, που συμβαίνει να έχουν την ίδια αριθμητική τιμή! Mονάδες μέτρησης Στη Φυσική δε μας ενδιαφέρουν απλώς οι τιμές των μεγεθών, αλλά και οι μονάδες τους, τις οποίες δεν ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τόσο στις πράξεις, όσο και στο αποτέλεσμα. Oι μονάδες συμμετέχουν στις πράξεις! Π.χ. αν ένα σώμα έχει μάζα 270 g γράφουμε m=270 g, όχι απλώς m=270 (ΛAΘOΣ)!

34 36 Κεφάλαιο 1 ο Mετατροπές μονάδων Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξεις πρέπει οι μονάδες μας να είναι ίδιες (αν πρόκειται για ένα μέγεθος), ή στο ίδιο σύστημα (αν πρόκειται για περισσότερα μεγέθη), να ανήκουν δηλαδή στο ίδιο «πακέτο». Έτσι αν έχουμε να προσθέσουμε δυο μήκη και το ένα δίνεται σε cm, ενώ το άλλο σε mm, πρέπει ή να μετατρέψουμε τα cm σε mm ή το αντίστροφο, δηλ. τα mm σε cm. Παραπάνω είδαμε έναν μνημονικό κανόνα για το πώς όταν ξέρουμε δύο από τα μεγέθη ρ, m, V μπορούμε να βρούμε το τρίτο. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι όχι η μηχανική απομνημόνευση αλλά η κατανόηση. Να λοιπόν πως δουλεύουμε με μαθηματικό τρόπο: Για να λύσω μια εξίσωση πρέπει να αφήσω μόνο του τον άγνωστο. Aν αυτός πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, τότε ο συντελεστής αλλάζει μέλος και διαιρείται. Aν ο άγνωστος διαιρείται με ένα συντελεστή, τότε ο συντελεστής αλλάζει μέλος και πολλαπλασιάζεται. ηλ. ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση είναι πράξεις αντίστροφες, η μια το ανάποδο της άλλης. Π.χ. 4 2x = 4 x = = 2 2 x = 4 x = 4 2= 8 2 Δες εφαρμοσμένα τα παραπάνω: Πώς από τη μορφή ρ = m V οδηγούμαστε στις άλλες δύο; Έστω ότι ο άγνωστος είναι η μάζα m. Aυτήν θέλω να αφήσω μόνη της λοιπόν, άρα, θέλω να διώξω τον όγκο V ο οποίος διαιρείται με τη μάζα. Eπομένως: ρ = m V ρ V = m (ο όγκος V θα πάει στο 1ο μέλος και θα πολλαπλασιαστεί) (αναποδογυρίζω τα μέλη για να έχω τον άγνωστο στο 1ο μέλος) m = ρ V

35 Κεφάλαιο 1 ο 37 Έστω τώρα ότι ο άγνωστος είναι ο όγκος V. Aυτόν θέλω να αφήσω μόνο του λοιπόν, αλλά βρίσκεται στον παρονομαστή, πράγμα που δε μας βολεύει. Άρα: ρ = m V (μεταφέρω τον όγκο στο 1ο μέλος, όπου θα πολλαπλασιάζεται) ρ V = m (θέλω να διώξω την πυκνότητα ρ για να αφήσω μόνο του τον άγνωστο η πυκνότητα πολλαπλασιάζεται, άρα θα αλλάξει μέλος και θα διαιρεθεί) V = m ρ Άλλος (αλλά ισοδύναμος) τρόπος σκέψης είναι οι αναλογίες. Θυμήσου κάποιες ιδιότητές τους: α = β γ α δ =β γ (χιαστί) δ α β = γ δ δ β = γ α (εναλλαγή άκρων όρων) Εφαρμόζω: ρ = m V (το 1 είναι ουδέτερο στοιχείο στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση) ρ 1 = m V (χιαστί) ρ V = m 1 ρ V = m (το 1 είναι ουδέτερο στοιχείο στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση) (αναποδογυρίζω τα μέλη για να έχω τον άγνωστο στο 1ο μέλος) m = ρ V Eπίσης: ρ = m V (το 1 είναι ουδέτερο στοιχείο στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση)

36 38 Κεφάλαιο 1 ο ρ 1 = m V (εναλλαγή άκρων όρων) V 1 = m ρ (το 1 είναι ουδέτερο στοιχείο στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση) V = m ρ

37 Κεφάλαιο 1 ο 39 YΠOΔEIΞEIΣ ΓIA OΛEΣ TIΣ AΣKHΣEIΣ Είμαστε τώρα έτοιμοι να σκιαγραφήσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, όταν έχουμε να λύσουμε μια άσκηση Φυσικής. Ακολουθούμε τέσσερα βήματα. Με αυτά θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε για να αποκτήσουμε μια μέθοδο, μέχρι να ε- ξοικειωθούμε αρκετά. Τα βήματα αυτά είναι τα ακόλουθα: Βήμα 1 ο : Aντιστοιχίζω όλες τις ποσότητες της άσκησης σε φυσικά μεγέθη και τα καταγράφω: από τη μια τα δεδομένα και απο την άλλη τα ζητούμενα. Π.χ. μας λένε ότι ένα σώμα έχει μάζα 2 kg. Tο γράφω στη μαθηματική γλώσσα: m=2 kg. Βήμα 2 ο : Aφού σκεφτώ τη φυσική διαδικασία που περιγράφει η άσκηση, γράφω τη βασική εξίσωση (τύπο) που θα χρησιμοποιήσω. Π.χ. μας ζητούν την πυκνότητα ενός σώματος, θυμάμαι τον ορισμό της πυκνότητας ρ = m V Βήμα 3 ο : Ελέγχω αν οι μονάδες βρίσκονται στο ίδιο σύστημα. Aν όχι, κάνω τις αναγκαίες μετατροπές. Βήμα 4 ο : Λύνω τη βασική εξίσωση. Κάθε φορά που πρόκειται να λύσεις μια άσκηση Φυσικής, θα φέρνει στο μυαλό σου τα παραπάνω βήματα.

1.2 Η επιστημονική μέθοδος

1.2 Η επιστημονική μέθοδος 14 Κεφάλαιο 1 ο 1.2 Η επιστημονική μέθοδος Όπως καταλαβαίνεις, η επιστημονική μέθοδος, ο τρόπος δηλαδή που δουλεύουν οι επιστήμονες, αναπτύχθηκε και θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων. Σε τι βασίζεται;

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Ονομ/μο:.... Τμήμα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους

1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους. Τι είναι μέγεθος; Μέγεθος είναι κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί.. Τι είναι μέτρηση; Είναι η διαδικασία σύγκρισης ίδιων μεγεθών.. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας Διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής για μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στις μεταβατικές τάξεις: Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ . Οι Φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους. Τι ονομάζουμε φαινόμενα; Φαινόμενα ονομάζουμε τις μεταβολές που συμβαίνουν γύρω μας, π.χ. το λιώσιμο των πάγων, η βροχή, ο κεραυνός

Διαβάστε περισσότερα

1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις

1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις 1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις 1. Το μήκος, ο χρόνος, η μάζα, η θερμοκρασία κτλ. είναι ποσότητες που τις χρησιμοποιούμε για να περιγράφουμε τα φαινόμενα. Οι ποσότητες αυτές ονομάζονται φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

7ο Μάθημα Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ

7ο Μάθημα Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ 7ο Μάθημα Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ Συμβαίνει κι αυτό: ο όγκος ενός σώματος να 'ναι μεγάλος, αλλά η μάζα του να 'ναι μικρή Από την καθημερινή μας ζωή, ξέρουμε τι σημαίνει πυκνό και αραιό: πυκνό δάσος, αραιά

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγξε τις γνώσεις σου

Έλεγξε τις γνώσεις σου Έλεγξε τις γνώσεις σου ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. (α) Να μετατρέψεις το χρόνο των 45 min που σου δόθηκε για να απαντήσεις σε αυτό το διαγώνισμα σε s. (β) Να αναφέρεις όλα τα θεμελιώδη μεγέθη του S.I. και τις

Διαβάστε περισσότερα

5ο Μάθημα ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ

5ο Μάθημα ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ 5ο Μάθημα ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ Μετρούμε αλλά και υπολογίζουμε Στο προηγούμενο μάθημα χρησιμοποιήσαμε το μέτρο, αλλά και άλλα όργανα με τα οποία μετρούμε το μήκος. Το σχήμα που μετρούμε με το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος Περιεχόμενα ΦΕ1 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΚΟΣ 2015-16 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Τα φυσικά μεγέθη Η Μέτρηση των φυσικών μεγεθών Μια μονάδα μέτρησης για όλους Το φυσικό μέγεθος Μήκος Όργανα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή

Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Τι ονομάζουμε μέγεθος; Μέγεθος ονομάζουμε κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί. Ποια μεγέθη ονομάζονται φυσικά μεγέθη; Φυσικά μεγέθη ονομάζονται τα μεγέθη που χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική: Ασκήσεις. Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd

Φυσική: Ασκήσεις. Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 0 Β Γυμνασίου Φυσική: Ασκήσεις Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 0 1 Ασκήσεις στο 1 ο Κεφάλαιο Ασκήσεις με κενά 1. Να συμπληρώσεις τα κενά στις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΔΙΑΚΟΝΟΥ, Β. ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 1. α. Από τις παρακάτω έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή ΕΚΦΕ Α Αν. Αττικής - Υπεύθυνος Κ. Παπαμιχάλης Εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Η εικόνα έχει ληφθεί από τον ιστότοπο: http://www.vbhelper.co/vbgptoc.ht Πώς θα μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 : Θεμελιώδη και παράγωγα φυσικά μεγέθη

Κεφάλαιο 1 : Θεμελιώδη και παράγωγα φυσικά μεγέθη Κεφάλαιο 1 : Θεμελιώδη και παράγωγα φυσικά μεγέθη 1.1 Φυσικές επιστήμες Με τον όρο επιστήμη εννοούμε την απόκτηση και ταξινόμηση της γνώσης γύρω από κάθε τι που μας περιβάλει. Μια ομάδα σχετικών επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή. Φυσική Β Γυμνασίου

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή. Φυσική Β Γυμνασίου Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Φυσική Β Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 18-19) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο με 150 ευρώ! Μελέτη όπου,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Σημειώσεων : Ελένη Κασούτσα ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Σημειώσεων : Ελένη Κασούτσα ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Σημειώσεων : Ελένη Κασούτσα ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ Περιεχόμενα Μαθηματικό Βοήθημα... 3 Μονόμετρα και Διανυσματικά Μεγέθη... 7 Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (S.I.)...

Διαβάστε περισσότερα

Με τους τρόπους της Φυσικής

Με τους τρόπους της Φυσικής ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Με τους τρόπους της Φυσικής Η Φυσική όπως και οι άλλες επιστήμες ασχολείται και μελετά τα Φαινόμενα. Φαινόμενα είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον Κόσμο που ζεις, π.χ. η συνεχής εναλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα.

Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα. ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΓΚΟΥ Τι εκφράζει ο όγκος ενός σώματος; Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα. Όπως το μήκος και η επιφάνεια, έτσι και ο όγκος είναι ένα φυσικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Β Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΕΙΙΣΑΓΩΓΗ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. ) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 4) ΙΑΒΑΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

31ο Μάθημα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

31ο Μάθημα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 31ο Μάθημα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σε κάθε μεταβολή συμβαίνει και μεταφορά ενεργείας Από το πρώτο κι όλας εισαγωγικό μάθημα χρησιμοποιήσαμε την έννοια της ενέργειας. Αναφέραμε ότι όλα τα υλικά που

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες: Όγκος σώματος - Ογκομετρικός κύλινδρος

Βασικές έννοιες: Όγκος σώματος - Ογκομετρικός κύλινδρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Ονομ/μο:.. Τμήμα: Βασικές έννοιες: Όγκος σώματος - Ογκομετρικός κύλινδρος Παρατηρώ - Πληροφορούμαι - Γνωρίζω Σε αυτή την άσκηση θα ασχοληθούμε με τη μέτρηση του όγκου υγρών και στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr

Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr Η νέα ιστοσελίδα μας: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΣΙΑΡΑ Εισαγωγή Φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε. Καλό ξεκίνημα.

Καλώς ήλθατε. Καλό ξεκίνημα. Καλώς ήλθατε. Καλό ξεκίνημα. Αν. Καθηγητής Γεώργιος Παύλος ( Φυσικός) - ρ.καρκάνης Αναστάσιος (Μηχανολόγος Μηχανικός) Με τι θα ασχοληθούμε στα πλαίσια του μαθήματος: Α. Μαθηματική θεωρία ιανυσματικά μεγέθη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα της καθημερινότητάς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ 3 ο ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ 3 ο ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ. ΦΥΛΛΑΔΙΟ 3 ο ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω προτάσεις συμπληρώστε τις λέξεις που λείπουν. 1. Η μονάδα μέτρησης του μήκους είναι το. από την Ελληνική λέξη μετρώ το οποίο παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

6ο Μάθημα ΜΑΖΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

6ο Μάθημα ΜΑΖΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 6ο Μάθημα ΜΑΖΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μετράει την ποσότητα της ύλης Μια μεγάλη σοκολάτα έχει περισσότερη σοκολάτα από μια μικρή σοκολάτα. Διαφέρουν στην ποσότητα της σοκολάτας. Στις φυσικές επιστήμες αυτό το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια

Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια Φύλλο Εργασίας 2 2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια Τι εννοούμε όταν λέμε να μετρήσουμε μια ποσότητα; Να μετρήσουμε μια ποσότητα θα πει: 1. Να την συγκρίνουμε με μια άλλη όμοια και 2. Να βρούμε ότι είναι «τόσες»

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυκνότητα;

Τι είναι η Πυκνότητα; ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας Μέτρηση Πυκνότητας Τι είναι η Πυκνότητα; Ένας κόκκος πλαστελίνης έχει την ίδια πυκνότητα με ένα μεγάλο κομμάτι από το ίδιο υλικό. Ένα ρίνισμα σιδήρου έχει την ίδια πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά μεγέθη. Φυσική α λυκείου ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα. Β.

Φυσικά μεγέθη. Φυσική α λυκείου ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα. Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φυσικά μεγέθη Όλα τα φυσικά μεγέθη τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες : Α. τα μονόμετρα Β. τα διανυσματικά Μονόμετρα ονομάζουμε τα μεγέθη εκείνα τα οποία για να τα γνωρίζουμε χρειάζεται να ξέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1 - ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ... 2 Κεφάλαιο 2 ο - ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ... 6 Κεφάλαιο 3 ο - ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ... 10 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 1 Κεφάλαιο 1 - ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ 3.1 Η έννοια της δύναμης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Στο κεφάλαιο των κινήσεων ασχοληθήκαμε με τη μελέτη της κίνησης χωρίς να μας απασχολούν τα αίτια που προκαλούν την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 1 : Μετρήσεις - Μονάδες Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 1 : Μετρήσεις - Μονάδες Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 1 : Μετρήσεις - Μονάδες Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Μετρήσεις - Γενικά Η χημεία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιο όργανο μετριέται το βάρος;

Με ποιο όργανο μετριέται το βάρος; Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις μάζας - τα διαγράμματα Τι είναι η μάζα; H μάζα ενός σώματος εκφράζει την ποσότητα της ύλης που περιέχεται στο σώμα αυτό. Συμβολίζεται με το γράμμα m. Η μάζα ενός σώματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 3 ο Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα

Φύλλο Εργασίας 3 ο Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 3 ο Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Φύλλο Εργασίας 2: Στόχος μας είναι να διακρίνετε το φυσικό μέγεθος μάζα από το φυσικό μέγεθος βάρος να γνωρίσετε πειραματικά τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Μέτρηση μήκους 2. Μέτρηση επιφάνειας και όγκου 3. Μάζα των σωμάτων 4. Η πυκνότητα ενός υλικού 5. Ατμοσφαιρική πίεση 6. Μεταβολές των αερίων

1. Μέτρηση μήκους 2. Μέτρηση επιφάνειας και όγκου 3. Μάζα των σωμάτων 4. Η πυκνότητα ενός υλικού 5. Ατμοσφαιρική πίεση 6. Μεταβολές των αερίων 1. Μέτρηση μήκους 2. Μέτρηση επιφάνειας και όγκου 3. Μάζα των σωμάτων 4. Η πυκνότητα ενός υλικού 5. Ατμοσφαιρική πίεση 6. Μεταβολές των αερίων 187 Βοηθητικό Θέμα 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ Μετρούμε με το μέτρο και

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις. Η διαδικασία να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε εκείνο για το οποίο μιλάμε και να το εκφράσουμε με αριθμούς ονομάζεται μέτρηση.

Μετρήσεις. Η διαδικασία να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε εκείνο για το οποίο μιλάμε και να το εκφράσουμε με αριθμούς ονομάζεται μέτρηση. Μετρήσεις Η διαδικασία να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε εκείνο για το οποίο μιλάμε και να το εκφράσουμε με αριθμούς ονομάζεται μέτρηση. 1 Οι ποσότητες που μετράμε ονομάζονται Φυσικές Ποσότητες και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται θεμελιώδη; Θεμελιώδη ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία δεν ορίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Μηχανική-Θερμοδυναμική Βασικός Ηλεκτρομαγνητισμός 1ο εξάμηνο 4 ώρες/εβδομάδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

5. Τα στερεά Α και Β είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Ποιο από τα δύο έχει:

5. Τα στερεά Α και Β είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Ποιο από τα δύο έχει: 1. Παρατηρήστε τα δύο στερεά σώματα Α και Β. Μπορείτε αμέσως να πείτε ποιο από τα δύο έχει: a. Μεγαλύτερο όγκο; b. Μεγαλύτερη μάζα; Άσκηση 1 2. Δικαιολογήστε τις απαντήσεις σας. 3. Το υλικό του στερεού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.) Το 1960 καθορίστηκε μετά από διεθνή συμφωνία το Διεθνές Σύστημα Μονάδων S.I. (από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων Système International d Unités). Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονική µέθοδος. Πείραµα, Γαλιλαίου. Εφαρµογή: επιστηµονικής µεθόδου. Βήµα 2: Υπόθεση

Επιστηµονική µέθοδος. Πείραµα, Γαλιλαίου. Εφαρµογή: επιστηµονικής µεθόδου. Βήµα 2: Υπόθεση Επιστηµονική µέθοδος Η Φυσική για να µελετήσει ένα φαινόµενο εφαρµόζει την λεγόµενη επιστηµονική µέθοδο. Η επιστηµονική µέθοδος αποτελείται από τα εξής βήµατα: Βήµα 1: Παρατήρηση Χρησιµοποιώντας τις αισθήσεις

Διαβάστε περισσότερα

(Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ.

(Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ. 1. πεδίο είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο ασκούνται δυνάμεις Σ Λ 2. όταν κόβουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΟΓΚΟΣ Εισαγωγή Παρατήρησε τις δύο εικόνες. Σε τι διαφέρουν; Παρατηρείς ότι το δεύτερο αυτοκίνητο έχει περισσότερο χώρο για τις αποσκευές. Μια χαρακτηριστική

Διαβάστε περισσότερα

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Χημική, εσωτερική, κινητική, δυναμική, φωτεινή, ηλεκτρική Η ενέργεια αποθηκεύεται στα υλικά σώματα σε διάφορες μορφές, ως χημική, εσωτερική,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 941205 ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 2 Εισαγωγή Ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε την ενότητα για την έρευνα της μέτρησης. Ελπίζουμε πως το πακέτο και τα βιβλία εργασίας θα σας ικανοποιήσουν. Αν έχετε οποιεσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας-Τα Διαγράμματα Επεξεργασία-Απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των ερωτημάτων που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις. Απόστασης ( μήκος, πλάτος, ύψος )

Μετρήσεις. Απόστασης ( μήκος, πλάτος, ύψος ) Μετρήσεις Απόστασης ( μήκος, πλάτος, ύψος ) Την απόσταση την μετράμε με το μέτρο και μπορούμε να την εκφράζουμε και σε δέκατα, εκατοστά, χιλιοστά και για μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε το χιλιόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο Φυσική Β Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις κινήσεις των σωμάτων. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Β Γυμνασίου Σελ. 1 από 10

Β Γυμνασίου Σελ. 1 από 10 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων που θα σας δοθεί μαζί με τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα Α4 ή σε τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 2+ ( * ) Μετρήσεις Χρόνου Η Ακρίβεια

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 2+ ( * ) Μετρήσεις Χρόνου Η Ακρίβεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 2+ ( * ) Μετρήσεις Χρόνου Η Ακρίβεια ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Ένας σημαντικός χρόνος περιορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση πυκνότητας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Σύμβολο: ρ ή d (density)

Μέτρηση πυκνότητας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Σύμβολο: ρ ή d (density) Σύμβολο: ρ ή d (density) Μέτρηση πυκνότητας Η πυκνότητα είναι ένα φυσικό μέγεθος που χαρακτηρίζει το υλικό του κάθε σώματος. Η πυκνότητα ενός σώματος δεν εξαρτάται από το σχήμα, το μέγεθος, τη μάζα ή τον

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 1: Μονάδες, Διαστάσεις και Μετατροπές (Units, Dimensions, and Conversions) 1 Υδρολογικές Ποσότητες

Παράρτημα 1: Μονάδες, Διαστάσεις και Μετατροπές (Units, Dimensions, and Conversions) 1 Υδρολογικές Ποσότητες Παράρτημα 1: Μονάδες, Διαστάσεις και Μετατροπές (Units, Dimensions, and Conversions) 1 Υδρολογικές Ποσότητες Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ποσότητες που συναντάμε στην Υδρολογία σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά Ε Δημοτικού 5 Υλικά σώματα Μαθαίνω χρήσιμες πληροφορίες του Βιβλίου Μαθητή Παντού γύρω μας υπάρχει ύλη. Η ύλη μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Γυμνασίου. Για να καταφέρουμε λοιπόν να εξομαλύνουμε τα σφάλματα κάνουμε πολλές μετρήσεις και υπολογίζουμε την μέση τιμή.

Φυσική Α Γυμνασίου. Για να καταφέρουμε λοιπόν να εξομαλύνουμε τα σφάλματα κάνουμε πολλές μετρήσεις και υπολογίζουμε την μέση τιμή. Φυσική Α Γυμνασίου Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Φυσικά Μεγέθη ονομάζουμε τις ποσότητες που μπορούμε να μετρήσουμε. Η μέτρηση τους γίνεται με την χρήση διαφόρων οργάνων, τα οποία θα δούμε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις. Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης. Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος

Μετρήσεις. Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης. Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος Μετρήσεις Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος εκατοστόμετρα Αποτέλεσμα μέτρησης: Μήκος ράβδου: 9,12 cm, 9,11

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου

Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου 1 ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 1.1 Προτεραιότητα Πράξεων Η προτεραιότητα των πράξεων είναι: (Από τις πράξεις που πρέπει να γίνονται πρώτες,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή

Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Α. Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 1. Τι είναι τα φυσικά μεγέθη; Τα φυσικά μεγέθη είναι μετρήσιμες ποσότητες που υπεισέρχονται στα διάφορα φυσικά φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο. ΦΥΣΙΚΗ ( 65 μονάδες )

ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο. ΦΥΣΙΚΗ ( 65 μονάδες ) ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ+ ΧΗΜΕΙΑ) ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ:. ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:. ΥΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Χάκερ -Μέτρηση απόστασης με τον αισθητήρα υπερήχων

Μικροί Χάκερ -Μέτρηση απόστασης με τον αισθητήρα υπερήχων Μικροί Χάκερ -Μέτρηση απόστασης με τον αισθητήρα υπερήχων Ένας από τους τρόπους για να μετρήσουμε την απόσταση εντός αντικειμένου από την συσκευή μας είναι ο αισθητήρας υπέρηχων. Η λειτουργία του στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕ0401 0 1 o κεφάλαιο Συμπεράσματα 1. Για τη μέτρηση του μήκους με μετροταινία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Φως (1) -Όχι δεν υπάρχει... Το φως ζει χωρίς να κυλά ο χρόνος. Άμα κυλήσει πεθαίνει...

Φως (1) -Όχι δεν υπάρχει... Το φως ζει χωρίς να κυλά ο χρόνος. Άμα κυλήσει πεθαίνει... Φως (1) -Δηλαδή το φως τρέχει μόνο στο κενό; -Ναι τρέχει μόνο στο κενό. ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού. Μόνο στο κενό τρέχει και πάντα με 300000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο περίπου (σε ένα δευτερόλεπτο το φως κάνει 7,5

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επιδιώκεται οι μαθητές: 1. Να συζητούν και να προβληματίζονται για τα μετρήσιμα και τα μη μετρήσιμα μεγέθη. 2. Να πειραματιστούν και να καταλήξουν σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. Υλικά σώματα είναι όλα τα σώματα που έχουν μάζα (ποσό ύλης) και καταλαμβάνουν χώρο (όγκο).

ΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. Υλικά σώματα είναι όλα τα σώματα που έχουν μάζα (ποσό ύλης) και καταλαμβάνουν χώρο (όγκο). ΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Υλικά σώµατα Οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν είναι ύλη. Η Γη, οι θάλασσες, ο αέρας, ο Ήλιος, τα ά- στρα -καθετί που ο άνθρωπος παρατηρεί, που μπορεί να το αγγίζει ή να το αισθανθεί- είναι ύλη.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Όπως θα μάθεις αναλυτικότερα στη Β και Γ γυμνασίου: Η μέτρηση είναι πρωταρχική και σημαντική διαδικασία για τη φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014

Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 Δίνονται στους μαθητές φύλλα αξιολόγησης τα οποία συνθέτονται από τον εκπαιδευτικό με βάση τα γνωστά

Διαβάστε περισσότερα

13ο Μάθημα ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ

13ο Μάθημα ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ 13ο Μάθημα ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ Η δύναμη μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά η πίεση μικρή Με το μάθημα αυτό, αρχίζουμε τη μελέτη μιας σημαντικής έννοιας, της πίεσης, που υπεισέρχεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

12ο Μάθημα ΣΧΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ

12ο Μάθημα ΣΧΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ 12ο Μάθημα ΣΧΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ Είναι διαφορετικά μεγέθη, αλλά σχετίζονται μεταξύ τους Στην καθημερινή ζωή, κάνουμε σύγχυση ανάμεσα στο βάρος και στη μάζα. Το βάρος όμως και η μάζα ενός σώματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Σύνοψη Αυτή είναι μια από τις πρώτες ασκήσεις που κάνεις στο εργαστήριο Φυσικής Ι, γι αυτό καλό είναι να μάθεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Εργασία στο μάθημα Σχεδιασμός Ψηφιακός Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Στιβακτάκης Ευστάθιος Α.Μ.: 131/2010154 Το γνωστικό αντικείμενο που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αδάμη Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος, Παπαθανασίου Θάνος, Παπασταμάτης Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ H ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ H ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΦΕ3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ H ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ 2015-16 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Περιεχόμενα Η εμπειρία από την καθημερινότητα Το φυσικό μέγεθος μάζα Μέτρηση μάζας - Όργανα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ Συμπεράσματα Ενοτήτων Πηγή πληροφόρησης: e-selides ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗΣ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ) Δεν μπορώ να βρω το ζητούμενο ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Μάζα- Βάρος

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Μάζα- Βάρος Μάζα Σύμβολο: (ass) Μάζα- Βάρος Η μάζα ενός σώματος εκφράζει την ποσότητα της ύλης που περιέχει το σώμα. Η μάζα συνδέεται με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να κινηθεί ένα σώμα. Όσο μεγαλύτερη μάζα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. 3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (ΧΗΜΙΚΟΣ)

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. 3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (ΧΗΜΙΚΟΣ) ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Τι είναι η Χημεία Διεθνές σύστημα μονάδων Γνωρίσματα της ύλης Δομικά σωματίδια της ύλης Με τι ασχολείται η χημεία; Χημεία είναι η επιστήμη των ουσιών, της δομής τους, των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Μετρήσεις ΣΚΟΠΟΣ

Φυσικές Μετρήσεις ΣΚΟΠΟΣ Φυσικές Μετρήσεις ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να γνωρίσουμε: 1. το πώς γίνονται οι μετρήσεις των διαφόρων φυσικών ποσοτήτων, 2. τις μονάδες μετρήσεως αυτών και 3. τη διαστατική ανάλυση. 1 Προσδοκώμενα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου - Κεφάλαιο 2: Κινήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Φυσική Β Γυμνασίου

Φυσική Β Γυμνασίου - Κεφάλαιο 2: Κινήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Φυσική Β Γυμνασίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ Φυσική Β Γυμνασίου Εισαγωγή Τα πάντα γύρω μας κινούνται. Στο διάστημα όλα τα ουράνια σώματα κινούνται. Στο μικρόκοσμο συμβαίνουν κινήσεις που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Φυσική Β Γυμνασίου. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com Φυσική Β Γυμνασίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 2 Εισαγωγή 1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους Φαινόμενα: Μεταβολές όπως το λιώσιμο του πάγου, η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Eισαγωγή

ΒΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Eισαγωγή ΒΓ/Μ1 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 1ο: Eισαγωγή ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την B' Τάξη του Γυμνασίου 1. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς. Εισαγωγή Φυσική και μετρήσεις

Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς. Εισαγωγή Φυσική και μετρήσεις Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς Εισαγωγή Φυσική και μετρήσεις Φυσική Χωρίζεται σε έξι βασικούς κλάδους: Κλασική μηχανική Θερμοδυναμική Ηλεκτρομαγνητισμός Οπτική Σχετικότητα Κβαντική μηχανική είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Φυσική έννοια Φυσική έννοια Φαινόμενα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Ένα τρένο που ταξιδεύει αλλάζει διαρκώς θέση, το ίδιο ένα αυτοκίνητο και ένα πλοίο ή αεροπλάνο

Διαβάστε περισσότερα