Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα"

Transcript

1 Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων»,

2 Κεφάλαιο 7: Transactions (Συναλλαγές)

3 Ο λόγος που αναπτύχθηκαν οι Βάσεις Δεδομένων και τα ΣΔΒΔ είναι η δυνατότητα των χρηστών να εκτελούν συναλλαγές με αυτά μέσω των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό. Έτσι για παράδειγμα ο πελάτης μιας Τράπεζας μπορεί να εκτελέσει μια πληρωμή λογαριασμού, ή μια μεταφορά χρηματικού ποσού χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εφαρμογή. Η εφαρμογή θα αλληλεπιδράσει με τη Β.Δ. για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα δεδομένα (π.χ. μείωση του ποσού του καταθέτη, πίστωση του αντίστοιχου ποσού στον δικαιούχο κλπ). Χρήστης Χρήστης Βάση Δεδομένων Συναλλαγή (Transaction) με μια Βάση Δεδομένων ονομάζουμε μια σειρά ενεργειών που εκτελούνται από κάποιον χρήστη ή κάποια εφαρμογή και έχουν ως στόχο την προσπέλαση της Β.Δ. ή την πραγματοποίηση τροποποιήσεων σε αυτή. Το σύνολο των ενεργειών που περιλαμβάνει μια συναλλαγή αποτελεί μια λογική μονάδα εργασίας. Ουσιαστικά η συναλλαγή (ή δοσοληψία) είναι μια λογική ομάδα εντολών SQL που πρέπει να εκτελεστούν ΟΛΕΣ επιτυχώς ή να μην εκτελεστεί καμία.

4 Χρήστης Χρήστης Βάση Δεδομένων Τα Σ.Δ.Β.Δ. έχουν φτιαχτεί ώστε να εξυπηρετούν πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Κάποιοι χρήστες είναι δυνατό να επιχειρούν την ταυτόχρονη προσπέλαση των ίδιων δεδομένων (π.χ. της ίδιας εγγραφής ενός πίνακα). Η ταυτόχρονη ανάγνωση ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα Η ταυτόχρονη τροποποίηση απαιτεί ειδικό χειρισμό από το ΣΔΒΔ. Ο χειρισμός του ΣΔΒΔ σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι αυτόματος χωρίς να απαιτεί παρέμβαση πχ του διαχειριστή ή του προγραμματιστή. Παράδειγμα: Δύο πελάτες ενός ξενοδοχείου προσπαθούν ταυτόχρονα να κάνουν κράτηση ενός δωματίου. Η δοσοληψία (transaction) πρέπει να αφήνει τη Β.Δ. σε έγκυρη κατάσταση, συνεπή προς την παλιά.

5 Καταστάσεις δοσοληψίας (transaction) Transaction Manager Δοσοληψία (transaction) Επιτυχής στο σύνολό της: Επικυρώνεται (COMMIT) Ανεπιτυχής: Ακυρώνεται (ROLLBACK) Στην περίπτωση που μια δοσοληψία ακυρώνεται (Rollback) η Β.Δ. πρέπει να επανέλθει ακριβώς στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την απόπειρα εκτέλεσης της δοσοληψίας. Transaction Manager: Το τμήμα του ΣΔΒΔ που διαχειρίζεται της δοσοληψίες

6 Επισήμανση δοσοληψίας (transaction) Ένα ΣΔΒΔ δε μπορεί να αντιληφτεί αυτόματα αν μια ομάδα εντολών SQL που δέχεται αποτελούν μια δοσοληψία. Έτσι οι προγραμματιστές πρέπει να δηλώνουν την αρχή και το τέλος της δοσοληψίας. COMMIT BEGIN TRANSACTION SQL εντολή 1 SQL εντολή 2 SQL εντολή ν Ή ROLLBACK

7 Ιδιότητες που πρέπει να πληρούνται Ατομικότητα (atomicity): Κάθε συναλλαγή πρέπει να εκτελείται ως ενιαίο σύνολο. Όλες οι επιμέρους εντολές θα εκτελεστούν με επιτυχία ή δε θα εκτελεστεί καμία. Συνοχή (consistency): Κάθε συναλλαγή πρέπει να διασφαλίζει τη συνοχή της Β.Δ. Την παραλαμβάνει σε μια έγκυρη κατάσταση και πρέπει να την παραδίδει σε έγκυρη κατάσταση. Απομόνωση (isolation): Κάθε συναλλαγή πρέπει να εκτελείται ανεξάρτητα από τις άλλες. Αν εκτελούνται πολλές συναλλαγές ταυτόχρονα τα προσωρινά αποτελέσματα μιας δεν πρέπει να επηρεάζουν τις υπόλοιπες. Διατηρισιμότητα (Durability): Τα αποτελέσματα μιας επιτυχούς συναλλαγής πρέπει να είναι μόνιμα, να αποθηκευτούν και να μη χαθούν π.χ. σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος. Οι παραπάνω αρχές είναι γνωστές και ως A.C.I.D. Από τα αρχικά των αγγλικών όρων

8 Παράδειγμα Συναλλαγής (1/2) Ο πελάτης μιας τράπεζας διατηρεί δύο λογαριασμούς Α (500 ) και Β (1000 ) και θέλει να μεταφέρει 100 από τον ένα λογαριασμό στον άλλο. BEGIN TRANSACTION Διάβασε Υπόλοιπο Α Αφαίρεσε 100 από το υπόλοιπο Α Αποθήκευσε νέο Υπόλοιπο Α Διάβασε Υπόλοιπο Β Πρόσθεσε στο Υπόλοιπο Β 100 Αποθήκευσε νέο Υπόλοιπο Β COMMIT ή ROLLBACK Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν μια συναλλαγή καθώς αποτυχία έστω και μιας από τις παραπάνω ενέργειες θα προκαλούσε αλλοίωση της πραγματικής εικόνας των λογαριασμών του πελάτη.

9 Παράδειγμα Συναλλαγής (2/2) Ατομικότητα (atomicity): Αν γινόταν η ανάληψη από τον λογαριασμό Α και δεν καταχωρούταν η πίστωση στο λογαριασμό Β ο πελάτης θα έχανε 100. Η έννοια της ατομικότητας προστάζει να εκτελεστούν ΟΛΕΣ οι ενέργειες ή καμία από αυτές. Συνοχή (consistency): Πριν τη συναλλαγή ο πελάτης είχε 1500 ( ). Μετά τη συναλλαγή πρέπει να έχει πάλι 1500 ( ). Η Β.Δ. δηλαδή να διατηρήσει τη συνοχή της. Απομόνωση (isolation): Έστω ότι παράλληλα με την παραπάνω συναλλαγή εκτελείται και μια παράλληλη συναλλαγή όπως η πληρωμή ενός λογαριασμού 200 από την κατάθεση Β. Η δύο συναλλαγές πρέπει να εκτελεστούν απρόσκοπτα χωρίς να παρεμβάλλεται η μία στην άλλη και στο τέλος ο λογαριασμός Α να έχει 400 ( ) και ο λογαριασμός Β 900 ( ). Διατηρισιμότητα (Durability): Αν παρουσιαστεί μια βλάβη πχ στο σύστημα της τράπεζας και η συναλλαγή έχει μόλις ολοκληρωθεί, πρέπει μετά την αποκατάσταση του προβλήματος οι λογαριασμοί να έχουν τα νέα ποσά.

10 Παράδειγμα Συναλλαγής (2/2) Ατομικότητα (atomicity): Αν γινόταν η ανάληψη από τον λογαριασμό Α και δεν καταχωρούταν η πίστωση στο λογαριασμό Β ο πελάτης θα έχανε 100. Η έννοια της ατομικότητας προστάζει να εκτελεστούν ΟΛΕΣ οι ενέργειες ή καμία από αυτές. Συνοχή (consistency): Πριν τη συναλλαγή ο πελάτης είχε 1500 ( ). Μετά τη συναλλαγή πρέπει να έχει πάλι 1500 ( ). Η Β.Δ. δηλαδή να διατηρήσει τη συνοχή της. Απομόνωση (isolation): Έστω ότι παράλληλα με την παραπάνω συναλλαγή εκτελείται και μια παράλληλη συναλλαγή όπως η πληρωμή ενός λογαριασμού 200 από την κατάθεση Β. Η δύο συναλλαγές πρέπει να εκτελεστούν απρόσκοπτα χωρίς να παρεμβάλλεται η μία στην άλλη και στο τέλος ο λογαριασμός Α να έχει 400 ( ) και ο λογαριασμός Β 900 ( ). Διατηρισιμότητα (Durability): Αν παρουσιαστεί μια βλάβη πχ στο σύστημα της τράπεζας και η συναλλαγή έχει μόλις ολοκληρωθεί, πρέπει μετά την αποκατάσταση του προβλήματος οι λογαριασμοί να έχουν τα νέα ποσά.

11 Ταυτόχρονη εκτέλεση συναλλαγών Σε ένα ΣΔΒΔ επιτρέπεται η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών συναλλαγών. Η ιδέα είναι το ανάλογο του πολύ-προγραμματισμού στα Λειτουργικά Συστήματα όπου πολλές διεργασίες εκτελούνται ταυτόχρονα. Η παράλληλη εκτέλεση συναλλαγών είναι επιθυμητή για διάφορους λόγους, όπως: Μια συναλλαγή αποτελείται από επι-μέρους ενέργειες. Έτσι μια εντολή μιας συναλλαγής μπορεί να απασχολεί το σκληρό δίσκο ενώ μια άλλη εντολή άλλης συναλλαγής τη CPU. Έτσι γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του συστήματος. Μια συναλλαγή μπορεί να παίρνει πολύ χρόνο να εκτελεστεί ενώ ταυτόχρονα μπορούν να υπάρχουν άλλες πολύ σύντομες. Αν όλες οι συναλλαγές εκτελούταν σειριακά, οι σύντομες μπορεί να περίμεναν για πολλή ώρα μέχρι να τερματιστεί η πολύπλοκη. Με την παράλληλη εκτέλεση, η ολοκλήρωση της πολύπλοκης συναλλαγής θα αργήσει ακόμη περισσότερο αλλά παράλληλα θα εξυπηρετηθούν και οι σύντομης διάρκειας που διαφορετικά θα περίμεναν. Έτσι ο μέσος χρόνος αναμονής των συναλλαγών μικραίνει.

12 Προβλήματα από την ταυτόχρονη εκτέλεση συναλλαγών Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών συναλλαγών απαιτεί έλεγχο διαφορετικά ανακύπτουν σοβαρά θέματα εγκυρότητας στη Β.Δ. Παράδειγμα 1: Σε μια τραπεζική Β.Δ. πρέπει να εκτελεστούν οι παρακάτω συναλλαγές για έναν πελάτη που διαθέτη λογαριασμό Α με υπόλοιπο. Η σειριακή εκτέλεση των συναλλαγών θα είχε σαν αποτέλεσμα το νέο υπόλοιπο του λογαριασμού Α να είναι Η παράλληλη εκτέλεση των συναλλαγών με μια μικρή χρονική διαφορά η μία από την άλλη και χωρίς κανέναν έλεγχο θα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ποσού από τον λογαριασμό, όπως φαίνεται παρακάτω: Το συγκεκριμένο πρόβλημα λέγεται χαμένη ενημέρωση (Lost update). Δεν πρέπει λοιπόν μια συναλλαγή να διαβάζει τιμές από μια περιοχή της Β.Δ. όταν μια άλλη συναλλαγή ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ την ίδια περιοχή.

13 Προβλήματα από την ταυτόχρονη εκτέλεση συναλλαγών Παράδειγμα 2: Στην ίδια περίπτωση με το προηγούμενο παράδειγμα (λογαριασμός Α, ) η παράλληλη εκτέλεση των δύο συναλλαγών μετατοπίζεται χρονικά ως εξής: Αν για κάποιο λόγο (π.χ. διακοπή της online σύνδεσης), η Συναλλαγή 2 δεν επικυρωθεί, τότε κανονικά θα έπρεπε να ισχύσουν μόνο όσα περιλαμβάνει η Συναλλαγή 1, και το υπόλοιπο να γίνει Εδώ όμως η Συναλλαγή 1 έχει προλάβει να διαβάσει το ενδιάμεσο αποτέλεσμα της Συναλλαγής 2 ΠΡΙΝ αυτή γίνει ROLL BACK με αποτέλεσμα να προκύπτει λανθασμένο αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα λέγεται ανεπικύρωτη εξάρτηση (uncommitted dependency). Δεν πρέπει λοιπόν μια συναλλαγή να έχει πρόσβαση στα ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ αποτελέσματα άλλης συναλλαγής.

14 Προβλήματα από την ταυτόχρονη εκτέλεση συναλλαγών Παράδειγμα 3: Σε αυτό το παράδειγμα η Συναλλαγή Α μεταφέρει από τον Α στο Β ενώ η Συναλλαγή 2 υπολογίζει το συνολικό ποσό των δύο καταθέσεων ΩΡΑ Συναλλαγή Α Συναλλαγή Β Υπόλοιπο Α Υπόλοιπο Β SUM 11:00 ΑΡΧΗ :01 ΑΡΧΗ SUM < :02 Διάβασε Α Διάβασε Α :03 Α <- Α SUM <- SUM + A :04 Αποθήκευσε Α :05 Διάβασε Β :06 Β <- Β :07 Αποθήκευσε Β Διάβασε Β :08 ΤΕΛΟΣ (Commit) SUM <- SUM + B ΤΕΛΟΣ (Commit) Εδώ λόγω του χρονισμού η Συναλλαγή Β υπολογίζει λάθος το συνολικό ποσό σε Το πρόβλημα θα λυνόταν αν η Συναλλαγή Β ξαναδιάβαζε το Υπόλοιπο Α που θα το έβλεπε πλέον μειωμένο κατά Το συγκεκριμένο πρόβλημα λέγεται ανεπανάληπτη ανάγνωση (unrepeatable read) γιατί αν επαναλαμβανόταν στο τη Συναλλαγή Β η ανάγνωση του Υπολοίπου Α δε θα υπήρχε πρόβλημα

15 Μηχανισμοί Προστασίας Λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν τα ΣΔΒΔ περιλαμβάνουν έναν Διαχειριστή του Ελέγχου Ταυτοχρονισμού (Concurrency Control Manager) που επιλύει αυτόματα τέτοια θέματα. Ο βασικός μηχανισμός είναι τα κλειδώματα (locks). Η βασική ιδέα είναι ότι όταν μια συναλλαγή θέλει να διαβάσει ή να τροποποιήσει μια τιμή θα αιτηθεί το αντίστοιχο κλείδωμα (ανάγνωσης ή εγγραφής).

16 Πηγές: Database Systems: A Practical Approach to Design, Implementation, and Management Thomas Connolly Carolyn Begg Βάσεις Δεδομένων, ΤΕΕ Β Τάξη, 1 ος Κύκλος, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Δοσοληψίες Concurrent Data Access (Ταυτόχρονη Πρόσβαση σε Δεδομένα) Συνήθως πολλοί χρήστες έχουν ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων Μοντέλα Δεδομένων 2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Δοσοληψίες (Transactions) Μέχρι στιγμής θεωρούσαμε πως υπάρχει μόνο ένας DB χρήστης που εκτελεί μία

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1: Επεξεργασία Δοσοληψιών Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI Β. Μεγαλοοικονόμου Επεξεργασία Δοσοληψιών (Transaction Processing) (παρουσίαση βασισμένη εν μέρη σε σημειώσεις των Silberchatz, Korth και Sudarshan και του

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 3: Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων Σχεσιακή Άλγεβρα Σχεσιακή

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2: Ελέγχου Συνδρομικότητας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 5: Κανονικοποίηση Πλεονασμός Δεδομένων Πλεονασμός

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ηταυτόχρονη εκτέλεση προγραµµάτων χρηστών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση ενός Σ Β Επειδή οι προσπελάσεις στο δίσκο είναι συχνές και σχετικά αργές, είναι σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Επεξεργασία οσοληψιών. το πώς βλέπει το Σ Β τα προγράµµατα των χρηστών. οσοληψία (transaction)

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Επεξεργασία οσοληψιών. το πώς βλέπει το Σ Β τα προγράµµατα των χρηστών. οσοληψία (transaction) Ύλη Ύλη Έννοιες Επεξεργασίας οσοληψιών Τεχνικές Ελέγχου Συνδροµικότητας ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ Τεχνικές Ανάκαµψεις από Σφάλµατα Κατανεµηµένες και Παράλληλες Βάσεις εδοµένων Βάσεις εδοµένων και ιαδίκτυο Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 Περιγραφή των Δεδομένων: Τα μοντέλα ενός ΣΔΒΔ Ένα μοντέλο δεδομένων είναι μια συλλογή από έννοιες που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη

Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Βασικές έννοιες της δοσοληψίας Δοσοληψία είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Επανάκτηση δεδομένων. (εμπλουτισμένο υλικό)

Επανάκτηση δεδομένων. (εμπλουτισμένο υλικό) Επανάκτηση δεδομένων (εμπλουτισμένο υλικό) http://delab.csd.auth.gr/courses/c_dbimpl/ Ευχαριστίες Μέρος του υλικού είναι βασισμένο στο βιβλίο Database Systems: The Complete Book 2 Επανάκτηση ηδεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών. Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών. Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών Δ. Χριστοδουλάκης - Α. Φωκά Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής - Εαρινό Εξάμηνο 2007 Ορισμός Προβλήματος Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Σχετικά µε το µάθηµα: Αξιολόγηση. Σχετικά µε το µάθηµα:faq ΟΧΙ ΝΑΙ. Λιγότερος! (ας πούµε το 1/3-1/4)

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Σχετικά µε το µάθηµα: Αξιολόγηση. Σχετικά µε το µάθηµα:faq ΟΧΙ ΝΑΙ. Λιγότερος! (ας πούµε το 1/3-1/4) ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ Κάποιες γενικές πληροφορίες συνοπτικά... Βάσεις εδοµένων II 2004-2005 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Βάσεις εδοµένων II 2004-2005 Ευαγγελία Πιτουρά 2 Σχετικά µε το µάθηµα: Ύλη Σχετικά µε το µάθηµα:

Διαβάστε περισσότερα

Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α')

Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α') Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α') Κεφάλαιο 18 Database Management Systems 3ed, R. Ramakrishnan and J. Gehrke Ελληνική Μετάφραση: Γεώργιος Ευαγγελίδης 1 Επανάληψη: Οι ιδιότητες ACID A tomicity (Ατομικότητα):

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 4: Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Μοντέλο Οντοτήτων -

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Τζικούλης Βασίλειος Credits:Γιάννης Μακρυδάκης Συναλλαγές Η ταυτόχρονες συναλλαγές (δοσοληψίες, transactions) µε µια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Δοσοληψίες

Κεφάλαιο 13 Δοσοληψίες Κεφάλαιο 13 Δοσοληψίες Σύνοψη Στο παρόν κεφάλαιο θα παρουσιασθούν βασικά στοιχεία όσον αφορά τις δοσοληψίες, την έννοια της σειριοποιησιμότητας και των διαφόρων επιπέδων απομόνωσης. Προαπαιτούμενη γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 2: Ελέγχου Συνδρομικότητας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Αυγουστάκη Αργυρώ Συναλλαγές Κράτησε για τον κ. Χ την θέση 13Α για LA! Κράτησε για τον κ. Y την θέση 13Α για

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα Δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2018-2019 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Group communication Multicast για FIFO διάταξη Multicast για ολική διάταξη Sequencer ISIS

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Αυγουστάκη Αργυρώ Συναλλαγές Κράτησε για τον κ. Χ την θέση 13Α για LA! Κράτησε για τον κ. Y την θέση 13Α για

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Έλεγχος συγχρονικότητας Διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε:

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε: ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε: Μια βάση δεδοµένων είναι σε συνεπή κατάσταση (consistent state) εάν όλοι οι περιορισµοί ακεραιότητας που έχουν δηλωθεί για αυτήν πληρούνται. Οι αλλαγές στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python 10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η standard διεπαφη της python για βάσεις δεδομένων βασίζεται στο DB-API Python Database API υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα βάσεων δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα Δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2016-2017 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Group communication Multicast για FIFO διάταξη Multicast για ολική διάταξη Sequencer ISIS

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 1: Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Οργάνωση Η/Υ Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην Οργάνωση Η/Υ Άσκηση 1: Αναλύστε τη διαδοχική εκτέλεση των παρακάτω εντολών MIPS με βάση τις

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία ελέγχου (Checkpoints)

Σημεία ελέγχου (Checkpoints) Σημεία ελέγχου (Checkpoints) Από την στιγμή που γίνεται ένα σε ένα Undo Recovery θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι τα πρακτικά της δοσοληψίας μέχρι το δεν είναι πλέον απαραίτητα για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Β. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Χριστοδουλάκης Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Ακ.Έτος 2008-09 (μεβάσητιςσημειώσειςτωνsilberchatz, Korth και Sudarshan) Εισαγωγή Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια)

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων όταν επιτρέπουµε ταυτοχρονισµό και ακόµα και αν υπάρχουν αποτυχίες 1 2 οσοληψία (transaction) Επανάληψη: οσοληψίες

Διαβάστε περισσότερα

Transactions Management. (Διαχείριση Δοσοληψιών)

Transactions Management. (Διαχείριση Δοσοληψιών) Transactions Management (Διαχείριση Δοσοληψιών) Επισκόπηση διαλέξεων Αντιμετώπιση αστοχιών συστήματος (failure recovery) Χρήση ιστορικού/πρακτικού - Logging (Undo, Redo, Undo/Redo) Χρονοπρογράμματα Δοσοληψιών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Άσκηση 5: Απαντήσεις στις Ασκήσεις Structured Query Language

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δοσοληψιών

Διαχείριση Δοσοληψιών Διαχείριση Δοσοληψιών Ορισμός της δοσοληψίας Συνδρομικές εκτελέσεις (concurrency) Έλεγχος σειριοποιησιμότητας Ανάκαμψη δοσοληψιών (recovery) Υλοποίηση της Απομόνωσης Βασική πηγή διαφανειών: Silberschatz

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης. Ιδιότητες Δοσοληψιών

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης. Ιδιότητες Δοσοληψιών Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης Δ. Χριστοδουλάκης - Α. Φωκά Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής - Εαρινό Εξάμηνο 2007 Επιθυμητές Ιδιότητες μιας Δοσοληψίας Ιδιότητες Δοσοληψιών Αtomicity

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού Έλεγχος Ταυτοχρονισμού Κεφάλαιο 17 Database Management Systems 3ed, R. Ramakrishnan and J. Gehrke Ελληνική Μετάφραση: Γεώργιος Ευαγγελίδης 1 Συγκρουσιακώς Σειριοποιήσιμα Χρονοπρογράμματα Δυο χρονοπρογράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. Πληροφοριακά Συστήματα και Βάσεις Δεδομένων. Δρ. Κωνσταντίνος Χ.

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. Πληροφοριακά Συστήματα και Βάσεις Δεδομένων. Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας Πληροφοριακά Συστήματα και Βάσεις Δεδομένων Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Γιωτόπουλος Ρόλος των Πληροφοριακών Συστημάτων στους Οργανισμούς Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 ο. Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός

Μάθημα 4 ο. Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός Μάθημα 4 ο Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εξηγήσει την έννοια του κρίσιμου τμήματος σε μία διεργασία και να δείξει τη λύση για ένα απλό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων 1ο Σετ Ασκήσεων ΕΡΩΤΗΜΑ 1 Ατομικότητα : Η ατομικότητα πρακτικά εξασφαλίζει ότι είτε όλες οι πράξεις μιας δοσοληψίας θα εκτελεστούν ή καμμιά από αυτές δεν θα εκτελεστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 2. Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας. Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09

Βάσεις Δεδομένων 2. Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας. Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09 Βάσεις Δεδομένων 2 Φροντιστήριο Δοσοληψίες Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας Ημερ: 05/5/2009 Ακ.Έτος 2008-09 Θεωρία-Επανάληψη Δοσοληψία-ορισμός Το πρόβλημα της απώλειας των ενημερώσεων Το πρόβλημα της προσωρινής

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 4: Διαχείριση Διεργασιών Ένα σημαντικό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙI

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙI ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙI Β. Μεγαλοοικονόµου Έλεγχος συνδροµικότητας (παρουσίαση βασισµένη εν µέρη σε σηµειώσεις των Silberchatz, Korth και Sudarshan και του C. Faloutsos) Γενική Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Συναλλαγές. Εαρινό Εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών. Συναλλαγές. Βάσεις Δεδομένων ΙΙ

Συναλλαγές. Εαρινό Εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών. Συναλλαγές. Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 Table of contents 1 Table of contents 1 2 Table of contents 1 2 3 1 2 3 T read(a) A -= 30 write(a) read(b)

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων

Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Κατηγοριοποίηση αποτυχιών Αποτυχία συναλλαγής (Transaction failure):

Διαβάστε περισσότερα

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory Αρης Ευθυμίου Παρ. προγρ/μός με κλειδιά Χαμηλού επιπέδου πολύ κοντά στα μέσα και τις δομές του υλικού πολλές λεπτομέρειες, εύκολα γίνεται λάθος χαμηλή παραγωγικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 1: Εισαγωγή στις ΒΔ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Χειρισμός Αρχείων. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Χειρισμός Αρχείων. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Χειρισμός Αρχείων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Αρχεία Συλλογές δεδομένων. Αποθηκεύονται στην περιφερειακή μνήμη: π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε Επιθυµητές Ιδιότητες µιας οσοληψίας Τεχνικές Ανάκαµψης Ιδιότητες οσοληψιών Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε καµία Consistency (συνέπεια) - διατήρηση συνέπειας της Β Isolation (αποµόνωση)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ενιαίου και Ολοκληρωμένου Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Σ. Παλαμάς, Β. Φερεντίνος, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2017 Άσκηση 5: Απαντήσεις στις Ασκήσεις Structured Query

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑσβεστΑΣ ΤμΗμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑσβεστΑΣ ΤμΗμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑσβεστΑΣ ΤμΗμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 2 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 2 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 2 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Πρωτόκολλα βασισμένα σε γράφο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα με Java. Ενότητα # 7: Ατομικές συναλλαγές Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Κατανεμημένα Συστήματα με Java. Ενότητα # 7: Ατομικές συναλλαγές Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Κατανεμημένα Συστήματα με Java Ενότητα # 7: Ατομικές συναλλαγές Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. 7 η ενότητα: Αρχεία. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Προγραμματισμός Η/Υ. 7 η ενότητα: Αρχεία. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Προγραμματισμός Η/Υ 7 η ενότητα: Αρχεία Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 1

Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Ιωάννης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τεχνολογία των Βάσεων Δεδομένων (ΒΔ) (Databases - DB) και των Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ανακεφαλαίωση Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων όταν επιτρέπουµε ταυτοχρονισµό και ακόµα και αν υπάρχουν αποτυχίες Βάσεις εδοµένων II 2003-2004 Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit -CPU) ή απλούστερα επεξεργαστής αποτελεί το μέρος του υλικού που εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ενότητα 6: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση:

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Page 1 Χρήστης Εφαρμογή Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Γνωστά Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ηταυτόχρονη εκτέλεση προγραµµάτων χρηστών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση ενός Σ Β Επειδή οι προσπελάσεις στο δίσκο είναι συχνές και σχετικά αργές, είναι σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε Επιθυµητές Ιδιότητες µιας οσοληψίας Τεχνικές Ανάκαµψης Ιδιότητες οσοληψιών Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε καµία Consistency (συνέπεια) - διατήρηση συνέπειας της Β Isolation (αποµόνωση)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 3 Δημήτρης Πλεξουσάκης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ 460 Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Διδάσκων: Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Εργαστηριακή Άσκηση 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011 Ψευδοκώδικας November 7, 2011 Οι γλώσσες τύπου ψευδοκώδικα είναι ένας τρόπος περιγραφής αλγορίθμων. Δεν υπάρχει κανένας τυπικός ορισμός της έννοιας του ψευδοκώδικα όμως είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Η λειτουργία του υπολογιστή Κατηγορίες Εντολών Μορφή Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα 9 : Ιδεατή Μνήμη 1/2 Δημήτριος Λιαροκάπης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) η λανθασμένες (Λ).

Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) η λανθασμένες (Λ). ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ korifeo.gr ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 6 ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην πληροφορική Βασίλειος Βεσκούκης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Η γλώσσα προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Βάσεις Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις Δεδομένων; Σύστημα για αποθήκευση, μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Α1. Να γράψετε στο. 2. Τα του. τις. αριθμητικές. πρώτες. β. Να. Σελίδα 1 από 5. 2) χ 2. χ Τ_Ρ(α) ΓΡΑΨΕ. ΓΡΑΨΕ χ χ χ+2

ΘΕΜΑ Α. Α1. Να γράψετε στο. 2. Τα του. τις. αριθμητικές. πρώτες. β. Να. Σελίδα 1 από 5. 2) χ 2. χ Τ_Ρ(α) ΓΡΑΨΕ. ΓΡΑΨΕ χ χ χ+2 ΜΑΘΗΜΑΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/11/2017 ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς απόό τις παρακάτω προτάσεις 1-10 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Ενότητα 9 Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 9-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Σχεδιασμός επεξεργασίας Επεξεργασία κατά δεσμίδες

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού Έλεγχος Ταυτοχρονισμού (εμπλουτισμένο λ έ υλικό) http://delab.csd.auth.gr/courses/c_dbimpl/ Ευχαριστίες Μέρος του υλικού είναι βασισμένο στο βιβλίο Database Systems: The Complete Book Κεφάλαια 18.1 18.3

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 4: Διεργασίες Πρόγραμμα Πρόγραμμα 1 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Η επεξεργασία των δεδομένων ακολουθεί μια στερεότυπη διαδρομή: τα δεδομένα εισάγονται στο υπολογιστικό σύστημα, υφίστανται μια ορισμένη επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Τμήματα Υπολογιστή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Πληροφορική ΙΙ. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Πληροφορική ΙΙ Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Πληροφορική ΙΙ», 2015-2016 Μάθημα 1: Εισαγωγή στους Αλγόριθμους Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης Αρης Ευθυμίου Λειτουργία μνήμης Η μνήμη είναι ένας πίνακας αποθήκευσης Οταν διαβάζουμε μια θέση, περιμένουμε να πάρουμε την τελευταία τιμή που έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI Β. Μεγαλοοικονόμου Κατανεμημένες Βάσεις Δεδομένων (παρουσίαση βασισμένη εν μέρη σε σημειώσεις των Silberchatz, Korth και Sudarshan και του C. Faloutsos)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων

Ενότητα. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων 2 1.1 Βάσεις Δεδομένων Ένα βασικό στοιχείο των υπολογιστών είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται εύκολα και γρήγορα μεγάλο πλήθος δεδομένων και πληροφοριών.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Τεχνολογία Ι Θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 6 ο ( Ενότητες 2.3 ) 1.Τι είναι πρόγραμμα; 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) ..8 Κατανομή των αρχείων σε συσκευές Ακολουθείται κάποια λογική στην αποθήκευση των αρχείων:.αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά τοποθετούνται στους σκληρούς δίσκους που έχουν μεγάλη ταχύτητα πρόσβασης..αν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Αποθήκευσης. Ιεραρχία μνήμης Μαγνητικοί δίσκοι Συστοιχίες δίσκων RAID Οπτικοί δίσκοι Μαγνητικές ταινίες Άλλα μέσα αποθήκευσης

Μέσα Αποθήκευσης. Ιεραρχία μνήμης Μαγνητικοί δίσκοι Συστοιχίες δίσκων RAID Οπτικοί δίσκοι Μαγνητικές ταινίες Άλλα μέσα αποθήκευσης 2 Μέσα Αποθήκευσης Ιεραρχία μνήμης Μαγνητικοί δίσκοι Συστοιχίες δίσκων RAID Οπτικοί δίσκοι Μαγνητικές ταινίες Άλλα μέσα αποθήκευσης 11 Φυσική Οργάνωση Βάσεων Δεδομένων Τύποι Εγγραφών Τύποι Σελίδων Ομαδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα