Η ιστορία μίας Ιδέας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ιστορία μίας Ιδέας"

Transcript

1 Η ιστορία μίας Ιδέας Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου από το 1859 έως τις μέρες μας Σολφερίνο, Βόρεια Ιταλία, 24 Ιουνίου Τα Γαλλικά και τα Αυστριακά στρατεύματα διεξάγουν μια αιματηρή μάχη. Στο τέλος της ημέρας σχεδόν στρατιώτες κείτονται νεκροί ή τραυματίες εγκαταλελειμμένοι στο πεδίο τη μάχης. Οι ιατρικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ενώ οι στρατιώτες δεν είχαν καμία ειδική προστασία. Αυτό είναι αποκρουστικό! Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για αυτό. Έτσι είναι ο πόλεμος! Ο Ερρίκος Ντυνάν, ένας Ελβετός επιχειρηματίας, καθώς ταξιδεύει στην περιοχή φτάνει στο Σολφερίνο ώρες μετά το τέλος της μάχης. Το θέαμα του προκαλεί αποστροφή Ο Ντυνάν, πείθοντας τους ντόπιους να φροντίσουν όλους τους τραυματίες και τους Γάλλους και τους Αυστριακούς, οργανώνει την παροχή πρώτων βοηθειών. Στον πόνο είμαστε όλοι αδέλφια..?... Ε! Εσύ εκεί! Ποιο το νόημα όλων αυτών; Νικήσαμε και τώρα εσείς περιθάλπτετε τους εχθρούς μας Αυτό είναι προδοσία, κύριε! Αφήστε με να σας εξηγήσω Συνταγματάρχα.??!!! και πώς σκοπεύετε να αποκτήσετε τους επιδέσμους και τα φάρμακα που χρειάζεστε; Είμαι έτοιμος να τα πληρώσω μόνος μου! Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνεις Μίλα! Τι χρειάζεσαι; Απελευθερώσετε τους Αυστριακούς γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους χειρουργούς που έχετε αιχμαλωτίσει και στείλτε τους σε εμένα! Α! Αυτό μόνο; Το αίτημά σου είναι παράτολμο Ντυνάν! Μμμ, δεν είναι κακή ιδέα. Θα δω τι μπορώ να κάνω. Σας ευχαριστώ, Συνταγματάρχα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η φροντίδα των τραυματιών.

2 Πίσω στην πατρίδα του τη Γενεύη ο Ντυνάν δεν ξεχνά. Το 1862 δημοσιεύει το βιβλίο «Ανάμνηση από το Σολφερίνο», το οποίο εμπεριέχει δυο βασικές ιδέες: -Ίδρυση, σε καιρό ειρήνης, επιτροπών βοηθείας για την εκπαίδευση εθελοντών, οι οποίοι θα φροντίζουν τους τραυματίες κατά την διάρκεια του πολέμου(1). - Σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την αναγνώριση και προστασία αυτών των επιτροπών(2). Όχι! Έχει δίκιο Κάτι πρέπει να γίνει. To 1863 Ο Ντυνάν και τέσσερις ακόμη πολίτες της Γενεύης ίδρυσαν τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ): Είναι ένας οραματιστής! (1) Αυτό οδήγησε στην δημιουργία των Εθνικών Συλλογών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. (2) Αυτό αποτέλεσε τη βάση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) Αυτό θα είναι ένα οικουμενικό συμβούλιο για την προστασία του προσωπικού των Στρατιωτικών ιατρικών μονάδων στο πεδίο της μάχης. Έτσι δεν θα δέχονται επίθεση. Και όλοι οι τραυματίες θα δέχονται την ίδια φροντίδα aνεξάρτητα από την πλευρά στην οποία ανήκουν! Το 1876 η Τουρκία αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την Ερυθρά Ημισέληνο, θεωρώντας ότι αυτή ταιριάζει περισσότερο στον πολιτισμό της. της. 1864: Υιοθετείτε η «Σύμβαση για την Βελτίωση των Συνθηκών των Τραυματιών στο Στρατό Ξηράς» Το 1901, το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Ερρίκο Ντυνάν. Ο αριθμός των συρράξεων αυξάνεται αποδεικνύοντας τη σχετικότητα της κεντρικής του ιδέας: τη διατήρηση της αξίας του ανθρωπισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εμφανίζονται γραπτοί κανόνες που αφορούν στις μεθόδους διεξαγωγής πολέμου. Η Σύμβαση της Χάγης του 1907 απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών όπλων και την εκτέλεση των στρατιωτών που έχουν παραδοθεί. 42ενεργοί Εθνικοί Σύλλογοι εμφανίζονται μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. ( )

3 Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η σύγχρονη βιομηχανία είναι σε θέση να παράγει όπλα σε τέτοιες ποσότητες, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατομμύρια στρατιώτες και αμάχους. Το αέριο χρησιμοποιείται επίσης σε ευρεία κλίμακα. Μερική εθελοντές προσφέρουν βοήθεια στην πρώτη γραμμή. Άλλοι συγκεντρώνουν δέματα με ρουχισμό, τρόφιμα, καπνό, φάρμακα ακόμα και γυαλιά. παρά πάρα τα οδοφράγματα και τα πολεμικά μέτωπα, Η ΔΕΕΣ διανέμει εκατομμύρια γράμματα και δέματα στους φυλακισμένους. Ο πόλεμος τελειώνει το 1918, αλλά ακολουθεί μια θανατηφόρα επιδημία: Η Ισπανική γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους χάθηκαν σε τέσσερα χρόνια πολέμου! Το 1919, οι Εθνικοί Σύλλογοι ιδρύουν μια «Ομοσπονδία» για να συντονίσουν το έργο τους. Θα πρέπει να φρον - τίσουμε τους μετατοπισμένους. να αντιμετωπίσουμε την πείνα και τις επιδημίες να ανοικοδομήσουμε τις υπηρε σίες υγείας! Το Κίνημα εξαπλώνεται και γίνεται Παγκόσμιο.

4 Νέες συρράξεις στην Ισπανία, την Αιθιοπία και την Κίνα. Οι επιθέσεις καυτά των άμαχων είναι συχνές. Αυτές οι αιματηρές συρράξεις προμηνύουν τις μαζικές καταστροφές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ( ). Οι αιχμάλωτοι πολέμου λαμβάνουν πάνω από 36 εκατομμύρια δέματα και 120 εκατομμύρια γράμματα. Αντιπρόσωποι της ΔΕΕΣ επισκέπτονται αιχμαλώτους πολέμου σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, για να διαπιστώσουν αν οι αιχμάλωτοι πολέμου αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την εσκεμμένη εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως των Εβραίων. Ο κόσμος φτάνει σε νέα επίπεδα βαρβαρότητας Το 1949,τα Κράτη αναθεωρούν τις υπάρχουσες Συνθήκες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και υιοθετούν μια νέα Σύμβαση για την προστασία των αμάχων σε περίοδο πολέμου. Αυτές είναι οι Τέσσερις Συμβάσεις της Γενεύης που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι σήμερα. Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν όρια! Το Δ.Α.Δ. βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές: 2 Οι επιλογές των όπλων και των μεθόδων διεξαγωγής πολέμου είναι περιορισμένες. Το 1977 δύο Πρωτόκολλα προστίθενται στις συμβάσεις της Γενεύης ενώ ένα Τρίτο Πρωτόκολλο το 2005 δίνει τη δυνατότητα στους Εθνικούς Συλλόγους να χρησιμοποιούν και ένα πρόσθετο έμβλημα: τον Ερυθρό Κρύσταλλο. 1 Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν μέρους σε εχθροπραξίες θα πρέπει να προστατεύονται.

5 Η ΔΕΕΣ προστατεύει και βοηθά τα θύματα του πολέμου Αν ένας μαχητής παραδοθεί θα πρέπει ν να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια. Τα θύματα του πολέμου λαμβάνουν φαγητό και όλα τα αναγκαία είδη για την επιβίωση τους. Υπάρχουν αρκετά για όλους! και εξηγεί σε όλους τους μαχητές ους κανόνες που πρέπει να υπακούν. Ακούσαμε ότι κάποιοι από τους πολεμιστές σας έκαψαν ένα χωριό κοντά στο ποτάμι. Θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε ευθύνεται. Ομάδες ιατρών χειρουργούν τα θύματα της πρώτης γραμμής. Διεθνές Αντιπρόσωποι σκάβουν πηγάδια και εμβολιάζουν τα ζωντανά. Κέντρα ορθοπεδικής χειρουργικής φροντίζουν όσους έχουν χάσει κάποιο μέλος από τις νάρκες. Βλέπεις, μπορείς να το κάνεις! Οικογένειες που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου χρησιμοποιούν δορυφορικά τηλέφωνα ή στέλνουν γραπτά μηνύματα μέσω του Ερυθρού Σταυρού για να έρθουν πάλι σε επαφή. Επιτέλους! Η ΔΕΕΣ αναζητά τους αγνοούμενους και τους επανασυνδέει με τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι τα βασανιστήρια και η κακοποίηση απαγορεύονται. Όπου είναι απαραίτητο οι διεθνείς αντιπρόσωποι προσπαθούν να βελτιώσουν τις στοιχειώδεις συνθήκες κράτησης. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουμε να ανακαινίσουμε τα κελιά. Κατά τη διάρκεια μιας σύρραξης η ΔΕΕΣ διασφαλίζει, ότι η σωματική και ψυχολογικη ακεραιότητα των συλληφθέντων στρατιωτών και των πολιτικών κρατουμένων γίνεται σεβαστή.

6 Εργαζόμενη ως ουδέτερος μεσολαβητής, η ΔΕΕΣ μπορεί να βοηθήσει στο επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου και των πολιτικών κρατουμένων μετά το τέλος της σύρραξης. Για τη ΔΕΕΣ, οι εθελοντές των Εθνικών Συλλόγων παίζουν ζωτικό ρόλο, επειδή γνωρίζουν την κατάσταση στην περιοχή όταν η βία βρίσκεται σε έξαρση, ενώ είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα θύματα. Όμως υπάρχει και κάτι πέρα από τον πόλεμο, οι φυσικές καταστροφές πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. συμπεριλαμβανομέννων και των σεισμών. Οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των τυφώνων και των πλημμυρών. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην απόκτηση αρκετού πόσιμου νερού, ενώ η ιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής.

7 Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία διαδέχθηκε την Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1919, συντονίζει το έργο των Εθνικών Συλλόγων, τους βοηθά να προετοιμάζονται και να αντιμετωπίζουν επιδημίες και καταστροφές, φυσικές και μη. Το AIDS εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο καταστρέφοντας ολόκληρες κοινότητες. Ανθρώπινες ζωές απειλουνται από φαινομενικά ασήμαντες ασθένειες. Απομακρυνθείτε Από την ακτή! Έρχεται τσουνάμι! Οι Εθνικοί Σύλλογοι επενδύουν σημαντικά στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απλές πράξεις μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μια σημαντική αρχή είναι η αρχή της ουδετερότητας γιατί δεν παίρνει θέση Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ακολουθεί αρχές που κερδίζουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων. τα μέλη της θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Το Κίνημα θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να μην υποκύπτει στην πολιτική πίεση ή την πίεση της κοινής γνώμης. Αμερόληπτο σημαίνει ότι προσπαθεί να βοηθήσει τους πάντες ξεκινώντας από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και χωρίς να κάνει διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή κοινωνικής θέσης.

8 Για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια παρέχεται σε όλους, θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας Εθνικός Σύλλογος σε κάθε χώρα. Με το να παραμένει ανοιχτός προς όλους, κάθε εθνικός Σύλλογος αποφεύγει τον πειρασμό να παρέχει βοήθεια σε μία μόνο ομάδα. Εκατομμύρια εθελοντές, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία, συγκροτούν το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό κίνημα στο κόσμο. Το κίνητρο τους δεν είναι το κέρδος, αλλά η επιθυμία για ανακούφιση του πόνου όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Οι Εθνικοί Σύλλογοι έχουν το καθήκον να αλληλοβοηθούνται. Το Κίνημα στοχεύει στην προστασία της ζωής και της υγείας και στην προώθηση του σεβασμού του ατόμου. Υποστηρίζει την αμοιβαία κατανόηση, την φιλία τη συνεργασία και τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των λαών. Το Κίνημα αποτελείται από τη ΔΕΕΣ, τη Διεθνή Ομοσπονδία και 185 Εθνικούς Συλλόγους (2007). 0939/001 ICRC, International Committee of the Red Cross 19, avenue, de la Paix 1202 Geneva, Switzerland T F Μετάφραση στα Ελληνικά Επιμέλεια: Δ/ΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε.Σ. International Federation Of Red Cross and Red Crescent Societies International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies PO Box 372, 1211 Geneva 19, Switzerland T F

Ε.Ε.Σ. ΙΔΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ. Η Ιδέα του Ερυθρού Σταυρού:

Ε.Ε.Σ. ΙΔΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ. Η Ιδέα του Ερυθρού Σταυρού: Η Ιδέα του Ερυθρού Σταυρού: Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυµα του Προέδρου... 4 Διεθνές Κίνηµα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ηµισελήνου... 6 Οι θεµελιώδεις αρχές... 8 Το έµβληµα... 12 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός... 14 Η ιστορία... 16 Παρουσία του

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ 2 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΛΕΝΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΜΗΜΑ: Ζ3

Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ 2 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΛΕΝΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΜΗΜΑ: Ζ3 Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ 2 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΛΕΝΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΜΗΜΑ: Ζ3 ΛΑΡΙΣΑ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ελληνικός ερυθρός σταυρός:

Διαβάστε περισσότερα

χωρίςσύνορα Βία δίχως τέλος Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νότιο Σουδάν IANOYΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ

χωρίςσύνορα Βία δίχως τέλος Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νότιο Σουδάν IANOYΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ χωρίςσύνορα IANOYΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 89 James Keogh Wostok Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νότιο Σουδάν Βία δίχως τέλος ΚΩΔΙΚΟΣ 1073 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ χωρίςσύνορα Ξενίας 15, 115

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

χωρίςσύνορα Εγκαταλείποντας τον αδυσώπητο πόλεμο Οι Σύροι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο IΟΥΛΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

χωρίςσύνορα Εγκαταλείποντας τον αδυσώπητο πόλεμο Οι Σύροι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο IΟΥΛΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 χωρίςσύνορα IΟΥΛΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 90 Pierre-Yves Bernard Εγκαταλείποντας τον αδυσώπητο πόλεμο Οι Σύροι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο ΚΩΔΙΚΟΣ 1073 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΞΕΝΙΑΣ 15, 11527, ΑΘΗΝΑ χωρίςσύνορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ. ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Γραφείο Ελλάδας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ. ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Γραφείο Ελλάδας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2007 United Nations High Commissioner for Refugees Haut Commissariat des Nations Unies pour les Réfugiés ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ Οι πρόσφυγες είναι άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων.

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων. 3. ιαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες; Παρατηρήστε τις εικόνες. Ποιες διαφορές έχουν τα παιδιά ; Είµαι ο Γιάννης, είµαι 10 χρονών και ζω στην Ελλάδα. Είµαι ο Οµάν, είµαι 11 χρονών και ζω στην

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14

Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14 Ερευνητική εργασία: Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14 «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κοινωνία των Πολιτών» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ : ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ABCcover_opisth_Layout 1 06/02/2014 9:06 π.μ. Page 1 Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «ΑΒΓ: Tα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο - Πρακτικέςδραστηριότητες για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 για την προστασία των θυμάτων μη διεθνών ενόπλων συρράξεων

Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 για την προστασία των θυμάτων μη διεθνών ενόπλων συρράξεων Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 για την προστασία των θυμάτων μη διεθνών ενόπλων συρράξεων Υιοθετήθηκε στις 8.6.1977 από τη Διπλωματική Διάσκεψη για την Επαναβεβαίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΑ STANDARDS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΠΟΙΟΤΙΚΑ STANDARDS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ STANDARDS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Πρόλογος από την Benita Ferrero-Waldner, Ευρωπαϊκός Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ευρωπαϊκής Γειτονιάς (external relations

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Προοίμιο- Νομικό καθεστώς-έδρα Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (εφεξής Ε.Ε.Σ.) ιδρύθηκε την 10 Ιουνίου 1877. Το Καταστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Περιεχόμενα Καλώς ήρθατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! 3 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για σας 5 Για μια χρηστή διαχείριση των χρημάτων της Ένωσης 9 Υπέρμαχος των ελευθεριών

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα μας! Φεβρουάριος 2013

Τα νέα μας! Φεβρουάριος 2013 Τα νέα μας! Φεβρουάριος 2013 Ερυθρός Σταυρός 150 χρόνια απο την ίδρυση του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού κινήματος Η αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες της μάχης του Σολφερίνο,

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

1. Ε Θ Ε Λ Ο Ν Τ Ι Σ Μ Ο Σ

1. Ε Θ Ε Λ Ο Ν Τ Ι Σ Μ Ο Σ 1. Ε Θ Ε Λ Ο Ν Τ Ι Σ Μ Ο Σ [1] Ορισμός «Υπό την ευρεία έννοια καθορίζεται ως η συνεισφορά ατόμων στο πλαίσιο μίας μη κερδοσκοπικής, μη αμειβόμενης δράσης που δεν προβλέπει επαγγελματική εξέλιξη. Σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1: Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι;

Θέμα 1: Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι; Θέμα 1: Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι; ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι; 2. Θα εγκατέλειπες την πατρίδα σου; 3. Τι είναι η φτώχεια και η ανάπτυξη; 4. Τι είναι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλοι UNESCO Πρακτικός οδηγός

Όμιλοι UNESCO Πρακτικός οδηγός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό Όμιλοι UNESCO Πρακτικός οδηγός Τομέας Εξωτερικών Σχέσεων και Συνεργασίας Τμήμα Ομίλων UNESCO και Νέων Συνεργασιών Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με

Διαβάστε περισσότερα

Σ ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μου

Σ ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Σ ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μου Ε.Π.Α.Α. Κυρίλλου Λουκάρεως 14 - Αθήνα - Τηλ.: 210 6404649,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σου. Ένας οδηγός για ηλικιωμένα άτομα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σου. Ένας οδηγός για ηλικιωμένα άτομα Τα ανθρώπινα δικαιώματα σου Ένας οδηγός για ηλικιωμένα άτομα Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 P a g e Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εισαγωγή... 5 Χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Υ.Α.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Υ.Α. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Υ.Α. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπισή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ) ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΕΣ

ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ) ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ) ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Πράξεις για την Οργάνωση και τη Λειτουργία Εθελοντικών Ομάδων στον Σχεδιασμό Παρεμβάσεων για την Διαχείριση Καταστάσεων Κρίσεων 1.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιεχόμενα σελ

Διαβάστε περισσότερα