ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 1 Βασιλική Τσιώλη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Όρων Εργασίας Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

2 Διατάξεις εργατικής νομοθεσίας Πεδίο εφαρμογής 2 Διατάξεις εργατικής νομοθεσίας. Εφαρμόζονται σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν ο μισθωτός παρέχει την προσωπική του εργασία στη διάθεση του εργοδότη, κάτω από τις οδηγίες και τον έλεγχό του έναντι του συμφωνηθέντος μισθού. (Άρθρα Α.Κ.)

3 Είδη Συμβάσεων 3 Σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών Στη σύμβαση αυτή ο εργαζόμενος ενεργεί ως ανεξάρτητος επαγγελματίας και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Το άρθρο 1 του Ν. 3846/2010 εισάγει τεκμήριο μαχητό υπέρ της μισθωτής εργασίας, όταν η εργασία παρέχεται στον ίδιο εργοδότη για εννέα μήνες. Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας Αορίστου χρόνου: Είναι εκείνη της οποίας ούτε ορίσθηκε ρητώς η διάρκεια ούτε προκύπτει από το είδος ή το σκοπό της σύμβασης. Ορισμένου χρόνου: Είναι εκείνη της οποίας η διάρκεια είναι σαφώς καθορισμένη.

4 4 Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (Π.Δ. 81/2003, Π.Δ. 180/2004, άρθ. 41 Ν3986/2011, Οδηγία 99/70/ΕΚ)! Η ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς περιορισμό είναι! επιτρεπτή αν δικαιολογείται από αντικειμενικό λόγο. Αντικειμενικός λόγος υφίσταται ιδίως όταν δικαιολογείται από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχ/σης ή από ειδικούς λόγους ή ανάγκες εφόσον προκύπτουν αμέσως ή εμμέσως από τη σύμβαση, όπως: Προσωρινή αναπλήρωση μισθωτού Εργασίες παροδικού χαρακτήρα Προσωρινή σώρευση εργασίας Συνάρτηση με εκπαίδευση ή κατάρτιση Τομέα επιχ/σεων αεροπορικών μεταφορών Σε επιχ/σεις που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης Οι λόγοι που δικαιολογούν την ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου πρέπει να αναφέρονται στη έγγραφη σχετική συμφωνία των μερών.

5 Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου 5 Διαδοχικές θεωρούνται οι συμβάσεις όταν καταρτίζονται μεταξύ του εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας και δεν μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών. Σε περίπτωση μη συνδρομής αντικειμενικού λόγου και εφόσον η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων αυτών υπερβαίνει τα τρία έτη ή οι ανανεώσεις μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό υπερβαίνουν τις τρεις, τεκμαίρεται ότι επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με συνέπεια τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

6 Λύση της σύμβασης ορισμένου χρόνου 6 Λύση της σύμβασης ορισμένου χρόνου Με την παρέλευση του χρόνου που αναφέρεται στη σύμβαση (άρθρο 669 Α.Κ.) Καταγγέλλεται για σπουδαίο λόγο, χωρίς τήρηση προθεσμιών (άρθρο 672 Α.Κ.). Ο σπουδαίος λόγος σχετίζεται με περιπτώσεις παράβασης ουσιωδών όρων της σύμβασης. Καταγγελία χωρίς σπουδαίο λόγο Αν ο εργοδότης καταγγείλει τη σύμβαση προ της λήξης του χρόνου που συμφωνήθηκε, χωρίς να συντρέχει σπουδαίος λόγος, ο εργοδότης που έκανε την καταγγελία, περιέρχεται σε υπερημερία. Ο μισθωτός δικαιούται να αξιώσει τις αποδοχές όλου του υπόλοιπου χρόνου μέχρι τη λήξη της συμβάσεως εργασίας.

7 7 Συμβάσεις ορισμένου χρόνου με όρο για πρόωρη καταγγελία άρθρο 40 Ν. 3986/2011 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, που περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, κατά τις διατάξεις του Ν. 2112/1920, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.

8 8 Συμβάσεις μερικής απασχόλησης (άρθ. 38 Ν.1892/1990, άρθ. 2 Ν.3846/2010, άρθ. 17 Ν.3899/2000, Οδηγία 97/81) Ορισμός Όταν οι ώρες εργασίας που ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη σε ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από τις κανονικές. Έγγραφη συμφωνία Με κοινή συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου προσφυγή σε μερική απασχόληση. Καθιερώνεται ο έγγραφος τύπος ως συστατικό στοιχείο για την κατάρτιση της σύμβασης αυτής. Σε περίπτωση μη έγγραφης συμφωνίας και μη γνωστοποίησής της εντός οκτώ ημερών στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι υπάρχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Βασικά στοιχεία της σύμβασης Στο έγγραφο της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνονται τα κύρια στοιχεία της σύμβασης (τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο τόπος παροχής εργασίας, ο χρόνος και κατανομή αυτού, τρόπος αμοιβής κλπ).

9 9 Εκ περιτροπής απασχόληση (παρ. 3 του άρθρου 2 Ν.3846/2010) Ορισμός Η κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασία κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή λιγότερους μήνες το έτος ή συνδυασμός αυτών. Έγγραφος τύπος της συμφωνίας Ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν, είτε κατά την κατάρτιση είτε κατά τη διάρκεια της σύμβασης, να συμφωνήσουν εγγράφως κάθε μορφής εκ περιτροπής απασχόληση. Σε περίπτωση μη έγγραφης συμφωνίας και μη γνωστοποίησής της εντός οκτώ ημερών στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι υπάρχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Βασικά στοιχεία της σύμβασης Στο έγγραφο της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνονται τα κύρια στοιχεία της σύμβασης (τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο τόπος παροχής εργασίας, ο χρόνος και κατανομή αυτού, τρόπος αμοιβής κλπ)

10 Εκ περιτροπής απασχόλησης - Μονομερής επιβολή 10 Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του μέχρι εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν με το σύνολο των εργαζομένων. Οι αποφάσεις ή συμφωνίες θα πρέπει να κατατεθούν εντός οκτώ ημερών στην οικεία επιθεώρηση εργασίας.

11 Μονομερής επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης 11 Προϋποθέσεις επιβολής Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αν δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις ή συμβούλιο εργαζομένων η ενημέρωση και διαβούλευση με το σύνολο των εργαζομένων. Επιβολή αντί καταγγελίας Δεν επιτρέπεται καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια της μονομερώς επιβληθείσας εκ περιτροπής. Σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας δεν επιτρέπεται επιβολή εκ περιτροπής κατά το χρόνο της προμήνυσης. (Μον Πρωτ. Αθ.1091/2016)

12 Μονομερής επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης 12 Σχετική νομολογία Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας δε δικαιολογεί την επιβολή εκ περιτροπής αν είναι ασήμαντος. (Μον. Πρωτ. Κεφ 34/2013) Ανεπίτρεπτη η επιβολή εκ περιτροπής επιλεκτικά σε συγκεκριμένους μισθωτούς όταν άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται κατά πλήρες ωράριο (Α.Π.1252/2014, Μον. Πρωτ. Αθ.2042/2012) Καταχρηστική η επιβολή εκ περιτροπής 1-2 ημέρες την εβδομάδααποδοχές λιγότερες από επίδομα ανεργίας θεωρήθηκε ότι επιλέχθηκε η προσφυγή σ αυτή τη λύση για να αποφευχθεί η καταβολή αποζημίωσης απόλυσης. (Μον. Πρωτ. Αθ /2012)

13 13 Συνεχές ωράριο επί μερικής απασχόλησης (παρ 7 του άρθ.2, Ν.3846/2010) Μειωμένο ημερήσιο ωράριο:! Η παροχή της συμφωνημένης εργασίας, εφόσον παρέχεται κατά! μειωμένο ημερήσιο ωράριο παρέχεται συνεχόμενη. Εξαιρέσεις: Οδηγοί και συνοδοί ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και καθηγητές φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.

14 14 Συμβάσεις μερικής απασχόλησης (παρ. 2 του άρθρου 2 Ν 3846/2010) Ορισμοί: Εργαζόμενος μερικής απασχόλησης: Κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας του οποίου οι ώρες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση. Συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση: Κάθε εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης που απασχολείται στην ίδια επιχείρηση με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εκτελεί ίδια ή παρόμοια καθήκοντα, υπό τις αυτές συνθήκες.

15 Αποδοχές απασχολουμένων με μερική απασχόληση (παρ. 9, άρθρ 2, Ν. 3846/2010) 15 Υπολογισμός αποδοχών μερικά απασχολούμενου: Οι αποδοχές των εργαζομένων με μερική απασχόληση υπολογίζονται κατ αναλογία των ωρών που εργάζονται σε σύγκριση με τις αποδοχές των πλήρως απασχολουμένων. Παράδειγμα απασχολούμενου με 20 ώρες: Μισθός πλήρως απασχολούμενου: 600 ευρώ Ωρομίσθιο: 600/25 x 6/40 =3,6 ευρώ Μισθός με 20 ώρες: 3.6*20/6*25 = 300 ευρώ

16 Εργασία μέσω Επιχ/σης Προσωρινής Απασχόλησης - Ορισμοί (άρθρα Ν.4052/2012-Οδηγία 2008/104/ΕΚ) 16 Επιχείρηση προσωρινής απασχόλησης το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συνάπτει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με προσωρινά απασχολούμενους, με σκοπό να τους τοποθετεί σε έμμεσους εργοδότες για να εργασθούν προσωρινά υπό την επίβλεψη και τη διεύθυνσή τους, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις οικείες διατάξεις. Προσωρινά απασχολούμενος ο εργαζόμενος που έχει σύμβαση εργασίας με επιχ/ση προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη για να εργασθεί προσωρινά υπό την επίβλεψη και τη διεύθυνσή του. Βασικοί όροι εργασίας και απασχόλησης οι όροι εργασίας και απασχόλησης που θα εφαρμόζονταν αν οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί απευθείας από τον έμμεσο εργοδότη για να καταλάβουν την ίδια θέση και αφορούν ιδίως: Ι)στη διάρκεια του χρόνου εργασίας, στις υπερωρίες, στα διαλείμματα, στις περιόδους ανάπαυσης, στην νυκτερινή εργασία, στις άδειες και στις αργίες ΙΙ)στις αποδοχές.

17 Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης 17 Με το άρθρο 117 προβλέπεται η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, όσον αφορά στους βασικούς όρους εργασίας των προσωρινά απασχολούμενων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αποδοχές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους στον έμμεσο εργοδότη, με τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί άμεσα από τον εν λόγω εργοδότη (έμμεσο) για να καταλάβουν την ίδια θέση.

18 Απαγορεύσεις και περιορισμοί 18 Όταν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας. Όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο εξάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων. (άρθρο πρώτο υποπ ΙΑ.4 Ν.4254/2014) Όταν ο έμμεσος εργοδότης υπάγεται στις διατάξεις που ισχύουν στο δημόσιο τομέα για την πρόσληψη προσωπικού. Όταν οι εργασίες λόγω της φύσης τους εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

19 Απαγορεύσεις και περιορισμοί 19 Όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων. Εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού ,00 ευρώ και άνω που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

20 20 Διάρκεια απασχόλησης στον έμμεσο εργοδότη (εδ. 4 υποπαρ.ια.8 του άρθρου πρώτου Ν. 4093/2012) Η διάρκεια της τοποθέτησης του μισθωτού στον έμμεσο εργοδότη (συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων έγγραφων ανανεώσεων), δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη των 36 μηνών. Σε περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων η υπάρχουσα σύμβαση μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη. Σε περίπτωση συνέχισης της απασχόλησης από τον έμμεσο εργοδότη, ακόμα και με νέα τοποθέτηση, χωρίς να μεσολαβεί διάστημα 23 ημερολογιακών ημερών, θεωρείται ότι πρόκειται για σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

21 21 Όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων περί προσωρινής απασχόλησης Με την υποπαράγραφο ΙΑ.4 του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 καταργήθηκε η παρ. 3 του άρθρου 122 του Ν.4052/2012: «3. Η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες ή εποχιακές ανάγκες.» Με την ΥΑ 1517/34/ (ΦΕΚ 155/β ) ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4052/2012 που αφορούν τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.

22 22 Υποχρέωση έγγραφης πληροφόρησης του εργοδότη προς τον εργαζόμενο για τους ουσιώδεις όρους εργασίας (ΠΔ 156/94) Το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει: Τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων Τον τόπο παροχής της εργασίας, την ειδικότητα Την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης, τη διάρκεια της σύμβασης Τη διάρκεια της άδειας, το ύψος της αποζημίωσης Τις πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος και την περιοδικότητα καταβολής τους Τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης του εργαζόμενου Τη συλλογική ρύθμιση που έχει εφαρμογή Η υποχρέωση περιλαμβάνει: Παράδοση στον εργαζόμενο, δύο μήνες το αργότερο από την έναρξη της εργασίας του γραπτής σύμβασης εργασίας ή άλλου εγγράφου. Γνωστοποίηση κάθε μεταβολής εντός μηνός. Δεν αφορά εργαζόμενους με απασχόληση μικρότερη μηνός ή σε μη συστημικές αγροτικές εργασίες.

23 23 Η υποχρέωση χορήγησης εκκαθαριστικού (παρ. 1 Ν. 1082/1980,υποπ. ΙΑ.5 ν. 4254/2014) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεούνται, κατά την εξόφληση των αποδοχών του προσωπικού να χορηγούν εκκαθαριστικό σημείωμα, ή σε περίπτωση εφαρμογής μηχανογραφικού συστήματος, ανάλυση μισθοδοσίας. Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού και οι επ αυτών κρατήσεις θα πρέπει να απεικονίζονται αναλυτικά. Δεν απαιτείται υπογραφή του εργαζόμενου σε αποδεικτικό χορήγησης του εκκαθαριστικού σημειώματος.

24 24 Η υποχρέωση χορήγησης εκκαθαριστικού (άρθρο 5 του Ν. 3227/2004 ) Στους εργαζόμενους που, αμείβονται με ενιαίο συνολικό μισθό, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται ο ενιαίος συνολικός μισθός που έχει συμφωνηθεί και οι επ αυτού κρατήσεις, καθώς και αναλυτικά οι αποδοχές τις οποίες θα εδικαιούντο να λάβουν εάν αμείβονταν με βάση κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση και οι επί των ανωτέρω αποδοχών κρατήσεις. Η χορήγηση μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω , στην προσωπική διεύθυνση του κάθε εργαζόμενου.

25 Νόμιμο ωράριο εργασίας 25 Ισχύον νόμιμο ωράριο Το νόμιμο ωράριο εργασίας καθορίσθηκε σε: 48 ώρες εβδομαδιαίως και επί έξι (6) ημέρες την εβδομάδα (αρ. 1 και 2 του Π.Δ. 27-6/ ) Ισχύον νόμιμο ωράριο σε Τράπεζες και ΑνώνυμεςΕταιρείες Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για το υπαλληλικό προσωπικό των ανωνύμων εταιρειών που δεν ασκούν βιομηχανική ή βιοτεχνική επιχείρηση καθώς και των Τραπεζών, καθορίσθηκε σε 42 ώρες εβδομαδιαίως ( Α.Ν. 547/37).

26 Πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και εργασία την 6 η μέρα 26 ΕΓΣΣΕ Άρθρο 6 Ν. 3846/2010 Το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ της , προέβλεψε τη δυνατότητα υιοθέτησης εβδομάδας 5 εργασίμων ημερών εκ μέρους του εργοδότη. Το ωράριο της 6ης ημέρας κατανέμεται στις 5 εργάσιμες ημέρες. Ο εργαζόμενος απασχολείται επί πενθήμερο με συνολικό ωράριο εβδομαδιαίως των έξι ημερών, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει σ αυτόν 6 ημερομίσθια. Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο μόνο κατά 30%. Την προσαύξηση αυτή δεν δικαιούνται οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις (αρ. 8 του Ν.3846/2010). Οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται αμοιβή σύμφωνα με τις αρχές περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (Αρ. Πάγου 1181/2000, 1207/2002,1253/2002,1256/2000)

27 Νόμιμο ωράριο εργασίας 27 Νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 48 ώρες εβδομαδιαίως επί εξαήμερου (αρ. 1 και 2 του Π.Δ. 27-6/ ) 45 ώρες εβδομαδιαίως επί πενθήμερου (Ν. 3385/05) Νόμιμο ημερήσιο ωράριο εργασίας 9 ώρες ημερησίως επί πενθημέρου (αρ. 6 της ΕΓΣΣΕ ) 8 ώρες ημερησίως, επί εξαημέρου (ΑΠ 247/2003)

28 Συμβατικό ωράριο - Υπερεργασία 28 Συμβατικό ωράριο εργασίας Εβδομαδιαίως: 40 ώρες (ΕΓΣΣΕ από ). Ημερησίως: 8 ώρες επί πενθημέρου & 6 ώρες και 40 λεπτά επί εξαημέρου Απασχόληση πέραν του συμβατικού ωραρίου 5 ώρες, μία ώρα ημερησίως επί πενθημέρου και 8 ώρες, μία ώρα και 20 λεπτά ημερησίως, επί εξαημέρου

29 Υπολογισμός ωρομισθίου 29 Ημερομίσθιοι 40 ώρες αντιστοιχούν σε 6 ημερομίσθια Ωρομίσθιο x 40 ώρες = 6 ημερομίσθια Ωρομίσθιο = 6/40 x ημερομίσθιο Ωρομίσθιο = 0,15 x ημερομίσθιο Μηνιαίο μισθό 40 ώρες αντιστοιχούν σε 6/25 του μισθού Ωρομίσθιο x 40 ώρες= 6/25 του μισθού Ωρομίσθιο=6/40 x (1/25 του μισθού) Ωρομίσθιο =0,15 x 0,04=0,006 x μισθό

30 Υπερωριακή Απασχόληση 30 Έννοια: Ως υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου των 9 ωρών ημερησίως, επί πενθημέρου (άρ. 6 της ΕΓΣΣΕ , Α.Π. 119/1997) και των 8 ωρών ημερησίως, επί εξαημέρου (Α.Π. 247/2003). Εξ άλλου, ως υπερωριακή απασχόληση, θεωρείται και η απασχόληση πέραν των 45 ωρών την εβδομάδα, επί πενθημέρου ή των 48 ωρών, επί εξαημέρου (παρ. 2, άρθρ. 1 Ν. 3385/2005)

31 Υπερωριακή Απασχόληση 31 Η πραγματοποίηση υπερωριών είναι νόμιμη μόνον εάν καταχωρηθεί από τον εργοδότη στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Το εν λόγω Βιβλίο τηρείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο χώρο εργασίας. (αρ.80 του Ν.4144/2013 και αρ.55 του Ν.4310/2014). Επιπλέον για να καταστούν νόμιμες οι υπερωρίες θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα και οι κάτωθι προϋποθέσεις (αρ. 3 Ν.Δ 515/70): Να υφίστανται ορισμένες έκτακτες ανάγκες. Ορισμένη διάρκεια των υπερωριών

32 Ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης 32 Υπάλληλοι γραφείων, προσωπικό Ανωνύμων Εταιριών, οδηγοί φορτηγών εργαζόμενοι σε καταστήματα κ.λπ. H υπέρβαση του ωραρίου εργασίας επιτρέπεται για 2 ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες ετησίως (εδαφ.2 της υποπαρ. ΙΑ13 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4111/2013, άρθρο 35 παρ.9 και του άρθρου 80 του Ν.4144/2013). Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.Δ 515/1970 Η διάρκεια των υπερωριών στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.Δ 515/1970, δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των 3 ωρών ημερησίως και 30 ανά εξάμηνο. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο κάθε έτους, καθορίζονται τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης σε αυτή την κατηγορία

33 Έγκριση καθ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων (αρ. 1 του Ν.Δ. 264/73) 33 Με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε), δύναται να χορηγείται κατά περίπτωση, άδεια υπερωριακής απασχόλησης για τους μισθωτούς όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει πέραν των νομίμων ορίων στις περιπτώσεις επείγουσας φύσεως εργασιών, που η εκτέλεση τους κρίνεται απολύτως αναγκαία, μη επιδεχόμενη αναβολής. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Δ/νση Όρων Εργασίας της Κ.Υ. του Υπουργείου.

34 34 Αμοιβή υπερεργασίας και υπερωρίας (παρ. 10, αρθ. 74, Ν. 3863/2010) Οι ώρες της υπερεργασίας αμείβονται με προσαύξηση 20 % επί του καταβαλλομένου ωρομισθίου Οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης εντός των επιτρεπομένων ορίων (120 ετησίως και 30 ανά εξάμηνο),αμείβονται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλομένου ωρομισθίου. Οι νόμιμες υπερωρίες καθ υπέρβαση των ανωτέρω ορίων αμείβονται με προσαύξηση 60%, ενώ σε περίπτωση μη νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης η προσαύξηση ανέρχεται σε 80%.

35 35 Διάλλειμα Όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Τα διαλείμματα αυτά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας (αρ. 4 του Π.Δ/τος 88/99).

36 Κανονική άδεια Ισχύον νομοθετικό πλαίσιο 36 Α.Ν. 539/1945, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ν. 4504/ Επίδομα αδείας (παρ.16 του άρθρου 3). Ν. 1346/83 Λύση Σχέσης Εργασίας και Αποδοχές Αδείας (παρ. 3 του άρθρου 1) Ν.3302/2004 (Άρθρο 1) - Ετήσια Άδεια με Αποδοχές. Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) ετών 2008/2009 Προσαύξηση Αδείας (Άρθρο 3). Ν. 4093/2012 (Φ.Ε.Κ. Α 222) - Κατάτμηση Αδείας (Περίπτωση 3 της Υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012). Ν. 4254/2014 (Φ.Ε.Κ. Α 85) - Βιβλίο Αδειών (Περίπτωση 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.5 του άρθρου πρώτου).

37 37 Ετήσια κανονική άδεια εργαζομένων (άρθρο 1 του Ν. 3302/2004, αρ. πρωτ. 3392/ εγκύκλιο του Υπουργού Απασχόλησης) Εργαζόμενος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούται να λάβει ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής του. Χορηγείται αναλογικά (ποσοστό) με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος. Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου και 24 επί εξαημέρου. Επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου μέχρι τις είκοσι έξι (26) σε εξαήμερη απασχόληση ή τις είκοσι δύο (22) σε πενθήμερη. Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του και σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού.

38 38 Αυξημένη άδεια με βάση την προϋπηρεσία (άρθρου 3 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.2008/2009 ) Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει: υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας: άδεια 30 εργάσιμων ημερών σε εξαήμερο 25 εργάσιμων ημερών, σε πενθήμερο υπηρεσία ή προϋπηρεσία 25ετή 1 επιπλέον ημέρα αδείας δηλ. συνολικά: 31 εργάσιμες ημέρες επί συστήματος εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας 26 εργάσιμες ημέρες επί συστήματος πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας

39 39 Χρόνος χορήγησης (άρθρο 4 του Α.Ν.539/45 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 15,αρ.3, Ν. 4504/66 και αρ.1, Ν.3302/04) Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν την 31 η Δεκεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν του την ζήτησε ο μισθωτός Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να λαμβάνουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

40 40 Χρόνος χορήγησης (εδ. β της παρ.1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 539/45) Ο εργοδότης που αρνήθηκε να χορηγήσει στον εργαζόμενο την άδεια που δικαιούται εντός του ημερολογιακού έτους, υποχρεούται να καταβάλει σ αυτόν τις αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100%. Σύμφωνα με τη νομολογία των Δικαστηρίων ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει προσαυξημένες τις αποδοχές αδείας, όταν η μη χορήγηση της αδείας στον εργαζόμενο περιέχει και πταίσμα. (Αρ. Πάγος 1568/99 κ.λ.π.).

41 41 Κατάτμηση αδείας (περ. 3 της υποπαρ. ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012) Σε δύο περιόδους εντός του έτους, εξαιτίας σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Η πρώτη περίοδος είναι τουλάχιστον (6) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου και (5) επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των (12). Με έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μία πρέπει να είναι δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου και δέκα (10) επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες

42 42 Κατάτμηση αδείας (περ. 3 της υποπαρ. ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012) Επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και έκτακτο προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, δύνανται να χορηγούν την άδεια των 10 ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους. Η αίτηση του εργαζόμενου, καθώς και η απόφαση του εργοδότη δεν απαιτούν έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρούνται στην επιχείρηση επί 5 έτη και είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

43 Άδεια σε περίπτωση μερικής απασχόλησης (παρ. 10 Ν. 3846/2010) 43 Οι μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί έχουν δικαίωμα ετήσιας άδειας με αποδοχές και επιδόματος αδείας, με βάση τις αποδοχές που θα ελάμβαναν, εάν εργάζονταν κατά το χρόνο της αδείας τους, για τη διάρκεια της οποίας εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ΑΝ 539/1945, όπως ισχύει. Μισθωτοί με διαλείπουσα εργασία δικαιούνται για κάθε ημερολογιακό έτος, άδεια με αποδοχές, ίση με το ένα δωδέκατο της άδειας που δικαιούται ένας πλήρως απασχολούμενος για κάθε μήνα απασχόλησης από την ημέρα της πρόσληψης. Για τον υπολογισμό της άδειας αυτής ως μήνας θεωρείται η απασχόληση είκοσι πέντε (25) ημερών.

44 Αποδοχές αδείας 44 Κατά τη διάρκεια της αδείας του, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», εκείνες δηλαδή που θα ελάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο (Αρ. Πάγος 427/93). Στην έννοια των «συνήθων αποδοχών» περιλαμβάνεται ότι τακτικά και μόνιμα καταβάλλεται στον εργαζόμενο ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της εργασίας του (Εφ. Αθ. 1950/1995).

45 Αποδοχές αδείας-σχετική νομολογία 45 Ως συνήθεις αποδοχές έχουν κριθεί: η αμοιβή για τακτική εργασία κατά Κυριακή, εορτές ή νύκτα (Α.Π. 659/2003, Α.Π. 1449/2002,.Α.Π.273/93, Α.Π.540/85, Α.Π. 1318/84 κλπ), η αμοιβή για υπερεργασία, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά (Α.Π. 702/2002, Α.Π. 703/2002, Α.Π. 588/93, Εφ. Αθηνών 371/85 κλπ), η αμοιβή για νόμιμη τακτική υπερωρία που θα πραγματοποιούσε ο μισθωτός κατά το διάστημα της αδείας του, αν εργαζόταν κατά το διάστημα αυτό (Α.Π. 911/1986, Εφ. Αθηνών 1950/1995 κλπ).

46 46 Αποδοχές αδείας επί λύσεως σύμβασης εργασίας (παρ. 4 και 5 του άρθ 5 του Α.Ν.539/45, αρ.1 του Ν.3302/04) Σε περίπτωση λύσης της σχέσης ή σύμβασης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο (απόλυση οικειοθελής αποχώρηση) ή λήξης της εποχιακής απασχόλησης πριν από την πιθανή λήψη τμηματικής αδείας, οι μισθωτοί δικαιούνται από τον εργοδότη τους 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα απασχόλησής τους, ανεξάρτητα από τυχόν οφειλόμενη σε αυτούς αποζημίωση για άλλο λόγο.

47 Επίδομα αδείας ( παρ. 16 του άρθρου 3 του Ν.4504/66) 47 Το επίδομα αδείας υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές αδείας, δεν μπορεί όμως να υπερβεί, για όσους αμείβονται με μισθό, τον μισό μισθό και για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, τα 13 ημερομίσθια. Οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας: προκαταβάλλονται στον εργαζόμενο με την έναρξη της αδείας του δεν συμψηφίζονται με ανώτερες του νομίμου καταβαλλόμενες αποδοχές, ούτε επιτρέπεται ο συμψηφισμός μετά από ρητή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου (Εφ. Θεσ/νίκης 2032/89, Α.Π. 1682/81, Εφ. Κρήτης 93/94, Εφ. Αθηνών 8662/96, Εφ. Θεσ/νίκης 1967/2007).

48 48 Παραγραφή αξιώσεων επί των αποδοχών αδείας και επιδόματος αδείας Παραγραφή των αξιώσεων του μισθωτού επί των αποδοχών της αδείας και του επιδόματος αδείας επέρχεται μετά πενταετία (αρ. 250 του Αστικού Κώδικα, απόφαση Αρ. Πάγου 414/64, 426/74). Επίσης σε πενταετή παραγραφή υπόκειται η αξίωση του μισθωτού για την προσαύξηση κατά 100% επί των αποδοχών μη ληφθείσας αδείας (Α.Π. 413/80).

49 Άδεια άνευ αποδοχών 49 Αποτελεί μορφή νόμιμης αναστολής της σύμβασης εργασίας και προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. (Άρθρο 361 Α.Κ., Πρωτ. Θηβών 50/86). Είναι νόμιμη, εφόσον δεν χορηγήθηκε με σκοπό να καταστρατηγηθεί ο νόμος ή για άμεσο ή έμμεσο καταναγκασμό ή εκμετάλλευση της ανάγκης μισθωτού (Εφ. Αθηνών 1918/1971). Χορηγείται μετά από αίτημα του εργαζομένου προς τον εργοδότη, εφόσον αυτός το κάνει αποδεκτό. Δεν είναι δυνατή η μονομερής χορήγηση της εν λόγω άδειας εκ μέρους του εργοδότη- ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής εργασίας - θέτει τον εργοδότη σε υπερημερία. (Αρθρο 349 Α.Κ., Α.Π. 751/87).

50 Άδεια μητρότητας 50 Άδεια μητρότητας: Έχει διάρκεια 17 εβδομάδες από τις οποίες οι 8 χορηγούνται στην εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες 9 μετά. Η τήρηση των χρονικών διαστημάτων είναι υποχρεωτική. (Άρθρο 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και άρθρο 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ετών , το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν.2874/2000). Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας: Χορηγείται σε ειδική κατηγορία εργαζομένων μετά την άδεια μητρότητας (ή μετά την ισόχρονη άδεια αντί του μειωμένου ωραρίου). Έχει διάρκεια έξι μήνες. (Άρθρο 142 του ν.3655/08, παρ. 2 του άρθρου 36 του Ν.3996/2011, Υ.Α /606/ )

51 Άδεια φροντίδας παιδιού 51 Δικαιούχοι είναι εναλλακτικά οι εργαζόμενοι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς και των δύο φύλων. Χορηγείται ως μείωση του ημερήσιου ωραρίου κατά μία ώρα για χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας. Έπειτα από συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου μπορεί να χορηγηθεί ως μείωση του ημερήσιου ωραρίου κατά δύο ώρες για ένα χρόνο και μία ώρα για έξι μήνες ή ως ισόχρονη άδεια με αποδοχές η οποία φθάνει περίπου του τρεις και μισό μήνες.

52 Άδεια φροντίδας παιδιού 52 Αμείβεται ως χρόνος εργασίας. Χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς ανεξαρτήτως του φύλου του ή οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν να την μοιραστούν, όταν είναι και οι δύο εργαζόμενοι. (Άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1993, 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε κυρώθηκε από τις άρθ 7 Ν.3144/2003, άρθ 8 & 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε , 2 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και άρθρο 38 του Ν.4342/2015)

53 53 Έχει διάρκεια 4 μήνες Γονική άδεια ανατροφής (άρθρα Ν. 4075/2012, Οδηγία 2010/18/ΕΕ) Χορηγείται άνευ αποδοχών, μέχρι το παιδί να φθάσει την ηλικία των έξι ετών. Είναι ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως του φύλου του. Χορηγείται στο διπλάσιο στις περιπτώσεις που το παιδί στερείται παντελώς τον ένα γονέα. Μόνη προϋπόθεση να έχει ο γονέας ένα έτος προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

54 Διευκολύνσεις εργαζομένων γονέων 54 Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, 10 ημερών, μέχρι το 18ο έτος του παιδιού, με αποδοχές. (Άρθρο 51, παρ. 1 του ν. 4075/2012) Άδεια, λόγω νοσηλείας των παιδιών μέχρι 30 ημέρες, μέχρι το 18ο έτος του παιδιού, χωρίς αποδοχές. (Άρθρο 51, παρ. 2 του Ν.4075/2012) Άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, διάρκειας μέχρι 4 ημερών για κάθε παιδί ηλικίας έως 16 ετών, με αποδοχές. (Άρθρο 9 του N.1483/84, άρθρο 4 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ετών και άρθρο 20, παρ. 5 του Ν.3896/2010).

55 Διευκολύνσεις εργαζομένων γονέων 55 Άδεια μονογονεϊκών οικογενειών διάρκειας 6 ημερών μέχρι 2 παιδιά και 8 με τρία και πάνω, μέχρι το 12ο έτος του παιδιού με αποδοχές (για χήρους και ανύπαντρους γονείς). (Άρθρο 7 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ). Οι γονείς και των δύο φύλων, δικαιούνται να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή άλλου εξαρτημένου μέλους της οικογένειάς τους. Η διάρκειά της φθάνει τις έξι (6) ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος εφόσον προστατεύουν ένα παιδί, τις οκτώ (8) ημέρες για δύο παιδιά και τις δεκατέσσερις (14) ημέρες για περισσότερα από δύο παιδιά (άρθρο 7 Ν. 1483/84).

56 Λύση σύμβασης αορίστου χρόνου 56 Με το θάνατο του μισθωτού Με καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του μισθωτού (άρθρο 4 του Ν. 2112/20 και 7 του ΒΔ 16/ ) Με καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη (Ν. 2112/20, ΒΔ 16/ , Ν. 3198/55, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ιδιαιτέρως με τους Ν.2556/97, 3863/2010, 3899/2010 και 4093/2012)

57 57 Καταγγελία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από τον εργοδότη Αποτελεί αναιτιώδη δικαιοπραξία και για να είναι έγκυρη απαιτείται: Να συνταχθεί έγγραφο το οποίο να περιέλθει νομίμως στον απολυόμενο. Καταβολή της νομίμου αποζημίωσης κατά την απόλυση. Να έχει καταχωριστεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλισθεί ο απολυόμενος.

58 58 Καταγγελία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από τον εργοδότη Η μη τήρηση των διατυπώσεων επιφέρει ακυρότητα και υπερημερία του εργοδότη και ο μισθωτός μπορεί να επιδιώξει: α) την ακυρότητα της καταγγελίας εντός τριμήνου από την απόλυση, β) τη συμπλήρωση της αποζημίωσης εντός εξαμήνου από το χρονικό σημείο που αυτή κατέστη απαιτητή.

59 59 Καταβολή αποζημίωσης με δόσεις (άρθρο 74 Ν. 3863/2010) Όταν η αποζημίωση υπερβαίνει τις αποδοχές 2 μηνών ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί σε αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δε μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών.

60 Καταγγελία τακτική υπαλλήλων ή με προειδοποίηση (Υποπ. ΙΑ.12 Ν. 4093/2012) 60 Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη πριν την απόλυση Χρόνος προειδοποίησης 12 μήνες συμπλ. - 2 έτη 1 μηνός 2 έτη συμπλ-5 έτη 2 μήνες 5 έτη συμπλ-10 έτη 3 μήνες 10έτη συμπλ και άνω 4 μήνες Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο το ήμισυ της προβλεπόμενης αποζημίωσης Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της στον εργαζόμενο

61 Υπολογισμός αποζημίωσης 61 Για τον καθορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η τελευταία συνεχής υπηρεσία του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Στο χρόνο υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος της εργασιακής σχέσης, δηλ. και ο χρόνος νόμιμης αναστολής όπως ασθένεια ή άδεια άνευ αποδοχών (ΑΠ 751/87).

62 Υπολογισμός αποζημίωσης μετά τις (Υποπ ΙΑ.12 Ν. 4093/2012) Οι υπάλληλοι, που είχαν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω στις , δικαιούνται την «επιπλέον» αποζημίωση. Ο χρόνος μετά από αυτή την ημερομηνία δεν προσαυξάνει την αποζημίωση, που παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί στις , οποτεδήποτε και αν απολυθεί ο εργαζόμενος. Για τον υπολογισμό της «επιπλέον» αποζημίωσης δεν λαμβάνονται υπόψη τακτικές αποδοχές κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις

63 Αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αποζημίωση 63 Ο υπολογισμός της αποζημίωσης, γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μηνός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης (εδ. α παρ.1 του άρθ. 5 του Ν. 3198/55, παρ. 2 του άρθ. 3 του Ν.2112/20) Ως τελευταίος μήνας θεωρείται ο «εργασιακός», δηλ από το χρονικό σημείο απολύσεως μέχρι το αντίστοιχο του προηγούμενου μηνός (ΑΠ 284/13).

64 Αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αποζημίωση 64 Ως τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός και κάθε άλλη επιπλέον του νομίμου ή συμπεφωνημένου μισθού σταθερώς και μονίμως, ως συμβατικό και νόμιμο αντάλλαγμα χορηγούμενη παροχή του τελευταίου μηνός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όπως είναι κατά τη νομολογία των δικαστηρίων, τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.

65 Αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αποζημίωση 65 Αν οι ως άνω μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν το οκταπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη πολλαπλασιαζόμενο επί 30, τότε αυτές δε λαμβάνονται υπόψη κατά το υπερβάλλον. (παρ. 1 του αρθ 5 του Ν. 3198/55). Ως ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη θεωρείται το κατώτατο όριο ημερομισθίου χωρίς επιδόματα τριετιών ή γάμου.

66 Συγκεντρωτικός πίνακας αποζημίωσης υπαλλήλων 66 Καταγγελία χωρίς προειδοποίηση Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη Ποσό αποζημιώσεως Καταγγελία με προειδοποίηση Χρόνος Προειδοποίησης Ποσό αποζημιώσεως 1 έτος συμπλ. έως 2 έτη 2 μηνών 1 μήνας 1 μηνός 2 έτη συμπλ. έως 4 έτη 2 μηνών 2 μήνες 1 μηνός 4 έτη συμπλ. έως 5 έτη 3 μηνών 2 μήνες 1 1/2 μηνός 5 έτη συμπλ.έως 6 έτη 3 μηνών 3 μήνες 1 1/2 μηνός 6 έτη συμπλ.έως 8 έτη 4 μηνών 3 μήνες 2 μηνών 8 έτη συμπλ.έως 10 έτη 5 μηνών 3 μήνες 2 1/2 μηνών 10 έτη συμπληρωμένα 6 μηνών 4 μήνες 3 μηνών 11 έτη συμπληρωμένα 7 μηνών 4 μήνες 3 1/2 μηνών 12 έτη συμπληρωμένα 8 μηνών 4 μήνες 4 μηνών 13 έτη συμπληρωμένα 9 μηνών 4 μήνες 4 1/2 μηνών 14 έτη συμπληρωμένα 10 μηνών 4 μήνες 5 μηνών 15 έτη συμπληρωμένα 11 μηνών 4 μήνες 5 1/2 μηνών 16 έτη συμπληρωμένα και άνω 12 μηνών 4 μήνες 6 μηνών

67 67 Συγκεντρωτικός πίνακας αποζημίωσης υπαλλήλων (με 17 έτη και άνω στον ίδιο εργοδότη στις ) Καταγγελία χωρίς προειδοποίηση Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (συμπληρωμένα έτη) Αποζημίωση Επιπλέον ποσό αποζημίωσης Χρόνος προειδοποίησης Καταγγελία με προειδοποίηση Ποσό αποζημίωσης Επιπλέον ποσό αποζημίωσης 17 έτη 12 μηνών + 1 μηνός 4 μήνες 6 μηνών + 1/2 μηνός 18 έτη 12 μηνών + 2 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 1 μηνός 19 έτη 12 μηνών + 3 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 1 1/2 μηνός 20 έτη 12 μηνών + 4 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 2 μηνών 21 έτη 12 μηνών + 5 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 2 1/2 μηνών 22 έτη 12 μηνών + 6 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 3 μηνών 23 έτη 12 μηνών + 7 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 3 1/2 μηνών 24 έτη 12 μηνών + 8 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 4 μηνών 25 έτη 12 μηνών + 9 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 4 1/2 μηνών 26 έτη 12 μηνών + 10 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 5 μηνών 27 έτη 12 μηνών + 11 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 5 1/2 μηνών 28 έτη.και άνω 12 μηνών + 12 μηνών 4 μήνες 6 μηνών + 6 μηνών

68 68 Υπολογισμός αποζημίωσης υπαλλήλου - Παράδειγμα καταγγελία χωρίς προειδοποίηση Υπάλληλος Μηνιαίος μισθός Ημερ/νία πρόσληψης Ημερ/νία απόλυσης Ποσό αποζημίωσης απόλυσης A x 14/12 = (3.010 x 12) + (2.000 x 11) = = B x 14/12 = (2.042 x 12) + (4 x 2.000) = = Γ x 14/12 = x 4 =

69 69 Υπολογισμός αποζημίωσης υπαλλήλου - Παράδειγμα καταγγελία με προειδοποίηση Υπάλληλος Μηνιαί ος μισθός Ημερ/νί α πρόσλη ψης Ημερ /νία προε ιδοπ οίησ ης Ημερομ ηνία λύσης της σύμβασ ης Ποσό αποζημίωσης απόλυσης A x 14/12 = (3.010 x 6) + (2.000 x 5.5) = =29060 B x 14/12 = (2.042 x6) + (2 x 2.000) = =16252 Γ x 14/12 = x 2 =5134

70 Πινάκας αποζημιώσεως εργατοτεχνιτών 70 Κατά ΒΔ 16/ , Ν. 3198/55, Ν. 1849/89 άρθρο 20 κύρωση του άρθρου 7 ΕΓΣΣΕ 1989, Ν. 2224/94 άρθρο 50 κύρωση του άθρου 4 της ΕΓΣΣΕ 1994, Ν. 2556/97 άρθρο 22 κύρωση του άρθρου 6 ΕΓΣΣΕ 1996/97, άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ και άρθρο 5 ΕΓΣΣΕ , άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ , άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ , άρθρο 3 ΕΓΣΣΕ , καθορίζονται συνολικά ώς εξής: Υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη από 1 έτος συμπλ. έως 2 έτη από 2 έτη συμπλ. έως 5 έτη από 5 έτη συμπλ. έως 10 έτη από 10 έτη συμπλ. έως 15 έτη από 15 έτη συμπλ. έως 20 έτη από 20 έτη συμπλ. έως 25 έτη από 25 έτη συμπλ. έως 30 έτη από 30 έτη συμπλ. και άνω Ποσό αποζημίωσης 7 ημερομίσθια 15 ημερομίσθια 30 ημερομίσθια 60 ημερομίσθια 100 ημερομίσθια 120 ημερομίσθια 145 ημερομίσθια 165 ημερομίσθια

71 71 Αποζημίωση με προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη (εδ. β άρθρου 8 Ν.3198/55 και άρθρο 5 Ν. 435/76) Μισθωτοί που υπάγονται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού για τη χορήγηση σύνταξης και έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης γήρατος δύνανται: Αν έχουν την υπαλληλική ιδιότητα να αποχωρούν οικειοθελώς ή να απομακρύνονται από τον εργοδότη, λαμβάνοντας όσοι έχουν και επικουρική ασφάλιση τα 40%, όσοι δε δεν έχουν επικουρική ασφάλιση τα 50% της αποζημίωσης που θα εδικαιούντο να λάβουν σε περίπτωση άτακτης καταγγελίας της σύμβασης.

72 Αποζημίωση με προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη 72 Αν έχουν την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη να αποχωρούν οικειοθελώς λαμβάνοντας όσοι έχουν και επικουρική ασφάλιση τα 40%, όσοι δε δεν έχουν επικουρική ασφάλιση τα 50% της αποζημίωσης που θα εδικαιούντο να λάβουν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη. Αντιθέτως αν η σύμβασή τους καταγγελθεί από τον εργοδότη οφείλεται στον εργατοτεχνίτη ολόκληρη η αποζημίωση.

73 Αποζημίωση με προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη 73 Για τον υπολογισμό της «επιπλέον» αποζημίωσης των υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν τη λύση της σύμβασης, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθότι προβλέπεται ρητή εξαίρεση. Η εν λόγω εξαίρεση αφορά μόνο στο ποσό των αποδοχών, ενώ χρόνος υπηρεσίας που λαμβάνεται υπόψη είναι εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στις , οποτεδήποτε και αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

74 74 Αποζημίωση λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη Παράδειγμα (Υπαλλήλων) Υπάλληλος Μηνιαίος μισθός Ημερ/νία πρόσληψης Ημερ/νία αποχώρησης ήαπόλυσης Ποσό αποζημίωσης A x 14/12 = x 23 = x 0.4 = B x 14/12 = x 16 = x 0,4= Γ x 14/12 = x 4 = x 0,4 = 4.107

75 75 Αποζημίωση λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη Παράδειγμα (Εργατοτεχνιτών) Εργατοτεχν ίτης Ημερομίσθι ο Ημερ/νία πρόσληψη ς Ημερ/ν ία αποχώ ρησης Ημερομηνί α απόλυσης Ποσό αποζημίωσης A x14/12= x165= x0.4= B x14/12= x120=5600 Γ x14/12=35 35x30=1050

76 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 1 Βασιλική Τσιώλη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Όρων Εργασίας Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Διατάξεις εργατικής νομοθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

2 ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης (ή 24/12 x μήνες απασχόλησης)(στρογγυ λοποίηση του

2 ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης (ή 24/12 x μήνες απασχόλησης)(στρογγυ λοποίηση του Πίνακας αδειών υπαλλήλων και εργατών με συνολική υπηρεσία ή προϋπηρεσία μέχρι 10 έτη μη συμπληρωμένα στον ίδιο εργοδότη ή μέχρι 12 έτη μη συμπληρωμένα σε οποιονδήποτε εργοδότη ή μέχρι 25 έτη συμπληρωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Όλοι οι εργαζόμενοι, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα της, ειδικότητας και του τρόπου αμοιβής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010 - ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010 - ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010 - ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Μείωση κατώτατων αποδοχών. Της ΕΓΣΣΕ από 14/2/2012 και για όσο διαρκεί το πρόγραµµα κατά 22% (µισθός 586,08 /

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α 425 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ 7 -Ποιοί θεωρούνται μισθωτοί, ποιοί υπάλληλοι και ποιοί εργάτες 7 -Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας 10

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. αξιολόγησή τους.

Πρόλογος. αξιολόγησή τους. Πρόλογος Η μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει την Ελλάδα από τετραετίας τουλάχιστον, μεταξύ των άλλων σοβαρών επιπτώσεων, αποτέλεσε αιτία δραματικής συρρικνώσεως σημαντικών ατομικών και συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Πρακτικές Οδηγίες προς Εργοδότες

Ημερίδα 2014. Πρακτικές Οδηγίες προς Εργοδότες Ημερίδα 2014 Πρακτικές Οδηγίες προς Εργοδότες Πρόσληψη Εργαζομένου Η πρόσληψη κατατίθεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη την ίδια ημέρα και πριν ο εργαζόμενος αναλάβει καθήκοντα Ο πίνακας ωρών εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Π. Ραπανάκης, Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την καταχώριση της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωρίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

Π. Ραπανάκης, Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την καταχώριση της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωρίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» 1 of 7 11/9/2018, 11:53 AM Π. Ραπανάκης, Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την καταχώριση της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωρίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε

Διαβάστε περισσότερα

Σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες κατά θεματική κατηγορία αλλαγές που επέρχονται με τον νέο εργασιακό νόμο.

Σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες κατά θεματική κατηγορία αλλαγές που επέρχονται με τον νέο εργασιακό νόμο. Σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες κατά θεματική κατηγορία αλλαγές που επέρχονται με τον νέο εργασιακό νόμο. ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Το άρθρο 2 του ανωτέρω νόμου προβλέπει τα εξής: 1. Κατά την κατάρτιση σύμβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών για θέματα που αφορούν χορήγηση κανονικής άδειας, βιβλίο αδειών και Έντυπο Ε11.

ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών για θέματα που αφορούν χορήγηση κανονικής άδειας, βιβλίο αδειών και Έντυπο Ε11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ.Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας»

Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας» Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διευθέτηση χρόνου εργασίας Συνοπτική παρουσίαση... 3 2. Εισαγωγικές παρατηρήσεις.. 6 3. Περιεχόμενο της διευθέτησης χρόνου εργασίας.. 6 4. Διασφαλίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 463 464 465 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ 7 -Ποιοί θεωρούνται μισθωτοί, ποιοί υπάλληλοι και ποιοί εργάτες 7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Άρθ. 8 του Α.Ν. 549/77 (ΦΕΚ 250 Α ) κατά το μέρος που Παραβίαση διατάξεων για την κατάτμηση του χρόνου της 1. κύρωσε το άρθ. 7 της από 26.1.1977

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Εισηγητής : Κωνσταντίνος Τσουμάνης Δικηγόρος Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Θ. & Κ.Μ. (Ζητήματα εργατικού Δικαίου) ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Κατά την Α Τακτική Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 8 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 8 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 8 η Νικόλαος Καρανάσιος Εξαρτημένη εργασία Συμβατική (νόμιμη) Εργασία Υπερεργασία Υπερωρία Εργασία σε εξαιρέσιμες ημέρες Εργασία σε εξαιρέσιμες ώρες Εργασία Μαθητείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αθήνα: 21. 11. 2012 Αριθμ. Πρωτ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αθήνα: - - 2012 Αριθμ. Πρωτ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Τ.Κ.: 101 82, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. 81/03 (ΦΕΚ Α 77/2-4-03) : Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Π.Δ. 81/03 (ΦΕΚ Α 77/2-4-03) : Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Π.Δ. 81/03 (ΦΕΚ Α 77/2-4-03) : Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Ν. 1338/1983 «Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εϖείγοντα Μέτρα Εφαρµογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοϖρόθεσµου Πλαισίου

2016 Εϖείγοντα Μέτρα Εφαρµογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοϖρόθεσµου Πλαισίου Νοέµβριος 2012 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Ο ν. 4093/2012 µε τον τίτλο «Έγκριση Μεσοϖρόθεσµου Πλαισίου ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2013-2016 Εϖείγοντα Μέτρα Εφαρµογής του ν. 4046/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... 2 1. Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου... 2 1.1 Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6ο Καταβολή αποδοχών

Άρθρο 6ο Καταβολή αποδοχών Π.Κ. 142/8-11-2000 Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών που Εργάζονται στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Αττικής Σήμερα ++++ Οκτωβρίου 2000, με την παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Υπολογισμού Δώρου Χριστουγέννων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 30-Apr-18 1

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 30-Apr-18 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 30-Apr-18 1 Στην έννοια του χρόνου εργασίας δεν αναφέρεται μόνο το υπό στενή έννοια «ωράριο εργασίας» (ημερήσιο ωράριο/εβδομαδιαίο ωράριο), αλλά νοείται και κάθε άλλο ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών/-τριών χαρτοποιίας, χαρτονοποιίας, χαρτοβιοµηχανίας και πολτού χάρτου όλης της Χώρας» (Πράξη Κατάθεσης Υπ. Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα Υπολογισμός Δώρου Πάσχα ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Για την ορθή εξεύρεση των ημερών υπολογισμού του Δώρου Πάσχα προτείνεται από την επιστημονική ομάδα της Epsilon Net το Άνοιγμα Περιόδου ακόμη και για μήνες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Ν /

Ν / EFG Business Services S.A. Καλλιρόης 21, 11743 Αθήνα Τηλ: 210 9008500, Fax: 210 9008600 Ν. 4093 / 12.11.2012 ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016 Αξιότιμοι συνεργάτες, Με την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Δώρο Πάσχα

Εργασιακά Θέματα. Δώρο Πάσχα Εργασιακά Θέματα Δώρο Πάσχα Μάρτιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δώρο Πάσχα Συνοπτική παρουσίαση 3 2. Δικαιούχοι. 4 3. Χρόνος και τρόπος καταβολής 4 4. Υπολογισμός δώρου Πάσχα. 5 5. Βάση υπολογισμού. 6 6. Συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα Υπολογισμός Δώρου Πάσχα Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης και υπολογισμού του Δώρου Πάσχα. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα Υπολογισμός Δώρου Πάσχα Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού του Δώρου Πάσχα. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1. Η σύμβαση εργασίας 1.1. Είδη Συμβάσεων Εργασίας και η ισχύς τους 1.1.1. Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας 1.1.2. Σύμβαση Έργου 1.1.3. Σύμβαση Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ)

Εργασιακά Θέματα. Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) Εργασιακά Θέματα Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) Μάϊος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Επιχείρηση Προσωρινής Απασχόλησης Συνοπτική παρουσίαση... 3 2. Γενικά... 5 3. Νόμιμος Τρόπος Σύστασης Ε.Π.Α.... 5 4.

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Υπολογισμού Δώρου Χριστουγέννων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Πεδίο Εφαρμογής Στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εργασίας, πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ. Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος 1

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ. Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος 1 ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος 1 Υπερισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε περίπτωση συρροής 2 ΕΓΣΣΕ (30.3.2017) Ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των καθηγητών που εργάζονται στ α Φροντιστ ήρια Μέσης Εκπαίδευσης Νοµού Αττικής

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των καθηγητών που εργάζονται στ α Φροντιστ ήρια Μέσης Εκπαίδευσης Νοµού Αττικής ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των καθηγητών που εργάζονται στ α Φροντιστ ήρια Μέσης Εκπαίδευσης Νοµού Αττικής (Πράξη Κατ άθεσης Υπουργείου Εργασίας 113/24-9-02) Σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή επιχείρηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή επιχείρηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή επιχείρηση με την επωνυμία CRETA HOLIDAY RESORTS Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, Ανώνυμη

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγήσεις: Ε.Γ.Σ.Σ.Ε : Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.Σ.Ε : Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Επεξηγήσεις: Ε.Γ.Σ.Σ.Ε : Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.Σ.Ε : Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ετήσια άδεια Σύμφωνα με το άρθρο 7 της κλαδικής σύμβασης Ο.Τ.Ο.Ε Τραπεζών 2004-2005, οι συνάδελφοι κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησής τους δικαιούνται άδεια με αποδοχές είκοσι (20) εργασίμων ημερών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε εσύ ο Ειδικός... ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. 100% Επίκαιρο εργαστηριακό σεμινάριο μισθοδοσίας Προσαρμοσμένο στη ΝΕΑ εργατική νομοθεσία

Γίνε εσύ ο Ειδικός... ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. 100% Επίκαιρο εργαστηριακό σεμινάριο μισθοδοσίας Προσαρμοσμένο στη ΝΕΑ εργατική νομοθεσία ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕ Η/Υ & ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ Γίνε εσύ ο Ειδικός... ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 100% Επίκαιρο εργαστηριακό σεμινάριο μισθοδοσίας Προσαρμοσμένο στη ΝΕΑ εργατική νομοθεσία ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ Ν.4093/12.12.11.2012,

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 50/ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Π.Κ. 50/ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΙΣΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 50/26-6-2000 Σήμερα την 14-6-2000

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Γεωπόνων Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ιδιωτικών Υπαλλήλων απασχολούμενων στις βιομηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας Στην Αθήνα σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1.4 Αμοιβή υπερωριακής εργασίας... 7 1.5 Εβδομαδιαία ανάπαυση και αμοιβές αργιών... 8 1.5.1 Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας...

Περιεχόμενα. 1.4 Αμοιβή υπερωριακής εργασίας... 7 1.5 Εβδομαδιαία ανάπαυση και αμοιβές αργιών... 8 1.5.1 Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας... Περιεχόμενα 1. Χρόνος εργασίας... 2 1.1 Νόμιμο ωράριο εργασίας... 4 1.2 Ο συμβατικός χρόνος εργασίας... 5 1.3 Υπέρβαση του ωραρίου εργασίας... 5 1.3.1 Υπερεργασία... 5 1.3.2 Υπερωριακή εργασία... 6 1.3.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Πάσχα και πώς υπολογίζεται

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Πάσχα και πώς υπολογίζεται ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Πάσχα και πώς υπολογίζεται H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2004-2005 Στην Αθήνα σήμερα 20 Ιουλίου 2004, οι υπογράφοντες αφενός Ιωάννης Δραπανιώτης, Γενικός Διευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 και 2 του Ν.3385/2005

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 και 2 του Ν.3385/2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ Αθήνα, 29/09/05 Αρ. πρ.:οίκ.4556 ΠΡΟΣ:Ως ο πίνακας διανομής Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Με το Ν 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής

Με το Ν 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Oι νέες αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων με το Ν 4093/2012 («Μνημόνιο ΙΙΙ») Γιώργος Θεοδόσης, Λέκτορας Εργατικού Δικαίου Δ.Π.Θ., Δικηγόρος Με το Ν 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: 44493/933-24/01/ Παροχή πληροφοριών

Αριθμ. πρωτ.: 44493/933-24/01/ Παροχή πληροφοριών Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών Αριθμ. πρωτ.: 44493/933-24/01/2014 - Παροχή πληροφοριών ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών ΣΧΕΤ.: Το με ημερ. 22/11/2013 έγγραφο ερώτημα σας, το οποίο περιήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες - Υποχρεωτικές αργίες Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. Έχει γραφτεί από ΕΟΓΜΕ Δημιουργήθηκε: Παρασκευή, 07 Μάιος 2010 Τελευταία Τροποποίηση: Παρασκευή, 07 Μάιος 2010

Άδειες - Υποχρεωτικές αργίες Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. Έχει γραφτεί από ΕΟΓΜΕ Δημιουργήθηκε: Παρασκευή, 07 Μάιος 2010 Τελευταία Τροποποίηση: Παρασκευή, 07 Μάιος 2010 ΑΔΕΙΕΣ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ 1. Ετήσια άδεια Ι. Ρύθμιση άδειας κατά το 1ο ημερολογιακό έτος ΙΙ. Ρύθμιση άδειας κατά το 2ο ημερολογιακό έτος ΙΙΙ. Ρύθμιση άδειας κατά το 3ο και επόμενα ημερολογιακά έτη 2.

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων Εργασιακά Θέματα ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων «Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης 3 1.1 Γενικά 6 1.2 Δικαιούχοι 6 α) Ιδιωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

(4) µήνες πριν την απόλυση.

(4) µήνες πριν την απόλυση. 1. Αποζηµίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας µε προειδοποίηση. Με τη διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.12 του άρθρου πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: 35958/666

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: 35958/666 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Δ/ΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας: 10559

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (όρια, αποδοχές κ.α)

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (όρια, αποδοχές κ.α) ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (όρια, αποδοχές κ.α) Α) ΑΝΥΠΑΙΤΙΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ Τα άρθρα 648, 652-655 του Α.Κ. αναφέρουν ότι ο μισθός καταβάλλεται εφόσον πραγματικά παρασχέθηκε εργασία από τον εργαζόμενο. Εξαίρεση αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας Στην Αθήνα σήµερα την 1η Σεπτεμβρίου 2008 οι υπογράφοντες αφενός Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 2. Από την έναρξη ισχύος αυτής της Σ.Σ.Ε. τα κατώτερα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών του προσωπικού του 'Άρθρου 1 καθορίζονται ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 2. Από την έναρξη ισχύος αυτής της Σ.Σ.Ε. τα κατώτερα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών του προσωπικού του 'Άρθρου 1 καθορίζονται ως εξής: ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΡΘΡΟ 1 (Πεδίο Εφαρμογής) Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας, σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ 1.Το δικαίωμα των μισθωτών για μία ημέρα εβδομαδιαίας ξεκούρασης Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται (τουλάχιστον) μία ημέρα εβδομαδιαίας ξεκούρασης (αναπαύσεως). Κατά κανόνα αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση εγγράφου σχετικά με χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ ΣΧΕΤ: Το αριθ / έγγραφο του Γ.Ν.

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση εγγράφου σχετικά με χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ ΣΧΕΤ: Το αριθ / έγγραφο του Γ.Ν. Αθήνα,27 Σεπτεμβρίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.53β/672/30339 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

5 ο μάθημα ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ 25/11/2014 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

5 ο μάθημα ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ 25/11/2014 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΜΕΑΣ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΦΟΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΦΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ι, ΙΙ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο μάθημα ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ 25/11/2014 ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Στην Αθήνα σήµερα 27 Σεπτεµβρίου 2002 οι υπογράφοντες αφενός, Νίκος Αναλυτής, Αντιπρόεδρος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Υπολογισμός αποδοχών μειωμένης ή εκ περιτροπής απασχόλησης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Υπολογισμός αποδοχών μειωμένης ή εκ περιτροπής απασχόλησης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Υπολογισμός αποδοχών μειωμένης ή εκ περιτροπής απασχόλησης Τα θέματα της μερικής απασχόλησης ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν.1892/1990, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, 18 / 6 / 2015, ημέρα Πέμπτη, και ώρα το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας με την επωνυμία «BLUE OCEANIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ

Σήμερα, 18 / 6 / 2015, ημέρα Πέμπτη, και ώρα το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας με την επωνυμία «BLUE OCEANIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ H OΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΩΚΕΑΝΙΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΑΛΙΔΙ ΝΗΣΟΥ ΚΩ ΤΗΣ ΕΔΡΕΥΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009 Στην Αθήνα σήμερα 25 Ιουλίου 2008, οι υπογράφοντες αφενός Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Ο συμβατικός μισθός, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται, έπειτα από την κατάρτιση των ατομικών συμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κανονική άδεια και επίδομα αδείας

Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κωνσταντίνος Σωτ. Σταϊκούρας, τ. Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής Τρόπος υπολογισμού ημερών και αποδοχών κανονικής άδειας και επιδόματος αδείας. Συνέπειες μη χορήγησης κανονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Α. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΠΕΡΩΡΙΑ Πλήρης / κανονική απασχόληση υπάρχει όταν συµφωνείται παροχή εργασίας που καλύπτει το ωράριο

Διαβάστε περισσότερα

- Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας

- Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας - Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κωνσταντίνος Σωτ. Σταϊκούρας, τ. Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής Τρόπος υπολογισμού ημερών και αποδοχών κανονικής άδειας

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 134/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 134/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 134/19-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ------------------------- Στην Αθήνα σήμερα 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγμα ατομικής σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Υπόδειγμα ατομικής σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Μπορείτε να κατεβάσετε την επεξεργάσιμη έκδοση του υποδείγματος (αρχείο word) κάνοντας κλικ εδώ Υπόδειγμα ατομικής σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Οι κάτωθι συμβαλλόμενοι αφού έλαβαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών (Βοηθών Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών) ολόκληρης της Χώρας, πλην Μακεδονίας και Θράκης) (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός επιδόματος, αποδοχών αδείας, κ.λπ. σε εκ περιτροπής και μερικώς απασχολούμενων

Υπολογισμός επιδόματος, αποδοχών αδείας, κ.λπ. σε εκ περιτροπής και μερικώς απασχολούμενων ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Υπολογισμός επιδόματος, αποδοχών αδείας, κ.λπ. σε εκ περιτροπής και μερικώς απασχολούμενων Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος Περιεχόμενα Σελίδα 1. Υπολογισμός ημερών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αμοιβής και εργασίας, όλων των εργαζομένων της εταιρίας με την επωνυμία «ANAVADIA - ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.», ανεξαρτήτως ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει Πράξη Καταθ. Υπ.Εργασίας 153/28.12.2000: Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 18.12.2000 Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των ΓΕΩΛΟΓΩΝ πτυχιούχων Ανωτάτων σχολών που απασχολούνται στις Βιοµηχανικές επιχ/σεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις αποθήκες ακατέργαστων δερµάτων όλης της χώρας».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις αποθήκες ακατέργαστων δερµάτων όλης της χώρας». ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις αποθήκες ακατέργαστων δερµάτων όλης της χώρας». (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας: 59/5-7-2002) Σήµερα την 1/7/2002,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π. : Δ.ΑΣΦ.1280/

Α.Π. : Δ.ΑΣΦ.1280/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΆΡΘΡΟ 1 Πεδίο Εφαρµογής

ΆΡΘΡΟ 1 Πεδίο Εφαρµογής ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΗΓΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΤΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 84/23-7-2002) Στην Αθήνα, την 10 Ιουλίου 2002 οι υπογράφοντες

Διαβάστε περισσότερα

- 1. α) Μορφές της συμβάσεως Μερικής απασχόλησης πρόσληψη και απασχόληση

- 1. α) Μορφές της συμβάσεως Μερικής απασχόλησης πρόσληψη και απασχόληση I. (Άρθρο 2 του Ν. 3846/10) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - 1. α) Μορφές της συμβάσεως Μερικής απασχόλησης πρόσληψη και απασχόληση β) Συνεχόμενη απασχόληση, γ) Πρόσθετη απασχόληση - 2. Αποδοχές - 3. Απασχόληση κατά Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 137/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 137/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 137/26-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ------------------------- Στην Αθήνα σήμερα, 18 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

- Π. Ραπανάκης, Επίδομα εορτής Χριστουγέννων

- Π. Ραπανάκης, Επίδομα εορτής Χριστουγέννων 1 of 19 - Π. Ραπανάκης, Επίδομα εορτής Χριστουγέννων Πέτρος Γ. Ραπανάκης Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος Η ισχύουσα νομοθεσία για τον υπολογισμό και την καταβολή του επιδόματος (δώρου) Χριστουγέννων.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ. ΟΞΟΠΟΙΙΑΣ, ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 132/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Π.Κ. 132/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Π.Κ. 132/13-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Σύμβαση δανεισμού... 2 1.1 Γενικά... 4 1.2 Γνήσιος και μη γνήσιος δανεισμός... 5 1.3 Το νομικό πλαίσιο για τον κατ επάγγελμα δανεισμό εργαζομένων... 5 Πηγές... 9 Συντακτική ομάδα... 9 1 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 51/2005. Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 51/2005. Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 51/2005 Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (Πράξη κατάθεσης ΣΕΠΕ Τμήμα Κοιν. Επιθ. Ηρακλείου Κρήτης: 2/7-10-2005) Στην Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές Ποιοι είμαστε Η Eurobank Business Services, με παρουσία 12 ετών και ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά, στον τομέα της Έκδοσης και Διαχείρισης Μισθοδοσίας, δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ»

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ» ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ» (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 90/30-7-2002) Στην Αθήνα σήµερα, 17 Ιουλίου 2002, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών-τριών Κυτιοποιίας και Χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας»

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών-τριών Κυτιοποιίας και Χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας» ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών-τριών Κυτιοποιίας και Χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας» (Πράξη Κατάθεσης Υπ. Εργασίας : 23/13-5-2003) Στην Αθήνα σήμερα την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του πάσης φύσεως προσωπικού των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων όλης της χώρας» (Πράξη Κατάθεσης Υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «ώρο Χριστουγέννων»

Εργασιακά Θέματα «ώρο Χριστουγέννων» Εργασιακά Θέματα «ώρο Χριστουγέννων» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Δώρο Χριστουγέννων Συνοπτική παρουσίαση... 3 2. Νομική θεμελίωση. 4 3. Νομική φύση δώρου Χριστουγέννων.. 4 4. Δικαιούχοι... 4 5. Προϋποθέσεις καταβολής...

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 68/13-7-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2000-2001 Στην Αθήνα σήμερα 30 Ιουλίου 2000 οι υπογράφοντες αφενός Λευτέρης Αντωνακόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

1 of 16 17/12/ :09 μμ

1 of 16 17/12/ :09 μμ 1 of 16 17/12/2014 12:09 μμ - Π. Ραπανάκης, Επίδομα εορτής Χριστουγέννων Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος Η καταβολή του επιδόματος (Δώρου) Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Χειριστών Γεωτρυπανιστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανηµάτων Μεταλλείων και Λιγνιτωρυχείων όλης της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ [Ι] Επί των ερωτημάτων (Α) (Β) [ΙΙ] Επί των εφαρμοστέων διατάξεων. (Α) 1.Γενικά για το καθεστώς χορήγησης αδειών στους ΙΔΟΧ στο Δημόσιο.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ [Ι] Επί των ερωτημάτων (Α) (Β) [ΙΙ] Επί των εφαρμοστέων διατάξεων. (Α) 1.Γενικά για το καθεστώς χορήγησης αδειών στους ΙΔΟΧ στο Δημόσιο. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ [Ι] Επί των ερωτημάτων Μου ετέθησαν από την ΑΔΕΔΥ σειρά ερωτημάτων, σχετιζόμενων με το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη χορήγηση αδειών στους εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 74/ Τα κατώτατα όρια βασικών ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων αυτής της ΣΣΕ, διαμορφώνονται από 1.1.

Π.Κ. 74/ Τα κατώτατα όρια βασικών ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων αυτής της ΣΣΕ, διαμορφώνονται από 1.1. Π.Κ. 74/14-7-2000 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών βιομηχανιών τυροκομίας και τυροκομικών επιχειρήσεων όλης της χώρας Στην Αθήνα σήμερα 7 Ιουλίου 2000,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας. 1. Η σύμβαση εξηρτημένης εργασίας. 2. Το στοιχείο της εξαρτήσεως 3. Σύμβαση εταιρείας... 4. Ενδείξεις διαφοροποιήσεως μεταξύ συμβάσεως εξηρτημένης εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Σ.ΕΠ.Ε. ΚΩΔ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΑΕΔ ΚΩΔ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Σ.ΕΠ.Ε. ΑΡ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ A. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Α.Μ.Ε. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ή 1 ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων Στην Αθήνα σήµερα 12 Ιουλίου 2004, οι υπογράφοντες αφενός Ιωάννης ραπανιώτης, Γενικός ιευθυντής, ως εκπρόσωπος του Συνδέσµου Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών (Βοηθών Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών) ολόκληρης της Χώρας (πλην Μακεδονίας και Θράκης) Στην Αθήνα σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πληρωµάτων Ρυµουλκών Βιοµηχανικών Επιχειρήσεων Στην Αθήνα σήµερα 28 Ιουλίου 2006, οι υπογράφοντες αφενός ιονύσης Νικολάου, Γενικός ιευθυντής, ως εκπρόσωπος του Συνδέσµου Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Εγκύκλιος επί του άρθρου 1 του Ν. 3302/2004

Θέµα: Εγκύκλιος επί του άρθρου 1 του Ν. 3302/2004 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ Αθήνα, 01 Μαρτίου 2005 Αριθµ.Πρωτ:οίκ.3392 ΠΡΟΣ: Όπως ο Πίνακας ιανοµής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 3: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Σ.ΕΠ.Ε. ΚΩΔ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΑΕΔ ΚΩΔ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Σ.ΕΠ.Ε. ΑΡ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ A. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Α.Μ.Ε. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ή 1 ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα