ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΑΝΘΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΑΝΘΟΥ"

Transcript

1 377 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΑΝΘΟΥ (από τη χημικό συντηρήτρια έργων τέχνης Σβέτλανα Βιβντένκο) Χρησιμοποιήθηκαν 20 δείγματα οστράκων από το νεκροταφείο αλλά και από τους κλιβάνους 5 και 6 των οικοπέδων 205/206. Ο τελευταίος χρονολογείται με βεβαιότητα στα τέλη του 4 ου αι. π.χ. Η εργασία πραγματοποιήθηκε με μικροσκοπική εξέταση των δειγμάτων σε στερεομικροσκόπιο Leica MZ6 και σε πολωτικό μικροσκόπιο ΠΟΛΑΜ Λ Το πορώδες των δειγμάτων μετρήθηκε με τη μέθοδο της απορροφητικότητας νερού, ενώ για τον προσδιορισμό της σκληρότητας των δειγμάτων χρησιμοποιήθηκε η 10/βάθμια σκληρομετρική κλίμακα Mohs. Κατά την εξέταση των δειγμάτων σε στερεομικροσκόπιο ορίστηκαν οι τρεις κύριες ομάδες. Βασικό κριτήριο διαχωρισμού ήταν η παρουσία των προσμίξεων και πιο συγκεκριμένα, η συχνότητα και το μέγεθος των κόκκων τους. Η πρώτη ομάδα 1 (εικ. 1-4) χαρακτηρίζεται από σημαντική συχνότητα προσμίξεων και ποικιλία μορφών και μεγεθών κόκκων. Στις εικόνες 10α, 10β παράλληλα με τα εγκλείσματα των ορυκτών και πετρωμάτων φαίνονται και τα ίχνη των οργανικών φυτικών υλικών. Στη δεύτερη ομάδα 2 οι προσμίξεις είναι ελάχιστες και ιδιαίτερα λεπτόκοκκες (εικ.5-7). Μία ενδιάμεση εικόνα παρουσιάζουν τα δείγματα της τρίτης ομάδας 3, η οποία είναι πιο πολυάριθμη και, όπως φαίνεται, αντανακλά την πιο διαδεδομένη σύνθεση του κεραμικού συνόλου της Ακάνθου (εικ. 8-14). Η τέταρτη ομάδα 4 διαφέρει από τις υπόλοιπες τόσο στη σύσταση του πηλού όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Κατά την πετρογραφική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στάθηκε δυνατό να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας. Στην πρώτη ομάδα η συχνότητα των προσμίξεων (μη- πλαστικών στοιχείων) είναι 20-25%. Το μέγεθος των κόκκων ποικίλει: οι πιο μεγάλοι κόκκοι μεγέθους 3-4mm σπανίζουν, αρκετά συχνοί είναι οι γωνιώδεις και υπογωνιώδεις κόκκοι μεγέθους μ και υπερτερούν οι γωνιώδεις 1 Εδώ εντάσσονται τα εξής αγγεία, αριθ.289 θήλαστρο, αριθ.197 χύτρα, αριθ.109 αμφορέας με οριζόντιες λαβές της «χαλκιδικιώτικης»κεραμικής, αριθ.170 υδρία, οξυπύθμενος αμφορέας που δε συμπεριλαμβάνεται στην εργασία αριθ. Ι Σ αυτήν την ομάδα εντάσσονται τα παρακάτω αγγεία: α) αμφορίσκος Ι με επιδράσεις από την Αν. Ελλάδα, κύλικα αριθ. 89, όλπες αριθ. 41 και 45, β) η «χαλκιδικιώτικη» υδρία αριθ. 113 και γ) ο μικκύλος αρυτήρας αριθ Στη μεσαία ομάδα ανήκουν α) ιωνίζοντα αγγεία κύπελλο αριθ.75, κύλικα 87 β) αβαφή αγγεία αμφορέας αριθ.155, όλπη αριθ.184, αλλά και γ) αγγεία με διακόσμηση αριθ. 134 υδρία. 4 Εδώ ανήκουν ο πιθαμφορέας αριθ.107, η υδρία αριθ.120 και η οπισθότμητη πρόχους αριθ.130.

2 378 και υπογωνιώδεις κόκκοι μεγέθους 10-60μ (εικ ). Στη δεύτερη ομάδα η συχνότητα των προσμίξεων είναι 5-7% και στη σύσταση υπερτερούν οι γωνιώδεις και υπογωνιώδεις κόκκοι μεγέθους 10-40μ (εικ. 25, 26). Οι λεπτές τομές των δειγμάτων της πρώτης ομάδας με τη μικρή μόνη διαφορά στη συχνότητα 15-20% και στην απουσία κόκκων μεγαλύτερων 1mm (εικ. 27,28). Στην τέταρτη ομάδα το μέγεθος των κόκκων είναι mm. Τις περισσότερες φορές το μέγεθος των κόκκων δεν υπερβαίνει τα 50-60mm. Η πετρογραφική ανάλυση έδειξε ότι οι συστάσεις των δειγμάτων διακρίνονται πιο πολύ στις ποσοτικές αναλογίες των μη- πλαστικών στοιχείων παρά στην ποιοτική ορυκτολογική σύνθεση, η οποία παρουσιάζει ένα σταθερό συνδυασμό ορυκτών. Τα κύρια μη πλαστικά στοιχεία που εντοπίστηκαν είναι τα εξής: χαλαζίας, άστριοι, μαρμαρυγίες, κεροστίλβη και σπάνια επιδότης, θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, χαλαζίτη και ψαμμίτη. H τέταρτη ομάδα διαφέρει από τις υπόλοιπες. Τα μη πλαστικά υλικά είναι σπάνια και εκπροσωπούνται κυρίως από χαλαζία και χαλαζίτη. Εντοπίστηκαν άστριοι, μαρμαρυγίας και εγκλείσματα ανθρακικών. (Ιδιαίτερα διαφοροποιείται η οπισθότμητη πρόχους πολύ σημαντικό μέρος της σύστασης της οποίας αποτελείται από εγκλείσματα πηλού με ιδιαίτερα μικροκρυσταλλική μορφή των μη πλαστικών.) Ο χαλαζίας είναι μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός, συχνά με ελαφρή κυματοειδή κατάσβεση με τομές καθαρές ή με τα εγκλείσματα επιδότου, κεροστίλβης κ.α. Τα πλαγιόκλαστα εντοπίζονται με συχνή κυματοειδή κατάσβεση, επικρατέστερη αλβιτική διδυμία και φορές με σαφείς πολυδυμίες. Στους περισσότερους κρυστάλλους πλαγιοκλάστων παρατηρούνται εγκλείσματα επιδότου, κεροστίλβης, μαρμαρυγιών. Από τους αλκαλιούχους αστρίους τις περισσότερες φορές στη σύσταση συμμετέχει ο μικροκλινής, κάποιες φορές σερικιτιωμένος ή με εγκλείσματα αργιλικών ενώσεων. Η κεροστίλβη είναι πράσινη, καστανή ή άχρωμη, με υποπαράλληλη διάταξη των κρυστάλλων και σε κάποιες περιπτώσεις με εγκλείσματα σαλικών ορυκτών, απατίτη ή αδιαφανών ορυκτών. Ο έγχρωμος μαρμαρυγίας, ο βιοτίτης και ο λευκός μαρμαρυγίας, πιθανόν, ο μοσχοβίτης (με χαρακτηριστική αλλαγή του αναγλύφου με στροφή της τράπεζας του μικροσκοπίου) συμμετέχουν στη σύσταση σε μεγάλη αναλογία. Σε μερικά δείγματα, π.χ. στο μικρογραφικό αρυτήρα 138 αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σύστασης. Γενικά η αξιοσημείωτη συχνότητα των μαρμαρυγιών έγινε το διακριτικό γνώρισμα των εξεταζόμενων δειγμάτων. Τα ανθρακικά, εκτός από τα θραύσματα πετρωμάτων, εμφανίζονται και ως κελύφη μικροοργανισμών. Οι κόκκοι ψημένου, τριμμένου κεραμικού, μεγέθους μ εντοπίζονται συχνά στη σύσταση των δειγμάτων. Δεν 5 Βλ. παραπάνω σελ. 122.

3 379 παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στη σχετική συχνότητα των παραπάνω συστατικών. Πιθανόν ο συγκεκριμένος συνδυασμός ορυκτών να αντιπρορσωπεύει τις πρώτες ύλες της περιοχής της Ακάνθου. Το αντιπροσωπευτικό σύνολο των ορυκτών της κεραμικής της Ακάνθου σχετίζεται καλά με τη γενική γεωλογική εικόνα του ελληνικού τμήματος της Σερβομακεδονικής μάζας (χάρτης 1) και πιο συγκεκριμένα της νοτιοανατολικής περιοχής της σειράς Βερτίσκου 6. Επομένως, με κάποια επιφύλαξη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κεραμικό σύνολο που εξετάσθηκε από την Άκανθο έχει τοπική προέλευση. Χάρτης 1. Πετρογραφικό σκαρίφημα Πιο τεκμηριωμένη ταξινόμηση των πηλών απαιτεί ένα συμπληρωματικό σύνολο φυσικο-χημικών αναλύσεων, π.χ. περίθλαση ακτινών Χ για ταυτοποίηση αργίλων, η οποία είναι αδύνατη κατά την πετρογραφική ανάλυση ή φασματοσκοπικές τεχνικές (ατομικής απορρόφησης, εκπομπής, μαγνητικού πυρηνικού συντονισμού κ.ά.) για τον προσδιορισμό της χημικής σύστασης. Όσον αφορά στην όπτηση η εξέταση των δειγμάτων σε στερεομικροσκόπιο έδειξε ότι όλα τα αγγεία είναι οξειδωτικά ψημένα και έχουν καστανά ή ερυθροκάστανα χρώματα. Εξαίρεση αποτελεί μία ομάδα δειγμάτων με πιο ανοικτό καφέ χρώμα (εικ ). 6 Α. Κασώλη Φουρναράκη, Συμβολή στην ορυκτολογική και πετρολογική μελέτη αμφιβολιτικών πετρωμάτων της Σερβομακεδονικής μάζας, ( διδακτορική διατριβή Θεσσαλονίκη 1981), σελ (από όπου και ο χάρτης που παρατίθεται).

4 380 Περίπου 30% των δειγμάτων εμφανίζει τεφρό πυρήνα, και αυτό οφείλεται στον ανεπαρκή χρόνο ψησίματος (εικ.1, 2). Για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας όπτησης κεραμικής υπάρχουν πολλές τεχνικές : η εξέταση της συμπεριφοράς των δειγμάτων με επανόπτηση (με μέτρηση απορροφητικότητας νερού και συντελεστή διαστολής πριν και μετά από επανόπτηση), θερμική ανάλυση, περίθλαση ακτινών Χ, φασματοσκοπία Moss Bauer με ακτίνες γ, οπτικές τεχνικές κ.ά. Ο προσδιορισμός της θερμοκρασίας όπτησης κατά την παρατήρηση σε πολωτικό μικροσκόπιο βασίζεται στις μεταβολές που υφίστανται τα ορυκτά του πηλού με την άνοδο της θερμοκρασίας, όπως είναι η απώλεια της κρυσταλλικής δομής των αργίλων, αποσύνθεση ανθρακικών, δημιουργία νέων ορυκτών φάσεων κ.ά. Οι βασικές μεταβολές στα δείγματα που επιλέχθηκαν για πετρογραφική ανάλυση δείχνουν εικόνες χαρακτηριστικές για ενεργή και μέτρια ενεργή πηλιτική μάζα. Πιο συγκεκριμένα, η κύρια κεραμική ύλη είναι απλοθλαστική, η αποσύνθεση των ανθρακικών στα περισσότερα δείγματα ολοκληρώθηκε, μόνο σε λίγες περιπτώσει, ιδιαίτερα στον πυρήνα παρατηρούνται κόκκοι ανθρακικών. Η κυματοειδής κατάσβεση και εγκλείσματα στους κόκκους χαλαζία και αστρίων, το καστανό χρώμα της κεροστίλβης, η εμφάνιση των γραμμών αντιδράσεων γύρω από τους κόκκους αστρίων και μαρμαρυγιών και άλλες χαρακτηριστικές μεταβολές μας οδηγούν στις πιθανές θερμοκρασίες όπτησης º C. Όσον αφορά στην τέταρτη ομάδα η κατάσταση των ανθρακικών, της κεροστίλβης και της κύριας κεραμικής ύλης μας αφήνει να υποθέσουμε ότι η θερμοκρασία όπτησης ήταν πάνω από 850º C 7. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ψησίματος παίζει ο χρόνος ψησίματος. Για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα η πρακτική όπτησης απαιτεί ταυτόχρονη δημιουργία της συγκεκριμένης ατμόσφαιρας και κατάλληλης θερμοκρασίας σε κάθε φάση ψησίματος και ορισμένης διάρκειας εκθέσεως αντικειμένου σε σταθερή θερμοκρασία. Για τη σωστή ρύθμιση των συνθηκών εντός κλιβάνου ήταν απαραίτητη η τεχνολογική εξειδίκευση και εμπειρία. Στα εξεταζόμενα δείγματα οι ατέλειες του ψησίματος, σε μορφή μη καλά ψημένου πυρήνα, συχνότερα εμφανίζονται στα αγγεία μεγάλων διαστάσεων. Αν υποθέσουμε ότι για την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου στον κλίβανο στοιβάζονταν τα αγγεία των μικρών και των μεγάλων διαστάσεων κατασκευασμένα από τον παρόμοιο πηλό, είναι 7 Ο χρόνος ψησίματος δεν ήταν αρκετός. Ιδιαίτερα στην πρόχου 130 η απλοθλαστική κεραμική ύλη παραμένει μόνο στις εξωτερικές στρώσεις του δείγματος. Η ατμόσφαιρα του ψησίματος διαφέρει από δείγμα σε δείγμα. Ήταν ιδιαίτερα οξειδωτική στην περίπτωση των αγγείων 107 και 120 και ήπια οξειδωτική στην περίπτωση της πρόχου 130.

5 381 λογικό, να περιμένουμε κάποιες ατέλειες ψησίματος στα μεγάλα αγγεία επειδή απαιτούσαν μεγαλύτερη διάρκεια όπτησης. Το φαινόμενο του σκουρόχρωμου πυρήνα από τη μία συνηγορεί για κάποιες ατέλειες στη γενική οργάνωση της εργασίας, από την άλλη όμως μας παραπέμπει στην αρχική σύσταση της πρώτης ύλης με αντιπροσωπευτικά ορυκτά, το μεγάλο μέρος των οποίων (ενώσεις σιδήρου, ανθρακικά, μαρμαρυγίες, άστριοι) μπορεί να λειτουργήσει ως ευτηκτικά, δηλαδή ως υλικά που έχουν την ιδιότητα να επιταχύνουν την υαλοποίηση των πηλών. Μη ελεγχόμενη επιτάχυνση, όμως, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του αγγείου. Για την αποτροπή της ατυχίας στη διαδικασία ψησίματος περιορίζεται υποχρεωτικά ο χρόνος και ή θερμοκρασία όπτησης. Προκειμένου να εξασφαλίζουν τη συμπεριφορά των αγγείων στο ψήσιμο, η συνιστώμενη συχνότητα των ευτηκτικών σε λεπτό κλάσμα πηλιτικού υλικού με κρυστάλλους μικρότερους 0,001mm (το μέρος σύστασης του πηλού που πραγματοποιούνται οι βασικές αρχικές αντιδράσεις της ωρίμανσης της κεραμικής μάζας) εδώ πρέπει να ήταν πάνω από το 3-5%. Μεταξύ των ευτηκτικών του λεπτού κλάσματος στους πηλούς της Ακάνθου είναι τα οξείδια και υδροξείδια σιδήρου, υδρομαρμαρυγίες, κρυπτοκρυσταλλικός ασβεστίτης του μικρίτη, μικρά φυλλάρια μαρμαρυγιών κ.α. Έχοντας υπ όψιν τη σημαντική συχνότητα προσμίξεων ευτηκτικών στον πηλό της Ακάνθου, είναι λογικό να αναμένουμε και την αυξημένη τους συχνότητα σε λεπτό κλάσμα του πηλιτικού υλικού. Έτσι, ορίζεται ο παράγοντας που εύκολα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή του αγγείου κατά το ψήσιμο. Όσον αφορά στη διαδικασία της κατεργασίας της πρώτης ύλης, η οποία ακολούθως πρέπει να εκτεθεί στην όπτηση, σημαντικό ρόλο στην αναφερόμενη φάση παίζει η σωστή επιλογή της συχνότητας προσμίξεως και του μεγέθους των κόκκων της. Και οι δύο αυτοί παράμετροι μπορούσαν να ρυθμιστούν είτε με διάφορες φυσικές διεργασίες (απομάκρυνση μεγάλων κόκκων με κοσκίνισμα, κατεργασία με νερό κ.α.) είτε με ανάμιξη με άλλα υλικά (πιο λεπτόκοκκο ή πιο χονδρόκοκκο πηλό, άμμο, θραύσματα πετρωμάτων, τριμμένο κεραμικό κ.α.). Αναμιγνύοντας πηλό με διάφορα υλικά επεμβαίνουμε είτε στην πλαστικότητα είτε στο σημείο ωρίμανσης της πρώτης ύλης. Η μεγάλη συχνότητα χαλαζία στον πηλό αυξάνει τη σταθερότητα του αγγείου στην όπτηση. Επομένως η σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα της πρώτης ύλης της Ακάνθου σε χαλαζία (ιδιαίτερα στα μεγάλα αγγεία) δεν ήταν τυχαία, αλλά εξασφάλιζε τη συμπεριφορά των αγγείων κατά το ψήσιμο. Το αρκετά μεγάλο μέγεθος κόκκων της προσμίξεως (3-4mm) και η σπάνια στατιστική εμφάνιση της στο κεραμικό σύνολο της Ακάνθου μας επιτρέπει να θεωρήσουμε την πρόσμιξη του χονδρόκοκκου χαλαζία ως τεχνητή.

6 382 Οι μαρμαρυγίες, εκτός από την ευτηκτική τους λειτουργία, έχουν την ιδιότητα να επιφέρουν γρήγορα αύξηση της παραμόρφωσης των πηλών κατά την περιστροφή του τροχού. Για την αποφυγή της παραμορφώσεως των αγγείων κατά τη μορφοποίηση τους θεωρείται απαραίτητη η παρουσία στον πηλό των κόκκων προσμίξεων (χαλαζία, τριμμένου κεραμικού) προτιμητέου μεγέθους 0,5 1mm, ενώ οι κόκκοι μικρότερων μεγεθών χαμηλώνουν τις συνδετικές ιδιότητες του πηλού. Οι κόκκοι προσμίξεων των παραπάνω μεγεθών επίσης, χαμηλώνοντας τη συρρίκνωση του πηλού, αυξάνουν τη σταθερότητα των αγγείων κατά το στέγνωμα, επιταχύνοντας συγχρόνως τη διαδικασία αυτή. Οι παράμετροι που αναφέρθηκαν σχετίζονται καλά με την ταξινόμηση κόκκων προσμίξεων στα εξεταζόμενα δείγματα της Ακάνθου. Έτσι, η σημαντική συχνότητα προσμίξεων με κόκκους μεγέθους μ πιθανόν υποδηλωνόταν με την υψηλή αναλογία των μαρμαρυγιών στη σύσταση του πηλού. Αξιοσημείωτη είναι στα δείγματα που εξετάστηκαν και η σταθερότητα του μεγέθους των μεγαλύτερων κόκκων στις «μεσαίες», πιο διαδεδομένες συνθέσεις της Ακάνθου. Με την παραπάνω παράμετρο, σταθερότητα μεγέθους μεγαλύτερων κόκκων, αξιοποιείται συνήθως η ομοιομορφία του πηλού και κατά συνέπεια ο βαθμός της κατεργασίας πρώτων υλών. Ολοκληρώνοντας την εξέταση των λεπτών τομών προς την κατανομή και κοκκομετρία των προσμίξεων μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι κεραμείς της Ακάνθου είχαν κάποιες δυσκολίες με τις πρώτες ύλες (αξιοσημείωτες συχνότητες μαρμαρυγιών, ευτηκτικών), όμως τις αντιμετώπισαν με την εμπειρία τους, χρησιμοποιώντας φυσικές και τεχνητές προσμίξεις και επιλέγοντας σωστά και ελέγχοντας τις συνθήκες όπτησης. Στο κεραμικό σύνολο της Ακάνθου, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχει μία ομάδα αγγείων με ανοικτό καφέ χρώμα (μερικά από αυτά αποτελούν απομιμήσεις κορινθιακών αγγείων) που διακρίνεται για την αυξημένη συχνότητα μαρμαρυγιών (ο μοσχοβίτης υπερτερεί) και ανθρακικών (λευκοκρατικών συστατικών τα οποία δίνουν ανοικτή απόχρωση στο κεραμικό) και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία όπτησης στους º C. Στις φωτ. 33, 34 παρουσιάζονται οι εικόνες σύστασης ενός κορινθιακού αγγείου με ιδιαίτερα λεπτόκοκκο και καθαρό πηλό και της απομίμησης με ποικιλομορφία προσμίξεων. Φαίνεται πως η σύσταση πλούσια σε μαρμαρυγίες και ανθρακικά επέτρεπε στους κεραμείς σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπτησης να αποκτήσουν το επιθυμητό ανοικτό καφέ χρώμα. Μελετώντας τη διαφοροποίηση της πρώτης ύλης ως προς το μέγεθος του αγγείου και τη χρήση του, για την οποία προοριζόταν, διαπιστώσαμε ότι η χονδρόκοκκη σύνθεση είναι χαρακτηριστική για τα μαγειρικά σκεύη (σπάνιοι κόκκοι πρόσμιξης μεγέθους 3-4mm). Η λεπτόκοκκη σύνθεση είναι χαρακτηριστική για την πιο επιμελημένη κεραμική (μικρότερων διαστάσεων) που φέρει «ιωνίζουσα» διακόσμηση.

7 383 Το πορώδες και η σκληρότητα της κεραμικής έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία όπτησης, η σημαντική αύξηση της οποίας (με κατάλληλη πρώτη ύλη) έχει ως αποτέλεσμα μία συμπαγή, χαμηλού πορώδους κεραμική μάζα. Τα δείγματα της Ακάνθου χαρακτηρίζονται από σκληρότητα 13 και πορώδες 22-24%. Ίδιες τιμές σκληρότητας 1-3 και λίγο πιο αυξημένες του πορώδους 24-28% σημειώνουν και οι ερευνητές της κεραμικής της Σίνδου 8, η οποία συγχρόνως χαρακτηρίζεται με θερμοκρασία όπτησης στους º C. Οι χαμηλότερες τιμές πορώδους, που δεν ξεπέρασαν το 19% και υψηλότερες της σκληρότητας καθορίσθηκαν για την κεραμική της Ολύνθου σε μία προκαταρκτική εξέταση 4 μόνο δειγμάτων 9. Η κεραμική της Ολύνθου διακρίνεται για τον ιδιαίτερα λεπτόκοκκο πηλό. Πολύ σπάνια στη σύσταση συναντούμε κόκκους μη πλαστικούς μεγέθους mm. Η βασική κοκκομετρία κυμαίνεται στα 10-40mm. Στα μη πλαστικά υλικά εντοπίστηκαν ο χαλαζίας μόνο- και πολυκρυσταλλικός, άστριοι, άφθονοι μαρμαρυγίες. Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα ανθρακικών και ίχνη κελύφων. Η αποσύνθεση των ανθρακικών, η έντονη καστανή απόχρωση της κεραμικής και η κατάσταση της κύριας απλοθλαστικής κεραμικής ύλης μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι η θερμοκρασία όπτησης ήταν πάνω από 850º C σε ιδιαίτερα οξειδωτική ατμόσφαιρα. Τέλος χωρίς να θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εξ αιτίας της έλλειψης των απαραίτητων πληροφοριών, αλλά μόνο γενικεύοντας τις πρώτες παρατηρήσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι οι κεραμείς της Ακάνθου χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες πιθανόν τοπικών κοιτασμάτων ήταν ικανοί να διαφοροποιήσουν την πλαστικότητα τους και να ρυθμίζουν τις συνθήκες όπτησης για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. 8 Κεσίσογλου Μήρτσου 1987, σελ Από την Όλυνθο εξετάσθηκαν τα ακόλουθα δείγματα, βλ. Olynthus V, αριθ. Ρ31-Α πίν. 26, αριθ. Α πίν. 31, αριθ. Ρ56Β πίν. 34 και αριθ. Β πίν. 41.

8 384 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Μακροσκοπική Μελέτη δειγμάτων κεραμικής από το Καραμπουρνάκι (από τη χημικό συντηρήτρια έργων τέχνης Σβέτλανα Βιβντένκο) Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οκτώ δείγματα οστράκων, τέσσερα από το νεκροταφείο και τέσσερα από τους απορριμματικούς λάκκους. Κατά τη μικροσκοπική εξέταση ορίστηκαν τρεις βασικές ομάδες πηλών. Βασικά κριτήρια διαχωρισμού αποτελούν τα χαρακτηριστικά των προσμίξεων και η διαδικασία όπτησης. H πρώτη ομάδα, η οποία αποτελείται από ένα όστρακο πιθαρόσχημου αγγείου με γραπτή διακόσμηση (370), μία οπισθότμητη πρόχου (389), μία ωοκέλυφη οινοχόη(638), μία όλπη (502) και μία ωοκέλυφη κύλικα (639), χαρακτηρίζεται από συχνότητα προσμίξεων 7-10% με μέγεθος κόκκων 10-60μ. και σπάνια έως 200μ. και σχετική ποικιλία ορυκτών που αποτελούν τα μη πλαστικά στοιχεία. Με σειρά συχνότητας είναι τα εξής: χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), άστριοι (μικροκλινής και πλαγιόκλαστα), βιοτίτης και λευκός μαρμαρυγίας, κεροστίλβη άχρωμη και καστανή, θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων και σπάνια χαλαζίτης. Οι κόκκοι των μηπλαστικών έχουν αρκετά υψηλό βαθμό στρογγυλότητας. Ο πηλός της δεύτερης ομάδας, η οποία αποτελείται από δύο κοτύλες απομιμήσεις κορινθιακών αγγείων (636, 637 αντίστοιχα), περιέχει ελάχιστες προσμίξεις 5-7% με μέγεθος κόκκων 10-60μ. με σπάνιους κόκκους μεγέθους έως 300. Τα μη- πλαστικά στοιχεία που εντοπίστηκαν είναι τα εξής: χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), άστριοι, λευκός μαρμαρυγίας, βιοτίτης και θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων. Το χαρακτηριστικό των δειγμάτων είναι τα εγκλείσματα που αποτελούνται από τριμμένο ψημένο κεραμικό, μεγέθους μ. Τα αγγεία της τρίτης ομάδας, δύο σπάνια λεκανόσχημα (454, 455 αντίστοιχα), κατασκευάστηκαν από ιδιαίτερα λεπτόκοκκο και καθαρό πηλό. Η σύσταση τους παρουσιάζει σχεδόν την ίδια εικόνα με τα δείγματα της δεύτερης ομάδας με μία μόνο μικρή διαφορά στην παρουσία μαρμαρυγιών, η οποία είναι πολύ περιορισμένη στην τρίτη ομάδα Εντοπίστηκαν και τα εγκλείσματα ψημένου κεραμικού. Οι κόκκοι των μηπλαστικών έχουν πολύ υψηλό βαθμό στρογγυλότητας. Οι κόκκοι των αργίλων είναι στρογγυλοί και στις τρεις ομάδες. Οι πηλοί είναι πλούσιοι σε ενώσεις σιδήρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πηλοί που ανήκουν στη δεύτερη ομάδα χρησιμοποιούνταν στα αγγεία που αποτελούν μίμηση κορινθιακών αγγείων, ενώ οι πηλοί της τρίτης ομάδας στην κατασκευή της ωοκέλυφης κεραμικής.

9 385 Ευδιάκριτη είναι η σημαντική διαφοροποίηση της θερμοκρασίας όπτησης για κάθε αναφερόμενη ομάδα. Για την όπτηση της ωοκέλυφης κεραμικής ομάδα 3 χρησιμοποιήθηκαν αναγωγικές συνθήκες με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 800º C (στις λεπτές τομές παρατηρούνται οι αρκετοί κόκκοι ανθρακικών). Κατά την αναγωγική όπτηση των πηλών πλούσιων σε σίδηρο η υαλοποίηση επιταχύνεται εξ αιτίας της έντονης δράσης ως ευκτητικό του οξειδίου σιδήρου (Ομάδα 2). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνθήκες ψησίματος δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερές μικροσκοπικά στις τομές των οστράκων διακρίνονται οι γραμμές διαφόρων αποχρώσεων. Οι απομιμήσεις των κορινθιακών αγγείων (Ομάδα 2) ψήθηκαν σε ήπιες οξειδωτικές συνθήκες με πιθανή θερμοκρασία º C. H κεραμική της πρώτης ομάδας έχει ψηθεί σε ιδιαίτερα οξειδωτικές συνθήκες και υψηλότερη θερμοκρασία στους º C (στο πολωτικό παρατηρούνται οι κόκκοι της κεροστίλβης καστανού χρώματος). Όσον αφορά στη διαφοροποίηση των πρώτων υλών σε εξάρτηση από το μέγεθος και το σχήμα του αγγείου, αξιοσημείωτη είναι η πολύ λεπτή σύνθεση των πηλών, την οποία παρακολουθούμε σε όλα τα δείγματα από το Καραμπουρνάκι, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετά μεγάλα αγγεία, όπως είναι ο αποθηκευτικός πίθος (αριθ. ΛΙΙ\19).

10 386 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι: Χημική ανάλυση κεραμικών οστράκων με φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης και φλογοφωτομετρία (Ινστιτούτο Πολιτιστικής & Εκπαιδευτικής Κληρονομιάς. Μονάδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Υπεύθυνοι Δρ. Δ. Τσιαφάκη και Δρ. Ν. Τσιρλιγκάνης) 1. Περιγραφή των δειγμάτων Όλα τα κεραμικά όστρακα που προέρχονται από την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι και που αναλύθηκαν 10 στην παρούσα εργασία ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες: (α) στα ψημένα όστρακα και (β) στα άψητα ή κακώς ψημένα. Η ταξινόμηση αυτή έγινε με οπτική εξέταση των οστράκων αλλά και με τη μελέτη της συμπεριφοράς τους όταν πλύθηκαν με νερό. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε επίσης και ένα δείγμα χώματος (S) το οποίο προέρχεται από τον ίδιο λάκκο στον οποίο βρέθηκαν τα κεραμικά όστρακα. Το δείγμα χώματος κοσκινίστηκε και απομονώθηκαν τέσσερα διαφορετικά κοκκομετρικά κλάσματα. Αναλυτικότερα, τα κοκκομετρικά κλάσματα που απομονώθηκαν ήταν (α) <23 μm (S1), (β) μm (S2), (γ) μm (S3), (δ) μm (S4). Όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν στην παρούσα εργασία περιγράφονται στον Πίνακα 1. Επιπλέον, στην χημική ανάλυση συμπεριλήφθηκε και ένα δείγμα από το αρχικό χώμα πριν αυτό υποστεί κοσκίνηση. Στη συνέχεια η εξωτερική επιφάνεια των κεραμικών οστράκων απομακρύνθηκε με ένα τρυπάνι έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της πιθανής εξωτερικής επιμόλυνσης των οστράκων. Ειδικότερα, τα δείγματα Κ8 και Κ21 αναλύθηκαν με και χωρίς απομάκρυνση τη εξωτερικής επιφάνειας. Κάθε δείγμα λειοτριβήθηκε σε γουδί από αχάτη πριν την εφαρμογή της χημικής διαλυτοποίησης. Πίνακας 1:Περιγραφή των δειγμάτων 10 Αναλύθηκαν συνολικά 36 δείγματα κεραμικών οστράκων (Κ)

11 387 No Περιγραφή Δείγμα 1 S1 <25 μm 2 S μm 3 S μm 4 S μm 5 S5 Χώμα 6-13 K2, K4, K6, K3, K5, K8A, K8B, K K21A, K21B, K16, K17, K18B, K14, K23B, K24, K19, K K26, K27, K28, K30, K31, K33, K34, K35, K36, K37, K38, K39, K41, K42, K43, K44, K46, K48 Άψητα Ψημένα Μη ταξινομημένα 2. Προκατεργασία και χημική ανάλυση Η προκατεργασία των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με την επίδραση μικροκυμάτων. Τα δείγματα ξηράθηκαν πριν την ανάλυση τους, για 24h στους 105 o C. Στη συνέχεια, 0.2 g λειοτριβημένου δείγματος τοποθετήθηκαν σε δοχεία υψηλής πίεσης από Teflon. Στο κάθε δοχείο προστέθηκε ένα μίγμα από πυκνό HCl (36% v/v) και HF (40% v/v) σε αναλογία 1:1. Τα δοχεία υψηλής πίεσης αφού κλείστηκαν τοποθετήθηκαν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων (μοντέλο MARS 5, CEM). Η μέγιστη πίεση που εφαρμόστηκε ήταν 200psi για 15 min. Τα δοχεία αφέθηκαν να κρυώσουν πριν εκτονωθεί η πίεση μέσω της βαλβίδας ασφαλείας κάτω από απαγωγό αερίων. Το περιεχόμενο κάθε δοχείο μεταφέρθηκε σε ογκομετρικές φιάλες και ο όγκος ρυθμίστηκε στα 100 ml με προσθήκη υπερκαθαρού νερού (Millipore 18.2 MΩ). Η τελική συγκέντρωση οξέος στα διαλύματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις 0.5 mol.l. Η μέθοδος διαλυτοποίησης που εφαρμόστηκε στο φούρνο μικροκυμάτων ήταν ελεγχόμενες ως προς την μέγιστη πίεση, κάτι που ήταν εφικτό με τη χρήση ειδικού αισθητήρα πίεσης (ΕΡ 1500). Η μέγιστη θερμοκρασία που επιτεύχθηκε ήταν 210 o C. Λευκά δείγματα (blank) προετοιμάστηκαν και αναλύθηκαν με ανάλογο τρόπο όπως και τα δείγματα των κεραμικών οστράκων και χρησιμοποιήθηκαν για την τελική διόρθωση των αποτελεσμάτων. Τα χημικά στοιχεία που προσδιορίστηκαν ήταν τα: Mg, Ca, Mn, Fe και Zn με την εφαρμογή της φασματοσκοπίας ατομικής απορρόφησης (AAS). Επιπλέον προσδιορίστηκαν τα στοιχεία Na και K με εφαρμογή της φασματοσκοπίας ατομικής εκπομπής με φλόγα (φλογοφωτομετρία, FAAS). Για τη βαθμονόμηση του φασματόμετρου ατομικής απορρόφησης και ατομικής εκπομπής, χρησιμοποιήθηκαν μονο-στοιχειακά πρότυπα. Ο προσδιορισμός των χημικών στοιχείων Mg, Fe, Ca έγινε με τη χρήση λυχνιών κοίλης καθόδου, ενώ μία λυχνία χωρίς ηλεκτρόδιο χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό του Zn.

12 388 Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή του πακέτου SΤAΤISTICA Χημική σύσταση των κεραμικών οστράκων Η χημική σύσταση των κεραμικών οστράκων που αναλύθηκαν στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται στον Πίνακα 2, ενώ στο Σχήματα 1-5 παρουσιάζονται υπό μορφή γραφικής αναπαράστασης η διακύμανση των συγκεντρώσεων των στοιχείων που προσδιορίστηκαν. Πίνακας 2: Χημική σύσταση κεραμικών οστράκων Δείγμα Συγκέντρωση οξειδίου % m/m ± s.d. ppm ± s.d. K 2 O Na 2 O MgO Ca 2 O Fe 2 O 3 MnO Zn S S S S S K K K K K K8A K8B K21A K21B K K K K K K24B

13 389 K K K Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ Κ

14 390 MgO Συγκέντρωση MgO % w/w S1 S2 S3 S4 S5 K2 K4 K6 K3 K5 K8A K8B K21A K21B K16 K17 K18 K14 K23 K24B K15 K19 K25 K26 K27 K28 K30 K31 K33 K34 K35 K36 K37 K38 K39 K41 K42 K43 K44 K46 K48 Δείγμα Σχήμα 1: Συγκέντρωση MgO στα κεραμικά όστρακα 5 CaO Συγκέντρωση CaO % w/w S1 S2 S3 S4 S5 K2 K4 K6 K3 K5 K8A K8B K21A K21B K16 K17 K18 K14 K23 K24B K15 K19 K25 K26 K27 K28 K30 K31 K33 K34 K35 K36 K37 K38 K39 K41 K42 K43 K44 K46 K48 Δείγμα Σχήμα 2: Συγκέντρωση CaO στα κεραμικά όστρακα

15 391 7 Fe2O3 Συγκέντρωση Fe 2 O 3 % w/w S1 S2 S3 S4 S5 K2 K4 K6 K3 K5 K8A K8B K21A K21B K16 K17 K18 K14 K23 K24B K15 K19 K25 K26 K27 K28 K30 K31 K33 K34 K35 K36 K37 K38 K39 K41 K42 K43 K44 K46 K48 Δείγμα Σχήμα 3: Συγκέντρωση Fe 2 O 3 στα κεραμικά όστρακα 0.18 MnO 0.16 Συγκέντρωση MnO % w/w S1 S2 S3 S4 S5 K2 K4 K6 K3 K5 K8A K8B K21A K21B K16 K17 K18 K14 K23 K24B K15 K19 K25 K26 K27 K28 K30 K31 K33 K34 K35 K36 K37 K38 K39 K41 K42 K43 K44 K46 K48 Δείγμα Σχήμα 4: Συγκέντρωση MnO στα κεραμικά όστρακα

16 Zn Συγκέντρωση Zn ppm S1 S2 S3 S4 S5 K2 K4 K6 K3 K5 K8A K8B K21A K21B K16 K17 K18 K14 K23 K24B K15 K19 K25 K26 K27 K28 K30 K31 K33 K34 K35 K36 K37 K38 K39 K41 K42 K43 K44 K46 K48 Δείγμα Σχήμα 5: Συγκέντρωση Zn στα κεραμικά όστρακα Στο Σχήμα 6 δίνονται τα τριαδικά διαγράμματα (α) CaO-MgO-Fe2O3 και (β) Κ2Ο- Νa2Ο-ΜnΟ όπου είναι προφανές πως όλα τα δείγματα εντοπίζονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή με εξαίρεση κυρίως το δείγμα S Fe 2 O 3 % w/w MgO % w/w CaO % w/w (α)

17 MnO % w/w Na 2 O % w/w K 2 O % w/w (β) Σχήμα 6: Τριαδικά διαγράμματα (α) CaO-MgO-Fe2O3 και (β) Κ2Ο-Νa2Ο-ΜnΟ για όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν 4. Στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χημική ανάλυση των κεραμικών οστράκων, επεξεργάστηκαν στατιστικά έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν επιβεβαιώνονται και στατιστικά οι δύο ομάδες που είχαν αρχικά θεωρηθεί: τα ψημένα και τα άψητα ή κακώς ψημένα κεραμικά (Πίνακας 1) και επίσης να διαπιστωθεί πως κατανέμονται τα υπόλοιπα δείγματα καθώς και τα δείγματα χώματος. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκε η ανάλυση κατά ομάδες (cluster analysis) για τις συγκεντρώσεις όλως των στοιχείων ταυτόχρονα. Τα δενδρογράμματα που προέκυψαν με βάση τον υπολογισμό της Ευκλείδεια απόστασης παρουσιάζονται στα Σχήμα 7.

18 Tree Diagram for 41 Variables Complete Linkage Euclidean distances Linkage Distance K5 K3 K17 K21A K16 K8B K23 K25 K18 K24B S4 S3 S2 K42 K44 K38 K37 K48 K34 K33 K31 K35 K41 K46 K28 K15 K39 K30 S5 K21B K26 K14 K8A K6 K4 K2 K43 K36 K27 K19 S1 Σχήμα 7: Δενδρόγραμμα για τα 41 δείγματα λαμβάνοντας υπ όψιν τις συγκεντρώσεις όλων των στοιχείων 5. Συμπεράσματα Ο αρχαιολογικός προβληματισμός και τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Δρ. Δ. Τσιαφάκη 11 σε σχέση με τα κεραμικά δείγματα που αναλύθηκαν, αφορούν στα εξής: α) σύσταση πηλοχώματος, β) σύσταση πηλών άψητων δειγμάτων, γ) σύσταση πηλών ψημένων δειγμάτων, δ) σύγκριση των συστάσεων των παραπάνω πηλών με στόχο να φανεί αν πρόκειται για κεραμικά προϊόντα του ίδιου εργαστηρίου. Τα δείγματα κεραμικής που δόθηκαν ανήκουν στην κατηγορία της ιωνίζουσας ωοκέλυφης, η οποία εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στο Καραμπουρνάκι. Το σύνολο των παραπάνω δειγμάτων (πηλόχωμα, άψητα, ψημένα κεραμικά αγγεία) προέρχονται από λάκκο απορριμμάτων που εντοπίστηκε στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι, ο οποίος ανήκε πιθανώς σε κεραμικό εργαστήριο που παρήγε την κατηγορία αυτής της κεραμικής. Η ανάλυση της σύστασης των πηλών καλείται να επιβεβαιώσει την υπόθεση στην οποία οδηγούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, ότι δηλ. η ιωνίζουσα ωοκέλυφη κεραμική παραγόταν στο Καραμπουρνάκι. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με βάση τη μορφή του δενδρογράμματος του σχήματος 7 όπου οι αποστάσεις μεταξύ των δειγμάτων είναι μικρές, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στη χημική σύσταση μεταξύ των δειγμάτων. Το ότι τα δείγματα που αναλύθηκαν αποτελούν μία ομάδα με παρόμοια χημική σύσταση υποδηλώνεται και από τα τριαδικά διαγράμματα του σχήματος 6. Σχετικά μικρές διακυμάνσεις γύρω από μία μέση τιμή συγκέντρωσης παρατηρείται επίσης στις κατανομές των σχημάτων 1-5. Οι ανωτέρω παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δείγματα της αυτής χημικής σύστασης επομένως κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από το ίδιο υλικό. Η διαφοροποίηση του δείγματος S1 (λεπτοί κόκκοι χώματος) μπορεί να αποδοθεί στην διαφορετική σύσταση του συγκεκριμένου κοκκομετρικού κλάσματος η οποία δεν 11 Υπεύθυνη της Μονάδας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΙΠΕΤ και Επιστημονική Συνεργάτης της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι.

19 395 εμφανίζεται στα υπόλοιπα δείγματα όπου αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού δείγματος. Οι δύο ομάδες κεραμικών που είχαν αρχικά θεωρηθεί (ψημένα-άψητα, Πίνακας 1) δεν αναγνωρίζονται ως ευδιάκριτες ομάδες με βάση την παραπάνω ανάλυση (βλέπε σχετικά διαγράμματα). Στο σχήμα παρατηρείται μία τάση της πλειοψηφίας των χαρακτηρισμένων ως ψημένων δειγμάτων να αποτελούν μια ξεχωριστή υπο-ομάδα μαζί με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κόκκων δείγματα του χώματος, ενώ η πλειοψηφία των άψητων δειγμάτων διαφοροποιείται και φαίνεται να αποτελεί μία διαφορετική υπο-ομάδα με το κλάσμα λεπτών κόκκων του χώματος. Με βάση την παρατήρηση αυτή μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση ανάμεσα στα ψημένα και τα άψητα δείγματα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να αναγνωριστεί η ύπαρξη ευδιάκριτων ομάδων διαφορετικής χημικής σύστασης γεγονός που οδηγεί στην αιτιολόγηση όποιων διαφορών σε διεργασίες που υφίστανται κατά την όπτηση του υλικού παρά σε διαφορετικό υλικό. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων της χημικής σύστασης των δειγμάτων υποδηλώνουν ότι πρόκειται για δείγματα (χώμα, άψητα και ψημένα όστρακα) προερχόμενα από το ίδιο υλικό. Για τη διεξαγωγή μιας πληρέστερης μελέτης προτείνεται οι παρούσες χημικές αναλύσεις να συμπληρωθούν από ανάλογες ορυκτολογικές, ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως τα ανωτέρω συμπεράσματα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΤΠΑ) ΕΛΛΑΔΑΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) ΕΡΓΟ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ, ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ 2 ο ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ, ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ 2 ο ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ, ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ 2 ο ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ Όπως ήδη αναφέρθηκε για να αναλυθεί ένα δείγμα φυτικών ιστών ή φύλλων θα πρέπει αυτό να

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση στον 21 ο αιώνα. Αναλύσεις και σε άλλα είδη κεραμικής όπως ειδώλια, πλίνθοι, φούρνοι (εστίες).

Η ανάλυση στον 21 ο αιώνα. Αναλύσεις και σε άλλα είδη κεραμικής όπως ειδώλια, πλίνθοι, φούρνοι (εστίες). Η ανάλυση στον 21 ο αιώνα Πλήθος εξειδικευμένων μελετών που συνδυάζουν περισσότερες από μία αναλυτικές τεχνικές Εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών σε κεραμικά σύνολα προϊστορικών αλλά και ιστορικών χρόνων Αναλύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Η αποσάθρωση ορίζεται σαν η διάσπαση και η εξαλλοίωση των υλικών κοντά στην επιφάνεια της Γης, µε τοσχηµατισµό προιόντων που είναι σχεδόν σε ισορροπία µε τηνατµόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Ενότητα: Εργαστηριακή Άσκηση 4 Τίτλος: Μελέτη της συμπεριφοράς δομικού υλικού σε θερμοκρασιακή περιοχή πέραν της θερμοκρασίας παραγωγής του Ονόματα Καθηγητών: Κακάλη Γ.,

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα

Δασική Εδαφολογία. Ορυκτά και Πετρώματα Δασική Εδαφολογία Ορυκτά και Πετρώματα Ορισμοί Πετρώματα: Στερεά σώματα που αποτελούνται από συσσωματώσεις ενός ή περισσοτέρων ορυκτών και σχηματίζουν το στερεό φλοιό της γης Ορυκτά Τα ομογενή φυσικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ Μ. ΤΣΑΠΟΓΑ ΕΛΚΕΑ 2010 1 ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Θεωρητική σύνθεση... 3 1.1 Κεραμικές μάζες... 3 1.1 Κεραμικές μάζες... 4 1.2 Βασικές αρχές της θεωρητικής ορυκτολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική Ευρυδίκη Κεφαλίδου Η κεραμική είναι το πολυπληθέστερο και πιο συχνό αρχαιολογικό αντικείμενο. Με τη βοήθεια της κεραμικής: α) εντοπίζουμε μια αρχαιολογική θέση β) χρονολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Π ΕΤΡΟΛΟΓΙΑ Μ ΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Μ ΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ Π ΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 7

Π ΕΤΡΟΛΟΓΙΑ Μ ΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Μ ΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ Π ΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 7 Π ΕΤΡΟΛΟΓΙΑ Μ ΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Μ ΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ Π ΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 7 3 4 5 Κύριες συστασιακές κατηγορίες πετρωμάτων Συστασιακή κατηγορία Κυρίαρχα χημικά στοιχεία Πρωτόλιθος Σημαντικότερα ορυκτά Χαλαζιακά

Διαβάστε περισσότερα

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, 2011 Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Αποσάθρωση (weathering) προϋπαρχόντων

Διαβάστε περισσότερα

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΓΕΝΙΚΑ... 15 1.1. ΠΟΙΟΤΙΚΗ και ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ... 15 1.2. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ των ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ... 16 1.3. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓENIKA Θερµική κατεργασία είναι σύνολο διεργασιών που περιλαµβάνει τη θέρµανση και ψύξη µεταλλικού προϊόντος σε στερεά κατάσταση και σε καθορισµένες θερµοκρασιακές και χρονικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Ανάλυσης. Καταστρεπτικές χρειάζεται να αποσπαστεί μικρό κομμάτι από το αντικείμενο και να διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο της ανάλυσης

Μέθοδοι Ανάλυσης. Καταστρεπτικές χρειάζεται να αποσπαστεί μικρό κομμάτι από το αντικείμενο και να διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο της ανάλυσης Μέθοδοι Ανάλυσης Καταστρεπτικές χρειάζεται να αποσπαστεί μικρό κομμάτι από το αντικείμενο και να διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο της ανάλυσης Πετρογραφία (λεπτές τομές) Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όλα τα υπόλοιπα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΡΑ: ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. 141 21 ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων»

«Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων» «Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων» Μιμιλίδου Αλίκη Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc e-mail: mimilidou7@gmail.com Ομάδα συνεργασίας MSc Τζανάκος Κων/νος Dr Αναστασιάδου Καλιόπη Καθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. Άσκηση 2 η : Φασματοφωτομετρία. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. Άσκηση 2 η : Φασματοφωτομετρία. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας Άσκηση 2 η : ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Εκχύλιση - Διήθηση Διαχωρισμός-Απομόνωση 2. Ποσοτικός Προσδιορισμός 3. Ποτενσιομετρία 4. Χρωματογραφία Ηλεκτροχημεία Διαχωρισμός-Απομόνωση 5. Ταυτοποίηση Σακχάρων Χαρακτηριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ. Πρακτική Άσκηση 4- Θεωρητικό Υπόβαθρο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ. Πρακτική Άσκηση 4- Θεωρητικό Υπόβαθρο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ Πρακτική Άσκηση 4- Θεωρητικό Υπόβαθρο Κοκκομετρική ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Φασματομετρία ατομικής εκπομπής (φλογοφωτομετρία) & Ατομικής Απορρόφησης

Φασματομετρία ατομικής εκπομπής (φλογοφωτομετρία) & Ατομικής Απορρόφησης Φασματομετρία ατομικής εκπομπής (φλογοφωτομετρία) & Ατομικής Απορρόφησης Ατομική Φασματομετρία Φαινόμενα ΦΛΟΓΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ AES Μέτρηση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα άτομα όταν βρίσκονται σε διεγερμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Τα κεραμικά Γενικά χρηστικά αντικείμενα που εξυπηρετούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες - αποθήκευση υγρών και στερεών,

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής Επιστήμη των Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Φυσικής 2017 Α. Δούβαλης Ατέλειες, διαταραχές και σχέση τους με τις μηχανικές ιδιότητες των στερεών (μεταλλικά στερεά) μικτή διαταραχή διαταραχή κοχλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ A ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποτελούνται από: Α) Ένα ολιγόλεπτο τεστ. Το τεστ βαθμολογείται και, εφόσον ο βαθμός είναι 5, ακολουθεί Β) Εξέταση τεσσάρων λεπτών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΩΞΙΤΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΩΞΙΤΩΝ Το 1844 ο Γάλλος επιστήμονας Dufrenoy χαρακτήρισε το ορυκτό που μελετήθηκε το 1821 απο το Γάλλο χημικός Berthier στο χωριό Les Baux, της Ν. Γαλλίας ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Ταξινόμηση Κεραμικών ανάλογα με τις εφαρμογές τους: Ύαλοι Δομικά προϊόντα από πηλούς Λευκόχρωμα κεραμικά σκεύη Πυρίμαχα Κεραμικά εκτριβής Κονιάματα Προηγμένα κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΑΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΗΓΜΑΤΙΤΗ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ (Ν. ΡΑΜΑΣ)

ΥΝΑΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΗΓΜΑΤΙΤΗ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ (Ν. ΡΑΜΑΣ) ΥΝΑΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΗΓΜΑΤΙΤΗ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ (Ν. ΡΑΜΑΣ) Κ. Τσακαλάκης, Αναπλ. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Α. Ορφανουδάκη, Επικ. Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Θ. Περράκη, Επικ. Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Σχολή Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου ΤΣΙΜΕΝΤΟ 1. Θεωρητικό μέρος 2. Είδη τσιμέντου 3. Έλεγχος ποιότητας του τσιμέντου 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Το τσιμέντο είναι τεχνητή λεπτόκοκκη κονία, η οποία παρασκευάζεται με λεπτή άλεση του κλίνκερ. Κλίνκερ

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας

Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας Τα βασικά όργανα και συσκευές ενός εργαστηρίου Χημείας, τα οποία απαιτούνται για τις εργαστηριακές δραστηριότητες του παρόντος φύλλου εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Μ. Νέτσου 1, Ε. Χουντουλέση 1, Μ.Περράκη 2, Α.Ντζιούνη 1, Κ. Κορδάτος 1 1 Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ 2 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Τσιµέντα. Χρονολογική σειρά. Άσβεστος. Φυσικά τσιµέντα. Τσιµέντα Portland. παραγωγή τσιµέντων> 1 δισεκατοµµύρια τόννοι/ έτος. Non-Portland τσιµέντα

Τσιµέντα. Χρονολογική σειρά. Άσβεστος. Φυσικά τσιµέντα. Τσιµέντα Portland. παραγωγή τσιµέντων> 1 δισεκατοµµύρια τόννοι/ έτος. Non-Portland τσιµέντα Τσιµέντα Άσβεστος παραγωγή τσιµέντων> 1 δισεκατοµµύρια τόννοι/ έτος «Αειφόρα» τσιµέντα Φυσικά τσιµέντα Τσιµέντα Portland Non-Portland τσιµέντα Blended Portland (σύνθετα) τσιµέντα Χρονολογική σειρά Πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG

Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Ορίων ATTERBERG Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Διπλή διάθλαση είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο το φως διερχόμενο μέσα από έναν ανισότροπο κρύσταλλο

Διπλή διάθλαση είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο το φως διερχόμενο μέσα από έναν ανισότροπο κρύσταλλο ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 1. Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω ερωτήσεις με τους σωστούς όρους. (30 μονάδες) Οι κρύσταλλοι, στους οποίους το φως διαδίδεται με ίδια ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΡΙΩΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Α.Μ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Α. ΟΠΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ. Στο μεταλλογραφικό μικροσκόπιο Leitz μελετήθηκαν κατάλληλα προετοιμασμένα δοκίμια χάλυβα. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ & ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΕΝΕΣΕΩΝ 13/4/2016 1 ιαγραμματική απεικόνιση Μια ομάδα πετρωμάτων θα παρουσιάσει διαφορές στην ορυκτολογικη σύσταση που θα αντιστοιχούν στις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Οι Ενόργανες Μέθοδοι Ανάλυσης είναι σχετικές μέθοδοι και σχεδόν στο σύνολο τους παρέχουν την αριθμητική τιμή μιας φυσικής ή φυσικοχημικής ιδιότητας, η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Διδάσκων: Δημήτρης Παπούλης

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Διδάσκων: Δημήτρης Παπούλης Τμήμα Γεωλογίας Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Εξάμηνο Σπουδών Γ Μάθημα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Διδάσκων: Δημήτρης Παπούλης - Στο βιβλίο Υλικά της Γης Ι : Εισαγωγή στις Εργαστηριακές Ασκήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Χημική αποσάθρωση Διάσπαση και εξαλλοίωση υλικών κοντά στην επιφάνεια της γης Σχηματισμός προϊόντων κοντά σε κατάσταση χημικής ισορροπίας με την ατμόσφαιρα,

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΤΠΑ) ΕΛΛΑ ΑΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) ΕΡΓΟ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΙΚΑ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ - ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΙΚΑ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ - ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΙΚΑ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ - ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ Ι. Σαρακατσιάνος Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Θέμα 1: Επιλέξτε και απαντήστε σε 6 από τις ακόλουθες 10 ερωτήσεις (30 μονάδες) 1. Τι ονομάζουμε ευθύγραμμα ή γραμμικά πολωμένο φως; Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Αριάδνη Αργυράκη

ΔΙΑΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Αριάδνη Αργυράκη ΔΙΑΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Αριάδνη Αργυράκη Περιεχόμενα 2 1. ΟΡΙΣΜΟΣ- ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΓΕΝΕΣΗΣ 2. ΔΙΑΓΕΝΕΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 3. ΔΙΑΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 4. ΔΙΑΓΕΝΕΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΗΛΟΥ ΔΙΑΓΕΝΕΣΗ / ΟΡΙΣΜΟΣ & ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 32 ου ΠΜΔΧ 2018

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 32 ου ΠΜΔΧ 2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 32 ου ΠΜΔΧ 2018 ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 η ΑΣΚΗΣΗ 2 η ΑΣΚΗΣΗ 1. Β 1.1. Β 2.1. Β 2. Δ 1.2. Γ 2.2. Β 3. Γ 1.3. Α 2.3. Β 4. Α 1.4. Α 2.4. Α 5. Α 1.5. Α 6. Δ 1.6. Β 7. Α 1.7. Β 8. Δ 9. Α 10.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου Περιοχή ευσταθούς πλαστικής παραμόρφωσης Η πλαστική παραμορφωση πέρα από το σημείο διαρροής απαιτεί την αύξηση της επιβαλλόμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ

ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ : 2017-2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ 92% των ορυκτών του φλοιού της γης είναι πυριτικά 39% 12% 12% 11% 5% 5% 5% 3% 8% Πλαγιόκλαστα Αλκαλικοί άστριοι Χαλαζίας Πυρόξενοι Αμφίβολοι Μαρμαρυγίες

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μάθημα 11 ο Διαφορική θερμική ανάλυση (DTA) Διδάσκων Δρ. Αδαμαντία Χατζηαποστόλου Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 Ύλη 11 ου μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της κβαντομηχανικής θεωρίας είναι ότι τα μόρια, όχι μόνο βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του Έδαφος Οι ιδιότητες και η σημασία του ΕΔΑΦΟΣ : Είναι το χαλαρό επιφανειακό στρώμα του στερεού φλοιού της γης. ΕΔΑΦΟΓΕΝΕΣΗ: Το έδαφος σχηματίζεται από την αποσάθρωση των μητρικών πετρωμάτων με την επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Διαγράμματα Φάσεων Callister Κεφάλαιο 11, Ashby Οδηγός μάθησης Ενότητα 2

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Διαγράμματα Φάσεων Callister Κεφάλαιο 11, Ashby Οδηγός μάθησης Ενότητα 2 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Διαγράμματα Φάσεων Callister Κεφάλαιο 11, Ashby Οδηγός μάθησης Ενότητα 2 Έννοιες που θα συζητηθούν Ορισμός Φάσης Ορολογία που συνοδεύει τα διαγράμματα και τους μετασχηματισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι. Πηγή του υλικού Μάγμα Τήξη πετρωμάτων στο θερμό κάτω φλοιό ή άνω μανδύα. ιαδικασία γένεσης Κρυστάλλωση (στερεοποίηση μάγματος)

Τι είναι. Πηγή του υλικού Μάγμα Τήξη πετρωμάτων στο θερμό κάτω φλοιό ή άνω μανδύα. ιαδικασία γένεσης Κρυστάλλωση (στερεοποίηση μάγματος) Πυριγενή πετρώματα Τι είναι Πηγή του υλικού Μάγμα Τήξη πετρωμάτων στο θερμό κάτω φλοιό ή άνω μανδύα. ιαδικασία γένεσης Κρυστάλλωση (στερεοποίηση μάγματος) Είδη πυριγενών πετρωμάτων Ηφαιστειακά ή εκρηξιγενή

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 4 ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ»

«ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 4 ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΥ» Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ MANTANHΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο γνωστικό αντικείμενο «Δομή και ιδιότητες ξύλου» δ/νση: Τέρμα Μαυρομιχάλη, ΤΚ 43100, Καρδίτσα τηλ. 24410 64.711 & 6947 300585 ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: «ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 4: Γεωχημικά θερμόμετρα, Εφαρμογές της γεωχημείας στην αναζήτηση κοιτασμάτων, Πρωτογενές και Δευτερογενές Περιβάλλον Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Αναλυτική Μέθοδος- Αναλυτικό Πρόβλημα. Ανάλυση, Προσδιορισμός και Μέτρηση. Πρωτόκολλο. Ευαισθησία Μεθόδου. Εκλεκτικότητα. Όριο ανίχνευσης (limit of detection, LOD).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΙΞΗ (ΣΥΝΘΕΣΗ) ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΑΝΑΜΙΞΗ (ΣΥΝΘΕΣΗ) ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Άσκηση 2 ΑΝΑΜΙΞΗ (ΣΥΝΘΕΣΗ) ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2.1. Γενικά 2.2. Παράδειγμα 2.3. 1 η μέθοδος (διαδοχικών προσεγγίσεων) 2.4. 2 η μέθοδος (ελαχίστων τετραγώνων) 2.5. Άσκηση 1 2.6. Άσκηση 2 2.1. ΓΕΝΙΚΑ Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΤΑΞΗ: Β Ενιαίου Λυκείου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τμήμα: Aρ.:.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΤΑΞΗ: Β Ενιαίου Λυκείου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τμήμα: Aρ.:.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Γραμμομοριακή συγκέντρωση διαλυμάτων

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Γραμμομοριακή συγκέντρωση διαλυμάτων ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Γραμμομοριακή συγκέντρωση διαλυμάτων Συγκέντρωση διαλύματος: ποσότητα διαλυμένης ουσίας σε καθορισμένη ποσότητα διαλύματος Αραιό διάλυμα: μικρή συγκέντρωση διαλυμένης ουσίας Πυκνό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καρδίτσα, 09-05-2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Τέρμα Μαυρομιχάλη, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα Υπεύθυνος: Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης τηλ. 69 47 300 585 email: mantanis@teilar.gr URL: www.teilar.gr/~mantanis

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Θέμα 1: Επιλέξτε και απαντήστε σε 6 από τις ακόλουθες 10 ερωτήσεις (30 μονάδες) 1. Τι ονομάζουμε δείκτη διάθλασης ενός μέσου; Τι αριθμητικές

Διαβάστε περισσότερα

ph< 8,2 : άχρωμη ph> 10 : ροζ-κόκκινη

ph< 8,2 : άχρωμη ph> 10 : ροζ-κόκκινη ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ για το EUSO 2016 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΧΗΜΕΙΑ Μαθητές: Σχολείο 1. 2. 3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ. Άσκηση 6: Θαλάσσια Ιζήματα Στατιστικές παράμετροι Τριγωνικά διαγράμματα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ. Άσκηση 6: Θαλάσσια Ιζήματα Στατιστικές παράμετροι Τριγωνικά διαγράμματα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ Άσκηση 6: Θαλάσσια Ιζήματα Στατιστικές παράμετροι Τριγωνικά διαγράμματα Στατιστικές παράμετροι Είναι χαρακτηριστικές τιμές που περιγράφουν τις κοκκομετρικές καμπύλες Αντιπροσωπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» «Θαλάσσια Ιζήματα»

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» «Θαλάσσια Ιζήματα» 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» «Θαλάσσια Ιζήματα» Με τι θα ασχοληθούμε Ταξινόμηση των ιζημάτων Ονοματολογία ιζημάτων Στατιστικές παράμετροι Χρήση τριγωνικών διαγραμμάτων Στατιστικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων. Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης

Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων. Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης Μακροσκοπική ταξινόμηση της ύλης ΥΛΗ Καθορισµένη (καθαρή) ουσία όχι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11γ ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ. Βασίζεται στη μέτρηση της απορρόφησης. ακτινοβολίας χαρακτηριστικού μήκους κύματος

Κεφάλαιο 11γ ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ. Βασίζεται στη μέτρηση της απορρόφησης. ακτινοβολίας χαρακτηριστικού μήκους κύματος Κεφάλαιο 11γ ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ Βασίζεται στη μέτρηση της απορρόφησης ακτινοβολίας χαρακτηριστικού μήκους κύματος από ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΕΝΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ που βρίσκονται στη ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ. Αριάδνη Αργυράκη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ. Αριάδνη Αργυράκη ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Αριάδνη Αργυράκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Αναλυτική χημεία και γεωεπιστήμες 2. Ταξινόμηση μεθόδων ανάλυσης 3. Επιλογή μεθόδων ανάλυσης ΟΡΙΣΜΟΣ- ΣΤΟΧΟΙ Αναλυτική Γεωχημεία εφαρμογή της Αναλυτικής

Διαβάστε περισσότερα

διάστημα κατασκευής αυτών των αγγείων περιορίζεται σε δύο έως τρεις γενιές. Ως προς τη χρονολόγησή της βασιζόμαστε στα κεραμικά συνευρήματα που

διάστημα κατασκευής αυτών των αγγείων περιορίζεται σε δύο έως τρεις γενιές. Ως προς τη χρονολόγησή της βασιζόμαστε στα κεραμικά συνευρήματα που ΠΕΡΙΛΗΨΗ H διδακτορική διατριβή με θέμα: «Σύγκλιση Απόκλιση. Έρευνα & Συνεισφορά στην τοπική κεραμική της Περιφέρειας Αρμένων-Ρεθύμνου και στην Κεραμική Παραγωγή της Κρήτης κατά τον 14 ο και 13 ο π. Χ.

Διαβάστε περισσότερα

Α Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αθήνας 1ος Πειραματικός Διαγωνισμός Γυμνασίων στις Φυσικές Επιστήμες 2015 Πειραματίζομαι Ερευνώ και Ανακαλύπτω

Α Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αθήνας 1ος Πειραματικός Διαγωνισμός Γυμνασίων στις Φυσικές Επιστήμες 2015 Πειραματίζομαι Ερευνώ και Ανακαλύπτω Α Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αθήνας 1ος Πειραματικός Διαγωνισμός Γυμνασίων στις Φυσικές Επιστήμες 2015 Πειραματίζομαι Ερευνώ και Ανακαλύπτω Η Μαρία και ο Γιάννης είναι μέλη ερευνητικής ομάδας που υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ. Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται;

ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ. Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Α) Τι ονομάζουμε ατομικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; Β) Τι ονομάζουμε μαζικό αριθμό ενός στοιχείου και με ποιο γράμμα συμβολίζεται; Γ) Πως συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ε ΑΦΩΝ, ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ Ε ΑΦΟΣ

Ε ΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ε ΑΦΩΝ, ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ Ε ΑΦΟΣ Ε ΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ε ΑΦΩΝ, ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ Ε ΑΦΟΣ 1. Εισαγωγή 2. Ανόργανες ενώσεις στο έδαφος 3. Οργανικές ενώσεις στο έδαφος 4. Σχηματισμός εδάφους 5. Κινητικότητα στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

27 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

27 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 27 28 29 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ: 1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.1 Με τι ασχολείται η Χημεία - Ποια είναι η σημασία της Χημείας στη ζωή μας 1.2 Γνωρίσματα της ύλης (μάζα, όγκος, πυκνότητα) - Μετρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Ταξινόμηση εδαφών Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009). Προσθήκες Κίρτας Ε. (2010) σελ. 1.1 ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Η Εδαφομηχανική ασχολείται με τη μελέτη της συμπεριφοράς του εδάφους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 11. ΤΟ ΠΕΤΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 11. ΤΟ ΠΕΤΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 11. ΤΟ ΠΕΤΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νοέμβριος 2004, Ιανουάριος 2012 ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ Άσκηση 3 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ 3.1. Εισαγωγή 3.2. Σκυρόδεμα 3.3. Κονιάματα 3.4. Κεραμικά προϊόντα 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι τεχνικές ή τεχνολογικές ιδιότητες αναφέρονται στην ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μάθημα 10 ο Φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης (AAS), Φασματοσκοπία ατομικής εκπομπής (AES), Φασματοσκοπία μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος (ICP-MS) Διδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1.1. Ελάχιστη ποσότητα δείγματος αδρανών (EN 933 1)

Πίνακας 1.1. Ελάχιστη ποσότητα δείγματος αδρανών (EN 933 1) 1 ΑΔΡΑΝΗ ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις πειραματικές διαδικασίες που αφορούν στον έλεγχο ποιότητας αδρανών υλικών, με έμφαση σε εκείνες τις ιδιότητες που σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογεωχημεία Αναλυτική Γεωχημεία Ενότητα 8: Κριτήρια επιλογής κατάλληλης τεχνικής χημικής ανάλυσης

Υδρογεωχημεία Αναλυτική Γεωχημεία Ενότητα 8: Κριτήρια επιλογής κατάλληλης τεχνικής χημικής ανάλυσης Υδρογεωχημεία Αναλυτική Γεωχημεία Ενότητα 8: Κριτήρια επιλογής κατάλληλης τεχνικής χημικής ανάλυσης Αριάδνη Αργυράκη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Στόχοι ανάλυσης/ ερευνητή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Αναλυτική χημεία είναι ο κλάδος της χημείας που ασχολείται με τον χημικό χαρακτηρισμό της ύλης Προκειμένου να εκτελέσουμε μια χημική ανάλυση ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα: ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ. Χ. Κορδούλης

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ. Χ. Κορδούλης ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Χ. Κορδούλης ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Τα κεραμικά υλικά είναι ανόργανα µη μεταλλικά υλικά (ενώσεις μεταλλικών και μη μεταλλικών στοιχείων), τα οποία έχουν υποστεί θερμική κατεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρασκευή κονιάματος ή σκυροδέματος με καθορισμένες ιδιότητες και αντοχές : Ανάμιξη των συστατικών με απαιτούμενη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Α. Διάσπαση του ανθρακικού χαλκού με θέρμανση, (σε χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι η διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου), προς οξείδιο του χαλκού και διοξείδιο του άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 η Εφαρμογή Βασικών Αρχών Θερμοδυναμικής - Διαγράμματα Φάσεων Δύο Συστατικών

ΑΣΚΗΣΗ 2 η Εφαρμογή Βασικών Αρχών Θερμοδυναμικής - Διαγράμματα Φάσεων Δύο Συστατικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πετρολογία Μαγματικών ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Εξάμηνο 6 ο / Ακαδ. Έτος 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: Αρ. Μητρώου: Oμάδα: Αριθμός Θέσης: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα