ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013"

Transcript

1 ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Περιεχόμενα Ώρα για μάθημα οδήγησης Πώς πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο Τροχαία ατυχήματα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Η Σημασία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στη ζωή μας Οι φωτογραφίες μας Βιβλιογραφία

3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η χώρα μας αντιμετωπίζει καθημερινά σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας με έναν υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Γι αυτό είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εκπαίδευσης να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Η τεράστια σημασία του θέματος φαίνεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του, προχώρησε στη διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση, µέσα από την Ευέλικτη Ζώνη από τη σχολική χρονιά Με δεδομένη λοιπόν, τη σπουδαιότητα του θέματος στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίζουν τους οδικούς κινδύνους και να μαθαίνουν πώς να τους αποφεύγουν καθώς οι σημερινοί πεζοί θα είναι οι αυριανοί οδηγοί. Αφορμή και αφετηρία για την εργασία αυτή στάθηκε η Ενότητα 5 του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας: << Ασφαλώς Κυκλοφορώ>>, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από διάφορα κείμενα να έρθουν πρώτη φορά σε επαφή με τα σήματα της τροχαίας καθώς και να γνωρίσουν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Με την εκπόνηση της εργασίας αυτής οι μαθητές γνώρισαν τα είδη σήμανσης, τις κατηγορίες πινακίδων και έμαθαν να κυκλοφορούν σωστά. Επίσης ήρθαν σε επαφή με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, ευαισθητοποιήθηκαν και συνειδητοποίησαν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Στο τέλος του project, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής: << Αγιος Σπυρίδων>>, όπου και εφάρμοσαν στην πράξη όσα διδάχθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ Η συνειδητοποίηση των κινδύνων στο δρόμο. Η γνωριμία με τα σήματα και τους κανόνες κυκλοφορίας και εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. Καλλιέργεια του ομαδικού τρόπου εργασίας. Προβληματισμός και προτάσεις για τη μείωση των ατυχημάτων στο δρόμο. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας, ώστε να ενημερώνουν για αυτό τους ενήλικες.

4 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο δρόμο, όχι μόνο των οδηγών, αλλά και των πεζών. Για να γίνεις ένας καλός οδηγός, πρέπει πρώτα να γίνεις και σωστός πεζός. Σε αυτό σε βοηθούν τα σήματα σήμανσης, αρκεί να γνωρίζεις τι σημαίνουν. Υπάρχουν δύο ειδών σημάνσεις η κατακόρυφη και η οριζόντια. Η κατακόρυφη σήμανση περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες πινακίδων: 1. Τις πινακίδες αναγγελίας κινδύνου οι οποίες ενημερώνουν τους οδηγούς για τους κινδύνους που υπάρχουν στο δρόμο όπου κινούνται, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Οι πινακίδες αυτές έχουν όλες σχεδόν σχήμα τριγώνου με κόκκινο πλαίσιο και εσωτερικό κίτρινου χρώματος. 2. Τις ρυθμιστικές πινακίδες, οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς για τις απαγορεύσεις, τις υποχρεώσεις ή τους περιορισμούς προς τους οποίους πρέπει αυτοί να συμμορφώνονται.

5 3. Τις πληροφοριακές πινακίδες οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς σχετικά με τις οδούς, τις κατευθύνσεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις, κ.τ.λ. Η οριζόντια σήμανση αφορά τις διαγραμμίσεις στους δρόμους( π.χ διαβάσεις πεζών, νησίδα ασφαλείας, διάβαση με φανάρια), για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προειδοποίηση.

6 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Χώρος στάθµευσης οχηµάτων ατόµων µε µειωµένη κινητικότητα. Εδώ αφήνουν οι ανάπηροι τα αυτοκίνητα. Κίνδυνος λόγω διάβασης πεζών. Προσοχή. Περπατάνε πεζοί. Περιοχή επιτρεπόµενης στάθµευσης Εδώ μπορούμε να παρκάρουμε. Επικίνδυνη αριστερή στροφή. Εδώ στρίβουμε προσεκτικά αριστερά. Οδός υποχρεωτικής διελεύσεως πεζών και απαγόρευση διελεύσεως οχηµάτων πλην αυτών άµεσης ανάγκης και για την είσοδο-έξοδο σε παρόδιες ιδιοκτησίες. Εδώ περπατάνε μόνο πεζοί και μπαίνουν αυτοκίνητα μόνο σε πολύ μεγάλη ανάγκη. Απαγορεύεται η είσοδος στα ποδήλατα. Όχι ποδήλατα.

7 Κυκλική υποχρεωτική πορεία. Πρέπει να κάνεις κύκλο. Συνιστώµενη ταχύτητα 60 Km/h. Δεν τρέχεις πάνω από 60km/h. Απαγορεύεται η είσοδος σε πεζούς. Εδώ δεν μπαίνουν οι πεζοί. Ολισθηρό οδόστρωµα. Αποφεύγετε απότοµο φρενάρισµα. Ο δρόμος γλιστράει. Μη φρενάρεις απότομα. Επικίνδυνη στένωση και από προς δύο πλευρές. Ο δρόμος στενεύει και δεξιά και αριστερά. Κίνδυνος λόγω εκτελούµενων εργασιών στην οδό. Προσοχή γίνονται εργασίες στο δρόμο. Απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα οχήµατα. Εδώ δεν μπαίνει κανένα αυτοκίνητο. Υποχρεωτική κατεύθυνση προς τα αριστερά. Στρίβεις μόνο αριστερά. Κίνδυνος λόγω συχνής κινήσεως παιδιών (σχολείο, γήπεδα κ.τ.λ.) Πρόσεχε. Περνάνε παιδιά.

8 Συνεχίζετε την πορεία σας εντείνοντας την προσοχή σας, λόγω πιθανής πτώσης βράχων στο οδόστρωµα. Πρόσεχε πέφτουν πέτρες στο δρόμο. Στάση λεωφορείου ή τρόλεϊ. Εδώ έχει στάση λεωφορείου ή τρόλεϊ. Αυτοκινητόδροµος. Είσαι σε εθνικό δρόμο. Αεροδρόµιο. Εδώ έχει αεροδρόμιο. Οδός υποχρεωτικής διελεύσεως ποδηλάτων (απαγορεύεται η διέλευση άλλων οχηµάτων). Να σταµατήσετε στο ύψος της πινακίδας και να ξεκινήσετε όταν µπορείτε να το πράξετε χωρίς κίνδυνο. Πλησιάζετε µε προσοχή τη διάβαση πεζών και παραχωρείτε την προτεραιότητα στου πεζούς που τη διασχίζουν. Εδώ περνούν μόνο ποδήλατα. Σταματάς. Κοιτάς και μετά περνάς. Πρόσεχε. Πρώτα περνούν οι πεζοί.

9 ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ 1 Ο βήμα Πλησιάζουμε σε σημεία του δρόμου που έχουν φτιαχτεί για αυτό το σκοπό, όπως η νησίδα ασφαλείας, η διάβαση ζέβρα και η διάβαση με φανάρια. 2 ο βήμα Σταματάμε στην άκρη του πεζοδρομίου. Αν δεν υπάρχει στεκόμαστε πιο πίσω από το δρόμο σε σημείο που να βλέπουμε την κυκλοφορία. 3 ο βήμα Ελέγχουμε πρώτα αριστερά μετά δεξιά και πάλι αριστερά. 4 ο βήμα Ακούμε επίσης για κινούμενα αυτοκίνητα. 5 ο βήμα Αν έρχονται οχήματα τα αφήνουμε να περάσουν. Αν δεν υπάρχει κίνηση ξεκινάμε.

10 6 ο βήμα Διασχίζουμε το δρόμο σε ευθεία γραμμή ελέγχοντας πάλι εκείνη τη στιγμή για τα κινούμενα οχήματα. 7 ο βήμα Όταν βαδίζω κατά μήκος του δρόμου, βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο. Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο βαδίζω πάντα στην αριστερή άκρη του δρόμου, ώστε να βλέπω και να με βλέπουν τα οχήματα που πλησιάζουν. 8 ο βήμα Ποτέ δεν περπατάω στη μέση του δρόμου.

11 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Η Ελλάδα όπως αναφέραμε κατέχει την πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αναζητήσαμε τα συνήθη αίτια των τροχαίων ατυχημάτων και τα καταγράψαμε. Η υπερβολική ταχύτητα Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης Οι κακοί σε κατασκευή και συντήρηση δρόμοι μας Η κακή οδηγική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της ελλιπούς εκπαίδευσης Η έλλειψη αυστηρής αστυνόμευσης και ποινών Η κακή σχεδίαση του οδικού δικτύου Η λανθασμένη θέση σήμανσης,τόσο κάθετης όσο και οριζόντιας, στους δρόμους

12 ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΘΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 2 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας Σ0ΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Οδηγούσε μεθυσμένος ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΘΥΜΑ ΟΔΙΚΟΥ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑΤΟΣ Αιτία η υπερβολική ταχύτητα ΝΕΚΡΟΣ 22ΑΧΡΟΝΟΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗΣ Δεν φορούσε κράνος και πέρασε με κόκκινο ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ Κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της οδήγησης και προσέκρουσε σε πυλώνα της ΔΕΗ

13 Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ 1 Η οδήγηση του αυτοκινήτου είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί γνώση, σύνεση, υπευθυνότητα και σεβασμό στους άλλους. 2 Η κατάλληλη εκπαίδευση- πριν από την απόκτηση της άδειας οδήγησης- είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία. 3 Έγνοιες, προβλήματα και στεναχώριες είναι οι χειρότεροι συνοδηγοί. 4 Η ζώνη ασφαλείας μας δένει με τα ζωή. Έχει αποδειχθεί εκατομμύρια φορές σωτήρας ζωή των ανθρώπων, που ενεπλάκησαν σε οδικό ατύχημα. 5 Η ευγένεια προς τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς διευκολύνει τη συνύπαρξη στους δρόμους. 6 Οι πινακίδες και οι σηματοδότες αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της ομαλής κίνησης στους δρόμους. 7 Οδήγηση και κατανάλωση οινοπνεύματος ΠΟΤΕ 8 Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποσπά επικίνδυνα την προσοχή και συχνά έχει γίνει αιτία τροχαίων ατυχημάτων. 9 Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, μειώνει καθοριστικά τις πιθανότητες ατυχήματος από κάποια βλάβη. 10 Κάθε χρόνο μια κωμόπολη χάνεται στους ελληνικούς δρόμους. Είναι χρέος μας να συνειδητοποιήσουμε τους πόσους κινδύνους εγκυμονεί η καθημερινή μας κίνηση στους δρόμους.

14 ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Φωτεινός σηματοδότης Κόκκινο είναι πάντα στην πάνω μεριά του φαναριού και σταματάμε. Πορτοκαλί προειδοποιεί ότι θα ανάψει το κόκκινο πολύ σύντομα. Πράσινο είναι η σειρά μας να ξεκινήσουμε. Ο δρόμος είναι ελεύθερος. Τροχονόμος Δουλειά του είναι να ρυθμίζει την κυκλοφορία και όταν είναι στο δρόμο καταργεί τις εντολές που δίνουν οι φωτεινοί σηματοδότες και οι πινακίδες σήμανσης. Επίσης μας ενημερώνει για τις συνθήκες κυκλοφορίας, αλλά και όταν δεν υπακούμε στις εντολές του ή στα σήματα κυκλοφορίας ή τις πινακίδες σήμανσης, τότε για την ασφάλεια όλων μας επιβάλλει πρόστιμο. Σχολικός τροχονόμος Ρυθμίζει την κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έξω από τα σχολεία για να φτάνουν τα παιδιά με ασφάλεια στον προορισμό τους. Δεν είναι αστυνομικοί αλλά συνήθως γονείς των παιδιών.

15 Πινακίδες σήμανσης Ενημερώνουν, προειδοποιούν, απαγορεύουν. Τρίγωνο Κύκλος Ορθογώνιο αναγγέλλει κίνδυνο ρυθμίζει πληροφορεί κίνδυνος απαγόρευση υποχρέωση πληροφορία

16 ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής αποτελούν την οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας στο χώρο της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας των πολιτών. Ένα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής αποτελεί, κατά το δυνατόν, πιστή μεταφορά των πραγματιστικών οδικών και κυκλοφοριακών συνθηκών, κυρίως σε αστικό χώρο. Λειτουργεί με τη συνεργασία των κατάλληλων εκπαιδευτικών, των δασκάλων και των γονέων και αποσκοπεί στην εκμάθηση της σωστής οδικής συμπεριφοράς και κυρίως της οδικής ασφάλειας.

17 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ : << ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ>> Οι μαθητές της πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη, την Τρίτη 9 Μαρτίου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, του κέντρου «Άγιος Σπυρίδων», στον Κρουσώνα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους βασικούς κανόνες Κυκλοφοριακής Αγωγής και έπειτα κλήθηκαν να τους εφαρμόσουν στην πράξη, είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί. Είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν αυτοκινητάκια και μηχανές ακολουθώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

18

19

20

21

22 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής, αφού πρώτα έχουμε ενημερωθεί σωστά. Αρχικά με τον όρο κυκλοφοριακή αγωγή, εννοούμε την συμπεριφορά του ανθρώπου όταν οδηγεί, περπατάει στο δρόμο ή είναι επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο. Χάριν στην κυκλοφοριακή αγωγή, μαθαίνουμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας μέσα από τον Κ.Ο.Κ. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις ειδικές πινακίδες, τα σήματα στο δρόμο και τη σήμανση των σηματοδοτών. Επίσης μαθαίνουμε, πώς να κινούμαστε με ασφάλεια μέσα στην πόλη, πώς να περνάμε μια διάβαση ελέγχοντας αν υπάρχει κίνδυνος. Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως μέσα από την ενημέρωση προλαβαίνουμε τα τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς, χάνονται χιλιάδες ζωές, εξαιτίας της απροσεξίας ανεύθυνων οδηγών. Θα πρέπει όλοι να γίνουμε ενσυνείδητοι οδηγοί και αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσα από την κυκλοφοριακή αγωγή. Θα ήταν επομένως, ωφέλιμο να ενταχθεί κυκλοφοριακή αγωγή, ως μάθημα στα σχολεία από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού. Ελπίζουμε με τις παραπάνω πληροφορίες να έγινε κατανοητή η ανάγκη ενημέρωσης γύρω από την κυκλοφοριακή αγωγή. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ για να κινούμαστε με ασφάλεια και να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας! Η παραπάνω έκθεση αποτελεί ομαδική εργασία των μαθητών. ]

23 ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ Οι μαθητές προσέγγισαν διαθεματικά την εργασία με πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό Στην αίθουσα Πληροφορικής όπου αναζήτησαν πληροφορίες, επισκέφθηκαν ιστοσελίδες και παρακολούθησαν βίντεο

24 Στη βιβλιοθήκη όπου αναζήτησαν βιβλία σχετικά με το θέμα μας

25

26

27 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Κυκλοφοριακή αγωγή, Ε και ΣΤ Δημοτικού, Εκδόσεις Σαββάλας Ο Δρόμος και Εγώ Ας μάθουμε να κυκλοφορούμε Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ Πηγές από το διαδίκτυο

28 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Ανδρεαδάκη Ευανθία Βαγιού Ζωή- Τιμη Γκαγκαουδάκης Στυλιανός Διαλυνά Ευτυχία- Χαρίκλεια Μαυρογιαννάκη Νικολέττα Αθηνά Μεταξάς Γεώργιος Παττακός Κωνσταντίνος Η ΔΑΣΚΑΛΑ Ρουμπάκη Σοφία Παττακού Ειρήνη Ρουσάκης Στυλιανός Σμπώκος Εμμανουήλ Τσιχλάκης Μάριος Φλουρής Αριστείδης Χαραλαμπάκης Εμμανουήλ

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γ Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 42 οκτωβριοσ 2014 ΟΔΟΥ Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας 10-11 Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω

Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω Οδική Ασφάλεια Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω Πώς να παραμείνετε ανεξάρτητοι και ασφαλείς Οδική ασφάλεια για άτομα 65 χρονών και άνω Ο οδηγός αυτός παρέχει συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητική Έκθεση. Ακολουθεί η αιτιολόγηση των προτεινόμενων τροπολογιών.

Εισηγητική Έκθεση. Ακολουθεί η αιτιολόγηση των προτεινόμενων τροπολογιών. Εισηγητική Έκθεση Λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των ποδηλατών, ιδίως στις πόλεις, κρίνεται αναγκαίο ο ισχύων Κ.Ο.Κ. να προσαρμοστεί και να επικαιροποιηθεί ώστε να ρυθμιστούν συνολικά τα ζητήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ασκήσεις και δραστηριότητες παρέα µε τον KOK Ο µικρός µας φίλος Μιχάλης θέλει να περάσει απέναντι. Για να τον βοηθήσεις να διασχίσει σωστά το δρόµο, ένωσε µε πράσινο χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Μια αγορά που αναζητά νέες λύσεις

Μια αγορά που αναζητά νέες λύσεις Μια αγορά που αναζητά νέες λύσεις Συνέντευξη με τον Γιώργο Μπένο, Γενικό Διευθυντή Πωλήσεων & Marketing σελ.12 Προϊόντα προστιθέμενης αξίας σελ.22 Νερό, κάνοντας πράξη την υπεύθυνη διαχείριση σελ.28 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας ΧΡΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας Αρχική επιμόρφωση ÑÕÓÏÕÍ ÌÅÔÁËËÉÏÍ ÁÊÁÄÇÌÉÁÓ ÁÈÇÍÙÍ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον Πως οι μετακινήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Η εξοικονόμηση πόρων και κυρίως ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας για τις μεταφορές και

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Μέθοδος Project

Πληροφορική και Μέθοδος Project Ενότητα Σεναρίου 16 Πληροφορική και Μέθοδος Project 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προσεγγίζοντας διερευνητικά την «Κινητή Τηλεφωνία» στο σχολείο χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο Project και Προηγμένα Συνεργατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων 2η έκδοση - ριζικά ανανεωμένη και συμπληρωμένη Ι.Στ. Παπαδόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνος του τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α.1. Γενικά - Εισαγωγή...2 A.1.1 Η θεωρητική βάση του Προγράμματος Εξοικονομώ...2 A.1.2 Γενικά για το περπάτημα και το ποδήλατο...3 Α.2. Τα οικονομικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας και ο ανθρώπινος παράγοντας: H συμβολή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΑΠΘ

Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας και ο ανθρώπινος παράγοντας: H συμβολή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΑΠΘ ομή ΗΜΕΡΙ Α Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας και ο ανθρώπινος παράγοντας: H συμβολή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΑΠΘ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Την επιµέλεια της εργασίας είχε η δασκάλα της τάξης, Ειρήνη Ιατράκη

Την επιµέλεια της εργασίας είχε η δασκάλα της τάξης, Ειρήνη Ιατράκη Εργασία Ευέλικτης Ζώνης από τους µαθητές της Γ τάξης Τα θέµατα της εργασίας µας: Α. «Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς: Από τον τροχό µέχρι το διαστηµικό λεωφορείο» Β. «Κυκλοφοριακή Αγωγή» Σχολικό έτος 2

Διαβάστε περισσότερα

Ο Napo στο «Napo Ο Κυνηγός του Κινδύνου»: 1 o Μάθημα Αναγνώριση των πηγών κινδύνου και των κινδύνων

Ο Napo στο «Napo Ο Κυνηγός του Κινδύνου»: 1 o Μάθημα Αναγνώριση των πηγών κινδύνου και των κινδύνων Ο Napo στο «Napo Ο Κυνηγός του Κινδύνου»: 1 o Μάθημα Αναγνώριση των πηγών κινδύνου και των κινδύνων (9 11 ετών) Καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να εξοικειωθούν τα παιδιά με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELLENIC ACTION FOR RESEARCH AGAINST TOBACCO HEART ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα του βιβλίου "SAFETY

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36 To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 Η άνοιξη στους κήπους της... Αττικής Οδού 10-11 Οδηγός ασφαλείας για συνεπιβάτη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 1ο, 124-140, 2014 Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Οδυσσέας Ευαγγέλου oevangelou@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Πριν ξεκινήσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Πριν ξεκινήσεις ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Πριν ξεκινήσεις 1 Πριν ξεκινήσεις τη βόλτα σου µε το ποδήλατο βεβαιώσου για τα εξής: 1. Να λειτουργούν τα φρένα, το τιµόνι, το κουδούνι και τα φώτα, αν πλησιάζει να νυχτώσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα