Οικονομική Κοινωνιολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική Κοινωνιολογία"

Transcript

1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας

2 Οι κοινωνικές επιπτώσεις του Καπιταλισμού: Ντυρκέμ και Βέμπλεν

3 Βασικά σημεία σύγκλισης και της συνεισφοράς των Ε. Ντυρκέμ και Θ. Βέμπλεν Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Εμίλ Ντυρκέμ και ο Αμερικάνος Οικονομολόγος Θορστάιν Βέμπλεν συνέβαλαν με το έργο τους στην διερεύνηση του γνωστικού αντικειμένου (κοινωνικά προσδιορισμένη οικονομική πράξη) της Οικονομικής Κοινωνιολογίας. Αμφότεροι άσκησαν κριτική στην κεντρική παραδοχή του ωφελιμιστικού ατομισμού, την οποία αποδεχόταν η νεοκλασική οικονομική θεωρία. Το έργο τους διαπνέεται από θετικισμό, καθώς αφενός το έργο του Ντυρκέμ επιχειρεί να αναδείξει και να θέσει τους νόμους που διέπουν την κοινωνία και τις βάσεις της ηθικής συμπεριφοράς των ατόμων, και αφετέρου το έργο του Βέμπλεν υιοθετεί το νόμο της προσαρμογής, τον οποίο δανείζεται από την εξελικτική θεωρία, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη θεσμική αλλαγή.

4 Κοινή ερευνητική μέριμνα και των δύο είναι οι κοινωνικές συνέπειες του φιλελεύθερου καπιταλισμού του 19 ου αιώνα. Η θεωρητική και μεθοδολογική τους σκοπιά έχει στο επίκεντρο της τον ρόλο των θεσμών, και συγκεκριμένα το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της καπιταλιστικής αγοράς και των θεσμών. Η γενική ιδέα που διατρέχει το έργο τους είναι ότι το κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης του καπιταλισμού σχετίζεται με την ελλιπή, ανεπαρκή θεσμική ρύθμιση της αγοράς, των οικονομικών σχέσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. Η συμβολή τους στον κλάδο της Οικονομικής Κοινωνιολογίας συνίσταται ακριβώς στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και τάσεις της αναδυόμενης και ραγδαία αναπτυσσόμενης καπιταλιστικής αγοράς εργασίας, κεφαλαίου, αγαθώνεμπορευμάτων. Σε αρκετά σημεία η κριτική τους ομοίαζε με αυτή το Μαρξ για την αλλοτρίωση, αλλά η συνολική προοπτική τους διαφέρει από τη μαρξική ως προς δύο καίρια σημεία: α) η καπιταλιστική οικονομία, παρά τις ποικίλες, επαναλαμβανόμενες κρίσεις και κοινωνικές εντάσεις, φαίνεται να συνεχίζει να λειτουργεί β) οι κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας δεν συνεπάγονταν αναγκαία την ανάδυση ενός συλλογικού, χειραφετητικού υποκειμένου (εργατική τάξη), το οποίο θα αναλάμβανε το ιστορικό καθήκον του ριζικού, κοινωνικού μετασχηματισμού.

5 Emile Durkheim ( ) Κατά τον Ντυρκέμ, η κοινωνιολογία θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρότυπο των φυσικών επιστημών και να προχωρήσει στην ανάδειξη των γενικών νόμων που διέπουν και ορίζουν τα κοινωνικά φαινόμενα. Βασικό ζήτημα της ντυρκεμιανής κοινωνιολογίας είναι αυτό της κοινωνικής τάξης και της ηθικής θεμελίωσης της κοινωνίας. Αυτή η προοπτική αποκαλύπτει τον ρόλο που αναγνώριζε ο Ντυρκέμ στους κοινωνικούς θεσμούς, καθώς αυτοί είναι που καθορίζουν την συμπεριφορά και τη νοοτροπία των ατόμων. Πάνω σε αυτή την κεντρική θεωρητική παραδοχή, ασκεί σοβαρή κριτική στον ωφελιμιστικό ατομισμό, ο οποίος έθετε στο επίκεντρο το άτομο, τις προτιμήσεις, τους (μεγιστοποιητικούς/ωφελιμιστικούς) στόχους του και την ορθολογική του δράση, αποκομμένα από το ιστορικό πλαίσιο και τη διαμορφωτική επίδραση των θεσμών πάνω στο άτομο. Η κοινωνική και η οικονομική δράση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αφηρημένα, έξω από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο, καθώς οι θεσμοί, ως αποκρυσταλλωμένοι ηθικοί κανόνες, επιταγές και αξίες, μεσολαβούν και καθορίζουν την συμπεριφορά των ατόμων. Ο Ντυρκέμ διατηρούσε μια διαλεκτική εικόνα για τη σχέση θεσμών και δράσης, με την έννοια ότι αναγνώριζε αφενός ότι η κοινωνική και οικονομική δράση διαμορφώνεται από τους θεσμούς και αφετέρου ότι η δράση τούς διαμορφώνει και αυτή.

6 Ο Καταμερισμός της εργασίας Για τους οικονομολόγους, ο καταμερισμός της εργασίας είναι προϊόν της δράσης των ατόμων, τα οποία αναγνώριζαν ότι ο επιμερισμός των (οικονομικών/κοινωνικών) λειτουργιών αυξάνει τα πλεονεκτήματα και συμβάλλει στην οικονομική τους ευημερία. Κατά τον Ντυρκέμ, οι αιτίες του καταμερισμού της εργασίας δεν μπορούσαν να αποδοθούν στα κίνητρα των ατόμων και στη δράση τους. Ο καταμερισμός της εργασίας οφειλόταν στην κοινωνική μορφολογία, δηλαδή στις διαστάσεις της κατανομής του πληθυσμού, στην ποσότητα και στο είδος/ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων. Η εκάστοτε κοινωνική μορφολογία χαρακτηρίζεται και από συγκεκριμένους τύπους αλληλεγγύης, οι οποίοι βασίζονται σε ιδιαίτερες μορφές συλλογικής συνείδησης, δηλαδή σε σύνολα κοινά αποδεκτών ηθικών αξιών και κανόνων. Αυτά τα σύνολα αξιών και ηθικών αρχών, κανόνων διευθετούν και ρυθμίζουν τις κοινωνικές σχέσεις. Κατά τον Ντυρκέμ, οι νέες συνθήκες παρακίνησαν τα άτομα, προκειμένου να επιβιώσουν, να αναπτύξουν διαφοροποιημένους ρόλους, να αναλάβουν εξειδικευμένα καθήκοντα/λειτουργίες. Η επέκταση του καταμερισμού της εργασίας ήταν κατά συνέπεια αποτέλεσμα της κοινωνικής επιβολής στα άτομα.

7 Ο ιδεότυπος της «απλής κοινωνίας» Η μορφολογία αυτού του τύπου κοινωνίας χαρακτηρίζεται από α) το μικρό μέγεθος πληθυσμού β) την περιορισμένη επαφή με άλλες κοινωνίες γ) την εσωτερική ομοιογένεια δ) τον περιορισμένο βαθμό διαφοροποίησης/καταμερισμού της εργασίας. Η κοινωνική τάξη διασφαλίζεται από τον ιδιαίτερο τύπο κοινωνικής αλληλεγγύης («μηχανική αλληλεγγύη»). Η μηχανική αλληλεγγύη βασίζεται στον καθολικό χαρακτήρα της συλλογικής συνείδησης. Ένα σύνολο κοινά αποδεκτών ηθικών αξιών και αρχών «επιβάλλεται» και καθορίζει με «ασφυκτικό» τρόπο τους τρόπους συμπεριφοράς και τα περιθώρια δράσης των ατόμων. Το στοιχείο της επιλογής και της αυτονομίας ήταν αρκετά περιορισμένο. Ο ισχυρός κοινωνικός έλεγχος της ατομικής συμπεριφοράς αποτυπώνεται και στον κατασταλτικό και εκδικητικό χαρακτήρα των ποινικών κυρώσεων. Η απάντηση στην παραβίαση των κανόνων που ρύθμιζαν την κοινωνική συμβίωση είχε τη μορφή της εκδίκησης και των αντιποίνων.

8 Ο ιδεότυπος της «ανώτερης»/ «σύνθετης κοινωνίας» Ο τύπος αυτός κοινωνίας χαρακτηρίζεται από: α) υψηλή υλική πυκνότητα (αύξηση της ποσότητας των ατόμων, μεγέθυνση του πληθυσμού, αστεακές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις) β) υψηλή ηθική/δυναμική πυκνότητα (αύξηση των επαφών και της συχνότητας και της κλίμακας των επικοινωνιών μεταξύ των ατόμων και μεταξύ των κοινωνιών). γ) μεγάλη κοινωνική διαφοροποίηση, ευρύς και σύνθετος καταμερισμός της εργασίας. Η κοινωνική τάξη διασφαλίζεται από ένα είδος αλληλεγγύης, το οποίο ο Ντυρκέμ το ονομάζει «οργανική αλληλεγγύη». Η οργανική αλληλεγγύη προκύπτει από την επίγνωση της αμοιβαίας εξάρτησης των ατόμων μεταξύ τους και της συμπληρωματικότητας των εργασιακών τους ρόλων. Η συλλογική συνείδηση είναι λιγότερη άκαμπτη και ασφυκτική πάνω στην ατομική συμπεριφορά. Το σύνολο των αξιών και κανόνων πριμοδοτεί την ελευθερία της ατομικής επιλογής και αναγνωρίζει την ετερογένεια της κοινωνίας. Σε αυτήν την κοινωνική συνθήκη, αναδύονται οι αξίες του ατομισμού και της προσωπικότητας. Το δίκαιο έχει στόχο όχι τιμωρητικό, εκδικητικό, αλλά επανορθωτικό. Οι κυρώσεις έχουν τη μορφή της αποζημίωσης, της αποκατάστασης της παραβίασης του νομικά προστατευμένου και κατοχυρωμένου συμφέροντος.

9 Συμβατικές και μη συμβατικές σχέσεις Στις κοινωνίες του υψηλού καταμερισμού της εργασίας και του ατομισμού, οι κοινωνικοί κανόνες συνεχίζουν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο τόσο στις «συμβολαιακές» όσο και στις μη συμβατικές σχέσεις. Πράγματι, οι συμβολαιακές σχέσεις επεκτείνονται, εντούτοις μη συμβατικές σχέσεις, οι οποίες ρυθμίζονται μέσω νομικών ή ηθικών θεσμών συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά και να εμφανίζονται καινούριες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «μη συμβατικών σχέσεων» είναι οι οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες ρυθμίζονται από ένα σύνολο αξιών και ηθικών κανόνων, η παραβίαση των οποίων συνεπάγεται κοινωνική αποδοκιμασία και απομόνωση ή/και νομικές κυρώσεις. Επίσης, οι σχέσεις που εγκαθιδρύει το κράτος με τα άτομα-πολίτες αποτελούν παράδειγμα μη συμβατικών σχέσεων, οι οποίες αφορούν στα πεδία της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας, των επικοινωνιών και μεταφορών.

10 Ο μεσολαβητικός και καθοριστικός ρόλος των θεσμών διατηρείται ακόμη και στις συμβολαιακές σχέσεις. Η αποτελεσματικότητα των συμβολαίων εξαρτάται και από μη συμβατικά γνωρίσματα, όπως οι νομικοί ρυθμίσεις, οι παραδόσεις και οι ηθικές αρχές κι κανόνες. Η νομική ή/και ηθική ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων συμβάλλει: α) στην σταθερότητα των συμβατικών σχέσεων β) στην αποτροπή των συγκρούσεων γ) στη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος Κατά τον Ντυρκέμ, το ατομικό συμφέρον ή η σύγκλιση των ατομικών συμφερόντων δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της σχέσης και την κοινωνική τάξη, καθώς το εγωιστικό συμφέρον ως το μόνο κριτήριο της συμπεριφοράς του ατόμου συνεπάγεται χαλαρούς, επιδερμικούς, πρόσκαιρους δεσμούς, σχέσεις και συμμαχίες και συνάμα τείνει διαρκώς στην αντιπαράθεση, στον ανταγωνισμό και τις συγκρούσεις. Τα ατομικά συμφέροντα είναι διαλυτικά. Μόνο οι θεσμοί μπορούν να αποτρέψουν τη διαβρωτική και υπονομευτική της κοινωνικής τάξης- λειτουργία των εγωιστικών συμφερόντων. Οι θεσμοί το καταφέρνουν αυτό γιατί αφενός μεσολαβούν τα συγκρουόμενα συμφέροντα και αφετέρου αποδίδουν στα συμφέροντα μια κανονιστική βάση και αξιολογικά κριτήρια.

11 Αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις του καταμερισμού της εργασίας Ο Ντυρκέμ διερεύνησε το ζήτημα των αρνητικών επιπτώσεων του καταμερισμού της εργασίας, καθώς ανέκυψαν περιπτώσεις όπου ο καταμερισμός της εργασίας δεν συνοδευόταν από ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπό την αναλυτική σκοπιά της θεσμικής του θεωρίας, έβλεπε το ζήτημα αυτό ως προϊόν της σχέσης μεταξύ καταμερισμού της εργασίας και θεσμικών ρυθμίσεων. Το χάσμα μεταξύ των δύο είχε ως απώτερο αποτέλεσμα την κοινωνική αποσταθεροποίηση και την πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων. Ανομικός καταμερισμός Με την έννοια του «ανομικού καταμερισμού» ο Ντυρκέμ αναφερόταν στις περιπτώσεις αυτές όπου ο καταμερισμός της εργασίας εξελισσόταν πιο γρήγορα από ό,τι οι θεσμοί. Η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας δεν συνοδεύτηκε από μια αντίστοιχη ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται φαινόμενα «ανομίας», δηλαδή έλλειψης, ανεπάρκειας κανονιστικών ρυθμίσεων. Κατά τον Ντυρκέμ, δύο βασικές εκφάνσεις αυτής της κατάστασης «ανομίας» είναι οι εμπορικές και βιομηχανικές κρίσεις και ο ανταγωνισμός κεφαλαίουεργασίας.

12 Οικονομικές κρίσεις Τα φαινόμενα της υπερ-παραγωγής ή της υπο-κατανάλωσης προέκυπταν, διότι στις μοντέρνες καπιταλιστικές κοινωνίες η μόνη ρυθμιστική αρχή ήταν η ίδια η αγορά. Ο μηχανισμός της αγοράς, κατά τον Ντυρκέμ, δεν μπορούσε από μόνος του να διασφαλίσει την ισορροπία. Η αύξηση της παραγωγής για τις ανάγκες της αγοράς προκαλούσε ένα χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Οι κρίσεις της υπερ-παραγωγής και της υπο-κατανάλωσης οδηγούσαν πολλές φορές στη απώλεια θέσεων εργασίας και στην ανεργία, καθώς και σε χρεοκοπίες και κλείσιμο επιχειρήσεων. Ο διευρυμένος και σύνθετος καταμερισμός της εργασίας σε μια οικονομία όπου η παραγωγή ήταν προσανατολισμένη στην αγορά (και όχι στην κάλυψη των αναγκών, την αυτοκατανάλωση) είχε, κατά τον Ντυρκέμ, ένα υψηλό κοινωνικό κόστος.

13 Κεφάλαιο και εργασία Στο πλαίσιο της ολοένα αναπτυσσόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας, η εργασία δεν πλαισιώθηκε από τις κατάλληλες νομικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα παρείχαν εγγυήσεις και προστασία στους εργαζόμενους. Οι εργασιακές σχέσεις έμειναν εν πολλοίς έξω από την εμβέλεια της νομικής ρύθμισης, σε μια περίοδο όπου η επιβίωση των ατόμων εξαρτιόνταν άμεσα από την είσοδό τους στην αγορά. Στο επίπεδο της οργάνωσης της εργασίας, η μετατροπή της εργασιακής δραστηριότητας σε μια παθητική, επαναλαμβανόμενη, κενή περιεχομένου, ρουτινιάρικη επίμοχθη προσπάθεια αφενός δημιουργούσε αισθήματα απογοήτευσης, ματαιότητας αλλά και οργής και αφετέρου ερχόταν σε αντίφαση με βασικές ιδέες και αξίες της μοντέρνας συλλογικής συνείδησης, και συγκεκριμένα αυτές της προσωπικότητας του ατόμου, της πρωτοβουλίας και της ατομικής δημιουργικότητας και εκφραστικότητας.

14 Εξαναγκαστικός καταμερισμός Η υπονόμευση της κοινωνικής τάξης, κατά τον Ντυρκέμ, προέκυπτε και από την ισχύ ξεπερασμένων θεσμικών ρυθμίσεων. Ο καταμερισμός της εργασίας μπορεί να αποκτούσε έναν εξαναγκαστικό χαρακτήρα, ο οποίος σχετίζεται αφενός με την ανάθεση συγκεκριμένων ρόλων σε συγκεκριμένα άτομα και αφετέρου με την αμοιβή/αποζημίωση της εργασίας Το κληρονομικό δίκαιο, οι ρυθμίσεις περιορισμού και ελέγχου της πρόσβασης σε δημόσια αξιώματα βάσει της τάξης, της καταγωγής αποτελούσαν «μηχανισμούς» κατανομής και επιλογής της εργατικής δύναμης σε συγκεκριμένους ρόλους. Αυτές οι ρυθμίσεις αναπαρήγαγαν παλαιότερες μεθόδους και σχέσεις αλλά ερχόταν σε αντιπαράθεση με τα ιδανικά της ατομικής πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας του υποκειμένου. Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται ο καταμερισμός των ατόμων σε θέσεις/ρόλους να μην γίνεται στη βάση της επιλογής αλλά της ισχύος. Η πρόταση του Ντυρκέμ για την αντιμετώπιση αυτών των διαστρεβλώσεων του καταμερισμού της εργασίας αναφερόταν στη θέσπιση κανόνων και αρχών που θα εξασφάλιζαν την αξιοκρατική κατανομή των ρόλων και την ελεύθερη, ίση πρόσβαση των ατόμων σε θέσεις/ρόλους με βάση τις ικανότητές τους. Υπό αυτούς τους όρους, θα μπορούσε ο ανταγωνισμός μεταξύ των ατόμων να δημιουργήσει σχέσεις αλληλεγγύης.

15 Η αποζημίωση/αμοιβή της εργασίας συχνά δεν αντιστοιχεί στην κοινωνική της «χρησιμότητα». Η ασυμμετρία της ισχύος μεταξύ των συμβαλλόμενων εταίρων (κεφαλαιοκράτης-εργάτης) είναι η αιτία της αναντιστοιχίας μεταξύ της κοινωνικής χρησιμότητας της παρεχόμενης εργασίας και της αμοιβής που δίνεται για αυτήν. Ακόμη και τα ελεύθερα συμβόλαια καθορίζονταν από τον παράγοντα της ασυμμετρίας της ισχύος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το χάσμα αυτό μεταξύ κοινωνικής χρησιμότητας και αμοιβής της εργασίας. Η αναντιστοιχία αυτή προκαλούσε αρνητικές και επίφοβες κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούσαν να απειλήσουν τα ίδια τα συμβόλαια/συμφωνίες αλλά και γενικότερα την κοινωνική τάξη. Κατά τον Ντυρκέμ, το κριτήριο της κοινωνικής χρησιμότητας θα πρέπει να λειτουργεί ως η βάση των δίκαιων συμβολαίων. Ο όρος της κοινωνικής χρησιμότητας («κοινωνικής αρετής») της εργασίας είναι αυτός που μπορεί να «νομιμοποιήσει» και να κάνει αποδεκτή την ανισότητα σε κοινωνίες υψηλού καταμερισμού της εργασίας.

16 Ο Ντυρκέμ άσκησε κριτική στη φιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού, όπου η αγορά λειτουργεί ως η μόνη ρυθμιστική αρχή των οικονομικών δραστηριοτήτων και σχέσεων και της κατανομής του εισοδήματος. Πέρα από τις νομικές ρυθμίσεις (αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, εργασιακή νομοθεσία), οι οποίες μπορεί να εξασφάλιζαν τον αξιοκρατικό καταμερισμό της εργασίας και τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, ο Ντυρκέμ υποστήριζε ότι απαιτούνταν η αντιμετώπιση της ανισοκατανομής των πόρων. Αυτό σήμαινε την παρέμβαση της κοινωνίας στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρονται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας τα μέσα αυτά ώστε να αναπτύξουν τη κοινωνική/οικονομική/εργασιακή τους δραστηριότητα. Η ίση κατανομή τέτοιων πόρων από την κοινωνία θα προσέδιδε στα άτομα το αίσθημα της δικαιοσύνης, και αυτό με τη σειρά του θα συνέβαλε στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής. Το αίσθημα δικαιοσύνης και η κοινωνική συνοχή θα συνεπάγονταν την αφοσίωση των εργατών στα καθήκοντά τους και τη μείωση των κοινωνικών συγκρούσεων και, έτσι, την συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη.

17 Thorstein Veblen ( ) Ο Βέμπλεν συνέβαλε σε μια μη ατομιστική θεωρία της οικονομικής δράσης, εστιάζοντας στις κοινωνικές επιπτώσεις του φιλελεύθερου καπιταλισμού της αγοράς. Ο Βέμπλεν στην ανάπτυξη της θεσμικής του θεωρίας για την οικονομία υιοθέτησε την εξελικτική προοπτική που αναπτύχθηκε στη βιολογία και στις φυσικές επιστήμες από τον Δαρβίνο. Σημεία κριτικής στην οικονομική θεωρία: α) στην ατομικιστική σύλληψη της ανθρώπινης φύσης β) στη στατική οικονομική ανάλυση γ) στην ιδέα της εξίσωσης του ατομικού συμφέροντος με τη συλλογική ευημερία μέσω της αγοράς

18 Κριτική στην ατομιστική θεώρηση της ανθρώπινης φύσης Ο Βέμπλεν άσκησε κριτική στη θεωρητική σύλληψη της οικονομικής θεωρίας για την ανθρώπινη φύση. Στην οικονομική θεωρία, ο άνθρωπος αναπαρίσταται ως «ένας φωτισμένος υπολογιστής της ηδονής και του πόνου του». Ο Βέμπλεν απάντησε κριτικά σε αυτή τη θεώρηση με δύο τρόπους: α) η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εξηγείται βάσει βιοψυχικών συντελεστών, δηλαδή εγγενών τάσεων ωφελιμιστικής, μεγιστοποιητικής δράσης. Η ανθρώπινη συμπεριφορά διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς θεσμούς, δηλαδή από σχέσεις, πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς και σύνολα αξιών και αρχών. Ακόμα και οι ψυχικές τάσεις των ανθρώπων διαμορφώνονται από το εκάστοτε, ιστορικά ιδιαίτερο, θεσμικό πλαίσιο. β) αν μπορούμε να διακρίνουμε μια εγγενή στην ανθρώπινη φύση τάση, αυτή δεν αφορά την τάση υπολογισμού της ηδονής και του πόνου, αλλά την τάση γένεσης και ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων. Ο Βέμπλεν έκανε λόγο για το ένστικτο των δεξιοτήτων ως βασικό ανθρώπινο κίνητρο.

19 Κριτική στην στατική οικονομική ανάλυση Τα Οικονομικά προχωρούσαν σε μια στατική και ανιστορική ανάλυση των οικονομικών φαινομένων, καθώς εκλάμβαναν τις προτιμήσεις των ατόμων και τις εξελίξεις της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας ως δεδομένες. Επίσης, η οικονομική θεωρία εστίαζε στην ιδέα της ισορροπίας και μελετούσε το μηχανισμό της αγοράς ως έναν μηχανισμό διασφάλισης της ισορροπίας των οικονομικών συμφερόντων. Η οικονομική θεωρία στη βάση αυτών των παραδοχών υιοθετούσε μια απαγωγική και κανονιστική μεθοδολογία. Ο Βέμπλεν υποστήριξε ότι η οικονομική ανάλυση θα πρέπει να διερευνήσει το ρόλο των θεσμών, της δράσης των ατόμων και της τάσης προσαρμογής στα δεδομένα που θέτουν οι συνθήκες διαβίωσης. Η ιστορική αλλαγή αφορούσε το μετασχηματισμό τόσο των θεσμών όσο και της ατομικής συμπεριφοράς. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να μελετηθεί η ιστορική (θεσμική) αλλαγή και οι πορείες ανάπτυξης των κοινωνιών.

20 Ο Βέμπλεν δανείστηκε από τις επιστήμες της Βιολογίας την εξελικτική τους προσέγγιση αλλά απέρριψε τη γραμμική αντίληψη για την εξέλιξη. Κατά τον Βέμπλεν, οι θεσμοί εξελίσσονται προκειμένου να προσαρμοστούν στις περιβάλλουσες συνθήκες, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν υπακούει στη λογική του δαρβινισμού, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιβιώσουν οι πιο αποτελεσματικοί θεσμοί. Επίσης, οι πορείες εξέλιξης των θεσμών μπορεί να ποικίλουν, καθώς εξαρτώνται από τη σχέση θεσμών και τεχνολογίας. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές πορείες ανάπτυξης ανάλογα με την ικανότητα εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία.

21 Η θεσμική αλλαγή στη σκέψη του Βέμπλεν Οι θεσμοί δημιουργούνται για να διευθετήσουν τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, την κοινωνία και το φυσικό τους περιβάλλον. Η εδραίωση των θεσμών σημαίνει τον καθορισμό των επιλογών τύπων συμπεριφοράς, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στα προβλήματα προσαρμογής που θα προκύψουν στο μέλλον. Το ζήτημα της προσαρμογής προκύπτει λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ανάπτυξης της γνώσης και της τεχνολογίας. Στη σκέψη του Βέμπλεν, η επιστήμη και η τεχνολογία ήταν οι φορείς της ιστορικής αλλαγής. Η πορεία της θεσμικής αλλαγής δεν είναι προδιαγεγραμμένη ούτε μονόδρομη. Η σχέση τεχνολογίας και θεσμών καθορίζει τον ρυθμό και τον τύπο της εξέλιξης.

22 Το αποτέλεσμα κρίνεται από τη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που είναι λιγότερο εξοικειωμένες με τη γνώση και τις νεότερες τεχνικές και των ομάδων που, εξαιτίας της άμεσης σχέσης τους με τον κόσμο της παραγωγής, είναι περισσότερο πρόθυμες να συμμεριστούν μια πιο ορθολογική και ακριβή γνώση και, συνεπώς, υποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία τις ανακαλύψεις. Υπάρχει μια ποικιλία των δυνατών τρόπων και τροχιών ανάπτυξης: α) η «ανάπτυξη από τα χαμηλά (Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες) β) η «ανάπτυξη από τα ψηλά» (Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία)

23 Το κοινωνικό κόστος του καπιταλισμού Ο Βέμπλεν ανέπτυξε τη θεωρία της μεταβολής για να αναδείξει τα προβλήματα της θεσμικής προσαρμογής στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες των τελών του 19 ου και αρχών του 20 ου αιώνα. Το χάσμα μεταξύ αφενός της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης και αφετέρου της διατήρησης παλιών θεσμών (νοοτροπιών, ηθών, αξιών, συνηθειών, κανόνων) επέφερε δυσχέρειες στο στόχο της συλλογικής ευημερίας. Η «βιομηχανία των μηχανών» (δεύτερο μισό 18 ου αιώνα-τέλη 19 ου αιώνα) Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του βιομηχανικού καπιταλισμού, παρατηρείται μια εναρμόνισης της επιδίωξης του ατομικού συμφέροντος με την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτή τη φάση η παραγωγική διαδικασία τελείται στο πλαίσιο ιδιωτικών επιχειρήσεων, τις οποίες κατέχει και οργανώνει ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας. Έχουμε ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικών και οργανωτικών-τεχνικών ενεργειών, οι οποίες τελούνται από τον κεφαλαιοκράτη επιχειρηματία. Σε αυτές τις συνθήκες, οι καπιταλιστές-επιχειρηματίες κυνηγούσαν το κέρδος μέσω της βελτίωσης των αποδόσεων, με κίνητρο τον ανταγωνισμό από τις άλλες εταιρείες. Στη συνθήκη αναπτύσσονται και οι οικονομικές θεωρήσεις που υποστηρίζουν ότι η συνθήκη του τέλειου ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να επιτρέψει την σύνδεση της επίτευξης του ατομικού συμφέροντος με τη συλλογική, συνολική ευημερία. Οι οικονομικοί θεσμοί επέτρεπαν την παραγωγή περισσότερων αγαθών με χαμηλότερο κόστος για την κοινωνία.

24 Με το τέλος του 19 ου αιώνα, οι νέες παραγωγικές δυνατότητες, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, έδωσαν τη δυνατότητα για μαζική παραγωγή με χαμηλό κόστος. Η επίτευξη των οικονομιών κλίμακας απαιτούσε σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Διαχωρισμό ιδιοκτησίας και μάνατζμεντ: Για πρώτη φορά διαχωρίστηκαν οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες από τη διοίκηση και την οργάνωση των επιχειρήσεων. Οι μάνατζερ, ως κάτοχοι των τεχνικών και οργανωτικών δεξιοτήτων και γνώσεων, αναλαμβάνουν την οργάνωση και τη διοίκηση των επιχειρήσεων, αποβλέποντας στην εφαρμογή νέων μεθόδων παραγωγής. Η ιδιοκτησία έμεινε στα χέρια του «καπετάνιου του εργοστασίου», ο οποίος διαχειριζόταν τις επενδύσεις και ενδιαφερόταν κυρίως για την κερδοφορία από τη μεγέθυνση της αξίας του κεφαλαίου που επένδυε στο εργοστάσιο. Ένας τρόπος μεγέθυνσης της κεφαλαιακής αξίας ήταν το παιχνίδι μετοχών στο χρηματιστήριο.

25 Εδώ έχουμε, κατά τον Βέμπλεν, την αποσύνδεση της επιδίωξης του ατομικού συμφέροντος από τη συλλογική ευημερία Η επιδίωξη του κέρδους εκ μέρους των μετόχων δεν ωφέλησε την κοινωνική ευημερία μέσω της αύξησης της παραγωγής προϊόντων χαμηλού κόστους, όπως είχε αρχικά συμβεί την εποχή της βιομηχανίας των μηχανών. Επίσης, η επιθυμία για επαύξηση του κέρδους μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών και αγοραπωλησιών εταιριών, επιβάρυνε και δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την προοπτική της συλλογικής ευημερίας, καθώς η αυτού του είδους αναζήτηση του κέρδους οδηγούσε σε χρεοκοπίες, στη μείωση θέσεων εργασίας και στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

26 Στο έργο του Οι Μηχανικοί και το Σύστημα Τιμών, υποστήριξε ότι μια αισθητή αύξηση της παραγωγικότητας, εξαιτίας τη τεχνολογίας, μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή η δυνατότητα μπλοκαρίστηκε λόγω της επιδίωξης των επιχειρηματιών-μετόχων να διατηρήσουν υψηλά τα κέρδη τους. «Συνειδητή καταστολή της απόδοσης»: Η συρρίκνωση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας και συνάμα η αύξηση του κόστους πωλήσεων, λόγω των αυξημένων επενδύσεων στη διανομή και τη διαφήμιση λόγω του έντονου ανταγωνισμού οδήγησε σε συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης, η επιθυμία απόσπασης υψηλών κερδών προώθησε το μετασχηματισμό της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς σε περιορισμένα σχήματα ανταλλαγών, δηλαδή στην εγκαθίδρυση μονοπωλίων ή/και ολιγοπωλίων, μέσα από τη συγκρότηση καρτέλ, και κοινοπραξιών, που επιδίωκαν τον έλεγχο της παραγωγής και τη διατήρηση των υψηλών τιμών των αγαθών-εμπορευμάτων.

27 Επιδεικτική Κατανάλωση Κατά τον Βέμπλεν, στη σύγχρονη κοινωνία της οικονομίας της αγοράς και της ατομικής ιδιοκτησίας, τα μέσα κοινωνικής αναγνώρισης και διάκρισης αφορούν τις καταναλωτικές πρακτικές. Η επιδεικτική κατανάλωση έπαιρνε τη θέση της ανδρείας και του θάρρους, των εμβλημάτων της κοινωνικής διάκρισης στις προηγούμενες εποχές των πολέμων. Η κατανάλωση ως μέσο κοινωνικής επίδειξης και πρόσκτησης γοήτρου βρήκε μεγάλη απήχηση στους πληθυσμούς των πόλεων όπου τα παραδοσιακά κριτήρια κοινωνικής αναγνώρισης αποδυναμώνονταν. Σε αυτή τη συνθήκη ο τρόπος ζωής και κατανάλωσης αποτελούσαν τις πηγές του κοινωνικού γοήτρου. Ακόμα και οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, αφού είχαν ξεπεράσει το όριο της άμεσης επιβίωσης, συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι κοινωνικού ανταγωνισμού μέσω της κατανάλωσης.

28 Στο έργο του Η Θεωρία της Αργόσχολής Τάξης αναπτύσσει την ιδέα της επιδεικτικής σπατάλης, την οποία ο θεωρούσε υπεύθυνη για την έκπτωση της συλλογικής ευημερίας στην καπιταλιστική οικονομία της εποχής του. Ο Βέμπλεν ασκεί κριτική στους νεοκλασικούς οικονομολόγους, καθώς υποστηρίζει ότι δεν είναι το κίνητρο της μεγιστοποίησης του οφέλους που καθοδηγεί την (ορθολογική) δράση των καταναλωτών, αλλά το κίνητρο της μίμησης. Η ορθολογική κατανάλωση αποσκοπούσε, κατά την οικονομική θεωρία, στη μεγιστοποίηση του ατομικού συμφέροντος μέσα από την καταλληλότερη (πιο ορθολογική) επιλογή, η οποία καθοριζόταν από την συνεκτίμηση των τιμών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο Βέμπλεν αμφισβήτησε την υπόθεση της ορθολογικής κατανάλωσης, η οποία εκλάμβανε τις καταναλωτικές προτιμήσεις ως σταθερές και ανεπηρέαστες από το κοινωνικό πλαίσιο. Η καταναλωτική συμπεριφορά των ατόμων επηρεαζόταν από την κοινωνική αλληλεξάρτηση, από μια συνεχή προσπάθεια μίμησης των άλλων και κατάκτησης υψηλότερης κοινωνικής θέσης. Η τάση αυτή της επιδεικτικής κατανάλωσης σήμαινε, για τον Βέμπλεν, σπατάλη πόρων και εργασιακής δύναμης. Ο Βέμπλεν διατηρούσε μια ηθικολογική, επικριτική στάση ως προς τον καταναλωτισμό, τον οποίο χαρακτήριζε ως μάταιο και υπερφίαλο.

29 Βιβλιογραφικές αναφορές/πηγές Τριτζίλια Κάρλο, Οικονομική Κοινωνιολογία: Κράτος, Αγορά και Κοινωνία στον Σύγχρονο Καπιταλισμό, μτφρ. Χ. Τσαμπρούνης, επιμ. Μ. Ψαλιδόπουλος, Παπαζήσης, Αθήνα: 2004, σελ Μ.Ν Αντωνοπούλου, Οι κλασσικοί της Κοινωνιολογίας: Κοινωνική Θεωρία και νεότερη κοινωνία, Σαββάλας, Αθήνα: 2008, σελ Th. Veblen, Η θεωρία της αργόσχολης τάξης: Η Οικονομική μελέτη των θεσμών, μτφρ. Γ. Νταλιάνης, Κάλβος, Αθήνα: 1982.

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία Η νέα Οικονομική Κοινωνιολογία συντίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Η «οπισθοχώρηση» της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά τη μεταπολεμική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Βασικές διαστάσεις της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά την πρώτη φάση

Διαβάστε περισσότερα

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται Βασικές Έννοιες Οικονομικών των Επιχειρήσεων - Τα οικονομικά των επιχειρήσεων μελετούν: (α) Τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρήσεις. (β) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Κλασικές και νεοκλασικές οικονομικές προσεγγίσεις και η ανάπτυξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2014-2015, Εαρινό Εξάµηνο Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάθηµα 2ο Το Περιβάλλον της

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης

Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης Το ενδιαφέρον του µαθήµατος συγκεντρώνεται στη µελέτη του φαινοµένου της ρύθµισης ως µορφής δηµοσίας πολιτικής στο πεδίο της οικονοµίας. Παρουσιάζονται και εξετάζονται συγκριτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 2ο. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης - Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Μάθηµα 2ο. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης - Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό Εξάµηνο Μάθηµα 2ο Το Περιβάλλον της Επιχείρησης - Εταιρική Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Το Περιβάλλον της Επιχείρησης q Οι οικονοµικοί οργανισµοί βρίσκονται µέσα σε ένα περιβάλλον που

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Σε τι αναφέρεται το μάθημα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία Σωτήρης Χτούρης,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ιδιωτικοποίηση και Παρέμβαση Επιχειρήματα υπέρ της δημόσιας ιδιοκτησίας Ιδεολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 2.3 Η γένεση της οικονομικής σκέψης (Ξενοφών, Αριστοτέλης) 2.3 Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 2 Επάγγελμα και κοινωνιολογική θεωρία Το επάγγελμα κατέχει κεντρική θέση στην κοινωνιολογική θεωρία από το 19 ο αιώνα, όταν συγκροτούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Μαρξική Οικονομική Κοινωνιολογία: Ο καπιταλισμός στη σκέψη του Καρλ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

5/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Γιατί η επιχείρηση θεωρείται υποσύστημα του οικονομικού συστήματος;

5/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Γιατί η επιχείρηση θεωρείται υποσύστημα του οικονομικού συστήματος; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Παράγραφος 1.4 Υποπαράγραφος 1.4.1 Εισαγωγή Το οικονομικό Σύστημα παράγει και διανέμει αγαθά που θα καλύψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : ανέπτυξε τη θεωρία περί «άνισης ανταλλαγής». Η θεωρία του αποτελεί μέρος μιας πιο λεπτομερούς ερμηνείας της μεταπολεμικής

Διαβάστε περισσότερα

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία 2.1 ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (σελ 27-28) Η πολιτική οικονομία: είναι κοινωνική επιστήμη μελετάει τα οικονομικά φαινόμενα Το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας είναι η περιγραφή και η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας 1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας Η εργασία επιτελεί τέσσερεις βασικές λειτουργίες στις σύγχρονες κοινωνίες: την παραγωγή του πλούτου της κοινωνίας την αναπαραγωγή των ατόμων την

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης 1 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης Μικροοικονομική ανάλυση 2 Η μέθοδος της «αφαίρεσης» και η μελέτη της οικονομικής συμπεριφοράς Τα άτομα ενεργούν σκόπιμα επιδιώκοντας

Διαβάστε περισσότερα

( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Τ χ η ς ( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ 1 Σ κ ο π ό ς ε ρ γ α σ ί α ς Προσέγγιση Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη

Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη Kλασικοί Νεοκλασικοί Schumpeter Εξελικτική οικονομική Η ιστορική συγκυρία Η βιομηχανική επανάσταση και η εμφάνιση του νέου βιομηχανικού συστήματος και σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Οικονομική της Τεχνολογίας Διάλεξη 6 η: Οικονομική Θεωρία και το Ζήτημα της Τεχνολογικής Αλλαγής: & II 1 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας - Υποθέτουμε μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές 1,. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ και το καταναλωτικό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις της Κρίσης: Αιτίες και η μελέτη των συνεπειών

Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις της Κρίσης: Αιτίες και η μελέτη των συνεπειών Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις της Κρίσης: Αιτίες και η μελέτη των συνεπειών 1. Η θεωρητική κληρονομιά και το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο Κοινωνιολογία και κρίσεις Ανάπτυξη και εξάρτηση Δομές και δρώντα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ενότητα 3: Διεθνοποίηση κεφαλαίου Ηλέκτρα Πιτόσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 25 Κεφάλαιο 1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 27 Κεφάλαιο 2 ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 43 Κεφάλαιο 3 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή

Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Université de Paris Dauphine Ινστιτούτο Διπλωματίας Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Η κοινωνική διάσταση της καινοτομίας ως μοχλός της αειφορίας Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον Ι. ü Γιατί µας ενδιαφέρουν? ü Κριτήρια για την διάκριση των επιχειρήσεων είναι: (α) ο τοµέας της οικονοµίας στον οποίον δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου)

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) Εισαγωγή Μια από τις πιο βασικές διακρίσεις στην οικονομική θεωρία είναι μεταξύ των εννοιών της οικονομικής αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες;

Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες; Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες; Δρ. Δημήτριος Γκότζος 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Αξία: Θα ήταν ουτοπικό να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 ΑΡΧΕΣ https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 Όλο το καταστατικό 2.1 Άμεσης Δημοκρατίας 2.2.1 Άμεσης Δημοκρατίας Μαζική αλλαγή. Οι αλλαγές στο 2.1 και 2.2.1 είναι στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών. Οικονομικά της Εκπαιδευσης. Ακαδημαικό έτος 2013-2014. Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών. Οικονομικά της Εκπαιδευσης. Ακαδημαικό έτος 2013-2014. Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Οικονομικά της Εκπαιδευσης Ακαδημαικό έτος 2013-2014 Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος Εισαγωγικά Οικονομική επιστημη και εκπαίδευση Τα οικονομικά της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ 5η: Οικονομίες & Νεοκλασική Πολιτική Οικονομία

ΜΙΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ 5η: Οικονομίες & Νεοκλασική Πολιτική Οικονομία ΜΙΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ 5η: Οικονομίες & Νεοκλασική Πολιτική Οικονομία ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 2: Αγροτική Κοινότητα και Αγροτικός Μετασχηματισμός (1/2) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικοί Στόχοι. Λειτουργικοί Στόχοι 16/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Θεσμικοί Στόχοι. Λειτουργικοί Στόχοι 16/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Σ Τ Ο Χ Ο Σ γενικός ορισμός Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Παράγραφος 1.5 Η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων 1.5.1 Οι στόχοι των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ι. ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Οι κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές επηρεάζουν τον χώρο. Ο Χώρος

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πότε και πως επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα Θεωρήματα των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 1 Ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Ενότητες : 1.2, 1.3) Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Α Ομάδα Α1. Στις παρακάτω προτάσεις να γράψεις στο τετράδιό σου τον αριθμό της κάθε μιας πρότασης και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν η

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Η Ζιζή Σαλίμπα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (DEA) και διδακτορικό δίπλωμα

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1/7 Το κύριο οικονομικό πρόβλημα Έχει παγκόσμια ισχύ Από αυτό απορρέουν όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Βασική αιτία δημιουργίας Μονοπωλίου Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο παράδειγµα Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:15 λεπτά Σκοπός εξέτασης:

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ιωάννης Βλασσόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΠΜΣ Κοινωνικής Πολιτικής: Μέθοδοι και Εφαρμογές, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ιωάννης Βλασσόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΠΜΣ Κοινωνικής Πολιτικής: Μέθοδοι και Εφαρμογές, Πάντειο Πανεπιστήμιο. ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ιωάννης Βλασσόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΠΜΣ Κοινωνικής Πολιτικής: Μέθοδοι και Εφαρμογές, Πάντειο Πανεπιστήμιο. M. Lipsky (1980), Street-Level Bureaucracy: The Dilemmas of the Individual

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 1 η (2017-18) Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 1999 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην παγκόσμια οικονομία συντελούνται σήμερα σημαντικές αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 1: Εφαρμογή των αρχών του Μάρκετινγκ στον χρηματοπιστωτικό τομέα Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας Η θεωρία VoC, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων καπιταλισμού των φιλελεύθερων

Διαβάστε περισσότερα