Οικονομική Κοινωνιολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική Κοινωνιολογία"

Transcript

1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας

2 Η παρακμή του φιλελεύθερου καπιταλισμού: Καρλ Πολάνυι και Γιόζεφ Σουμπέτερ

3 Ο 19 ος αιώνας θεωρείται η χρυσή εποχή του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Κατά τον 19 ο αιώνα εδραιώνεται η αγορά ως βασική ρυθμιστική αρχή των τοπικών και διεθνών οικονομιών. Η συνθήκη αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη της παραγωγής και στη διεύρυνση και εντατικοποίηση των εμπορευματικών ανταλλαγών. Μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, όπως η αύξηση της ανεργίας, η ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις (υπερπαραγωγή, υποκατανάλωση), διακρατικοί ανταγωνισμοί, προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η επιλογή κάποιων κρατών να προστατεύσουν τη βιομηχανική και αγροτική τους οικονομία (προστατευτισμός) περιόρισε τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές και προσανατόλισε τα κράτη προς την ανεύρεση φθηνών πρώτων υλών και νέων αγορών μέσω της αποικιοποίησης. Οι διακρατικοί ανταγωνισμοί κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το τέλος του πολέμου, οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου γνώρισαν έντονα υφεσιακά φαινόμενα (ανεργία, αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, χρηματιστηριακές κρίσεις Μεγάλο Κραχ του 1929, χρεοκοπίες). Το μοντέλο του φιλελεύθερου καπιταλισμού σταδιακά αντικαταστάθηκε από ένα νέο μοντέλο, αυτό του ρυθμιζόμενου καπιταλισμού. Ο «ρυθμιζόμενος», «ελεγχόμενος» καπιταλισμός χαρακτηρίζεται από θεσμικούς περιορισμούς της αγοράς.

4 Καρλ Πολάνυι ( ) Ο Πολάνυι εισηγήθηκε μια θεσμική προσέγγιση για την ανάλυση των οικονομικών φαινομένων. Η οικονομική δραστηριότητα διαμορφώνεται από τους εκάστοτε κοινωνικούς θεσμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναλυθεί με ατομικιστικούς όρους. Ο Πολάνυι άσκησε κριτική στη φιγούρα του «οικονομικού ανθρώπου» (homo economicus) που διατηρούσε η νεοκλασική οικονομική θεωρία για το άτομο. Ο Πολάνυι δεν αποδεχόταν ότι τα άτομα έχουν μια εγγενή ροπή για εμπορευματική ανταλλαγή και ότι η οικονομική τους δράση έχει ως βασικό κίνητρο το κέρδος. Το κίνητρο του κέρδους όχι μόνο δεν είναι ενστικτώδες, αλλά και αποτελεί προϊόν των συνθηκών του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Στις πρωτόγονες και προκαπιταλιστικές κοινωνίες, τα κίνητρα της οικονομικής συμπεριφοράς των ατόμων συναρτούνταν από τους δεσμούς αλληλεγγύης και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους. Στη συνθήκη της οικονομίας της αγοράς, προωθήθηκε και εδραιώθηκε το κίνητρο του κέρδους και του ιδίου οφέλους. Ο θεσμός της αγοράς ήταν αυτός που ενθάρρυνε και παρείχε τα κίνητρα για την αποκόμιση οφέλους. Η παραδοχή της οικονομικής θεωρίας που ήθελε τα ωφελιμιστικά κίνητρα και τους νόμους της αυτορυθμιζόμενης αγοράς να εντοπίζονται σε όλα τα οικονομικά συστήματα του παρελθόντος και του παρόντος δεν ήταν παρά μια «οικονομιστική πλάνη».

5 Μορφές ενοποίησης της οικονομίας Για τον Πολάνυι, δεν υφίστανται γενικοί, διιστορικοί οικονομικοί νόμοι ούτε ένα οικονομικό σύστημα. Οι οικονομικές δραστηριότητες της παραγωγής, της διανομής, της ανταλλαγής και της κατανάλωσης οργανώνονται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο από τους κοινωνικούς θεσμούς. Με τον όρο «μορφές ενοποίησης της οικονομίας» ο Πολάνυι αναφέρεται στις ιστορικά ιδιαίτερες μορφές ελέγχου και οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο κάθε τύπος οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων σχετίζεται και με διαφορετικό τρόπο με τους υπόλοιπους θεσμούς της κοινωνίας (οικογένεια, θρησκεία, πολιτικό σύστημα κ.λπ.). Ο Πολάνυι προχωράει σε μια τυπολογία των διαφορετικών μορφών ενοποίησης της οικονομίας με βάση τη κύρια ρυθμιστική αρχή που καθορίζει κάθε φορά την οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων: α) αμοιβαιότητα, β) αναδιανομή, γ) αγορά. Ο Πολάνυι δεν είχε μια εξελικτική αντίληψη για τα οικονομικά συστήματα. Οι μορφές ενοποίησης δεν αποτελούν στάδια κάποιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Πολάνυι δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρονική ακολουθία κατά μήκος της οποίας θα μπορούσαν οι μορφές αυτές να ταξινομηθούν.

6 Αμοιβαιότητα Οι οικονομικές δραστηριότητες της παραγωγής και της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών ρυθμίζονταν από κοινά αποδεκτούς κοινωνικούς κανόνες. Οι κανόνες αυτοί υπαγόρευαν την αμοιβαία προσφορά αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών μιας φυλετικής, συγγενικής, κοινωνικής ομάδας. Η παραγωγή και η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών αναπαρήγαγε και ενδυνάμωνε τους δεσμούς αλληλεγγύης και βοήθειας μεταξύ των μελών της ομάδας. Η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών γινόταν στη βάση της προσδοκίας της ανταπόδοσης. Η υπεράσπιση των σχέσεων αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας αναλαμβάνονταν από θεσμούς όπως η οικογένεια και το σόι. Η παραβίαση των κανόνων που όριζαν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών αντιμετωπίζονταν με διαφόρων ειδών κυρώσεις. Αναδιανομή Η αναδιανομή ως ρυθμιστική αρχή των οικονομικών δραστηριοτήτων εντοπίζεται συνήθως στις αυτοκρατορίες και τα μεγάλα σε έκταση κράτη της αρχαιότητας και στο μεσαίωνα. Οι διαδικασίες της παραγωγής και της διανομής ορίζονται από κανόνες που θέσπιζε μια συγκεντρωτική, γραφειοκρατική πολιτική δομή εξουσίας. Τα παραγόμενα αγαθά συγκεντρώνονταν από την πολιτική αρχή (βασιλιάς, αυτοκράτορας) και (ανα)διανέμονταν στα μέλη της κοινωνίας με βάση συγκεκριμένους κανόνες.

7 Αγορά Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς επικρατεί κατά τη διάρκεια του 19 ου αιώνα. Η αγορά και ο κύριος μηχανισμός της (προσφορά και ζήτηση) δεν περιορίζονται μόνο στη σφαίρα της ανταλλαγής, αλλά ρυθμίζουν και την σφαίρα της παραγωγής. Οι οικονομικές δραστηριότητες της παραγωγής και ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών υπάγονται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η εργασία, τα αγαθά και οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε εμπορεύματα, δηλαδή σε πράγματα ανταλλάξιμα έναντι κάποια τιμής, η οποία καθορίζεται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές των αγαθών, των υπηρεσιών και της εργασίας καθόριζαν τόσο την παραγωγική διαδικασία όσο και τις εμπορικές συναλλαγές. Μορφές εμπορευματικής ανταλλαγής, δηλαδή ανταλλαγές αγαθών/υπηρεσιών στη βάση της τιμής/αξίας τους, εντοπίζονται και σε προνεωτερικές, προκαπιταλιστικές κοινωνίες. Όμως, η παραγωγή και η διανομή των αγαθών ρυθμιζόταν στη βάση της αμοιβαιότητας ή στη βάση της αναδιανομής.

8 Μόνο με την επικράτηση της οικονομίας της αγοράς, ο μηχανισμός των τιμών «προσαρτά» και ρυθμίζει το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η επικράτηση της αγοράς ως καθολικής ρυθμιστικής αρχής προϋπέθετε την απελευθέρωση της παραγωγής, της διανομής και της ανταλλαγής από κανόνες που θέσπιζαν και προασπιζόταν οι θεσμοί της οικογένειας, της φυλής, του σογιού ή/και του κράτους. Η εδραίωση της αγοράς προϋπέθετε την απελευθέρωση, την ατομική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή της γης, των μέσων παραγωγής και της εργασιακής δύναμης. Κατά τον Πολάνυι, σε αυτές τις συνθήκες αναδύθηκαν και εμπεδώθηκαν τα ωφελιμιστικά κίνητρα της οικονομικής δράσης των ατόμων. Οι θεσμοί της οικονομίας της αγοράς διαμόρφωσαν το κίνητρο για κέρδος και τη ροπή για επικερδείς, επωφελείς εμπορικές συναλλαγές.

9 Ιστορικές προϋποθέσεις της «αυτορυθμιζόμενης» αγοράς Ο Πολάνυι διερεύνησε το πώς επικράτησε ο τύπος της οικονομικής ενοποίησης ο οποίος έχει ως ρυθμιστική αρχή την αγορά. Πολλοί ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην εδραίωση της αγοράς ως μορφής ενοποίησης: 1) Νέα τεχνολογικά μέσα Κατά τον Πολάνυι καταλυτικός παράγοντας ήταν η ανάπτυξη επαναστατικών τεχνολογικών μέσων/παραγωγικών μηχανών. Η νέα παραγωγική τεχνολογία προσέφερε τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής. 2) Απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση της γης, των φυσικών πόρων/πρώτων υλών και της εργασιακής δύναμης Η αξιοποίηση της νέας, επαναστατικής παραγωγικής τεχνολογίας ήταν εφικτή εφόσον ήταν διαθέσιμοι προς αγορά οι παραγωγικοί συντελεστές, όπως οι πρώτες ύλες, η γη και η εργασία. Η εμπορική διαθεσιμότητα των παραγωγικών συντελεστών ήταν προϋπόθεση και για τις πολυδάπανες επενδύσεις που απαιτούσε η αγορά των νέων παραγωγικών μηχανών.

10 3) Κοινωνικοί πρωταγωνιστές Οι έμποροι, οι οποίοι σταδιακά μετατράπηκαν σε επιχειρηματίες-καπιταλιστές, έφεραν στο προσκήνιο τους νέους τύπους παραγωγής. Οι έμποροι αρχικά αγόραζαν τις πρώτες ύλες και ανέθεταν στους αγροτικούς πληθυσμούς ή σε τεχνίτες να επεξεργαστούν αυτές τις ύλες και παράξουν προϊόντα, τα οποία μετά θα πωλούσαν στην αγορά. Στη συνέχεια, οι έμποροι ήταν αυτοί που άρχισαν να επενδύουν χρηματικό κεφάλαιο, το οποίο είχαν προηγουμένως συσσωρεύσει, για την αγορά νέων τεχνολογικών παραγωγικών μέσων. Οι πρώην έμποροι, νυν καπιταλιστές επιχειρηματίες ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν τις νέες, καπιταλιστικές μονάδες παραγωγής, αρχικά τη μανιφατούρα και αργότερα το σύγχρονο εργοστάσιο. 4) Νέα κίνητρα και προσανατολισμοί της οικονομικής δράσης Η ιστορική δημιουργία και η εδραίωση της λειτουργίας της αγοράς (εμπορευμάτων-προϊόντων, πρώτων υλών, εργασίας) προϋπέθετε την αντικατάσταση του κινήτρου της συντήρησης από το κίνητρο του κέρδους. Το κίνητρο του κέρδους ή/και της άμεσης επιβίωσης (για τους εργαζόμενους) και ο προσανατολισμός της συσσώρευσης του πλούτου ήταν προϊόντα του συγκεκριμένου ιστορικά θεσμικού πλαισίου.

11 Η διαμόρφωση της αγοράς της γης και της εργασίας Οι κλασικοί οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι οι αγορές πρώτων υλών, προϊόντων και εργασίας διαμορφώθηκαν σταδιακά μέσω της εκδήλωσης και ενίσχυσης της εγγενούς στον άνθρωπο τάσης για ανταλλαγή. Ο Πολάνυι αρνείται τη θεώρηση αυτή και υποστηρίζει ότι η διαμόρφωση της αγοράς ήταν εν πολλοίς προϊόν πολιτικών παρεμβάσεων, διοικητικών αποφάσεων και άσκησης βίας. Όσον αφορά την αγορά γης, οι πολιτικές παρεμβάσεις αναφέρονται στις διαδικασίες περιφράξεων των κοινοτικών γαιών και την μετατροπή τους σε εμπορεύσιμη γη στη βάση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Οι διαδικασίες των περιφράξεων εντοπίζονται ιστορικά σε διαφορετικές χώρες και σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου, που ξεκινά από τον 15 ο και φθάνει έως τον 19 ο αιώνα. Αυτές οι παρεμβάσεις οι οποίες μετέβαλαν το καθεστώς ιδιοκτησίας της γης σήμαναν τη σταδιακή κατάργηση των φεουδαρχικών σχέσεων καθώς και, σε κάποιες περιπτώσεις, την εκκοσμίκευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μέσω διοικητικών μέτρων καταργήθηκαν παραδοσιακοί και νομικοί κανόνες οι οποίοι έθεταν όρια στην ποσότητα των παραγόμενων γεωργικών αγαθών τα οποία θα διατίθεντο στην αγορά. Σταδιακά η γεωργική παραγωγή στο σύνολό της απελευθερώθηκε και εμπορευματοποιήθηκε. Η μεγέθυνση του αστεακού πληθυσμού ήταν μια συνθήκη η οποία και αυτή συνέβαλε στην πλήρη εμπορευματοποίηση της γεωργικής παραγωγής, πέρα από τις εμπορικές και παραγωγικές επιδιώξεις και συμφέροντα της ανερχόμενης αστικής τάξης

12 Όσον αφορά την αγορά εργασίας, προϋπόθεση για την απελευθέρωσή της ήταν η εξάλειψη ρυθμίσεων (νομικών, κοινωνικών) οι οποίες προστάτευαν την εργασία, κατοχύρωναν την αξία της, και έλεγχαν τις εργασιακές σχέσεις. Ένα παράδειγμα ελέγχου των εργασιακών σχέσεων και της εργασιακής δραστηριότητας είναι αυτό των συντεχνιών του μεσαίωνα. Η πλήρης απελευθέρωση της εργασίας προϋπέθετε και την κατάργηση αυτών των μορφών πρόνοιας, που εξασφάλιζαν στους πληθυσμούς των πόλεων (φτωχά κοινωνικά στρώματα) την επιβίωσή τους και μείωναν το βαθμό εξάρτησής τους από την αγορά εργασίας. Ο Πολάνυι εστιάζει στην ιστορική διαδικασία σχηματισμού της αγοράς εργασίας στην Αγγλία. Το σύστημα επιδομάτων, επονομαζόμενο Σύστημα Σπινχαμλαντ, το οποίο νομοθετήθηκε το 1795, εξασφάλιζε για τα φτωχά τμήματα του πληθυσμού ένα ελάχιστο εισόδημα, ανεξάρτητα από το ύψος των απολαβών τους από την εργασία. Κατά τον Πολάνυι, το σύστημα αυτό οδήγησε βαθμιαία στη μείωση των μισθών και σε διαρκή αύξηση των επιδομάτων. Η κατάσταση αυτή συνεπαγόταν τη δημιουργία μιας νέας τάξης εργοδοτών, δίχως τη δυνατότητα δημιουργίας μιας αντίστοιχης τάξης εργαζομένων. Το 1834 καταργήθηκε το σύστημα αυτό και το γεγονός αυτό, κατά τον Πολάνυι, σηματοδότησε την απαρχή της πλήρους εμπορευματοποίησης/απελευθέρωσης της εργασίας, της εδραίωσης του συστήματος ανταγωνισμού της εργασίας.

13 Οι κοινωνικές επιπτώσεις της εδραίωσης της οικονομίας της αγοράς Α) Εμπορευματοποίηση της εργασίας Η εμπορευματοποίηση της εργασίας σημαίνει την υπαγωγή μιας ζωτικής για την ύπαρξη και επιβίωση του ανθρώπου δραστηριότητα στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Η αξία της εργασίας εξαρτιόταν πια από την αγορά, η οποία καθόριζε ως εκ τούτου τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας συνοδεύτηκε από τη χαλάρωση έως και την κατάργηση διαφόρων μορφών κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και πρόνοιας, όπως αυτές που σχετίζονται με την προστασία που προσφέρουν η οικογένεια και τα συγγενικά δίκτυα, με την αλληλεγγύη που προσφέρουν οι κοινωνικές σχέσεις σε επίπεδο γειτονιάς και με την πρόνοια που προσέφερε η πολιτική εξουσία. Με τη διάρρηξη των φεουδαλικών δεσμών, την εμπορευματοποίηση της γης και την ανάπτυξη των βιομηχανικών πόλεων, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της υπαίθρου αναγκάστηκαν να αποκοπούν από το κοινωνικό τους περιβάλλον και να μετακινηθούν στα αναδυόμενα αστικά κέντρα. Η εξάρτηση της επιβίωσής τους από την πώληση της εργασιακής τους δύναμης στην αγορά εργασίας, και ως εκ τούτου η εξάρτησή τους από την αγορά προϊόντων είχε ως συνέπεια την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του αστεακού πληθυσμού. Ο Πολάνυι παρατηρεί ότι μαζί με την εμπορευματοποίηση της εργασίας και την συγκρότηση της αγοράς εργασίας εμφανίζεται και το φαινόμενο της φτώχειας.

14 Β) Εμπορευματοποίηση της γης Ο Πολάνυι υποστηρίζει ότι η εμπορευματοποίηση της γης, του εδάφους και των γεωργικών προϊόντων είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών πληθυσμών τόσο στις κοινωνίες της υπαίθρου στο δυτικό κόσμο όσο και στις κοινωνίες που γνώριζαν τη δυτική αποικιοκρατία. Η κατάργηση περιοριστικών ρυθμίσεων που όριζαν την ποσότητα των γεωργικών προϊόντων που θα διατίθεντο στην αγορά είχε συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης, καθώς διαταράσσονταν η ισορροπία της οικιακής οικονομίας. Η πλήρης εμπορευματοποίηση και η απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς οδήγησε στο άνοιγμα των αγορών. Οι αθρόες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων δημιούργησαν έντονα προβλήματα σε κάποιους γεωργικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα, η Ηπειρωτική Ευρώπη κατακλύστηκε από τις εισαγωγές αμερικάνικου σιταριού, γεγονός το οποίο ανάγκασε τους αγροτοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν τις αγροτικές κοινότητές τους και να αναζητήσουν εργασία στις βιομηχανικές πόλεις.

15 Γ) Η εμπορευματοποίηση του χρήματος Στο σύστημα της αυτορυθμιζόμενης αγοράς του 19 ου αιώνα, το χρήμα έγινε μέσο συναλλαγής και συνδέθηκε με το χρυσό (ο «κανόνας του χρυσού»). Το σύστημα αυτό ισοτιμίας επέτρεψε την εντατικοποίηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Εντούτοις, οι τοπικές οικονομίες ερχόταν αντιμέτωπες με το φαινόμενο του αντιπληθωρισμού, γεγονός που είχε μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η αύξηση εισαγωγών συνεπαγόταν εκροή χρυσού και μείωση της χρηματικής ρευστότητας της χώρας. Αυτό με τη σειρά του μείωνε τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν οι τοπικές πληρωμές και περιόριζε τις πωλήσεις, με επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα και πρόκληση ανεργίας. Ο Πολάνυι πίστευε ότι μακροπρόθεσμα η πτώση των τιμών θα βοηθούσε στην αύξηση των εξαγωγών και έτσι θα αποκαθίστατο η ισορροπία των εξωτερικών πληρωμών.

16 Κατά τον Πολάνυι, η γη, η εργασία και το χρήμα δεν ήταν προορισμένα να είναι εμπορεύματα, ήταν «πλασματικά εμπορεύματα». Η αντιμετώπισή τους ως αντικειμένων, όπως το απαιτούσε το οικονομικό σύστημα που βασιζόταν στην αυτορυθμιζόμενη αγορά, είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την κοινωνία. Μπορεί η απελευθέρωση και η εμπορευματοποίηση της γης, του χρήματος και της εργασίας να ήταν σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς, εντούτοις το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο. Ο Πολάνυι εντοπίζει κατά τα τέλη του 19 ου αιώνα προσπάθειες αντίδρασης, απάντησης σε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις της επικράτησης της οικονομίας της αγοράς. Έκανε λόγο για κινήσεις «αυτοπροστασίας της κοινωνίας». Στα τέλη του 19 ου αιώνα, σύμφωνα με τον Πολάνυι έχουμε μια διπλή κίνηση: α) διεύρυνση και εμβάθυνση της οικονομίας της αγοράς και β) ανάπτυξη διοικητικών μέτρων και θεσμικών περιορισμών που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών και των επιπτώσεών τους στην εργασία, τη γη και το χρήμα.

17 Η προστασία της εργασίας Η κίνηση προστασίας της εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, την αύξηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ενίσχυση των σοσιαλιστικών κομμάτων. Η ενδυνάμωση των εργατικών διεκδικήσεων μέσα από αυτούς τους πολιτικούς φορείς συνοδεύτηκε από νομοθετικές ρυθμίσεις που διασφάλιζαν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις διέφεραν από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά γενικά είχαν να κάνουν με ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας, για τη γυναικεία και παιδική απασχόληση, την ασφάλεια από τα εργατικά ατυχήματα, τις αρρώστιες, την ανεργία, τα γηρατειά. Βασικός στόχος αυτής της συνολικής κίνησης για την προστασία της εργασίας ήταν ο περιορισμός της εξάρτησης των συνθηκών διαβίωσης από τη δυνατότητα διάθεσης της εργατικής δύναμης στην αγορά.

18 Η προστασία της γεωργίας/γης Η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των τοπικά παραγόμενων γεωργικών προϊόντων και των εισαγόμενων προϊόντων έπληξε τις παραδοσιακές δομές της γεωργίας. Η κίνηση προστασίας της γεωργίας εκδηλώθηκε με τη θέσπιση μέτρων (π.χ.: τελωνιακοί δασμοί) στήριξης των τοπικών γεωργικών οικονομιών και προστασίας τους Η προστασία του χρήματος Ο Πολάνυι ανέδειξε τον τρόπο απάντησης απέναντι στις αντιπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες προέκυπταν από τη μείωση του διαθέσιμου χρήματος κάποιων οικονομιών λόγω των εξωτερικών πληρωμών. Οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς μεταφοράς κεφαλαίων αντιμετωπίστηκε με τις αυξημένες πιστώσεις που χορηγούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και συγκεκριμένα, οι κεντρικές εθνικές τράπεζες.

19 Οι συνέπειες των πολιτικών του προστατευτισμού Για την κοινωνία μετριάστηκε το κόστος και κατασίγασαν ως ένα βαθμό οι εντάσεις που σχετίζονταν με την εξάπλωση της αγοράς. Για την οικονομία, οι πολιτικές αυτές σήμαναν σημαντικούς περιορισμούς στην απρόσκοπτη λειτουργία της αυτορυθμιζόμενης αγοράς. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούσαν τη διάθεση των παραγωγικών συντελεστών. Ο Πολάνυι επισημαίνει ότι οι διάφορες μορφές προστασίας αλληλοεπηρεάζονταν. Μια επίπτωση των μέτρων προστασίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής ήταν η ανατίμηση των μέσων διατροφής. Αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης συνεπάγονταν διεκδικήσεις μισθολογικού χαρακτήρα από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς ζητούσαν ανατίμηση της αξίας της εργασιακής τους δύναμης. Αυτές οι διεκδικήσεις προκαλούσαν αιτήματα εκ μέρους των βιομηχάνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του εμπορίου και των διεθνών συναλλαγών, γεγονός που περιόριζε τις πωλήσεις αγαθών ακριβώς τη στιγμή που η πρόοδος της τεχνολογίας αύξανε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Έτσι προέκυπταν οι κρίσεις της υπερπαραγωγής.

20 «Λύσεις» για τις κρίσεις της υπερπαραγωγής Α) Εξάπλωση της αποικιακής πολιτικής και «οικονομικός ιμπεριαλισμός». Ο Πολάνυι θεωρούσε ότι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός αποσκοπούσε την εξασφάλιση του ελέγχου των πηγών πρώτων υλών με χαμηλό κόστος και συνάμα νέων αγορών απαλλαγμένων από τον διακρατικό ανταγωνισμό. Κατά τον Πολάνυι, ο συνδυασμός του οικονομικού ιμπεριαλισμού, του οικονομικού προστατευτισμού και της ιδεολογίας του εθνικισμού συνέβαλε στη διαμόρφωση του εντεινόμενου πολιτικού κλίματος που οδήγησε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Β) Ο δανεισμός και οι διεθνείς πιστώσεις Οι πιστώσεις διασφάλισαν την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση της ισορροπίας του ισοζυγίου πληρωμών σε διάφορες χώρες, ιδίως στα χρόνια μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμο. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο μηχανισμός των πιστώσεων δεν μπορούσε να στηρίξει την πραγματική οικονομία, καθώς το φαινόμενο της υπερπαραγωγής και της υποκατανάλωσης συνέχιζε να υφίσταται. Επίσης το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις ήταν ανελαστικό λόγω των μέτρων του κοινωνικού προστατευτισμού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κατά τον Πολάνυι οδήγησαν στη Μεγάλη Ύφεση, η οποία σημάδεψε το τέλος του οικονομικού συστήματος που βασίζονταν στην αυτορρύθμιση της αγοράς. Για τον Πολάνυι, στο τέλος της δεκαετίας του 1920, είχαμε το τέλος του «φιλελεύθερου καπιταλισμού», η βασική αιτία του οποίου σχετιζόταν με τη θεμελίωση αντίφαση μεταξύ της λειτουργίας της αγοράς και των απαιτήσεων της κοινωνικής ζωής.

21 Ρεφορμιστικός Σοσιαλισμός: Η θέση του Καρλ Πολάνυι Ο Πολάνυι δεν πίστευε ότι το τέλος του φιλελεύθερου καπιταλισμού σημαίνει και το τέλος της αγοράς ή της ελευθερίας. Ο Πολάνυι υιοθετούσε την ιδέα του δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας. Ο οικονομικός σχεδιασμός δεν αναιρεί την ύπαρξη και λειτουργία της αγοράς. Κατά τον Πολάνυι, ο ανταγωνισμός στην αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει προς όφελος, όμως, της παραγωγής των προϊόντων/υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την ελευθερία του καταναλωτή και επιδρώντας στο εισόδημα των παραγωγών. Επίσης, οι ανταγωνιζόμενοι παράγοντες της αγοράς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μέσα υπολογισμού των δυνατών τρόπων ικανοποίησης των πληθυσμιακών αναγκών.

22 Γιόζεφ Σουμπέτερ ( ) Ο Σουμπετερ παρότι θεωρείται συνήθως οικονομολόγος και υπερασπιζόταν τη νεοκλασική οικονομική θεωρία, εντούτοις αναγνώριζε ότι η μελέτη των πραγματικών οικονομικών συστημάτων και δραστηριοτήτων απαιτούσε τον συνυπολογισμό του ιστορικού πλαισίου. Ο Σουμπέτερ αναγνώριζε τον ρόλο των μη οικονομικών παραγόντων, δηλαδή των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών θεσμών, σχετικά με τη διαμόρφωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και φαινομένων. Για αυτό το λόγο, πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει μια διάκριση της οικονομικής θεωρίας, της οικονομικής κοινωνιολογίας και της οικονομικής ιστορίας και να αξιοποιούνται τα αναλυτικά εργαλεία και τα πορίσματα και των τριών κλάδων.

23 Περί ανάπτυξης Κομβική έννοια στο έργο του Σουμπέτερ είναι αυτή της «ανάπτυξης». Ο Σουμπέτερ διέκρινε μεταξύ της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης. Το βασικό διακριτικό χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάπτυξη είναι ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από την ασυνέχεια. Η μεγέθυνση της οικονομίας σημαίνει την κλιμάκωση των οικονομικών μεγεθών, χωρίς όμως κάποια σημαντική αλλαγή στις παραγωγικές μεθόδους. Αντιθέτως, ο όρος της ανάπτυξης αναφέρεται στην «εισαγωγή νέων συνδυασμών». Η ανάπτυξη σχετίζεται με καινοτομίες, με την επινόηση νέων τρόπων και μεθόδων τέλεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

24 Ο Σουμπέτερ αναδεικνύει πέντε διαστάσεις στις οποίες μπορούν να εντοπιστούν καινοτομίες, οι οποίες μπορεί να σημαίνουν την «ανάπτυξη»: 1) δημιουργία προϊόντων 2) εισαγωγή παραγωγικών μεθόδων 3) άνοιγμα αγορών 4) κατοχή πηγών προμήθειας πρώτων υλών ή ημικατεργασμένων προϊόντων 5) αναδιοργάνωση ενός βιομηχανικού κλάδου μέσω της δημιουργίας ή της καταστροφής ενός μονοπωλίου. Κατά τον Σουμπέτερ, η ανάπτυξη μπορεί να προκύπτει από την επενέργεια μη οικονομικών παραγόντων, όπως η αύξηση του πληθυσμού, οι ριζικές και ραγδαίες κοινωνικές ή/και πολιτικές ανακατατάξεις. Ο Σουμπέτερ εστίασε στον κρίσιμο για την ανάπτυξη ρόλο των επιχειρηματιών.

25 Οι επιχειρηματίες Κατά τον Σουμπέτερ, η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης. Οι επιχειρηματίες ήταν αυτές οι ιστορικές φιγούρες-δρώντες που εισήγαγαν νεωτερικούς συνδυασμούς των μέσων παραγωγής, ανακάλυπταν αγαθά, παραγωγικές μεθόδους και αγορές. Στην αρχική φάση του καπιταλισμού, οι επιχειρηματίες είναι ιδιοκτήτες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Στην επόμενη φάση του καπιταλισμού, οι επιχειρηματίες μπορούσαν να είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι ασχολούνταν με τη διοίκηση της εταιρείας. Οι επιχειρηματίες δεν συνδέονταν απαραίτητα με μια εταιρεία σε σταθερή βάση. Μπορούσαν να εισάγουν τις καινοτομίες τους, συμβάλλοντας στην ίδρυση ή/και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και μετέπειτα να μεταπηδούσαν σε άλλες δραστηριότητες. Οι επιχειρηματίες δεν είναι αποκλειστικά μέλη της κεφαλαιοκρατικής τάξης. Οι καινοτομίες τους επέτρεψαν να γίνουν πολλές φορές ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και καπιταλιστές. Εντούτοις, χωρίς να είναι οι ίδιοι καπιταλιστές είχαν τη δυνατότητα, λόγω των καινοτομιών που εισήγαγαν, να εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των καινοτόμων ιδεών τους. Ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν κρίσιμος ως προς αυτό, καθώς τα υπάρχοντα αναγκαία κεφάλαια, με τη μορφή των καταθέσεων,για επενδύσεις δεν ήταν επαρκή.

26 Η κατανόηση του ρόλου και της δράσης του επιχειρηματία απαιτούσε τη διερεύνηση μη οικονομικών παραγόντων, όπως τα χαρακτηρολογικά στοιχεία της προσωπικότητας του επιχειρηματία και το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτυσσόταν η επιχειρηματική δράση. Κατά τον Σουμπέτερ, η καινοτομία προϋποθέτει ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως η διαίσθηση, η διορατικότητα, η ικανότητα και η αποφασιστικότητα. Επίσης, ο ρόλος των κοινωνικών, πολιτικών κανόνων ήταν κρίσιμος καθώς μπορεί είτε να ευνοούσαν είτε να απέτρεπαν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης. Ο Σουμπέτερ αναγνώριζε και αυτός, όπως έκαναν οι Ζίμμελ και Ζόμπαρτ, την κοινωνική περιθωριοποίηση ως «ευνοϊκή συνθήκη» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

27 Οι επιχειρηματικοί κύκλοι και η διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής Στο έργο του Οι επιχειρηματικοί Κύκλοι (1939), Ο Σουμπέτερ έκανε λόγο για δύο φάσεις των κύκλων της οικονομίας. Ο πρώτος τύπος κύκλου αφορά το στάδιο επέκτασης του κύκλου, ο οποίος σχετιζόταν με την είσοδο και την εξάπλωση καινοτομιών. Η εισαγωγή καινοτομιών σήμαινε την αύξηση της ζήτησης παραγωγικών προϊόντων. Οι παραγωγικές μονάδες που βασιζόταν σε προηγούμενες μεθόδους έπρεπε είτε να απαντήσουν στις καινοτομίες των άλλων επιχειρήσεων, υιοθετώντας και αυτές τις καινοτομίες αυτές, είτε να αποσυρθούν από την αγορά. Ο δεύτερος τύπος του κύκλου είναι η συσταλτική φάση, η οποία χαρακτηριζόταν από μια νέα προσωρινή ισορροπία η οποία θα έμελλε να ανατραπεί από τον επόμενο κύκλο ανακαλύψεων.

28 Η διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής ήταν καθοριστική για την επαναστατικοποίηση του παραγωγικού συστήματος μέσω του κύκλου των καινοτομιών. Στην πορεία της ανάπτυξης το κίνητρο σχηματισμού νέων συνδυασμών των συντελεστών παραγωγής δεν εμφανίζονταν με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά έτεινε μάλλον να εδραιωθεί εντός των μεγαλύτερων εταιρειών που αντικατέστησαν τις μικρότερες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διέθεταν αφενός αρκετούς οικονομικούς πόρους (κεφάλαιο) και αφετέρου είχαν οργανώσει τομείς έρευνας και ελέγχου της αγοράς. Βραχυπρόθεσμα, αυτό συνεπάγονταν υψηλές τιμές και περιορισμούς στην παραγωγή. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όμως, το όφελος των καινοτομιών αποτυπωνόταν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην καλύτερη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Σύμφωνα με τον Σουμπέτερ, ο ανταγωνισμός μονοπωλιακού ή ολιγοπωλιακού τύπου δημιουργούσε νέα προϊόντα, τεχνικές, αγορές και μεθόδους οργάνωσης, και ήταν ο ισχυρός μοχλός που μακροπρόθεσμα διεύρυνε την παραγωγή και ελάττωνε τις τιμές. Το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων ήταν το αναγκαίο αλλά προσωρινό αντίτιμο των καινοτομιών και της εξάπλωσης των ευεργετικών αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρο το σύστημα, με κατάληξη τους ίδιους τους καταναλωτές.

29 Στο βιβλίο του Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατίας (1942) επικεντρώθηκε στις μεταμορφώσεις του φιλελεύθερου καπιταλισμού και στις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης. Η προοπτική που υιοθέτησε ήταν εκείνη της Οικονομικής Κοινωνιολογίας. Ο Σουμπέτερ έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η λειτουργία των καπιταλιστικών οικονομιών επέφερε αλλαγές στην κουλτούρα και στους θεσμούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρεμπόδιζαν τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης της αγοράς.

30 Πολιτισμικές και κοινωνικές αιτίες της παρακμής του φιλελεύθερου καπιταλισμού 1) Αποδυνάμωση της αστικής τάξης: α) παρακμή της λειτουργίας του επιχειρηματία β) αποδιάρθρωση της αστικής οικογένειας 2) Αναδιατάξεις στην κοινωνική διαστρωμάτωση και οι πολιτικές της συνέπειες: α) εξασθένιση της αριστοκρατίας β) εξάλειψη των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών 3) Εχθρική κοινωνική ατμόσφαιρα 4)Αντικαπιταλιστικές πολιτικές πρακτικές

31 Βιβλιογραφικές αναφορές/πηγές Τριτζίλια Κάρλο, Οικονομική Κοινωνιολογία: Κράτος, Αγορά και Κοινωνία στον Σύγχρονο Καπιταλισμό, μτφρ. Χ. Τσαμπρούνης, επιμ. Μ. Ψαλιδόπουλος, Παπαζήσης, Αθήνα: 2004, σελ Πολάνυι Καρλ, «Η οικονομία ως θεσμοθετημένη διαδικασία» στο Σ. Κονιόρδος (επιμ.), Κείμενα Οικονομικής Κοινωνιολογίας, μτφρ. Θ. Γκιούρας, Gutenberg, Αθήνα: 2006, σελ Πολάνυι Καρλ, Ο μεγάλος μετασχηματισμός: Οι πολιτικές και κοινωνικές απαρχές του καιρού μας, μτφρ. Κ. Γαγανάκη, Νησίδες, Σκόπελος: 2001.

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Η «οπισθοχώρηση» της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά τη μεταπολεμική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία Η νέα Οικονομική Κοινωνιολογία συντίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Οικονομική της Τεχνολογίας Διάλεξη 6 η: Οικονομική Θεωρία και το Ζήτημα της Τεχνολογικής Αλλαγής: & II 1 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Βασικές διαστάσεις της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά την πρώτη φάση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Project1:Layout 1 3/23/2012 3:38 PM Page 1 Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Π. Ε. Πετράκης Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Συγγραφέας Π.Ε. Πετράκης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Κλασικές και νεοκλασικές οικονομικές προσεγγίσεις και η ανάπτυξη της

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία 2.1 ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (σελ 27-28) Η πολιτική οικονομία: είναι κοινωνική επιστήμη μελετάει τα οικονομικά φαινόμενα Το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας είναι η περιγραφή και η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται Βασικές Έννοιες Οικονομικών των Επιχειρήσεων - Τα οικονομικά των επιχειρήσεων μελετούν: (α) Τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρήσεις. (β) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρίες περιφερειακών ανισοτήτων Μια σύντομη παρουσίαση...................... 21 1.1 Εισαγωγή...........................................

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 8 Καινοτομία και επιχειρηματικότητα Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Απαντήσεις Α1. α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: το κόμμα του Γ. θεοτόκη Αντιβενιζελικών. Σελ. 92-93 και Από τα Αντιβενιζελικά κόμματα..το πιο διαλλακτικό.σελ92 β. Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης(1905): Στο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Μαρξική Οικονομική Κοινωνιολογία: Ο καπιταλισμός στη σκέψη του Καρλ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Θεωρίες για τις απαρχές και την ανάπτυξη του Καπιταλισμού Werner Sombart

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµία. Βασικές έννοιες και ορισµοί. Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά

Οικονοµία. Βασικές έννοιες και ορισµοί. Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά Οικονοµία Βασικές έννοιες και ορισµοί Οικονοµική Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά των ανθρώπινων όντων αναφορικά µε την παραγωγή, κατανοµή και κατανάλωση υλικών αγαθών και υπηρεσιών σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο Ενότητα 2.1.1 Αγροτική κοινωνία 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1/5 Αγροτικές κοινωνίες Αυτές που ζουν από την καλλιέργεια της γης 2 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2/5 Μόνιμη εγκατάσταση Στοιχειώδες εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Διαφορές μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας

Διαβάστε περισσότερα

5/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Γιατί η επιχείρηση θεωρείται υποσύστημα του οικονομικού συστήματος;

5/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Γιατί η επιχείρηση θεωρείται υποσύστημα του οικονομικού συστήματος; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Παράγραφος 1.4 Υποπαράγραφος 1.4.1 Εισαγωγή Το οικονομικό Σύστημα παράγει και διανέμει αγαθά που θα καλύψουν

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων :

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων : α. Φεντερασιόν β. Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος γ. Κλήριγκ Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 25 Κεφάλαιο 1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 27 Κεφάλαιο 2 ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 43 Κεφάλαιο 3 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ Το βιβλίο για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία - Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) αποτελεί σύνθεση μερών τριών ήδη υπαρχόντων βιβλίων (Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Βόλφγκανγκ Κορν Β Ομάδα 1. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008-2009 (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο συνθετότητας και το εξάµηνο διδασκαλίας του κάθε µαθήµατος)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη Στόχος μαθήματος Κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η φορολογική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μιας κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ ΘΕΜΑ Α. Α1. α) Σωστό β) Λάθος γ) Λάθος δ) Σωστό ε) Λάθος Α2. 1 δ 2 γ 3 β 4 α Α3. 1 β 2 γ ΘΕΜΑ Β

1 η ΟΜΑΔΑ ΘΕΜΑ Α. Α1. α) Σωστό β) Λάθος γ) Λάθος δ) Σωστό ε) Λάθος Α2. 1 δ 2 γ 3 β 4 α Α3. 1 β 2 γ ΘΕΜΑ Β ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 η ΟΜΑΔΑ ΘΕΜΑ Α Α1. α) Σωστό β) Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. Το περιβάλλον γίνεται ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ α) όταν µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4 η : Εισαγωγή στην έννοια και στην πρακτική της Επιχειρηματικότητας (Γ )

Ενότητα 4 η : Εισαγωγή στην έννοια και στην πρακτική της Επιχειρηματικότητας (Γ ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ενότητα 4 η : Εισαγωγή στην έννοια και στην πρακτική της Επιχειρηματικότητας (Γ ) Διδάσκουσα: Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

3Χ2=6. 2 Μονάδες. α. Τελικά αγαθά είναι αυτά που αγοράζονται για τελική χρήση και όχι παραπέρα μετασχηματισμό. 2 Μονάδες

3Χ2=6. 2 Μονάδες. α. Τελικά αγαθά είναι αυτά που αγοράζονται για τελική χρήση και όχι παραπέρα μετασχηματισμό. 2 Μονάδες ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α 1 η ΟΜΑΔΑ 3Χ5=15 Α1.

Διαβάστε περισσότερα

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2014-2015, Εαρινό Εξάµηνο Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάθηµα 2ο Το Περιβάλλον της

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 2.3 Η γένεση της οικονομικής σκέψης (Ξενοφών, Αριστοτέλης) 2.3 Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Η ανάπτυξη και η κρίση του κράτους πρόνοιας και του φορντισμού Από τη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Επανάσταση. 6η διάλεξη

Βιομηχανική Επανάσταση. 6η διάλεξη Βιομηχανική Επανάσταση 6η διάλεξη 14.11.18 Παραμονές της ΒΕ: οι ευρωπαϊκές κοινωνίες = αγροτικές Τέλη 18ου αι. η Ευρώπη έχει μόνον δύο μεγάλες μητροπόλεις (Λονδίνο, 1.000.000 / Παρίσι, 500.000). 20 πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες.

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 3ο Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 3.1. Η φύση και ο ρόλος της χρηματοδότησης 3.1.1 Γενικά Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Η 1 η έχει ως στόχο την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός)

2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός) 2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός) Κεντρικό ερώτημα: Γιατί όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι έζησαν τους 3 τελευταίους αιώνες; Εισαγωγή στην Οικονομική 1 Παραδείγματα Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του ξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής ιεθνούς μπορίου Σεπτέμβριος 2007 Όνομα: πώνυμο: ριθμός Μητρώου: Έτος: πιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέες μορφές απασχόλησης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ποιες είναι οι νέες μορφές απασχόλησης; Σύμβαση ορισμένου χρόνου Μερική απασχόληση Προσωρινή απασχόληση Σύμβαση έργου Υπεργολαβία Εκ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 1 Ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Ενότητες : 1.2, 1.3) Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Α Ομάδα Α1. Στις παρακάτω προτάσεις να γράψεις στο τετράδιό σου τον αριθμό της κάθε μιας πρότασης και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 12η : OI OIKONOMIKEΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ JOSEPH SCHUMPETER

ΔΙΑΛΕΞΗ 12η : OI OIKONOMIKEΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ JOSEPH SCHUMPETER ΔΙΑΛΕΞΗ 12η : OI OIKONOMIKEΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ JOSEPH SCHUMPETER Ο Γιόζεφ Άλοϊς Σουμπέτερ (Joseph Alois Schumpeter, 8 Φεβρουαρίου 1883-8 Ιανουαρίου 1950) ήταν Αυστριακός

Διαβάστε περισσότερα

( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Τ χ η ς ( Ο ) Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Ε υ σ τ ρ α τ ί δ η ς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ 1 Σ κ ο π ό ς ε ρ γ α σ ί α ς Προσέγγιση Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

- Αθήνα, 13 Απριλίου

- Αθήνα, 13 Απριλίου Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια, στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ με θέμα: «Προς Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς: Ευρωπαϊκή Πρακτική και Εθνική Πρωτοβουλία» - Αθήνα, 13 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών, για να αντιμετωπισθεί νομοθετικά σε όλες του τις διαστάσεις, απαιτεί χρόνο και διάλογο.

Το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών, για να αντιμετωπισθεί νομοθετικά σε όλες του τις διαστάσεις, απαιτεί χρόνο και διάλογο. Φίλες και Φίλοι, Οι συνεταιρισμοί, ως μορφές οργάνωσης στην Ελλάδα έχουν επίσημα ιστορία σχεδόν 103 χρόνων, από την ίδρυσή τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως σήμερα και 83 χρόνια από την ίδρυση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Κυρίες και κύριοι Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 2 Επάγγελμα και κοινωνιολογική θεωρία Το επάγγελμα κατέχει κεντρική θέση στην κοινωνιολογική θεωρία από το 19 ο αιώνα, όταν συγκροτούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε:

Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε: 3 Επανάληψη ΕΣΔΔΑ με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στην Οικονομική επιστήμη ως οικονομικό πρόβλημα χαρακτηρίζουμε: α) Την έλλειψη χρημάτων που αντιμετωπίζει μια οικονομία β) Την έλλειψη χρημάτων που αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 7: Η αγροτική οικογένεια & η εκμετάλλευση 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας 1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας Η εργασία επιτελεί τέσσερεις βασικές λειτουργίες στις σύγχρονες κοινωνίες: την παραγωγή του πλούτου της κοινωνίας την αναπαραγωγή των ατόμων την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 1: Η Εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και οι μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο Ενότητα 2.1 Το αντικείμενο της Πολιτικής Οικονομίας 2.1 ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόµµατα: Ραλλικό Κόµµα Λαϊκό Κόµµα (1910) Σοσιαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 9.11.2007 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεξάρτηση τοπικής και παγκόσµιας αγοράς Οργανωτική

Αλληλεξάρτηση τοπικής και παγκόσµιας αγοράς Οργανωτική ΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Χαρακτηριστικό Παλιό οικονοµικό σύστηµα Νέο οικονοµικό σύστηµα Πόροι Γη, εργασία, κεφάλαιο Πληροφορία, γνώση, ευφυία ηµιουργία Εξόρυξη πόρων και ηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η. Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η. Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια θεωρούνται στοιχεία κόστους και ποια οφέλους στην αξιολόγηση ενός έργου ή

Διαβάστε περισσότερα