Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας;"

Transcript

1 1 Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας; του Φ.Κ. Βώρου Αναγκαίο Προοίμιο: Οφείλω να δηλώσω με την πρώτη γραμμή ότι δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε πολιτικός, για να επιχειρήσω ανάλυση οικονομικών όρων και να καταλήξω σε πολιτική πρόταση επίλυσης της Οικονομικής κρίσης, που ίσως και να οφείλεται σε ατοπήματα 2 της Οικονομικής Πολιτικής. Η μόνη σχέση μου με το οικονομικό φαινόμενο συνοψίζεται ή διαφαίνεται στις εξής δυο εμπειρίες ζωής και σπουδών: Ευτύχησα για λόγους οικονομικής επιβίωσης από τα χρόνια τα μαθητικά (στο Γυμνάσιο) και τα φοιτητικά (στη Φιλοσοφική Σχολή) να μετέχω σε έργο μικρεμπορίου ή και μικρομεταφορών (στην Ομόνοια). Έγραψα ευτυχώς, γιατί αυτές οι ασχολίες προσφέρουν πολύτιμη εμπειρία οικονομική κοινωνική. Και κατά το 3 ο -4 ο έτη σπουδών Ιστορίας ένιωσα την ανάγκη να μελετήσω κάποια βιβλία Ιστορίας της Πολιτικής Οικονομίας, 3 για να μπορώ να κατανοώ τα βιβλία Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας. Κάποτε η συνήθεια αυτή συνεχιζόταν και αργότερα. Ενδεικτικά σημειώνω ένα- δύο από τα αναγνώσματα της β αυτής φάσης (στην υποσημ. 3). 1. Προσπάθεια διευκρίνισης μερικών γνωστότατων εννοιών της οικονομικής ζωής για λόγους διασφάλισης ακριβούς επικοινωνίας με όποιες / όποιους διαβάσουν το κείμενο τούτο: Οικονομία είναι κατ αρχήν η συνετή νομή και διαχείριση των αγαθών στα πλαίσια / όρια του οίκου, της οικογένειας. Εντάσσεται εννοιολογικά στην Οικονομική ζωή 4 των κοινωνιών (παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, συντήρηση, ανταλλαγή κατανάλωση ποικίλων αγαθών) 1 Με τον όρο αυτό δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες πολιτικούς αλλά σε όλους τους πολίτες που παρακολουθούν την πολιτική και διατυπώνουν γνώμη γι αυτήν. 2 Δεν ενημερώνουμε έγκαιρα και πειστικά τους νέους για την απορροφητικότητα της κοινωνίας σε εργατικό δυναμικό κατά ειδικότητα. Και τους σπρώχνουμε όλους να κάνουν σπουδές για επαγγέλματα «γραβάτας», αλλά έτσι οικοδομούμε κοινωνία ανάπηρη για δυο λόγους: οι μισοί μοιραία μένουν άνεργοι και τραυματισμένοι η κοινωνία χρειάζεται και χειρωνακτικό εργατικό δυναμικό και μοιραία δημιουργεί θέσεις για μετανάστες και εξωθεί τα δικά της παιδιά να γίνουν κι αυτοί μετανάστες! (Μ. Παπουτσάκη άρθρο στη εφημ. «Ελευθεροτυπία» ( ) με τίτλο: Κύμα μετανάστευσης για σπουδές 3 Charles Gide Charles Rist, Ιστορία των Οικονομικών Επιστημών (μετ. Ν. Β. Πατσέλης για τις εκδόσεις Γκόνη, 1959). Και ένα μεταγενέστερο: Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Πολιτική Οικονομία, μετ. Ν. Παπανδρέου, εκδ. Gutenberg, Αθήνα Πιθανό είναι το επίθετο Οικονομική Οικονομικός να επικράτησε στην ελληνική γλώσσα από τότε που ο Ξενοφών έγραψε τη μελέτη Οικονομικός.

2 2 στα πλαίσια κοινωνιών, που τα μέλη τους εργάζονται και συνεργάζονται για την παραγωγή - απόκτηση των αγαθών και τη δίκαιη 5 κατανομή τους. Για όλα τα μέλη της κοινωνίας η φροντίδα για την απόκτηση (ή απλά τη διαφύλαξη κληρονομημένων έτοιμων) αγαθών είναι καθολική και ίσως εκφράζει την πρώτη προσδοκία τους από τη φροντίδα της οργανωμένης Πολιτείας όταν διαμορφώνει δίκαιη Πολιτική Οικονομία. Εάν η όλη οικονομική διαδικασία (παραγωγή, διαφύλαξη, διακίνηση αγαθών, αμοιβή των εργαζομένων, αποταμίευση.) 6 επιτελείται ομαλά και δίκαια σε κάποιο βαθμό, οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχείς και κρίνονται από τους άλλους ευτυχισμένοι, που ζουν χωρίς αγωνία για την οικονομία. Εάν όμως συμβαίνει κάποιας οικονομικής υφής έκδηλη δυσλειτουργία (π.χ. οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την παραγωγή αγαθών, οι πολεμικές περιστάσεις ή ο οικονομικός αποκλεισμός κάποιας χώρας εμποδίζει την όλη οικονομική ζωή ή το πολύ χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων τραυματίζει τους εργαζόμενους και δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν τα αγαθά που παράγουν για την εργοδοσία της κοινωνίας τους.), τότε γίνεται λόγος για οικονομική κρίση της α ή της β μορφής.). Στη χώρα μας π.χ. (πέρα από τις επιπτώσεις που έχει και για μας η διεθνής οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων) λόγω δικής μας αδράνειας ή μυωπίας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κάποιων αγαθών (γεωργικών και άλλων) και οι Κυβερνήσεις δεν εκτίμησαν σοβαρά το φαινόμενο. Όταν λογουχάρη παίρναμε επιδόματα, για να καταργήσουμε κάποιες παραδοσιακές καλλιέργειες, δε φροντίσαμε ως οφείλαμε για την αντικατάσταση τους με άλλες οικονομικά αποδοτικές 5 Επειδή συχνά συγχέεται η έννοια δίκαιον με ό,τι είναι «νόμιμον», θυμίζω έναν ωραιότατο ορισμό του νόμου: «Ο νόμος συνθήκη και εγγυητής αλλήλοις των δικαίων» (= ο νόμος είναι συμβόλαιο, συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων, εκφράζει την επιθυμία όλων και με αυτή την προϋπόθεση εγγυάται σε όλους δικαιοσύνη, όταν τον εφαρμόζουν. Αλλά, αν έχει ψηφιστεί από μια άδικη ή πλασματική πλειοψηφία, δεν αποδίδει το δίκαιον κατά την εφαρμογή του ο νόμος ), Αριστοτέλης, Πολιτικά, βιβλίο 3 ο ). 6 Για την όλη οικονομική διαδικασία των κοινωνιών από τη σκοπιά της ιστορικής αφήγησης έχει γράψει ένα κατανοητό κεφάλαιο ο διάσημος ιστορικός William Durant στο έργο του Παγκόσμιος Ιστορία Πολιτισμού ( μετάφραση Ανδρέα Φραικιά, εκδ.οίκος Α/φοί Συρόπουλοι, 1957, τ. Α, σελ ) με τίτλο: «Οι οικονομικοί παράγοντες και οι οικονομικές φάσεις του πολιτισμού» με υποκεφάλαια όπως: «Από το στάδιο του κυνηγίου εις το στάδιο της γεωργίας (σελ ). Οι βάσεις της βιοτεχνίας (σελ ). Απαρχές της ατομικής ιδιοκτησίας, οι κοινωνικές τάξεις.». Δηλαδή η οικονομική οργάνωση της κοινωνίας γέννησε και τις κινητήριες δυνάμεις, κοινωνικές τάξεις, που άλλοτε συμπορεύονται ειρηνικά και προοδεύουν και άλλοτε συγκρούονται για ζητήματα οικονομικά και βλάπτονται αμοιβαία.

3 3 για τους καιρούς μας και πληρώνουμε σήμερα τις οικονομικές συνέπειες Πριν επιχειρήσουμε ανάλυση της σημερινής οικονομικής Κρίσης (στα διεθνή και εθνικά πλαίσια), νομίζω θα μας διευκολύνει μια σύντομη ματιά στην επίσης μεγάλη Οικονομική Κρίση του , που έπληξε κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου ( ) πολλές ευρωπαϊκές χώρες δανείζονταν για τις οικονομικές δυσκολίες τους από τις ΗΠΑ, που δεν είχαν βαθιά εμπλακεί στον πόλεμο αρχικά, αλλά είχαν οικονομικά κερδίσει λόγω της εμπλοκής όλων σχεδόν των Ευρωπαίων, κάτι που διευκόλυνε την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ να διευρύνεται. Αλλά η οικονομική κρίση του εκδηλώθηκε πρώτα στις ΗΠΑ (την οικονομικά ισχυρότερη τότε χώρα!) κάποια Μαύρη Παρασκευή (24 του Οκτ. 1929), όταν το Χρηματιστήριο αντιμετώπιζε βαθιά πτώση αξιών, γιατί οι οφειλέτες δανείων Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τις συνέπειες της κρίσης ειδικά στη Βρετανία μεταφέρω κάτι πολύ συνοπτικό από βρετανικό βιβλίο: Chronicle of the Twentieth Century. 8 Στη σελ. 383 διαβάζω: Black Friday (Μαύρη Παρασκευή): Η Wall Street (το Χρηματιστήριο) γκρεμίζεται. Οι μικροκαταθέτες έχασαν τα πάντα. Ένδεκα (speculators) παίκτες του Χρηματιστηρίου λέγεται ότι αυτοκτόνησαν» και στη σελ. 396: «Η ανεργία πλήττει 2 εκατομμύρια θύματα». Στην ίδια σελίδα έχει τη φωτογραφία κάποιου ανέργου, που πήγαινε σε κάποια πορεία διαμαρτυρίας έχοντας στο στήθος και στην πλάτη του με μεγάλα γράμματα σε μεγάλο χαρτόνι τα ακόλουθα συγκλονιστικά (άνετα αναγνώσιμα από τον τυχαίο περιπατητή / θεατή): «Γνωρίζω 3 επαγγέλματα Μιλάω 3 γλώσσες Πολέμησα 3 χρόνια (προφανώς υπαινίσσεται 3 έτη υπηρεσίας στο βρετανικό στρατό του Α Παγκόσμιου Πολέμου, ). Έχω τρία παιδιά Είμαι άνεργος 3 μήνες Το μόνο πουν ζητάω είναι μια δουλειά». Υπότιτλος (σελ. 396): Διαμαρτυρία ενός από τα δύο εκατομμύρια ανέργων. Συμπέρασμα: η ανεργία ήταν το πιο οδυνηρό σύμπτωμα της Οικον. Κρίσης του Η μεγάλη εκείνη οικονομική κρίση έπληττε ιδιαίτερα τη Γερμανία, γιατί όφειλε η Γερμανία να πληρώνει τις πολεμικές 7 Το β μέρος αυτού του άρθρου έχει θέμα: «Μήπως ευθυνόμαστε κι εμείς για την οικονομική κρίση στη χώρα μας»; 8 Πρόκειται για καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων του 20ού αι. με αυστηρά χρονολογική σειρά. έκδοση Λονδίνου.

4 4 αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν από τους νικητές (χώρες της λεγόμενης τότε Αντάντ / Entente) στην ηττημένη Γερμανία (του 1919). Το πώς αντιμετωπίστηκε τότε από τη Γερμανία είναι γνωστό: προωθήθηκε στην ηγεσία της χώρας (το 1933) με την ψήφο του λαού (!) ο Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν: Παραβίαση των συνθηκών που είχαν επιβληθεί στη Γερμανία από τους νικητές της (το ). Επανασύσταση συγκρότηση του Γερμανικού Στρατού και άρα μεγάλη απορρόφηση εργατικού δυναμικού για τον νέο Στρατό και τις πολεμικές βιομηχανίες. Διεύρυνση των ορίων της Γερμανίας προς τον θεωρούμενο «ζωτικό χώρο» της για την ανάπτυξή της (πέρα από τα ανατολικά σύνορά της: προς Ουκρανία Ν. Ρωσία). Κορύφωση μιας πολιτικής που οδηγούσε σε νέες συγκρούσεις: εδαφικές διεκδικήσεις και απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις και υποτιμητικές αναφορές στο καθεστώς της ΕΣΣΔ, τους Εβραίους από τον Führer (τον Αδόλφο Χίτλερ), κυρίως μετά το Μέσα σε αυτή την Οικονομική Κρίση και τη σύγκρουση ιδεολογιών και εθνών φαίνεται ότι πέρασε απαρατήρητη μια συνετή εκτίμηση πραγμάτων και έμμεσα πρόταση κοινωνικής επίλυσης της Οικονομικής Κρίσης, που το πιο οδυνηρό σύμπτωμά της -μαζί με την ανεργία - ήταν η μείωση αγοραστικής δυνατότητας των μεγάλων μαζών, ανέργων και χαμηλόμισθων πολιτών, κάτι που θορύβησε εύλογα τις μεγάλες επιχειρήσεις αναγκαίων ή χρήσιμων αγαθών. Ένας μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων (νομίζω ο Ford) βγαίνοντας από μια σύσκεψη υψηλών παραγόντων της Οικονομίας, όταν τον ρώτησαν δημοσιογράφοι για τις απόψεις του, τους έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα κρίση / πρόταση: Μου φαίνεται ότι η Οικονομική Κρίση και η συνακόλουθη ανεργία και μείωση αγοραστικής αξίας των εργαζομένων δεν μπορεί να ξεπεραστεί, αν δε δοθεί στους εργάτες η δυνατότητα να αγοράζουν τα αγαθά που παράγουν (για τον εργοδότη). 10 Φαίνεται ότι τα λόγια του δεν εκτιμήθηκαν από οικονομικοπολιτικούς παράγοντες σε ευρεία κλίμακα. Άλλωστε, η Ευρώπη επηρεαζόταν πολύ και από κοινωνικοϊδεολογικά προβλήματα μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία και αντιμπολσεβίκων στη Δυτική Ευρώπη. Όμως στις Η.Π.Α. εφαρμόστηκε το πολιτικό 9 Για την οικονομική Κρίση στην Ελλάδα κατά την περίοδο μπορεί κανείς να βρει μερικά στοιχεία στην Ι.Ε.Ε. της Εκδοτικής Αθηνών, τόμο ΙΕ, σελ Ομολογώ ότι δε θυμάμαι πού το διάβασα αυτό για να κάνω και αντίστοιχη παραπομπή, αλλά θυμάμαι ότι από τότε ένιωσα ένα βήμα ωρίμανσης της σκέψης για τα κοινωνικά οικονομικά πολιτικά πράγματα.

5 5 πρόγραμμα New Deal 11, που είχε και την αντιμετώπιση της ανεργίας βασικό στόχο (με δημόσια έργα κ.λπ.). 4. Ας επιχειρήσουμε τώρα να δούμε τι είναι, πώς ερμηνεύεται και λέγεται ότι αντιμετωπίζεται η σημερινή Διεθνής Οικονομική Κρίση. Χαρακτηριστικό πρώτο και στην οικονομία των οικονομικών κρίσεων μοναδικό: δεν εκφράζει έλλειψη αγαθών αλλά περίσσεια. Με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι δυνατή η παραγωγή αγαθών σε πολύ συντομότερο χρόνο και σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από όσα χρειάζονται οι διάφορες κοινωνίες. Χαρακτηριστικό δεύτερο: μπορεί να προωθείται με λιγότερο εργατικό δυναμικό, το οποίο βέβαια αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Άρα, προκαλεί περισσότερη ανεργία και χαμηλότερη αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:.α. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παράγει πολύ περισσότερα από τα αναγκαία αγαθά με λιγότερη εργασία μισθωτών (λ.χ. για την καλλιέργεια του εδάφους, για τη συγκομιδή αγαθών, για τη μεταφορά, τη μεταποίηση, τη συντήρηση)..β. Μοιραία επέρχεται μείωση των ημερομισθίων και μείωση του ύψους των δαπανών για την παραγωγή αγαθών, άρα και διαρκής μείωση της αγοραστικής ικανότητας της κοινωνίας των μαζών..γ. Μοιραία ο μεγαλοπαραγωγός, επιχειρηματίας (κεφαλαιοκράτης), που εύλογα φιλοδοξεί να μεγαλώνει την επιχείρησή του, εκτοπίζει συνεχώς τους μικροπαραγωγούς: Ο εργοστασιάρχης υποδημάτων έχει εκτοπίσει τους τσαγκάρηδες της προηγούμενης γενιάς, ο βιομήχανος επίπλων εκτοπίζει τους επιπλοποιούς, η βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων αραιώνει τον αριθμό των ραπτών, ο δημιουργός υπεραγορών (supermarket) 12 οδηγεί σε κλείσιμο των μικροκαταστημάτων και φυσικά σε ανεργία όσων εργάζονταν εκεί. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη επιχείρηση μπορεί να παράγει περισσότερα αγαθά με λιγότερους εργάτες. Συνέπεια άμεση: συνεχώς αυξάνει η ανεργία και μειώνεται ο μισθός των πολλών..δ. Μοιραία συνέπεια, δεύτερη, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του Κοινού (λόγω μεγάλης ανεργίας και χαμηλής μισθοδοσίας) και πρόβλημα επιβίωσης της μεγάλης επιχείρησης, κάτι που φαίνεται δεν είχε προβλεφτεί. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε τις τελευταίες 11 New Deal = Νέα Ρύθμιση (των οικονομικοκοινωνικών σχέσεων) με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι θλιβερές επιπτώσεις που είχε για την κοινωνία εκείνη, των ΗΠΑ, η οικονομική κρίση του Νομίζω ότι ένα τέτοιο μεγαλοκατάστημα - σε μεγαλούπολη ή και μικρότερη πόλη- οδηγεί σε κλείσιμο δεκάδες μικροκαταστήματα και είναι αμφίβολο αν απορροφά και απασχολεί εργατικό δυναμικό ίσο προς τους μισούς μικροεπιχειρηματίες και βοηθούς τους, που έχασαν τη δουλειά τους λόγω του supermarket της περιοχής τους.

6 6 δεκαετίες του 20ού αιώνα. Και σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι πρωτότοκος αδερφός ή τέκνο του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και εργάστηκαν μεθοδικά να πείσουν τον μικρό πολίτη να δανειστεί, για να παραμείνει αγοραστής, να απολαμβάνει τα αγαθά της ζωής. Του έδωσαν πρόθυμα και ευγενικά και πολύ ανθρώπινα, μεγαλόψυχα μέχρι εορτοδάνειο και δάνειο διακοπών με μια απλή εγγύηση (κάποιο ακίνητο, το σπίτι του!). Κάρτες και άλλες κάρτες και άλλο δάνειο, συνεχώς πιο χρεωμένος ο δανειζόμενος. Ώσπου του πήραν ή απειλούν να του πάρουν και το ακίνητο, δηλ. το σπίτι του! Παράλληλα ο μικροεπιχειρηματίας έσβησε, έκλεισε και το μικρομάγαζο, απέλυσε και τους λίγους εργάτες του..ε. Αλλά τότε πια μειώθηκε επικίνδυνα η αγοραστική δυνατότητα των πολλών και θορυβήθηκε το Μεγάλο Κεφάλαιο (σε διεθνές επίπεδο). Έτσι εκδηλώθηκε η διεθνής οικονομική κρίση όχι από έλλειψη αγαθών αλλά αγοραστών. Και παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, πρόβλημα κοινωνικό πιο επώδυνο και οδυνηρό. Και ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό όλων των ειδικοτήτων σήμερα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ειδίκευσης, που τελικά δεν αξιοποιείται για τη σταδιοδρομία του ατόμου. Το φαινόμενο της αυξανόμενης (λόγω τεχνολογίας) παραγωγής αγαθών και της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των πολλών (χαμηλόμισθων και ανέργων) είναι πια οικονομική πραγματικότητα αδιάψευστη, που μοιραία θα επιδεινώνεται, επειδή βελτιώνεται καθημερινά η τεχνολογία. Η κρίση αυτή τη φορά είναι αδιέξοδη, οι πολιτικοί δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν και μοιραία οδηγούνται στην ανακριβολογία, στην ελπιδολογία, ίσως και στην υποκρισία (απόκρυψη του αδιεξόδου). Το αδιέξοδο όμως υπάρχει. Αναγκαία η αναζήτηση εξόδου είτε με αναδόμηση της Κοινωνίας και μετατροπή της Πολιτικής Οικονομίας σε Κοινωνική Οικονομία 13 ειρηνικά είτε σε ανατροπή της σημερινής κοινωνίας βίαια. Το πώς αυτές οι κοινωνικές μεταβολές είναι πιθανό να συντελεστούν αδυνατώ να το εικάσω. Ανάλυση της τελευταίας πρότασης (είτε.είτε.είτε ) απαιτεί, νομίζω, πρώτα τη γνώμη ειδικών: οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, πολιτικών. Προσωπικά εύχομαι την καλύτερη δυνατή επίλυση, έξοδο από το αδιέξοδο και κλείνω με μια ελπιδοφόρα παράγραφο από το πρώτο βιβλίο που μνημόνευσα στην τρίτη υποσημείωση του άρθρου. Από το βιβλίο των Gide και Rits αντιγράφω 12 στίχους με μία γλωσσική προσαρμογή, σκόπιμη νομίζω, στη σημερινή πραγματικότητα: 13 Κάποιος από τους μεγάλους θεωρητικούς της Πολιτικής Οικονομίας (με κοινωνική ευαισθησία) πρότεινε αυτήν την μετονομασία.

7 7 Όπου ο όρος παραγωγός (του παρελθόντος) νομίζω είναι φρόνιμο να εννοούμε μεγαλοπαραγωγός του σήμερα: μεγάλη παραγωγική μονάδα που μπορεί σήμερα να παράγει αγαθά όχι μόνο για μια εθνική κοινωνία, αλλά για τη διεθνή Κοινότητα (σελ. 411) «4. Η υπεροχή του καταναλωτού επί του παραγωγού. Ο Bastiat απέδιδε μεγάλην σημασίαν εις την αρχήν αυτήν, την οποίαν εθεώρει ως αρμονίαν, διότι η υποταγή του παραγωγού εις τον καταναλωτήν είναι η του ατομικού εις το γενικόν συμφέρον. Ο παραγωγός εμπνέεται υπό του ατομικού συμφέροντος αποβλέπων εις το κέρδος μόνον. Επειδή όμως πάσα εφεύρεσίς του προς αύξησιν του κέρδους επιφέρει πτώσιν των τιμών, το κέρδος της τελαυταίας αυτής αποκομίζει εν τέλει ο καταναλωτής. Ούτω, λοιπόν, όλοι οι οικονομικοί νόμοι αναγκάζουσι τον παραγωγόν όπως γίνη αλτρουιστής, παρά τον εγωισμόν του, απατώντες τούτον προς όφελος όλων. Ο παραγωγός νομίζει ότι εργάζεται δι όσον το δυνατόν περισσότερον κέρδος, ενώ πραγματικώς εργάζεται δια την όσον το δυνατόν οικονομικωτέραν ικανοποίησιν των αναγκών του άλλου. Ιδού όθεν η αρμονία». Και ολοκληρώνω με μία προσθήκη, που οφείλω για τη δική μας κοινωνία: Μήπως κι εμείς με ατοπήματα ή παραλείψεις συμβάλλουμε στην επιδείνωση της Οικονομικής Κρίσης για τη δική μας Κοινωνία; 14.α. Εκτιμήσαμε πόσο αξίζει η χειρωνακτική εργασία, την οποία ασκεί ο χειρ-ώναξ (δηλ. ο βασιλιάς των χεριών); Τα μισά επαγγέλματα στην κοινωνία είναι αυτά τα χειρωνακτικά και ίσως πιο προσιτά (και από πλευρά χρόνου) για τη σταδιοδρομία των νέων. Αν ως γονείς ή εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουμε όλους τους νέους απερίσκεπτα να αποφύγουν τη χειρωναξία, μήπως καταδικάζουμε εκ προοιμίου τους μισούς στην ανεργία και την απογοήτευση; Και ανοίγουμε εμείς το δρόμο για την «εισαγωγή μεταναστών», 15 που είναι πιο πρόθυμοι για χειρωναξία και γίνονται πιο αποδοτικοί; 14 Σχετικά με την οικονομική κρίση δημοσιεύτηκαν στο μηνιαίο περιοδικό της εφ. «Καθημερινή» gk, τεύχος 43, Ιούνιος 2011, ( σελ ) 8 σύντομα άρθρα, που οι συντάκτες τους απαντούν στο ερώτημα; Ποια από όλες τις κρίσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας; Κρίση ελληνικού δημόσιου χρέους, κρίση του Ευρώ, κρίση δημόσιων εσόδων, κρίση ανταγωνιστικότητας ή κάποια άλλη κρίση; 15 Δεν έχω καμιά διαφορά μαζί τους για δυο λόγους σοβαρούς: Άνθρωποι είναι σαν εμάς και δικαιούνται να αναζητήσουν δρόμο ζωής. Και οι Έλληνες ως τη δεκαετία του 1960 στη μετανάστευση αναζητούσαν δρόμους επιβίωσης (το αν άλλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τους μετανάστες αδυνατώ να το αναλύσω εδώ). Και δεν αποκλείω το κύμα μεταναστών / λαθρομεταναστών να υποβοηθείται αθέατα από δυνάμεις που αποβλέπουν στην εκμετάλλευσή τους, αλλά το γεγονός παραμένει με τα ίδια αποτελέσματα.

8 8 Εκτιμούμε σωστά την ποιότητα σπουδών και τις ανάγκες της κοινωνίας, όταν ωθούμε όλους τους νέους να συνωστίζονται σε επαγγέλματα της γραβάτας; Η ποιότητα σπουδών υποβαθμίζεται, αλλά εμείς, όταν χρειαζόμαστε γιατρό, δικηγόρο, δάσκαλο, μηχανικό, ρωτάμε «ποιος είναι καλός» (δικηγόρος, γιατρός, δάσκαλος, μηχανικός), όχι ποιος είναι άνεργος..β. Κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα αναγκαία, τα χρήσιμα 16, τα περιττά ψώνια, όταν φορτώνουμε ένα καρότσι στην υπεραγορά (supermarket) και το σπρώχνουμε προς το ταμείο, για να πληρώσουμε τα δέοντα;.γ. Όταν ζούμε σε μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι μισοί σε δημιουργική ηλικία και με σωματική υγεία, που τους επιτρέπει να κάνουν και κάποια χειρωνακτική εργασία και να προστατεύουν έτσι και την υγεία τους), επιτρέπεται να βλέπουμε χιλιάδες κήπους γύρω από κατοικημένες οικοδομές ακαλλιέργητους και χορταριασμένους, ώστε να γίνονται προσάναμμα για θερινές πυρκαγιές; Και να αγοράζουμε φρούτα ή λαχανικά από άλλες χώρες;.δ. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων, αν δεν έχουν ειδικούς λόγους να ζουν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγαλουπόλεις, μήπως είναι πιο ωφέλιμοι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία της επαρχίας, όπου γεννήθηκαν, όπου πιθανότατα συντηρούν και την πατρική κατοικία τους; Αν αποφασίζουν να ζουν εκεί, όπου είναι πιο υγιεινό το περιβάλλον και λιγότερο δαπανηρή η καθημερινότητά τους;.δ. Και είναι ανεκτό στις συνειδήσεις μας σε τούτη την ευλογημένη χώρα της υψηλής ηλιοφάνειας 17 να εισάγουμε λαχανικά ή φρούτα από άλλες χώρες και να φτάνουμε στη μικρονοϊκή επιλογή να αγοράζουμε φρούτα εισαγόμενα, ενώ στο ίδιο μαγαζί βλέπουμε την ένδειξη; μήλα, αχλάδια, σταφύλια κ.λπ. Βέροιας, Νάουσας, Τριπολιτσάς, Ιεράπετρας; Όταν αγοράζουμε έπιπλα ποικίλα φερμένα από τη Ν. Αμερική ή την Κίνα, έτυχε να στοχαστούμε ότι κάποιον επιπλοποιό αφήνουμε άνεργο 16 Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση γραμμένη πριν από χρόνια (στα Πολιτικά του Αριστοτέλη, βιβλίο7ο). Έχει γράψει εκεί ότι όλοι οι άνθρωποι κατευθύνουν τη δραστηριότητά τους προς 3 στόχους: να αποκτήσουν τα αναγκαία, τα χρήσιμα, τα καλά (γοητευτικά). Μήπως εμείς σήμερα φορτώνουμε στο καρότσι του supermarket και άχρηστα ή περιττά; 17 Η ηλιοφάνεια σε οποιαδήποτε περιοχή μετριέται σε ώρες ετήσιας λιακάδας. Στη χώρα μας οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλο τον πλανήτη έχει η περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου,και είναι περί τις ώρες το χρόνο, (Πέτρου Αλιβιζάτου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής - της προηγούμενης γενιάς- στο Πανεπ. Αθηνών) βιβλίο με τίτλο: Υγιεινή).

9 9 στη γειτονιά μας; (ομολογώ ότι σε μία φάση ανανέωσης επίπλων υπηρέτησα την απερισκεψία) Μια τελική παρατήρηση και σχετική πρόταση: Το πρόβλημα της Μακροοικονομίας (σε επίπεδο εθνικό και διεθνές) είναι και θα μείνει αδιέξοδο ή και θα επιδεινωθεί, για τους λόγους που σημειώσαμε στην αρχή, εκτός αν οι κορυφαίοι υπεύθυνοι κατανοήσουν το μήνυμα που άφησε ο μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων του 1930, ώστε να δουν το πρόβλημα με ευαισθησία κοινωνική, γιατί αλλιώς προκαλούν κοινωνική ανατροπή (μοιραία εις βάρος τους). Τα ατοπήματα όμως τα δικά μας στα πλαίσια της Μικροοικονομίας μπορούμε, νομίζω, να τα αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τα μειώσουμε, αν μάλιστα συνειδητοποιήσουμε τις πιο απειλητικές για την κοινωνία μας και ως τώρα φαινομενικά αθόρυβες συνέπειες. Το κυριότερο πρόβλημα μού φαίνεται ότι είναι το φαινόμενο της ανεργίας των νέων, 18 οι οποίοι εύλογα αναβάλλουν ή τελικά αποφεύγουν τη δημιουργία οικογένειας. Μια από τις ορατές συνέπειες είναι η υπογεννητικότητα. Και νομίζω συνετό για την κοινωνία μας: να κάνει όσες μπορεί οικονομίες, για να ενισχύσει θεσμικά τους νέους της, λ.χ. ένα γενναίο ενθαρρυντικό βοήθημα ή παροχή στέγης, για να αρχίσουν βίο οικογενειακό, έπειτα ένα επίδομα συνεχές για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο παιδί, επίδομα συνεχιζόμενο ως την ενηλικίωση των παιδιών (εφόσον η οικογένεια παραμένει ενωμένη). Αναγκαίος Επίλογος: Για τις ειδικές διαστάσεις / πτυχές της σημερινής κρίσης για τη χώρα μας: Το πιο επώδυνο μέρος της σημερινής κρίσης (για τη χώρα μας) είναι το γεγονός ότι τώρα μάθαμε για κάποια δάνεια που έπαιρναν οι Κυβερνήσεις μας, για να ανταποκρίνονται σε τρέχουσες ανάγκες (πληρωμή μισθών, συντάξεων ). Και έχουν φτάσει σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να ζητούμε δάνεια, για να ανταποκριθούμε στα δάνεια και τα επιτόκια!... Απορίες κοινού πολίτη (όχι οικονομολόγου, όχι πολιτικού):.α. Πότε άρχισε αυτό το παιχνίδι;.β. Γιατί δεν μας το είπαν οι κυβερνώντες από την αρχή, που θα μπορούσαν μάλιστα να το επικαλούνται για να αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των πολιτών για αυξήσεις μισθών;.γ. Τι μπορούμε να πούμε γι αυτήν τη δυσερμήνευτη σιωπή τους και τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση της κατάστασης σήμερα; 18 Θύματα οι νέοι και των γενικών συνθηκών και των μυωπικών συμβουλών, που τους δίνει η «ώριμη» γενιά, ώστε να τους αποκλείει από τα μισά δημιουργικά επαγγέλματα και να οικοδομεί κοινωνία ανάπηρη χωρίς χειρωνακτικό δυναμικό.

10 10 Προσωπικά δε νιώθω αρμόδιος να απαντήσω παρά μόνο με τούτο: οφείλουμε αντί για δάνειο να μελετήσουμε την εξόφληση με οικονομίες του Κράτους και γενναία συμβολή όλων όσοι έχουν κάποιο εισόδημα υψηλότερο από τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσής τους..δ. Και κάτι άλλο ψυχολογικά αναγκαίο: λεπτομερή ενημέρωση από τους αρμόδιους/ υπεύθυνους για το πώς φτάσαμε εδώ. Δε χρειάζονται ονόματα και προσωπικές αντιδικίες, αρκούν τα συμβάντα και οι χρονολογίες τους. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε τούτη τη συνέπεια, όπως την άκουσα από άλλον: ένας φίλος με ρώτησε για τα δάνεια του (τον καιρό της Επανάστασης του 1821). Του είπα με συντομία τα σχετικά για τα λεγόμενα δάνεια της ανεξαρτησίας. Φοβάμαι ότι μας οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες και επιμένουν για δάνεια δουλείας. Φ. Κ. Βώρος,Ph.D.επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΗΣ WALL STREET

ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΗΣ WALL STREET ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΗΣ WALL STREET -Τι είναι πάλι αυτή η Μαύρη Πέμπτη; Πού να πηγαίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Για να δούμε τα πρόσωπά τους. Ποια μπορεί να είναι τα συναισθήματά τους; -Θα σας πω εγώ παιδιά μου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool UNIVERSITY OF PATRAS Laboratory on Sociology and Education - SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool Σας παρακαλούμε να σημειώσετε, σε ποιο βαθμό σας ταιριάζει προσωπικά η καθεμιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2308) Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων Αριστοτέλους 11 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721 Ανακοίνωση Ήρθε η ώρα να μπει ένα

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μερικά απλά λόγια για την κρίση Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

*Πως αποτυπώνεται η οικονομική πραγματικότητα στις γελοιογραφίες;

*Πως αποτυπώνεται η οικονομική πραγματικότητα στις γελοιογραφίες; * *Πως αποτυπώνεται η οικονομική πραγματικότητα στις γελοιογραφίες; *Πώς ξένοι και Έλληνες γελοιογράφοι βλέπουν την οικονομική κρίση και τις πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές της συνέπειες; * *Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΜΠΑΛ. Αφιέρωμα στον Ικμπάλ και στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας!

ΙΚΜΠΑΛ. Αφιέρωμα στον Ικμπάλ και στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας! ΙΚΜΠΑΛ Αφιέρωμα στον Ικμπάλ και στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας! Θέματα: Παιδική εργασία Σήμερα Πώς φτάνουν στο σημείο τα παιδιά να δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες; Η κατάσταση Κλείνοντας ΙΚΜΠΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Της Αθανασίας Κωνσταντίνου Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Με δεδομένες τις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2015 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Δεκέμβριος 2015 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Δεκέμβριος 2015 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1.000 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση της ημερίδας με θέμα «Technology

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του μέντορα στην υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο ρόλος του μέντορα στην υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ρόλος του μέντορα στην υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Η δραματική οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η αύξηση με ταχύτατους ρυθμούς της ανεργίας και ιδιαίτερα στους νέους,

Διαβάστε περισσότερα

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 1.Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση ότι το φαινόμενο αυτό «κάνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 7.7 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ 1/15 Το 1989 γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child). Η Σύμβαση είναι μια διεθνής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εργασίας του τμήματος Α4 με θέμα τον καταναλωτισμό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Παρουσίαση εργασίας του τμήματος Α4 με θέμα τον καταναλωτισμό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό Παρουσίαση εργασίας του τμήματος Α4 με θέμα τον καταναλωτισμό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 1.13 ΜΠΛΕ Καταναλωτής: Η οικονοµική µονάδα που δαπανά προκειµένου να ικανοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 18/11/2014

Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Ο ΟΑΕΔ / EURES και η BBi Communication ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Φινλανδίας για απασχόληση στον τομέα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης - Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΡΓΥΡΏ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ 1. ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1.0 Γενικά Αντικείµενο της Μακροοικονοµικής είναι ο καθορισµός (υπολογισµός) των συνολικών µεγεθών της οικονοµίας, πχ. της συνολικής

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα πλαίσια του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή

Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή Ηχώραμαςβρίσκεταιωςγνωστόνστομέσονμιας δεινής οικονομικής κρίσης. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, ούτεγιατηνελλάδα, αλλάούτεκαιγιατην παγκόσμια οικονομία. Με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Μαρίνα Παγιάτσου, Λειτουργός ΕΠΝΚΑ Το θέμα είναι: «Τα ζητήματα που εντοπίζονται στην κυπριακή καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους.

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10Ο : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 10.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Για τις παρακάτω προτάσεις, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕ Γλώσσα 02. Ανεργία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ. Ανεργία

ΝΕ Γλώσσα 02. Ανεργία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ. Ανεργία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ανεργία Ο Γεώργιος Υψηλάντης, 25 χρονών, άνεργος με πτυχίο ΤΕΦΑΑ, έπιασε το σταυρό στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη και ευχήθηκε η τύχη του να συνεχιστεί και να βρει εργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16 Καθημερινά οι γονείς παλεύουν να κατανοήσουν καταστάσεις, γεγονότα και συμπεριφορές που προκλήθηκαν από τα παιδιά τους και αδυνατούν. Τις πιο πολλές φορές θεωρούν ότι ευθύνονται τα παιδιά τους γι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ Η αξία των ταξιδιών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ Η αξία των ταξιδιών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑÏΟΥ 2019 ΚΕΙΜΕΝΟ Η αξία των ταξιδιών Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο είναι το πολυτιμότερο

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS. Head of the European Commission representation in Greece

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS. Head of the European Commission representation in Greece THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS Head of the European Commission representation in Greece SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας 12.2. Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης Συντάκτης: Γιάννης Ι. Πασσάς ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Πηγές: 12.2.,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Το Περιεχόμενο της Εμπορικής Πολιτικής Οι Δασμοί στις Εισαγωγές Τα μη Δασμολογικά Μέσα Προστασίας Β. Προστατευτισμός ή Ελεύθερο Εμπόριο Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου.

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου. Ομιλία της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΚΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα: «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Παρασκευή, 01 Απρίλιος :02 - sigmalive.

ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Παρασκευή, 01 Απρίλιος :02 - sigmalive. sigmalive.com Με την ελπίδα μιας άνετης και καλοπληρωμένης θέσης στο δημόσιο ή στην εκπαιδευτική υπηρεσία, πολλοί από τους νέους μας ακολουθούν σπουδές που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τότε που άρχισα να γράφω για τους άλλους, πάνε τώρα τριάντα και πλέον χρόνια, και ειδικά από τότε που κάποιος αποφάσισε να υποδαυλίσει το θράσος μου δημοσιεύοντας τα γραπτά μου, προσπαθώ να

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο, το κράτος είναι μια ισχυρότατη οντότητα που θέτει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Βόλφγκανγκ Κορν Β Ομάδα 1. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομίας. Ύλη:

Αρχές Οικονομίας. Ύλη: Αρχές Οικονομίας Ύλη: Κεφάλαιο 2: 2.2 Κεφάλαιο 3: 3.3-3.6 Κεφάλαιο 4: 4.2.α, 4.2.γ, 4.3, 4.4 Κεφάλαιο 5: 5.3, 5.4 Κεφάλαιο 6: 6.1, 6.2, 6.4, 6.6, 6.8 Κεφάλαιο 9: 9.2 Κεφάλαιο 10: 10.2 (όχι πορτοκαλί και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α 1

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Η Ζιζή Σαλίμπα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (DEA) και διδακτορικό δίπλωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά Jane E. Brody, The New York Times, 15/ 02/ 2008* Τον περασμένο Ιανουάριο σε μία πόλη του New Jersey των Η.Π.Α., ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, δεν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μπροστά στις ραγδαίες

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη PROJECT Β 1 ΓΕΛ Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση ονομάζεται η γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Υπάρχουν δυο είδη μετανάστευσης : 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι μια σειρά από πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση

Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση Το παιδί και το βιβλίο Ανάγνωση του Τάσου Ανθουλιά (https://www.helidoni.info/) Το σημερινό παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα κόσμο που αντιστρατεύεται την ισόρροπη ανάπτυξή του. Όλες του οι αισθήσεις βομβαρδίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη [04.11.2013] «Δεν θα αλλάξουν ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας φτωχός άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα