Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας;"

Transcript

1 1 Οικονομική Κρίση ή Κοινωνική Ακρισία, που καλύπτεται τελικά με Πολιτική Υποκρισία 1 είναι το σύμπτωμα των καιρών μας; του Φ.Κ. Βώρου Αναγκαίο Προοίμιο: Οφείλω να δηλώσω με την πρώτη γραμμή ότι δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε πολιτικός, για να επιχειρήσω ανάλυση οικονομικών όρων και να καταλήξω σε πολιτική πρόταση επίλυσης της Οικονομικής κρίσης, που ίσως και να οφείλεται σε ατοπήματα 2 της Οικονομικής Πολιτικής. Η μόνη σχέση μου με το οικονομικό φαινόμενο συνοψίζεται ή διαφαίνεται στις εξής δυο εμπειρίες ζωής και σπουδών: Ευτύχησα για λόγους οικονομικής επιβίωσης από τα χρόνια τα μαθητικά (στο Γυμνάσιο) και τα φοιτητικά (στη Φιλοσοφική Σχολή) να μετέχω σε έργο μικρεμπορίου ή και μικρομεταφορών (στην Ομόνοια). Έγραψα ευτυχώς, γιατί αυτές οι ασχολίες προσφέρουν πολύτιμη εμπειρία οικονομική κοινωνική. Και κατά το 3 ο -4 ο έτη σπουδών Ιστορίας ένιωσα την ανάγκη να μελετήσω κάποια βιβλία Ιστορίας της Πολιτικής Οικονομίας, 3 για να μπορώ να κατανοώ τα βιβλία Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας. Κάποτε η συνήθεια αυτή συνεχιζόταν και αργότερα. Ενδεικτικά σημειώνω ένα- δύο από τα αναγνώσματα της β αυτής φάσης (στην υποσημ. 3). 1. Προσπάθεια διευκρίνισης μερικών γνωστότατων εννοιών της οικονομικής ζωής για λόγους διασφάλισης ακριβούς επικοινωνίας με όποιες / όποιους διαβάσουν το κείμενο τούτο: Οικονομία είναι κατ αρχήν η συνετή νομή και διαχείριση των αγαθών στα πλαίσια / όρια του οίκου, της οικογένειας. Εντάσσεται εννοιολογικά στην Οικονομική ζωή 4 των κοινωνιών (παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, συντήρηση, ανταλλαγή κατανάλωση ποικίλων αγαθών) 1 Με τον όρο αυτό δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες πολιτικούς αλλά σε όλους τους πολίτες που παρακολουθούν την πολιτική και διατυπώνουν γνώμη γι αυτήν. 2 Δεν ενημερώνουμε έγκαιρα και πειστικά τους νέους για την απορροφητικότητα της κοινωνίας σε εργατικό δυναμικό κατά ειδικότητα. Και τους σπρώχνουμε όλους να κάνουν σπουδές για επαγγέλματα «γραβάτας», αλλά έτσι οικοδομούμε κοινωνία ανάπηρη για δυο λόγους: οι μισοί μοιραία μένουν άνεργοι και τραυματισμένοι η κοινωνία χρειάζεται και χειρωνακτικό εργατικό δυναμικό και μοιραία δημιουργεί θέσεις για μετανάστες και εξωθεί τα δικά της παιδιά να γίνουν κι αυτοί μετανάστες! (Μ. Παπουτσάκη άρθρο στη εφημ. «Ελευθεροτυπία» ( ) με τίτλο: Κύμα μετανάστευσης για σπουδές 3 Charles Gide Charles Rist, Ιστορία των Οικονομικών Επιστημών (μετ. Ν. Β. Πατσέλης για τις εκδόσεις Γκόνη, 1959). Και ένα μεταγενέστερο: Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Πολιτική Οικονομία, μετ. Ν. Παπανδρέου, εκδ. Gutenberg, Αθήνα Πιθανό είναι το επίθετο Οικονομική Οικονομικός να επικράτησε στην ελληνική γλώσσα από τότε που ο Ξενοφών έγραψε τη μελέτη Οικονομικός.

2 2 στα πλαίσια κοινωνιών, που τα μέλη τους εργάζονται και συνεργάζονται για την παραγωγή - απόκτηση των αγαθών και τη δίκαιη 5 κατανομή τους. Για όλα τα μέλη της κοινωνίας η φροντίδα για την απόκτηση (ή απλά τη διαφύλαξη κληρονομημένων έτοιμων) αγαθών είναι καθολική και ίσως εκφράζει την πρώτη προσδοκία τους από τη φροντίδα της οργανωμένης Πολιτείας όταν διαμορφώνει δίκαιη Πολιτική Οικονομία. Εάν η όλη οικονομική διαδικασία (παραγωγή, διαφύλαξη, διακίνηση αγαθών, αμοιβή των εργαζομένων, αποταμίευση.) 6 επιτελείται ομαλά και δίκαια σε κάποιο βαθμό, οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχείς και κρίνονται από τους άλλους ευτυχισμένοι, που ζουν χωρίς αγωνία για την οικονομία. Εάν όμως συμβαίνει κάποιας οικονομικής υφής έκδηλη δυσλειτουργία (π.χ. οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την παραγωγή αγαθών, οι πολεμικές περιστάσεις ή ο οικονομικός αποκλεισμός κάποιας χώρας εμποδίζει την όλη οικονομική ζωή ή το πολύ χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων τραυματίζει τους εργαζόμενους και δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν τα αγαθά που παράγουν για την εργοδοσία της κοινωνίας τους.), τότε γίνεται λόγος για οικονομική κρίση της α ή της β μορφής.). Στη χώρα μας π.χ. (πέρα από τις επιπτώσεις που έχει και για μας η διεθνής οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων) λόγω δικής μας αδράνειας ή μυωπίας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κάποιων αγαθών (γεωργικών και άλλων) και οι Κυβερνήσεις δεν εκτίμησαν σοβαρά το φαινόμενο. Όταν λογουχάρη παίρναμε επιδόματα, για να καταργήσουμε κάποιες παραδοσιακές καλλιέργειες, δε φροντίσαμε ως οφείλαμε για την αντικατάσταση τους με άλλες οικονομικά αποδοτικές 5 Επειδή συχνά συγχέεται η έννοια δίκαιον με ό,τι είναι «νόμιμον», θυμίζω έναν ωραιότατο ορισμό του νόμου: «Ο νόμος συνθήκη και εγγυητής αλλήλοις των δικαίων» (= ο νόμος είναι συμβόλαιο, συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων, εκφράζει την επιθυμία όλων και με αυτή την προϋπόθεση εγγυάται σε όλους δικαιοσύνη, όταν τον εφαρμόζουν. Αλλά, αν έχει ψηφιστεί από μια άδικη ή πλασματική πλειοψηφία, δεν αποδίδει το δίκαιον κατά την εφαρμογή του ο νόμος ), Αριστοτέλης, Πολιτικά, βιβλίο 3 ο ). 6 Για την όλη οικονομική διαδικασία των κοινωνιών από τη σκοπιά της ιστορικής αφήγησης έχει γράψει ένα κατανοητό κεφάλαιο ο διάσημος ιστορικός William Durant στο έργο του Παγκόσμιος Ιστορία Πολιτισμού ( μετάφραση Ανδρέα Φραικιά, εκδ.οίκος Α/φοί Συρόπουλοι, 1957, τ. Α, σελ ) με τίτλο: «Οι οικονομικοί παράγοντες και οι οικονομικές φάσεις του πολιτισμού» με υποκεφάλαια όπως: «Από το στάδιο του κυνηγίου εις το στάδιο της γεωργίας (σελ ). Οι βάσεις της βιοτεχνίας (σελ ). Απαρχές της ατομικής ιδιοκτησίας, οι κοινωνικές τάξεις.». Δηλαδή η οικονομική οργάνωση της κοινωνίας γέννησε και τις κινητήριες δυνάμεις, κοινωνικές τάξεις, που άλλοτε συμπορεύονται ειρηνικά και προοδεύουν και άλλοτε συγκρούονται για ζητήματα οικονομικά και βλάπτονται αμοιβαία.

3 3 για τους καιρούς μας και πληρώνουμε σήμερα τις οικονομικές συνέπειες Πριν επιχειρήσουμε ανάλυση της σημερινής οικονομικής Κρίσης (στα διεθνή και εθνικά πλαίσια), νομίζω θα μας διευκολύνει μια σύντομη ματιά στην επίσης μεγάλη Οικονομική Κρίση του , που έπληξε κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου ( ) πολλές ευρωπαϊκές χώρες δανείζονταν για τις οικονομικές δυσκολίες τους από τις ΗΠΑ, που δεν είχαν βαθιά εμπλακεί στον πόλεμο αρχικά, αλλά είχαν οικονομικά κερδίσει λόγω της εμπλοκής όλων σχεδόν των Ευρωπαίων, κάτι που διευκόλυνε την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ να διευρύνεται. Αλλά η οικονομική κρίση του εκδηλώθηκε πρώτα στις ΗΠΑ (την οικονομικά ισχυρότερη τότε χώρα!) κάποια Μαύρη Παρασκευή (24 του Οκτ. 1929), όταν το Χρηματιστήριο αντιμετώπιζε βαθιά πτώση αξιών, γιατί οι οφειλέτες δανείων Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τις συνέπειες της κρίσης ειδικά στη Βρετανία μεταφέρω κάτι πολύ συνοπτικό από βρετανικό βιβλίο: Chronicle of the Twentieth Century. 8 Στη σελ. 383 διαβάζω: Black Friday (Μαύρη Παρασκευή): Η Wall Street (το Χρηματιστήριο) γκρεμίζεται. Οι μικροκαταθέτες έχασαν τα πάντα. Ένδεκα (speculators) παίκτες του Χρηματιστηρίου λέγεται ότι αυτοκτόνησαν» και στη σελ. 396: «Η ανεργία πλήττει 2 εκατομμύρια θύματα». Στην ίδια σελίδα έχει τη φωτογραφία κάποιου ανέργου, που πήγαινε σε κάποια πορεία διαμαρτυρίας έχοντας στο στήθος και στην πλάτη του με μεγάλα γράμματα σε μεγάλο χαρτόνι τα ακόλουθα συγκλονιστικά (άνετα αναγνώσιμα από τον τυχαίο περιπατητή / θεατή): «Γνωρίζω 3 επαγγέλματα Μιλάω 3 γλώσσες Πολέμησα 3 χρόνια (προφανώς υπαινίσσεται 3 έτη υπηρεσίας στο βρετανικό στρατό του Α Παγκόσμιου Πολέμου, ). Έχω τρία παιδιά Είμαι άνεργος 3 μήνες Το μόνο πουν ζητάω είναι μια δουλειά». Υπότιτλος (σελ. 396): Διαμαρτυρία ενός από τα δύο εκατομμύρια ανέργων. Συμπέρασμα: η ανεργία ήταν το πιο οδυνηρό σύμπτωμα της Οικον. Κρίσης του Η μεγάλη εκείνη οικονομική κρίση έπληττε ιδιαίτερα τη Γερμανία, γιατί όφειλε η Γερμανία να πληρώνει τις πολεμικές 7 Το β μέρος αυτού του άρθρου έχει θέμα: «Μήπως ευθυνόμαστε κι εμείς για την οικονομική κρίση στη χώρα μας»; 8 Πρόκειται για καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων του 20ού αι. με αυστηρά χρονολογική σειρά. έκδοση Λονδίνου.

4 4 αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν από τους νικητές (χώρες της λεγόμενης τότε Αντάντ / Entente) στην ηττημένη Γερμανία (του 1919). Το πώς αντιμετωπίστηκε τότε από τη Γερμανία είναι γνωστό: προωθήθηκε στην ηγεσία της χώρας (το 1933) με την ψήφο του λαού (!) ο Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν: Παραβίαση των συνθηκών που είχαν επιβληθεί στη Γερμανία από τους νικητές της (το ). Επανασύσταση συγκρότηση του Γερμανικού Στρατού και άρα μεγάλη απορρόφηση εργατικού δυναμικού για τον νέο Στρατό και τις πολεμικές βιομηχανίες. Διεύρυνση των ορίων της Γερμανίας προς τον θεωρούμενο «ζωτικό χώρο» της για την ανάπτυξή της (πέρα από τα ανατολικά σύνορά της: προς Ουκρανία Ν. Ρωσία). Κορύφωση μιας πολιτικής που οδηγούσε σε νέες συγκρούσεις: εδαφικές διεκδικήσεις και απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις και υποτιμητικές αναφορές στο καθεστώς της ΕΣΣΔ, τους Εβραίους από τον Führer (τον Αδόλφο Χίτλερ), κυρίως μετά το Μέσα σε αυτή την Οικονομική Κρίση και τη σύγκρουση ιδεολογιών και εθνών φαίνεται ότι πέρασε απαρατήρητη μια συνετή εκτίμηση πραγμάτων και έμμεσα πρόταση κοινωνικής επίλυσης της Οικονομικής Κρίσης, που το πιο οδυνηρό σύμπτωμά της -μαζί με την ανεργία - ήταν η μείωση αγοραστικής δυνατότητας των μεγάλων μαζών, ανέργων και χαμηλόμισθων πολιτών, κάτι που θορύβησε εύλογα τις μεγάλες επιχειρήσεις αναγκαίων ή χρήσιμων αγαθών. Ένας μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων (νομίζω ο Ford) βγαίνοντας από μια σύσκεψη υψηλών παραγόντων της Οικονομίας, όταν τον ρώτησαν δημοσιογράφοι για τις απόψεις του, τους έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα κρίση / πρόταση: Μου φαίνεται ότι η Οικονομική Κρίση και η συνακόλουθη ανεργία και μείωση αγοραστικής αξίας των εργαζομένων δεν μπορεί να ξεπεραστεί, αν δε δοθεί στους εργάτες η δυνατότητα να αγοράζουν τα αγαθά που παράγουν (για τον εργοδότη). 10 Φαίνεται ότι τα λόγια του δεν εκτιμήθηκαν από οικονομικοπολιτικούς παράγοντες σε ευρεία κλίμακα. Άλλωστε, η Ευρώπη επηρεαζόταν πολύ και από κοινωνικοϊδεολογικά προβλήματα μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία και αντιμπολσεβίκων στη Δυτική Ευρώπη. Όμως στις Η.Π.Α. εφαρμόστηκε το πολιτικό 9 Για την οικονομική Κρίση στην Ελλάδα κατά την περίοδο μπορεί κανείς να βρει μερικά στοιχεία στην Ι.Ε.Ε. της Εκδοτικής Αθηνών, τόμο ΙΕ, σελ Ομολογώ ότι δε θυμάμαι πού το διάβασα αυτό για να κάνω και αντίστοιχη παραπομπή, αλλά θυμάμαι ότι από τότε ένιωσα ένα βήμα ωρίμανσης της σκέψης για τα κοινωνικά οικονομικά πολιτικά πράγματα.

5 5 πρόγραμμα New Deal 11, που είχε και την αντιμετώπιση της ανεργίας βασικό στόχο (με δημόσια έργα κ.λπ.). 4. Ας επιχειρήσουμε τώρα να δούμε τι είναι, πώς ερμηνεύεται και λέγεται ότι αντιμετωπίζεται η σημερινή Διεθνής Οικονομική Κρίση. Χαρακτηριστικό πρώτο και στην οικονομία των οικονομικών κρίσεων μοναδικό: δεν εκφράζει έλλειψη αγαθών αλλά περίσσεια. Με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι δυνατή η παραγωγή αγαθών σε πολύ συντομότερο χρόνο και σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από όσα χρειάζονται οι διάφορες κοινωνίες. Χαρακτηριστικό δεύτερο: μπορεί να προωθείται με λιγότερο εργατικό δυναμικό, το οποίο βέβαια αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Άρα, προκαλεί περισσότερη ανεργία και χαμηλότερη αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:.α. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παράγει πολύ περισσότερα από τα αναγκαία αγαθά με λιγότερη εργασία μισθωτών (λ.χ. για την καλλιέργεια του εδάφους, για τη συγκομιδή αγαθών, για τη μεταφορά, τη μεταποίηση, τη συντήρηση)..β. Μοιραία επέρχεται μείωση των ημερομισθίων και μείωση του ύψους των δαπανών για την παραγωγή αγαθών, άρα και διαρκής μείωση της αγοραστικής ικανότητας της κοινωνίας των μαζών..γ. Μοιραία ο μεγαλοπαραγωγός, επιχειρηματίας (κεφαλαιοκράτης), που εύλογα φιλοδοξεί να μεγαλώνει την επιχείρησή του, εκτοπίζει συνεχώς τους μικροπαραγωγούς: Ο εργοστασιάρχης υποδημάτων έχει εκτοπίσει τους τσαγκάρηδες της προηγούμενης γενιάς, ο βιομήχανος επίπλων εκτοπίζει τους επιπλοποιούς, η βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων αραιώνει τον αριθμό των ραπτών, ο δημιουργός υπεραγορών (supermarket) 12 οδηγεί σε κλείσιμο των μικροκαταστημάτων και φυσικά σε ανεργία όσων εργάζονταν εκεί. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη επιχείρηση μπορεί να παράγει περισσότερα αγαθά με λιγότερους εργάτες. Συνέπεια άμεση: συνεχώς αυξάνει η ανεργία και μειώνεται ο μισθός των πολλών..δ. Μοιραία συνέπεια, δεύτερη, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του Κοινού (λόγω μεγάλης ανεργίας και χαμηλής μισθοδοσίας) και πρόβλημα επιβίωσης της μεγάλης επιχείρησης, κάτι που φαίνεται δεν είχε προβλεφτεί. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε τις τελευταίες 11 New Deal = Νέα Ρύθμιση (των οικονομικοκοινωνικών σχέσεων) με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι θλιβερές επιπτώσεις που είχε για την κοινωνία εκείνη, των ΗΠΑ, η οικονομική κρίση του Νομίζω ότι ένα τέτοιο μεγαλοκατάστημα - σε μεγαλούπολη ή και μικρότερη πόλη- οδηγεί σε κλείσιμο δεκάδες μικροκαταστήματα και είναι αμφίβολο αν απορροφά και απασχολεί εργατικό δυναμικό ίσο προς τους μισούς μικροεπιχειρηματίες και βοηθούς τους, που έχασαν τη δουλειά τους λόγω του supermarket της περιοχής τους.

6 6 δεκαετίες του 20ού αιώνα. Και σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι πρωτότοκος αδερφός ή τέκνο του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και εργάστηκαν μεθοδικά να πείσουν τον μικρό πολίτη να δανειστεί, για να παραμείνει αγοραστής, να απολαμβάνει τα αγαθά της ζωής. Του έδωσαν πρόθυμα και ευγενικά και πολύ ανθρώπινα, μεγαλόψυχα μέχρι εορτοδάνειο και δάνειο διακοπών με μια απλή εγγύηση (κάποιο ακίνητο, το σπίτι του!). Κάρτες και άλλες κάρτες και άλλο δάνειο, συνεχώς πιο χρεωμένος ο δανειζόμενος. Ώσπου του πήραν ή απειλούν να του πάρουν και το ακίνητο, δηλ. το σπίτι του! Παράλληλα ο μικροεπιχειρηματίας έσβησε, έκλεισε και το μικρομάγαζο, απέλυσε και τους λίγους εργάτες του..ε. Αλλά τότε πια μειώθηκε επικίνδυνα η αγοραστική δυνατότητα των πολλών και θορυβήθηκε το Μεγάλο Κεφάλαιο (σε διεθνές επίπεδο). Έτσι εκδηλώθηκε η διεθνής οικονομική κρίση όχι από έλλειψη αγαθών αλλά αγοραστών. Και παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, πρόβλημα κοινωνικό πιο επώδυνο και οδυνηρό. Και ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό όλων των ειδικοτήτων σήμερα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ειδίκευσης, που τελικά δεν αξιοποιείται για τη σταδιοδρομία του ατόμου. Το φαινόμενο της αυξανόμενης (λόγω τεχνολογίας) παραγωγής αγαθών και της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των πολλών (χαμηλόμισθων και ανέργων) είναι πια οικονομική πραγματικότητα αδιάψευστη, που μοιραία θα επιδεινώνεται, επειδή βελτιώνεται καθημερινά η τεχνολογία. Η κρίση αυτή τη φορά είναι αδιέξοδη, οι πολιτικοί δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν και μοιραία οδηγούνται στην ανακριβολογία, στην ελπιδολογία, ίσως και στην υποκρισία (απόκρυψη του αδιεξόδου). Το αδιέξοδο όμως υπάρχει. Αναγκαία η αναζήτηση εξόδου είτε με αναδόμηση της Κοινωνίας και μετατροπή της Πολιτικής Οικονομίας σε Κοινωνική Οικονομία 13 ειρηνικά είτε σε ανατροπή της σημερινής κοινωνίας βίαια. Το πώς αυτές οι κοινωνικές μεταβολές είναι πιθανό να συντελεστούν αδυνατώ να το εικάσω. Ανάλυση της τελευταίας πρότασης (είτε.είτε.είτε ) απαιτεί, νομίζω, πρώτα τη γνώμη ειδικών: οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, πολιτικών. Προσωπικά εύχομαι την καλύτερη δυνατή επίλυση, έξοδο από το αδιέξοδο και κλείνω με μια ελπιδοφόρα παράγραφο από το πρώτο βιβλίο που μνημόνευσα στην τρίτη υποσημείωση του άρθρου. Από το βιβλίο των Gide και Rits αντιγράφω 12 στίχους με μία γλωσσική προσαρμογή, σκόπιμη νομίζω, στη σημερινή πραγματικότητα: 13 Κάποιος από τους μεγάλους θεωρητικούς της Πολιτικής Οικονομίας (με κοινωνική ευαισθησία) πρότεινε αυτήν την μετονομασία.

7 7 Όπου ο όρος παραγωγός (του παρελθόντος) νομίζω είναι φρόνιμο να εννοούμε μεγαλοπαραγωγός του σήμερα: μεγάλη παραγωγική μονάδα που μπορεί σήμερα να παράγει αγαθά όχι μόνο για μια εθνική κοινωνία, αλλά για τη διεθνή Κοινότητα (σελ. 411) «4. Η υπεροχή του καταναλωτού επί του παραγωγού. Ο Bastiat απέδιδε μεγάλην σημασίαν εις την αρχήν αυτήν, την οποίαν εθεώρει ως αρμονίαν, διότι η υποταγή του παραγωγού εις τον καταναλωτήν είναι η του ατομικού εις το γενικόν συμφέρον. Ο παραγωγός εμπνέεται υπό του ατομικού συμφέροντος αποβλέπων εις το κέρδος μόνον. Επειδή όμως πάσα εφεύρεσίς του προς αύξησιν του κέρδους επιφέρει πτώσιν των τιμών, το κέρδος της τελαυταίας αυτής αποκομίζει εν τέλει ο καταναλωτής. Ούτω, λοιπόν, όλοι οι οικονομικοί νόμοι αναγκάζουσι τον παραγωγόν όπως γίνη αλτρουιστής, παρά τον εγωισμόν του, απατώντες τούτον προς όφελος όλων. Ο παραγωγός νομίζει ότι εργάζεται δι όσον το δυνατόν περισσότερον κέρδος, ενώ πραγματικώς εργάζεται δια την όσον το δυνατόν οικονομικωτέραν ικανοποίησιν των αναγκών του άλλου. Ιδού όθεν η αρμονία». Και ολοκληρώνω με μία προσθήκη, που οφείλω για τη δική μας κοινωνία: Μήπως κι εμείς με ατοπήματα ή παραλείψεις συμβάλλουμε στην επιδείνωση της Οικονομικής Κρίσης για τη δική μας Κοινωνία; 14.α. Εκτιμήσαμε πόσο αξίζει η χειρωνακτική εργασία, την οποία ασκεί ο χειρ-ώναξ (δηλ. ο βασιλιάς των χεριών); Τα μισά επαγγέλματα στην κοινωνία είναι αυτά τα χειρωνακτικά και ίσως πιο προσιτά (και από πλευρά χρόνου) για τη σταδιοδρομία των νέων. Αν ως γονείς ή εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουμε όλους τους νέους απερίσκεπτα να αποφύγουν τη χειρωναξία, μήπως καταδικάζουμε εκ προοιμίου τους μισούς στην ανεργία και την απογοήτευση; Και ανοίγουμε εμείς το δρόμο για την «εισαγωγή μεταναστών», 15 που είναι πιο πρόθυμοι για χειρωναξία και γίνονται πιο αποδοτικοί; 14 Σχετικά με την οικονομική κρίση δημοσιεύτηκαν στο μηνιαίο περιοδικό της εφ. «Καθημερινή» gk, τεύχος 43, Ιούνιος 2011, ( σελ ) 8 σύντομα άρθρα, που οι συντάκτες τους απαντούν στο ερώτημα; Ποια από όλες τις κρίσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας; Κρίση ελληνικού δημόσιου χρέους, κρίση του Ευρώ, κρίση δημόσιων εσόδων, κρίση ανταγωνιστικότητας ή κάποια άλλη κρίση; 15 Δεν έχω καμιά διαφορά μαζί τους για δυο λόγους σοβαρούς: Άνθρωποι είναι σαν εμάς και δικαιούνται να αναζητήσουν δρόμο ζωής. Και οι Έλληνες ως τη δεκαετία του 1960 στη μετανάστευση αναζητούσαν δρόμους επιβίωσης (το αν άλλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τους μετανάστες αδυνατώ να το αναλύσω εδώ). Και δεν αποκλείω το κύμα μεταναστών / λαθρομεταναστών να υποβοηθείται αθέατα από δυνάμεις που αποβλέπουν στην εκμετάλλευσή τους, αλλά το γεγονός παραμένει με τα ίδια αποτελέσματα.

8 8 Εκτιμούμε σωστά την ποιότητα σπουδών και τις ανάγκες της κοινωνίας, όταν ωθούμε όλους τους νέους να συνωστίζονται σε επαγγέλματα της γραβάτας; Η ποιότητα σπουδών υποβαθμίζεται, αλλά εμείς, όταν χρειαζόμαστε γιατρό, δικηγόρο, δάσκαλο, μηχανικό, ρωτάμε «ποιος είναι καλός» (δικηγόρος, γιατρός, δάσκαλος, μηχανικός), όχι ποιος είναι άνεργος..β. Κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα αναγκαία, τα χρήσιμα 16, τα περιττά ψώνια, όταν φορτώνουμε ένα καρότσι στην υπεραγορά (supermarket) και το σπρώχνουμε προς το ταμείο, για να πληρώσουμε τα δέοντα;.γ. Όταν ζούμε σε μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι μισοί σε δημιουργική ηλικία και με σωματική υγεία, που τους επιτρέπει να κάνουν και κάποια χειρωνακτική εργασία και να προστατεύουν έτσι και την υγεία τους), επιτρέπεται να βλέπουμε χιλιάδες κήπους γύρω από κατοικημένες οικοδομές ακαλλιέργητους και χορταριασμένους, ώστε να γίνονται προσάναμμα για θερινές πυρκαγιές; Και να αγοράζουμε φρούτα ή λαχανικά από άλλες χώρες;.δ. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων, αν δεν έχουν ειδικούς λόγους να ζουν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγαλουπόλεις, μήπως είναι πιο ωφέλιμοι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία της επαρχίας, όπου γεννήθηκαν, όπου πιθανότατα συντηρούν και την πατρική κατοικία τους; Αν αποφασίζουν να ζουν εκεί, όπου είναι πιο υγιεινό το περιβάλλον και λιγότερο δαπανηρή η καθημερινότητά τους;.δ. Και είναι ανεκτό στις συνειδήσεις μας σε τούτη την ευλογημένη χώρα της υψηλής ηλιοφάνειας 17 να εισάγουμε λαχανικά ή φρούτα από άλλες χώρες και να φτάνουμε στη μικρονοϊκή επιλογή να αγοράζουμε φρούτα εισαγόμενα, ενώ στο ίδιο μαγαζί βλέπουμε την ένδειξη; μήλα, αχλάδια, σταφύλια κ.λπ. Βέροιας, Νάουσας, Τριπολιτσάς, Ιεράπετρας; Όταν αγοράζουμε έπιπλα ποικίλα φερμένα από τη Ν. Αμερική ή την Κίνα, έτυχε να στοχαστούμε ότι κάποιον επιπλοποιό αφήνουμε άνεργο 16 Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση γραμμένη πριν από χρόνια (στα Πολιτικά του Αριστοτέλη, βιβλίο7ο). Έχει γράψει εκεί ότι όλοι οι άνθρωποι κατευθύνουν τη δραστηριότητά τους προς 3 στόχους: να αποκτήσουν τα αναγκαία, τα χρήσιμα, τα καλά (γοητευτικά). Μήπως εμείς σήμερα φορτώνουμε στο καρότσι του supermarket και άχρηστα ή περιττά; 17 Η ηλιοφάνεια σε οποιαδήποτε περιοχή μετριέται σε ώρες ετήσιας λιακάδας. Στη χώρα μας οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλο τον πλανήτη έχει η περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου,και είναι περί τις ώρες το χρόνο, (Πέτρου Αλιβιζάτου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής - της προηγούμενης γενιάς- στο Πανεπ. Αθηνών) βιβλίο με τίτλο: Υγιεινή).

9 9 στη γειτονιά μας; (ομολογώ ότι σε μία φάση ανανέωσης επίπλων υπηρέτησα την απερισκεψία) Μια τελική παρατήρηση και σχετική πρόταση: Το πρόβλημα της Μακροοικονομίας (σε επίπεδο εθνικό και διεθνές) είναι και θα μείνει αδιέξοδο ή και θα επιδεινωθεί, για τους λόγους που σημειώσαμε στην αρχή, εκτός αν οι κορυφαίοι υπεύθυνοι κατανοήσουν το μήνυμα που άφησε ο μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων του 1930, ώστε να δουν το πρόβλημα με ευαισθησία κοινωνική, γιατί αλλιώς προκαλούν κοινωνική ανατροπή (μοιραία εις βάρος τους). Τα ατοπήματα όμως τα δικά μας στα πλαίσια της Μικροοικονομίας μπορούμε, νομίζω, να τα αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τα μειώσουμε, αν μάλιστα συνειδητοποιήσουμε τις πιο απειλητικές για την κοινωνία μας και ως τώρα φαινομενικά αθόρυβες συνέπειες. Το κυριότερο πρόβλημα μού φαίνεται ότι είναι το φαινόμενο της ανεργίας των νέων, 18 οι οποίοι εύλογα αναβάλλουν ή τελικά αποφεύγουν τη δημιουργία οικογένειας. Μια από τις ορατές συνέπειες είναι η υπογεννητικότητα. Και νομίζω συνετό για την κοινωνία μας: να κάνει όσες μπορεί οικονομίες, για να ενισχύσει θεσμικά τους νέους της, λ.χ. ένα γενναίο ενθαρρυντικό βοήθημα ή παροχή στέγης, για να αρχίσουν βίο οικογενειακό, έπειτα ένα επίδομα συνεχές για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο παιδί, επίδομα συνεχιζόμενο ως την ενηλικίωση των παιδιών (εφόσον η οικογένεια παραμένει ενωμένη). Αναγκαίος Επίλογος: Για τις ειδικές διαστάσεις / πτυχές της σημερινής κρίσης για τη χώρα μας: Το πιο επώδυνο μέρος της σημερινής κρίσης (για τη χώρα μας) είναι το γεγονός ότι τώρα μάθαμε για κάποια δάνεια που έπαιρναν οι Κυβερνήσεις μας, για να ανταποκρίνονται σε τρέχουσες ανάγκες (πληρωμή μισθών, συντάξεων ). Και έχουν φτάσει σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να ζητούμε δάνεια, για να ανταποκριθούμε στα δάνεια και τα επιτόκια!... Απορίες κοινού πολίτη (όχι οικονομολόγου, όχι πολιτικού):.α. Πότε άρχισε αυτό το παιχνίδι;.β. Γιατί δεν μας το είπαν οι κυβερνώντες από την αρχή, που θα μπορούσαν μάλιστα να το επικαλούνται για να αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των πολιτών για αυξήσεις μισθών;.γ. Τι μπορούμε να πούμε γι αυτήν τη δυσερμήνευτη σιωπή τους και τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση της κατάστασης σήμερα; 18 Θύματα οι νέοι και των γενικών συνθηκών και των μυωπικών συμβουλών, που τους δίνει η «ώριμη» γενιά, ώστε να τους αποκλείει από τα μισά δημιουργικά επαγγέλματα και να οικοδομεί κοινωνία ανάπηρη χωρίς χειρωνακτικό δυναμικό.

10 10 Προσωπικά δε νιώθω αρμόδιος να απαντήσω παρά μόνο με τούτο: οφείλουμε αντί για δάνειο να μελετήσουμε την εξόφληση με οικονομίες του Κράτους και γενναία συμβολή όλων όσοι έχουν κάποιο εισόδημα υψηλότερο από τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσής τους..δ. Και κάτι άλλο ψυχολογικά αναγκαίο: λεπτομερή ενημέρωση από τους αρμόδιους/ υπεύθυνους για το πώς φτάσαμε εδώ. Δε χρειάζονται ονόματα και προσωπικές αντιδικίες, αρκούν τα συμβάντα και οι χρονολογίες τους. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε τούτη τη συνέπεια, όπως την άκουσα από άλλον: ένας φίλος με ρώτησε για τα δάνεια του (τον καιρό της Επανάστασης του 1821). Του είπα με συντομία τα σχετικά για τα λεγόμενα δάνεια της ανεξαρτησίας. Φοβάμαι ότι μας οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες και επιμένουν για δάνεια δουλείας. Φ. Κ. Βώρος,Ph.D.επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μερικά απλά λόγια για την κρίση Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 18/11/2014

Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Ο ΟΑΕΔ / EURES και η BBi Communication ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Φινλανδίας για απασχόληση στον τομέα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης - Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΡΓΥΡΏ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ 1. ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1.0 Γενικά Αντικείµενο της Μακροοικονοµικής είναι ο καθορισµός (υπολογισµός) των συνολικών µεγεθών της οικονοµίας, πχ. της συνολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σε εμάς τους Ελεύθερους Επαγγελματίες η κρίση μας δημιούργησε θέλοντας και μη οφειλές στους ασφαλιστικούς μας φορείς Ο.Α.Ε.Ε, Ε.Τ.Α.Α κλπ.

Σε εμάς τους Ελεύθερους Επαγγελματίες η κρίση μας δημιούργησε θέλοντας και μη οφειλές στους ασφαλιστικούς μας φορείς Ο.Α.Ε.Ε, Ε.Τ.Α.Α κλπ. Βαλαωρίτου 20 T.K 54625 Θεσσαλονίκη www.anasfalistoi.gr anasfalistoi@gmail.com Τηλ. 6944 235701 Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές, Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2016 Σε εμάς τους Ελεύθερους Επαγγελματίες η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2308) Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

1. Γυναίκα & Απασχόληση

1. Γυναίκα & Απασχόληση 1. Γυναίκα & Απασχόληση Παρά τα βήματα προόδου τα οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νομοθετικό έργο), όσο και στην ανάπτυξη «ειδικευμένων πολιτικών και δράσεων» καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο, το κράτος είναι μια ισχυρότατη οντότητα που θέτει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού]

Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού] 41 Διαγώνισµα 81 Ανεργία Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού] Πώς αντιδρούν τα περισσότερα άτοµα αν, από τη µια µέρα στην άλλη, βρεθούν χωρίς εργασία; Όταν µάλιστα, για λόγους εντελώς άσχετους

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΚΙΚΑΣ Α. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ»

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΚΙΚΑΣ Α. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» Hardouvelis - λέξεις: ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΚΙΚΑΣ Α. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» ΤΙΤΛΟΣ: Του Πάνου Κοσμά Εισαγωγή Βιογραφικό (136 λέξεις) Ο κ. Χαρδούβελης είναι καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Επαμεινώνδας Πανάς

Καθ. Επαμεινώνδας Πανάς Καθ. Επαμεινώνδας Πανάς Διευθυντής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής 15 Νοεμβρίου 2008 Έρευνα Καταναλωτών για την Κτηματαγορά Νοέμβριος 2008 Περιεχόμενα ΘΕΜΑ Η ταυτότητα της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ενημέρωση για τα προγράμματα επιχορήγησης ωφελουμένων με Επιταγές Κατάρτισης για τη λήψη υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης

Θέμα: Ενημέρωση για τα προγράμματα επιχορήγησης ωφελουμένων με Επιταγές Κατάρτισης για τη λήψη υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης Θέμα: Ενημέρωση για τα προγράμματα επιχορήγησης ωφελουμένων με Επιταγές Κατάρτισης για τη λήψη υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης Αγαπητοί φίλοι, Το πρόβλημα της ανεργίας καθημερινά κλιμακώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο Ενότητα 2.1.1 Αγροτική κοινωνία 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1/5 Αγροτικές κοινωνίες Αυτές που ζουν από την καλλιέργεια της γης 2 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2/5 Μόνιμη εγκατάσταση Στοιχειώδες εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση της ημερίδας με θέμα «Technology

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ 7.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήµανε ένα σύνολο δράσεων προτεραιότητας που είναι απαραίτητες για την προώθηση των στόχων που έθεσε η ιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos,weebly.com Page 1

www.synodoiporos,weebly.com Page 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Σε πρώτη φάση διαβάζουμε τουλάχιστον 2 φορές ολόκληρο το κείμενο και φροντίζουμε να το κατανοήσουμε πλήρως. Προσέχουμε ιδιαίτερα τη στάση - άποψη του συγγραφέα και το σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ)

Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Μέρος 1 - Προσωπικά 2 Επίθετο Ταυτότητας Γεννήσεως Οικογενειακή κατάσταση στοιχεία: ιεύθυνση κατοικίας Ταχ. Κώδικας ιεύθυνση αλληλογραφίας (αν διαφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), στο πλαίσιο του υποέργου 3 «Επαναλαμβανόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-Β ΦΑΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ-19 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25 Ημερομηνία 14/2/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Κυριάκος Κουζούμης http://now24.gr/o-singrafeas-giorgos-papadopoulos-milai-sto-now24/ Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιοχές: -ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η συμπεριφορά της οικονομικής μονάδας (καταναλωτής, νοικοκυριό, επιχείρηση, αγορά). Εξετάζει θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), στο πλαίσιο του υποέργου 3 «Επαναλαμβανόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε τόσο άσχημη κατάσταση, όσο τον καιρό αυτόν. Ο λόγος;

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Νομοθεσία απασχόλησης για θέματα αναπηρίας Η εργασία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου των ανθρώπων με αναπηρία όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ημερίδα με θέμα «Η αγορά εργασίας σε κρίση». Συνεδρία: Οι συνέπειες της κρίσης σε διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ)

Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Μέρος 1 - Προσωπικά στοιχεία: ΑΙΤΗΤΗΣ 1 ΑΙΤΗΤΗΣ 2 Επίθετο Ταυτότητας γεννήσεως Οικογενειακή κατάσταση 2 Σχέση µε Αιτητή 1 ιεύθυνση παρούσας κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου.

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου. Ομιλία της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΚΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα: «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν την σύγκλιση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μπορεί η Ελλάδα να διδαχθεί από την ιστορία του παρελθόντος; [στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης] ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ιστορία κάνει συνεχώς κύκλους.

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Άνοιγμα Μαρίνας Κούκου Εκδήλωση 10 Μαρτίου 2014 ΠΕΟ Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής

Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής Παρουσίαση αποτελεσμάτων Κοινωνικής Έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής Δρ Γεώργιος Κουννούσιης, Επισκέπτης Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Νεάπολις

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 829 20/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ανδρέας Θεοφάνους 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η οικονομική κρίση και η πρόκληση της αναβάθμισης 18 Δεκεμβρίου 2013 ΔΟΜΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 11 : Διαπεριφερειακή Αγορά εργασίας (κεφάλαιο 9, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαπεριφερειακή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Προσωπικών Οικονομικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ)

Κατάσταση Προσωπικών Οικονομικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Κατάσταση Προσωπικών Οικονομικών Στοιχείων 1 (ΚΠΟΣ) Μέρος 1 - Προσωπικά 2 στοιχεία: ΑΙΤΗΤΗΣ 1 ΑΙΤΗΤΗΣ 2 ΑΙΤΗΤΗΣ 3 Επίθετο Όνομα Όνομα πατρός Αριθμός Ταυτότητας/Διαβατηρίου Γεννήσεως Επίπεδο μόρφωσης Υπηκοότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Η εξοικείωση των Διευθυντών (εκπαιδευτικών) με τη δυναμική της ομάδας με έμφαση στη βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων στη σχολική κοινότητα».

«Η εξοικείωση των Διευθυντών (εκπαιδευτικών) με τη δυναμική της ομάδας με έμφαση στη βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων στη σχολική κοινότητα». «Η εξοικείωση των Διευθυντών (εκπαιδευτικών) με τη δυναμική της ομάδας με έμφαση στη βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων στη σχολική κοινότητα». ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 1 ης ΠΕΡΙΦ.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο

Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο Ένα Στιγμιότυπο Ένα Στιγμιότυπο Αυτή η έκδοση παρέχει ένα στιγμιότυπο των πλέον σημαντικών χαρακτηριστικών της Κοινωνικής Ασφάλισης, του Συμπληρωματικού Εισοδήματος Ασφάλισης (SSI) και των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 1: Ομόρρυθμος εμπορική επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη ευρώ και απασχόληση 3 ατόμων (μισθωτών)

Παράδειγμα 1: Ομόρρυθμος εμπορική επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη ευρώ και απασχόληση 3 ατόμων (μισθωτών) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 3318807 -FAX 33.10.285 Αθήνα, 22 Αυγούστου 2011 ΘΕΜΑ: Σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης εμπορικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Σ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1. Στόχοι της έρευνας Η ad-hoc έρευνα για τη µετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη έχει τέσσερις βασικούς στόχους: Να διερευνήσει τον

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 22+1 ερωτήσεις-απαντήσεις Πώς θα εξαγοράσετε χρόνο ασφάλισης ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2010, 06:46 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03/09/2010, 06:46 Απαντήσεις σε 23 γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ν ασφαλιστώ; Τι είναι και πως λειτουργεί η ασφάλιση;

Γιατί ν ασφαλιστώ; Τι είναι και πως λειτουργεί η ασφάλιση; Γιατί ν ασφαλιστώ; Η απάντηση είναι απλή. Σου την προσφέρουν καθημερινά οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα, πυρκαγιές, κλοπές, πλημμύρες, σεισμοί, αεροπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Η μελέτη της Ευαγγελίας Παπαπέτρου για την απασχόληση - ανεργία και τις μισθολογικές διαφορές ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι στη ΝΔ, δίνουμε τη μάχη ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει. Κι αυτό σημαίνει: - Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, κόντρα στην απομόνωση που ιστορικά

Όλοι στη ΝΔ, δίνουμε τη μάχη ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει. Κι αυτό σημαίνει: - Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, κόντρα στην απομόνωση που ιστορικά Αγαπητές Φίλες, Ζούμε το τέλος μιας εποχής και μπαίνουμε σε μια νέα όπου τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αλλάζουν τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Αλλάζουν οι αντιλήψεις, οι συνήθειες,

Διαβάστε περισσότερα