Η ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

Transcript

1 1 Η ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ομιλητής : Αστυν. Υποδ/ντής ΚΟΠΑΝΑΣ Γεώργιος Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Αυτ/μων Κορινθίας Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σήμερα το αυτοκίνητο αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς, εξυπηρέτησης, αναψυχής αλλά και ουσιαστικό παράγοντα τριών μεγάλων προβλημάτων: των τροχαίων ατυχημάτων, του κυκλοφοριακού και της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην περιφέρεια Πελ/νήσου κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2007 έλαβαν χώρα 754 τροχαία ατυχήματα εξ αιτίας των οποίων έχασαν την ζωή τους 105 άτομα και 1048 τραυματίσθηκαν. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2008 είχαμε σε 816 τροχαία ατυχήματα, 125 νεκρούς και 1107 τραυματίες.αύξηση δηλαδή 8,22 % στα ατυχήματα, 19,05% στους νεκρούς και 5,62% στους τραυματίες. Το Α.Ε.Α. στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, καθορίζει συγκεκριμένους στόχους και

2 2 τακτικές και καταρτίζει ανά έτος προγράμματα δράσης για τη μείωση του ετήσιου αριθμού των ατυχημάτων και των θανάτων. Στρατηγικός στόχος των Υπηρεσιών Τροχαίας για το έτος 2008 τέθηκε η μείωση των νεκρών και παθόντων από τα τροχαία ατυχήματα σε ποσοστό 10%, η αύξηση του αριθμού των ελέγχων μέθης,ταχύτητας, κράνους συγκριτικά με το έτος 2007 σε ποσοστό 12% και η διατήρηση στα ίδια επίπεδα με αυτά του έτους 2007, του αριθμού των ελέγχων ζώνης ασφαλείας, της κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ειδικά για το οδικό δίκτυο της περιφέρειας Πελ/νήσου, εθνικό και επαρχιακό, αυτό είναι παλαιάς χάραξης και κατασκευής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές φθορές στον ασφαλτοτάπητα, η σήμανση να είναι ελλιπής και ο φωτισμός ανεπαρκής. Σχεδόν στο σύνολό του το οδικό δίκτυο της περιφέρειας αποτελείται από δρόμους οι οποίοι διαθέτουν μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση για την κίνηση των οχημάτων και για το λόγο αυτό η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό αίτιο πρόκλησης ατυχημάτων. Η ενασχόληση των κατοίκων με αγροτικές εργασίες κυρίως την Άνοιξη και η συχνή χρήση- κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων τόσο στο επαρχιακό αλλά και στο εθνικό δίκτυο σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση των οχημάτων αυτών και με το γεγονός ότι στην

3 3 πλειονότητα οι οδηγοί αυτών στερούνται αδείας ικανότητας οδηγήσεως, αυξάνει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, όπως ανατροπές γεωργικών ελκυστήρων σύγκρουση με άλλα οχήματα, εκτροπές κλπ. Η ολισθηρότητα της οδού λόγω παγετού ή χιονόπτωσης κατά την χειμερινή περίοδο κυρίως σε τμήματα των Εθνικών οδών Κορίνθου - Τρίπολης Σπάρτης- Καλαμάτας αποτελεί σημαντικό αίτιο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Οι αλλοδαποί οδηγοί- μετανάστες, ξεκινώντας από την χώρα τους, οδηγώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς, προκειμένου φτάσουν στον προορισμό τους, κυρίως στην Αθήνα, με πλημμελή οδηγική επάρκεια και ικανότητα και λόγω της εξαντλητικής κοπώσεως, αποσπάται η προσοχή τους, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Επίσης η νοοτροπία των χρηστών της οδού, οι οποίοι παρουσιάζονται επιθετικοί στην οδήγηση, ανυπόμονοι και αγχώδεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια, είναι και αυτό αίτιο πρόκλησης ατυχημάτων. Είναι γεγονός ότι τα τροχαία ατυχήματα ανησύχησαν, προβλημάτισαν και οδήγησαν την πολιτεία το καλοκαίρι του 2007 να αλλάξει τον ΚΟΚ( Ν.2696/99 τροπ. Ν.3542/03).

4 Εκσυγχρονίσθη καθημερινότητας. 4 και αντιμετωπίζει προβλήματα και ανάγκες της Σκοπός του Κ.Ο.Κ. δεν είναι ούτε να τιμωρήσει του οδηγούς ούτε να μοιράσει πρόστιμα. Ο Κ.Ο.Κ. προστατεύει τη ζωή όλων μας. Είναι δική μας ευθύνη να το συνειδητοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Ο Κ.Ο.Κ. είναι κώδικας ζωής. Ο στόχος του Κ.Ο.Κ. είναι : Να ρυθμίζει τη συνύπαρξη οχημάτων και ανθρώπων στους δρόμους, με σεβασμό προς όλους. Να καθορίζει πώς θα κινούμαστε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και αυτή των συνανθρώπων μας. Το κεντρικό σκεπτικό του νέου Κ.Ο.Κ. είναι να αποτραπούν οι παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, παραβάσεις όπως: Η υπερβολική ταχύτητα Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών Η μη χρήση προστατευτικής ζώνης και κράνους Η μη παραχώρηση προτεραιότητας Η παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά.

5 5 Ως προαναφέρθηκε περίπου 125 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο το πρώτο 10μηνο του Πάνω από τραυματίσθηκαν και ορισμένοι από αυτούς έμειναν μόνιμα ανάπηροι. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, ώστε να αποφύγουμε το ατύχημα και να προστατέψουμε τη ζωή μας και των άλλων. Μέχρι σήμερα οι πιο πολλές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. θεωρούνταν ποινικά αδικήματα. Αυτό οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις στα δικαστήρια, με συνωστισμό και ταλαιπωρία του πολίτη ακόμα και για μικρής σημασίας παραβάσεις. Τώρα η διαδικασία άλλαξε, έγινε πιο απλή. Για τις περισσότερες παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο απλώς πληρώνεται από το παραβάτη. Αυτό σημαίνει: Μικρότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Σημαντικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ) εξακολουθούν να διώκονται ποινικά. Ελαττώθηκαν τα πρόστιμα για τις λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ αυξήθηκαν για τις πιο σημαντικές. Με αυτό τον τρόπο, οι παραβάτες αντιμετωπίζονται αναλογικά με την σπουδαιότητα της παράβασης.

6 6 Εκσυγχρονίσθηκαν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ. Καθιερώθηκε η ατομική ευθύνη των επιβατών για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους. Μέχρι χθές την ευθύνη για όλους στο όχημα είχε μόνο ο οδηγός. Η ασφάλεια όμως είναι ατομική ευθύνη του καθενός. Θεσπίστηκε η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους. Αναπροσαρμόσθηκαν τα όρια ταχύτητας. Στους σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους, που πλέον θα έχουμε, θα μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ταχύτητά μας. Πρέπει πάντοτε να τηρούμε τα όρια ταχύτητας και όχι απαραίτητα να τα εξαντλούμε. Τα όρια είναι οι μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες και όχι οι προτεινόμενες. Eπιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου με ασύρματο ακουστικό (Bluetooth),καθώς και με σύστημα ανοιχτής ακρόασης αυτοκινήτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η χρήση κινητού τιμωρείται αυστηρά, διότι προκαλεί ατυχήματα, όπως οι έρευνες έχουν αποδείξει. Η χρήση συσκευών αντιραντάρ τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας. Η κακή σήμανση έργων στο δρόμο τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο. Το ίδιο και η παράνομη τοποθέτηση επιγραφών και διαφημίσεων.

7 7 Αντιμετωπίζεται αυστηρά η αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών, όπως για παράδειγμα: Η υπερβολική ένταση ηχοσυστημάτων, Η κατάληψη διασταύρωσης Η υπερφόρτωση ή η επικίνδυνη φόρτωση σημαίνουν άμεση ακινητοποίηση του οχήματος και πρόστιμο. Εφαρμόζεται η εντατικοποίηση των τεχνικών ελέγχων των οχημάτων ( Κ.Τ.Ε.Ο.) και η επέκτασή τους και σε νέες κατηγορίες( π.χ. δίκυκλο). Έχει ενταχθεί το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τους επαγγελματίες οδηγούς. Πραγματοποιούνται αυστηρότατοι έλεγχοι σε φορτηγά και λεωφορεία. Αναβαθμίσθηκε το σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών το γνωστό μας ( ποϊντ σύστεμ). Τα παιδιά κάτω των τριών ετών ή και ύψους μικρότερου του 1,5 μέτρου, κάθονται πάντα σε ειδικά καθίσματα νηπίων. Το κράνος είναι το βασικό μέσο παθητικής ασφάλειας του δικυκλιστή και το πλέον σημαντικό. Παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία στους δικυκλιστές οι οποίοι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Κράνος πρέπει να φοράνε πάντα και οι συνεπιβάτες μας. Όλοι μας συμφωνούμε πως το τροχαίο είναι συνήθως ένας συνδυασμός γεγονότων και καταστάσεων που οδηγούν τελικά στο ατύχημα.

8 8 Το τροχαίο ατύχημα συνθέτουν τρείς παράγοντες : Α) ο άνθρωπος Β) το όχημα και Γ) το οδικό δίκτυο και περιβάλλον. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 1. Για το άνθρωπο ως οδηγό: Εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών-επανεξέταση των οδηγών που προκαλούν ατυχήματα. Είναι γεγονός ότι ο Έλληνας οδηγός βαρύνεται με σοβαρό ποσοστό ευθύνης στη πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι του λείπει η ικανότητα σωστής οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής, δείγματα κακής εκπαίδευσης. Γι αυτό πρέπει η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών να γίνει πιο συστηματική και η εξέταση τους για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυστηρότερη. Όπως είναι γνωστό έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο σύστημα εξετάσεων με αύξηση ωρών εκπαίδευσης και αναθεώρηση της ύλης. Θεωρείται όμως αναγκαία η επανεξέταση των οδηγών που προκαλούν ατυχήματα και είναι υπότροποι, όσοι παρουσιάζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή αλκοολικοί, καθώς και όσοι βρίσκονται σε οργανική αδυναμία.

9 2. Το όχημα: 9 Τεχνικός έλεγχος-σταδιακή αντικατάσταση οχημάτων: Ένα σημαντικό ποσοστό ατυχημάτων οφείλεται στην ελαττωματική λειτουργία συστημάτων του οχήματος και κύρια εκείνων της διεύθυνσης και τροχοπέδησης. Με την λειτουργία των ΚΤΕΟ σε συνδυασμό και με την ακινητοποίηση των οχημάτων σε περίπτωση βλαβών αναμένεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από βλάβες ή ατέλειες των οχημάτων. 3. Το οδικό δίκτυο και περιβάλλον: Ασφάλεια-Βελτίωση του οδικού δικτύου: Ο τρίτος παράγοντας που μαζί με το δίδυμο άνθρωπος-όχημα αποτελούν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, είναι το οδικό δίκτυο. Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων και η προσπάθεια της πολιτείας να καλύψει τόσες άλλες βασικές Εθνικές και κοινωνικές ανάγκες βρήκαν τους δρόμους μας λίγους και απροετοίμαστους να δεχθούν ένα τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο. Έχοντας λοιπόν σαν βασικό στόχο πάντοτε την γρήγορη διακίνηση των πολιτών και κυρίως με ασφάλεια η πολιτεία ολοκληρώνει το έργο της μετατροπής των βασικών οδικών αξόνων της χώρας σε αυτοκινητόδρομους. Γεγονός είναι ότι στον τομέα αυτό έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι έχουν μελετηθεί χαραχθεί και

10 10 βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά μνημονεύονται η Ιόνια οδός η Εγνατία οδός η Αθηνών Θεσ/νίκης (Μαλιακός) η Κορίνθου Πατρών, Πύργου-Τσακώνας και Τριπόλεως- Καλαμάτας. Ειδικά για την περιοχή μας τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών και Τριπόλεως- Καλαμάτας ήδη άρχισαν και σε συνδυασμό με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, όπου μεγάλος αριθμός επιβατών μετακινείται καθημερινά με αποτέλεσμα να αποσυμφορείται το οδικό δίκτυο από την κίνηση οχημάτων, θα οδηγήσουν στην δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Πελοπόννησο. Αποτέλεσμα των έργων αυτών θα είναι η εξάλειψη των μετωπικών συγκρούσεων όπου στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι τα θύματα κατά κανόνα είναι νεκροί και βαριά τραυματίες. Εμείς βοηθώντας προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφουμε τις ελλείψεις και υποβάλλουμε τις προτάσεις μας στους αρμόδιους φορείς αλλά και παρακολουθώντας την εξέλιξή τους δεδομένου ότι αστυνομεύουμε, ένα από τα πιο επικίνδυνα δίκτυα της χώρας.το ίδιο κάνουμε καθημερινά για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται εντός των πόλεων που αστυνομεύουμε και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει άμεση και γρήγορη ανταπόκριση από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες, Νομαρχίας - των Δήμων - Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δ.Ε.Σ.Ε.

11 11 καθώς και από τις εταιρείες παραχώρησης που ανέλαβαν την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων. Μέσα στα πλαίσιο των προαναφερομένων και με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την καλύτερη δυνατή τροχονομική αστυνόμευση του επαρχιακού και εθνικού δικτύου, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα: 1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ: Περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των μονάδων τροχαίας με τα απαραίτητα μέσα, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Τροχαίας και την δημιουργία Υπηρεσιών Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στα Εθνικά δίκτυα. Αναδιάρθρωση, η οποία ήδη ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων. 2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ: Περιλαμβάνει κατάργηση του συστήματος χειρόγραφης καταγραφής των ατυχημάτων και καταγραφή αυτών σε Η/Υ με ON LINE σύνδεση στη βάση δεδομένων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χρήση φορητών Η/Υ από τα περιπολικά και εμπλουτισμό των αρχείων μας με επιπρόσθετα στοιχεία. 3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΘΗΣ-ΑΛΚΟΤΕΣΤ

12 12 Είναι από τα πιο επιτυχημένα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της πρόληψης. Η κατανάλωση οινοπνεύματος από τους οδηγούς, αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης ατυχημάτων, Η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών δημιουργεί αίσθηση ευφορίας, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, μειώνει το συντονισμό των λειτουργιών, της ορθής κρίσης του οδηγού, προκαλεί υπνηλία και αυξάνει το χρόνο αντίδρασης. Έχει αποδειχθεί από τις αναλύσεις αίματος που γίνονται υποχρεωτικά σε όλα τα θανατηφόρα ατυχήματα, ότι το 15-20% των οδηγών, είχαν κάνει χρήση αλκοόλ και δεν εκτίμησαν σωστά ούτε την ταχύτητα, ούτε τις αποστάσεις. 4. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ (RADAR) Η πρώτη φωτογραφική ηλεκτρονική κάμερα (RADAR) χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Λάρισας και λειτουργεί σε κομβικό σημείο της πόλης από το Φεβρουάριο του Οφείλω να επισημάνω ότι στο σημείο αυτό έχουμε μηδενισμό ατυχημάτων. Το μέτρο αυτό σύντομα θα εφαρμοσθεί στα επικίνδυνα σημεία του βασικού οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελ/νήσου. 5. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ Ο σχολικός τροχονόμος προβλέπεται από το άρθρο 45 του ΚΟΚ, είναι νέος θεσμός για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά και καταξιωμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει σαν βάση τον εθελοντισμό. Είναι

13 13 σαφές ότι στα σχολικά συγκροτήματα που υπάρχει σχολικός τροχονόμος έχουμε κάθετη μείωση των πάσης φύσεως τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή ή όχι παιδιών. 6. Η ΧΡΗΣΗ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΡΑΝΟΥΣ Κ.Λ.Π. Η ζώνη ασφαλείας προστατεύει πλήρως στα περισσότερα ατυχήματα που γίνονται με χαμηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη. Στις συγκρούσεις με οποιαδήποτε ταχύτητα λόγω των αερόσακων κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η ζώνη για τον οδηγό και τους επιβάτες των αυτοκινήτων, οι αερόσακοι, το παιδικό κάθισμα και τέλος το κράνος για τους δικυκλιστές είναι μέσα παθητικής ασφάλειας, που πραγματικά σώζουν ζωές. Παγκόσμιες στατιστικές αποδεικνύουν ότι : το 50% των νεκρών θα ζούσαν, αν φορούσαν όλοι τη ζώνη ασφαλείας, το 50% των βαριά τραυματιών θα ήταν ελαφρά και το 50 % των ελαφρά τραυματιών δεν θα είχαν πάθει τίποτε. 7. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο μεταφορών και Επικοινωνιών και κατασκευάζονται πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής σε όλη την Ελλάδα. Η κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών είναι μια μακροπρόθεσμη, αλλά και στην κυριολεξία χρυσή επένδυση ζωής.

14 14 Και αυτό γιατί το σωστά εκπαιδευμένο παιδί του σήμερα, θα γίνει ο συνειδητός ενήλικας πεζός ή οδηγός του αύριο. 8. Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας. Μέχρι τώρα, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, πραγματοποιούνται διαλέξεις σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής από Αξιωματικούς των Υπηρεσιών Τροχαίας. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελ/νήσου θέλοντας να συμβάλει αποφασιστικά στη προστασία των μαθητών από τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και να πάρουν από τώρα, τα παιδιά τα πρώτα ερεθίσματα ώστε να γίνουν καλοί οδηγοί όταν μεγαλώσουν, εκτός των άλλων μέτρων που λαμβάνει, πραγματοποιεί ετησίως μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές της Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης. Έως τώρα θετική ήταν η ανταπόκριση και τα σχόλια από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Άλλα μέτρα τα οποία συντελούν αποφασιστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων είναι :

15 15 Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει και η υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας στις διαφημίσεις με τόνωση εκείνων που προωθούν την οδική ασφάλεια. Η επιμόρφωση των εμπλεκομένων φορέων και η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και Η δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος με την άμεση τεχνική επέμβαση στα σημεία των οδών που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης τροχαίων ατυχημάτων. Από μας εξαρτάται να το πετύχουμε. Όμως η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων είναι μάλλον ουτοπία. Αυτά είναι συνυφασμένα με την κίνηση και τη ζωή. Θα ήταν ευχής έργο αν οι σύγχρονες κοινωνίες μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ευρεία χρήση του αυτ-του με άλλους τρόπους μετακίνησης, τόσο για λόγους οδικής ασφάλειας, όσο και για λόγους περιβαλλοντολογικούς. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας, είναι στόχος εφικτός, απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή σκέψης και δράσης των αρμοδίων υπηρεσιών, μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια και συστράτευση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΚΩΔΙΚΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΚΩΔΙΚΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΚΑΝΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΚΑΝΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΚΥΚΛΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΓΑΣΙ ΙΑ ΘΕΜΑ: : ΑΙΤΙΕΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η δομή και η λειτουργία της πολιτείας, η συμπεριφορά των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου, ο βαθμός ανάπτυξης και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους: Τα επίπεδα παρέµβασης της Κοινωνικής Εργασίας»

Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους: Τα επίπεδα παρέµβασης της Κοινωνικής Εργασίας» Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: «Περιγραφή του συστήµατος εκπαίδευσης των δασκάλων οδήγησης στην Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γ Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Το ερευνητικό έργο με τίτλο:

Το ερευνητικό έργο με τίτλο: EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔ.Υ.ΚΙ Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου. 3 Το ερευνητικό έργο με τίτλο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Συνθετική διατριβή που υπεβλήθη για την μερική ικανοποίηση των απαιτήσεων για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2007, 2008 ΚΑΙ 2009. ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΘΕΜΑ: ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2007, 2008 ΚΑΙ 2009. ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΘΕΜΑ: ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2007, 2008 ΚΑΙ 2009. ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Kαλό Πάσχα!

τα νέα της Kαλό Πάσχα! ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤ ΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 τα νέα της ΤΕ Υ ΧΟΣ 2 0 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 20 09 Kαλό Πάσχα! Γλαύκωμα: η ύπουλη νόσος των ματιών που επηρεάζει την οδήγηση σελ. 4-5 Πασχαλινοί προορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Θέσεις Προτάσεις του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας για τη διαµόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2010-2020 «Για να κάνουµε τους Ελληνικούς δρόµους ασφαλέστερους, να σώσουµε ζωές» Το Τεχνικό Επιµελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2006, 2007, 2008 ΚΑΙ 2009

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2006, 2007, 2008 ΚΑΙ 2009 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2006, 2007, 2008 ΚΑΙ 2009 ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2000-2009

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2000-2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ EXECUTIVE MBA ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2000-2009 ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΑΛΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις ως προς την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. Προς μια νέα κουλτούρα για τις αστικές μετακινήσεις

Θέσεις ως προς την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. Προς μια νέα κουλτούρα για τις αστικές μετακινήσεις ΕΠΙΒΑΤΗΣ, ΠΕΖΗ και ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ Θέσεις ως προς την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. Προς μια νέα κουλτούρα για τις αστικές μετακινήσεις και την απάντηση των ΥΜΕ και ΥΠΕΧΩΔΕ Σεπτέμβρίος 2008 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Οδηγίες ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τεχνικές Οδηγίες ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Ειδικά θέματα οδοποιίας Τεχνικές Οδηγίες ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Παναγιώτης Λεμονάκης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εισαγωγικά Ο καθορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010

Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010 Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010 ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις πόλεις της Ελλάδας είναι πολλά και συνεχώς επιδεινώνονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΑΞΗ :B1 MAΘHMA : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΑΞΗ :B1 MAΘHMA : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ 2014 ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΤΑΞΗ :B1 MAΘHMA : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η παραβατικότητα των Ελλήνων οδηγών. Η γενεσιουργός αιτία της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ ΑΝΑ ΟΜΑ Α ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΡΟΜΟ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ ΑΝΑ ΟΜΑ Α ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΡΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΩΑΝΝΑ Β. ΜΑΡΙΝΗ ΩΣ ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Πάσχα! τα νέα της

Καλό Πάσχα! τα νέα της ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤ ΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 τα νέα της ΤΕ Υ ΧΟΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Καλό Πάσχα! «Ταξιδέψαμε» 28.000 παιδιά στη χώρα της οδικής ασφάλειας και συνεχίζουμε σελ. 8-9 e-pass:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ.ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΙΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Τα τροχαία δυστυχήματα» αποτελούν σε όλο τον κόσμο σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Περιεχόμενα Ώρα για μάθημα οδήγησης Πώς πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο Τροχαία ατυχήματα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Η Σημασία της Κυκλοφοριακής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος (ΜS-MUP) Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ι. Πολιτικές αστικών μεταφορών στην Ευρώπη Tο βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΒΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον σύγχρονο τρόπο ζωής οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με αυτοκίνητο. Στην Ε.Ε αντιστοιχούν 488 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους. Ο κάτοικος της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Ιωάννης Παναγάκος, Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε. Περίληψη Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουµε ένα αναδυόµενο σχέδιο εργασίας «Οι πινακίδες της ζωής» το οποίο στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών Τμήμα: Μηχανολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών Τμήμα: Μηχανολογία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών Τμήμα: Μηχανολογία Πτυχιακή Εργασία «Ατυχήματα με μοτοσικλέτες και τραυματισμοί» ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τσακατάρας Γεώργιος ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα