Η Λειτουργία της Κρατικής Μηχανής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Λειτουργία της Κρατικής Μηχανής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας"

Transcript

1 Η Λειτουργία της Κρατικής Μηχανής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Λειτουργία του Βυζαντινού Κράτους βασιζόταν σε πέντε Μεγάλες Υπηρεσίες που παρέμεναν σταθερές: - Τα Οικονομικά Η Δικαιοσύνη ΗΔιπλωματία ΟΣτρατός Η Εκκλησία Η Αυτοκρατορία ακόμα και στις πλέον δύσκολες της περιόδους δεν σταμάτησε να λειτουργεί σαν κρατική μηχανή με βάση τους νόμους. Η Κρατική εξουσία ήταν ανεξάρτητη από την εκκλησία και δεν υπήρξε το φαινόμενο του «Καισαροπαπισμού» της Δύσης.

2 Η Οικονομία της Αυτοκρατορίας Βασιζόταν στην Κληρονομιά από την Ρώμη της αρχής των ποικίλων φόρων. Ο Βασιλέαςμπορούσεμενόμους να τους αλλάζει, ανάλογα με τις περιστάσεις. Το Φορολογικό Σύστημα του Βυζαντίου λειτούργησε αποτελεσματικά μέχρι το τέλος, επειδή βασιζόταν στην αρχή να διαφυλάττει πάντα τον μικρό ιδιοκτήτη. Μέχρι την Άλωση του 1204 υπήρξαν ελάχιστες οικονομικές δυσκολίες. Η τοποθεσία του θησαυροφυλάκιου ήταν μυστική για λόγους ασφάλειας. Κατά τον περιηγητή Robert de Claire (έτος 1200) το 2/3 του πλούτου όλου τους Κόσμου ήταν συγκεντρωμένα στην Κωνσταντινούπολη.

3 Κύριες Δαπάνες του Κράτους Οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού. Διπλωματικές δαπάνες: «έχουμε το σίδερο για τους εχθρούς μας και το χρυσό για τους φίλους» - Μαυρικιανός, 6 ος αιώνας. Το κόστος ανέγερσης της Αγ. Σοφίας ανήλθε σε λίβρες χρυσού (με τις απαλλοτριώσεις οικιών). Η κάλυψη εξόδων της αυλής είχε κύριο σκοπό να θαμβώνονται οι επισκέπτες πρέσβεις και ηγεμόνες. Σημαντικές δαπάνες: η Εκκλησία, η Ελεημοσύνη και η Παιδεία. Η εκκλησιαστική περιουσία γενικά δεν ήταν απηλλαγμένη από φόρους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι Μονές απαλλασσόταν με Αυτοκρατορικά Διατάγματα.

4 Επιπλέον Δαπάνες του Κράτους Έκτακτες : για αντιμετώπιση σεισμών, πυρκαγιών, σκληρών χειμώνων, εξαγορά αιχμαλώτων προερχομένων από φτωχές οικογένειες. Τακτικές δαπάνες: Έξοδα: Νοσοκομείων, Ξενώνων, Ορφανοτροφείων, Γηροκομείων, Ασύλων, Λεπροκομείων. Εξαγορά δούλων καθόσον με τον καιρό η δουλεία φαινόταν ασυμβίβαστη με την Ορθοδοξία. Ο Μανουήλ Κομνηνός άδειασε το ταμείο για εξαγορά δούλων. Έξοδα Ύδρευσης της Πρωτεύουσας με το Υδραγωγείου του Ουάλλη, συντήρηση Δημόσιων Δεξαμενών, υπονόμων, λουτρών. Λειτουργία 20 δημόσιων και 115 ιδιωτικών μύλων που εξασφάλιζαν τον επισιτισμό της Πρωτεύουσας. Λειτουργία του Ιπποδρόμου για θεατές περιορίστηκε σύντομα μόνο για την εορτή της ίδρυσης της Κωνσταντινούπολης 11 Μαΐου και των Χριστουγέννων.

5 Έσοδα του Κράτους Λειτουργία Κρατικών ιδιοκτησιών Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας έσοδα από την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με απασχόληση περίπου προσωπικού). Λειτουργία Μεταλλείων. Αλυκών κτλ. Φορολογίες - Άμεσοι και έμμεσοι φόροι. - Διαφορετικό Σύστημα για τις Αστικές και Υπαίθριες περιοχές. Μονοπώλια και Τελωνεία.

6 Φορολογικό Σύστημα Άμεσοι Φόροι: Έγγειος Φόρος στις αγροτικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος των βοδιών που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια, αριθμός άλλων ζώων (ενιομιόν), φόρος κάπνιου (για κάθε οικία). Στις πόλεις περιοδικοί φόροι- Χρυσάργυρον (10% των Εμπορικών κερδών) και αργότερα απλό ετήσιο φόρο(αερικόν). Έμμεσοι Φόροι: Πολύ σημαντικό ποσοστό των κρατικών εσόδων. Τελωνεία-έξοδα λιμανιών και μεταφοράς. Μείωση των εσόδων μετά από την παραχώρηση από τον Αλέξιο Κομνηνό στους Πιζάνους και Γενοβέζους τελωνειακών δικαιωμάτων. Τον 14 ο αιώνα τα έσοδα τελωνείων του Βυζαντίου ήταν Υπέρπυρα έναντι των Γενοβέζων του Πέρα.

7 ΗΕίσπραξητωνΦόρωνκαιτο Νομισματικό Σύστημα Εικόνα από έργο του 12 ου αιώνα που δείχνει την είσπραξη φόρων. Το Κράτος διέθετε οργανωμένο Κτηματολόγιο συγκρίσιμο με τα σύγχρονα κράτη (Ν. Σβορώνος). Το Νομισματικό Σύστημα επέτρεπε τα Βυζαντινά Νομίσματα να αποτελούν διεθνές μέσο συναλλαγής σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

8 Δικαιοσύνη Ρωμαϊκή Παράδοση: Ο Αυτοκράτορας ήταν ο Ανώτατος Δικαστής. Η κωδικοποίηση του Ιουστινιανού αποτελεί μεγάλη συμβολή στην Νομική Επιστήμη. ΟΚώδικας«Επαναγωγή» του 9 ου αιώνα αναφέρει: Οι δικαστές κρίνουν με βάση την εξουσιοδότηση του Αυτοκράτορα για τις εφέσεις που δικαιούται κάθε πολίτης ανεξάρτητα της οικονομικής, φυλετικής ή θρησκευτικής του ταυτότητας(νεαρά του Λεόντιου Στ του Σοφού που παρέμεινε σε ισχύ για πάντα). Ο Αυτοκράτωρ μπορούσε να αναθεωρήσει τις αποφάσεις των Δικαστηρίων. Οι Πρόεδροι των Δικαστηρίων είχαν συμβούλους επαγγελματίες νομικούς χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν σε λεπτομέρεια όλους του Νόμους.

9 Άσκηση της Δικαστικής Εξουσίας από τον Αυτοκράτορα Ορισμός των μελών του συμβουλίου εφέσεων. Απαντήσεις προς ερωτήματα Δικαστηρίων των Θεμάτων (εκτός Κωνσταντινουπόλεως). Στις περιφέρειες λειτουργούσαν επίσης εφετεία. Μετά από τον 7 ο αιώνα με τον ανασχηματισμό της διοίκησης ο Έπαρχος της Κωνσταντινούπολης καθίσταται ο κυριότερος δικαστής. Ειδικός Δικαστής για θέματα πλαστογραφίας εγγράφων «Κοιαίστωρ» (Questeur). Κατά καιρούς έκτακτα μέτρα κατά της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.

10 Διαδικασίες Χορήγησης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ταβουλάρων (Συνηγόρων) Κανονισμός 11 ου αιώνα Επάρχου ΚΠολης «Ένας ταβουλάρος δεν μπορεί να εκλεγεί χωρίς σύσκεψη και ψήφο του πριμικηρίου και των άλλων μελών του συλλόγου των ταβουλαρίων. Πρέπει πράγματι να γνωρίζει τέλεια τους νόμους, να έχει μια υπέροχη γραφή, να μην είναι πολυλογάς ούτε αυθάδης, ούτε φαύλων ηθών,... πρέπει να συνδυάζει την παιδεία με την εξυπνάδα,...εάν παραβεί τα καθήκοντα του εξ ιδίας κρίσης γι αυτόν θα είναι υπεύθυνοι εκείνοι που κατέθεσαν υπέρ της εκλογής του. «Ο υποψήφιος πρέπει να ξέρει από στήθους 40 τίτλους του εγχειριδίου (το Πρόχειρον του Βασιλείου Α ) και επίσης να γνωρίζει τα 60 βιβλία των Βασιλικών (του ίδιου Βασιλείου Α ). Οι κανόνες εκλογής των 23 Συμβολαιογράφων της ΚΠολης είχαν οριστεί με Νεαρές.

11 Ποινικός Κώδικας Η Ποινή του θανάτου περιορίζεται στις περιπτώσεις φόνων, μοιχείας και υπαίτιους βασκανιών. Αυστηρές ποινές: Εξορία, Εγκλεισμός σε Μονές. Πρόστιμα και δήμευση περιουσιών. Η πρακτική βασανιστηρίων εισέρχεται από την Ανατολή σε περιορισμένη κλίμακα. Η εξορία μελών της βασιλικής αυλής γίνεται στα Πριγκηπόνησα. Ελάχιστη παρουσία της πρακτικής Μονομαχίας και Θεοδικιών που δεν επεκράτησαν κατά την Φραγκοκρατία. Εκκλησιαστικό Άσυλο.

12 Η Βυζαντινή Διπλωματία «Ο Πόλεμος πρέπει να γίνει μόνο εάν όλα τα ειρηνικά μέσα, ακόμη και τα πολυδάπανα κριθούν ατελέσφορα, μία νίκη πρέπει να κερδηθεί χωρίς σοβαρές απώλειες για να μην είναι παράλογη»(στρατιωτικό Εγχειρίδιο 6 ου 7 ου αιώνα) Απαραίτητη η βαθιά γνώση των φίλων και εχθρών. Ο Κων/νος συμβουλεύει τον υιό του Ρωμανό «άκουσε με, υιέ μου, όταν θα έχεις δεχτεί αυτή η διδαχή θα είσαι συνετός...ανάλυσε την παρούσα κατάσταση, προσπάθησε να γνωρίσεις τι θα γίνει στο μέλλον...θα σε συμβουλεύσω για τις συνήθειες των άλλων λαών να μπορείς να στρέψεις τον ένα λαό εναντίον του άλλου όταν χρειαστεί... Και ποιοι είναι φιλοχρήματοι και μπορούν εύκολα να εξαγοραστούν ποια δώρα πρέπει να τους δόσεις Οι στόχοι της Βυζαντινής Διπλωματίας ήταν περίπλοκοι. Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεντρωτικό χαρακτήρα.

13 Διπλωματία Εντυπώσεων Οι ξένοι πρέσβεις όταν εισερχόταν στα εδάφη της Αυτοκρατορίας τα έξοδά τους καλυπτόταν από το κρατικό ταμείο ενώ υπήρχε στενή επιτήρηση τους. Οργάνωση εντυπωσιακών τελετών υποδοχής στο Παλάτι του Αυτοκράτορα. Το 948 όταν ο Επίσκοπος Κρεμόνας Λιουτπράνδος επισκέπτεται ως πρέσβης την Κωνσταντινούπολη γράφει: «Μπροστά στο κάθισμα του αυτοκράτορα υπήρχε ένα δένδρο από επιχρυσωμένο μπρούντζο με κλαδιά διακοσμημένα με ψεύτικα πουλιά κάθε είδους που κελαηδούσαν όπως τα πραγματικά...ο θρόνος ήταν καμωμένος με τέτοια τέχνη που εν ριπή οφθαλμού σηκώνεται από το έδαφος, όπου αιωρείται, και αναρωτιόμαστε αν είναι από μπρούντζο ή από ξύλο... επίχρυσα λεοντάρια χρησιμοποιούνται για φρουροί, χτυπώντας την ουρά τους στην γη, με ανοικτό στόμα και γλώσσα να κινείται και βγάζοντας βρυχισμούς».

14 Το Βυζαντινό Ναυτικό Το Βυζαντινό Ναυτικό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην επιβίωση της Αυτοκρατορίας. Οι θαλάσσιες οδοί είχαν ζωτική σημασία για το Κράτος και για τον λόγο αυτό το Βυζάντιο ονομάστηκε «Θαλάσσια Αυτοκρατορία» αφού είχε να υπερασπιστεί μεγάλες εκτάσεις παραλιακών ζωνών με ελάχιστες χερσαίες ζώνες αμυντικού βάθους. Το Βυζαντινό Υπερ-όπλο ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ, εφεύρεση του Καλλίνικου τον 6 ο αιώνα έσωσε πολλές φορές την Πρωτεύουσα από θαλάσσιο αποκλεισμό στις πάμπολλες πολιορκίες που είχε να αντιμετωπίσει. Η εξασθένιση του Ναυτικού για το Βυζάντιο είχε καταστροφικές συνέπειες.

15 Ο Βυζαντινός Στρατός Ο Βυζαντινός Στρατός οργανωτικά συνέχισε την παράδοση της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορίας και των Ελληνιστικών κρατών. Την αρχική περίοδο δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στο ιππικό και εγκαταλείφθηκε η οργάνωση σε Ρωμαϊκού τύπου Λεγεώνες. Ενώ αργότερα υπήρξε επιρροή Γερμανικών και Ούννικων φυλών με δημιουργία μισθοφορικών στρατιωτικών μονάδων. Την περίοδο από τον 7 ο μέχρι τον 11 ο αιώνα ο Βυζαντινός Στρατός ήταν από τους πλέον ισχυρούς και αποτελεσματικούς. Κανένας Δυτικός ή Ανατολικός Στρατός δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα Βυζαντινό Στρατό. Το Σύστημα των «Θεμάτων» με την ελαστική στρατηγική Άμυνας κυρίως στην Μικρά Ασία επέτυχε την απώθηση των επιθέσεων για 5 αιώνες. Η στρατηγική αυτή βασιζόταν στους Ακρίτες των συνόρων και σε περίπτωση εισβολής στα ενδότερα της Αυτοκρατορίας έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων να προστατευτούν σε φρούρια και την εν τω βάθει Άμυνα με τα στρατεύματα της Αυτοκρατορίας. Η αριθμητική δύναμη του Στρατού μεταβαλλόταν κατά περιόδους. Έτος Αριθμητική Δύναμη σε Χιλιάδες

16 Ο Βυζαντινός Στρατός ΟΑλέξιοςΑ Κομνηνός δημιούργησε νέο Στρατό από το μηδέν και εξασφάλισε σε σημαντικό βαθμό την επανασύσταση της Βυζαντινής εδαφικής επικράτειας. Ησταδιακήαύξησητης χρήσης μισθοφόρων είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα μετά από τον 13 αιώνα.

17 Η Ιστορία της Γεωγραφίας του Βυζαντίου Το Βυζαντινό Κράτος ξεκίνησε το 330 μ.χ ως το Ανατολικό Τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ιουστινιανός( ) προσπάθησε να αποκαταστήσει την εδαφική έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επεκτείνοντας τα εδάφη της Αυτοκρατορίας στη Β. Αφρική, Ιταλία και τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Στους αιώνες που ακολούθησαν το Βυζάντιο δεχόμενο εισβολές από Δύση και Ανατολή άλλαζε τα σύνορα του μέχρι την κατάληψη και λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το Η καταστροφή της Κωνσταντινούπολης το 1204 από Δυτικές Χριστιανικές Δυνάμεις Η Μεγαλύτερη Προδοσία όλων των Αιώνων- είχε σαν αποτέλεσμα την διάσπαση του Βυζαντινού Κράτους σε περιφερειακά Ελληνικά Κράτη. Αν και το 1261 η Κωνσταντινούπολη έγινε ξανά η Πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για τα επόμενα 200 χρόνια, η έκταση των εδαφών του Βυζαντίου περιορίστηκε σε μικρά τμήματα γύρω από την Κωνσταντινούπολη και την Πελοπόννησο. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνονται τα Βυζαντινά εδάφη σε διάφορες περιόδους.

18 Τα Σύνορα της Αυτοκρατορίας

19 Τα Σύνορα της Αυτοκρατορίας,

20 ΗΕυρώπητοέτος1400

21 H Λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204

22 Η Καταστροφή της Κωνσταντινούπολης του 1204 Η Τετάρτη Σταυροφορία με την μεθόδευση της Βενετίας εκτρέπεται της πορείας της προς την Αίγυπτο για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη. Συνεργάτης των Σταυροφόρων είναι ο έκπτωτος Αυτοκράτωρ Ισαάκιος Άγγελος. Η Πόλη καταλήφθηκε την 19 Απριλίου 1204 από τους Σταυροφόρους και ακολούθησαν μαζικές σφαγές, βιασμοί, λεηλασίες και καταστροφές. Ακόμα και σήμερα οι Ευρωπαϊκοί Ναοί και Μουσεία είναι γεμάτα με τα λάφυρα του Μόλις λίγο πριν την κατάληψη της Πόλης ο Θεόδωρος Λάσκαρης ενθρονίζεται στην Αγία Σοφία και διαφεύγει στην Νίκαια της Βιθυνίας.

23 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Πρωτοβάθμια εκπαίδευση το σχολείο των ιερών γραμμάτων. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχολή του γραμματιστή(4 χρόνια),μαθήματα:γραμματική ορθογραφία ιστορία-μυθολογία φιλοσοφία-ρητορική-μαθηματικά γεωγραφία αστρονομία. Διάβαζαν: Όμηρο, Αριστοφάνη και άλλους αρχαίους συγγραφείς. Δεν γινόταν διδασκαλία θρησκευτικών μαθημάτων(θρησκευτικά διδάσκονταν μόνο στα μοναστήρια και στις ιερατικές σχολές που προετοίμαζαν κληρικούς). Επαγγελματικές Σχολές : Προετοίμαζαν τα παιδιά για διάφορα επαγγέλματα, π.χ.καλλιγράφου, συμβολαιογράφου κλπ. Πανεπιστημιακή εκπαίδευση : Ιδρυση πρώτου πανεπιστημίου από τον Μ. Κωνσταντίνο, με δεσπόζουσα θέση των λατινικών σπουδών. 425 μ.χ. μεταρρύθμιση της δομής του από τον Θεοδόσιο Β - δίγλωσση διδασκαλία 31 έδρες : 16 Ελληνικών -15 Λατινικών Μαθήματα 4 κατηγοριών : α) γραμματική :20 έδρες 10 ελληνικές +10 λατινικές β) ρητορική :8 έδρες 5 +3 πλειοψηφία Ελλήνων δασκάλων γ) φιλοσοφία :1 Ελληνας καθηγητής δ) δίκαιο : 2 Λατίνοι καθηγητές Ιουστινιανός :μειώνει τους χριστιανούς καθηγητές.

24 863 μ.χ. Καίσαρας Βάρδας - Εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Μαγναύρας. Ονομάζεται Πανδιδακτήριο Διευθυντής: Λέοντας ο Μαθηματικός Αναγέννηση Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης επί Λέοντος του Σοφού ( ). Καθιερώνεται η δωρεάν παιδεία. Οι καθηγητές αμείβονται από το Κράτος. Ανάπτυξη των Νομικών σπουδών. Κωνσταντίνος Θ Μονομάχος ( ).Χρυσή εποχή των πανεπιστημιακών σπουδών. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και οι σοφοί γίνονται και σύμβουλοι του αυτοκράτορα. Το Πανεπιστήμιο με δύο Σχολές αυτόνομες: α) Νομική με διευθυντή τον Ιωάννη Ξιφιλίνο (νομοφύλακας) β) Φιλοσοφίας με διευθυντή τον Μιχαήλ Ψελλό (ύπατος των φιλοσόφων). Πατριαρχική Σχολή Κωνσταντινούπολης (θρησκευτική ανώτερη εκπαίδευση)την εποχή των Κομνηνών συμπεριλαμβάνει και κοσμική εκπαίδευση (διδάσκονται : Σαπφώ, Πίνδαρος κ.ά.). Το Πανδιδακτήριο και η Πατριαρχική Σχολή άκμασαν ως την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους (1204).

25 Άλλες Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές στη βυζαντινή επικράτεια Σχολή της Νίκαιας ( ) Σχολή της Θεσσαλονίκης (ίδρ. 1330). Σχολή του Μυστρά (ίδρ. 1390) Σχολή της Μονής Προδρόμου (ιδρύθηκε Από Ιωάννη Βατάτζη, διευθυντής Νικηφόρος Βλεμμύδης) Σχολή του Νικηφόρου Γρηγορά στην Κωνσταντινούπολη Ακαδημία των Θετικών Επιστημών της Τραπεζούντας (ακμή επί Μεγαλοκομνηνών) ανάπτυξη μαθηματικών και αστρονομίας Σχολή της Σμύρνης (ίδρύθηκε Από Νικηφόρο Βλεμμύδη τον 13ο αι.) Σχολή της Καισάρειας Σχολή της Εφέσου

26 Η Βυζαντινή Παιδεία και Επιστήμη

27 ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Δίδυμος (5ος-6ος αι.) συγραφέας γεωπονικού έργου με τίτλο Γεωργικά Ανθέμιος Τραλλιανός (6ος αι.) αρχιτέκτονας της Αγίας Σοφίας Ισίδωρος Μιλήσιος (6ος αι.) αρχιτέκτονας της Αγίας Σοφίας Ιεροκλής (6ος αι.) γεωγράφος, συγγραφέας του έργου Συνέκδημος, όπου περιγράφονται 923 πόλεις της αυτοκρατορίας. Ιωάννης Φιλόπονος (6ος αι.) μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος Ρητόριος Βυζαντινός (6ος αι.) αστρονόμος, συγγραφέας του Διήγησιςκαιεπίλυσιςπάσηςτηςαστρονομικήςτέχνης, σε 120 τόμους Στέφανος Βυζάντιος (6ος αι.) γεωγράφος, συγγραφέας του Περί πόλεων Αριστοφάνης Βυζάντιος (6ος-7ος αι,), ζωολόγος, συγγραφέας του Περί ζώων επιτομή Πισίδης Γεώργιος ( 6ος-7ος αι.), λόγιος, ζωολόγος, αστρονόμος, συγγραφέας του Εις την εξαήμερον, όπου γράφει ότι η γη είναι σφαιρική Θεόδωρος Γεωμέτρης, καθηγητής γεωμετρίας στο Παν/μιο της Κωνσταντινούπολης Λέων ο Μαθηματικός (9ος αι.), συγγραφέας του έργου Πρόχειροι κανόνες. Εφευρέτης του οπτικού τηλέγραφου,κατασκεύασε δύο τέλεια συγχρονισμένα ρολόγια με ανάμεσά τους μια σειρά από 7 φρυκτωρίες.

28 ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Λέων ΣΤ ο Σοφός (9ος αι.), αυτοκράτορας, συγγραφέας αστρονομικών συγγραμμάτων και ενός έργου για τους κεραυνούς. Μιχαήλ Ψελλός (11ος αι.), συγγραφέας, νομικός,πολιτικός, φιλόσοφος αστρονόμος κλπ. Ο ύπατος των Φιλοσόφων. Μιχαήλ Εφέσιος (11ος-12ος αι.) συγγραφέας φυσικών έργων καθηγητής πανεπιστημίου Ευστράτιος Νικαίας (11ος-12ος αι.), φιλόσοφος, σχολιαστής των Ηθικών Νικομαχείων και της Λογικής του Αριστοτέλη, έγραψε σύγγραμμα και μετεωρολογικό. Γλυκάς Μιχαήλ (12ος αι.), αστρονόμος, συγγραφέας μαθηματικού έργου που υποδεικνύει τη διαφορά μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας Νικηφόρος Βλεμμύδης (12ος αι.),έγραψε γεωγραφία, κοσμολογία, αστρονομικά έργα, βιβλία φυσικής από τα σπουδαιότερα της μεσαιωνικής βιβλιογραφίας για τα φυσικά φαινόμενα. Παχυμέρης Γεώργιος (13ος αι.), μαθηματικός και αστρονόμος Χούμνος Νικηφόρος (13ος αι.), λόγιος που ασχολήθηκε με τη μετεωρολογία Πλανούδης Μάξιμος (13ος αι.), μαθηματικός και αστρονόμος Μετοχίτης Θεόδωρος (14ος αι.) έγραψε 120 δοκίμια φυσικομαθηματικής επιστήμης και 91 βιβλία αστρονομίας

29 Γραφείς και αντιγραφείς στο Βυζάντιο «Τα αριστουργήματα της αρχαίας γραμματείας διασώθηκαν, επειδή οι βυζαντινοί γραφείς εξακολουθούσαν να τα αντιγράφουν, ιστορώντας τα μάλιστα με περίτεχνες μικρογραφίες». Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. Ζ,σ. 17. Για τη γραφή βιβλίων παρασκεύαζαν μελάνια από φυτικές ουσίες διάφορων χρωμάτων. Το μαύρο μελάνι λεγόταν γραφικόν μέλαν. Για τον καλλωπισμό των χειρογράφων και τις επικεφαλίδες χρησιμοποιούσαν κόκκινο μελάνι,που προμηθεύονταν από το έντομο, κόκκος ο βαφικός. Την πορφύρα,που ήταν επίσης κόκκινο μελάνι, την παρασκεύαζαν από το κοχύλι πορφύρα. Επειδή ήταν πολύ σπάνιο και ακριβό, γι αυτό το χρησιμοποιούσαν μόνο στα αυτοκρατορικά βιβλιογραφικά εργαστήρια. Το χρυσό το είχαν για τη γραφή τίτλων ή αρχικών γραμμάτων σε θρησκευτικά βιβλία. Επίσης χρησιμοποιούσαν το κυανοπράσινο από οξείδιο του χαλκού, το κίτρινο από το λουλούδι κρόκο κ.ά.

30 ΠΟΙΗΣΗ Η βυζαντινή ποίηση είναι γεμάτη λυρισμού, υποβλητικότητας, μουσικότητας, συναισθήματος και έχει να επιδείξει γλωσσικό πλούτο μοναδικό. Ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός,ο Κοσμάς Μαϊμουνάς, ο Ανδρέας Κρήτης, ο Παύλος Σιλεντιάριος, ο Μιχαήλ Ιταλικός κ.ά. είναι ποιητές υψηλού επιπέδου. Οι ανώνυμοι υμνογράφοι, με την άνωθεν φώτιση και έμπνευσή τους, χάρισαν επίσης στη βυζαντινή ποίηση απαράμιλλους στίχους. Η λαϊκή μούσα από τον 9ο αι. μ. Χ. έχει κι αυτή να επιδείξει έργα μοναδικά,όπως τα Ακριτικά τραγούδια με ήρωα τον θρυλικό Βασίλη Διγενή Ακρίτα.

31 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ «Τις συγκεκριμένες επιστημονικές προϋποθέσεις για την κατανόηση του βυζαντινού πολιτισμού τις έθεσε ο νεότερος κλάδος της Βυζαντινολογίας και οφείλεται στη σύνεση και τη διορατικότητα του θεμελιωτή της Karl Krumbacher το ότι η επιστήμη αυτή δεν μετατράπηκε ( όπωςέγινεμετόσες άλλες ιστορικές ανθρωπιστικές επιστήμες) σε μια γενική ιστορία ιδεών, αλλά αντιμετώπισε ήδη από την αρχή την πολιτιστική ιστορία του Βυζαντίου σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνική ιστορία». Klaus Oehler, Μεσαιωνική Φιλοσοφία, Εκδ. Παρουσία, Αθήνα 2000, σ. 68. «ΟόροςΒυζαντινή Φιλοσοφία είναι απόλυτα νόμιμος για ό,τι καλύπτει την φιλοσοφική δραστηριότητα των Βυζαντινών : διδασκαλία, σχολιασμός των κλασικών κειμένων Λογικής και Φυσικής κυρίως, συγγραφές για τα μεγάλα θέματα της φύσης και του ανθρώπου, πολύ συχνά με αφετηρία την διδασκαλία των σημαντικότερων φιλοσόφων της Ελληνικής αρχαιότητας, είτε για ερμηνεία και σχολιασμό είτε για αντίκρουση και προώθηση των νέων θέσεων στο πλαίσιο της νέας κοσμοθεωρίας και πολλά άλλα, από τον 9ο αι. ως το τέλος του Βυζαντίου, στα μέσα του 15ου αι. ( από τον Φώτιο δηλ. και τον Αρέθα ως τον Πλήθωνα και τους άλλους σοφούς των Παλαιολόγειων χρόνων)». Λίνος Μπενάκης, Μεσαιωνική Φιλοσοφία,Εκδ. Παρουσία, Αθήνα 2000, σ. 27.

32 ΙΣΤΟΡΙΑ Α) Ιστοριογραφία : Έκθεση γεγονότων μιας συγκεκριμένης περιόδου Αττικίζουσα ή λόγια γλώσσα Οι ιστορικοί έχουν παιδεία, μετέχουν σε πολιτικά δρώμενα Ι) Πολιτική Ιστορία : Νικήτας Χωνιάτης - Αννα Κομνηνή - Μιχαήλ Ψελλός Κων/νος Πορφυρογένητος Προκοπιος Καισαρείας Θεοφάνης ο Βυζάντιος Ιωάννης ο Κίνναμος Γεώργιος Ακροπολίτης κ.ά. ΙΙ) Εκκλησιαστική Ιστορία : Ευσέβιος Καισαρείας Θεοδώρητος Κύρου Ευάγριος Σχολαστικός κ.ά. Β) Χρονογραφία : Έκθεση γεγονότων από κτίσεως κόσμου Κοινή ελληνική γλώσσα Είναι περισσότερο λαϊκά αναγνώσματα Αναφέρονται σε θεομηνίες, θεϊκά σημάδια, επιδημίες, καταστροφές πόλεων κλπ. Ιωάννης Μαλάλας Ιωάννης Αντιοχεύς Πασχάλιο Χρονικό (αγνώστου συγγραφέως) κ.ά.

33 ΡΗΤΟΡΙΚΗ και ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ Η μελέτη της ρητορικής αποτελούσε μέρος της εκπαίδευσης όλων των μαθητών που γνώριζαν γραφή, ανάγνωση και γραμματική, το πρώτο δηλ. στάδιο γνώσεων. Ηταν απαραίτητη στους υπαλλήλους του κράτους για τη σύνταξη των εγγράφων και των νόμων, εξυπηρετούσε τη διάδοση της αυτοκρατορικής ιδεολογίας, βοηθούσε σε κάθε είδους λογοτεχνική σύνθεση, χρησίμευε ως εισαγωγή στη διαλεκτική και τη φιλοσοφία. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ήταν λόγια, που στηριζόταν στην αττική διάλεκτο. Στο Βυζάντιο αναπτύχθηκε η επιστολογραφία ως ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος. Οι Βυζαντινοί έγραφαν τις επιστολές τους σε περγαμηνή και αργότερα σε χαρτί, Χρησιμοποιούσαν τον κάλαμο, που βουτούσαν στο μελάνι. Η επιστολή έμπαινε σε φάκελο και σφραγιζόταν με κερί. Για την επιστολή χρησιμοποιούσαν και τους όρους:γράμμα, γραφή, χάρτης, χαρτίον, πιττάκιον κ.ά.

ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 10-0118 ISTORIA E DHMOTIKOY_TELL_100118 ISTORIA E DHMOTIKOY_TELL 3/1/13 7:07 PM Page 114 ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Έφιπποι βυζαντινοί αυτοκράτορες μπροστά στην τειχισμένη Πόλη 1. Ελεφαντοστέινη

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες 146 π.χ. Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα Τρόπος διοίκησης Ρωμαίων Όσες πόλεις συμμάχησαν Ανεξαρτησία Αυτονομία Διοικητής Έλληνας (Φιλορωμαίος) Διαίρει και βασίλευε

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση στα Βυζαντινά χρόνια. Ο συνδετικός κρίκος του αρχαίου με το νεότερο Ελληνισμό

Η εκπαίδευση στα Βυζαντινά χρόνια. Ο συνδετικός κρίκος του αρχαίου με το νεότερο Ελληνισμό Η εκπαίδευση στα Βυζαντινά χρόνια. Ο συνδετικός κρίκος του αρχαίου με το νεότερο Ελληνισμό 1. Εισαγωγή Λεωνίδας Ν. Λυμπέρης Η εργασία μας αυτή έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση στα χρόνια του Βυζαντίου.

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα)

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα) Κεφάλαιο 8 Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της () Από τα μέσα του 15ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακμάζει: το κράτος εξαπλώνεται, η κεντρική εξουσία είναι ισχυρή, η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Μ. Ν. ΡΑΠΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Β Τάξη Γενικού Λυκείου, φιλόλογος Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου κόσμου Περιέχει: 565-1815 μ. Χ. Β Λυκείου Γενικής Παιδείας Σχεδιαγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας Κεφάλαιο 7 Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας () Με τη Δ Σταυροφορία (1204) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διαλύθηκε και διαιρέθηκε. Κάποια από τα εδάφη της πήραν οι Βενετοί,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας Κεφάλαιο 2 Από τη Ρωμαϊκή στη Βυζαντινή Aυτοκρατορία Η δημιουργία του Αραβοϊσλαμικού Xαλιφάτου Οι εξελίξεις στα «βαρβαρικά βασίλεια» της δυτικής Ευρώπης (6ος -- 7ος αιώνας) Οι ιστορικοί ονομάζουν τον 6ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας)

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) Βυζαντινή Αυτοκρατορία Οι όροι Βυζαντινή Αυτοκρατορία, βυζαντινό κράτος, βυζαντινή περίοδος, Βυζάντιο άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Θέση και φυσικό περιβάλλον

Θέση και φυσικό περιβάλλον Θέση και φυσικό περιβάλλον "Μέλας", "ευρύς", "απείριτος", "ιχθυόεις", "απείρων" και "ατρύγετος" χαρακτηρίζεται ο πόντος από τον Όμηρο. Σ' αυτόν, όπως και στους άλλους ποιητές της Αρχαιότητας, η λέξη σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. H Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (8ος -- 9ος αιώνας) 8ος -- 9ος αιώνας

Κεφάλαιο 3. H Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (8ος -- 9ος αιώνας) 8ος -- 9ος αιώνας Κεφάλαιο 3 H Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο () Τον 8ο και τον 9ο αιώνα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αντιμετώπισε προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου Εισαγωγή Ως πολιτισµός θα µπορούσε να ορισθεί η έννοια που υποδηλώνει τη σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον του και το µετασχηµατισµό του εξωτερικού κόσµου, µέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο. ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843 μ.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο. ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843 μ.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843 μ.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υφίσταται μεγάλες εδαφικές απώλειες ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου; ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου; Ο Βυζαντινός διακρινόταν για το ανεπτυγμένο θρησκευτικό αίσθημα, που τον βοήθησε να

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Β Τετράµηνο Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση Οµάδα Εργασίας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (8ος -- 9ος αιώνας)

Κεφάλαιο 3 Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (8ος -- 9ος αιώνας) ΦΛ 3 εφάλαιο 3 Η Βυζαντινή υτοκρατορία ανάμεσα στον ισλαμικό και το δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (8ος -- 9ος αιώνας). εταρρυθμίσεις στη Βυζαντινή υτοκρατορία κλογή Νόμων Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι τα έθιμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας)

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας) Κεφάλαιο 4 Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος () Από τα μέσα του 9ου μέχρι τα μέσα του 11ου αιώνα η Bυζαντινή Αυτοκρατορία ακμάζει: εξα πλώνεται γεωγραφικά και αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα)

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή () Μετά την πολιτική αστάθεια στα τέλη του 11ου αιώνα, την εξουσία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πήρε η δυναστεία των Κομνηνών (1081--1185). Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή

Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή Βιβλίο για το δάσκαλο Χορηγός: ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ Κείμενα - επιμέλεια Γενική επιμέλεια Φωτογραφίες Copyright Έκδοση Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ιατρική στο Βυζάντιο και η επίδρασή της στην αραβική και ευρωπαϊκή ιατρική Byzantine medicine and its influence on Arabian and European medicine.

Η ιατρική στο Βυζάντιο και η επίδρασή της στην αραβική και ευρωπαϊκή ιατρική Byzantine medicine and its influence on Arabian and European medicine. Καραβίτη - Φερεκύδου Α. Φιλόλογος - Ιστορικός Hellenic Otorhinolaryngology - Head and Neck Surgery Volume 31 - Issue 4 Η ιατρική στο Βυζάντιο και η επίδρασή της στην αραβική και ευρωπαϊκή ιατρική Byzantine

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνία, οικονομία και πολιτισμός στη δυτική Ευρώπη (10ος -- 13ος αιώνας)

Κοινωνία, οικονομία και πολιτισμός στη δυτική Ευρώπη (10ος -- 13ος αιώνας) Λίγη ακόμη ιστορία. 10oς -- 13oς αιώνας Κεφάλαιο 5 Κοινωνία, οικονομία και πολιτισμός στη δυτική Ευρώπη (10ος -- 13ος αιώνας) Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΙΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΓΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΔΡ.

Διαβάστε περισσότερα

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην

Διαβάστε περισσότερα

Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη 1 Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη, η πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος με τον

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα)

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Από αυτές ωφελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ Η ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΗ: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου Χαρίδημου Φραγκομιχελάκη Μάριου Μπουργουτζιάνη

ΚΡΗΤΗ: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου Χαρίδημου Φραγκομιχελάκη Μάριου Μπουργουτζιάνη ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο... 3 Η Κρήτη πριν την κατάκτηση από τους Ρωμαίους (3ος αι. π.χ.-71π.χ.)... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο... 4 Κρήτη-Ρωμαϊκή εποχή 67 π.χ. -330 μ.χ.... 4 Η Ρωμαϊκή κατάκτηση...

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT : <<ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ >> Θεματικές ενότητες 1) ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PROJECT : <<ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ >> Θεματικές ενότητες 1) ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2o Γενικό Λύκειο Λαμίας Σχολικό έτος : 2012-2013 Τάξη : B Λυκείου PROJECT : ΟΜΑΔΑ 3 Θεματικές ενότητες 1) ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2) ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα